Opdateret  

Alt det, du har brug for at vide om Chromecast

Daniel Hessel

Google Chromecast er en billig og nem måde at få indhold fra din mobil til dit tv på. Her kan du læse alt om teknologien og om, hvordan du "caster" såvel feriebilleder som Netflix og YouTube fra mobilen, men også om, hvad Google TV er.

Alt du bør vide om Chromecast

Google Chromecast

Så længe du har et rimeligt wi-fi-netværk derhjemme, er der ikke langt igen for at kunne se alt fra film og serier fra streamingtjenesterne til dine egne billeder eller hele computerskærmen på fjernsynet.

Løsningen hedder Chromecast og er en rigtig billig måde at gøre et hvilket som helst TV rigtig smart.

Hvad er Chromecast?

Chromecast er kort fortalt en modtager til eksempelvis dit TV eller stereoanlæg. Det er en lille boks, som du tilslutter, så du derefter kan afspille film, billeder, musik og lignende fra din mobil, tablet eller computer.

Selve anvendelsen af teknikken kaldes normalt at "caste" - fra det engelske ord "casting", som altså går igen i netop Cast-delen af navnet.

Chromecast

Chromecast er navnet på de fysiske enheder, som du slutter til din hardware, mens den teknologi, som de anvender, hedder 'Google Cast' (eller 'Chromecast built-in' i andre tilfælde).

Nogle fjernsyn, højttalere og lignende produkter har indbygget Cast-understøttelse og behøver således ingen fysisk Chromecast-dongle, men i de fleste tilfælde er det modsatte tilfældet – altså at du skal bruge en Chromecast-dongle for at benytte teknologien.

I hverdagen fungerer det for eksempel på følgende måde:

 • Du har en Chromecast-dongle sluttet til TV'ets HDMI-indgang.

 • Du starter en streamingtjeneste på din smartphone og finder for eksempel en serie på Viaplay eller et klip på YouTube, som du gerne vil afspille på hjemmets store fjernsyn i stedet for den lille skærm på mobilen.

 • Så trykker du på Cast-ikonet i appen, vælger hvor afspilningen skal foregå, og et øjeblik efter begynder afspilningen på dit TV.

 • I din app på mobilen kan du pause eller spole i klippet eller tilpasse lyden og undertekster.

Selve afspilningen sker ikke nødvendigvis direkte fra din telefon. Billeder og den slags, der er gemt på din telefon, streames selvfølgelig fra mobilen, men afspilning af film fra YouTube, Netflix eller andre streamingtjenester startes af mobilen, mens det tunge arbejde med selve afspilningen håndteres af Chromecast.

Din telefon (eller tablet/computer) fungerer så lidt på samme måde som en fjernbetjening for det valgte klip, samtidig med at du kan lave andre ting med enheden, hvis du ønsker det. Du kan for eksempel lukke Netflix, uden at afspilningen af serien bliver afsluttet af den grund. For at afslutte afspilningen, skal du stoppe den inde appen.

Hvad adskiller en Chromecast fra en medieafspiller?

En fritstående medieafspiller som for eksempel et Apple TV eller indbyggede apps i et Smart TV kører alting direkte fra den pågældende enhed. Den aktuelle app er altså installeret på enheden, du logger ind separat på enheden, og alting styres med den tilhørende fjernbetjening.

En Chromecast fungerer mere som en ren modtager. Den gør egentlig ikke noget selv og har ikke mulighed for at installere applikationer og lignende. I stedet vælger du, hvad der skal afspilles på skærmen fra en anden enhed og vælger den modtager (Chromecast), som skal afspille det.

Hvad er Google Chromecast with Google TV

Kan du huske, hvad vi lige skrev om forskellen mellem Chromecast og en medieafspiller? Godt, så kan du tage og glemme det igen. I 2020 introducerede Google produktet med det utroligt indviklede navn ”Google Chromecast with Google TV”. Det betyder flere forskellige ting og ikke bare en ny dongle til at sætte bag dit tv. Lad os gennemgå det hele i detaljer.

