Opdateret 12. april 2022

Motorsav: 16 modeller med batteri og benzin i test

Skal du save meget - og i en fart? Så får du brug for en motorsav! Men er batteri efterhånden bedre end benzin? Vi har testet populære modeller fra Husqvarna, Stihl, Stiga med flere. En testvindende motorsav skal have kræfter nok, en høj kvalitet, være behagelig i brug og let at betjene samt vedligeholde.

Motorsav: 16 modeller med batteri og benzin i test

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører vores test selv og tester produkterne på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vi har testet motorsavene ved at save, afkorte og afkviste et stort antal træer af forskellig tykkelse og sort.

Vi har også udfordret motorsavene med sværere opgaver som savning i grenbunker, en krævende opgave for sværdet og kæden, fordi det indebærer mange hårde ryk.

Billede fra testen af motorsave - 5 motorsave klar til kamp

I vores bedømmelse har vi blandt andet fokuseret på følgende egenskaber:

 • Ydeevne: Hvor kraftig er motorsaven? Hvor har den sine begrænsninger? Hvilke former for hårdere arbejdsopgaver kan den håndtere - kan den eksempelvis klare at save i grenbunker?

 • Brugervenlighed/sikkerhed: Hvor let er det at bruge motorsaven? Er den nem at vedligeholde mellem brug? Hvilke sikkerhedsfunktioner har den?

 • Byggekvalitet: Hvilke materialer er motorsaven produceret af? Hvordan er holdbarheden? Har motorsaven en god ergonomi?

Vi har også medtaget faktorer som funktioner, tilbehør, garantier og andre vigtige forhold. Samtlige aspekter er derefter vægtet i forhold til produktets pris for at kunne give en retfærdig karakter.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære motorsave, så du kan finde den bedste. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede motorsave på PriceRunner.

1. Stihl MSA 200 C - BEDST I TEST MOTORSAV

Kraftfuld batteridrevet motorsav til dig, som vil undgå udstødningsgas under arbejdet

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 6 Ah Batteritid: 33 min (ubelastet), 19 min (belastet) Lydniveau: 75,1 dB Vægt: 5,1 kg (heraf 1,7 kg batteri) Sværdlængde: 25,5 cm Kædedeling: 1/4"P Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MSA 200 C-B

Stihl MSA 200 C er testens bedste motorsav i testen. Vi finder kun få ulemper, som klart overskygges af savens mange gode egenskaber.

Bedst i test motorsav

Takket være kombinationen af det flotte snit, kræfterne, smidigheden og den gode batteritid, så sikrer Stihl sig en testvinder med MSA 200 C. Stihl's akku motorsav har en tydelig batteriindikator, et gummieret greb, en åbenlyst høj byggekvalitet med få vibrationer.

Tynd kæde - men tag ikke fejl

Kæden laver meget fine snit, hvilket gør kædesaven egnet til selv ret detaljeret arbejde.
Du skal bare lige være opmærksom på, at den tynde kæde kræver en specialfil, når den skal slibes skarp igen.

Kæden virker måske tynd i første omgang, men det er slet ikke et problem. I testen kunne kæden sagtens holde til både at fælde en middelstor birk og save den op til brænde
- vel at mærke uden protester fra motorsaven undervejs.

Billede fra testen af batteridrevet motorsav Stihl MSA200C - spånerne flyver mens en gren saves over

Vedligeholdelsen er (for det meste) nemt klaret

Det er enkelt at vedligeholde MSA200C.

 • Oliepåfyldningen sker bag et kliklåg, som du rykker til side.
 • Batteriet er fjederbelastet, så det er nemt at tage ud og sætte i.
 • Kædestrammeren er let at komme til - uden brug af værktøj.

Den eneste ulempe er egentlig kædestrammeren. Selve konstruktionen af kædestrammeren er der sådan set ikke noget i vejen med.
Strammeren fungerer som et hjul, der strammes til med hånden - når du har vippet fligen ud med hånden.
(Du kan se kædestrammeren på siden af motorsaven på billedet længere oppe).
Så langt så godt.

Problemet med kædestrammeren er, at hjulet er så ekstremt stramt at dreje. Og hvis du oven i købet får oliestænk på hjulet, og olien når at hærde, så bliver det altså en seriøs udfordring at få løsnet hjulet igen.

Højt olieforbrug

MSA200C bruger en hel del olie. Fordelen er selvfølgelig, at den hele tiden er velsmurt. Ulempen er, at det bliver lidt dyrt i det lange løb.
Smøringen er afstemt, så kædesaven ikke løber tør for olie, før du har brugt et fuldt opladet batteri. Men du skal sørge for at fylde olie på for hvert batteriskift.
Olietanken er dog ikke så stor, og det er som nævnt enkelt at fylde den op, så det går nok.

Præstation i tid og efter arbejdsopgave

Det medfølgende batteri har en høj kapacitet, og batteritiden under belastning er god.
Motorsavens batteri kan holde til en hel del tungere arbejde, og vi måler en batteritid på 3,2 minutter pr. Ah.
Når vi kigger på MSA200C´s konkurrenter, så præsterer de lige så godt ubelastet. Men så snart deres kæder sætter tænderne i træet, så afkortes deres driftstid markant.

Ulempen ved den høje batterikapacitet er, at batteriet er ret tungt, og det øger naturligvis vægten på maskinen.
Omvendt bliver fordelene ved at have en kædesav på batteri, der både kan klare at fælde og opsave et mindre træ, save brænde og beskære træer tydelige efter et par måneders brug.

Konklusion på testen af Stihl MSA200C

Den batteridrevne motorsav Stihl MSA200C egner sig bedst til skovarbejdere og skovejere, der er ude efter en alsidig motorsav, der både kan klare finere arbejde og de tungere opgaver som at fælde mindre træer. Men kædesaven er altså også til dig, som ikke vil stå og arbejde i en duft af udstødningsgas fra en benzinmotor.

Rigtig flotte snitkan holde til megetrelativt god batteritidhøj byggekvalitetenkel at vedligeholde
Ret tungstram kædespænder

Prissammenligning

Sammenlign priser
Duab DK Logo

Stihl MSA 200 C-B Batteri motorsav

2.399 kr.
Jongshøj Maskiner Logo

STIHL MSA 200 C-B

2.495 kr.

Prof-shoppen

Stihl MSA 200 C-B Batteri-motorsav - uden batteri og lader

2.495 kr.

2. Husqvarna 545 Mark II - BEDSTE PREMIUMVALG MOTORSAV

Robust og kraftfuld motorsav med fortrinlig ydeevne til krævende husejere

Type: Benzindrevet motorsav (50,1 cm3, 2,7 kW) Decibelniveau: 116 Sværd: 13" Kædedeling: 0,325" Tank: 0,27 l Kædetykkelse: 1,3 mm Øvrigt: Sværdbeskytter medfølger, vejer 5,3 kg

Husqvarna 545 Mark II

Husqvarna 545 Mark II er en stærk motorsav til dig med lidt større skovgrund. Den er hurtig og ganske nem at starte. Den store fordel ligger i, hvor stærk den er – der er rigtig godt træk i motoren.

Motorsaven har klassiske snaplåg til olie og benzin. De er smidige, fordi der ikke skal bruges værktøj, og er nemme at åbne, også med handsker på.

Som det er tilfældet med mange af Husqvarnas havemaskiner, er det nemt at få adgang til filtre og anden vedligeholdelse. Det kræver den klassiske nøgle, som du har til kæden, men det har målgruppen for denne motorsav formodentlig allerede styr på, at den skal med, så det er egentlig standard.

Til dem, der stiller høje krav

Motorsaven larmer en del, når den saver. Men den ligger godt i hånden og er rigtig god afvibreret, når man tager så høj en ydelse i betragtning.

