Opdateret  

Test af medieafspillere: De bedste afspillere til streaming 2022

Daniel Hessel

Vil du gøre dit gamle TV smart? Eller vil du se billeder fra din telefon på TV'et? Nutidens medieafspillere er nemme at bruge og giver dig både adgang til alle streamingtjenester og kan vise materiale fra din mobil. Vi har testet de populære modeller, herunder Google Chromecast og Apple TV.

Test af medieafspillere: De bedste afspillere til streaming 2022

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Medieafspillerne testes med nye tv'er såvel som lidt ældre uden såkaldte Smart TV-funktioner. I testen har vi vurderet en række funktioner, men primært fokuseret på følgende:

  • Apps og tjenester: Understøttes Netflix, Disney+ og alle andre almindelige streamingtjenester? Hvad med mindre afspillere eller muligheden for at afspille lokale filer direkte eller via apps?

  • Brugervenlighed: Er det nemt at komme i gang og frem for alt at styre afspilleren på daglig basis? Er fjernbetjeningen enkel, og er der apps, der kan fungere som en fjernbetjening?

  • Skærmdeling og ekstramateriale: Understøttes Airplay eller Chromecast? Hvor godt taler enheden f.eks. med dit tv via HDMI CEC? Hvordan ser forbindelsen til det smarte hjem og andre funktioner ud?

  • Billed- og lydkvalitet: For det meste bestemmes denne del af, hvad nutidens streamingtjenester kan håndtere, og hvor hurtig forbindelse du har. Men hvad er den grundlæggende støtte i afspilleren til 4K-opløsning, forskellige HDR-teknikker og lydformater?

Vi tester løbende nye medieafspillere. Du kan prissammenligne og finde den bedste pris på PriceRunner.

1. Google Chromecast med Google TV - BEDST I TEST MEDIA PLAYER

Chromecast bliver endelig en simpel medieafspiller med fjernbetjening, apps og stemmestyring

CPU: Amlogic S905D3G GPU: ARM Mali-G31 MP2 Ram: 2 GB Hukommelse: 8 GB Software: Google TV Dimensioner: 162 x 60 x 17 mm Vægt: 55g Videosupport: 4k/60Hz, 1080p, Dolby Vision, HDR10, HDR10+ Lydsupport: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos Tilslutning: Wi-fi 5 (802.11ac), HDMI 2.1 (indbygget), USB-c (strøm/ethernet) Fjernbetjening: Fjernbetjening med stemmestyring, Android og iOS-app

Google Chromecast with Google TV HD

Googles Chromecast-platform er en virkelig smidig løsning, både for at gøre et "ikke smart TV" til et smartere TV og for at streame video, billeder og mere fra din telefon. Ulempen har været, at selve konceptet har været lidt svært at forklare. Dette skyldes, at Chromecast ikke er en ren medieafspiller som Apple TV, men mere en modtager af det, du styrer på din telefon.

I et forsøg på at løse forvirringen har Google frigivet det utroligt komplicerede navn Google Chromecast med Google TV.

To løsninger i én

Google Chromecast med Google TV er to nye ting i én løsning. På den ene side er det en slags anden generation af Chromecast Ultra - som blandt andet præsenterede 4K-understøttelse til Chromecast - med nyheden, at den leveres med fjernbetjening og en grafisk designet software. Fra dette synspunkt er selve Chromecast omkring dobbelt så stor som den forrige, men menes stadig at være skjult usynligt bag dit tv. Fjernbetjeningen er lille og tyk, men meget nem at bruge. Fjernbetjeningen har også en indbygget mikrofon, der fungerer sammen med Google Assistent.

Billede fra test af medieafspiller Google Chromecast with Google TV - bagsiden

På den ene side er det en ny løsning fra Google til tv-systemet. At kalde det tidligere system Android TV er en reel underdrivelse, og med det nye navn, Google TV, skal det hele få en slags fornyelse. Det, det hele handler om i praksis, er en meget forenklet startskærm, der blander apps med anbefalinger fra dine anvendte tjenester. Chromecast-delen starter automatisk, når det er nødvendigt, ligesom den gør i tv'er med indbygget funktion.

Apps’ene findes og downloades i det generelle søgefelt i stedet for i deres egen app-butik, hvilket er lidt kompliceret. Samtidig skal apps opdateres for at fungere i dette nye system, selvom de har været tilgængelige på Android TV før. Det betyder, at vi mangler et par mindre apps, der ellers er tilgængelige i tv'er med indbyggede systemer eller eksterne medieafspillere. De store tjenester er på den anden side tilgængelige.

Billede fra test af medieafspiller Google Chromecast with Google TV - forsiden

Enkel men lidt dyrere

Funktionelt kan vi godt lide mange dele af Googles nye Chromecast. Det er let at bruge systemet, og det er et perfekt supplement til et tv, der mangler Smart TV-funktioner, eller hvis dit system for Smart TV-funktioner er blevet for gammelt.

Billede fra test af medieafspiller Google Chromecast with Google TV - fjernbetjeningen

Samtidig fungerer systemet med nyere tv'er, da det understøtter grundlæggende 4K-opløsning med tilhørende HDR-teknologier. Med hensyn til hvad en Chromecast Ultra har kostet gennem årene, er dette en rigtig god opgradering, hvis du mangler en medieafspiller med grafisk software-funktion. Prisen dog ganske langt over de priser, man forbinder med billige, spontane køb, som det almindelige Chromecast altid har ligget på (især i øjeblikket, når de danske priser er skabt af grå import, imens vi venter på en reel lancering).

GIF fra test af medieafspiller Google Chromecast with Google TV - fjernbetjeningen

Hvis du har et moderne TV, så får du sandsynligvis ikke meget ud af en Google Chromecast med Google TV. Hvis du bare har brug for Chromecast-funktionen, kan den fås billigere. Google Chromecast med Google TV er dog et perfekt tilbehør til et ældre tv, et tv i sommerhuset, børne-tv eller lignende. En brugervenlig medieafspiller, Google Assistant og Chromecast i én løsning giver en rigtigt god pakke, hvis du ikke er tilfreds med den smartness, der er indbygget i dit tv.

