Opdateret  

Dyksav test: Se eksperternes favoritter til dit behov

Elina Blom

Dyksaven minder om en rundsav, men adskiller sig ved især at kunne skære snorlige på lodrette flader, ligesom du kan starte dit snit midt i en plade. Vi har testet dyksave og udpeger Bosch GKT 55 GCE til bedst i test, da den er både kraftfuld, god til prisen og efterlader meget fine snit.

Dyksav test: Se eksperternes favoritter til dit behov

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. Dyksavene er testet hos et finsnedkeri på en række forskellige materialer over en længere periode. Pladernes tykkelse er kontrolleret med en skydelære forud for testene.

Dyksavene har gennemgået flere styrkeprøver. Eksempelvis har de savet 45-70 millimeter tykt, massivt ædeltræ af forskellige arter, såsom valnød og elm. Vi har også kappet fyrreplader. Der blev dybden indstillet til samme tykkelse, og derefter er maskinerne bedømt ud fra, hvor godt deres skalaer passer. Alle snit er udført med maksimal sænkedybde for at belaste maskinerne så meget som muligt.

Dyksavene er også testet på, hvor godt de præsterer over tid.

  • Ydeevne: Hvilke materialer kan dyksavene klare? Hvor nemt løber maskinen i materialet? Hvilke savedybder kan den håndterer i forskellige vinkler? Hvilke materialer kan den klare i forskellige savedybder?

  • Resultat: Snittene kontrolleres både visuelt og med vinkeljern. Hvor præcise bliver de? Hvor godt passer maskinernes skalaer?

  • Brugervenlighed: Hvor nemt er det at komme i gang med at save? Hvor nem er maskinen at forstå? Er manualen god?

  • Byggekvalitet: Hvilke materialer er anvendt? Skramler og larmer maskinen, eller virker den stabil og holdbar? Hvilket lydniveau afgiver den under arbejdet? Er der kraftige vibrationer, som kan være til besvær for den, der saver?

  • Funktioner og tilbehør: Hvor alsidig er dyksaven? Hvilket tilbehør hører med i prisen? Hvilken garanti får du på maskinen?

Samlet giver dette en vurdering af dyksavens positive og negative egenskaber. Disse bliver sat i forhold til prisen, og slutkarakteren afspejler maskinens værdi for pengene.

Vi har testet nogle af markedets populære dyksave. Sammenlign priser og find tilbud på dyksave på PriceRunner.

1. Bosch GKT 55 GCE - BEDST I TEST DYKSAV

Kraftfuld og prisgunstig dyksav med mange fordele

Effekt: 1.400 W Vægt: 4,7 kg Maksimal savdybde ved 90°: 57 mm Omdrejningstal: 3600-6250/min Målt lydniveau: 86 dB Savklingens Ø: 165 mm

Bosch GKT 55 GCE Professional

Bosch GKT 55 GCE udmærker sig ved at levere millimeterpræcise snit og klarer en imponerende samling af styrkeprøver. Den klarer alt fra enkle byggeplader til at save massivt træ både med og mod fibrene. På trods af spændinger i den 45 millimeter tykke, amerikanske valnød klarer den det tre meter lange snit uden problemer.

Det kræver heller ikke noget efterarbejde, hvis du efterfølgende skal fuge det afkortede stykke, snittet bliver pænt og lige. Selv støvoptagningen er godkendt. Støvoptaget er nødt til at være lidt stift, og kan ikke altid følge med ved længere snit, men overordnet gør maskinen et kompetent stykke arbejde med at holde arbejdsstedet så støvfrit som muligt.

Desværre har vi ikke haft mulighed for at teste GKT 55 GCE med Bosch's egen skinne. Den anvendte skinne var af et andet mærke og krævede, at man skulle fjerne en komponent under maskinen for at få den til at passe. Dyksaven gled imidlertid godt hen over skinnen, og maskinen giver en behagelig modstand, når vi sænker den ned.

Klingeskift klares nemt. Designet er også godt. Dybdeskalaen justeres med et tryk med tommelfingeren, hvor du derefter trækker dybdestoppet til den ønskede dybde, hvilket virker meget enkelt. Alle vitale dele er farvet røde, så det er nemt at se, hvad der er knapper, og hvad der er bevægelige dele.

Overordnet er den en gedigen, robust dyksav uden en masse unødvendige funktioner, greb og knapper. Desuden leveres den med en ekstra klinge i kassen til opbevaring, hvilket er et stort plus. Kassen er dog ret stor. Men i forhold til alle de andre plusser og det faktum, at du får tre års garanti, hvis du registrerer dit produkt, er det en meget prisgunstig dyksav.

Stærk motorgod savedybdefine præcisionssnitprisgunstig
Stor kasse til opbevaring

Prissammenligning

Sammenlign priser
CompuMail Logo

Bosch GKT 55 GCE Professional Dybdesav 1400W --> På lager, levering hos dig 23-09-2023

3.249 kr.
CompuMail Logo

Bosch GKT 55 GCE Professional Dybdesav 1400W --> På fjernlager, levevering hos dig 30-09-2023

3.672 kr.
Frishop.dk Logo

Bosch dyksav GKT 55 GCE 1400 watt 3600 - 6250 omdr./min.

