Cyber Monday 2016

Velkommen til Cyber Monday 2017 på PriceRunner!

Cyber Monday er netbutikkernes pendant til Black Friday. I år: Mandag 27/11!

En ellers almindelig mørk mandag i november bliver gjort til en festdag – nøjagtig som det er tilfældet tre dage forinden, hvor Black Friday løber af stablen!

Cyber Monday er nemlig netbutikkernes svar på Black Friday og døgnets mange vanvittige tilbud. De forskellige Cyber Monday tilbud denne mandag findes alene online (deraf navnet ’Cyber’ – noget vedrørende internettet, red.) – modsat Black Friday, hvor du som forbruger kan finde alskens slagtilbud hos både fysiske og online forretninger.

Den virtuelle kurv proppes

Mens man i USA, hvor udsalgsfænomnet Cyber Monday har sin oprindelse, har en skarp opdeling mellem Black Friday (tilbud i fysiske forretninger) og Cyber Monday (slagtilbud på nettet), byder Black Friday i Danmark på tilbud i fysiske såvel som online butikker. Derfor er den sorte fredag herhjemme også blevet omtalt som Cyber Friday – for lige at gøre forvirringen total, når det gælder de amerikanske shop amok-dage.

Ikke desto mindre falder Cyber Monday altid mandag efter Black Friday, hvor fredagen efter Thanksgiving er blevet den største shopping- og udsalgsdag i USA. I 2017 er det mandag 27. november. Ved det amerikanske Cyber Monday i 2016 blev der i øvrigt omsat for knap 24 milliarder kroner, hvorfor Cyber Monday også har titlen som den største amerikanske e-handelsdag.

Cyber Monday
Foto: Flickr.com/vanderelbe

Fra ukendt til kendt shoppingfest

Salgstallene er dog ikke ligeså prangende i Danmark denne mandag, da detailhandlen og netbutikkerne som nævnt deles om Black Friday. Men nogle danske butikker lader tilbudsfesten fortsætte til og med mandag, hvor der skiltes med særlige Cyber Monday tilbud. I 2016 samlede vi tilbud fra mere end 290 forskellige butikker her på siden.

Det er i øvrigt ikke mange år siden, at de to shop amerikanske amok-dage var relativt ukendte i Danmark. Den sorte fredag kom således til Danmark i 2010, men det var først tre år senere, altså i 2013, at Black Friday fik sit egentlige gennembrud i dansk sammenhæng, da flere store webshops og forhandlere tilsluttede sig det amerikanske tilbudskoncept.

Siden har flere forhandlere og også forbrugerne taget de sorte tilbud til sig – og flere og flere forbrugere i Norden har nu hørt om Black Friday og Cyber Monday. Det viser en undersøgelse fra oktober 2015, som postselskabet Bring og Posten Norge stod bag. Her svarede 56 procent af de nordiske forbrugere, at de havde hørt om de to tilbudsdage, mens 16 procent svarede, at de ville købe mere på nettet under Black Friday og Cyber Monday i forhold til 2014.

Cyber Monday - onlinetilbud

Tager vi de historiske briller på, ja, så blev udsalgsfænomenet Cyber Monday rent faktisk til på baggrund af det større salg, som de amerikanske forhandlere kunne konstatere fandt sted om mandagen efter Thanksgiving. I særlig grad hos de mindre detailhandlere, der havde det med at blive glemt under Black Friday.

”Cyber Monday er hurtigt ved at blive en af årets største shoppingdage”. Sådan lød overskriften i en pressemeddelelse i 2005 således fra National Retail Federation, der er verdens største forening inden for detailhandel.

- “77 procent af onlinebutikkerne siger, at deres salg steg betydeligt om mandagen efter Thanksgiving. En trend, der fører seriøse onlinetilbud og rabatter med sig på Cyber Monday i år,” hed det videre i den amerikanske pressemeddelelse.

Siden har mandag efter Black Friday i USA – og senere også på vores breddegrader – været et fokus på særlige Cyber Monday-tilbud og ekstra prisnedsatte varer, når det gælder alt lige fra elektronik og software til TV, spil og computere. Umiddelbart er der da også gode fordele at hente ved at handle på nettet, da man med få klik på enten sin computer eller smartphone nemt og hurtigt kan deltage i shoppingfesten!

Og hvis man er kløgtig, ja, så kan det være, at man allerede i slutningen af november kan have fikset alle julegaverne til udsalgspris – enten under Black Friday eller Cyber Monday.

Hvornår er det Cyber Monday?

Mens Black Friday altid falder på en fredag, ja, så falder Cyber Monday - ganske indlysende - om mandagen. Mandag efter Black Friday. For Cyber Monday 2017 sker det mandag 27. november 2017, og ser vi nogle år frem, ser Cyber Monday datoerne sådan her ud:

Cyber Monday 2018 er mandag 26. november 2018.

Cyber Monday 2019 er mandag 2. december 2019.

Cyber Monday 2020 er mandag 30. november 2020.

Go' fornøjelse med shoppingen! Og husk: Sammenlign priser, før du handler ;)