Opdateret  

Mesh-router test: Opnå bedre wi-fi i hjemmet med et mesh-system

Daniel Hessel

Skal du opgradere dit trådløse netværk i hjemmet? Med en mesh router placerer du flere mindre routere i hele hjemmet, som taler sammen, så du altid har den bedst mulige dækning. Vi har testet mesh-systemer fra flere producenter, herunder Netgear, Google WiFi og Linksys. Læs med og se hvem, der er bedst i test.

Mesh-router test: Opnå bedre wi-fi i hjemmet med et mesh-system

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi har testet mesh-routernes funktionalitet og ydeevne ved normal og høj belastning i netværket, rækkevidden og deres brugervenlighed ved installation og brug.

Meshrouterne er testet i et boligmiljø i en flerværelses lejlighed med tykke betonvægge. Der er til testen benyttet fem enheder placeret i forskellige dele af lejligheden: En stationær computer og en bærbar computer, en tablet, en iPhone og en Android-telefon.

Meshrouterens første enhed er placeret i en garderobe, hvor internettilslutningen sidder. Enhed nummer to er placeret på kontoret og er sluttet til den stationære computer via kabel, mens enhed nummer tre er placeret på altanen.

Under testen er der streamet en 4K-video fra YouTube til de to computere, og samme video er streamet i full-HD til de øvrige enheder. Samtidig med at disse fem videoklip er streamet, har vi flyttet en stor testmappe på 11 gigabyte (med en stor mængde mapper og filer) fra en NAS (sluttet til meshrouteren via kabel) til den stationære computer, og internethastigheden er målt 12 gange ved hjælp af den svenske tjeneste "Bredbandskollen" (samtidig på stationær og bærbar computer).

Vi udførte også en flyttetest af vores store testmappe uden samtidig måling af internethastigheden.

Rækkevidden og overførslen mellem meshrouterens forskellige enheder er testet under streaming af de fem videoklip ved at den bærbare computer er båret ud i gården foran huset, og 4K-videoens stabilitet er kontrolleret ved målepunkter henholdsvis 15 og 30 meter fra altanen.

Sammenlign priser og find tilbud på mesh-routere på PriceRunner.

1. Netgear Orbi RBK50 – BEDST I TEST

Hurtig og stabil med dedikerede kanaler

Specifikationer: AC3000 Tri band WiFi System WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 1 stk. Gigabit WAN, 3 Gigabit LAN (router), 4 Gigabit LAN (satellit) Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz op til 400 Mbps, 5 GHz op til 866 Mbps plus 1733 Mbps (til backhaul) Antenner: 6 stk.: 4 til forbindelse mellem router og satellit, 2 antenner til tilsluttede produkter Trådløs kryptering: WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO og 256 QAM

Netgear Orbi RBK50

Netgear Orbi RBK50 giver fuld rækkevidde og rigtig hurtige hastigheder, selvom standardkittet kun består af to enheder.

Netgear Orbi RBK50 adskiller sig fra de fleste andre meshroutere ved at deres system består af en router og en satellit, og en af de to 5 GHz-kanaler er dedikeret til netop kommunikationen mellem router og satellit, eller satellitter hvis du vælger at udvide systemet.

Udover RBK50, som henvender sig til almindelige forbrugere, har Orbi også en søstermodel i firmasegmentet ved navn Orbi Pro SRK60. De to enheder er stort set identiske. Forbrugerversionen RBK50 kan indstilles, så den har to netværk, for eksempel til dig og til gæster, mens firmaversionen Pro SRK60 kan have tre netværk.

Derudover er de forskellige på den måde, at Orbi RBK50 er forsynet med USB-porte på router og satellit, men indtil videre er funktionaliteten ikke aktiveret – hvilket kan ske ved en fremtidig softwareopdatering. RBK50 har desuden "Circle with Disney" indbygget, hvor du kan kontrollere og tidsbegrænse børnenes brug af apper og internetforbrug.

Seriøs hastighed og let installation

Når vi tester filoverførsel, når vi faktisk hastigheder over 100 Mbps, hvilket er usædvanligt blandt vores testede produkter. Vores store testmappe på 11 GB tager eksempelvis 11 minutter at flytte trådløst, og det er rigtig hurtigt.

Netgears system er også rigtig hurtigt, når det gælder internethastigheder, med hastigheder på over 500 Mbps, 618 Mbps ned og 505 Mbps op for at være nøjagtig, når netværket belastes hårdt.

Selvom Netgears system indeholder to enheder, og de andre testede systemer indeholder tre enheder, klarer det sig rigtig godt i konkurrencen. På længere afstande kan man fint streame 4K video til en bærbar computer, men cirka 15 meter fra lejligheden begynder det at hakke, og internethastigheden måles her til 14 Mbps.

Vi stødte ikke på problemer under installationen, og alt gik glat, når man fulgte anvisningerne. En gang imellem mistede satellitten kontakten til routeren, men fandt den automatisk igen i løbet af et minuts tid. Det er vores eneste anmærkning.

Når det gælder rækkevidden, er Netgear Orbi RBK50 ikke helt så god som de bedste systemer med tre enheder, men hvis du investerer i en satellit mere, kommer den sandsynligvis i topklasse. Med ydeevne i top sammen med den enkle anvendelse udpeger vi Netgear Orbi RBK50 til bedst i test.

Meget god ydeevnegode indstillingsmulighedergod dækning også med kun to enheder
Relativt store enhederlidt dårligere dækning end tre enheder

Prissammenligning

Sammenlign priser
Power Logo

NETGEAR ORBI AC3000 TRI-BAND WIFI SYSTEM ➞ På lager - klar til afhentning

1.999 kr.
Senetic DK Logo

NETGEAR RBK50 trådløs router Gigabit Ethernet Dual-band (2,4 GHz / 5 GHz) 4G Hvid

3.053 kr.
Dustin Home Logo

Netgear Orbi Wifi System Rbk50

3.599 kr.

2. Netgear Orbi RBKE963– DET BEDSTE PREMIUMVALG MESHROUTER

Stabil, med dækning og hastighed i absolut topklasse, men smager det, så koster det.

