Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Bedste flyverdragter til børn - Her er børnenes dom over 11 modeller

AfAnna LavforsOpdateret 20. september 2019

Er du på jagt efter en varm, vandtæt og slidstærk flyverdragt? Vi har testet flyverdragter i forskellige prisklasser og udpeger Isbjörn of Sweden Penguin til bedst i test. Det er en flyverdragt med en fremragende slidstyrke, pasform og god vandafvisning. Prisen er høj, men du vil takke dig selv for at vælge denne model.

Som bedste lavprisvalg udpeger vi Ticket To Heaven Noa. Det er en varm flyverdragt med godt snefang og polstring i bagdelen, og så fås den i flere flotte farver.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. I vores test af flyverdragter til børn er mindst tre eksemplarer af hver model blevet testet, og det er børn i alderen 1-10 år, der har været testpersonerne.

Vi har også ladet børnefamilier med børn i 1- til 3-årsalderen teste en håndfuld babyflyverdragter, så du kan finde den bedste flyverdragt til baby.

Flyverdragterne i denne test har kælket, siddet i vandpytter og bevæget sig gennem snedriver. De er blevet snavsede, vasket og brugt dagligt under alle vinterens forskellige vejrforhold – i minusgrader og sne samt i tøvejr og sjap.

Efter vintersæsonen har børnenes forældre omhyggeligt gennemgået flyverdragtens stand og udfyldt et udførligt spørgeskema.

I testen har vi fokuseret på følgende parametre:

  • Funktion: Hvor godt holder flyverdragten på varmen? Ventilerer materialet ordentligt, når vinteren er mild? Kan ydermaterialet modstå sjap og vand? Tåler materialet slitage?

  • Brug: Hvordan er flyverdragtens størrelse og pasform? Er det let at få flyverdragten af og på barnet? Kan man stramme bukseben og ærmer ordentligt ind? Hvor godt beskytter kraven?

  • Detaljer: Hvordan ser flyverdragtens design ud? Hvordan er den at rengøre? Hvor mange reflekser er der, og hvor er de placeret?

De forskellige vurderinger af hver model er derefter blevet samlet i en endelig bedømmelse og karakter, der også vægter flyverdragtens pris. Derefter har vi udpeget de flyverdragter, der er bedst i test.

Vi har testet et udpluk af markedets populære flyverdragter til børn. Sammenlign priser og find tilbud på flyverdragter på PriceRunner.

1. Isbjörn of Sweden Penguin - BEDST I TEST FLYVERDRAGT

Premium-model der forsvarer sin pris med udmærket slidstyrke, vandafvisning og pasform

Testår: 2019 Prisklasse: Premium Materiale: 100% nylon taslan Vandtæthed: 15.000 mm Åndbarhed: 15.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja, 100 % Tilgængelige størrelser: 80-128 cm Tilgængelige farver: Ice, Love, Moss, Navy, Hibiscus, Apple, DustyPink, Petrol Imprægnering: Bionic Finish Eco©. Foring: PrimaLoft© Eco Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Ja Tåler tørreskab: Ja Maksimal tørretemperatur: 40 °C Miljø- eller bæredygtighedsmærkninger: Over 90% af materialet i Penguin er bluesign©-licenserede materialer (www.bluesign.com). Flyverdragten har også en 100% flourkarbonfri overfladeimprægnering med Bionic Finish Eco©. PrimaLoft©-polstringen i flyverdragten er fremstillet af 100 % genvundet polyesterfiber Producentens kommentar vedr. miljøarbejde/certificeringer: Flyverdragten er fremstillet af nylon, som er 2-3 gange mere slidstærkt end polyester, netop for at kunne holde til at blive genanvendt i flere omgange. Isbjörn har været bluesign© System-partner og produceret fluorkarbonfrie produkter siden 2013.

Isbjörn of Sweden Penguin Winter Jumpsuit - Royal (470)

Får man altid, hvad man betaler for? Med Isbjörn of Sweden Penguin er svaret et soleklart ja.

Pasformen er simpelthen perfekt. Flyverdragten er rummelig, når den skal tages på, men føles aldrig klodset eller poset under brug. At den kan strammes til i livet, gør den naturligvis lettere at bruge.

Flyverdragten kan desuden vokse med barnet, da der i både ben og ærmer er stropper, som kan løsnes, så modellen kan forlænges lidt.

Gode ben- og ærmeåbninger holder helt tæt mod vand

Penguin er en flyverdragt, der er konstrueret til al slags vintervejr. I benåbningerne er der elastik, der er let at få ud over støvler og vanter, og det lykkes med at holde tæt. I ærmerne er der en tynd strop, som sidder tilpas stramt omkring håndleddene eller omkring en vante. Hverken vand eller sjap finder sin vej ind, og væske bliver knap nok absorberet af ydermaterialet.

Slidstyrken er også helt i top. Flyverdragten ser praktisk taget ubrugt ud efter en hel sæson, bortset fra et par enkelte mørkere pletter og svag slitage. Selv ikke den mindste tråd er gået løs i de tapede sømme.

Isbjörn of Sweden Penguin holder varmen godt, og barnet føles hverken svedigt eller koldt efter ophold udendørs. Det er sjældent nødvendigt med lag på lag af tøj – her er det nok med almindeligt tøj og måske en ekstra fleecetrøje.

Premium-model som er hver eneste krone værd

Der findes ikke meget at knytte en bemærkning til ved Penguin flyverdragten, men der burde været flere reflekser på forsiden.

Flyverdragten er enkel at holde ren, da den let kan børstes af. Vil man vaske den, er det et plus, at den kan tørretumbles og bliver helt tør igen på en times tid. Modellen fra Isbjörn of Sweden er populær hos børnene, som har været glade for at have den på, med et ligefremt design, som også bliver værdsat af forældrene.

Penguin er en forholdsvis dyr flyverdragt til børn, men takket være funktionalitet og velfungerende detaljer giver den fuld valuta for pengene. Flyverdragten egner sig glimrende til aktive børn, som vil klatre, løbe, kravle og få så meget som muligt ud af vinterens lege.

Med tanke på flyverdragtens stand efter vinteren, er det en selvfølge, at den også efterfølgende kan bruges af søskende eller sælges videre. Gensalgsværdien er altså høj.

Har man råd, så er købet af Isbjörn of Sweden Penguin bestemt et af de køb, som man senere vil takke sig selv for at have gjort.

Flot og praktisk designekstremt god slidstyrkeperfekt pasformmeget vandafvisende
Høj prislidt for få reflekser

Se pris hos:

CDON DK

2. Ticket To Heaven Noa - BEDSTE LAVPRISVALG FLYVERDRAGT

Meget prisbillig flyverdragt der er varm, behagelig og rigtig god mod sjap og slitage

Testår: 2019 Prisklasse: Lavpris Materiale: 100% PES Vandtæthed: 10.000 mm Åndbarhed: 10.000 m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 80-140 cm Tilgængelige farver: Marine, Honeysuckle ensfarvet eller m. print Imprægnering: 3M eco-wash Foring: Krop, hoved, krave, lommer, overdel ved ben og ærmer er 100% PES, mens ærmer og ben er taft (100% PA) Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 30-40 °C Tåler tørretumbling: Nej Tåler tørreskab: Ja Maksimal tørretemperatur: 40-50 °C

Ticket to Heaven Noa Snow Suit - Total Eclipse Blue (360749)

Man skal generelt passe på med at lade førstehåndsindtrykket diktere sin opfattelse af noget. Sådan er det også med Ticket To Heaven Noa.

Det første indtryk, man har af flyverdragten fra danske Ticket To Heaven, er, at den ser på grænsen til billig ud, selvom farverne er klare og fine. Denne flyverdragt til børn klarer sig ligeså godt som betydeligt dyrere modeller og udpeges derfor til testens bedste prisbillige model.

God pasform og holder altid varmen

Ticket To Heaven Noa har en god og rummelig pasform, der er på grænsen til at være poset, men ikke på en måde så det påvirker brugsoplevelsen.

Flyverdragten har været meget let for børnene at tage af og på selv, og den har aldrig været årsag til konflikter i entreen. I ben- og ærmeåbninger er der en bred elastik. Ved hånden kan åbningen justeres med en knap. Der er ingen indvendige stropper, så det har været nemt at trække flyverdragten over støvlerne eller vanter.

