Opdateret 10. marts 2022

Bajonetsav: 5 modeller i test

Nedbrydning? En gren der skal væk? Eller måske til at kappe drilske søm og skruer, som er svære at komme ind til? En god bajonetsav løser opgaven hurtigt, sikkert og med en god ergonomi. Vi har testet bajonetsave fra blandt andet AEG, Bosch og Ryobi.

Bajonetsav test: De bedste save med batteri til alsidige opgaver

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle vores test selv, og tester alle produkter i virkeligheden. Bajonetsavene er anvendt til flere forskellige arbejdsopgaver over flere måneder. Vi har eksempelvis testet præcision og kraft ved at afkorte tykke reglar og ventilationsrør.

Vi har også savet i kraftige hegnspæle af trykimprægneret træ i et opstillet stakit for at vurdere, hvor praktisk bajonetsaven er ved arbejde højere oppe og i vanskelige vinkler.

I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende egenskaber:

  • Ydeevne: Hvad kan bajonetsaven holde til at save, inden den bliver uhåndterlig, eller batteriet bliver drænet?

  • Drift: Hvor længe kan bajonetsaven arbejde, inden batteriet bliver fladt? Hvor lang tid tager det at lade batteriet op? Følger batteriet med i prisen, og i så fald, med hvilken kapacitet?

  • Ergonomi: Hvor meget vibrerer bajonetsaven under brug? Kan du få et stabilt greb om den? Hvor tung er den?

Vi har også set nærmere på aspekter som byggekvalitet, medfølgende tilbehør og garantier. Hver bajonetsav har fået karakter efter dens prisværdi, dvs. hvor god den er indenfor området i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere - og omvendt.

Vi har testet et udpluk af markedets populære bajonetsave. Sammenlign priser og find tilbud på bajonetsave på PriceRunner.

1. AEG BUS18 - BEDST I TEST BAJONETSAV

Kraftfulde, hurtige snit i en stabil udførelse. Kan vende klingen 180 grader

Type: Batteri Spænding: 18 V Batteritype: Li-ion Batteriindikator: Ja Vægt: 3,5 kilo (inklusive batteri) Hastighed ubelastet: 0-3600 slag/min Slaglængde: 19 mm Variabel hastighedsregulering: Ja Klingeskift uden værktøj: Ja Belysning: Ja Leveres med: 2 stk. savklinge Andet: Pendulfunktion, savklingen kan vendes 180 grader Manual: PDF

AEG BUS180

AEG BUS18 bliver bedst i test, da det er en virkelig stærk bajonetsav med mange funktioner, og dens vægt gør det nemt at holde den stabilt, når du saver. Styrken kommer som kaldet, når du bruger bajonetsaven som nedrivningsværktøj.

Den arbejder sig nemt og stabilt igennem alt det, vi udsætter den for, selv at skære et par kraftige strøer til altanen over. Det går desuden rigtig hurtigt, sikkert fordi den er udstyret med pendulfunktion. Det er heller ikke noget problem for denne bajonetsav at save buske ned eller kraftige grene af træer.

God kontrol og god tyngde

Dens tyngde gør, at du hele tiden har god kontrol over savningen og kan parere, når grenene giver efter. Den eneste ulempe vi kan få øje på ved vægten er, at det er svært at arbejde præcist med BUS18 i højden. Så snart du er nødt til at løfte armene over hoftehøjde, bliver det en belastning at holde den. Et ekstra håndtag havde været praktisk i de situationer. På den anden side, bør du være forsigtig med, hvordan du anvender bajonetsaven, og måske vælge en stige, hvis du skal højere op.

Batterilevetiden er meget god på trods af savens styrke. Desuden kan batterierne hurtigt lades op igen. Vi skifter mellem to batterier og har ingen problemer med at skifte direkte fra opladeren, og når det første er fladt, så er det andet allerede ladet op.

Nem at justere

Andre fordele er det lækre, gummierede håndtag og muligheden for at vende savklingen 180 grader. Det er nemt at justere dybde og vinkel på klingen, og som endnu et plus, er det er nemt at skifte klinge uden brug af værktøj.

Det, vi savner på denne bajonetsav er først og fremmest muligheden for at kunne låse vinklen trinløst på bundpladen. Den kan låses i tre indstillinger, men den nuværende løsning er ret træg og omstændelig. Vi havde også gerne set en tydeligere markering på bundpladen for at ramme rigtigt på materialet. Der er i det mindste en markering, og det er et plus.