3.687 kr.

2. Festool TS 55 EBQ

Pålidelig og tydelig dyksav, der laver fine snit

Effekt: 1 200 W Vægt: 4,5 kg Maksimal savdybde ved 90°: 55 mm Omdrejningstal: 2000-5200/min Målt lydniveau: 88,1 dB Savklingens Ø: 160 mm

Festool TS 55 REBQ-Plus-FS

Festool TS 55 EBQ er en meget kompetent dyksav, der leverer præcise snit og efterlader meget nøjagtige dybdeindstillinger. Dyksaven er let at gøre sig bekendt med og mindst lige så nem at anvende takket være de tydelige markeringer.

Hvis du eksempelvis skærer ud til en køkkenvask, er der markeringer udvendigt på maskinen, der viser, hvor klingen befinder sig både for og bag, så du ved, hvor du skal sænke saven, og hvor du skal stoppe den. Det er også en stor fordel, at den har en kløvekniv.

Styrkemæssigt er TS 55 af i høj klasse, men i de allerhårdeste styrkeprøver støder den på problemer. Når vi for eksempel tester den på tyk elmeplade, udløser overophedningsbeskyttelsen to gange i løbet af et snit på tre meter. Det gælder dog ikke for alle massive træplader, valnød kløver den eksempelvis problemfrit.

Støvoptagningen i TS 55 EBQ er meget god, og den efterlader meget lidt skidt. Den har også en høj byggekvalitet og god ergonomi – den sider som hånd i handske, når du fører den frem.

Et sjovt plus er, at du kan tage kontakten af og anvende den til andre Festool-produkter. Ligeledes kan styreskinnen anvendes sammen med andre af producentens produkter.

Med tre års garanti og ovennævnte fordele er dette en rigtig god dyksav. Det der trækker karakteren ned, er prisen kombineret med, at den faktisk ikke klarer alle styrkeprøverne.

Pålideligpræcisgod garantigod støvoptagningkløvekniv
Lidt spinkelprisen

3. Makita SP6000

Funktionsspækket og kompetent dyksav uden muskler

Effekt: 1.300 W Maksimal savdybde ved 90°: 56 mm Omdrejningstal: 2000-5800/min Målt lydniveau: 84,9 dB Savklingens Ø: 165 mm

Makita SP6000

Makita SP6000 er en dyksav, der leverer præcise og fine, rene snit og desuden leveres med en række smarte funktioner. Den har eksempelvis vippebeskyttelse, der låser saven på skinnen, hvilket er praktisk når du kapper med den i vinkel. En anden smart funktion er hurtigknappen til indstilling af klingen på to millimeter savedybde, dette er for eksempel brugbart til laminat.

Desværre er SP6000 lidt klejn i det på trods af dens 1300 watt. I massivt træ får den problemer. Af og til er det nok at lade den hvile, så den kan fortsætte lidt længere, men det sker også, at der bliver fuldt stop. Det er også lidt irriterende, at startknappen er så følsom. Den skal trykkes hårdt ind under hele snittet, for at maskinen ikke skal tabe styrke.

Ved lettere arbejdsopgaver tøffer den let derudaf. Det er også et plus, at den kan klare op til 48 graders vinkel.

SP6000 er kompakt og let med et lækkert gribehåndtag og høj byggekvalitet. Desuden er den stille. Den ligger også godt i hånden, og skinnen holder sig godt fast på materialet. Skalaerne på maskinen er tydelige, og vi kan godt lide, at der er markeringer af klingepositionerne på kappen.

Det er dog en lille ulempe, at man skal bruge en unbrakonøgle til at samle de to medfølgende skinner – vi havde gerne set, at det var en almindelig skruetrækker. Vi synes heller ikke så godt om, at indstillingerne foretages med en drejeknap.

SP6000 er imidlertid en rigtig kompetent dyksav, og havde den haft kræfter til tungere snit, var karakteren blevet højere.

Vippebeskyttelsetydelige skalaerto skinner kompakt design
Klejndrejeknap til indstillingerne

4. Metabo KSE55 Vario Plus

Kraftfuld, kombineret dyk- og rundsav

Effekt: 1.200 W Maksimal savdybde ved 90°: 55 mm Omdrejningstal: 2000-5200/min Målt lydniveau: 87,5 dB Savklingens Ø: 160 mm

Metabo KSE 55 Plus

Metabo KSE55 Vario Plus er en rigtig kraftfuld dyksav, der kan komme igennem alt fra lettere byggeplader til tykke, massive træplader. Et 3 meter langt snit i 70 millimeter tyk elm var slet ikke noget problem. En sjov funktion er, at den også kan anvendes som rundsav, hvilket man kan se på designet.

Den ligner mere en rundsav med dyksavsfunktion end en rendyrket dyksav. Kombinationen har både fordele og ulemper.

