70 produkter
Du behøver ikke at være hverken en kaffenørd eller en hjemme-barista for at få bedre kaffe hver dag. Du kan smage en stor forskel blot ved at kværne kaffen lige inden brygningen.
Espresso er ikke for alle (kværne), og de gode espressokværne er ofte ret bekostelige. Men der skal helst en særlig espressokværn til, hvis du nyder (og nørder) den lille stærke kaffetår, eller når espressoen er udgangspunktet for andre slags kaffespecialiteter som latte, cortado eller cappuccino?
Her skriver Espresso Italiano om kravene til en certificeret italiensk espresso.
Det larmer altid lidt (eller en hel del), når de tørre kaffebønner kværnes.
Det er svært at vurdere støjen på forhånd, men du kan også få en indikation ved at kigge på omdrejningshastigheden. En lav omdrejningshastighed giver normalt mindre støj, samtidig udvikles der mindre varme (varme kan påvirke smagen) – men det tager så også lidt længere tid at få dit ”kværn” klar.
Du kan sagtens købe formalet kaffe i supermarkederne. Du vil dog, i mange tilfælde, opleve, at den formalede kaffe, du køber til din stempelkande, faktisk er kværnet alt for fint. Det kommer desværre til at gå enormt ud over smagen af din kaffe.
Hvis du alligevel selv brygger din kaffe (for eksempel ved stempelkande, espressokande, eller en kaffebrygger), så anbefaler vi helt klart, at du investerer i en kaffekværn. Det behøver ikke være en dyr en - selv en af de små håndholdte til en hundredekrone fra Kvickly eller Imerco kan markant forbedre din kaffe-oplevelse, sammenlignet med formalet kaffe.
Det korte af det lange er bare, at det, der allermest kan forbedre din morgenkaffe er en kaffekværn.
Ja! De små, håndholdte kværne er faktisk ikke kværne som sådan, da de bruger et blad til at snitte bønnerne i stykker. De store kværne bruger derimod en decideret kværn, hvor de maler bønnerne. Helt lav-praktisk, så er de større og dyrere kværne også bedre, da de typisk kommer med flere forskellige indstillinger for, hvor fint eller groft bønnerne skal males.
De små kværne er til gengæld en del billigere og kan, i mange tilfælde, stadig klare opgaven ret fint - medmindre men er kaffeentusiast. Som nævnt tidligere, så afhænger dit valg også af, hvilke former for kaffe du brygger. Du kan godt grovmale bønner på en håndkværn - det kan bare være rigtig svært, da du selv skal slukke for kværnen, når du tror, at bønnerne er færdigmalet.
På godt og ondt; ja, det er den. Uden, at det skal blive en hel videnskab, så er det, der sker, at smagsstofferne er bundet til olier i kaffebønnen. Så snart bønnerne kværnes og udsættes for ilt og luft, så begynder de at miste smagsnuancer og med tiden, så begynder olierne at smage harsk. Du kan derfor tydeligt smage forskel, når du sammenligner friskmalede bønner med en pose formalet kaffe fra supermarkedet. For en trænet kaffedrikker, der drejer det sig faktisk kun om minutter, før kaffen begynder at miste smagsnuancer. Det lyder måske lidt voldsomt, når vi siger det sådan, men når du først begynder at drikke friskmalet kaffe, så bliver det hurtigt svært at gå tilbage.
Den bedste kaffekværn er den, som passer til lige netop dine behov. Hvis du for eksempel kun laver filterkaffe, hvor kaffen helst skal være kværnet fint, så kan du faktisk sagtens klare dig med en af små, billige håndholdte kværne. Hvis du derimod fast laver stempelkaffe, så skal du bruge en kværn, der kan male kaffen groft. Vi har faktisk testet flere forskellige kaffekværne, så måske du kan finde den kværn, du har brug for, lige der.