1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Havetraktor: 5 modeller testet på større arealer

Elina Blom

Er din græsplæne for stor til håndskubberen? Så skal du overveje en havetraktor, som er en alsidig havemaskine ... eller måske en rider, som er decideret målrettet til at slå græs . Vi har testet en række modeller ridere og havetraktorer fra Husqvarna, Stiga, Stihl med flere. Vi kårer de mest effektive, brugervenlige og manøvredygtige som testvindere. Hvordan vil du være kørende på plænen?

Havetraktor Test: 11 modeller til græsslåning på større arealer

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi har testet alle modeller i en hel sommer - nogle af dem i flere sæsoner. I testperioden har vi udsat græsslåmaskinerne for en masse forskellige typer græs og overflader, ligesom græsset er blevet slået ved forskellige fugtighedsgrader.

I vores vurdering af de forskellige maskiner har vi primært fokuset på:

  • Manøvredygtighed: Hvordan klarer havetraktoren forhindringer som buske, sten og fordybninger? Er den hurtig til at slå et større græsareal? Hvor godt arbejder den, når det går op og ned ad bakke?

  • Komfort og brugervenlighed: Hvor let eller vanskeligt er det komme i gang med havetraktoren? Sidder du behageligt i sædet? Og hvor meget kræves der, når du skal udføre vedligeholdelse af maskinen?

  • Ydeevne: Går det som en leg at slå højt græs? Er det muligt at slå græsset, når det har regnet? Hvor hurtigt kan havetraktoren arbejde - uden at efterlade et dårligt resultat?

Test af havetraktorer

Derudover har vi også taget et nærmere kig på modellernes funktioner, støjniveau, brændstofforbrug, byggekvalitet og fleksibilitet. Den endelige karakter afspejler alle vores observationer og erfaringer fra testen - med hensyn til havetraktorens pris.

Vi har testet et udvalg af markedets populære havetraktorer og ridere. Sammenlign priser og find tilbud på de testede havetraktorer på PriceRunner.

1. Husqvarna Rider 214TC - BEDST I TEST HAVETRAKTOR

Meget højtydende knækstyret rider til store arealer med mange forhindringer

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 12,8 kW (ved 3100 rpm) Tankvolumen: 12 l Klippehøjde: 25-75 mm (10 trin) Klippebredde: 94 cm Hastighed: Frem: 9,5 km/h | Bak: 9,5 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 244 kg Målt lydniveau: 83 dB Ratvibrationer: 2,5 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna R 214TC Med klippeaggregat

Husqvarna Rider 214TC er en hurtig, baghjulsstyret rider med udskifteligt, frontmonteret klippeaggregat. Dermed er den egentlig meget mere end kun en plæneklipper. Du kan nemlig også udstyre den med for eksempel en sneskovl, en børste eller en mosrive.

Konstruktionen gør også styringen intuitiv, og du får et godt overblik over arbejdsarealet. Der fås desværre ikke en projektør til klipning ved svag belysning.

Let at styre - når du får styr på det

Både fremkommelighed og manøvredygtighed er forbilledlige og gør det nemt at klippe rundt om buske og træer. Det gælder dog om ikke at glemme, at bagpartiet kan svinge ud og dermed ramme stakittet eller væggen.

Klippebredden er godt tilpasset til store arealer med mange forhindringer. Aggregatet kunne dog godt have gået 5 cm længere ud fra hjulene for at gøre det lettere at klippe ved rabatter.

God komfort samt rum til dine ting og sager

214TC har en fortræffelig komfort for såvel små som store førere med et bekvemt sæde, lettilgængelige betjeningsgreb, rum til drikkevarer/værktøj samt pedalstyret hydrostatisk gearkasse. Hydrostaten er guld værd i områder, der kræver meget bakning.

Klipperesultatet er overordnet fint, og klippehøjden kan indstilles meget lavt. Mulchingen er virkelig effektiv, så længe græsset ikke er alt for højt og vådt. Rengøringen af klippeaggregatet er eksemplarisk enkel, bare man har en vandslange.

Konklusion på test af Husqvarna Rider 214TC

214TC er en særdeles velkonstrueret rider, og på trods af den høje pris får man virkelig noget for pengene.