Hvis vi skal være pedantiske, er snoren lidt træg at trække i gang med, men det er også en af de få ting, vi har at bemærke.

Konklusion på test af motorsav Husqvarna 545 Mark II

Husqvarna 545 Mark II er velegnet til dig, der søger en robust motorsav, som ikke er til den klassiske professionelle bruger, men snarere husejeren med høje krav og en skovgrund.
Der er rigtig godt træk i den, samtidig med at du får god ergonomi og smidig vedligeholdelse.

Kraftig ydeevnegod vibrationsdæmpningnem håndteringnem vedligeholdelse
Lidt høj modstand ved startlarmer en hel del

3. Stihl MS 211 C-BE

Letstartet og handy motorsav til allroundbrug – som at fælde, afgrene og beskære

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 35,2 cm³ Effekt: 1,7 kW Tankvolumen: 0,27 l Sværdlængde: 35 cm Kædedeling: 3/8"P (lavprofildeling) Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 50 stk. Kædetype: PD3 Lydniveau: 106,8 dB Vægt: 4,6 kg Garanti: 2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MS 211 C-BE

Motorsaven Stihl MS 211 C-BE kan klare en bred vifte af arbejdsopgaver, samtidig er den både let at starte og enkel at vedligeholde.

Et ryk i snoren og motorsaven brummer

Stihl har en funktion, der kaldes Easy2Start. Det er en spiralfjeder, der lagrer energi. I praksis gør det, at du ikke behøver at trække særlig hårdt eller hurtigt for at den skal starte.
Det er nok med et enkelt ryk, før er kædesaven i gang.
Easy2Start fungerer rigtig godt, og vi vurderer, at den er en af de største fordele ved denne motorsav.

En anden fordel er, at saven er at rengøre. Desuden har motorsaven ingen problemer med at gnave sig igennem træ og grene, også selvom der ophobes lidt snavs i kædehuset.
Selve kæden er for øvrigt en slidstærk variant af hårdmetal.

Billede af motorsav Stihl MS 211 C-BE på en træstamme

Velegnet som allround kædesav

Motorsaven fra Stihl har kræfter nok til at fælde mindre til mellemstore træer. Saven passer også fint, hvis ud skal save et træ op eller afkviste det, selvom en let batterimotorsav er optimal til netop afkvistning.

Når det gælder brændstoføkonomien, skiller den sig ikke ud - hverken positivt eller negativt.
Den bruger benzin på omtrent det samme niveau som konkurrenterne. Det betyder i praksis, at du kan fælde et par træer og afgrene dem på en tank.

Vi har kommentarer til nogle småting:
Dels er kæden træg at spænde, og knappen kunne have været blødere.
Tænd-knappen er også meget lille og sidder godt integreret (måske lidt for godt), den kunne have været gjort mere synlig.

Konklusion på test af motorsav Stihl MS 211 C-BE

I det store hele er MS 211 C-BE dog en rigtigt god allround-motorsav til gennemsnitsbrugeren. Altså dig, der normalt kun skal fælde, afgrene og beskære små til mellemstore træer.

Handy størrelseenkel rengøringlet at starte
Træg kædespænding

4. Stiga CS 545

Et muskelbundt af en motorsav - god tykt brænde og større træer

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 42,4 cm³ Effekt: 1900 W Tankvolumen: 0,51 l Lydniveau: 99,5 dB (målt) Vægt: 4,3 kg Sværdlængde: 38 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stiga SP 426

Stiga CS 545 ligger i (træ)toppen blandt de motorsave, som vi har testet. Det gør den dels på grund af sin styrke, men også på grund af dens begrænsede vibrationer.

Motoren har rigtig godt træk og hurtig respons. Du kan både fælde tykke træer og save tykt brænde med kædesaven fra Stiga uden problemer.

Vindue til benzintanken

Motorsaven er ikke en letvægter, men vægten er ikke overdrevet i forhold til maskines ydeevne. Endvidere har save et smart benzinvindue, men det er ikke ret let at få et overblik gennem den lille rude, så i praksis er det ikke en anvendelig funktion.

Elektronisk tændspole

Byggekvaliteten virker høj. Her er ingen mislyde, og saven er robust bygget. Efter et par måneder får vi dog lidt problemer med, at motoren går ud, så snart den er blevet varm.
På en almindelig motorsav har du to stilleskruer, en lav og en høj. Dem bruger du til at regulere tomgang og omdrejningstal. Stiga CS 545 har kun én skrue, og tændspolen er elektronisk. Efter at have skruet skruen ind og ud igen, så fungerer saven atter som normalt.

Slukker selv chokeren

Når kædesaven skal startes sidder der en pumpe til at prime og en choker, som man drejer op. Det betyder, at du kun skal trække i startsnoren og give gas - derefter slår chokeren automatisk fra. Det er en virkelig praktisk funktion.

CS 545 kommer med en traditionel kædestrammer, som fungerer fint, men den kræver brug af værktøj. Værktøjet følger heldigvis med, men vi foretrækker generelt de værktøjsløse strammere, som vi ser stadig oftere i dag.

Luftfilteret kræver derimod ikke værktøj, det løsnes enkelt via en kliklås. Tank- og oliedæksel bør ikke behøve værktøj, men vi oplever at de er lidt svære at få fat om. Hvis du har strammet dækslerne for hårdt, så kan det være påkrævet lidt hjælp fra værktøjskassen.

Konklusion af test af motorsav Stiga CS 545

Stiga CS 545 er en rigtig stærk og moderne motorsav til træfældning af selv ret tykke træer og til at save tykt brænde på kort tid.
Kædesaven er mest velegnet, når du har mange træer på grunden eller måske en lille skov.

Meget få vibrationermeget høj ydeevnelækre håndtagfin byggekvalitet
Lidt stramme dækslerikke værktøjsløs kædestrammer

5. Stihl MSA 120 C-BQ

Lille og let batteridrevet motorsav med stor styrke. God til enklere opgaver.

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 3,2 Ah Sværdlængde: 30 cm Kædedeling: 1/4"P Kædetykkelse: 1 mm Antal kædeled: 45 stk Lydniveau: 91,4 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 0,8 kg Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MSA 120 C BQ

Stihl MSA 120 C-BQ er en god og gedigen motorsav på batteri. Akku kædesaven er nemlig både let og praktisk i brug - samtidig med at den er temmelig kraftfuld. Saven egner sig rigtig godt til enklere arbejdsopgaver som eksempelvis at fælde og/eller afgrene mindre træer.

Saven har et relativt kort sværd og en kæde, der er noget tyndere end normalt, selv for en kædesav på batteri. Og det gør saven både let og meget praktisk at komme frem med.

Er saven lidt for let at få i gang?

Der er ikke en decideret startknap på saven. Så snart kastbeskyttelsen er aktiv, så er du klar til at save. Og vi kan ikke helt beslutte os her.

 • På den ene side: Med tanke på sikkerheden så virker det ikke helt smart, at et enkelt tryk på "gassen" er nok til aktivere kæden.
 • På den anden side: I nogle situationer, som når du eksempelvis står på en stige, kan det være virkelig praktisk at slippe for en startknap.

Du kan dog bruge batteriets transportstilling som en sikring mod utilsigtet tænding. Her sidder batteriet stadig sikkert fast i saven, men bare en smule længere ude af batterihuset, så batteriets poler ikke har kontakt med saven - og så kan kæden på ingen måde aktiveres.

