Opdateret
Savner barnet en udendørs aktivitet i haven? En trampolin er en perfekt måde at få brændt energi af på og også have det sjovt. Vi har testet trampoliner fra flere mærker, herunder Berg, Jumpmaster og Outra. Læs med og se, hvem der er bedst i test.
Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.
Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. De vigtigste modeller beholder vi til langtidstest, i mange tilfælde i flere år, og tilføjer løbende opdateringer i anmeldelserne.
I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende områder:
Brugervenlighed: Hvor tydelig er monteringsanvisningen? Hvor let er trampolinen at montere? Skal man være to eller flere til montering? Medfølger det nødvendige værktøj til monteringen? Er kasserne som trampolinens dele kommer i, lette at håndtere? Er trampolinen let at rengøre?
Sikkerhed: Er kantbeskyttelsen tilstrækkeligt stødabsorberende? Dækker kantbeskyttelsen rammen, fjedrene og fjederbeslagene ordentligt? Er beskyttelsesnettets åbning selvlukkende? Holder beskyttelsesnettet til, at man hopper ind i det med stor kraft? Er beskyttelsesnettets stolper tilstrækkeligt polstrede?
Kvalitet og design: Hvor velgjort er konstruktionen? Hvor kraftig er rammen? Hvilken godstykkelse er rammen lavet af? Er rammen galvaniseret både ind- og udvendigt? Hvor velgjorte er svejsesømmene? Er kantbeskyttelsen fremstillet af materialer i høj kvalitet, som tåler sol, vind og vand i flere år? Hvilken kvalitet har beskyttelsesnettet?
Service: Kan man få trampolien leveret på sin hjemmeadresse? Er det nemt og billigt at få fat i reservedele? Kan man stadig få reservedele til trampolinen om nogle år?
Vi har givet hver enkelt trampolin karakter i forhold til prisværdien, dvs. hvor god den er inden for sit område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og vice versa.
Vi har testet et udpluk af markedets populære havetrampoliner. Sammenlign priser og find tilbud på de testede trampoliner på PriceRunner.
Høj byggekvalitet, smart design og udmærket affjedring til en rimelig pris
Rammestørrelse: 4.3 m Dug: Materiale: Polypropylen | Diameter: 3,7 m | Hoppeareal: 10,75 m2 Kantbeskyttelse: Bredde: 38 cm | Tykkelse: 10-20 mm | Fyld: Nylon | Overtræk: PVC Farve: Sort og grøn Antal benpar: 4 stk Fjedre: Antal: 96 stk. | Længde: 12,5 cm | Diameter: 30 mm Maks. brugervægt: 120 kg Vægt: Trampolin: 79 kg | Net: 40 kg | I alt: 119 kg Mål (LxBxH): 4,3x14,5x0,9 m (2,7 m med beskyttelsesnet) Garanti: Ramme: 5 år | Hoppedug: 2 år | Kantbeskyttelse: 2 år | Fjedre: 2 år | Stige: Ja
Favorit er en flot kvalitetstrampolin fra Berg i Nederlandene og bliver bedst i test takket være kombinationen af byggekvalitet, sikkerhed og ydeevne til en rigtig god pris. Affjedringen er spændstig og stabil, hvilket giver mulighed for høje hop, der gør det sjovere at hoppe.
Rammen har en gedigen materialetykkelse. Det gør ikke blot trampolinen stærk og stabil, men giver også en høj vægt. I forhold til prisklassen har Favorit usædvanligt vellavede svejsesømme og galvanisering.
Dette modvirker rust over tid, især hvis rammen står ude om vinteren. Kantbeskyttelsen er eksklusiv og fremstillet af holdbare materialer, som tåler at blive udsat for vejr og vind, inklusive solens UV-stråler over længere tid.
Berg har fokuseret meget på sikkerheden, og kantbeskyttelsen dækker både fjedre og ramme ordentligt og giver en effektiv støddæmpning. Også beskyttelsesnettet er slidstærkt med godt forede stolper, og maskerne er tilstrækkeligt små, til at et barn ikke risikerer at sidde fast med en finger.
Når nettet er rigtigt spændt op, så "trækker" det ind mod trampolinen, hvilket yderligere mindsker risikoen for at falde ud mod yderrammen, hvis man hopper direkte ind i nettet. Endvidere har sikkerhedsnettet en selvlukkende indgang, som man således ikke kan komme til at lade stå åben.
Foruden en markant forbedret sikkerhed fjerner denne sindrige løsning behovet for en lynlås. Enden af lynlåsen er ellers beskyttelsesnettets traditionelle akilleshæl, hvor det plejer at gå i stykker. Den manglende lynlås øger således beskyttelsesnettets forventede levetid og giver derfor en besparelse.