Hurtigenkel manøvreringgodt klipperesultathøj komfortenkel rengøring
Ingen projektørbagpartiet svinger ud

Prissammenligning

Sammenlign priser

Husqvarna R 214TC

28.999 kr.

Husqvarna R 214TC Rider inkl. klippebord

29.999 kr.

Husqvarna R 214 TC rider

29.999 kr.

2. Stihl MT 4097 SX - BEDSTE TRAKTOR HAVETRAKTOR

Alsidig havetraktor med god komfort - endda til en attraktiv pris

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 7,2 kW (ved 3100 rpm) Klippehøjde: 35-90 mm (8 trin) Klippebredde: 95 cm Anbefalet græsareal: Op til 6.000 m2 Vægt: 197 kg Målt lydniveau: 86 dB Gearkasse: Hydrostatisk

Stihl RT 4097 SX

Stihl T4 MT 4097 SX udpeges takket være sin effektivitet, sit fine klipperesultat og sin alsidighed til testens bedste havetraktor.

Dens påmonterede anhængerkrog gør den for eksempel til et fantastisk værktøj til at flytte ting rundt på grunden med - hvis du har en lille trailer til den.
4097 SX kan i hvert fald nemt trække de specificerede 40 kilo.

Nem at manøvrere med

Den gode drejeradius samt de gode kræfter fra baghjulene gør det både nemt og hurtigt, når du skal navigere omkring i haven. Havetraktoren hjælper også med en god belysning fra forlygterne, så du også kan se godt selv når du kører rundt ved skumringstid - det er et klart plus.

Gode klipperesultater på græsplænen

Når det gælder græsklipningen, så imponerer 4097 SX i høj grad. Havetraktoren klipper selv store arealer let og hurtigt. Klipperesultatet er ensartet – også i højt og vådt græs.

Klippedækket gør også et rigtig godt arbejde med at findele græsset. Den manglende bioklipfunktion (mulching) mærkes derfor ikke så meget
- men hvis du ønsker bioklip, så kan du tilkøbe et sæt
(i skrivende stud koster et biokit i omegnen af 600 kroner).

Som for alle havetraktorer er selve klippedækket centreret under maskinen. Det betyder, at 4097 SX ikke har lige så let ved at komme til overalt som en frontmonteret rider.

Havetraktoren egner sig derfor bedst til dig, som har en større men forholdsvis ukompliceret græsplæne. I mere komplicerede haver må du altså gå en tur med plæneklipperen eller græstrimmeren, for at efterklippe under samt omkring højbede, buske og i plænens skarpe hjørner.

Komfortabel havetraktor

Du sidder meget komfortabelt på traktorens velpolstrede sæde, der effektivt modvirker problemer med vibrationer under kørslen. Det er også let at nå alle stænger og pedaler fra sædet. Og hey! Der er også en dobbelt kopholder, så du både kan have en vandflaske og lidt varm kaffe i et termokrus inden for rækkevidde.

Nemt at aflæse klippedækkets højdeniveau.

Derimod kan det være lidt tricky at ramme det rigtige niveau for klippehøjden i første forsøg, men det er let at aflæse det indstillede niveau. Knappen til at klippe mens du bakker, er også noget træg.
Vi kunne også have ønsket os, at afmonteringen af klippedækket var enklere at udføre.

Men det er i det store hele små anmærkninger, for brugervenligheden er generelt høj. Du kan for eksempel nemt se, hvilken hastighed du kører med, og maskinen reagerer blødt på hastighedsændringer.

Lidt for aggressiv sikring i sædet

Lette brugere har dog en ulempe på Stihl T4 MT 4097 SX. Havetraktoren er nemlig udstyret med en ikke-justerbar vægtblokering i sædet for at forhindre, at traktoren anvendes af børn. Vægtblokeringen skal udløses, når der er under 35 kilos belastning på sædet - men en tester på knap 50 kilo kunne også udløse blokeringen.

Konklusion på testen af 4097 SX

Samlet set er 4097 SX dog en meget attraktiv havetraktor i sin prisklasse. Du får virkelig meget havetraktor, køreglæde og lyst til at slå græs for pengene her. Især når du har en stor have, som traktoren let kan komme rundt i.

