Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Motorsav: 6 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 18.03.2019

Vi har testet motorsave og udpeger Stihl MSA 120 C-BQ til bedst i test. Det er en ret kompakt motorsav, der samtidig rummer stor kraft og en høj byggekvalitet. Er du i stedet ude efter en benzinmotorsav, er Stihl MS 211 C-BE det bedste premiumvalg. Det er en handy motorsav til allroundbrug, som er let at starte.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører vores test selv og tester produkterne på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vi har testet motorsavene ved at save, afkorte og afkviste et stort antal træer af forskellig tykkelse og sort. Vi har også udfordret motorsavene med sværere opgaver som savning i grenbunker, en krævende opgave for sværdet og kæden, fordi det indebærer mange hårde ryk.

I vores bedømmelse har vi blandt andet fokuseret på følgende egenskaber:

 • Ydeevne: Hvor kraftig er motorsaven? Hvor har den sine begrænsninger? Hvilke former for hårdere arbejdsopgaver kan den håndtere - kan den eksempelvis klare at save i grenbunker?

 • Brugervenlighed/sikkerhed: Hvor let er det at bruge motorsaven? Er den nem at vedligeholde mellem brug? Hvilke sikkerhedsfunktioner har den?

 • Byggekvalitet: Hvilke materialer er motorsaven produceret i? Hvordan er holdbarheden? Har motorsaven en god ergonomi?

Vi har også medtaget faktorer som funktioner, tilbehør, garantier og andre vigtige forhold. Samtlige aspekter er derefter vægtet i forhold til produktets pris for at kunne give en retfærdig karakter.

Bedst i test

Stihl MSA 120 C-BQ

Praktisk, mindre motorsav med stor styrke

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 3,2 Ah Sværdlængde: 30 cm Kædedeling: 1/4"P Kædetykkelse: 1 mm Antal kædeled: 45 stk Lydniveau: 91,4 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 0,8 kg Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MSA 120 C-BQ bliver bedste batterimotorsav, fordi den er både let og praktisk, samtidig med at den er kraftfuld. Den egner sig godt til enklere arbejdsopgaver, eksempelvis at fælde eller afgrene mindre træer. Den har både et relativt kort sværd og en kæde, der er tyndere end normalt, selv på denne type af motorsav. Det gør den let og praktisk at komme frem med.

Derimod kan vi savne en ekstra sikkerhedsfunktion. Nu er det egentlig bare at slå kastbeskyttelsen til, så er du klar til at save. Det vil mange måske sætte pris på, men med tanke på sikkerheden virker det ikke helt smart.

På den anden side er det en god idé, hvis man eksempelvis skal klatre op i et træ for at save grene af, eller hvis man står på en stige. Der kan det være praktisk at slippe for en startknap. Den har også en praktisk transportstilling, hvor batteriet sidder fast, men saven og batteriets kontaktflader ikke rører hinanden.

Stihl MSA 120 C-BQ er måske lille, men den er bestemt ikke splejset. Den har ingen problemer med at save ret tykke grene af hårdere træsorter såsom eg. Den kan også klare en del slag og ryk, uden at kæden hopper eller bliver slap. Det er heldigt, for kæden er ret svær at spænde – knappen yder hård modstand.

En anden ulempe ved MSA 120 C-BQ er, at den skal rengøres ofte. Bruger du den i krat og træsorter, der afgiver meget smuld, bliver kædehuset hurtigt stoppet til. På den anden side er den nem at rengøre.

Batteritiden er bestået og holder til cirka en halv dag ved arbejde med lav intensitet såsom beskæring af træer. Stihl angiver batteritiden til omkring en halv time. Du kan også købe et batteri med større kapacitet. Det er en fordel, at du kan se batteristatus direkte på motorsaven. Overordnet er det en let og lille batterimotorsav med flere kræfter, end den ser ud til.

