Opdateret  

TEST: 11 æbleskivepander testet

Brian Sommer

Er det svært at lave hjemmelavede æbleskiver? Næh - faktisk ikke. Velsmagende og sprøde æbleskiver kræver kun en god opskrift, god tid - og en god æbleskivepande. Læs anmeldelsen af 10 æbleskivepander og 2 æbleskivebagere og server de lækreste æbleskiver til jul - år efter år. I testen finder du æbleskivepander fra de populære producenter OBH Nordica, Le Creuset, Scanpan og Holm - se hvilken æbleskivepande, der blev Bedst i Test.

TEST: 11 æbleskivepander testet

Æbleskiver, syltetøj, flormelis og måske et glas gløgg eller to hænger bare sammen med december i Danmark. Når det kommer til æbleskiverne, så er de færdigbagte, frosne kugler fra posen i supermarkedet både hurtige og nemme at lave. Men smagen og konsistensen?
Nej, vel - den imponerer ikke ligefrem.

Når det nu rent faktisk er ret let at bage dine egne velsmagende æbleskiver helt fra bunden, så er det da bare med at sætte julemusikken på, smøge ærmerne op og komme i gang.

Hvis du allerede har en æbleskivepande (som du altså er fuldt tilfreds med), så kan du finde et link til både opskriften og fremgangsmåden, som vi har brugt i testen. Du finder linket allernederst i testen.

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Anmeldelsen af æbleskivepanderne udføres uafhængigt og helt af os selv - altså som helt almindelige forbrugere. Her er ingen kokke eller laboratorier, og dejen til æbleskiverne har vi lavet helt fra bunden. Derfor bliver resultatet så tæt på, som vi kan komme på det, du selv vil opleve hjemme i dit eget køkken. Billede efter testen af alle æbleskivepander

Testen er udført på en helt almindelig glaskeramisk kogeplade og på et gaskomfur - samt en enkelt elektrisk æbleskivebager. Efterfølgende har vi vurderet om panderne bliver varme på induktion.

Vurdering og bedømmelse

I anmeldelsen af æbleskivepanderne har vi vurderet følgende egenskaber:

  • Hvor let er det at komme i gang med bagningen?
  • Hvordan er varmefordelingen? (Bliver nogle huller hurtigere færdig end andre?)
  • Hvordan bliver formen og sprødheden af æbleskiverne?
  • Hvor sikker er panden under brug?

Vi kigger også lidt på prisen i forhold til kvaliteten. Et solidt produkt med en forventet lang levetid vægtes højt, da det ofte afspejler et mere bæredygtigt valg - især i det lange løb.

1. Scanpan Classic 9 hullers æbleskivepande - BEDST i test

Problemfri bagning med keramisk non-stick belægning, som ikke indeholder kemikalier.

Materiale: Keramisk Non-stick Antal huller: 9 stk. Huldiameter: Ø5,3 cm Huldybde: 2,6 cm Håndtag: Kunststof Komfurtyper: Alle på nær induktion

Scanpan Classic Æbleskivepande 9 Huller

Vi er vilde med de 9 huller, belægningen og den ensartede opvarmning af æbleskivepanden. Hvis vi skulle sætte prikken over i'et, så skulle panden dog havde kunnet klare induktion

Den danskproducerede æbleskivepande kan tåle at komme i opvaskemaskinen, så når du er færdig med bagningen, og panden er kølet af, så klarer maskinen resten. Den særlige keramiske belægning betyder, at æbleskiverne er super lette at vende.

Mindre smør - hvis du vil

Du får faktisk ikke behov for ret meget smør i panden. Det er en fordel for dig, som gerne vil spare lidt på fedtstoffet. Men husk, at smørret trods alt bidrager til både smag og sprødhed.
(Og det er jo kun december én måned om året) Billede fra test af æbleskivepand. Scanpan Classic æbleskivepande med 9 flotte æbleskiver i

Når det kommer til bageegenskaberne, så opnåede vi nogle flotte og sprøde æbleskiver. Som bonus var det ret sjovt at se, hvordan æbleskiverne nærmest kunne vende sig selv i den glatte pande, når smørmængden var tilstrækkelig.

Hårdfør Non-stick belægning

En anden helt klar fordel ved belægningen er, at den tåler metalredskaber. Vi bruger selv et grillspyd af træ til at vende æbleskiverne, men det gør ikke noget, hvis du bruger et langt grillspyd af metal.

Ensartet bagning

På undersiden er panden helt flad. Det betyder en god og jævn varmefordeling både fra et elektrisk (ikke induktion) komfur og et gaskomfur. Det vil du også sætte pris på, hvis du har et gaskomfur hvor ristene ikke mødes ind over blusset - selv her står panden helt stabilt. Billede af undersiden af Scanpan 9 hullers æbleskivepande

Tåler brug i ovnen

Selvom håndtaget er af kunststof, så bliver det faktisk ret varmt under testen.
Man skulle måske tro, at et kunststof-håndtag ikke tåler at komme i ovnen, men det gør det hos Scanpan. Så hvis du skulle finde på at eksperimentere med en helt særlig ovnret (måske bage muffins), så giver du den bare gas.

