• Tilbud
  • Guides
  • Om os
  1. Start
  2. Guides

Opdateret  

De bedste mikrobølgeovne

Tobias Jacobsson

Har døgnet for få timer til at nå at lave mad hver dag? Med en god mikrobølgeovn, bliver du mere effektiv i køkkenet og får tid til overs til andre ting. Her har vi samlet nogle af de bedste mikrobølgeovne i forskellige prisklasser.

De bedste mikrobølgeovne

Mikrobølgeovn - vælg den rette

Vores udvalg af markedets bedste mikrobølgeovne er baseret på modeller, der har fået høje karakterer af både brugere og eksperter. Nogle af modellerne er desuden blevet udpeget til bedst i test i uafhængige anmeldelser – både i Norden og andre lande.

Men bare fordi en mikrobølgeovn har fået en høj karakter, betyder det ikke, at den er det rigtige valg for dig.

Hvilken model du skal købe, afhænger naturligvis af, hvad den skal bruges til, af hvem – og hvor. Skal du bruge den derhjemme, eller er det meningen, at den skal stå i sommerhuset? Måske har du brug for enklere madlavningsmuligheder i campingvognen eller på båden?

Uanset om du har brug for en lille model til en husstand med én person eller en større sag til hele familien, en pæn retromodel eller en indbygget mikrobølgeovn, der skal skjules i et skab, så findes der garanteret noget på markedet, der lige passer til dig.

Mikrobølgeovn

Der er sket meget siden 70'erne og 80'erne

Siden de første mikrobølgeovne fandt vej til danskernes køkkener, er det sket en hel masse.

En moderne mikroovn har mange anvendelsesområder og kan langt mere end "bare" at tø frossen mad op, varme færdigretter eller poppe popcorn.

Flere af de lidt bedre modeller har i dag funktioner til både varmluft og grill, hvilket giver næsten samme resultat som en varmluftsovn, men med kraftigt reduceret tilberedningstid.

Det sidste nye i 2020'erne er funktioner til hævning af dej og fremstilling af yoghurt. Desuden har den seneste generation af mikrobølgeovne betydeligt bedre optøningsmuligheder. Nu kan du tø brød op uden at skulle vælge mellem kedeligt og tørt eller klægt og fugtigt – nu kan du få det perfekt.

Sammenfattet – med det brede udvalg i dag er det både nemmere og sværere at finde den helt rigtige model til dig. Men frygt ej – herunder har vores eksperter samlet nogle af de mest interessante mikrobølgeovne på markedet i forskellige prisklasser, og de har alle fået rigtig gode anmeldelser af både eksperter og almindelige brugere.

Tænk over dette, inden du køber:

  • Skal mikrobølgeovnen stå fremme, være gemt i et skab eller indbygges?
  • Har du brug for ekstra funktioner som varmluft og grill?
  • Er det en lille eller stor husstand, der skal bruge mikroovnen?
Samsung MC28M6045CS/EE Sølv

Samsung MC28M6045CS/EE

Vi er nok mange, der primært har brugt vores mikroovn til at varme og tø op, men med Samsung MC28M6045CS/EE får man helt nye muligheder at lave mad for alvor.

Denne model har både varmluftsfunktion og grill - faktisk kan du også bruge den til at fritere.

Denne model hører til i premiumsegmentet af mikrobølgeovne, og det kræver lidt bladren i instruktionsbogen at få styr på alle funktionerne.
Eksempelvis er der funktioner til at kunne bruge mikroovnen til hævning af dej og fremstilling af yoghurt.

Ingeniørerne hos Samsung har også formået af fjerne gitteret bag på glasset i døren (uden at gå på kompromis med sikkerheden). Det lyder måske som en petitesse, men det giver langt bedre indsyn til maden, mens den bliver tilberedt.

Samsungs kreative nyskabelser giver os en længe ventet nytænkning inden for mikrotilberedning af mad – en følelse vi ikke har haft siden 80'erne.

Pris fra: 1.858 kr.
Sammenlign priser
Samsung ME83X Sort

Samsung ME83X

Samsung ME83X er en rigtig pæn mikrobølgeovn, der ud over sit smarte ydre også er smart indeni.