Lav vægt kompakt størrelsekraftfuld for klassenhøj byggekvalitet
Skal rengøres ofte

Husqvarna 436 Li

Handy og pålidelig batterimotorsav

Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 25-35 cm Maksimal kædehastighed: 15 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,1 mm Antal kædeled: 45 stk Lydniveau: 106 dB Længde (mål): 430 mm Bredde (Mål): 255 mm Højde (Mål): 230 mm Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,8 kg (målt) Garanti: 1 år Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 436 Li er en både handy og pålidelig batteridrevet motorsav. Husqvarnas ry inden for motorsave er i den absolutte verdenselite, og 436 Li er bevis for, at man også kan konstruere batteridrevne motorsave af rang.

Motorsaven er godt balanceret og let at håndtere, samtidig med at den er kraftfuld i forhold til sin begrænsede størrelse og for at være en batterimotorsav. Kæden springer ikke lige med det samme, ikke engang ved frit arbejde i en stor, rodet bunke grene. Designet er forbilledligt gennemtænkt.

Både gashåndtag og tilhørende låseanordning har en god størrelse. Kastbeskyttelsen er godt placeret og let at håndtere. Start/stop-knappen kan derimod virke ret lille, hvis man har store hænder og tykke arbejdshandsker på.

Af en eller anden grund er sværdbeskyttelsen længere end det tilhørende sværd og falder let af. Det er nemt at tage batteriet ud for at oplade det. Det tilhørende batteri er stort og holder længe.

Opladeren lader hurtigt og har derfor en ret kraftig – og støjende – indbygget ventilator for at modvirke overophedning under opladningen. Underligt fungerer opladeren ikke i minusgrader. 436 Li er et udmærket valg for en havemand eller privatpersoner, som skal bruge en motorsav til lettere opgaver, såsom fældning, afkvistning og opskæring af mindre træer.

Høj byggekvalitetpålidelighandylang batterilevetid
Opladeren kræver plusgradersværdbeskyttelsen sidder løst
Bedste premiumvalg

Stihl MS 211 C-BE

Letstartet og handy motorsav til allroundbrug

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 35,2 cm³ Effekt: 1,7 kW Tankvolumen: 0,27 l Sværdlængde: 35 cm Kædedeling: 3/8"P (lavprofildeling) Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 50 stk. Kædetype: PD3 Lydniveau: 106,8 dB Vægt: 4,6 kg Garanti: 2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stihl MS 211 C-BE er en motorsav, der kan klare en bred vifte af arbejdsopgaver, samtidig med at den er let at starte og enkel at vedligeholde. Stihl har en funktion, der kaldes Easy2Start. Det er en spiralfjeder, der lagrer energi. I praksis gør det, at du ikke behøver at trække særlig hårdt eller hurtigt for at den skal starte. Det er nok med et enkelt ryk, så er den i gang. Funktionen fungerer rigtig godt og er en af de største fordele ved denne motorsav. En anden fordel er, hvor nem den er at rengøre- Du folder bare en knap ud og drejer den rundt. Desuden har motorsaven igen problemer med at gnave sig igennem træ og grene, selvom der ophobes lidt snavs i den.

MS 211 C-BE er velegnet som allroundsav. Den har kræfter til at fælde mindre til mellemstore træer. Når det gælder brændstoføkonomien, skiller den sig ikke ud hverken positivt eller negativt. Den præsterer på omtrent samme niveau som konkurrenterne, og det betyder i praksis, at du kan fælde et par træer og afgrene dem på en tank. Den passer også fint, hvis ud skal save et træ op eller afkviste det, selvom en let batterimotorsav er optimal til netop afkvistning. Vi har kommentarer til nogle småting. Dels er kæden træg at spænde, og knappen kunne have været blødere. Tænd-knappen er også meget lille og sidder godt integreret, den kunne have været gjort mere synlig. I det store hele er MS 211 C-BE dog en rigtigt god allround-motorsav til gennemsnitsbrugeren, der vil kunne fælde, afgrene og beskære små til mellemstore træer. Desuden er kæden en slidstærk variant af hårdmetal.

