Opdateret  

Sådan vasker du hænderne korrekt

Oliver Jensen

Influenza- og virussæsonen er i gang, og den bedste måde at forebygge smitte er ved at vaske sine hænder. Men hvordan gør man det korrekt? Og hvilken sæbe bør man bruge? Her får du svarene.

Sådan vasker du hænderne korrekt

Med en regelmæssig og korrekt håndhygiejne når man langt. Så selvom håndspritten er udsolgt, skal du ikke være urolig. Faktisk er hånddesinfektion med håndsprit kun et supplement til god håndhygiejne.

Med andre ord er det altså vigtigere, at du vasker hænderne korrekt end at spritte dem af.

Hvorfor er det vigtigt at vaske hænderne?

Det er altid vigtigt at vaske sine hænder, uanset om det er højsæson for virus eller ej.

For ved at vaske hænderne minimerer du risikoen for smittespredning. Bakterier og vira kan overføres ved kontakt med overflader som en håndvask, håndtag eller gelænderet på trappen på vej til toget. Ja, du rører formentlig ved mange flere ting på vej til arbejdet, end du umiddelbart forestiller dig.

Har du på et tidspunkt i dagens løb fået vira eller bakterier på hænderne og derefter klør dig i øjet eller fjerner noget mellem tænderne, kan virussen eller bakterien gøre, at du bliver smittet.

Hvor ofte skal man vaske sine hænder?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man vasker sine hænder i følgende situationer:

 • Når du kommer ind efter at have været udenfor

 • Efter toiletbesøg

 • Før, under og efter madlavning

 • Før og efter spisning

 • Hvis du har host/nyst i et engangslommetørklæde eller i hånden.

Hvordan vasker man hænderne korrekt?

Vasker du dine hænder lidt hurtigt for derefter at tørre dem af i bukserne, så hænderne hurtigt er tørre? Så er det den helt forkerte måde.

Det kræver nemlig lidt mere tid ved håndvasken end et par sekunder for at vaske sine hænder ordentligt.

 1. Skyl hænderne og brug rigeligt med sæbe.

 2. Fordel sæben grundigt og sørg for at vaske hele hånden, det vil sige både håndflader, håndrygge, håndled, tommelfingre og mellem fingrene. Hænderne skal sæbes ind i mindst 15 sekunder.

 3. Skyl sæben af.

 4. Tør dine hænder grundigt De skal være helt tørre. Brug gerne dit eget håndklæde eller et papirhåndklæde.

Korrekt vask af hænderne tager omkring 60 sekunder. Her er en video, der illustrerer det - den er produceret i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning.

Hvilken slags sæbe er bedst?

Fast sæbe, flydende sæbe, skumsæbe. Der er mange slags sæber at vælge imellem. Men hvilken er egentlig bedst?

Det vigtigste er, at du faktisk bruger sæbe, når du vasker hænderne.

Bruger du en fast sæbe, bør vandet kunne løbe af den efter brug, så sæben kan tørre mellem brug – ellers kan der være vira og bakterier på sæbens overflade og i vandet omkring sæben. Er man flere personer, som deles om sæben, kan en pumpeflaske med sæbe føles som et mere praktisk valg.

Håndsprit er generelt mere skånsom for huden end håndvask, blandt andet fordi håndsprit indeholder glycerol, der fugtgør huden. Den løbende håndvask fjerner nemlig noget af hudens naturlige fedtstof.

For effektiv hånddesinfektion med håndsprit er det dog vigtigt, at huden er synligt ren og tør, og så skal håndspritten gnides ind i hænderne i ca. 30 sekunder.

Forskellige slags sæber

Weleda Calendula Sæbe 100g

Fast håndsæbe med duft

En mild håndsæbe med ekstrakt fra beroligende morgenfrue, og så har den en diskret duft.

Billigst hos

Logo
44 kr.
Sammenlign priser
TENA ProSkin Wash Cream 1000ml

Fugtende vaskecreme

At vaske sine hænder regelmæssigt kan føles udtørrende for hænderne. Men denne vaskecreme har også nogle fugtgivende egenskaber.

Billigst hos

Sammenlign priser
Rituals The Ritual of Sakura Hand Wash 300ml

Flydende sæbe med følelsen af spa

Det behøver ikke at være en kedelig opgave at vaske hænder. Gør det lidt luksuriøst med en flydende sæbe, der har følelsen af et afslappende spaophold.

Billigst hos

Sammenlign priser

Flere tips og gode råd til at forebygge smitte

For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet her, har vi samlet alt relevant indhold på én side. Siden opdateres løbende med guides og tips, som vi håber, du oplever som en hjælp i disse influenzatider.

Læs flere guides og tips

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os