Opdateret
Har du også svært ved at overholde nytårsforsættet, når det er fastelavnsbolle sæson? Vi er hoppet med på bølgen om at finde den bedste fastelavnsbolle og har testet 11 forskellige fastelavnsboller. Fire fastelavnsboller fra landsdækkende bagerier, mens resten er fra bagerier beliggende i København og omegn; blandt andet fra Maison D’angleterre, Lagkagehuset, Reinh. van Hauen og Føtex.
Hvis en enkelt fastelavnsbolle alligevel skal udfordre slankekuren, hvorfor så ikke vælge den bedste fastelavnsbolle - én der er kalorierne værd?
Vi har forsøgt at finde 11 forskellige fastelavnsboller, der som minimum er ens på følgende ingredienser, brød (wienerbrød, croissant eller kardemommebolle) og et indre af flødeskum eller flødecreme.
De fleste er af den danske fastelavnsbolle-version med wienerbrødsdej, flødeskum og eventuelt en vaniljecreme, men flere af dem er også inspirerede af de svenske semlor og et par af de testede fastelavnsboller er nogle af de mest instagram-hypede fra blandt andet Maison D’angleterre, Andersen Bakery og Il Buco.
De 11 fastelavnsboller er købt hos bagerier i København, men der er også nogle fra landsdækkende kæder, nemlig Lagkagehuset, Espresso House, Føtex og Brødcooperativet (Kvickly/SuperBrugsen).
Efter de 11 fastelavnsboller var ”hjemmebragt” fra bagerier rundt om i hele København, satte vi seks voksne mænd og kvinder ved et spisebord og bad dem om at bedømme fastelavnsbollerne efter et på forhånd fastsat pointsystem. Vi satte playlisten med ”hyggelig musik” på og så startede vi testen af fastelavnsbollerne, én bolle ad gangen.
Overordnet smagsoplevelse: Hvordan er den overordnede smagsoplevelse? Smagsoplevelsen tæller for 50 % af karakteren.
Hver af de nedstående parametre tæller for 10 % af testen:
Bor du ikke nær et af de testede bagerier? Så tag et kig på vores test af bedste bake-off og bag-selv fastelavnsboller, hvor vi har testet fastelavnsboller fra 10 landsdækkende supermarkeder og tankstationer.
Hvis du hellere vil forkæle dig selv med lidt hjemmebag, kan du læse vores opskriftsguide til fastelavnsboller.
En helt rigtig fastelavnsbolle, der er testpanelets helt klare favorit
Testår: 2022 Type: Fastelavnsbolle af wienerbrødsdej, med vaniljecreme og toppet med flormelis. Pris: 35 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 5 i København og omegn Åbningstider: (Store Kongensgade 45, 1264 København K) man-tor: 7.00-18.00, fre: 7.00-18.30, lør-søn: 7.00-17.00
Reinh. van Hauen er en bagerkæde, der ligger flere steder i København, på Frederiksberg og i Rødovre. Reinh. van Hauen har eksisteret siden 1876 og er gået i arv gennem flere generationer. Du har måske også set deres bagværk i Irmas forretninger eller på Coop.dk MAD, som de har et samarbejde med. Deres slogan er ”Enestående siden 1876” og fortæller, at de værner om deres 145 års arv.
Og det forstår vi godt – for det her var testens helt store favorit!
Lige ved første øjekast tænkte vi – OK, det er ENDNU en fastelavnsbolle. Men ved nærmere eftersyn så vi, at cremen var sprøjtet fint og snoet ind i den halvt overskårede bolle og at der fint var drysset flormelis på toppen. Her er de helt sikkert gået efter devisen ”less is more”.
På udseendet troede vi ikke, at vi her ville finde den bedste fastelavnsbolle – men det gjorde vi. For som en udbrød: ”Det her er en ægte fastelavnsbolle!”.
Ja, det kom altså også lidt bag på os, efter at have testet den ene mere kunstfærdige fastelavnsbolle efter den anden, at den her klassiske fastelavnsbolle skulle blive vinderen. Men den her var bare ”helt rigtig”.
