Opdateret 10. marts 2022

Test: 12 stegepander - Find den bedste pande til dit komfur

Har du svært ved at vælge, hvilken stegepande du skal købe? Vi har testet 12 stegepander, heriblandt produkter fra Scanpan og Tefal. For at et produkt kan blive bedst i test kræver det, at panden er behagelig at bruge, let at håndtere og steger jævnt. Læs med og se, hvem, der er bedst i test.

Test: 12 stegepander - Find den bedste pande til dit komfur

Bedste lavprismodel er Jamie Olivers SS, som nærmer sig vores testvinder. Her får du meget god kvalitet til en rimelig lav pris.

Den mest klimasmarte model er Ronneby Bruk Ultra light, fordi den er fremstillet i Norden og som med den rette pleje kan bruges i mange år.

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

I vores test af stegepander er vi gået ud fra den samme starttemperatur på komfuret og har brugt den samme mængde fedtstof. Afhængigt af hvor godt de har præsteret, har vi måttet ændre på disse faktorer, men grundforudsætningerne har været de samme.

Vi har stegt frikadeller, brunet oksekød og bagt pandekager på alle pander for at teste dem på samme vilkår.

Alle stegepander i testen kan desuden bruges til alle slags komfurer: el, induktion, keramisk kogeplade og gas. Stegepanderne måler 27-28 cm som udvendig diameter, men selve stegearealet varierer lidt mellem panderne.

I vores test og anmeldelse af stegepander har vi vurderet følgende:

  • Varme og temperatur: Hvor længe er stegepanden om at blive varm? Hvor varm bliver den? Hvordan er varmefordelingen? Får man en jævn stegeskorpe?

  • Løsner let: Brænder det, man steger, fast eller er det nemt at vende maden? Skal der bruges mere fedtstof på panden?

  • Brugervenlighed: Er stegepanden tung? Er håndtaget ergonomisk? Og er den let at vaske op?

Udover disse egenskaber har vi også taget højde for stegepandens pris for at kunne afgøre, hvor god til prisen den er. Derefter har vi udpeget en testvinder.

Vi har testet et udvalg af markedet mest populære stegepander. Sammenlign priserne på samtlige stegepander på PriceRunner.

1. Scanpan CTX – BEDST I TEST STEGEPANDER

Dyr, men overlegen stegepande

Materiale: Rustfrit stål med keramisk belægning Vægt: 1,4 kg Ovnsikker: Ja, op til 260 grader

Scanpan CTX 28cm

Den danskproducerede Scanpan CTX (Ceramic Titanium Extreme) har et luksuriøst og minimalistisk udseende. De hvælvede kanter gør det let at komme til til alle sider, og overfladen er ridsefast selv ved brug af metalredskaber. Selv efter at have været udsat for daglig brug i længere tid, så ser den stadig ud som ny.

Lidt langsom i optrækket, men utrolig jævn varme

Ved stegning tager det et stykke tid, inden Scanpan CTX bliver varm, men når den først har nået den ønskede temperatur, holdes den jævnt over hele panden.

Kødet og frikadellerne får en meget fin og jævn stegeskorpe og brænder ikke fast. Pandekagerne bliver også gode, selvom det kræver et par testere, inden man når den perfekte bagning. Der er aldrig problemer med, at noget sætter sig fast på panden. At Scanpan CTX også kan anvendes i ovnen op til hele 260 grader, er virkelig et stort plus.

Selvom denne stegepande ikke vejer særlig meget, føles den robust og står stabilt på kogepladen. Håndtaget er behageligt, og det er nemt at flytte rundt på panden. Non-stick-belægningen gør, at den kan vaskes i hånden på ingen tid, og så er du klar igen.

Billede af Scanpan CTX stegepande, set fra oven på et køkkenbord

Kvalitet koster

Det eneste negative ved Scanpan CTX er den høje pris. I forhold til den gode kvalitet virker det, trods prisen, som en god investering. Stegepanden kommer desuden med 10 års garanti (altså hvis man plejer panden ifølge de medfølgende instruktioner).