Stigen - købes som tilbehør - har en god dybde og sidder godt fast, samtidig med at den er let at montere og afmontere for at forhindre, at småbørnene klatrer op på den.
Favorit har ikke mange svagheder, men hvis vi skal kommentere noget, må det være, at brugsanvisningen ikke findes på dansk. Dette er imidlertid ikke noget større problem, da monteringen er så forholdsvis ukompliceret.
Meget højtydende premiummodel med virkelig gennemtænkt design
Rammestørrelse: 4.3 m Dug: Materiale: Polypropylen | Diameter: 3,7 m | Hoppeareal: 10,75 m2 Kantbeskyttelse: Bredde: 38 cm | Tykkelse: 30 mm | Fyld: Nylon | Overtræk: PVC Farve: Sort og grøn Antal benpar: 4 stk Fjedre: Antal: 128 stk. | Længde: 12,5 cm | Diameter: 30 mm Maks. brugervægt: 120 kg Vægt: Trampolin: 97,2 kg | Net: 42 kg | I alt: 139 kg Mål (LxBxH): 4,30x4,30x0,95 m (2,75 m med beskyttelsesnet) Garanti: Ramme: 13 år (hvis registrering foretages her inden for en måned efter købet) | Hoppedug: 2 år | Kantbeskyttelse: 2 år | Fjedre: 5 år | Stige: Ja Videoklip: Monteringsanvisning til beskyttelsesnet: og trampolin : Airflow
Berg Champion er en premium-trampolin til meget krævende brugere, og vi udpeger den til bedste premiumvalg. Berg fra Nederlandene er verdens måske ypperste producent af trampoliner, og Champion er sammen med lillesøsteren Favorit deres storsællerter.
Champion er den mest eksklusive af de to, og den er generelt af meget høj kvalitet. Med Champion er det lykkedes at kombinere en blød, dyb affjedring med en udmærket spændstighed. Dette skyldes delvist, at den har usædvanlig mange, lange og tykke fjedre. Dette mindsker belastningen på den enkelte fjeder og på langt sigt også på hopperen.
Den seneste version af Champion har desuden en ny type hoppedug, der slipper luften igennem virkelig effektivt, hvilket giver en mærkbart bedre affjedring end før. Forbedret luftgennemtrængning har større effekt, desto mindre du vejer, til glæde for de mindre børn.
Rammens godstykkelse er reel, og dette giver ud over styrke også en høj vægt, hvilket gør trampolinen særdeles stabil. Bergs trampoliner har som regel fine svejsesømme, og dette er også tilfældet med Champion. Efter at have stået ude året rundt i 5 år er der dannet lidt rust omkring svejsesømmene (se billede), men der kræves meget værre rustangreb, for at det skal gå ud over konstruktionen. Berg giver desuden hele 13 års garanti på stellet. Kantbeskyttelsen er af meget høj standard med kraftige, vejrbestandige materialer. Efter 5 år med UV-lys udviser den ingen tegn på forfald.
Sikkerheden er førsteklasses, og kantbeskyttelsen dækker fuldstændig både fjedre og ramme med en tyk, effektiv støddæmpning. Champion sælges enten med det billigere "Comfort"-net eller med det dyrere "Deluxe"-net. Begge beskyttelsesnet er holdbare og yder en meget god beskyttelse. "Deluxe" er dog klart mere eksklusivt og er af rigtig høj klasse fra ende til anden. Konstruktionen gør, at nettet spændes indad på midten.
Det ser flot ud og mindsker risikoen for at lande på yderrammen, selvom man kommer til at hoppe direkte ind i nettet. Det smarteste er dog beskyttelsesnettets lynlåsfri indgang, som man ikke risikerer at glemme at lukke, og som øger beskyttelsesnettets forventede levetid betydeligt og dermed medfører en besparelse.
Vi anbefaler også, at man køber Bergs glimrende stige, som har justerbar længde, et godt fodgreb og er let at tage af og på. Brugsanvisningen er relativt let at forstå, men findes ikke på dansk. Derimod er der udmærkede monteringsanvisninger på YouTube.
Høj kvalitet og sikkerhed med god affjedring og lang garantiperiode på rammen
Rammestørrelse: 4.3 m Dug: Materiale: Polypropylen | Diameter: 3,7 m | Hoppeareal: 9,84 m2 Kantbeskyttelse: Bredde: 38 cm | Tykkelse: 30 mm | Fyld: Nylon | Overtræk: PVC Farve: Sort og grøn Antal benpar: 4 stk Fjedre: Antal: 96 stk. | Længde: 17,5 cm | Diameter: 30 mm Maks. brugervægt: 150 kg Vægt: Trampolin: 79 kg | Net: 40 kg | I alt: 119 kg Mål (LxBxH): 4,3x14,5x0,9 m (2,7 m med beskyttelsesnet) Garanti: Ramme: 10 år | Hoppedug: 2 år | Kantbeskyttelse: 2 år | Fjedre: 2 år | Stige: Ja
Jumpmaster 4,3 m er en trampolin i toppen af lavprisklassen, men med en byggekvalitet, der nærmere hører hjemme i mellemklassen. Affjedringen er mellemhård, spændstig og gør det muligt at hoppe rigtig højt, i hvert fald for personer over 20 kg.
