1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Test af Sous Vide-maskiner: Ram den perfekte tilberedning med Sous Vide

Maria Vinterskog

Vil du gerne have et perfekt resultat, hver gang du laver mad? Og går du med planer om at købe en Sous Vide-stav? Vi har testet nogle af markedets populære modeller fra flere mærker, herunder Steba, OBH Nordica og Witt. Læs med og se, hvem der er bedst i test.

Test af Sous Vide-maskiner: Ram den perfekte tilberedning med Sous Vide

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

I vores test af sous vide-stave har vi brugt produkterne i hverdagen og prøvet at tilberede alle former for fødevarer med forskellige egenskaber. Kød, fisk, fjerkræ og grøntsager.

Det vigtigste er, at staven holder den valgte temperatur, og at den cirkulerer vandet på en god måde. Netop temperaturen er selvfølgelig den vigtigste faktor ved sous vide-stave. At kunne holde en nøjagtig temperatur er jo hele pointen med sous vide-metoden.

Skal du for eksempel lave de berømte 63-graders æg, så skal temperaturen være nøjagtig 63 grader. Hvis temperaturen stiger og falder et par grader under tilberedningen, bliver æggeblommen ikke så perfekt cremet, som det ellers var meningen.

For at bedømme de forskellige maskiner og kunne udpege en testvinder har vi fokuseret på følgende parametre:

  • Temperatur: Holdes temperaturen på et jævnt niveau? Hvilket temperaturinterval kan cirkulatoren klare?

  • Byggekvalitet: Hvordan er sous vide-maskinen bygget? Hvilket kvalitetsindtryk giver den?

  • Kapacitet: Hvor mange liter vand kan maskinen holde varmt? Hvor mange liter cirkulerer den? Maskinernes kapacitet til at holde vand varmt varierer fra 1x-2x. Til sammenligning er en gryde på 10 liter en rigtig stor gryde, og den mængde vand passer til de fleste situationer i ens eget køkken.

  • Brugervenlighed: Er maskinen let at bruge? Hvor meget larmer den? Hvor nem er maskinen at rengøre? Har den ekstra funktioner, for eksempel trådløs opkobling eller timerfunktion?

Den endelige vurdering af modellerne og vores valg af en testvinder er en samlet bedømmelse af ydeevnen set i forhold til prisen.

Vi har testet et udvalg af markedets populære sous vide-stave. Sammenlign priser på alle sous vide-maskiner på PriceRunner.

1. Steba SV 50 - BEDSTE SOUS VIDE

Meget støjsvag, god til prisen og velbygget sous vide, som holder temperaturen helt stabilt

Mål (BxDxH): 37,5x8x10 cm Vægt: 1,2 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 20 L Maks. temperatur: 90° med 0,1° trin.

Steba SV 50

Steba SV 50 er en sous vide-stav med få svagheder og en meget konkurrencedygtig pris.

Den er stort set identisk med Champions model i både udseende og funktion. Der er dog lidt forskel på den angivne kapacitet, så vi lader det være usagt, om det er nøjagtig den samme maskine. Maskinen efterlader et gedigent indtryk.

Delen, der skal være under vand, er fuldstændig i rustfrit stål. Og på overdelen er der et display, to knapper og et hjul til indstilling af temperatur samt timer. Den er forbilledligt enkel at anvende.

Der ligger et lille irritationsmoment i, at timeren altid skal indstilles for at kunne tænde for maskinen. Du kan altså ikke bare tænde den på ubestemt tid.

Blandt de mest støjsvage modeller

Steba er en af de mest støjsvage modeller i testen - hvilket vi sætter stor pris på. For det kan hurtigt gå hen og blive belastende at køre et stykke okseklump i 24 timer, hvis maskinen brummer og støjer. Men støj er slet ikke et problem med den her model.