Scanpan CTX bliver hurtigt den stegepande, man går efter i køkkenet. Den præsterer rigtig godt, samtidig med, at den er behagelig og nem at anvende.

Samlet set bliver det en stegepande, der bliver brugt til den dag, den dør.

God stegefladeletfremstillet i Danmarkbehagelig at bruge
Høj pris

Prissammenligning

Sammenlign priser
Hvidevareland Logo

SCANPAN CTX Stegepande 28 cm.

699 kr.
Coop.dk Logo

Scanpan stegepande - CTX - Ø 28 cm

699 kr.
Butik24 Logo

Scanpan 28 Cm CTX stegepande

699 kr.

2. Tefal Jamie Oliver Everyday SS – BEDSTE LAVPRISVALG

Kvalitetsstegepande til en god pris

Materiale: Rustfrit stål Vægt: ca. 1,25 kg Ovnsikker: Ja, op til 175 grader

Tefal Jamie Oliver Everyday SS 28cm

Jamie Oliver Everyday SS (Stainless Steel) er en stegepande fra Tefal, som kendiskokkken Jamie Oliver har været med til at udvikle. Det er en non-stick-pande med en yderside af rustfrit stål.

Smart håndtag og Thermo-Spot

Panden er både let og behagelig at holde. Håndtaget er fremstillet af rustfrit stål med et overtræk af silikone. Silikonen giver ikke alene et godt greb - den gør også, at håndtaget aldrig bliver for varmt at holde på. Nøjagtig som andre stegepander fra Tefal har den et såkaldt 'Thermo-Spot', der indikerer, at stegepanden er varm nok til at blive brugt.

Stegepanden bliver meget varm, og det er meget let at få en god og jævn stegeskorpe på både kød og frikadeller. Pandekagerne bliver også meget gode og er lette at vende, hvilket altid er et stort plus.

Test af Jamie Oliver Everyday SS

Seriøs non-stick belægning

Belægningen for Everyday Stainless Steel er fænomenal. Intet sidder fast. Ikke engang når vi prøver at stege uden fedtstof.

Non-stick-belægningen er desuden udviklet til at kunne tåle metalredskaber og være ridsefast, hvilket gør panden endnu lettere at bruge. Man kan sagtens stille stegepanden i ovnen, bare temperaturen ikke overstiger 175 grader.

Det er nemt at vaske stegepanden op, og på grund af dens lave vægt, så er det også nemt at flytte rundt på den i køkkenvasken.

Jamie Oliver Everyday SS er en meget god stegepande, som virkelig leverer på alle punkter. Og med prisen in mente er den virkelig et godt køb!

Har Thermo-Spottåler metalredskaberbillig
Kan ikke klare højere ovntemperaturer end 175 grader

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

3. Ronneby Bruk Ultra Light – BEDSTE MILJØVALG

En let, men ret lille støbejernspande

Materiale: Støbejern Vægt: ca. 1,5 kg Ovnsikker: Ja, op til 220 grader

Ronneby Bruk Ultra Light Original 28cm

Ronneby Bruks Ultra Light er en støbejernspande, som næsten kan forveksles med en nonstick-pande. Her har producenten nemlig udviklet en ny støbeteknik, som har resulteret i en ekstremt let støbejernspande. Vægten kan variere lidt fra pande til pande, da panden er håndlavet.

Let af støbejern at være, og voldsomt varm

Netop fordi det er en meget tynd pande, bliver den også meget hurtigt varm. Varmen fordeles godt over hele stegepanden. Af og til er den faktisk næsten lidt for god, da stegepandens høje kanter også bliver meget varme.

Stegeskorpen på både kødet og frikadellerne bliver rigtig gode, og intet sætter sig fast. For at lykkes rigtigt med pandekagerne var det nødvendigt med lidt ekstra fedtstof.

Panden er let at anvende og behagelig at håndtere. Det er også værd at nævne, at den her svenskproducerede pande ikke behøver at blive indstegt, altså brugt nogle gange, fordi det allerede er gjort på forhånd med rapsolie.