Billede af en færdig portion æbleskiver fra Scanpan Classic æbleskivepanden og en juledekoration

Bæredygtig produktion

Scanpans æbleskivepande er lavet af genanvendt aluminium, som for det meste stammer fra dåser til øl og sodavand. Aluminium er meget ressourcekrævende at producere fra nyt, men det er meget mindre ressourcekrævende at genanvende.
Produktionen foregår som nævnt i Danmark - så her er der også tale om et lokalt produceret produkt.

Konklusion på test af æbleskivepande Scanpan Classic

Vi er rigtig glade for at bruge Scanpan Classic 9 hullers æbleskivepande. Scanpan er et rigtig godt køb - så længe du ikke har induktion.

9 æbleskiver ad gangentåler metalredskaber & opvaskemaskine"køligt" håndtagstår stabilt selv på gasblus
Ikke til induktion (æv)

Prissammenligning

Sammenlign priser
Adlers Madværksted Logo

REVEAL'UP champagneglas - 21 cl - 6 stk.

450 kr.
hjem.dk Logo

Scanpan Classic Aluminiums Æbleskivepande 9 Huller

469 kr.

Cc-isenkram

Scanpan Classic - Æbleskivepande, 9 huller

469 kr.

2. OBH Nordica elektrisk æbleskivepande - BEDSTE LAVPRISVALG

Ensartet temperatur og let bagning, og testens største æbleskiver.

Materiale: Non-stick Antal huller: 7 stk. Huldiameter: Ø5,9 cm Huldybde: 2,6 cm Håndtag: Plast Ledningslængde: 1,2 meter Effekt: 800 Watt

OBH Nordica Sweet Moments 6931

Find en stikkontakt, sæt stikket i og tænd for OBH Nordica 6931 elektrisk æbleskivepande. Efter kort tid har varmelegemet på 800 Watt varmet panden op, og snart er den første pandefuld af store æbleskiver klar. Det her er absolut den letteste måde at bage dine æbleskiver på.

Temperaturen er konstant og ensartet under bagningen. Med en elektrisk æbleskivebager skal du ikke rode med at finde den rette indstilling på komfuret, mens du bager den første portion (som måske bliver lidt underligt bagt).

Non-stick belægning

OBH Nordica har valgt en helt almindelig non-stick belægning, som desværre ikke tåler metalredskaber. Så du skal være lidt forsigtig, så du ikke ridser belægningen. Vi anbefaler at bruge et trægrillspyd til at vende æbleskiverne med. GIF af vending af æbleskive i OBH Nordica 6931 elektrisk æbleskivepande

Men når det så er sagt, så er det en fornøjelse at vende æbleskiverne i hullerne, de glider nemt rundt uden at brænde fast. Du kan vælge at spare lidt på smørret, altså hvis du skulle have lyst til det.

Bag direkte ved bordet

Netop den konstante og perfekte temperatur er den helt store fordel med den elektriske æbleskivepande fra OBH Nordica. Billede af OBH Nordica 6931 elektrisk æbleskivepande ved bordet

Der er nærmest ingen røg og os under bagningen - og slet ikke, hvis du bruger klaret smør til bagningen. Derfor kan du sagtens bage æbleskiverne, mens du sidder ved spisebordet og hygger dig sammen med familien og/eller dine gæster, mens I guffer "skiverne" i jer i samme tempo, som de bages. Æbleskiver er jo allerbedst lige fra panden.

Sprødhed og form

Når det kommer til sprødheden og formen, så kan OBH Nordicas elektriske æbleskivebager dog ikke hamle op med panderne til komfuret. Der skal lidt mere varme til, men så skal du også være mere på vagt for at sikre et godt resultat. Det behøver du ikke spekulere på med OBH Nordica 6931. Billede af OBH Nordica 6931 elektrisk æbleskivepande der bager 7 æbleskiver

Testens største huller

Hullerne er testens største (5,9 cm), men de er ikke lige så dybe (2,6 cm). Så her skal du efterfylde med en lille klat dej, mens du vender æbleskiverne. Altså hvis du går op i, om resultatet bliver kuglerunde æbleskiver - for de smager jo af det samme.

Ledningen er 1,2 meter lang, som giver en fin rækkevidde til at placere panden et godt sted i køkkenet - eller på spisebordet.

Konklusion på test af æbleskivebager OBH Nordica

Med 4 opadvendte tommelfingre ud af 5, så mener vi, at æbleskivepanden passer perfekt til dig, som bare vil have en let og problemfri bagning af dine æbleskiver.

Meget let bagningensartet temperaturhurtigt klarnærmest ingen røgudvikling
Tåler ikke metalredskaber

3. Le Creuset æbleskivepande (kunststofhåndtag) - BEDSTE Premiumvalg

Bag 7 sprøde og flotte æbleskiver med stil. Sikke en kvalitet!

Materiale: Støbejern Antal huller: 7 stk. Huldiameter: Ø5,7 cm Huldybde: 2,6 cm Håndtag: Kunststof Komfurtyper: Alle

Le Creuset Æbleskivepande 20cm

Æbleskivepanden fra Le Creuset er helt igennem udført i en lækker kvalitet, det skal der slet ikke herske tvivl om. Det solide støbejern giver en rigtig god afbagning af æbleskiverne.

