Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Mikrofon: 3 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 11.02.2018

Vi har testet mikrofoner og udpeger Blue Microphones Yeti til bedst i test. Denne bordmikrofon har høj lydkvalitet og mange funktioner, så den passer til en bred målgruppe, eksempelvis til podcasts, twitchstreaming eller musikstudier. Designet er brugervenligt, og det er nemt at komme i gang.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. Vi har testet mikrofonerne i de omgivelser, de er beregnede til. Er det en mikrofon til hjemmestudiet, har vi skabt et passende miljø. Er det en mikrofon, som er beregnet til at have med, har vi taget den med til passende miljøer med udgangspunkt i dens anvendelsesområde.

Alle mikrofoner er tilkoblet på den måde, der er angivet i brugsanvisningen, og er testet med flere forskellige slags teknisk udstyr for at sikre, at eventuelle opståede fejl ikke har med eksempelvis computeren at gøre.

Vi har fokuseret på følgende aspekter.

 • Lyd
  Hvor god lydkvalitet får det indspillede materiale? Opstår der støj? Hvor naturlig bliver lyden? Hvor ren bliver lyden? Er lyden velbalanceret? Hvor godt fungerer retningsfølsomheden, når vi bevæger os rundt om mikrofonen? Hvor meget omgivelseslyd bliver opfanget?

 • Byggekvalitet
  Hvor velbygget er mikrofonen? Er der dele, som afgiver uvelkomne lyde? Hvis der er knapper, kan man så indstille med dem under optagelsen, uden at lyden kommer med? Bevæger knapperne sig let? Står/sidder mikrofonen stabilt?

 • Funktionalitet
  Er der ekstra funktioner ud over mikrofonens primære? Hvordan præsterer de i så fald? Medfølger der software? Hvis ja, hvor brugervenlig er den, og hvilke muligheder giver den?

Ud over disse faktorer har vi også taget højde for brugervenlighed, manual og garanti. Endelig har vi sat alle disse aspekter i forhold til testkandidaternes pris og fastsat karakterer ud fra prisgunstigheden.

Bedst i test

Blue Microphones Yeti

Højtydende bordmikrofon med brugervenligt design

Mikrofontype: Bord Frekvensomfang: 20 Hz-20 kHz Følsomhed: 4,5 mV/Pa (1 kHz) Maks. SPL: 120 dB Karakteristikker: 4 stk. (omni, bi, stereo, cardioid) Tilslutninger: USB, 3,5 mm Fysiske knapper: Volumenknap, mute-knap, følsomhedsknap, knap til karakteristik Andet: Fås i mange farver

Blue Microphones Yeti er en bordmikrofon, der både giver meget lyd og god byggekvalitet for pengene, og derfor udpeges den til bedst i test. Den er velbygget bortset fra lidt træge knapper, og den står stabilt på skrivebordet. Du har adgang til et passende antal indstillingsmuligheder.

Designmæssigt er den ret stor, men de runde former gør, at den virker mindre. Den er enkel at rette ind. Ved hjælp af to knapper på siden trækker du den fast i en bestemt stilling. Med USB-kablet tilsluttet er det bare at gå i gang med indspilningen. På den måde er Yeti meget brugervenlig, også hvis man ikke er vant til teknikprodukter.

Vi kan godt lide, at der er en fysisk mute-knap. Den er for eksempel praktisk, når du bruger mikrofonen til at indspille, men vil kunne slukke lyden hurtigt, hvis nogen kommer ind i rummet.

Yeti giver dig meget høj indspilningskvalitet i forhold til prisen. I denne prisklasse og dette segment finder man ikke nogen med bedre ydelse. Du får et meget naturligt lydbillede, der er rent og klart med god balance. Støjen holdes samtidig på et meget lavt niveau. Derimod opfanger den desværre en del omgivelseslyd, uanset hvordan man indstiller følsomheden, hvilket trækker lidt ned. Eksempelvis kan en computer med støjende blæser give forstyrrende lyd i dine indspilninger.