Liiiiidt lille stegeflade

Selve pandens stegeflade opleves dog som ret lille – der er for eksempel ikke plads til nær så mange frikadeller som på de andre stegepander i testen her.

Håndtaget ligger godt i hånden, og silikonedelen giver et godt greb, når man flytter rundt på panden. Den kan stilles ind i ovnen og tåler temperaturer op til 220 grader. Når det er tid til at vaske panden op, er det unægtelig nemmere, fordi den er så let.

Det skal dog siges, at man skal bruge en hel del tid på at få den ren.

Selvom Ronneby Bruks Ultra Light bliver lige lovlig varm, er det alligevel en rigtig kvalitetspande. Med tanke på dens levetid og at den er fremstillet i Norden bliver den testens bedste miljøvalg.

Meget god stegeskorpebliver hurtigt varmfremstillet i Sverigelet
Svær at vaske oplille stegeflade

4. Kockums Jernverk Stegepande

Ubekvem men alsidig stegepande

Materiale: Kulstål Vægt: 2,3 kg Ovnsikker: Ja, op til 200 grader

Kockums Jernverk - 28cm

Kockums Jernverk fremstilles, som navnet antyder, i Sverige, og mærket tilbyder livstidsgaranti på deres stegepander i kulstål, hvis du har overholdt plejeanvisningerne.

Indstegt på forhånd og lettere end de fleste

Til forskel fra mange andre stegepander af kulstål, så er stegepanden fra Kockums Jernverk allerede indstegt ved købet, så den kan tages i brug med det samme. Belægningen er som i en non-stick-pande, ergo kræver den ikke meget fedtstof for, at maden ikke brænder fast.

Stegepanden er lettere end mange støbejernspander i samme størrelse, men den er alligevel tung med sine 2,3 kg (28 cm-varianten). Håndtaget er ikke så bekvemt og har tendens til at blive ubehageligt varmt efter nogen tids stegning.

Billede af stegepanden fra Kockums Jernverk set fra oven

Stegepanden kan også stilles ind i ovnen ved op til 200 grader, men vægten og det noget ubekvemme håndtag gør, at det er lidt klodset at stille stegepanden ind i ovnen og tage den ud igen.

Det anbefales at varme stegepanden langsomt op og øge temperaturen gradvist, for at stålet ikke skal blive skævt.

Derfor tager det et stykke tid, inden stegepanden bliver varm, men når den først har nået den ønskede temperatur, bliver den brandvarm og holder varmen. Det kan i visse tilfælde være nødvendigt at sænke temperaturen til et lavere niveau, end du normalt steger ved. Du vil nok også opleve, at du ikke behøver så meget varme, som du plejer, simpelthen fordi, at jernet bliver så varmt, som det gør.

Man kan sagtens stege kød og frikadeller i stegepanden. Der er ikke noget, der sidder fast, og stegeskorpen bliver god omend i visse tilfælde lidt brændt, fordi stegepanden bliver varmere end forventet.

Close-up billede af Kockums Jernverks stegepandes håndtag

Den er også rimeligt god til pandekager, men de høje kanter gør det lidt svært at få paletten ind under dem. Men når det først lykkes, er det let at vende pandekagerne, og der er ikke noget, der sidder fast.

Husk rengøringen!

Stegepanden må ikke lægges i blød, da den risikerer at ruste ret hurtigt. Indbrændingen gør, at den er let at vaske op i varmt vand, og ingen rester bliver siddende. Efter stegepanden er blevet vasket op, er det vigtigt at tørre den og gerne smøre den ind i et tyndt lag olie. Man kan godt tilberede sure væsker i stegepanden, men det kan nødvendigt at stege den ind igen bagefter.

Generelt er kulstålstegepanderne fra Kockums Jernverk rigtig gode stegepander med lang levetid, hvis du behandler dem rigtigt. Derimod havde vi gerne set et mere behageligt håndtag, der ikke blev helt så varmt.

