Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Grovstøvsuger: 3 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 06.07.2018

Vi har testet grovstøvsugere og udpeger Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox til bedst i test. Den har mange anvendelsesområder, er brugervenlig og har en god sugeevne. Kärcher WD6 Premium er også et rigtig godt køb, men egner sig bedst, hvis du har lidt kortere afstande derhjemme.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. Grovstøvsugerne er testet i forskellige omgivelser, der stiller forskellige former for krav til dem. De er eksempelvis anvendt til at fjerne spåner i en hønsegård og til at opsamle slibestøv fra elværktøj i et værksted. Endvidere er de anvendt til at støvsuge i bil og bryggers.

De grovstøvsugere der har ekstrafunktioner, har gennemgået yderligere test. De har eksempelvis fået testet blæsefunktionen for at se, om den er kraftig nok. To eksempler på test er udblæsning af affald fra slangen og en test af, hvor effektiv den præsterer, når vi blæser affald på gulvarealer.

Følgende faktorer har vejet tungest i bedømmelsen af de respektive grovstøvsugere:

  • Ydeevne
    Hvor stærk er sugeevnen? Hvor kraftfuld er blæseevnen? Hvor meget vand kan den støvsuge op? Hvilken type affald kan den håndtere? Varierer ydeevnen, afhængigt af hvor groft eller fugtigt affaldet er?

  • Arbejdsområder
    Hvilke forskellige arbejdsopgaver kan den klare? Hvordan er mundstykkerne udformet, og hvor mange medfølger? Hvor lang er slangen?

  • Brugervenlighed
    Hvor nem er grovstøvsugeren at tænde og slukke? Hvor let er det at skifte mundstykke og funktioner? Er det nemt at rengøre filter og skifte støvsugerpose? Hvor godt ruller grovstøvsugeren hen over gulvet, når du går omkring? Hvor nemt er det at hænge slange, ledninger og andet op på maskinkroppen og derefter stille den væk?

Yderligere eksempler på ting vi har taget højde til i vores bedømmelse, er byggekvalitet, garantier og lydniveau. Vi har givet hver enkelt grovstøvsuger karakter i forhold til prisværdien, dvs. hvor godt den præsterer inden for sit område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til en dyr model end en billigere og vice versa.

Bedst i test

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Kraftfuld og brugervenlig til mange arbejdsområder

Motor: 1.400 W Sugekapacitet: 2.500 l/min Undertryk: 210 mbar Beholder: 30 l, rustfri Faktisk vandmængde: 23 l (målt) Slangelængde: 3,9 m (målt) Strømkabellængde: 5 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 4,5 cm (målt) Lydniveau: 61,2 dB (målt) Vægt: 10,5 kg Længde (Mål): 426 mm Bredde (Mål): 374 mm Højde (Mål): 684 mm Andet: Pose medfølger

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox bliver bedst i test på grund af dens høje ydeevne sammen med flere smarte løsninger, der gør grovstøvsugeren meget brugervenlig. For eksempel har den meget god sugeevne kombineret med et relativt fladt mundstykke længst fremme. Fordelen ved det flade mundstykke er, at du nemt kan komme til på smalle steder. Samtidig er det ikke så fladt, at større stykker affald sætter sig fast eller bliver siddende udenfor.

En anden brugervenlig løsning er holderne på siderne, så du kan hænge både slange og strømkabel ordentligt op, når grovstøvsugeren ikke er i brug. Yderligere et plus er den variable sugestyrke, der kan indstilles både på maskinens krop og på håndtaget. Det gør, at du kan vælge den ønskede sugekapacitet på maskinen og derefter finindstille uden at skulle gå tilbage til maskinen.

Multi II 30 T VSC Inox har også en meget lang og fleksibel slange. Med den bevæger du dig relativt frit rundt i rummet og rundt om genstande, uden at du skal trække maskinkroppen med overalt. På den anden side ruller grovstøvsugeren fint hen over gulvet, også hvis der er lidt snavs og affald i vejen.