Navn: AXE11000 Quad-Band Mesh WiFi 6E-system WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a samt WiFi 6E Porte: 1 stk. 2,5 Gigabit LAN og 3 stk. Gigabit LAN på både router og satellit Beamforming: Ja Quad-band: 2,4 GHz op til 1.200 Mbps og 5 GHz op til 2.400 Mbps plus 2.400 Mbps (til backhaul) samt 6 GHz op til 4.800 Mbps Antenner: 2 stk. interne antenner Trådløs kryptering: WPA3 Understøttelse af Ethernet Backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: 10 Gigabit WAN-port for tilslutning til internettet, MU-MIMO, Gæstenetværk, Armor sikkerhedspakke (kræver abonnement) samt forældrekontrol (kræver abonnement på alt undtagen de allermest enkle funktioner).

Netgear Orbi RBKE963 Kit (3-pack)

Netgear Orbi RBKE963 er virksomhedens seneste flagskib i Orbi-serien, som består af en router og to satellitter, og hvis man ønsker endnu bedre dækning, er der ekstra satellitter at tilkøbe. Til forskel fra tidligere Orbi-modeller findes der dog i øjeblikket ingen pakke med kun router og en satellit, hvilket er en skam, eftersom vores tidligere tests viser, at et sådan system rækker godt og vel, hvis man ikke bor alt for stort.

WiFi 6E bruger 6 GHz-båndet

Med dette produkt implementerer Netgear det nye WiFi 6E, hvilket indebærer, at også 6 GHz-båndet anvendes. Netgear Orbi RBKE963 er et Quad-band-system, hvor opkoblede enheder anvender 2,4 GHz-, 5 GHz- eller 6 GHz-båndet, mens en af de to 5 GHz-kanaler er dedikeret til kommunikation mellem router og satellitter (backhaul via WiFi 6).

De relativt store og tunge enheder er gedigne og har en høj finish, og under skallen er der en 2.2GHz firkernet processor og 12 indbyggede, aktive antenner. Der er understøttelse til stemmekommando via Amazon Alexa og Google Assistant, men da der ikke er nogen USB-port, er der ingen mulighed for at tilslutte et eksternt USB-lager til deling via netværket eller FTP.

Installationen via Netgears Orbi-app indebærer, at man skal oprette en konto med e-mailadresse og derefter scanne QR-koden på routeren for at installere den. Ved at følge anvisningerne optimeres systemet, og softwaren opdateres. Det gælder dog kun routeren, fandt vi ud af under installationen, hvilket betyder, at man selv må lede efter ny software via appen for først den ene satellit og derefter den anden. Det havde været nemmere, og hurtigere, hvis satellitterne også blev opdateret automatisk og samtidig med routeren, da der nu bliver temmelig mange genstarter, inden alt er opdateret (det tog cirka et kvarter at opdatere alle tre enheder).

Sikkerhedspakke og forældrekontrol kræver abonnement

I Netgears Orbi-app er der adgang til sikkerhedspakken Armor, som man kan prøve gratis i 30 dage, og som derefter koster ca. 700 kr. om året, hvis man vil fortsætte med at bruge den. Armor beskytter alle enheder i netværket mod virus, skadelig kode og lignende og er baseret på teknologi fra Bitdefender. Netgear tilbyder forældrekontrol via Smart Parental Controls, og grundlæggende funktioner (som at give børnenes enheder deres egne profiler og begrænse internetadgangen) er gratis, men der findes også mere avancerede funktioner, som man kan prøve gratis i 30 dage og derefter tilkøbe, hvis man ønsker det, for ca. 700 kr. om året.

Da vi tester, opnår vi hastigheder i absolut topklasse (819 Mbps), når vi befinder os lige ved siden af routeren. En etage oppe i huset, så signalet skal passere et betongulv, falder hastigheden kun marginalt (813 Mbps), og det er også rigtig godt. I det rum i huset, der har dårligst dækning – hvor signalet skal passere tre betonvægge – falder hastigheden til 484 Mbps, hvilket er det højeste, vi har målt. Dækningen er også rigtig god uden for huset, og på vores to målepunkter på grunden måles henholdsvis 179 Mbps (også en ny rekord) og 17 Mbps (næsthøjeste resultat, vi har målt).

Hurtig og stabil – ingen hakker

Ved trådløs streaming af 4K-videoklip til et TV og to computere samtidig støder vi ikke på nogen som helst problemer, og der er heller ingen hakken i videoerne, når vi begynder at flytte filer fra en NAS til en computer. Når vi belaster netværket rigtig meget ved samtidig også at måle hastigheden – med både Bredbåndskollen og WiFi Speed Test – plejer videoerne at hakke i nogle sekunder for derefter at flyde igen. Med Netgear Orbi RBKE963 er der ikke noget, der hakker, og det er første gang, ingen hak overhovedet opleves. Gennemsnitshastigheden for filoverførsel ved hård belastning i netværket blev målt til 179 Mbps, hvilket er nøjagtig det samme som forrige års topmodel fra Netgear (RBK852).

Netgear Orbi RBKE963 er (sammen med Orbi RBK852) helt klart det hurtigste meshsystem, vi har testet. Dækningen er rigtig god ligesom stabiliteten, og det er tydeligvis et system, hvor du får, hvad du betaler for, også selvom det er en ret heftig pris.

Hastigheddækning og stabilitet i absolut topklasseNy WiFi 6E indbygget
Dyrtog både sikkerhedspakke og forældrekontrol kræver abonnementIngen USB-tilslutning.

3. Asus ZenWiFi XD6

Velegnet til stor lejlighed eller lille hus

Navn: ASUS ZenWiFi XD6 WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a Porte: 3 stk. Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz op til 574 Mbps og 5 GHz op til 4804 Mbps Trådløs kryptering: WPA3/WPA2/WPA Understøttelse af Ethernet Backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja

ASUS ZenWiFi AX XD6 2-pack

Asus ZenWiFi XD6 er en meshrouter, der består af to enheder. Den er nem at installere. Du tager udgangspunkt i instruktionerne i app'en, og det tager ca. 5-10 minutter at finde den bedste placering og få det hele til at rulle.