God stegeskorpelet at vaske oplang levetid ved rigtig behandling
Ubekvemt håndtagder risikerer at blive varmt

5. Jamie Oliver Premium SS

En stegepande, der er alle pengene værd

Materiale: Rustfrit stål Ovnsikker: Ja, op til 175 grader

Tefal Jamie Oliver Premium 28cm

Jamie Oliver Premium er en brugervenlig stegepande – ja, det kan stegepander faktisk godt være – som samtidig udstråler luksus.

Kanon non-stick belægning

En prik i midten af panden indikerer, når det er tid til at begynde at stege. Den del kalder producenten for et Thermo-Spot. Prikken er ret utydelig, når panden er kold, men ses tydeligt, når panden er varm og klar til brug.

Det er især smart, hvis du ikke steger i eksempelvis smør. For så kan det ellers være svært at vide, om panden er varm nok.

Jamie Oliver Premium har en nonstick-belægning, der fungerer utrolig godt. Vi behøver faktisk ikke at bruge fedtstof, hvis vi ikke vil af hensyn til den gode smag. Derudover bliver panden jævnt varm. Med andre stegepander har vi af og til haft svært ved at bage pandekager på testkomfuret, men med denne pande bliver det pludselig let som en leg.

Opvaskemaskine-sikker

Det er også en virkelig stor fordel, at Jamie Olivers stegepande kan komme i opvaskemaskinen. Man anbefaler opvask i hånden for at få en længere levetid, men det gør underværker i en stresset børnefamilie, at man kan give stegepanden en tur i opvaskemaskinen uden at være urolig for, at den afgiver farlige stoffer.

Men alt er ikke guld og grønne skove. Stegepanden lider under, at den er ret tung. Ikke så tung at det generer, men tungere end vi kunne ønske os. Desuden er den ret dyr.

I forhold til alle de fordele vi allerede har nævnt, samt den gedigne byggekvalitet, så er Jamie Oliver Premium imidlertid sin vægt værd i guld. Det er en praktisk og hurtigt rengjort stegepande, som leverer udmærkede resultater ved stegning.

Tåler opvaskemaskinejæmn varmeintet sidder fastbrugervenlig
Lidt tung

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

6. Skeppshult støbejernspande

En kvalitetspande med utroligt lang levetid

Materiale: Støbejern Vægt: ca. 2,65 kg Ovnsikker: Nej

Skeppshult Professional 28cm

Denne gedigne støbejernspande fra Skeppshult er indstegt på forhånd med rapsolie, så man ikke behøver at gøre det selv. Det er bare at stille sig ved komfuret og gå i gang med middagsmaden med det samme. Rapsolie virker desuden som naturlig nonstick-belægning i stegepanden.

Dejlig jævn varme

Varmen og fordelingen af den i stegepanden er meget god. Uanset hvad vi steger får vi det samme fine resultat.

Kødet får en fin stegeskorpe og er let at vende. Til pandekagerne var det nødvendigt med lidt mere fedtstof, men de bliver utrolig gode og er lette at vende.

Test af Skeppshult støbejernspande

Lækkert håndtag, dog en betydelig tung pande

Træhåndtaget i valnød er på den ene side rigtig lækket at holde i, men på den anden side betyder et håndtag af træ, at panden ikke kan stå i ovnen, da det kan give revner i træet – hvilket påvirker pandens levetid.

Denne stegepande er desuden rigtig tung. Med meget mad i er den besværlig at flytte rundt på. Der er ganske vist et støttehåndtag på fronten. Det gør det lettere at flytte panden fra komfuret ind til bordet, men når den skal vaskes op, nytter det ikke noget.

I køkkenvasken bliver pandens høje vægt mærkbar, og den er besværlig at flytte rundt på for at komme til at vaske ren over det hele.

Skeppshults støbejernspande er en stabil pande, som giver et godt resultat. Og med den rette pleje holder den i mange år - den kommer i øvrigt med 25 års garanti. Men da den ikke kan bruges i ovnen, er den ikke helt så fleksibel, som kan kunne ønske sig.

