1. Bedst i test

Hækkeklipper Test: 12 modeller til din hækkeklipning

Elina Blom

Opdateret 16. marts 2021

Skal det være en benzindrevet- eller akku-hækkeklipper? Vi har testet en række populære modeller og udpeger Husqvarna 115iHD45 til bedst i test. Det er en batteridrevet hækkeklipper, som passer til en bred målgruppe. Her får du en lækker klippefornemmelse med kun svage vibrationer.

Hækkeklipper Test: 12 modeller til din hækkeklipning

Hvis du er på jagt efter en hækkeklipper med en længere driftstid til længerevarende havearbejde, er en benzinhækkeklipper velegnet.

AL-KO Solo 163-70 bliver testens bedste benzinhækkeklipper, da den udmærker sig ved en god byggekvalitet og stærk ydeevne.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

Hækkeklipperne er blevet testet og udfordret udendørs i villahaver på forskellige hæktyper. De typer af hække der har været typisk forekommende, og som vi har klippet mest, har været liguster, thuja og hvidtjørn.

Både de benzindrevne og batteridrevne modeller er anvendt separat over lange perioder og sammenlignet side om side. Vi har testet hækkeklipperne ud fra en række parametre, hvor nogle af de vigtigste er:

  • Ydeevne: Hvor tykke grene kan hækkeklipperen klippe? Hvor lang er klippetiden i forhold til batteriets størrelse? Hvor meget af hækken kan den klippe i en bevægelse?

  • Konstruktion: Hvilke materialer har producenten anvendt? Hvor langt er sværdet? Hvor sidder knapper og bøjler?

  • Ergonomi: Hvor tung føles hækkeklipperen? Hvor velbalanceret ligger den i hånden? Kan håndtaget drejes, så det er nemt at klippe lodret? Hvordan er lydniveauet?

  • Brugervenlighed: Er det nemt at komme i gang med klippearbejdet? Hvor lettilgængelige og forståelige er alle knapper og bøjler?

Der er også taget højde for sikkerhedsfunktioner, opladningstider og selvfølgelig prisen - især den samlede pris, hvor både hækkeklipper, batteri og oplader er inkluderet.

Alle disse parametre er blevet vægtet i forhold til hinanden, og den samlede karakter for hver hækkeklipper afspejler vores opfattelse af, hvor god modellens ydeevne er i forhold til prisen.

Vi har testet nogle af markedets populære akku-hækkeklippere og benzindrevne modeller. Sammenlign priser og find tilbud på hækkeklippere på PriceRunner.

1. Husqvarna 115iHD45 - BEDST I TEST

Brugervenlig, kraftfuld og velbalanceret til en bred målgruppe

Type: Batteri Effekt: 36V Batteri: 2 Ah Li-ion Batteritid: Standard: 1 t 26 min (målt) | Eco-tilstand: 2 t 5 min (målt) Min/Ah: 41 Vægt: 3.985 g (målt, inklusiv batteri), 3.185 g (målt, eksklusiv batteri) Sværdlængde: 50 cm (målt) Støjniveau: 67,4 dB (målt) Roterende håndtag: Nej Brugermanual: PDF

Husqvarna 115iHD45

Husqvarna 115iHD45 er en batteridrevet hækkeklipper, som er konstrueret med en høj byggekvalitet, så man står med en lækker fornemmelse under hækkeklipningen.

Følelsen er lidt som at klippe i bomuld, når du fører maskinen over hækken. Det skyldes formentlig kombinationen af en let og støjsvag, men samtidig kraftfuld maskine.

Resultatet er desuden rigtig godt. Du får pæne snitflader, og maskinen knækker ikke grene af, når den ikke kan mere, men slukker i stedet af sig selv. Ved grene på mere end 1,5 centimeter i diameter begynder den at brokke sig lidt, så grænsen for modellens ydeevne ligger deromkring.

Desværre er sværdet ret kort, så har man en lidt bredere hæk, bør man overveje at opgradere til en model med en sværdlængde på mere end de 50 centimeter.

Den batteridrevne hækkeklipper fra Husqvarna har desuden en eco-tilstand, der er velegnet, hvis du tidligere har plejet hækken godt og derfor kun har tynde grene, der skal trimmes og beskæres. Du kan tydeligt mærke forskel på eco-tilstanden og fuld kraft – både i forhold til batteritiden og styrken.