Handy størrelseenkel rengøringlet at starte
Træg kædespænding

Husqvarna 440 E-series Triobrake X-Torq

Motorsav med godt bid og høj sikkerhed

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40.9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 17 m/s Kædedeling: .325" Kædetykkelse: 13 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 107,4 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg (eksklusive skæreudstyr) Garanti: 1/2 år Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse, kombinøgle

Husqvarna 440 E-series X-Torq leverer både kraft og høj sikkerhed. Den er god til nybegyndere, fordi den er velbalanceret og kommer med dobbelt kastbeskyttelse.

Motorsaven ligger godt i hånden og har meget små vibrationer. Den er let at rengøre og også let at fylde olie og benzin på. Vi har dog lidt svært ved snaplåsene til cylinderkappen. De har tendens til at miste kvalitet over tid og går i stykker. Prisen på nye synes vi er vildt overdrevet. På en motorsav i denne prisklasse forventer vi højeste kvalitet på samtlige dele.

Yderligere en ting, der trækker ned på indtrykket af 440 E-series er koldstarterne. Den er nem at starte i den forstand, at du ikke behøver at trække mere end 2-3 gange. Men den er ret tung at trække i gang, da der kræves en del kraft i rykket. Derefter tager det lidt tid, inden den kommer op i omdrejninger. Dette er ikke noget problem i det store billede, men du står med et indtryk af, at den kunne have været mere kvik.

Når 440 E-series først er kommet i gang, er den en motorsav, der tager godt fat. Kæden er ret bred, og dette sammen med kraften gør, at du uden problemer effektivt kan fælde både små og store træer. Den har dog tendens til lidt kast ind imellem, når vi saver i hårde træsorter. Derudover holder motoren en jævn og fin gang under savning.

Vi kan godt lide, at man kan vælge et kortere sværd, når vi skal afkviste fældede træer. Der medfølger dog kun et svært ved køb, så hvis du vil kunne variere, skal du selv købe flere. Vi synes også godt om placeringen og formen på sluk-knappen. Den virker gennemtænkt. Knappen sidder beskyttet, men alligevel let tilgængelig og synlig med sin røde farve. Man har således ikke problemer med at nå den med tommelen ved behov. Samtidig risikerer man ikke at komme til at trykke på knappen ved en fejl, hvis noget eksempelvis falder ned på den.

Vores overordnede indtryk er, at 440 E-series er en god motorsav til privatpersoner, der regelmæssigt saver træer af varierende størrelse, personer som både ønsker en høj sikkerhed og en brugervenlig motorsav.

Enkel vedligeholdelsemeget god skærekapacitethøj sikkerhedbrugervenligt design
Dårlige snaplåselidt træg i starten

Jonsered CS 2240 S

Motorsav med masser af kraft, men lidt træg ved koldstart

Energikilde: Benzin Cylindervolumen: 40,9 cm Effekt: 1,8 kW Tankvolumen: 0,37 l Sværdlængde: 33-45 cm Maksimal kædehastighed: 23 m/s Kædedeling: .325"P Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 56 stk Kædetype: H30 Lydniveau: 109,6 dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,4 kg Garanti: 2 år Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse, nøgle

Jonsered CS 2240 S er en motorsav, der skiller sig ud med sin styrke og bid, når du saver. Du kan nemt og problemfrit save igennem både små og store træer, og man kan mærke under savningen, at den tager rigtig godt fat. Den har dog tendens til kast, når vi saver i hårdere træsorter.

CS 2240 S er også god, fordi den er brugervenlig. Det er let at fylde olie og benzin på, og den er også enkel at rengøre. Betjeningsgreb og knapper er smart placeret. For eksempel er stopknappen beskyttet, så du ikke kommer til at trykke på den ved en fejl, men alligevel tilgængelig og synlig, når du skal bruge den. Snaplåsene til luftfilteret holder dog ikke særlig godt. De går nemt i stykker og er samtidig ret dyre i indkøb, med tanke på at de er af plastic.

