Opdateret 16. marts 2022

Havetraktor: 11 modeller testet på større arealer

Er din græsplæne for stor til håndskubberen? Så skal du overveje en havetraktor, som er en alsidig havemaskine ... eller måske en rider, som er decideret målrettet til at slå græs . Vi har testet en række modeller ridere og havetraktorer fra Husqvarna, Stiga, Stihl med flere. Vi kårer de mest effektive, brugervenlige og manøvredygtige som testvindere. Hvordan vil du være kørende på plænen?

Havetraktor Test: 11 modeller til græsslåning på større arealer

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi har testet alle modeller i en hel sommer - nogle af dem i flere sæsoner. I testperioden har vi udsat græsslåmaskinerne for en masse forskellige typer græs og overflader, ligesom græsset er blevet slået ved forskellige fugtighedsgrader.

I vores vurdering af de forskellige maskiner har vi primært fokuset på:

 • Manøvredygtighed: Hvordan klarer havetraktoren forhindringer som buske, sten og fordybninger? Er den hurtig til at slå et større græsareal? Hvor godt arbejder den, når det går op og ned ad bakke?

 • Komfort og brugervenlighed: Hvor let eller vanskeligt er det komme i gang med havetraktoren? Sidder du behageligt i sædet? Og hvor meget kræves der, når du skal udføre vedligeholdelse af maskinen?

 • Ydeevne: Går det som en leg at slå højt græs? Er det muligt at slå græsset, når det har regnet? Hvor hurtigt kan havetraktoren arbejde - uden at efterlade et dårligt resultat?

Test af havetraktorer

Derudover har vi også taget et nærmere kig på modellernes funktioner, støjniveau, brændstofforbrug, byggekvalitet og fleksibilitet. Den endelige karakter afspejler alle vores observationer og erfaringer fra testen - med hensyn til havetraktorens pris.

Vi har testet et udvalg af markedets populære havetraktorer og ridere. Sammenlign priser og find tilbud på de testede havetraktorer på PriceRunner.

1. Husqvarna Rider 214TC - BEDST I TEST HAVETRAKTOR

Meget højtydende knækstyret rider til store arealer med mange forhindringer

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 12,8 kW (ved 3100 rpm) Tankvolumen: 12 l Klippehøjde: 25-75 mm (10 trin) Klippebredde: 94 cm Hastighed: Frem: 9,5 km/h | Bak: 9,5 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 244 kg Målt lydniveau: 83 dB Ratvibrationer: 2,5 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna R 214TC Med klippeaggregat

Husqvarna Rider 214TC er en hurtig, baghjulsstyret rider med udskifteligt, frontmonteret klippeaggregat. Dermed er den egentlig meget mere end kun en plæneklipper. Du kan nemlig også udstyre den med for eksempel en sneskovl, en børste eller en mosrive.

Konstruktionen gør også styringen intuitiv, og du får et godt overblik over arbejdsarealet. Der fås desværre ikke en projektør til klipning ved svag belysning.

Let at styre - når du får styr på det

Både fremkommelighed og manøvredygtighed er forbilledlige og gør det nemt at klippe rundt om buske og træer. Det gælder dog om ikke at glemme, at bagpartiet kan svinge ud og dermed ramme stakittet eller væggen.

Klippebredden er godt tilpasset til store arealer med mange forhindringer. Aggregatet kunne dog godt have gået 5 cm længere ud fra hjulene for at gøre det lettere at klippe ved rabatter.

God komfort samt rum til dine ting og sager

214TC har en fortræffelig komfort for såvel små som store førere med et bekvemt sæde, lettilgængelige betjeningsgreb, rum til drikkevarer/værktøj samt pedalstyret hydrostatisk gearkasse. Hydrostaten er guld værd i områder, der kræver meget bakning.

Klipperesultatet er overordnet fint, og klippehøjden kan indstilles meget lavt. Mulchingen er virkelig effektiv, så længe græsset ikke er alt for højt og vådt. Rengøringen af klippeaggregatet er eksemplarisk enkel, bare man har en vandslange.

Konklusion på test af Husqvarna Rider 214TC

214TC er en særdeles velkonstrueret rider, og på trods af den høje pris får man virkelig noget for pengene.

Hurtigenkel manøvreringgodt klipperesultathøj komfortenkel rengøring
Ingen projektørbagpartiet svinger ud

Prissammenligning

Sammenlign priser
Park Skov Have Holbæk Logo

Husqvarna R 214TC Briggs&Straton motor inkl. 94 cm klippebord

27.495 kr.

Aabybro Skov og havebrugsmaskiner

HUSQVARNA R 214T model 2022

27.995 kr.
Låsby Cykler Logo

Husqvarna R 214TC

28.999 kr.

2. Stihl MT 4097 SX - BEDSTE TRAKTOR HAVETRAKTOR

Alsidig havetraktor med god komfort - endda til en attraktiv pris

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 7,2 kW (ved 3100 rpm) Klippehøjde: 35-90 mm (8 trin) Klippebredde: 95 cm Anbefalet græsareal: Op til 6.000 m2 Vægt: 197 kg Målt lydniveau: 86 dB Gearkasse: Hydrostatisk

Stihl RT 4097 SX

Stihl T4 MT 4097 SX udpeges takket være sin effektivitet, sit fine klipperesultat og sin alsidighed til testens bedste havetraktor.

Dens påmonterede anhængerkrog gør den for eksempel til et fantastisk værktøj til at flytte ting rundt på grunden med - hvis du har en lille trailer til den.
4097 SX kan i hvert fald nemt trække de specificerede 40 kilo.

Nem at manøvrere med

Den gode drejeradius samt de gode kræfter fra baghjulene gør det både nemt og hurtigt, når du skal navigere omkring i haven. Havetraktoren hjælper også med en god belysning fra forlygterne, så du også kan se godt selv når du kører rundt ved skumringstid - det er et klart plus.

Gode klipperesultater på græsplænen

Når det gælder græsklipningen, så imponerer 4097 SX i høj grad. Havetraktoren klipper selv store arealer let og hurtigt. Klipperesultatet er ensartet – også i højt og vådt græs.

