1. Start
 2. Bedst i test

Opdateret  

Fastelavnsbolle: 11 fastelavnsboller i test

LeaSefeld

Har du også svært ved at overholde nytårsforsættet, når det er fastelavnsbolle sæson? Vi er hoppet med på bølgen om at finde den bedste fastelavnsbolle og har testet 11 forskellige fastelavnsboller. Fire fastelavnsboller fra landsdækkende bagerier, mens resten er fra bagerier beliggende i København og omegn; blandt andet fra Maison D’angleterre, Lagkagehuset, Reinh. van Hauen og Føtex.
Hvis en enkelt fastelavnsbolle alligevel skal udfordre slankekuren, hvorfor så ikke vælge den bedste fastelavnsbolle - én der er kalorierne værd?

Test af 11 forskellige fastelavnsboller - her ses de 11 testede fastelavnsboller

Sådan udførte vi testen:

Vi har forsøgt at finde 11 forskellige fastelavnsboller, der som minimum er ens på følgende ingredienser, brød (wienerbrød, croissant eller kardemommebolle) og et indre af flødeskum eller flødecreme.

De fleste er af den danske fastelavnsbolle-version med wienerbrødsdej, flødeskum og eventuelt en vaniljecreme, men flere af dem er også inspirerede af de svenske semlor og et par af de testede fastelavnsboller er nogle af de mest instagram-hypede fra blandt andet Maison D’angleterre, Andersen Bakery og Il Buco.

De 11 fastelavnsboller er købt hos bagerier i København, men der er også nogle fra landsdækkende kæder, nemlig Lagkagehuset, Espresso House, Føtex og Brødcooperativet (Kvickly/SuperBrugsen).

Fastelavnsbolle test - 11 udvalgte fastelavnsboller til test

Efter de 11 fastelavnsboller var ”hjemmebragt” fra bagerier rundt om i hele København, satte vi seks voksne mænd og kvinder ved et spisebord og bad dem om at bedømme fastelavnsbollerne efter et på forhånd fastsat pointsystem. Vi satte playlisten med ”hyggelig musik” på og så startede vi testen af fastelavnsbollerne, én bolle ad gangen.

Testens karakterer er givet ud fra følgende parametre:

 • Overordnet smagsoplevelse: Hvordan er den overordnede smagsoplevelse? Smagsoplevelsen tæller for 50 % af karakteren.

 • Hver af de nedstående parametre tæller for 10 % af testen:

 1. Fløden/cremen: Er den blød, lækker og smager den godt?
 2. Brødet: Er det for tørt, sejt eller blødt - eller er der for meget af det?
 3. Det øvrige fyld: Har fyldet en god konsistens og hvordan smager det?
 4. Udseendet: Er fastelavnsbollen flot og indbydende at se på?
 5. Prisen: Er fastelavnsbollen prisen værd?

Bor du ikke nær et af de testede bagerier? Så tag et kig på vores test af bedste bake-off og bag-selv fastelavnsboller, hvor vi har testet fastelavnsboller fra 10 landsdækkende supermarkeder og tankstationer.

Hvis du hellere vil forkæle dig selv med lidt hjemmebag, kan du læse vores opskriftsguide til fastelavnsboller.

1. Reinh. van Hauen

En helt rigtig fastelavnsbolle, der er testpanelets helt klare favorit

Testår: 2022 Type: Fastelavnsbolle af wienerbrødsdej, med vaniljecreme og toppet med flormelis. Pris: 35 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 5 i København og omegn Åbningstider: (Store Kongensgade 45, 1264 København K) man-tor: 7.00-18.00, fre: 7.00-18.30, lør-søn: 7.00-17.00

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - fastelavnsbolle fra Reinh. van Hauen

Enestående siden 1876

Reinh. van Hauen er en bagerkæde, der ligger flere steder i København, på Frederiksberg og i Rødovre. Reinh. van Hauen har eksisteret siden 1876 og er gået i arv gennem flere generationer. Du har måske også set deres bagværk i Irmas forretninger eller på Coop.dk MAD, som de har et samarbejde med. Deres slogan er ”Enestående siden 1876” og fortæller, at de værner om deres 145 års arv.