Der bliver ret stor forskel, når du drejer på indstillingsknappen for følsomhed, så du bør prøve dig frem, inden du begynder at indspille, men selv ved den laveste indstilling oplever vi meget omgivelseslyd. USB-kablet er dog ret langt, så du kan stille dig lidt væk fra computeren, men det bliver alligevel til et minus i testloggen. I forhold til prisen er det dog en meget prisgunstig bordmikrofon, der er velegnet, hvis du vil begynde at indspille podcasts, youtubefilm eller vil streame til Twitch og lignede tjenester.

Høj lydkvalitetfysisk mute-knapbrugervenliglangt USB-kabel
Opfanger en del omgivelseslyd

Antlion Audio Modmic 4

Mikrofontype: Løs BOM-mikrofon Frekvensomfang: 100 Hz-10 kHz Karakteristikker: 1 stk. (cardioid) Tilslutninger: 3,5 mm Fysiske knapper: Mute-knap Andet: Flere slags beslag medfølger

Antlion Audio Modmic 4 er en diskret, lille, ekstern BOM-mikrofon, der kan tilsluttes dine almindelige høretelefoner og leverer god lydkvalitet. Mikrofonen kobles til computerens mikrofonindgang og stilles derefter på et passende sted.

Der medfølger en række plasticclips og klæbepuder, som du kan vælge imellem, afhængigt af hvordan du vil fastgøre mikrofonen. Du kan for eksempel anvende klæbebeslaget til at stille den direkte på skrivebordet. Hvis dine høretelefoner har et kabel, kan du i stedet ved hjælp af en af plastic-clipsene fastgøre mikrofonen der.

En anden spændende løsning er at fastgøre dem direkte på hørekoppen med klæbebeslaget. Vi kan godt lide, at BOM-mikrofonen er så lang, men også at den kan justeres ved hjælp af en lille skrue. Det giver mange placeringsmuligheder. Modmic 4 får også plus for sit diskrete rejseetui og mute-knappen på kablet.

Selvom Modmic 4 for det meste har høj lydkvalitet, kan den i nogle tilfælde opfange statisk støj, når du tilkobler den analogt. Det er muligt at omgå dette, men du bør tjekke om problemet opstår med netop dit lydkort inden købet, og hvordan du i givet fald løser det. En løsning er eksempelvis at benytte et eksternt USB-lydkort. Men dette sker som nævnt ikke med alle computere, og af de fire vi har testet, havde vi kun problemer med én.

Mikrofonen har ingen problemer med at opfange lyd på lang afstand, så det går fint at placere den på skrivebordet. Du bør dog ikke stille den for tæt på computeren, da den så risikerer at opfange lyde fra tastatur og blæser.

Overordnet gør den dog et godkendt stykke arbejde med at dæmpe lyd fra omgivelserne og samtidig opfange din stemme. Samlet set er Modmic 4 et udmærket alternativ, hvis du i forvejen har et par høretelefoner, som du er glad for, og som du vil supplere med en vild mikrofon. Den passer glimrende, hvis du spiller multiplayer, både over LAN og hjemme – og hvis du sender dine spillesessions på nettet. Og den er helt god til at dæmpe miljøstøj.

God lydkvalitetmange fastgøringsmulighederlang mikrofon
Statisk støj sammen med visse lydkort

Razer Seiren Pro

Kvalitetsmikrofon med smarte funktioner

Mikrofontype: Bord Frekvensomfang: 15 Hz-22 kHz Følsomhed: 12,5mV/Pa (1 kHz) Maks. SPL: 120 dB Karakteristikker: 4 stk. (omni, bi, stereo, cardioid) Tilslutninger: USB, 5-pins XLR, 3,5 mm Fysiske knapper: Volumenknap, følsomhedsknap, knap til karakteristik Andet: OLED-display, high-pass-filter

Razer Seiren Pro er en mikrofon med rigtig god lydkvalitet og en brugerventil OLED-skærm, der informerer brugeren om lydstyrke og lignende. Mikrofonen er meget nem at gennemskue og komme i gang med. Knapperne er tydelige og udstråler høj kvalitet, når man drejer på dem.