Høj klippekapacitetgodt klipperesultathøj komfortalsidig
Besværlig aggregatmonteringingen bioklipfunktion (tilbehør)hyperfølsom minimumsvægt

3. Husqvarna R 216T AWD - BEDSTE PREMIUMVALG

En meget kraftfuld og alsidig rider, som trækker på alle fire hjul.

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 12,8 kW (ved 3100 rpm) Tankvolumen: 12 l Klippehøjde: 25-75 mm (10 trin) Klippebredde: 94 cm Hastighed: Frem: 9,5 km/h | Bak: 9,5 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 244 kg Støjniveau: 83 dB Ratvibrationer: 2,5 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna R 216T AWD Uden klippeaggregat

Husqvarna R 216T AWD er en ekstremt kompetent og alsidig rider. Hvis du er på udkig efter høj byggekvalitet, en stærk motor og et kraftigt drev.

R216T AWD er en firehjulstrukket og knækstyret rider, som ikke kun giver et kanonresultat for klipningen, men også har kræfter til at trække ret tunge læs rundt på grunden. Rideren havde for eksempel ingen problemer med at trække en tung palle med sten på.
216T er faktisk så stærk, at vores tester brugte den til at trække ting med i stedet for at finde ATV'en frem.

Meget tidseffektiv manøvrering

Klipperesultatet er som nævnt meget flot. R216T minder meget om lillesøsteren 214TC på den måde, at den i kraft af baghjulsstyringen er så tidseffektiv og let at manøvrere. Du kommer nemt rundt om forhindringer, og responsen er meget god.

Dog skal du være opmærksom på, at bagenden stikker ud, når du manøvrerer, så det kræver godt udsyn at svinge i smalle gange. Små, snoede arealer kan derfor være tidskrævende at navigere på. Men så længe du har udsyn, går det fint. På åbne arealer er den meget hurtigt, og trods hastigheden kan det godt nå at klippe ordentligt.

En arbejdshest uden choker

216T AWD er let at starte i hele sæsonen, også når det bliver koldt udenfor. Den har ingen choker, hvilket kan være rart at slippe for, samtidig med at det ikke lader til at påvirke startevnen.

Ergonomien er også meget god. Du sidder bekvemt, der er få greb at holde styr på, og der er selvfølgelig en kopholder. Det er en fordel, at du kan justere rattet, så rideren passer til både høj og lav.

Rider 216T er nem at vedligeholde og har en timetæller, så du har styr på, hvornår det er tid til service.

Rigtig gode LED lygter

LED-belysningen foran er kraftfuld. Den er især en god tilføjelse, hvis du også bruger rideren til at trække ting. De fleste klipper græsset om midt på dagen eller om eftermiddagen, men det er rart også at kunne arbejde i haven tidligt om morgenen eller sent om aftenen.

Konklusion på test af rider Husqvarna R 216T AWD

En god rider er sjældent billig, og kvalitet koster jo. Men som en premium plæneklipper er den virkelig i en klasse for sig selv.
Så ... hvis du er på udkig efter den ypperste havetraktor til en stor (og måske kuperet) grund med mange forhindringer, så bør du kikke på R216T AWD.
Det her er en rigtig arbejdshest.

Ekstremt stærkfænomenale terrænegenskaber og drevmeget flot klipperesultatlet at starte og brugervenlig
Bagenden svinger ud

4. AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2

Hurtig, komfortabel og tidseffektiv havetraktor til store, grønne arealer

Motor: AL-KO Pro 700 Motortype: Benzin Motoreffekt: 13 kW (ved 2900 rpm) Klippehøjde: 30-80 mm (6 trin) Hastighed: Frem: 9 km/h | Bak: 4 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 234 kg Støjniveau: 72,3 dB (målt) Gearkasse: Hydrostatisk

AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2

Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 er en havetraktor med svage vibrationer takket være kombinationen af plastikchassis og en stabil stålramme. Plastikchassiset er dog til den hårde side, og det gør motorhjelmen svær at åbne.