CS 2240 S har generelt svage vibrationer og er velbalanceret i hånden. Den er dog lidt træg i starten og ret tung at trække i gang. Den starter godt nok altid efter 2-3 træk, hvilket er glimrende, det tager bare lidt tid, inden den kommer op i omdrejninger.

Når den først er klar, kører den som et urværk. Det er en driftssikker motorsav, der kan klare det meste. Den giver et ret så råt og upoleret indtryk med den brede kæde og det kraftige træk. Det føles som en arbejdshest. Vi har ikke oplevet problemer, med at kæden bliver slap, når vi kører den igennem en bunke grene. Hvis den skulle blive slap, så er kædespændingen velkonstrueret og praktisk.

Hvis vi ser på konkurrenter i samme prisklasse med tilsvarende design, er der visse fordele ved især Husqvarna 440 E-series – den har et lidt bedre sikkerhed med den dobbelte kastbeskyttelse. Derudover ligner de to modeller hinanden meget. Er du ligeglad med dobbelt kastbeskyttelse, er Jonsered CS 2240 S et godt valg. Det er en kraftfuld og kompetent motorsav, der er velegnet, hvis du har mange træer på grunden og ofte saver brænde.

Stor råstyrke gennemtænkt designeffektiv savning
et træg ved koldstartsnaplåse af dårlig kvalitet

Bosch AKE 30 Li

Mindre batterimotorsav til lettere arbejdsopgaver

Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 30 cm Maksimal kædehastighed: 8 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Lydniveau: 96 dB Længde (mål): 423 mm Bredde (Mål): 268 mm Højde (Mål): 228 mm Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 7,4 kg Garanti: 1 år (2 år ved registrering på Boschs hjemmeside) Medfølgende tilbehør: 80 ml kædeolie

Bosch AKE 30 Li er en batteridrevet motorsav, der er velegnet til små arbejdsopgaver, såsom rydning af småtræer og opskæring af mindre stammer. Motorsaven kan købes med eller uden batteri. Køber man pakken, hvor batteri medfølger, holder det ret lang, men der findes batterier på markedet med længere levetid.

Motorsaven giver en praktisk hyletone, når strømmen sluttes til, så man ikke behøver at kontrollere, at ON-knappen lyser. Derimod er startknappen lovlig lille og upraktisk placeret. Det er nemt at tage batteriet ud og sætte det i.

Desværre lader byggekvaliteten en del tilbage at ønske, og AKE 30 Li skal derfor repareres ret ofte. Således risikerer de potentielle reparationsomkostninger at blive ret betydelige i det lange løb. Kæden springer let, når den udsættes for krævende arbejdsopgaver. Når man udsætter den for en stor bunke grene – spom medfører mange ryk i kæden – springer den næsten med det samme.

AKE 30 Li passer bedst til store hænder. Dels fordi gashåndtaget og dets låseanordning sidder ret langt fra hinanden. Men kastbeskyttelsen er også smal, og afstanden til det forreste håndtag er relativt stor. Savearbejdet havde været lettere med bedre balance i saven. Holder du midt på det forreste håndtag, føles saven ubalanceret og svær at håndtere.

AKE 30 Li er ikke uden styrker, men med tanke på prisen, havde vi forventet en højere kvalitet.

Smart lydsignal nemt at skifte batteri
Middelmådig byggekvalitetkæden springer letret ubalanceret

Stiga SC 48 AE

Kraftfuld batterisav med delvist ugennemtænkt design

Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 35 cm Maksimal kædehastighed: 11,8 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,3 mm Antal kædeled: 52 stk Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 3,6 kg Batteritype: Litium-ion Batterispænding: 48 V Batterikapacitet: 5 Ah Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stiga SC 48 AE er en batterimotorsav med god længde på savsværdet i forhold til maskinens størrelse. Det gør den effektiv til fældning og opskæring af mindre træer. Først og fremmest egner den sig dog godt til afkvistning. Ved endnu mindre arbejder – såsom nedsavning af grene – har kæden desværre tendens til at springe.