Og det forstår vi godt – for det her var testens helt store favorit!

”Det her er en ægte fastelavnsbolle”

Lige ved første øjekast tænkte vi – OK, det er ENDNU en fastelavnsbolle. Men ved nærmere eftersyn så vi, at cremen var sprøjtet fint og snoet ind i den halvt overskårede bolle og at der fint var drysset flormelis på toppen. Her er de helt sikkert gået efter devisen ”less is more”.

På udseendet troede vi ikke, at vi her ville finde den bedste fastelavnsbolle – men det gjorde vi. For som en udbrød: ”Det her er en ægte fastelavnsbolle!”.

Billede af testvinderen i test af fastelavnsbolle 2022 - Reinh .van Hauen - to fastelavnsboller i æske

Hvad gør en vinder?

Ja, det kom altså også lidt bag på os, efter at have testet den ene mere kunstfærdige fastelavnsbolle efter den anden, at den her klassiske fastelavnsbolle skulle blive vinderen. Men den her var bare ”helt rigtig”.

Det var en let og luftig fastelavnsbolle, der hverken var for stor eller for lille, og som havde det helt rette forhold mellem fyld og brød. Flødecremen var blød og smagte helt perfekt. Brødet var hverken sejt eller tørt, og harmonerede bare godt med fyldet.

Et øjeblik blev vi alle sendt tilbage til da vi var 8 år og lige havde slået katten af tønden. Det var bare det hele – den var bare helt rigtig.

Du kan bestille fastelavnsboller fra Reinh. van Hauen online her

Det helt rette udseendegod smagsharmoni mellem fyld og brødperfekt størrelse
Bageriet ligger kun i København og omegn

God pris hos:

Bestil online på rvh.dk

2. Maison D’angleterre

Eksklusivt konditori til den helt store fastelavnsbolle connaisseur

Testår: 2022 Type: Sprød bund fyldt med saltkaramel og karameliserede mandler, toppet med vanilje- og mascarponecreme. Pris: 65 kr. Andre smagsvarianter: Nej Antal butikker: 1 Åbningstider: (Østergade 2, 1100 København K) tir-lør: 10.00-18.00, søn: 10.00-16.00

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Maison D'angleterre

Et overvældende hav af pink

Maison D’angleterre, hotellets kagecafé, der åbnede i december 2021. Ude foran bliver vi hypnotiserede af en stor lyserød dør, der er indgangen til et overvældende hav af pink. Indenfor blev vi mødt af en duft af kaffe og søde kager, og i montrerne var der, udover andre fine kager, også en fastelavnsbolle!

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - set inde fra Maison D'angleterre og ud mod strøget

Et sofistikeret ydre med en smagfuld kerne

Den fine kage er virkelig sofistikeret skabt med snorlige cirkler af mascarpone-flødeskum drysset med lidt kakao. Meget elegant – og som en fra testpanelet sagde: ”Den ligner ikke noget, der har med en fastelavnsbolle at gøre”.

Da vi skar den over opdagede vi, at der indenunder flødeskummen gemte sig en kerne af vaniljecreme, og herunder karamelliserede mandler - og i bunden saltkaramel. Alle disse lækre ingredienser sammen, var helt ekstraordinært lækkert! 4 ud af 6 gav fuldt hus på den samlede smagsoplevelse og alle spiste op.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Snittet af fastelavnsbollen fra Maison D'angleterre

Én kommenterede, at der virkelig var en fyldig og god vaniljesmag, og at man ”kunne smage, at der var brugt rigtig vanilje”. En anden havde svært ved at definere den samlede smagsoplevelse, men endte med at sige: ”Det er en virkelig lækker kombination af snickers-smagen og flødeskum”
- og det var ment som en stor kompliment.