Bemærk: Efter lang ventetid er Google Chromecast Med Google TV endelig på vej til Danmark. Den lanceres officielt den 21. juni 2022 direkte fra Google Store. I skrivende stund kan den forudbestilles med levering omkring den 23. juni 2022. Der er dog tale om præcis den samme model, som nogle butikker har parallelimporteret på egen hånd gennem i flere år.

Enkel fjernbetjening med stemmestyringbrugervenlig grænsefladerelativt funktionel
Lidt forvirrende at søge efter appsikke alle Android TV-apps fungerer endnu

Prissammenligning

Sammenlign priser
NordicElectronics Logo

Google Chromecast med TV (Full HD) Hvid

288 kr.
Proshop.dk Logo

Google Chromecast med TV (Full HD) - På lager - 1-2 dages levering

299 kr.
BWS Computers Logo

Google Chromecast med Google TV Hvid

299 kr.

2. Apple TV 4K (2. generation) - BEDSTE PREMIUMVALG

Teknisk set er det en minimal opdatering, men med en meget bedre fjernbetjening.

CPU: Apple A12 Bionic GPU: Apple A12 Bionic RAM: 4 GB Software: Apple TVOS Bredde: 98 mm Højde: 35 mm Dybde: 98 mm Vægt: 425 g Tilslutninger: Wi-fi, HDMI Fjernbetjening: Fjernbetjening med stemmestyring, iOS-app

Apple TV 4K 64GB (2nd Generation)

Apple TV 4K er i sin anden generation. Der plejer at gå et par år mellem opgraderingerne, og det skal siges fra starten, at du ikke køber et nyt Apple TV for de nyeste teknologiske innovationer - du køber det for fjernbetjeningen.

Samme, men bedre

Apple TV er identisk med sin forgænger i udseende, helt ned til det nøjagtige gram i vægt. Det betyder en rimelig lille medieafspiller, som nemt kan gemmes væk (eller tages med i sommerhuset). Da fjernbetjeningen kører via Bluetooth, bliver det endnu nemmere at skjule enheden, men ikke så nemt som med eksempelvis en Chromecast, der monteres skjult direkte i HDMI-porten bag på dit tv.

Billede fra test af medieafspiller Apple TV - her kan du se den på et marmorbord

Det er i stedet det indvendige, der er nyt her. Forgængerens A10-chip er blevet opdateret til den hurtigere A12-chip, wi-fi-chippen understøtter wi-fi 6, og HDMI-porten er som følge heraf en model 2.1 med 60 hertz-tilstand til 4K-opløsning. That’s it!

Hvis du stadig har den første generation af Apple TV med apps, Apple TV4 eller 4K-modellen, der kom lidt senere, vil du stadig få de samme softwareopdateringer som denne. Så det er mest et spørgsmål om, hvilke tekniske præferencer du har. Skridtet mellem fuld HD og 4K var berettiget, men her mærker du ikke forskellen.

Apple ønsker naturligvis at vende det til, at de spil, du spiller på Apple TV, indlæses hurtigere og har mulighed for at se bedre ud. Men helt ærligt, du spiller jo ikke på et Apple TV.

Billede fra test af medieafspiller Apple TV med fjernbetjeningen

Bedre fjernbetjening

Mere nyskabende er derimod fjernbetjeningen, som kaldes Siri Remote. Den tidligere model har været udsat for meget kritik af, at touch-betjeningen simpelthen ikke passede til alle. Det har Apple endelig efterkommet.

Den nye fjernbetjening er større, mere solid og har fysiske knapper overalt. Knapperne har et rigtig skønt klik, og hele konstruktionen føles utroligt meget mere stabil. Bevægelsessensoren er til gengæld forsvundet - hvis du var en af dem, der overhovedet kendte til den.

Samtidig ville vi gerne have haft, at fjernbetjeningen understøttede Apples Find-system uden at skulle tape Airtags fast til den. For hvor flot den end er, så gemmer den sig lige så nemt i sofaen som den forrige version.

Den bedste nyhed omkring fjernbetjeningen?

Den sælges løst og fungerer med de gamle modeller. Så hvis du har et ældre Apple TV og ikke kan lide fjernbetjeningen, så kan du opgradere den uden at skulle betale for et helt nyt Apple TV.

Apples Apple TV 4K er stadig et klokkeklart valg for dem, der ønsker en medieafspiller med alle apps og nye funktioner, selv flere år efter at de har købt den. For dig, der allerede har en maskine, er det nok at opgradere fjernbetjeningen, men hvis du er opsat på at købe et nyt Apple TV, kan du lige så godt købe dette for at få det til at holde så længe som muligt.

Godt konstrueret og god fjernbetjeninghurtig og fuld af funktionerrigtig god app-understøttelse
Meget lille opgradering i forhold til den forrige versionkunne have foretrukket USB-C til opladning af fjernbetjeningen

3. Google Chromecast (3. generation) - BEDSTE LAVPRISVALG MEDIA PLAYER

Google Chromecast er langt den billigste måde at gøre dit tv smart, selvom løsningen kan virke lidt forvirrende.

CPU: Mangler info GPU: Mangler info Ram: Mangler info Hukommelse: Nej Software: Google Cast Dimensioner: 51.8 x 51.8 x 13.8 mm Vægt: 40 g Videosupport: 1080p/60 Hz, Lydunderstøttelse: Mangler info Forbindelser: Wi-fi 5 (802.11ac), HDMI 2.0b (indbygget), mikro-USB (strøm/ethernet) Fjernbetjening: Android & iOS-app

Google Chromecast 3

Google Chromecast i tredje generation er lige så velfungerende, som den er billig, og er derfor bedst i denne test. Men selvom det er fantastisk, er det også lidt af en skuffelse og ikke helt en traditionel medieafspiller. Mere om dette længere nede.

Hvad er Chromecast?

Chromecast består af en lille dims med HDMI-kabel, som du nemt gemmer bag dit tv og opretter forbindelse til gennem dit hjems wi-fi-netværk (kabelforbundet internetadapter, der fås som tilbehør). Derefter fungerer den kun som modtager for det, du sender fra din telefon, tablet eller computer.

Google Chromecast 3rd gen

Der er ingen direkte grafisk software at tale om og ingen speciel fjernbetjening. Det lyder måske forvirrende, men da hele systemet kan opsummeres ved at trykke på en Cast-knap i en app på din telefon, er det ekstremt simpelt.

