1. Bedst i test

Motorsav test: 16 modeller med batteri og benzin testet

Elina Blom

Opdateret 8. september 2021

Er du efterhånden træt af at bruge den klassiske sav til dine projekter? Så er det tid til at finde en motorsav. Vi har testet populære modeller og udpeger Husqvarna 135 til bedst i test. Det er en ganske kompakt motorsav, der har masser af kraft og en høj byggekvalitet.

Motorsav test: 16 modeller med batteri og benzin testet

Er du i stedet ude efter en benzinmotorsav, er Stihl MS 211 C-BE det bedste premiumvalg. Det er en handy motorsav til allroundbrug, som er let at starte.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører vores test selv og tester produkterne på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vi har testet motorsavene ved at save, afkorte og afkviste et stort antal træer af forskellig tykkelse og sort.

Vi har også udfordret motorsavene med sværere opgaver som savning i grenbunker, en krævende opgave for sværdet og kæden, fordi det indebærer mange hårde ryk.

I vores bedømmelse har vi blandt andet fokuseret på følgende egenskaber:

 • Ydeevne: Hvor kraftig er motorsaven? Hvor har den sine begrænsninger? Hvilke former for hårdere arbejdsopgaver kan den håndtere - kan den eksempelvis klare at save i grenbunker?

 • Brugervenlighed/sikkerhed: Hvor let er det at bruge motorsaven? Er den nem at vedligeholde mellem brug? Hvilke sikkerhedsfunktioner har den?

 • Byggekvalitet: Hvilke materialer er motorsaven produceret i? Hvordan er holdbarheden? Har motorsaven en god ergonomi?

Vi har også medtaget faktorer som funktioner, tilbehør, garantier og andre vigtige forhold. Samtlige aspekter er derefter vægtet i forhold til produktets pris for at kunne give en retfærdig karakter.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære motorsave, så du kan finde den bedste. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede motorsave på PriceRunner.

1. Husqvarna 135 - BEDST I TEST MOTORSAV

Kraftfuld arbejdshest til husejere med en mindre skovgrund

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40,9 cm³ Effekt: 2,01 hk Tankvolumen: 0,25 l Lydniveau: 89,7 dB (målt) Vægt: 4,4 kg (eksklusiv skæreudstyr) Sværdlængde: 31,5 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 135

Husqvarna 135 bliver bedst i test, fordi den er en velbalanceret motorsav med godt tyngdepunkt og få vibrationer og masser af kraft. Den passer til husejere med både små og store træer på grunden. Sværdet er ret langt, men alligevel kan motorsaven komme igennem det meste uden problemer. Kæden er skarp, og maskinen er godt bygget.

Ulempen ved Husqvarna 135 er, at den er meget sej at trække i gang. Mange konkurrenter har innovationer der mindsker modstanden, så de – trods kraftfulde maskiner – er nemme at starte. Denne motorsav kræver i stedet en hel del styrke i næverne og armen, når du skal have den i gang. Samtidig er der ingen rigtig god måde at placere kroppen på ved starten. Du kunne for eksempel sætte knæet mod kappen for at holde imod, men der sidder en forhøjning til tændstiften, som vanskeliggør det. Man kan stille foden i håndtaget og trække den i gang. Men hele startproceduren synes vi virker lidt umoderne og bøvlet.

Samtidig er den let at starte i den forstand, at det kun kræver 1-3 træk at få den i gang fra koldstart. Hvis du finder en god teknik og er stærk, er der således ingen problemer.

Let at gøre ren og justere

Når du først har fået Husqvarna 135 i gang, er den brugervenlig. Motorsaven har som nævnt et meget godt tyngdepunkt af at være en rigtig arbejdshest, du bliver aldrig negativt påvirket af vibrationer under brugen. Desuden er der god balance i saven. Så på trods af en ret stor maskinvægt, er den let at bruge.

Motorsavens greb er ikke gummierede, men det generer ikke – den ligger utrolig godt i hånden.

Kastbeskyttelsen har tydelige indstillinger og reagerer udmærket. Endvidere er motorsaven enkel at vedligeholde. Det medfølgende værktøj gør det nemt at åbne og komme til både benzindæksel, oliedæksel, kappe og kædespænder. Vi er i tvivl om kappens snaplåse af hård plastic og havde hellere set en mere holdbar løsning – de trækker lidt ned på byggekvaliteten. Men derudover virker motorsaven meget godt bygget.

Alle markeringer og sigtelinjer er tydelige. Overordnet er det en kvik og ret letanvendt motorsav med en sværdlængde og kraft, der passer til husejere med en mindre skovgrund. Den er et af de bedre alternativer blandt de lettere benzinmotorsave.

Meget kraftfuldkviklet at vedligeholdevelbalanceretgodt tyngdepunkt
Meget sej modstand i trækstartikke gummieret håndtag

Prissammenligning

Sammenlign priser

Aabybro Skov og havebrugsmaskiner

HUSQVARNA 135

1.895 kr.

2. Stihl MS 211 C-BE - BEDSTE PREMIUMVALG MOTORSAV

Letstartet og handy motorsav til allroundbrug

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 35,2 cm³ Effekt: 1,7 kW Tankvolumen: 0,27 l Sværdlængde: 35 cm Kædedeling: 3/8"P (lavprofildeling) Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 50 stk. Kædetype: PD3 Lydniveau: 106,8 dB Vægt: 4,6 kg Garanti: 2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MS 211 C-BE

Stihl MS 211 C-BE er en motorsav, der kan klare en bred vifte af arbejdsopgaver, samtidig med at den er let at starte og enkel at vedligeholde.

Stihl har en funktion, der kaldes Easy2Start. Det er en spiralfjeder, der lagrer energi. I praksis gør det, at du ikke behøver at trække særlig hårdt eller hurtigt for at den skal starte. Det er nok med et enkelt ryk, så er den i gang. Funktionen fungerer rigtig godt og er en af de største fordele ved denne motorsav.

En anden fordel er, hvor nem den er at rengøre. Du folder bare en knap ud og drejer den rundt. Desuden har motorsaven igen problemer med at gnave sig igennem træ og grene, selvom der ophobes lidt snavs i den.

MS 211 C-BE er velegnet som allroundsav. Den har kræfter til at fælde mindre til mellemstore træer. Når det gælder brændstoføkonomien, skiller den sig ikke ud hverken positivt eller negativt. Den præsterer på omtrent samme niveau som konkurrenterne, og det betyder i praksis, at du kan fælde et par træer og afgrene dem på en tank.

Den passer også fint, hvis ud skal save et træ op eller afkviste det, selvom en let batterimotorsav er optimal til netop afkvistning.

Vi har kommentarer til nogle småting. Dels er kæden træg at spænde, og knappen kunne have været blødere. Tænd-knappen er også meget lille og sidder godt integreret, den kunne have været gjort mere synlig.

I det store hele er MS 211 C-BE dog en rigtigt god allround-motorsav til gennemsnitsbrugeren, der vil kunne fælde, afgrene og beskære små til mellemstore træer. Desuden er kæden en slidstærk variant af hårdmetal.

