Opdateret
Skal du save meget – og i en fart? Så får du brug for en motorsav! Men er batteri efterhånden bedre end benzin? Vi har testet populære modeller fra Husqvarna, Stihl, Stiga med flere. En testvindende motorsav skal have kræfter nok, en høj kvalitet, være behagelig i brug og let at betjene samt vedligeholde.
Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.
Vi udfører vores test selv og tester produkterne på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vi har testet motorsavene ved at save, afkorte og afkviste et stort antal træer af forskellig tykkelse og sort.
Vi har også udfordret motorsavene med sværere opgaver som savning i grenbunker, en krævende opgave for sværdet og kæden, fordi det indebærer mange hårde ryk.
I vores bedømmelse har vi blandt andet fokuseret på følgende egenskaber:
Ydeevne: Hvor kraftig er motorsaven? Hvor har den sine begrænsninger? Hvilke former for hårdere arbejdsopgaver kan den håndtere - kan den eksempelvis klare at save i grenbunker?
Brugervenlighed/sikkerhed: Hvor let er det at bruge motorsaven? Er den nem at vedligeholde mellem brug? Hvilke sikkerhedsfunktioner har den?
Byggekvalitet: Hvilke materialer er motorsaven produceret af? Hvordan er holdbarheden? Har motorsaven en god ergonomi?
Vi har også medtaget faktorer som funktioner, tilbehør, garantier og andre vigtige forhold. Samtlige aspekter er derefter vægtet i forhold til produktets pris for at kunne give en retfærdig karakter.
Vi har testet et udvalg af markedets mest populære motorsave, så du kan finde den bedste. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede motorsave på PriceRunner.
Kraftfuld batteridrevet motorsav til dig, som vil undgå udstødningsgas under arbejdet
Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 6 Ah Batteritid: 33 min (ubelastet), 19 min (belastet) Lydniveau: 75,1 dB Vægt: 5,1 kg (heraf 1,7 kg batteri) Sværdlængde: 25,5 cm Kædedeling: 1/4"P Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
Stihl MSA 200 C er testens bedste motorsav i testen. Vi finder kun få ulemper, som klart overskygges af savens mange gode egenskaber.
Takket være kombinationen af det flotte snit, kræfterne, smidigheden og den gode batteritid, så sikrer Stihl sig en testvinder med MSA 200 C. Stihl's akku motorsav har en tydelig batteriindikator, et gummieret greb, en åbenlyst høj byggekvalitet med få vibrationer.
Kæden laver meget fine snit, hvilket gør kædesaven egnet til selv ret detaljeret arbejde.
Du skal bare lige være opmærksom på, at den tynde kæde kræver en specialfil, når den skal slibes skarp igen.
Kæden virker måske tynd i første omgang, men det er slet ikke et problem. I testen kunne kæden sagtens holde til både at fælde en middelstor birk og save den op til brænde
- vel at mærke uden protester fra motorsaven undervejs.
Det er enkelt at vedligeholde MSA200C.
Den eneste ulempe er egentlig kædestrammeren. Selve konstruktionen af kædestrammeren er der sådan set ikke noget i vejen med.
Strammeren fungerer som et hjul, der strammes til med hånden - når du har vippet fligen ud med hånden.
(Du kan se kædestrammeren på siden af motorsaven på billedet længere oppe).
Så langt så godt.
Problemet med kædestrammeren er, at hjulet er så ekstremt stramt at dreje. Og hvis du oven i købet får oliestænk på hjulet, og olien når at hærde, så bliver det altså en seriøs udfordring at få løsnet hjulet igen.
MSA200C bruger en hel del olie. Fordelen er selvfølgelig, at den hele tiden er velsmurt. Ulempen er, at det bliver lidt dyrt i det lange løb.
Smøringen er afstemt, så kædesaven ikke løber tør for olie, før du har brugt et fuldt opladet batteri. Men du skal sørge for at fylde olie på for hvert batteriskift.
Olietanken er dog ikke så stor, og det er som nævnt enkelt at fylde den op, så det går nok.
Det medfølgende batteri har en høj kapacitet, og batteritiden under belastning er god.
Motorsavens batteri kan holde til en hel del tungere arbejde, og vi måler en batteritid på 3,2 minutter pr. Ah.
Når vi kigger på MSA200C´s konkurrenter, så præsterer de lige så godt ubelastet. Men så snart deres kæder sætter tænderne i træet, så afkortes deres driftstid markant.
Ulempen ved den høje batterikapacitet er, at batteriet er ret tungt, og det øger naturligvis vægten på maskinen.
Omvendt bliver fordelene ved at have en kædesav på batteri, der både kan klare at fælde og opsave et mindre træ, save brænde og beskære træer tydelige efter et par måneders brug.
Den batteridrevne motorsav Stihl MSA200C egner sig bedst til skovarbejdere og skovejere, der er ude efter en alsidig motorsav, der både kan klare finere arbejde og de tungere opgaver som at fælde mindre træer. Men kædesaven er altså også til dig, som ikke vil stå og arbejde i en duft af udstødningsgas fra en benzinmotor.
Robust og kraftfuld motorsav med fortrinlig ydeevne til krævende husejere
Type: Benzindrevet motorsav (50,1 cm3, 2,7 kW) Decibelniveau: 116 Sværd: 13" Kædedeling: 0,325" Tank: 0,27 l Kædetykkelse: 1,3 mm Øvrigt: Sværdbeskytter medfølger, vejer 5,3 kg
Husqvarna 545 Mark II er en stærk motorsav til dig med hyppige og større savningsopgaver. Den er hurtig og ganske nem at starte. Den store fordel ligger i, hvor stærk den er – for der er rigtig godt træk i motoren.
Motorsaven har klassiske snaplåg til olie og benzin. Snaplågene er nemme at bruge, selv når du har handsker på.
Som det er tilfældet med mange af Husqvarnas havemaskiner, er det nemt at få adgang til filtre og anden vedligeholdelse. Det kræver dog den klassiske nøgle, som du jo alligevel har i nærheden til kædestrammeren og dækslet.
Men hvis du er i målgruppen for denne motorsav, så har du nok allerede styr på den del.
Motorsaven larmer en del, når den saver. Men den ligger godt i hånden og er rigtig god afvibreret, når vi tager den høje ydelse i betragtning.
Hvis vi skal være pedantiske, så er snoren lidt træg at trække i gang med, men det er også en af de få ting, vi har at bemærke.
Husqvarna 545 Mark II er velegnet til dig, der søger en robust motorsav, som ikke er til den klassiske professionelle bruger, men snarere husejeren med høje krav eller dig som laver dit eget brænde.