Selve mikrofonen står stabilt på bordet, og det er egentlig bare at slutte den til for at begynde at bruge den. Lydkvaliteten er forbilledlig med god lydbalance og næsten ingen støj. Vi har alligevel fundet et par mangler. Den første er, at soklen virker lidt overdrevet og dermed ikke helt naturlig. Den anden er, at mikrofonen nemt optager lyd fra omgivelserne og derfor kun bør anvendes i stille omgivelser.

Vi havde gerne set, at man kunne styre følsomheden mere med tanke på prisen. De tilgængelige knapper giver ikke en tilstrækkeligt stor forskel. Baggrundslyde kan nogle gange gøre en masse godt for indspilningen, men det må ikke tage overhånd, som det har tendens til at gøre med denne enhed. En anden ulempe ved Seiren Pro er prisen.

Du får en OLED-skærm med i prisen, men lydkvalitetsmæssigt kan man finde tilsvarende produkter til en betydeligt lavere pris. Hvis du ikke har behov for at vide de nøjagtige indstillinger direkte på mikrofonen, er den ikke så prisgunstig. Er du derimod villig til at betale ekstra for denne funktion og har et stille indspilningsmiljø, så er Razer Seiren Pro er glimrende valg.

Forbilledlig lydkvalitetmeget høj bygge kvalitetinformativ OLED-skærm
Optager meget omgivelseslydlidt overdrevet sokkel

Alt om mikrofon

Mikrofoner kan du få både som en fritstående enhed og indbygget i produkter på en lang række områder, lige fra høreapparater til overvågningskameraer. Den blev opfundet allerede i 1877 af Emile Berliner, den samme person som opfandt grammofonen. Men det var først, da Alexander Bell kastede sig ind i kampen, at der blev udviklet en brugbar model.

Mikrofonens opgave er at omdanne lydbølger til elektriske signaler. Hvordan den gør det, varierer. Mange lidt dyrere mikrofoner der forhandles i dag, er af kondensatortypen. Det betyder, at de har to elektrisk ledende kondensatorplader. Mellem dem dannes et elektrisk felt, der får den bevægelige af de to plader til at vibrere, og afhængigt af lydbølgens længde, bliver der forskellig afstand mellem pladerne.

Afstanden omdannes derefter til elektriske signaler, som bliver til den digitale lyd, som du hører. Da denne teknik er ret dyr, bliver kondensatormikrofoner også relativt dyre sammenlignet med andre mikrofontyper. De er velegnede til eksempelvis studiemikrofoner, fordi de er af høj kvalitet. Der fås også andre typer. For eksempel elektretmikrofonen, der er en billigere variant end kondensatormikrofonen, men som minder om den om den rent konstruktionsmæssigt.

Forskellen er, at den har et materiale med permanent elektrisk ladning i stedet for en udvendig tilførsel af overfladespænding. Også denne mikrofontype anvendes ofte i studiesammenhænge. Andre eksempler på mikrofonteknologier er dynamisk mikrofon og båndmikrofon.

Forskellige typer af mikrofoner

Når du køber en mikrofon, er det vigtigt, at du vælger den rette type ud fra det, du skal bruge den til. Skal du indspille sang i et studie, kræver det en anden slags konstruktion, sammenlignet med hvis du bare skal bruge den til samtaler via computeren. Dette har både noget med teknikken indeni at gøre og med den visuelle udformning. Nogle eksempler på mikrofontyper:

 • Studiemikrofon / håndholdt mikrofon
 • Bordmikrofon
 • Myg / clip on-mikrofon
 • Shotgun-mikrofon
 • Zoom-mikrofon
 • Indbygget mikrofon

Mikrofoner kan også optage lyd ud fra forskellige mønstre, de har forskellige retningsvirkninger. I cardioidfunktion bliver optagelsesområdet fokuseret på den forreste del af mikrofonen. Denne tilstand egner sig derfor godt til indspilning af sang eller til samtaler, fordi du ikke få så meget lyd med fra omgivelserne. Det er også godt til at undgå feedback.