Med meshsystemet i gang er det nemt at klare indstillingerne. Her er masser af funktioner at vælge imellem. Det smarte er, at du kan ændre direkte i en app og slipper for at møde et kedeligt system i computerens browser, der ligner noget fra 1993.

Desuden har denne meshrouter et stort udvalg af porte, f.eks. tre gigabit-porte. Det eneste, vi mangler, er en USB-port.

Så god dækning får du

Selvom denne meshrouter har så mange indstillingsmuligheder, bliver den aldrig vanskelig at bruge. Det meste kan køre på auto og alligevel få rigtig god hastighed i det trådløse netværk. Ændring af adgangskode og opsætning af gæstenetværk er en bagatel via appen.

Det ville have været en fordel, hvis kittet havde bestået af tre enheder, så man også kunne have haft en i garagen eller lignende. Asus ZenWiFi XD6 passer egentlig bedst i et lidt mindre hus eller en større lejlighed, hvor den virkelig får en chance for at brillere. Dækningen er rigtig god. I et mellemstort hus med mursten, men i øvrigt trævægge, når den begge etager og ud i alle hjørner uden at tabe mere end 5 megabit pr. sekund. Huset er godt 120 kvadratmeter.

Asus ZenWiFi XD6 passer til dig, der vil forbedre dækningen derhjemme, og som ikke har en garage eller et gæstehus, der også skal regnes med i det trådløse område.

Udmærket dækningnem at installeremasser af porte og funktioner
Kun 2 enhederingen USB

4. Huawei WiFi Mesh 3

System, der er let at installere, med god hastighed og NFC-tilslutning

Navn: AX3000 Whole Home Mesh WiFi-system WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a med WiFi 6 Plus Porte: 3 Gigabit WAN/LAN på hver enhed Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz op til 574 Mbps og 5 GHz op til 2402 Mbps Antenner: 4 stk. interne forstærkere Trådløs kryptering: WPA3/WPA2/WPA Understøttelse af Ethernet Backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO, WPS, HomeSec Security Protection, Forældrekontrol, Gæstenetværk, One-Touch Connect, VPN pass through

Huawei WiFi Mesh 3 (3-pack)

Huawei WiFi Mesh 3 er et meshsystem bestående af tre ens – hvide og nette til formatet – enheder, der alle kan fungere som hovedrouter og har tre netværksudtag, og man kan tilslutte til netværket via NFC ved at lægge sin mobil oven på en af enhederne.

Huawei WiFi Mesh 3 er udstyret med WiFi-teknologien 802.11ax (WiFi 6), og Huawei kalder sin variant HarmonyOS Mesh+ WiFi 6 Plus. Den teoretiske maksimumhastighed er 2,4 GBps i 5 GHz-båndet.

Der findes gæstenetværk og forældrekontrol samt sikkerhedsbeskyttelse i form af HomeSec Security Protection samt mulighed for at anvende VPN-server. Da der ikke er nogen USB-port, er der ingen mulighed for at tilslutte et eksternt USB-lager til deling via netværket eller FTP.

Nem og hurtig installation

Installationen sker meget hurtigt og nemt. Først tilslutter du en mobil til routeren (som altså kan være en hvilken som helst af de tre enheder, da de er identiske), og derefter følger man de enkle instruktioner, der dukker op i en webgrænseflade på mobilen. Med et enkelt klik opdaterer du alle tre enheder samtidig, og hele installationsprocessen tog mindre end fem minutter, inklusive opdatering.

Lige ved siden af routeren når vi hastigheder på omkring 700 Mbps, hvilket er noget langsommere end nogen andre nye meshsystemer med WiFi 6, men helt acceptabelt. Når vi rykker en etage op i huset, og signalet skal passere et betongulv, falder hastigheden en del til 429 Mbps. I det rum i huset, der har dårligst dækning – hvor signalet skal passere tre betonvægge – måler vi 134 Mbps, hvilket er helt i orden. På vores to udendørs målepunkter når vi henholdsvis 27 Mbps og 8 Mbps – hvilket er godt, men ikke helt så godt som de bedste nye meshsystemer.

God, men lidt svingende hastighed for mange enheder

Når vi belaster netværket ved trådløst at streame 4K-videoklip til et TV og to computere samtidig, fungerer det uden problemer, men da vi også flytter filer fra en NAS til en computer og samtidig måler hastigheden – med både Bredbåndskollen og WiFi Speed Test – hakker videoerne nogle gange i nogle sekunder, men derefter flyder de igen, og filoverførselshastigheden falder nogle gange ned til nul.

Samlet set er Huawei Mesh 3 det bedste mesh-system, vi har testet fra Huawei, og det føles virkelig som om, det er ved at fange melodien. Sammenlignet med andre systemer klarer det sig også rigtig godt, om end måske ikke absolut bedst i klassen.

Hurtig og nem installationgod hastighedNFC-tilslutning til netværket
Ved hård belastning falder hastigheden nogle gange

5. TP-link Deco M9 Plus

Meget god rækkevidde og mange funktioner

Betegnelse: Smart Home Mesh Wi-Fi System AC2200 Deco M9 Plus WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 2 stk. Gigabit WAN/LAN, USB 2.0 (deaktiveret) plus Bluetooth 4.2 og ZigBee HA 1.2 Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz op til 400 Mbps, 5 GHz op til 867 Mbps Antenner: 8 stk. Trådløs kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Andet: MU-MIMO. Indbygget hub til det smarte hjem (Zigbee).

TP-Link Deco M9 Plus (1-Pack)

TP-link Deco M9 Plus udmærker sig i kraft af sine mange funktioner og ved at have en fuldstændig fænomenal rækkevidde, langt større end de fleste andre meshsystemer.

I vores test klarede TP-link Deco M9 Plus streaming af 4K-video 30 meter fra nærmeste adgangspunkt. På den afstand er andre routere gået ned i opløsning eller må helt give op.

Først på 40 meters afstand faldt hastigheden til under et acceptabelt niveau for 4K-streaming.

USB porte uden funktion – endnu

Hvad angår funktioner, er routerne udstyrede med USB-porte, som imidlertid ikke er aktiverede (og dermed ikke kan bruges til noget). Men de kan blive det i fremtiden via en softwareopdatering.