Meget fin stegeskorpeholdbar
Tungtåler ikke ovn

7. Tefal Ceramic Control

En robust stegepande, som steger dårligt

Materiale: Keramisk Vægt: ca. 1,25 kg Ovnsikker: Ja, op til 175 grader

Tefal Ceramic Control White 28cm

Tefal Ceramic Control er en robust, keramisk stegepande. Panden er hvid og enkelt udformet og har en rød thermospot i midten, som indikerer, at stegepanden er blevet varm nok til brug.

Metalsikker keramik

Thermospotten skiller sig tydeligt ud fra pandens hvide farve. Den keramiske overflade er desuden ekstra holdbar over for ridser, så man også kan anvende metalredskaber i stegepanden.

Tefal Ceramic Control

Det tager et stykke tid for den her stegepande at blive varm, men når den først er blevet varm, fordeler den varmen jævnt over hele panden. Temperaturen bliver ikke helt så varm som ønsket, men kødet vi steger, får alligevel en fin stegeskorpe.

Med pandekagerne ser det dog anderledes ud.

Her er det svært at få en overflade, som vi er tilfredse med. Selv når vi skruer op for temperaturen på komfuret, og pandekagerne steges i længere tid, bliver de stadigvæk blege. Den eneste forskel er, at de bliver hårdere.

Ubehageligt håndtag og halvskuffende stegeresultater

Vi oplever ikke, at noget sætter sig fast på denne stegepande – alt er nemt at få løs, selv ved brug af ganske lidt fedtstof. Panden er også meget let at vaske op. Der er keramisk belægning både ind- og udvendigt, så den er let at gøre ren. Panden kan tåle maskinopvask, men hvis man vil have panden til at holde længe, anbefales opvask i hånden.

Håndtaget er ikke så grebsvenligt, så det er ikke særlig behageligt at holde panden. Man kan stille panden i ovnen, men den tåler ikke mere end 175 grader.

Tefal Ceramic Control er ganske vist en stegepande, der kan tåle en lidt hårdhændet behandling, men stegeresultatet lever ikke op til forventningerne.

Ridsefastjævn varmefordeling
Bliver ikke tilstrækkelig varmubekvemt håndtag

8. De Buyer Lyonnaise Mineral

Et alternativ til støbejernspander

Materiale: Kulstål Vægt: Ca. 2 kg Ovnsikker: Ja, op til 200 grader

De Buyer Mineral B Elements 28cm

De Buyers stegepande Lyonnaise Mineral er et alternativ til de traditionelle stegepander af støbejern. Stegepanden er fremstillet af kulstål og kræver, nøjagtig som mange støbejernspander, en del forarbejde inden man kan tage den i brug.

Når man køber De Buyers pande, er den smukt sølvfarvet, men efter at have brugt den et par gange, kommer den hurtigt til at se brændt ud i bunden. Det ændrer sig med tiden til en rødbrun nuance, hvilket er helt normalt, da den oxiderer under brug. Det er vigtigt at være forsigtig med sure ingredienser, som stegepanden ikke kan tåle og får den til at ruste.

Ærgerlige resultater og et træls håndtag

Selvom vi indstegte De Buyer Lyonnaise Mineral i længere tid, bliver resultatet ikke særlig godt.

Stegepanden bliver meget varm, meget hurtigt – og derfor sætter meget sig fast og brænder på, når panden testes første gang. Anden gang går det noget bedre. Kødet, vi steger, får en fin stegeskorpe, men frikadellerne brænder stadig fast. Pandekagerne får en fin farve og sætter sig ikke fast, hvis man bruger en del ekstra fedtstof.

Det, der trækker karakteren ned, er håndtaget. Det rager alt for højt op, så det er svært at holde om det på en behagelig måde. Det flade håndtag føles altså ikke så behageligt og ligger mærkeligt i hånden, og derfor er panden svær at flytte rundt på. Og fordi det er så svært at bære panden på en god måde, opleves den betydeligt tungere, end den egentlig er.