Klippedækket gør også et rigtig godt arbejde med at findele græsset. Den manglende bioklipfunktion (mulching) mærkes derfor ikke så meget
- men hvis du ønsker bioklip, så kan du tilkøbe et sæt
(i skrivende stud koster et biokit i omegnen af 600 kroner).

Som for alle havetraktorer er selve klippedækket centreret under maskinen. Det betyder, at 4097 SX ikke har lige så let ved at komme til overalt som en frontmonteret rider.

Havetraktoren egner sig derfor bedst til dig, som har en større men forholdsvis ukompliceret græsplæne. I mere komplicerede haver må du altså gå en tur med plæneklipperen eller græstrimmeren, for at efterklippe under samt omkring højbede, buske og i plænens skarpe hjørner.

Komfortabel havetraktor

Du sidder meget komfortabelt på traktorens velpolstrede sæde, der effektivt modvirker problemer med vibrationer under kørslen. Det er også let at nå alle stænger og pedaler fra sædet. Og hey! Der er også en dobbelt kopholder, så du både kan have en vandflaske og lidt varm kaffe i et termokrus inden for rækkevidde.

Nemt at aflæse klippedækkets højdeniveau.

Derimod kan det være lidt tricky at ramme det rigtige niveau for klippehøjden i første forsøg, men det er let at aflæse det indstillede niveau. Knappen til at klippe mens du bakker, er også noget træg.
Vi kunne også have ønsket os, at afmonteringen af klippedækket var enklere at udføre.

Men det er i det store hele små anmærkninger, for brugervenligheden er generelt høj. Du kan for eksempel nemt se, hvilken hastighed du kører med, og maskinen reagerer blødt på hastighedsændringer.

Lidt for aggressiv sikring i sædet

Lette brugere har dog en ulempe på Stihl T4 MT 4097 SX. Havetraktoren er nemlig udstyret med en ikke-justerbar vægtblokering i sædet for at forhindre, at traktoren anvendes af børn. Vægtblokeringen skal udløses, når der er under 35 kilos belastning på sædet - men en tester på knap 50 kilo kunne også udløse blokeringen.

Konklusion på testen af 4097 SX

Samlet set er 4097 SX dog en meget attraktiv havetraktor i sin prisklasse. Du får virkelig meget havetraktor, køreglæde og lyst til at slå græs for pengene her. Især når du har en stor have, som traktoren let kan komme rundt i.

Høj klippekapacitetgodt klipperesultathøj komfortalsidig
Besværlig aggregatmonteringingen bioklipfunktion (tilbehør)hyperfølsom minimumsvægt

3. Husqvarna R 216T AWD - BEDSTE PREMIUMVALG

En meget kraftfuld og alsidig rider, som trækker på alle fire hjul.

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 12,8 kW (ved 3100 rpm) Tankvolumen: 12 l Klippehøjde: 25-75 mm (10 trin) Klippebredde: 94 cm Hastighed: Frem: 9,5 km/h | Bak: 9,5 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 244 kg Støjniveau: 83 dB Ratvibrationer: 2,5 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna R 216T AWD Uden klippeaggregat

Husqvarna R 216T AWD er en ekstremt kompetent og alsidig rider. Hvis du er på udkig efter høj byggekvalitet, en stærk motor og et kraftigt drev.

R216T AWD er en firehjulstrukket og knækstyret rider, som ikke kun giver et kanonresultat for klipningen, men også har kræfter til at trække ret tunge læs rundt på grunden. Rideren havde for eksempel ingen problemer med at trække en tung palle med sten på.
216T er faktisk så stærk, at vores tester brugte den til at trække ting med i stedet for at finde ATV'en frem.

Meget tidseffektiv manøvrering

Klipperesultatet er som nævnt meget flot. R216T minder meget om lillesøsteren 214TC på den måde, at den i kraft af baghjulsstyringen er så tidseffektiv og let at manøvrere. Du kommer nemt rundt om forhindringer, og responsen er meget god.

Dog skal du være opmærksom på, at bagenden stikker ud, når du manøvrerer, så det kræver godt udsyn at svinge i smalle gange. Små, snoede arealer kan derfor være tidskrævende at navigere på. Men så længe du har udsyn, går det fint. På åbne arealer er den meget hurtigt, og trods hastigheden kan det godt nå at klippe ordentligt.

En arbejdshest uden choker

216T AWD er let at starte i hele sæsonen, også når det bliver koldt udenfor. Den har ingen choker, hvilket kan være rart at slippe for, samtidig med at det ikke lader til at påvirke startevnen.

Ergonomien er også meget god. Du sidder bekvemt, der er få greb at holde styr på, og der er selvfølgelig en kopholder. Det er en fordel, at du kan justere rattet, så rideren passer til både høj og lav.

Rider 216T er nem at vedligeholde og har en timetæller, så du har styr på, hvornår det er tid til service.

Rigtig gode LED lygter

LED-belysningen foran er kraftfuld. Den er især en god tilføjelse, hvis du også bruger rideren til at trække ting. De fleste klipper græsset om midt på dagen eller om eftermiddagen, men det er rart også at kunne arbejde i haven tidligt om morgenen eller sent om aftenen.

Konklusion på test af rider Husqvarna R 216T AWD

En god rider er sjældent billig, og kvalitet koster jo. Men som en premium plæneklipper er den virkelig i en klasse for sig selv.
Så ... hvis du er på udkig efter den ypperste havetraktor til en stor (og måske kuperet) grund med mange forhindringer, så bør du kikke på R216T AWD.
Det her er en rigtig arbejdshest.

Ekstremt stærkfænomenale terrænegenskaber og drevmeget flot klipperesultatlet at starte og brugervenlig
Bagenden svinger ud

4. AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2

Hurtig, komfortabel og tidseffektiv havetraktor til store, grønne arealer

Motor: AL-KO Pro 700 Motortype: Benzin Motoreffekt: 13 kW (ved 2900 rpm) Klippehøjde: 30-80 mm (6 trin) Hastighed: Frem: 9 km/h | Bak: 4 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 234 kg Støjniveau: 72,3 dB (målt) Gearkasse: Hydrostatisk

AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2

Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 er en havetraktor med svage vibrationer takket være kombinationen af plastikchassis og en stabil stålramme. Plastikchassiset er dog til den hårde side, og det gør motorhjelmen svær at åbne.

Komfortabel høj siddestilling

Havetraktoren får et stort plus for det bekvemme sæde, der i kombination med de svage vibrationer gør klipningen til en dejlig oplevelse. Sædet er let at justere, og der er masser af benplads.

Du sidder til gengæld ret højt på havetraktoren, når du kører rundt og slår græsset.

 • På plussiden: Det er svært at komme helt tæt på (og under) træer samt buske, hvis grene hænger lavt.
 • På minussiden: Højden giver dig et særdeles godt overblik over det areal, som du skal have klippet.

Let at køre

Svingradiussen opleves som god, og styringen reagerer med det samme - også ved små bevægelser. Dækkene giver også maskinen et godt greb i underlaget.
Pro-transmissionen giver en god klippehastighed, hvilket virker bedst på store arealer.

God fordeling af afklip, men ingen bioklip

Desværre er der ikke mulighed for bioklip (mulching) på havetraktoren. Så det er naturligvis en ulempe, hvis du ønsker at findele græsafklip og nedfaldne blade - så det kan kompostere direkte i plænen.

Der medfølger desværre ingen opsamler, hvilket er lidt ærgerligt - især med tanke på, at klippedækket ikke har bioklip. Til gengæld så fordeler Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 faktisk udkastet rigtig godt på plænen.

Kraftfuld men højlydt motor

V2-motoren gør HDS-A V2 rigtig kraftfuld, og havetraktoren kan således håndtere både højt og kraftigt græs. Det er for eksempel ikke noget problem at klippe en stor plæne eller en græseng på den her maskine.
Havetraktoren har også en stor benzintank, som faktisk holder ret længe.

Lydniveauet er højere end gennemsnittet, også når klippeaggregatet er slukket
- så husk nu høreværnet ik'.

Frustrerende nok har havetraktoren ingen trækkrog, som ellers virkelig ville have udvidet anvendelsesmulighederne, netop fordi maskinen er så stærk.

Konklusion på testen af havetraktoren

Kombinationen af den stærke motor og den rummelige benzintank betyder, at AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2 passer bedst til grovere græsklipning på store, grønne arealer.

Høj ydeevnetidseffektivgod spredningskønt sæde
Mangler trækkrogingen bioklip (mulching)højlydt

5. Stiga Park 420 P

Smidig gigant rider med skøn ergonomi og et godt klipperesultat på plane overflader

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 8,82 kW (ved 3200 rpm) Tankvolumen: 12 l Klippehøjde: 25-85 mm (elektronisk) Klippebredde: 95-110 cm Hastighed: Frem: 10 km/h | Bak: 7 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 237 kg Støjniveau: 86 dB Ratvibrationer: 2,5 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Stiga Park 420 P Med klippeaggregat

Stiga Park 420 P er en ret stor rider. Men den er også en fleksibel rider, som kører relativt stille og er nem at navigere takket være knækstyringen.

Den store fordel ved knækstyring

Knækstyring betyder at rideren er delt af et drejeligt led mellem for- og baghjulene. Det betyder at begge hjulpar altid kører i hinandens spor.
Du behøver derfor ikke (som med en klassisk forhjulsstyret havetraktor) at få baghjulsakslen på linje med forhindringen, inden du begynder at dreje
- hvis forhjulene kommer forbi, så gør bagenden også.

I praksis bliver det særdeles let at navigere. Rideren er måske stor, men den føles aldrig klodset - selv i en have med mange buske, træer og andre forhindringer.

Godt overblik

En fordel ved størrelsen er, at du sidder ret højt. Det giver dig et godt overblik over omgivelserne - også helt tæt på maskinen.
Dog har vi en anmærkning på aggregatets frontbue. Konstruktionen gør, at du ikke kan komme til at klippe hele vejen ind.

Slingrer lidt

Den store ulempe ved 420 P er, at den let kommer i slinger. Vi oplever primært slingring ved bakning på en let hældning. Men det sker også i flere tilfælde, når vi skal begynde at køre fremad igen efter at have stået stille eller bakket. Vi mistænker, at det er dækkene, som har dårlige terrænegenskaber og tester at lukke lidt luft ud, men det hjælper ikke. Denne slingren gør modellen mindre velegnet på en kuperet grund.

Følelsen af luksus

420 P er skøn at køre og den føles eksklusiv. Rideren har elektronisk indstilling af klippehøjde - i stedet for en stang til justering af højden. Det er altså lidt luksus - men i praksis har det ikke den store betydning. Der er hul i sædet, så det holder sig tørt, da eventuelt regnvand og dug hurtigt løber af. Sædet er også behageligt at sidde på i længere tid. Alle greb sidder lettilgængeligt, og rideren har lygter foran, så du også kan klippe i skumringen. Den har også en tilpas stor kopholder.

Gaspedalen er lidt træg - skal du tit skifte mellem at køre fremad og bak, kan den gøre dig træt i foden.

Stor klippebredde og godt resultat

Den store klippebredde gør, at du hurtigt kan klippe selv store arealer. Der findes andre modeller, som findeler afklippet bedre, men det overskydende afklip bliver alligevel småt nok, til at det hurtigt forsvinder ned i græsplænen. 420 P leverer derfor et godkendt klipperesultat.

Vi har dog en anmærkning: Aggregatet "hopper" lidt på ujævnt underlag på grund af ophænget. Det skal også fjedre, men det lykkes ikke altid. Har du en ujævn græsplæne, bliver klipperesultatet lidt ujævnt visse steder. Har du derimod en godt anlagt plæne, er det ikke noget problem.

Konklusion på testen af Stiga Park 420 P

Hvis du har en stor, flad og forholdsvis jævn grund og nemt vil kunne styre rundt om buske og træer, er Stiga Park 420 P et meget komfortabelt og letstyret alternativ.

