Opdateret
Løb er nok den letteste måde at få motion på. Men hvilken løbesko skal du vælge? Vi kan ikke hjælpe dig med perfekt vejr på løbeturen, men vi vil gerne hjælpe dig med at finde den bedste løbesko til dig og dine fødder.
At løbe kræver kun et minimum af udstyr, og du har milliarder af gratis kilometer at løbe på.
Du fortryder kun de løbeture, som du ikke kom afsted på.
Og du glemmer alt om det dårlige vejr i det øjeblik, hvor det varme vand fra bruseren rammer dit ansigt.
Det gælder bare om at snøre dine bedste løbesko – og komme ud ad døren.
Er du allerede klar til at komme afsted?
Vis mig bare alle løbesko med det samme
Men du kan også læse videre og få inspiration til de løbesko, der passer bedst til dig.
Lad os begynde med, hvad der ikke er vigtigt ved et par løbesko:
Ikke en eneste af de faktorer bør spille en afgørende rolle i dit valg af nye løbesko.
Det vigtigste er, at skoene passer til dine fødder, til din løbestil og til det underlag, som du løber på.
Mennesket er designet til at løbe – på bare fødder. Så hvorfor skal du egentlig have en løbesko?
Tja, det skal du heller ikke nødvendigvis. Klassiske løbesko er bare en moderne opfindelse, der gør gøre løbeturen mere komfortabel.
Men barfodsløb er også ret populært. Det kræver dog en del tilvænning for de fleste mennesker at vende tilbage til fødderne … mere om barfodsløb nederst i guiden.
Indtil da, så lad os tage et kig på dine fødder ...
Når du skal vælge de bedste løbesko, er der fire vigtige hovedelementer. Lad os dykke ned i hver af dem:
En fod har 26 knogler og en masse sener, som alle har til opgave at affjedre og afbøde stød fra underlaget. De fleste knogler sidder i forfoden, som er suveræn til at stabilisere din landing.
Hvis du primært lander på forfoden, så kan du i princippet løbe i de fleste løbesko.
Men langt de fleste motions- og hobby-løbere lander på hælen, og den er mildt sagt elendig til at optage stød. Tænk på, at hælen kun er en klump knogle dækket af lidt hud. Hælen rammer altså underlaget som en hammer på en tynd musemåtte.
Når du derefter ruller frem mod forfoden, så får formen af din fod betydning for, hvordan resten af dit skridt afvikles og dermed din løbestil.
Moderne løbesko er designet til de 3 typer af fodforme: flad, normal og høj vrist (vi kommer til en bred fod længere nede):
Som du sikkert har luret i løbet af punkterne herover, så er der i hovedtræk også tre forskellige løbestile – pronation, neutral og supination.
En god sportsforretning med speciale i løb kan lave en løbeanalyse i butikken. Men du kan også eksperimentere med at optage en kort video af din “landing” på underlaget, nogle online butikker kan hjælpe dig ud fra din video.
Herunder får du bud på løbesko til hver af de tre løbestile og dermed også fodforme.
Når foden ruller indad, efter hælen har ramt jorden, så kaldes det for pronation. Omkring 75 procent af alle løbere pronerer i større eller mindre grad.
Pronation ses ofte tydeligt ved at sålen på dele af skoens inderside er mere slidt end ydersiden.
I løbesko til pronation er de stødabsorberende dele mere faste under svangen og indersiden af hælen. Det gør, at foden ikke ruller for meget indad.
Neutrale løbere lander uden at rulle hverken indad eller udad på foden. Sålen i en neutral løbesko kan derfor opbygges mere eller mindre ensartet i forhold til de stødabsorberende dele.
Når du kigger på sålen under en neutral løbers løbesko, så vil du normalt se, at sålen slides meget jævnt.
Den ekstra gode nyhed for de neutrale løbere er, at de ofte har flere kilometer i løbeskoene før, de skal skiftes.
Når foden ruller udad, efter hælen rammer jorden, så kaldes det for supination. Sålen under en supinerende løbers løbesko vil normalt være mest slidt på de yderste dele.
Der findes ikke ret mange deciderede løbesko til supination, men et godt råd kan være at gå efter en mere fodformet neutral løbesko – altså en neutral løbesko med en ekstra bred forfod.