Handy størrelseenkel rengøringlet at starte
Træg kædespænding

3. Stiga SP 426

Et muskelbundt til tykke træer

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 42,4 cm³ Effekt: 1900 W Tankvolumen: 0,51 l Lydniveau: 99,5 dB (målt) Vægt: 4,3 kg Sværdlængde: 38 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stiga SP 426

Stiga SP 426 ligger i toppen blandt de motorsave, vi har testet. Dels på grund af sin styrke, men også på grund af dens begrænsede vibrationer. Motoren har rigtig godt træk og hurtig respons. Du kan både fælde tykke træer og save tykt brænde uden problemer.

Den vejer en del, men ikke overdrevet meget i forhold til ydeevnen. Endvidere har den et benzinvindue, men det er svært at få et overblik gennem den lille rude, så det betyder ikke så meget i praksis.

Elektronisk tændspole

Byggekvaliteten virker høj. Der er ingen mislyde, og saven er robust bygget. Efter et par måneder får vi problemer med, at motoren går ud, så snart den er blevet varm. På en almindelig motorsav har du to stilleskruer, en lav og en høj. Dem bruger du til at regulere tomgang og omdrejningstal. SP426 har kun én skrue, og tændspolen er elektronisk. Efter at have skruet ind og ud igen, fungerer saven som normalt.

SP426 har en choker, som man drejer op, når man skal starte, og en pumpe. Man trækker i startsnoren og giver gas, og derefter slår chokeren automatisk fra. Det er virkelig praktisk.

SP 426 kommer med en traditionel kædespænder, som fungerer fint, men kræver brug af værktøj. Værktøjet følger med, men vi foretrækker generelt de værktøjsløse spændere, som man ser stadig oftere i dag.

Luftfilteret kræver derimod ikke værktøj, det løsnes enkelt via en kliklås. Tank- og oliedæksel bør ikke behøve værktøj, men i praksis er de lidt svære at få fat om, så hvis du har strammet for hårdt, kan det være påkrævet med værktøjshjælp.

Stiga SP 426 er en rigtig stærk og moderne motorsav til at fælde tykke træer og save tykt brænde på kort tid. Den er velegnet, hvis du har mange træer på grunden eller en lille skov.

Meget godt afvibreretmeget høj ydeevnelækre håndtagfin byggekvalitet
Lidt stramme dækslerikke værktøjsløs kædespænder

4. Stihl MSA 200 C

Kraftfuld, alsidig med høj byggekvalitet

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 6 Ah Batteritid: 33 min (ubelastet), 19 min (belastet) Lydniveau: 75,1 dB Vægt: 5,1 kg (heraf 1,7 kg batteri) Sværdlængde: 25,5 cm Kædedeling: 1/4"P Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MSA 200 C-B

Stihl MSA 200 C bliver bedst i test takket være kombinationen af flotte snit, kraft, smidighed og god batteritid. Den har en tydelig batteriindikator, gummieret greb, åbenlyst høj byggekvalitet og få vibrationer. Kæden er tynd og meget smidig. Den laver meget fine snit, så denne motorsav egner sig glimrende til detaljeret arbejde. Samtidig medfører den tynde kæde, at der skal bruges en specialfil til at slibe den.

Selvom kæden er så tynd, kan den holde til både at fælde en middelstor birk og save den op, uden at motorsaven protesterer.

Vedligeholdelse for det meste nemt klaret

Det er enkelt at vedligeholde MSA200C. Oliepåfyldningen er et kliklåg, som du rykker til side. Batteriet er fjederbelastet, så det er nemt at tage ud og sætte i. Man kan nemt komme til at gøre den ren ved at klappe en lille flig ud, der drejes for at løsne den.

Den eneste ulempe er egentlig kædespænderen. Konstruktionen i sig selv er der ikke noget i vejen med. Det er en rulle, der strammes til, og det fungerer problemfrit. Problemet er, at rullen er så ekstremt stram. Hvis du oven i købet får oliestænk på, som når at hærde, bliver problemet endnu værre.

MSA200C bruger en hel del olie. Fordelen er selvfølgelig, at den hele tiden er velsmurt. Ulempen er, at den bliver lidt dyr i drift. Den bruger næsten en hel tank olie pr. omgang, hvis du kører den fra fuldt opladet batteri. Olietanken er dog ikke så stor, og det er som nævnt enkelt at fylde den op.

Præstation i tid og efter arbejdsopgave

Det medfølgende batteriet har en høj kapacitet, og batteritiden under belastning er god. Der er konkurrenter, som præsterer lige så godt ubelastet, men under arbejdet afkortes deres driftstid markant. MSA200C's batteri kan derimod holde til en hel del tungere arbejde, og vi måler en batteritid på 3,2 min pr. Ah.

Ulempen ved den høje batterikapacitet er, at batteriet er ret tungt, og det øger vægten på maskinen. Samtidig bliver alsidigheden ved at have en batterimotorsav, der både kan klare at fælde og opsave et mindre træ, save brænde og beskære træer tydelig efter et par måneders brug.

Stihl MSA200C egner sig derfor bedst til skovarbejdere og skovejere, der er ude efter en alsidig motorsav, der både kan klare finere arbejde og tungere opgaver som at fælde mindre træer.

Rigtig flotte snitkan holde til megetrelativt god batteritidhøj byggekvalitetenkel at vedligeholde
Ret tungstram kædespænder

5. Stihl MSA 120 C-BQ

Praktisk, mindre motorsav med stor styrke

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 3,2 Ah Sværdlængde: 30 cm Kædedeling: 1/4"P Kædetykkelse: 1 mm Antal kædeled: 45 stk Lydniveau: 91,4 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 0,8 kg Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MSA 120 C BQ

Stihl MSA 120 C-BQ er en god gedigen batterimotorsav, fordi den er både let og praktisk, samtidig med at den er kraftfuld. Den egner sig godt til enklere arbejdsopgaver, eksempelvis at fælde eller afgrene mindre træer. Den har både et relativt kort sværd og en kæde, der er tyndere end normalt, selv på denne type af motorsav. Det gør den let og praktisk at komme frem med.

Derimod kan vi savne en ekstra sikkerhedsfunktion. Nu er det egentlig bare at slå kastbeskyttelsen til, så er du klar til at save. Det vil mange måske sætte pris på, men med tanke på sikkerheden virker det ikke helt smart.

På den anden side er det en god idé, hvis man eksempelvis skal klatre op i et træ for at save grene af, eller hvis man står på en stige. Der kan det være praktisk at slippe for en startknap. Den har også en praktisk transportstilling, hvor batteriet sidder fast, men saven og batteriets kontaktflader ikke rører hinanden.

Stihl MSA 120 C-BQ er måske lille, men den er bestemt ikke splejset. Den har ingen problemer med at save ret tykke grene af hårdere træsorter såsom eg. Den kan også klare en del slag og ryk, uden at kæden hopper eller bliver slap. Det er heldigt, for kæden er ret svær at spænde – knappen yder hård modstand.

En anden ulempe ved MSA 120 C-BQ er, at den skal rengøres ofte. Bruger du den i krat og træsorter, der afgiver meget smuld, bliver kædehuset hurtigt stoppet til. På den anden side er den nem at rengøre.