Kapaciteten er angivet til 20 liter, hvilket er fuldt tilstrækkeligt til en hjemmekok.
Det er dog her, vi har en af få bemærkninger til Steba SV 50 - den er nemlig ret langsom til at varme vandet op. Endda mærkbart langsommere end flere af de andre modeller i testen.

Når temperaturen først er nået, så holder den temperaturen meget stabilt - og inden for en halv grad fra den indstillede temperatur.

Rengøringen er også enkel. For du kan adskille de forskellige dele for at vaske dem af. Eksempelvis hvis en pose er gået i stykker under tilberedningen, og varmelegeme samt pumpe er blevet snavset.

Der findes andre modeller i testen, der er billigere end den her.
Der findes også andre, som holder temperaturen lige så godt.
Nogle er også lige så støjsvage.

Men Steba SV 50 er den model, der kombinerer pris og funktion bedst.

Holder temperaturen meget godtmeget støjsvaggod til prisen
Langsom opvarmning af vandet

Prissammenligning

Sammenlign priser

Steba Sous Vide Cirkulator

699 kr.

Steba Sv50 Sous Vide - Sort - Levering fra i morgen - 365 dages retur og prismatch*

745 kr.

Steba Sv50 Sous Vide - Sort - Få leveret fra i morgen - Vi matcher laveste netpris*

745 kr.

2. Champion CHSV310

God til prisen, støjsvag og brugervenlig sous vide med flot design

Mål (BxDxH): 38x8x11 cm Vægt: 1,2 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 15 liter Maks. temperatur: 92° med 0,1° trin

Champion CHSV310

Champion CHSV310 er en af de billigere modeller i testen. Men den virker imidlertid slet ikke billig. Den efterlader et højt kvalitetsindtryk og føles meget velbygget.

Sous Vide-cirkulatoren er stort set identiske med Steba SV 50, når vi taler både udseende og funktion. Der er lidt forskel på den angivne kapacitet, så om det er den samme maskine, lader vi stå usagt.

Modellen fra Champion har en underdel af rustfrit stål og en overdel af matsort plastic. Displayet er stort og tydeligt med god belysning, og temperaturen reguleres med en drejeknap på siden, hvilket både er enkelt og giver et lækkert kvalitetsindtryk. Det her er en ukompliceret model uden overflødigt pynt.

Toppræstation og lækker kvalitet

Det absolut vigtigste en sous vide-stav skal kunne er at varme vandet op og cirkulere det. Det gør denne model meget godt, og temperaturen holdes stabilt på det valgte niveau.

CHSV310 er i det hele taget forbilledligt enkelt at anvende. Det er dog lidt irriterende, at timeren skal indstilles for at kunne starte maskinen. Maksimumstiden er dog 99 timer, så i praksis er det næppe noget problem.

Klemmen, der bruges til at sætte staven fast i kogekarret, er en af de allerbedste i testen og fastgøres hurtigt og stabilt på både plast og metal.

Kapaciteten er ifølge producenten 15 liter, hvilket er mindre end flere andre i testen. I praksis er 15 liter dog nok til langt de fleste situationer, som en hjemmekok kan komme ud for. Og bruger man låg, er det vores erfaring, at man uden problemer kan gå op til 20 liter.

Champion CHSV310 er en sous vide med toppræstation!

God til prisenlet at brugemeget støjsvag
Langsom opvarmning af vandet

3. Witt Smart Sous Vide

Kraftfuld og stille Sous Vide der holder temperaturen og varmer vandet hurtigt op

Mål (BxDxH): 44x8x11 cm Vægt: 1,5 kg Effekt: 1000 W Kapacitet: 25 liter Maks. temperatur: 95° med 0,1° trin.

Witt Smart

Witt Smart Sous Vide er en model, der er designet og fremstillet af Witt A/S i Danmark.

Den efterlader et gedigent og velbygget indtryk i køkkenet. Knapperne er store og tydelige, og det store display er holdt enkelt og intuitivt. Der er også en rigtig tænd/sluk-knap, hvilket vi sætter pris på.

