Opdateret 11. november 2021

Alt, du har brug for at vide om Apple TV

Apple TV er en praktisk løsning, hvis du gerne vil samle dine streamingtjenester ét sted. Og så har det en del fordele, hvis du allerede har Apple-enheder derhjemme. Her samler vi alt det, du bør vide om Apple TV.

Alt du skal vide om Apple TV

En af de mest populære medieafspillere på markedet er Apples lille sorte boks: Apple TV. Kort fortalt er det en boks, som du slutter til dit TV for at kunne se film og serier fra en lang række populære streamingtjenester. Apple TV er i øjeblikket det bedste premium-valg i vores medieafspillertest.

Enten abonnerer du på en eller flere tjenester, for eksempel Viaplay eller Netflix, eller også kan du leje eller købe film fra Apple eller eksempelvis Viaplay.

Nyere versioner af Apple TV kan også køre spil, som du enten spiller med fjernbetjeningen eller med en rigtig spilcontroller.

Apple-TV

Hvad er Apple TV?

Apple TV er en medieafspiller til dit TV. Du forbinder den lille boks til fjernsynet med HDMI og opretter derefter forbindelse til internettet via kabel eller wi-fi. Derefter kan du køre forskellige apps til populære streamingtjenester som DR TV, TV2 Play, Netflix, Amazon Prime, HBO Max, SF Anytime, Viaplay, Cmore og mange flere (synes du, at streamingtjenester er en jungle? Tjek vores [test af streamingtjenester] (/test/streamingtjenester) for at blive lidt klogere på det).

Apple TV kan sammenlignes med en digital boks til TV i den forstand, at du slutter boksen til dit fjernsyn og betjener den med den medfølgende fjernbetjening (eller en app til iPhone og iPad).

Forskellen er selvfølgelig, at medieafspilleren fra Apple håndterer tjenester til streaming af video og ikke almindelige tv-kanaler - den har slet ingen udgange til antenne og lignende, som en digital boks normalt har. På samme måde kan Apple-boksen ikke afspille DVD eller Blu-ray, da enhedens fysiske mål (3,5 x 9,8 x 9,8 cm) simpelthen ikke giver mulighed for det.

ATV-Screen Billedtekst: Har du ikke et Smart TV, er Apple TV en praktisk løsning til dine streamingtjenester.

Når du har købt dit Apple TV, så er der ikke nogen månedlige udgifter til abonnement. Men bruger du en af de kompatible apps til streaming, for eksempel Netflix, Viaplay, HBO eller Apples egen streamingtjeneste Apple TV+, er der selvsagt en månedlig pris, du skal betale. De apps kan du dog også bruge fra computeren, mobilen eller din tablet med samme abonnement.

Du kan selvfølgelig også bruge streamingtjenester, der ikke kræver et månedligt abonnement - for eksempel YouTube eller DR TV. Du skal oprette en konto hos Apple (det er gratis) for at kunne downloade de forskellige applikationer til Apple TV.

Hvor mange forskellige Apple TV-modeller er der?

Apple TV-boksen har været på markedet siden 2007 i en række forskellige udgaver. Selvom man i dag kan finde tre modeller på markedet, så er det kun de seneste to udgaver, der officielt sælges af Apple.

Apple TV 4K (generation 2)

Den største nyhed i anden generation af Apple TV er den nye fjernbetjening med fysiske knapper i stedet for en touchpad. Den gode nyhed for dig, der ejer Apple TV 4 eller Apple TV 4K, er, at du også kan købe den nye fjernbetjening og koble den til dit eksisterende Apple TV.

Ud over en ny fjernbetjening ser selve medieafspilleren identisk ud. Indvendigt er hardwaren blevet opdateret til en Apple A12 Bionic, den samme chip, som sidder i iPhone Xs. Den har også fuld understøttelse af HDMI 2.1, variabel opdateringshastighed (VRR, variable refresh rate), høj billedfrekvens og wi-fi 6 samt ARC og eARC via HDMI-porten (audio return channel og enhanced audio return channel).