![Billede fra testen af motorsave - Stihl MSA 120 C-BQ er klar til brug i skoven][https://images.pricerunner.com/images/i/bit-boards/test/motorsag/motorsag-stihl-120.jpg)

Akku saven Stihl MSA 120 C-BQ er måske lille, men den er bestemt ikke en splejs. Vi oplever ingen problemer med at save ret tykke grene af hårdere træsorter såsom eg.

Saven kan også klare en del slag og ryk, uden at kæden hverken hopper eller bliver slap.
Det sidste er ret heldigt, for kæden er temmelig svær at spænde – drejehjulet til kædestrammeren yder hård modstand.

En anden ulempe ved MSA 120 C-BQ er, at den skal rengøres ofte. Når du bruger saven i krat og til træsorter, der afgiver meget smuld, så bliver kædehuset hurtigt stoppet til.
På den anden side er kædehuset nemt at rengøre, når det stopper til.

Hvor længe holder batteriet?

Det er en fordel, at du kan se batteristatus direkte på motorsaven. Batteritiden er bestået, og den holder til cirka en halv dag ved arbejde med lav intensitet såsom beskæring af træer. Stihl angiver selv batteritiden til omkring en halv time. Du kan naturligvis overveje at købe et batteri med større kapacitet - men så kommer saven også til at veje mere.

Konklusion på testen af motorsav på batteri Stihl MSA 120 C-BQ

Overordnet oplever vi en let og lille motorsav på batteri - og saven har flere kræfter, end den ser ud til ved første øjekast.
Saven er perfekt til dig som ikke har behov for et muskelbundt til at fælde store træer.

Lav vægt kompakt størrelsekraftfuld for klassenhøj byggekvalitet
Skal rengøres ofte

6. Husqvarna 436 Li

Handy, pålidelig og kraftfuld batterimotorsav til fældning, afkvistning og opskæring

Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 25-35 cm Maksimal kædehastighed: 15 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,1 mm Antal kædeled: 45 stk Lydniveau: 106 dB Længde (mål): 430 mm Bredde (Mål): 255 mm Højde (Mål): 230 mm Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,8 kg (målt) Garanti: 1 år Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 436 Li

Den batteridrevne motorsav Husqvarna 436 Li er et godt valg til de lettere opgaver i haven. Akku kædesaven 436 Li er et bevis for, at Husqvarna også kan konstruere batteridrevne motorsave, der lever op til de forventninger, som med rette er til en producent i den absolutte verdenselite.

Mange kræfter

Den vel afbalancerede motorsav er let at håndtere, samtidig med at den er kraftfuld i forhold til sin begrænsede størrelse - og for at være en batteridrevet motorsav.

Kæden springer ikke af lige med det samme. Ikke engang ved frit arbejde i en stor, rodet bunke grene.

Gennemtænkt design

Både gashåndtag og tilhørende låseanordning har en god størrelse. Kastbeskyttelsen er godt placeret og let at håndtere.
Derimod virker start/stop-knappen ret lille. Knappen kunne godt være lidt større for at gøre det lettere at betjene den, når du har sikkerhedshandskerne på.

Af en eller anden grund er sværdbeskyttelsen længere end det tilhørende sværd og falder let af.

Kan ikke lade i frostvejr

Det tilhørende batteri er stort og holder længe, og vi har let ved at tage batteriet ud for at oplade det. Underligt fungerer opladeren ikke i minusgrader - hvilket er lidt pudsigt i betragtning af, at motorsave ofte kommer til sin ret under vinterens træfældning og brændesavning. Men når opladeren har det varmt nok, så lader den ret hurtigt.
For at modvirke overophedning under opladningen, så har opladeren en ret kraftig (og støjende) indbygget ventilator.

Konklusion på test af akku motorsav Husqvarna 436 Li

Motorsaven er et udmærket valg for en havemand eller for dig som privatperson, når du kun skal bruge en motorsav til lettere saveopgaver - såsom fældning, afkvistning og opskæring af mindre træer.

Høj byggekvalitetpålidelighandylang batterilevetid
Opladeren kræver plusgradersværdbeskyttelsen sidder løst

7. Husqvarna 135 Mark II

Kraftfuld motorsav til husejere med mindre beplantning - og gode armkræfter

Motor: Benzin (2-takts) Cylindervolumen: 38 cm³ Effekt: 1,6 kW Lydniveau: 89,7 dB (målt) Kædesplitning: 3/8" Kædetykkelse: 0,13 cm Kædelinks: 52 Vægt: 4,7 kg (undtagen skæreudstyr) Sværdlængde: 14-16" Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 135 Mark II

Husqvarna 135 Mark II er en god og afbalanceret benzindrevet motorsav med få vibrationer. Den passer husejere med små og relativt få træer og buske på grunden.

Saven kræver god styrke fra sin ejer

Der kun kræves 1-3 træk for at få startet Husqvarna 135 Mark II op fra koldstart. Hvis du finder en god teknik (og du har styrken til det), så er der ikke noget problem.
Men mange af Husqvarna 135 Mark II's konkurrenter har indbygget funktioner, der reducerer startmodstanden, hvilket gør dem meget nemme at starte - selvom de også er kraftfulde maskiner.

Vi ser det som en lidt besynderlig beslutning fra Husqvarnas side, når de bruger den lidt forældede startteknik.

Nem at rengøre og justere

Når du får startet Husqvarna 135 Mark II, er den til gengæld rigtig brugervenlig.

Som sagt er motorsaven meget afbalanceret, og du vil aldrig blive negativt påvirket af savens vibrationer under brug. Den gode balance betyder at saven er nem at bruge, selvom den vejer godt til.

Motorsavens greb mangler gummiering, men det er intet, der generer dig som bruger - saven ligger alligevel utroligt godt i hænderne.

Let at vedligeholde

Kastbeskytteren har forskellige positioner og opleves meget funktionel. Desuden er motorsaven nem at vedligeholde. Det medfølgende værktøj gør det nemt at åbne samt få adgang til både benzinhætte, oliehætte, dæksel og kædestrammer.

Vi er ikke særligt begejstrede over fastspændingsbeslagene i hård plast, her havde vi hellere set en mere holdbar løsning. Det trækker kvaliteten en smule ned, men på den anden side er de lette at bruge.

Som helhed fremstår motorsaven meget godt bygget. Desuden er alle markeringer og hjælpelinjer tydeligt markeret.

Konklusion på test af motorsav Husqvarna 135 Mark II

Samlet set er her en motorsav, som er funktionel og temmelig nem at bruge med en sværdlængde og kraft, der passer boligejere med mindre træer på grunden. Det er et af de bedre valg blandt de lettere benzinmotorsave.

Saven er velegnet til træskæring og mindre træer, men den vil selvfølgelig ikke være særlig tidseffektiv, hvis du har meget arbejde eller store træer. Men hvis du bare vil fælde et lille træ og skære det op, er det et rigtigt valg.

Hurtiglet at vedligeholdeafbalanceretmeget brugervenlig
Kræver meget styrke for at starteikke gummierede håndtag

8. Husqvarna 440 E-series Triobrake X-Torq

Motorsav med godt bid og høj sikkerhed - en god motorsav til nybegyndere

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40.9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 17 m/s Kædedeling: .325" Kædetykkelse: 13 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 107,4 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg (eksklusive skæreudstyr) Garanti: 1/2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse, kombinøgle

Husqvarna 445 e-series TrioBrake

Husqvarna 440 E-series X-Torq leverer både kraft og høj sikkerhed. Den er god til nybegyndere, fordi den er velbalanceret og kommer med dobbelt kastbeskyttelse.

Motorsaven ligger godt i hånden og har meget få vibrationer. Den er let at rengøre og også let at fylde olie og benzin på.

