Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Mesh router test: Opnå bedre wi-fi i hjemmet med et mesh-system

AfDanielHesselOpdateret 2. oktober 2019

Skal du opgradere dit trådløse netværk i hjemmet? Med en mesh router placerer du flere mindre routere i hele hjemmet, som taler sammen, så du altid har den bedst mulige dækning. Vi har testet mesh-systemer og udpeger Netgear Orbi RBK50 til bedst i test med god rækkevidde og hurtig opkobling.

Sådan udførte vi testen

Vi har testet meshroutrernes funktionalitet og ydeevne ved normal og høj belastning i netværket, rækkevidden og deres brugervenlighed ved installation og brug.

Meshrouterne er testet i et boligmiljø i en flereværelsers lejlighed med tykke betonvægge. Der er til testen benyttet fem enheder placeret i forskellige dele af lejligheden: En stationær computer og en bærbar computer, en tablet, en iPhone og en Android-telefon.

Meshrouterens første enhed er placeret i en garderobe, hvor internettilslutningen sidder. Enhed nummer to er placeret på kontoret og er sluttet til den stationære computer via kabel, mens enhed nummer tre er placeret på altanen.

Under testen er der streamet en 4K-video fra Youtube til de to compoutere, og samme video er streamet i Full HD til de øvrige enheder. Samtidig med at disse fem videoklip er streamet, har vi flyttet en stor testmappe på 11 gigabyte (med en stor mængde mapper og filer) fra en NAS (sluttet til meshrouteren via kabel) til den stationære computer, og internethastigheden er målt tolv gange ved hjælp af den svenske tjeneste "Bredbandskollen" (samtidig på stationær og bærbar computer).

Vi udførte også en flyttetest af vores store testmappe uden samtidig måling af internethastigheden.

Rækkevidden og overførslen mellem meshrouterens forskellige enheder er testet under streaming af de fem videoklip ved at den bærbare computer er båret ud i gården foran huset, og 4K-videoens stabilitet er kontrolleret ved målepunkter henholdsvis 15 og 30 meter fra altanen.

1. Netgear Orbi RBK50 – BEDST I TEST

Hurtig og stabil med dedikerede kanaler

Specifikationer: AC3000 Tri band WiFi System WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 1 stk. Gigabit WAN, 3 Gigabit LAN (router), 4 Gigabit LAN (satellit) Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz op til 400 Mbps, 5 GHz op til 866 Mbps plus 1733 Mbps (til backhaul) Antenner: 6 stk.: 4 til forbindelse mellem router og satellit, 2 antenner til tilsluttede produkter Trådløs kryptering: WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO og 256 QAM

Netgear Orbi AC3000 RBK50-100PES

Netgear Orbi RBK50 giver fuldgod rækkevidde og rigtig hurtige hastigheder, selvom standardkittet kun består af to enheder.

Netgear Orbi RBK50 adskiller sig fra de fleste andre meshroutere ved at deres system består af en router og en satellit, og en af de to 5 GHz-kanaler er dedikeret til netop kommunikationen mellem router og satellit, eller satellitter hvis du vælger at udvide systemet. Ud over RBK50 som henvender sig til almindelige forbrugere, har Orbi også en søstermodel i firmasegmentet ved navn Orbi Pro SRK60. De to enheder er stort set identiske. Forbrugerversionen RBK50 kan indstilles, så den har to netværk, for eksempel til dig og til gæster, mens firmaversionen Pro SRK60 kan have tre netværk. Derudover er de forskellige på den måde, at Orbi RBK50 er forsynet med USB-porte på router og satellit, men indtil videre er funktionaliteten ikke aktiveret – hvilket kan ske ved en fremtidig softwareopdatering. RBK50 har desuden "Circle with Disney" indbygget, hvor du kan kontrollere og tidsbegrænse børnenes brug af apper og internetforbrug.