Mange ældre modeller i lavere kvalitet kan nemt få misfarvninger og dårlig lugt efter nogen tids brug, men Samsung ME83X har en keramisk emaljebelægning indvendigt, som forhindrer fugt og lugt i at sætte sig i materialet.
Belægningen forhindrer også bakterievækst og har en non stick-overflade, så den er let at rengøre, og tilberedningen bliver mere hygiejnisk.

På den futuristiske forside er der en LED-skærm, hvor man nemt kan se, hvilket af de fire automatiske optøningsprogrammer eller tre tilberedningsfunktioner, der er i gang.

Panasonic NN-CT57 Sølv

Panasonic NN-CT57 Sølv

Med en volumen på 27 liter og en diameter på 34 cm på mikroovnens roterende tallerken har denne mikrobølgeovn en stor kapacitet på trods af størrelsen, som må klassificeres som medium.

Maksimumseffekten er på 1000 W for almindelig tilberedning, og grilleffekten på 1300 W gør den til en af de mest kraftfulde mikrobølgeovne på listen.

Med seks forskellige effekttrin er det nemt at tilpasse styrken til de fødevarer, som du skal tilberede.

Modellen fås både i sort og sølv, og den har et enkelt samt stilrent display, der ikke efterlader nogen tvivl om, hvilken funktion, der gør hvad.

OBH Nordica 7541 Rød

OBH Vega Chilli 7541

Det er ikke kun derhjemme i køkkenet, hvor det er skønt at kunne varme eller tø noget op i en fart. Men det er ikke altid helt let at finde en lille mikrobølgeovn til båden eller sommerhuset.

Så hvis du er på jagt efter en mikrobølgeovn, der ikke fylder så meget (og du holder af smæk på farvene), så vil du sikkert synes om OBH Vega Chilli.

OBH's karakteristiske chilirøde farve er et frisk pust i enhver campingvogn eller sommerhus. Selvom effekten selvfølgelig daler i takt med den mindre størrelse, så gør den sit arbejde godt.
Den har nemlig både grilleffekt og en roterende plade, som giver en jævnere opvarmning.

Electrolux LMS2203EMX Integreret

Electrolux LMS2203EMX

Hvis du vil spare på bordpladsen i køkkenet, og du har mulighed for det, så er det også muligt at indbygge mikroovnen i køkkenets indretning.

Indbygning er en pæn løsning, hvor du slipper for at mikrobølgeovnen stående fremme.
Det kan også være en god ergonomisk løsning, fordi det normalt bliver muligt at få den lidt højere op, og så det bliver det også lettere at kigge ind i mikroovnen.

Med en indbygget mikroovn som den her fra Electrolux, får du en diskret løsning, der passer ind i omgivelserne og samtidig har en høj effekt.

Displayet er nemt at gennemskue, og når der ikke er et program i gang, vises tiden på displayet, hvilket er et ekstra plus.

Whirlpool MAX 38/IX Rustfrit stål

Whirlpool Mikrobølgeovn MAX38/IX

Mikrobølgeovne med afrundet bagside er karakteristisk for Whirlpool
- og de har solgt godt siden 90'erne.
(De blev først designet og produceret på fabrikken i Norrköping i Sverige.)

En vigtig årsag til succesen er, at den afrundede bagside gør mikroovnen perfekt til at stille i hjørner.

I årenes løb har modellen fået mange ansigtsløftninger, men grundprincippet er stadig det samme
- et kompakt format med lige tilpas mange funktioner.

Men det er ikke kun den rustfri front og den runde bagside, der er interessant på MAX38/IX. Touchknapperne på forsiden er nemlig beskyttet mod stænk, og knapperne er så enkle, at selv et større barn kan bruge dem.

Et tryk på jet-start giver 30 sekunders opvarmning, to tryk giver et minut og så videre.

Whirlpool MAX38/IX er ganske enkelt en let betjent mikrobølgeovn, der fylder minimalt på køkkenbordet.

Hvordan virker en mikrobølgeovn?

