Opdateret
Optager du podcasts eller foretager du interviews? Uanset om du skal optage lyd professionelt eller bare til dine private tanker, så giver en separat mikrofon det absolut bedste resultat. Vi har testet mikrofoner fra forskellige mærker, herunder Blue Microphones, Sennheiser og HyperX.
Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.
Vi udfører alle vores test selv, og vi tester alle produkter i virkeligheden. Vi har testet mikrofonerne i de omgivelser, de er beregnede til.
Er det en mikrofon til hjemmestudiet? Så har vi skabt et passende miljø.
Er det en mikrofon, som er beregnet til at have med? Så har vi taget den med til passende miljøer med udgangspunkt i dens anvendelsesområde.
Alle mikrofoner er tilkoblet på den måde, der er angivet i brugsanvisningen, og de er alle testet med flere forskellige slags teknisk udstyr for at sikre, at eventuelle opståede fejl ikke har med eksempelvis computeren at gøre.
Vi har fokuseret på følgende aspekter.
Lyd: Hvor god lydkvalitet får det indspillede materiale? Opstår der støj? Hvor naturlig bliver lyden? Hvor ren bliver lyden? Er lyden velbalanceret? Hvor godt fungerer retningsfølsomheden, når vi bevæger os rundt om mikrofonen? Hvor meget omgivelseslyd bliver opfanget?
Byggekvalitet: Hvor velbygget er mikrofonen? Er der dele, som afgiver uvelkomne lyde? Hvis der er knapper, kan man så indstille med dem under optagelsen, uden at lyden kommer med? Bevæger knapperne sig let? Står/sidder mikrofonen stabilt?
Funktionalitet: Er der ekstra funktioner ud over mikrofonens primære? Hvordan præsterer de i så fald? Medfølger der software? Hvis ja, hvor brugervenlig er den, og hvilke muligheder giver den?
Ud over disse faktorer har vi også taget højde for brugervenlighed, manual og garanti. Endelig har vi sat alle disse aspekter i forhold til testkandidaternes pris og fastsat karakterer ud fra prisgunstigheden.
Vi har testet et udpluk af markedets populære mikrofoner. Sammenlign priser og find tilbud på mikrofoner på PriceRunner.
Højtydende bordmikrofon med brugervenligt design
Mikrofontype: Bord Frekvensomfang: 20 Hz-20 kHz Følsomhed: 4,5 mV/Pa (1 kHz) Maks. SPL: 120 dB Karakteristikker: 4 stk. (omni, bi, stereo, cardioid) Tilslutninger: USB, 3,5 mm Fysiske knapper: Volumenknap, mute-knap, følsomhedsknap, knap til karakteristik Andet: Fås i mange farver
Blue Microphones Yeti er en bordmikrofon, der både giver høj optagekvalitet og god byggekvalitet for pengene, og derfor udpeges den til bedst i test. Den er velbygget bortset fra lidt træge knapper, og den står stabilt på skrivebordet. Du har adgang til et passende antal indstillingsmuligheder.
Designmæssigt er den ret stor, men de runde former gør, at den virker mindre. Den er enkel at rette ind. Ved hjælp af to knapper på siden trækker du den fast i en bestemt stilling. Med USB-kablet tilsluttet er det bare at gå i gang med indspilningen. På den måde er Yeti meget brugervenlig, også hvis man ikke er vant til teknikprodukter.
Vi kan godt lide, at der er en fysisk mute-knap. Den er for eksempel praktisk, når du bruger mikrofonen til at indspille, men vil kunne slukke lyden hurtigt, hvis nogen kommer ind i rummet.
Yeti giver dig meget høj indspilningskvalitet i forhold til prisen. I denne prisklasse og dette segment finder man ikke nogen med bedre ydelse. Du får et meget naturligt lydbillede, der er rent og klart med god balance.
Støjen holdes samtidig på et meget lavt niveau. Men desværre opfanger den en del omgivelseslyd, uanset hvordan man indstiller følsomheden, hvilket trækker lidt ned. Eksempelvis kan en computer med støjende blæser give forstyrrende lyd i dine indspilninger.
Der bliver ret stor forskel, når du drejer på indstillingsknappen for følsomhed, så du bør prøve dig frem, inden du begynder at indspille, men selv ved den laveste indstilling oplever vi meget omgivelseslyd. USB-kablet er dog ret langt, så du kan stille dig lidt væk fra computeren, men det bliver alligevel til et minus i testloggen.