Batteritiden er bestået og holder til cirka en halv dag ved arbejde med lav intensitet såsom beskæring af træer. Stihl angiver batteritiden til omkring en halv time. Du kan også købe et batteri med større kapacitet. Det er en fordel, at du kan se batteristatus direkte på motorsaven. Overordnet er det en let og lille batterimotorsav med flere kræfter, end den ser ud til.

Lav vægt kompakt størrelsekraftfuld for klassenhøj byggekvalitet
Skal rengøres ofte

6. Husqvarna 436 Li

Handy og pålidelig batterimotorsav

Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 25-35 cm Maksimal kædehastighed: 15 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,1 mm Antal kædeled: 45 stk **Lydniveau: **106 dB Længde (mål): 430 mm Bredde (Mål): 255 mm Højde (Mål): 230 mm Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,8 kg (målt) Garanti: 1 år Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 436 Li

Husqvarna 436 Li er en både handy og pålidelig batteridrevet motorsav. Husqvarnas ry inden for motorsave er i den absolutte verdenselite, og 436 Li er bevis for, at man også kan konstruere batteridrevne motorsave af rang.

Motorsaven er godt balanceret og let at håndtere, samtidig med at den er kraftfuld i forhold til sin begrænsede størrelse og for at være en batterimotorsav. Kæden springer ikke lige med det samme, ikke engang ved frit arbejde i en stor, rodet bunke grene. Designet er forbilledligt gennemtænkt.

Både gashåndtag og tilhørende låseanordning har en god størrelse. Kastbeskyttelsen er godt placeret og let at håndtere. Start/stop-knappen kan derimod virke ret lille, hvis man har store hænder og tykke arbejdshandsker på.

Af en eller anden grund er sværdbeskyttelsen længere end det tilhørende sværd og falder let af. Det er nemt at tage batteriet ud for at oplade det. Det tilhørende batteri er stort og holder længe.

Opladeren lader hurtigt og har derfor en ret kraftig – og støjende – indbygget ventilator for at modvirke overophedning under opladningen. Underligt fungerer opladeren ikke i minusgrader. 436 Li er et udmærket valg for en havemand eller privatpersoner, som skal bruge en motorsav til lettere opgaver, såsom fældning, afkvistning og opskæring af mindre træer.

Høj byggekvalitetpålidelighandylang batterilevetid
Opladeren kræver plusgradersværdbeskyttelsen sidder løst

7. Husqvarna 135 Mark II

Kraftfuld arbejdshest til husejere med små træer

Motor: Benzin (2-takts) Cylindervolumen: 38 cm³ Effekt: 1,6 kW Lydniveau: 89,7 dB (målt) Kædesplitning: 3/8" Kædetykkelse: 0,13 cm Kædelinks: 52 Vægt: 4,7 kg (undtagen skæreudstyr) Sværdlængde: 14-16" Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 135 Mark II

Husqvarna 135 Mark II er en god og afbalanceret motorsav med få vibrationer. Den passer husejere med små og relativt få træer på grunden, der har brug for en motorsav til at fælde små træer og buske. Kæden er skarp, og maskinen er bygget i en god kvalitet.

Ulempen ved Husqvarna 135 er, at den er ret svær at starte. Mange konkurrenter har funktioner, der reducerer modstanden, hvilket gør dem - på trods af at de er kraftfulde maskiner - nemme at starte. I modsætning kræver denne motorsav en god omgang styrke i både hænder og arme for at få den startet op. Startproceduren føles lidt forældet og rodet.

Samtidig er den nem at starte taget i betragtning, at der kun kræves 1-3 træk for at få den startet op fra koldstart. Hvis du finder en god teknik og har styrken, er der ikke noget problem.

Nem at rengøre og justere

Når du engang får startet Husqvarna 135 Mark II, er den brugervenlig. Som sagt er motorsaven meget afbalanceret, og du vil aldrig blive negativt påvirket af vibrationer under brug. Derudover er der god balance i saven. Så på trods af en ret heftig maskinvægt er den nem at bruge.

Motorsavens grebspunkter mangler gummiering, men der er intet, der generer dig som bruger - net ligger utroligt godt i hænderne.

Kastbeskytteren har forskellige positioner og er meget funktionel. Desuden er motorsaven nem at vedligeholde. Det medfølgende værktøj gør det nemt at åbne og få adgang til både benzinhætte, oliehætte, dæksel og kædespænder.

Vi er ikke særligt begejstrede over fastspændingsbeslagene i hård plast og havde hellere set en mere holdbar løsning. Det trækker kvaliteten ned en smule, men på den anden side øges brugervenligheden med denne løsning. Som helhed fremstår motorsaven meget godt bygget. Desuden er alle markeringer og hjælpelinjer tydeligt markeret.

Samlet set er dette en motorsav, som er funktionel og temmelig nem at bruge med en sværdlængde og kraft, der passer boligejere med mindre træer på grunden. Det er et af de bedre valg blandt de lettere benzinmotorsave. Den er velegnet til træskæring og mindre træer, men den vil selvfølgelig ikke være særlig tidseffektiv, hvis du har meget arbejde eller store træer. Men hvis du bare vil fælde et lille træ og skære det op, er det et rigtigt valg.

Hurtiglet at vedligeholdeafbalanceretmeget brugervenlig
Kræver meget styrke for at starteikke gummierede håndtag

8. Husqvarna 440 E-series Triobrake X-Torq

Motorsav med godt bid og høj sikkerhed

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40.9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 17 m/s Kædedeling: .325" Kædetykkelse: 13 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 107,4 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg (eksklusive skæreudstyr) Garanti: 1/2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse, kombinøgle

Husqvarna 445 e-series TrioBrake

Husqvarna 440 E-series X-Torq leverer både kraft og høj sikkerhed. Den er god til nybegyndere, fordi den er velbalanceret og kommer med dobbelt kastbeskyttelse.

Motorsaven ligger godt i hånden og har meget små vibrationer. Den er let at rengøre og også let at fylde olie og benzin på. Vi har dog lidt svært ved snaplåsene til cylinderkappen. De har tendens til at miste kvalitet over tid og går i stykker. Prisen på nye synes vi er vildt overdrevet. På en motorsav i denne prisklasse forventer vi højeste kvalitet på samtlige dele.

Yderligere en ting, der trækker ned på indtrykket af 440 E-series er koldstarterne. Den er nem at starte i den forstand, at du ikke behøver at trække mere end 2-3 gange. Men den er ret tung at trække i gang, da der kræves en del kraft i rykket. Derefter tager det lidt tid, inden den kommer op i omdrejninger. Dette er ikke noget problem i det store billede, men du står med et indtryk af, at den kunne have været mere kvik.

Når 440 E-series først er kommet i gang, er den en motorsav, der tager godt fat. Kæden er ret bred, og dette sammen med kraften gør, at du uden problemer effektivt kan fælde både små og store træer. Den har dog tendens til lidt kast ind imellem, når vi saver i hårde træsorter. Derudover holder motoren en jævn og fin gang under savning.

Vi kan godt lide, at man kan vælge et kortere sværd, når vi skal afkviste fældede træer. Der medfølger dog kun et svært ved køb, så hvis du vil kunne variere, skal du selv købe flere. Vi synes også godt om placeringen og formen på sluk-knappen. Den virker gennemtænkt. Knappen sidder beskyttet, men alligevel let tilgængelig og synlig med sin røde farve. Man har således ikke problemer med at nå den med tommelen ved behov. Samtidig risikerer man ikke at komme til at trykke på knappen ved en fejl, hvis noget eksempelvis falder ned på den.