En mikrobølgeovn opvarmer fødevarer ved hjælp af mikrobølger (sjovt nok). Bølgerne genereres med et elektronrør, og bølgerne får vandmolekylerne i maden til at bevæge sig meget hurtigt, så de på den måde udvikler varme, som igen opvarmer resten af maden.

Det er derfor, at maden, som opvarmes i mikroovn, for det meste får en ujævn temperatur til at begynde med. Og derfor er det også en god idé at sænke effekten lidt og give maden lidt længere tid i takt med at portionen, som opvarmes bliver større - det giver normalt et bedre og mere ensartet resultat.

Hvilken frekvens bruger en mikroovn?

I moderne mikrobølgeovne ligger mikrobølgerne på en frekvens på 2,45 GHz. Frekvensen er den samme, der anvendes i visse trådløse netværk som eksempelvis wi-fi, så hvis du oplever forstyrrelser i din trådløse internetforbindelse, så kan det være fordi du popper popcorn, mens du prøver at streame en film.

Hvordan gør man en mikrobølgeovn ren?

Det bedste er at bruge et låg over maden, så kondens og eventuelle stænk bliver siddende på låget - og ikke alle vegne i ovnrummet.

Det er også en god idé altid at tørre mikrobølgeovnen af indvendigt efter brug. Brug en let fugtig klud efter brug.

Tip: Hvis noget er tørret fast, så kan du opvarme en skål med vand i mikroovnen. Vanddampen løsner let fasttørrede madrester, og så bliver det meget lettere at fjerne dem.

Hvilken mikrobølgeovn er bedst?

Det afhænger af, hvem der skal bruge den. Nogle vil gerne have alle finesserne og masser af tilbehør, mens andre bare vil have en hurtig og billig mikroovn uden en masse ekstra.
Overvej dine behov, og om der findes et tilbud på en mikrobølgeovn, der passer til dig og dine behov.

Hvor meget strøm bruger en mikrobølgeovn?

Normalt vil en mikroovn bruge mellem 600 og 1200 Watt. Stort set al energien fra mikrobølgerne går direkte til at opvarme det organiske indhold i mikroovnen (mad eller væske).
En lav effekt vil være længere tid om at opvarme et glas vand til kogepunktet, end en høj effekt vil være. Men det samlede strømforbrug målt over tiden vil være stort set det samme.

Når vi kigger på det det totale strømforbrug, så er det mere et spørgsmål om mængden af mad og dermed tiden, der går med opvarmning, end et spørgsmål om mikrobølgeovnens effekt.

Helt overordnet er mikroovnen omkring 5 gange billigere i strøm og 5 gange hurtigere, end når du bruger en almindelig ovn. Så det er da en god nyhed for både miljøet og dit tidsforbrug.

Måske har du tænkt på, hvorfor en mikrobølgeovn "tænder og slukker" i intervaller?
Med mindre du altid giver den fuld skrald og 100% effekt (læs lige lidt videre, for det er ikke helt optimalt), så vil du kunne høre, at ovnen ændrer sin lyd i intervaller. Normalt kan du høre lidt brummeri, mens mikrobølgehovedet er aktivt.

Du har måske oplevet, at de genopvarmede rester fra aftensmaden bliver tørre og triste i kanterne. Det skyldes normalt, at effekten og tiden ikke er tilpasset til dit måltid.

Mikrobølger trænger kun omkring én centimeter ind i selve fødevarerne. Derfor er pauserne vigtige, for give varmen fra ydersiden mere tid til at forplante sig længere og længere ind i maden.

Ved at variere styrken og længden af de tændte perioder, så kan opvarmningen tilpasses til for eksempel optøning, at genopvarme et helt måltid eller at lave en portion havregrød på få minutter.

Tip: Det er en god idé at røre i maden eller omfordele den på tallerkenen undervejs i tilberedningen, så du ikke ender med en tør, kedelig og overtilberedt yderside – og en lunken inderside. Skru i stedet lidt ned for effekten og lidt op for tiden, så opnår du også det mest veltilberedte måltid i mikrobølgeovnen.