Når vi tester filoverførsel, når vi faktisk hastigheder over 100 Mbps, hvilket er usædvanligt blandt vores testede produkter. Vores store testmappe på 11 GB tager eksempelvis 11 minutter at flytte trådløst, og det er rigtig hurtigt.

Netgears system er også rigtig hurtigt, når det gælder internethastigheder, med hastigheder på over 500 Mbps, 618 Mbps ned og 505 Mbps op for at være nøjagtig, når netværket belastes hårdt.

Selvom Netgears system indeholder to enheder, og de andre testede systemer indeholder tre enheder, klarer det sig rigtig godt i konkurrencen. På længere afstande kan man fint streame 4K video til en bærbar computer, men cirka 15 meter fra lejligheden begynder det at hakke, og internethastigheden måles her til 14 Mbps.

Vi stødte ikke på problemer under installationen, og alt gik glat, når man fulgte anvisningerne. En gang imellem mistede satellitten kontakten til routeren, men fandt den automatisk igen i løbet af et minuts tid. Det er vores eneste anmærkning. Når det gælder rækkevidden, er Netgear Orbi RBK50 ikke helt så god som de bedste systemer med tre enheder, men hvis du investerer i en satellit mere, kommer den sandsynligvis i topklasse. Med ydeevne i top sammen med den enkle anvendelse udpeger vi Netgear Orbi RBK50 til bedst i test.

Meget god ydeevnegode indstillingsmulighedergod dækning også med kun to enheder
Relativt store enhederlidt dårligere dækning end tre enheder

Se pris hos:

CDON.dk

2. Google WiFi

Nem og hurtig wi-fi

Betegnelse: 3-pak Dual band AC1200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 1 Gigabit WAN/LAN, 1 Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz op til 300 Mbps, 5 GHz op til 867 Mbps Antenner: 5 stk.: 2 stk. Dual band-antenner og 1 stk. Bluetooth-antenne Trådløs kryptering: WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO

Google Wifi (3-Pack)

Google Wifi-systemet er let at passe og har generelt god ydeevne

Google Wifi var blandt de første meshsystemer til forbrugermarkedet, blandt andet i USA, og for cirka halvandet år siden blev det også tilgængeligt i Danmark.

Installation og betjening fungerer smidigt, og netværket er blandt de hurtigste af dem, vi har testet. Det tager 23 minutter at flytte godt 11 GB data. Det der adskiller Google Wifi fra andre meshroutere, som opnåede samme hastighed ved normal belastning på netværket, er, at Google Wifi ikke mistede så meget hastighed, når vi belastede netværket yderligere. Gennemsnitshastigheden blev målt til 64 Mbps (når netværket blev belastet normalt og hårdt).

Vi målte internethastigheder på cirka 300 megabit i sekundet ved hård belastning på netværket, og de fem streamede videoklip var hele tiden stabile.

Vi synes dog det er lidt underligt, at dækningen udendørs ikke blev bedre end det var tilfældet med tre enheder tilsluttet. Det begyndte at hakke på 15 meters afstand udendørs, selvom den tredje enhed blev placeret på altanen, og da målte vi en hastighed på 13 megabit i sekundet. Google Wifi står dig stærkt i konkurrencen med enkel betjening og rigtig stabil opkobling, også ved højere belastning. Google Wifi er et godt system, hvis du ikke vil rode så meget med indstillinger, men bare vil installere og køre uden større bekymringer.

Enkel installation og betjeningstabil ydeevne
Ikke den bedste rækkeviddekunne have været lidt hurtigere

Se pris hos:

Proshop.dk

3. Linksys Velop

Stabilt system med okay rækkevidde

Betegnelse: 3-pak Tri band AC2200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 2 stk. Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz op til 400 Mbps, 5 GHz op til 867 Mbps (x2) Antenner: 7 stk.: 2 Tri band-antenner samt Bluetooth Trådløs kryptering: WPA2 personal Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO og 256 QAM

Linksys Velop WHW0301-EU (1 Pack)

Linksys Velop giver et stabilt netværk med OK hastighed og rækkevidde.