Små og store træer

Når 440 E-series først er kommet i gang, er den en motorsav, der tager godt fat. Kæden er ret bred, og dette sammen med kraften gør, at du uden problemer effektivt kan fælde både små og store træer. Den har dog tendens til lidt kast ind imellem, når vi saver i hårde træsorter. Derudover holder motoren en jævn og fin gang under savning.

Billede fra testen af motorsav 440 E-series X-Torq

Skrøbelige snaplåse

På en motorsav i denne prisklasse forventer vi højeste kvalitet af samtlige dele.
Men vi har dog lidt svært ved snaplåsene til cylinderkappen. Snaplåsene har tendens til at miste kvalitet over tid og går i stykker, og prisen på nye låse synes vi er vildt overdrevet.

Tager lidt tid at blive klar til savning

Yderligere en ting, der trækker ned på indtrykket af 440 E-series er koldstarterne. Den er sådan set nem nok at starte, for du behøver ikke at trække mere end 2-3 gange.
Men den er ret tung at trække i gang, da der kræves en del kræfter til startsnoren. Derefter tager det lidt tid, inden saven kommer op i omdrejninger.
Dette er ikke noget problem i det store billede, men du står med et indtryk af, at den kunne have været mere kvik.

Mulighed for kort sværd

Vi kan godt lide, at man kan vælge et kortere sværd, når vi skal afkviste fældede træer. Der medfølger dog kun et sværd ved køb, så hvis du vil kunne variere, skal du selv købe flere.

Vi synes også godt om placeringen og formen på sluk-knappen. Den virker gennemtænkt. Knappen sidder beskyttet, men alligevel let tilgængelig og synlig med sin røde farve. Man har således ikke problemer med at nå den med tommelfingeren ved behov. Samtidig risikerer man ikke at komme til at trykke på knappen ved en fejl, hvis noget eksempelvis falder ned på den.

Konklusion på test af motorsav Husqvarna 440 E-series X-Torq

Vores overordnede indtryk er, at 440 E-series er en god motorsav til privatpersoner, der regelmæssigt saver træer af varierende størrelse. Saven er også velegnet til dig, som bare ønsker dig en høj sikkerhed og en brugervenlig motorsav.

Enkel vedligeholdelsemeget god skærekapacitethøj sikkerhedbrugervenligt design
Dårlige snaplåselidt træg i starten

9. Husqvarna 120i

Stor men stille motorsav på batteri - velegnet til brænde og beskæring af træer

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 4 Ah Batteritid: 37 min (ubelastet), 15 min (belastet) Lydniveau: 72,6 dB Vægt: 4,9 kg (heraf 1,2 kg batteri) Sværdlængde: 26,5 cm Kædedeling: 1/4"P Kædetykkelse: X mm Antal kædeled: X stk. Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 120i

Husqvarna 120i er en stor akku motorsav målt på motor og sværd, især i længden og kombineret med batteriet, som Husqvarna har placeret allerbagerst. Det er også lækkert, at saven er så stille.

Men der er alligevel meget god balance i motorsaven, så længden er kun en ulempe, når det gælder fleksibiliteten. Samtidig er vægten lidt høj, hvilket blot forstærker indtrykket af, at det er en stor sav.

Slår hurtigt fra

Kraftmæssigt imponerer den dog ikke. Den kan lige klare det, man forventer af en motorsav med denne motorkapacitet, men ikke mere. Forsøger vi for eksempel at save en mindre birk op, slår den fra og blinker rødt. Derefter må man vente lidt, inden man kan få den i gang igen.

Vedligeholdelsesmæssigt er det en god motorsav.

Det er nemt at stramme kæden, selvom drejeknappen gerne måtte have været lidt større. Det går nemt og hurtigt at fylde olie på takket være et godt dæksel, og det går hurtigt at løsne kappen for at rengøre maskinen.

Der er virkelig tænkt over sikkerheden. Vi kan godt lide, at motorsaven kan slukkes med en separat knap, og at kastbeskyttelsen har så markante indstillinger.

Balancen i saven er som nævnt perfekt på trods af dens ret aflange design, og vibrationsdæmpningen er meget god. Derimod mangler plastikhåndtagene gummieret greb.

God batteritid og øko-tilstand

Batteritiden på Husqvarna 120i er god under belastning, og den har desuden en øko-tilstand, som øger tiden med et par ekstra minutter under drift. Den arbejder i 3,75 minutter pr. Ah forudsat, at du ikke belaster akku kædesaven for hårdt.

Batteridelingen efterlader visse spørgsmål. Vi kan for eksempel anvende motorsavens batteri i en Husqvarna-hækkeklipper med samme spænding, men hækkeklipperens batteri passer derimod ikke til motorsaven. Forhåbentlig rydder Husqvarna op i sortimentet fremadrettet, så det altid er muligt at dele batteri mellem maskiner i samme spændingsklasse.

Konklusion på test batterimotorsav Husqvarna 120i

Husqvarna 120i er en ret god motorsav på batteri - men primært til enklere opgaver. Den egner sig mest til at beskære træer eller save brænde op.

Ret god batteritidenkel at vedligeholdehøj sikkerhedmoderat lydniveau
Slår let fralidt ufleksibel

10. Stihl MS 170

Kompakt benzindrevet motorsav. Til dig, der skal save småt - men meget ... og længe

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 30,1 cm³ Effekt: 1,2 kW Tankvolumen: 0,25 l Lydniveau: 86,5 dB (målt) Vægt: 4,57 kg Sværdlængde: 27 cm Kædedeling: 3/8"P Kædetykkelse: 1 mm Antal kædeled: 44 stk. Kædetype: PM3 Garanti: 2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MS 170

Stihl MS 170 er en letstartet og brugervenlig benzinmotorsav, som egner sig mest til lette til middelstore saveopgaver. Kædesaven er meget enkel at vedligeholde, og så har den en kompakt form.

God til mindre træer

Motorsaven er ikke superhurtig i gassen. Det tager et stykke tid for motorsaven at komme op i omdrejninger. Selv ved fuld gas er den ikke vildt stærk i forhold til prisen.
Men MS 170 er imidlertid eminent til at fælde småtræer og save dem op på en tidseffektiv måde.

Dens styrke ligger nemlig i det lille og brugervenlige format samt, at den er så let at starte. Du behøver ikke at bruge kræfter, når du trækker, og det gør den kun endnu mere brugervenlig.

God stop-start-choker

Derudover kan vi lide den karakteristiske kastbeskyttelse og den indbyggede stop-start-choker, som du nemt kan nå med tommelfingeren. Alt det gør hele motorsaven meget let at bruge.

Kædestrammeren kunne derimod godt have været mere moderne udformet. Den er enkel at spænde, men omstændeligt placeret, fordi skruerne ikke sidder i nærheden af hinanden.

Der er en del vibrationer fra kædesaven, dog ikke i en grad der forstyrrer os nævneværdigt. Men med tanke på, at MS 170 ikke er et muskelbundt, så er vibrationerne de alligevel lige i overkanten.

Let at gå til - også når den skal gøres ren.

Afskærmningen til motoren løsnes helt enkelt ved at dreje låsen 90 grader med en skruetrækker, hvorefter afskærmningen kan åbnes.
På den måde er der ikke nogen risiko for at smådele kan gå i stykker, når du åbner låget, og samtidig sidder afskærmningen også sikkert på sin plads.
Det er faktisk en løsning som andre producenter kunne tage ved lære af.

Når afskærmningen er afmonteret, så sidder tændrør og filter med mere let tilgængeligt på indersiden.

Smal målgruppe

Målgruppen som denne motorsav henvender sig til, er dog lidt svær. I dette segment klarer batterimotorsave sig nemlig rigtig godt i dag. De batteridrevne kædesave er blevet meget kraftfulde og har lang nok batteritid, til at du kan nå at skære brænde og andre ting op - uden at stresse. Motorsave på batteri kan uden problemer fælde mindre til middelstore træer og save dem op - nøjagtig som MS 170 også er mest velegnet til.