Der er indbygget gratis virusbeskyttelse, som du kan aktivere og bruge gratis i tre år. Om du efter tre år kan fortsætte med at bruge virusbeskyttelsen uden betaling er i skrivende stund uvist.

Produkterne er kompatible med Amazon Alexa og IFTTT. De har ikke indbyggede højttalere eller mikrofoner, men visse af routerens funktioner kan styres med stemmekommandoer.

I appen er der forældrekontrol. Der kan du begrænse brugen for både enheder og brugere samt blokere indhold. QoS (Quality of Service) er også inkluderet, og du kan oprette et gæstenetværk.

Indbygget Zigbee-hub

Den funktion som skiller sig mest ud, er den indbyggede hub til smart home (med ZigBee-understøttelse). Hub'en gør det muligt at kontrollere et stort antal smarte produkter som for eksempel lamper, afbrydere, sensorer, stikkontakter og dørlåse – direkte fra routeren via appen på mobilen.

Zigbee er kompatibel med både TP-links egne produkter og produkter fra andre varemærker (eksempelvis Philips Hue, Samsung SmartThings og Kwikset).

Installation krævede genstart

Ved installationen fandt mobilen ikke routeren (via Bluetooth) i første forsøg, men efter en genstart fungerede det hele, som det skulle. Når du installerer meshrouterne, skal du i appen oprette en konto med e-mailadresse og adgangskode, og derefter kan man også anvende appen på afstand.

Hurtig ved normal belastning

Vi målte internethastigheder på cirka 300 megabit i sekundet ved hård belastning på netværket, og de fem streamede videoklip var hele tiden stabile.

  • Ved normal belastning er TP-link Deco M9 Plus blandt de hurtigste systemer i testen med en hastighed på 92 Mbps
  • Ved hård belastning falder hastigheden til 39 Mbps.

Konklusion på test af Mesh router TP-Link Deco M9 Plus

TP-Link Deco M9 Plus er lidt dyrere end den gennemsnitlige meshrouter, men samtidig også relativt hurtig – og med sindssygt god rækkevidde.

De mange ekstrafunktioner er fine, selvom Zigbee-hubben måske mest er beregnet til at dyppe tæerne i den store smart hjem-pool end til at bygge et komplet system.

Meget god rækkeviddemange funktioner
Ved høj belastning af netværket falder hastigheden

6. Google WiFi

Nem og hurtig wi-fi

Betegnelse: 3-pak Dual band AC1200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 1 Gigabit WAN/LAN, 1 Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz op til 300 Mbps, 5 GHz op til 867 Mbps Antenner: 5 stk.: 2 stk. Dual band-antenner og 1 stk. Bluetooth-antenne Trådløs kryptering: WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO

Google Wifi (3-Pack)

Google Wifi-systemet er let at passe og har generelt god ydeevne

Google Wifi var blandt de første meshsystemer til forbrugermarkedet, blandt andet i USA, og for cirka halvandet år siden blev det også tilgængeligt i Danmark.

Installation og betjening fungerer smidigt, og netværket er blandt de hurtigste af dem, vi har testet. Det tager 23 minutter at flytte godt 11 GB data. Det der adskiller Google Wifi fra andre meshroutere, som opnåede samme hastighed ved normal belastning på netværket, er, at Google Wifi ikke mistede så meget hastighed, når vi belastede netværket yderligere. Gennemsnitshastigheden blev målt til 64 Mbps (når netværket blev belastet normalt og hårdt).

God gennemsnitshastighed og spøjs forbindelse udendørs

Vi målte internethastigheder på cirka 300 megabit i sekundet ved hård belastning på netværket, og de fem streamede videoklip var hele tiden stabile.

Vi synes dog det er lidt underligt, at dækningen udendørs ikke blev bedre end det var tilfældet med tre enheder tilsluttet. Det begyndte at hakke på 15 meters afstand udendørs, selvom den tredje enhed blev placeret på altanen, og da målte vi en hastighed på 13 megabit i sekundet.

Google Wifi står dog stærkt i konkurrencen med enkel betjening og rigtig stabil opkobling, også ved højere belastning. Google Wifi er et godt system, hvis du ikke vil rode så meget med indstillinger, men bare vil installere og køre uden større bekymringer.

Enkel installation og betjeningstabil ydeevne
Ikke den bedste rækkeviddekunne have været lidt hurtigere

7. Asus AX92U

Avanceret WiFi 6-løsning med ubegribelig software

Betegnelse: 2-pak Tri band WiFi 6 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac/ax Porte: 1 gigabit WAN/LAN, 4 gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz op til 300 Mbps, 5 GHz op til 867 Mbps 5 GHz WiFi 6 op til 4804 Mbps Antenner: 4 stk. Trådløs kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Andet: MU-MIMO

ASUS RT-AX92U (2-Pack)

Asus AX92U er egentlig en helt almindelig router. Men for at sætte fokus på Asus' AI Mesh-system sælges den også som to-pak for at dække større arealer.

Det er samtidig en af de første meshroutere med WiFi 6 (802.11ax).

Enkel installation – totalløsning med wi-fi 6

Installationen og de resterende indstillinger foretages enten via Asus' app eller via et webinterface. Det hele er utrolig enkelt at komme i gang med, og det kræver kun et par tryk på en knap at tilføje den anden router via Asus' AI Mesh-teknik.

Men sørg for at køre det hele på engelsk.

Asus' danske software minder om en Google-oversættelse efter en meget våd omgang fyraftensøl. Ubegribelige sætninger, der blander sproget til en gang kaudervælsk eller bare slutter midt i en sætning. På engelsk ser det derimod væsentlig bedre ud.

WiFi 6 er også et lille snyde-hack her.

Hvis du bruger meshløsningen trådløst, er det nemlig det bånd, der bruges som dedikeret kanal mellem routerne. For at aktivere WiFi 6 i routeren skal du forbinde dem med ledning og aktivere WiFi 6 under indstillingerne. 2,4- og 5 GHz-båndet kan slås sammen og se ud som ét net for tilsluttede enheder, men WiFi 6-båndet kan kun køre med sit eget netværksnavn.

