Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Bæredygtig hverdag: 12 produkter for et mere bæredygtigt 2020

Opdateret 1. januar 2020

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Hvis man vil yde sit til en mere bæredygtig verden, kan det være en god idé at starte i hjemmet. Når gamle produkter er brugt op, går i stykker eller er blevet for slidte til at opfylde deres funktion – skift dem ud med et mere bæredygtigt alternativ.

Tænk over dette, inden du handler

  1. Det er ikke den rette løsning at smide sine gamle ting ud for at erstatte dem med nye, mere bæredygtige alternativer. Noget af det bedste man kan gøre for miljøet og klimaet som enkeltperson, er at forbruge mindre.
  2. Har du noget der fungerer, så fortsæt med at bruge det. Også hvis de er af plastic eller et andet materiale, som du ikke ville købe i dag.
  3. Når det er tid til at udskifte defekte eller slidte produkter, så vælg de mest bæredygtige af de tilgængelige alternativer.
  4. Sammenligner man flergangsprodukter med engangsprodukter, kræver førstnævnte ofte flere ressourcer. Derfor er det vigtigt, at de bliver købt for at blive anvendt over længere tid. Så bliver de for alvor det bedste valg.
  5. Hold dig opdateret. Der kommer løbende nye forskningsresultater om, hvilke materialer eller fremstillingsprocesser der er bedst (og hvilke der er dårligst).

12 produkter i dit hjem, der har bæredygtige alternativer

1. Teposer

Teposer til engangsbrug er nemme at undgå. Man behøver bare at købe en tesi og derefter købe te i løs vægt. Nogle teposer kan ganske vist komposteres, men der findes også en trekantet variant af plastic, der kun bidrager med mere affald i naturen. Med løs te og en tesi behøver man ikke længere at spekulere over den sag.

2. Karklude

De almindeligste karklude der hænger over vandhanen i mange danske hjem, kan ganske vist vaskes eller koges, så de kan benyttes i længere tid. Men en hæklet karklud kan vaskes gang efter gang uden større slitage og får dermed en meget længere levetid.

3. Madkasser

Madkasser af plastic har en tendens til at blive skæve i formen og kommer ofte til at se kedelige ud, når plasticen suger farvestoffer fra maden til sig. Når de gamle madkasser er udtjente, er det tid til at investere i nye madkasser af et mere bæredygtigt materiale – såsom glas eller metal. Udvalget er stort.

4. Engangskrus

Det har i mange år været standard at købe en kaffe to go med et engangskrus. Men nu kommer der nye direktiver om reduceret plasticforbrug, og desuden tilbyder flere og flere cafekæder rabat, hvis man medbringer sit eget krus. Et godt flergangskrus er et perfekt alternativ.

5. Plasticfolie

At sørge for at maden holder længere og undgå at smide mad ud, er den rigtige vej at gå. Men man behøver ikke at bruge plasticfolie for at holde maden frisk i køleskabet. I dag findes der glimrende alternativer, blandt andet universallåg af silikone til skåle og bøtter i køkkenet. Men også smart bivokspapir der kan bruges på samme måde som plasticfolie, gang på gang blot med en smule rengøring efter brug.

6. Sugerør

Sugerør af plastic er desværre et almindeligt syn mellem plasticaffald i naturen og truer vilde dyr ved at skade dyr, der æder dem. Når sugerørene derhjemme er brugt op, er det tid til at skifte dem ud med flergangssugerør – af metal, bambus eller papir.

7. Plasticposer

Plasticposer er for mange en integreret del af tilværelsen. Man bruger poserne til at bære mad og andre indkøb hjem. Og derefter bruger man dem som affaldsposer. I 2020 kan vi undgå næsten alle plasticposer ved at bære mad og andre ting hjem i stofposer eller andre flergangsposer. Skift frugtposerne ud med små netposer. Og til affaldet – køb særlige affaldsposer af tyndere plastic. De kræver værre ressourcer at fremstille og er derfor bedre end de tykke plasticposer, man køber i butikken.

8. Bleer

Flergangsalternativer til bleer har eksisteret længe. Faktisk var det jo sådan det gik til, inden engangsbleerne kom på markedet. Den moderne flergangsble fåes i flere varianter, og det behøver slet ikke at være besværligt med stofbleer. Hvis man vil begynde i det små, kan man prøve sig frem ved at bruge stofbleer hjemme, og engangsbleer når man er på farten.

9. Bind

Der er utallige ulemper ved engangsbind af plastic. De er selvfølgelig dårligere for miljøet. Men de er heller ikke altid så gode for brugeren. De ofte parfumerede bind ligger direkte mod slimhinderne i underlivet og giver fugt og indelukkethed. Hvilket er en god grobund for svampeinfektioner eller medfører anden irritation. Flergangsbind af stof holder tæt, er nemme at vaske og kan bruges igen og igen.

10. Rensepads

En vigtig del af hudplejerutinen er at rense ansigtet hver aften. Mange vælger at bruge vatrondeller eller andre engangspads. Og efter et minuts brug ryger de direkte i skraldespanden. Køb flergangspads af stof i stedet. De kan vaskes i maskine og kan bruges til ansigtsrens i mange år.

11. Vatpinde

Vatpinde er måske små, men mange bække små, gør en stor å. Og de plasticpinde som de hovedsagelig består af, er slet ikke gode, når de – alt for ofte – havner i naturen. Næste gang du skal købe vatpinde, så vælg en version med pinde af rullet papir eller af bambus. De er lidt dyrere, men er helt fri for plastic – så det kan være prisen værd.

12. Kaffefiltre

Den hyppige kaffedrikker kan med lidt hurtig hovedregning finde ud af, hvor mange kaffefiltre der bliver brugt og smidt ud hvert år. Sådan behøver det ikke at være. Flergangskaffefiltre kan anvendes tusindvis af gange, og skal bare skylles imellem hver brug. Disse filtre fremstilles ofte af naturmaterialer som hør eller økologisk bomuld, men der findes også andre muligheder.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!