I forhold til prisen er det dog en meget prisgunstig bordmikrofon, der er velegnet, hvis du vil begynde at indspille podcasts, YouTube-videoer eller vil streame til Twitch og lignede tjenester.
En suverænt god mikrofon til både streaming, musik og podcast
Sennheiser MK4 er en analog cardioid kondensatormikrofon med ekstremt god lydkvalitet i forhold til prisen. Skal du streame med så lavt støjniveau som muligt, er den et fantastisk alternativ. Også hvis du vil indspille din egen musik i hjemmestudiet uden at skulle brænde hele budgettet af - akustisk musik lyder eksempelvis utrolig godt.
Vi oplever samtidig, at den jævner toppene fint ud, så det ikke bliver skarpt. Lyden bliver luftig og velbalanceret. Hvis vi skal klage over noget, kunne vi godt have ønsket lidt mere snert i bastonerne. Men dette er generelt en af de bedste mikrofoner vi har testet - især i forhold til prisklassen.
Den gør også et godt stykke arbejde med ikke at opsamle unødvendig lyd fra omgivelserne, for eksempel dæmpes lyd fra tastaturet meget godt.
Byggekvaliteten er høj. Metalkroppen får mikrofonen til at veje en hel del, men den er bygget til montering, så det spiller i praksis ingen rolle – det giver nærmere denne mikrofon et ekstra premiumindtryk.
En ulempe ved MK4 er, at du ikke har så mange udgange at lege med. Den eneste mulighed på selve mikrofonen er XLR, og det betyder normalt, at du er nødt til at købe et eksternt lydkort, hvis du ikke har et i forvejen. Der findes imidlertid en digital variant af MK4, hvor du kan tilslutte en adapter og dermed slutte den direkte til eksempelvis mobiltelefonen. Den analoge variant har dog af gode grunde ikke denne mulighed.
Der medfølger heller ikke et XLR-kabel i pakken, hvilket vi synes er lidt nærigt. Har du ikke udstyret du behøver derhjemme i forvejen, bliver prisen således i praksis en lille tusindlap højere, hvis du skal kunne bruge MK4.
Men du får, hvad du betaler for, og prisen på selve mikrofonen er egentlig ikke særlig høj i forhold til dens kvalitet.
Minimalistisk mikrofon med god lydkvalitet til rolige miljøer
Tilslutning: USB Frekvens: 70-20.000 Hz Vægt: Med stativ 596 g, Uden stativ 247 g Følsomhed: -25 dB Sampling: 48 kHz
Elgato Wave:3 er en mikrofon beregnet til gamere og personer, der optager podcasts og lignende. Den fungerer udmærket fra vi tager den op af kassen og kobler den til. Den kræver ikke særlig megen justering af indstillinger, for at det skal lyde rigtig godt.
Til at være en premium-mikrofon er det dog kun ganske få tilbehørsdele, der følger med – pop-filteret eksempelvis.
Du får kun stativ og mikrofon med til prisen.
Det er i bund og grund også en ganske enkel mikrofon. På mikrofonkroppen har du stik til høretelefoner, USB-C, en knap, hvor du kan vælge mellem tre forskellige indstillinger samt så kan du hæve og sænke gains.
Du har også adgang til hurtig mute.
Det er minimalistisk, men også ret standard for denne type mikrofoner.
En klar fordel er, at hvis du allerede har et stativ, så kan du let skrue bundpladen af.
Wave:3 er en mikrofon med en rigtig god lydoptagelse. Din stemme kommer igennem støjfrit og lyder både klar og tydelig. Muligvis er mikrofonen lidt svag på de lavere frekvenser, men det er marginalt i forhold til prisen.
Du betaler først og fremmest for lydkvaliteten – det er i hvert fald vores vurdering.
Som med de fleste mikrofoner i dette prisleje, så opfanger den en del lyd fra baggrunden, men ved at justere lidt i indstillingerne fungerer den derefter udmærket.
Sidder du i et nogenlunde roligt miljø og streamer, så er lyden klokkeklar.
Søger du en mikrofon med en rigtig god lydkvalitet, så vil du føle dig godt tilpas her.