Konklusion på test motorsav Stihl MS 170

Stihl MS 170 er derfor primært interessant, hvis du ønsker netop en benzinmotorsav – i stedet for en batterisav. Det kunne for eksempel være, hvis du skal langt væk fra en strømkilde til opladning. I skoven er benzin stadig en klar fordel fremfor at skulle fylde bilen med opladte batterier til hele dagen.

Brugervenlig konstruktionlet at starteenkel vedligeholdelsepraktisk format
Lidt klejn i forhold til prisenen del vibrationer

11. Cub Cadet LH5 C60

Motorsav med integreret vaterpas egnet til mindre grund med skov

Type: Batteridrevet motorsav (lithium-ion, 60 volt) Målt batteritid: 18 min. 38 sek. uden belastning Decibelniveau: 93,5 Sværd: 400 mm Kædedeling: 3/8" Vægt: 4, kg

Cub Cadet LH5 C60 er en god batteridrevet motorsav. Den er let at vedligeholde, og hele konstruktionen er af høj kvalitet. En lille bemærkning har vi dog, nemlig at du skal holde knappen til batteriindikatoren inde et stykke tid, inden den giver udslag. Vi havde hellere set, at det var nok at klikke på den lidt hurtigt.

Vi kan lide, hvor godt denne motorsav smører sværdet under brug, og at vedligeholdelse er så nemt.

Det, der er ulempen ved LH5 C60, er, at den føles unødigt stor. Konstruktionen er uventet aflang, da hele maskinen plus sværdet bliver næsten 90 centimeter tilsammen, og selve maskinen udgør hele 50 centimeter heraf. Den vejer også en del. På den anden side er den velafbalanceret, så netop vægten er ikke noget problem, men størrelsen gør, at den ikke er så smidig, når du f.eks. skal sære kvistene af et træ.

Sikkerhedslåsen til start fungerer bedst for højrehåndede. Den egner sig også bedst til personer med lidt større hænder, for håndtaget er ret groft.

Kastbeskyttelsen ligger rigtig godt i klikket, og det er hurtigt at lægge den i og tage den ud.

Indbygget vaterpas

LH5 C60 kan klare en hel del, selvom den ikke arbejder så hurtigt. Den passer til træer på op til 15 cm i diameter. Så hvis du har en mindre grund med småtræer og krat, har du her en motorsav, som klarer dem, selv når de har nået at brede sig lidt mere.

Saven har et indbygget vaterpas, som du kan kaste et blik på for at se, om du saver lige.

Lydniveauet er ret højt i forhold til ydelsen og det faktum, at det er batteridrift. Men Cub Cadet LH5 C60 er generelt en ganske god motorsav. Det er ikke den hurtigste, vi har testet, og den er lidt klodset, så der er ingen topplacering. Men den er absolut ikke et dårligt køb.

Ret stærksmører rigtig godt
Uhåndterlig konstruktionlidt højlydt

12. Jonsered CS 2240 S

Motorsav med masser af kraft. Velegnet til rutinerede brugere med meget træarbejde

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40,9 cm Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 23 m/s Kædedeling: .325"P Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 109,6 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg Garanti: 2 år Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse, nøgle

Jonsered CS 2240 S

Jonsered CS 2240 S er en motorsav, der skiller sig ud med både sin styrke og sit bid. Du kan nemt og problemfrit save igennem både små og store træer.
Og under savningen er det helt tydeligt, at den tager rigtig godt fat. Saven har dog tendens til kast, især når vi saver i hårdere træsorter.

Meget brugervenlig

CS 2240 S er også god, fordi den så er brugervenlig. Det er let at fylde olie og benzin på, og den er også enkel at rengøre.
Betjeningsgreb og knapper er smart placeret. For eksempel er stopknappen beskyttet, så du ikke kommer til at trykke på den ved en fejl, men knappen er alligevel synlig og let tilgængelig.

Snaplåsene til luftfilteret holder dog ikke særlig godt, de går desværre ret nemt i stykker. Samtidig er de ret dyre i indkøb - især med tanke på at de er lavet af plastik.

Billede fra testen af motorsave - Jonsered CS 2240 S i en helt klassisk motorsavsfoto positur

Træg i opstarten - behagelig i længden

CS 2240 S afgiver helt generelt svage vibrationer under arbejdet, og saven er velbalanceret i hånden. Motorsaven er dog lidt træg og ret tung at trække i gang. Den starter godt nok altid efter 2-3 træk, hvilket er glimrende - det tager bare lidt tid at få den op i omdrejninger.

En driftssikker arbejdshest

Når den først er klar, så kører saven som et urværk. Vi oplever en driftssikker og stærk motorsav, der kan klare det meste. Når vi kigger på selve saven, så giver den et ret så råt og upoleret indtryk med dens brede kæde. Og med det kraftige træk, så føles den virkelig som en arbejdshest.

Der er ingen problemer med at kæden bliver slap, selv når vi kører den gennem en bunke grene. Hvis kæden alligevel skulle blive slap, så er kædestrammeren velkonstrueret og praktisk i brug.

Med savens tendens til kast, så havde vi gerne set en dobbelt kastbeskyttelse - som vi ser hos nogle af Jonsered CS 2240 S's nærmeste konkurrenter.

Konklusion på test kædesav Jonsered CS 2240

Hvis du er ligeglad med dobbelt kastbeskyttelse, så er Jonsered CS 2240 S et godt valg. Her får du en kraftfuld og kompetent motorsav, som virkelig kommer til sin ret, hvis du har mange træer på grunden og ofte saver brænde.

Stor råstyrke gennemtænkt designeffektiv savning
Noget træg ved koldstartsnaplåse af dårlig kvalitet

13. Ryobi OCS1830

Enkel batteridrevet motorsav til privatpersoner og til havens lette beskæringsopgaver

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 18 V | Kapacitet: 5 Ah Batteritid: 25 min (ubelastet), 5,3 min (belastet) Lydniveau: 73,9 dB Vægt: 4,2 kg (heraf 742 g batteri) Sværdlængde: 26,5 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Ryobi OCS1830

Ryobi OCS1830 er en brugervenlig akku motorsav, og rent størrelsesmæssigt er den virkelig praktisk i brug. Saven opleves ret let, og har samtidig et ret smalt design.

Godt design - også til venstrehåndede

Sikkerhedsknappen til start sidder foroven, så du let kan komme til den, uanset om du er højre- eller venstrehåndet. Det gummierede håndtag betyder, at du får god kontrol over motorsaven ... på trods af en del vibrationer.

Motorsaven har en byggekvalitet der er godkendt til prisen – selvom den virker lidt plastikagtig. Der er en smule spillerum i fastgøringen mellem sværd og maskine.

Nem og letbetjent kædestrammer

Når kæden skal strammes på OCS1830, så fungerer det overraskende godt. Saven har en drejeknap udvendigt og et låg med to tapper. Den ene spænder du med, og den anden slækker du med. Det går nemt både med og uden handsker. Det er også enkelt at løsne kappen når saven skal gøres ren.

Kastbeskyttelsen har tydelige indstillinger, og oliedækslet sidder ret højt oppe, så saven er nem at fylde olie på. Vi oplever at saven hugger en del, især når vi saver træ op. Derimod er motoren ret kvik, så du er hurtigt i gang igen.

Smart batterideling

Batteriet er godt placeret samt nemt at tage ud og sætte i igen. Derimod er batteriindikatoren placeret forneden, så den kan ikke ses under brug - og det virker faktisk lidt pudsigt.