 • Google Chromecast with Google TV er en medieafspiller. Den nye enhed leveres med Google TV, efterfølgeren til Android TV. Det betyder understøttelse af installerede apps, en brugerflade, du kan navigere rundt i, og en fjernbetjening til at gøre netop det. Selvfølgelig er det også en Chromecast-afspiller på samme måde som tidligere. Der er understøttelse af Google Stadia, men opløsningen er begrænset til 1080p for hele enheden.
 • Chromecast lever stadig. Den billige Chromecast-dongle såsom Chromecast Ultra er stadig på markedet og fungerer på samme måde som tidligere. Det samme gælder for de enheder, der tidligere har understøttet Chromecast.
 • Android TV bliver til Google TV. Google TV er Googles nye styresystem til både medieafspillere og Smart-TV-apparater. Det vil på sigt erstatte det Android TV, som har været på markedet i flere år nu, og de ligner hinanden på mange måder. Brugerfladen er en smule enklere, og der er større fokus på søgning, enten via stemme eller tekst.
 • Android TV bliver opdateret til Google TV. Hvis du i dag har et TV med Android TV, skal du nok ikke forvente, at det bliver opdateret til Google TV. Hvis der er noget, som Android-telefonmarkedet har lært os, er det, at opdateringer ikke er noget, som producenterne ønsker at tale om. Hvis dit TV med Android TV er af den billigere type eller er købt før 2021, må du formentlig blive på den samme platform. Når det gælder nyere TV-apparater, har Sony og TCL fået prioritet i henholdsvis Europa og USA til Google TV. Omkring årsskiftet vil mange af deres TV-apparater over hele verden blive opdateret til Google TV. Hvordan det ser ud for andre producenter, vil vise sig. Fra 2022 vil Google TV formentlig hurtigt overtage den del af markedet, som Android TV havde.
 • Android TV-apps virker på Google TV. Næsten. Google TV og Android TV er mere eller mindre det samme system under motorhjelmen. Det betyder, at der ikke skal meget til for at få apps, der fungerer på Android TV, til at fungere på Google TV. De fleste apps er allerede i gang, mens nogle mindre aktører halter lidt bagefter.

Hvordan betjener jeg Chromecast?

Du betjener din Chromecast fra en mobil, tablet eller computer. Om det er en Mac, PC, iPhone eller Android-enhed er for det meste uden betydning, da det ofte er et spørgsmål om, at den pågældende app skal understøtte casting.

Chromecast Cast Billedtekst: Led efter ikonet, der ses i øverste højre hjørne i den app, du vil vise materialet fra, for at Caste.

Derudover skal din mobil, tablet eller computer også være koblet på samme netværk som din Chromecast, hvilket normalt er dit wi-fi, hvis du er hjemme.

Du kan også styre afspilningen med stemmestyring via en smart højttaler og dens digitale assistent.

Med Google Chromecast with Google TV kan du også betjene med en fjernbetjening. Så er det dog ikke så meget Cast-funktionen som Google TV-grænsefladen, du styrer.

Hvad kan jeg afspille med en Chromecast?

I de fleste tilfælde behøver du ikke at bekymre dig, om det, der skal afspilles, nu kan lade sig gøre eller ej. Apps som Netflix, Viaplay, TV2 Play og lignende har indbygget understøttelse og klarer det hele for dig. Her finder du en liste med Googles egne tips til apps med cast-understøttelse.

Det samme er tilfældet for materiale, der er gemt på din telefon eller tablet. Vil du caste billeder og dine egne film, så har Google Photos for eksempel Cast-understøttelse. Mange apps til afspilning af lokalt lagrede film eller musik understøtter også casting af materialet.

Bruger du Google Chrome som browser på en computer, kan du vælge at caste hele browservinduet til en Chromecast i nærheden. Det gør du ved at trykke på de tre prikker øverst til højre og derefter vælge "Cast..." i menuen.

Android-telefoner har, udover indbygget cast-understøttelse i apps, mulighed for at caste hele skærmen til en Chromecast. Det kan være en brugbar funktion, hvis du vil spille et spil på stor skærm, eller hvis den aktuelle app ikke har indbygget understøttelse af Chromecast.

Hvad er forskellen på Chromecast og Chromecast Ultra?

Chromecast til lyd og billede er gennem årene lanceret i fire forskellige versioner. Tre af dem er opdateringer af det, der helt enkelt hedder Chromecast, hvor hver version er blevet lidt hurtigere og har fået lidt flere funktioner sammenlignet med den tidligere model.

Tredje generation af Chromecast (eller Chromecast 3) er en rund, matsort puck (anden generation havde blank overflade) med et kort HDMI-kabel fastmonteret og et micro USB-stik til strøm. Du slutter pucken til en ledig HDMI-port på dit TV og forsyner enheden med strøm via micro USB-stikket for at bruge den. Opkobling til netværket sker via wi-fi.

Chromecast Ultra har et næsten identisk udseende i form af en blanksort puck med HDMI-ledning (de udvendige mål er dog lidt større).

Forskellen sammenlignet med den almindelige Chromecast er, at Chromecast Ultra har kraftigere hardware indbygget for at kunne klare videoafspilning i 4K-opløsning (den almindelige Chromecast understøtter op til full-HD 1080p). Også her skal der bruges strøm via micro USB, og opkobling sker via wi-fi.

Chromecast Ultra understøtter casting på samme måde som den almindelige Chromecast, men kan også afspille materiale i 4K-opløsning fra eksempelvis Netflix og YouTube.

Hvad er Chromecast Audio?

En variant af Chromecast er Chromecast Audio. Den håndterer udelukkende lyd – hvilket du nok kan tyde ud fra navnet. I starten af 2019 stoppede Google produktionen, men den kan stadig findes i nogle butikker, hvis du er interesseret.

Du slutter den til AUX-porten på et stereoanlæg eller højttaler (eller den optiske indgang, hvis der er en), så på den måde kan du også tilslutte ældre enheder.

Sagt på en anden måde: Du forvandler din gamle højttaler til en smarthøjttaler. Perfekt hvis du har et fuldt funktionsdygtigt, men gammelt stereoanlæg, som du vil modernisere og kunne styre via mobilen.

Chromecast audio

Chromecast Audio ligner til forveksling den almindelige Chromecast, men den har selvfølgelig intet indbygget HDMI-stik - kun lydudgange. Modellen forbindes også til wi-fi og kører med strøm via micro USB-stik.

Har du flere Chromecast Audio-enheder i hjemmet, kan du vælge at samle dem i en gruppe og afspille musik i alle rum, altså lidt i samme stil som sonos' system og den måde som andre multirumsystemer fungerer på.

Kan man bruge Chromecast uden wi-fi?

Hvis du ikke har et særlig hurtigt wi-fi-netværk derhjemme, eller hvis modtagelsen er dårlig, hvor en Chromecast skal monteres, er det muligt at slutte en Chromecast til netværket med en kablet forbindelse.

Det kræver dog, at du køber en adapter. Den ligner en almindelig netadapter med micro-USB i den ene ende. Forskellen er, at der sidder et netværksstik i selve netadapterdelen.

Indbygget Chromecast

´ TV, soundbars og højttalere med indbygget understøttelse af Chromecast er blevet relativt almindelige:

Når det gælder højttalere med wi-fi-tilslutning, er der mange modeller i dag, som understøtter en række forskellige teknikker til streaming af lyd. Det omfatter også Chromecast - ofte kombineret med Spotify Direct, Apples AirPlay eller lignende.

Flere og flere højttalere fra blandt andre JBL, Bang & Olufsen, Marshall, Harman Kardon og andre understøtter dette:

Chromecast og Google Home

Selvom det er praktisk at kunne caste materiale fra en telefon til dit TV, bliver det endnu sjovere, når du bare kan sige det. Smarte højttalere med stemmeassistenten Google Assistant indbygget, for eksempel Googles egne Home-højttalere, kan nemlig tale med Chromecast.

I tilfældet med Chromecast Audio vil du kunne sige til assistenten, at den skal afspille din musik i et bestemt rum. Chromecast-enheder, der kobles til TV'et, kan selvfølgelig starte videoklip (og tænde dit TV, hvis modellen understøtter det).

Så kan du for eksempel sige til assistenten, at den skal afspille et YouTube-klip på dit TV i stuen.

Google Home Billedtekst: Chromecast og Google Home er rigtig gode venner og har en hel del sjove funktioner.

Det bliver endnu vildere med eksempelvis Netflix og Viaplay, hvor du kan angive, hvilken konto der hører til din stemme. På den måde kan du sige til assistenten, at du vil fortsætte med at se din yndlingsserie, og så starter afspilningen af det rigtige afsnit fra den rigtige konto, uden at du behøver at røre en finger.

Med Google Assistent kan du også pause afspilningen og lignende ved hjælp af stemmen.

Her kan du se Googles smarte højttalere:

Også værd at læse

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os