• Black Friday
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os

Løbesko – sådan vælger du de bedste

Af Klarna

Løbesko – sådan vælger du de bedste Hero Image

De bedste løbesko

At løbe kræver kun et minimum af udstyr, og du har milliarder af gratis kilometer at løbe på.
Du fortryder kun de løbeture, som du ikke kom afsted på.
Og du glemmer alt om det dårlige vejr i det øjeblik, hvor det varme vand fra bruseren rammer dit ansigt.

Det gælder bare om at snøre dine bedste løbesko – og komme ud ad døren.

Er du allerede klar til at komme afsted?
Vis mig bare alle løbesko med det samme

Men du kan også læse videre og få inspiration til de løbesko, der passer bedst til dig.

Snør dine bedste løbesko og kom ud ad døren

Lad os begynde med, hvad der ikke er vigtigt ved et par løbesko:

  • Farven
  • Mærket
  • Hvilken sko dine venner løber i
  • Prisen

Ikke en eneste af de faktorer bør spille en afgørende rolle i dit valg af nye løbesko.

Det vigtigste er, at skoene passer til dine fødder, til din løbestil og til det underlag, som du løber på.

Mennesket er designet til at løbe – på bare fødder. Så hvorfor skal du egentlig have en løbesko?

Tja, det skal du heller ikke nødvendigvis. Klassiske løbesko er bare en moderne opfindelse, der gør gøre løbeturen mere komfortabel.
Men barfodsløb er også ret populært. Det kræver dog en del tilvænning for de fleste mennesker at vende tilbage til fødderne … mere om barfodsløb nederst i guiden.

Indtil da, så lad os tage et kig på dine fødder ...

Hvilke løbesko skal du vælge?

Når du skal vælge de bedste løbesko, er der fire vigtige hovedelementer. Lad os dykke ned i hver af dem:

  1. Dine fødder hæver ofte op til én skostørrelse under en længere løbetur. Derfor kan det være en god idé at vælge én størrelse større end din normale skostørrelse. Dine tæer skal også kunne vrikke frit i skoen.
  2. Komfort er kongen – dine løbesko må ikke genere dine fødder. Ukomfortable sko kan let føre til både vabler og slidsår.
  3. Løbesko er designet til forskellige formål og underlag – tempo (hurtige intervaller) eller mængdetræning (lange ture med lav intensitet), fast underlag (asfalt og stier) eller løst/mudret underlag (trail) og så videre. Gå efter den træningstype og de ruter, som du benytter mest.
  4. Holdbarheden er også vigtig. Det er ærgerligt at skulle kassere et par løbesko før tid på grund af en løsnet sål eller et slidhul på hælkappen. Du går (løber) sjældent galt i byen, når du vælger et anerkendt mærke.

Køb løbesko efter formen på din fod og din løbestil

En fod har 26 knogler og en masse sener, som alle har til opgave at affjedre og afbøde stød fra underlaget. De fleste knogler sidder i forfoden, som er suveræn til at stabilisere din landing.

Hvis du primært lander på forfoden, så kan du i princippet løbe i de fleste løbesko.

Men langt de fleste motions- og hobby-løbere lander på hælen, og den er mildt sagt elendig til at optage stød. Tænk på, at hælen kun er en klump knogle dækket af lidt hud. Hælen rammer altså underlaget som en hammer på en tynd musemåtte.

Når du derefter ruller frem mod forfoden, så får formen af din fod betydning for, hvordan resten af dit skridt afvikles og dermed din løbestil.

Grafik af pronation, neutral og supination

Moderne løbesko er designet til de 3 typer af fodforme: flad, normal og høj vrist (vi kommer til en bred fod længere nede):

  • En flad fod er, når fodens indre bue rører jorden (eller er meget tæt på), når du står op. Til en flad fod skal du kigge efter sko med god støtte til at forhindre at foden ruller indad, når du løber (pronation).
  • En såkaldt normal (neutral) fod har en bue, der hverken er for høj eller for lav.
  • Du har en høj vrist, når buen under dine fødder er meget høj. Du har sandsynligvis en tendens til, at din fod ruller udad, når du løber (supination).

Som du sikkert har luret i løbet af punkterne herover, så er der i hovedtræk også tre forskellige løbestile – pronation, neutral og supination.

En god sportsforretning med speciale i løb kan lave en løbeanalyse i butikken. Men du kan også eksperimentere med at optage en kort video af din “landing” på underlaget, nogle online butikker kan hjælpe dig ud fra din video.

Herunder får du bud på løbesko til hver af de tre løbestile og dermed også fodforme.

Løbesko til pronation

Når foden ruller indad, efter hælen har ramt jorden, så kaldes det for pronation. Omkring 75 procent af alle løbere pronerer i større eller mindre grad.

Pronation ses ofte tydeligt ved at sålen på dele af skoens inderside er mere slidt end ydersiden.

I løbesko til pronation er de stødabsorberende dele mere faste under svangen og indersiden af hælen. Det gør, at foden ikke ruller for meget indad.

Flere artikler

Sportsur – sådan vælger du det bedste

Af Klarna

Hvordan finder du det bedste pulsur, løbeur eller sportsur? Dyk ned i vores guide og bliv klogere på, hvilket pulsur du skal investere i.