Cast-knappen dukker op i de apps, der understøttes, hvilket i praksis er stort set alle de filmstreamings-apps, vi har i dag. Den kan også vise hele skærmen fra en computer eller Android-mobil, hvis det er nødvendigt.

YouTube, Netflix, SVT Play, C More, HBO Nordic, SF Anytime og mange andre streamingtjenester understøttes af Chromecast, og det er sjældent, at vi føler, at der mangler noget.

Google Chromecast 3rd gen

Er det værd at købe den nye generation?

Samtidig er der en hel del grunde til, at de, der allerede har anden generation af Chromecast, opgraderer. Google selv hævder, at den nye generation er 15 procent hurtigere end generation to, som vi bemærker ved videoklip, starter et par sekunder hurtigere end med den tidligere version. Altså næsten ikke mærkbart.

Den største tekniske nyhed er, at 1080p-opløst materiale kan vises i 60 hertz, men hvis det har været en irritation for dig, har du sandsynligvis allerede investeret i en Chromecast Ultra, der både kan håndtere det og 4K-opløsning.

Google Chromecast 3rd gen

Du kan også bruge dit tv som højttaler, hvis du kører Google Assistent via Google Home-højttalerne. Her har den videomærkede Chromecast lånt funktionen fra Chromecast Audio, så dit tv kan være en del af en musikløsning i flere forskellige værelser, hvis du ønsker dette.

Standardfunktionen er stadig den samme, og den fungerer lige så stabilt som før. Dette gør sandsynligvis Chromecast til den billigste og absolut den nemmeste løsning for dem, der ønsker moderne Smart TV-funktioner på ethvert tv. Men hvis du allerede har versionen før, er der få grunde til at opgradere.

Langsigtet opdatering: Vores Chromecast har fungeret rigtigt fint med et ældre tv i næsten to år, uden at der er opstået problemer. Den har fået en ny opdatering i form af Google Chromecast med Google TV, som slår en "rigtig" medieafspiller sammen med fjernbetjening og en 4K Chromecast. Samtidig koster den betydeligt mere, og tredje generationen af Chromecast er fortsat den billigste måde at gøre et ældre tv smart på.

Ekstremt nem at brugeprisunderstøttelse af mange streamingtjenester
Minimale nyheder mod den forrige generation

4. Nvidia Shield TV

Den bedste medieafspiller med Android, du kan købe

CPU: Nvidia Tegra X1+ GPU: Nvidia Tegra X1+ Ram: 2 GB Software: Android 11 med Android TV Bredde: 40 mm Højde: 40 mm Dybde: 164 mm Vægt: 137 g Tilslutninger: WiFi, HDMI, Ethernet, Micro SD Fjernbetjening: Fjernbetjening, Android-app

Nvidia Shield TV 8GB (2019)

Nvidia Shield TV er et forbillede. Ikke kun for medieafspillere og ikke kun for gadgets, der kører Android, men også for teknologibranchen som helhed. Det har egentlig ikke så meget med funktionerne at gøre. I stedet drejer det sig om produktets levetid.

Nvidia Shield TV er den enklere af to varianter, som Nvidia sælger lige nu. Det andet Shield TV Pro er betydeligt større og dyrere og kan både prale af flere ram, dobbelt lagerplads og flere tilslutningsporte. Begge blev lanceret for tre år siden og tøffer stadig af sted med opdateringer med jævne mellemrum. Det samme gælder også de versioner, der kom i 2017 og 2015, der stadig opdateres med stort set samme software som de senere modeller. Vi kan faktisk kun komme på Apple TV, som har samme lange opdateringstid. Et hvilket som helst TV og dets smarte operativsystem eller en hvilken som helst Android-telefon kan kun drømme om halvdelen af den tid.

Alsidigt rør

Men Shield TV er i sig selv formet som et metalrør med tilslutning på begge kortsider. Det er næppe den mest æstetisk tiltalende løsning til et bundt ledninger, men selve enheden er ret stilren. Netop tilslutningerne er der samtidig betydeligt flere af end gennemsnittet for denne type produkter, da du både har plads til hukommelseskort og kablet netværk indbygget.

Fjernbetjeningen er en trekantet pind, som til at begynde med ser ret mærkelig ud. Men efter blot et par minutters brug kan vi konstatere, at formen sammen med en overbevisende tyngde gør den virkelig behagelig at bruge. Det giver bonus, at knapperne også er baggrundsbelyste.

Gammelt med nyt

På softwarefronten er det Android TV, der gælder, ikke det lidt mere moderne Google TV. Det betyder, at alle de apps, du vil have, er der – også dem, der fx kan drage nytte af lagrede film på hukommelseskortet. Android TV er, vanen tro, mørkt og uklart opbygget i en ret stiv grænseflade, men det fungerer. Nvidias del findes mest i indstillingerne med blandt andet understøttelse af AI-forbedring af video.

Det, der adskiller Shield fra andre Android-sticks, er netop Nvidia-delen – Nvidia-spil, som det hedder på dansk, hvilket ganske enkelt er muligheden for at parre en trådløs controller og køre rigtige PC-spil streamet til medieafspilleren. Det koster selvfølgelig ekstra, men det er meget mere behageligt end nogen spiloplevelse, der findes til Android.

Uanset hvilken version af Nvidia Shield TV du køber, må du betale lidt mere for den end for en almindelig medieafspiller med Android. Samtidig er hardwaren på et helt andet kvalitetsniveau, og du er garanteret en rigtig lang levetid. Oplevelsen er ikke lige så slebet som Apple TV - noget vi næppe kan klandre Nvidia for. Men for dig, der vil have Android, er Nvidia Shield TV svært at slå.

Praktisk fjernbetjeninglang opdateringstidhurtigt
Android TV virker forældettilslutninger i begge ender af enheden

5. Apple TV 4K

Brugervenlig medieafspiller med moderne funktioner og fantastisk understøttelse af både apps og spil.