Høj byggekvalitet sikrer lang levetid

Husqvarna 115iHD45 har en gennemtænkt konstruktion. Det halvmåneformede håndtag gør, at det er nemt at flytte hånden og få et greb, der passer i forskellige vinkler.

Sikkerhedsmæssigt kan vi godt lide, at du skal aktivere en startknap, før du kan starte hækkeklipperen. Dog savner vi en sikkerhedsbøjle foran, der ville betyde, at man skulle bruge dels et tohåndsgreb og dels styrke for at få hækkeklipperen startet.

115iHD45 har en rigtig god vibrationsdæmpning, som gør den behagelig at arbejde med - også i længere perioder. Batteritiden er også meget god, og opladningen går hurtigt. Opladeren er imidlertid ikke en almindelig station, som du klikker batteriet fast i, men en mere omstændelig udgave, som fylder mere.

Overordnet er det dog en rigtig god hækkeklipper, der passer til de fleste villaejere. Med den her hækkeklipper, der har en god ergonomi og byggekvalitet, vil du altså kunne klippe både lange og ret kraftige hække.

Let og velbalanceret lavt lydniveau relativt kraftfuldlækker klippefornemmelsegodt halvmånehåndtagsvage vibrationer
Kort sværdomstændeligt design på opladeren

Prissammenligning

Sammenlign priser
Servicegården Logo

Husqvarna 115iHD45 Hækkeklipper - Uden batteri & Lader

1.198 kr.
Midtdjurs Traktorlager A/S Logo

Husqvarna 115iHD45 batterihækkeklipper, uden batteri og lader og emballage

1.199 kr.
GPL Shop DK Logo

Husqvarna 115iHD45 Batteridrevet Hækkeklipper

1.245 kr.

2. AL-KO EnergyFlex HT 4055 - BEDSTE LAVPRISVALG

God til prisen og god til enkle til middelsvære hække

Type: Batteri Effekt: 40 V Batteri: 5 Ah Batteritid: 2 h 41 min (målt). Min/Ah: 32,2 Vægt: 4.044 g (målt, inklusive batteri), 2.612 g (målt, eksklusive batteri) Sværdlængde: 55 cm (målt) Lydniveau: 90,5 dB (målt) Andet: Du kan købe et batteribælte til vægtaflastning

AL-KO HT 4055 EnergyFlex

AL-KO EnergyFlex HT 4055 er en prisbillig hækkeklipper til sprøde, mellemstore hække – her taler vi hække med grene op til en centimeters tykkelse for at være nøjagtig. Bliver grenene tykkere, op til 1,5 centimeter eller derover, må den arbejde i længere tid og klemmer dem af i stedet.

Men i forhold til prisen gør den her model fra tyske AL-KO bestemt et godkendt stykke arbejde.

Arbejdstiden med et batteri på 5 amperetimer er op til 50 minutter, hvis du ikke belaster den alt for tungt, og det er også godt.

Hækkeklipperen er let at arbejde med og har håndtag med bue og delvist gummieret greb. Det giver dig et godt greb, mens du klipper. Knapper og funktioner er smart placeret, så de kan bruges af både højre- og venstrehåndede.

De eneste ulemper ved konstruktionen er, at akku-hækkeklipperen virker lidt skrøbelig, og at hækkeklipperen er meget følsom for, hvor hårdt du skal trykke for at starte den.

Eftersom du skiftevis trykker på startknappen og slipper igen, når du klipper hæk, og maskinen er så følsom, kan det ske, at den virker lidt træt i starten.

Interessant valgmulighed

Hækkeklipperen er godt balanceret og har ingen større problemer med vibrationer. Den vibrerer ganske vist en del, men ikke mere end man kan forvente, når vi tager højde for prisen, og på en måde som ikke generer.

EnergyFlex HT 4055 vejer nogenlunde det samme som andre hækkeklippere. Den har imidlertid en specialløsning med et batteribælte, der kan hjælpe mod trætte arme.

Hvordan fungerer sådan et batteribælte så? Jo, du har et cirka 1,2 meter langt kabel, som sluttes til hækkeklipperen. Kablet er igen sluttet til en adapter og et bælte, hvor du så tilslutter batteriet. Du kan altså bruge hækkeklipperen som normalt (med batteriet tilsluttet direkte) eller i stedet putte batteriet i bæltet.

