Opdateret
Skal du afsted på tur med overnatning? Soveposen er den hurtige, lette og kompakte løsning til at holde varmen hele natten. Vi har testet soveposer fra Marmot, Bergans, Big Agnes, Outwell med flere. For at blive bedst i test skal soveposen være komfortabel, let at have med og i en god kvalitet til prisen.
Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.
I denne test indgår indledningsvis kun soveposer til 3 årstider. Vi har sovet udendørs i telt ved ca. -3 til -8 graders nattemperatur iført undertøj og en tynd hue. Alle soveposerne er testet i flere nætter og af forskellige personer. Da temperaturangivelserne allerede er fastlagt ifølge standarden EN-13537, vurderes og anmeldes soveposerne ud fra parametrene funktion, design, kvalitet og værdi for pengene.
Med design mener vi, hvor godt produktet er udformet til at udnytte sine funktioner. Vi har især fokuseret på materialevalg, pasform, sømme, kuldetræk, forstærkninger, lynlåsens kvalitet og soveposernes kompression og vægt i forhold til temperaturangivelsen.
Værdien for pengene er baseret på, hvor godt produktet lever op til forventningerne til funktionalitet, design og kvalitet i forhold til prisen. Et relativt dyrt produkt er der således også større forventninger til.
Vi har testet nogle af butikkernes populære soveposer. Sammenlign priser og find tilbud på soveposer på PriceRunner.
En let og kompakt sovepose til vandreturen
Fyldmateriale: Down-tek 850 (dun) Størrelser: 183/198 cm Vægt: 964/1008 gram Komfort kvinder: -2 °C Komfort mænd: -8 °C Ekstremtemperatur: -25 °C
I Big Agnes Torchlights serie af soveposer finder du mange forskellige alternativer at vælge imellem, og et af disse er deres Torchlight 20 UL. UL står for ultra light, og med en vægt på omkring et kilo kan vi kun erklære os enige. Den glider i øvrigt nemt ned i rygsækken.
Torchlight 20 Ultralight har et tofarvet udseende. Torchlight er orange på bagsiden, mens toppen og forsiden er grå. Men det er ikke kun farven og vægten, der adskiller den almindelige Torchlight 20 fra UL-versionen. I stedet for 600 i Down-tek på den almindelige har Ultralight-versionen 850. Det betyder, at den er mere vand- og fugtafvisende end den almindelige version.
Når det gælder varme, klarer Ultralight sig rigtig godt, også selvom den ikke helt har samme kuldeegenskaber som søskendemodellen. Den holder virkelig på varmen, når man lægger sig i soveposen, og du får en god komfort. Der er egentlig kun én grads forskel i kuldemodstand sammenlignet med den almindelige model, men selvom det ikke lyder af meget, så kan vi mærke en ret stor forskel i praksis. Det er ikke ligefrem koldt i soveposen omkring frysepunktet, og den har høj komfort, men ikke helt på samme niveau som søskendemodellen. Til gengæld får du en meget let sovepose, der passer perfekt, hvis du skal ud på en længere vandretur eller lignende.
Her kan du ligesom med standardversionen åbne i siderne for at tilpasse soveposen til din sovestilling eller slippe mere kold luft ind. Soveposen har også en inderlomme, der er perfekt til mobiltelefonen eller andre værdigenstande.
Nøjagtig som på standardversionen af Torchlight 20 virker lynlåsen klodset. Det sker let, at inderstoffet sætter sig fast, når man prøver at åbne eller lukke hovedlynlåsen.
Her får du virkelig en letvægter uden at gå på kompromis med komforten. Soveposen er let at pakke og komprimere. Det med at lynlåsen sætter sig fast, det lærer du nok at tage højde for, men det kunne nok let forbedres.