Motorsaven er nem at rengøre, og du kan hurtigt fjerne drivhjulsdækslet. Batteriet er lidt besværligt at tage ud, men opladeren er på den anden side praktisk. Batterispændringen er en smule kraftigere end den aktuelle branchestandard, og Stiga har relativt lave priser på deres batterier. Stiga sælger endnu ikke pakker med motorsav, oplader og batteri samlet, hvilket egentlig er underligt, da udvalget af kompatible batterier er så lille.

Opbevaring af motorsaven gøres lettere af et praktisk ophængningshul. En smart udformning af start/stop-knappen gør den lettere at komme til, hvis man har beskyttelseshandsker på. Kastbeskyttelsen er desværre placeret så tæt på det forreste håndtag, at der ikke rigtig er plads til en stor hånd med handske. Gashåndtagets låsemekanisme er desuden ret lille.

SC 48 virker også ret tung. Dette skyldes ikke en specielt høj maskinvægt, nærmere at motorsaven er ret ubalanceret med en stor del af vægten bagtil. Det gør det mere anstrengende at save i længere tid ad gangen. Stiga SC 48 AE har et delvis ugennemtænkt design, men giver samtidig meget kraft for pengene.

God sværdlængdenem at rengørerelativt lav batteripris
Bagtungdelvis ugennemtænkt design

Alt om motorsav

Motorsaven har længe været et uundværligt redskab for land- og skovbrugere, men bliver mere og mere populært blandt almindelige husejere. Dette skyldes nok til dels, at der i dag findes et stort udvalg af brugervenlige og billige motorsave til lettere opgaver. Traditionelt har motorsave været benzindrevne, men i dag er elektriske motorsave også populære, både med ledning og batteridrevne. De senere år er især batteridrevne motorsave vokset i popularitet, da deres batterier er blevet både stærkere og billigere. Benzinmotordrevne motorsave er stadig overlegne, når det gælder kraften, men el-motorsavene har andre fordele, der vægter højere for mange forbrugere. Først og fremmest støjer de ikke så meget, og man slipper for generende udstødning. Hvilken type motorsav du skal vælge, afhænger af de arbejdsopgaver, du skal benytte den til. Har du mange store træer, der skal fældes, er en benzindrevet motorsav at foretrække. Skal du derimod fælde mindre træer og afkviste, er en el- eller batteridrevet motorsav tilstrækkeligt.

Hvilke regler er gældende?

Motorsaven er et kraftfuldt redskab, som kan være livsfarligt, hvis det håndteres forkert. Hvert år sker der hundredvis af ulykker med både kvæstelser og dødsfald som følge af arbejde med motorsav. Skeler man til vores svenske naboer, er skovarbejde sammen med landbrug de mest ulykkesramte brancher. Som privatperson har du ganske vist ret til at fælde træer på din egen grund uden dokumenteret uddannelse. Men det kan alligevel være en god idé at tage certifikat til motorsavfor at udbygge din viden og mindske risikoen for ulykker. Med et motorsavscertifikat må du derudover anvende motorsaven på andres grund og endvidere arbejde professionelt med at fælde træer. Husk på, at man altid skal varsle andre inden fældning, og at man skal kontakte ejeren af vej og ledninger, hvis der er veje eller ledninger inden for træets rækkevidde.

Hvilket beskyttelsesudstyr bør man anvende?

Foruden nærkontakt med motorsaven skyldes mange ulykker flyvende flis, grene og stammer. Derfor er det vigtigt ikke blot at håndtere motorsaven korrekt, men også at bære passende beskyttelsestøj. Som privatperson er der ingen lovkrav om beskyttelsesudstyr, men det kan være en god idé at se på reglerne, som professionelle træfældere følger, der er jo en grund til, at de er lavet. Ifølge reglerne for professionelle skal man bære følgende:

 • Savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko (med beskyttende stålkappe.)