Konklusion på test af bajonetsav AEG BUS18

Med tanke på prisen, alle de nævnte fordele og det faktum, at den er batteridrevet – den medfølgende frihed – så har vi absolut ingen problemer med at anbefale at købe AEG BUS18. Især hvis du i forvejen har andre AEG-værktøjer, den kan dele batterier med.

Meget kraftfuldlang batterilevetidhurtig opladningstabil savning
Træg indstilling af bundpladen

Prissammenligning

Sammenlign priser
Dorch & Danola A/S Logo

AEG Bajonetsavn BUS18BL (solo)

1.790 kr.

2. Bosch GSA 18V-32 Professional

Kraftfuld bajonetsav til krævende opgaver. Nemt at justere hastighed

Type: Batteri Spænding: 18 V Batteritype: Li-ion Batteriindikator: Ja Batterikapacitet: 5 Ah Vægt: 3,5 kilo (eksklusive batteri) Længde (mål): 482 mm Bredde (Mål): 101 mm Højde (Mål): 218 mm Hastighed ubelastet: 0-2500 slag/min Slaglængde: 32 mm Variabel hastighedsregulering: Ja Klingeskift uden værktøj: Ja Belysning: Ja Leveres med: 2 stk. savklinger, taske Andet: 2-gears slagfrekvens Brugsanvisning: PDF

Bosch GSA 18V-32 Professional Solo

Bosch GSA 18V-32 Professional er en bajonetsav, der skiller sig ud fra mængden med sin kombination af kraft, mange indstillingsmuligheder og udmærket vibrationsdæmpning. Det gør den let at håndtere, også i længere tid ad gangen.

Du har hele tiden et stabilt greb og håndtaget er desuden let gummieret. Bajonetsavens vægt bidrager også til at gøre den nem at holde stabilt. Højere oppe, og i unormale vinkler, kan vægten samtidig gøre, at man hurtigere bliver træt i håndleddene. Men så længe, du skal save lige over hofteniveau, er vægten kun en fordel. Ydelsesmæssigt er dette en kraftfuld bajonetsav.

Det går nemt og hurtigt at save præcist, selv i tykkere materialer. Vi har eksempelvis ingen problemer med at findele kraftige hegnspæle af træ, save tykke strøer over eller afkorte tykke metalskinner. Den er et udmærket værktøj, hvis man skal rive et hus ned og vil have noget mere praktisk end en motorsav. Desuden er den takket være batteridriften velegnet til indendørs nedrivning, da den ikke udleder udstødningsgasser.

Smart rotationslås

GSA 18V-32 Professional har også flere andre fordele. Det er meget nemt at skifte savklinge uden brug af værktøj takket være rotationslåsen. Drejegrebet fungerer også godt, når det er koldt udenfor, og du har tykke handsker på. Det er nemlig ret stort, selvom det er diskret placeret.

Det er også nemt at regulere hastigheden på bajonetsaven, da det gøres med en trinløs drejeknap på oversiden. Dette er en fordel, når du skal save i forskellige materialetyper, men også i vanskelige vinkler, hvor det er sværere at holde maskinen stille. Du kan nemlig tage det med ro, når du nærmer dig slutningen af snittet og få bedre kontrol, når materialet deler sig. Ergonomisk ligger den og hviler velbalanceret mod forreste del af hånden under hele savningen.

Lidt irriterende konstruktion

Vores indvendinger mod denne bajonetsav går primært på konstruktionen. Knappen til at indstille bundpladens længde er for eksempel meget træg, og det knirker en del, når vi trækker foden ud, selvom maskinen er ny. Endvidere, så mangler vi en markering på bundpladen, som havde gjort det lettere at save med højere præcision. Vi mangler også mulighed for at låse den i en bestemt vinkel. Men hvis du ikke har behov for disse funktioner og er ude efter en kraftfuld bajonetsav, så bliver du næppe skuffet over, hvordan GSA 18V-32 Professional præsterer.

Batteriet holder uden problemer i et par timer ved lettere arbejdsopgaver. Vi giver desuden et ekstra plus, fordi der medfølger to store batterier – og fordi den medfølgende oplader genoplader batteriet på knap 40 minutter; perfekt til frokostpausen.

Konklusion på test af bajonetsav Bosch GSA 18V-32 Pro

Er du ude efter kraft og kvalitet, og er villig til at betale for det, så er GSA 18V-32 Professional et udmærket køb.