Det var en let og luftig fastelavnsbolle, der hverken var for stor eller for lille, og som havde det helt rette forhold mellem fyld og brød. Flødecremen var blød og smagte helt perfekt. Brødet var hverken sejt eller tørt, og harmonerede bare godt med fyldet.
Et øjeblik blev vi alle sendt tilbage til da vi var 8 år og lige havde slået katten af tønden. Det var bare det hele – den var bare helt rigtig.
Du kan bestille fastelavnsboller fra Reinh. van Hauen online her
God pris hos:
Eksklusivt konditori til den helt store fastelavnsbolle connaisseur
Testår: 2022 Type: Sprød bund fyldt med saltkaramel og karameliserede mandler, toppet med vanilje- og mascarponecreme. Pris: 65 kr. Andre smagsvarianter: Nej Antal butikker: 1 Åbningstider: (Østergade 2, 1100 København K) tir-lør: 10.00-18.00, søn: 10.00-16.00
Maison D’angleterre, hotellets kagecafé, der åbnede i december 2021. Ude foran bliver vi hypnotiserede af en stor lyserød dør, der er indgangen til et overvældende hav af pink. Indenfor blev vi mødt af en duft af kaffe og søde kager, og i montrerne var der, udover andre fine kager, også en fastelavnsbolle!
Den fine kage er virkelig sofistikeret skabt med snorlige cirkler af mascarpone-flødeskum drysset med lidt kakao. Meget elegant – og som en fra testpanelet sagde: ”Den ligner ikke noget, der har med en fastelavnsbolle at gøre”.
Da vi skar den over opdagede vi, at der indenunder flødeskummen gemte sig en kerne af vaniljecreme, og herunder karamelliserede mandler - og i bunden saltkaramel. Alle disse lækre ingredienser sammen, var helt ekstraordinært lækkert! 4 ud af 6 gav fuldt hus på den samlede smagsoplevelse og alle spiste op.
Én kommenterede, at der virkelig var en fyldig og god vaniljesmag, og at man ”kunne smage, at der var brugt rigtig vanilje”. En anden havde svært ved at definere den samlede smagsoplevelse, men endte med at sige: ”Det er en virkelig lækker kombination af snickers-smagen og flødeskum”
- og det var ment som en stor kompliment.
Den her ”fastelavnsbolle” bliver ikke testvinderen af fastelavnsbolletesten, fordi flere i testpanelet ikke ville kategorisere den som en fastelavnsbolle og derfor ikke gav top point på udseende. Derudover var testpanelet, på nær én, enige om, at prisen var for høj.
Fastelavnsbollen fra Maison D’angleterre er et eksklusivt stykke konditori til dem, der virkelig sætter pris på kvalitet og luksus.
Du kan læse mere om Maison D'angleterre og deres kagekunst her.
God pris hos:
Helt klart hypen værd – men måske ikke prisen?
Testår: 2022 Type: Luksus fastelavnsbolle, med bund af croissantdej i 18 lag, ristet mandel- og flødecreme og sprødt kikselåg Pris: 58 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 1 Åbningstider: (Thorshavnsgade 26, 2300 København S) man-fre: 6.30-19.00, lør-søn: 6.30-18.00
Hos Andersen Bakery på Islands Brygge har de taget fastelavnsbollen til et helt nyt niveau. Forrige år var der enormt stor efterspørgsel på deres fastelavnsboller, og efter at have oplevet køen, da vi ankom til forretningen, virker det som om, at der lige så stor hype omkring deres fastelavnsboller i år.
Det var tydeligt for alle, der stod i kø – både til de forudbestilte fastelavnsboller og dem, der var fint stillet frem til skue i alle montrerne - at det var på grund af fastelavnsbollerne, at vi alle var der.
Man må også sige, at den er noget helt særligt - deres luksus fastelavnsbolle. Den fås i flere forskellige klare farver, og var det ikke fordi, vi forsøgte at ramme nogenlunde samme smag i alle fastelavnsbollerne, havde vi nok valgt den grønne… eller den lilla! Det var faktisk svært ikke at købe dem alle sammen.