Meget let at styregiver godt overbliklettilgængelige greblækkert sæde
Slingrer ret ofteujævnt klipperesultat på ujævnt underlagunøjagtig kantklipning

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

6. Stiga Tornado 3108 HW

Praktisk og alsidig havetraktor med 108 cm klippebredde. Klarer mere end kun græsset

Motor: Briggs & Stratton Intek 7200 V-Twin Motortype: Benzin Motoreffekt: 11,45 kW (ved 2800 rpm) Tankvolumen: 6 l Klippehøjde: 25-80 mm (7 trin) Klippebredde: 108 cm Maks. hældning: 10° Vægt: 180 kg Gearkasse: Hydrostatisk Andet: Trækkrog

Stiga Tornado 3108 HW

Stiga Tornado 3108 HW er en ret stærk havetraktor, som egner sig til mere end bare at klippe dit græs.

Traktoren har ingen problemer med for eksempel at trække en mindre anhænger fyldt med jord på plant underlag. Hvis du starter på en hældning, er der dog tendens til, at du ender med at slingre, så det er vigtigt at holde dækkene fri for græs for at sikre det bedst mulige greb.

Traktoren kører ret hurtigt, så når du ikke er ude at klippe græs, men i stedet vil fragte ting på en lille anhænger mellem forskellige steder, så er den meget effektiv.

Kører som et urværk - når den er kommet i gang

Sikringen i sædet, som skal registrere, at førerens vægt er tilstrækkelig starte klippedækket, kan af og til sætte sig fast i en bestemt stilling, og så kan du ikke få gang i klipningen. Her må du sætte dig lidt hårdt på sædet for at trykke sikringen ned igen. Men plæneklipperen kører i øvrigt som et urværk hele sæsonen.

Bredt klippeaggregat er effektivitet på åbne arealer

Det er nemt at regulere hastigheden på 3108 HW og mindst lige så nemt at indstille klippehøjden. Stangen til venstre er lidt tung at koble til og fra, men det giver også en vis grad af børnesikkerhed. Set fra et sikkerhedssynspunkt er det også fint, at havetraktoren er så hurtig til at slukke af sig selv, når du rejser dig. I et tilfælde kommer vi til at træde på gaspedalen, når vi skal stige af, og det kunne have gået rigtig galt, hvis motoren ikke var stoppet så hurtigt.

Derimod reagerer traktoren langsomt, når du prøver at klippe og bakke samtidig. Giver du for meget gas med klippeaggregatet, dør klipperen med det samme, men gasser du langsomt op til højere hastighed, så kan vi nogle gange fortsætte med at klippe under bakning, uden at vi holder knappen inde, som det egentlig skal være påkrævet for at kunne klippe i den tilstand.

Kræver en ret jævn græsplæne

Fordelen ved en havetraktor er, at den er så nem at manøvrere – fordi du slipper for at tænke på et klippeaggregat foran. På den anden side har 3108 HW lidt svært ved klipningen, når jorden er ujævn, på grund af det relativt store klippeaggregat. Hvis jorden varierer i højde, så ses det tydeligt, at græsset bliver ujævnt klippet. På store, relativt plane arealer er den derimod meget effektiv takket være sin hastighed, gode svingradius og stærke klippemotor.

Desværre er tanken ikke særlig stor, så du må tanke den relativt ofte. Ifølge specifikationen kan den rumme 6 liter, men vi kan ikke engang hælde en 5-litersdunk i. Med tanke på traktorens pris havde vi gerne set, at man også kunne se niveauet i tanken, uden at skulle åbne dækslet.

Plads til dit udstyr

Der er både kopholder, et lille firkantet rum lige bagved og et større rum mellem fødderne. Det store rum måtte gerne have været lidt dybere, men derudover er det ren luksus med så mange steder at lægge ting fra sig. Især hvis du ofte har værktøj og lignende med.

Konklusion på testen af Stiga Tornado 3108 HW

Er du ude efter en havetraktor, som udelukkende skal klippe dit græs, så findes der bedre alternativer prismæssigt end 3108 HW. Har du derimod en relativt plan og stor græsplæne og vil have en tidseffektiv og alsidig maskine til mere end klipning, så er Stiga 3108 HW et godt køb. Dels fordi den er stabil og velbalanceret, dels fordi den er brugervenlig.

Tidseffektiv på store arealerkan trække en anhængerlet at brugeflere opbevaringsrum
Ujævnt klipperesultat på ujævnt underlagklippeaggregat slår ikke altid fra ved baklille tank

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

7. Husqvarna R 112C

Smidig og stærk rider, men med visse konstruktionsmangler

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 6,4 kW (ved 3000 rpm) Tankvolumen: 4 l Klippehøjde: 25-70 mm (7 trin) Klippebredde: 85 cm Hastighed: Frem: 7 km/h | Bak: 3 km/h Vægt: 190 kg Støjniveau: 89 dB Ratvibrationer: 1,6 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna R 112C Med klippeaggregat

Husqvarna Rider 112C har enormt god drivkraft og meget gode terrænegenskaber, hvilket gør den velegnet til flere forskellige havetyper. Den er samtidig ret lille og udstyret med midjestyring, så du kan komme til overalt og har god kontrol, når du drejer.

God på skråninger og vådt græs

Vi har ingen problemer med at komme op af eller klippe på skråninger eller lignende – hverken i vådt eller tørt græs. Gas og bak består af to forskellige pedaler i stedet for den samme, som det er tilfældet på mange andre ridere. Vi kan godt lide denne løsning, fordi den kræver, at du flytter foden, når du skal ændre retning.

Det er imidlertid en klar ulempe ved R 112C, at du skal stige af for at ændre klippehøjde. Højdeindstillingen sidder foran, og du kan ikke nå den fra sædet. Det bliver med tiden nemt et irritationsmoment, i hvert fald hvis du er vant til at kunne justere klippehøjden, mens du klipper.

Højdeindstillingen skal derudover have syv trin, men vi kan kun finde fem og en servicetilstand. Servicetilstanden anvendes til at klappe aggregatet op, og til forskel fra justering af klippehøjden er denne praktisk placeret, da du allerede står op og er klar til at begynde med rengøringen. Tankdækslet er også praktisk placeret. Derimod er det i vores øjne en ulempe, at du ikke kan se udefra, hvor meget benzin der er tilbage i tanken.

Godt klipperesultat

R 112C giver et godt klipperesultat, men den har kun to klinger foran og to hjul allerforrest. Derfor kommer du ikke helt tæt på, når du klipper omkring forhindringer. Derimod efterlader den en fin og jævn græsplæne.