Udmærket vibrationskontrolmeget kraftmange funktionerstabil og ergonomisk
Klodset bundplade uden låsefunktiontræg og støjende knap

3. Ryobi RRS1801M

Letvægter til nedrivning af primært trækonstruktioner

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batteritype: Li-ion Batteriindikator: Ja Vægt: 2,3 kilo (inklusive batteri) Hastighed ubelastning: 0-3100 slag/min Slaglængde: 22 mm Variabel hastighedsregulering: Ja Klingeskift uden værktøj: Ja Leveres med: 1 stk. savklinge (træ) Andet: Justerbar savfod, afkortningskapacitet træ 180 mm

Ryobi RRS1801M Solo

Ryobi RRS1801M er en ret let bajonetsav med en god slaglængde. Det værktøjsløse beslag gør det nemt at skifte klinge, og der medfølger en savklinge til træ i pakken.

Til savning i træ er RRS1801M velegnet, især træ i den bløde ende af spektret - her har den ingen problemer med at følge med. Derimod bliver det mere anstrengt, når du skal save i hårdt træ, eller hvis du skal kappe metal over. Så har den tendens til at hugge eller rykke.

Mange vibrationer

Nøjagtig som mange andre lavprismodeller, er den meget let- Letheden medfører en hel del vibrationer, når du saver, og ikke helt den samme kontrol som med en tungere bajonetsav. Det mærkes især, når den kommer på hårdt arbejde.

Nu er en bajonetsav jo ikke beregnet til præcisionsarbejde - nærmere til nedrivning og andre slags opgaver, hvor finish ikke er i fokus. Men netop vibrationerne kan også være et forstyrrende element ved saven under nedrivningsarbejde.

Eftersom RRS1801M prismæssigt ligger i lavprisklassen og ofte sælges uden batteri, har du en fordel, hvis du i forvejen har andet Ryobi-værktøj i 18-voltsklassen. Så kan maskinerne nemlig dele batteri.

Dårlig batteritid

Batteritiden er dog ikke særlig god. Du får omkring 10 minutters savetid ud af et 2 Ah-batteri. Har du et større batteri derhjemme, er der selvfølgelig tid nok til at afgrene et træ eller rive en mindre bygning ned. Det er jo sjældent, du saver aktivt hele tiden, det er nærmere start og stop over en længere periode.

Konklusion på test af bajonetsav Ryobi RRS1801M

Ryobi RRS1801M er generelt en praktisk og let bajonetsav, der har kræfter nok - hvis du vil save ting op, der består af træ.

Praktisk til at kappe træ overlet
Hugger under hårdere arbejderet mange vibrationer

4. Bosch AdvancedRecip 18

Passende bajonetsav med god tyngde - egner sig godt til til husejere

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batteritype: Li-ion Batteriindikator: Ja Vægt: 2,5 kilo Hastighed ubelastet: 0-3100 slag/min Slaglængde: 23 mm Klingeskift uden værktøj: Ja Belysning: Nej Lydniveau: 87,2 dB Leveres med: 1 stk. savklinge Andet: 2 års garanti Brugsanvisning: PDF

Bosch AdvancedRecip 18 (1x2.5Ah)

Bosch AdvancedRecip 18 er en let bajonetsav til enklere nedrivningsarbejde og ting som beskæring af grene. Savens vægt gør, at den ikke bliver tung at arbejde med i længden. På den anden side kræver det en del vægt i en bajonetsav, for at den skal være nem at håndtere – denne model har en god balance mellem at være let, men ikke alt for let.

Det er også nemt at variere hastigheden. Bajonetsaven reagerer trinløst, afhængigt af hvor hårdt, du trykker på gassen. Løsningen giver selvfølgelig ikke 100 procent nøjagtighed, som hvis du kunne indstille en fast tilstand med en knap, men det behøver du på den anden side sjældent til nedrivning. Der er det nok bedre, at du nemt kan variere under arbejdet.

Desværre lider bajonetsaven under en del vibrationer. Det bliver bedre, hvis vi kører med dens maksimale effekt, men vi synes stadigvæk, at det er lidt i overkanten.

En bajonetsav til mange opgaver

AdvancedRecips mest iøjnefaldende svaghed er dens korte batteritid. Det kræver et 5 Ah-batteri at kunne arbejde med den i godt 20 minutter. Batteriindikatoren sidder tydeligt på maskinen og viser, hvor meget, der er tilbage.