Linksys Velop er enkel at installere ved hjælp af appen og brug af Bluetooth, men det tog nogle minutter længere pr. enhed end hos nogle af konkurrenterne. Ved installationen var man nødt til at oprette en konto og angive sin e-mailadresse, men den lovede bekræftelsesmeddelelse via e-mail dukkede aldrig op, hvilket er lidt underligt.

Velop giver et stabilt netværk, og vi mærkede aldrig nogen hakken i streamede videoklip. Vi bemærkede dig i flere tilfælde, at filoverførslen gik ned på nul i hastighed, når bredbåndskontrollen blev kørt på computerne. Gennemsnitshastigheden blev målt til 53 Mbps under normal og hård belastning af netværket, vores filoverførselstest tog 28 minutter.

Rækkevidden er på linje med mange andre meshsystemer. Det begyndte at hakke ved 15 meters afstand udendørs, og da målte vi 1 Mbps med Linksys Velop. Det er lidt underligt, at man ikke kan gendanne fabriksindstillinger på enhederne. Hjælpeafsnittet oplyser os oven i købet om, at det er unødvendigt. Linksys Velop er et stabilt meshsystem med enkel betjening og ydeevne og rækkevidde i midten af feltet. Systemet er ikke noget dårligt valg, men bør passe til de fleste, selvom den ikke er med i toppen.

Stabilt systemgod ydeevne
Fabriksindstillinger kan ikke gendannesikke helt smertefri installation

Se pris hos:

Wupti.dk

4. Asus Lyra Trio

God rækkevidde, men holder ikke til hård belastning

Betegnelse: 3-pak Dual band AC1750 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 1 stk. Gigabit WAN/LAN plus 1 stk. Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz op til 450 Mbps, 5 GHz op til 1300 Mbps Antenner: 7 stk.: 3 stk. Dual band-antenner og 1 stk. Bluetooth-antenne Trådløs kryptering: WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MIMO

ASUS Lyra Trio (3-pack)

Asus Lyra Trio har en god rækkevidde og præsterer godt ved lav og normal belastning på netværket, men ved hård belastning bliver ydeevnen ujævn og falder.

Asus Lyra Trio installeres via appen og Bluetooth mellem telefon og router. Alt gik glat med den første enhed, når vi fulgte instruktionerne. Der var dog et lille forstyrrende moment i, at router nummer to og tre ikke blev fundet før tredje forsøg med appen. Vi skulle nok have ventet et lille stykke tid inden vi prøvede at tilføje en enhed, men det fremgik ikke tydeligt. Alt gik nemt og hurtigt, når først enhederne blev fundet. Det hakkede en del på den bærbare computer, når vi streamede 4K-video, og det virkede som om, at hastigheden var lidt ustabil. Ved vores kontroller med "Bredbandskollen" fik vi meget forskellige resultater på målingerne. Når vi skiftede til Full HD, gik det derimod glat hele tiden. Hastigheden ved filoverførsel faldt til under 1 Mbps i vores tungt belastede test, men den stoppede aldrig helt, som den har vist sig at gøre på visse systemer. Hastigheden er (sammen med Google Wifi) næsthøjest i testen ved normal belastning på netværket med 82 Mbps, men ved hård belastning falder hastigheden til 32 Mbps (mens Google Wifi kun falder til 53 Mbps). Filoverførslen tog 32 minutter.

Udendørs skiftede den bærbare hurtigt til routeren på altanen, og er kunne vi streame 4K-video stabilt, også på 15 meter afstand. Ved 30 meter fungerede det rimeligt men hakkede en del, og vi målte en hastighed på 10 Megabit i sekundet.

En smart funktion er AiMesh, som gør det muligt at udvide Asus Lyra Trio med andre Asus-routere (også ældre modeller), der opgraderes med ny software, hvis der er behov for at dække flere områder i huset.