Ergonomien er også god. Du sidder komfortabelt, og der er en praktisk kopholder mellem benene.

Den største ulempe ved denne rider er egentlig konstruktionen og byggekvaliteten. Dels er sædet udformet, så der ophobes regnvand i det – det kunne have været løst smartere. Vores primære problem er dog, at den slår dele i stykker forneden, hvis vi sænker aggregatet for hurtigt. I løbet af testperioden på nogle måneder har den hakket både remme og plasticskærme i stykker forneden. Selv et drivhjul gik i stykker og måtte udskiftes, efter at vi sænkede aggregatet for hurtigt. Man burde enten have lavet en løsning, hvor aggregatet ikke kan sænkes for hurtigt, eller en konstruktion der kan holde til det. Derudover anvendes der plasticklemmer, der lukker rigtig smart, men deres kvalitet er ikke god nok. De går nemt i stykker, og det koster ret meget at købe nye.

Vi giver dog et plus for, at den er udstyret med trækkrog.

Konklusion på testen af Husqvarna Rider 112C

Hvis du er forsigtig, når du sænker aggregatet, er R 112C faktisk en ret praktisk og fleksibel rider. Da den er så nem at komme frem med og at navigere omkring forhindringer, er den velegnet til en kompliceret, men ikke så stor have. Du kan selvfølgelig også bruge den til en åben græsplæne, men udformningen egner sig bedst til arealer, hvor det er svært at komme frem med større ridere.

Gode terrænegenskaberpraktisk størrelselet at navigere
Stedvis haltende konstruktionomstændelig justering af klippehøjde

8. Stiga Park 320 PW

Komfortabel og meget støjsvag havetraktor, som er let at indstille.

Klipning: Bredde 100 cm Motor: Tocylindret Stiga ST 550, i alt 586 cc Gearkasse: Hydrostatisk Lyd: 78,6 dB (målt)

Stiga Park 320 PW Med klippeaggregat

Stiga Park 320 PW er en komfortabel og støjsvag benzindrevet havetraktor med elektronisk klippehøjdejustering.

Det går utrolig nemt at kunne justere klippehøjden med foden – helt uden at skulle stå af. Derimod er det lidt svært at se, hvilken indstilling man har valgt.

Det ville have været godt, hvis Stiga havde farvemarkeret skalaen på fronten eller vist på displayet, hvilken klippehøjde den er indstillet til, så det bliver mere tydeligt fra førersædet.

Du kan også hejse aggregatet op via fodpedalen, når du er færdig med at klippe, så du slipper for at køre rundt med det tæt på jorden.

Fremragende klipperesultater

Det bedste ved Stiga Park 320 PW er det fine klipperesultat. Havetraktoren er både stærk og klipper græsplænen helt jævnt og fint.

Du sidder ret højt oppe, når du kører rundt og klipper:

 • Fordelen er, at du får et rigtig godt overblik over haven
 • Ulempen er, at Park 320 PW er lidt ubalanceret.

Hold øje med om du klipper græs ... eller ej

Hvis du kører med fuld hastighed og drejer rattet en lille smule, så slukker en sensor for klippeaggregatet. Det er naturligvis en sikkerhedsfunktion, og sikkerheden kommer jo altid først ... men.

Rideren er støjsvag i sig selv, men du bruger forhåbentlig også et høreværn – og samtidig er 320 PW ret vibrationsfri. Det betyder alt sammen, at du har svært ved at opdage, hvis sensoren har slået klipperen fra – med risiko for uklippede områder.

Der sidder heldigvis en indikator i højre side, som lyser, når klippeaggregatet er i gang. Men lad os bare være ærlige, du koncentrerer dig sikkert mest om retningen og omgivelserne, mens du kører rundt og klipper. Og hvis du er lidt større, så kan du slet ikke se indikatoren.

Vær opmærksom på udskridning

En anden tydelig ulempe er, at Park 320 PW skrider en del ud. Når du stopper på en skråning, så vil der være stor risiko for, at den skrider ud, når du sætter igang igen – og det beskadiger græsset.

Det samme gælder, når du skifter for hurtigt mellem at bakke og køre fremad (eller omvendt). Og det sker endda ret let, fordi du regulerer retningen med en pedal, som har et snævert spænd mellem frem og bak.

Let at styre

Der er hydraulisk styring, så servoen er meget let. I princippet kan du holde fingeren på knoppen og styre. Derimod drejer den ikke særlig snævert. En del andre havetraktorer efterlader en ring på 15-20 centimeter uklippet græs, når du drejer rundt. Men Park 320 PW efterlader omkring 40-50 centimeter. Du kommer dog let omkring en busk, så det er mest en note, vi gør os i den forbindelse.

Vi sidder desuden godt i sædet, men vi kunne godt have brugt en kopholder på Park 320 PW. Foran sædet er der et rum, hvor du kan lægge lidt småting, hvis du skulle få brug for det.

Konklusion på test af havetraktor Stiga Park 320 PW

Vi oplever på mange måder en rigtig god havetraktor. Den er nem at styre og leverer et virkelig fint klipperesultat med en god ydelse. Desuden har den flere praktiske funktioner.

God ydeevnesuperflot klipperesultatlet at navigereelektronisk klippehøjdejustering
Skrider let på skråninger og ved hurtig bakningslukker klippeaggregatet ved kraftige svingmangler kopholder

9. Husqvarna TS238

Bekvem havetraktor, der er let at styre. Bedst til mellemstore haver med få forhindringer

Motor: Briggs & Stratton Endurance Series Motortype: Benzin Motoreffekt: 8,9 kW (ved 2600 rpm) Tankvolumen: 5,7 l Klippebredde: 97 cm Hastighed: Frem: 4,7 km/h | Bak: ? km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 184 kg Lydniveau: 70 dB Ratvibrationer: 5.06 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna TS 238 Med klippeaggregat

Husqvarna TS238 er let at manøvrere og en praktisk havetraktor med stålchassis. Den klipper udmærket og kan håndtere både kraftigt, højt græs som enggræs. Hastigheden er ret magelig, men den reagerer kvikt på gassen. Desværre har den tendens til at slingre lidt i fugtigt terræn op ad bakke, men når jorden er tør, klipper den rigtig fint.