Billede fra test af bedste fastelavnsboller 2022 - Fastelavnsboller i æske fra Maison D'angleterre

Ligner ikke en fastelavnsbolle og er alt for dyr

Den her ”fastelavnsbolle” bliver ikke testvinderen af fastelavnsbolletesten, fordi flere i testpanelet ikke ville kategorisere den som en fastelavnsbolle og derfor ikke gav top point på udseende. Derudover var testpanelet, på nær én, enige om, at prisen var for høj.

Fastelavnsbollen fra Maison D’angleterre er et eksklusivt stykke konditori til dem, der virkelig sætter pris på kvalitet og luksus.

Du kan læse mere om Maison D'angleterre og deres kagekunst her.

Virkelig smukperfekt smagsharmonigode konsistenserluksuriøs
Alt for dyrligner ikke en fastelavnsbolle

3. Andersen Bakery

Helt klart hypen værd – men måske ikke prisen?

Testår: 2022 Type: Luksus fastelavnsbolle, med bund af croissantdej i 18 lag, ristet mandel- og flødecreme og sprødt kikselåg Pris: 58 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 1 Åbningstider: (Thorshavnsgade 26, 2300 København S) man-fre: 6.30-19.00, lør-søn: 6.30-18.00

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Andersen Bakery

Fastelavnsbolle hype på Islands Brygge

Hos Andersen Bakery på Islands Brygge har de taget fastelavnsbollen til et helt nyt niveau. Forrige år var der enormt stor efterspørgsel på deres fastelavnsboller, og efter at have oplevet køen, da vi ankom til forretningen, virker det som om, at der lige så stor hype omkring deres fastelavnsboller i år.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - kø udenfor Andersen Bakery

Det var tydeligt for alle, der stod i kø – både til de forudbestilte fastelavnsboller og dem, der var fint stillet frem til skue i alle montrerne - at det var på grund af fastelavnsbollerne, at vi alle var der.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Kø hos Andersen Bakery i forbindelse med salg af fastelavnsboller 2022

Fastelavnsbolle version 2.0

Man må også sige, at den er noget helt særligt - deres luksus fastelavnsbolle. Den fås i flere forskellige klare farver, og var det ikke fordi, vi forsøgte at ramme nogenlunde samme smag i alle fastelavnsbollerne, havde vi nok valgt den grønne… eller den lilla! Det var faktisk svært ikke at købe dem alle sammen.

Den var meget delikat at se på med en bund af smørbagt croissantbolle, en midte med ristet mandel- og flødecreme, og toppet med en lille ”hat” i form af en mandelkiks. Elegant, nyskabende og bare så indbydende at se på.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - flere slags fastelavnsboller i vinduet hos Andersens Bakery

”Den bedste smag og bedste brød!”

Alle i testpanelet var enige om, at den her fastelavnsbolle var noget helt for sig. En var helt sikker, og skrev i sine noter ”Den bedste smag, og det bedste brød!”.

Og testpanelet var enige i, at den her var i top tre over de bedste fastelavnsboller. Den lækre croissantbund, spillede perfekt sammen med den ikke for søde flødecreme. Oveni det tilføjede både den sprøde kiksehat og mandelstykkerne i den lækre mandelcreme, et dejligt pift til den bløde creme og det smørbagte brød.

Var prisen lavere havde Andersen Bakery været placeret på andenpladsen, men det er desværre prisen, der trækker lidt ned.

Du kan forudbestille fastelavnsboller fra Andersen Bakery online her.