Sous Vide-staven har en høj effekt (1000 W) og kan håndtere 25 liter vand. Det er mere end rigeligt til en hjemmekok.

Trods den høje kapacitet på både varmelegeme og vandpumpe, så er Smart Sous Vide meget støjsvag. Det er et vigtigt parameter, da en Sous Vide-maskine ofte involverer meget lange tilberedningstider - det kan hurtigt blive belastende med en brummende maskine i lejligheden eller huset.

Maskinen holder temperaturen meget godt. Vandet varmes hurtigt op til måltemperaturen, og temperaturen holdes stabilt med små forandringer op eller ned.

Smart Sous Vide med indbygget wi-fi

Witts sous vide-maskine har indbygget wi-fi, hvilket gør det muligt at forbinde den til dit hjemmenetværk og derefter styre og overvåge den via Witts egen app.

Appen har ret basale funktioner, og vi har problemer med, at den hele tiden mister forbindelsen til sous viden. App og wi-fi giver i dag meget lidt merværdi ifølge vores vurdering. Muligheden for at starte og afslutte tilberedningen på afstand via appen indebærer begge, at maden ligger enten ved stuetemperatur eller i langsomt afkølende vand.

Ingen af disse alternativer virker tillokkende af hensyn til hygiejne og fødevaresikkerhed. Det kan være en sjov ting at kunne overvåge tilberedningen via appen, men der er ingen praktisk gevinst forbundet med det.

Overordnet er det en velbygget og velfungerende maskine, når det gælder selve sous vide-tilberedningen.

Witt Smart Sous Vide har en kapacitet, som gør det muligt at lave store mængder mad på en gang, og den er støjsvag. Den høje pris er det eneste, der trækker karakteren lidt ned.

Hurtigstabil temperaturstøjsvag
Ustabil appvi er i tvivl om værdien af wi-fihøj pris

4. Anova precision Nano

Kompakt sous vide, der er nem at bruge!

Mål (BxDxH): 32,5x7,8x10,5 Vægt: 0,63 kg Effekt: 750 W Kapacitet: 19 l Maks. temperatur: 92° med 0,1° trin.

Anova Nano AN400-EU00

Anova har med sin model Nano, som navnet antyder, lanceret en sous vide-cirkulator, som skal være lille og kompakt.

Nano er ganske vist en størrelsesmæssigt lille maskine, som uden problemer kan opbevares i en almindelig køkkenskuffe. Men den er faktisk større end storebroderen Anova precision cooker, som i stedet har nogle andre detaljer, der adskiller Nano fra sin dyrere storebror.

Sous vide med Bluetooth og app

Nano er udstyret med Bluetooth og kobler op mod en app. Via appen kan du derefter styre og overvåge din cirkulator, forudsat, at du er inden for Bluetooth-rækkevidde. Fordelen ved denne funktion er mildest talt begrænset. App'en har dog udmærkede guides med billeder, som er til god hjælp, når man vil i gang med sous vide-madlavning.

Brugervenlig og i elegant design

Nanos ydre er af matsort plast, som giver et stabilt og højt kvalitetsindtryk. Den fastgøres til kogekaret med en kraftig gummiskrue. Huset kan ikke fjernes for at rengøre cirkulatoren, hvilket man kan på mange modeller. Men der er sjældent behov for at rengøre en cirkulator. Den skal, medmindre posen revner, aldrig komme i kontakt med andet end vand.

Knapperne er få og tydelige.

  • Vælg temperatur
  • Start maskinen

Enkelt og funktionelt.

Ligesom på Anovas andre modeller er der en timer til at måle, hvor længe vandet har holdt den valgte temperatur. En ekstra funktion, der er tilføjet, og som har en lille eller ingen værdi for brugeren.