En blød og behagelig sovepose til forår og efterår
Fyldmateriale: Dun Størrelser: 180/200 cm Vægt: 1.220 gram Komfort kvinder: -2°C Komfort mænd: -8°C Ekstrem temperatur: -26°C
Når det kommer til soveposer i dun, er Bergans en af de førende virksomheder. De har lang erfaring med at skabe komfortable soveposer til forskellige typer klima og vejrforhold.
Lige præcis denne sovepose, Rabot 450, er udvendig lavet af polyester samt farvet i rødt og mørkeblåt. Noget af det første, vi bliver opmærksomme på med soveposen, er, hvor let og fluffy den er. Dette er en meget komfortabel sovepose. Takket være dunet holder den på varmen meget godt, og det gør, at du holder dig varm helt ned til -2/-8 grader. Under en af vores testsessioner var det -4 grader udenfor, og Rabot 450 havde ikke noget problem med at holde os varme. Det bliver dog ret varmt om sommeren, hvilket kan være godt at huske på, hvis du skal campere på årets varmeste dage.
Takket være udvidelsen af dunene inde i soveposen følte vi, at vi svedte mindre end i mange andre soveposer, vi har testet, og selve stoffet føles blødt og behageligt mod huden.
Denne sovepose er også meget nem at opbevare og tage med. Når det er tid til at pakke den sammen, går det hurtigt og nemt. Når soveposen er komprimeret, kan den nemt være i en rygsæk.
En ulempe er, at lynlåsen tit og ofte klemmer sig fast. Du skal være forsigtig og holde øje med lynlåsen, når du skal åbne eller lukke soveposen, især på indersiden.
Vi kan godt lide, at man får en stor meshpose med til opbevaring af soveposen mellem turene. Det er ikke godt for soveposer, der er lavet af dun, at ligge komprimeret i lang tid, så i de tilfælde kan du bruge meshposen i stedet.
Denne sovepose er perfekt til dig, der ønsker en komfortabel sovepose til camping i foråret og efteråret. Dunene gør, at soveposen er meget komfortabel at sove i, og hvis du passer godt på den, får du her en sovepose, der holder i mange år.
Rummelig sovepose til alle sovestillinger
Påfyldningsmateriale: Down-tek 600 Størrelser: 183/198 cm Vægt: 1220/1350 gram Komfort kvinder: -3°C Komfort mænd: -9 °C Ekstrem temperatur: -28°C
Big Agnes Torchlight 20 er en multifunktionel sovepose med en mumieform, der passer til forskellige kropsformer og sovestillinger. Den kan åbnes op på siden, enten helt eller i den ønskede længde i den øvre og/eller nedre ende, hvilket derefter giver mere plads. Dette er en rigtig god funktion. Hvis du for eksempel er en person, der sover på siden, eller hvis du sover mere vidtrækkende, er denne sovepose meget fleksibel.
Hvad vi bemærkede under vores test var, at vi var nødt til at holde styr på lynlåsen, da den har tendens til at sidde fast i det ydre stof meget let. Dette indebærer en høj risiko for skader på soveposen under campingturen. Her skal du være lidt forsigtig.
En anden ting, du skal huske på, er at lukke toppen ved ansigtet, hvis du har åbnet Torchlight på siden, når det er lidt koldere udenfor. Ellers vil der være kold luft, som strømmer ind. Om sommeren er dette dog en fordel, da du kan køle af på denne måde.
Vi synes, at denne sovepose holder varmen rigtig god ned til omkring -5 grader – selvom du åbner lidt på siden. Det er en behagelig varme.
Soveposen er også meget vandafvisende, hvilket er godt, fordi den indeholder dun. Dun og vand fungerer, som du ved, ikke særlig godt sammen.
Desværre vejer den lidt. Hvis du skal pakke let, er UL-versionen et bedre valg.
Denne sovepose er velegnet til dem, der kan lide en virkelig rummelig sovepose.
Sovepose med indbygget pude og to sider
Fyldmateriale: Syntetisk Størrelser: 190 cm Vægt: 1720 gram Komfort kvinder: +3 °C Komfort mænd: -3 °C Ekstremtemperatur: -19 °C
Hvis du er på udkig efter en funktionsrig sovepose med god fleksibilitet, så er Outwells Contour Lux Red en sovepose, som du bør tage et nærmere kig på.