Den var meget delikat at se på med en bund af smørbagt croissantbolle, en midte med ristet mandel- og flødecreme, og toppet med en lille ”hat” i form af en mandelkiks. Elegant, nyskabende og bare så indbydende at se på.
Alle i testpanelet var enige om, at den her fastelavnsbolle var noget helt for sig. En var helt sikker, og skrev i sine noter ”Den bedste smag, og det bedste brød!”.
Og testpanelet var enige i, at den her var i top tre over de bedste fastelavnsboller. Den lækre croissantbund, spillede perfekt sammen med den ikke for søde flødecreme. Oveni det tilføjede både den sprøde kiksehat og mandelstykkerne i den lækre mandelcreme, et dejligt pift til den bløde creme og det smørbagte brød.
Var prisen lavere havde Andersen Bakery været placeret på andenpladsen, men det er desværre prisen, der trækker lidt ned.
Du kan forudbestille fastelavnsboller fra Andersen Bakery online her.
God pris hos:
Et fastelavnsbolle-hit til veganere og laktoseintolerante
Testår: 2022 Type: Vegansk Semla-snurre, Kardemomme- og mandelbolle med vegansk flødeskum og mandelcreme Andre smagsvarianter: Nej Pris: 35 kr. Andre smagsvarianter: Nej Antal butikker: 76 i hele DK Åbningstider: (Kongens Nytorv 24, 1050 København K) man-fre: 7.00-20.00, lør-søn: 8.00-20.00
Espresso House er en svensk kaffebarskæde med 76 kaffebarer spredt over hele Danmark. Det svenske ejerskab ses i den grad også i deres bud på en fastelavnsbolle. Det er en kardemommesnurre med semla-fyld. Det bliver vist ikke meget mere svensk.
Udover at være svensk er den her semla også vegansk – som den eneste i vores test. Testpanelet anbefaler klart veganere eller laktoseintolerante, at tage et smut forbi Espresso House, hvis du er sulten efter en fastelavnsbolle.
Semla-snurren var meget vellykket i sit udseende, og så moderne men stadig klassisk ud, på en meget indbydende måde. Da vi skar den igennem, blev der chokeret udbrudt: ”Der er to lag creme og fløde!”, hvorefter resten af bordet sagde: ”ååh!”
Lagene var af vegansk flødeskum og vegansk mandelmasse.
Da ingen i testpanelet er veganere eller laktoseintolerante, var de ikke helt imponerede over ”flødeskummen”, der så grynet ud eller som om den var pisket for hårdt. Derudover smagte den ikke godt alene.
Mandelmassen var helt glat uden mandelstykker og havde en meget kraftig smag – næsten som marcipan.
Kardemommebrødet smagte godt, og ikke for meget af kardemomme. Det var blødt og luftigt, og forholdet mellem brød og fyld var velproportioneret.
Alt i alt en helt OK fastelavnsbolle – der helt klart er værd at prøve, hvis man er veganer eller laktoseintolerant. Læs ingredienslisten her for at være sikker på, at den ikke indeholder animalske produkter.
God pris hos:
Lagekagehuset er garant for en klassisk fastelavnsbolle deluxe
Testår: 2022 Type: Wienerbrødsdej med vaniljecreme, flødeskum, toppet med flormelis og hvid chokolade Pris: 35 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 103 i hele DK Åbningstider: (Torvegade 45, 1400 København K) man-søn: 6.00-19.00
Lagkagehuset ligger næsten på et hvert gadehjørne i København. Men Lagkagehuset er med sine 103 butikker i Danmark, efterhånden også blevet et almindeligt syn i de fleste større danske byer. Derfor ville vi også afprøve om deres fastelavnsboller er værd at tage til byen efter.
Udseendemæssigt var fastelavnsbollen fra Lagkagehuset helt klassisk, dog med lidt ekstra pynt på toppen med creme og et stykke hvid chokolade – hvilket gav den et lille pift af luksus. Det var det, som på ydersiden fik den til at skille sig ud fra de andre klassiske fastelavnsboller i testen.
Wienerbrødet smagte sødt på den gode måde og var luftigt. Desværre var der lidt for meget af det, og det blev lidt kedeligt for den samlede smagsoplevelse. Fyldet af flødecreme havde en lækker konsistens og en kraftig smag af vanilje.