Der er rigtig godt træk i kæden, samtidig med at du får god ergonomi og smidig vedligeholdelse.
Letstartet og handy motorsav til allroundbrug – som at fælde, afgrene og beskære
Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 35,2 cm³ Effekt: 1,7 kW Tankvolumen: 0,27 l Sværdlængde: 35 cm Kædedeling: 3/8"P (lavprofildeling) Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 50 stk. Kædetype: PD3 Lydniveau: 106,8 dB Vægt: 4,6 kg Garanti: 2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
Motorsaven Stihl MS 211 C-BE kan klare en bred vifte af arbejdsopgaver, samtidig er den både let at starte og enkel at vedligeholde.
Stihl har en funktion, der kaldes Easy2Start. Det er en spiralfjeder, der lagrer energi. I praksis gør det, at du ikke behøver at trække særlig hårdt eller hurtigt for at den skal starte.
Det er nok med et enkelt ryk, før er kædesaven i gang.
Easy2Start fungerer rigtig godt, og vi vurderer, at den er en af de største fordele ved denne motorsav.
En anden fordel er, at saven er at rengøre. Desuden har motorsaven ingen problemer med at gnave sig igennem træ og grene, også selvom der ophobes lidt snavs i kædehuset.
Selve kæden er for øvrigt en slidstærk variant af hårdmetal.
Motorsaven fra Stihl har kræfter nok til at fælde mindre til mellemstore træer. Saven passer også fint, hvis ud skal save et træ op eller afkviste det, selvom en let batterimotorsav er optimal til netop afkvistning.
Når det gælder brændstoføkonomien, skiller den sig ikke ud - hverken positivt eller negativt.
Den bruger benzin på omtrent det samme niveau som konkurrenterne. Det betyder i praksis, at du kan fælde et par træer og afgrene dem på en tank.
Vi har kommentarer til nogle småting:
Dels er kæden træg at spænde, og knappen kunne have været blødere.
Tænd-knappen er også meget lille og sidder godt integreret (måske lidt for godt), den kunne have været gjort mere synlig.
I det store hele er MS 211 C-BE dog en rigtigt god allround-motorsav til gennemsnitsbrugeren. Altså dig, der normalt kun skal fælde, afgrene og beskære små til mellemstore træer.
Et muskelbundt af en motorsav - god tykt brænde og større træer
Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 42,4 cm³ Effekt: 1900 W Tankvolumen: 0,51 l Lydniveau: 99,5 dB (målt) Vægt: 4,3 kg Sværdlængde: 38 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
Stiga CS 545 ligger i (træ)toppen blandt de motorsave, som vi har testet. Det gør den dels på grund af sin styrke, men også på grund af dens begrænsede vibrationer.
Motoren har rigtig godt træk og hurtig respons. Du kan både fælde tykke træer og save tykt brænde med kædesaven fra Stiga uden problemer.
Motorsaven er ikke en letvægter, men vægten er ikke overdrevet i forhold til maskines ydeevne. Endvidere har save et smart benzinvindue, men det er ikke ret let at få et overblik gennem den lille rude, så i praksis er det ikke en anvendelig funktion.
Byggekvaliteten virker høj. Her er ingen mislyde, og saven er robust bygget. Efter et par måneder får vi dog lidt problemer med, at motoren går ud, så snart den er blevet varm.
På en almindelig motorsav har du to stilleskruer, en lav og en høj. Dem bruger du til at regulere tomgang og omdrejningstal. Stiga CS 545 har kun én skrue, og tændspolen er elektronisk. Efter at have skruet skruen ind og ud igen, så fungerer saven atter som normalt.
Når kædesaven skal startes sidder der en pumpe til at prime og en choker, som man drejer op. Det betyder, at du kun skal trække i startsnoren og give gas - derefter slår chokeren automatisk fra. Det er en virkelig praktisk funktion.
CS 545 kommer med en traditionel kædestrammer, som fungerer fint, men den kræver brug af værktøj. Værktøjet følger heldigvis med, men vi foretrækker generelt de værktøjsløse strammere, som vi ser stadig oftere i dag.
Luftfilteret kræver derimod ikke værktøj, det løsnes enkelt via en kliklås. Tank- og oliedæksel bør ikke behøve værktøj, men vi oplever at de er lidt svære at få fat om. Hvis du har strammet dækslerne for hårdt, så kan det være påkrævet lidt hjælp fra værktøjskassen.
Stiga CS 545 er en rigtig stærk og moderne motorsav til træfældning af selv ret tykke træer og til at save tykt brænde på kort tid.
Kædesaven er mest velegnet, når du har mange træer på grunden eller måske en lille skov.
Havegiganten
STIGA SP 426
Kraftfuld motorsav til husejere med mindre beplantning - og gode armkræfter
Motor: Benzin (2-takts) Cylindervolumen: 38 cm³ Effekt: 1,6 kW Lydniveau: 89,7 dB (målt) Kædesplitning: 3/8" Kædetykkelse: 0,13 cm Kædelinks: 52 Vægt: 4,7 kg (undtagen skæreudstyr) Sværdlængde: 14-16" Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse
Husqvarna 135 Mark II er en god og afbalanceret benzindrevet motorsav med få vibrationer. Den passer husejere med små og relativt få træer og buske på grunden.
Der kun kræves 1-3 træk for at få startet Husqvarna 135 Mark II op fra koldstart. Hvis du finder en god teknik (og du har styrken til det), så er der ikke noget problem.
Men mange af Husqvarna 135 Mark II's konkurrenter har indbygget funktioner, der reducerer startmodstanden, hvilket gør dem meget nemme at starte - selvom de også er kraftfulde maskiner.
Vi ser det som en lidt besynderlig beslutning fra Husqvarnas side, når de bruger den lidt forældede startteknik.
Når du får startet Husqvarna 135 Mark II, er den til gengæld rigtig brugervenlig.
Som sagt er motorsaven meget afbalanceret, og du vil aldrig blive negativt påvirket af savens vibrationer under brug. Den gode balance betyder at saven er nem at bruge, selvom den vejer godt til.
Motorsavens greb mangler gummiering, men det er intet, der generer dig som bruger - saven ligger alligevel utroligt godt i hænderne.
Kastbeskytteren har forskellige positioner og opleves meget funktionel. Desuden er motorsaven nem at vedligeholde. Det medfølgende værktøj gør det nemt at åbne samt få adgang til både benzinhætte, oliehætte, dæksel og kædestrammer.
Vi er ikke særligt begejstrede over fastspændingsbeslagene i hård plast, her havde vi hellere set en mere holdbar løsning. Det trækker kvaliteten en smule ned, men på den anden side er de lette at bruge.