Kantbeskyttelsen er af god kvalitet med rigtigt eksklusive materialer i forhold til prisen og bør kunne modstå vind og vejr i flere år. Såvel bredde som tykkelse på kantbeskyttelsen er rigelig stor, hvilket giver effektiv stødabsorbering og god dækning af ramme, fjedre og fjederbeslag.
Rammen er også bastant med en kraftig materialetykkelse. Dette øger trampolinens vægt, men bidrager også til en robust konstruktion, som står stabilt. Også i kraftig vind, eller hvis nogen kommer til at hoppe lige ind i nettet.
Desværre er svejsesømmene sjusket lavet, hvilket på sigt øger risikoen for rustdannelse og dermed en kortere levetid for rammen. Samtidig har rammen en garanti på hele 10 år, så hvis du gemmer kvitteringen, behøver du ikke at bekymre dig.
Beskyttelsesnettet er fintmasket, og det mindsker risikoen for at sidde fast i det, for eksempel med fingrene. Det er også stærkt, og vi lukkes kun med at strække beskyttelsesnettet en smule, når vi er grove ved det.
Det er et klart plus med den selvlukkende åbning, der i modsætning til traditionelle åbninger ikke efterlader et ubeskyttet hul i nettet, hvis børnene glemmer eller er ligeglade med at lukke det. Åbningen lukkes desuden til med velcrobånd i stedet for med lynlås, og på den måde undgår man beskyttelsesnettets normale akilleshæl. Oversættelsen af brugsanvisningen halter visse steder, men er mere detaljeret og tydelig end de fleste konkurrenters.
Jumpmaster 4,3 m ligger prismæssigt i toppen af lavprisklassen, men giver alligevel mere værdi for pengene end de øvrige lavprismodeller for familier, der bruger trampolien flittigt og i flere år. Vi udpeger den derfor til det bedste lavprisvalg.
JumpMaster 430 grøn inkl sikkerhedsnet
Eksklusive materialer og stabil konstruktion, men ret svag affjedring
Rammestørrelse: 4,26 m Dug: Materiale: Polypropylen | Diameter: 3,71 m | Hoppeareal: 10,8 m2 Kantbeskyttelse: Bredde: 26,7 cm | Tykkelse: 10-20 mm | Fyld: EPE | Betræk: PVC Farve: Blå Antal benpar: 4 stk. Fjedre: Antal: 84 stk. | Længde: 12,5 cm | Diameter: 25 mm Maks. brugervægt: 150 kg Vægt: Trampolin: 98 kg | Net: 29 kg | I alt: 125 kg Mål (LxBxH): 4,26x4,26x0,9 m (2,7 m med beskyttelsesnet) Garanti: Ramme: 5 år | Hoppedug: 2 år | Kantbeskyttelse: 2 år | Fjedre: 2 år | Stige: Ja
Outra Sport Pro er den mest eksklusive trampolin i Toys R Us' sortiment med en pris, som oftest ligger i den øvre del af lavprisklassen. Trampolinens måske mest iøjnefaldende detalje er rammen, der visse steder er meget tyk.
Selve godstykkelsen er dog normal, og svejsesømmene er nogle steder sjusket lavet, så rammens vurderes at være gennemsnitlig. Derimod er rammen bastant og medvirker til, at trampolinen står meget stabilt. Outra Sport Pro har en middelhård affjedring, men elasticiteten er desværre under middel.
I lighed med mange andre trampoliner har Outra Sport Pro beskyttelsesnettet placeret på indersiden af kantbeskyttelsen i stedet for langs med ydersiden. Det skyldes antagelig, at man vil mindske risikoen for at lande med foden mellem kantbeskyttelse og hoppedug, men der er også betydelige ulemper.
Dels gør det, at man ikke kan sidde på den stabile kantbeskyttelse, mens ens kammerat hopper, og man er i stedet nødt til at sidde direkte på den mere ustabile hoppedug. Dette gør at man lettere ufrivilligt glider ind mod den del af trampolien, hvor kammeraten hopper. Dels bliver kantbeskyttelsen en fristende ring at løbe rundt på, hvorfra små børn let falder ned. Dels bliver det sværere at rengøre hoppearealet, da man ikke kan feje snavs ned mellem kantbeskyttelse og hoppedug.