Besværlig at rengøre

Nøjagtig som med støbejernspander skal man også undgå at bruge opvaskemiddel. Men eftersom meget brændte fast under den første test, blev stegepanden svær at vaske op, og det tog et stykke tid, inden det hele gik af.

Selvom vi tørrede stegepanden grundigt af bagefter, føltes den stadig fedtet og klæbrig.

Det kræver altså en hel del arbejde at have en De Buyers stegepande. Har man ikke noget imod det, er det en pande, som sikkert holder godt og længe. Men hvis man vil have en stegepande, der er let at bruge, er den ikke et godt alternativ.

Holder længebliver hurtigt varm
Meget arbejde inden man kan bruge denbliver let for varmføles ikke behagelig i brug

9. Tefal Expertise

Stegepande med ujævn varmefordeling, men let at gøre ren

Materiale: Aluminium med nonstick-belægning Vægt: Ca. 1,3 kg Ovnsikker: Ja, men ikke over 175 grader

Tefal Expertise 28cm

Tefal Expertise er en serie, der har en såkaldt Titanium Excellence-belægning. Den belægning skal ifølge Tefal være mere slidstærk og holde op til 3 gange længere end andre typer belægning.

Tefal Thermo Spot, men meget ujævn varme

Stegepanden har også en såkaldt thermo-spot i midten af stegepanden, hvilket er unikt for Tefals stegepander. Den indikerer, når stegepanden har nået den rigtige temperatur og er klar til stegning.

Det tager et stykke tid for denne stegepande at blive varm, og desværre bliver varmen ikke fordelt særlig godt. Her er det tydeligt, at panden ikke er nær så varm ved kanten som i midten.

Ja, det viser sig hurtigt, at varmen i denne pande generelt lader en del tilbage at ønske.

Test af Tefal Expertise

Stegeskorpen bliver ikke særligt god på hverken kødet eller frikadellerne.

Faktisk får frikadellerne en overflade, der ser mere kogt end stegt ud. Pandekagerne får en bedre overflade, men kun lige godkendt. Selvom vi skruer op for temperaturen eller bager dem længere bliver de blege. Resultatet af den højere temperatur giver en lidt hård og tør pandekage.

God belægning, nem at rengøre, men det er ikke nok

Non-stick-belægningen er god. Intet sidder fast - ikke engang når vi prøver at stege uden fedtstof.

Det er let at vaske stegepanden ren, fordi der er nonstick-belægning på både inder- og ydersiden. Så eventuelt spild ud over pandens kant glider af uden problemer, når man vasker den op.

Men trods en god belægning, og at panden er nem at vaske op, lader den altså meget tilbage at ønske, når det kommer til selve stegningen. Og for en stegepande er en god stegning trods alt det vigtigste.

Har Thermo-spotrobust overfladelet at vaske op
Dårlig stegeskorpeujævn varmefordeling

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

10. Le Creuset Volcanic

Flot stegepande, som desværre ikke kan gå i ovnen

Materiale: Støbejern Vægt: Ca. 2,6 kg Ovnsikker: Nej

Le Creuset Volcanic 28cm

Le Creusets Volcanic er uden tvivl den æstetisk flotteste stegepande i testen. Den orange farve får den virkelig til at skille sig ud sammenlignet med andre stegepander. Og er man ikke så vild med orange, så er der yderligere 10 farver at vælge imellem.

Ujævn varme og et rigtigt behageligt håndtag

Det tager ret lang tid for stegepanden at blive varm. Når den først har nået den ønskede temperatur, er varmefordelingen desværre meget ujævn. Man mærker det især ved kanten – når vi steger kødet, bliver farven ujævn afhængigt af hvor på panden man steger.

Pandekagerne sætter sig fast i stegepanden til at begynde med, så vi er nødt til at bruge en del ekstra fedtstof. Men derefter går det dog rigtig godt – pandekagerne bliver overraskende gode og får en rigtig flot farve.

Le Creusets Volcanic

Træhåndtaget giver ikke bare stegepanden et eksklusivt udseende, men er også utrolig behageligt at holde i. Man får et rigtig godt greb om håndtaget, og på trods af vægten opleves panden som enkel at flytte rundt på.