Sous vide til små gryder

Nano har en effekt på 750 W, hvilket er i den lavere ende af skalaen for de modeller, vi har testet. Men da Nano tydeligt henvender sig til dem, der vil have en lille maskine til mindre gryder, opleves den lavere kapacitet ikke som et problem.

Men hvis du ved, at du jævnligt vil tilberede større ting, som kræver op mod 20 liter vand, bør du se på en maskine med mere kraft. Det tager tid at opvarme 19 liter vand, som er Nanos maksimale kapacitet, til 56 grader, hvilket er temperaturen, som giver dig en "medium" bøf eller steg.

Hylende støj fra cirkulatoren trækker ned

Desværre trækkes helhedsindtrykket også ned for denne model på grund af lydniveauet. Man kan bygge sous vide-cirkulatorer, som er næsten helt stille, men Nano lyder ganske højt. Pumpen afgiver en hylende lyd, præcis som Nanos anden model Precision Cooker. Det er en skam, for ellers er Nano et godt bekendtskab.

Kompakt og letstabil temperaturnem at bruge.
Meget højt støjniveaukapaciteten begrænser en del

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

5. Anova Precision Cooker 4.0

Kraftfuld, enkel og med WiFi!

Mål (BxDxH): 32,5x7,8x7,8 Vægt: 0,9 kg Effekt: 1000 W Kapacitet: 19 l Maks. temperatur: 92° med 0,1° trin.

Anova AN500EU00

Anova var sammen med Sansaire blandt de første sous vide-cirkulatorer, der blev tilgængelige for private forbrugere på det nordiske marked. De har gennem årene opdateret deres modeller, og nu skal vi se nærmere på den nye version af Anova precision cooker. Det er en ret lille og kompakt model, men med hele 1000 W er der masser af kraft.

Med WiFi og app

Modellen, vi tester, har WiFi, og appen fungerer godt og kan bruges til at indstille, starte og overvåge cirkulatoren. Der er også adgang til en lang række opskrifter via appen. Vi mener dog, at fordelen ved en app til netop sous vide-cirkulatorer er begrænset, om end lidt sjovt.

Nogle entusiaster fylder gryden med is og vand, så kødet kan ligge i badet hele dagen for derefter på et passende tidspunkt at tænde for cirkulatoren via appen. Smart, så kødet er klar til middagen. Ikke en helt nødvendig funktion, men som sagt lidt sjov.

Holder temperaturen godt - men larmer lidt

Anova Precision Cooker er en kvalitetsmaskine, som ventet, og giver et meget stabilt og velbygget indtryk. Den holder temperaturen rigtig godt, og er blandt de bedste i testen - dertil er den hurtig til at opvarme vandet til den valgte temperatur.

Tidligere modeller har haft den ulempe, at de har været lidt støjende, og det gælder desværre også for den her variant. Pumpen afgiver en høj hyletone, som hurtigt bliver meget irriterende. Det kan være en fejl ved netop det testede eksemplar, men da en anden model fra Nano, som vi tester samtidig, lyder nogenlunde lige så slemt, tror vi desværre, at det er sådan, de lyder.

Brugervenlig og velbygget

Det, der er bedst ved Anova, er enkelheden og brugervenligheden:

  1. Indstil temperaturen
  2. Tryk på start

Der findes en timer, som måler, hvor længe vandet har haft den valgte temperatur. Hyggelig finesse, der ikke tilfører ret meget.

Anova Precision Cooker 4.0 er en velbygget maskine, der er nem at betjene, er hurtig og holder temperaturen med god præcision.

Men det er synd, at den larmer så meget, som den gør. En cirkulator i denne prisklasse, forventer man, leverer høj kapacitet, og at den er næsten lydløs.

Meget stabil temperaturnår hurtigt måltemperatur
Meget højt lydniveauprisen er høj sammenlignet med konkurrenterne

6. Steba SV 75

Leverer, som den skal, men den larmer for meget!