CPU: Apple A10X Fusion GPU: Apple A10x Fusion RAM: 3 GB Hukommelse: 32/64 GB Software: Apple TVOS Dimensioner: 98 x 9 8x 35 mm Vægt: 425 g Videosupport: 4K, Understøttelse af HDR, Dolby Vision Lydsupport: Dolby Atmos-forbindelser: Wi-fi 5 (802.11ac), HDMI 2.0a (indbygget), Ethernet-fjernbetjening: Fjernbetjening med stemmestyring, iOS-app

Apple TV 4K 32GB (1st Generation)

Apple TV 4K er ikke helt så stor en opgradering, som dens forgænger leverede, hvilket bragte apps som Siri og Homekit. Denne gang er det stort set den samme maskine, men på indersiden har vi lidt hurtigere hardware til at klare 4K-opløsning med HDR. En senere opdatering tilføjede også understøttelse af Dolby Atmos.

Men udover de tekniske dele og hurtigere hardware til at bakke det op med er det den samme maskine til en højere pris. Samtidig har levetiden vist sig at være rigtigt god for maskinen, og årlige større opdateringer bringer nye billed- og lydformater samt nye funktioner og tjenester.

Apple TV 4K

Nyheder i Apple TV 4K

Antallet af apps til film, tv-udsendelser og musik er på et niveau, som gør, at vi ikke føler, at der mangler noget. Både sortimentet og den generelle kvalitet af apps’ene er virkeligt gode og ofte et skridt over det, vi finder til Android/Google TV. Da Apple introducerede sit spilabonnement Apple Arcade, kom det også til Apple TV. Det gjorde antallet af spil til enheden betydeligt flere, men vi bør stadig ikke kalde det en fuldgyldig spillekonsol. Både Xbox- og PlayStation-controllere understøttes dog af antallet i dag, hvilket er rigtigt godt.

Apple TV 4K

Fjernbetjeningen er den samme og stadig god, selvom touchpad'en er lidt sløv at bruge sammenlignet med en almindelig touchpad. Siri fortsætter så godt, hun kan, men at tale med vores tv har på den anden side ikke været den højeste prioritet. Den lidt passive funktion, hvor Apple TV fungerer som en hjemmeserver til Homekit-tilsluttede gadgets, er stadig guld værd, hvis du kører dette system, og Airplay fra en iPhone eller Mac fungerer lige så fint som altid.

Apple TV 4K

Stabil og enkel

Hvis du ikke vil bruge fjernbetjeningen, fungerer appen til iPhone eller iPad lige så godt (hvis ikke bedre). Når det kommer til formatunderstøttelse uden for streamingtjenester, afhænger det meget af, hvilken app du finder til formålet. Men lige nu har du næsten ingen problemer der. I årenes løb er der også tilføjet nye funktioner, der får Apple TV 4K til at føles måske lidt mere opdateret nu, end da det blev udgivet. I dag er YouTube-support, flere brugere, en rimelig støtte til tv-udbydere og meget mere tilgængeligt i 4K.

Apple TV 4K

Selvom Apple TV 4K har været her et par år, er det ikke noget, der er mærkbart i det hele taget. Til stor del på grund af de konstante opdateringer med nye funktioner. Hardwaren lever måske ikke helt op til de tungeste spil, men samlet set er dette et virkeligt brugervenligt og stabilt køb. Især hvis du er iPhone-, iPad- eller Mac-bruger.

Fantastisk support til streamingtjenesterhomekit og Airplayunderstøttelse af 4K og HDR
Fjernbetjeningen kan være irriterendelidt svag til tunge spil

6. Xiaomi Mi Boks S

Billig medieafspiller med understøttelse af 4K og Chromecast. Men lidt svag til spil.

CPU: Quad core Cortex A53 1,6 GHz GPU: Mali-450 RAM: 2 GB Hukommelse: 8 GB Software: Android TV Dimensioner: 95 x 95 x 16 mm Vægt: 147g Videosupport: 4k/60 Hz, Lydsupport: Dolby, DTS-forbindelser: Wi-fi 5 (802.11ac), HDMI 2.0a, USB-a, Lyd Fjernbetjening: Bluetooth-fjernbetjening, Android & iOS App

Xiaomi Mi TV Box S 4K

Hvis dit hjem er fyldt med Apple-produkter, så vil et Apple TV være fantastisk til at supplere med. Men ... er der noget lignende til Android? Næh ... faktisk ikke. Men der er et væld af medieafspillere med både forskellige versioner af ”almindelige” Android samt det mere tv-tilpassede system Android TV. De er dog sjældent udviklet på samme måde, hvilket kan bringe en række fejl og fejlkoder til de apps, du vil bruge.

Xiaomis Mi Box S skiller sig ud fra mængden ved at være en Android TV-boks med Google-certificering. Det giver mange fordele, især hurtige opdateringer til den nyeste version af systemet (noget andre medieafspillere i mange tilfælde vil være helt uden). Samtidig fungerer de apps, du finder i App Store, korrekt og uden larmende fejlkoder.

Forholdet til Google giver desuden fordele såsom indbygget Chromecast Ultra, så du kan caste indhold fra din telefon i 4K-opløsning samt indbygget Google Assistant via en særlig knap på fjernbetjeningen.

Fantastisk til mange ting, men ikke til tunge spil

Fulgte du med der? Mi Box S er således en medieafspiller med Android i tv-version med alle de apps og spil, det indebærer. Når vi tjekker, finder vi alle de store streamingtjenester, herunder DRTV - undtagen Amazons.

Udover et overvejende veludviklet udvalg af apps, spil og streamingtjenester er der også det, der svarer til en Chromecast Ultra (hvilket er versionen med 4K-understøttelse) indbygget her. Altså i et tv-system, der koster lige under hundrede kroner mindre end prisen på Xiaomis mediespillere.

Google Assistent - med et tryk

Derudover har du hele Google Assistent-systemet på plads ved et tryk på en knap. Det er ikke den samme stemmeaktiverede variant, som løse højttalere med stemmeassistenten har. Man skal altså trykke på en knap, men dog kun et tryk, og så har man alle funktioner tilgængelige.

Hvis du bliver træt af den almindelige fjernbetjening (som for øvrigt er rigtigt god), er der også apps til både Android og iPhone til at styre enheden. Da det er Android, kan du nemt tilslutte Bluetooth-tilbehør som hovedtelefoner eller spilcontrollere til din enhed, hvor sidstnævnte giver dig et helt okay spilbibliotek at lege med.
Her begynder ulemperne imidlertid at dukke op, da det ud over støtten til afspilning af 4k-opløst materiale ikke er verdens mest kraftfulde maskine.