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har som sagt en meget god sugeevne. Dels suger den tørt affald, lige fra slibestøv til spåner i hønsehuset uden problemer. Dels kan den klare hele 23 liter vand, inden den slår fra. Filteret er placeret i selve spanden. Det indebærer, at det bliver vådt, når du suger fugtigt materiale. Det tørrer dog relativt hurtigt, og du kan tage det ud og støvsuge uden.

En indikator på maskinkroppen siger til, når det er tid til at rengøre filteret. Det er virkelig nemt. Du behøver blot at trykke på en knap, så starter en lille motor, som afgiver luft, som hjælper med at få filteret til at vibrere ekstra meget. Rengøringen er med andre ord halvautomatisk.

Den eneste ulempe ved filteret, som vi kan få øje på, er at beslaget er af pap, så det et bliver beskadiget, når du har taget det ud og skal sætte det på plads igen. Når du skal koble Multi II 30 T VSC Inox til et elværktøj, anvendes en kegleformet adapter. Det gode ved den er, at den passer til tre forskellige størrelser. Ganske vist har adapteren ingen låseanordning, så hvis du rykker hårdt, går elværktøjet løs. Adapteren sidder dog tilstrækkelig godt fast, til at dette i praksis ikke er noget problem.

Overordnet er Nilfisk grovstøvsuger Multi II 30 T VSC Inox et rigtig godt køb. Den passer både til mindre værksteder og hvis du vil kunne bruge den til grovstøvsugning i og omkring hjemmet.

Kraftfuld og regulerbar sugestyrkegod filterrengøringrummelig spandstabilruller letlang og fleksibel slangeenkel ophængning
Ingen låsbar adapter til elværktøj

Kärcher WD6 Premium

Praktisk, stærk og let at stille væk

Motor: 1.300 W Sugekapacitet: 260 l/min Undertryk: - mbar Beholder: 30 l, rustfri Faktisk vandmængde: 17 l (målt) Slangelængde: 2 m (målt) Strømkabellængde: 6 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 6 cm (målt) Lydniveau: 62,4 dB (målt) Vægt: 9,1 kg Længde (mål): 418 mm Bredde (Mål): 382 mm Højde (Mål): 694 mm

Kärcher WD6 Premium er en brugervenlig grovstøvsuger med filteret placeret højt oppe, så det er nemt at komme til at rengøre. Desuden slipper du for at vente på, at det skal tørre, efter du har støvsuget fugtigt affald eller vand, fordi det sjældent bliver vådt - kun hvis du suger rigtig meget vand op.

Grovstøvsugeren er også et behageligt bekendtskab, fordi den er så nem at pakke væk. Den har eksempelvis en separat krog til strømkablet, så du slipper for at hænge kablet sammen med slangen. Der medfølger også en ekstra krog, så du kan hænge slangen på begge sider. Det er rigtig skønt at slippe for at bøvle med slanger og kabler, når den skal ind i kosteskabet.

Sugekapaciteten er meget god. Vi får det meste op, som vi udsætter den for. Universalmundstykket er dog lige lovlig stort, hvilket gør det svært at komme til overalt. Overordnet præsterer den dog rigtig godt.

Kärcher WD6 Premium har en rigtig smart løsning, når man skal tømme den for vand. Der sidder en prop i bunden, som man bare skal åbne for at få det hele ud. Du slipper således for besværet ved at løfte låget og løfte - hvilket kan være tungt med en rustfri spand fyldt med væske. Det er dog også nemt at åbne beholderen og tømme den, når du har støvsuget tørt.

Den absolut største ulempe ved WD6 Premium er slangen. Dels er den ikke særlig fleksibel, nærmere hård og lidt klodset. Dels er den meget kort. Sidstnævnte er et problem, også når du tilslutter elværktøj, selvom der medfølger en forlængerslange.

Fordelen ved forlængelsen er, at den har en låseanordning og kobles direkte til slangen, så du får lidt afstand mellem elværktøjet og håndtaget på grovstøvsugeren. Denne slange er også lettere at have med at gøre. Ulempen er, at der på trods af dette er ret kort afstand mellem dig og maskinen. Du skal ofte slæbe hele maskinen med dig rundt. Skal du save eller slibe større genstande i et mindre værksted, kan det virke som en begrænsning. På den anden side har den fem små, smidige hjul, som ruller rigtig godt hen over gulvet.