Mål (BxDxH): 39x7,5x11,5 Vægt: 1,6 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 20 l Maks. temperatur: 90° med 0,1° trin.

Steba SV 75

Steba SV 75 er en sous vide-cirkulator, som er storebror til testvinderen SV 50. Men hvor SV 50 indtager førstepladsen, når SV 75 ikke rigtigt målet.

Den er kapacitetsmæssigt identisk med SV 50. 800 W, kan opvarme 20 liter vand og har en cirkulationshastighed på 12 liter pr. minut. SV 75 giver et gedigent indtryk. Føles velbygget og stabil med sine 1,6 kilo, rustfri underdel og kraftige klemmer for nemt at kunne fastgøre den til den valgte gryde. Der er to displays, et til temperaturen og et til timeren. Knapperne er af touch-typen og fungerer godt.

Udstyret med unødvendig timer

En funktion, som af en eller anden grund bliver mere og mere almindelig blandt sous vide-cirkulatorer, er timere. En timer, der skal aktiveres, når sous viden startes, og som slukker for maskinen, når tiden er gået. Steba SV 75 har desværre sådan en timer.

Dette er en helt uforståelig funktion på en sous vide.

Efterlader man et stykke kød i et varmt bad nogle timer ekstra, sker der ikke så meget, og kødet er stadig perfekt. Hvis kødet efterlades i et afkølende vandbad, hvor varmen er slukket, skal det sandsynligvis kasseres på grund af risikoen for bakterievækst. Så timeren er en funktion, der slet ikke tilfører noget, men snarere øger risikoen for, at maden mislykkes

Holder ikke helt, hvad den lover - og så larmer den

Kapaciteten skulle være 20 liter, hvilket er rigeligt for de fleste. Ifølge producenten skal SV 75 kunne opvarme 20 liter til 56 grader på 45 minutter. Det kan den ikke, når vi tester. Den er langsom sammenlignet med andre maskiner i testen. Når temperaturen er opnået, holder den dog temperaturen meget stabilt.

Den larmer desværre en del, en dæmpet brummen fra pumpen, som efter et stykke tid bliver ret irriterende, hvis den står i et rum, hvor du opholder dig. Det er muligt at bygge helt stille cirkulatorer, men netop det kan man ikke sige, at den her er. Det kan selvfølgelig være en fejl ved netop det eksemplar vi har testet.

Nem at rengøre og prisvenlig

Rengøringen er også nem, og det er muligt at adskille de berørte dele for at få adgang til at gøre det rent, hvis en pose er gået i stykker under tilberedningen og har tilsmudset varmeelement og pumpe.

I det hele taget er det en ganske prisvenlig maskine, som gør arbejdet. Men da der findes billigere maskiner, som leverer lige så godt og er stille, samt er uden den unødvendige timerfunktion, får netop SV 75 lidt svært ved at placere sig rigtigt godt i konkurrencen.

Fornemmelse af kvalitetholder temperaturen rigtig godt
Timerfunktionstøjer for megetlangsom

7. OBH Nordica Immersion Sous Vide Slim

Kompakt og praktisk sous vide-stav

Mål (BxDxH): 31x6,5x10 Vægt: 0,9 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 15 liter Maks. temperatur: 90° med 0,1° trin

OBH Nordica Immersion Slim

OBH Nordica Immersion Sous Vide Slim er en kompakt og slank model - helt som navnet antyder. Og så er det den mindste og letteste af testens sous vide-produkter.

Den kompakte størrelse får dig umiddelbart til at tænke, at du nemt kan have den liggende i en almindelig køkkenskuffe. Så kompakt er den. Men når vi slår op i brugsanvisningen, står der, at den her model altid skal opbevares lodret (altså stående) efter brug, hvilket unægtelig gør det noget svært at få den ned i en skuffe.

Hvis cirkulatoren er blevet helt tør, inden du pakker den væk, så er der sikkert ingen fare ved at opbevare den liggende - men det er altid vores anbefaling at følge brugsanvisningens anvisninger.