Det smarte ved Contour Lux Red er, at den er tosidet. Den kolde side til kvinder er omkring 3 grader celsius og den varme side omkring 15 grader. For mænd er det -3 grader celsius på den kolde side og 11 grader celsius på den varme. Dermed er det en god sovepose til både forår, sommer og efterår.
Contour Lux Red føles virkelig rar. Stoffet på soveposens inderside er fremstillet af mikrofiber og giver komfort mange timer ad gangen. Det giver også en skøn følelse, så vi hellere vil blive liggende i soveposen på de kolde morgener... men det er selvfølgelig et ret positivt problem.
Den varme side er meget god til at lede varme, og den kolde side holder dig kølig, men stadig komfortabel. Men hvis det er varmt udenfor, og du vælger den kolde side opad, er den varme selvfølgelig nederst, og så kan det blive varmt og svedigt på ryggen ... og omvendt, når det er koldt udenfor.
Der medfølger også en indbygget pude. Den har lynlåsfunktion, som du nemt kan flytte rundt på, når du vælger, hvilken side af soveposen, der skal vende opad. Selve puden er meget komfortabel og fyldig. Det er en fornøjelse at sove på den, og derudover er det skønt at slippe for at skulle huske en pude, når man pakker.
Outwell Contour Lux Red er desværre lidt tung, cirka 1.720 gram. Omkredsen og størrelsen på soveposen, når den er pakket sammen, er i den store ende, så regn med, at den fylder en del. Der medfølger et overtræk, som gør det muligt at komprimere soveposen, men i praksis gør det ikke nogen større forskel.
Hvis du skal backpacke, er den måske ikke det bedste valg. Men hvis du rejser i bil og skal campere lang tid på samme sted, er den et godt alternativ.
Let sovepose, der er nem at lufte ud
Fyldmateriale: Syntetisk Størrelser: 180/195 cm Vægt: 1240 gram Komfort mænd: -3 °C Ekstremtemperatur: -24 °C
Bergans Trollhetta Synthetic 800 er en funktionel sovepose, der skal kunne bruges både forår, sommer og efterår. Den kommer i en orange-rød version.
Soveposen kan åbnes og luftes ud ved hjælp af lynlåsen, men den går ikke hele vejen ned, så du kan ikke nøjes med eksempelvis at få luft til fødderne. Du kan af samme årsag ikke åbne soveposen helt for at gøre den endnu større.
På undersiden af Trollhetta sidder der to kroge, som du kan bruge til at hænge soveposen op til luftning.
Vægten på 1.240 gram stemmer fint med virkeligheden, den vejer til og med en smule mindre. Når vi stopper den ned i kompressionsposen får vi en vægt på 1.226 gram. Posen bliver cirka 35x18 centimeter. Så det er en kompakt og let sovepose.
Indersiden er funktionel og har en lomme, der er stor nok til, at du kan opbevare mobiltelefon, powerbank eller andre værdigenstande i den størrelse. Der står, at den har to inderlommer, men vi kan kun finde en.
Denne sovepose har også ekstra "lapper med knapper", så du kan knappe dig endnu mere sammen for at holde varmen. Hvis du gør det og samtidig strammer hætten til, bliver varmen bevaret rigtig godt.
Hætten kan du også bruge til at lægge puden i, så den ikke flytter sig.
Trollhetta 800 er, som så mange andre, fremstillet af polyesterstof. Lynlåsen har en lidt tykkere flig på indersiden til at isolere mod selve lynlåsen, men fligen har tendens til at sætte sig fas,t når du bruger lynlåsen. Du skal faktisk være rigtig forsigtig for at undgå det, når du åbner og lukker den.