Som helhed fremstår motorsaven meget godt bygget. Desuden er alle markeringer og hjælpelinjer tydeligt markeret.
Samlet set er her en motorsav, som er funktionel og temmelig nem at bruge med en sværdlængde og kraft, der passer boligejere med mindre træer på grunden. Det er et af de bedre valg blandt de lettere benzinmotorsave.
Saven er velegnet til træskæring og mindre træer, men den vil selvfølgelig ikke være særlig tidseffektiv, hvis du har meget arbejde eller store træer. Men hvis du bare vil fælde et lille træ og skære det op, er det et rigtigt valg.
Motorsav med godt bid og høj sikkerhed - en god motorsav til nybegyndere
Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40.9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 17 m/s Kædedeling: .325" Kædetykkelse: 13 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 107,4 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg (eksklusive skæreudstyr) Garanti: 1/2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse, kombinøgle
Husqvarna 440 E-series X-Torq leverer både kraft og høj sikkerhed. Den er god til nybegyndere, fordi den er velbalanceret og kommer med dobbelt kastbeskyttelse.
Motorsaven ligger godt i hånden og har meget få vibrationer. Den er let at rengøre og også let at fylde olie og benzin på.
Når 440 E-series først er kommet i gang, er den en motorsav, der tager godt fat. Kæden er ret bred, og dette sammen med kraften gør, at du uden problemer effektivt kan fælde både små og store træer. Den har dog tendens til lidt kast ind imellem, når vi saver i hårde træsorter. Derudover holder motoren en jævn og fin gang under savning.
På en motorsav i denne prisklasse forventer vi højeste kvalitet af samtlige dele.
Men vi har dog lidt svært ved snaplåsene til cylinderkappen. Snaplåsene har tendens til at miste kvalitet over tid og går i stykker, og prisen på nye låse synes vi er vildt overdrevet.
Yderligere en ting, der trækker ned på indtrykket af 440 E-series er koldstarterne. Den er sådan set nem nok at starte, for du behøver ikke at trække mere end 2-3 gange.
Men den er ret tung at trække i gang, da der kræves en del kræfter til startsnoren. Derefter tager det lidt tid, inden saven kommer op i omdrejninger.
Dette er ikke noget problem i det store billede, men du står med et indtryk af, at den kunne have været mere kvik.
Vi kan godt lide, at man kan vælge et kortere sværd, når vi skal afkviste fældede træer. Der medfølger dog kun et sværd ved køb, så hvis du vil kunne variere, skal du selv købe flere.
Vi synes også godt om placeringen og formen på sluk-knappen. Den virker gennemtænkt. Knappen sidder beskyttet, men alligevel let tilgængelig og synlig med sin røde farve. Man har således ikke problemer med at nå den med tommelfingeren ved behov. Samtidig risikerer man ikke at komme til at trykke på knappen ved en fejl, hvis noget eksempelvis falder ned på den.
Vores overordnede indtryk er, at 440 E-series er en god motorsav til privatpersoner, der regelmæssigt saver træer af varierende størrelse. Saven er også velegnet til dig, som bare ønsker dig en høj sikkerhed og en brugervenlig motorsav.
Stor men stille motorsav på batteri - velegnet til brænde og beskæring af træer
Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 4 Ah Batteritid: 37 min (ubelastet), 15 min (belastet) Lydniveau: 72,6 dB Vægt: 4,9 kg (heraf 1,2 kg batteri) Sværdlængde: 26,5 cm Kædedeling: 1/4"P Kædetykkelse: X mm Antal kædeled: X stk. Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
Husqvarna 120i er en stor akku motorsav målt på motor og sværd, især i længden og kombineret med batteriet, som Husqvarna har placeret allerbagerst. Det er også lækkert, at saven er så stille.
Men der er alligevel meget god balance i motorsaven, så længden er kun en ulempe, når det gælder fleksibiliteten. Samtidig er vægten lidt høj, hvilket blot forstærker indtrykket af, at det er en stor sav.
Kraftmæssigt imponerer den dog ikke. Den kan lige klare det, man forventer af en motorsav med denne motorkapacitet, men ikke mere. Forsøger vi for eksempel at save en mindre birk op, slår den fra og blinker rødt. Derefter må man vente lidt, inden man kan få den i gang igen.
Det er nemt at stramme kæden, selvom drejeknappen gerne måtte have været lidt større. Det går nemt og hurtigt at fylde olie på takket være et godt dæksel, og det går hurtigt at løsne kappen for at rengøre maskinen.
Der er virkelig tænkt over sikkerheden. Vi kan godt lide, at motorsaven kan slukkes med en separat knap, og at kastbeskyttelsen har så markante indstillinger.
Balancen i saven er som nævnt perfekt på trods af dens ret aflange design, og vibrationsdæmpningen er meget god. Derimod mangler plastikhåndtagene gummieret greb.
Batteritiden på Husqvarna 120i er god under belastning, og den har desuden en øko-tilstand, som øger tiden med et par ekstra minutter under drift. Den arbejder i 3,75 minutter pr. Ah forudsat, at du ikke belaster akku kædesaven for hårdt.
Batteridelingen efterlader visse spørgsmål. Vi kan for eksempel anvende motorsavens batteri i en Husqvarna-hækkeklipper med samme spænding, men hækkeklipperens batteri passer derimod ikke til motorsaven. Forhåbentlig rydder Husqvarna op i sortimentet fremadrettet, så det altid er muligt at dele batteri mellem maskiner i samme spændingsklasse.
Husqvarna 120i er en ret god motorsav på batteri - men primært til enklere opgaver. Den egner sig mest til at beskære træer eller save brænde op.
Kompakt benzindrevet motorsav. Til dig, der skal save småt - men meget ... og længe
Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 30,1 cm³ Effekt: 1,2 kW Tankvolumen: 0,25 l Lydniveau: 86,5 dB (målt) Vægt: 4,57 kg Sværdlængde: 27 cm Kædedeling: 3/8"P Kædetykkelse: 1 mm Antal kædeled: 44 stk. Kædetype: PM3 Garanti: 2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
Stihl MS 170 er en letstartet og brugervenlig benzinmotorsav, som egner sig mest til lette til middelstore saveopgaver. Kædesaven er meget enkel at vedligeholde, og så har den en kompakt form.
Motorsaven er ikke superhurtig i gassen. Det tager et stykke tid for motorsaven at komme op i omdrejninger. Selv ved fuld gas er den ikke vildt stærk i forhold til prisen.
Men MS 170 er imidlertid eminent til at fælde småtræer og save dem op på en tidseffektiv måde.