Konklusionen blev at alle i testpanelet hellere ville finde en Lagkagehuset og give 15 kr. ekstra for en fastelavnsbolle end at købe de billigere i supermarkedets-bagerier. Fastelavnsbollen er helt klart prisen værd, men ikke meget mere end det. Men bor du i en by med en Lagkagehuset, er den helt sikkert værd at købe.
Tag Lagekagehusets fastelavnsbolle test og find din bedste fastelavnsbolle variant.
God pris hos:
Forvent at stå i kø for at få fat på de lækre fastelavnsboller hos Brød
Testår: 2022 Type: Semla-Croissant, croissant med mandelmasse, kardemomme og flødeskum Pris: 42 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 1 Åbningstider: (Enghave Plads 7, 1670 København V) man-søn: 7.00-19.00
Bageriet Brød på Enghave Plads, var det eneste sted af de testede steder, der ikke tilbød forudbestilling. Så her er der risiko for at gå forgæves, i telefonen sagde ekspedienten, at der blev udsolgt af fastelavnsboller hver dag.
Der var også lang kø, da vi kom frem til Brød. Heldigvis gik det forholdsvist hurtigt, med tre kasser åbne og ekstra forsyninger af fastelavnsboller, der blev rullet ind - mens vi stod i kø.
Den her semla er ikke bare en semla, det er en croissant-semla. En stor croissant var skåret over på langs, og indeni fandt vi en sød mandelmasse med masser af knas fra stykker af mandler, og en cremet og blød flødeskum.
Mandelmassen havde en tydelig smag af kardemomme – uden at være for overdøvende. Flødeskummen var let og cremet. Den var mild i smagen uden at være for sød.
Det var sammenspillet mellem den søde mandelmasse med knas, flødeskummen og den luftige smørcroissant, der gør Brøds semla-croissant til et par af paneldeltagernes favorit.
Et minus ved den her fastelavnsbolle var, at den var meget stor og tung. Det vil helt sikkert blive lidt tungt at komme igennem en hel fastelavnsbolle alene. Derfor vil panelet anbefale at dele den med en anden.
Når du alligevel har stået længe i kø, så kunne du overveje at udnytte lejligheden til også at købe en af Brøds andre populære fastelavnsboller, dele dem og få en halv af hver.
Tag et smut forbi deres facebookside og se deres flotte fastelavnsboller.
God pris hos:
Klassisk svensk semla fra hyggeligt populært bageri
Testår: 2022 Type: Klassisk Semla, kardemommebolle med mandelmasse og flødeskum Pris: 45 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 1 Åbningstider: (Store Kongensgade 18, 1264 København K) man-søn: 7.00-17.00
Vi besøgte Buka, der ligger på Store Kongensgade i København. Det lille bageri er, som en kontrast til den hektiske gade midt i København, en lille oase med hyggelig lounge-musik i baggrunden. Da vi besøger bageriet, stod der vogne med friskbagt brød foran kassen og det hele virkede meget autentisk og nede på jorden.
Den klassiske semla som vi fik med hjem, bestod af en rund kardemommebolle, der lignede en stor tebolle med toppen skåret af. Fyldt med flødeskum og mandelmasse – helt klassisk på den svenske måde.
Da vi skar bollen over, kunne vi med det samme se, at bollen ikke var ”udhulet” nok – der var meget brød og ikke meget fyld. Brødet var desværre også lidt tørt, og én i testpanelet kaldte det ”daggammelt”.
Flødeskummen havde en lækker og blød konsistens og mandelmassen var med knas, hvilket er en god kontrast til alt det andet ”bløde”.
Men det hele smagte af kardemomme. Brødet, flødeskummen og mandelmassen især, smagte meget intenst af kardemomme. Desværre i sådan en grad, at det blev alt for meget af det gode.
Du kan forudbestille dine fastelavnsboller hos Buka ved at kontakte dem på telefon eller e-mail. Find kontaktoplysningerne her.