 • Savbeskyttelsesbukser (som standser kæden ved nærkontakt, se eksempel her.)

 • Hjelm

 • Høreværn

 • Visir

 • Arbejdshandsker

Vedligeholdelse og tilbehør

For at din motorsav kan holde længe, er det vigtigt, at du vedligeholder den i forbindelse med hver brug ved at sikre, at den har den rette mængde kædeolie, at kæden er tilpas stram, og at den holdes velslebet. Når du er færdig med at save, bør luftfilteret også kontrolleres og om nødvendigt rengøres. Sørg også for at anskaffe det rette fileudstyr for at spare tid og få det bedste resultat.

Vi anbefaler at købe følgende tilbehør, når du anskaffer en motorsav:

 • Ekstra kæde

 • Kædeolie

 • Filelære og ryttermål (til hurtigere slibning af kæden)

Sværdet er ganske vist også en forbrugsvare, men det holder betydelig længere end kæden og er derfor ikke med på listen ovenfor. Hvis man vil være ekstra godt forberedt til drilske situationer som f.eks. syge eller kraftigt hældende træer, fås også hjælpemidler som fældekile, spil, trævælter og brydejern.

Køb af motorsav over internettet

Lave priser. Stadig flere køber motorsav på nettet. Den primære årsag er sandsynligvis, at det er lettere at sammenligne priser og finde en model til en attraktiv pris. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.

Gratis levering. Hvis du køber din motorsav i en webbutik, er levering til matriklen som regel med i prisen. Så slipper du for at bruge tid på at komme til og fra butikken. Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin motorsav på nettet.

Værd at vide om motorsave

Selvom motorsavene på markedet ligner hinanden ved første øjekast, kan de have store indbyrdes forskelle. Det er for eksempel vigtigt for ergonomien, at de er godt afbalancerede, og der findes også en række funktioner, de bør være udstyret med af hensyn til sikkerheden. Her gennemgår vi de punkter, du bør tage højde for, når du vælger motorsav.

Vi beskriver også begrebet kædedeling og forklarer, hvordan du måler kædedelingen på din kæde.

Forskellige motorsavstyper

Et af de første spørgsmål, du stilles overfor, når du skal købe motorsav, er, om den skal være batteridrevet, eldrevet med ledning eller benzindrevet.

Batteridrevet

Den batteridrevne har den fordel, at du spiller for at bøvle med forlængerledning, når du skal ud at save. Ulempen er selvfølgelig, at den skal lades op igen mellem omgangene. Vælger du en batteridrevet kædesav, er det vigtigt, at den kan holde til hele den opgave, du regner med at skulle bruge den til, inklusive både træfældning og opkapning. Ellers er du nødt til at have flere batterier. En batteridrevet motorsav er sjældent velegnet, hvis du har velvoksne træer eller træer i hårde træsorter, f.eks. eg.

Vælger du en batteridrevet motorsav, er det en god idé med en børsteløs motor for at få en længere levetid.

Med ledning

Den eldrevne motorsav med ledning har i stedet den fordel, at den ofte er lidt lettere og fleksibel end en benzindrevet model. Til små træer eller for husejere med en lidt mindre grund og få men spinkle træer, er denne type ofte tilstrækkelig.

El- og batteridrevne kædesave har også den fordel, at de ikke afgiver udstødningsgasser, og at de er støjsvage, så de kan anvendes indendørs og i tæt bebyggelse uden at forstyrre.

Forbrændingsmotor

Hvis man ejer skov eller en grund led tykke træer, er den benzindrevne motorsav det bedste valg. Den er ofte tungere, men har samtidig højere kapacitet og er desuden ledningsfri.