Du behøver ikke at fortvivle, hvis du har brede fødder. Så skal du bare lede efter særlige modeller, der tilbyder ekstra plads særligt omkring forfoden. Heldigvis tager en del producenter hensyn til dig, der har en bred fod.
Nogle skomærker, som eksempelvis New Balance, Brooks og Asics, er kendt for lidt mere plads i deres sko. Men de fleste producenter laver også brede versioner af deres almindelige løbesko.
Løbesko har betegnelser for skoens standardbredde, rækkefølgen fra smal til ekstra bred er B, D, 2E, 4E og 6E.
Mænd har normalt bredere fødder end kvinder:
Så en kvinde med en lidt bredere fod kan muligvis bruge en herremodel i størrelse “D”.
Nogle mærker bruger også betegnelsen "W" (wide) til deres bredere versioner.
To tips til dig, der overvejer en løbesko til brede fødder:
Forskellige sko er designet til at give det bedste greb på forskellige typer af underlag.
På asfalt og hårdt underlag koster det dig dyrt på både energi, fart og komfort, hvis sålerne har store knopper.
Omvendt vil du nemt glide på en mudret sti, hvis sålen er for glat.
Her kan du se, hvad du skal tage højde for i forhold underlaget på dine foretrukne løberuter:
En god løbesko skal også passe til din vægt. Helt generelt skal tungere løbere kigge efter sko med mere støddæmpning og støtte.
En hård landing kan påvirke dine fodled, knæ og ankler, og så er det slet ikke rart at løbe:
Et par løbesko's levetid kan variere meget. En tommelfingerregel siger mellem 500 og 800 kilometer (nogle løbeapps kan holde øje med antal kilometer pr. sko for dig).
Her er de mest almindelige tegn på, at du skal have et par nye løbesko:
Levetiden kommer i sidste ende an på flere faktorer:
Som nævnt i indledningen så er dine fødder beregnet til at gå og løbe uden fortøj. Det bliver helt tydeligt, hvis du har haft fornøjelsen af at se et lille barn, der lærer at gå på sine bare fødder. De små nuttede tæer nærmest griber fat i underlaget.
Det forsøger din tæer stadig at gøre. Det har bare ikke ret meget effekt i et par komfortable sko med såler, der ordner det hele for os.
Barfodsko er derfor både fodformede og med et minimum af stødabsorbering. Der er normalt heller ikke et såkaldt "drop" – altså hvor sålen hæver hælen i forhold til forfoden.
Nogle barfodssko minder faktisk mest om en sok med en gummisål på undersiden – så du i det mindste ikke slider dine fodsåler op. Nogle sko til barfodsløb har rum til hver enkelt tå, andre er blot fodformede med én stor og rummelig tåboks.
Barfodsløbere er sjældent at finde på listen over rekorder på hverken kortbane eller maraton. For det går ikke lige så stærkt – men alligevel er der mange løbere, der vender tilbage til naturen.
Til barfodsløb er det yderst vigtigt, at du ikke lander på hælen. Det er forfoden, der alene skal klare al stødabsorbering. For at lande på forfoden, så medfører barfordsløb i mange tilfælde også en løbestil med kortere skridt og en hurtigere kadence (antal skridt pr. minut).
Du behøver ikke at dyrke ekstremløb eller løbe gennem de største vandpytter og mudder, for at få brug for løbesko, der er vandtætte.
Alene en tur på regnvåd asfalt kan få vandet til at trække op over spidsen af dine såler, og så bliver dine løbesokker og dine tæer hurtigt våde og kolde.
Men også en tur over dugvådt græs eller et OCR løb kan blive en våd fornøjelse for dine fusser.
Vandtætte løbesko med en åndbar membran af Gore-Tex eller en af de andre fabrikanter, er optimale på dine løbeture, hvor der er udsigt til vand, mudder, sne eller sjap.
Løbesko – find dine favoritter
Det gælder om at have styr på pulsen, når du nu er på vej ud i det blå eller op på løbebåndet. At løbe med et pulsur er som at gå level-up på din træning.
Og hvad med et par gode høretelefoner til løbeturen?
Her er et par andre guides, som vi tror kunne interessere dig:
Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.