Beskyttelsesnettet kan holde til, at man hopper direkte ind i det, og har en traditionel lynlås-åbning, som man skal huske at lukke. Kantbeskyttelsen består hovedsagelig af materialer i høj kvalitet og absorberer slag og modstår vejrpåvirkning godt. Undtagelsen er kantbeskyttelsens underside, der er fremstillet af billigere plast.
Monteringsanvisningen er godkendt, men en videoinstruktion havde været godt, og montering af beskyttelsesnettet er delvis meget tidskrævende. Plasthætterne der skal sidde længst ude på møtrikkerne, til at holde beskyttelsesnettets stolper fast, mangler gevind.
Derved går de lettere løs, og de kan i så fald medføre kvælningsfare for små børn. Har man små barn, anbefaler vi derfor at undlade plasthætterne, da de nøgne møtrikker bør udgøre en mindre fare.
Outra Sport Pro har overordnet høj materialekvalitet for en lavprismodel, men affjedringen kunne have været bedre.
Lille kvalitetstrampolin til den lille have
Rammestørrelse: 3,05 m Dug: Materiale: Polypropylen | Diameter: 3,05 m | Hoppeareal: 4,79 m2 Kantbeskyttelse: Bredde: 29 cm | Tykkelse: 17 mm | Fyld: Foam | Betræk: 0,35 mm PVC Farve: Sort og grøn Antal benpar: 6 stk. Fjedre: Antal: 54 stk. | Længde: 9 cm | Diameter: 20 mm Maks. brugervægt: 70 kg Vægt: 49,8 Mål (LxBxH): 3,05x3,05x2,56 m (1,8 m med vbeskyttelsesnet) Garanti: Ramme: 5 år | Hoppedug: 2 år | Kantbeskyttelse: 1 år | Fjedre: 2 år | Stige: Nej Videoklip: Monteringsanvisning
Talent er den billigste model fra den velrenommerede producent til små haver eller mindre pengepunge.
Den fås i tre relativt små størrelser, hvoraf vi har testet den største. Den beskedne størrelse på hoppearealet gør det let at støde sammen, hvis to børn hopper samtidigt. Ligeledes gør kantbeskyttelsens ringe bredde og tykkelse, at den ikke er særlig stabil at sidde på, når en anden hopper.
Derudover er kantbeskyttelsen fuldt ud godkendt med en tilfredsstillende støddæmpning, der effektivt dækker ramme, fjedre og fjederbeslag. Talent har en mellemblød affjedring, som egner sig bedst til børn, der vejer mere end ca. 20 kg.
Samtidig gør det lidt mindre hoppeareal det lettere for små børn at komme i gang med at hoppe. Rammen er ikke særlig bastant, men alligevel god nok i forhold til den lave, maksimale brugervægt. Vores test viste ganske vist, at Talent nemt klarer en dobbelt så høj vægt, men husk, at det slider på fjedrene at overbelaste trampolinen.
I lighed med andre trampoliner fra Berg har Talent fine svejsesømme, der bør afvise rust i mange sæsoner. Selv beskyttelsesnettet er karakteristisk for Berg med et fintmasket net, hvor man ikke kan sidde fast med fingrene, en god evne til at modstå hop, velpolstrede stolper og en selvlukkende åbning.
Især den selvlukkende åbning uden lynlås er af høj værdi. Dels set fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, da børnene ikke kan glemme at lukke efter sig, og dels fra et omkostningssynspunkt, da det er ved lynlåsen, at beskyttelsesnet plejer at gå i stykker. Monteringsanvisningen er tydelig med detaljerede anvisninger, der kan suppleres med monteringsanvisninger på Youtube, og monteringen er overstået på ca. 30 minutter for en person.
Brugsanvisningen er på engelsk, ideelt set havde den været på dansk. Berg Talent er et godt valg, hvis du ikke har plads eller råd til mere. Har du derimod plads og råd, så er det pengene værd at betale ca. 2000 kr. mere for en større Berg Favorit.
En udendørs trampolin er i dag et naturligt indslag i danske villahaver til stor glæde for børn, unge og selv voksne. Der er mange forældre, hvis børn tigger og beder dem om at købe en trampolin, men der er i dag også mange forskellige trampolinmodeller på markedet.
Det er derfor ofte svært at vide, hvilken trampolin man skal vælge og hvorfor. Det er især, fordi man som forbruger oftest har svært ved selv at afgøre, hvad der gør en trampolin god, og hvor høj kvaliteten er på de forskellige modeller. Mange lavprisbutikker og stormagasiner sælger billige trampoliner, men hvilken kvalitet har de, og hvor gode er de egentlig til prisen?
For at finde ud af, hvilke trampoliner der er bedst, har vi testet 3 af de populæreste modeller på det svenske marked og udpeget en testvinder.