En stor fordel ved OCS1830 er, at den er en del af One+-familien, så du kan dele batteriet med andet 18-voltsværktøj fra Ryobi. Ulempen er ydeevnen af batteriet under belastning.

Skynd dig - du har måske kun 5 minutter

Ubelastet holder batteriet ret længe. Men så snart vi belaster OCS1830 med lettere arbejdsopgaver, falder driftstiden til lige under et minut pr. amperetime.
Det betyder med andre ord, at du kan save cirka fem minutter med et batteri på 5 Ah. Så hvis du kun skal opsave et meget lille træ eller en lille stabel brænde, er det muligvis nok. Men med tanke på prisen, så virker drifttiden ærlig talt lidt nærig.

Konklusion på test af akku kædesav Ryobi OCS1830

Overordnet egner OCS1830 sig til privatpersoner, der vil have en sav til meget enkle arbejdsopgaver. Den er for eksempel praktisk og tilstrækkelig kraftfuld til lettere beskæring af træer. Men det er slet ikke en motorsav, du tager med ud i skoven - hverken til opsavning eller afkvistning.

Batteridelingmeget god kædespænder
Ret svaghugger en delmeget kort batteritid

14. Bosch Universal Chain 18

Motorsav til lettere beskæring - til dig med andet 18V grønt Bosch værktøj

Type: Batteridrevet motorsav (lithium-ion, 18 volt) Sværd: 135 mm åben flade Kæde: Oregon Lænker: 33 stk. Vægt: 3 kg

Bosch UniversalChain 18 Kædesav

Bosch Universal Chain 18 er en batteridrevet motorsav til træbeskæring og brændesavning. Så måske mere en batteridrevet grensav end en traditionel kædesav.

Desværre er den ret sløv i forhold til sin målgruppe. Den klarer – over tid – lidt større grene, men det går for langsomt. Ligeledes er den tidsmæssigt ineffektiv, hvis du skal save brænde med den. Den egner sig især til beskæring af tyndere grene på relativt åbne buske og træer.

Desværre har den også ret lav sikkerhed. Det er nemt at starte den med én hånd, da afspærrer og gas sidder meget tæt, også for et barn, og kastbeskyttelsen er ikke aktiv (den er låst i en enkelt position).

I stedet for den traditionelle kastbeskyttelse sidder der en metalbeskyttelse forrest på sværdet, som også skal give bedre kontrol, når du beskærer – du lægger det på grenen for at få et lige snit. Selve sværdet er kun åbent omkring 14 centimeter. Metalstykket fungerer også som en aktiv kastbeskyttelse, men det sænker sikkerheden, at den traditionelle kastbeskyttelse ikke lukker af for kæden.

Kan bruges med én hånd

Fordelen ved Universal Chain 18 er, at du kan bruge denne lette motorsav med én hånd. Vægten er lav – den vejer godt tre kilo med batteriet i. Den vægt bliver naturligvis tung med tiden, men hvis du skal arbejde med enhåndsgreb midlertidigt, går det udmærket.

Kæden er meget kort, så tag det i betragtning, når du planlægger, hvilken type buskads, du skal begive dig ind i med denne motorsav.

Konklusion på test af motorsav på batteri Bosch Universal Chain 18

Bosch Universal Chain 18 passer til dig, der har andet værktøj fra Bosch' grønne serie, og som synes, at en grensaks er fysisk krævende. Hvis du finder et anvendelsesområde til den, gør den sit arbejde, omend ganske langsomt ved andet end enklere opgaver.

Nem at håndtere med én hånd
Langsom på grove grene og brændelidt lav sikkerhed

15. Solo by AL-KO CS 4235

Batteridrevet motorsav til det absolut enkleste havearbejde.

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 10 Ah Batteritid: 23 min (belastet) Lydniveau: 96,5 dB (maksimumsindstilling), 95 dB (økoindstilling) Vægt: 4,2 kg motorsav, 2,3 kg batteri (10 Ah) Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

AL-KO CS 4235 PowerFlex 35cm

Solo by AL-KO CS 4235 er noget for sig selv på motorsavsmarkedet. Om det er positivt eller negativt, kommer vi til senere.

Stort plus for den fantastiske kædesstrammer.

Du skal ikke bruge værktøj for at stramme kæden, i stedet virker den som et stort drejegreb. Først løsner du den yderste ring, så drejer du på grebet til kæden er stram og til sidst strammer du ringen igen.

CS 4235 er lidt træg i begyndelsen. Den starter med en vis forsinkelse, men det er ikke noget problem i praksis.

Problematisk ydeevnen

Kæden roterer ret langsomt, så det tager tid at komme igennem tykkere træer og grene. Motorsaven kommer med to indstillinger, og den er sløv i dem begge.

Stiller du den på lav tilstand for at spare på batteriet, så tager det ekstremt lang tid at komme igennem. Den egner sig ganske enkelt kun til at save tynde grene op eller fælde meget små træer.

Plastikgrebet er godkendt, og maskinen har få vibrationer.

Bær batteriet omkring livet

CS 4235 er som nævnt en lidt anderledes motorsav på den måde, at der medfølger et kabel. Tanken er, at du kan sætte batteriet i et bælte, du har omkring livet, og derefter slutte det til motorsaven via et 1,6 meter langt kabel. Kablet har ingen funktion til at rulle ind automatisk eller vikles op, så det hænger slapt ned langs siden hele tiden.

Du skal (muligvis) være stærkere end saven

Af at være en batterimotorsav er CS 4235 ekstremt tung. Selve motorsaven uden batteriet vejer næsten lige så meget som konkurrenternes modeller gør med batteriet monteret. Derudover vejer bæltet et kilo. Hvis du så lægger batteriet til på lige over to kilo, så bærer du hurtigt rundt på cirka 7,5 kilo.
Det er oven i købet meningen, at du skal kunne bære op til to ekstra batterier i bæltet - ud over det, der allerede er tilsluttet.

Med til motorsaven følger der også en vest, som du kan sætte fast i bæltet for at aflaste. Vi kan godt forstå meningen, at det skal være nemt at have batterier med og dermed forlænge arbejdstiden.
Men kombinationen af løsthængende kabel, en vægt på over syv kilo og de bevægelser, som du udfører under arbejdet med en motorsav, er i praksis en alt for stor fysisk belastning.

Bred motorsav

Desuden gør bøjlens udformning, at motorsaven bliver ret bred. CS 4235 ligner og vejer som et effektmonster, men præsterer som en lille kapsav. Disse to faktorer gør, at den automatisk udelukker sig selv fra enhver målgruppe.

Motorsaven får dog plus for placeringen af oliedækslet, som gør det nemt at fylde på. Den har også en tydelig indikator for oliestanden.

Batteriet lyser op og viser batteriniveauet, så snart du rokker med det, og der er ingen dedikeret knap til at aktivere funktionen. Det betyder, at lampen lyser hele tiden, mens du bruger maskinen.

Konklusion på testen af akku kædesav AL-KO CS 4235

Solo by AL-KO CS 4235 fungerer OK, hvis du skal fjerne smågrene. Men der findes ærlig talt mere effektive og lette modeller, som virker som meget bedre alternativer.

God placering af oliedækselmeget praktisk kædejusteringtydelig indikator for oliestand
Meget tungledning er i vejenlav ydeevne

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

16. Ryobi Ry36Csx40B

Dør så snart det bliver koldt udenfor

Kraftkilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 2 Ah Batteritid: 13,5 min. (ubelastet) Lydniveau: 96,1 dB (målt) Sværdlængde: 16” Inkluderet tillbehør: Sværdbeskytter

Ryobi RY36CSX40B-0

Ryobi Ry36Csx40B er en ganske højlydt og grov motorsav, som giver indtryk af at kunne klare en hel del, men som i praksis kan bruges til at fælde småtræer og save lidt brænde.