Nem at manøvrere

TS238 er desuden nem at manøvrere rundt om forhindringer, buske og lignende. Det er en ulempe, at forhjulene sidder ret langt fra hinanden. Det kan gøre det svært at klippe tæt på eksempelvis højbede, køkkenhave og lignende, da klippeaggregatet ikke rigtig kan komme til.

Endvidere har den en ret stor kofanger foran, der også begrænser. En anden ulempe er, at den mangler bioklip, så græs og blade bliver findelt endnu bedre.

Vi giver derimod et stort plus for den indbyggede timetæller, fordi den giver overblik over, hvornår det er tid til service.

Husqvarna TS238 har ingen trækkrog. Derimod har den en forstærket plade bagpå og et hul, hvor du kan montere en trækkrog.

Ret støjsvag

Lydstyrken er næsten den samme, når du kører med klippedækket tændt, som uden. Hvis du ikke slukker for klipningen, når du skal bakke, dør hele maskinen.
Vi havde foretrukket en løsning, hvor aggregatet slukkes automatisk, når du sætter den i bakgear.

TS238 har et bekvemt sæde og flaskeholder, så du får en behagelig tid, når du skal ud at klippe græs. Desværre medfølger der ikke en opsamler, men det kan købes til. Da rideren er udstyrt med lygter, kan du køre både ved daggry og skumring, uden at miste sigtbarhed og sikkerhed.

Konklusion på test af havetraktor Husqvarna TS238.

Havetraktoren er bekvem, let at manøvrere samt ret støjsvag, og den egner sig bedst til mellemstore haver med få forhindringer, som der skal finklippes omkring.

Meget bekvemt sædelet at styrestøjsvagforberedt til trækkrog høj byggekvalitet
Fordæk og kofanger begrænser adgangen til at klippemangler bioklip (mulching)slingrer lidt i vådt græs

10. MTD Smart RG 145

Havetraktor med en attraktiv lav pris. Egner sig bedst til store, åbne arealer

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 9,1 kW (ved 2800 rpm) Tankvolumen: 3,8 l Klippehøjde: 30-95 mm (5 trin) Klippebredde: 107 cm Maks. hældning: 10° Vægt: 175 kg Støjniveau: 82 dB

MTD Smart RG 145 Med klippeaggregat

MTD Smart RG 145 er en havetraktor med en attraktiv lav pris. Vi forventer derfor en ret enkelt udformet havetraktor. Måske ikke så stærk, og med få, enkle funktioner samt et godt klipperesultat. Men vi får noget helt andet.

Betjening kræver tilvænning

MTD har gjort det besværligt med en kompliceret samling af betjeningsgreb, som du skal kontrollere havetraktoren med.
Du regulerer både hastighed, bak og neutral ved hjælp af pedalen, men du skal indstille maksimumshastighed og omdrejningstal med to andre greb. Og det gør ikke ligefrem havetraktoren ret enkel at anvende.
Hvis du for eksempel indstiller omdrejningstallet til laveste niveau og hastigheden til højeste, så bliver maskinen sløv, og motoren risikerer at gå ud.

Du skal også træde på koblingen, hver gang du skal vælge en ny hastighedsindstilling. Du kan altså ikke bare trække i grebet trinløst. Løsningen virker unødvendigt tidskrævende og kompliceret.

Generøs klippebredde

Selve konstruktionen er simpel i tråd med vores forventninger. Vi synes dog, at løsningen, hvor MTD har monteret tanken ved hjælp af kabelbindere (strips), er lige enkel nok - selv for en lavprismaskine.

En sporty, komfortabel og oplyst type

Bortset fra det lidt negative herover, så er designet på Smart RG 145 rigtig pænt. Havetraktoren har et sporty rat, og det er rart at holde i. Sædet er også ret komfortabelt, og du sidder ret opret. Desuden har traktoren belysning foran – selvom den er ret svag.
Skridsikringen til fødderne bliver desværre let glat, når den bliver fugtig. Så du skal være lidt forsigtig, når du stiger af og på i vådt føre.

Vil du justere sædeindstillingen, skal du finde værktøjet frem og løsne skruer. På andre modeller er det nok at holde et greb inde og fører sædet frem eller tilbage, så MTD's løsning på dette punkt virker ikke brugervenlig. Derimod sidder tankdæksel og filter placeret let og tilgængeligt for påfyldning samt vedligeholdelse. Det er også nemt at indstille klippehøjden.

Kraftig motor

Motoren er kraftig i forhold til prisen. Så kraftig at det lader til, at det er netop her, MTD har brugt krudtet. Motoren kan nemlig klare selv ret højt græs og en del krat med godt resultat. Klippebredden er stor, så havetraktoren bliver effektiv på åbne og lige strækninger. Traktoren har også en lille svingradius.

Konklusion på test af havetraktor MTD Smart RG 145

Hvis du har store, åbne arealer uden forhindringer og et begrænset budget, så er det helt sikkert en havetraktor for dig. Men du skal have ret godt styr på, hvordan motoren og stængerne fungerer, så du løbende kan finde den rette indstilling for styrke og hastighed.

Stor klippebreddelækkert ratsporty design
Unødvendigt svær at betjeneglat skridsikring i fugttank spændt fast med kabelbindere

11. Stiga Park 220

Rider med smart elektronisk højdeindstilling. Let at rengøre.

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 7,4 kW (ved 3200 rpm) Tankvolumen: 4,2 lKlippebredde: 85-95 cm Anbefalet græsareal: Op til 4.000 m2 Hastighed: Frem: 9 km/h | Bak: 7 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 212 kg Målt lydniveau: 88 dB Ratvibrationer: 0,3 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Stiga Park 220 Uden klippeaggregat

Stiga Park 220 er en knækstyret, frontmonteret rider med elektronisk højdeindstilling, hvilket gør det nemt at justere klippehøjden.

Let at komme rundt i haven med

At rideren er frontmonteret betyder, at du kan komme godt til - selv i lidt mere komplicerede haver. Du slipper for at gå og efterklippe så meget, som det ville være nødvendigt, hvis du havde klippet med en havetraktor.

Rideren har imidlertid problemer med at få klipperesultatet jævnt på ujævne græsplæner. Den efterlader også unødvendigt meget græs uden at klippe det for at være en frontmonteret rider. Dette skyldes, at der er ret stor afstand mellem knivene og forkanten. Rideren er også begrænset af en noget ujævn hydrostat og dens små hjul.

Virker tung at køre

Desuden har den et halvt rat, hvilket gør den unødigt kompliceret at styre. Dette kombineret med, at den har svært ved hældninger, gør at kørslen bliver temmelig begrænset. Når vi skal klippe på steder med mindre plads, virker den tung at køre.

God direkte styring

En anden ulempe er, at den af og til slingrer, når vi bakker, og at den så risikerer at beskadige græsplænen. Derimod gør dækmønsteret, at den ikke efterlader mærker, når du kører fremad. Vi synes også, at det er godt, at den er udstyret med direkte styring, da det forbedrer manøvredygtigheden.

Behageligt støjniveau

Lydniveauet er under middel, og først og fremmest er lydprofilen relativt behagelig med en lav brummen. Vi oplever heller ingen problemer med vibrationer. Den eneste ulempe vedrørende komforten er, at kraftige personer kan have svært ved at komme til visse knapper, fordi bagdelen og lårene har en tendens til at skjule dem.

Konklusion på test af rider Stiga Park 220

Stiga Park 220 er let at rengøre både på undersiden og på karosseriet. Vi kunne godt have tænkt os, at klippedækket kunne vinkles lidt mere, så man slipper for at bøje ryggen ved højtryksrensning, men i det store hele er den praktisk at vaske og holde ren. Den har også et sparsomt brændstofforbrug og en god svingradius.

Elektronisk højdeindstillinglet at rengørelavt lydniveaumidjestyret
Klipperesultatet på ujævnt underlagrykvis kørselbrugervenligheden

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Værd at vide om ridere

En rider er en stor plæneklipper, som du sidder på og styrer – helt enkelt et køretøj til at klippe græs. Under maskinen sidder der et klippeaggregat, der driver en eller flere knive, som klipper din græsplæne. Rideren kan også køres, uden at klippeaggregatet er slået til, for eksempel når du skal køre mellem to forskellige græsarealer på grunden.

Forskellige slags ridere

Ridere fås i flere forskellige typer, og hvilken slags du skal vælge, afhænger af hvordan din græsplæne ser ud.

Man kan lave en grundlæggende inddeling i ridere med frontmonteret klippeaggregat, hvilket normalt kategoriseres som en traditionel rider, og havetraktorer med klippeaggregatet monteret i midten af konstruktionen.

Fordelen ved en frontklipper er, at du nemt kan komme til overalt, især i mere komplicerede haver. Men man kommer ikke udenom, at disse ridere næsten udelukkende er lavet til at klippe græs og ikke til andre opgaver.

Havetraktoren er mere alsidig. Du kan bruge den til at trække en anhænger eller til snerydning ud over at klippe græsset. Men fordi den er beregnet til flere anvendelsesområder, er den ikke altid så god til lige at klippe græsset perfekt. For eksempel er det svært at komme til over det hele på grund af klippeaggregatets placering. Samtidig er traktoren ofte lidt billigere.

Styrestænger kan også være godt at vide noget om. Visse ridere styrer du meds styrestænger i stedet for et rat. Zero turn-klippere (mer om disse længere nede) har normalt styrestænger.

Riderne kan også inddeles efter batteri eller benzin.

Benzindrevne ridere kører på brændstof (firetakts). De har den fordel, at du altid kan klippe, når du behøver det, og lige så lang tid, som du behøver, så længe du har benzin nok. Du får også god ydeevne til en rimelig pris. Ulempen er, at de afgiver udstødningsgasser og støjer en del.

Batteridrevne ridere kører selvfølgelig på batteri og skal derfor oplades imellem omgangene. Fordelen ved dem er, at de er emissionsfri, de støjer mindre end benzindrevne modeller, og du slipper for at købe brændstof i tide og utide. Ulempen er selvfølgelig, at du skal huske at lade den op mellem klipningerne, og at du er begrænset til maskinens batteritid – derefter må du vente, til du kan klippe igen. De er også – i skrivende stund – stadigvæk ret dyre i forhold til den ydeevne, du får for pengene. Sidstnævnte vil dig ændre sig i takt med, at antallet og interessen for produktet stiger.

Bortset fra disse opdelinger smider producenterne af og til om sig med forskellige udtryk og begreber. Ud over en rider er der eksempelvis minirider og zero turn.

 • Rider. En rider anvendes normalt om en klassisk model med frontmonteret aggregat.

 • Minirider. En mere kompakt og fleksibel rider, der selvfølgelig egner sig bedre til mindre græsplæner.

 • Zero turn. Denne slags plæneklipper kan rotere om sin egen akse, så du ikke behøver at bekymre dig om dens svingradius.

Andre begreber, det er godt at have styr på, er centerstyring og bagstyring. Frontklippere er ofte centerstyrede. Det betyder, at de svinger centralt i konstruktionen og ikke stikker en del af maskinen ud. Bagstyring betyder, at maskinens svingradius ligger i bagenden.

De senere år er der også begyndt at dukke firehjulstrukne ridere op. De har naturligvis bedre terrænegenskaber. Firehjulstræk betyder, at den har drev på alle fire hjul i stedet for blot to som traditionelle ridere. Det øger fremkommeligheden på ujævnt underlag, og når græsset er vådt. Firehjulstræk betegnes ofte AWD eller 4WD.

Endelig er det godt at vide noget om de forskellige teknikker, som riderne kan have til håndtering af græsset.

Nogle har for eksempel opsamler, hvilket er godt om efteråret, hvis du har mange blade, som du ikke vil have liggende på græsplænen som et tæppe. De bliver så taget op i opsamleren, og du kan derefter tømme den på komposten.

Mulching, kaldes af og til også bioclip, er et andet vigtigt begreb. Kort fortalt betyder det, at rideren ikke smider græsset ud gennem udkastet, men i stedet findeler det, så det hurtigere nedbrydes til næring i græsplænen (i stedet for, at du får store bunker af afklippet græs).

Ud over disse to teknikker til at håndtere græsafklippet, har du og den traditionelle, hvor maskinen sender græsset ud gennem et sideudkast.

Rider eller robotplæneklipper

Normalt overvejer man en rider, fordi man har en ret stor græsplæne. Robotplæneklippere til store arealer er ret dyre, hvis man sammenligner med de en mere traditionel og manuel plæneklipper (som du selv går rundt med), men sammenlignet med en rider er prisen ikke så forskellig.

Du kan finde billige ridere til store arealer til omkring 15.000-20.000 kroner, og deromkring kan du også finde robotplæneklippere til større haver. Der findes selvfølgelig ekstremer til begge sider. For eksempel dyre robotter til små græsplæner eller ret billigere robotter til store græsplæner.

Det vigtige er, at uanset hvad du vælger, skal plæneklipperen kunne håndtere din græsplæne. Ridere kan for eksempel sjældent klippe skråninger, i hvert fald ikke hvis den er stejl. De har ofte maks. Hældning på 10 grader. Der har mange robotplæneklippere (dem med gode terrænegenskaber) en fordel. En anden fordel ved robotten er, at du slipper for selv at beskæftige dig med klipningen, den klare det hele selv.

Rideren har derimod den fordel, at den klipper arealet meget tidseffektivt. Robotten skal være ude på græsset i ret mange timer om ugen, hvis plænen er stor. I hvert fald et par timer om dagen på hverdage. Klipperesultatet bliver derimod kanon, og græsplænen ser fantastisk ud, efter robotplæneklipperen har tygget sig igennem alt græsset og kun skal vedligeholde det. Skal du have det samme resultat med en rider, skal den have mulching.

Er der tale om rigtig store arealer, er det imidlertid svært at komme uden om rideren, fordi den i så fald er mere tegnebogsvenlig. Desuden er det den ret sjov at køre.

Det bør du overveje, når du køber rider Er du kommet frem til, at du vil købe en rider, er der en række faktorer at tage hensyn til.

 • Græsplænens størrelse. Køber du en batteridrevet rider, er størrelsen rigtig vigtig. Så er du nødt til at undersøge, hvor stort et areal maskinen kan klare på en opladning. Den brændstofdrevne er mindre følsom over for dette, fordi du bare kan fylde mere på tanken. Klippebredden er imidlertid altid vigtig. Jo større græsplæne, des større klippebredde bør du have, da det gør klipningen mere tidseffektiv. Riderens hastighed kombineret med dens ydeevne (så den kan nå at klippe ved tophastigheden) er selvfølgelig også vigtigt.

 • Terrænet. Har du eksempelvis en kuperet grund, bør du have en rider, der har lidt affjedring i klippeaggregatet og kompenserer for disse bevægelser for at opnå et ensartet klipperesultat. Har du i stedet mange højbede, gange og buske, skal du have en maskine, der er let at manøvrere og giver dig mulighed for at komme tæt på forhindringer. Hvis du han en dårlig svingradius på rideren, kommer du for eksempel til at køre hen over det samme areal flere gange.

 • Hældning. Hvis græsplænen hælder meget, eller hvis du har en skråning, er det vigtigt at kontrollere, om din rider kan håndtere hældningen, eller om du også er nødt til at købe en græstrimmer. Frontklippere med lavt tyngdepunkt er ofte gode til at håndtere kraftigere hældninger, især kombineret med firehjulstræk, så hjulene ikke spinner på skråningen og beskadiger græsplænen.

 • Reservedele og garantier. De fleste ridere på markedet fremstilles af velrenommerede producenter med et godt rygte. Men sørg for at købe en model, der kan fås reservedele til i mindst ti år frem. Tjek også garantien – hvor lang er den, og hvilke dele er omfattet?

 • Tilbehør. Køber du en havetraktor, kan du normalt også tilkoble tilbehør såsom sneplov eller vogn/anhænger. Det gør, at du eksempelvis kan bruge den til at rydde sne om vinteren eller til at flytte jord på grunden om sommeren. Kontroller, hvilket tilbehør der passer til den model, du er interesseret i, og hvordan udvalget af tilbehør generelt ser ud for den pågældende model. Skal du trække en anhænger efter den, skal den være udstyret med trækkrog.

Hvad koster en rider?

Priserne på ridere varierer fra 15.000 kroner op til titusinder af kroner. En firehjulstrukket rider til privat brug kan du for eksempel få til omkring 50.000 kroner i skrivende stund, mens du kan finde havetraktorer helt ned til 15.000 kroner. Miniridere kan du oven i købet finde 2000-3000 kroner billigere end det.

Søger du efter en billig rider, er en minirider eller en havetraktor således dit bedste alternativ. Er du derimod ude efter det optimale klipperesultat og effektiv udnyttelse af tiden, er den frontmonterede rider bedst, men også lidt dyrere. En billig, frontmonteret rider koster gerne over 20.000 kroner.

Når du sammenligner priser på ridere, skal du altid kontrollere, hvad der følger med i pakken. Mange sælger klippere uden klippeaggregat, og der skal prisen så sammenlignes med andre klippere uden aggregat, eller du skal regne den samlede pris ud ved at se, hvad et aggregat koster til lige den klipper.

Et alternativ til at købe en ny rider er selvfølgelig at købe en brugt.

Rider eller havetraktor?

Vi har tidligere snuset lidt til emnet i denne tekst. Kort og godt kan man sige, at hvis man lægger vægt på plæneklipningen og kun det, skal man have en rider. Der findes faktisk også nogle, du kan montere tilbehør på, selvom det ikke er så almindeligt som på havetraktorer.

Hvis man er ude efter en mere alsidig maskine, der også skal kunne rydde sne eller flytte rundt på ting på grunden, skal man vælge havetraktoren. Derudover er den et godt alternativ, hvis du har et begrænset budget.

Hvilken maskine der er bedst for dig, afhænger fuldstændig af dine behov, dit budget, og hvordan din grund ser ud. Læs tests for at sikre, at den model, du overvejer, svarer til det, du søger.

Hvornår må man køre en rider?

Minimumsalderen for at køre en rider (i Danmark) er 18 år, dog med enkelte undtagelser, skriver Landbrugsavisen.