De fleste trampoliner, der sælges i Sverige i dag, er lavpristrampoliner. Det skyldes nok delvist, at mange forbrugere simpelthen ikke har råd til at betale mere end 3.000-4.000 kr. for en trampolin. Det skyldes også, at mange forbrugere, som egentlig har råd, i stedet ikke tager sig råd, da de ikke tror, at det er pengene værd at spendere et par tusind kroner ekstra på en kvalitetstrampolin.
Den holdning er ikke så underlig, hvis man mangler viden om, hvor stor en forskel de ekstra penge egentlig kan gøre. Vores test viser, at selvom en kvalitetstrampolin har en højere anskaffelsespris, kan de samlede omkostninger efter nogle års brug paradoksalt nok være lavere end for en billigere "lavpris"-trampolin.
Det skyldes, at kvalitetstrampolinen holder bedre, og at behovet for reservedele derfor er mindre.
Mange forældre er urolige for, at trampoliner er farlige, og at deres børn skal komme til skade, når de hopper. Hvis en korrekt konstrueret trampolin anvendes korrekt, er den dog ikke farligere at bruge end en cykel eller en gynge.
I en tid hvor børnene bruger mindre og mindre tid udendørs og bevæger sig stadig mindre, skal man også huske på, at trampolinhopning har en række styrkende egenskaber, især for børn. Trampolinen er først og fremmest et yderst effektivt redskab til at træne barnets balancesans.
Selv et etårigt barn, der knap nok har lært at gå, kan forbedre sin balance ved at gå eller kravle på trampolinen. Ud over balancen forbedrer trampolinen også motorik, muskelstyrke (hovedsaglig ben og ryg) og kondition. Desuden er trampolinhopning en fantastisk effektiv måde at forbrænde kalorier på, og for mange er det betydeligt lettere at motivere sig til at hoppe på trampolin end for eksempel at bruge et løbebånd.
Når man tager højde for disse helbredsfremmende effekter, er trampolinhopning samlet set meget positivt for barnets helbred.
På samme måde som man bør bruge hjelm, når man cykler, så bør man også bruge sikkerhedsnet, når man hopper på trampolin. Sikkerhedsnettet er naturligvis til for at forhindre, at man lander uden for trampolinen eller på kanten.
Ligesom det er vigtigt, at trampolinen er sikker, skal sikkerhedsnettet selvfølgelig også være af tilstrækkeligt høj standard til at yde tilstrækkelig beskyttelse. Vi anbefaler derfor på det kraftigste, at man investerer i et net af høj kvalitet, hvis man køber en trampolin.
I foråret har der i svensk presse været oplysninger om, at trampoliner ikke længere må sælges uden net. Det er forkert, da der aktuelt ikke findes nogen lovgivning, som forbyder dette. Der er et EU-direktiv under udarbejdelse (kaldet EN71-14), som har til hensigt at fastslå, hvilke materialer trampoliner må fremstilles af, hvilke fjedre der må anvendes, og hvordan et godt sikkerhedsnet skal udformes.
Derimod bliver det sandsynligvis – og forhåbentlig! – aldrig forbudt at sælge trampoliner uden sikkerhedsnet, på samme måde som det ikke er forbudt at sælge både uden redningsveste eller cykler uden hjelme.
Det ville jo ikke være særlig konstruktivt at tvinge en forbruger, som i forvejen har et glimrende sikkerhedsnet, til at købe et mere, bare fordi han eller hun køber en ny trampolin. Forhåbentlig køber forældre sikkerhedsnet til familiens trampolin, selvom de ikke bliver tvunget til det af et EU-direktiv.
Stadig flere opdager fordelene ved at købe store produkter, der er vanskelige at håndtere – såsom trampoliner – via nettet og få dem leveret til bopælen. Der er tre klare fordele:
Lave priser. Netbutikkernes priser er meget vanskelige at slå. Dels fordi de holder omkostningerne nede ved at købe store partier hjem fra producenterne. Dels har de ofte lave eller ingen omkostninger til butiksleje og lignende. Dels på grund af hård indbyrdes konkurrence mellem netbutikkerne.
Overlegent udvalg. På nettet finder man dels de billige "lavpris"-trampoliner (f.eks. Jula, Rusta og Jysk), som er den type trampoliner, der sælges flest af. Men man kan også finde kvalitetstrampoliner, som faktisk er vanskelige at få fat på i butikkerne, selv i storbyer. Dette er nok den vigtigste fordel for kvalitetsbevidste forældre, som er villige til at betale ekstra for bedre sikkerhed, holdbarhed og funktionalitet (f.eks. bedre affjedring).
Levering til bopælen. Hvis du køber trampolinen i en netbutik, er levering til skellet ofte inkluderet, så du slipper for at tænke over, hvordan du skal få trampolinen hjem fra forhandleren. Denne fordel kan ikke undervurderes, da en stor trampolin med tilhørende net og stige ikke er så let at transportere.