De benzindrevne motorsave er normalt udstyret med totaktsmotorer, når de henvender sig til den almindelige husejer, deres kapacitet er for det meste tilstrækkelig. Men der fås også motorsave med firtaktsmotor. De er betydeligt mere kraftfulde.

Vibrationer

Som med alle maskiner opstår der vibrationer, når du bruger dem. Skal du anvende motorsaven ofte, er det vigtigt, at du ikke bliver udsat for unødigt kraftige vibrationer, da det i det lange løb kan medføre skader på kroppen.

Billige maskiner har ofte ringere vibrationsdæmpning, så du ikke orker at anvende dem lige så længe.

Sikkerhed

Ind imellem hugger motorsave sig fast, og så kan de blive kastet tilbage mod dig. Dette kan også ske, når spidsen rammer først. Derfor er motorsave udstyret med kædebremse, ofte kaldet kastbeskyttelse. Nøjagtig hvordan den udløses, kan variere. For eksempel kan den bremse kæden, når dne mærker, at kædesaven laver en kraftig bevægelse, eller den kan fungere på den måde, at din hånd rammer en udløser, som bremser kæden, når motorsaven flyver op. De kan også have inertiudløst kædebremse.

To andre sikkerhedsfunktioner er fangtappen, der fanger kæden, hvis den går løs, og højrehåndsbeskyttelsen, der gør, at kæden ikke kan ramme fingrene.

Det er også lovpligtigt, at motorsaven skal have en stopknap og en låseanordning, så man ikke kan gasse op ved en fejl.

Mange motorsave kræver også, at du trykker to knapper eller greb ind, for at den kan starte. Dette er også en sikkerhedsfunktion.

Ergonomi

Det er generelt hårdt for kroppen at fælde træder. Arbejdsstillingen ved opkapning er næppe ergonomisk, og derfor er ergonomien et vigtigt punkt ved valg af motorsav.

Det drejer sig dels om vægten på maskinen, dels om hvordan den er udformet. Er grebet godt og vægten tilpas, kan du save længere tid ad gangen, og det tager ikke lige så hårdt på kroppen. Motorsaven skal også være godt afbalanceret.

Specialfunktioner

Ud over de vigtige sikkerhedsfunktioner er der også nogle forskellige funktioner, som nærmere gør en forskel for brugeroplevelsen. Funktioner til enkel start og stop er almindelige og kan hedde forskellige ting afhængigt af producenten.

Mulighed for at variere sværdlængden til forskellige arbejdsopgaver er også en god funktion, der findes på visse modeller. En kort sværdlængde er eksempelvis at foretrække ved afkvistning, mens en kraftig stamme kræver en større sværdlængde.

På de lidt finere prof-save er der også en luksusfunktion. De udstyres af og til med en funktion til varme i håndtaget, så de også kan anvendes om vinteren i længere perioder.

Vedligeholdelse

Når du vælger motorsav, så sørg for, at det er let at spænde kæden på den, da det er noget, du kommer til at skulle gøre ofte. Visse motorsave har værktøjsfri kædespænder, hvilket er at foretrække, hvis de virker tilfredsstillende.

Du bør også kontrollere, at det er nemt at komme til at rengøre luftfilteret og eventuelt også tændrøret. Sørg også for, at det er nemt at kontrollere og påfylde olie, da det er den, der smører kæden.

Endelig har du vedligeholdelse af kæden. Nogle foretrækker, at slibe kæden manuelt med en rundfil, hvor du filer hvert skæreled for sig. Men hvis man anvender motorsaven ofte, og vil have overstået filningen i en fart, er en kædesliber en god investering.

Garantier og service

Dette er også et vigtigt punkt, når du vælger motorsav. En kædesav får mange tæsk, og selvom du vedligeholder den omhyggeligt, kan der opstå skader. Det er alfa og omega, at der er adgang til reservedele. Det er der oftest hos de kendte mærker, enten i butikken eller ved at ringe og få dem sendt hjem til dig.