Soveposen opleves i begyndelsen meget tynd, men når du først kravler ned i den, holder du varmen godt, så længe der er plusgrader udenfor. Vi har testet den ved flere forskellige temperaturer. Ved en af testene var det -2 grader udenfor, og selv der står komfort -3 grader for mænd, var vi alligevel nødt til at sove med undertøj.
Her er der tale om en let og funktionel sovepose, der passer perfekt til tre årstider, så længe temperaturen holder sig over frysepunktet. Med sin lave vægt, er det en sovepose, der er værd at holde øje med.
Velegnet til folk, der kan lide at sove stramt
Fyldningsmateriale: Syntetisk 600 Størrelse: 195 cm Vægt: 1395 gram Komfort kvinder: -5°C Komfort mænd: -5° C Ekstrem temperatur: -23° C
Robens Icefall Pro 900 er en syntetisk sovepose med mumieform designet til brug i 3 årstider. Den er fyldt med 600 PP, hvilket gør den velegnet til at sove i, så længe temperaturen er over nul.
Vi finder den lidt tynd, men hvis du skal bruge den til varmere dage, er den fremragende. Så har du også YKK-lynlåsen som en fantastisk tilføjelse, fordi det bliver så meget lettere at ventilere.
Vi har dog nogle bemærkninger om detaljerne i designet, som vi i betragtning af prisen ikke forventede. For eksempel er soveposen meget smal i bunden. Det føles stramt omkring fødderne, selv for de testpersoner, der har smallere ben og mindre fødder. Og der er ingen funktion for at udvide størrelsen i bunden, så hvis du er af lidt større størrelse, er der risiko for, at du vil finde den for lille og dermed ubehagelig.
Selvom den er ret lille i den nederste del, bliver det stadig ret stort i formatet, når vi komprimerer og pakker den sammen. Som et resultat tager den en hel del plads i rygsækken. Vi anbefaler, at du bærer den på ydersiden af din rygsæk. Det er derfor ikke en sovepose for dem, der fokuserer på en lille oppakning.
Bortset fra disse to bemærkninger er det stadig en god sovepose. For eksempel har du en nakkebeskytter, der hjælper med at holde dig varm og komfortabel. Desuden sætter vi pris på de to stropper på indersiden – en ved skuldrene og en i taljen – der giver dig mulighed for at stramme soveposen og holde på varmen. Disse funktioner er velgennemførte.
Robens Icefall Pro 900 er en god sovepose til dem, der er lidt mindre og dermed ikke bliver negativt påvirket af den lidt smallere nederste del. Detaljer som nakkebeskyttere, indbyggede stropper og YKK-lynlås giver god merværdi – både på varmere og koldere dage. Men den gør sig bedst i varmere klimaer.
Vi har testet nogle af markedets populæreste soveposer fra Marmot, Haglöfs og The North Face. Der er ikke meget, der kan måle sig med at krybe ned i en dejlig sovepose efter en lang dags vandring. Med en god sovepose får du en god nattesøvn og er klar til morgendagens eventyr.
Der er imidlertid stor forskel på vægt, kvalitet og pris, selvom soveposerne har samme temperaturangivelse. I denne anmeldelse forklarer vi begreberne og hjælper dig med at købe den bedste sovepose til dine behov og dit budget. Vi giver også råd om, hvordan du bedst opbevarer og plejer soveposen, så den holder længe.
De varmeholdende materialer i moderne soveposer er af gåsedun, andedun eller syntetiske fibre. 70'ernes klassiske vatposer har gudskelov givet plads for bedre og mere funktionelle materialer. Varmeholdningsprincippet fungerer dog stadig på samme måde: fyldet i soveposen opfanger luft, som opvarmes af kroppen. Både dun og syntetiske fibre har fordele og ulemper.