Denne varme flyverdragt lykkes rigtig godt med at balancere dels en god ventilation, så barnet ikke bliver svedigt, dels at holde på varmen omkring barnets krop. Ikke en eneste gang i løbet af vinteren har et af testbørnene klaget over, at de har frosset.

Den tynde, fleeceklædte krave har været smidig og ydet en effektiv vindbeskyttelse omkring halsen.

Kraftigt stof der næsten ikke bliver slidt

Det manglende snefang i ben og ærmer ville normalt betyde, at sne og sjap lettere ville kunne trænge ind i flyverdragten. Men det har ikke været tilfældet med Ticket To Heaven Noa.

Stoffet opleves som effektivt vandafvisende, og det er kun ved seriøse mudderbade, hvor den føles fugtig på overfladen. Børnene er altid forblevet perfekt tørre. Materialet har også været imponerende slidstærkt.

Samtlige eksemplarer af flyverdragten viser kun svage tegn på slitage på knæene, når man kigger godt efter, hvilket betyder, at flyverdragten vil kunne bruges i flere vintre.

Imponerende god flyverdragt – kun med få minusser

Flyverdragten har været enkel at holde ren og tørrer relativt hurtigt. De få minusser, der er ved Ticket To Heaven Noa, drejer sig om få reflekser og især for små af slagsen.

Fodstropperne, der skal trækkes under foden, er i gummi og er af høj kvalitet. Men knapperne, de fastgøres med, har haft tendens til at gå løs, eller også glider stroppen af knappen. Men det er småting.

For i det store hele er Ticket To Heaven Noa en imponerende god flyverdragt til børn. Sammenlignet med de store tøjproducenternes egne mærker er den måske ikke billig, men den giver faktisk mere end man har betalt for, og det gør den således til et glimrende lavprisvalg.

Meget prisbilligvarm og behageliglet at tage af og påmeget slidstærk og vandafvisende
For få reflekserfodstropperne gik hurtigt løslidt poset i formen

3. Polarn O. Pyret PO.P Weather PRO

Varm og behagelig flyverdragt som modstår slitage og er let at tage af og på

Testår: 2019 Prisklasse: Mellem Materiale - Yderstof: Polyamid | Inderstof: Genvundet polyester | Polstring: Tynd og fleksibel Primaloft-polstring som varmer ekstra godt i kraft af sin tykkelse Vandtæthed: 10.000 mm Åndbarhed: 5.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 86-128 cm Tilgængelige farver: Rød, blå, sort Imprægnering: Bionic Finish Eco Foring: Genvundet polyester Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Ja, lav temperatur Tåler tørreskab: Ja, lav temperatur Miljø- eller bæredygtighedsmærkninger: Genvundet polyester i foring, Primaloft-polstring 80% genvundet Producentens kommentar vedr. miljøarbejde/certificeringer: Vi imprægnerer vores overtøj med Bionic Finish Eco© - en PFAS-fri teknik, der imiterer naturens vandafvisning. Polarn O. Pyret ønsker at give tøjet et langt liv, og ambitionen er, at hvert stykke tøj kan bruges af tre børn. Vi har også en stor andel af mere bæredygtige materialer i vores sortiment. Køber du overtøj, får du en klud med til at tørre snavs af med. Vi anbefaler at bruge den i stedet for at vaske tøjet, hvis det er muligt - det sparer både på vask og miljøet.

Polarn O. Pyret er mildest talt veteraner, når det kommer til flyverdragter og produktion af varmt og praktisk vinterovertøj. Op til 2019-sæsonen har de med deres Polarn O. Pyret PO.P Weather PRO totalt gennemarbejdet deres klassiske flyverdragt.

Pasformen er rummelig, og flyverdragten er let at tage af og på. For større børn virker lynlåsen dog lidt besværlig at lyne op. Den begynder allerede nede på benet. For små børn er det en fordel, at man kan få en så stor åbning, men for større børn bliver lynlåsen lidt ustabil og driller, når den bliver bøjet.

God åndbarhed og holder varmen godt

Ben- og ærmeåbningerne har fungeret meget godt i testperioden. Buksebenet med elastik har nemt kunne trækkes over støvlen og er derefter blevet siddende. Stroppen, der skal sættes under støvlen, er en enkel elastik, der bliver kraftigt slidt i løbet af vinteren. Ekstra elastikbånd medfølger dog. Ærmeåbningen kan gøres større eller mindre med en velcrolukning, hvilket gør det lettere at få vanten til at sidde.

Polarn O. Pyrets flyverdragt er ikke den tyndeste og mest fleksible model på markedet, men den føles aldrig klodset. Og den holder varmen rigtig godt.

Med et lag tøj inden under dragten kommer barnet ind fra legen og føles kølig. Foringen i ærmerne er dog lidt tyndere. Så med børn, der nemt fryser, eller som er ude i mange minusgrader, må man supplere med en ekstra trøje indenunder.

Kraven beskytter godt mod vinden, og flyverdragten ventilerer godt. Desuden har den svenske producent sat en usædvanligt god mængde reflekser på sin Weather PRO flyverdragt.

Effektiv vandafvisning og stof der tåler slitage

Der kommer ikke sne ind i ærmer og ben på flyverdragten fra Polarn O. Pyret, og stoffet holder helt tæt. Er det meget vådt udenfor, kan flyverdragten virke fugtig på ydersiden og føles lidt tungere, men den er stadig tør indeni.

Slidstyrken er imponerende. Nogle enkelte tråde i en syning er blevet slidte, og der er svage slidmærker på knæene. Men som helhed er standen af flyverdragten imponerende.

Flyverdragten har et funktionelt design med forstærkede partier i sort og en flot farve på de øvrige dele. Den har været enkel at børste af efter leg, og den bliver helt ren, hvis den kommer en tur i vaskemaskinen.

Weather PRO er en varm, vind- og vandtæt flyverdragt, der giver meget god værdi for pengene, når man medregner, at den kan bruges flere vintre af yngre søskende eller ved videresalg.

Med denne flyverdragt viser Polarn O. Pyret tydeligt, at de stadig har helt styr på, hvordan man klæder børn rigtigt på til en nordisk vinter.

Meget vandafvisendetåler slitage godtholder barnet tilpas varmtgode reflekser
Lynlåsen kan drille lidtnår den er trukket helt nedbliver lidt tung når den er våd

4. Bergans Ruffen Insulated Kids Coverall

Slidstærk og rummelig premium-flyverdragt som holder varmen perfekt

Testår: 2019 Prisklasse: Premium Materiale: 100% Polyamid Vandtæthed: 10.000 mm Åndbarhed: 10.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 86-140 cm Tilgængelige farver: Greenlake/Navy/Bright Magma – Light Viola/viola/Raspberry Imprægnering: DWR "C6" i henhold til strenge norske regler Foring: 100% polyester Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 30 °C Tåler tørretumbling: Ja, lav temperatur og begrænset tid Tåler tørreskab: Ja Maksimal tørretemperatur: 40 °C Miljø- eller bæredygtighedsmærkninger: Bluesign® Producentens kommentar vedr. miljøarbejde/certificeringer: Alle tekstiler er Bluesign®-certificerede undtagen det ekstra forstærkningsstof på knæene. Bluesign® kontrollerer ikke kun slutproduktet, men opstiller strenge begrænsninger og retningslinjer for brug af kemikalier under hele produktionsprocessen og igennem hele værdikæden. Målet er, at tøjet skal indeholde så få kemikalier som muligt, og at brugen af farlige kemikalier under produktionen begrænses.

Bergans Ruffen Insulated Kids Coverall - Athens Blue/Navy/Desert

Høj kvalitet, god komfort og bevægelsesfrihed til barnet og en lang levetid for produktet med mulighed for videresalg. Det lyder godt, ikke?

Det er netop de principper, som den norske producent Bergans arbejder efter. Nøgleordet er at sikre en lang levetid for at mindske produktets miljøpåvirkning. Men hvordan lever årets flyverdragtmodel Bergans Ruffen Insulated Kids Coverall så op til det?

Den første detalje, der skiller sig ud ved Ruffen i forhold til andre flyverdragter, er den skrå lynlås. Tanken er, at man nemt skal kunne klæde barnet på lag for lag, uden at alle lynlåsene ender oven på hinanden. Lynlåsen løber derfor langs med venstre side og derefter skråt op mod halsåbningen.

Ideen er virkelig smart, men i praksis virker lynlåsen dog træg og svær for børnene at håndtere selv. Dette gør både på- og afklædning betydeligt vanskeligere.