Dens styrke ligger nemlig i det lille og brugervenlige format samt, at den er så let at starte. Du behøver ikke at bruge kræfter, når du trækker, og det gør den kun endnu mere brugervenlig.
Derudover kan vi lide den karakteristiske kastbeskyttelse og den indbyggede stop-start-choker, som du nemt kan nå med tommelfingeren. Alt det gør hele motorsaven meget let at bruge.
Kædestrammeren kunne derimod godt have været mere moderne udformet. Den er enkel at spænde, men omstændeligt placeret, fordi skruerne ikke sidder i nærheden af hinanden.
Der er en del vibrationer fra kædesaven, dog ikke i en grad der forstyrrer os nævneværdigt. Men med tanke på, at MS 170 ikke er et muskelbundt, så er vibrationerne de alligevel lige i overkanten.
Afskærmningen til motoren løsnes helt enkelt ved at dreje låsen 90 grader med en skruetrækker, hvorefter afskærmningen kan åbnes.
På den måde er der ikke nogen risiko for at smådele kan gå i stykker, når du åbner låget, og samtidig sidder afskærmningen også sikkert på sin plads.
Det er faktisk en løsning som andre producenter kunne tage ved lære af.
Når afskærmningen er afmonteret, så sidder tændrør og filter med mere let tilgængeligt på indersiden.
Målgruppen som denne motorsav henvender sig til, er dog lidt svær. I dette segment klarer batterimotorsave sig nemlig rigtig godt i dag. De batteridrevne kædesave er blevet meget kraftfulde og har lang nok batteritid, til at du kan nå at skære brænde og andre ting op - uden at stresse. Motorsave på batteri kan uden problemer fælde mindre til middelstore træer og save dem op - nøjagtig som MS 170 også er mest velegnet til.
Stihl MS 170 er derfor primært interessant, hvis du ønsker netop en benzinmotorsav – i stedet for en batterisav. Det kunne for eksempel være, hvis du skal langt væk fra en strømkilde til opladning. I skoven er benzin stadig en klar fordel fremfor at skulle fylde bilen med opladte batterier til hele dagen.
Motorsav med integreret vaterpas. God til småtræer og krat
Type: Batteridrevet motorsav (lithium-ion, 60 volt) Målt batteritid: 18 min. 38 sek. uden belastning Decibelniveau: 93,5 Sværd: 400 mm Kædedeling: 3/8" Vægt: 4, kg
Cub Cadet LH5 C60 er en god batteridrevet motorsav, som er let at vedligeholde. Hele konstruktionen opleves som at have en høj kvalitet.
Vi kan godt lide den effektive smøring af sværdet og kæden, og det gør heller ikke noget, at vedligeholdelsen er så nem. Lydniveauet er ret højt i forhold til ydelsen, og at det er en motorsav med batteridrift.
Ulempen ved LH5 C60 er, at den føles unødigt stor. Hele maskinen plus sværdet bliver næsten 90 centimeter tilsammen, og selve maskinen udgør i sig selv 50 centimeter.
Cub Cadet LH5 C60 vejer også en del. Netop den høje vægt er dog ikke noget reelt problem, fordi saven har et god balancepunkt. Størrelsen betyder dog alligevel, at den ikke er så smidig, når du eksempelvis skal sære kvistene af et træ.
Sikkerhedslåsen til start fungerer bedst for højrehåndede. Saven egner sig også bedst til personer med lidt større hænder, for håndtaget er ret groft.
Kastbeskyttelsen ligger rigtig godt i klikket. Beskyttelsen aktiveres hurtigt, og det opleves som tilpas let at slå den tilbage igen.
Knappen til batteriindikatoren skal holdes inde et stykke tid, før den giver udslag og viser, hvor meget strøm du har tilbage. Vi havde hellere set, at det var nok at klikke på den lidt hurtigt.
Men det er kun en lille bemærkning, det er trods alt til at leve med.
LH5 C60 arbejder ikke så hurtigt, men den kan alligevel klare en hel del. Den passer til træer på op til 15 cm i diameter. Så motorsaven vil kunne følge med på en mindre grund med småtræer og krat – selv når de har nået at brede sig lidt mere.
Saven har et indbygget vaterpas, som du kan kaste et blik på for at se, om du saver lige.
Det er ikke den hurtigste og mest handy sav, vi har testet. Så det giver ingen topplacering.
Men Cub Cadet LH5 C60 er generelt en ganske god motorsav, og den er absolut ikke et dårligt køb.
Motorsav med masser af kraft. Velegnet til rutinerede brugere med meget træarbejde
Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40,9 cm Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 23 m/s Kædedeling: .325"P Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 109,6 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg Garanti: 2 år Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse, nøgle
Jonsered CS 2240 S er en motorsav, der skiller sig ud med både sin styrke og sit bid. Du kan nemt og problemfrit save igennem både små og store træer.
Og under savningen er det helt tydeligt, at den tager rigtig godt fat. Saven har dog tendens til kast, især når vi saver i hårdere træsorter.
CS 2240 S er også god, fordi den så er brugervenlig. Det er let at fylde olie og benzin på, og den er også enkel at rengøre.
Betjeningsgreb og knapper er smart placeret. For eksempel er stopknappen beskyttet, så du ikke kommer til at trykke på den ved en fejl, men knappen er alligevel synlig og let tilgængelig.
Snaplåsene til luftfilteret holder dog ikke særlig godt, de går desværre ret nemt i stykker. Samtidig er de ret dyre i indkøb - især med tanke på at de er lavet af plastik.
CS 2240 S afgiver helt generelt svage vibrationer under arbejdet, og saven er velbalanceret i hånden. Motorsaven er dog lidt træg og ret tung at trække i gang. Den starter godt nok altid efter 2-3 træk, hvilket er glimrende - det tager bare lidt tid at få den op i omdrejninger.
Når den først er klar, så kører saven som et urværk. Vi oplever en driftssikker og stærk motorsav, der kan klare det meste. Når vi kigger på selve saven, så giver den et ret så råt og upoleret indtryk med dens brede kæde. Og med det kraftige træk, så føles den virkelig som en arbejdshest.
Der er ingen problemer med at kæden bliver slap, selv når vi kører den gennem en bunke grene. Hvis kæden alligevel skulle blive slap, så er kædestrammeren velkonstrueret og praktisk i brug.
Med savens tendens til kast, så havde vi gerne set en dobbelt kastbeskyttelse - som vi ser hos nogle af Jonsered CS 2240 S's nærmeste konkurrenter.
Hvis du er ligeglad med dobbelt kastbeskyttelse, så er Jonsered CS 2240 S et godt valg. Her får du en kraftfuld og kompetent motorsav, som virkelig kommer til sin ret, hvis du har mange træer på grunden og ofte saver brænde.