God croissant bundvirkelig flot kagesprød kiksehatlækker mandelcreme
For høj pris

4. Espresso House

Et fastelavnsbolle-hit til veganere og laktoseintolerante

Testår: 2022 Type: Vegansk Semla-snurre, Kardemomme- og mandelbolle med vegansk flødeskum og mandelcreme Andre smagsvarianter: Nej Pris: 35 kr. Andre smagsvarianter: Nej Antal butikker: 76 i hele DK Åbningstider: (Kongens Nytorv 24, 1050 København K) man-fre: 7.00-20.00, lør-søn: 8.00-20.00

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Espresso House

Vegansk og svensk - med svensk på

Espresso House er en svensk kaffebarskæde med 76 kaffebarer spredt over hele Danmark. Det svenske ejerskab ses i den grad også i deres bud på en fastelavnsbolle. Det er en kardemommesnurre med semla-fyld. Det bliver vist ikke meget mere svensk.

Udover at være svensk er den her semla også vegansk – som den eneste i vores test. Testpanelet anbefaler klart veganere eller laktoseintolerante, at tage et smut forbi Espresso House, hvis du er sulten efter en fastelavnsbolle.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - To fastelavnsboller i æske fra Espresso House

Moderne look og flot snit

Semla-snurren var meget vellykket i sit udseende, og så moderne men stadig klassisk ud, på en meget indbydende måde. Da vi skar den igennem, blev der chokeret udbrudt: ”Der er to lag creme og fløde!”, hvorefter resten af bordet sagde: ”ååh!”
Lagene var af vegansk flødeskum og vegansk mandelmasse.

Billede fra test af de bedste fastelavnsboller 2022 - Fastelavnsbolle fra Espresso House skåret over

Grynet ”fløde” og mandelmasse med kraftig smag

Da ingen i testpanelet er veganere eller laktoseintolerante, var de ikke helt imponerede over ”flødeskummen”, der så grynet ud eller som om den var pisket for hårdt. Derudover smagte den ikke godt alene.
Mandelmassen var helt glat uden mandelstykker og havde en meget kraftig smag – næsten som marcipan.

Kardemommebrødet smagte godt, og ikke for meget af kardemomme. Det var blødt og luftigt, og forholdet mellem brød og fyld var velproportioneret.

Alt i alt en helt OK fastelavnsbolle – der helt klart er værd at prøve, hvis man er veganer eller laktoseintolerant. Læs ingredienslisten her for at være sikker på, at den ikke indeholder animalske produkter.

Rigtig flot udseendegod kardemommesnurresamlet god smag
Grynet vegansk-flødeskummandelmasse med kraftig marcipansmagingen mandelstykker i mandelmassen

5. Lagkagehuset

Lagekagehuset er garant for en klassisk fastelavnsbolle deluxe

Testår: 2022 Type: Wienerbrødsdej med vaniljecreme, flødeskum, toppet med flormelis og hvid chokolade Pris: 35 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 103 i hele DK Åbningstider: (Torvegade 45, 1400 København K) man-søn: 6.00-19.00

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Fastelavnsbolle fra Lagkagehuset

Lagkagehuset er ikke kun en Københavner-bager

Lagkagehuset ligger næsten på et hvert gadehjørne i København. Men Lagkagehuset er med sine 103 butikker i Danmark, efterhånden også blevet et almindeligt syn i de fleste større danske byer. Derfor ville vi også afprøve om deres fastelavnsboller er værd at tage til byen efter.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Udvalget af fastelavnsboller i disken hos Lagkagehuset

Klassisk fastelavnsbolle-deluxe

Udseendemæssigt var fastelavnsbollen fra Lagkagehuset helt klassisk, dog med lidt ekstra pynt på toppen med creme og et stykke hvid chokolade – hvilket gav den et lille pift af luksus. Det var det, som på ydersiden fik den til at skille sig ud fra de andre klassiske fastelavnsboller i testen.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - To fastelavnsboller fra Lagkagehuset

Alt var helt OK, men også lidt kedeligt

Wienerbrødet smagte sødt på den gode måde og var luftigt. Desværre var der lidt for meget af det, og det blev lidt kedeligt for den samlede smagsoplevelse. Fyldet af flødecreme havde en lækker konsistens og en kraftig smag af vanilje.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Fastelavnsbolle fra Lagkagehuset snit

Konklusionen blev at alle i testpanelet hellere ville finde en Lagkagehuset og give 15 kr. ekstra for en fastelavnsbolle end at købe de billigere i supermarkedets-bagerier. Fastelavnsbollen er helt klart prisen værd, men ikke meget mere end det. Men bor du i en by med en Lagkagehuset, er den helt sikkert værd at købe.