5GB hukommelse

De fleste spil fungerer uden problemer, men de tungeste har en tendens til at gå lidt langsomt. Den indbyggede hukommelse giver dig omkring fem gigabyte lagerplads, som også kan være udfordrende, hvis du har flere store spil installeret på samme tid. Du kan tilføje en USB-stik, men det er en langsommere løsning.

Det kan dog være en god idé at bruge USB-porten til en kabelforbundet internetadapter, da selve Mi Box kun har indbygget wi-fi, som i nogle tilfælde kan være langsom til tunge videostreaminger. 4K-understøttelsen leveres også med HDR10-understøttelse, men for dem, der leder efter de nyeste teknologier, mangler både Dolby Vision til billedet og Dolby Atmos-understøttelse, når det kommer til lyd.

Men hvis du har disse krav, så skal du måske ikke se efter en medieafspiller under tusind kroner. Faktisk har Mi Box S nok positive kvaliteter til at opveje de negative. Det er simpelthen en meget god medieafspiller til en meget fornuftig pris.

Langsigtet opdatering

Xiaomi Mi Box S er en fuldt ud godkendt medieafspiller i sig selv. Samtidig er der opstået konkurrence fra både Googles egen medieafspiller såvel som efterfølgeren Xiaomi Mi Box S HDR. Sidstnævnte får du for omtrent den samme pris, men den understøtter lidt flere HDR-formater og kan derfor betragtes som mere fremtidssikret.

Fantastisk understøttelse til streamingtjenesterindbygget Chromecast Ultraindbygget Google Assistentunderstøttelse af 4K
Hardware til spil når ikke helt i målingen Ethernet-portmangler nogle HDR-formater

7. Nokia Streaming Box 8000

Stabil medieafspiller til høj pris

CPU: ARM Cortex A55 GPU: ARM Mali-G31 Ram: 2 GB Software: Android TV Bredde: 112 mm Højde: 24 mm Dybde: 112 mm Vægt: 170 g Tilslutninger: WiFi, HDMI, USB-A, optisk lyd, Ethernet Fjernbetjening: Fjernbetjening, IOS- og Android-app

Nokia Streaming Box 8000

Nokia Streaming Box 8000 kommer ikke fra samme virksomhed som Nokia-telefoner i dag (HMD Global), men derimod fra den virksomhed, som laver TV-apparater med Nokias varemærke på (StreamView). Efter at have brugt lidt tid på afspilleren kan vi konstatere, at StreamView laver bedre medieafspillere end TV-apparater, om end ret dyre.

Indholdsrig kasse

Nokia Streaming Box er mere klassisk i sit design. I dag er de fleste medieafspillere en lille pind, der gemmes væk bag dit TV, men her er der tænkt, at den skal stå fremme og være synlig. Selve kassen er dog meget lille og diskret. På bagsiden finder vi et ganske godt sæt porte, som burde dække de fleste behov. Fjernbetjeningen er meget lig den, der leveres med de TV-apparater, som bærer Nokias varemærke, men føles faktisk, som om den har en lidt bedre byggekvalitet og fornemmelse i knapperne.

Gammel software

Godt i gang møder vi Googles gamle TV-grænseflade Android TV. Der er ingen oplysninger om, hvorvidt boksen vil blive opdateret med det nyere Google TV, men vi tror det ikke. Android TV fungerer rent praktisk, men føles ret stift og mørkt i sammenligning.

På den tekniske front finder vi understøttelse af 4K-opløsning i 60 hertz, men en meget skrabet understøttelse af lydformatet. Taget i betragtning hvad denne medieafspiller koster, burde vi faktisk have såvel DTX som Dolby Vision og Atmos, men nej

Som medieafspiller til dig, der gerne vil have lidt flere tilslutningsmuligheder, er Nokia Streaming Box 8000 et godt valg. Men du kan lige så godt bruge lidt ekstra penge og købe et Nvidia Shield for at få noget med den rigtige mængde funktioner.

Mange portegod fjernbetjening
Mangler moderne lyd- og billedformaterhøj pris

8. Amazon Fire TV Stick 4K Max

Hurtig og nem at styre med overfyldt grænseflade

CPU: ingen oplysning GPU: ingen oplysning Ram: ingen oplysning Software: Amazon Fire TV OS 7.2.5.5 Bredde: 97 mm Højde: 30 mm Dybde: 14 mm Vægt: 48 g Tilslutninger: WiFi, HDMI Fjernbetjening: fjernbetjening med stemmestyring

Amazon Fire TV Stick 4K Max

Amazon har i mange år lavet medieafspillere i Fire TV-serien, og Amazon Fire TV Stick 4K Max er både den seneste – og en af de første, der lanceres i en international version.
Det betyder, at den fungerer uden problemer i Danmark, og at danske apps er begyndt at kigge forbi. Alexa-understøttelsen er dog stadig på engelsk, men den er selvfølgelig også med.

Billede fra test af medieafspiller Amazon Fire TV Stick 4K Max fjernbetjeningen i hånden og Fire TV sticken i baggrunden

Legetøjsfjernbetjening

Selve medieafspilleren Fire TV består af en plastpind med HDMI-kontakt i den ene ende og strømstik langs den ene langside, altså omtrent som alle "streaming sticks" i samme genre. I stedet er det fjernbetjeningen, du kommer til at se og interagere med.

Og fjernbetjeningen ligner ærlig talt et stykke Fisher Price legetøj. Plastikken er ganske vist velbygget, og knapperne har en god form, men sammen med den blå Alexa-knap så føles det mere som legetøj.

Billede fra test af medieafspiller Amazon Fire TV Stick 4K Max selve sticken i fokus

Sådan kommer du igang

Det handler stort set bare om at logge ind med din Amazon-konto, så er du i gang og har adgang til Prime Video. Derefter skal du blot downloade dine foretrukne apps. Og så længe de er rimeligt internationale, er det ikke noget problem at finde dem.