Desværre kan stegepanden ikke tåle at komme i ovnen netop på grund af træhåndtaget, da det kan revne på grund af varmen.

Standard støbejernsrengøring

Opvasken er rimelig enkelt klaret. Da det er en støbejernspande, skal man undgå opvaskemiddel. Men med kogende vand lige efter man er færdig med at stege, kan man med lidt god vilje godt få eventuelt fastbrændte rester af.

Med tanke på prisen for Le Creuset Volcanic så vi gerne en bedre varmefordeling, og at panden blev hurtigere varm, end det er tilfældet.

Men man kommer ikke udenom, at det er en rigtig flot stegepande.

Sjovt med farvevariationflotbehagelig at holde
Høj prisdårlig varmefordelingtåler ikke ovn

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

11. Fiskars Brasserie

En tung og ufleksibel stegepande

Materiale: Støbejern Vægt: Ca. 2,6 kg Ovnsikker: Ja, hvis man tager håndtaget af

Fiskars Brasserie 27cm

Fiskars Brasserie er en af de tungeste stegepander i testen. Den er fremstillet af støbejern, men belægningen er af porcelænsemalje. Den beskytter stegepanden mod rust og gør samtidig vedligeholdelsen lettere.

Alt sidder fast og varmen er ujævn

I testen havde vi store problemer med, at maden sad fast på stegepanden. Selvom vi bruger tid på at stege panden ind og derefter bruger rigeligt fedtstof til stegningen, sætter det meste, vi prøver at stege, sig fast.

Frikadellerne og bunden af dem bliver siddende på stegepanden, når vi prøver at vende dem. Bøfferne ser ud som om, at de er limet fast, når vi prøver at løfte og vende dem.

Med pandekagerne går det ikke meget bedre. De første måtte vi ovenikøbet smide ud, da de sad så meget fast, at de blev helt ødelagt.

Varmefordelingen er endvidere ret ujævn, hvilket bliver tydeligt ved stegning af bøfferne. Stegeskorpen bliver fin, så længe de ligger midt på panden, men resultatet bliver slet ikke det samme andre områder af panden.

Upraktisk og bøvlet konstruktion

Træhåndtaget er smukt, men ikke særlig praktisk at bære stegepanden med. Det er muligt at sætte stegepanden i ovnen, men ifølge anvisningerne bør man tage håndtaget af først. Det virker bøvlet, og stegepanden er ikke særlig fleksibel, hvis man vil brune noget først og derefter fortsætte tilberedningen i ovnen.

Vægten, problemerne med at stege, og at den kun kan komme i ovnen, hvis man først tager håndtaget af, gør at man lige så godt kan undgå denne stegepande.

Stegepanden bliver hurtigt varmbillig
Ujævn temperaturfordelingdet meste sidder fastubekvemt håndtagkan ikke gå direkte i ovnen

12. IKEA Oumbärlig

Billig stegepande – både prismæssigt og i udførelsen

Materiale: Non-stick Vægt: Ca. 1,2 kg Ovnsikker: Ja

IKEA Oumbärlig er testens billigste stegepande. Den har har et kantet udseende og ser skrøbelig og billig ud.

En stegepande, der ikke bliver varm

Stegepanden bliver ikke særlig varm - ikke engang når vi skruer op for temperaturen på komfuret. Det gør, at stegeskorpen ikke bliver god.

Kødet bliver stegt, men får en kedelig, grå farve. Pandekagerne bliver ganske vist blege, men dog godkendte. Men når vi steger frikadeller, mærker man tydeligt, hvor hurtigt stegepanden bliver kølig, og resultatet bliver nærmere kogt end brunet.

Nem at vaske op, og det er så det...

Stegepanden løser sin opgave, men uden videre bravur. Holdbarheden lader desuden en del tilbage at ønske. Efter dagligt brug ser man tydeligt, hvor hurtigt panden bliver slidt. Non-stick-belægningen gør, at den er let at vaske op, men den er også sart og bliver meget let ridset.

Håndtaget er ikke så behageligt at holde i. Varmen fra komfuret og panden ledes hurtigt ud i håndtaget, som bliver for varmt at holde i.

Stegepanden vejer ikke så meget, men den lave vægt bidrager blot til, at produktet føles billigt og skrøbeligt. Den glider desuden en del rundt på komfuret, hvis man kommer til at røre ved den, mens man laver mad, og den savner fuldstændig stabilitet.

IKEAs Oumbärlig er afgjort et billigt alternativ, men den er hverken god eller holdbar.

Billiglav vægt
Bliver ikke varmmister hurtigt varmenføles billighåndtaget bliver varmt

Vælg den rigtige stegepande

Stegepanden er et af de vigtigste redskaber i køkkenet, og det er ikke unormalt, at man bruger en stegepande stort set dagligt. Stegepander fås i flere forskellige varianter, men følgende typer er mest almindelige.

Non-stick-pander

Stegepander med non-stick-belægning er populære, ikke mindst fordi de er nemme at bruge.

Belægningen reducerer risikoen for, at mad sætter sig fast på panden, hvilket betyder, at du kan reducere mængden af ​​fedt (hvis du vil). Vær dog forsigtig med ikke at lægge non-stick pander i din opvaskemaskine. Saltet og det stærke opvaskemiddel til opvaskemaskinen kan opløse belægningen. Hvis belægningen på en Teflon-pande er beskadiget, anbefales det at udskifte stegepanden med en ny. I dag produceres Teflon uden det giftige stof PFOA, men det kan stadig udgøre en vis sundhedsrisiko, hvis belægningen udsættes for temperaturer over 300° C.

Pander med keramisk belægning

En keramisk belægning i stegepanden indebærer, nøjagtig som med non-stick, at maden ikke sidder fast eller brænder på nær så let som på pander uden belægning.

Den keramiske belægning gør desuden stegepanden ekstra hård, så den kan holde til en del i køkkenet. Nøjagtig som på nonstick-pander kan man nemt bruge mindre fedt til madlavningen med en stegepande med keramisk belægning.

Redskaber af alle materialer kan anvendes, men man børe være lidt forsigtig med skarpe redskaber af for eksempel rustfrit stål. Sørg for at holde overfladen hel og fri for ridser.

Støbejernspander

Stegepander af støbejern er køkkenets sværvægter.

De kan tåle rigtig høje temperaturer og kan dermed for det meste også tåle at komme i ovnen, men de kan også være ret tunge at håndtere. Varmen fordeles imidlertid godt og jævnt i hele panden. Med den rette pleje kan en støbejernspande desuden holde stort set evigt. Det er dog vigtigt at huske på, at en støbejernspande under ingen omstændigheder må komme i opvaskemaskinen. Bliver den vasket i maskine, så ruster den - du kan dog altid redde den igen med knofedt og en ny indbrænding af overfladen. Det kan du helt sikker læse mere om hos producenten.

Pander af rustfrit stål

Stegepander af rustfrit stål er praktiske, fordi de holder længe og også kan komme i opvaskemaskinen.

Der er flere typer pander, der absolut ikke må vaskes i opvaskemaskinen. Men i vores stressede hverdag er det naturligvis fristende at kunne gøre panden ren på en nem måde. Pander af rustfrit stål plejer desuden at være overkommelige rent prismæssigt.

Ulempen ved de rustfrie pander kan være en mindre jævn varmefordeling, og at der skal bruges meget fedtstof, for at maden ikke brænder fast i panden.

Fem ting at tænke over ved køb af stegepande:

  1. Har du kræfter nok til en tung stegepande? Eller vil du hellere have en letvægter?
  2. Er det vigtigt for dig at kunne vaske den i opvaskemaskinen? Eller er opvask i hånden fint?
  3. Er du villig til at bruge lidt tid på at pleje din stegepande af og til?
  4. Har du en induktionskogeplade eller et traditionelt komfur?
  5. Er du villig til at gå på kompromis med hvilke slags redskaber du kan bruge i din nye pande?