Trampolinen alene kan veje over 100 kg, og ud over de høje vægt er pakkerne i stort format og kan ikke være i bagagerummet på de fleste biler. Hvis man selv skal transportere trampolinen hjem fra en almindelig butik, kræver det derfor ofte en del arbejde.
Bestilling af trailer, transport af trailer til butikken, læsning af trampolinen, transport hjem, aflæsning af trampolinen og returnering af trailer.
Trampoliner består af en række forskellige dele, som til sammen bestemmer dens funktionalitet, ydeevne, holdbarhed og sikkerhed. Her følger en gennemgang af dem, og hvad der er vigtigt at overveje for hver enkelt del.
Det er fjedrene, der sammen med hoppedugen gør det muligt at hoppe, ved at de udvides og strækkes. Fjedrene der anvendes til trampoliner, er trækfjedre i form af cylindriske skruefjedre. De er normalt lavet af galvaniseret ståltråd, der er formet til en tæt cylinderspiral. Fjedrene påvirker trampolinen bl.a. i kraft af deres antal, længde, materialekvalitet, ståltrådens tykkelse og deres diameter. Jo større diameter en fjeder har, desto lettere er den at trække ud. På samme måde er en fjeder med tyndere tråd lettere at trække ud end en tykkere. Endvidere er en længere fjeder lettere at trække et vist stykke ud end en kortere. Jo flere fjedre en trampolin er hængt på med, desto mindre belastes den enkelte fjeder, hvilket har tendens til at give en bedre affjedring og holdbarhed. Billige trampoliner er kendetegnet ved små og hårde fjedre, der giver en kort, dump affjedring. De har også tendens til at være færre end på kvalitetstrampoliner. Kvalitetstrampoliner er omvendt kendetegnet ved større, længere og flere fjedre, der giver en dybere og mere spændstig affjedring. Selvom billige trampoliner har dårligere fjedre, knækker de som regel aldrig. De kan derimod blive strakt ud, hvis de udsættes for alt for stor belastning.
En trampolins form har stor indflydelse på affjedringen, men også andre aspekter ved trampolinen. Den generelt mest populære form til familietrampoliner er rund, eller nærmere bestemt cirkelformet. Denne form giver en symmetrisk kraftfordeling, hvis man hopper midt på trampolinen, og en mere asymmetrisk fordeling, desto længere fra midten man hopper. Der findes også rektangulære og ovale trampoliner, men disse anvendes mest af voksne, professionelle konkurrencehoppere, da de kan give en dybere, mere kontrolleret affjedring. En fordel ved cirkelformede trampoliner er, at de har tendens til at lede hopperen ind mod midten og dermed modvirke, at man falder af trampolinen. En anden vigtig grund til, at de cirkelformede trampoliner fuldstændig dominerer markedet for familietrampoliner, er, at de ikke kræver en nær så kraftig ramme som trampoliner i andre former. Det skyldes, at cirkelformen er helt symmetrisk og derfor fordeler kraften mere jævnt over rammen. En minde kraftig ramme kræver mindre materiale, hvilket igen medfører en lavere produktionsomkostning. Denne omkostningsbesparelse sendes igen videre til slutkunden i form af en lavere pris.
Hoppedugens egenskaber påvirker trampolinen på flere måder. Hoppedugen bør være lavet af et slidstærkt og UV-beskyttet materiale, eksempelvis polypropylenvæv. Det modvirker, at dugen bliver bleget af solen og dermed holder længere. Desuden skal vævet sikre, at hoppedugen har en passende friktion. Er friktionen for lille, glider man let på dugen, hvilket øger risikoen for at slå sig. Risikoen for at glide er størst, når hoppedugen er våd, for eksempel efter regnvejr eller om morgenen, når der kan ligge dug på dugen. Er friktionen for stor, får man i stedet brændemærker, når man glider på hoppedugen. Dette er almindeligt på billigere hoppeduge, som benytter væv af billigere materialer. Årsagen til at polypropylenduge er så populære til premium-duge til familiebrug, er, at de lever op til alle kravene og desuden er vedligeholdelsesfri. Der findes dog også forskellige kvaliteter af polypropylenduge, hvor de billigere varianter er grovere end dyrere. Kantbeskyttelse Kantbeskyttelsen har til opgave at forhindre hopperen i at lande og slå sig på rammen og fjedrene. Det gør kantbeskyttelsen til trampolinens vigtigste del ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt. Sammen med rammen er kantbeskyttelsen de dyreste dele af trampolinen. En rigtig god kantbeskyttelse koster en del at fremstille og er derfor en ting, som producenter af billige "lavpris"-modeller som regel sparer på. Det medfører desværre, at denne type trampoliner ofte har utilstrækkelig sikkerhed. Desuden bliver billige kantbeskyttelser hurtigere slidt, især af solens UV-stråler, så det ofte er nødvendigt at skifte dem ud allerede efter et par somre. Kantbeskykttelser i høj kvalitet er derimod fremstillede