Hvis du allerede har et Apple TV 4 eller 4K, er der ikke den store grund til at opgradere, men hvis du ikke kan lide fjernbetjeningen, kan du altid købe en separat. Men hvis du køber et nyt Apple TV eller udvider dit hjem med flere Apple TV'er, er der ingen grund til at vælge den ældre model, da prisforskellen er ubetydelig.

Apple tv 4k vs apple tv 4k gen2

Apple TV 4K

Apples næstsidste version af medieafspilleren er stort set identisk med sin forgænger. Alle funktioner og fjernbetjeningen fra tidligere er med. Det nye her er lidt hurtigere hardware, der understøtter 4K-opløsning og HDR. Enheden har senere fået understøttelse af lydsystemet Dolby Atmos via en softwareopdatering.

Den gamle Apple Siri Remote vs. den nye Apple Siri Remote Den gamle og den nye Apple TV-fjernbetjening

Apple TV 4K 32GB (1st Generation)

Apple TV 4K 32GB

4K-udgaven af Apple TV som blev lanceret i 2017. Den understøtter HDR og Dolby Atmos-lyd og fås desuden i en udgave på 64GB.

Sammenlign priser

Apple TV 4 (4th Gen)

Fjerde generation af Apple TV var på mange måder det store skridt, som folk havde gået og ventet på i mange år.

I stedet for at køre "en variant af iOS" blev styresystemet omdøbt til TVOS. Dermed kom der ikke blot en helt ny brugerflade, men også en app-butik og mulighed for at downloade både apps og spil efter behov. Den største forskel i forhold til Apple TV 4K er, at denne udgave ikke understøtter indhold i 4K-opløsning.

Apple TV HD 32GB

Apple TV 32GB (4th Gen)

Apple TV (4th Gen) blev lanceret i 2015 og understøtter indhold i full-HD samt køb og downlod af apps på enheden.

Fjernbetjeningen har en touch-overflade, der både bruges til at navigere i menuer og styre spil. Der er mikrofon til stemmekommandoer via Siri, men den funktion understøttes ikke på dansk Apple TV endnu.

Fjerde generation af Apple TV får stadig opdateringer af operativsystemet, så den i dag understøtter AirPlay 2 og kan fungere som kontrolenhed af hjemmets HomeKit-kompatible produkter.

Ældre modeller

 • Første generation: Et vidnesbyrd om hvor langt Apple TV er kommet, siden boksen så dagens lys i 2007 (dengang en lille sag ved navn "ITV", inden Apple TV blev taget i brug). Første generation af Apple TV havde indbygget harddisk og krævede en computer med iTunes som server for at kunne fungere (et krav som efterfølgende blev droppet).

ATV-gen1 Billedtekst: Første generation af Apple TV adskiller sig en hel del fra den seneste model.

 • Apple TV 2: På overfladen identisk med tredje generation af Apple TV. Kørte en variant af iOS som operativsystem, men mistede YouTube-appen for et par år siden. Understøtter kun 720p-opløsning.

 • Apple TV 3: Blev en rigtig storsællert i sin tid og understøtter 1080p-video. Benytter sig af forudinstallerede apps såsom DR TV, TV2 Play, YouTube, Netflix og Viaplay. Har adgang til leje- og købefilm via iTunes og understøtter også Airplay.

Sådan bruger du Apple TV

Alle Apple TV-enheder leveres med en fjernbetjening. Har du også en iPhone eller iPad, kan du downloade en fjernbetjenings-app til din enhed, som du så kan bruge til at betjene dit Apple TV med.

Ældre modeller af Apple TV (3. generation og tidligere) bruger en almindelig IR-fjernbetjening, som du skal pege mod boksen for at betjene den. De tre nuværende modeller af Apple TV anvender derimod radioteknologi til at tale med enheden, så du kan gemme dit Apple TV i et skab eller bag dit tv og stadig kunne betjene det.

Til Apple TV 4K (gen 2) kom den nye Siri Remote. Et kraftigt stykke aluminium med primært fysiske knapper til at betjene med. Du kan bruge klikfeltet som en touchpad (som også kan slås fra), hvis du ønsker det. Fjernbetjeningen oplades stadig via Lightning-stikket ligesom iPhonen.