Er du ude efter en rundsav med en god dyksavsfunktion, er kombinationen positiv. Men som ren dyksav lider den under en del mangler. Dette har primært med den bevægelige beskyttelse at gøre. Det gør, at du skal holde to knapper inde for at sænke saven, hvilket går ud over kontrollen over den.

Klingeskift er heller ikke lige så enkelt som på mange andre dyksave. Den leverer ganske vist fine snit, men desværre ikke 100 procent vinkelrette, når vi kontrollerer dem med vinkeljern.

Derimod føles det som ren luksus, at der medfølger både en kasse til saven, skinne og taske. Et andet stort plus er garantien på 3 år, som man får ved registrering. Yderligere en fordel er, at skinnen fungerer sammen med andre produkter i Metabos sortiment.

Desværre er skinnen lidt besvært at få på, og derfor tager det lidt tid at komme i gang. Dyksaven har også problemer med dybdeindstillingsknappen. Knappen er som en lang pind, som du justerer, men det sker, at den kommer i vejen og ikke lader saven nå ned til den ønskede savedybde.

Kedelige mangler, når det ellers er en kraftfuld og brugervenlig dyksav, der kan dobbeltarbejde som rundsav og har lang garanti.

Kraftfuldrundsavsfunktionmeget tilbehør
Bevægelig beskyttelseikke helt vinkelrette snit

Mere om dyksave

Dyksaven minder meget om en rundsav, men er en slags forfinet variant, der er beregnet til præcisionssavning. Dens udformning gør den udmærket til fine, perfekt lige snit. Du slipper for anslag, tommestok og lignende tilbehør – snittet bliver alligevel helt lige.

En stor fordel ved denne type sav er, at du kan starte snittet midt i en plade. Du kan også indstille maksimal savedybde, så snittet ikke behøver at gå igennem hele pladen. Eksempler på anvendelsesområder er afkortning af døre, bordplader eller møbelsnedkeri.

Dyksaven består hovedsagelig af klinge, motor og styreskinne. Visse modeller har gering – så du kan lave vinklede snit. Man kan også få modeller, der er kombinerede rundsave og dyksave.

I vores vejledning længere nede kan du læse mere om, hvad du skal tænke over, når du køber en dyksav.

Vejledning

Hvad skal du tænke over, når du køber dyksav? Her beskriver vi de faktorer, der er vigtige at undersøge og forstå inden købet.

Effekt

Effekten er et omtrentligt mål for, hvor stærk dyksaven er. Jo højere effekt, desto hårdere arbejdsopgaver kan den håndtere. Massivt træ med spændinger i er for eksempel en rigtig styrkeprøve for en dyksav, og jo højere effekt, desto større er chancen for, at den kan klare den.

Den effekt der angives i specifikationerne, er dog ikke nødvendigvis en nøjagtig beskrivelse af dyksavens ydeevne, da der er flere faktorer, som påvirker, hvor kraftfuld dyksaven er. Effekten er dog en god vejledende værdi, når du kigger på save.

Savedybde

Savedybden er det samme som snitdybden. Den maksimale savedybde afgør således, hvor tykke plader saven kan save helt igennem. Jo lavere værdi i specifikationerne, desto tyndere plader kan saven håndtere. Savedybden er justerbar, så du kan ud fra den maksiamle dybde indstille en mindre dybde, hvis du ikke vil have snittet til at gå i gennem hele pladen.

Hvis dyksaven har gering, angives dette gerne sammen med savedybden.

Klingen

Klingen er naturligvis mindst lige så vigtig for resultatet som savedybden og effekten. Normalt medfølger der en klinge ved køb af maskinen, men det er vigtigt at vælge den rette klinge til arbejdsopgaven – dels ud fra hvilket materiale du skal save i, dels ud fra hvor fint et snit du ønsker.

Indstilling af omdrejningstal

Omdrejningstallet står for, hvor hurtigt klingen roterer, og forskellige hastigheder egner sig mere eller mindre godt til forskellige materialer. Hvis dyksaven er udstyret med en funktion til indstilling af omdrejningstal, er det lettere for den kyndige selv at angive, hvor hurtigt den skal rotere.

Gering

Mange modeller har en geringfunktion, så brugeren kan indstille vinklen på savsnittet.

Støvudsugning

Skal du arbejde indendørs med dyksaven og ikke vil have savsmuld og støv over det hele, bår den have en effektiv støvudsugning. Den skal dig sluttes til en industristøvsuger for at have den ønskede effekt.

Lydniveau

For at få et tåleligt arbejdsmiljø for dig og dine omgivelser, er det vigtigt, at dyksaven har et så lavt lydniveau som muligt. Men du bør alligevel altid benytte høreværn, når du arbejder med elværktøj.

Vibrationer

Jo mindre vibrationer, desto bedre kontrol har du over saven, og des mindre er risikoen for at få vibrationsskader over tid.

Garanti og tilbehør

En lang garanti er at foretrække, især når du køber lidt dyrere elværktøj. Hvis noget går i stykker, slipper du for at købe et helt nyt produkt. Det er også vigtigt, at du nemt kan få fat i reservedele, også efter at garantien er udløbet.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os