af materialer som EPE og EVA. Det gør dem meget modstandsdygtige over for vejr og vind. Selvom disse kantbeskyttelser også bliver slidt op i sidste ende, så har de som regel en betydeligt længere levetid. Så meget desto vigtigere har kantbeskyttelser i høj kvalitet en meget god sikkerhed, der effektivt beskytter brugeren mod skader. En kantbeskyttelse med forbilledlig sikkerhed dækker rammen, fjedrene og fjederbeslagene godt, også i yderkanten. Desuden er den tilstrækkelig godt fastgjort for effektivt at forhindre, at den flytter sig, mens man hopper, eller i kraftig blæst. Endvidere skal kantbeskyttelsen være tilstrækkelig tyk og stødabsorberende til ikke at give efter, hvis man lander på dne ved et uheld. To centimeters tykkelse er en god tommelfingerregel for en rigtig god kantbeskyttelse. Foruden at falde ned på rammen er det nemlig sædvanligt, at en fod ender midt mellem to fjedre, og at kantbeskyttelsen så ikke kan modstå trykket og giver efter. På billigere trampoliner er skummaterialet inden for yderlaget fremstillet af polyurethanskum, der godt nok er billigt, men ikke tilstrækkelig stødabsorberende. Desuden absorberer materialet vand – eksempelvis i regnvejr – så skummet til sidst rådner i stykker.
Yderlagets materiale er også vigtigt, da det skal kunne tåle både slitage og solens UV-lys. Billige trampoliner har i værste fald et yderlag af armeret PE-plast – det samme materiale som billige presenninger er lavet af. Et bedre materiale er armeret PVC-plast, der også anvendes til regntøj og tasker.
Angående kantsømme kan man generelt sige jo flere, desto bedre. Derudover har det også betydning, hvor velsyede og kraftige de er. Er der for få kantsømme af for lav kvalitet, går de lettere i stykker med tiden. Dette plejer dog på godt og ondt ikke at blive noget problem i praksis, da andre dele af trampolinen for det meste når at gå i stykker først.
Trampolinens ramme kan også kaldes dens skelet, for den holde hele konstruktionen oppe. Selv på billige trampoliner er rammen som regel tilstrækkelig stærk til ikke at kollapse ved for høj belastning. Derimod bliver en billig, tynd ramme let bøjet med tiden. Rammen er normalt fremstillet af galvaniseret stål for ikke at ruste. Stålet bør være mindst 1,5 mm tykt for ikke at blive deformeret over tid. Det er også vigtigt, at rammen er galvaniseret både ind- og udvendigt for at forhindre rust. Endvidere er det vigtigt, at svejsesømmene mellem ben og rung rengøres grundigt efter svejsning, for at rustbeskyttelsen skal holde. Ellers bliver svejsesømmene rammens svage led, hvor rusten lettest får fat. En ramme med høj godstykkelse er ikke kun stærkere end en tyndere ramme, også mere stabil. Af naturlige årsager har den også en højere vægt. Derfor kan man som regel gå ud fra, at en tung ramme er et godt tegn. Som tommelfingerregel bør rammen på en trampolin med en diameter på 4,3 m veje mindst 80 kg. I takt med at robotplæneklippere har gjort deres indtog i villahaverne, har langt flere fået øjnene op for problemet med, at de kører ind i rammen. Problemet går oftest ud på, at robotplæneklipperen kører over den vandrette del af rammen og enten sidder fast i den og/eller ødelægger sine knive på den. Der er heldigvis flere løsninger på dette problem. En løsning er, at man helt enkelt trækker robotplæneklipperens kabel i en ring rundt om rammen, så afgrænsningsløkken danner en ø omkring den. Ulempen ved det er, at græsset ikke bliver klippet under trampolinen, og at det er svært at komme til at klippe med en almindelig håndskubber under den. En anden løsning er derfor kun at trække øer omkring rammens fødder, så din robotplæneklipper kan passere imellem dem. Det kræver så, at man har en tilstrækkeligt smart robotplæneklipper, som kan finde ud igen og ikke kører rundt under trampolinen, til batteriet er brugt op. En tredje løsning er at sætte et bræt på hver side af rammens ben nogle decimeter over jorden og for eksempel sømme brædderne sammen eller på en anden måde få dem til at blive siddende. Hvis det gøres rigtigt, fungerer brædderne som en barriere, som robotplæneklipperen ikke kan passere, og dermed undgår man, at den kører hen over rammen. I dette tilfælde sker det også nemt, at mindre smarte robotplæneklippere ikke kan finde ud igen, før batteriet er brugt op. En fjerde løsning er at grave rammens fødder ned, så de er dækket af græsplænen. Hvis man vælge dette alternativ, bør man have for øje, at rammens stål lettere ruster, hvis den er gravet ned i fugtig jord. Rammen bør derfor være solid og af høj kvalitet, hvis man skal turde at udsætte den for dette. Det kan også være godt at lægge sand eller et andet materiale omkring den nedgravede ramme, som i bedte fald er mindre fugtigt end muldjord.