Komfortabel høj siddestilling

Havetraktoren får et stort plus for det bekvemme sæde, der i kombination med de svage vibrationer gør klipningen til en dejlig oplevelse. Sædet er let at justere, og der er masser af benplads.

Du sidder til gengæld ret højt på havetraktoren, når du kører rundt og slår græsset.

  • På plussiden: Det er svært at komme helt tæt på (og under) træer samt buske, hvis grene hænger lavt.
  • På minussiden: Højden giver dig et særdeles godt overblik over det areal, som du skal have klippet.

Let at køre

Svingradiussen opleves som god, og styringen reagerer med det samme - også ved små bevægelser. Dækkene giver også maskinen et godt greb i underlaget.
Pro-transmissionen giver en god klippehastighed, hvilket virker bedst på store arealer.

God fordeling af afklip, men ingen bioklip

Desværre er der ikke mulighed for bioklip (mulching) på havetraktoren. Så det er naturligvis en ulempe, hvis du ønsker at findele græsafklip og nedfaldne blade - så det kan kompostere direkte i plænen.

Der medfølger desværre ingen opsamler, hvilket er lidt ærgerligt - især med tanke på, at klippedækket ikke har bioklip. Til gengæld så fordeler Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 faktisk udkastet rigtig godt på plænen.

Kraftfuld men højlydt motor

V2-motoren gør HDS-A V2 rigtig kraftfuld, og havetraktoren kan således håndtere både højt og kraftigt græs. Det er for eksempel ikke noget problem at klippe en stor plæne eller en græseng på den her maskine.
Havetraktoren har også en stor benzintank, som faktisk holder ret længe.

Lydniveauet er højere end gennemsnittet, også når klippeaggregatet er slukket
- så husk nu høreværnet ik'.

Frustrerende nok har havetraktoren ingen trækkrog, som ellers virkelig ville have udvidet anvendelsesmulighederne, netop fordi maskinen er så stærk.

Konklusion på testen af havetraktoren

Kombinationen af den stærke motor og den rummelige benzintank betyder, at AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2 passer bedst til grovere græsklipning på store, grønne arealer.

Høj ydeevnetidseffektivgod spredningskønt sæde
Mangler trækkrogingen bioklip (mulching)højlydt

5. Husqvarna R 112C

Smidig og stærk rider, men med visse konstruktionsmangler

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 6,4 kW (ved 3000 rpm) Tankvolumen: 4 l Klippehøjde: 25-70 mm (7 trin) Klippebredde: 85 cm Hastighed: Frem: 7 km/h | Bak: 3 km/h Vægt: 190 kg Støjniveau: 89 dB Ratvibrationer: 1,6 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna R 112C Med klippeaggregat

Husqvarna Rider 112C har enormt god drivkraft og meget gode terrænegenskaber, hvilket gør den velegnet til flere forskellige havetyper. Den er samtidig ret lille og udstyret med midjestyring, så du kan komme til overalt og har god kontrol, når du drejer.

God på skråninger og vådt græs

Vi har ingen problemer med at komme op af eller klippe på skråninger eller lignende – hverken i vådt eller tørt græs. Gas og bak består af to forskellige pedaler i stedet for den samme, som det er tilfældet på mange andre ridere. Vi kan godt lide denne løsning, fordi den kræver, at du flytter foden, når du skal ændre retning.

Det er imidlertid en klar ulempe ved R 112C, at du skal stige af for at ændre klippehøjde. Højdeindstillingen sidder foran, og du kan ikke nå den fra sædet. Det bliver med tiden nemt et irritationsmoment, i hvert fald hvis du er vant til at kunne justere klippehøjden, mens du klipper.

Højdeindstillingen skal derudover have syv trin, men vi kan kun finde fem og en servicetilstand. Servicetilstanden anvendes til at klappe aggregatet op, og til forskel fra justering af klippehøjden er denne praktisk placeret, da du allerede står op og er klar til at begynde med rengøringen. Tankdækslet er også praktisk placeret. Derimod er det i vores øjne en ulempe, at du ikke kan se udefra, hvor meget benzin der er tilbage i tanken.