Vores overordnede indtryk er, at 440 E-series er en god motorsav til privatpersoner, der regelmæssigt saver træer af varierende størrelse, personer som både ønsker en høj sikkerhed og en brugervenlig motorsav.

Enkel vedligeholdelsemeget god skærekapacitethøj sikkerhedbrugervenligt design
Dårlige snaplåselidt træg i starten

9. Husqvarna 120i

God til at save brænde op og beskære træer

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 4 Ah Batteritid: 37 min (ubelastet), 15 min (belastet) Lydniveau: 72,6 dB Vægt: 4,9 kg (heraf 1,2 kg batteri) Sværdlængde: 26,5 cm Kædedeling: 1/4"P Kædetykkelse: X mm Antal kædeled: X stk. Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 120i

Husqvarna 120i er en stor motorsav målt på motor og sværd, især i længden og kombineret med batteriet, som Husqvarna har placeret bagerst. Men der er alligevel meget god balance i motorsaven, så det er kun i ulempe, når det gælder fleksibiliteten. Samtidig er vægten en smule høj, hvilket blot forstærker indtrykket af, at det er en stor sav.

Kraftmæssigt imponerer den dog ikke. Den kan lige klare det, man forventer af en motorsav med denne motorkapacitet, men ikke mere. Forsøger vi for eksempel at save en mindre birk op, slår den fra og blinker rødt. Derefter må man vente lidt, inden man kan få den i gang igen.

Sådan er den at håndtere Vedligeholdelsesmæssigt er det en god motorsav. Det er nemt at spænde kæden, selvom drejeknappen gerne måtte have været lidt større, det går nemt og hurtigt at fylde olie på takket være et godt dæksel, og det går hurtigt at løsne kappen for at rengøre maskinen. Det er også lækkert, at den er så stille.

Der er virkelig tænkt over sikkerheden. Vi kan godt lide, at motorsaven kan slukkes med en separat knap, og at kastbeskyttelsen har så markante indstillinger.

Balancen i saven er som nævnt perfekt på trods af dens ret aflange design, og vibrationsdæmpningen er meget god. Derimod mangler plastichåndtagene gummieret greb.

Batteritid Batteritiden på Husqvarna 120i er god under belastning, og den har desuden en øko-tilstand, som øger tiden med et par ekstra minutter under drift. Med sine 3,75 min/Ah er den bedst i klassen lige nu, men det er forudsat, at du ikke belaster den for hårdt.

Batteridelingen efterlader visse spørgsmål. Vi kan for eksempel anvende motorsavens batteri i en Husqvarna-hækkeklipper med samme spænding, men hækkeklipperens batteri passer derimod ikke til motorsaven. Forhåbentlig rendyrker Husqvarna sortimentet fremadrettet, så det altid er muligt at dele batteri mellem maskiner i samme spændingsklasse.

Husqvarna 120i er en ret god motorsav, men primært til enklere opgaver. Den egner sig til at beskære træer eller save brænde op.

Ret god batteritidEnkel at vedligeholdeHøj sikkerhedModerat lydniveau
Slår let fraLidt ufleksibel

10. Stihl MS 170

Til dig der skal save småt, meget og længe

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 30,1 cm³ Effekt: 1,2 kW Tankvolumen: 0,25 l Lydniveau: 86,5 dB (målt) Vægt: 4,57 kg **Sværdlængde: 27 cm Kædedeling: 3/8"P Kædetykkelse: 1 mm Antal kædeled: 44 stk. Kædetype: PM3 Garanti: 2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MS 170

Stihl MS 170 er en letstartet og brugervenlig benzinmotorsav til lette til middelstore saveopgaver. Den er meget enkel at vedligeholde og har en kompakt form. Du kan nemt komme til at gøre den ren. Løsningen til at åbne motorafskærmningen består af lås med skruetrækkerkærv, som du drejer 90 grader, hvorefter afskærmningen åbnes. Det gør, at den sidder sikkert, samtidig med at der ikke er nogen smådele, der kan gå i stykker, når då åbner. Denne løsning burde andre producenter tage ved lære af. Tændstift, filter med mere sidder derefter let tilgængeligt på indersiden.

Derudover kan vi lide den karakteristiske kastbeskyttelse og den indbyggede stop-start-choker, som du nemt kan nå med tommelen, hvilket gør hele motorsaven meget let at bruge. Kædespænderen kunne derimod godt have været mere moderne udformet. Den er enkel at spænde, men omstændeligt placeret, fordi skruerne ikke sidder i nærheden af hinanden. Der er en del vibrationer, ikke så det forstyrrer, men med tanke på, at MS 170 ikke er et muskelbundt, er de alligevel lige i overkanten.

Den er heller ikke superhurtig i gassen. Det tager et stykke tid for motorsaven at komme op i omdrejninger, og selv ved fuld gas er den ikke vildt stærk i forhold til prisen. MS 170 er imidlertid eminent til at fælde småtræer og save dem op på en tidseffektiv måde.

Dens styrke ligger i det lille, brugervenlige format, og at den er så let at starte. Du behøver ikke at bruge kræfter, når du trækker, og det gør den endnu mere brugervenlig.

Smal målgruppe Målgruppen som denne motorsav henvender sig til, er dog lidt svær. I dette segment klarer batterimotorsave sig egentlig rigtig godt i dag, fordi de er blevet meget kraftfulde og har lang nok batteritid, til at du kan nå at skære brænde op og andre ting uden at stresse. De kan uden problemer fælde mindre til middelstore træer og save dem op.

Stihl MS 170 er derfor primært interessant, hvis du af en eller anden grund ønsker netop en benzinmotorsav – i stedet for en batterisav – til mindre til middelstore opgaver. For eksempel hvis du skal save rigtig mange småtræer op og skal kunne gøre det på en gang, uden at skulle skifte batteri.

Brugervenlig konstruktionlet at starteenkel vedligeholdelsepraktisk format
Lidt klejn i forhold til prisenen del vibrationer

11. Jonsered CS 2240 S

Motorsav med masser af kraft, men lidt træg ved koldstart

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40,9 cm Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 23 m/s Kædedeling: .325"P Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 109,6 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg Garanti: 2 år **Inkluderet tilbehør: ** Sværdbeskyttelse, nøgle

Jonsered CS 2240 S

Jonsered CS 2240 S er en motorsav, der skiller sig ud med sin styrke og bid, når du saver. Du kan nemt og problemfrit save igennem både små og store træer, og man kan mærke under savningen, at den tager rigtig godt fat. Den har dog tendens til kast, når vi saver i hårdere træsorter.

CS 2240 S er også god, fordi den er brugervenlig. Det er let at fylde olie og benzin på, og den er også enkel at rengøre. Betjeningsgreb og knapper er smart placeret. For eksempel er stopknappen beskyttet, så du ikke kommer til at trykke på den ved en fejl, men alligevel tilgængelig og synlig, når du skal bruge den.

Snaplåsene til luftfilteret holder dog ikke særlig godt. De går nemt i stykker og er samtidig ret dyre i indkøb, med tanke på at de er af plastic.