Når den fungerer – hvilket kun er, når det er rimelig varmt udenfor – kan den klare træer på op til 15 centimeter i diameter, dog uden at være særlig tidsbesparende. Det er mere rimeligt, at man bruger den til at skære kviste af eller save brænde.

Udførelse, der er plads til forbedring

Håndtaget er gummibelagt og ganske groft i sit design. Sikkerhedslåsen fungerer for både højre- og venstrehåndede. Kastbeskyttelsen er i orden. Der er lidt høj modstand, og den giver ingen direkte fornemmelse af finesse, men fungerer alligevel godt. Her stopper vores positive indtryk dog.

Ry36Csx40B har flere problemer, men især to store af slagsen. Dels er den lidt nærig med at oliere sværdet, og det kan med tiden beskadige det. Dels fungerer motorsaven ikke, når det er koldt udenfor. Man skal have en varm sav med et varmt batteri, for når det er koldt udenfor, sidder den fast midt i træet.

Ryobi Ry36Csx40B har nogle fine detaljer, men ydeevnen er ikke nok til at save om vinteren eller sent efterår/tidligt forår. Mange vælger at fælde på disse årstider, så i princippet er denne motorsav ubrugelig, når der er mest brug for den.

Kan bruges af både højre- og venstrehåndede
Tåler ikke kuldesmører dårligthøjlydt

Alt om motorsave

Motorsaven har længe været et uundværligt redskab for land- og skovbrugere, men bliver mere og mere populært blandt almindelige husejere. Dette skyldes nok til dels, at der i dag findes et stort udvalg af brugervenlige og billige motorsave til lettere opgaver. Traditionelt har motorsave været benzindrevne, men i dag er elektriske motorsave også populære, både med ledning og batteridrevne. De senere år er især batteridrevne motorsave vokset i popularitet, da deres batterier er blevet både stærkere og billigere. Benzinmotordrevne motorsave er stadig overlegne, når det gælder kraften, men el-motorsavene har andre fordele, der vægter højere for mange forbrugere. Først og fremmest støjer de ikke så meget, og man slipper for generende udstødning. Hvilken type motorsav du skal vælge, afhænger af de arbejdsopgaver, du skal benytte den til. Har du mange store træer, der skal fældes, er en benzindrevet motorsav at foretrække. Skal du derimod fælde mindre træer og afkviste, er en el- eller batteridrevet motorsav tilstrækkeligt.

Hvilke regler er gældende?

Motorsaven er et kraftfuldt redskab, som kan være livsfarligt, hvis det håndteres forkert. Hvert år sker der hundredvis af ulykker med både kvæstelser og dødsfald som følge af arbejde med motorsav. Skeler man til vores svenske naboer, er skovarbejde sammen med landbrug de mest ulykkesramte brancher. Som privatperson har du ganske vist ret til at fælde træer på din egen grund uden dokumenteret uddannelse. Men det kan alligevel være en god idé at tage certifikat til motorsavfor at udbygge din viden og mindske risikoen for ulykker. Med et motorsavscertifikat må du derudover anvende motorsaven på andres grund og endvidere arbejde professionelt med at fælde træer. Husk på, at man altid skal varsle andre inden fældning, og at man skal kontakte ejeren af vej og ledninger, hvis der er veje eller ledninger inden for træets rækkevidde.

Hvilket beskyttelsesudstyr bør man anvende?

Foruden nærkontakt med motorsaven skyldes mange ulykker flyvende flis, grene og stammer. Derfor er det vigtigt ikke blot at håndtere motorsaven korrekt, men også at bære passende beskyttelsestøj. Som privatperson er der ingen lovkrav om beskyttelsesudstyr, men det kan være en god idé at se på reglerne, som professionelle træfældere følger, der er jo en grund til, at de er lavet. Ifølge reglerne for professionelle skal man bære følgende:

 • Savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko (med beskyttende stålkappe.)

 • Savbeskyttelsesbukser (som standser kæden ved nærkontakt, se eksempel her.)

 • Hjelm

 • Høreværn

 • Visir

 • Arbejdshandsker

Vedligeholdelse og tilbehør

For at din motorsav kan holde længe, er det vigtigt, at du vedligeholder den i forbindelse med hver brug ved at sikre, at den har den rette mængde kædeolie, at kæden er tilpas stram, og at den holdes velslebet. Når du er færdig med at save, bør luftfilteret også kontrolleres og om nødvendigt rengøres. Sørg også for at anskaffe det rette fileudstyr for at spare tid og få det bedste resultat.

Vi anbefaler at købe følgende tilbehør, når du anskaffer en motorsav:

 • Ekstra kæde

 • Kædeolie

 • Filelære og ryttermål (til hurtigere slibning af kæden)

Sværdet er ganske vist også en forbrugsvare, men det holder betydelig længere end kæden og er derfor ikke med på listen ovenfor. Hvis man vil være ekstra godt forberedt til drilske situationer som f.eks. syge eller kraftigt hældende træer, fås også hjælpemidler som fældekile, spil, trævælter og brydejern.

Køb af motorsav over internettet

Lave priser. Stadig flere køber motorsav på nettet. Den primære årsag er sandsynligvis, at det er lettere at sammenligne priser og finde en model til en attraktiv pris. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.

Gratis levering. Hvis du køber din motorsav i en webbutik, er levering til matriklen som regel med i prisen. Så slipper du for at bruge tid på at komme til og fra butikken. Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin motorsav på nettet.

Værd at vide om motorsave

Selvom motorsavene på markedet ligner hinanden ved første øjekast, kan de have store indbyrdes forskelle. Det er for eksempel vigtigt for ergonomien, at de er godt afbalancerede, og der findes også en række funktioner, de bør være udstyret med af hensyn til sikkerheden. Her gennemgår vi de punkter, du bør tage højde for, når du vælger motorsav.

Vi beskriver også begrebet kædedeling og forklarer, hvordan du måler kædedelingen på din kæde.

Forskellige motorsavstyper

Et af de første spørgsmål, du stilles overfor, når du skal købe motorsav, er, om den skal være batteridrevet, eldrevet med ledning eller benzindrevet.

Batteridrevet

Den batteridrevne har den fordel, at du spiller for at bøvle med forlængerledning, når du skal ud at save. Ulempen er selvfølgelig, at den skal lades op igen mellem omgangene. Vælger du en batteridrevet kædesav, er det vigtigt, at den kan holde til hele den opgave, du regner med at skulle bruge den til, inklusive både træfældning og opkapning. Ellers er du nødt til at have flere batterier. En batteridrevet motorsav er sjældent velegnet, hvis du har velvoksne træer eller træer i hårde træsorter, f.eks. eg.

Vælger du en batteridrevet motorsav, er det en god idé med en børsteløs motor for at få en længere levetid.

Med ledning

Den eldrevne motorsav med ledning har i stedet den fordel, at den ofte er lidt lettere og fleksibel end en benzindrevet model. Til små træer eller for husejere med en lidt mindre grund og få men spinkle træer, er denne type ofte tilstrækkelig.

El- og batteridrevne kædesave har også den fordel, at de ikke afgiver udstødningsgasser, og at de er støjsvage, så de kan anvendes indendørs og i tæt bebyggelse uden at forstyrre.

Forbrændingsmotor

Hvis man ejer skov eller en grund led tykke træer, er den benzindrevne motorsav det bedste valg. Den er ofte tungere, men har samtidig højere kapacitet og er desuden ledningsfri.