God ydeevne ved lavere belastningGod rækkeviddeAiMesh forenkler udvidelse
Ujævn ydeevnelangsom ved høj belastning

Se pris hos:

Komplett.dk

5. Dovado WiFi XL

Langsom men med god rækkevidde

Betegnelse: Mesh Kit MK-2 AC1200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 1 stk. Gigabit WAN plus 3 stk. Gigabit LAN på hovedenhed, 1 stk. Gigabit LAN på satellitter Beamforming: Nej Dual band: 2,4 GHz op til 300 Mbps, 5 GHz op til 900 Mbps Antenner: 2 stk.: 1 stk. Dual band-antenne Trådløs kryptering: WEP, WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Nej (kun webgrænseflade) Andet: MU-MIMO. Satellitter sluttes direkte til stikkontakt. USB-port på hovedenheden.

Dovado PRO AC

Dovado WiFi XL har meget god rækkevidde, men relativt lav hastighed på netværket – og grænsefladen virker gammeldags.

Ved installationen af Dovado WiFi XL fulgte vi anvisningerne og prøvede at logge ind med mobilen, men blev mødt af "Websted er ikke tilgængeligt". Vi oprettede i stedet forbindelse til routeren med computeren ved hjælp af adgangskoden på bagsiden af routeren og kom til routerens hjemmeside, hvor vi ændrede til vores ønskede SSID og adgangskode. I begyndelsen var der ingen internetforbindelse, men efter at have taget netværkskablet ud og i igen, fungerede det. En installationsprocess der ikke er lige så enkel som på de andre testede systemer, men minder mere om, hvordan det foregik for flere år siden.

Når det gælder enkelhed er Dovado ikke i nærheden af de andre deltagere, men i deres webgrænseflade har man adgang til at justere en række forskellige parametre for netværket – hvilket ikke er muligt med de andres apper. En erfaren bruger trives måske bedre hos Dovado, mens nybegyndere sandsynligvis foretrækker konkurrenternes apper.

Dette system var det eneste, hvor den streamede 4K-video begyndte at hakke på den stationære computer, sandsynligvis fordi systemet bare ikke kan følge med, men hvis vi skiftede til Full HD i stedet for 4K, blev det stabilt.

Filoverførslen faldt i hastighed, men stoppede aldrig helt under den tunge test, som gav meget forskellige resultater ved forskellige kørsler af "Bredbandskollen". Det tog 34 minutter at flytte godt 11 GB, hvilket giver en gennemsnitshastighed på 43 Mbps, og det er rigtig langsomt.

Udenfor skiftede den bærbare computer hurtigt til routeren på altanten, og her fungerede det fejlfrit at streame 4K-video, oven i købet på længere afstand end andre routere. Der var stabil streaming af 4K-video på 15 meters afstand, og det fungerede også rimeligt ved 30 meter, selvom det begynde at hakke (her målte vi en hastighed på 3 Mbps). Dovado WiFi XL har altså en af de bedste rækkevidder, vi har fundet hos meshroutere, men lader derudover en del tilbage at ønske.

Meget god rækkeviddemange indstillingsmuligheder
Lav ydeevnelangsom filoverførselforældet brugergrænseflade

Se pris hos:

Amazon DE

6. Huawei WiFi Q2

Vil en del, men kommer ikke i mål

Betegnelse: 3-pak Hybrid – 1867 Mbps Backhaul, med Power line WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 3 stk. Gigabit WAN/LAN Beamforming: Nej Dual band: 2,4 GHz op til 300 Mbps, 5 GHz op til 867 Mbps Antenner: 5 stk.: 2 stk. Dual band-antenner og 1 stk. Bluetooth-antenne Trådløs kryptering: WPA-PSK, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO. Understøtter Power line Gigabit backhaul.

Huawei WiFi Q2 (3-pack)

Huawei WiFi Q2 har en del smarte finesser, men hastigheden på netværket er lav og rækkevidden kort.

Når vi ifølge de medfølgende instruktioner til Huawei WiFi Q2 begynder at installere routeren veda t scanne QR-koden, får vi med det samme en advarselsmeddelelse om, at tilslutningen ikke er privat. Ikke den bedste start. Når vi i stedet vælger at installere Huawei SmartHome App direkte fra Google Play, som QR-koden alligevel havde ledt frem til i sidste ende, går det bedre. Efter at have hentet appen gik den efterfølgende installation hurtigt og uden problemer.

Ved høj belastning på netværket begyndte 4K-afspilningen på den bærbare computer at hakke, og vi var nødt til at gå ned til 480p for at få en jævn afspilning. Det tog 30 minutter at flytte godt 11 GB data.

Ved udendørstesten af rækkevidde med streamet video gik det betydeligt dårligere for Huawei end for mange andre i testen. Bare nogle meter væk begyndte videoen hakke, hvilket er rigtig sløjt for et meshsystem.

Huawei WiFi Q2 har i lighed med alle systemer i testen understøttelse af Ethernet backhaul, så man kan slutte routere til hinanden med netværkskabel for at få en bedre ydeevne i netværket. Huawei understøtter desuden backhaul via Power line (altså via elnettet). Huawei har imidlertid valgt at gemme denne funktion uden for appen, hvorfor den ikke blev testet.

Huawei Wifi Q2 sakker lidt bagud, både når det gælder ydeevne og rækkevidde. Selvom den har smarte funktioner indbygget, blandt andet Power Line-understøttelsen, er udførelsen af dem heller ikke helt god implementeret, men kunne være betydeligt mere logiske at åbne og indstille.

Flot designEn del smarte funktioner
Dårlig rækkevidderet langsom hastighed

Se pris hos:

Proshop.dk

Alt du behøver at vide om meshroutere

Der findes en router i de fleste hjem, så flere enheder (såvel computere som tablets og smartphones) kan anvende hjemmets internetforbindelse via det trådløse netværk.

Routerne er udviklet i årenes løb fra at have været kabelforbundne til at blive trådløse via WiFi, og hastigheden er øget via nye WiFi-standarder og ved at routerne er blevet udstyret med flere antenner og arbejder simultant på flere frekvensbånd. I dag er det mest almindeligt, at en router er Dual band, hvilket betyder at den opererer på frekvensbåndene 2,4 GHz og 5 GHz. Det også stadig mere almindeligt med Tri band-routere, som har en sender/modtager på 2,4 GHz og to på 5 GHz.

Hastigheden på netværkene er øget de senere år, men når det gælder dækningen, er der stadig begrænsninger for, hvad man kan opnå med en router, ikke mindst fordi højere frekvensbånd giver højere hastighed, men også kortere rækkevidde – 5 GHz er således hurtigere end 2,4 GHz, men har en dårligere rækkevidde.

En løsning til at forbedre dækningen som har været almindeligt brugt tidligere, er at installere repeatere i netværket. Ulempen er imidlertid, at når man installerer repeatere for at udvide den eksisterende routers rækkevidde i hjemmet, så opretter de tilkoblede enheder flere netværk, samtidig med at de tilsluttede enheder trækker den samlede hastighed på det trådløse netværn ned (fordi routeren får flere produkter at kommunikere med). Og da forskellige netværk har forskellig SSID (Service Set Identifier, en alfanumerisk nøgle på op til 32 tegn til at identificere et trådløst netværk. Altså netværksnavnet.), fungerer det på den måde, at når man for eksempel kommer hjem, så kobler mobiltelefonen automatisk op mod netværket, men når man derefter bevæger sig rundt i hjemmet, så skifter mobilen ikke automatisk til en repeaters netværk, selvom man befinder sig en meter fra repeateren og langt fra routeren – for så længe der er bare det mindste signal fra routeren, så bliver mobilen på denne opkobling. Man skal altså manuelt oprette forbindelse til en repeater i stedet for selve routeren i hjemmet, hvis den trådløse forbindelse ikke bliver afbrudt helt.

Hvad er fordelen ved en meshrouter?