CS 2240 S har generelt svage vibrationer og er velbalanceret i hånden. Den er dog lidt træg i starten og ret tung at trække i gang. Den starter godt nok altid efter 2-3 træk, hvilket er glimrende, det tager bare lidt tid, inden den kommer op i omdrejninger.

Når den først er klar, kører den som et urværk. Det er en driftssikker motorsav, der kan klare det meste. Den giver et ret så råt og upoleret indtryk med den brede kæde og det kraftige træk. Det føles som en arbejdshest. Vi har ikke oplevet problemer, med at kæden bliver slap, når vi kører den igennem en bunke grene. Hvis den skulle blive slap, så er kædespændingen velkonstrueret og praktisk.

Hvis vi ser på konkurrenter i samme prisklasse med tilsvarende design, er der visse fordele ved især Husqvarna 440 E-series – den har et lidt bedre sikkerhed med den dobbelte kastbeskyttelse. Derudover ligner de to modeller hinanden meget.

Er du ligeglad med dobbelt kastbeskyttelse, er Jonsered CS 2240 S et godt valg. Det er en kraftfuld og kompetent motorsav, der er velegnet, hvis du har mange træer på grunden og ofte saver brænde.

Stor råstyrke gennemtænkt designeffektiv savning
et træg ved koldstartsnaplåse af dårlig kvalitet

12. Stiga SC 48 AE

Kraftfuld batterisav med delvist ugennemtænkt design

Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 35 cm Maksimal kædehastighed: 11,8 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 52 stk Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 3,6 kg Batteritype: Litium-ion Batterispænding: 48 V Batterikapacitet: 5 Ah Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stiga SC 48 AE

Stiga SC 48 AE er en batterimotorsav med god længde på savsværdet i forhold til maskinens størrelse. Det gør den effektiv til fældning og opskæring af mindre træer. Først og fremmest egner den sig dog godt til afkvistning. Ved endnu mindre arbejder – såsom nedsavning af grene – har kæden desværre tendens til at springe.

Motorsaven er nem at rengøre, og du kan hurtigt fjerne drivhjulsdækslet. Batteriet er lidt besværligt at tage ud, men opladeren er på den anden side praktisk. Batterispændringen er en smule kraftigere end den aktuelle branchestandard, og Stiga har relativt lave priser på deres batterier. Stiga sælger endnu ikke pakker med motorsav, oplader og batteri samlet, hvilket egentlig er underligt, da udvalget af kompatible batterier er så lille.

Opbevaring af motorsaven gøres lettere af et praktisk ophængningshul. En smart udformning af start/stop-knappen gør den lettere at komme til, hvis man har beskyttelseshandsker på. Kastbeskyttelsen er desværre placeret så tæt på det forreste håndtag, at der ikke rigtig er plads til en stor hånd med handske. Gashåndtagets låsemekanisme er desuden ret lille.

SC 48 virker også ret tung. Dette skyldes ikke en specielt høj maskinvægt, nærmere at motorsaven er ret ubalanceret med en stor del af vægten bagtil. Det gør det mere anstrengende at save i længere tid ad gangen. Stiga SC 48 AE har et delvis ugennemtænkt design, men giver samtidig meget kraft for pengene.

God sværdlængdenem at rengørerelativt lav batteripris
Bagtungdelvis ugennemtænkt design

13. AL-KO Solo 652

Et ydelsesmonster uden finesse

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 51,8 cm³ Effekt: 2,4 kW Lydniveau: 90,6 dB (målt) Vægt: 4,7 kg (eksklusiv skæreudstyr) Sværdlængde: 37 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

AL-KO Solo 652 er en rigtig kraftkarl, der formodentlig ville passe fint til et savværk – selvom vi ikke har testet den på den måde. I stedet har vi testet den som en motorsav henvendt til private med en større skovgrund og robuste træer.

Den klarer alt, som vi udsætter den for. Det lange sværd gør, at den også egner sig til træer med stor diameter. Vi hører ingen protester fra motoren, når vi lader den arbejde i vanskelige omgivelser. Den kraftige kæde kværner derudaf, og den kommer hurtigt igennem træerne.

Byggekvalitet og brugervenlighed

AL-KO Solo 652 er ret træg at starte i standardtilstand. Der er en stor modstand at overvinde med kraft fra næver og arm. Men heldigvis er der en knap du kan trykke ind for at mindske modstanden. Det giver en væsentligt behageligere startoplevelse. Derefter springer knappen ud igen, og motoren kører med fuld kraft.

Desværre lider motorsaven under en hel del vibrationer. Den er ikke tilstrækkelig velbalanceret af en maskine i denne styrkeklasse. Endvidere er den meget tung og højlydt. Med tiden bliver det lidt belastende at bruge den. På den anden side er det ikke den motorsav du vælger til at save brænde, den er nærmere beregnet til kortere perioder, hvor du fælder og afkorter lidt større træer.

Chokeren er let at komme til. Du trækker en knap ud, og skubber den ind igen, når du har startet motorsaven. Primeren er også fint placeret. On/off-knappen er skjult under primeren og har samme farve som selve motorsaven – den kunne godt have været tydeligere.

Olie- og benzindækslerne åbnes lettest med det medfølgende værktøj. Der er ret små dupper på dem, så ellers låser de sig nemt. Men de er godt placerede til påfyldning. Kappen har kliklåg. Det kan åbnes med fingrene, men det strammer en del, og vi har tendens til at bruge en mejsel i stedet. Klikbeslagene er af hård plastic. Det føles overordnet som om, at byggekvalitet og materialevalg kunne have været højere og mere gennemtænkte med tanke på prisen.

Hvem passer motorsaven til?

Den store ulempe vi ser ved denne motorsav er netop prisen. Med tanke på hvor højt den er prissat, kunne vi have ønsket bedre balance i saven og flere smarte nyskabelser, der får den til at skille sig ud fra mængden.

Som det er i dag betaler du kun for styrken, og man kan finde billigere motorsave med tilstrækkelig god ydeevne til husejere med en skovgrund. Der er simpelthen ikke nok, der adskiller den fra konkurrenterne t mellemklassesegmentet. Men er du på udkig efter en arbejdshest, der er kraftfuld uden egentlig finesse, er den et okay køb.

Smart løsning til at mindske trækket ved startstor kraft
Tunghøjlydtmange vibrationer

14. Ryobi OCS1830

Enkel motorsav til lette opgaver

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 18 V | Kapacitet: 5 Ah Batteritid: 25 min (ubelastet), 5,3 min (belastet) Lydniveau: 73,9 dB Vægt: 4,2 kg (heraf 742 g batteri) Sværdlængde: 26,5 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Ryobi OCS1830

Ryobi OCS1830 er en brugervenlig motorsav, der størrelsesmæssigt er virkelig praktisk. Den er let, og har samtidig et ret smalt design. Sikkerhedsknappen til start sidder foroven, så du kan komme til den, uanset om du er højre- eller venstrehåndet. Det gummierede håndtag gør, at du få god kontrol over motorsaven trods en del vibrationer.

Motorsaven har en byggekvalitet der er godkendt til prisen – selvom den virker lidt plasticagtig. Der er en smule spillerum i fastgøringen mellem sværd og maskine.