![Siri Remote 2021] (/images/assets/content/bit/guide/Apple-tv-siri-fjernbetjening-2021.jpg) Den nye Siri Remote er kompatibel med Apple TV 4 og Apple TV 4k og giver dig mulighed for at [købe den separat] (/pl/95-3200142160/Apple-Siri-Remote-2021-prices), hvis du ønsker det.

Siri-remote Billedtekst: Fjernbetjeningen har både touch-område, bevægelsessensor og mikrofon indbygget. Den oplades med samme stik som iPhone og iPad.

Den nuværende fjernbetjening - Siri Remote som Apple kalder den (identisk med Apple TV 4K og fjerde generations Apple TV) - har ingen traditionel firevejsknap, men i stedet en touch-overflade; så bevæger du bare fingeren til den side, du vil navigere. Det er lavet sådan, så touch-overfladen kan bruges til at styre en del spil. Fjernbetjeningen kan også registrere bevægelser, hvilket kan bruges i visse spil.

Siri Remote har også indbygget mikrofon, der fungerer sammen med Apples stemmeassistent Siri. Den fungerer dog ikke på dansk Apple TV endnu, skriver Apple på sin hjemmeside. Men i de lande, hvor Siri kan bruges på Apple TV, kan man altså bruge sin stemme i stedet for touch-overfladen. Så kan der søges på YouTube med stemmen i stedet for at indtaste et langt søgeord.

Apple TV og HomeKit

HomeKit er Apples system til det smarte hjem. Hvis du har HomeKit-kompatible enheder i hjemmet, såsom lamper, dørsensorer eller lignende, kan du bruge dit Apple TV.

Helt overordnet, så forbinder du alle HomeKit-produkter til din telefon, men da det kræver wi-fi-opkobling, mister du forbindelsen til dine forskellige enheder, når telefonen forlader adressen. Derfor er det smart at aktivere HomeKit på en enhed, der altid er derhjemme - for eksempel dit Apple TV.

Det kan også lade sig gøre at bruge en iPad eller Apples smarte højttaler HomePod, hvis du ønsker det.

HomeKit Billedtekst: Apple HomeKit kan køres via Apple TV, så du kan styre hjemmet, når du ikke er hjemme.

Du skal blot indstille dit Apple TV som 'hub for hjemmet' via indstillingerne, og så er det ellers muligt at fjernstyre dine smarte produkter, selvom du ikke er derhjemme. Når dit HomeKit-tilbehør er tilsluttet som en hub for hjemmet, kan du også lettere give rettigheder til andre, så alle hjemmets beboere kan betjene de smarte og opkoblede enheder.

Her er et lille udpluk af de produkter, der fungerer med Apples HomeKit:

Apple TV og AirPlay

AirPlay er Apples teknologi til at overføre billede og lyd fra en telefon, tablet eller computer til en modtager, eksempelvis et Apple TV. Både Apple TV 4 og Apple TV 4K understøtter AirPlay 2, mens tredje generations Apple TV understøtter den første version af AirPlay.

Forskellen mellem AirPlay 1 og 2 er ret simpel. Første variant af Airplay kan overføre billede og lyd til en enhed, for eksempel at spejle skærmen fra en computer til et TV. Det kan AirPlay 2 også, men her er der også funktioner til multirumslyd. Det betyder, at du kan indstille, om alle hjemmets AirPlay 2-kompatible højttalere skal spille den samme musik, eller om kun to rum skal spille det samme, mens et tredje sted spiller noget andet.

Apple TV understøtter afspilning af materiale fra din iPhone, iPad og Mac. Du kan enten spejle hele enhedens skærm eller vælge kun at sende materialet fra en bestemt app til dit Apple TV.

Hvilke streamingtjenester kan bruges med Apple TV?

Det er næsten lettere at lave en liste over de streamingtjenester, der ikke fås til Apple TV, hvilket understreger den enorme styrke ved Apple-boksen. For udvalget af streamingtjenester til Apple TV er stort.

Du finder naturligvis Apples egen streamingtjeneste Apple TV+, som gik i luften herhjemme i november 2019. Men du kan naturligvis også finde spillere som Netflix, Viaplay, Amazon Prime og HBO Max i app-butikken. Også tjenester som Blockbuster og Mubi er der sammen med et hav af andre, mindre tjenester.