Rummelig og holder varmen perfekt

Bergans Ruffen er ret tynd i sit materiale. Den kan bruges som påklædning i bilen, men generelt bør børn ikke have tykkere overtøj på ved bilture. Men at Ruffen er tynd betyder ikke, at den ikke kan klare minusgrader. Tværtimod holdes barnet helt tilpas tempereret med blot et lag almindeligt tøj indenunder.

Først ved tocifrede minusgrader kan det være nødvendigt med endnu et lag tøj. Også åndbarheden er god i Bergans Ruffen, og flyverdragten går ikke hen og bliver svedig i takt med at barnet leger mere aktivt.

Flyverdragten har desuden god vindbeskyttelse i hætten, som kan tilpasses, så den slutter tæt omkring hovedet med en lille skygge foran.

I ærme- og benåbninger er der elastik, men der er ingen stropper eller snefang. Elastikken har fungeret rigtig godt, og flyverdragten lukker ikke sne og sjap ind. Ærme- og benåbninger har også sluttet tæt omkring vanter og støvler, og ikke strammet så meget eller på en måde, som har gjort dem svære at få på plads.

Slidstærk model som næsten ikke skal vaskes

Vi har testet tre eksemplarer af hver flyverdragt, som indgår i testen, og vi kan konstatere, at to af Ruffen flyverdragterne er i meget fin stand efter vinteren – de kan næsten forveksles med nye modeller. På den tredje model er der opstået to små huller lige over den forstærkede del af buksebenets bagside. Muligvis fordi barnet har siddet fast i noget.

Ruffen klarer sig bedre end de fleste flyverdragter, når det gælder rengøring. Hele vinteren er sand og mudder faldet af helt af sig selv eller ved hurtigt at kunnet børstes af. Efter maskinvask bliver flyverdragten helt ren og tørrer natten over.

Det eneste, der kraftigt påvirker det samlede indtryk negativt, er den skrå lynlås. For lidt større børn er det jo nødvendigt, at de selv kan tage flyverdragten på, og på det punkt fejler Ruffen.

I alle andre sammenhænge får den dog lutter ros af testerne, og selvom modellen koster en del at købe, kan prisen fordeles ud på de mange år, som flyverdraften kan anvendes – og så af flere børn. Den kan også anvendes et godt stykke ind i foråret.

Der er slet ingen tvivl om, at den norske producent ved, hvordan man designer en flot og funktionel flyverdragt. Det er Bergans Ruffen et klart eksempel på.

Perfekt pasformholder varmenmeget vind- og vandtætlav vægt
Svært at bruge den skrå lynlåshøj pris

Se pris hos:

jollyroom.dk

5. Tenson Dominic

Rigtig varm flyverdragt der effektivt holder vand ude og ventilerer godt

Testår: 2019 Prisklasse: Premium Materiale: 100% nylon Vandtæthed: 5.000 mm Åndbarhed: 5.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 89/92-158/164 cm Tilgængelige farver: Blå, marine, rød, lyserød Imprægnering: PFC-fri Foring: 100% polyester, varm polstring Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Ja, lav temperatur Tåler tørreskab: Ja Maksimal tørretemperatur: 40 °C

Tenson Dominic Overall Junior - Green (5014132-650)

Når det gælder flyverdragter, er de fleste nok enige om, at funktion er vigtigere end design. Og det er unægtelig også sådan, det er med flyverdragten Tenson Dominic. Her virker farve og formgivning ganske enkelt ikke særlig moderne.

Men lad ikke skinnet bedrage.

Under overfladen er Tenson Dominic en flyverdragt, der imponerer på mange områder.

God pasform, varm og vindafvisende

Tenson Dominic sidder godt på barnets krop og er rummelig uden at føles for poset. Det fungerer desuden godt med at tage flyverdragten af og på. Et barn kan således klare det meste selv, men når ærmets strop skal ud over vanten eller benåbningen skal trækkes ned over vinterstøvlerne, er det nødvendigt med hjælp fra en voksen.

Flyverdragten holder kolde vinde ude og ventilerer godt, så den aldrig bliver svedig indvendigt. Varmeevnen kan man heller ikke klare over – denne model har en rigtig varm foring. I de fleste slags vejr er det derfor nok med et typisk lag tøj indenunder, så barnet er tilpas varm om kroppen efter at have leget ude hele formiddagen.

En fordel ved de stramme ben- og ærmeåbninger er naturligvis, at de holder tæt mod sne og sjap. Tenson Dominic gør et fantastisk stykke arbejde med at holde barnet tørt. Vand og fugt lægger sig mest på overfladen, og der trænger ikke en dråbe ind.

Stoffet har også vist sig at være meget slidstærkt. Sammenlignet med andre flyverdragter har sømmene holdt fint, og der synes kun at være mindre slitage på knæene. På en af testflyverdragterne er der opstået et mindre hul, der skulle lappes – sandsynligvis forårsaget ved at barnet har hængt fast i noget.

Kan let børstes ren og tørrer natten over

Tenson Dominic får gode karakterer for antallet af reflekser, og flyverdragten har en pelshætte, der er en populær detalje hos børnene.

Ler og sand er i øvrigt nemt at børste af, når flyverdragten er tørret efter brug. Men er man nødt til at give Dominic flyverdragten en tur i vaskemaskinen, tørrer den natten over og kan anvendes igen dagen efter.

Et lidt sjovere design ville dog ikke skade. Men Dominic bliver hurtigt populær hos børnene, der kan lide at bruge flyverdragten og aktivt har ønsket at få den på.

Ganske vist er prisen høj. Men værdi for pengene opleves som god – også med tanke på at Tenson Dominic med stor sandsynlighed holder sig pæn i flere sæsoner efter at have klaret opgaven mere end godt den forgangne vinter.

Rigtig varm og behageligmeget effektiv til at holde vand udeskøn hætteventilerer godt
Stram strop ved ærmernehøj priskedeligt design

6. Lego Wear LWJORDAN 702

Varm og blød flyverdragt der er behagelig at lege i og som tåler slitage

Testår: 2019 Prisklasse: Mellem Materiale: 100% nylon, woven Vandtæthed: 15.000 mm Åndbarhed: 7.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 104-152 cm Tilgængelige farver: Dustgreen, Dark Navy og Wine Imprægnering: Bionic Finish Eco Foring: 100% polysterisolering, 160 g Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Ja Tåler tørreskab: Ja Miljø- eller bæredygtighedsmærkninger: 100% PFC-fri, Oeko-Tex 100 certificeret og medlem af Amfori BSCI

Lego Wear Julian 702 Duplo Snowsuit - Dark Green

Lego Wear Jordan 702 er en klassisk elegant flyverdragt, som er let at tage på. Pasformen er til den stramme side, men børnene har kunne klatre og løbe som normalt.

Benåbningerne og stropperne har være fleksible nok til at børnene selv har kunnet få dem ud over støvlerne. Det kan dog være nødvendigt at sætte stropperne under støvlen på plads, så buksebenet ikke glider op.

Vindtæt og varm model som ikke føles svedig

Flyverdragtens krave er fuldt godkendt, men det kan være nødvendigt at supplere med en halsedisse. Materialerne ventilerer godt, og flyverdragten bliver ikke svedig. Samtidig er den god til at holde barnet varmt.

Det er nok med et lag almindeligt tøj indenunder for at barnet kan bevare en god kropstemperatur. På rigtig kolde dage kan man tilføje et lag uld, men Jordan 702 flyverdragten fungerer også fint om efteråret på en kølig dag.

Slidstyrken har været rigtig god. Alle tre testeksemplarer er i meget fin stand efter vinteren. Man kan se, at knæene er blevet lidt lysere på grund af slitage, men stoffet på bagdelen ser stadigvæk fint ud. Dette på trods af at flyverdragten ikke har forstærket polstring i disse områder.

Det eneste slid, der konstateres, er, at en af lynlåsene gav helt op og begyndte at glide ned, så snart barnet bevægede sig. Det gør i princippet flyverdragten umulig at bruge, fordi barnet med det samme blive kold på overkroppen.

Holder tør, men bliver tung af vand

Der er egentlig ikke noget i vejen med vandafvisningen hos Lego Wear Jordan 702. Der slipper ikke noget vand ind til børnene. Men flyverdragten har desværre en evne til at absorbere al fugt til sig, og føles våd på ydersiden og bliver tungere.