Her har vi har testet varianten med et håndtag af kunststof, som har den fordel at det både tåler en tur i opvaskemaskinen og i ovnen.

100 års europæisk håndværk

Produktionen foregår stadig efter 100 år i en landsby cirka 2 timers kørsel nord for Paris.
85% af alt jern og stål i produktionen er genanvendt - og støbejern er nærmest uopslideligt. Faktisk giver Le Creuset livstidsgaranti til den første ejer af produktet - altså resten af dig liv, hvis du er den heldige ejer.

Flot bageresultat

Billede af Le Creuset æbleskivepanden med 7 huller fulde af flotte æbleskiver - og en kande klaret smør Selve bagningen sker lige så effektivt, som vi oplever med testvinderen – men vi lykkedes ikke med at opnå den samme perfekte form på æbleskiverne. Hullerne er ret brede, men dybden er mindre end hullets radius. Det betyder, at der skal efterfyldes lidt dej under vendingen, hvis du går op i at servere helt kuglerunde æbleskiver.

Varmt kunststofhåndtag

Vi har som nævnt testet versionen med kunststofhåndtag - og det bliver ret varmt. Dog ikke så varmt som vi oplever på panderne med håndtag i støbejern.
Vi har også testet versionen med træhåndtag. Det bliver lidt mindre varmt, men træhåndtaget kan ikke tåle en tur i ovnen (man kan jo lave andet end æbleskiver i en æbleskivepande) eller opvaskemaskinen.

Forbundne huller med god varmefordeling

Billede af undersiden af Le Creuset æbleskivepanden i støbejern Varmefordelingen (og stabiliteten på et gaskomfur) er absolut godkendt. På bagsiden er hvert hul forbundet af en "bro" og det får panden til at stå stabilt selv på gasblus, der kun har 4 punkter, som panden kan stå på.

Konklusion på test af Le Creuset æbleskivepande

Billede af Le Creuset æbleskivepanden med 7 huller fulde af flotte æbleskiver og en kande klaret smør Le Creuset er en fornøjelse både at bruge og at kigge på - og du bliver ikke skuffet.

Vi savner måske den sidste marginale finish på bageresultatet - men ærlig talt, så skal æbleskiverne jo nok glide ned alligevel.

Kan bruges til alle komfurtyperflot varmefordelingstore og flotte æbleskiversmukt design pynter i køkkenet
Ikke så let at lave helt runde æbleskiverkunststofhåndtaget bliver ret varmt

4. Le Creuset æbleskivepande (træhåndtag) - BEDSTE bæredygtige valg

Se den lige! Måske det smukkeste stykke køkkengrej til at bage julen ind med

Materiale: Støbejern Antal huller: 7 stk. Huldiameter: Ø5,7 cm Huldybde: 2,6 cm Håndtag: Træ Komfurtyper: Alle

Le Creuset Matte Black

Æbleskivepanden fra Le Creuset med træhåndtag lyser af håndværk, nostalgi og kvalitet. Her er ingen tvivl om at du køber et produkt, som sikkert vil gå i arv i generationer. Og ja - afbagningen af æbleskiverne fejler bestemt heller ikke noget.

Her har vi har testet varianten med et håndtag af træ - og se den lige! Det bliver da svært at finde et smukkere produkt til at bage en af julens mest traditionsrige lækkerbiskner med.

Billede fra test af æbleskivepande Le Creuset med træhåndtag - 7 færdige æbleskiver

Æbleskivepanden findes også med et håndtag af kunststof, den kan du også finde her i testen. Egentlig ligger forskellen i, at kunststoffet kan tåle både opvaskemaskine og ovn.

En decideret bæredygtig æbleskivepande

Træ og 85% genanvendt metal i smuk forening i et produkt, som holder længere end din egen livstid - hvis du altså passer på det.
Le Creuset giver endda livstidsgaranti til den første ejer af produktet - altså resten af dit liv, hvis du er den heldige ejer, også hvis du får den som gave.

At panderne tilmed produceres i en lille landsby nord for Paris betyder også at transporten er minimeret, hvilket kun giver endnu mere grobund for at kalde æbleskivepanden for et bæredygtigt valg.

Absolut godkendt bageresultat

Vi bager æbleskiverne lige så effektivt som med testvinderen – men æbleskiverne får ikke den samme flotte form. Hullernes dybde er mindre end hullets radius. Hvis du hælder en lille smule ekstra dej i under vendingen, så bliver skiverne lidt flottere i formen.

GIF fra test af æbleskivepande Le Creuset med træhåndtag - vending af æbleskive

Varmt håndtag

Vi har som nævnt testet både versionen med kunststofhåndtag og her med træhåndtag. Begge dele bliver ret varme, men træhåndtaget opleves som lidt køligere end håndtaget af kunststof.
Og langt fra lige så varmt som med en pande med støbejernshåndtag.

Forbundne huller giver stabilitet

Billede af undersiden af Le Creuset æbleskivepande med træhåndtag Le Creuset har sikret at æbleskivepanden står stabilt selv på gasblus. Det har de gjort ved at støbe en "ring" som forbinder alle hullerne på bagsiden.