Kædespændingen på OCS1830 er rigtig god. Saven har en drejeknap udvendigt og et låg med to tapper. Den ene spænder du med, og den anden slækker du med. Det går nemt både med og uden handsker. Det er også enkelt at løsne kappen ved rengøring.

Kastbeskyttelsen har tydelige indstillinger, og oliedækslet sidder ret højt oppe, så den er nemt at fylde olie på.

Smart batterideling

Batteriet er godt placeret og nemt at tage ud og sætte i. Derimod er batteriindikatoren placeret forneden, så den kan ikke ses under brug.

En stor fordel ved OCS1830 er, at den er en del af One+-familien, så du kan dele batteriet med andet 18-voltsværktøj fra Ryobi. Ulempen er ydeevnen under belastning.

Ubelastet holder den ret længe. Men så snart vi belaster OCS1830 med lettere arbejdsopgaver, falder driftstiden til lige under et minut pr. amperetime. Det betyder, at du kan køre cirka fem minutter med et batteri på 5 Ah. Hvis du kun skal opsave et meget lille træ eller en lille stabel brænde, er det muligvis nok. Men med tanke på prisen, virker specifikationen lidt nærig.

Endvidere hugger den en del, når vi saver træ op. Derimod er motoren ret kvik, så du er hurtigt i gang igen.

Overordnet egner OCS1830 sig til privatpersoner, der vil have en sav til meget enkle arbejdsopgaver. Den er for eksempel praktisk og tilstrækkelig kraftfuld til at rive en væg ned indendørs eller til lettere beskæring af træer. Men det er ikke en motorsav, du tager med ud i skoven til hverken opsavning eller afkvistning.

Batteridelingmeget god kædespænder
Ret svaghugger en delmeget kort batteritid

15. MTD GCS 4600/45

Billig men tung motorsav med begrænset ydeevne

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 46 cm³ Effekt: 1600 W Tankvolumen: 0,55 l Lydniveau: 100,1 dB (målt) Vægt: 5,5 kg Sværdlængde: 45 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

MTD GCS 4600/45

MTD GCS 4600/45 er en lavprismotorsav, der ser bidsk ud ved ankomsten. Byggekvaliteten virker i orden til at begynde med. Bortset fra en raslende kæde sidder alt, som det skal, og der er ingen mislyde.

Motorsaven brøler kraftigt, når vi starter den, og lyden leder tankerne hen på et kraftmonster. Men når vi først skal i gang med at save, bliver vi mindre imponerede.

Det tager lang tid at komme igennem tykkere træer, men selv på mindre træer virker den ineffektiv sammenlignet med konkurrenternes modeller i samme prisklasse. Den har for eksempel ikke helt kræfter til at save brænde af 20-centimeterstammer.

Vi prøver at slibe kæden for at sikre os, at den ikke er sløv. Men selv efter vi har slebet kæden, føles saven sløv, når du kommer et stykke ind i stammen.

På plussiden noterer vi, at den starter meget let. Vi har ikke haft problemer med, at den bliver svær at starte, når den har stået et stykke tid eller lignende.

En hel del vibrationer

MTD GCS 4600/45 har en rigtig stor tank og er ret enkel at vedligeholde. Du kan for eksempel rengøre oliefilteret uden brug af værktøj. En ulempe er, at du skal bruge en nøgle til at åbne tankdækslet, når du har strammet det, som du skal.

Saven er udstyret med traditionel kædespænder. Desværre virker kæden lidt slap, selvom du spænder den, og man kan ikke rigtig få et resultat, der er 100 procent.

Grebet på GCS 4600 er godt, men desværre er der en hel del vibrationer i maskinen, så ergonomien er desværre ikke i top, når du bruger den. Desuden er motorsaven meget tung.

MTD GCS 4600/45 er unægtelig billig, og havde den ikke vejet så meget, havde målgruppen "save brænde” passet fint. Problemet med saven er, at den vejer og vibrerer for meget for en lavtydende maskine, samtidig med at den ikke præsterer godt nok til træfældning og den slags. Så den har ikke rigtig nogen målgruppe.

Gummieret greblet at startenemt at vedligeholde filter
Kraftige vibrationerikke tidseffektivtungbesværlige olie- og benzindæksler

16. Solo by AL-KO CS 4235

En ikkeløsning på et vægtproblem

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 10 Ah Batteritid: 23 min (belastet) Lydniveau: 96,5 dB (maksimumsindstilling), 95 dB (økoindstilling) Vægt: 4,2 kg motorsav, 2,3 kg batteri (10 Ah) Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

AL-KO CS 4235 PowerFlex 35cm

Solo by AL-KO CS 4235 er noget for sig selv på motorsavsmarkedet. Om det er positivt eller negativt, kommer vi til, men vi begynder med at give plus for den fantastiske kædespænder. Du skal ikke bruge værktøj, i stedet virker den som en stor drejeknap. Først løsner du den yderste ring, og derefter drejer du på knappen og strammer til sidst ringen igen.

CS 4235 er lidt træg i begyndelsen. Den starter med en vis forsinkelse, men det er ikke noget problem i praksis.

Ydeevnen er derimod problematisk. Kæden roterer ret langsomt, så det tager tid at komme igennem tykkere træer og grene. Motorsaven kommer med to indstillinger, og den er sløv i dem begge. Stiller du den på lav tilstand for at spare på batteriet, tager det ekstremt lang tid at komme igennem. Den egner sig ganske enkelt kun til at save tynde grene op eller fælde små træer.

Plasticgrebet er godkendt, og maskinen har få vibrationer.

Bær batteriet omkring livet

CS 4235 er som nævnt en lidt anderledes motorsav på den måde, at der medfølger et kabel. Tanken er, at du kan sætte batteriet i et bælte, du har omkring livet, og derefter slutte det til motorsaven via et 1,6 meter langt kabel. Kablet har ingen funktion til at rulle ind automatisk eller vikles op, så det hænger slapt ned langs siden hele tiden.

Af at være en batterimotorsav er CS 4235 ekstremt tung. Selve motorsaven uden batteriet vejer næsten lige så meget som konkurrenternes modeller gør med batteriet monteret. Derudover vejer bæltet et kilo. Hvis du så lægger batteriet til på lige over to kilo, så bærer du hurtigt rundt på cirka 7,5 kilo. Så er det oven i løbet meningen, at du skal kunne bære op til to ekstra batterier i bæltet – ud over det, der er tilsluttet.

Med til motorsaven følger der også en vest, som du kan sætte fast i bæltet for at aflaste. Vi kan godt forstå meningen, at det skal være nemt at have batterier med og forlænge arbejdstiden. Men kombinationen af løsthængende kabel, en vægt på over syv kilo og de bevægelser, som du udfører under arbejdet med en motorsav, er praksis en alt for stor fysisk belastning.

Desuden gør bøjlens udformning, at motorsaven bliver ret bred. CS 4235 ligner og vejer som et effektmonster, men præsterer som en lille kapsav. Disse to faktorer gør, at den automatisk udelukker sig selv fra enhver målgruppe.

Motorsaven får dog plus for placeringen af oliedækslet, som gør det nemt at fylde på. Den har også en tydelig indikator for oliestanden.