Det er værd at bemærke, at det stort set kun er DR TV og YouTube, der er gratis at downloade og bruge. De fleste andre tjenester har enten en månedlig abonnementspris på omkring hundrede kroner eller en pris pr. film, du vil leje eller købe.

TV2 Play er også tilgængelig til Apple TV, ligesom det er tilfældet med Viafree og Dplay (Kanal 5, Eurosport m.m.). Derudover kan du også finde apps for Telia, YouSee og Stofa, så du kan få adgang til dit abonnement og mange af kanalerne via Apple TV 4.

Hvilke apps fås til Apple TV?

Nu har vi efterhånden fået etableret, at du kan bruge Apple TV til streaming. Men hvad er ellers fidusen med et Apple TV derhjemme?

Tjoeh, det er til dels et spørgsmål, som stadig er ved at blive besvaret, ligesom det i høj grad afhænger af dine egne ønsker og behov.

Et stort fokusområde for både børn og voksne er uddannelse og fakta i forskellige sammenhænge, og det understøtter Apple blandt andet med sit Apple TV. Der er mange pædagogiske apps til børn (ofte samme version som til iPhone og iPad), og til voksne kan du finde onlinekurser fra blandt andre Coursera og Udemy. Du kan også finde apps fra Nasa og TED, og så er der desuden en hel del apps om stjernehimlen, man kan more sig med.

Ellers er der masser af apps i genren mad og helse. Alt fra madprogrammer til opskrifter kombineret med træningsvideoer om alt fra styrketræning til yoga. Rejsehungrende kan også sidde i sofaen og undersøge, hvad eksempelvis TripAdvisor og Airbnb har at tilbyde.

Der er selvfølgelig også vejr-apps (og vi danskere elsker jo at tale om vejret), og en hel del "baggrundsapps", som kan vise en hyggelig pejs eller et akvarium i fuld skærm på dit fjernsyn. Så kan du nemt sætte stemningen.

Har du en computer eller netværksharddisk derhjemme, hvor dine lokale film og serier er gemt, er der et hav af forskellige apps til det formål. De mest kendte er Plex og VLC.

Har du ikke lyst til at se noget på skærmen, men vil mere lytte til indhold, kan du også give dig i kast med Apples egen podcast-app eller DR's store udvalg af programmer og podcast.

Hvilke spil fås til Apple TV?

Spil er den afdeling, hvor Apple havde håbet på mere, end det er blevet til. Blandt andet virker interessen for spil til at være ret lav, hvilket tidligere har ført til, at udvikleren Mojang pludselig fjernede storhittet 'Minecraft' fra Apple TV.

Dermed ikke sagt at området for spil er fuldstændig dødt.

Der findes en række gratisspil, der er lavet til at blive spillet i kort tid ad gangen af personer i alle aldre, eksempelvis 'Minion Rush'. Vil du betale lidt for et spil, findes der også det anmelderroste 'Alto's Adventure' og efterfølgeren 'Alto's Odyssey', du kan give dig i kast med.

Andre spil hører til i to kategorier: serieøse spil i fuld længde og partyspil. Der findes en række tennis- og bowlingspil, der benytter fjernbetjeningens bevægelsessensor til styring. Det samme gælder for det populære dansespil 'Just Dance'. Den ukronede konge af de moderne partyspil, 'The Jackbox Party Pack', fås også til Apple TV og lader brugerne spille med mobilen.

Blandt de mere seriøse spil, som er bedst at spille med en rigtig controller, finder vi blandt andet det meget roste 'Oceanhorn' (som er det nærmeste, du kommer Zelda til Apple TV) og det legendariske rollespil 'Chrono Trigger'. Nyere udgaver med fokus på fortællingen som 'Transistor' og 'Broken Age' findes også i denne niche.

Når det er sagt, er udviklingen af især nyere spil til Apple TV forfærdelig langsom, og det drejer sig stort set kun om de spil, der i forvejen findes til iPhone og iPad.

Med nogle spil har du mulighed for at fortsætte spillet, når du tager hjemmefra, men desværre er konklusionen, at spil ikke er en særlig stor del af Apple TV.