Konklusion på test af Le Creuset æbleskivepande med træhåndtag

Det her er det kompromisløse valg for dig, som gerne vil investere i holdbart, bæredygtigt og specialiseret kogegrej af høj kvalitet.

Vi kan kun sætte en finger på panden (av) for den lille detalje med, at det kræver lidt mere at få æbleskiverne kuglerunde - men ingen har altså klaget over smagen.

P.S.: Det er egentlig lidt synd at gemme den smukke pande væk i 11 måneder, for æbleskivepanden med sit træhåndtag er en fryd for øjet.

Smukt håndværkbæredygtig produktionflotte æbleskiver
Kan ikke komme i ovnenskal vaskes op i hånden

5. Skeppshult Original Æbleskivepande 21cm

Svensk produceret æbleskive i støbejern. Bager ret fine æbleskiver.

Materiale: Støbejern Antal huller: 7 stk. Huldiameter: Ø5,7 cm Huldybde: 2,5 cm Håndtag: Støbejern Komfurtyper: Alle

Skeppshult Original Æbleskivepande 21cm

Æbleskivepanden Skeppshult oser ikke kun af æbleskiver. Den oser også lidt af brændefyret komfur i en svensk ødegaard, mens sneen langsomt daler ned foran de duggede vinduer.
Og det er ikke ret langt fra sandheden. Svenske Skeppshult er nemlig et af de eneste tilbageværende skandinaviske jernstøberier.

Håndværk og flotte former

Det blødt svungne håndtag vidner om håndværk gennem generationer. Her er en æbleskivepande af støbejern, som du også vil nyde synet af i mange år fremover.

Billede fra test af æbleskivepande Skeppshult – æbleskiver bages

I Sverige er der ikke de samme traditioner om æbleskiver, som vi kender her i Danmark. Men Skeppshult har alligevel fat i den lange ende, for de har tydeligt skævet til, hvordan en god æbleskivepande skal udformes.

Syy dybe huller

I vores test har vi lagt mærke til, at hullernes dybde har en afgørende betydning. Hullernes dybde skal nemlig helst være tæt på halvdelen af hullets diameter.
Vi måler en dybde på 2,5 cm. og en diameter på 5,7 cm. – og det er i hvert fald godkendt.

Billede fra test af æbleskivepande Skeppshult - hullerne måles

Med lidt øvelse vil du altså kunne bage syv næsten runde æbleskiver ad gangen med Skepphults æbleskivepande.

Meget ru overflade

Da vi pakker panden ud, så mærker vi straks den ru overflade. Vi tænker, om det kan ende godt, og om æbleskiverne vil hænge fast
- og det gør de (i begyndelsen).

Vi må hjælpe de første æbleskiver lidt på vej ved at løse dem i omkredsen med et grillspyd af træ. Men efter 3-4 pander (og riiiigeligt smør) så hjælper det, og nu kan vi faktisk vende dem hver gang.

GIF fra test af æbleskivepande Skeppshult - æbleskiver vendes

Sprødheden af æbleskiverne sidder lige i skabet. Og som med alle andre støbejernspander og gryder, så bliver de kun bedre, jo mere de bliver brugt – så lav nu bare rigeligt.

Pas på ved gasblusset

Skeppshult er en æbleskivepande til induktion – og til alle de andre komfurtyper.

Bunden er ikke forbundet mellem hullerne, som vi ser det på en del andre støbejernspander. Så skal du være yderst forsigtig på de gasblus, hvor risten ikke går hele vejen på tværs af blusset,

Billede fra test af æbleskivepande Skeppshult – æbleskiver bages

Men du skal også være varmsom med at flytte panden henover et glaskeramisk komfur (også induktion). Bunden er nemlig slebet helt plan ... så plan at den nærmest virker skarp flere steder.
Vi tænker, at det bliver svært at undgå ridser på glaspladerne.

Konklusion på test af æbleskivepande Skeppshult

Håndværk og tradition fornægter sig ikke. Vi kan sagtens mærke, at vi har at gøre med et kvalitetsprodukt. Kun den meget ru overflade og den skarpe underside (uden forbundne huller) trækker ned.

Vi er helt sikre på, at du vil kunne bage mange flotte æbleskiver i mange år fremover med Skepphults flotte støbejernspande
– men husk at passe på den.

Dybe hullerudseendet
Lidt for ru overfladestår ikke stabilt på alle gasblusskarpslebet underside

6. Conzept 2115 elektrisk æbleskivepande

Billig og kompakt elektrisk æbleskivepande med 8 huller.

Materiale: Non-stick Antal huller: 8 stk. Huldiameter: Ø5,7 cm Huldybde: 2,9 cm Håndtag: Ingen Ledningslængde: 1,0 meter Effekt: 650 Watt

Conzept 2115 Æbleskivebager

Conzept 2115 er en elektrisk æbleskivepande, så den kræver altså ikke andet end en stikkontakt, en æbleskivedej, lidt smør og så din tid.

Fordelen med en elektrisk æbleskivebager er, at du kan bage "skiverne" direkte ved spisebordet. Det er super hyggeligt, og med pandens 8 huller så kan du hurtigt servere lækre varme æbleskiver til de lækkersultne rundt om bordet.