Tag Lagekagehusets fastelavnsbolle test og find din bedste fastelavnsbolle variant.

Luksus udseendegodt wienerbrødgod vanilje-smagpengene værd
For meget brødlidt kedelig

6. Bageriet Brød

Forvent at stå i kø for at få fat på de lækre fastelavnsboller hos Brød

Testår: 2022 Type: Semla-Croissant, croissant med mandelmasse, kardemomme og flødeskum Pris: 42 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 1 Åbningstider: (Enghave Plads 7, 1670 København V) man-søn: 7.00-19.00

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - fastelavnsbolle fra Bageriet Brød

Lang kø og risiko for at gå forgæves

Bageriet Brød på Enghave Plads, var det eneste sted af de testede steder, der ikke tilbød forudbestilling. Så her er der risiko for at gå forgæves, i telefonen sagde ekspedienten, at der blev udsolgt af fastelavnsboller hver dag.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Bagervinduet hos Brød er fuld af fastelavnsboller

Der var også lang kø, da vi kom frem til Brød. Heldigvis gik det forholdsvist hurtigt, med tre kasser åbne og ekstra forsyninger af fastelavnsboller, der blev rullet ind - mens vi stod i kø.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Kø til at købe fastelavnsboller hos Bageriet Brød

Moderne udgave af den svenske semla

Den her semla er ikke bare en semla, det er en croissant-semla. En stor croissant var skåret over på langs, og indeni fandt vi en sød mandelmasse med masser af knas fra stykker af mandler, og en cremet og blød flødeskum.

Mandelmassen havde en tydelig smag af kardemomme – uden at være for overdøvende. Flødeskummen var let og cremet. Den var mild i smagen uden at være for sød.

Det var sammenspillet mellem den søde mandelmasse med knas, flødeskummen og den luftige smørcroissant, der gør Brøds semla-croissant til et par af paneldeltagernes favorit.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Bageriet Brød har bagt denne croissant semla, her ses snittet

Stor kage – god at dele

Et minus ved den her fastelavnsbolle var, at den var meget stor og tung. Det vil helt sikkert blive lidt tungt at komme igennem en hel fastelavnsbolle alene. Derfor vil panelet anbefale at dele den med en anden.

Når du alligevel har stået længe i kø, så kunne du overveje at udnytte lejligheden til også at købe en af Brøds andre populære fastelavnsboller, dele dem og få en halv af hver.

Tag et smut forbi deres facebookside og se deres flotte fastelavnsboller.

Lækker croissantblød og mild flødeskummandelmasse med knas
Lidt for storsmagen af kardemomme kan være intens i længden

7. Buka Bakery

Klassisk svensk semla fra hyggeligt populært bageri

Testår: 2022 Type: Klassisk Semla, kardemommebolle med mandelmasse og flødeskum Pris: 45 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 1 Åbningstider: (Store Kongensgade 18, 1264 København K) man-søn: 7.00-17.00

En hyggelig oase i byen

Vi besøgte Buka, der ligger på Store Kongensgade i København. Det lille bageri er, som en kontrast til den hektiske gade midt i København, en lille oase med hyggelig lounge-musik i baggrunden. Da vi besøger bageriet, stod der vogne med friskbagt brød foran kassen og det hele virkede meget autentisk og nede på jorden.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - her ses den anden version af fastelavnsboller som kan købes i bageriet Buka

Alt for meget brød

Den klassiske semla som vi fik med hjem, bestod af en rund kardemommebolle, der lignede en stor tebolle med toppen skåret af. Fyldt med flødeskum og mandelmasse – helt klassisk på den svenske måde.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Her ses snittet af fastelavnsbollen fra Buka

Da vi skar bollen over, kunne vi med det samme se, at bollen ikke var ”udhulet” nok – der var meget brød og ikke meget fyld. Brødet var desværre også lidt tørt, og én i testpanelet kaldte det ”daggammelt”.