De dun, der anvendes i soveposer, er et biprodukt fra kødindustrien og består af det indre, varmeisolerende fjerlag fra gæs eller ænder. Dunsoveposer har generelt en højere varmekapacitet i forhold til vægten sammenlignet med soveposer af syntetisk materiale. Det medfører, at en dunsovepose vejer mindre end en syntetisk, selvom de har samme temperaturangivelse. Dunsoveposer kan også komprimeres betydeligt mere, men da dun er et naturprodukt, er prisen også højere end på syntetisk for.
Dunenes kvalitet angives i måleenheden Fill Power, der måler, hvor meget dunene kan udvide sig. Fill Power over 500 anses normalt som god kvalitet, over 550 som meget god kvalitet og over 750 som udmærket kvalitet. De fineste dun kommer normalt fra Østeuropa, og Fill Power 900+ er den bedst mulige værdi. Dunsoveposer er meget fleksible og former sig efter kroppen på grund af dunenes blødhed. Det minimerer risikoen for kølende luftlommer. En ulempe ved dunsoveposer er, at de ikke varmer, når de bliver våde. De må heller ikke opbevares sammenpressede, når man er kommet hjem fra vandreturen.
Prisen er en stor fordel ved soveposer af syntetisk materiale, man får meget varmeholdningsevne for pengene. De kan maskinvaskes og må opbevares i sammenpresset tilstand. Sidst men ikke mindst bevarer soveposen varmeholdningsevnen, selvom den bliver våd. Ulemperne er, at en syntetisk sovepose vejer mere, og de fylder også mere, når de er presset sammen.
En syntetisk sovepose er stivere i materialet end dun, så der kan opstå kolde luftlommer mellem krop og inderfor, hvis soveposen er for stor. Den udvider sig ikke på samme måde som en dunsovepose. Det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse for at få så god komfort som muligt. Det gælder især for syntetiske soveposer.
Siden nogle år tilbage har alle soveposeproducenter anvendt standarden EN-13537 til angivelse af grænseværdier for komforttemperatur og ekstremtemperatur. Soveposerne testes med en prøvedukke i et laboratorium for at få sammenlignelige temperaturangivelser. Angivelserne skal ses som retningslinjer for, hvilken sovepose der passer til dig, da forskellige personer oplever kulde forskelligt.
Kvinder oplever for eksempel kulde tidligere end mænd, og ældre personer fryser lettere end yngre. Hvis du har let ved at fryse, kan du med fordel vælge en sovepose med lavere komforttemperatur, end du forventer er nødvendigt i situationen, og på samme måde vælge en højere komforttemperatur, hvis du plejer at sparke dynen af, fordi du får det for varmt. Temperaturangivelsen er baseret på, at du sover i undertøj og med en tynd hue.
Standarden angiver tre cifre, så det er muligt at sammenligne forskellige soveposer. De tre sammenligningstal er Comfort, Lower og Extreme. Comfort angiver den temperatur, som en kvinde kan sove ved uden at fryse. Lower er den temperatur, som en mand kan sove ved uden at fryse. Extreme – her drejer det sig ikke længere og bekvemmelighed, ikke engang om at undgå frostskader, men helt enkelt om, hvilken temperatur du kan overleve som kvinde.
På trods af den nye standard EN-13537 anvender producenterne stadigvæk den gamle årstidsangivelse i modelbeskrivelserne for at gøre købet lettere for forbrugeren. Her angiver vi nogle tommelfingerregler, når du kigger på årstidsangivelserne.
Soveposer til 1 årstid er hovedsagelig til sommerbrug. Komforttemperaturen er normalt omkring +5 til +9 grader celsius.
Soveposer til 2 årstider er beregnede til sidst på foråret og først på efteråret. Komforttemperaturen er normalt omkring -1 til +4 grader celsius.
Soveposer til 3 årstider er beregnede til køligere forårs- og efterårsnætter fra -9 til +-0 grader celcius.
Soveposer til 4 årstider kan holde til vinternætter i bjergene. Der findes ekstremsoveposer med komforttemperatur for mænd på helt ned til -32 grader celsius, men temperaturer omkring -15 til -9 er mere almindeligt.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.