AdvancedRecip er en del af Bosch' Power for All-system, så du kan dele batterier mellem dine 18-voltsmaskiner fra systemet. Hvis du i forvejen har Bosch Power for All-værktøj med 18-voltsbatteri, kan du således spare lidt ved at købe bajonetsaven uden batteri.

Velegnet til de fleste opgaver

Styrken i AdvancedRecip 18 er klart godkendt, selvom vi gerne havde set endnu mere med tanke på den korte batteritid. Bajonetsaven har dog ingen problemer med at komme igennem det, en gennemsnitlig husejer kan tænkes at skulle bruge den til. For eksempel, så saver den uden problemer igennem kraftige reglar, bløde kobberrør og grene op til omkring 3 centimeter i diameter. Hvis det er tykkere end det, bliver den – som de fleste andre bajonetsave – ineffektiv sammenlignet med en motorsav.

Konklusion på test af bajonetsav Bosch AdvancedRecip 18

Bajonetsaven er velegnet, når du vil have en tilpas tung og kraftfuld bajonetsav til hurtigt at kunne rive ned, save over eller afkviste. For eksempel, hvis du skal save tynde grene over eller rive køkken og bad ned.

Den har ingen særlige finesser, men gør sit job uden vrøvl. Hvis du i forvejen har Bosch-værktøj i Power for All-systemet, bliver den rigtig prisbillig, da du slipper for at købe et batteri til den.

Praktisk størrelse og vægtret kraftfuldhastigheden kan reguleres
Kort batteritidret generende vibrationer

5. Black & Decker BDCR18

Let bajonetsav til enkle arbejdsopgaver

Type: Batteri Spænding: 18 V Batteritype: Li-ion Batteriindikator: Nej Batterikapacitet: 1,5 Ah Vægt: 1,5 kilo Hastighed ubelastet: 0-3000 slag/min Slaglængde: 22 mm Klingeskift uden værktøj: Ja Belysning: Nej Leveres med: 1 stk. savklinger Andet: 2 års garanti Brugsanvisning: PDF

Black & Decker BDCR18 (1x1.5Ah)

Black & Decker BDCR18 er en kompakt og let lavpris-bajonetsav i 18 volt-segmentet, der egner sig til enklere arbejdsopgaver. Den lave vægt er praktisk, når arbejdet udføres i mere komplicerede og fysisk krævende vinkler, for eksempel oversavning af ventilationsrør i loftshøjde.

BDCR18 har samtidig et gummieret håndtag, så den hviler godt i hånden. Konstruktionen er derudover ikke særlig robust, og virker ret plastikagtig og spinkel. Dens lette krop gør også, at det er svært at få præcision i savningen på grund af vibrationerne. Det kræver ret stor råstyrke at holde den stabilt. Den er derfor uegnet til nøjagtig savning eller nedrivning, især i tykkere materialer. Vi kunne eksempelvis ikke skære toppen af en kraftig hegnspæl af træ, fordi vibrationerne forhindrede os i at få et pænt resultat.

Derimod, er den velegnet til nedrivning eller savning af tyndere materialer indendørs. BDCR18 er også god til at fjerne krat eller save grene af mindre, fældede træer, hvis man ikke vil finde den store motorsav frem til arbejdet.

Bajonetsaven er nem at betjene

BDCR18 er en brugervenlig bajonetsav i den forstand, at den er ret spartansk udstyret. Når du skal save, så er det bare at klikke batteriet på og trykke på knappen til gasreguleringen. Vi mangler dog en mulighed for at låse den justerbare vinkel på bundpladen. Vi mangler også en markering på bundpladen, som vi kan følge for at save lige.

Bundpladen flyttes trinløst, og det er godt nogle gange, men andre gange er det bedre, hvis den er fast for at få bedre præcision. Det er nemt at skifte savklinge, da knappen er let at finde, og klingeskiftet foretages uden brug af værktøj. Du kan save i cirka 30 minutter, inden det er tid til at lade det op igen, så hvis man saver meget, så kan det være en ide at købe et ekstra batteri at skifte med. Har du flere B&D-værktøjer, kan du bruge samme batteri til flere produkter.

BDCR18 har også en fordel i, at manualen tydeligt beskriver, hvordan du skal anvende værktøjet i forskellige materialer for at få et så godt resultat som muligt.

Konklusion på test af bajonetsav Black & Decker BDCR18

Dette er en bajonetsav til enklere arbejdsopgaver, og som sådan gør den et godt stykke arbejde til en attraktiv pris.