Hænges den op varmt og tørt efter brug, tørrer den dog hurtigt. Snefanget består af en enkel elastik i ærme- og benåbninger, og de klarer deres arbejde.

Lego Wear Jordan 702 har været let at børste af, når den er tør, og den bliver helt ren, hvis den får en tur i vaskemaskinen. Vi kan ikke se nogen som helst vaskepåvirkning efter sæsonen.

Flyverdragtens design skiller sig ikke ligefrem ud, men børnene kan lide Lego-detaljerne, der blandt andet ses i form af en legoklodsformet refleks på ryggen. Og så længe lynlåsen holder, kan flyverdragten klare flere sæsoners brug.

Lego Wear Jordan 702 egner sig bedst til koldere vejr, hvor den holder børnene varme, føles fleksibel, slidstærk og er nem at tage på.

Varm og blødenkel at tage påmeget slidstærksjove Lego-detaljer
Yderstoffet absorberer vanden lynlås holdt op med at virke

Se pris hos:

Magasin Onlineshop

7. Hummel Travis

Behagelig og rummelig flyverdragt der er rigtig varm og har en praktisk krave

Testår: 2019 Prisklasse: Mellem Materiale: 100% polyester Vandtæthed: 10.000 mm Åndbarhed: 5.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 104-140 cm Tilgængelige farver: Olive Night Imprægnering: Bionic Finish Eco Foring: 100% polyester Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Ja Tåler tørreskab: Ja Maksimal tørretemperatur: Lav varme Miljø- eller bæredygtighedsmærkninger: Flourfri Bionic Finish Eco

Hummel Travis Snowsuit - Multi Colour Boys (201306-7710)

Hummel Travis er en både rummelig og tætsiddende flyverdragt. Den er nem for barnet at tage på, og den sidder samtidig godt formet efter barnets krop og føles ikke poset for barnet under leg eller ved bevægelser.

Benåbningerne er dog ikke ligeså imponerende. Får man åbningerne og remmene på plads ud over støvlen, holder flyverdragten tæt mod sne og sjap. Men børnene har svært ved at få dem på plads på egen hånd, så benet på flyverdragten kommer måske ikke til at sidde helt rigtigt, når de selv skal klæde sig på. Og så vil der komme vand ind i åbningen mellem støvle og bukseben.

Meget varm flyverdragt med praktisk krave

Travis har en veldesignet krave, der går højt op, men uden at sidde for stramt omkring halsen. Et halstørklæde er i princippet overflødigt. Det er også sjældent, at der er brug for et ekstra lag tøj for at barnet kan holde varmen.

Hummel Travis er virkelig varm, som den er, og der er ingen risiko for, at barnet kommer til at fryse. Omvendt kan der ved få plusgrader blive lidt svedigt inde i flyverdragten for børn, der plejer at være varme.

Flyverdragtens materiale virker vandafvisende, og der trænger aldrig fugt ind til kroppen igennem flyverdragten. Derimod kommer der sne ind gennem benåbningerne, og så føles flyverdragten fugtig på indersiden nederst ved benene. Ærmerne har både rem og elastik, og her fungerer snestoppet bedre.

Nem at holde ren, men mangler forstærkede knæ

Hummel Travis kan i de fleste tilfælde børstes ren efter udendørs leg, og bagefter er den fin og klar til brug igen. Flyverdragten bliver helt ren efter vask i maskinen, men lader til at absorberer meget vand, hvilket går ud over tørretiden.

På to ud af de tre testeksemplarer er der desværre opstået huller på knæene. Den tredje model har fået kraftigt slitage på samme sted. Ellers er flyverdragten i meget fin stand, så med forstærket polstring på knæene og måske også på bagdelen havde Travis klaret vinteren fremragende.

Denne flyverdragt fra danske Hummel er varm og blød, og nem for en voksen at give barnet på.

For at Travis flyverdragten skal kunne bruges flere sæsoner, bør producenten forstærke knæene og ændre buksebenene. Men derudover har Hummel Travis været en rigtig god flyverdragt, som alle børn har været glade for at have på og aldrig er blevet kolde i.

Behagelig og blød at have påholder varmen rigtig godtpraktisk kraveflot design
Besværligt at stramme buksebenenefor tyndt stof på knæenemørk farve og for få reflekser

Se pris hos:

TrendyShop

8. Reima Saana

Flot designet flyverdragt der holder varmen og som ses ekstremt godt i mørke

Testår: 2019 Prisklasse: Mellem Materiale: 100% Polyester, polyuretan-belægning Vandtæthed: 12.000 mm Åndbarhed: 7.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 92-140 cm Tilgængelige farver: Navy, Eucalyptus green, Raspberry pink Imprægnering: Bionic Finish Eco Foring: 100% Polyester Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Ja Tåler tørreskab: Ja Maksimal tørretemperatur: 40 °C Miljø- eller bæredygtighedsmærkninger: Uden flourstoffer

Reima Saana Flyverdragt - Navy (520236-6988)

Reima Saana er en rigtig fuldtræffer, når det gælder æstetisk design. Denne smukke flyverdragt til børn fås i tre flotte farver, som er dækket af store, lyse prikker – som alle er reflekser!

Det er ellers sjældent, at man kan give toppoint for, hvordan en flyverdragt gør barnet synligt i trafikken i december-mørket. Men med Saana er det bare at nikke anerkendende, for her har du en flyverdragt, som børnene gerne vil have på, samtidig med at den værdsættes af voksne.

God pasform, men korte ben og for stramme stropper

Saana er en flyverdragt, som er nem at tage af og på. Pasformen er god og rummelig og føles ikke poset.

Det viste sig desuden at være svært at finde den rigtige størrelse. Krop og ærmer på Reima Saana fungerer godt, men to ud af tre testfamilier oplevede buksebenene som for korte. Flyverdragten blev for kort i benene langt inden overdelen blev for lille til børnene.

I flyverdragtens ærmer er der snefang i form af manchetter. De er meget stramme, og man skal kæmpe for at få en hånd med en vante igennem. At tage vanten på bagefter og få den ind under stroppen kan ikke lade sig gøre.

Benåbningerne kan justeres med en knap, men den går lidt for let op, hvornår der hurtigt er kommet sne ind under buksebenet. At buksebenene er til den korte side og let glider op, har sikkert bidraget til dette. Men flyverdragten slipper på intet tidspunkt vand eller sjap gennem stoffet.

Varm og særdeles slidstærk flyverdragt

Reima Saana opleves som varm og rar af børnene. For barn der let sveder, kan Saana føles lidt tæt, men de øvrige børn havde ingen problemer med flyverdragtens åndbarhed.

Ud over lettere slitage på knæene er Saana i meget fin stand efter vinteren. Men på alle de testede flyverdragter er nogle af refleksprikkerne desværre helt eller delvis faldet af. Maskinvask kan eventuelt have haft betydning for dette, men ellers har Saana klaret rengøring fint.

Desværre trækker de korte bukseben og de besværlige ærme- og benåbninger ned på det samlede indtryk af flyverdragten. Funktionerne kan i praksis ikke leve op til de forventninger, der følger med prisen. Det plejer Reima ellers at klare nemt.

Men Reima Saana har været populær hos børnene, og designet med refleksprikkerne får topkarakter af alle, der har set flyverdragten.

Designet er et pletskudmasser af reflekserlet at rengørevarm og rar
For korte buksebenbesværligt snefang i benåbningernestramme stropper i ærmerne

Se pris hos:

jollyroom.dk

9. Wheat Moe Snowsuit

Flot designet flyverdragt med kraftig foring og pasform der kan justeres i taljen

Testår: 2019 Prisklasse: Lavpris Materiale: 100% nylon Vandtæthed: 10.000 mm Åndbarhed: 8.000 g /m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 104-128 cm Tilgængelige farver: 6 ensfarvede og 6 med mønster Imprægnering: Smudsafvisende Foring: 100% polyester Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 30 °C Tåler tørretumbling: Ja Tåler tørreskab: Nej Miljø- eller bæredygtighedsmærkninger: De produkter, der sælges fra august 2019, har biofinish coating (PFC- og flourfri) Kommentar vedr. miljøarbejde/certificeringer: Oeko-Tex 100 certificeret

Wheat Moe Flyverdragt - Navy

Wheat Moe er en flyverdragt i et klassisk, stilrent design med en pasform, der er rummelig i kropsdelen, men smallere over skuldrene og ned mod benene. Flyverdragten kan justeres i taljen, så den sidder bedre – især i begyndelsen af vinteren, hvor behovet for plads til at vokse er størst.

