Opdateret
Skal du af sted på tur med overnatning? Så får du brug for et behageligt oppusteligt liggeunderlag, der passer til dig og din kropsbygning - så din nattesøvn ikke bliver spoleret. Vi har testet liggeunderlag fra Robens, Outwell, Exped med flere. Vi udpeger et komfortabelt, let samt robust liggeunderlag som Bedst i TEST.
Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.
Vi udfører selv vores test og anvender alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.
En friluftsinteresseret familie har anvendt liggeunderlagene på vandreture med middeltung oppakning i norden, i skiftende vejr og på forskellige slags undergrund. De har pustet liggeunderlagene op og tømt dem flere gange, og pakket dem ud og ned i deres opbevaringsposer. Derefter har de sovet på de samme liggeunderlag indendørs.
Vi har også testet liggeunderlagenes rivestyrke og generelle holdbarhed ved at håndtere dem hårdhændet. I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende områder:
Vægt: Hvor tungt er liggeunderlaget?
Pakkevolumen: Hvor meget fylder det i rygsækken?
Håndtering: Er det nemt at puste liggeunderlaget op og få luften ud igen? Kan vi nemt folde det sammen? Hvor svært er det at få ned i pakkeposen?
Komfort: Er det behageligt at ligge på? Knitrer det? Er det tilpas langt og bredt, eller ruller vores testere ud over kanten de sover? Har luftkanalernes placering betydning for komforten?
Varme: Er det varmt, eller trænger jordkulden igennem? Hvad er liggeunderlagets R-værdi (hvor godt isolerer det mod kulde)?
Kvalitet: Holder liggeunderlaget luften hele natten? Føles det stabilt og gedigent? Tåler det hårdhændet behandling?
Vi har givet liggeunderlagene karakter i forhold til prisværdien, altså hvor gode de er inden for deres område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og vice versa.
Vi har testet et udpluk af markedets populære liggeunderlag. Sammenlign priser og find tilbud på liggeunderlag på PriceRunner.
Lydløst, komfortabelt og let liggeunderlag - forsynet med en praktisk pumpepose
Exped Synmat HL M er et af markedets bedste og letteste liggeunderlag. Samtidig er liggeunderlaget både rart og stille at ligge på.
Vi oplever ingen søvnforstyrrende knitren, når vi bevæger os på liggeunderlaget. Selvom liggeunderlaget kun vejer meget lidt, og heller ikke fylder ret meget i rygsækken, så tåler ydermaterialet ret hårdhændet behandling.
Luftkanalerne løber på langs og de er komfortable at ligge på. Luften bliver i liggeunderlaget hele natten, og vi mærker en god isolering mod jorden.
Modellen er en såkaldt mumieform, der er smallere i fodenden. Det minimerer luften om fødderne, så du bedre kan holde på varmen. Samtidig sparer det plads i teltet, men formen virkede unødvendigt trang for nogle af vores testere.
På Exped Synmat HL M sidder der en praktisk pumpepose. Posen gør det lettere at puste underlaget op og samtidig undgår du, at der kommer fugtig luft ind i liggeunderlaget, som hvis du skulle puste det op.
Yderligere er det et plus, at ventilen sidder på undersiden af liggeunderlaget. Det betyder nemlig, at der ikke er en risiko for, at du kommer til at få fat i ventilen og dermed lukke luften ud om natten.
Det er som nævnt meget nemt at fylde Exped Synmat HL M med luft, men det er noget sværere at få luften ud igen. Vi oplever, at det tager lang tid at tømme madrassen. Det skyldes, at der kun er en envejsventil, som oven i købet skal holdes åben hele tiden.
Et andet minus er, at det er svært at få liggeunderlag og pumpepose ind i den ""meget lille opbevaringspose" efter brug.
På trods af kritikken, så er udtrykket "man får, hvad man betaler for" i høj grad relevant for Exped Synmat HL M. Det er et meget godt liggeunderlag af høj kvalitet, der blev testpanelets foretrukne.