Godt klipperesultat

R 112C giver et godt klipperesultat, men den har kun to klinger foran og to hjul allerforrest. Derfor kommer du ikke helt tæt på, når du klipper omkring forhindringer. Derimod efterlader den en fin og jævn græsplæne.

Ergonomien er også god. Du sidder komfortabelt, og der er en praktisk kopholder mellem benene.

Den største ulempe ved denne rider er egentlig konstruktionen og byggekvaliteten. Dels er sædet udformet, så der ophobes regnvand i det – det kunne have været løst smartere. Vores primære problem er dog, at den slår dele i stykker forneden, hvis vi sænker aggregatet for hurtigt. I løbet af testperioden på nogle måneder har den hakket både remme og plasticskærme i stykker forneden. Selv et drivhjul gik i stykker og måtte udskiftes, efter at vi sænkede aggregatet for hurtigt. Man burde enten have lavet en løsning, hvor aggregatet ikke kan sænkes for hurtigt, eller en konstruktion der kan holde til det. Derudover anvendes der plasticklemmer, der lukker rigtig smart, men deres kvalitet er ikke god nok. De går nemt i stykker, og det koster ret meget at købe nye.

Vi giver dog et plus for, at den er udstyret med trækkrog.

Konklusion på testen af Husqvarna Rider 112C

Hvis du er forsigtig, når du sænker aggregatet, er R 112C faktisk en ret praktisk og fleksibel rider. Da den er så nem at komme frem med og at navigere omkring forhindringer, er den velegnet til en kompliceret, men ikke så stor have. Du kan selvfølgelig også bruge den til en åben græsplæne, men udformningen egner sig bedst til arealer, hvor det er svært at komme frem med større ridere.

Gode terrænegenskaberpraktisk størrelselet at navigere
Stedvis haltende konstruktionomstændelig justering af klippehøjde

Værd at vide om ridere

En rider er en stor plæneklipper, som du sidder på og styrer – helt enkelt et køretøj til at klippe græs. Under maskinen sidder der et klippeaggregat, der driver en eller flere knive, som klipper din græsplæne. Rideren kan også køres, uden at klippeaggregatet er slået til, for eksempel når du skal køre mellem to forskellige græsarealer på grunden.

Forskellige slags ridere

Ridere fås i flere forskellige typer, og hvilken slags du skal vælge, afhænger af hvordan din græsplæne ser ud.

Man kan lave en grundlæggende inddeling i ridere med frontmonteret klippeaggregat, hvilket normalt kategoriseres som en traditionel rider, og havetraktorer med klippeaggregatet monteret i midten af konstruktionen.

Fordelen ved en frontklipper er, at du nemt kan komme til overalt, især i mere komplicerede haver. Men man kommer ikke udenom, at disse ridere næsten udelukkende er lavet til at klippe græs og ikke til andre opgaver.

Havetraktoren er mere alsidig. Du kan bruge den til at trække en anhænger eller til snerydning ud over at klippe græsset. Men fordi den er beregnet til flere anvendelsesområder, er den ikke altid så god til lige at klippe græsset perfekt. For eksempel er det svært at komme til over det hele på grund af klippeaggregatets placering. Samtidig er traktoren ofte lidt billigere.

Styrestænger kan også være godt at vide noget om. Visse ridere styrer du meds styrestænger i stedet for et rat. Zero turn-klippere (mer om disse længere nede) har normalt styrestænger.

Riderne kan også inddeles efter batteri eller benzin.

Benzindrevne ridere kører på brændstof (firetakts). De har den fordel, at du altid kan klippe, når du behøver det, og lige så lang tid, som du behøver, så længe du har benzin nok. Du får også god ydeevne til en rimelig pris. Ulempen er, at de afgiver udstødningsgasser og støjer en del.

Batteridrevne ridere kører selvfølgelig på batteri og skal derfor oplades imellem omgangene. Fordelen ved dem er, at de er emissionsfri, de støjer mindre end benzindrevne modeller, og du slipper for at købe brændstof i tide og utide. Ulempen er selvfølgelig, at du skal huske at lade den op mellem klipningerne, og at du er begrænset til maskinens batteritid – derefter må du vente, til du kan klippe igen. De er også – i skrivende stund – stadigvæk ret dyre i forhold til den ydeevne, du får for pengene. Sidstnævnte vil dig ændre sig i takt med, at antallet og interessen for produktet stiger.