Enkel batteridrevet motorsav til privatpersoner og til havens lette beskæringsopgaver
Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 18 V | Kapacitet: 5 Ah Batteritid: 25 min (ubelastet), 5,3 min (belastet) Lydniveau: 73,9 dB Vægt: 4,2 kg (heraf 742 g batteri) Sværdlængde: 26,5 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
Ryobi OCS1830 er en brugervenlig akku motorsav, og rent størrelsesmæssigt er den virkelig praktisk i brug. Saven opleves ret let, og har samtidig et ret smalt design.
Sikkerhedsknappen til start sidder foroven, så du let kan komme til den, uanset om du er højre- eller venstrehåndet. Det gummierede håndtag betyder, at du får god kontrol over motorsaven ... på trods af en del vibrationer.
Motorsaven har en byggekvalitet der er godkendt til prisen – selvom den virker lidt plastikagtig. Der er en smule spillerum i fastgøringen mellem sværd og maskine.
Når kæden skal strammes på OCS1830, så fungerer det overraskende godt. Saven har en drejeknap udvendigt og et låg med to tapper. Den ene spænder du med, og den anden slækker du med. Det går nemt både med og uden handsker. Det er også enkelt at løsne kappen når saven skal gøres ren.
Kastbeskyttelsen har tydelige indstillinger, og oliedækslet sidder ret højt oppe, så saven er nem at fylde olie på. Vi oplever at saven hugger en del, især når vi saver træ op. Derimod er motoren ret kvik, så du er hurtigt i gang igen.
Batteriet er godt placeret samt nemt at tage ud og sætte i igen. Derimod er batteriindikatoren placeret forneden, så den kan ikke ses under brug - og det virker faktisk lidt pudsigt.
En stor fordel ved OCS1830 er, at den er en del af One+-familien, så du kan dele batteriet med andet 18-voltsværktøj fra Ryobi. Ulempen er ydeevnen af batteriet under belastning.
Ubelastet holder batteriet ret længe. Men så snart vi belaster OCS1830 med lettere arbejdsopgaver, falder driftstiden til lige under et minut pr. amperetime.
Det betyder med andre ord, at du kan save cirka fem minutter med et batteri på 5 Ah. Så hvis du kun skal opsave et meget lille træ eller en lille stabel brænde, er det muligvis nok. Men med tanke på prisen, så virker drifttiden ærlig talt lidt nærig.
Overordnet egner OCS1830 sig til privatpersoner, der vil have en sav til meget enkle arbejdsopgaver. Den er for eksempel praktisk og tilstrækkelig kraftfuld til lettere beskæring af træer. Men det er slet ikke en motorsav, du tager med ud i skoven - hverken til opsavning eller afkvistning.
Motorsav til lettere beskæring – til dig med andet 18V grønt Bosch værktøj
Type: Batteridrevet motorsav (lithium-ion, 18 volt) Sværd: 135 mm åben flade Kæde: Oregon Lænker: 33 stk. Vægt: 3 kg
Bosch Universal Chain 18 er en batteridrevet motorsav til træbeskæring og brændesavning – så måske er der mere tale om en batteridrevet grensav end en traditionel kædesav.
Desværre er den ret sløv i forhold til sin målgruppe. Den klarer – over tid – lidt større grene, men det går for langsomt. Ligeledes er den tidsmæssigt ineffektiv, hvis du skal save brænde med den. Den egner sig især til beskæring af tyndere grene på relativt åbne buske og træer.
Desværre har den også en ret lav sikkerhed. Det er nemt at starte kæden med én hånd, da afspærrer og gas sidder meget tæt – selv for et barn.
Kastbeskyttelsen er heller ikke aktiv, i stedet er den er låst i en enkelt position. Det betyder, at kæden ikke stoppes i tilfælde af at motorsaven kaster (hurtigt opadgående vip) tilbage mod kroppen.
I stedet for den traditionelle kastbeskyttelse sidder der en metalbeskyttelse forrest på sværdet. Metalstykkets funktion er også at give bedre kontrol, når du beskærer – du lægger metalstykket på grenen for at få et lige snit.
Metalstykket fungerer også som en passiv kastbeskyttelse, men fraværet af en traditionel kastbeskyttelse sænker vores følelse af sikkerhed, når kæden ikke standses. Selve sværdet er heldigvis kun åbent omkring 14 centimeter.
Den korte kæde sætter sin begrænsning for de opgaver, som du skal gå i gang med. Tag derfor arbejdsbredden med i betragtning, før du angriber budskadset.
Bosch Universal Chain 18 passer til dig, der har andet værktøj fra Bosch' grønne serie. Og til dig, som måske savner kræfterne til at arbejde med en grensaks – og/eller modet til at betjene en decideret kædersav.
Hvis du finder et egnet anvendelsesområde til den, så gør den sit arbejde – omend ganske langsomt ved andet end enklere opgaver.
Batteriet dør, så snart det bliver koldt udenfor
Kraftkilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Spænding: 36 V Kapacitet: 2 Ah Batteritid: 13,5 min. (ubelastet) Lydniveau: 96,1 dB (målt) Sværdlængde: 16” Inkluderet tillbehør: Sværdbeskytter
Ryobi Ry36Csx40B er en ganske højlydt og grov motorsav. Saven giver indtryk af at kunne klare en hel del, men i praksis kan den kun bruges til at fælde småtræer og save lidt brænde.
Når den fungerer, så kan saven klare træer på op til 15 centimeter i diameter, dog uden at være særlig tidsbesparende – men den fungerer kun ordentligt, når det er rimelig varmt udenfor.
Det virker mere rimeligt overfor ydeevnen, at du kun bruger den til at skære kviste af eller save brænde.
Håndtaget er gummibelagt og ganske groft i sit design. Sikkerhedslåsen fungerer for både højre- og venstrehåndede.
Kastbeskyttelsen er i orden, selvom der er lidt høj modstand. Den giver ingen direkte fornemmelse af finesse, men den fungerer alligevel godt.
Her stopper vores positive indtryk dog.
Ry36Csx40B har flere problemer, men især to store af slagsen:
Vi oplever nogle fine detaljer på motersaven, men ydeevnen rækker ikke til at save om vinteren – eller et koldt efterår/tidligt forår.
Mange vælger at fælde træer og lave brænde i de kolde måneder, hvor træets saftspænding er mindst. Så i princippet er Ryobi Ry36Csx40B for det meste ubrugelig, når du har allermest brug for den.