En god efterservice er ekstra vigtigt, når man køber en trampolin. Dels fordi det er et dyrt produkt, som koster flere tusind kroner. Dels fordi den er meget tung og uhandy, så den er besværlig at tage med tilbage til forretningen. Derfor er det vigtigt, at forretningen man har købt den i, er hurtige til at svare på evt. spørgsmål om montering og kan sende ekstra dele – inden for en rimelig tidsramme og til en rimelig pris – hvis noget går i stykker. Adgangen til reservedele er særlig vigtig på længere sigt, hvis man vil beholde trampolinen i flere år. Et stort problem med lavpristrampoliner er, at de relativt ofte bliver skiftet ud med nye modeller fra nye producenter. Hvis man er uheldig, kan det gør det stort set umuligt at skaffe reservedele til en lavpristrampolin, der kun er et år gammel. Denne problematik forværres yderligere af, at billige trampoliner ofte går i stykker og derfor har større behov for reservedele. Velrenommerede kvalitetsvaremærker har ofte en helt anden kontinuitet i udvalget og har dermed god evne til at levere reservedele, længe efter man har købt trampolinen. Det bidrager til at øge kvalitetstrampolinernes levetid sammenlignet med lavprisprodukterne.
Formålet med beskyttelsesnettet er ikke overraskende at forhindre, at barnet falder ned fra trampolinen eller lander på kanten af den. Fra tidligere at være anset som tilbehør til at øge sikkerheden, er beskyttelsesnettet i dag mere eller mindre en obligatorisk komponent. Siden 2014 har beskyttelsesnet faktisk været obligatorisk for at en trampolin kan leve op til de grundlæggende sikkerhedskrav for legetøj. (Du kan læse om den nuværende standard DS/EN 71-14:2018 her.) Det er imidlertid uklart, om dette også gælder en nedsænket trampolin, hvor man har gravet et hul under trampolinen, så den ligger lige over jordoverfladen. Tanken bag en trampolin, der kan graves ned, er ellers, at man skal kunne slippe for beskyttelsesnettet, for eksempel af æstetiske årsager.
Trampolinens størrelse påvirker ikke kun, hvor god plads man har at hoppe på, men også dens affjedring. Jo større trampolin, desto tungere skal brugeren være for at kunne hoppe ordentligt på den. Vejer brugeren for lidt i forhold til trampolinens størrelse, bliver den svær at hoppe på, og man får ikke en ordentlig affjedring i gang. Det skyldes, at luften under trampolinen hele tiden bliver presset ud og ind, når hoppedugen bevæger sig op og ned. Denne luftbevægelse suger bevægelsesenergi fra affjedringen, og det skal brugeren kompensere for ved enten at være tilstrækkelig tung eller hoppe tilstrækkelig højt. Har man ikke ben som en frø, er man derfor nødt til at være tung nok til at kunne presse luften væk ved hvert hop. Det er ikke noget tilfælde, at den største standardstørrelse på familietrampoliner er 4,3 meter (14 fod) i diameter. Det skyldes helt enkelt, at det er den størrelse, der er tilstrækkelig stor til at have god plads at hoppe på, samtidig med at selv børn – med deres lave vægt – kan få en god affjedring. For børn under ca. 20 kg kan en stor trampolin på 4,3 meter være svær at hoppe på, og en størrelse på eksempelvis 3,8 meter giver en bedre affjedring ved en så lav vægt. Samtidig børn man tænke langsigtet, hvis man har tænkt sig at beholde trampolinen i flere år, og allerede ved 4-6 års alder plejer en trampolin på 4,3 meter ikke længere at virke for stor. En trampolin på 3,8 meter i diameter er på grund af sin mindre størrelse desuden mindre egnet at hoppe på to ad gangen. Selvom langt de fleste trampoliner der forhandles i dag er store udendørstrampoliner, findes der stadig den betydeligt mindre indendørstrampolin, som var almindelig, da mange af nutidens forældre var børn. Deres miniformat gør dog, at hoppedynamikken bliver helt anderledes end på en udendørstrampolin med et betydeligt lavere spring. Dette er nok den primære årsag til, at de små indendørstrampoliner ses meget sjældent i dag.
Vild med vores nye look?
Læs alle nyhederne og giv din feedback
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.