Eksplosion af kardemomme

Flødeskummen havde en lækker og blød konsistens og mandelmassen var med knas, hvilket er en god kontrast til alt det andet ”bløde”.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Flotte semlor fastelavnsboller i æske fra bageriet Buka

Men det hele smagte af kardemomme. Brødet, flødeskummen og mandelmassen især, smagte meget intenst af kardemomme. Desværre i sådan en grad, at det blev alt for meget af det gode.

Du kan forudbestille dine fastelavnsboller hos Buka ved at kontakte dem på telefon eller e-mail. Find kontaktoplysningerne her.

Flødeskummen havde en god konsistensmandelmasse med mandelstykkerklassisk udseende
Alt smagte af kardemommealt for meget brød

8. Meyers Bageri

100% økologisk fastelavnsbolle med sveskekompot

Testår: 2022 Type: 100 % økologisk, smørbagt wienerbrødsbolle med sveskekompot og flødeskum Pris: 42 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 4 Åbningstider: (Amagerbrogade 48, 2300 København S) man-fre: 7.00-18.00, lør-søn: 7.00-16.00

100 % økologisk og glemt bestilling

Vi har to dage i forvejen ringet og bedt om at få sat to fastelavnsboller til side til afhentning – da vi efterhånden har forstået, at der er rift om fastelavnsbollerne.

Da vi ankommer til det 100% økologiske bageri, har de desværre ikke noteret bestillingen eller sat noget til side. Men heldigvis for os var vi der så tidligt (klokken 11), at der stadig var flere tilbage.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - to fastelavnsboller fra Meyers Bageri

Kedeligt udseende og usynlig smag

Den ligner de fastelavnsboller man kan købe overalt, den er ikke noget særligt. Af testpanelet bliver den forvekslet med den fra Føtex. De andre fastelavnsboller i denne prisklasse har gjort noget lidt ekstra ud af sig.

Fløden og cremen var lidt usynlig - ingen af delene kommer ikke rigtig til sin ret. Brødet var luftigt, og der var den rette mængde brød i forhold til fyld. Den blev aldrig tør at spise. Men den smagte desværre bare ikke af så meget.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - fastelavnsbolle fra Meyers Bageri skåret over

Sveskekompot er ikke for alle

Det eneste der fik den her fastelavnsbolle til at skille sig ud af mængden, er sveskekompotten. Den var sød, fuld af sveskestykker og rigtig god - altså hvis man kan lide svesker.

Desværre falder sveskesmagen ikke i god jord hos alle – og det trækker derfor fastelavnsbollen ned i den endelige score. Heldigvis fås deres fastelavnsboller i flere varianter se de andre varianter på deres Instagram-profil.

Klassisk fastelavnsbollegodt mængdeforhold mellem brød og fyld
Sveskekompotten deler vandenefor ordinær i forhold til priskedeligt udseende

9. Il Buco Bakery

Fastelavnsbolle på gatronomisk-niveau – vi kan ikke følge med

Testår: 2022 Type: 100 % økologisk Brioche med solbærsyltetøj og blød creme. Solbær-dust på toppen. Andre smagsvarianter: Nej Pris: 45 kr. Antal butikker: 1 Åbningstider: (Njalsgade 19C, 2300 København S) man-søn: 7.30-22.00

Det gemte ”bageri”, der melder udsolgt

Il Buco er en restaurant med eget bageri, der gemmer sig på Islands Brygge bag den trafikerede Njalsgade. Her ligger Il Buco i, hvad der ligner et gammelt pakhus.

Det var svært at finde indgangen, og da vi trådte ind ad døren, gik vi direkte ind i en hyggelig restaurant med dæmpet belysning. Her sælger de deres brød og kager oppe ved baren. Ekspedienten spurgte om vi havde forudbestilt – for deres fastelavnsboller bliver udsolgt indenfor en time efter åbningstid. Det havde vi heldigvis.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - to fastelavnsboller fra Il Buco

Innovation og elegance

Man må sige, at det er en flot kage, den er perfekt rund, det gyldne brioche-brød og det bordeauxrøde solbær-dust på toppen harmonerer virkelig elegant.

Det er en innovativ nyfortolkning af fastelavnsbollen – for vi ville ikke vide, at det var en fastelavnsbolle, hvis vi ikke havde fået det at vide. Den sprøde briochebolle knasede, da vi skar den over, hvor den afslørede sit flydende indre af solbærsyltetøj og hvid creme. Det ser alt sammen superdelikat og indbydende ud.

Billede fra test af bedste fastelavnsboller 2022 - Billede af snittet i fastelavnsbollen fra Il Buco

De høje forventninger faldt til jorden

Vi havde med fortællingen om udsolgt og Il Bucos store fastelavnsbolle-succes sidste år enormt høje forventninger – men øv, de blev ikke indfriede.

Den sprøde brioche, viste sig at være meget tør, solbærsyltetøjet havde en meget intens smag, og flere i panelet synes det var meget surt. En i testpanelet mente også at cremen havde en mærkelig sæbe-agtig eftersmag – hvor vi andre kunne blive enige om, at det hele var lidt ”parfumeret”.

Skulle vi vælge en vinder efter udseende, innovation, gastronomiske kompetencer og hype – så ville denne komme i top tre. Desværre faldt den her nyskabelse af fastelavnsbollen ikke i testpanelets smag.

Husk at forudbestil din fastelavnsbolle fra Il Buco ved at skrive en mail. Find e-mail adressen her.

Intens smag af solbærden ser elegant udhar en god størrelse
Parfumeret smagtørt brødligner ikke en fastelavnsbolle

10. Føtex

En børnevenlig og let fordøjelig fastelavnsbolle

Testår: 2022 Type: Klassisk fastelavnsbolle med vaniljecreme og flødeskum Pris: 20 kr. Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: Over 100 butikker i hele DK Åbningstider: (Amagerbrogade 290, 2300 København S) Bager, man-søn: 8.00-20.00

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - fastelavnsbolle fra Føtex

Nemt, bekvemt og helt som man plejer

Det er altid bekvemt og nemt lige at smutte forbi bagerafdelingen i Føtex, når man alligevel er ude at handle. Det gjorde vi også – fordi der nok er mange, der ikke lige bor ved siden af et bageri og fordi prislejet også er lidt noget andet.

Ser ud som den skal og smager som den ser ud

Den her fastelavnsbolle ligner rent faktisk en fastelavnsbolle, og den smager også sådan.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - Klassisk fastelavnsbolle fra Føtex

Fløden er sød og har en god konsistens, men der er ikke meget smag i. Wienerbrødet er klægt, sejt og ikke særligt luftigt, hvilket gør den lidt tung i det og svær at skære over.

Cremen er meget fast og MEGET sød, den smager næsten som den kagecreme man kan købe på brev og piske selv. Og det er der et par stykker i panelet, der rent faktisk er ret vilde med!

Børnevenlig, men alt for sød og ”syntetisk”

Det ligner og smager som fastelavnsbolle vi husker fra barndommens lokale bager, men når vi sammenligner smagen og konsistensen med fastelavnsboller fra ”rigtige” bagerier, så falder den desværre lidt til jorden.