Kraftfuld batterisav med delvist ugennemtænkt design
Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 35 cm Maksimal kædehastighed: 11,8 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 52 stk Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 3,6 kg Batteritype: Litium-ion Batterispænding: 48 V Batterikapacitet: 5 Ah Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
Stiga SC 48 AE er en batterimotorsav med god længde på savsværdet i forhold til maskinens størrelse. Det gør den effektiv til fældning og opskæring af mindre træer. Først og fremmest egner den sig dog godt til afkvistning. Ved endnu mindre arbejder – såsom nedsavning af grene – har kæden desværre tendens til at springe.
Motorsaven er nem at rengøre, og du kan hurtigt fjerne drivhjulsdækslet. Batteriet er lidt besværligt at tage ud, men opladeren er på den anden side praktisk. Batterispændringen er en smule kraftigere end den aktuelle branchestandard, og Stiga har relativt lave priser på deres batterier. Stiga sælger endnu ikke pakker med motorsav, oplader og batteri samlet, hvilket egentlig er underligt, da udvalget af kompatible batterier er så lille.
Opbevaring af motorsaven gøres lettere af et praktisk ophængningshul. En smart udformning af start/stop-knappen gør den lettere at komme til, hvis man har beskyttelseshandsker på. Kastbeskyttelsen er desværre placeret så tæt på det forreste håndtag, at der ikke rigtig er plads til en stor hånd med handske. Gashåndtagets låsemekanisme er desuden ret lille.
SC 48 virker også ret tung. Dette skyldes ikke en specielt høj maskinvægt, nærmere at motorsaven er ret ubalanceret med en stor del af vægten bagtil. Det gør det mere anstrengende at save i længere tid ad gangen. Stiga SC 48 AE har et delvis ugennemtænkt design, men giver samtidig meget kraft for pengene.
Et ydelsesmonster uden finesse
Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 51,8 cm³ Effekt: 2,4 kW Lydniveau: 90,6 dB (målt) Vægt: 4,7 kg (eksklusiv skæreudstyr) Sværdlængde: 37 cm Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse
AL-KO Solo 652 er en rigtig kraftkarl, der formodentlig ville passe fint til et savværk – selvom vi ikke har testet den på den måde. I stedet har vi testet den som en motorsav henvendt til private med en større skovgrund og robuste træer.
Den klarer alt, som vi udsætter den for. Det lange sværd gør, at den også egner sig til træer med stor diameter. Vi hører ingen protester fra motoren, når vi lader den arbejde i vanskelige omgivelser. Den kraftige kæde kværner derudaf, og den kommer hurtigt igennem træerne.
AL-KO Solo 652 er ret træg at starte i standardtilstand. Der er en stor modstand at overvinde med kraft fra næver og arm. Men heldigvis er der en knap du kan trykke ind for at mindske modstanden. Det giver en væsentligt behageligere startoplevelse. Derefter springer knappen ud igen, og motoren kører med fuld kraft.
Desværre lider motorsaven under en hel del vibrationer. Den er ikke tilstrækkelig velbalanceret af en maskine i denne styrkeklasse. Endvidere er den meget tung og højlydt. Med tiden bliver det lidt belastende at bruge den. På den anden side er det ikke den motorsav du vælger til at save brænde, den er nærmere beregnet til kortere perioder, hvor du fælder og afkorter lidt større træer.
Chokeren er let at komme til. Du trækker en knap ud, og skubber den ind igen, når du har startet motorsaven. Primeren er også fint placeret. On/off-knappen er skjult under primeren og har samme farve som selve motorsaven – den kunne godt have været tydeligere.
Olie- og benzindækslerne åbnes lettest med det medfølgende værktøj. Der er ret små dupper på dem, så ellers låser de sig nemt. Men de er godt placerede til påfyldning. Kappen har kliklåg. Det kan åbnes med fingrene, men det strammer en del, og vi har tendens til at bruge en mejsel i stedet. Klikbeslagene er af hård plastic. Det føles overordnet som om, at byggekvalitet og materialevalg kunne have været højere og mere gennemtænkte med tanke på prisen.
Den store ulempe vi ser ved denne motorsav er netop prisen. Med tanke på hvor højt den er prissat, kunne vi have ønsket bedre balance i saven og flere smarte nyskabelser, der får den til at skille sig ud fra mængden.
Som det er i dag betaler du kun for styrken, og man kan finde billigere motorsave med tilstrækkelig god ydeevne til husejere med en skovgrund. Der er simpelthen ikke nok, der adskiller den fra konkurrenterne t mellemklassesegmentet. Men er du på udkig efter en arbejdshest, der er kraftfuld uden egentlig finesse, er den et okay køb.
Stor og kraftfuld men kort batteritid
Kraftkilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion | Spænding: 24 V | Kapacitet: 2 Ah Batteritid: 8 min. (ubelastet) Lydniveau: 96,6 dB (målt) Sværdlængde: 36 cm (målt 22 cm) Vægt: 5 kg Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse, dobbelte batterier, oplader
GreenWorks GD24X2CS36 er en robust motorsav. Den er stor og larmer en hel del. Prisen indikerer, at det er en budget-motorsav, og det er det også. Men udseendet minder mere om en større model med masser af kraft.
Desværre reducerer batteritiden karakteren. Trods dobbelte 2 Ah-batterier (den starter ikke, hvis du ikke har to batterier i), er batteritiden ynkelige 8 minutter og 22 sekunder. Det er ikke nok.
Det, som de dobbelte batterier ikke gør for batteritiden, gør de derimod for vægten, det er en tung sav. Uden batteri vejer motorsaven lidt over fire kilo, og med vores test-batterier i kan du lægge et kilo til, så vi er oppe på samme vægt, som mange højtydende motorsave. Hvis du vil maksimere motorsaven med større batterier, f.eks. dobbelte 4 Ah, taler vi om en vægt på 5,5 kilo.
Dog er der god fart på GD24X2CS36, når vi begynder at save. Du kan nemt dele en træstamme eller fælde et træ. Men når du har fældet træet, er batteriet afladt, og kæden er løs. Risikoen er desuden, at kæden hopper, når du er midt i træet. Det gør den nemlig, selvom vi bare holder gassen inde og lader sværdet rotere, efter et lille stykke tid ligger den som en bue nogle centimeter over sværdet. Der er heller ikke noget indbygget værktøj, som du kan tage af og spænde den med. Du skal have værktøjskassen med dig for at kunne skrue op og spænde kæden.
GreenWorks GD24X2CS36 passer til dig, der er stor og stærk, og som allerede har en række maskiner i Greenworks 24-voltsegment og dermed har masser af batterier. Så har du en stærk motorsav og kan skifte batteri, hvis den dør midt i savningen. Du skal dog stramme kæden igen og igen.