Exped Synmat HL M liggeunderlag
Liggeunderlag med luksusfølelse - hvis du har plads til overs
Luftkanaler: Tværgående Oppustningsmetode: Selvoppustende Model: Klassisk rektangulær Prisklasse: Premium Vægt: 2900 gram Længde: 200 cm Bredde: 85 cm Tykkelse: 12 cm Pakkemål: 77 x 22 cm R-værdi: 2,8
Er du på udkig efter luksus og komfort, når du skal campere? Så er Dreamboat fra Outwell et glimrende valg. Med sin størrelse og en tykkelse på hele tolv centimeter giver den dig både god plads samt en komfortabel liggeflade.
Med stor komfort følger normalt også en højere vægt. Og med 2.900 gram er Dreamboat ikke et liggeunderlag til trekking i bjergene eller lange vandreture.
Det er mere velegnet til at køre på telttur med familien, hvor du kan have den luksus at lade Outwells Dreamboat fylde i bilen - og til det formål er den et udmærket valg.
Det er meget nemt at få gjort Dreamboat klar til sengetid. Liggeunderlaget har to ventiler til selvoppustning, som du kan stille på tre forskellige indstillinger, og det gør det meget enkelt samt uproblematisk at puste det op.
Hvis du foretrækker liggeunderlaget lidt hårdere, så kan du nemt puste det ekstra op manuelt.
Dreamboat er en 2-sidet madras, hvor den ene side er tilpasset sommermånederne og den anden side til vinterhalvåret – afhængig af, om du vil holde dig kølig eller varm.
Der er en markering på begge sider, så du kan være sikker på at vælge den rigtige.
Outwell Dreamboats komfort er upåklagelig. Liggeunderlaget er utrolig bekvemt, og det føles nærmest som en almindelig madras. Du kan uden problemer sove på siden, uden det føles for hårdt eller får ondt i skuldrene. Materialevalgene gør den blød mod huden og nemt at vende sig. Du får følelsen af at sove i en seng, og det er et stort kompliment inden for campingkategorien.
Outwell Dreamboat er velegnet, hvis du prioriterer komfort og luksus over minimal oppakning. Hvis du kan afse pladsen og skal campere, hvor oppakningens vægt er sekundær, så er den et rigtig godt valg. Du får en oplevelse, der er svær at slå.
Er du derimod ude efter en let og praktisk madras, skal du kigge videre.
Et let liggeunderlag, der er velegnet til vandring
Materiale: EVA lukket celleplast Model: ZigZag Slumber Prisklasse: Lavpris Vægt: 330 gram Længde: 180 cm Bredde: 48 cm Tykkelse: 9 cm Pakkemål: 48x15x19 cm R-værdi: 2,2
Inden for liggeunderlag er tyske Robens en af de store producenter. Deres ZigZag er et let og prisbilligt alternativ, hvis du ikke behøver så høj komfort, når du camperer - og hvis du prioriterer en lav vægt over optimal sovekomfort.
Robens ZigZag er nemlig et minimalistisk liggeunderlag. Med en vægt på blot 320 gram er det både let at have med og relativt enkelt at pakke sammen.
Det har dog ikke den typiske form, som liggeunderlag normalt får, når de bliver pakket sammen. ZigZag ruller du nemlig ikke sammen, i stedet skal det foldes sammen. Formen bliver derfor et rektangel, når du er færdig, så det fylder måske lidt mere end forventet. Du får dog to pakremme med, som er til stor hjælp.
Eftersom liggeunderlaget er ret tyndt, så får du ikke din bedste nattesøvn nogensinde, især hvis undergrunden er lidt ujævn. Når du derimod ligger på en blød og jævn undergrund – eller et andet blødt underlag – så sover du alligevel ret godt. Især hvis du godt kan lide et lidt fast liggeunderlag. Den teksturerede overflade medvirker også til at gøre oplevelsen mere bekvem.
Isoleringmæssigt gør ZigZag desuden et godt stykke arbejde. Liggeunderlaget afholder både kulde og fugt fra at trænge op fra jorden.
Alt i alt er ZigZag et liggeunderlag til en god pris. Med den lave pris og en relativt lav vægt egner det sig udmærket, når du gerne pakker let og trives med at sove relativt tyndt. Det er ikke det mindste liggeunderlag, når det er pakket sammen, men hvis du kan bære over med det, kan vi sagtens anbefale ZigZag.
Tyndt liggeunderlag, der er nemt at pakke sammen
Luftkanaler: Kropsformet Oppustningsmetode: Manuel pumpe Model: Rektangulær Vægt: 893 gram Længde: 180 cm Bredde: 55 cm Tykkelse: 9 cm Dimensioner (pakket sammen): 20 x 9 cm Laveste temp: -10 grader (producent), R-værdi: 3 (-10)
Robens Fjellguard 60 er et liggeunderlag til dig, der vil have mulighed for hurtigt at pakke ned eller at pakke ud.
Ventilen på Fjellguard 60 er designet på en måde, der gør det meget hurtigt og effektivt at puste liggeunderlaget op. Det er også hurtigt at tømme det for luft igen, når du skal videre.
Robens Fjellguard 60 er faktisk en af de hurtigste modeller, som vi nogensinde har testet.
Det er dog ikke et af de liggeunderlag, der vejer lettest eller fylder mindst i pakket format. Så hvis du skal rejse langt og derfor ønsker en let pakning, så er det ikke en model for dig.
Du kan naturligvis hænge liggeunderlaget udenpå din rygsæk, men der er bedre muligheder for dem, der har et specifikt behov for en lille oppakning.
Fjellguard 60 er på den anden side rigtig god til dem, der har lidt mere plads over rygsækken.
Det er virkeligt et praktisk liggeunderlag, især hvis du er en person, der foretrækker at sove på ryggen. Du kan nemt justere luften, så overfladen er mere fast eller blød, som du selv ønsker.
Det er dog vigtigt at huske på, at lige denne model er ret tynd. Det betyder, at enhver person, der er tung og glad for at sove på siden, vil få en lavere komfort. Det er det samme, som hvis du bruger en for lav pude.
Du bør også kontrollere, om længden passer til din egen kropslængde. Liggeunderlaget skal helst være langt nok til, at fødderne også kan være på underlaget. Lige netop denne model er 180 centimeter lang.
Robens Fjellguard 60 er velegnet til dig, der har meget plads i din oppakning. Og til dig, som ikke er meget høj samt til dig, der er på udkig efter et liggeunderlag, som er let at håndtere.
Selvoppustende og meget komfortabelt liggeunderlag til familiecamping
Luftkanaler: Vandrette Oppustningsmetode: Selvoppustende Model: Klassisk rektangulær Prisklasse: Mellem Vægt: 2200 gram Længde: 195 cm Bredde: 63 cm Tykkelse: 7,5 cm Pakkemål: 66 x 16 cm R-værdi: 6,6
Outwells Dreamcatcher er et selvoppustende liggeunderlag fremstillet af skumplast. Skummet i Dreamcatcher er bølgeformet, hvilket giver en behagelig følelse og gør oplevelsen meget komfortabel.
Det bølgeformede skum gør det også nemt at pakke underlaget sammen. Det bliver som et puslespil, hvor brikkerne passer ind i hinanden, så underlaget virkelig kan komprimeres. Det bliver uventet kompakt, men det er stadigvæk ret stort, så det er ikke dette liggeunderlag, du skal tage med som backpacker. Det passer nok bedre til camping med hele familien, hvor man prioriterer at ligge komfortabelt.
Det tager cirka 2,2 sekunder at fylde Dreamcatcher med luft. Kan du lide at ligge lidt blødere, så er liggeunderlaget tilpas fra begyndelsen. Men vil du hellere ligge på et hårdt underlag, så er det bare at fylde lidt mere på manuelt. De to indbyggede ventiler gør arbejdet let.
Når du har sovet, og skal videre på turen, så er det også nemt at tømme liggeunderlaget
- det er klaret på omkring et minut.
De medfølgende spændebånd/velcrobånd er et ekstra plus. De er af god kvalitet og gør det nemt at have underlaget rullet sammen.
Liggeunderlaget er komfortabelt, det leder varmen godt og stopper effektivt kulde.
Vi har testet liggeunderlaget i telt, men vi har også sovet på det i en hængekøje. Og netop hængekøjer er berygtede for at blive kolde nedefra. Sover du i sovepose i en hængekøje, bliver soveposen komprimeret af trykket, og kulden tænger ind nedefra. Så vi tog Dreamcatcher og lagde ned i hængekøjen som bund.
I hængekøjen gjorde liggeunderlaget et rigtig godt stykke arbejde. Og med en bredde på 63 centimeter var det heller ikke noget problem at få det til at passe ned i hængekøjen. Det stoppede både kulde og blæst samt holdt en utrolig komfortabel varme hele natten.
Dreamcatcher vejer lige omkring 2200 gram, og det er til den tunge side, men som nævnt er det også ret stort. Det er altså ikke et underlag, som du tager med dig på cyklen (eller motorcyklen, hvis du har sådan en). I stedet det passer bedre til at blive pakket bag i bilen, hvor du lettere kan finde pladsen til den.
Dejligt at sove på i plusgrader
Luftkanaler: På langs Oppustningsmetode: Pumpepose Model: Rektangulær Prisklasse: Premium Vægt: 510 gram Længde: 183 cm Bredde: 64 cm Tykkelse: 9 cm Pakkemål: 20x9 cm Laveste temperatur: -9 grader (producenten), 0 grader (vores vurdering) R-værdi: 3
Big Agnes Insulated AXL Air er et isoleret 3-årstidsunderlag, som primært er lavet af nylon. Det er også udstyret med TPU-belægning og er antimikrobielt behandlet.
Liggeunderlaget AXL Air har egenskaber, som gør, at det reflekterer en stor del af den kulde væk, som kommer nedefra i koldt vejr. Her synes vi, at liggeunderlaget klarer sig godt, men nok ikke helt så godt, som producenten angiver. Dette liggeunderlag kan bruges fra frysepunktet og op.
Big Agnes oplyser, at liggeunderlaget vejer 510 gram, men i vores kontrolvejning er det godt 20 procent tungere. Vi vejer det, når det ikke er pustet op, og får 599 gram.
Vi kontrolmåler også længden og bredden, når det er rullet sammen, og får en værdi på omkring 23x12 centimeter, når vi gør os umage med at gøre det så kompakt som muligt. Producentens mål (20x9 cm) er derfor nok baseret på en perfekt sammenpakning, men det er ikke så ligetil at pakke sammen.
Det er svært at få den allersidste luft ud, hvilket kan mærkes, når du skal rulle det sammen. Derfor passer pakkemålet heller ikke helt.
I posen er der også plads til den medfølgende pumpepose, og den er et rigtig godt tilbehør, hvis du helst vil slippe for at puste madrassen op selv. Der medfølger også et reparationssæt, som der også er plads til i pakkeposen.
Det går rigtig nemt at blæse AXL Air op med pumpeposen. Men hvis du vil have det klar i en fart, så er det hurtigere at puste det op med munden. Når du vil tømme luften ud, så er det nemt klaret med ventilen. Du trykker bare det ene hjørne ned. Og det er en god egenskab, for så kan du let regulere liggeunderlaget til en hårdhed, der passer til dig.
Når det gælder komforten, kan vi konstatere, at vi sover rigtig dejligt på Big Agnes AXL Air. Det er ikke helt støjfrit, for der opstår lidt friktionslyde, når vi bevæger os på liggeunderlaget.
Det er et bekvemt liggeunderlag, især hvis du sover på ryggen.
Du kan også sove på siden, men så findes der andre alternativer, der giver bedre komfort.
Big Agnes Insulated AXL Air er et skønt liggeunderlag med flere gode funktioner. Desværre er det lidt større og tungere end lovet, men stadigvæk på et godkendt niveau.
Knitrende liggeunderlag - men en varm letvægter
Den store fordel ved Therm-a-Rest NeoAir X-lite er den lave vægt. 340 gram er imponerende lavt for et bekvemt liggeunderlag.
X-lite er varmt og behageligt at ligge på og isolerer godt mod jordkulde takket være Therm-a-Rests Therma-Capture-teknologi, som udnytter kropsvarmen og reflekterer den mod overfladematerialet.
Desværre knitrer liggeunderlaget højt ved den mindste bevægelse, hvilket let forstyrrer nattesøvnen, hvis man vågner let. Derimod har vi intet at bemærke på holdbarheden. NeoAir X-lite tåler hårdhændet behandling, og luften bliver holdt inde hele natten.
Liggeunderlaget med tværgående luftkanaler pustes nemt op (manuelt). Samtidig er det let at tømme og folde sammen, men det kræver en del tålmodighed at få det ned i opbevaringsposten efter brug.
Desuden har det en mumieform, der er smallere i fodenden, som vi oplever som unødvendigt smal.
Når du sætter lav vægt og god isolering højere end absolut stilhed, så er NeoAir et godt køb.
Er det tid til en vandretur med overnatning i telt? En af de vigtigste ting at få med i oppakningen er liggeunderlaget. Alle der husker barndommens teltovernatninger på hårde, kolde skumunderlag, kan glæde sig over, at der i dag findes et hav af teknisk meget avancerede liggeunderlag, oppustelige eller endda udstyret med en lille, indbygget pumpe.
Man kan selvfølgelig stadig sove en nat på et almindeligt skumunderlag, men skal man ud på lidt længere ture og vil sove god, er komforten ved de moderne liggeunderlag uovertruffen.
På en vandretur hvor man bærer al sin oppakning selv, til forskel fra kanoture eller campingferier med bil, er det vigtigt, at liggeunderlaget er let. Det skal naturligvis også være bekvemt at ligge på og isolere godt mod kulde fra jorden - i større højder, hvis man vandrer i bjergene, bliver der ofte minusgrader om natten, også midt på sommeren.
Liggeunderlaget skal desuden være holdbart og let at puste op, og ikke mindst tømme for luft, når det er tid til at bryde op fra lejren. Vi har taget udgangspunkt i de mest populære og efterspurgte modeller af lette liggeunderlag, der passer til vandreturen, oppustelige eller med indbygget pumpe.
De vejer alle under 600 gram og er såkaldte helårsunderlag, der kan klare kulde ned til et par minusgrader. R-værdien giver et fingerpeg om, hvor godt et liggeunderlag isolerer mod jorden. Man anbefaler normalt en R-værdi over 4 for liggeunderlag, der skal anvendes i koldere perioder, mens R-værdier under 3 passer bedst om sommeren.
Vil man være ude om vinteren og have bedre isolering mod jorden uden at skulle købe et vinter-liggeunderlag, anbefales et skumgummiunderlag nederst, som man så lægger det oppustelige liggeunderlag på.
Alle liggeunderlag i denne test har i princippet samme mål, kun madrassens tykkelse varierer. Flere modeller er smallere i fodenden, såkaldt mumieform. Det er praktisk i trange telte, hvor liggeunderlagene kan lægges i modsat retning, men det kan gå ud over sovekomforten - modeller med smal fodende er lidt trangere og mere ustabile end de rektangulære. Desuden ender fødderne nemt på teltbunden, hvilket forstyrrer søvnen.
Det skal dog siges, at mange synes om den smalle form, når de først har vænnet sig til den. Et par af de testede liggeunderlag har en mere klassisk, rektangulær form. Vi har bedømt liggeunderlagene efter vægt, evne til at isolere mod kulde fra jorden, slidstyrke, hvor nem den er at puste op og tømme for luft, bredde og længde - lange eller kraftige personer vil også kunne sove behageligt, knitren - få ting forstyrrer så meget som knitren fra underlaget i en ellers stille nat, og generel komfort.
Vi har også set på, om luftkanalerne i madrassen går på langs eller på tværs, fordi det ofte diskuteres ivrigt blandt vildmarksentusiaster, hvad der er bedst med hensyn til varme og komfort. Vores vurdering er dog, at kanalernes placering ikke har nogen betydning for komforten.
Alle de testede underlag er af høj standard. Ingen af modellerne slap kulde fra jorden igennem, ingen gik i stykker, og alle holdt luften hele natten. Selv de lidt billigere og enklere modeller er således gode køb til vandrere, som vil ligge bekvemt. Samtidig bør man være opmærksom på liggeunderlagenes forskellige egenskaber - er man for eksempel følsom over for lyd om natten, kan det være smart at undgå de mest knitrende modeller, og er det vigtigt at minimere oppakningens vægt, kan det være en ide at holde øje med grammene.
Liggeunderlag til under 1.100 kroner kategoriserer vi som lavprisvalg, liggeunderlag der koster mellem 1.100 og 1.700 bedømmes som mellemklassevalg. Koster de over 1.700 kroner, anser vi dem for at være premiumvalg.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.