Den store fordel ved et meshnetværk er, at routeren og de øvrige enheder (oftest bare kaldet routere eller satellitter) har samme SSID (netværksnavn), så alle produkter der er koblet til netværket, automatisk kommunikerer med den af de to, tre eller flere routere (eller satellitter) som giver det stærkeste signal netop i dette øjeblik. Hvis du for eksempel bevæger dig igennem hjemmet med din smartphone, så skifter den fra en router (eller satellit) til en anden, uden at du lægger mærke til det som bruger. På den måde kan man opnå en betydeligt bedre dækning, end det er muligt med en enkelt router.

Flere opkoblede enheder på vores wifi-netværk

Trådløse netværk i form av wi-fi har været standard i vores hjem i en række år, og kravene til dem bliver stadig større – ikke mindst på grund af den takt som streaming af video øger med. Streaming af video udgør i dag cirka tre fjerdedele af verdens samlede internettrafik ifølge Cisco VNI Annual Report.

Antallet af enheder der tilsluttes trådløst i hjemmet og udenfor øger, og vi er i startfasen af udviklingen af IoT (Internet of Things), som vil øge antallet af opkoblede produkter yderligere. Dette stiller større og større krav til vores trådløse netværk.

Rigtig placering giver bedst ydeevne

Det optimale er at placere en router nøjagtig midt i hjemmet, men sådan ser det sjældent ud i virkeligheden, fordi routeren normalt placeres ved internetstikket – gerne i kælderen eller ved indgangen til hjemmet. Det finurlige ved et meshnetværk er, at man kan placere en meshrouter lige hvor man har sin traditionelle router i dag (altså sandsynligvis i en mindre optimal position), og derefter placerer man en anden meshrouter optimalt (for eksempel midt i hjemmet) og de to enheder er en del af det samme netværk, med samme SSID (netværksnavn), så alle enheder der er koblet til netværket automatisk kommunikerer med den meshrouter, som aktuelt giver det kraftigste signal. Og har man mere end to meshroutere, placerer man den tredje på det sted, hvor man mener at have mest gavn af den.

Meshnetværk er ikke nogen ny opfindelse. De har eksisteret via professionelle produkter (for eksempel i lufthavne og på hoteller) i flere år, men nu er de også begyndt at slå igennem hos forbrugere.

Hvad adskiller de forskellige wi-fi-teknologier?

I 2009 kom standarden 802.11n, som benytter 2,4 GHz-båndet, har 40 MHz båndbredde og benytter moduleringen 64 QAM. Maks. hastighed er 150 megabit pr. sekund med en antenne og 450 megabit pr. sekund med produkter med tre antenner – og med Dual band-teknologi er den maksimale hastighed 900 megabit pr. sekund. Selvom det lyder af meget, er det som nævnt en maksimal ydeevne, om påvirkes af mange faktorer. Det er ikke noget du kan spille spil eller streame film i høj opløsning med, men det er fint til surfing og Youtube.

2013 kom standarden 802.11ac, der indeholder den forudgående standards teknik (og således er fuldt bagudkompatibel) samt tilføjer anvendelse af 5 GHz-båndet, med 80 MHz båndbredde og 256 QAM. Det giver en maksimal hastighed på cirka 2,3 gigabit pr. sekund. Her begynder wi-fi at komme op i rigtig behagelige hastigheder og rækker også til en hel del brugere af onlinespil og film i høj opløsning.

I 2015 kom de første Tri band-routere på markedet, og de anvender 2,4 GHz-båndet samt 5 GHz-båndet x 2. Den maksimale hastighed er cirka 3,2-4,3 gigabit pr. sekund afhængigt af den anvendte teknologi. Ved at anvende flere antenner kan både trafik og opkoblede enheder fordeles bedre, så alle får en bedre onlineoplevelse.