Langsom, men holder temperaturen stabilt

Displayet på OBH Nordica Immersion Sous Vide Slim er en touchudgave med fire knapper. En tænd/sluk-knap, en temperatur/tid-knap og en plus- og minusknap.

Enkelt og tydeligt.

Den er designet med en nedre del i rustfrit stål og en overdel af matsort plastic. Du fastgør sous vide-staven i et valgfrit kar ved hjælp af en skrue på bagsiden. Det fungerer, men hvis OBH Nordica ville gøre deres sous vide-produkt endnu mere kompakt, kunne de have valgt en klemme i stedet.

Den har en kapacitet svarende til 15 liter. Det er mindre end flere af de andre modeller i testen, men sikkert tilstrækkeligt til de fleste masterchefs derhjemme.

Det har både sine fordele og ulemper, at den er så kompakt, som den er. Selve sous vide-staven er nemlig ret kort, så i mange tilfælde må du simpelthen fylde mere vand i karret end du skal bruge. Ellers når cirkulatoren ikke ned til vandet.

Det er en skam, for det tager selvfølgelig længere tid at opvarme større mængder vand - især når denne model er ret længe om at varme vandet op. Men er du ude efter en meget kompakt sous vide-model, er det formentlig noget, du kan acceptere.

Når vandet først er varmt, holder den temperaturen stabilt og godt.

Støjer desværre en del

Den eneste store misser i testen for den her model er lydniveauet.

OBH Nordicas produkt har en pumpe, der er virkelig højlydt, når vi sammenligner med konkurrenterne. Det kan sagtens lade sig gøre at lave en sous vide-stav, der er stort set lydløs, men OBH Nordica har valgt en pumpe, der larmer så meget, at lyden forstyrrer, hvis du for eksempel bor i en lille lejlighed og gerne vil kunne se TV eller sove i nærheden.

Det er en skam.

Alt i alt leverer OBH Nordica Immersion Sous Vide Slim et godt stykke arbejde. Den holder temperaturen godt og er meget lille og kompakt. Så sætter du pris på en lille, praktisk sous vide-stav og kan du leve med, at den støjer en del, så kan den her model være noget for dig.

Prismæssigt ligger den i skrivende stund omtrent i midten blandt de testede modeller.

Kompakt formatlet at bruge
Højlydtlangsom opvarmning af vandet

8. Sansaire Sous Vide

Meget støjsvag og temperaturstabil Sous Vide-maskine med høj kapacitet

Mål (BxDxH): 38x10x10 cm Vægt: 1,8 kg Effekt: 1100 W Kapacitet: 23 L Maks. temperatur: 100° med 0,1° trin.

Sansaire 510000

Sansaire Sous Vide blev lanceret via en kickstarterkampagne tilbage i 2013. Så den var blandt de første Sous Vide-stave til hjemmebrug og til en rimelig pris.

En revolution for hjemmekokken der ville løfte sin madlavning til næste niveau!

Sansaire er stadigvæk en populær Sous Vide-model på markedet den dag i dag, og den er et godt valg, hvis du skal bruge en kraftig maskine med stor kapacitet. Et varmelegeme på 1100 W og en pumpe, der kan cirkulere hele 11,5 liter, gør, at Sansaire varmer vandet op hurtigt og kan klare 23 liter. Altså maskine egnet til store mængder mad.

Det imponerer os desuden, at den er meget temperaturstabil - en af de bedste i testen - og næsten helt støjsvag.

Sous Vide til enhver husstands behov

Kvalitetsindtrykket lader dog en del tilbage at ønske. Der er meget plastic, hård og tynd plastic. Klemmen, der anvendes til at fastgøre staven på kogekarret, sidder dårligt fast. En detalje, men alligevel forstyrrende.