Når vi tester, er Viaplay og Cmore for eksempel ikke tilgængelige, men Discovery+ er der. DR og TV2 kan ikke findes ved en almindelig søgning. Men når et program fra DR eller TV2 op på reklamebilledet på startsiden, så har vi haft held med at komme ind ad den vej og downloade appen. Lidt forvirret og ikke helt lokaltilpasset endnu, ganske enkelt.

Billede fra test af medieafspiller Amazon Fire TV Stick 4K Max fjernbetjeningen og sticken på bordet

Stabil stick

Det, der skal siges om Amazon Fire TV Stick 4K Max, er i hvert fald, at den er nem at håndtere. Vi må indrømme at Amazon er lykkedes betydeligt bedre med at levere en behagelig grænseflade, end tilsvarende sticks med Android (open source-varianten, altså uden Google).

Samtidig ligger der en enorm vægt på netop Prime Video i grænsefladen. Med tanke på producenten (Amazon) så er det jo logisk nok, men det gør det samtidig lidt mere besværligt at få adgang til andre tjenester, du har downloadet.

Som et slags første forsøg er Amazon Fire TV Stick 4K Max en af de bedre streamingsticks, vi har testet. På den anden side set, så er det Amazons tiende forsøg på området, så det burde jo også fungere i DK nu.

Hurtig grænsefladepraktisk fjernbetjeningprisen
Nogle tjenester er skjultdanske tjenester mangler

9. Roku Streaming Stick 4K

Interessant løsning, som endnu ikke er klar til Danmark

CPU: ARM Cortex A55 GPU: ingen oplysning Ram: 1 GB Software: Apple TVOS Bredde: 90 mm Højde: 10 mm Dybde: 10 mm Vægt: 22 g Tilslutninger: WiFi, HDMI Fjernbetjening: Fjernbetjening, IOS- og Android-app

Roku Streaming Stick 4K

Roku og deres forskellige løsninger til streaming og smart-tv er ikke tilpasset til Danmark. Men det er egentlig ikke så mærkeligt, for de er ikke lanceret her og har ingen direkte tilstedeværelse. I stedet er det USA, der er hovedmarkedet, og Tyskland er nærmest os.

Mens en streamingstick med Android egentlig kan være lavet hvor som helst i verden og alligevel fungere her, så kører Roku på sit eget system. Det gør, at oplevelsen her bliver meget haltende og ganske enkelt for dårlig til det danske marked.

Det er ikke Rokus skyld, men helt klart værd at holde styr på i en verden, hvor det er meget nemt at bestille produkter hjem fra andre lande.

Derfor er karakteren for Roku Streaming Stick 4K lav og afspejler, hvordan det kan gå, når du forsøger at bruge noget, der ikke er tilpasset landet.

Billede fra test af medieafspiller Roku Streaming Stick 4K 3820EU-01 fjernbetjeningen

Netflix og ikke mere

Vi kan begynde med at belyse, hvordan det faktisk er at bruge en Roku i Danmark, inden vi kommer ind på selve produktet.

Det er ikke noget problem at oprette en konto, og det samme gælder de grundlæggende indstillinger for selve stick'en. For udlejningsfilm og lignende skal vi angive kortoplysninger allerede ved registreringen, og så er vi i gang. Derefter stopper det lidt.

Vores version af Streaming Stick 4K er den tyske variant, så lejefilm skal ledes til Rakuten. Knappen til denne tjeneste findes på fjernbetjeningen, men den leder ikke nogen steder hen (selvom Rakuten findes her).

Vi kan få adgang til Spotify og Netflix via genvejsknapperne på fjernbetjeningen, mens den fjerde knap til Apple TV fører til en app, vi ikke kan downloade.

Billede fra test af medieafspiller Roku Streaming Stick 4K 3820EU-01 selve sticken

Vi havde på forhånd forventet, at DR, Cmore og Viaplay ikke ville fungere. Men vi bliver lidt forvirrede over, at vi egentlig slet ikke kan finde nogen tjeneste overhovedet.
Netflix, Youtube og Crunchyroll findes blandt de internationale giganter, men underligt nok ikke HBO Max, Prime Video, Disney+, Paramount+ eller lignende.
Sandsynligvis er de geoblokerede på samme måde som Rakuten, men ud fra et dansk perspektiv er det lidt tyndt.

Ekstra wifi

Selve stick'en er en af de mindre, vi er stødt på i denne sammenhæng. Selvom størrelsens betydning er begrænset, da den alligevel gemmes væk bag dit TV.

Vi finder også en næsten lige så stor "stick" på ledningen. Den del er til WiFi-forstærkning, står der. Til at begynde med føles det lidt luksuøst, men vi ender snarere med en hardwaredel, der ikke havde været nødvendig – hvis selve stick'en havde været lidt større. Men måske er det for at give et bedre signal, at den sidder mere frit på lednigen?

Fjernbetjeningen er klokke-ren, om end med den lidt skæve løsning at placere volumenknapperne på siden af fjernbetjeningen. Der er også to back-knapper: den ene til at gå tilbage i apps, og den anden til at gå tilbage i menusystemet – det er ikke helt logisk for os.

Billede fra test af medieafspiller Roku Streaming Stick 4K 3820EU-01 bagsiden af sticken

Back-knappen giver dog den første ide om, hvordan vi vil opleve grænsefladen generelt.
Uanset om vi kører på vores "danske" konto eller løser det mere internationalt via VPN (og får adgang til flere apps), er det tydeligt, at vi tager en tidsrejse her.

Grænsefladen minder på mange måder om, hvordan medieafspillere så ud i begyndelsen af 2010'erne. Den er meget firkantet, og grafikken føles meget "sløret", samtidig med at den forsøger at efterligne 3D.

Grænsefladen kunne ganske enkelt opdateres for at virke mere moderne, og Roku Streaming Stick 4K ville have været helt ok på visse markeder. For os i Danmark er det dog en oplevelse, som vi bør springe over, så længe Roku ikke lancerer skarpt her.

God fjernbetjeningfleksibel stick
Helt uden gavn i Danmarkforældet grænseflade

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Værd at vide om Media Players

Medieafspillere, streaming-modtagere, mediecenters... kære barn har simpelthen mange navne. Denne type maskiner har også gennemgået en meget stor transformation i årenes løb, og hvad vi mener i dag med en medieafspiller, er slet ikke, hvad der var på markedet for omkring ti år siden.