Nu er det ikke sådan, at man kan få en hastighed på næsten 4 gigabit pr. sekund mellem et produkt og internettet (eller mellem to produkter i netværket), det fungerer i stedet som tre netværk i samme router. Fordelen er, at routeren kan "snakke" med mange produkter ad gangen (med teknikken MU-MIMO - Multi-User Multiple Input and Multiple Output) og fordele datatrafikken mellem de tre net, så hvert enkelt produkt får så høj hastighed som muligt.

2018 blev navnene på wi-fi-teknologierne forenklet og hedder nu "wifi 1", "wifi 2" og så videre. Mere om forskellene og hvad de svarer til finder du i ordlisten nedenfor.

Tekniske begreber at have styr på

AIMesh

Producenten Asus har deres egen variant af meshroutere. Du kan selvfølgelig købe et færdigt mesh-system, men mange af os har allerede lidt ældre routere derhjemme. AIMesh er med i softwaren til mange af Asus' routere, også lidt ældre af slagsen, og gør at du kan skabe dit eget meshnetværk med almindelige routere. Man kan også koble en gammel Asus-router sammen med eksempelvis deres meshsystem Lyra for på den måde at få en ekstra satellit. Du finder mere information om teknikken og kompatible routere hos Asus

Beamforming

Et praktisk stykke teknisk magi, som giver dig en hurtigere og mere stabil opkobling. Kort fortalt drejer det sig om, at signalet fra antennerne rettes mod netop de tilsluttede enheder, i stedet for bare at "stråle ud", som det ellers er tilfældet. Forestil dig, at du vander tomatplanten med en vandslange i stedet for at bruge en vandspreder i hele køkkenhaven.

Ethernet backhaul

Ret få meshroutere har i dag en separat, trådløs opkobling til at kommunikere med hinanden, den deles ofte med den almindelige trafik. Derimod har de fleste systemer såkaldt Ethernet Backhaul. Det betyder at du kobler meshsystemets forskellige satellitter sammen ved hjælp af et almindeligt ethernetkabel.

På den måde kan al trafik mellem satellitterne og ud til internettet håndteres separat via kabel uden at blive påvirket af andre trådløse signaler. Det medfører selvfølgelig mere installationsarbejde til dig, men i sidste ende et hurtigere og mere stabilt netværk.

Kryptering

Du har sikkert hørt, at du skal have kode på dit netværk for at forhindre, at uvedkommende kan komme ind? Mens du som bruger i praksis ser det, når du logger på et netværk første gang, i form af den adgangskode du skal indtaste, ligger der selvfølgelig en masse videnskab bag ved det hele og flere forskellige teknikker. Her får du en hurtig gennemgang:

 • WEP, Wired Equivalent Privacy. En af de første krypteringsteknikker der kom. Anvendes stadig, men anbefales ikke, fordi den er nem at bryde.

 • WPA, Wifi protected Access. Forbedret krypteringsteknik der kom i 2004 og stadig anvendes.

 • WPA2. Den nyeste krypteringsteknik til wi-fi-netværk, der i princippet skal være umulig at aflytte.

 • PSK, Pre-shared key. PSK er egentlig ikke en krypteringsteknik, men en måde at gøre det nemmere for brugeren. Du er sikkert stødt må kilometerlange wi-fi-adgangskoder , når du skal logge på en router, mens du i andre tilfælde har en nogenlunde normal adgangskode til at oprette forbindelse. PSK er den normale adgangskode, og efter den er godkendt, tager WPA-teknikken over og klarer den underliggende identifikation.

 • WPS, Wifi protected setup. En måde at forenkle opkobling uden adgangskode. Aktiver WPS på routeren og enheden der skal tilsluttes, så parres de automatisk. For det meste er det en separat knap på routeren. Et enkelt alternativ, men også et potentielt sikkerhedshul, som du kan slå fra, hvis du vil øge sikkerheden på netværket.

Mbps

Megabit pr. sekund. Ganske enkelt hvor mange data der kan overføres i sekundet. Her er det vigtigt at kende forskel på bit og byte. Byte er normalt den måleenhed, der anvendes til arbejdshukommelse og harddiske på computere, mobiler og tablets: kilobyte, megabyte, gigabyte og så videre. Bit anvendes, når vi taler om overførselshastigheder i såvel faste som trådløse netværk.