Ellers er det en brugervenlig og enkel maskine. En drejeknap til at indstille temperaturen og et par andre til tænd/sluk og valg af Celsius/Fahrenheit. Der er ingen ekstrafunktioner på denne model. Ingen timer, ingen wi-fi og ingen forsinket start. Det er dog er heller ikke noget, vi savner under testen.

Sansaire er samlet set en kompetent Sous Vide-cirkulator, der kan håndtere enhver husstands behov, men den koster mere end de andre topmodeller i testen. Er prisen ikke afgørende, men vil du gerne have en maskine med et klassisk navn, så er Sansaire et godt valg.

Stabil temperaturhøj kapacitetmeget lavt lydniveau
Høj priskvalitetsindtrykket

9. Melissa Stick

Funktionel lavprismodel som løser opgaven

Mål (BxDxH): 42x10x11 cm Vægt: 1,15 kg Effekt: 1300 W Kapacitet: Ikke angivet Maks. temperatur: 95° med 0,1° trin.

Melissa Stick

Melissas Sous Vide Stav er en af de billigste i testen, og i dette tilfælde kan man mærke, at det er et lavprisprodukt.

Det mest åbenlyse, som adskiller den fra andre i testen, er lydniveauet. Pumpen, som cirkulerer vandet, er ret højlydt. Faktisk så meget, at hvis du sidder i samme rum og for eksempel ser TV, så bliver lyden generende efter et stykke tid.

Hvis vandniveauet i kogekarret ikke er tæt på stavens maksimumsniveau, bobler og gurgler den - formentlig fordi pumpen suger luft ind. Det føles som en tydelig konstruktionsfejl og trækker helhedsindtrykket ned. Det generelle indtryk af byggekvaliteten er lavt, men så koster den også under halvdelen af prisen af de dyreste modeller.

Svært at følge med konkurrenterne

Når det gælder selve sous vide-funktionen, at varme vandet op og holde det ved en bestemt temperatur, så får Melissa kun lige bestået.

Temperaturen svinger en del op og ned, men holder sig i det mindste inden for et par grader fra den indstillede temperatur. Hela staven bliver varm, når den er i brug – så varm at du kan brænde dig, hvis du prøver at fjerne den fra kogekarret, inden den er kølet af.

Det er primært et problem ved tilberedning af eksempelvis grøntsager, som ofte sker ved en meget højere temperatur end kød.

Det er helt naturligt, at en model i den her prisklasse ikke i alle sammenhænge lever op til samme standard som de dyrere modeller. Men selv sammenlignet med sine konkurrenter i samme prisklasse kniber det for Melissa at følge med.

Derfor bliver karakteren lav, selvom Melissas Sous Vide rent madlavningsmæssigt leverer, hvad mange hjemmekokke vil bedømme som et godt resultat.

Lav pris
Højt lydniveauholder ikke temperaturen stabillavt kvalitetsindtryk

Mere om Sous Vide

Sous Vide, oversat fra fransk "under vakuum", er en madlavningsmetode, der går ud på, at mad tilberedes i en lukket plasticpose nedsænket i et vandbad, som har en nøjagtig, forudbestemt temperatur.

Teknikken har været anvendt i restauranter og storkøkkener siden 70'erne, men de senere år har sous vide også fundet vej til private køkkener. Den største fordel ved metoden er, at du har fuldstændig kontrol over temperaturen.

Ram temperaturen sikkert - hver gang

Råvaren får nøjagtig samme temperatur hele vejen igennem og bliver aldrig over- eller undertilberedt. Eksempelvis vil et stykke oksemørbrad, som du steger på en stegepande til en kernetemperatur på 55 grader være overstegt fra overfladen og hele vejen ind til midten. Kun i midten vil kødet holde de ønskede 55 grader og være fint og lyserødt.

Samme stykke kød tilberedt med sous vide-metoden vil være nøjagtig 55 grader hele vejen igennem og være perfekt lyserødt fra yderst til inderst.