Hvis du kan lide den helt søde, lidt ”syntetiske” smag af vanilje, så vil du synesm at det her er den bedste fastelavnsbolle. Der er heller ingen tvivl om, at børnene helt sikkert vil være fint tilfredse og vil synes, at den smager rigtigt godt!

Du kan bestille fastelavnsboller fra Føtex online her.

Ligner en fastelavnsbollebørnevenlig smaggod pris
Alt for sødsmager ”syntetisk”klægt og sejt brød

11. Brødcooperativet (SuperBrugsen/Kvickly)

Fastelavnsbolle med glasur – men så ikke så meget andet

Testår: 2022 Type: Wienerbrød, med flødeskum, creme og syltetøj, samt chokoladeglasur på toppen Pris: 20 kr Andre smagsvarianter: Ja Antal butikker: 65 Kvickly-forretninger + et udvalg af SuperBrugsens forretninger Åbningstider: (SuperBrugsen, Amagerbrogade 266, 2300 København S) man-søn: 7.00-19.00

Billede fra test af de bedste fastelavnsboller 2022 - fastelavnsbolle fra Superbrugsen - Brødcooperativet

Den eneste testede fastelavnsbolle med glasur

”Ja! Der er glasur på.” jublede testpanelet, da fastelavnsbollen fra Brødcooperativet kom på bordet. Som den eneste i testen havde den her fastelavnsbolle præcis det udseende som alle i testpanelet husker fra barndommen.

Så klassisk, at den er ligegyldig?

Den klassiske fastelavnsbolle havde et lidt ”blegt” udtryk, og brødet så ikke helt færdigbagt ud. Da vi skar bollen over, afslørede den en kerne af flødeskum, creme og syltetøj.

Da vi begyndte at smage, opstod der en diskussion rundt om bordet; er det hindbær- eller jordbærsyltetøj? Det var svært at afgøre, men vi konkluderede, at det var jordbær. Hvorom alting er, var syltetøjet, der ellers kunne have løftet smagsoplevelsen, bare en meget sød, lyserød masse uden bær, der ikke gav meget væsen af sig.

Billede fra test af fastelavnsboller 2022 - fastelavnsbollen med chokoladeglasur fra Superbrugsen - Brødcooperativet

Hvis kvalitet kan måles i, hvor mange der spiser op

Ligesom bollen var lidt bleg at se på, så var den samlede smag meget vag og svag. Flere i testpanelet mener endda at smagsoplevelsen var så ligegyldig, at fastelavnsbollen ikke var prisen (eller kalorierne) værd. Det eneste pluspoint denne fastelavnsbolle fik var for den lækre chokoladeglasur på toppen.

Der var ikke én fra testpanelet, der rent faktisk spiste sin kvarte fastelavnsbolle op, og det må sige lidt om dommen. Fastelavnsbollen var klassisk og fin, og hvad man forventer at købe i et supermarked – men smagsoplevelsen sidder bare ikke i skabet. Desværre.

Find en Brødcooperativet bager nær dig her.

Ser ud som en klassisk fastelavnsbollechokolade glasurbørnevenlig
Smager ikke rigtigt af nogetudefinerbart sødt syltetøj

Hvad er en fastelavnsbolle?

I Danmark fås fastelavnsboller i flere afskygninger:

 • Der er den ”gammeldags”, som mest af alt ligner en almindelig tebolle med glasur på toppen, men som gemmer et indre af vaniljecreme
 • Så er der den, som kaldes en spandauer resten af året
 • Og til sidst er der wienerbrødsbollen, der er skåret over med flødeskum i midten.

Sådan var det i hvert fald for et par år siden. Men sådan er det ikke nødvendigvis mere. En fastelavnsbolle er ikke længere bare en fastelavnsbolle. De sidste par år har fastelavnsbollen skabt lange køer foran de mest kreative bagerier, instagram trends og ”udsolgt før kl. 11”. Fastelavnsbollen kan være et gastronomisk kunststykke, i en popularitetskonkurrence om de madglade danskeres gunst.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os