Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Støvsugere

Produkter

(1000+)

Sorter efter popularitet
Navn
Pris
Vurdering
Butikker
Popularitet

1

3

...

16

...

28

Flere plusser til støvsugeres energimærkning

Jo flere watt, desto bedre støvsugning. Sådan har en klassisk huskeregel tidligere lydt, men i dag er der ikke nødvendigvis noget om snakken. For der er sket mangt og meget med støvsugere. Ikke alene på grund af den teknologiske udvikling, men også på grund af de reguleringer og direktiver, som EU sender af sted til producenterne, som stiller nye krav til produkterne.

Blandt andet her fra 1. september 2017, hvor der blev føjet et nyt energimærke til støvsugere. Fremover er A+++ således bedste energiklasse, mens D er den dårligste. Hidtil har A ellers været den bedste energiklasse og G den dårligste.

Vælg energieffektivt og spar - i hele produktets levetid

De nye energimærker stiller desuden højere krav til støvsugere. Nu må støvsugeres lydniveau således maksimalt være 80 dB (støjgrænsen på arbejdspladser er i øvrigt 85 dB), mens støvsugeres maksimale motoreffekt er sat ned fra 1.600 Watt til 900 Watt.

”Energimærkerne sparer energi og er godt for miljøet. Men det betyder, at producenterne står overfor udfordringen med at få samme ydelse fra mindre effekt,” som den tyske producent Siemens blandt andet noterer på sin hjemmeside.

De nye energimærker er resultatet af EU’s målsætning om at spare 20 % på energiforbruget frem mod 2020 set i forhold til 2005. Konkret er de nye energimærker på støvsugere en del af EU’s såkaldte 'ecodesignkrav for støvsugere'.

”Ved at skifte til en af de mest energieffektive støvsugere kan du spare 70 € (godt 500 danske kroner) i produktets levetid,” lyder et af argumenterne fra EU for at overveje en af de mest energieffektive støvsugere på markedet, altså A+++ støvsugere.

Stadig støvsugere med høje Watt-tal i handlen

Selvom de nye krav til støvsugere er trådt i kraft pr. 1. september 2017, kan du dog fortsat finde støvsugere i handlen, der dels har højere lydniveau end 80 dB og dels højere Watt-tal end 900 W. Støvsugere, der ikke lever op til de nye krav, kan nemlig blive solgt, indtil der er udsolgt på lagrene.

Det er dog først inden for de seneste år, at også støvsugere har haft energimærker, sådan som vi kender energimærkningen fra blandt andet køleskabe og andre hvidevarer. Fra september 2014 fik støvsugere de første energimærker, så også denne produktkategori nu blev målt på parametre som energi, støj, filtrering samt sugeevne på tæpper og hårde overflader.

Fra september 2014 blev 1.600 Watt i øvrigt sat som den maksimale motoreffekt for støvsugere, og tre år senere, altså fra september 2017, må støvsugeres ydeevne maksimalt være 900 Watt.

Kravet om energimærker gælder dog ikke alle støvsugere. Vådstøvsugere, robotstøvsugere, batteridrevne støvsugere, centralstøvsugere og støvsugere til industri, udendørs brug og poleringsmaskiner er således ikke omfattet af kravet om energimærke.

Ikke medlem? Bliv medlem