Man kan også tilberede "dårligere" udskæringer med sous vide. Et stykke højreb der har fået lov at ligge i vandbadet i 24 timer eller måske oven i købet 48 timer vil være perfekt lyserødt og mørt som den fineste entrecote og fuldt af smag. Billige udskæringer kan således anvendes på samme måde som dyre.

Det mest almindelige er at tilberede kød, fisk eller fjerkræ med denne metode. Vildt som for eksempel elg bliver aldrig mere tørt, men også grøntsager kan i mange tilfælde vinde ved denne tilberedningsmetode. Grøntsager tilberedt sous vide har perfekt tyggemodstand, og al smag og næringsstoffer er bevaret.

Mange muligheder med sous vide

Der er også andre tilfælde i køkkenet, hvor du har stor fordel af at kunne bestemme temperaturen nøjagtigt. For eksempel hvis du vil lave din egen vaniljesovs, vaniljecreme eller for den sags skyld lave is!

Det er eksempler på madlavning, hvor det virkelig gælder om at have styr på temperaturen. For koldt, så bliver der ingen creme. For varmt, så skiller det og bliver til røræg. Og der er altid en overhængende risiko for, at sovsen eller ismassen brænder på i gryden.

Men ikke med sous vide.

Bland ingredienserne, forsegl dem i en vakuumpose og læg den i et vandbad på nøjagtig 82 grader (til vaniljesovs). Sovsen bliver perfekt hver gang og brænder aldrig på. Langtidstilberedte retter som f.eks. pulled pork eller alle slags gryderetter er perfekte til sous vide.

Når retten er klar, kan man sagtens køle poserne ned og derefter lægge dem i fryseren, så man har hurtig mad at tage frem! I takt med at sous vide bliver mere populært, stiger antallet af kreative opskrifter på nettet, og det er ikke noget problem at finde de rigtige tider og temperaturer til de retter, du ønsker at tilberede.

Hvordan fungerer Sous Vide?

Der findes to slags sous vide-maskiner. Der er dem, der har en indbygget beholder til vandet, som varmes op, og så er der såkaldte sous vide-stave, også kaldet sous vide-cirkulatorer. Den sidstnævnte type består af et varmelegeme og en pumpe, som cirkulerer vandet i en valgfri beholder.

I dag er Sous Vide-stave det mest almindelige i private køkkener samt i restaurantkøkkener. De fungerer mindst lige så godt som dem med indbygget beholder og fylder kun en brøkdel, når de skal opbevares.

En del af produkterne kan sluttes til en smartphone via Bluetooth eller wi-fi, så det er muligt at overvåge eller styre maskinen via en app.

En vakuummaskine skal der til

Maden der skal tilberedes sous vide, skal selvfølgelig beskyttes mod vandet. Man kan anvende almindelige plasticposer eller lynlåsposer, men det fungerer bedre, hvis råvarerne pakkes med en vakuumpakker. Så er der ingen luft tilbage i poserne, og risikoen for at der kommer vand ind minimeres.

Netop vakuumpakkere har vi desuden testet. Så er du på jagt efter sådan én, kan du finde den bedste vakuumpakker hos os.

Når du derefter skal tilberede maden, vælger du temperatur på din maskine, venter til vandet er varmt, og lægger dine poser i vandbadet. Hvor længe poserne skal ligge i vandet, afhænger selvfølgelig af, hvad du tilbereder.

Et stykke oksemørbrad eller grøntsager skal bare være gennemvarme og er færdige på under en time. Men hvis du for eksempel vil lave pulled pork eller en gryderet, så skal du regne med at tilberedningen tager mange timer. Når tiden er gået, tager du posen op, åbner den og serverer.

Drejer det sig om et stykke kød, anbefales det, at du først giver den en stegeskorpe på en meget varm stegepande eller en grill for smagens og udseendets skyld.

Velbekomme og go' fornøjelse derhjemme!

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os