Den har ikke så meget pynt eller ekstra tilbehør, så måske ligger den lidt for højt i pris. Men når det er sagt, så er det alligevel en rigtig god mikrofon – og det vægter trods alt højt.
God mikrofon til gaming og podcast. I øjnefaldende RGB henvender sig til streaming.
Tilslutning: USB Frekvens: 20-20.000 Hz Vægt: Med stativ 646 gram, uden stativ 254 gram Følsomhed: -36 dB Sampling: 48 kHz Bitrate: 16 bit
QuadCast S er en USB-baseret RGB-mikrofon fra HyperX. Denne mikrofon henvender sig hovedsageligt til gaming- og streaming-kategorierne, hvor man ofte benytter sig af et webkamera. For denne RGB-mikrofon er virkelig iøjnefaldende.
Men den kan jo naturligvis også anvendes til podcasts og lignende.
Quadcast S er faktisk rigtig pæn, og den løser opgaven fint - især hvis du gerne vil skille sig lidt ud.
Det er en opgraderet version af HyperX' QuadCast, og spørgsmålet er, hvad forskellen egentlig er på de to?
Den største forskel er, som tidligere nævnt, netop RGB-belysningen. Men også at QuadCast S har USB-C på mikrofonen. Bortset fra det består begge mikrofoner af de samme komponenter.
Med HyperX' Ingenuity-app kan du tilpasse farverne efter ønske og smag.
Nøjagtig som QuadCast har Quadcast S en god lydregistrering set i forhold til prisen. Stemmer lyder sprøde og klare, og grundindstillingerne er justeret på en måde, så du groft sagt bare kan pakke mikrofonen ud og gå i gang.
Det vi justerede lidt i testen var QuadCast S' evne til at opfange baggrundslyde. Den er nemlig ret følsom og vil gerne medtage ting som tastaturklapren og lignende. Men det var på den anden side nemt at justere.
QuadCast S er let at installere. Du forbinder bare et kabel mellem USB-stikket og computeren, så er du i gang.
På bagsiden af QuadCast S finder du fire forskellige tilstande, hvor du med et drej på en knap kan vælge din foretrukne indstilling.
Stereo - Bedst til samtaler og instrumenter.
Omnidirectional - Tilpasset til podcasts eller konferencer, hvor flere personer medvirker.
Cardioid - Bedst til podcasts, streaming og eksempelvis voiceovers.
Bidirectional - Indstillingen til for eksempel interviews, hvor man sidder på hver sin side af mikrofonen.
Du kan også dreje på bunden af mikrofonen, hvor du har Gain-funktionen, særdeles praktisk.
Men det mest funktionelle på denne mikrofon er faktisk mute-knappen. Den sidder praktisk på toppen af mikrofonen, og det er nok med en let berøring for at slå mikrofonens optagelse til eller fra.
HyperX QuadCast S anbefales til streaming af eksempelvis gaming og lignende, hvor du vil give lidt liv til billedet med en iøjnefaldende mikrofon. Den har en god lydregistrering og alle de grundlæggende funktioner, du kan ønske.
Det du bør overveje er: Kan RGB-belysning og USB-C kan opveje prisforskellen mod den i skrivende stund cirka 30 procent billigere QuadCast?
HyperX QuadCast S Mikrofon Kabling -36dB Tovejs Stereo Kardioide Omni-directional Sort --> På lager, levering hos dig 23-09-2023
HyperX QuadCast S - Fjernlager, 2-3 dages levering (Forventes på eget lager 22-09-2023)
HyperX QuadCast S RGB Mikrofon
God for nybegyndere, som ikke vil slagte opsparingen for topkvalitet.
Mikrofontype: Bord Frekvensomfang: 20-20.000 Hz Lydtilstande: Cardioid Følsomhed: -6dBFS (1 kHz) Maks. SPL: 120 dB Tilslutninger: USB-C Fysiske knapper: Muteknap
Der er ikke det store udvalg af lavprismikrofoner. I hvert fald ikke hvis vi ser på kvalitetsprodukter med god lyd. SoloCast er Hyper X' lavprismodel, der gør et forsøg på at tage pladsen. Den henvender sig til personer, der skal forsøge sig med streaming, men som måske ikke vil lægge flere tusind kroner ud, allerede inden de har skabt sig et navn online.