Garantien er også vigtig. Går motorsaven i stykker, kort tid efter du har købt den, skal du ikke behøve at betale for en ny.

Tilbehør

Der findes mængder af tilbehør, som både forenkler savearbejdet og bidrager til sikkerheden. Her følger nogle eksempler.

Kæder: Du kan købe ekstra kæder til din motorsav, hvis den gamle er blevet slidt og skal skiftes ud.

Sværd: Som ovenfor. Du kan købe et nyt sværd til motorsaven, hvis det gamle er slidt op.

Olie: Du bør altid have olie hjemme og fylde på motorsaven efter behov.

Spil: Hjælper med at få balstyriske, vanskelige træer til at falde, hvor du vil have dem.

Trævælter: Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning, men fungerer også som løftehjælp til tømmeret.

Fældekile: En kile, du sætter ind, så træet ikke kan klemme saven fast, mens du saver. Normalt af plastic.

Brydejern. Hjælper med at få træet til at falde i den rigtige retning ved hjælp af vægtstangsprincippet.

Kædesliber: Holder kædens skæreled skarpe, så motorsaven ikke må kæmpe sig igennem hvert eneste træ.

Savbuk: Løft stokkene op på en savbuk, så du kan stå lige, når du kapper dem op.

Tømmerjig: Med denne kan du lave dine egne brædder ved at koble jiggen til motorsaven og derefter save stokkene på langs.

Beskyttelsesudstyr

Foruden motorsaven bør du også bære beskyttelsestøj. Dette består af savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko, arbejdshandsker, savbeskyttelsesjakke, savbeskyttelsesbukser og en hjelm med visir og høreværn.

Det er også godt at tage en forbinding med ud.

Sørg for, at du kan ses tydeligt, når du fælder træet, så eventuelle forbipasserende ikke kun kan høre, men også se, hvad der foregår.

Kædedeling

En motorsav består i grove træk af en krop, et sværd og en kæde. For at disse skal kunne fungere sammen, kræver det, at de har samme kædedeling. Hvis du har en kædesav uden sværd og kæde, kan du altså ikke købe et hvilken som helst sværd eller kæde til den.

Det er savens konstruktion, som afgør, hvilken type sværd og kæde du skal bruge. Sværdet er normalt udstyret med et næsehjul, og dette og kæden skal have den samme kædedeling som motorsavens drivhjul, for at de kan fungere sammen.

Når man taler om kædedeling, er det dog ofte afstanden mellem drivleddene på en kæde, der hentydes til, da det er kæden eller sværdet, som du normalt udskifter. Der findes så forskellige typer af kædedeling. Den almindeligste på motorsave i dag er 0,325". Men der findes også en hel del motorsave med 3/8" kædedeling.

Du kan gøre tre ting for at finde ud af, hvilken type du behøver.

 1. Det er nemmest at tjekke model og producent på din motorsav og læse i manualen, hvilken kædedeling der er korrekt for din maskine. Manualen findes ofte på producentens hjemmeside, hvis du har mistet dit trykte eksemplar.

 2. Tag motorsaven med hen til en forhandler. En fagmand bør nemt kunne se, hvilken model det er, og ved dermed hvilke kæder og sværd der passer til.

 3. Måle kædedelingen selv.

 4. Hvis vi har anmeldt motorsaven, bør kædedelingen være angivet i produktspecifikationen over anmeldelsen.

Alternativ tre er i teorien enkelt, men kræver en præcis måling. Der er for eksempel kun 1,3 millimeter forskel mellem en 0,325" og en 3/8". Den rigtige måde at finde ud af delingen er at måle afstanden mellem tre nitter. Hvis du måler afstanden, deler den med 2 og omregner det til tommer, får du kædedelingen. Eksempel: Måler du afstanden mellem nitterne på en 0,325", får du afstanden 16,5 mm. Derefter tager du 16,5/2=8,25 mm. Endelig omregner du til tommer og får 0,325.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem