Opdateret  

Vinkøleskab: Få gode råd og bliv klædt på til at købe en vinkøler

PriceRunner

Er du vild med vin og har fundet nogle gode flasker? Giv vinen de bedste betingelser med et vinkøleskab! Vi hjælper dig til at finde den helt rette vinkøler og fortæller dig det, der er værd at vide inden dit køb.

Vinkøleskab: Få gode råd og bliv klædt på til at købe en vinkøler

Vinkøleskab og vinkøler - alt du skal vide

Med et vinkøleskab derhjemme kan du altid servere perfekt tempereret vin. Du får også den fordel, at du kan langtidsopbevare dine vine.

Når du skal købe et vinkøleskab, er det dog vigtigt at gøre sig klart, hvad det skal bruges til. Om det er det førstnævnte, at have serveringsklar vin, eller det er sidstnævnte, at gemme og lagre dem. Måske vil du endda gøre begge dele? Du skal kunne svare på dette spørgsmål, fordi vinkøleskabe er konstrueret forskelligt afhængigt af anvendelsesområde.

Temperatur, lys og luftfugtighed

Et vinkøleskab til at holde vin ved serveringstemperatur kan have flere temperaturzoner. Hvidvin bør serveres ved 8-12 grader, mens rødvin i stedet skal serveres ved 16-20 grader. Et vinkøleskab beregnet til langtidslagring bør til gengæld have en temperaturzone på 12-15 grader, da dette er bedst til lagring af vin. Der fås kombinationskøleskabe med flere temperaturzoner, så du både kan opbevare til servering og lagre til fremtiden.

Men der er andet end temperaturen, der påvirker vinen. Et eksempel er lys. Skal du lagre vine, bør du prøve at undgå, at de bliver udsat for lys. Det drejer sig primært om UV-lys, men forskningsresultaterne er lidt usikre, og mange mener, at du bør undgå al slags lys. Det er derfor passende at vælge et vinkøleskab med mørk dør, for eksempel mørkt glas eller en helt ugennemsigtig dør. Fordelen ved det mørke glas er selvfølgelig, at du – og andre – kan se din fine vinsamling.

Luftfugtigheden er også vigtig for vinen, især hvis den har organisk prop. Tør luft udtørrer proppen, og hvis vinen derefter bliver udsat for ilt, oxiderer den. Men du kan også få problemer i den omvendte situation. Ved alt for høj luftfugtighed under langtidslagring, risikerer du i stedet at beskadige etiketten. Det er bedst at stræbe efter en luftfugtighed på omkring 75 procent. Det acceptable interval er dog stort.

Yderligere en faktor der kan påvirker vinen, selvom det ikke er helt fastslået af forskningen, er vibrationer. De påvirker derudover lydniveauet rummet, så jo færre vibrationer, desto bedre for både vinen og dit indeklima.

Populære producenter af vinkøleskabe

Caso CS628 Sort

Caso

Caso Design er egentlig en tysk virksomhed, men har aktiviteter i hele EU.

Casos udvalg af vinkøleskabe er stort, og de har modeller i alle prisklasser. Ud over vinkøleskabe fremstiller Caso også en række andre køkkenmaskiner og hvidevarer, for eksempel kogeplader, mikrobølgeovne og juicepressere. Deres fokus er moderne, innovativ teknik blandet med stilrent og funktionelt design.

Sammenlign priser
Vestfrost W38 Sort

Vestfrost

Vestfrost er en dansk producent, som har flere forskellige produktserier inden for vinkøleskabe. Nøjagtig som mange andre producenter har de særlige vinkøleskabe, som de anser for at være ekstra gode til langtidslagring.

Det, der gør dem lidt specielle, er, at dørene i langtidslagringsserien ikke er af glas. Det er i stedet solide, isolerede døre, så køleskabets indre bliver helt mørklagt og holder temperaturen godt. Vestfrost beskæftiger sig også med anden køle- og fryseopbevaring samt biomedicin.

AEG SWB66001DG Sort

AEG

AEG er et bredt varemærke med produkter inden for såvel køkken som værktøj. Deres udvalg af vinkøleskabe er ret lille, men modellerne har høj energieffektivitet og lavt lydniveau. Deres største indbyrdes forskel er størrelsen.

Værd at vide om vinkøleskabe

Når du skal købe vinkøleskab, er der nogle faktorer, du skal have styr på. Hvis du kender til dem, og ved hvad du vil have, bliver det betydeligt nemmere at træffe et valg, du bliver tilfreds med fremadrettet. Ellers er der risiko for, at du køber et vinkøleskab, som du ender med at bytte. Nedenstående faktorer skal du tage hensyn til.

Størrelse og pladsudnyttelse

Vinkøleskabets størrelse er vigtig ud fra to henseender. Dels hvor mange flasker, der er plads til. Dels det faktum, at der skal være plads til den i hjemmet. Jo bedre køleskabet udnytter pladsen, des flere flasker er der plads til på et givet areal.

To tilsyneladende lige store vinkøleskabe kan således have plads til et forskelligt antal flasker. Vælg et så pladsbesparende vinkøleskab, som dit budget tillader i den størrelse, der passer til det sted i hjemmet, du vil have det til at stå.

Rigtigt antal kølezoner

Temperaturzonerne er afgørende for vinkøleskabets funktion. Temperaturzonerne angives nogle gange også som kølezoner. Så hvis der står kølezoner: 1, betyder det at du kun kan have én temperatur i køleskabet og dermed, at du må vælge, hvilken type opbevaring du vil bruge det til – eksempelvis kun hvide vine ved serveringstemperatur.

Temperaturer ud fra funktion :

  • Hvide vine, serveringsklar: 8-12 grader
  • Røde vine, serveringsklar: 16-20 grader
  • Langtidslagring: 12-15 grader

Almindeligvis har vinkøleskabet 1-2 temperaturzoner. Hvis konstruktionen er tilstrækkeligt god, kan du indstille en temperatur til rødvin i den ene ende, og til hvidvin i den anden og dermed opnå en ideel temperatur til langtidslagring i midten.

Tilpas luftfugtighed

Man siger normalt, at en luftfugtighed på cirka 75 procent er ideel til vinlagring. Skal du langtidslagre, bør du stræbe efter en balanceret luftfugtighed. Skal du derimod kun lagre til forbrug, er denne faktor ikke af større betydning, da det tager lang tid, inden tør/fugtig luft når at påvirke lagringen. Tør luft kan udtørre proppen, så der kan trænge ilt ind til vinen og ødelægge den. Fugtig luft kan i stedet beskadige etiketten.

Undgå lys

Når du lagrer vin, bør du undgå, at de kommer i kontakt med lys. Først og fremmest bør du undgå UV-lys, men det diskuteres hvorvidt andre former for lys også kan påvirke vinen, så for en sikkerheds skyld bør du undgå alle former for lys.

Forestil dig, at vinkøleskabet skal fungere nøjagtig som en vinkælder. Sørg derfor for, at døren er udstyret med UV-filter, eller at den er lavet af et andet materiale end glas. Og hvis den er af glas, må det gerne være mørkt, så det slipper så lidt lys igennem som muligt.

Energimærkning: Strømforbrug, lydniveau og flaskeantal

Vinkøleskabet skal slå tændt døgnet rundt, og derfor bør du købe et vinkøleskab, der bruger så lidt strøm som muligt. Vinkøleskabe er i dag energimærkede. Du kan således se via et mærke på køleskabet, nøjagtig hvilken energiklasse den tilhører. Karaktererne angives fra A-G (af og til med + efter A som et ekstra trin) – A er for eksempel bedre end C, og A+ bedre end A.

På energimærkningen anvendes også vinkøleskabets lydniveau i decibel, og det antal flasker som den kan rumme. Når du sammenligner forskellige vinkøleskabe, bør du virkelig se nærmere på denne mærkning, fordi den giver dig et godt billede af ydeevnen.

Indbygget eller fritstående?

Vinkøleskabe fås både som indbygningsskabe og som helt fritstående. Hvad du vælger er primært et spørgsmål om, hvad der passer ind i dit hjem. Du kan for eksempel indbygge et lidt mindre vinkøleskab i kogeøen eller placere et fritstående vinkøleskab direkte i gæsternes synsfelt.

Sikkerhed

Hvis du har værdifulde vine eller langfingrede familiemedlemmer, bør du også tænke over sikkerheden. Der findes vinkøleskabe med låsefunktion. Det kan være værd at anskaffe et, eller en separat lås der fungerer sammen med køleskabet, så du kan have dine vinflasker i fred.

Garanti

Garantien på vinkøleskabet er vigtig, da det helst ikke skal være nødvendigt at købe et nyt igen efter et år. Sørg for, at der medfølger en så lang og omfattende garanti som muligt. Hvis der opstår problemer med vinkøleskabet, skal du nemt kunne få det byttet eller repareret.

Tilbehør

Der findes ikke så meget tilbehør til selve vinkøleskabet. Nogle producenter sælger såkaldte sommelierbokse og lignende, hvor du kan opbevare vintilbehør som proptrækker med mere, men disse placeres uden for vinkøleskabet. Til selve vinkøleskabet fås der af og til ekstra hylder og specielle flaskeholdere, så der bliver plads til flere flasker i køleskabet.

Det mest almindelige er dog, at vinkøleskabet leveres komplet.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os