Batteriet lyser op og viser batteriniveauet, så snart du rokker med det, så der er ingen dedikeret knap til at aktivere funktionen. Det betyder, at den lyser hele tiden, når du bruger maskinen.

Solo by AL-KO CS 4235 fungerer OK, hvis du skal fjerne smågrene, men så findes der også mere effektive og lette modeller, som er bedre alternativer.

God placering af oliedækselmeget praktisk kædejusteringtydelig indikator for oliestand
Meget tungledning er i vejenlav ydeevne

Alt om motorsave

Motorsaven har længe været et uundværligt redskab for land- og skovbrugere, men bliver mere og mere populært blandt almindelige husejere. Dette skyldes nok til dels, at der i dag findes et stort udvalg af brugervenlige og billige motorsave til lettere opgaver. Traditionelt har motorsave været benzindrevne, men i dag er elektriske motorsave også populære, både med ledning og batteridrevne. De senere år er især batteridrevne motorsave vokset i popularitet, da deres batterier er blevet både stærkere og billigere. Benzinmotordrevne motorsave er stadig overlegne, når det gælder kraften, men el-motorsavene har andre fordele, der vægter højere for mange forbrugere. Først og fremmest støjer de ikke så meget, og man slipper for generende udstødning. Hvilken type motorsav du skal vælge, afhænger af de arbejdsopgaver, du skal benytte den til. Har du mange store træer, der skal fældes, er en benzindrevet motorsav at foretrække. Skal du derimod fælde mindre træer og afkviste, er en el- eller batteridrevet motorsav tilstrækkeligt.

Hvilke regler er gældende?

Motorsaven er et kraftfuldt redskab, som kan være livsfarligt, hvis det håndteres forkert. Hvert år sker der hundredvis af ulykker med både kvæstelser og dødsfald som følge af arbejde med motorsav. Skeler man til vores svenske naboer, er skovarbejde sammen med landbrug de mest ulykkesramte brancher. Som privatperson har du ganske vist ret til at fælde træer på din egen grund uden dokumenteret uddannelse. Men det kan alligevel være en god idé at tage certifikat til motorsavfor at udbygge din viden og mindske risikoen for ulykker. Med et motorsavscertifikat må du derudover anvende motorsaven på andres grund og endvidere arbejde professionelt med at fælde træer. Husk på, at man altid skal varsle andre inden fældning, og at man skal kontakte ejeren af vej og ledninger, hvis der er veje eller ledninger inden for træets rækkevidde.

Hvilket beskyttelsesudstyr bør man anvende?

Foruden nærkontakt med motorsaven skyldes mange ulykker flyvende flis, grene og stammer. Derfor er det vigtigt ikke blot at håndtere motorsaven korrekt, men også at bære passende beskyttelsestøj. Som privatperson er der ingen lovkrav om beskyttelsesudstyr, men det kan være en god idé at se på reglerne, som professionelle træfældere følger, der er jo en grund til, at de er lavet. Ifølge reglerne for professionelle skal man bære følgende:

 • Savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko (med beskyttende stålkappe.)

 • Savbeskyttelsesbukser (som standser kæden ved nærkontakt, se eksempel her.)

 • Hjelm

 • Høreværn

 • Visir

 • Arbejdshandsker

Vedligeholdelse og tilbehør

For at din motorsav kan holde længe, er det vigtigt, at du vedligeholder den i forbindelse med hver brug ved at sikre, at den har den rette mængde kædeolie, at kæden er tilpas stram, og at den holdes velslebet. Når du er færdig med at save, bør luftfilteret også kontrolleres og om nødvendigt rengøres. Sørg også for at anskaffe det rette fileudstyr for at spare tid og få det bedste resultat.

Vi anbefaler at købe følgende tilbehør, når du anskaffer en motorsav:

 • Ekstra kæde

 • Kædeolie

 • Filelære og ryttermål (til hurtigere slibning af kæden)

Sværdet er ganske vist også en forbrugsvare, men det holder betydelig længere end kæden og er derfor ikke med på listen ovenfor. Hvis man vil være ekstra godt forberedt til drilske situationer som f.eks. syge eller kraftigt hældende træer, fås også hjælpemidler som fældekile, spil, trævælter og brydejern.

Køb af motorsav over internettet

Lave priser. Stadig flere køber motorsav på nettet. Den primære årsag er sandsynligvis, at det er lettere at sammenligne priser og finde en model til en attraktiv pris. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.

Gratis levering. Hvis du køber din motorsav i en webbutik, er levering til matriklen som regel med i prisen. Så slipper du for at bruge tid på at komme til og fra butikken. Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin motorsav på nettet.

Værd at vide om motorsave

Selvom motorsavene på markedet ligner hinanden ved første øjekast, kan de have store indbyrdes forskelle. Det er for eksempel vigtigt for ergonomien, at de er godt afbalancerede, og der findes også en række funktioner, de bør være udstyret med af hensyn til sikkerheden. Her gennemgår vi de punkter, du bør tage højde for, når du vælger motorsav.

Vi beskriver også begrebet kædedeling og forklarer, hvordan du måler kædedelingen på din kæde.

Forskellige motorsavstyper

Et af de første spørgsmål, du stilles overfor, når du skal købe motorsav, er, om den skal være batteridrevet, eldrevet med ledning eller benzindrevet.

Batteridrevet

Den batteridrevne har den fordel, at du spiller for at bøvle med forlængerledning, når du skal ud at save. Ulempen er selvfølgelig, at den skal lades op igen mellem omgangene. Vælger du en batteridrevet kædesav, er det vigtigt, at den kan holde til hele den opgave, du regner med at skulle bruge den til, inklusive både træfældning og opkapning. Ellers er du nødt til at have flere batterier. En batteridrevet motorsav er sjældent velegnet, hvis du har velvoksne træer eller træer i hårde træsorter, f.eks. eg.

Vælger du en batteridrevet motorsav, er det en god idé med en børsteløs motor for at få en længere levetid.

Med ledning

Den eldrevne motorsav med ledning har i stedet den fordel, at den ofte er lidt lettere og fleksibel end en benzindrevet model. Til små træer eller for husejere med en lidt mindre grund og få men spinkle træer, er denne type ofte tilstrækkelig.

El- og batteridrevne kædesave har også den fordel, at de ikke afgiver udstødningsgasser, og at de er støjsvage, så de kan anvendes indendørs og i tæt bebyggelse uden at forstyrre.

Forbrændingsmotor

Hvis man ejer skov eller en grund led tykke træer, er den benzindrevne motorsav det bedste valg. Den er ofte tungere, men har samtidig højere kapacitet og er desuden ledningsfri.

De benzindrevne motorsave er normalt udstyret med totaktsmotorer, når de henvender sig til den almindelige husejer, deres kapacitet er for det meste tilstrækkelig. Men der fås også motorsave med firtaktsmotor. De er betydeligt mere kraftfulde.

Vibrationer

Som med alle maskiner opstår der vibrationer, når du bruger dem. Skal du anvende motorsaven ofte, er det vigtigt, at du ikke bliver udsat for unødigt kraftige vibrationer, da det i det lange løb kan medføre skader på kroppen.