Motorsaven har længe været et uundværligt redskab for land- og skovbrugere, men bliver mere og mere populært blandt almindelige husejere. Dette skyldes nok til dels, at der i dag findes et stort udvalg af brugervenlige og billige motorsave til lettere opgaver. Traditionelt har motorsave været benzindrevne, men i dag er elektriske motorsave også populære, både med ledning og batteridrevne. De senere år er især batteridrevne motorsave vokset i popularitet, da deres batterier er blevet både stærkere og billigere. Benzinmotordrevne motorsave er stadig overlegne, når det gælder kraften, men el-motorsavene har andre fordele, der vægter højere for mange forbrugere. Først og fremmest støjer de ikke så meget, og man slipper for generende udstødning. Hvilken type motorsav du skal vælge, afhænger af de arbejdsopgaver, du skal benytte den til. Har du mange store træer, der skal fældes, er en benzindrevet motorsav at foretrække. Skal du derimod fælde mindre træer og afkviste, er en el- eller batteridrevet motorsav tilstrækkeligt.
Motorsaven er et kraftfuldt redskab, som kan være livsfarligt, hvis det håndteres forkert. Hvert år sker der hundredvis af ulykker med både kvæstelser og dødsfald som følge af arbejde med motorsav. Skeler man til vores svenske naboer, er skovarbejde sammen med landbrug de mest ulykkesramte brancher. Som privatperson har du ganske vist ret til at fælde træer på din egen grund uden dokumenteret uddannelse. Men det kan alligevel være en god idé at tage certifikat til motorsavfor at udbygge din viden og mindske risikoen for ulykker. Med et motorsavscertifikat må du derudover anvende motorsaven på andres grund og endvidere arbejde professionelt med at fælde træer. Husk på, at man altid skal varsle andre inden fældning, og at man skal kontakte ejeren af vej og ledninger, hvis der er veje eller ledninger inden for træets rækkevidde.
Foruden nærkontakt med motorsaven skyldes mange ulykker flyvende flis, grene og stammer. Derfor er det vigtigt ikke blot at håndtere motorsaven korrekt, men også at bære passende beskyttelsestøj. Som privatperson er der ingen lovkrav om beskyttelsesudstyr, men det kan være en god idé at se på reglerne, som professionelle træfældere følger, der er jo en grund til, at de er lavet. Ifølge reglerne for professionelle skal man bære følgende:
Savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko (med beskyttende stålkappe.)
Savbeskyttelsesbukser (som standser kæden ved nærkontakt, se eksempel her.)
Hjelm
Høreværn
Visir
Arbejdshandsker
For at din motorsav kan holde længe, er det vigtigt, at du vedligeholder den i forbindelse med hver brug ved at sikre, at den har den rette mængde kædeolie, at kæden er tilpas stram, og at den holdes velslebet. Når du er færdig med at save, bør luftfilteret også kontrolleres og om nødvendigt rengøres. Sørg også for at anskaffe det rette fileudstyr for at spare tid og få det bedste resultat.
Vi anbefaler at købe følgende tilbehør, når du anskaffer en motorsav:
Ekstra kæde
Kædeolie
Filelære og ryttermål (til hurtigere slibning af kæden)
Sværdet er ganske vist også en forbrugsvare, men det holder betydelig længere end kæden og er derfor ikke med på listen ovenfor. Hvis man vil være ekstra godt forberedt til drilske situationer som f.eks. syge eller kraftigt hældende træer, fås også hjælpemidler som fældekile, spil, trævælter og brydejern.
Lave priser. Stadig flere køber motorsav på nettet. Den primære årsag er sandsynligvis, at det er lettere at sammenligne priser og finde en model til en attraktiv pris. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.
Gratis levering. Hvis du køber din motorsav i en webbutik, er levering til matriklen som regel med i prisen. Så slipper du for at bruge tid på at komme til og fra butikken. Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin motorsav på nettet.
Selvom motorsavene på markedet ligner hinanden ved første øjekast, kan de have store indbyrdes forskelle. Det er for eksempel vigtigt for ergonomien, at de er godt afbalancerede, og der findes også en række funktioner, de bør være udstyret med af hensyn til sikkerheden. Her gennemgår vi de punkter, du bør tage højde for, når du vælger motorsav.
Vi beskriver også begrebet kædedeling og forklarer, hvordan du måler kædedelingen på din kæde.
Et af de første spørgsmål, du stilles overfor, når du skal købe motorsav, er, om den skal være batteridrevet, eldrevet med ledning eller benzindrevet.
Den batteridrevne har den fordel, at du spiller for at bøvle med forlængerledning, når du skal ud at save. Ulempen er selvfølgelig, at den skal lades op igen mellem omgangene. Vælger du en batteridrevet kædesav, er det vigtigt, at den kan holde til hele den opgave, du regner med at skulle bruge den til, inklusive både træfældning og opkapning. Ellers er du nødt til at have flere batterier. En batteridrevet motorsav er sjældent velegnet, hvis du har velvoksne træer eller træer i hårde træsorter, f.eks. eg.
Vælger du en batteridrevet motorsav, er det en god idé med en børsteløs motor for at få en længere levetid.
Den eldrevne motorsav med ledning har i stedet den fordel, at den ofte er lidt lettere og fleksibel end en benzindrevet model. Til små træer eller for husejere med en lidt mindre grund og få men spinkle træer, er denne type ofte tilstrækkelig.
El- og batteridrevne kædesave har også den fordel, at de ikke afgiver udstødningsgasser, og at de er støjsvage, så de kan anvendes indendørs og i tæt bebyggelse uden at forstyrre.
Hvis man ejer skov eller en grund led tykke træer, er den benzindrevne motorsav det bedste valg. Den er ofte tungere, men har samtidig højere kapacitet og er desuden ledningsfri.
De benzindrevne motorsave er normalt udstyret med totaktsmotorer, når de henvender sig til den almindelige husejer, deres kapacitet er for det meste tilstrækkelig. Men der fås også motorsave med firtaktsmotor. De er betydeligt mere kraftfulde.
Som med alle maskiner opstår der vibrationer, når du bruger dem. Skal du anvende motorsaven ofte, er det vigtigt, at du ikke bliver udsat for unødigt kraftige vibrationer, da det i det lange løb kan medføre skader på kroppen.
Billige maskiner har ofte ringere vibrationsdæmpning, så du ikke orker at anvende dem lige så længe.
Ind imellem hugger motorsave sig fast, og så kan de blive kastet tilbage mod dig. Dette kan også ske, når spidsen rammer først. Derfor er motorsave udstyret med kædebremse, ofte kaldet kastbeskyttelse. Nøjagtig hvordan den udløses, kan variere. For eksempel kan den bremse kæden, når dne mærker, at kædesaven laver en kraftig bevægelse, eller den kan fungere på den måde, at din hånd rammer en udløser, som bremser kæden, når motorsaven flyver op. De kan også have inertiudløst kædebremse.
