400+ produkter
Den bedste brødrister er den, der passer til dine behov og sikrer at hele brødet bliver ristet. Men det er jo ikke bare en skive toast, det handler om… Hvis du for eksempel skal riste en bolle, så er en stående, klassisk brødrister nok ikke det rigtige valg for dig. Vi har faktisk testet syv stående brødristere her, hvis det skulle være.
En stående brødrister har typisk to pladser til brød, som du stikker ned i brødristeren, hvorefter de popper op, når de er færdige. De sikrer en ligefordelt ristning, dog på den bekostning af, at de kun kan riste brød i skiver.
En liggende har den fordel, at der typisk er mere plads på brødristeren. Derved kan du riste flere skiver på én gang, men du kan også riste en bolle, eller for eksempel en skive brød med ost på. Mums!
Dog har en liggende brødrister den ulempe, at brødet ikke altid bliver ristet på samme måde, på hver side. Så det er lidt op til individuel smag, i sidste ende.
Næsten alle brødristere er udstyret med en krummebakke, som nemt kan tages ud, så du kan fjerne alle de krummer, der samler sig i bunden af brødristeren. Hvis du gerne vil gøre ydersiden ren, så træk stikket ud og brug en let-fugtig klud til at tørre overfladen. Du må aldrig vaske eller rense en brødrister med vand - det er de ikke bygget til.
Man kan sagtens riste brød uden en brødrister. Det er ikke nogen hemmelighed, at et par minutter i ovnen giver et lækkert resultat (så længe du holder godt øje med det), men vidste du, at man faktisk også kan bruge en pande? Ved lav varme kan du faktisk lave ret lækkert ristet brød på en pande, og der er faktisk en fordel, da du også kan riste diverse ting sammen med brødet. Det kunne for eksempel være ost, bacon, eller noget helt tredje. Det vigtige er bare, at du holder godt øje med brødet, da det meget hurtigt kan brænde sig fast.
Knas! og Uhm! Lyden af sprød toast. Men hvor mange skal guffe ristet brød, og hvor lang tid vil du vente?
En flad brødrister har normalt plads til 4 skiver toastbrød. Fordelen er, at du kan riste alt fra toastbrød til aflange skiver og boller. Ulempen er, at du skal vende brødet for at riste det på begge sider.
En opretstående brødrister har normalt plads til 2-4 skiver toastbrød. Fordelen er, at du sparer tid, når begge sider ristes ensartet og på én gang. Ulemperne er, at aflange brødskiver kan drille, de kan sidde fast, og så kan du ikke riste hele boller (uden et stativ)
Tykkere brød: Ved tykkere skiver som bagels, boller eller ciabatta bør du vælge en model, som har tilstrækkeligt tykke sprækker til brødtypen.
Hjemmebagt surbrød (eller det fra bageren) skæres ofte i aflange skiver, her er en fladbrødrister eller en opretstående med længere sprækker bedst.
Til boller og croissanter er en flad brødrister også god. Men der findes opretstående brødristere, som har et stativ ovenpå. Stativet kan enten klappes op eller placeres separat.
De fleste moderne brødristere har mulighed for at indstille tiden, så den også slukker af sig selv.
Vil du have en lydløs brødrister? Det er ofte de billige mekaniske timere eller et færdig-signal, der støjer. Vil du have en brødrister, der ikke larmer? Gå efter en elektronisk timer og mulighed for at slå et eventuelt færdig-signal fra.
En brødrister med optøningsfunktion sænker temperaturen, så brødet opvarmes langsomt.
Med en pausefunktion kan du nemt kontrollere ristningen og fortsætte med at riste - uden at starte forfra.
IForm.dk har kigget på, om ristet brød er sundere – eller ej?