Der går otte bit på en byte. Så hvis du vil oversætte, svarer en router med 1.000 Mbps til 125 megabyte pr. sekund. Hvis du ikke gider hovedregningen hver gang, kan du dividere med 10 og sige, at eksemplet ovenfor giver et sted lige over 100 megabyte pr. sekund.

MIMO og MU-MIMO

MIMO står for Multiple Input Mulitiple Output. Det er en måde at øge hastigheden mellem en router og en enhed, som understøtter teknikken. I stedet for kun at anvende én kanal til overførsel anvendes flere, hvilket helt enkelt giver højere hastigheder.

Første version af MIMO kaldes også SU-MIMO, hvor SU står for Single user eller én bruger/enhed. MU-MIMO er i stedet Multiple User, altså flere brugere. I skrivende stund understøtter MU-MIMO fire samtidige brugere i stedet for en, såfremt både router og de tilkoblede enheder understøtter det hele.

Powerline

En teknik til at overføre netværkssignaler via elnettet. Tanken er, at du slutter en lille dåse med netværksstik i en almindelig stikkontakt, og derefter anvendes elnettet til at snakke med din router.

Teknikken har dog aldrig taget fart på samme måde som traditionelt kabelforbundet netværk eller wi-fi. Selvom mange tekniske forhindringer og overførselshastigheder er forbedret i årenes løb, lever teknikken et liv i skjul af de store netværksteknologier.

W-ifi-teknologier

Du er garanteret stødt på WiFi 802.11a/b/n/ac eller en lignede række af tal og bogstaver, men hvad betyder det? Og er der ikke en nemmere måde? Tallene 802.11 er det tekniske begreb for det, vi kalder wi-fi eller trådløst netværk i daglig tale.

I slutningen af 2018 blev de forskellige wi-fi-teknologier kraftigt forenklet, selvom de gamle bogstavkombinationer stadig hænger ved. Vi gennemgår dem begge her:

 • Wifi 1, tidligere 802.11b: Belv lanceret i 1999 og er en i dag forældet teknik med lave hastigheder og kort rækkevidde. Maks. hastighed på 11 Mbps.

 • Wifi 2, tidligere 802.11a: Blev også lanceret i 1999 og ledder i dag paradoksalt nok Wifi 2. Forældet teknik med både kort rækkevidde og ret langsomme overførselshastigheder. Maks. hastighed på 54 Mbps.

 • Wifi 3, tidligere 802.11g: Blev lanceret i 2003 og var en generel forbedring af forgængerne, men havde stadigvæk en maks. hastighed på 54 Mbps.

 • Wifi 4, tidligere 802.11n: Blev lanceret i 2009 og muliggjorde opkobling på både 2,4GHz-båndet (som tidligere teknikker) og 5 GHz. Maks. hastighed ligger på 150 Mbps, men her indførtes også SU-MIMO og derigennem maksimale hastigheder på 450 Mbps.

 • Wifi 5, tidligere 802.11ac: Blev lanceret i 2014 og er i dag mere eller mindre standard på wi-fi-enheder. Som standard gælder hastighederne 433 eller 866 Mbps, men her indførtes MU-MIMO og hurtigere underversioner af teknikken, hvilket kan øge hastigheden til maksimalt 3.500 Mbps.

 • Wifi 6, tidligere 802.11ax: Blev lanceret i 2019 og er den nyeste wi-fi-teknik. MU-MIMO er standard her i stedet for en tilføjelse, som det var i den tidligere generation. Hastigheden (til at begynde med) lander på 9.600 Mbps. Hastigheden er dog kun en del af det. Her drejer det sig mindst lige så meget om bedre rækkevidde, bedre stabilitet og bedre udnyttelse af ressourcer, så dine wi-fi-tilsluttede enheder forbruger mindre strøm.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem