54 produkter
Nogle planer har brug for forskellig lysmængde, mens andre i stedet kræver varm eller kold farvetemperatur. Her er behovet for nogle almindelige planter:
Brogetbladede planter, paletblad eller andre lyselskende planter kræver meget lys. Hvide og farvede plantedele indeholder ikke lige så meget klorofyl som grønne, derfor får især de variegerede (brogetbladede) planter en tendens til at se rigtig kedelige ud, hvis de står for mørkt. Regn med en lysmængde på mindst 1.500 lumen.
Blomstrende planter har brug for varmt lys for også at kunne danne knopper om vinteren. Farvetemperatur på cirka 2.700 Kelvin er passende.
Urter, krydderier og grøntsager foretrækker koldt, hvidt lys. Under et lysstofrør når planten at vokse sig større, inden forårssolen kommer, så du får tætte og kompakte planter med ordentlige rodsystemer. En farvetemperatur på 6.000 kelvin er et godt pejlemærke.
I potte: Der findes lamper på stativ, som du stikker ned i potten, når en bestemt plante har brug for ekstra lys. Fordelen er, at du ikke behøver en væg eller et vindue til at fastgøre lampen på, og den er nem at flytte rundt. Der findes også vækstlys til en almindelig fatning.
Vækstlys til forspiring: Her er der brug for plantelys, der dækker hele såningen, så dine eksempelvis chili og tomater får de bedste forudsætninger for at vokse sig store og stærke. Vælg en stavformet eller kvadratisk lampe.
Over flere planter: Her kan du samle dem under et lysstofrør eller en LED-lampe. De kan ofte fastgøres med sugekopper på vinduer eller fliser. Vi anbefaler en rør- eller stavformet lampe.
Reflektor: Jo større afstand mellem lampen og planten, desto svagere bliver lyset. En reflektor spreder lyset over hele planten.
Varmemåtte: Frøsåning kræver både lys og varme. En varmemåtte øger temperaturen i jorden.
Antal timer: Vækstlys ja. Men hvor mange timer? 10-12 timer er optimalt. Ligesom vi mennesker har planter også brug for at hvile i mørke – sæt en timer på dit vækstlys
På have-siden.dk har vi fundet en blog med erfaringer med LED vækstlys.