Hvad er nyt i Apple TVOS?

Apple TV OS, tvOS eller Apple TV Software, som det tidligere blev kaldt, er den software, der styrer Apple TV. I begyndelsen var det en del af det samme IOS-system som iPhone og iPad, men derefter blev det et selvstændigt system på samme måde som IpadOS.

Her er en lille historik over versionerne, og hvad der var inkluderet.

 • IOS 4.1 (Apple TV Software 4.0-4.1) – 2010. Kom med udgivelsen af Apple TV 2. Understøttede Airplay til lyd og senere også Airplay til video.
 • IOS 5 (Apple TV Software 4.2) – 2011. Kom sammen med Apple TV 3 og kom med et helt nyt menudesign, 1080p-understøttelse og Airplay mirroring.
 • IOS 6 (Apple TV Software 5.1) – 2012. Understøttelse af at sende lyd til Airplay-kompatible højtalere.
 • IOS 7 (Apple TV Software 6.0) – 2013. Understøttelse af bl.a. iTunes Store, iTunes Radio og iCloud Photos m.m.
 • IOS 8 (Apple TV Software 7.0) – 2014. Fornyet brugerflade og familiedeling.
 • TVOS 9 – 2015. Den første TVOS-udgivelse kom i forbindelse med udgivelsen af Apple TV 4. Helt ny brugerflade og understøttelse af App Store, Siri, Apple Music og tredjeparts-controllere til spil.
 • TVOS 10 – 2016. Understøttelse af Homekit-styring og den nye app Fotos.
 • TVOS 11 – 2017. 4K-understøttelse med udgivelsen af Apple TV 4K. Automatisk tilslutning af Apple Airpods, mørk og lys brugerflade samt synkronisering af startskærmen mellem flere Apple TV-enheder.
 • TVOS 12 – 2018. Understøttelse af Dolby Atmos, op til 7.1.4 kanaler. Understøttelse af hjemmestyringstjenester fra Control4, Crestron og Savant.
 • TVOS 13 – 2019. Understøttelse af flere Apple-id'er i indbyggede apps, understøttelse af DualShock 4- og Xbox One-controllere. Apple Arcade dukkede også op i denne udgave.
 • TVOS 14 – 2020. Billede-i-billede for apps fra tredjeparter, understøttelse af Airplay i 4K og lyddeling via Airpods samt ny understøttelse af overvågningskamera i Homekit.
 • TVOS 15 – 2021. Styring af Apple TV via Homepod, understøttelse af brug af Homepod og Homepod Mini i mono eller som stereopar med Apple TV, understøttelse af rumlig lyd (spatial audio) via Airpods og Airpods Pro.

Tilbehør til Apple TV

Apple TV som sådan er forholdsvis komplet, når du får produktet hjem. Kabler til strøm, billede og opladning til fjernbetjeningen (samme lightning-kabel som til iPhone) medfølger.

Det, du eventuelt skal tilkøbe, hvis du ikke har det i forvejen, er et HDMI-kabel til billede og lyd til fjernsynet. Bruger du fjerde generations Apple TV, kan du egentlig bruge hvilket som helst kabel. Overførslen er digital, så de ettaller og nuller, det handler om, påvirkes forsvindende lidt af kabeltype og materialevalg.

Til Apple TV 4K er det også HDMI, der skal bruges. Men har du et TV som understøtter 4K-opløsning, (hvilket du bør have, hvis du skal have gavn af Apple TV 4K), er det også nødvendigt med et kabel med lidt hurtigere overførselshastighed end ældre HDMI-kabler.

Kig efter kabler mærket med "High Speed" eller "Premium High Speed" (HDMI 2.0, hvis du vil vide, hvilken version af standarden der er tale om), da de følger en nyere version af HDMI-standarden med højere overførselshastighed, der passer til materiale i 4K-opløsning.

Medmindre du regner HomeKit-enheder med som tilbehør til Apple TV, så er der primært to ting, du kan se nærmere på.

Steelseries Især via Apple Arcade er der en del spil, som er bedre at spille med en rigtig spil-controller.

Der er et vægbeslag til for eksempel at kunne montere dit Apple TV bag ved et TV for at give et renere indtryk. Har du dit TV stående på et bordstativ, findes der vægbeslag til Apple TV, så du kan sætte det ind i skruehullerne til vægbeslag på fjernsynet.

Deltaco Wall Mount For 4th / 5th gen Apple TV

Deltaco Wall Mount For 4th / 5th gen Apple TV

Med et vægbeslag kan du nemt få dit Apple TV op at hænge på væggen.

Billigst hos

Logo
46 kr.
Sammenlign priser

Det andet er en rigtig spilcontroller. Har du tænkt dig at spille spil på dit Apple TV ofte (trods det noget begrænsede udvalg), er det en rigtig god investering. Nogle spil kan bruges med både fjernbetjeningen og en spilcontroller , mens andre kræver en rigtig controller.

Her er der relativt få muligheder, men SteelSeries Nimbus må betragtes som en af standardmulighederne. Den oplades med Lightning-stik, nøjagtig som fjernbetjeningen, og kan også bruges sammen med din iPhone eller iPhone, hvis du vil spille der.

Selv om de ikke er originale Apple-controllere, vil vi mene, at de er langt bedre til at styre dine spil med.

Ulemper ved Apple TV

Er Apple TV så den ultimative medieafspiller uden nogen former for ulemper?

Afhængigt af dine krav, hvilke andre enheder du har i hjemmet og dit budget, kan der være forskellige svar på det spørgsmål.

Har du i forvejen flest ting fra Apple derhjemme, såsom iPhone, en Mac eller en iPad, så er Apple TV et rigtig godt supplement. Mange af de betalingsapps, der fås til Apple TV, findes også i en udgave til iPhone og iPad, så hvis du køber sådanne apps (eller allerede har betalt for dem), koster det ikke ekstra at bruge dem på Apple TV.

Hvis du bruger andre Apple-produkter, så virker AirPlay og fjernbetjeningsappen naturligvis også uden problemer. Det er værre med Android-enheder, hvor det veksler mellem at være besværligt eller helt umuligt at få funktionerne til at virke (og så er der ikke nogen officiel måde).

Svaret på spørgsmålet kommer også an på dine brugsvaner. Mange Smart TV understøtter i dag apps til de mest almindelige streamingtjenester, så Apple TV kan i den sammenhæng være lidt hip som hap. Men har du ikke et Smart TV, eller er dets applikationer forældede og ikke særlig velfungerende, kan det derimod være en god idé at opgradere det hele med Apple TV.

Hvis du kan lide interaktive Netflix-film som Black Mirror: Bandersnatch eller Minecraft Story Mode, vil du blive skuffet over, at de ikke fungerer sammen med Apple TV.

Google Chromecast 3

Google Chromecast 3

Googles Chromecast kan være et billigere og relativt enkelt alternativ til Apple TV.

Billigst hos

Sammenlign priser

Her er Googles medieafspiller, nemlig en Chromecast et betydeligt billigere og relativt enkelt alternativ.

Har du et TV med 4K-opløsning derhjemme, så giver Apple TV 4K dig selvfølgelig 4K-billede med HDR hos blandt andre Netflix og iTunes Store (forudsat at filmene fås i denne opløsning). Derimod er det vanskeligere med YouTube, som aktuelt ikke virker i 4K på Apple TV (kort forklaret: Apple TV har ikke hardware-understøttelse til det codec, som YouTube bruger til 4K. Det vil vise sig, om det ændres med kommende software).

Apropos Netflix har det tidligere vist sig, at interaktive film som 'Black Mirror: Bandersnatch' og 'Minecraft Story Mode' ikke fungerer med Apple TV, hvilket er en skam.

Det kan også være værd at vide, at Apple TV ikke kan bruges som digital boks med harddisk, hvor du kan optage programmer (selvom en app har liveudsendelser). Du kan ikke afspille film eller vise billeder fra et USB-stick, da der ikke er et stik til det (og TVOS ikke understøtter det). Den type udfordringer kan løses med visse video- og medieafspilningsapps, eksempelvis Plex, men kræver en computer eller netværksforbundet harddisk ved siden af.

Også værd at læse