Tidligere var der et stort fokus på at spille lokale filer, hovedsageligt film. Enten via afspillerens indbyggede harddisk eller ved at hente materiale fra en netværksharddisk. Nogle online-tjenester, såsom YouTube, var med i ligningen, men i første omgang handlede meget om, hvilke formater der fungerede. Downloadede film, deres soundtracks og undertekster kom i forskellige formater, så det var vigtigt, at afspilleren kunne fungere med alle formater, som du havde brug for.

Enten købte du en færdig boks, hvor klassikere som Boxee Box eller Popcorn Time sikkert vækker minder hos mange. Ellers kunne du bygge din egen mediecomputer, blot en almindelig pc med en tv-venlig grænseflade øverst, f.eks. XBMC (senere Kodi) eller Windows Media Center.

Over tid har behovet skiftet til at have mere og mere fokus på de forskellige streamingtjenester, vi bruger i dag, såsom Netflix, Viaplay, Disney + og lignende. Selvfølgelig stadig med mulighed for at afspille lokale filer, men ved styring gennem en app, da alle nutidens medieafspillere er baseret på den samme app-teknologi som til telefoner.

Et andet vigtigt aspekt er muligheden for at vise indhold fra din mobil. Her er der dybest set to teknologier, der anvendes i dag; Airplay eller Google Cast. Førstnævnte er Apples teknologi og fungerer dermed med deres produkter, mens Cast-delen er lidt mere universel.

Hvilke medieafspillere er der?

Som med mobiltelefoner er der i øjeblikket to forskellige platforme, der bruges.

  • Apple TV. Apples egen medieafspiller, der naturligvis fungerer bedst i en husstand med flere Apple-enheder. Samtidig er det også en virkeligt velfungerende enhed, der også er selvstændig. Hvis du vil vide mere om Apple TV, kan du se vores guide om emnet: Introduktion til Apple TV og alt, hvad du har brug for at vide om Apple TV.

  • Google. Google har faktisk tre forskellige systemer, som mere eller mindre overlapper hinanden. Først og fremmest er det Google Cast, som både er indbygget i mange tv'er og danner grundlaget for Chromecast. Kort sagt en modtager, som kan vise alt fra din telefon, uanset om det er en Netflix-film eller feriebilleder. Trinnet op fra det kaldes Android TV, eller nu også Google TV. Muligheden til at caste materiale fra din telefon er der stadig, men du får også et grafisk system på dit tv med evnen til at installere apps og lignende.

Android TV og Google TV er de systemer, som "alle andre" bruger. De er indbygget i tv'er fra for eksempel Philips og Sony, men også i enkeltstående medieafspillere som Xiaomis forskellige Mi Box-modeller.

Hvis du er nysgerrig på Chromecast, anbefaler vi, at du tjekker vores guide om systemet: Alt, hvad du behøver at vide om Chromecast og Introduktion til Chromecast

Jeg har et Smart TV, har jeg brug for en medieafspiller også?

Oftest ikke, men i nogle tilfælde kan det være en god idé.

Stort set alle tv'er i dag har en slags medieafspiller indbygget og understøtter apps som Netflix og lignende. Som tidligere nævnt kører Sony og Philips blandt andet på Googles indbyggede Android TV, mens LG har sin egen WebOS, som bruges til det samme, og Samsung har sit Tizen-system. Alle moderne tv'er er yderst smarte på dette område, og i mange tilfælde er der ingen grund til at købe en ekstra medieafspiller, da det for det meste bliver kage på kage. Det samme gælder Xbox og PlayStation, som har mange af nutidens streamingtjenester og derfor kan tilbyde dem til dig. Men der er altid undtagelser og særlige tilfælde selvfølgelig:

  • Gammelt tv. Måske er du helt tilfreds med det tv, du har i dag. Men måske har du haft tv’et et par år, og derfor har du ikke et Smart TV-system indbygget? Ellers er mediesystemet i dit tv måske blevet alt for langsomt, eller også er systemet stoppet med at opdatere, og apps er begyndt at forsvinde. Uanset om det er det tv, du har derhjemme, som du er tilfreds med, eller det er et gammelt tv, der står i børneværelset eller i sommerhuset, kan det få et nyt liv med en medieafspiller, der har alle nutidens apps klar til brug.

  • Tjenesterne mangler. Uanset om du har et ældre tv eller et helt nyt, kan det nogle gange være en app, du mangler. Måske understøttes C More f.eks. ikke. I dette tilfælde kan det være fornuftigt at supplere med en medieafspiller for at få disse funktioner.

  • Mobilforbindelse. Du kan være helt tilfreds med både dit tv og det indbyggede system. Det er dog af lidt ældre model og understøtter derfor ikke Chromecast eller Airplay. I stedet for at købe et helt nyt tv for at få disse funktioner, er det betydeligt billigere med en medieafspiller, der kan give dig dem.

Er der medieafspillere med DVD eller Blu-ray?

Næ, ikke helt. Der er ingen ren medieafspiller som Apple TV eller Chromecast med indbygget læser til CD, DVD eller Blu-ray.

Men afhængigt af hvor du vil trække grænsen for, hvad en medieafspiller er, er der forskellige modeller. Måske er det mest almindelige, at du har en PlayStation eller Xbox, som både har pladespillere til fysiske diske og understøttelse af streaming af apps som Netflix. Ulempen ved disse er, at antallet af tilgængelige streamingtjenester er ganske få i forhold til Apple TV eller Android TV.

På samme måde er det ikke umuligt at finde rene Blu-ray-afspillere, der understøtter streamingapps.

Kan jeg se almindeligt tv med en medieafspiller?

Naturligvis, men det kræver lidt tankearbejde på forhånd.

Mange af tv-udbyderne i Danmark tilbyder deres kanalpakker enten i app-form eller gennem samarbejde med for eksempel Apple og deres Apple TV. Kontakt tv-udbyderen for at se, hvad der gælder.

Hvis du ikke har noget problem med at hoppe mellem apps, kan du se en hel del kanaler gennem deres egne apps. C More-appen giver dig f.eks. adgang til TV4-kanalerne og C More-kanalerne, mens Discovery+ og Viaplay gør det samme for kanal fem og tre.