En sjov detalje er den lille, aftagelige refleks, der følger med til flyverdragten. Før AW19-sæsonen hed flyverdragten Wheat Miley, men har nu navnet Wheat Moe.

Tætsluttende snefang og varm foring

I ærmerne sidder der en indvendig strop, der fungerer som snestop. Den sidder tæt omkring håndleddet, og det er nemmest at have vanten udover. Vælger man i stedet at have vanten under, bliver det stramt, men der kommer garanteret ikke noget sne ind.

Også benåbningerne er til den stramme side. Fordelen er, at der ikke slipper sne ind. Ulempen er, at det har været meget svært for barnet selv at tage buksebenene på over støvlerne. Og klarer barnet det ikke på egen hånd, bliver det måske slet ikke gjort, og så kan der nemt komme væske eller fugt ind i mellemrummet mellem støvle og flyverdragt.

Kraven på Wheat Moe bør suppleres med en halsedisse, da kraven er relativt lav og kommer tæt på halsen, når den lukkes helt.

Det er en grundigt foret flyverdragt, der på den ene side holder varmen godt, men på den anden side bliver børn, der nemt holder varmen, let svedige i flyverdragten. For almindeligt tempererede børn er det imidlertid rart ikke at skulle have så meget tøj på indenunder. Det er nok med et sæt langt undertøj.

God model, men frustrationer ved hver påklædning

Selvom det kan ske, at Wheat Moe bliver meget våd under leg i sjap og vandpytter, er vandet holdt væk og trænger ikke ind til barnet. De gange, der er kommet fugt ind ved benene, har det formentlig hængt sammen med, at barnet ikke har kunnet trække buksebenet rigtigt ned over støvlen.

Slidstyrken for modellen får overordnet gode vurderinger. På et af testeksemplarerne opleves knæene som tydeligt slidte, mens de andre to modeller ser fine ud på overfladen.

Selvom mange funktioner virker godt, opleves Wheat-flyverdragten alligevel ikke som en prisbillig model. Den har desværre ikke været en favorit hos børnene. Det skyldes i høj grad de stramme benåbninger, der har givet frustrationer ved hver eneste påklædning.

På samme tid har forældrene dog været tilfredse med, at flyverdragten har været enkel at holde ren, og at den har holdt barnet tørt. Men det er ikke nok til, at Wheat Moe bliver en flyverdragt, som man vælger frem for andre modeller.

Flot designgodt og varmt foretgod vandafvisningvelfungerende snefang i ærmerne
For stramme benåbningermangler forstærkninger på knæenefor få reflekserlav og stram krave

Se pris hos:

House of Kids

10. Geggamoja Winter Overall

Solid og varm flyverdragt med effektivt snefang der holder barnet helt tørt

Testår: 2019 Prisklasse: Lavpris Materiale: 100% nylon Vandtæthed: 10.000 mm Åndbarhed: 5.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 74-140 cm Tilgængelige farver: Blue steel, Plum Imprægnering: Bionic Finish Eco Foring: 100% polyester Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Nej Tåler tørreskab: Nej Kommentar fra producent: For modellen der sælges AW 2019 har vi tilføjet ½ indsyet elastik og strop plus velcrobånd samt fjernet den trompetformede ærmeåbning, der tidligere blev oplevet som problematisk.

Geggamoja Winter Overall er en model, der effektivt holder varmen og har en god vandtæthed, hvilket er en forudsætning for, at overtøj til vinterbrug kan anses som godt. Enkelte detaljer i designet fungerer dog mindre godt, og det trækker ned i helhedsindtrykket. Men andre detaljer imponerer.

Geggamoja er en af de få flyverdragter, der er udstyret med et rigtig godt antal reflekser.

Aflang pasform og god vandafvisning

Pasformen er ikke helt optimal, og Geggamoja Winter Overall virker lidt poset i sin udformning.

Selve modellen er aflang, og ærmer og ben er lange i forhold til resten af flyverdragten. Det gør det besværligt at få hånden ud, hvilket betyder, at buksebenene bliver trådt i stykker, hvis man ikke er omhyggelig med at spænde dem til hver gang. Formen på flyverdragten egner sig bedre til lidt større børn med andre kropsproportioner.

Vandafvisningen for modellen er dog rigtig god. Al væske holder sig på overfladen, og snefanget i ærmer og ben holder effektivt alt sne og sjap ude. Ikke engang sidst på vinteren og først på foråret er der nogen af børnene, som bliver våde.

I buksebenene er der en elastikstrop, som sidder tilpas stramt omkring støvlerne. I ærmerne består snefanget af en stram strop, som løser opgaven godt, men som omvendt gør påklædningen kompliceret.

Når flyverdragten tages af, ryger elastikken ind og skal derefter sættes på plads. Det er også svært at få en vante på, da det udvendige ærme er for stort til at trække vanten over, ligesom stroppen er så stram, at den næsten ikke kan komme under.

Varm og slidstærk flyverdragt med enkelte svage punkter

Geggamoja er en rigtig varm model, og man behøver aldrig at være urolig for, at barnet fryser eller at man skal bøvle med flere lag tøj.

Materialet er af høj kvalitet. Der er stort set ingen slitage at se – i høj grad takket være den forstærkede foring på knæ og bagdel. En af de testede flyverdragter revnede dog i skridtet, da den skulle vaskes efter vinteren, og på en anden knækkede elastikken i livet.

Tendenserne til kvalitetsmangler og den tvivlsomme pasform kan vi ikke se bort fra i vores bedømmelse. Men Geggamoja har et godt fundament at stå på med sin flyverdragt her.

Erfarne børnehavepædagoger beskriver flyverdragten som solid, og at den er god til at holde barnet tørt og varmt. De ting, der ikke er en selvfølge hos alle flyverdragter, fungerer rigtig godt, når det kommer til Geggamoja Winter Overall.

Holder barnet tilpas varmtmeget vandafvisendeslidstærkt yderstof
Tvivlsom pasformstramme stropper i ærmerneret stiv og klodset model

11. Kuling Verbier

Varm og blød flyverdragt med god pasform og nem at trække på

Testår: 2019 Prisklasse: Lavpris Materiale: Polyamid og polyester Vandtæthed: 15.000 mm Åndbarhed: 8.000 g/m2/24h Tapede sømme: Ja Tilgængelige størrelser: 92-140 cm Imprægnering: Bionic Finish Eco Foring: 100% polyester Tåler maskinvask: Ja Maksimal vasketemperatur: 40 °C Tåler tørretumbling: Nej Tåler tørreskab: Nej

Kuling Kid's Verbier Winter Coverall - Yellow Mustard (451258)

Kuling Verbier er en blød og behagelig flyverdragt med en god pasform. Den har en god størrelse og er tilpas rummelig uden at føles poset, og så er det nemt at give barnet flyverdragten på og også trække af igen.

Der er snøring i taljen, som gør det muligt at justere pasformen. Flyverdragten holder varmen, men slidstyrken får desværre ikke samme ros fra testpersonerne.

Godt ventileret flyverdragt, som er enkel at tage på

I flyverdragtens ærmer sidder et snefang i form af en manchet, der sidder tilpas hårdt fast om håndleddene. Man kan få en vante ind, men man kan også vælge at have vanten uden på manchetten, men inden for yderærmet. Også ved de lidt bredere bukseben har det fungeret fint at tage flyverdragten over støvlen.

Kuling Verbier har en god åndbarhed og ventilerer godt, så sved og fugt fra barnets krop slippes ud, så dragten aldrig føles svedig. Det gør, at flyverdragten også fungerer godt i lidt mildere vejr. Ved koldere temperaturer er Verbier også god, men børn, der har tendens til let at fryse, har brug for at supplere med et ekstra lag tøj indenunder.

Kraven er til den lave side, så det er en god idé at supplere med en halsedisse.

Sart ydermateriale og fint antal reflekser

Den vandafvisende effekt fungerer desværre knap så godt. Ved samtlige tre flyverdragter kommer der vand ind gennem buksebenene, så børnene bliver våde om benene. Ærmernes manchet har også en evne til at absorbere vand.

Kuling Verbier er udstyret med refleksbånd både omkring ærmer og ben, og der er også reflekser på brystet og på ryggen.

Den har også forstærket foring på knæ og bagdel, men det er desværre ikke nok. På alle flyverdragter opstår der nemlig huller på indersiden af benene langs med sømmen. En af flyverdragterne revner helt i skridtet sidst på vinteren.

Flyverdragten kan ofte børstes af, men ved kraftigt snavs kan den også vaskes i maskine. Så bliver den ren, men det tager tid for den at tørre.

Glade børn, men forventningerne indfries ikke

Selvom alle børnene har været glade for Kuling Verbier, blandt andet er lommerne populære (selvom forældrene har ønsket, at de kunne lukkes permanent), så lever flyverdragten ikke helt op til forventningerne.

Mere slidstærkt stof og bedre vandafvisning ved buksebenene er de store mangler, og det skal løses, for at Kuling Verbier skal kunne få en højere karakter.

Varm og blød at have pågod pasformlet at tage over vanter og støvler
Slipper vand ind i beneneder slides hul langs med benenes indersømmelang tørretid

Se pris hos:

Babyshop DK

Alt om flyverdragter til børn

Der findes i dag flere kvalitetsflyverdragter til børn end nogensinde før på det skandinaviske marked, og de bedste flyverdragter har en fantastisk høj kvalitet. Hvis man vil have den allerbedste ydeevne, kommer man dog også til at betale, men man kan godt få gode flyverdragter til under en tusse. De kan kvalitetsmæssigt dog ikke måle sig med de allerbedste flyverdragter, hvilket ofte skyldes, at pasform og slidstyrke ikke holder niveau.

At de bedste flyverdragter har en høj prislap, betyder ikke nødvendigvis, at de samlet set er et dyrt indkøb. En flyverdragt i høj kvalitet kan anvendes flere vintre af flere søskende. Visse modeller kan også videresælges til en god pris, hvilket mindsker den endelige omkostning.

Når vi taler om vintertøj, så foretrækker en del børn at bruge termobukser og vinterjakke, hvilket gør det lettere kun at bruge eksempelvis jakken, hvis opholdet mere handler om transport end leg i sneen. Fordelen ved en flyverdragt er, at det bare er ét stykke tøj, der skal trækkes på, og der er færre samlinger, hvor sne kan komme ind. Når det kommer til overtøj til skituren, kan en flyverdragt også være det bedste valg for en voksen.

En dyrere flyverdragt forventes helt nøgternt at være bedre end en billigere model. Hvis man køber en kvalitetsflyverdragt, synes vi også, at den skal kunne tåle meget og holde længe. Det er derfor ikke tilstrækkeligt, at flyverdragten alene har en høj ydeevne, i det øjeblik man køber den. Ydeevnen skal også holde på sigt. Dyrest er dog langt fra altid bedst, og kvaliteten af en model kan variere fra år til år, da de fleste flyverdragtproducenter arbejder med en kontinuerlig produktudvikling.

Når man skal købe en flyverdragt, bør man have barnets alder i tankerne. Et større og mere bevægeligt barn slider mere på sin flyverdragt end en baby, som mest kører i barnevogn. Hvis du skal finde en flyverdragt til småbørn, kan et af de vigtigste parametre være en solid polstring ved numsen, da barnet tilbringer mere tid på jorden og sidder i sneen end de løber rundt.

En anden ting, der er vigtig at tænke på, er, at en flyverdragt med en høj teoretisk ydeevne langt fra altid lever op til dette i praksis. Man bør altså ikke stirre sig blind på, hvor mange millimeter vand en flyverdragt kan holde til i en laboratoriemåling. Eller hvor mange gram vand pr. kvadratmeter og døgn en flyverdragt kan ventilere. En flyverdragt med en lavere teoretisk ydeevne kan altså være bedre end en flyverdragt med højere teoretisk ydeevne.

Derfor tester vi altid flyverdragterne, som de skal anvendes - af almindelige børn, der går i børnehave eller skole, som kælker med familien i weekenden og bygger snemænd og kravler i snebunker med sine venner.

Vigtige egenskaber ved en flyverdragt

For at kunne udpege den bedste flyverdragt i forskellige prisklasser har vi haft fokus på en række forskellige egenskaber ved produkterne.

Nedenfor kan du i detaljer læse mere om disse egenskaber med forklaringer til, hvorfor det er vigtige parametre, ligesom du kan finde gode køberåd til, hvad der er vigtigt til lige netop dit barns behov.

Vandtæthed

Der findes en række materialer, der er vandtætte, og de forskellige producenter af flyverdragter gør brug af forskellige materialer i deres produktion.

Når man opgør vandtætheden, ser man i industrien traditionelt på, hvor stort et vandsøjletryk materialet kan klare. For at forstå, hvad dette betyder, kan man forestille sig et flere meter højt glasrør, som er åbent i ender. Man stiller så glasrøret med den ene ende vendt mod materialet, som man vil måle vandsøjletrykket for, og vender den anden ende opad. Og så fylder man ellers røret fra toppen med vand og ser, hvor fyldt røret kan blive, inden vandet trænger gennem materialet i bunden af røret.

Før et stykke tøj skal kunne klassificeres som vandtæt, skal det leve op til industriens krav – det er 1.300 mm svarende til 1,3 meter. Nogle materialer til flyverdragter kan eftersigende klare et vandsøjletryk på op til 20.000 mm – det vil sige 20 meter!

Selvom det egentlig burde være svært at retfærdiggøre, hvad en vandtæthed på mere end 4.000-5.000 mm har af praktisk nytte, viser vores test, at flyverdragter med en ekstremt høj værdi for netop vandtæthed også er de mest vandtætte, ligesom de er ekstremt gode til at modstå fugt. Et vandsøjletryk på 3.000-4.000 mm bør dog være tilfredsstillende, og det er også den anbefaling, som Teknologisk Institut har herhjemme.

Den flyverdragt, som blev bedst i test, havde en værdi på mere end 10.000 mm. På samme tid viste vores test, at flere flyverdragter, som havde en påstået vandtæthed på 8.000 mm ikke håndterer væske godt nok.

Ét er at flyverdragtens materiale kan være vandtæt – noget andet er om selve flyverdragten er vandtæt. For udover at vandet kan trænge ind gennem bukse- og ærmeåbninger og ved kraven, kan vand også trænge ind ved lynlåse eller syninger. Derfor bør en flyverdragt have så få sømme som muligt, og de sømme, som tøjet faktisk har, skal være svejsede/tapede. Lynlåse bør desuden have en beskyttende kant – alt sammen for at hindre vand eller fugt i at trænge igennem.

Flere af de flyverdragter, vi testede, havde en udmærket vandtæthed og havde derfor ikke blot et tilstrækkeligt vandtæt overflademateriale. De havde også tilstrækkeligt beskyttede bukse- og ærmeåbninger, etc., så vandet ikke kunne trænge ind den vej.

Varmeevne

Varmeevnen er sammen med vandtætheden den vigtigste egenskab ved en flyverdragt. Den værdi er primært bestemt af materialet og kvaliteten af flyverdragtens foring.

En god varmeevne er naturligvis vigtigere, jo koldere et klima som flyverdragten skal bruges i. Varmeevnen står ofte i modsætning til produktets åndbarhed og bevægelighed. Jo bedre varmeevne, desto dårligere åndbarhed og bevægelighed. De allerbedste flyverdragter tilbyder dog både en god varmeevne, åndbarhed og bevægelighed.

Nogle flyverdragter har aftagelig foring, hvilket gør, at flyverdragten så kan bruges allerede i efteråret, og man kan fortsætte brugen af den langt ind i foråret.

Vindtæthed

Vindtæthed er en egenskab, der er nært forbundet med flyverdragtens varmeevne, da sidstnævnte egenskab ofte afhænger af netop vindtætheden.

Når man vil vide, hvor meget udendørsluften afkøler, måler man kuldeindekset. Udover at temperaturen køler, så har vindens styrke også betydning for kuldeindekset. Hvis det eksempelvis er 10°C udenfor og det samtidig blæser 10 m/s, svarer kuldeindekset til en temperatur på -30°C.

For at en flyverdragt skal kunne holde varmen i al slags vejr, skal den altså være tilstrækkelig vindtæt. På samme tid skal den også have en god åndbarhed, og de bedste flyverdragter til børn opfylder begge disse krav.

Vindtæt materiale er en af de vigtige parametre, men det er også vigtigt, at vinden ikke finder ind i flyverdragtens åbninger. Derfor bør modellen være udstyret med ærme- og buksemanchetter, da kold luft ellers let vil blive suget ind i ærmerne og langs buksebenene og på den måde nedkøle barnet.