Utrolig stabilt

Fordelen ved at anvende to "rigtige" routere i stedet for mini-enheder i et mesh-netværk ses tydeligt, når vi begynder at belaste systemet. De større enheder har betydeligt stærkere hardware end gennemsnittet og holder også hastigheden med mange aktive enheder på samme tid. Ved hård belastning kommer vi faktisk op på over 100 megabit pr. sekund i surfhastighed, og vores filoverføringstest rammer 13 minutter.

Designet med fire antenner (ligner et bord, der er vendt på hovedet) er langt fra lige så kønt som andre meshløsninger. Det giver derimod udslag på rækkevidden, hvor vi ført begynder at opleve hakken i videoafspilning ved omkring 15 meter.

Asus AX92U er ikke en smuk løsning til mesh-netværket derhjemme, og det store antal funktioner gør, at den kan føles svær at overskue. For lidt mere avancerede brugere kan det derimod godt betale sig med et rigtig hurtigt og stabilt netværk via både kabel og trådløst.

WiFi 6 er som nævnt inkluderet, men du skal selv aktivere det og have enheder, der understøtter det, for at kunne få gavn af det.

Enkel installationlang rækkeviddehurtige og stabile hastigheder
Horribelt dansk i softwarenIkke nær så stilren løsning som andre meshsystemerWiFi 6-løsningen virker lidt besværlig

8. Linksys Velop

Stabilt system med okay rækkevidde

Betegnelse: 3-pak Tri band AC2200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 2 stk. Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz op til 400 Mbps, 5 GHz op til 867 Mbps (x2) Antenner: 7 stk.: 2 Tri band-antenner samt Bluetooth Trådløs kryptering: WPA2 personal Ethernet backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO og 256 QAM

Linksys Velop WHW0301-EU (1 Pack)

Linksys Velop giver et stabilt netværk med OK hastighed og rækkevidde.

Linksys Velop er enkel at installere ved hjælp af appen og brug af Bluetooth, men det tog nogle minutter længere pr. enhed end hos nogle af konkurrenterne. Ved installationen var man nødt til at oprette en konto og angive sin e-mailadresse, men den lovede bekræftelsesmeddelelse via e-mail dukkede aldrig op, hvilket er lidt underligt.

Stabilt meshrouter-system med nem betjening

Velop giver et stabilt netværk, og vi mærkede aldrig nogen hakken i streamede videoklip. Vi bemærkede dog i flere tilfælde, at filoverførslen gik ned på nul i hastighed, når bredbåndskontrollen blev kørt på computerne. Gennemsnitshastigheden blev målt til 53 Mbps under normal og hård belastning af netværket, vores filoverførselstest tog 28 minutter.

Rækkevidden er på linje med mange andre meshsystemer. Det begyndte at hakke ved 15 meters afstand udendørs, og da målte vi 1 Mbps med Linksys Velop. Det er lidt underligt, at man ikke kan gendanne fabriksindstillinger på enhederne.

Hjælpeafsnittet oplyser os ovenikøbet om, at det er unødvendigt. Linksys Velop er et stabilt meshsystem med enkel betjening og ydeevne og rækkevidde i midten af feltet. Systemet er ikke noget dårligt valg, men bør passe til de fleste, selvom den ikke er med i toppen.

Stabilt systemgod ydeevne
Fabriksindstillinger kan ikke gendannesikke helt smertefri installation

9. TP-Link Deco X50

Smidigt system med meget god dækning

Navn: AX3000 Deco X50 Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a Porte: 3 stk. Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz op til 574 Mbps og 5 GHz op til 2402 Mbps Antenner: 2 stk. interne antenner Trådløs kryptering: WPA3/WPA2/WPA Understøttelse af Ethernet Backhaul: Ja Installation og betjening via app: Ja Øvrigt: MU-MIMO, Gæstenetværk, TP-Link HomeShield (forældrekontrol og sikkerhed), AI-Driven Mesh

TP-Link Deco X50 (3-Pack)

TP-Link Deco X50 er et lille og fleksibelt meshsystem, som består af tre identiske enheder med WiFi 6. De ligner alle søstermodellen Deco X60, men har tre i stedet for to netværksporte. Der findes gæstenetværk, og TP-Link HomeShield (forældrekontrol og sikkerhed) indgår i standardversionen. Man kan prøve Pro-versionen gratis i 30 dage, hvis man vil (for flere funktioner) for derefter at betale 65 kr. om måneden, hvis man vil fortsætte med at bruge den. Da der ikke er nogen USB-port, er der ingen mulighed for at tilslutte et eksternt USB-lager til deling via netværket eller FTP.

Systemet installeres meget hurtigt og nemt ved at downloade Deco-appen og registrere sig. Når man har navngivet den første enhed, er det bare at tilslutte de to andre inden for to minutter, så installeres de automatisk – de navngives dog ikke, så hvis man vil have sine egne navne på de to enheder, er det smartere at tilslutte dem manuelt en efter en. I appen kan man tjekke, om softwaren skal opgraderes, og alle tre enheder blev opdateret samtidig på ca. fire minutter.

Intet netværkskort

I appen findes der ikke så mange funktioner, f.eks. mangler der et netværkskort (hvor man kan se, hvilke enheder der er tilsluttet hvilken router), så hvis man vil have styr på sådanne detaljer, skal man logge ind på webgrænsefladen i stedet. VPN-funktion mangler.

Hastigheden lige ved siden af routeren er ok, men ikke i topklasse (537 Mbps), og en trappe op mister vi cirka halvdelen af kapaciteten (284 Mbps). I det rum i huset, der har dårligst dækning – hvor signalet skal passere tre betonvægge – måler vi 202 Mbps, hvilket er acceptabelt, men ikke lige så godt som de bedste systemer, vi har testet. Uden for huset får vi dog topresultater – på vores to målepunkter måles henholdsvis 155 Mbps og 73 Mbps, hvilket er i absolut topklasse. Deco X50 har altså meget god dækning, men hastighederne er ikke så høje som de bedste systemer, vi har testet.

