Opdateret
Ingen jul uden æbleskiver. Få en god opskrift på hjemmelavede æbleskiver med gær, men uden kærnemælk, og lidt hjælp trin for trin - så skal det nok blive jul.
Hjemmelavede æbleskiver smager bare bedst, og så svært er det faktisk slet ikke at lave dine egne runde lækkerbiskener til jul - eller lige præcis når du har lyst til det.
Men hvis du ikke har forsøgt at bage æbleskiver før (eller måske gik det bare ikke så godt), så har vi nogle tips og tricks klar til dig
- og naturligvis får du også "redaktørens" gamle familie opskrift på lækre, sprøde og helt hjemmelavede æbleskiver.
Opskriften på æbleskiverne og fremgangsmåden er den samme, som vi brugte i vores test af æbleskivepander, og opskriften er gennemprøvet (og smagt) gennem flere generationer.
Klar. Parat. Bag!
Lækre, sprøde og hjemmelavede æbleskiver kræver lidt tid og energi.
(I hvert fald en hel del mere end at hælde en pose frosne færdiglavede æbleskiver fra supermarkedet i ovnen.)
Men altså - smagen og konsistensen af de hjemmelavede "skiver", den kan ingen pose med frosne og svampede dejkugler hamle op med. Der er sjældent nogen vej tilbage, når du først har lavet dine helt egne æbleskiver.
Tip: Sæt minimum 3 timer af til hele processen.
Men bare rolig, du skal nok få en pause.
Dejen skal nemlig lige hæve, før du kan begynde at bage æbleskiverne.
Sørg for at have alle ingredienser klar i køkkenet, tænd for julemusikken, tag forklædet på og giv de runde velsmagende æbleskiver al den kærlighed, som de fortjener.
- eller måske en elektrisk æbleskivebager.
Og så er det da praktisk, at vi har testet 6 forskellige æbleskivepander for dig.
(Der er faktisk ret stor forskel på resultatet.)
(Vidste du, at du kan fryse pressede halve citroner? De er perfekte at tø op senere, når du skal bruge revet citronskal til et eller andet.)
Til serveringen
Vi anbefaler i øvrigt et par lange tynde grillspyd af træ til at vende æbleskiverne i panden, så du ikke ridser en eventuel non-stick pande. Længden er mest for at beskytte fingrene lidt, for det kan godt blive lidt varmt om fingrene, når "skiverne" skal vendes.
For hygiejnens skyld bruger vi ét spyd til at vende og ét til at snuppe de færdige skiver af panden.
Men nu er du sikkert også ved at være klar til at gå i gang.
Begynd med at smelte 75 gram smør ved svag varme i en gryde.
Mens smøret smelter, så kan du lige nå at dele de 5 æg i blommer og hvider.
Sæt hviderne på køl til senere.
Nu kan du med fordel blande de 250 gram mel med resten af de tørre ingredienser.
(sukker, salt, kardemomme og revet citronskal).
Hæld en lille sjat af mælken i en skål, og opløs de 25 gram gær der i først.
(Det gør det lidt lettere at få al gæren opløst)
Når smørret er smeltet, så hælder du først resten af mælken i gryden, herefter den lille sjat mælk med opløst gær og til sidst røres æggeblommerne sammen i gryden med smør, mælk og gær.
Hæld grydens indhold over i en skål og pisk din melblanding i lidt efter lidt.
(Skålen skal være stor nok til, at blandingen kan hæve til dobbelt størrelse)
Nu skal dejen bare hæve til dobbelt størrelse, gerne på et lunt sted
- det tager normalt cirka 1½ til 2 timer.
Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, så er det tid til at piske æggehviderne.
Tip: Hvis du vil opnå den bedste sprødhed på æbleskiverne, så laver du lige en kande klaret smør af de sidste 50 gram smør (måske lidt mere) til bagningen. Det er bedst at få klaret, inden du pisker æggehviderne.
Klaret smør kan nemlig tåle mere varme, det sprutter nærmest ikke og så giver det også mindre røg i køkkenet.
Sådan gør du: Smelt smørret, og lad det stå et par minutter, til det hvide bundfald har skilt sig fra det klare smør. Nu hælder du forsigtigt det klare smør over i en lille kande - uden at det hvide bundfald smutter med.
Nu giver du den max gas med håndmixeren til æggehviderne er pisket helt stive
(Du skal kunne vende skålen - uden æggehviderne glider ud.)
Når hviderne er pisket helt stive, så skal de forsigtigt vendes i dejen, til du har en super luftig og ensartet dej.
Dejen hældes på en kande, så dejen er lettere at dosere i panden.
(Fik du lavet en kande klaret smør? Det tager ikke ret lang tid.)
Nå, men det er nu, du skal tænde for varmen under din æbleskivepande eller for din elektriske æbleskivebager
- og vent til den er godt varm.
Hæld smør i hullerne - det skal syde godt, før du hælder dejen i.
Tip: Sørg for rigeligt smør til de første par pander, så æbleskiverne ikke hænger fast, det gælder især for helt nye æbleskivepander af støbejern.
På en helt ny pande kan du med fordel bruge en bagepensel til at fordele smørret i hele hullet og lidt ved siden af hullet.
Nu hælder du dej i hullerne - fyld hele hullet op.
Når alle huller er fyldte (og hvis panden har den rette temperatur), så er det normalt tid til den første vending.
Test om du kan vende den første æbleskive ved at stikke trægrillspyddet helt ned i bunden og skubbe til æbleskiven.
Hvis du har været gavmild med smørret, så smutter æbleskiven rundt uden problemer, og så er den flot gylden på den bagte side.
Det kan godt være, at du lige skal hjælpe den med at komme helt rundt. Det gør du ved at løfte den forsigtigt på plads ved at stikke spyddet i toppen.
Når du har vendt alle æbleskiverne, så skal du sådan set bare rulle dem rundt til de alle er flotte, sprøde og færdigbagte.
Husk på, at den første pandefuld kan drille, men så er du sikkert på sporet af temperaturen og smørmængden til den næste pande.
Det var det - nu er resten op til dig.
Velbekomme
Nogle pander har dybere huller end andre.
Hvis hullet har samme dybde som (eller er dybere end ) hullets radius i toppen, så er der plads til nok dej til at skabe en perfekt kugle i første vending.
5 testede æbleskivepander
På andre mindre dybe pander skal du lige vende æbleskiven en kvart omgang og så efterfylde en lille klat dej, før du vender den helt om - på den måde ender du med en mere rund og fyldig æbleskive.
Vi har bagt (og smagt) os gennem 100-vis af æbleskiver i vores anmeldelse af æbleskivepander.
Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.