Nogle flyverdragter har ærmemanchetter med plads til fingrene. Sådanne manchetter er tilføjet, så ærmet slutter tæt med armen og holder på varmen. Et potentielt problem ved det kan være, at manchetterne, som stikker frem under ærmet, kan absorbere vand. Børn med en forkærlighed for at stoppe fingrene ned i vandpytter og lignende kan derfor få problemer med, at disse ærmemanchetter bliver våde og nedkøler barnet.

Gensalgsværdi

Gensalgsværdien af en flyverdragt bliver et stadigt vigtigere parametre for mange forbrugere. Særligt da internettet har gjort det muligt for sælgere at opnå bedre betaling end tidligere, nu hvor man let kan nå ud til mange flere potentielle købere.

Ofte er det de mere eksklusive flyverdragter, som har en højere gensalgsværdi, da modellerne typisk har en god holdbarhed og ikke bliver ligeså slidt som billigere flyverdragter. En flyverdragt med en høj gensalgsværdi kan derfor blive et meget godt køb for dig som forælder, selvom modellen umiddelbart har en høj indkøbspris. Det skyldes, at gensalgsværdien måske kun bliver nogle få hundrede kroner lavere end indkøbsprisen.

Faktisk er prisen på flyverdragter ved videresalg i dag ofte så høje, at man som køber ligeså godt kan købe en helt ny flyverdragt i en butik.

På den måde kan ens barn få glæde af en meget god flyverdragt med alle de fordele, som det indebærer, uden at det behøver koste mere end prisen for en meget billig flyverdragt.

Flyverdragter med en høj gensalgsværdi er som regel af en meget høj kvalitet. Derfor kan man som forælder takket være salg til private via internettet ofte gøre et meget godt køb ved at købe en premium-flyverdragt i en butik og efterfølgende sælge den videre, når barnet er vokset ud af den. Det behøver faktisk ikke blive dyrere end at købe en billig lavpris-flyverdragt til nogle hundrede kroner.

Holdbarhed

Holdbarheden af en flyverdragt er et aspekt, som er forbundet med gensalgsværdien. Hvis flyverdragten skal kunne opnå en høj gensalgsværdi, må flyverdragten naturligvis kunne tåle en del slitage i den periode, den er i brug, så den kan sælges videre i god stand.

Den type flyverdragt man kan finde billigst i supermarkeder for nogle hundrede kroner har som regel en holdbarhed, der er betydeligt kortere end de kvalitetsflyverdragter, som koster lidt over tusind kroner.

At vælge en billig flyverdragt er derfor ikke så billigt, som man måske tror, da den billigere flyverdragt har en betydeligt kortere levetid end en dyrere model. Specielt hvis barnet har mindre søskende, som vil kunne bruge flyverdragten, eller hvis man planlægger at sælge flyverdragten videre, når barnet er vokset ud af den.

En flyverdragt med en god slidstyrke og holdbarhed har ofte en høj gensalgsværdi. Og udover at en kvalitetsflyverdragt bliver slidt mindre end en lavpris-model, er den som regel også bedre, når vi taler om aspekter som varmeevne, åndbarhed, pasform og lignende.

Slidstyrke

Slidstyrken er flyverdragtens evne til at modstå slitage og revner, hvis dragten eksempelvis sidder fast i noget skarpt. Børn er ikke alene mere aktive end voksne, men også sjældent særligt påpasselige, når det gælder deres tøj. De kan derfor let hænge fast i forskellige genstande, især hvis de leger ude i skoven, på en legeplads eller lignende.

Derfor er det vigtigt, at en god flyverdragt er lavet af et materiale, som er tilstrækkeligt stærkt, så det ikke bliver slidt sønder og sammen, når barnet kommer til at sidde fast i noget. Oftest er det grene og andre trægenstande, som børn fanges af udenfor, men også metalgenstande kan være årsager til revner i tøjet.

En god flyverdragt bør altså kunne holde til, at barnet sidder fast i grene, rødder og træ i det hele taget. Men at kunne modstå et søm kan være for meget for selv de mest hårdføre modeller. Nogle metalgenstande bør naturligvis ikke kunne findes de steder, hvor børn leger, så af den grund bør revner og slid forårsaget af søm, metalskrot og lignende ikke være et problem, hvis dit barn ikke leger på upassende steder.

Åndbarhed

Åndbarheden ved en flyverdragt er et vigtigt parametre, da det er mål for, hvor godt flyverdragten ventilerer, så fugten kan komme ud og på den måde holdes barnet tørt. Hvis barnet eksempelvis sveder eller hvis vand på en måde kommer ind i flyverdragten, vil en god åndbarhed betyde, at fugten kommer ud af flyverdragten.

Når man måler åndbarheden for et produkt, ser man på den mængde vand, der kan gennemtrænge stoffet pr. kvadratmeter over 24 timer. Dét vil du se skrevet på formen g/m2/24h.

En flyverdragt med en åndbarhed på 8.000 g/m2/24h lader således 8.000 gram (8 liter) vand gennemtrænge materialet i løbet af et døgn.

Hvis dragten ikke har en tilstrækkelig god åndbarhed, vil fugt og vand i stedet blive inde i selve flyverdragten med risiko for at nedkøle barnet, når det ikke er aktivt. De fleste mennesker ved også, hvor irriterende det føles at have noget tøj på, som er fugtigt på indersiden og ikke vil tørre. Til sammenligning kan fremhæves et par cowboybukser, som har en god åndbarhed, mens et par læderbukser har en dårlige åndbarhed.

Der er ofte et modsætningsforhold mellem åndbarheden og varmeisolering.

En flyverdragt med en god åndbarhed har derfor tit en dårligere varmeisolering og omvendt. Det paradoksale ved dette er, at en flyverdragt med en meget høj varmeisolering kan have en dårligere varmeevne end en model med en god åndbarhed. Der findes dog rigtig gode flyverdragter, som har både en god åndbarhed og varmeisolering.

Det tøj, som barnet har på under flyverdragten, har også betydning for åndbarheden og dermed varmeevnen. Med det rigtige tøj kan selv en flyverdragt med dårligere åndbarhed klare sig godt, mens forkert påklædning under flyverdragten kan betyde, at en flyverdragt med en god åndbarhed præsterer dårligt under brug.

Sikkerhed

Sikkerheden kan være en ofte lidt glemt faktor i forbindelse med et køb af en flyverdragt, men det er ikke desto mindre et meget vigtigt aspekt at se på.

Blandt andet skal flyverdragten ikke have nogle løse snore eller tilsvarende, da sådanne løsninger under ulykkelige omstændigheder kan blive til rene dødsfælder for barnet. Denne type af sikkerhedsrisici er dog i dag noget usædvanlige, da branchen har lært af de ulykker, der har været sket, og forsøger at undgå snøringer og lignende i deres produkter.

I dag er det i stedet synligheden ved moderne flyverdragter, som er den typiske svaghed ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt. For af hensyn til barnets sikkerhed er det vigtigt, at flyverdragten er synlig, så barnet kan ses.

Reflekser

Reflekser på dragten er måske den vigtigste faktor i forhold til at sikre en god synlighed i løbet af vinteren, især i trafikmæssige områder.

En flyverdragt bør have flere reflekser på forskellige dele af dragten, så mindst en refleks er synlig uanset barnets position og beskuerens positions. Reflekser på ærmer og ben er ekstra godt, da reflekser i bevægelse er lettere at se.

Men for at opnå den bedste synlighed er det ikke nok med tilstrækkeligt mange og korrekt placerede reflekser. Også farven på flyverdragten er vigtig for synligheden.

Farven på flyverdragten

Selvom det ofte er mørkt i Norden i vintermånederne, er det stadig lyst en stor del af døgnet – hovedsageligt i dagtimerne hvor barnet ofte befinder sig udendørs. I dagslys kræves derfor en farve, som skiller sig ud fra omgivelserne, så flyverdragten har den bedst mulige synlighed. Selv i skumringen (som i Norden varer ekstra lang tid) er synlige farver på overtøjet ligeså vigtige som reflekser.

En god synlighed i dagslys er dog ikke kun vigtigt ud fra trafikmæssige hensyn. Hvis barnet skulle forsvinde ind i skoven eller ud i mørket, gør en tydelig og klar farve det alt andet lige lettere at spotte flyverdragten og dermed barnet.