Hurtigt, men taber ved hård belastning

At streame 4K-videoklip trådløst til et TV og to computere samtidig fungerer ikke helt problemfrit, da videoerne nogle gange hakker. Når vi belaster netværket hårdt ved samtidig også at flytte filer fra en NAS til en computer og måle hastigheden – med både Bredbandskollen og WiFi Speed Test – fryser videoerne i nogle sekunder, men derefter kører de igen. Gennemsnitshastigheden for filoverførsel ved hård belastning i netværket blev målt til 135 Mbps, hvilket er meget godt.

TP-Link Deco X50 giver ikke superfart tæt på routeren, men har den bedste rækkevidde (noget bedre end Deco X60) totalt set af alle testede meshsystemer med god hastighed også langt fra enhederne.

Meget god dækning og nem installation
Ikke det bedste system til hård belastning som at streame flere 4K-videoer samtidig

10. Google Nest Wifi

Smart højttaler, men ingen kabeltilslutninger

Betegnelse: Google Nest Wifi (router AC2200 & adgangspunkt AC1200) Wi-fi: 802.11a/b/g/n/ac Porte: 1stk. Gigabit WAN og 1stk. Gigabit LAN (kun på router) plus Bluetooth Low Energy (BLE) og 802.15.4 Thread (2,4 GHz) Beamforming: Ja Dual band: Router 2,4 GHz op til 400 Mbps og 5 GHz op til 1733 Mbps, adgangspunkt 2,4 GHz op til 400 Mbps og 5 GHz op til 866 Mbps Antenner: 4 stk. Trådløs kryptering: WPA3 Understøtter Ethernet backhaul: Nej Installation og betjening via app: Ja Andet: MU-MIMO. Google Home indbygget (hub i router og smart højttaler i adgangspunkt)

Google Nest Wifi Router

Google Nest Wifi er navnet på efterfølgeren til Google Wifi, der var et af de første mesh-systemer på forbrugermarkedet, og den adskiller sig en hel del fra forgængeren.

Det nye system består af en router plus et adgangspunkt i stedet for to identiske enheder, og du kan købe flere adgangspunkter, hvis du vil dække et større areal (du kan også benytte Google Wifi fra den forrige generation som adgangspunkter, da de er kompatible).

Routeren er AC2200, mens adgangspunkterne er AC1200.
Det betyder, at du får større båndbredde i nærheden af routeren, mens adgangspunkterne har den lave båndbredde, som forgængeren benyttede sig af. Adgangspunkterne har ingen Ethernetporte, så de har kun trådløs opkobling.

Indbygget smart højttaler

Google Nest Wifi‑adgangspunkterne fungerer også som smarte højttalere med Google Assistent, så du kan afspille musik, få svar på spørgsmål, styre tilsluttede enheder og så videre med stemmen. Routeren har indbygget hub til det smarte hjem. Det betyder, at systemet kan håndtere smarte produkter via wi-fi, Bluetooth og Thread (derimod understøttes Zigbee og Z-wave ikke).

Installation og konfigurering er nemt overstået via appen Google Home på mobilen.

Vores testprocedure er baseret på en blanding af trådløse og kabelforbundne enheder. Fordi Nest Wifi ikke har Ethernetporte på satellitenhederne, bliver det samlede resultat i vores test rigtig langsomt.

Du skal dog være klar over, at du kun kan bruge wi-fi. Set fra den synsvinkel er det lidt begrænsende kun at have AC1200 på satellitterne. Vores testmetode kan således siges at være lidt uretfærdigt over for dette system.

Det tager godt 36 minutter at flytte omkring 11 GB data (med forgængeren Google Wifi tog det 23 minutter). Rækkevidden må anses som middel, da videoen begyndte at hakke på 15 meters afstand udendørs, hvor vi målte 12 Mbps med Google Nest Wifi.

Nest Wifi er et virkelig et produkt, der er let at betjene og komme i gang med. Opkoblingen er stabil, men langt fra den hurtigste. Samtidig skal du kunne se en pointe i, at satellitterne også er smarte højttalere, og at du i princippet ikke kan tilslutte noget med ledning.

Hvis du passer på den målgruppe, så er Nest Wifi et godt valg - ellers findes der både hurtigere og bedre produkter derude.

Diskret designenkel brugergrænseflade og indbygget smart hub & højttaler
Mangler Ethernetporte på adgangsenhederne

Alt du behøver at vide om meshroutere

Der findes en router i de fleste hjem, så flere enheder (såvel computere som tablets og smartphones) kan anvende hjemmets internetforbindelse via det trådløse netværk.

Routerne er udviklet i årenes løb fra at have været kabelforbundne til at blive trådløse via WiFi, og hastigheden er øget via nye WiFi-standarder og ved at routerne er blevet udstyret med flere antenner og arbejder simultant på flere frekvensbånd. I dag er det mest almindeligt, at en router er Dual band, hvilket betyder at den opererer på frekvensbåndene 2,4 GHz og 5 GHz. Det også stadig mere almindeligt med Tri band-routere, som har en sender/modtager på 2,4 GHz og to på 5 GHz.

Hastigheden på netværkene er øget de senere år, men når det gælder dækningen, er der stadig begrænsninger for, hvad man kan opnå med en router, ikke mindst fordi højere frekvensbånd giver højere hastighed, men også kortere rækkevidde – 5 GHz er således hurtigere end 2,4 GHz, men har en dårligere rækkevidde.

En løsning til at forbedre dækningen som har været almindeligt brugt tidligere, er at installere repeatere i netværket.

Ulempen er imidlertid, at når man installerer repeatere for at udvide den eksisterende routers rækkevidde i hjemmet, så opretter de tilkoblede enheder flere netværk, samtidig med at de tilsluttede enheder trækker den samlede hastighed på det trådløse netværk ned (fordi routeren får flere produkter at kommunikere med).

Da forskellige netværk har forskellig SSID (Service Set Identifier, en alfanumerisk nøgle på op til 32 tegn til at identificere et trådløst netværk, altså netværksnavnet) fungerer det på den måde, at når man for eksempel kommer hjem, så kobler mobiltelefonen automatisk op mod netværket, men når man derefter bevæger sig rundt i hjemmet, så skifter mobilen ikke automatisk til en repeaters netværk, selvom man befinder sig en meter fra repeateren og langt fra routeren – for så længe der er bare det mindste signal fra routeren, så bliver mobilen på denne opkobling.