Non-stick belægning

Som det oftest er med de traditionelle anti-klæb belægninger, så kan du ikke bruge metalredskaber til at vende æbleskiverne. Så køb en pose grillspyd af træ til at vende æbleskiverne med - træ bliver heller ikke så varmt at holde på. GIF fra test af æbleskivepande Conzept 2115 - æbleskiver vendes

Conzept er meget kompakt i sin form. Det skyldes især, at der ikke er noget håndtag på siden.

Ikke den hurtigste bager i skuffen

Ingen har lyst til at stresse i julen, men varmelegemet på 650 watt er dog lige i underkanten - bagningen går ikke ret hurtig. Så den stress og sved på panden, som du undgår ved ikke at skulle vende og fylde på i ét væk, den får du måske over de sultne øjne, der venter på at æbleskiverne bliver færdige.

Lampen lyser konstant, når æbleskivebageren er tændt. Så du skal forsøge at lytte efter det lille klik, når varmelegemet slukker (og varmen derfor er på sit højeste)
- og så er det ellers med at putte smør og dej i hullet.
Ellers er temperaturen ikke helt høj nok til, at smørret syder godt før dejen kommer i.

GIF fra test af æbleskivebager Conzept 2115 - dejen hældes i

Sprødhed og form

Her mærker vi helt klart, at varmelegemet mangler lidt effekt. Det skal nok blive til æbleskiver med tiden, men de er ofte noget blege lige når de vendes. Og du skal vende æbleskiverne mange gange for at få dem brune og sprøde.

Varmefordelingen er desværre ikke ret god. Vi måtte flytte de mest ubagte æbleskiver over i de mest bagtes huller og omvendt, så æbleskiverne blev mere ensartede.

Billede fra test af elektrisk æbleskivepande Conzept 2115 - færdige æbleskiver med syltetøj og flormelis

Fine runde æbleskiver

Dybden på hullerne er lige over halvdelen af diameteren, så du kan opnå runde æbleskiver uden at skulle fylde hullet helt til kanten.

Ledningen er 1 meter lang og den måtte egentlig godt have været lidt længere. For ledningen sætter naturligvis grænsen for, hvor langt du kan være fra en stikkontakt uden at skulle have fat på en forlængerledning.

Det havde også været rart med en mulighed for at rulle ledningen op på bagsiden, når æbleskivepanden med stor sandsynlighed skal finde sin plads skabet i 10-11 måneder til næste jul.

Konklusion på test af æbleskivebager Conzept 2115

Dens store fordel er de 8 huller til æbleskiver og dens kompakte form, så den ikke fylder ret meget i køkkenskabet.

Hvis prisen er vigtigst for dig, ja så skal du nok få æbleskiver i ordets bogstavelige forstand - men så er der heller ikke ret meget mere at sige om resultatet.
Hvis du bare lige vil prøve det der med hjemmelavede æbleskiver, så skal du nok komme i mål med Conzept 2115.

Prisenkompakt form8 huller
Svagt varmelegemeingen ledningsoprul

7. Holm støbejern æbleskivepande 9 huller

En billig æbleskivepande, som leverer det, den skal.

Materiale: Støbejern Antal huller: 9 stk. Huldiameter: Ø5,4 cm Huldybde: 2,7 cm Håndtag: Støbejern Komfurtyper: Alle

Holm Æbleskivepande m. 9 huller

Som med de fleste andre støbejernspander så er opstarten lidt bøvlet på æbleskivepanden fra Holm. Panden skal lige i gang med rigeligt smør, og den første pandefuld bliver måske lidt underlig – og så bliver håndtaget virkelig varmt.

Da vi først kom gennem et par pander med hullet fyldt ca. 1/3 del med klaret smør, så hjalp det gevaldigt på bagningen. Der var faktisk ikke længere nogen vedhæftning, og vi kunne let vende æbleskiverne i panden.

Ni huller

Billede af Holm 9 hullers æbleskivepande i støbejern Den helt store fordel er altså de 9 huller – for det er der sjældent i en æbleskivepande, som også virker på induktionskogeplader.
De to ekstra æbleskiver pr. bagning kan mærkes, fordi du ganske enkelt får flere æbleskiver klar for hver omgang. Og så er du jo også lidt hurtigere færdig med bagningen.

Mangler sprødhed

Vi opnåede ikke den samme sprødhed, på trods af at det ellers er støbejern.
Men selve formen bliver faktisk ret god. Hullets dybde er nemlig helt identisk med hullets radius. Så du laver en halv "kugle" ad gangen.
Måske skal der lige efterfyldes en lille smule under vendingen, men det behøver du ofte slet ikke.

Ikke egnet til alle gaskomfurer

Billede af bagsiden af Holm 9 hullers æbleskivepande i støbejern Det er værd at bemærke, at panden ikke står stabilt på gaskomfurer med den type riste, som ikke går hele vejen tværs over blusset. Det skyldes primært, at bunden ikke har nogle gennemgående jernstykker. Det kan lade sig gøre, men panden skal ikke rykkes ret meget for at miste balancen. Det var vi ikke helt trygge ved at arbejde med.

