1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan bruger du solcreme

Lea Sefeld

Det er vigtigt at bruge den rette mængde solcreme, men også at finde ud af, hvilken faktor solcreme du skal bruge. Det er mange ting, der spiller ind, når du skal vælge, hvilken solfaktor du vil bruge; din hudtype, vejret og UV-indekset. Læs vores guide om, hvordan du bruger solcreme bedst lige her.

Billede af kvinde, der bruger solcreme

Så meget solcreme skal du bruge

For at få den korrekte beskyttelse mod solen, er det vigtigt at bruge rigeligt med solcreme. Det er også vigtigt, at du smører dig ind i god tid, inden du går ud i solen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse bør du bruge omkring en håndfuld solcreme til at dække en krop; her er udgangspunktet mindst 20 ml til en barnekrop og minimum 40 ml til en voksen.

Så længe holder solcreme

Det er vigtigt, at du husker at tilføje mere solcreme i løbet af dagen, da beskyttelsen bliver nedbrudt af solens stråler og kan gå tabt af både bad og sved. Så hvis du er ude i solen i mange timer, er det vigtigt at smøre solcreme på kroppen flere gange.

Hvis du tænker på holdbarheden i forhold til, hvor mange sæsoner du kan bruge samme flaske solcreme, så skal du huske at kigge på datomærkningen. Er mindst holdbar datoen overskredet, så smid hellere solcremen ud - det er ikke sikkert, at solcremen har samme beskyttelse mod solen, hvis den er blevet for gammel.

Men har du en rest tilbage fra sensommeren, som du vil bruge i foråret, så burde det være fint. Det er meget almindeligt, at solcreme kan holde sig i 12 måneder, når den er åben. Men tjek lige om solcremen ser ud, lugter og føles, som den skal. Har flasken for eksempel ligget ude i solen, i en varm bil eller på anden måde været udsat for meget varme, kan cremen have nedsat beskyttelse.

Hvilken faktor skal jeg vælge?

Sådan vælger du, hvilken faktor du skal bruge

Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan en tommelfingerregel være at bruge faktor 15 på en almindelig sommerdag i Danmark, men faktor 30 på rejser til varmere lande. Det er dog kun vejledende retningslinjer, og det kommer blandt andet an på UV-indekset, tidspunktet på dagen, din hudtype og så videre.

Kræftens Bekæmpelse har også lavet denne vejledende oversigt over SPF-beskyttelse:

Her er forskellige eksempler på solcreme faktor 15-25, som passer til de almindelige danske sommerdage.

Solcreme til børn

Ingen solcremer beskytter 100% mod solens stråler. Børn, der opholder sig i solen, bør benytte solbeskyttende tøj eller soldragt kombineret med solcreme. Vi har skrevet en guide til solbeskyttende tøj til børn og en særlig guide til solcreme til børn.

Husk, at børn under 6 måneder slet ikke bør opholde sig i direkte sollys.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os