De benzindrevne motorsave er normalt udstyret med totaktsmotorer, når de henvender sig til den almindelige husejer, deres kapacitet er for det meste tilstrækkelig. Men der fås også motorsave med firtaktsmotor. De er betydeligt mere kraftfulde.

Vibrationer

Som med alle maskiner opstår der vibrationer, når du bruger dem. Skal du anvende motorsaven ofte, er det vigtigt, at du ikke bliver udsat for unødigt kraftige vibrationer, da det i det lange løb kan medføre skader på kroppen.

Billige maskiner har ofte ringere vibrationsdæmpning, så du ikke orker at anvende dem lige så længe.

Sikkerhed

Ind imellem hugger motorsave sig fast, og så kan de blive kastet tilbage mod dig. Dette kan også ske, når spidsen rammer først. Derfor er motorsave udstyret med kædebremse, ofte kaldet kastbeskyttelse. Nøjagtig hvordan den udløses, kan variere. For eksempel kan den bremse kæden, når dne mærker, at kædesaven laver en kraftig bevægelse, eller den kan fungere på den måde, at din hånd rammer en udløser, som bremser kæden, når motorsaven flyver op. De kan også have inertiudløst kædebremse.

To andre sikkerhedsfunktioner er fangtappen, der fanger kæden, hvis den går løs, og højrehåndsbeskyttelsen, der gør, at kæden ikke kan ramme fingrene.

Det er også lovpligtigt, at motorsaven skal have en stopknap og en låseanordning, så man ikke kan gasse op ved en fejl.

Mange motorsave kræver også, at du trykker to knapper eller greb ind, for at den kan starte. Dette er også en sikkerhedsfunktion.

Ergonomi

Det er generelt hårdt for kroppen at fælde træder. Arbejdsstillingen ved opkapning er næppe ergonomisk, og derfor er ergonomien et vigtigt punkt ved valg af motorsav.

Det drejer sig dels om vægten på maskinen, dels om hvordan den er udformet. Er grebet godt og vægten tilpas, kan du save længere tid ad gangen, og det tager ikke lige så hårdt på kroppen. Motorsaven skal også være godt afbalanceret.

Specialfunktioner

Ud over de vigtige sikkerhedsfunktioner er der også nogle forskellige funktioner, som nærmere gør en forskel for brugeroplevelsen. Funktioner til enkel start og stop er almindelige og kan hedde forskellige ting afhængigt af producenten.

Mulighed for at variere sværdlængden til forskellige arbejdsopgaver er også en god funktion, der findes på visse modeller. En kort sværdlængde er eksempelvis at foretrække ved afkvistning, mens en kraftig stamme kræver en større sværdlængde.

På de lidt finere prof-save er der også en luksusfunktion. De udstyres af og til med en funktion til varme i håndtaget, så de også kan anvendes om vinteren i længere perioder.

Vedligeholdelse

Når du vælger motorsav, så sørg for, at det er let at spænde kæden på den, da det er noget, du kommer til at skulle gøre ofte. Visse motorsave har værktøjsfri kædespænder, hvilket er at foretrække, hvis de virker tilfredsstillende.

Du bør også kontrollere, at det er nemt at komme til at rengøre luftfilteret og eventuelt også tændrøret. Sørg også for, at det er nemt at kontrollere og påfylde olie, da det er den, der smører kæden.

Endelig har du vedligeholdelse af kæden. Nogle foretrækker, at slibe kæden manuelt med en rundfil, hvor du filer hvert skæreled for sig. Men hvis man anvender motorsaven ofte, og vil have overstået filningen i en fart, er en kædesliber en god investering.

Garantier og service

Dette er også et vigtigt punkt, når du vælger motorsav. En kædesav får mange tæsk, og selvom du vedligeholder den omhyggeligt, kan der opstå skader. Det er alfa og omega, at der er adgang til reservedele. Det er der oftest hos de kendte mærker, enten i butikken eller ved at ringe og få dem sendt hjem til dig.

Garantien er også vigtig. Går motorsaven i stykker, kort tid efter du har købt den, skal du ikke behøve at betale for en ny.

Tilbehør

Der findes mængder af tilbehør, som både forenkler savearbejdet og bidrager til sikkerheden. Her følger nogle eksempler.

Kæder: Du kan købe ekstra kæder til din motorsav, hvis den gamle er blevet slidt og skal skiftes ud.

Sværd: Som ovenfor. Du kan købe et nyt sværd til motorsaven, hvis det gamle er slidt op.

Olie: Du bør altid have olie hjemme og fylde på motorsaven efter behov.

Spil: Hjælper med at få balstyriske, vanskelige træer til at falde, hvor du vil have dem.

Trævælter: Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning, men fungerer også som løftehjælp til tømmeret.

Fældekile: En kile, du sætter ind, så træet ikke kan klemme saven fast, mens du saver. Normalt af plastic.

Brydejern. Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning ved hjælp af vægtstangsprincippet.

Kædesliber: Holder kædens skæreled skarpe, så motorsaven ikke må kæmpe sig igennem hvert eneste træ.

Savbuk: Løft stokkene op på en savbuk, så du kan stå lige, når du kapper dem op.

Tømmerjig: Med denne kan du lave dine egne brædder ved at koble jiggen til motorsaven og derefter save stokkene på langs.

Beskyttelsesudstyr

Foruden motorsaven bør du også bære beskyttelsestøj. Dette består af savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko, arbejdshandsker, savbeskyttelsesjakke, savbeskyttelsesbukser og en hjelm med visir og høreværn.

Det er også godt at tage en forbinding med ud.

Sørg for, at du kan ses tydeligt, når du fælder træet, så eventuelle forbipasserende ikke kun kan høre, men også se, hvad der foregår.

Kædedeling

En motorsav består i grove træk af en krop, et sværd og en kæde. For at disse skal kunne fungere sammen, kræver det, at de har samme kædedeling. Hvis du har en kædesav uden sværd og kæde, kan du altså ikke købe et hvilken som helst sværd eller kæde til den.

Det er savens konstruktion, som afgør, hvilken type sværd og kæde du skal bruge. Sværdet er normalt udstyret med et næsehjul, og dette og kæden skal have den samme kædedeling som motorsavens drivhjul, for at de kan fungere sammen.

Når man taler om kædedeling, er det dog ofte afstanden mellem drivleddene på en kæde, der hentydes til, da det er kæden eller sværdet, som du normalt udskifter. Der findes så forskellige typer af kædedeling. Den almindeligste på motorsave i dag er 0,325". Men der findes også en hel del motorsave med 3/8" kædedeling.

Du kan gøre tre ting for at finde ud af, hvilken type du behøver.

 1. Det er nemmest at tjekke model og producent på din motorsav og læse i manualen, hvilken kædedeling der er korrekt for din maskine. Manualen findes ofte på producentens hjemmeside, hvis du har mistet dit trykte eksemplar.

 2. Tag motorsaven med hen til en forhandler. En fagmand bør nemt kunne se, hvilken model det er, og ved dermed hvilke kæder og sværd der passer til.

 3. Måle kædedelingen selv.

 4. Hvis vi har anmeldt motorsaven, bør kædedelingen være angivet i produktspecifikationen over anmeldelsen.

Alternativ tre er i teorien enkelt, men kræver en præcis måling. Der er for eksempel kun 1,3 millimeter forskel mellem en 0,325" og en 3/8". Den rigtige måde at finde ud af delingen er at måle afstanden mellem tre nitter. Hvis du måler afstanden, deler den med 2 og omregner det til tommer, får du kædedelingen. Eksempel: Måler du afstanden mellem nitterne på en 0,325", får du afstanden 16,5 mm. Derefter tager du 16,5/2=8,25 mm. Endelig omregner du til tommer og får 0,325.