Spørgsmålet er bare, om SoloCast er svaret?
HyperX SoloCast er en meget lille mikrofon, når vi sammenligner med konkurrenterne. Men det er slet ikke en dårlig egenskab. Mikrofoner har jo en tendens til at være lidt i vejen, især hvis du streamer og dermed er synlig i billedet. Så hvis du leder efter en lille mikrofon med god modtagelse – så er det lige netop, hvad du får her.
Oven på SoloCast finder vi den eneste tilgængelige knap - mute-knappen. Men det er i princippet også den vigtigste knap for en streamer, eller hvis man hænger ud på discord.
Vi må give ros for, at den er så lettilgængelig.
SoloCast er en cardioid-mikrofon, hvilket betyder, at den hovedsageligt opfanger lyd fra objekter foran den. Lyd der kommer fra siden eller bagfra, har lavere prioritet. Det gør, at denne mikrofon primært egner sig til at bruge med én person - ikke til interviews (podcast) og lignende.
SoloCasts lydregistrering er god, og lyden har en naturlig klarhed lige fra du tager den ud af æsken. SoloCast opfanger dog nemt forstyrrende lyde i baggrunden, for eksempel tastaturlyd og lignende.
Du kan justere noise-gate/noise-reduction i dit lydprogram, og det dæmper baggrundsstøjen markant. Men det er noget, du er nødt til at sætte dig ned og justere selv - før du går i gang.
Denne mikrofon er perfekt for nybegyndere inden for streaming eller til personer, der ikke vil spendere en formue på en mikrofon. SoloCast er en funktionel mikrofon, der vil gøre mange tilfredse, og den lave pris er attraktiv.
Men på den anden side finder du konkurrenter med bedre lydkvalitet og flere funktioner til blot et par hundrede kroner mere.
Så hvis du skal bruge den på langt sigt, er det måske et bedre køb at investere i en af dem. Men hvis du bare vil prøve eller have en god mikrofon til at tale med vennerne, så er SoloCast et udmærket valg.
HyperX SoloCast- 24 Bit USB kondensatormikro.. [Levering: 4-5 dage]
HyperX SoloCast Mikrofon Kabling -6dBV/Pascal Kardioide Sort --> På lager, levering hos dig 23-09-2023
HyperX SoloCast - Fjernlager, 2-3 dages levering (Forventes på eget lager 25-09-2023)
Mikrofoner kan du få både som en fritstående enhed og indbygget i produkter på en lang række områder, lige fra høreapparater til et overvågningskamera. Den blev opfundet allerede i 1877 af Emile Berliner, den samme person som opfandt grammofonen. Men det var først, da Alexander Bell kastede sig ind i kampen, at der blev udviklet en brugbar model.
Mikrofonens opgave er at omdanne lydbølger til elektriske signaler. Hvordan den gør det, varierer. Mange lidt dyrere mikrofoner der forhandles i dag, er af kondensatortypen. Det betyder, at de har to elektrisk ledende kondensatorplader. Mellem dem dannes et elektrisk felt, der får den bevægelige af de to plader til at vibrere, og afhængigt af lydbølgens længde, bliver der forskellig afstand mellem pladerne.
Afstanden omdannes derefter til elektriske signaler, som bliver til den digitale lyd, som du hører. Da denne teknik er ret dyr, bliver kondensatormikrofoner også relativt dyre sammenlignet med andre mikrofontyper. De er velegnede til eksempelvis studiemikrofoner, fordi de er af høj kvalitet. Der fås også andre typer. For eksempel elektretmikrofonen, der er en billigere variant end kondensatormikrofonen, men som minder om den om den rent konstruktionsmæssigt.
Forskellen er, at den har et materiale med permanent elektrisk ladning i stedet for en udvendig tilførsel af overfladespænding. Også denne mikrofontype anvendes ofte i studiesammenhænge. Andre eksempler på mikrofonteknologier er dynamisk mikrofon og båndmikrofon.