God pris hos:
100% økologisk fastelavnsbolle med sveskekompot
Testår: 2022 Type: 100 % økologisk, smørbagt wienerbrødsbolle med sveskekompot og flødeskum Pris: 42 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 4 Åbningstider: (Amagerbrogade 48, 2300 København S) man-fre: 7.00-18.00, lør-søn: 7.00-16.00
Vi har to dage i forvejen ringet og bedt om at få sat to fastelavnsboller til side til afhentning – da vi efterhånden har forstået, at der er rift om fastelavnsbollerne.
Da vi ankommer til det 100% økologiske bageri, har de desværre ikke noteret bestillingen eller sat noget til side. Men heldigvis for os var vi der så tidligt (klokken 11), at der stadig var flere tilbage.
Den ligner de fastelavnsboller man kan købe overalt, den er ikke noget særligt. Af testpanelet bliver den forvekslet med den fra Føtex. De andre fastelavnsboller i denne prisklasse har gjort noget lidt ekstra ud af sig.
Fløden og cremen var lidt usynlig - ingen af delene kommer ikke rigtig til sin ret. Brødet var luftigt, og der var den rette mængde brød i forhold til fyld. Den blev aldrig tør at spise. Men den smagte desværre bare ikke af så meget.
Det eneste der fik den her fastelavnsbolle til at skille sig ud af mængden, er sveskekompotten. Den var sød, fuld af sveskestykker og rigtig god - altså hvis man kan lide svesker.
Desværre falder sveskesmagen ikke i god jord hos alle – og det trækker derfor fastelavnsbollen ned i den endelige score. Heldigvis fås deres fastelavnsboller i flere varianter se de andre varianter på deres Instagram-profil.
God pris hos:
Fastelavnsbolle på gatronomisk-niveau – vi kan ikke følge med
Testår: 2022 Type: 100 % økologisk Brioche med solbærsyltetøj og blød creme. Solbær-dust på toppen. Andre smagsvarianter: Nej Pris: 45 kr. Antal butikker: 1 Åbningstider: (Njalsgade 19C, 2300 København S) man-søn: 7.30-22.00
Il Buco er en restaurant med eget bageri, der gemmer sig på Islands Brygge bag den trafikerede Njalsgade. Her ligger Il Buco i, hvad der ligner et gammelt pakhus.
Det var svært at finde indgangen, og da vi trådte ind ad døren, gik vi direkte ind i en hyggelig restaurant med dæmpet belysning. Her sælger de deres brød og kager oppe ved baren. Ekspedienten spurgte om vi havde forudbestilt – for deres fastelavnsboller bliver udsolgt indenfor en time efter åbningstid. Det havde vi heldigvis.
Man må sige, at det er en flot kage, den er perfekt rund, det gyldne brioche-brød og det bordeauxrøde solbær-dust på toppen harmonerer virkelig elegant.
Det er en innovativ nyfortolkning af fastelavnsbollen – for vi ville ikke vide, at det var en fastelavnsbolle, hvis vi ikke havde fået det at vide. Den sprøde briochebolle knasede, da vi skar den over, hvor den afslørede sit flydende indre af solbærsyltetøj og hvid creme. Det ser alt sammen superdelikat og indbydende ud.
Vi havde med fortællingen om udsolgt og Il Bucos store fastelavnsbolle-succes sidste år enormt høje forventninger – men øv, de blev ikke indfriede.
Den sprøde brioche, viste sig at være meget tør, solbærsyltetøjet havde en meget intens smag, og flere i panelet synes det var meget surt. En i testpanelet mente også at cremen havde en mærkelig sæbe-agtig eftersmag – hvor vi andre kunne blive enige om, at det hele var lidt ”parfumeret”.
Skulle vi vælge en vinder efter udseende, innovation, gastronomiske kompetencer og hype – så ville denne komme i top tre. Desværre faldt den her nyskabelse af fastelavnsbollen ikke i testpanelets smag.
Husk at forudbestil din fastelavnsbolle fra Il Buco ved at skrive en mail. Find e-mail adressen her.