Er det i stedet omgivelseslyd, du vil indspille, er omni-funktionen (rundstrålende) god. Så opfanger mikrofonen lyden fra alle retninger. Skal du i stedet interviewe en og vil have dine spørgsmål med uden at skulle flytte mikrofonen, skal du vælge bidirectional funktion (ottetalskarakteristik), hvor den optager lyd både fra for- og bagsiden af mikrofonens top, så både du og personen overfor høres lige så godt. Derimod optager den ikke lyd fra siderne.

Visse mikrofoner understøtter flere forskellige funktioner og har knapper, så du selv kan indstille den ønskede funktion. Andre er udviklet til et specifikt behov og har derfor kun en retningsfunktion.

Der findes som nævnt en række forskellige slags mikrofoner konstrueret på forskellige måder, og det er vigtigt at vælge den rigtige type afhængigt af dine behov. Men i stedet for at læse om teknikken er det oftest nemmest at gå ud fra, at de kendte producenter har valgt den rette mikrofonteknik til den type arbejdsopgave, den er beregnet til.

Mange producenter fokuserer desuden kun på ét sortiment. Mikrofoner fra Razer og Blue er eksempelvis ofte beregnet til at slutte til computeren, mens Shure oftere fremstiller sangmikrofoner. Så findes der andre, som henvender sig til flere segmenter. Mikrofoner fra Röde fås for eksempel til podcastindspilning, hjemmemusikstudier og andre segmenter.

Husk også på, at alle mikrofoner har et vist niveau af egenstøj. Du skal selvfølgelig købe en med så lidt støj som muligt, men stadig holde dig inden for dit budget.

Husk også, at hvis du køber en mikrofon med indbygget forstærker, skal den forsynes med strøm på en måde, dette gælder ofte kondensatormikrofoner. Nogle har plads til indbyggede batterier, i andre tilfælde sker strømforsyningen via ledningen (såkaldt fantomfødning). Dette kræver, at det apparat du kobler mikrofonen til, eksempelvis en forstærker, kan håndtere fantomfødning med den rette spænding.

Tilkoble mikrofonen

Afhængigt af den type mikrofon du har købt, skal den tilkobles på forskellige måder. Har du købt en mikrofon til computeren, tilsluttes den normalt via USB. Eksempler på den slags mikrofoner er podcastmikrofoner og mikrofoner beregnede til gaming. Men det er også meget almindeligt at tilslutte mikrofoner med XLR-kontakt. Dette er især normalt i studier, men der forekommer også, at USB-mikrofoner har en XLR-tilslutning.

En anden enkel tilslutningsform – også til computeren – er via 3,5-millimeterindgangen på din bærbare.

Mange mikrofoner på markedet i dag kan også tilsluttes trådløst.

Der er også mikrofonproducenter, der laver mikrofoner, som kan sluttes til mobiltelefoner, tablets eller kameraer. Endvidere er der producenter, som laver producentspecifikke mikrofoner til deres videokameraer, eksempelvis ECM-mikrofonen fra Sony.

På mikrofonerne er der af og til også en 3,5-millimeters udgang til høretelefoner, så du kan lytte til din indspilning med det samme, uden at lyden bliver opfanget.

Tilbehør

Har du tænkt dig at bruge din mikrofon til at indspille samtalelyd, er det godt at anskaffe et pop-filter. Det forhindrer uønskede lyde, når du taler ind i mikrofonen, men holder også en del af den fugt væk, der følger med dit åndedræt.

Skal du indspille udendørs, er vindbeskyttelse også et godt tilbehør at overveje.

Mange sætter også pris på en form for stativ som tilbehør. På den måde kan du have hænderne fri, mens du indspiller. Mikrofonstativer fås både som gulvstående modeller, bordstativer og til at fastgøre direkte på møbler, hylder og lignende. Husk, at stativet gerne på være stødabsorberende for at yderligere forebygge forstyrrende lyde.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem