Opdateret  

Kompostkværn: 4 modeller i test

PriceRunner

Vi du slippe for at køre haveaffaldet væk? Det er let at kompostere det selv - med en kompostkværn. Vi har testet tre modeller fra Bosch, AL-KO og Ryobi. Læs med og se, hvilken vi mener er bedst i test.

Billede af kværnet kompost i en spand og en murerbalje

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi har testet alle kompostkværnene på den måde, som de er beregnet til at blive brugt i virkeligheden. Hver kompostkværn er blevet testet i flere måneder og med forskellige slags træ. Nogle af de faktorer, vi har taget højde for under testen, er følgende:

 • Ydeevne: Hvordan håndterer kværnen tykke grene? Hvordan håndterer kompostkværnen tynde, vildtvoksede grene? Hvor meget kan den klare ad gangen?

 • Brugervenlighed: Er det nemt at betjene de forskellige funktioner? Når kompostkværnen kører fast (for det gør de en gang i mellem), hvor let er det så at komme i gang igen? Hvor stor er opsamleren? Er det nemt at se, når opsamleren er fuld? Er kompostkværnen stille, eller larmer den meget? Hvor nem er den at opbevare, når den ikke er i brug?

 • Materialet: Hvor jævnt og fint bliver materialet, som maskinen spytter ud?

Vi kigger også på byggekvaliteten og ergonomien. Til slut sætter vi kværnens pris i forhold til dens præstation og kommer frem til, hvor anvendelig den er i forhold til prisen. Slutkarakteren afspejler resultatet.

1. AL-KO Easy Crush LH 2810 - BEDST I TEST KOMPOSTKVÆRN

Prisbillig og forslugen kompostkværn, der holder mere, end den lover

Skæresystem: Valser Effekt: 2.800 W Grenkapacitet: 40 mm Fødning: Selvindtrækning Bakfunktion: Ja Opsamler: 48 l Vægt: 25 kg

AL-KO Easy Crush LH 2810

AL-KO Easy Crush LH 2810 er en meget letanvendt kompostkværn. Og den tager det meste af det, vi fylder i den - uden at brokke sig.
Såvel store, tykke grene som små og sprøde findeles hurtigt, før de ender i den relativt store opsamler.

Af at være en så billig kompostkværn får du meget kraft for pengene.

Performance som en dyrere maskine

Den skal kunne klare grene på op til 40 millimeter, men vi prøver et par millimeter større, uden at den brokker sig. Dermed er vi oppe i samme størrelsesorden, som du finder på lidt dyrere maskiner.
Men den siger stop, når vi prøver en gren på 49 millimeter, så grænsen for denne kværn ligger et sted deromkring.

Billede af den kværnede kompost fra AL-KO Easy Crush Mh 2810

Opsamleren er stor nok til, at du ikke behøver at tømme den hele tiden. Men den bliver heller ikke så tung, at den er svær at løfte. Den er desuden rimelig gennemsigtig, så du kan se, hvor fyldt den er, men du kan ikke rigtig se flisresultatet
- til det skulle den have været endnu mere gennemsigtig.

Tragten er ret stor, og det er ikke svært at putte en vildtvokset gren i den.

Stabil og nem at flytte

AL-KO Easy Crush LH 2810 har ret store hjul, som gør det nemt at flytte den rundt på din grund, og den står stabilt på et fladt underlag. Når du vil køre den på blød skovbund, så bliver det lidt mere omstændeligt, og på det underlag står den heller ikke så stabilt.
Men det vil nok ikke være ret tit, at du ikke kan finde en mere fast plet i haven. Desuden er selve maskinen ret let, så det er generelt meget let at komme omkring med den i haven.

Lydniveauet er ret højt, men lydprofilen er ikke så generende, at det egentlig gør noget.

AL-KO Easy Crush LH 2810 er en prisbillig kompostkværn, hvis du er ude efter kraft til en lav pris.

Stærkkan klare større grene end angivet af producentenletanvendt
Opsamleren måtte gerne have været mere gennemsigtig

Prissammenligning

Sammenlign priser
BygXtra Logo

AL-KO Easy Crush LH 2810 Kompostkværn m/valse

1.709 kr.
Silvan Logo

AL-KO, Valsekompostkværn, EASY CRUSH LH 2810, 2.800 W

1.940 kr.
Byghjemme Logo

ALKO Easy Crush LH 2810 kompostkværn 2800W

1.943 kr.

2. Bosch AXT 25 TC - BEDSTE PREMIUMVALG

Stærk og støjsvag kompostkværn med nem vedligeholdelse

Skæresystem: Valser Effekt: 2.500 W Grenkapacitet: 45 mm Fremføring: Selvindtrækkende Bakfunktion: Ja Opsamler: 53 l Vægt: 30,5 kg

Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC er en kompostkværn med en rigtig fin ydelse. Den har en klar fordel i, at den kan håndtere både friske, tynde grene, grønne planter og ret grove pinde.

Vi prøver at køre alt fra grovere grene til døde roser og bark gennem kværnen.
Og det er ikke et problem
- kværnen tygger det hele i stykker, uden at maskinen stopper.

Resultatet er meget flot findelt, og det hjælper naturligvis til en hurtig kompostering.

Hvis Bosch AXT 25 TC alligevel tager munden for fuld, så er det let at stoppe motoren og køre lidt baglæns.

Der medfølger også en plast-spade, som du kan presse det sidste materiale helt ned i indføringen – uden fare for dine hænder.
Selvom redskabet er af hård plast, så er det alligevel meget robust og godt bygget.
Vi har sågar hængt over spaden med al vores vægt, uden at formen er blevet påvirket.

Hele løsningen fungerer godt.

Billede fra test af kompostkværn Bosch AXT 25 TC

Arbejder meget stille

Du vil helt sikkert nyde at kunne stå ved siden af maskinen, og sågar tale med folk uden besvær.
AXT 25 TC er nemlig en usædvanlig støjsvag kompostkværn.

Det er hjul under kompostkværnen, så du kan sagtens flytte den rundt i haven. Hjulene er desværre ikke særligt brede, så den bliver lidt vakkelvorn, når du trækker den over græsplænen.
Men det går nu helt okay at rulle den afsted.

Opsamleren er desværre ikke gennemsigtig, så du må trække den ud for at se, hvornår den skal tømmes.
Kompostkværnen slukker automatisk, når du fjerner opsamleren.

Du kan også åbne for selve maskinen via en skrueknap, hvis noget skulle have sat sig fast.

Konklusion på kompostkværn Bosch Bosch AXT 25 TC

Hvis du sætter pris på en velkonstrueret og støjsvag kompostkværn med masser af krafter til havearbejdet – så behøver du nok ikke lede ret meget mere.

Nem vedligeholdelsehøj ydeevnemeget støjsvaggode sikkerhedsfunktionersmidig indføringsspade
Ikke transparent opsamlerlidt vakkelvorn under flytning

3. Ryobi RSH3045U

En stærk og simpel kompostkværn til normale behov

Skæresystem: Valser Effekt: 3.000 W Grenkapacitet: 45 mm Fødning: Selvindtrækning Bakfunktion: Ja Opsamler: 55 l Vægt: 21 kg

Ryobi RSH3045U

Ryobi RSH3045U er en kompostkværn med valser, der presser haveaffaldet i stykker, samtidig med at de trækker materialet ind. Når valserne først har fået fat i materialet, så bliver det ret hurtigt trukket ned.

Indføringshullets størrelse er godkendt, og den larmer en del, men ikke så det egentlig generer.

Larmer en del, men klarer en del

Kompostkværnen har i skrivende stund præsteret godt i et års tid, uden at nogle dele er gået i stykker eller har gjort vrøvl. Men igen - det larmer en hel del, når den er i brug.

Resultatet bliver flis i en ret blandet størrelse fra millimeterstore stykker flis op til en længde på 2-3 centimeter. Men det afhænger lidt af, hvad du kører igennem kompostkværnen.

 • Tykke og/eller friske grene giver ofte lidt længere og tykkere flis, og det samme gør friske grene.
 • Tørre grene på omkring en centimeters tykkelse med blade på, får du ret småt materiale ud af. Det egner sig rigtig godt i bedene både som næring og som en slags beskyttelse mod ukrudt frost og så videre.

Billede fra test af kompostkværn Ryobi RSH3045U

Bruger en del strøm

Ryobi RSH3045U er ret krævende for dit elnet. Den bruger hele 3.000 watt. Det gør til gengæld, at Ryobi virkelig har kunnet lave et rigtigt muskelbundt.

Med tanke på prisen havde vi måske forventet lidt flere smarte funktioner. For eksempel en enkel måde at undgå, at grene sætter sig fast, så maskinen går i stå – det sker af og til med frisk materiale. Eller en smartere løsning til vinteropbevaring. Derudover havde vi foretrukket en gennemsigtig opsamler, så man nemt kunne se, hvor fyldt den er, og hvordan materialet opfører sig.

Men generelt er Ryobi RSH3045U en letanvendt og stærk kompostkværn.

Stærkenkel at bruge
Højt lydniveauikke gennemsigtig opsamler

4. Stihl GHE 140 L

Kompostkværn med brugervenlig konstruktion

Skæresystem: Valser Effekt: 2.500 W Grenkapacitet: 40 mm Fremføring: Selvindtrækkende Bakfunktion: Ja Opsamler: 60 l Vægt: 25,8 kg

Stihl GHE 140 L

Stihl GHE 140 L er en elektrisk kompostkværn med flere gode funktioner. Ydelsen er nogenlunde den samme som for de fleste budgetmodeller, men den brugervenlige konstruktion gør den alligevel til et ganske godt køb.

Du kan eksempelvis klappe den sammen til halv størrelse, når du ikke har mere at stoppe i maskinen. Funktionen yder samtidig god beskyttelse for, at det ikke kan regne ind i beholderen.

Opsamleren er gennemsigtig, så du har hele tiden styr på, hvornår det er tiden at give maskinen (og måske dig selv) en kort pause og tømme beholderen.

Billede fra test af kompostkværn Stihl GHE 140 L sammenfoldet til halv størrelse

En forholdsvis støjsvag kompostkværn

Åbningen på oversiden er ikke kæmpestor, og den har et kryds, der effektivt forhindrer dig i at fylde alt for meget i på én gang.

 • På den ene side bliver det lidt halvbesværligt for dig, der vil gå lige til grænsen og trykke en større mængde kviste ned samtidig.
 • På den anden side gør den et godt stykke arbejde set fra et præstationssynspunkt.

Både friske og ældre grene kværnes nemt. Den har derimod lidt problemer med at kværne dem ned i ensartede stykker, netop når det gælder friske grene.

Hvis noget sidder fast, har den automatisk bakfunktion. Kompostkværnen kører selv materialet frem og tilbage, indtil det slipper, eller kværnen må give op.

Kompostkværnen er meget nem at flytte, både på et ujævnt underlag som eksempelvis en ujævn græsplæne eller lidt perlegrus.

Konklusion på test af kompostkværn Stihl GHE 140 L

Vi oplever er en relativt støjsvag valsekværn, men du bør selvfølgelig stadig have høreværn på.

Den koster lidt for meget til at ende i toppen af testen, men den gør et godt stykke arbejde, når det handler om brugervenlighed – og når du vil skåne naboen for støj.

Nem at brugemeget nem at flyttestøjsvag
Lidt ujævnt slutresultatlidt snæver åbning

Mere om kompostkværn

En kompostkværn er en havemaskine, der skærer eller knuser grene og krat til flis. I stedet for at skulle køre på genbrugspladsen med en trailer fyldt med haveaffald, får du praktiske flis, som du enten kan lægge i bedene som næring og beskyttelse til dine planter, eller køre til genbrugspladsen med et meget mindre læs.

Vælg den rette kompostkværn til dine behov

Der findes to forskellige typer af kompostkværne: med valse og med kniv. Kompostkværne med valse er den type, der sælges flest af. Den er god, hvis du skal bruge materialet til kompostering, fordi den knuser fibrene. Selvom materialet bliver til lidt større stykker end med kniv, så nedbrydes de hurtigere.

En kompostkværn med knivplade gør, at materialet bliver mere som chips – de er tyndere, men de er længere tid om at formulde, og derfor er de bedre, hvis du skal lægge materialet i bedene.

Valsemaskinerne har den fordel, at de støjer mindre, og at de selv fører grenene ind. Det gør dem meget brugervenlige.

Ud over hvilken teknik du skal vælge, er der også nogle andre faktorer, der er interessante at se nærmere på. Ydeevnen er eksempelvis vigtig. Jo højere effekt en elektrisk kompostkværn har, des stærkere er den. Men du skal selvfølgelig have et elektrisk system derhjemme, der kan drive den. Hvis kompostkværnen har softstarter, er det ofte muligt at bruge de lidt kraftigere modeller i et hjem uden 13 eller 16 A. Du bør dig altid sikre dig, at den maskine, du kigger på, kan bruges i dit hjem.

En anden vigtig faktor er, hvordan den håndterer at køre fast. En enerverende situation, der kan opstå, når du arbejder med en kompostkværn er nemlig, at grenene sætter sig fast. Så har du en bakfunktion på kværnen, som for det meste løser problemet. Forskellen på de forskellige modeller er, at nogle har flere problemer end andre med, at materialet sætter sig fast. Her kan man også få maskiner med funktioner, der gør det lettere for brugeren, for eksempel kompostkværne, der selv registrerer, at de kører fast, og så på egen hånd prøver at bakke og køre fremad igen for at se, om den kan løse problemet. Den gør et par forsøg, og lykkes forhåbentlig med at klare det selv, og du slipper for at bekymre dig om det. Hvis den ikke kan løse det, har du stadigvæk bakfunktionen at læne dig op ad.

Indføringsåbningerne kan også være i forskellig størrelse og dermed klare en forskellig mængde materiale ad gangen.

En anden ting, der kan adskille kompostkværne fra hinanden, er størrelsen på opsamleren, og om den er gennemsigtig – om den har en indikator til at vise, om den er ved at være fyldt. Derudover kan vægt, byggekvalitet, lydniveau og stabilitet på jorden variere.

Kompostkværn FAQ

Hvad er en kompostkværn?

En kompostkværn er en havemaskine, der findeler dine afklippede grene og krat til småstykker, som derefter kan spredes i haven som næring og beskyttelse til planter.

Hvordan virker en kompostkværn?

En kompostkværn har knive eller valser, de skærer eller maler dit haveaffald til småstykker, som derefter kan komposteres. Valsekværne kruser materialet, knive klipper det i stykker. Knive er bedre, hvis du skal bruge materialet til kompost. Skal du bruge det som bunddække i stedet, er valsekværnen bedre. Den trækker desuden selv materialet ind og er ofte mere støjsvag.

Hvorfor skal man have en kompostkværn?

Materialet formulder hurtigere, end hvis du bare lader haveaffaldet ligge på jorden. Du slipper for at køre på genbrugspladsen med det.

Hvilken kompostkværn er bedst?

Den bedste kompostkværn er den, der varetager dine interesser og opfylder dine behov, samtidig med at den ligger inden for dit budget. En rigtig god kompostkværn arbejder tidseffektivt, stille og driller ikke.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os