WD6 Premium kører stabilt også på ujævne værkstedsgulve og er svær at vælte. Kan du leve med den noget utilstrækkelige slange, er den et godt køb. Især hvis du vil have en grovstøvsuger, der kan klare en bred vifte af opgaver primært i hjemmet. Så er det ekstra godt, at den er så nem at hænge slange og ledning op på. Og at filteret er placeret højt oppe, så det ikke bliver fugtigt. Det bliver aldrig besværligt.

Prop til vandtømningpraktisk filterplaceringgod ophængningstærk sugeevnestabil konstruktionsnap on-mundstykke
Kort og hård slangeret stort universalmundstykke

Stihl SE 62 E

Praktisk til hjem og bil, smart lynbeslag til elværktøj

Motor: 1.400 W Undertryk: 210 mbar Beholder: 20 l, plast Faktisk vandmængde: 16 liter (målt) Slangelængde: 3,7 m (målt) Strømkabellængde: 5 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 3 cm (målt) Lydniveau: 62 dB (målt) Vægt: 8 kg

Stihl SE 62 E er en kompakt og praktisk grovstøvsuger med teleskoprør, der er nemt at klappe sammen. Teleskoprøret sammen med det ret store mundstykke gør, at suget minder lidt om en traditionel støvsuger. Desværre gør det store mundstykke, at det kan være svært at komme til overalt.

Samtidig er den dog meget nem at stille væk. Derudover er slangen lang og fleksibel - når du støvsuger, behøver du ikke at trække maskinkroppen efter dig hele tiden. Du kan for eksempel komme rundt om en mindre høvlebænk eller ordentligt ind i bilen. Af at være så kompakt rummer SE 62 E alligevel en del affald eller vand, inden den slår fra.

Plastbeholderen har den fordel, at den ikke vejer så meget, og derfor bliver beholderen også let at tømme. Også filterrengøringen går nemt. Et tryk på en knap gør, at filteret vibrerer skidtet løs. Det er derimod ikke muligt at suge vand uden filteret, som mange andre maskiner faktisk kan. Egentlig bør man aldrig gøre det, så dette kan også blot være en sikkerhedsfunktion. Det tager relativt lang tid for filteret at tørre igen, her kunne vi godt tænke os en forbedring.

Stihl SE 62 E er meget nem at slutte til elværktøj. Den har et lynbeslag, der kobler hele håndtaget af, der ellers havde siddet meget tæt på elværktøjet og været i vejen. I stedet kobler du slangen på direkte. På mundstykket du kobler til, kan du desuden regulere sugekapaciteten - hvilket du derimod ikke kan gøre direkte på maskinkroppen.

Konussen på mundstykket er af gummi og passer til en lang række elværktøj. Hele løsningen emmer af kvalitet og virker gennemtænkt. Sugekapaciteten er godkendt, men der er et par arbejdsområder, hvor vi godt kunne tænke os en bedre præstation. Eksempelvis kunne grovstøvsugeren godt suge fugtige spåner i et hønsehus, men ikke særlig tidseffektivt. På den anden side er det en krævende opgave, som den almindelige forbruger nok ikke ville udsætte den for.

SE 62 E egner sig først og fremmest til netop den almindelige forbruger, som skal bruge en grovstøvsuger til at støvsuge i for eksempel bil, garage og baggang.

Kompakt konstruktionlang og fleksibel slangepraktisk lynbeslag
Langsomttørrende filterlidt klodset universalmundstykke

Alt om grovstøvsuger

Med en grovstøvsuger derhjemme, kan du støvsuge en hel del, som du ellers ikke ville have været i stand til. Forskellen på en grovstøvsuger og en almindelig støvsuger er, at grovstøvsugeren egner sig til vanskeligere opgaver.

Den skal kunne suge alt fra byggestøv til fugtigt materiale - selv vand. Netop byggestøv er noget, du bør undgå at støvsuge med en traditionel støvsuger, fordi du risikerer at beskadige den. Her træder grovstøvsugeren til i stedet.