Når du køber en mikrofon, er det vigtigt, at du vælger den rette type ud fra det, du skal bruge den til. Skal du indspille sang i et studie, kræver det en anden slags konstruktion, sammenlignet med hvis du bare skal bruge den til samtaler via computeren. Dette har både noget med teknikken indeni at gøre og med den visuelle udformning. Nogle eksempler på mikrofontyper:
Mikrofoner kan også optage lyd ud fra forskellige mønstre, de har forskellige retningsvirkninger. I cardioidfunktion bliver optagelsesområdet fokuseret på den forreste del af mikrofonen. Denne tilstand egner sig derfor godt til indspilning af sang eller til samtaler, fordi du ikke få så meget lyd med fra omgivelserne. Det er også godt til at undgå feedback.
Er det i stedet omgivelseslyd, du vil indspille, er omni-funktionen (rundstrålende) god. Så opfanger mikrofonen lyden fra alle retninger. Skal du i stedet interviewe en og vil have dine spørgsmål med uden at skulle flytte mikrofonen, skal du vælge bidirectional funktion (ottetalskarakteristik), hvor den optager lyd både fra for- og bagsiden af mikrofonens top, så både du og personen overfor høres lige så godt. Derimod optager den ikke lyd fra siderne.
Visse mikrofoner understøtter flere forskellige funktioner og har knapper, så du selv kan indstille den ønskede funktion. Andre er udviklet til et specifikt behov og har derfor kun en retningsfunktion.
Der findes som nævnt en række forskellige slags mikrofoner konstrueret på forskellige måder, og det er vigtigt at vælge den rigtige type afhængigt af dine behov. Men i stedet for at læse om teknikken er det oftest nemmest at gå ud fra, at de kendte producenter har valgt den rette mikrofonteknik til den type arbejdsopgave, den er beregnet til.
Mange producenter fokuserer desuden kun på ét sortiment. Mikrofoner fra Razer og Blue er eksempelvis ofte beregnet til at slutte til computeren, mens Shure oftere fremstiller sangmikrofoner. Så findes der andre, som henvender sig til flere segmenter. Mikrofoner fra Röde fås for eksempel til podcastindspilning, hjemmemusikstudier og andre segmenter.
Husk også på, at alle mikrofoner har et vist niveau af egenstøj. Du skal selvfølgelig købe en med så lidt støj som muligt, men stadig holde dig inden for dit budget.
Husk også, at hvis du køber en mikrofon med indbygget forstærker, skal den forsynes med strøm på en måde, dette gælder ofte kondensatormikrofoner. Nogle har plads til indbyggede batterier, i andre tilfælde sker strømforsyningen via ledningen (såkaldt fantomfødning). Dette kræver, at det apparat du kobler mikrofonen til, eksempelvis en forstærker, kan håndtere fantomfødning med den rette spænding.
Afhængigt af den type mikrofon du har købt, skal den tilkobles på forskellige måder. Har du købt en mikrofon til computeren, tilsluttes den normalt via USB. Eksempler på den slags mikrofoner er podcastmikrofoner og mikrofoner beregnede til gaming. Men det er også meget almindeligt at tilslutte mikrofoner med XLR-kontakt. Dette er især normalt i studier, men der forekommer også, at USB-mikrofoner har en XLR-tilslutning.
En anden enkel tilslutningsform – også til computeren – er via 3,5-millimeterindgangen på din bærbare.
Mange mikrofoner på markedet i dag kan også tilsluttes trådløst.
Der er også mikrofonproducenter, der laver mikrofoner, som kan sluttes til mobiltelefoner, tablets eller kameraer. Endvidere er der producenter, som laver producentspecifikke mikrofoner til deres videokameraer, eksempelvis ECM-mikrofonen fra Sony.
På mikrofonerne er der af og til også en 3,5-millimeters udgang til høretelefoner, så du kan lytte til din indspilning med det samme, uden at lyden bliver opfanget.
Har du tænkt dig at bruge din mikrofon til at indspille samtalelyd, er det godt at anskaffe et pop-filter. Det forhindrer uønskede lyde, når du taler ind i mikrofonen, men holder også en del af den fugt væk, der følger med dit åndedræt.
Skal du indspille udendørs, er vindbeskyttelse også et godt tilbehør at overveje.
Mange sætter også pris på en form for stativ som tilbehør. På den måde kan du have hænderne fri, mens du indspiller. Mikrofonstativer fås både som gulvstående modeller, bordstativer og til at fastgøre direkte på møbler, hylder og lignende. Husk, at stativet gerne på være stødabsorberende for at yderligere forebygge forstyrrende lyde.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.