Synligheden er dog ikke nødvendigvis det forhold, der prioriteres først, når man spejder ud over udvalget af flyverdragter.

Ofte må de meget synlige farver vige for moderigtige farver, som både producenter og forældre bedre kan lide. Flere producenter tilbyder dog mindst et farverigt alternativ til de forskellige farvemuligheder, der ofte er lavet for en given model.

Pasform

Pasformen er en anden egenskab, der er vigtig i bedømmelsen af en flyverdragt. Det er ikke let at fremstille en flyverdragt med en perfekt pasform – særligt med tanke på at børn har forskellige kropsformer, og at flyverdragten skal bæres af en person i voksealderen. Desuden gennem en hel vintersæson hvor barnet kan vokse flere størrelser.

De seneste år har vi dog set en imponerende udvikling i retning af flere og flere flyverdragter, der har en stadigt bedre pasform, ikke mindst blandt kvalitets-flyverdragterne.

En flyverdragt med en god pasform skal være let at tage af og på – både af forælderen og af barnet selv. Manchetterne skal være tilstrækkeligt store, så barnet kan have handskerne på, når flyverdragten tages på, og flyverdragtens bukseben skal være lette at trække over støvlerne. Hvis man skal stå på ski, bør det naturligvis være muligt at have et par skistøvler under flyverdragten. På samme tid skal flyverdragten slutte tæt ved både håndled og ankler.

Som et resultat af at barnet dels bliver stærkere, og dels får forbedrede motoriske færdigheder i takt med at han/hun vokser og bliver ældre, bør flyverdragten designes med netop det i tankerne.

Det betyder, at manchetterne bør være mindre stramme hos små børn og mere tætsiddende hos ældre børn. Hvis dette ikke er tilfældet, er der ifølge vores erfaring en risiko for, at manchetterne enten bliver for tætsiddende eller for løse. Det mest almindelige er, at manchetterne bliver for tætsiddende hos de mindste børn.

Det er også vigtigt, at kraven slutter ordentligt til uden at den kvæler barnet. Kraven skal heller ikke være så høj, at den trykker på hætten i nakken. Lynlåsen skal nå hele vejen op til kraven, så halsen ikke blottes og den kolde luft kan trænge ind og nedkøle barnet – det kan begrænse varmeevnen i en ellers varm og god flyverdragt.

Vigtige funktioner

For at opnå den bedste pasform må en flyverdragt også gerne have funktioner, der gør det muligt at tilpasse flyverdragtens størrelse.

En sådan funktion er blandt andet justerbar snøring i taljen, så flyverdragten sidder tilpas fast og ikke glider ned. En anden funktion er justerbar snøring ved bukseåbningen for at tilpasse buksebenet og forhindre det i at glide ned og komme i vejen for barnet.

Funktioner som justerbar snøring kan bidrage til, at en flyverdragt kan bruges i en hel vintersæson, selvom barnet vokser flere størrelser i sit andet tøj. Flyverdragten bør også have stropper ved fodåbningerne for at holde støvlerne på plads.

Bevægelighed

Udendørslege, aktiviteter og alverdens bevægelser er blandt andet med til at opbygge barnets muskler, koordination og lignende, og derfor er det vigtigt, at tøjet ikke hindrer barnet i sine bevægelser.

Det er ikke nødvendigvis den flyverdragt, der vejer mindst og er mest blød, der også er bedst for dit barn. Forventer man, at vinteren ikke bliver så kold, passer det måske bedre med en tyndere og lettere flyverdragt med mere bevægelighed i sig. Tror man derimod, at vinteren bliver kold, er en lidt tungere og mere stiv flyverdragt med varmere foring at foretrække.

De rigtig gode flyverdragter holder barnet varmt ved selv lave temperaturer uden at bevægeligheden forværres nævneværdigt. Det kan også være godt, hvis flyverdragten har justerbar snøring i taljen og ved bukseåbningen, da det forhindrer flyverdragten i at glide ned over fødderne.

Vedligeholdelse

En flyverdragt udsættes for en masse snavs, når børn leger i alt fra vand, ler, jord, sand og meget mere. Det er derfor vigtigt, at flyverdragten tåler vaskemaskine og også tørring i enten tørreskab eller tørretumbler. På de bedste flyverdragter sidder snavset næsten ikke fast, da teflonbelægningen støder snavset fra sig. Hvis snavs sidder fast på sådanne flyverdragter, er det let at vaske af, og ofte er det nok blot at bruse flyverdragten over eller at skylle den i håndvasken.

Selv de mest smudsafvisende flyverdragter kan dog indimellem trænge til at blive vasket, for eksempel hvis uheldet har været ude og barnet har lavet stort i flyverdragten. Ikke alle moderne flyverdragter egner sig dog til at blive maskinvasket eller tørretumblet.

Det skyldes ikke mindst, at mange flyverdragter og deres vandtæthed (og i nogle tilfælde også åndbarheden) er baseret på en vandtæt membran, som svarer til en tynd film omkring flyverdragtens overflade.

Denne belægning (ofte kaldet coating) er desværre noget følsom, særligt over for varme, hvilket kan få den til at blive ødelagt eller svækket. Det er ofte det, der sker, hvis man vasker flyverdragten med skyllemiddel eller ved for høj varme i en vaskemaskine eller tørrer flyverdragten ved for høj varme i et tørreskab eller i en tørretumbler. Det er også almindeligt, at de tapede sømme kan blive beskadiget og løsne sig, hvis flyverdragten udsættes for høje temperatur.

Af de grunde skal man maskinvaske sin flyverdragt så sjældent som muligt, og hvis du gør det, er det vigtigt, at du ikke vælger en for høj vasketemperatur. Nøjagtig det samme gør sig gældende, hvis du skal maskintørre flyverdragten – det bør heller ikke ske mere end nødvendigt, og de høje temperaturer bør du også være forsigtig med. Du bør naturligvis altid være omhyggelig med at følge vaskeanvisningerne for ikke at risikere at ødelægge flyverdragten.

Mange producenter anbefaler også, at man imprægnerer flyverdragten med et imprægneringsmiddel, når man har vasket modellen nogle gange for at forlænge levetiden af den vandtætte membran. Det kan ofte gøres meget nemt, og det er noget, som virkelig kan gøre en forskel.

Når flyverdragten bliver beskidt, kan man ofte rengøre den uden at skulle maskinvaske dragten. Det kan gøres ved at lade flyverdragten tørre og efterfølgende bare børste og tørre snavset af med en klud eller køkkenrulle. Det gælder især for de bedste flyverdragter til børn, hvor snavs har meget svært ved at sidde fast på overfladematerialet på disse flyverdragter.

De allerbedste flyverdragter klarer dog ofte både vaskemaskine og tørretumbler ved forholdsvis høje temperaturer uden at miste deres vandtæthed.

Design

Det vigtigste aspekt ved designet på en flyverdragt er for de fleste nok, at dragten skal tage sig godt ud. Samtidig må designet ikke gå ud over flyverdragtens funktionalitet. Det typiske eksempel på, hvordan moden kan påvirke funktionaliteten ved flyverdragter negativt, er farverne.

De mest populære farver er ofte dem, som ikke gør barnet så synligt, fordi det er de farver, som forbrugerne efterspørger hos producenterne. Det er naturligvis svært at klandre producenterne for dette, da de kun producerer de varianter, som de forestiller, at kunderne vil have. Nogle producenter, der er opmærksomme på dette problem, har dog altid farverige flyverdragter i deres sortiment.

Hvis flyverdragten er udstyret med en hætte, skal den helst danne en vindtunnel, der holder blæst, regn og sne væk. Den bør også kunne tages af for ikke at hindre barnets synsfelt. Ideelt set bør hætten også kunne tilpasses til barnets hovedstørrelse.

Lynlåsen bør være lang for at lette processen med at tage flyverdragten af og på. På flyverdragter til mindre børn kan det være praktisk med to lynlåse, hvis det betyder, at det bliver lettere at tage flyverdragten af og på.

Der må også gerne være ekstra foring og stof omkring bagdelen og ved knæene. For udover at holde barnet varmt, når det sidder på et koldt underlag, så kan en ekstra foring også fungere som en støddæmper, hvis barnet falder på numsen.

Ydermaterialet bør ikke have en for glat overflade, da barnet i så fald let glider i sin flyverdragt på områder med sne og is. Materialet må derfor gerne være groft, men bør samtidig gøre det vanskeligt for snavs at sætte sig fast på ydersiden.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem