Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Guide: Alt du bør vide om Xbox Series X

Profilbillede
Opdateret 20. marts 2020

Lige i tide til julehandlen 2020 lancerer Microsoft næste generation af deres populære spillekonsol Xbox – med navnet Xbox Series X. Her er alt, vi ved om fremtidens Xbox.

Både Sony og Microsoft arbejder netop nu stenhårdt på at udvikle næste generation af spillekonsoller. Både PS4 og Xbox One sælger godt, men hvis de skal kunne afvikle kommende spil med den grafik, de fortjener, skal der bedre teknik under motorhjelmen på dem begge.

Microsoft har givet en del hints om deres kommende Xbox i løbet af 2019, og i starten af 2020 kom der så nye detaljer. Konsollen hedder Xbox Series X, men gik tidligere under navnet Project Scarlett.

Nu er Xbox Series X altså afsløret, og det med en særdeles drømmeagtig trailer.

Lidt mere konkret er det traileren til Hellblade II - spillet der skal lanceres sammen med konsollen. Alt materialet i traileren skal være skabt i realtid af konsollen, og det ser virkelig imponerende ud.

5 hurtige facts om Xbox Series X

 • Betydeligt mere kraftfuld end Xbox One (se specifikationer og uddybning længere ned).

 • En af nyhederne er, at du vil kunne hoppe direkte mellem forskellige spil, uden indlæsningstid, med blot et tryk på en knap, og så kan du ellers fortsætte, hvor du slap. Microsoft kalder det for Quick Resume.

 • Bagudkompatibel med både Xbox One, Xbox 360 og en række originale Xbox-spil. Som en ekstra bonus vil du kunne spille multiplayer med gamere, der bruger de ældre konsoller. Microsoft lover desuden, at spil vil se bedre ud på Xbox Series X. De vil loade hurtigere, have en mere stabil billedhastighed og forbedret billedkvalitet.

 • Ny arkitektur som Microsoft kalder for 'Xbox Velocity Architecture'. Det skal sikre den bedst mulige integration mellem software og hardware; noget der er fremragende for spil som Red Dead Redemption II, Final Fantasy og andre lignende spil med store, åbne verdener.

 • Ray-tracing i realtid, som garanterer en fantastisk lyssætning og billedkvalitet i spillet.

Xbox Series X indvendigt

Designet er ret ortodoks for en spille spillekonsol, som umiddelbart mere et PC-kabinet end en spillekonsol. Xbox Series X er lavet til at kunne placeres både stående og liggende, så du behøver ikke at bekymre dig om at skulle bygge tv-bordet om.

Men hvad er der så indeni? Lad os nørde lidt i hardwaren og sammenligne den med Xbox One og One X, der er på markedet i dag.

 • Specialdesignet AMD-processor (Zen 2)
 • Radeon RDNA-arkitektur til grafikkortet. Understøttelse af variabel opdateringshastighed, ray tracing i realtid og 8K-opløsning.
 • NVMe SSD giver rigtig hurtig lagring, korte starttider og stort set ingen indlæsningstider overhovedet.

Hvad betyder ovenstående volapyk så i praksis? Udover understøttelse af 8K-opløsning (der kun fås på få TV-modeller i dag) skal konsollen ifølge Microsofts chef Phil Spencer være otte gange mere kraftfuld end Xbox One og dobbelt så kraftfuld som Xbox One X.

I rene tal får Xbox Series en grafikkapacitet på 12 teraflops. Grafikkortet får desuden hardware-understøttelse af DirectX ray-tracing og Variable Rate Shading (VRS). Konsollen vil desuden understøtte 120 billeder i sekundet, men det er uklart, om det gælder for 8K-opløsning, 4K eller "almindelig" 1080p-opløsning. Grafikydeevnen er muligt, fordi konsollen understøtter HDMI 2.1, der er tilstrækkeligt hurtigt til at håndtere mange af disse teknologier sammen med allerede etablerede teknologier som Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM).

Xbox Series X

De endelige specifikationer for Xbox Series X blev tilføjet i marts måned på Microsofts hjemmeside:

 • CPU: 8x Cores @ 3.8 GHz (3.6 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
 • GPU: 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
 • Die Size: 360.45 mm2
 • Process: 7nm Enhanced
 • Memory: 16 GB GDDR6 w/ 320b bus
 • Memory Bandwidth: 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
 • Internal Storage: 1 TB Custom NVME SSD
 • I/O Throughput: 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
 • Expandable Storage: 1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
 • External Storage: USB 3.2 External HDD Support
 • Optical Drive: 4K UHD Blu-Ray Drive
 • Performance Target: 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

Xbox Series X nærbillede

Der er ganske enkelt masser af kraft til rigtig flotte spil i store miljøer.

Microsoft taler også om, at konsollen er 'designet til en fremtid i skyen'. Selvom der ikke præsenteres nogen konkrete detaljer, betyder det sandsynligvis både streaming-spil til konsollen og større valgfrihed til at spille dine Xbox-spil på andre platforme (f.eks. PC).

En anden funktion, som nogle spil vil have indbygget, er 'Quick Resume'. Det betyder, at du kan sætte et spil på pause og lave noget andet med konsollen. Når du så vil vende tilbage til spillet, vil tilstrækkeligt meget af det være gemt i hukommelsen, så du næsten øjeblikkeligt kan komme i gang med spillet igen uden at skulle genstarte hele spillet, sådan som det oftest er i dag.

Når det kommer til gamle spil, så vil Xbox Series X fuldt understøtte både Xbox One-spil og Xbox 360-spil. Det har længe været noget, som Xbox har kunnet prale med, og som PlayStation har haft svært ved at følge med på.

Bagsiden af Xbox Sereis X

Controlleren til Xbox Series X

Mens selve konsollen ser meget anderledes ud, kan controlleren ved første øjekast minde meget om forgængeren. Udvendigt beholder Xbox Series X faktisk langt hen ad vejen designet fra Xbox One, men nu med en dedikeret delingsknap.

Ved en nærmere sammenligning er controlleren faktisk et par hårstrå mindre end den til Xbox One, men bortset fra det er de faktisk så ens, at du kan bruge den nye controller til både PC og din nuværende Xbox One. Vi mangler stadig at se, om Xbox One-controllere kan bruges til Xbox Series X.

Bliver Xbox Series X lanceret i flere udgaver?

Både PlayStation 4 og Xbox One er lavet i flere udgaver i denne generation af konsoller. Dels slankere udgaver (PS4 Slim, Xbox One S) og mere kraftfulde varianter (Xbox One X, PS4 Pro). Vi får nok også flere versioner af Xbox Series X, selvom det indtil videre kun er den, der er annonceret.

Navnevalget gør det samtidig nemmere for Microsoft at lancere flere forskellige varianter og bare udskifte det sidste bogstav i navnet.

Vil den næste Xbox understøtte VR? (Xbox Series X)

Der er endnu ingen officielle oplysninger, som peger på, at den næste Xbox vil understøtte VR (virtual reality). Xbox-chefen Phil Spencer har selv udtalt i et interview, at virtual reality ikke er noget, de kigger på, fordi "der ikke er nogen, der efterspørger det".

Hvornår udgives den næste Xbox? (Xbox Series X)

Man regner med, at Xbox Series X bliver lanceret inden julehandlen 2020. For at passe ind i den tidsramme er et sted mellem september og november rimeligt at antage.

Hvad kommer den næste Xbox til at koste? (Xbox Series X)

Der er ikke nogen officiel pris endnu, men eksperter forventer, at den kommer til at koste et sted mellem 3.000-4.000 kroner. Det er baseret på den hardware, som Microsoft er gået ud med indtil nu, og at man fra officiel side har sagt, at den bliver mere presset i pris i forhold til produktionsomkostningerne og i forhold til konkurrenterne.

Vil jeg kunne spille mine gamle spil på den næste Xbox? (Xbox Series X)

Ja, Microsoft har lovet, at den nye konsol er bagudkompatibel. Det gælder blandt andet spil fra Xbox 360 og Xbox One samt tilbehør såsom headset m.m. fra Xbox One.

Hvilke spil kommer til den næste Xbox? (Xbox Series X)

Microsoft har annonceret, at en optimeret udgave af action-spillet 'Gears 5' bliver tilgængelig, når Xbox Series X kommer i handlen. Hvis du allerede har Gears 5 til Xbox One, vil du få den nye version til Sereis X gratis.

343 Industries har vist et nyt 'Halo Infinite' frem, der skal lanceres til Xbox Series X. 'Battlefield 6' kommer også til konsollen. Andre eksempler på bekræftede spiltitler er 'Gods and Monsters', 'Rainbow Six Quarantine' og 'Watchdogs: Legion'. Tidligere nævnte 'Hellblade II' fra Ninja Theory er en af titlerne, der er tilgængelig ved lancering.

Næste år (især til E3-spilmessen) kommer der sikkert endnu flere spil.

Desuden er næste generation af Xbox som nævnt bagudkompatibel, så du også kan spille dine gamle spil på den, hvis du vil.

Xbox Series X – På vores ønskeliste

Alt det som Microsoft har præsenteret, lyder selvfølgelig rigtig godt. Men der er småting ved Xbox One, som forstyrrer billedet, og som vi her på redaktionen håber, de udbedrer i samme omgang.

Controlleren: Det kan godt være, at den er ekstremt god til spil, men når det gælder vigtige parametre som tilbehør og batteri præsterer den dårligere end forventet. Derfor håber vi, at Xbox Series X kommer med understøttelse af Bluetooth, så du for eksempel kan tilslutte et vilkårligt headset, uden at skulle bekymre dig om adaptere, kabler med mere. Batteripakke i controlleren ville også være et plus, med tanke på hvor tit du skal skifte batterier.

Menusystemet: Et af de mest enerverende aspekter ved Xbox One er menusystemet. Når man udvikler grænseflader (helt generelt), arbejder man ofte efter, at der skal bruges så få klik som muligt for at finde den ønskede funktion. Det lader Microsoft til at have overset i Xbox One. Det er ekstremt omstændeligt at finde vigtige funktioner, apps, spil og indstillinger på trods af genvejsmenuer og grupperingssystemer.

Xbox One byder dog også på en del gode sager til os, der kan lide at spille multiplayer eller bare generelt er socialt anlagt.

Mixer: Som selvstændig menu er den for eksempel en kanon idé, men selve indretningen af den lader en del tilbage at ønske. Det er nemt at finde det, som Xbox vil have dig til at se, men svært at finde og udforske på egen hånd, hvis man ikke er meget tålmodig. Groups (find andre at spille med) er også rigtig godt i teorien, men dårligt tilpasset til konsolverdenen. Her er der god plads til forbedring for at løfte en i øvrigt vild funktionalitet.

Achievements: Vær nu søde at give disse elskede pralemedaljer en mere fremtrædende plads i Xbox Series X. Tænk på alle os, der har knoklet siden Xbox 360-tiden og gerne vil kunne overgå alle andre med hvor awesome vi er!

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.