Derudover er der en række IPTV-apps i app-butikkerne, hvis du har mere specifikke krav, for eksempel til udenlandske kanaler.

På denne måde behøver du ikke en separat tv-modtager, antenne og lignende. Det eneste problem, der kan opstå, er, hvis du har vænnet dig til at optage en masse materiale, hvilket normalt ikke fungerer med almindelige medieafspillere. Alternativet her er, at materiale, der bliver sendt ofte, gemmes på den respektive streamingtjeneste bagefter (og i mange tilfælde endda før). Det giver dig mulighed for nemt at indhente den seneste udsendelse af TV-avisen eller se den nyeste film, når det passer dig, uden at skulle optage den før.

Kan jeg køre Chromecast på et Apple TV?

Nej.

Apple har sin egen teknologi til at spejle indholdet fra en Mac, iPhone eller iPad til et Apple TV (eller tv med indbygget understøttelse af Airplay). Det er derfor ikke aktuelt at støtte konkurrenternes teknologi.

Du kan dog "caste", som det kaldes, til en Chromecast eller tv med indbygget Cast-funktionalitet fra en iPhone. Det skyldes dog ikke, at Apples telefon har indbygget denne teknologi, men at specifikke apps har indbygget understøttelse af Chromecast.

Både Chromecast og Airplay bruger dit almindelige wi-fi-hjemmenetværk til at sende materialet til dit tv, så det handler ikke om bestemt teknologi, for at det kan fungere.

Jeg har ikke wi-fi, er der medieafspillere med kablede netværk?

Ja. Apple TV og mange enkeltstående bokse med Android TV har en regelmæssig netværksudgang blandt listen over kontakter og kan således fungere med et kabel.

Det kan være praktisk, både hvis du mangler wi-fi derhjemme, men også altid at have den bedst mulige forbindelse til internettet.

Google Chromecast-enheder kan faktisk også forbindes med ledning, hvis dette ønskes. USB-porten på Googles streaming sticks fungerer til både strøm og data. Derfor kan du købe en adapter fra USB (USB-c på Google Chromecast med Google TV og mikro-USB på alle tidligere Chromecasts) til ethernet og strøm.

Kan jeg bygge min egen medieafspiller?

Absolut, men du bør forvente, at det indebærer en del arbejde.

Enten kan du gøre, som folk "altid har gjort" og dedikere en hel pc til formålet. Ellers kan du opbygge en fuldt funktionel medieafspiller med Raspberry Pi minicomputeren (eller lignende computertyper).

Det er normalt ret nemt at få afspilningen af lokalt gemte filer og Chromecast- eller Airplay-funktionalitet op at køre på disse enheder. Hvad der kan være svært, rodet eller kræver en masse arbejde, er imidlertid at få de regelmæssige streamingtjenester op at køre. Hvis du ikke kan installere dem som apps, er det via en webbrowser, som du får til at køre, hvilket normalt påvirker, hvor lette de er at styre med for eksempel en almindelig fjernbetjening. Men det er absolut muligt, og hvis du har eksempler på vellykkede løsninger, er du velkommen til at dele dem i kommentarerne her.

Hvordan er det at spille på en medieafspiller?

Hvis det i bund og grund er spil, du vil deltage i på dit tv, er en spillekonsol eller computer stadig den bedste mulighed. Men selvfølgelig findes der også en anden vej.

Direkte fra en medieafspiller er udbuddet ofte lidt begrænset til tv-tilpassede mobilspil. Både Android/Google TV og Apple TV understøtter en lang række spilleenheder (herunder PlayStation- og Xbox-controllere), hvilket gør det nemmere. Men udbuddet er lidt tyndt.

På den anden side er der en voksende niche, der sandsynligvis vil overtage flere og flere streamede spil, nemlig at spillene kører på en computer i en serverhal eller andet sted og er streamet til dig og din spillekontrol over internettet. I øjeblikket er der en masse forskellige løsninger til dette, hvor tre af de større eksempler er Nvidias GeForceNow, Microsofts xCloud og Googles Stadia.

Tjenesterne er primært baseret på PC-spil, der kan streames til din mobil eller computer; eller Chromecast i Stadias tilfælde. Alle fungerer på samme måde som Netflix eller andre filmstreamingtjenester, hvilket vil sige, du betaler en fast månedlig pris for dem.

Hvilke medieafspillere understøtter eksterne harddiske?

Med hensyn til dagens udvalg af medieafspillere er det enten Android TV-enheder eller dem, du selv har bygget, med for eksempel Kodi som grafiskt system, der understøtter et USB-stik eller USB-harddisk med lokalt gemte filer.

De fleste moderne medieafspillere, spillekonsoller og Smart-TV'er kan dog afspille lokalt gemte filer via Plex.

Plex er en grundlæggende gratis software, der håndterer både en stor mængde online streaming, men også lokale filer. Du kan køre en Plex-server på en almindelig computer eller på de fleste netværksharddiskdrev (NAS), hvor du placerer alle dine lokale filer. De enheder, der kan afspille materiale fra Plex-serveren, leveres med Plex-klientappen (tilgængelig på næsten alle platforme), hvilket gør det muligt for alle enheder i husstanden at streame film, billeder og musik, der er føjet til Plex-serveren.

Hvad er der sket med Chromecast Audio?

Indtil 2019 havde Google en Chromecast-stick kun til lyd, der kaldes Chromecast Audio. Af en endnu uklar grund valgte de at lukke produktet, hvilket mange blev skuffede over. Det var en ekstremt billig måde at gøre et par "kedelige" højttalere eller en ældre forstærker lidt smartere, på samme måde som den almindelige Chromecast har gjort med film.

Men er der andre muligheder? Absolut.

  • Fulhack. Du kan faktisk opnå de samme resultater med en almindelig Chromecast som med en Chromecast Audio. For at lykkes har du brug for et tv til at starte enheden samt købe en HDMI til Aux-adapter.

  • Smarte højttalere. Der er et væld af smarte højttalere med Indbygget Google Assistent og også en masse forstærkere med teknologien. Afhængigt af modellen kan du spille lyd på en af disse højttalere via enten Bluetooth eller aux-port til din rigtige afspiller.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os