To andre sikkerhedsfunktioner er fangtappen, der fanger kæden, hvis den går løs, og højrehåndsbeskyttelsen, der gør, at kæden ikke kan ramme fingrene.
Det er også lovpligtigt, at motorsaven skal have en stopknap og en låseanordning, så man ikke kan gasse op ved en fejl.
Mange motorsave kræver også, at du trykker to knapper eller greb ind, for at den kan starte. Dette er også en sikkerhedsfunktion.
Det er generelt hårdt for kroppen at fælde træder. Arbejdsstillingen ved opkapning er næppe ergonomisk, og derfor er ergonomien et vigtigt punkt ved valg af motorsav.
Det drejer sig dels om vægten på maskinen, dels om hvordan den er udformet. Er grebet godt og vægten tilpas, kan du save længere tid ad gangen, og det tager ikke lige så hårdt på kroppen. Motorsaven skal også være godt afbalanceret.
Ud over de vigtige sikkerhedsfunktioner er der også nogle forskellige funktioner, som nærmere gør en forskel for brugeroplevelsen. Funktioner til enkel start og stop er almindelige og kan hedde forskellige ting afhængigt af producenten.
Mulighed for at variere sværdlængden til forskellige arbejdsopgaver er også en god funktion, der findes på visse modeller. En kort sværdlængde er eksempelvis at foretrække ved afkvistning, mens en kraftig stamme kræver en større sværdlængde.
På de lidt finere prof-save er der også en luksusfunktion. De udstyres af og til med en funktion til varme i håndtaget, så de også kan anvendes om vinteren i længere perioder.
Når du vælger motorsav, så sørg for, at det er let at spænde kæden på den, da det er noget, du kommer til at skulle gøre ofte. Visse motorsave har værktøjsfri kædespænder, hvilket er at foretrække, hvis de virker tilfredsstillende.
Du bør også kontrollere, at det er nemt at komme til at rengøre luftfilteret og eventuelt også tændrøret. Sørg også for, at det er nemt at kontrollere og påfylde olie, da det er den, der smører kæden.
Endelig har du vedligeholdelse af kæden. Nogle foretrækker, at slibe kæden manuelt med en rundfil, hvor du filer hvert skæreled for sig. Men hvis man anvender motorsaven ofte, og vil have overstået filningen i en fart, er en kædesliber en god investering.
Dette er også et vigtigt punkt, når du vælger motorsav. En kædesav får mange tæsk, og selvom du vedligeholder den omhyggeligt, kan der opstå skader. Det er alfa og omega, at der er adgang til reservedele. Det er der oftest hos de kendte mærker, enten i butikken eller ved at ringe og få dem sendt hjem til dig.
Garantien er også vigtig. Går motorsaven i stykker, kort tid efter du har købt den, skal du ikke behøve at betale for en ny.
Der findes mængder af tilbehør, som både forenkler savearbejdet og bidrager til sikkerheden. Her følger nogle eksempler.
Kæder: Du kan købe ekstra kæder til din motorsav, hvis den gamle er blevet slidt og skal skiftes ud.
Sværd: Som ovenfor. Du kan købe et nyt sværd til motorsaven, hvis det gamle er slidt op.
Olie: Du bør altid have olie hjemme og fylde på motorsaven efter behov.
Spil: Hjælper med at få balstyriske, vanskelige træer til at falde, hvor du vil have dem.
Trævælter: Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning, men fungerer også som løftehjælp til tømmeret.
Fældekile: En kile, du sætter ind, så træet ikke kan klemme saven fast, mens du saver. Normalt af plastic.
Brydejern. Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning ved hjælp af vægtstangsprincippet.
Kædesliber: Holder kædens skæreled skarpe, så motorsaven ikke må kæmpe sig igennem hvert eneste træ.
Savbuk: Løft stokkene op på en savbuk, så du kan stå lige, når du kapper dem op.
Tømmerjig: Med denne kan du lave dine egne brædder ved at koble jiggen til motorsaven og derefter save stokkene på langs.
Foruden motorsaven bør du også bære beskyttelsestøj. Dette består af savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko, arbejdshandsker, savbeskyttelsesjakke, savbeskyttelsesbukser og en hjelm med visir og høreværn.
Det er også godt at tage en forbinding med ud.
Sørg for, at du kan ses tydeligt, når du fælder træet, så eventuelle forbipasserende ikke kun kan høre, men også se, hvad der foregår.
En motorsav består i grove træk af en krop, et sværd og en kæde. For at disse skal kunne fungere sammen, kræver det, at de har samme kædedeling. Hvis du har en kædesav uden sværd og kæde, kan du altså ikke købe et hvilken som helst sværd eller kæde til den.
Det er savens konstruktion, som afgør, hvilken type sværd og kæde du skal bruge. Sværdet er normalt udstyret med et næsehjul, og dette og kæden skal have den samme kædedeling som motorsavens drivhjul, for at de kan fungere sammen.
Når man taler om kædedeling, er det dog ofte afstanden mellem drivleddene på en kæde, der hentydes til, da det er kæden eller sværdet, som du normalt udskifter. Der findes så forskellige typer af kædedeling. Den almindeligste på motorsave i dag er 0,325". Men der findes også en hel del motorsave med 3/8" kædedeling.
Du kan gøre tre ting for at finde ud af, hvilken type du behøver.
Det er nemmest at tjekke model og producent på din motorsav og læse i manualen, hvilken kædedeling der er korrekt for din maskine. Manualen findes ofte på producentens hjemmeside, hvis du har mistet dit trykte eksemplar.
Tag motorsaven med hen til en forhandler. En fagmand bør nemt kunne se, hvilken model det er, og ved dermed hvilke kæder og sværd der passer til.
Måle kædedelingen selv.
Hvis vi har anmeldt motorsaven, bør kædedelingen være angivet i produktspecifikationen over anmeldelsen.
Alternativ tre er i teorien enkelt, men kræver en præcis måling. Der er for eksempel kun 1,3 millimeter forskel mellem en 0,325" og en 3/8". Den rigtige måde at finde ud af delingen er at måle afstanden mellem tre nitter. Hvis du måler afstanden, deler den med 2 og omregner det til tommer, får du kædedelingen. Eksempel: Måler du afstanden mellem nitterne på en 0,325", får du afstanden 16,5 mm. Derefter tager du 16,5/2=8,25 mm. Endelig omregner du til tommer og får 0,325.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.