God pris hos:
En børnevenlig og let fordøjelig fastelavnsbolle
Testår: 2022 Type: Klassisk fastelavnsbolle med vaniljecreme og flødeskum Pris: 20 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: Over 100 butikker i hele DK Åbningstider: (Amagerbrogade 290, 2300 København S) Bager, man-søn: 8.00-20.00
Det er altid bekvemt og nemt lige at smutte forbi bagerafdelingen i Føtex, når man alligevel er ude at handle. Det gjorde vi også – fordi der nok er mange, der ikke lige bor ved siden af et bageri og fordi prislejet også er lidt noget andet.
Den her fastelavnsbolle ligner rent faktisk en fastelavnsbolle, og den smager også sådan.
Fløden er sød og har en god konsistens, men der er ikke meget smag i. Wienerbrødet er klægt, sejt og ikke særligt luftigt, hvilket gør den lidt tung i det og svær at skære over.
Cremen er meget fast og MEGET sød, den smager næsten som den kagecreme man kan købe på brev og piske selv. Og det er der et par stykker i panelet, der rent faktisk er ret vilde med!
Det ligner og smager som fastelavnsbolle vi husker fra barndommens lokale bager, men når vi sammenligner smagen og konsistensen med fastelavnsboller fra ”rigtige” bagerier, så falder den desværre lidt til jorden.
Hvis du kan lide den helt søde, lidt ”syntetiske” smag af vanilje, så vil du synesm at det her er den bedste fastelavnsbolle. Der er heller ingen tvivl om, at børnene helt sikkert vil være fint tilfredse og vil synes, at den smager rigtigt godt!
Du kan bestille fastelavnsboller fra Føtex online her.
God pris hos:
Fastelavnsbolle med glasur – men så ikke så meget andet
Testår: 2022 Type: Wienerbrød, med flødeskum, creme og syltetøj, samt chokoladeglasur på toppen Pris: 20 kr Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 65 Kvickly-forretninger + et udvalg af SuperBrugsens forretninger Åbningstider: (SuperBrugsen, Amagerbrogade 266, 2300 København S) man-søn: 7.00-19.00
”Ja! Der er glasur på.” jublede testpanelet, da fastelavnsbollen fra Brødcooperativet kom på bordet. Som den eneste i testen havde den her fastelavnsbolle præcis det udseende som alle i testpanelet husker fra barndommen.
Den klassiske fastelavnsbolle havde et lidt ”blegt” udtryk, og brødet så ikke helt færdigbagt ud. Da vi skar bollen over, afslørede den en kerne af flødeskum, creme og syltetøj.
Da vi begyndte at smage, opstod der en diskussion rundt om bordet; er det hindbær- eller jordbærsyltetøj? Det var svært at afgøre, men vi konkluderede, at det var jordbær. Hvorom alting er, var syltetøjet, der ellers kunne have løftet smagsoplevelsen, bare en meget sød, lyserød masse uden bær, der ikke gav meget væsen af sig.
Ligesom bollen var lidt bleg at se på, så var den samlede smag meget vag og svag. Flere i testpanelet mener endda at smagsoplevelsen var så ligegyldig, at fastelavnsbollen ikke var prisen (eller kalorierne) værd. Det eneste pluspoint denne fastelavnsbolle fik var for den lækre chokoladeglasur på toppen.
Der var ikke én fra testpanelet, der rent faktisk spiste sin kvarte fastelavnsbolle op, og det må sige lidt om dommen. Fastelavnsbollen var klassisk og fin, og hvad man forventer at købe i et supermarked – men smagsoplevelsen sidder bare ikke i skabet. Desværre.
God pris hos:
I Danmark fås fastelavnsboller i flere afskygninger:
Sådan var det i hvert fald for et par år siden. Men sådan er det ikke nødvendigvis mere. En fastelavnsbolle er ikke længere bare en fastelavnsbolle. De sidste par år har fastelavnsbollen skabt lange køer foran de mest kreative bagerier, instagram trends og ”udsolgt før kl. 11”. Fastelavnsbollen kan være et gastronomisk kunststykke, i en popularitetskonkurrence om de madglade danskeres gunst.
Vild med vores nye look?
Læs alle nyhederne og giv din feedback
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.