Konklusion på test af æbleskivepande Holm 9 huller

Et absolut lavprisvalg, som nok kun kan lade sig gøre, fordi panden er billigt produceret i fjernøsten (og måske lige billigt nok). Men hvis du ikke bager så tit, så opnår du altså nogle ret fine æbleskiver – 9 ad gangen vel at mærke.

9 hullerhuldybden er ens med radius af hulletflot form på æbleskiverne
Varmt (meget) håndtagingen forbindelse (bro) mellem hullernes undersideustabil på nogle gaskomfurer

8. Funktion æbleskivepande 7 huller

Den lille støbejernspande bager testens mindste æbleskiver

Materiale: Støbejern Antal huller: 7 stk. Huldiameter: Ø4,9 cm Huldybde: 2,4 cm Håndtag: Kunststof Komfurtyper: Alle

Funktion - 16.8cm

Æbleskivepanden fylder ikke ret meget i dit køkkenskab, men det gør æbleskiverne desværre heller ikke på tallerkenen.

De små huller er noget vi hurtigt lægger mærke til, især fordi vi kan sammenligner med testvinderens store og kuglerunde æbleskiver.

Men det lægger du jo nok ikke mærke til, hvis det er din første æbleskivepande. At panden tilmed har det mindst varme håndtag er en lille bonus - og ja, det overrasker os faktisk lidt.

Testens mindste æbleskiver

Billede af Funktion æbleskivepande med 7 huller med færdige æbleskiver i De små huller med en diameter på kun 4,9 cm. betyder naturligvis, at det færdige resultat også resulterer i testens mindste æbleskiver, men de smager jo stadig godt.

God varmefordeling

Vi oplever også en rigtig flot varmefordeling mellem de forskellige huller, og selve bageresultatet er godkendt. Men vi savner altså lidt sprødhed på de færdige æbleskiver.

Står stabilt på alle komfurer

Billede af bagsiden af Funktion æbleskivepande med 7 huller Æbleskivepanden virker på alle typer af komfurer - også induktion. Og fordi bunden er helt plan, så står den helt stabilt selv på et gaskomfur.

"Køligste" håndtag

Egentlig er det lidt pudsigt, at testens billigste pande også har det køligste (mindst varme) håndtag. Men det er i hvert fald noget testpanelet lagde mærke til. Det føles faktisk ret trygt. Især fordi du nogle gange vil komme til at skulle flytte på panden, og her behøver du ikke nødvendigvis at finde grydelapperne frem først.

Konklusion på test af æbleskivepande Funktion - 7 huller

Egentlig er vi ikke ret vilde med æbleskivepanden fra Funktion. Når vi ser bageresultatet, så bliver det tydeligt, at der er tale om et lidt for billigt materialevalg og produktion. Især når vi sammenligner med de langt mere perfekte æbleskiver, som vi oplever i toppen af feltet.
Men æbleskiverne glider naturligvis ned alligevel - med syltetøj, flormelis og måske et glas glögg.

Testens "køligste" håndtagfylder ikke ret meget i køkkenskabetfin varmefordeling
Små huller giver små æbleskivermindre sprødhedsvært at opnå runde æbleskiver

9. Nordwik Æbleskivepande 20cm

Æbleskiver – med hiv og sving. Støbejern til lavpris

Materiale: Støbejern Antal huller: 7 stk. Huldiameter: Ø5,4 cm Huldybde: 2,3 cm Håndtag: Støbejern Komfurtyper: Alle

Nordwik Æbleskivepande 20cm

Navnet Nordwik har en nordisk klang over sig. Men selv om emballagen på Nordwik æbleskivepande siger "Selected Nordic KitchenWare", så har fokus tydeligt ligget på at producere til den lavest mulige pris og meget langt væk fra norden.

Æbleskiver med hiv og sving

Førstehåndsindtrykket er en meget ru overflade, og en tydelig lugt af jern. Men det er heldigvis ikke noget, som vi kan smage på æbleskiverne.

Vi venter ret længe på at opnå en god temperatur, før vi kan bage den første pandefuld. Og selvom vi er gavmilde med smøret, så brænder 2/3 dele af æbleskiverne sig fast i de første tre pander.

Ved den fjerde pande går det lidt bedre, og støbejern har det heldigvis med at blive bedre og bedre med tiden.

Billede fra test af æbleskivepande Nordwik - æbleskiver bages

Varmefordelingen driller

Det midterste hul virker til at blive en del varmere end de øvrige huller, så vent med at hælde æbleskivedejen i midten til du har fyldt de seks andre huller.

Håndtaget bliver også pænt varmt, men sådan er det jo med "ud-i-et" støbejernspander.

Selvom vi giver den gas og fylder hullerne til kanten med dej, så lykkes det aldrig at opnå helt runde æbleskiver. Æbleskiverne klasker let sammen, og de ender ofte med et stort hul i midten og/eller helt åbne steder.

Billede fra test af æbleskivepande Nordwik - måling af hullerne

Hullernes dybde er 2,3 cm og det er lige lovlig langt fra halvdelen af diameteren på 5,4 mm. Målene kan meget vel være skurken i vores problemer med at bage helt runde æbleskiver.

Ustabil bund

Bunden er ikke forbundet mellem hullerne, og det kan give problemer for din rist på gaskomfuret. På en rist med 4 støttepunkter skulle panden placeres ultra præcist for ikke at tippe over.

Billede fra test af æbleskivepande Nordwik - bagsiden

Ok, du har måske ikke et gaskomfur, men så har du sikkert en glaskeramisk plade (måske med induktion).

  • Den gode nyhed er, at æbleskivepanden også virker på induktion
  • Den dårlige nyhed er at du let vil kunne ridse den glaskeramiske plade, fordi bunden af panden også er ret ru

Konklusion på test af æbleskivepande Nordwik

Hvis du ikke har lyst til at spare op til en lidt dyrere pande, så er Nordwik i hvert fald til at betale.

Æbleskivepanden fra Nordwik holder med garanti i mange år – for det gør støbejern jo, hvis du altså passer godt på det.
Spørgsmålet er nærmere: Vil du blive tilfreds nok til at få lyst til at bage æbleskiver igen til næste år?

Prisen (måske)
Lang opvarmningstidikke plan bundmeget ru overflade

10. Conzept - Æbleskivepande

Fornuftigt resultat, men ringe kvalitet og varmefordeling.

Materiale: Støbejern Antal huller: 9 stk. Huldiameter: Ø5,3 cm Huldybde: 2,4 cm Håndtag: Kunststof Komfurtyper: Alle (men ikke egnet til alle gaskomfurer)

Conzept Æbleskivepande

Conzept æbleskivepande er et vaskeægte lavprisprodukt - og det behøver der ikke nødvendigvis at være noget galt med.
Æbleskiver ...? Dem skal du nok ende op med i sidste ende.
Det kommer mest an på, hvad du vil acceptere at arbejde med.

Billede fra test af æbleskivepande Conzept - med 9 æbleskiver

Udmærket resultat

Lad os begynde med det gode ved den billige æbleskivepande. Den bager faktisk nogle fornuftige æbleskiver, det skal der ikke herske tvivl om. Vi kunne ikke opnå helt den samme sprødhed og runde form, som på de andre pander, der typisk koster 3-5 gange mere, men æbleskiverne blev altså spist alligevel.

9 æbleskiver pr. pande

Det er en fornøjelse at kunne lave 9 æbleskiver ad gangen, men desværre er der bøvl med varmefordelingen.
(Det kan måske anes på billedet længere oppe, at nogle æbleskiver er mere brune end andre.)

Især når vi tester på gas er der op til 40°C til forskel på temperaturen i hjørnehullerne og de 5 andre huller. Så vi måtte rotere dem lidt rundt for at få dem ensartet bagt.
Samme problem er ikke lige så udtalt på induktion og glaskeramiske plader.

Bedst på induktion og glaskeramik

En anden udfordring er, at hullerne ikke er forbundet på bagsiden. På vores gaskomfur uden tværgående riste, skulle vi være helt sikre på at placere panden så den stod stabilt.
Billede fra test af æbleskivepande Conzept - bagsiden

Det er naturligvis ikke en udfordring på induktion, glaskeramiske plader og andre former for helt flade varmekilder.

Løst håndtag

Håndtaget bliver ikke ret varmt, og det er rigtigt rart.
Til gengæld kan vi ikke få håndtaget til at sidde ordentlig fast - og det er omvendt en smule utrygt.

GIF fra test af æbleskivepande Conzept - løst håndtag

Allerede fra udpakningen sad håndtaget løst og kunne vrikkes fra side til side, og det blev kun værre med tiden. Selvom vi strammede skruen alt hvad vi kunne så gik der kun kort tid, før håndtaget igen begyndte at løsne sig.

Konklusion på test af æbleskivepande Conzept

Vi har lidt lyst til at sige - bare lad være! Set ud fra et herligheds- og et holdbarhedssynspunkt så er der ikke ret mange gode år i æbleskivepanden fra Conzept. De dyrere produkter kan omvendt med stor sandsynlighed nærmest gå i arv.

Men ...
Måske er du villig til at have en stjerneskruetrækker liggende ved komfuret, ved siden af smør, æbleskivedej og træpinde til at vende skiverne med. For du får med stor sandsynlighed brug for at stramme håndtaget på et tidspunkt under bagningen - med mindre du slet ikke flytter panden i løbet af bagningen.

Hvis du kan sige ja til ovenstående (og ikke har et gaskomfur), så skal du i hvert fald nok ende op med anerkendende nik og "uhm!" lyde fra dem, som skal spise dine hjemmebagte æbleskiver.

Den bager rent faktisk æbleskiverkøligt håndtag
Håndtaget sidder løst og kan ikke spændes godt nokustabil på gaskomfurer

11. Victoria "æbleskivepande"

Egentlig ikke en æbleskivepande - men sikke en vild kvalitet!

Materiale: Støbejern Antal huller: 15 stk. Huldiameter: Ø4,1 cm Huldybde: 1,2 cm Håndtag: Støbejern Komfurtyper: Alle

Victoria Æbleskivepande

Lad os lige slå det fast med det samme. Det er lidt en tilsnigelse at kalde Victorias æbleskivepande for ... en æbleskivepande!
Der er 15 fordybninger på samme plads som rigtige æbleskivepander har 7 huller. Fordybningerne er ganske enkelt for små i både bredden og ikke mindst i dybden til at lave ordentlige æbleskiver.