Man skal altså manuelt oprette forbindelse til en repeater i stedet for selve routeren i hjemmet, hvis den trådløse forbindelse ikke bliver afbrudt helt.

Hvad er fordelen ved en meshrouter?

Den store fordel ved et meshnetværk er, at routeren og de øvrige enheder (oftest bare kaldet routere eller satellitter) har samme SSID (netværksnavn), så alle produkter der er koblet til netværket, automatisk kommunikerer med den af de to, tre eller flere routere (eller satellitter) som giver det stærkeste signal netop i dette øjeblik.

Hvis du for eksempel bevæger dig igennem hjemmet med din smartphone, så skifter den fra en router (eller satellit) til en anden, uden at du lægger mærke til det som bruger. På den måde kan man opnå en betydeligt bedre dækning, end det er muligt med en enkelt router.

Flere opkoblede enheder på vores wifi-netværk

Trådløse netværk i form av wi-fi har været standard i vores hjem i en række år, og kravene til dem bliver stadig større – ikke mindst på grund af den takt som streaming af video øger med. Streaming af video udgør i dag cirka tre fjerdedele af verdens samlede internettrafik ifølge [Cisco VNI Annual Report] (https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/white-paper-c11-741490.html).

Antallet af enheder der tilsluttes trådløst i hjemmet og udenfor øger, og vi er i startfasen af udviklingen af IoT (Internet of Things), som vil øge antallet af opkoblede produkter yderligere. Dette stiller større og større krav til vores trådløse netværk.

Rigtig placering giver bedst ydeevne

Det optimale er at placere en router nøjagtig midt i hjemmet, men sådan ser det sjældent ud i virkeligheden, fordi routeren normalt placeres ved internetstikket – gerne i kælderen eller ved indgangen til hjemmet.

Det finurlige ved et meshnetværk er, at man kan placere en meshrouter lige hvor man har sin traditionelle router i dag (altså sandsynligvis i en mindre optimal position), og derefter placerer man en anden meshrouter optimalt (for eksempel midt i hjemmet) og de to enheder er en del af det samme netværk, med samme SSID (netværksnavn), så alle enheder der er koblet til netværket automatisk kommunikerer med den meshrouter, som aktuelt giver det kraftigste signal. Og har man mere end to meshroutere, placerer man den tredje på det sted, hvor man mener at have mest gavn af den.

Meshnetværk er ikke nogen ny opfindelse. De har eksisteret via professionelle produkter (for eksempel i lufthavne og på hoteller) i flere år, men nu er de også begyndt at slå igennem hos forbrugere.

Hvad adskiller de forskellige wi-fi-teknologier?

I 2009 kom standarden 802.11n, som benytter 2,4 GHz-båndet, har 40 MHz båndbredde og benytter moduleringen 64 QAM. Maks. hastighed er 150 megabit pr. sekund med en antenne og 450 megabit pr. sekund med produkter med tre antenner – og med Dual band-teknologi er den maksimale hastighed 900 megabit pr. sekund. Selvom det lyder af meget, er det som nævnt en maksimal ydeevne, om påvirkes af mange faktorer. Det er ikke noget du kan spille spil eller streame film i høj opløsning med, men det er fint til surfing og Youtube.

2013 kom standarden 802.11ac, der indeholder den forudgående standards teknik (og således er fuldt bagudkompatibel) samt tilføjer anvendelse af 5 GHz-båndet, med 80 MHz båndbredde og 256 QAM. Det giver en maksimal hastighed på cirka 2,3 gigabit pr. sekund. Her begynder wi-fi at komme op i rigtig behagelige hastigheder og rækker også til en hel del brugere af onlinespil og film i høj opløsning.

I 2015 kom de første Tri band-routere på markedet, og de anvender 2,4 GHz-båndet samt 5 GHz-båndet x 2. Den maksimale hastighed er cirka 3,2-4,3 gigabit pr. sekund afhængigt af den anvendte teknologi. Ved at anvende flere antenner kan både trafik og opkoblede enheder fordeles bedre, så alle får en bedre onlineoplevelse.

Nu er det ikke sådan, at man kan få en hastighed på næsten 4 gigabit pr. sekund mellem et produkt og internettet (eller mellem to produkter i netværket), det fungerer i stedet som tre netværk i samme router. Fordelen er, at routeren kan "snakke" med mange produkter ad gangen (med teknikken MU-MIMO - Multi-User Multiple Input and Multiple Output) og fordele datatrafikken mellem de tre net, så hvert enkelt produkt får så høj hastighed som muligt.

2018 blev navnene på wi-fi-teknologierne forenklet og hedder nu "wifi 1", "wifi 2" og så videre. Mere om forskellene og hvad de svarer til finder du i ordlisten nedenfor.

Tekniske begreber at have styr på

AIMesh

Producenten Asus har deres egen variant af meshroutere. Du kan selvfølgelig købe et færdigt mesh-system, men mange af os har allerede lidt ældre routere derhjemme. AIMesh er med i softwaren til mange af Asus' routere, også lidt ældre af slagsen, og gør at du kan skabe dit eget meshnetværk med almindelige routere.

Man kan også koble en gammel Asus-router sammen med eksempelvis deres meshsystem Lyra for på den måde at få en ekstra satellit. Du finder mere information om teknikken og kompatible routere hos Asus

Beamforming

Et praktisk stykke teknisk magi, som giver dig en hurtigere og mere stabil opkobling. Kort fortalt drejer det sig om, at signalet fra antennerne rettes mod netop de tilsluttede enheder, i stedet for bare at "stråle ud", som det ellers er tilfældet. Forestil dig, at du vander tomatplanten med en vandslange i stedet for at bruge en vandspreder i hele køkkenhaven.

Ethernet backhaul

Ret få meshroutere har i dag en separat, trådløs opkobling til at kommunikere med hinanden, den deles ofte med den almindelige trafik. Derimod har de fleste systemer såkaldt Ethernet Backhaul. Det betyder at du kobler meshsystemets forskellige satellitter sammen ved hjælp af et almindeligt ethernetkabel.

På den måde kan al trafik mellem satellitterne og ud til internettet håndteres separat via kabel uden at blive påvirket af andre trådløse signaler. Det medfører selvfølgelig mere installationsarbejde til dig, men i sidste ende et hurtigere og mere stabilt netværk.

Kryptering

Du har sikkert hørt, at du skal have kode på dit netværk for at forhindre, at uvedkommende kan komme ind? Mens du som bruger i praksis ser det, når du logger på et netværk første gang, i form af den adgangskode du skal indtaste, ligger der selvfølgelig en masse videnskab bag ved det hele og flere forskellige teknikker. Her får du en hurtig gennemgang:

  • WEP, Wired Equivalent Privacy. En af de første krypteringsteknikker der kom. Anvendes stadig, men anbefales ikke, fordi den er nem at bryde.

  • WPA, Wifi protected Access. Forbedret krypteringsteknik der kom i 2004 og stadig anvendes.

  • WPA2. Den nyeste krypteringsteknik til wi-fi-netværk, der i princippet skal være umulig at aflytte.

  • PSK, Pre-shared key. PSK er egentlig ikke en krypteringsteknik, men en måde at gøre det nemmere for brugeren. Du er sikkert stødt må kilometerlange wi-fi-adgangskoder , når du skal logge på en router, mens du i andre tilfælde har en nogenlunde normal adgangskode til at oprette forbindelse. PSK er den normale adgangskode, og efter den er godkendt, tager WPA-teknikken over og klarer den underliggende identifikation.

  • WPS, Wifi protected setup. En måde at forenkle opkobling uden adgangskode. Aktiver WPS på routeren og enheden der skal tilsluttes, så parres de automatisk. For det meste er det en separat knap på routeren. Et enkelt alternativ, men også et potentielt sikkerhedshul, som du kan slå fra, hvis du vil øge sikkerheden på netværket.

Mbps

Megabit pr. sekund. Ganske enkelt hvor mange data der kan overføres i sekundet. Her er det vigtigt at kende forskel på bit og byte. Byte er normalt den måleenhed, der anvendes til arbejdshukommelse og harddiske på computere, mobiler og tablets: kilobyte, megabyte, gigabyte og så videre. Bit anvendes, når vi taler om overførselshastigheder i såvel faste som trådløse netværk.

Der går otte bit på en byte. Så hvis du vil oversætte, svarer en router med 1.000 Mbps til 125 megabyte pr. sekund. Hvis du ikke gider hovedregningen hver gang, kan du dividere med 10 og sige, at eksemplet ovenfor giver et sted lige over 100 megabyte pr. sekund.

MIMO og MU-MIMO

MIMO står for Multiple Input Mulitiple Output. Det er en måde at øge hastigheden mellem en router og en enhed, som understøtter teknikken. I stedet for kun at anvende én kanal til overførsel anvendes flere, hvilket helt enkelt giver højere hastigheder.

Første version af MIMO kaldes også SU-MIMO, hvor SU står for Single user eller én bruger/enhed. MU-MIMO er i stedet Multiple User, altså flere brugere. I skrivende stund understøtter MU-MIMO fire samtidige brugere i stedet for en, såfremt både router og de tilkoblede enheder understøtter det hele.

Powerline

En teknik til at overføre netværkssignaler via elnettet. Tanken er, at du slutter en lille dåse med netværksstik i en almindelig stikkontakt, og derefter anvendes elnettet til at snakke med din router.

Teknikken har dog aldrig taget fart på samme måde som traditionelt kabelforbundet netværk eller wi-fi. Selvom mange tekniske forhindringer og overførselshastigheder er forbedret i årenes løb, lever teknikken et liv i skjul af de store netværksteknologier.

Wi-Fi-teknologier

Du er garanteret stødt på WiFi 802.11a/b/n/ac eller en lignede række af tal og bogstaver, men hvad betyder det? Og er der ikke en nemmere måde? Tallene 802.11 er det tekniske begreb for det, vi kalder wi-fi eller trådløst netværk i daglig tale.

I slutningen af 2018 blev de forskellige wi-fi-teknologier kraftigt forenklet, selvom de gamle bogstavkombinationer stadig hænger ved. Vi gennemgår dem begge her:

  • Wifi 1, tidligere 802.11b: Belv lanceret i 1999 og er en i dag forældet teknik med lave hastigheder og kort rækkevidde. Maks. hastighed på 11 Mbps.

  • Wifi 2, tidligere 802.11a: Blev også lanceret i 1999 og ledder i dag paradoksalt nok Wifi 2. Forældet teknik med både kort rækkevidde og ret langsomme overførselshastigheder. Maks. hastighed på 54 Mbps.

  • Wifi 3, tidligere 802.11g: Blev lanceret i 2003 og var en generel forbedring af forgængerne, men havde stadigvæk en maks. hastighed på 54 Mbps.

  • Wifi 4, tidligere 802.11n: Blev lanceret i 2009 og muliggjorde opkobling på både 2,4GHz-båndet (som tidligere teknikker) og 5 GHz. Maks. hastighed ligger på 150 Mbps, men her indførtes også SU-MIMO og derigennem maksimale hastigheder på 450 Mbps.

  • Wifi 5, tidligere 802.11ac: Blev lanceret i 2014 og er i dag mere eller mindre standard på wi-fi-enheder. Som standard gælder hastighederne 433 eller 866 Mbps, men her indførtes MU-MIMO og hurtigere underversioner af teknikken, hvilket kan øge hastigheden til maksimalt 3.500 Mbps.

  • Wifi 6, tidligere 802.11ax: Blev lanceret i 2019 og er den nyeste wi-fi-teknik. MU-MIMO er standard her i stedet for en tilføjelse, som det var i den tidligere generation. Hastigheden (til at begynde med) lander på 9.600 Mbps. Hastigheden er dog kun en del af det. Her drejer det sig mindst lige så meget om bedre rækkevidde, bedre stabilitet og bedre udnyttelse af ressourcer, så dine wi-fi-tilsluttede enheder forbruger mindre strøm.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os