Bortset fra disse opdelinger smider producenterne af og til om sig med forskellige udtryk og begreber. Ud over en rider er der eksempelvis minirider og zero turn.

  • Rider. En rider anvendes normalt om en klassisk model med frontmonteret aggregat.

  • Minirider. En mere kompakt og fleksibel rider, der selvfølgelig egner sig bedre til mindre græsplæner.

  • Zero turn. Denne slags plæneklipper kan rotere om sin egen akse, så du ikke behøver at bekymre dig om dens svingradius.

Andre begreber, det er godt at have styr på, er centerstyring og bagstyring. Frontklippere er ofte centerstyrede. Det betyder, at de svinger centralt i konstruktionen og ikke stikker en del af maskinen ud. Bagstyring betyder, at maskinens svingradius ligger i bagenden.

De senere år er der også begyndt at dukke firehjulstrukne ridere op. De har naturligvis bedre terrænegenskaber. Firehjulstræk betyder, at den har drev på alle fire hjul i stedet for blot to som traditionelle ridere. Det øger fremkommeligheden på ujævnt underlag, og når græsset er vådt. Firehjulstræk betegnes ofte AWD eller 4WD.

Endelig er det godt at vide noget om de forskellige teknikker, som riderne kan have til håndtering af græsset.

Nogle har for eksempel opsamler, hvilket er godt om efteråret, hvis du har mange blade, som du ikke vil have liggende på græsplænen som et tæppe. De bliver så taget op i opsamleren, og du kan derefter tømme den på komposten.

Mulching, kaldes af og til også bioclip, er et andet vigtigt begreb. Kort fortalt betyder det, at rideren ikke smider græsset ud gennem udkastet, men i stedet findeler det, så det hurtigere nedbrydes til næring i græsplænen (i stedet for, at du får store bunker af afklippet græs).

Ud over disse to teknikker til at håndtere græsafklippet, har du og den traditionelle, hvor maskinen sender græsset ud gennem et sideudkast.

Rider eller robotplæneklipper

Normalt overvejer man en rider, fordi man har en ret stor græsplæne. Robotplæneklippere til store arealer er ret dyre, hvis man sammenligner med de en mere traditionel og manuel plæneklipper (som du selv går rundt med), men sammenlignet med en rider er prisen ikke så forskellig.

Du kan finde billige ridere til store arealer til omkring 15.000-20.000 kroner, og deromkring kan du også finde robotplæneklippere til større haver. Der findes selvfølgelig ekstremer til begge sider. For eksempel dyre robotter til små græsplæner eller ret billigere robotter til store græsplæner.

Det vigtige er, at uanset hvad du vælger, skal plæneklipperen kunne håndtere din græsplæne. Ridere kan for eksempel sjældent klippe skråninger, i hvert fald ikke hvis den er stejl. De har ofte maks. Hældning på 10 grader. Der har mange robotplæneklippere (dem med gode terrænegenskaber) en fordel. En anden fordel ved robotten er, at du slipper for selv at beskæftige dig med klipningen, den klare det hele selv.

Rideren har derimod den fordel, at den klipper arealet meget tidseffektivt. Robotten skal være ude på græsset i ret mange timer om ugen, hvis plænen er stor. I hvert fald et par timer om dagen på hverdage. Klipperesultatet bliver derimod kanon, og græsplænen ser fantastisk ud, efter robotplæneklipperen har tygget sig igennem alt græsset og kun skal vedligeholde det. Skal du have det samme resultat med en rider, skal den have mulching.

Er der tale om rigtig store arealer, er det imidlertid svært at komme uden om rideren, fordi den i så fald er mere tegnebogsvenlig. Desuden er det den ret sjov at køre.

Det bør du overveje, når du køber rider Er du kommet frem til, at du vil købe en rider, er der en række faktorer at tage hensyn til.

  • Græsplænens størrelse. Køber du en batteridrevet rider, er størrelsen rigtig vigtig. Så er du nødt til at undersøge, hvor stort et areal maskinen kan klare på en opladning. Den brændstofdrevne er mindre følsom over for dette, fordi du bare kan fylde mere på tanken. Klippebredden er imidlertid altid vigtig. Jo større græsplæne, des større klippebredde bør du have, da det gør klipningen mere tidseffektiv. Riderens hastighed kombineret med dens ydeevne (så den kan nå at klippe ved tophastigheden) er selvfølgelig også vigtigt.

  • Terrænet. Har du eksempelvis en kuperet grund, bør du have en rider, der har lidt affjedring i klippeaggregatet og kompenserer for disse bevægelser for at opnå et ensartet klipperesultat. Har du i stedet mange højbede, gange og buske, skal du have en maskine, der er let at manøvrere og giver dig mulighed for at komme tæt på forhindringer. Hvis du han en dårlig svingradius på rideren, kommer du for eksempel til at køre hen over det samme areal flere gange.

  • Hældning. Hvis græsplænen hælder meget, eller hvis du har en skråning, er det vigtigt at kontrollere, om din rider kan håndtere hældningen, eller om du også er nødt til at købe en græstrimmer. Frontklippere med lavt tyngdepunkt er ofte gode til at håndtere kraftigere hældninger, især kombineret med firehjulstræk, så hjulene ikke spinner på skråningen og beskadiger græsplænen.

  • Reservedele og garantier. De fleste ridere på markedet fremstilles af velrenommerede producenter med et godt rygte. Men sørg for at købe en model, der kan fås reservedele til i mindst ti år frem. Tjek også garantien – hvor lang er den, og hvilke dele er omfattet?

  • Tilbehør. Køber du en havetraktor, kan du normalt også tilkoble tilbehør såsom sneplov eller vogn/anhænger. Det gør, at du eksempelvis kan bruge den til at rydde sne om vinteren eller til at flytte jord på grunden om sommeren. Kontroller, hvilket tilbehør der passer til den model, du er interesseret i, og hvordan udvalget af tilbehør generelt ser ud for den pågældende model. Skal du trække en anhænger efter den, skal den være udstyret med trækkrog.

Hvad koster en rider?

Priserne på ridere varierer fra 15.000 kroner op til titusinder af kroner. En firehjulstrukket rider til privat brug kan du for eksempel få til omkring 50.000 kroner i skrivende stund, mens du kan finde havetraktorer helt ned til 15.000 kroner. Miniridere kan du oven i købet finde 2000-3000 kroner billigere end det.

Søger du efter en billig rider, er en minirider eller en havetraktor således dit bedste alternativ. Er du derimod ude efter det optimale klipperesultat og effektiv udnyttelse af tiden, er den frontmonterede rider bedst, men også lidt dyrere. En billig, frontmonteret rider koster gerne over 20.000 kroner.

Når du sammenligner priser på ridere, skal du altid kontrollere, hvad der følger med i pakken. Mange sælger klippere uden klippeaggregat, og der skal prisen så sammenlignes med andre klippere uden aggregat, eller du skal regne den samlede pris ud ved at se, hvad et aggregat koster til lige den klipper.

Et alternativ til at købe en ny rider er selvfølgelig at købe en brugt.

Rider eller havetraktor?

Vi har tidligere snuset lidt til emnet i denne tekst. Kort og godt kan man sige, at hvis man lægger vægt på plæneklipningen og kun det, skal man have en rider. Der findes faktisk også nogle, du kan montere tilbehør på, selvom det ikke er så almindeligt som på havetraktorer.

Hvis man er ude efter en mere alsidig maskine, der også skal kunne rydde sne eller flytte rundt på ting på grunden, skal man vælge havetraktoren. Derudover er den et godt alternativ, hvis du har et begrænset budget.

Hvilken maskine der er bedst for dig, afhænger fuldstændig af dine behov, dit budget, og hvordan din grund ser ud. Læs tests for at sikre, at den model, du overvejer, svarer til det, du søger.

Hvornår må man køre en rider?

Minimumsalderen for at køre en rider (i Danmark) er 18 år, dog med enkelte undtagelser, skriver Landbrugsavisen.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os