*Black & Decker sælger også søstermodellen BDCR18N, der er identisk med dette produkt, dog med den forskel, at der ikke medfølger batteri og oplader.

Let og kompaktgodt håndtagbrugervenlig konstruktion
Ret kort batterilevetidmange vibrationeringen midtermarkering på foden

Mere om bajonetsave

Bajonetsaven bruges ofte til nedrivning, men kan anvendes til mange andre ting. Saven er imidlertid meget velegnet til netop nedrivning, da der findes en række forskellige klingetyper, så kan du nemlig nedbryde alt fra letbeton til flisebelagte badeværelser.

Men bajonetsaven kan som nævnt også bruges til andre opgaver. For eksempel, så bruger mange jægere en bajonetsav til håndtering af nedlagt vildt. Derudover, er denne savtype mange gange et glimrende værktøj, når man skal rydde i haven.

Det bliver i dag stadig mere almindeligt at vælge en batteridrevet bajonetsav, da der medfører flere fordele. Dels er den på mange steder mere praktisk at anvende, da du slipper for at tage højde for forlængerledningen. Dels risikerer du ikke at komme til at save strømledningen over. I dag har batterierne desuden så høj kapacitet, at de i bedste fald kan holde i flere timer. Ofte laver du skiftevis nedrivning, savning m.v. og andre arbejdsopgaver, så du i mellemtiden kan sørge for at lade batteriet op. Det er vores erfaring, at du med en hurtigoplader kan lade batteriet helt op på under en time. Det er ikke usædvanligt med en ladetid på helt ned til en halv time for "store" batterier med mange amperetimers ladekapacitet. De kabeldrevne bajonetsave har dog en lidt lavere pris, hvis man sammenligner to modeller med lignende ydeevne. Hvis dit budget er meget stramt, og du ikke har andet batteridrevet værktøj fra samme producent, som du kan bytte batterier med, så bør du måske alligevel overveje en kabeldrevet model.

Køb af bajonetsav

For at finde den bedste bajonetsav, skal du først undersøge dine behov. Skal du bare afkorte og save i ny og næ i privaten, behøver du nok ikke en model i lige så høj kvalitet, som hvis du arbejder med bajonetsaven til daglig.

Du bør også overveje, hvilke opgaver, du har tænkt dig at bruge bajonetsaven til. Skal du save i tykke og/eller hårde materialer, er det nemmest, hvis den har en større vægt og lave vibrationsværdier. Er det i stedet lettere arbejdsopgaver, så spiller det ikke så stor en rolle.

Funktioner som belysning og justerbar hastighed er gode at holde øje med. Du kan i så fald også arbejde under dårlige lysforhold, og du kan indstille hastigheden, så den passer til det materiale, du saver i. Bajonetsave har også forskellige slaglængder og kan håndtere forskellige typer af savklinger. Når du skal save i tykkere materialer, kræver det eksempelvis længere savklinger. Skal du save i metal, kræver det en savklinge med finere tænder. Savklingen og bajonetsavens specifikationer hænger sammen i dette tilfælde. På visse modeller kan du for eksempel justere bundpladen ved at skubbe den ud, så en længere savklinge bliver kortere, eller skubbe den ind mod savens krop, så du udnytter så stor en del af savklingen som muligt. Det er en god funktion.

Savklingens karakter spiller som nævnt også en rolle. Der findes savklinger til en række forskellige arbejdsopgaver, alt fra træ og metal til støbejern og rene nedrivningsklinger. Skal du rive en væg ned, kræver det nemlig en længere savklinge med grovere tænder, end hvis du bare skal afkorte et 10 millimeter metalrør. Sørg for at vælge den rette savklinge til arbejdsopgaven. Nogle gange medfølger der savklinger til bajonetsaven, men det er ikke sikkert, at de passer til dit formål.

Ud over bajonetsavklinger fås der også andet tilbehør til bajonetsaven, for eksempel skrabere, som du kan bruge til at skrabe tæpper, rester af maling og andet væk. Et andet eksempel er fugeskæreren, som kan bruge stil at skære flisefuger. Der findes også særlige klinger til at save i isolering og til at afkorte søm. Bajonetsaven er således et alsidigt værktøj. Du kan save i de fleste materialetyper. Ved nedrivning står du også over for mange forskellige materialetyper, og det er måske derfor, at den er blevet så populær til netop disse arbejdsopgaver. Men som sagt, den er lige så god at bruge til at save ud til et vindue eller afgrene et nyfældet træ.