Men, når det er sagt ...
Lad os på samme tid slå fast, at det er et produkt fra allerhøjeste hylde, når det kommer til kvaliteten.

Prøv "Poffertjes"

Der er mere tale om en pande til "poffertjes" – en Hollandsk specialitet med meget små pandekager.
Selvom de ser ret lækre ud på nettet, så har vi ikke selv forsøgt at bage "poffertjes". Men vi er sikre på, at de vil være et hit på kagebordet (også til jul).
Så dem kan du måske forsøge dig med, hvis du ikke er så traditionelt anlagt.

Billede fra test af æbleskivepande Victoria - færdige "ikke" æbleskiver

Glem alt om æbleskiver

Flotte kuglerunde æbleskiver, som vi elsker og kender her i Danmark – dem må du kigge langt efter.
Alene af den årsag dumper den fælt i vores test af deciderede æbleskivepander.

Og nu til selve testen

Vi havde jo lavet en masse æbleskivedej, så hvorfor ikke give det et skud?

  • Smagen: Alt er godt her
  • Sprødhed: Alt er stadig godt her
  • Formen: Nej. Langt fra. Vi ender med en masse sjove, flade og egentlig reelt mere skiveformede æble-skiver

Vi havde svært ved at vende dem, og derfor blev bagsiden også en umulighed at få pæn. Men hvis du nu kunne få styr på det, så kunne de altså være ret fine.
Måske som en lille snack til en reception eller lignende?

Små og flade fordybninger

Her er slet ikke tale om "huller" som på andre æbleskivepander. Der er i stedet 15 små fordybninger på 1,2 cm og en diameter på 4,1 cm.
Så både teori og praksis umuliggør en kuglerund æbleskive.

Billede fra test af æbleskivepande Victoria - måling af fordybninger

Vanvittig kvalitet

Når vi siger vanvittig, så er det på den gode måde. Panden er af støbejern og produceret i Columbia. Allerede ved udpakning kan vi mærke kvaliteten, for der er tale om en utrolig smukt udført pande.
Både overfladen og graden af detaljer står i skarp kontrast til mange af de helt billige æbleskivepander, som typisk produceres i Asien.

De første 2-3 pandefulde fra en støbejernspande har normalt en tendens til at brænde sig fast – især i billige og ru pander. Men overfalden på Victoria er dejligt glat, og "æbleskiverne" slipper allerede fra den første pandefuld.

Flad bagside og god varmefordeling

Bagsiden er ikke bulet, og derfor står panden helt stabilt på alt fra gasblus til induktionsplader. Der kan være små ujævnheder, som kan ridse overfladen – så træk den ikke rundt på de glaskeramiske kogeplader. Billede fra test af æbleskivepande Victoria - bagsiden

Håndtagene er lige så pæne som resten af panden, men de smukke håndtag bliver varme – meget varme!
Panden er støbt i ét stykke, og håndtagene er placeret meget lavt, så det kan jo ikke være ret meget anderledes.

Konklusion på test af Victory "æbleskivepande"

Du vil stå tilbage med en meget lang næse, hvis du bestiller den her pande og forventer at kunne bage traditionelle æbleskiver.
Det vil du aldrig få succes med.

Men hvis du vil lave perfekte "poffertjes", så er vi sikre på, at du vil ramme plet.

Karakteren i denne test gælder derfor kun for dens evne til at lave æbleskiver.
Det kan den nemlig slet ikke, men panden får alligevel en halv tommelfinger op for forsøget.

Er der lige nogen, der vil ringe til "Victoria" og bede dem lave en rigtig æbleskivepande?
For så smider vi alt og tester den med det samme!

Kvaliteten - hold da op!god varmefordeling
IKKE en æbleskivepandevarme håndtag

Redaktørens opskrift - den vi brugte i testen

Man kan ikke anmelde æbleskivepander uden også at bage (mange) æbleskiver.

Her får du "redaktørens" egen opskrift, som er gennemprøvet, bagt og smagt gennem flere generationer
- opskriften virker, og vi tager dig gennem hele processen trin-for-trin.

Bag dine egne æbleskiver (og glem alt om de frosne)Billede af en pande fuld af friskbagte hjemmelavede æbleskiver


Få endnu mere ud af din æbleskivepande

De fleste æbleskivepander ligger bare i skuffen og samler støv fra januar til november.

Men vidste du, at du også kan stege flotte runde frikadeller i din æbleskivepande?
- eller eksperimentere med at lave fyldte æbleskiver med skinke og ost.

Egentlig er det jo kun din fantasi, der sætter grænserne.

Den populære madblogger Valdemarsro har eksempelvis en opskrift på runde kartoffel rösti
- naturligvis bagt i en æbleskivepande.


Fandt du ikke en favorit i testen?

Vi tester løbende flere af de populære modeller.

Men hvis du ikke fandt en æbleskivepande i testen, som passede til dit behov, så kan du finde endnu flere æbleskivepander på lige her:
Sammenlign priser på æbleskivepander på PriceRunner

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os