Billige maskiner har ofte ringere vibrationsdæmpning, så du ikke orker at anvende dem lige så længe.

Sikkerhed

Ind imellem hugger motorsave sig fast, og så kan de blive kastet tilbage mod dig. Dette kan også ske, når spidsen rammer først. Derfor er motorsave udstyret med kædebremse, ofte kaldet kastbeskyttelse. Nøjagtig hvordan den udløses, kan variere. For eksempel kan den bremse kæden, når dne mærker, at kædesaven laver en kraftig bevægelse, eller den kan fungere på den måde, at din hånd rammer en udløser, som bremser kæden, når motorsaven flyver op. De kan også have inertiudløst kædebremse.

To andre sikkerhedsfunktioner er fangtappen, der fanger kæden, hvis den går løs, og højrehåndsbeskyttelsen, der gør, at kæden ikke kan ramme fingrene.

Det er også lovpligtigt, at motorsaven skal have en stopknap og en låseanordning, så man ikke kan gasse op ved en fejl.

Mange motorsave kræver også, at du trykker to knapper eller greb ind, for at den kan starte. Dette er også en sikkerhedsfunktion.

Ergonomi

Det er generelt hårdt for kroppen at fælde træder. Arbejdsstillingen ved opkapning er næppe ergonomisk, og derfor er ergonomien et vigtigt punkt ved valg af motorsav.

Det drejer sig dels om vægten på maskinen, dels om hvordan den er udformet. Er grebet godt og vægten tilpas, kan du save længere tid ad gangen, og det tager ikke lige så hårdt på kroppen. Motorsaven skal også være godt afbalanceret.

Specialfunktioner

Ud over de vigtige sikkerhedsfunktioner er der også nogle forskellige funktioner, som nærmere gør en forskel for brugeroplevelsen. Funktioner til enkel start og stop er almindelige og kan hedde forskellige ting afhængigt af producenten.

Mulighed for at variere sværdlængden til forskellige arbejdsopgaver er også en god funktion, der findes på visse modeller. En kort sværdlængde er eksempelvis at foretrække ved afkvistning, mens en kraftig stamme kræver en større sværdlængde.

På de lidt finere prof-save er der også en luksusfunktion. De udstyres af og til med en funktion til varme i håndtaget, så de også kan anvendes om vinteren i længere perioder.

Vedligeholdelse

Når du vælger motorsav, så sørg for, at det er let at spænde kæden på den, da det er noget, du kommer til at skulle gøre ofte. Visse motorsave har værktøjsfri kædespænder, hvilket er at foretrække, hvis de virker tilfredsstillende.

Du bør også kontrollere, at det er nemt at komme til at rengøre luftfilteret og eventuelt også tændrøret. Sørg også for, at det er nemt at kontrollere og påfylde olie, da det er den, der smører kæden.

Endelig har du vedligeholdelse af kæden. Nogle foretrækker, at slibe kæden manuelt med en rundfil, hvor du filer hvert skæreled for sig. Men hvis man anvender motorsaven ofte, og vil have overstået filningen i en fart, er en kædesliber en god investering.

Garantier og service

Dette er også et vigtigt punkt, når du vælger motorsav. En kædesav får mange tæsk, og selvom du vedligeholder den omhyggeligt, kan der opstå skader. Det er alfa og omega, at der er adgang til reservedele. Det er der oftest hos de kendte mærker, enten i butikken eller ved at ringe og få dem sendt hjem til dig.

Garantien er også vigtig. Går motorsaven i stykker, kort tid efter du har købt den, skal du ikke behøve at betale for en ny.

Tilbehør

Der findes mængder af tilbehør, som både forenkler savearbejdet og bidrager til sikkerheden. Her følger nogle eksempler.

Kæder: Du kan købe ekstra kæder til din motorsav, hvis den gamle er blevet slidt og skal skiftes ud.

Sværd: Som ovenfor. Du kan købe et nyt sværd til motorsaven, hvis det gamle er slidt op.

Olie: Du bør altid have olie hjemme og fylde på motorsaven efter behov.

Spil: Hjælper med at få balstyriske, vanskelige træer til at falde, hvor du vil have dem.

Trævælter: Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning, men fungerer også som løftehjælp til tømmeret.

Fældekile: En kile, du sætter ind, så træet ikke kan klemme saven fast, mens du saver. Normalt af plastic.

Brydejern. Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning ved hjælp af vægtstangsprincippet.

Kædesliber: Holder kædens skæreled skarpe, så motorsaven ikke må kæmpe sig igennem hvert eneste træ.

Savbuk: Løft stokkene op på en savbuk, så du kan stå lige, når du kapper dem op.

Tømmerjig: Med denne kan du lave dine egne brædder ved at koble jiggen til motorsaven og derefter save stokkene på langs.

Beskyttelsesudstyr

Foruden motorsaven bør du også bære beskyttelsestøj. Dette består af savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko, arbejdshandsker, savbeskyttelsesjakke, savbeskyttelsesbukser og en hjelm med visir og høreværn.

Det er også godt at tage en forbinding med ud.

Sørg for, at du kan ses tydeligt, når du fælder træet, så eventuelle forbipasserende ikke kun kan høre, men også se, hvad der foregår.

Kædedeling

En motorsav består i grove træk af en krop, et sværd og en kæde. For at disse skal kunne fungere sammen, kræver det, at de har samme kædedeling. Hvis du har en kædesav uden sværd og kæde, kan du altså ikke købe et hvilken som helst sværd eller kæde til den.

Det er savens konstruktion, som afgør, hvilken type sværd og kæde du skal bruge. Sværdet er normalt udstyret med et næsehjul, og dette og kæden skal have den samme kædedeling som motorsavens drivhjul, for at de kan fungere sammen.

Når man taler om kædedeling, er det dog ofte afstanden mellem drivleddene på en kæde, der hentydes til, da det er kæden eller sværdet, som du normalt udskifter. Der findes så forskellige typer af kædedeling. Den almindeligste på motorsave i dag er 0,325". Men der findes også en hel del motorsave med 3/8" kædedeling.

Du kan gøre tre ting for at finde ud af, hvilken type du behøver.

 1. Det er nemmest at tjekke model og producent på din motorsav og læse i manualen, hvilken kædedeling der er korrekt for din maskine. Manualen findes ofte på producentens hjemmeside, hvis du har mistet dit trykte eksemplar.

 2. Tag motorsaven med hen til en forhandler. En fagmand bør nemt kunne se, hvilken model det er, og ved dermed hvilke kæder og sværd der passer til.

 3. Måle kædedelingen selv.

 4. Hvis vi har anmeldt motorsaven, bør kædedelingen være angivet i produktspecifikationen over anmeldelsen.

Alternativ tre er i teorien enkelt, men kræver en præcis måling. Der er for eksempel kun 1,3 millimeter forskel mellem en 0,325" og en 3/8". Den rigtige måde at finde ud af delingen er at måle afstanden mellem tre nitter. Hvis du måler afstanden, deler den med 2 og omregner det til tommer, får du kædedelingen. Eksempel: Måler du afstanden mellem nitterne på en 0,325", får du afstanden 16,5 mm. Derefter tager du 16,5/2=8,25 mm. Endelig omregner du til tommer og får 0,325.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.