En stor fordel ved grovstøvsugeren er, at den kan tilsluttes direkte på mange elværktøjer. Har du eksempelvis en slibemaskine med et passende mundstykke, kan du tilslutte den direkte på grovstøvsugeren, som igen suger en del af alt det støv og spåner, der er resultatet af dit slibearbejde. På disse maskiner er det medfølgende filter ofte utilstrækkelig, og arbejdsmiljøet risikerer at blive sundhedsskadeligt. Men grovstøvsugeren - eller tør- og vådstøvsugere som de også kaldes - sørger for, at det støver betydeligt mindre.

Grovstøvsugeren kan selvfølgelig også anvendes til flere andre arbejdsområder. For eksempel leveres mange med mundstykker, som gør det nemt at støvsuge i bilen - hvor der ofte samles groft støv, grus og snavs. Den er også god at bruge, når du skal støvsuge i bryggerset.

Sådan fungerer grovstøvsugeren

Grovstøvsugerens konstruktion består af en spand med et låg, som der er fastgjort en slange på. I låget sidder motoren. Det er således en konstruktion, der går opad i stedet for på langs. Det gør, at motoren ikke risikerer at blive beskadiget, når du støvsuger fugtigt materiale. For enden af slangen sidder der et håndtag med et mundstykke, som ofte kan skiftes ud.

Grovstøvsugeren er udformet, så der dannes et undertryk i beholderen, når du støvsuger. Støvet ender i spanden, og når den er fuld, tager du låget af og tømmer spanden. Grovstøvsugeren kan anvendes måde med og uden støvsugerpose. Producenterne anbefaler, at du bruger støvsugerpose, når du støvsuger tørt materiale. Det gør det først og fremmest lettere for dig at tømme den - uden pose støver det en hel del. Når du støvsuger fugtigt materiale, bør du i stedet undgå støvsugerpose, da de er fremstillet af et materiale, som ikke tåler fugt.

Hvis filteret bliver tilstoppet, er der en knap på grovstøvsugeren. Når du trykker på den, vibrerer filteret, og på den måde bliver partikler fjernet fra det. Nogle har en motor til dette, som giver kraftigere og mere langvarige vibrationer. Men de allerbilligste grovstøvsugere har i princippet kun en tænd- og en slukknap.

De lidt dyrere kommer også med mere tilbehør og flere ekstrafunktioner, f.eks. mulighed for at se, når beholderen er fuld, regulering af sugestyrken eller blæsefunktion for at blæse snavs ud, der har sat sig fast i røret. Nogle kan endda være tændt uden at køre, og derefter starte automatisk, når du starter det elværktøj, som støvsugeren er tilkoblet. Dette kaldes fjernautomatik.

Køb af grovstøvsuger

Når du skal købe en grovstøvsuger, skal du tænke på at finde en, som svarer til dine behov. Den skal kunne klare alle de arbejdsopgaver, du har tænkt dig at bruge den til. Og tidsaspektet - hvor tit kommer du til at bruge den.

Det er for eksempel vigtigere, at den er nem at stille til side, hvis du er privatperson og sjældent laver snedkerarbejde, men nærmere kommer til at bruge den i bilen og hjemmet. Dette egenskab er ikke nær så vigtig for håndværkere, som har grovstøvsugeren stående fremme hele tiden.

Det er også vigtigt at kontrollere, at den har mundstykker, som passer til dit elværktøj. Eller at det i det mindste er muligt at købe en passende adapter til.

Derudover er der en række forskelle, som gør grovstøvsugeren mere eller mindre brugervenlig. Alt fra hvor let de bevæger sig hen over snavsede gulvarealer, ledningens længde, og hvor stærk sugeevne de har. Mundstykkets udformning, filterplaceringen og placering af knapper og indstillingsfunktioner er andre egenskaber, som påvirker brugeroplevelsen.

Ved at vælge en grovstøvsuger, der passer til netop dine behov, sikrer du, at du bliver tilfreds med dit køb på sigt. Husk også, at byggekvalitet og garantier er vigtigt som seler og livrem for din økonomi.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem