1. Start
 2. Guides

Opdateret  

Vælg den bedste soundbar til dit TV

Lea Sefeld

Vil du gerne opgradere TV'ets lyd uden at spendere en herregård på et komplet hjemmebio-system? Så er en soundbar lige noget for dig. Med en soundbar kan du hurtigt og nemt få en helt ny og forbedret TV oplevelse. Læs med og få gode råd til at vælge den bedste soundbar til dine lyd-behov.

Hvad er en soundbar egentlig?

En soundbar er et højttalerpanel, der kort og godt indeholder flere højttalere. Det kan for eksempel være to fronthøjttalere (højre og venstre), en center og en bas, der er indbygget i et langt panel, eller bare to fronthøjttalere med en ekstern bas (subwoofer).

Soundbaren er et godt alternativ, hvis du ikke vil investere i et sorroundsound-system med adskillige højtalere, men heller ikke vil nøjes med TV'ets indbyggede højttalere.

Mange gange kan lyden i TV'ets højttalere virke flad og utilstrækkelig til at få en stor filmoplevelse. Samtidig kan en investering i et komplet hjemmebiografsystem være både dyr og kompliceret med kabelføring, forstærker og forskellige systemløsninger.

Derfor er soundbaren en god mellemting.

Den har normalt et fyldigere lydbillede og betydeligt mere tryk i bassen end TV'ets indbyggede højttalere – derimod får du aldrig ægte surroundsound uden tilhørende baghøjttalere.

Hvilken soundbar skal du vælge?

Når du skal købe en soundbar, er lydkvaliteten i forhold til prisen naturligvis den vigtigste faktor. Og for at vurdere lydkvaliteten er du nødt til at lytte til nogle soundbars, læse anmeldelser eller tests.

De forskellige modeller har meget forskellige løsninger på, hvordan de er opbyggede, og der er stor forskel på, hvor mange højtaler-kanaler, de forskellige soundbars har.

2.0 eller 2.1-modeller

De mere "simple" soundbars er udstyret med to højtalere, og kaldes henholdsvis 2.0 eller 2.1. 2.1-modellerne, har to fronthøjttalere i soundbaren og en ekstern subwoofer.

3.0-modeller

Jo flere kanaler, jo højere tal (læs mere om det sidst i guiden). Det fortsætter fra 2.0 og helt op til 11.1.4 - men her er vi ude i et decideret surroundsound system.

Går du efter 3.0-modeller, så er de udstyrede med to fronthøjttalere og en centerhøjttaler, men er uden en ekstern subwoofer. 3.1-soundbars er udstyret med ekstern subwoofer.

Soundbar med simuleret surroundsound

Visse modeller har også såkaldt simuleret surroundsound. Det går ud på, at de med forskellige teknikker giver en slags simuleret surroundoplevelse, der virker som en ægte. Men det er langt fra rigitg surroundsound.

Soundbar, der kan bruges til ægte surroundsound

Hvis du vil have ægte surroundsound, er der kun en vej at gå, og det er at anskaffe et 5.1-lydsystem (eller større).

Nogle soundbars har mulighed for at indgå i et højtalersystem, der understøtter ægte surroundsound. Det indebærer, at du som minimum tilslutter to baghøjttalere til soundbaren.

Men hvis det er det setup, du er ude efter, bør du dog sondere markedet for komplette hjemmebiografsystemer. Det er værd at sammenligne sådan et system med den soundbar, du kigger på, for at se, hvor du får bedst lyd for pengene.

Hvordan tilslutter man en soundbar?

Soundbaren kræver sjældent større ekspertise at installere. Normalt skal du bare slutte den til og tænde TV'et. Mange modeller kommer også med trådløse opkoblingsmuligheder, for eksempel Bluetooth og indbyggede streamingtjenester. Det gør, at du kan afspille musik uden at have TV'et tændt.

Tilslutningsmuligheder

Når du leder efter en soundbar, er det også vigtigt at undersøge dens tilslutningsmuligheder og holde dem op mod dine behov. Har du meget teknisk grej tilTV'et, for eksempel spillekonsoller, medieafspillere og lignende? Så skal du have en soundbar med flere HDMI-porte.

Størrelse og placering

Det er også vigtigt at tænke over soundbarens størrelse. Den skal kunne stå foran dit TV på dit TV-møbel, eller hænges på væggen under TV'et. Derfor skal du lige tjekke..

 1. længden,
 2. bredden,
 3. og om den kan hænges op, hvis det er det, du har planer om.

Hvad betyder alle tallene?

Som skrevet ovenfor, har de forskellige soundbars meget forskellig opbygning, og forskellige antal højtaler-kanaler indbygget i soundbaren.

Når du ser numre som 2.0, 2.1, eller 5.1.2 på en soundbar, handler det om, hvor mange kanaler (eller højttalere) og hvilken type kanaler soundbaren har.

Hvert tal står for noget forskelligt:

 • Det første tal står for antallet af "almindelige" højttalere, der producerer det, man kalder "kanal" lyde. Disse kan spille forskellige lydspor, så du bliver mødt af lyd fra forskellige steder.
 • Det andet tal fortæller, om der er en subwoofer i sættet. En subwoofer er en speciel højtaler, der laver de dybe (lavfrekvente) lyde, som man ofte hører i musik og film.
 • Det tredje tal (som ikke altid er til stede) fortæller, om der er højttalere, der skaber fornemmelsen af lyd, der kommer oppefra. Dette kaldes normalt for "højde" kanaler.

En soundbar med flere kanaler og en subwoofer kan ofte give en mere fyldig lydoplevelse.

Led videre og gør et godt køb

Vi håber, at vi har givet dig nok viden og inspiration til at kunne gøre et godt køb. Fandt du ikke din nye soundbar her i listerne, så kan du heldigvis selv kigge videre blandt de mange andre soundbars. Husk at bruge filtrene - så er det nemmere at overskue det store udvalg.

Kig videre og find den bedste soundbar til dig her:

Alle soundbars

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os