Bæltet og adapteren vejer en del, men på den anden side aflaster du armene med cirka en tredjedel af vægten, og det kan være skønt med en hækkeklipper, da man ofte løfter den højt op og i besværlige vinkler.

Vi har testet løsningen i andre sammenhænge, hvor vi ikke har været helt tilfredse.

Det skyldes, at ledningen hænger løst ned lang siden. Det havde været godt, hvis den i stedet var fleksibel (automatisk trak sig sammen). Men med hækkeklipperen oplever vi ingen større problemer med at sidde fast i grene eller lignende, som vi gjorde, da vi testede løsningen på en motorsav.

Så i dette tilfælde er det en velkommen ekstrafunktion.

Andre smarte funktioner

AL-KO EnergyFlex HT 4050 kommer med en sværdbeskyttelse af hård plastic, der er nem at tage af og på.

Det finurlige ved det er, at du på den måde kan hænge hækkeklipperen op på væggen, enten lodret eller – takket være to ekstra skruer – vandret. At kunne hænge havemaskiner op på væggen for at holde værkstedet ryddeligt, er en meget velkommen tilføjelse, men det er langt fra alle producenter, som giver den mulighed. Hos nogle må man selv finde værktøjet frem og løse det.

Sværdlængden er lang i forhold til prisen, selvom man bliver snydt lidt af størrelsen (60 centimeter), men reelt er længden 55, fordi den mangler tænder i enderne.

AL-KO HT 4050 er velegnet, hvis du vil have en hækkeklipper til en lille eller mellemstor hæk med grene på omkring en centimeters tykkelse.

Velbalanceret og let at anvendenem at hænge opgodt arbejdsflow med tynde grenekan gøres lettere med batteribælte
Kan ikke klare kraftigere grenelidt følsomt tohåndsgreb

3. AL-KO Solo 163-70 - BEDSTE BENZINHÆKKEKLIPPER

Kraftfuld, ergonomisk og næsten ingen vibrationer

Type: Benzin Effekt: 48V Cylindervolumen: 22,2 cm³ Vægt: 5.300 g (målt) Tankvolumen: 0,44 L Sværdlængde: 70 cm Støjniveau: 78,2 dB (målt) Roterende håndtag: Ja Brugermanual: PDF

AL-KO Solo 163-70

AL-KO Solo 163-70 er en prisvenlig og afbalanceret benzinhækkeklipper med et langt sværd og meget god vibrationsdæmpning.

Trods hækkeklipperens høje vægt føles den ikke tung at arbejde med ved havearbejde i længere perioder. Dens gode vibrationsdæmper er nok en del af forklaringen på dette, og så har modellen ovenikøbet fjedre under motorkappen.

Desuden er AL-KO’s Solo 163-70 ergonomisk på den måde, at den har et gummibelagt håndtag, som kan vinkles både 45 og 90 grader. Det giver dig et godt greb og gør det lettere at klippe toppen og siderne af hækken.

Der er ekstra pluspoint for, at den tyske producent har placeret alle funktioner, så du kan nå dem, uanset om du er højre- eller venstrehåndet.

Ydeevnen i denne batteridrevne hækkeklipper er høj. Vi oplever ingen udfordringer med at klippe hverken tynde løvhække eller større granhække. Grene på 2 centimeter i diameter er ikke noget problem - selvom de selvfølgelig tager lidt længere tid end de tyndere grene. Dette kombineret med det meget lange sværd på 70 cm gør, at Solo 163-70 passer til flere forskellige slags hække.

Hurtigt i gang med hækkeklipningen

AL-KO Solo 163-70 har både choker og brændstofpumpe godt placeret, de er nemme at komme til, og så er de tilpas hårde – alt sammen for at sikre en hurtig start af benzinhækkeklipperen.

Luftfilteret er monteret med en skrue, så vedligeholdelse af maskinen kræver værktøj. Her havde det været mere praktisk med et filter, der kunne klikkes på. På den anden side drejer det sig kun om én skrue.

Hækkeklipperen reagerer hurtigt på gassen og er nem at få i gang, også hvis den ikke har været brugt i nogen tid. Desværre larmer den ret meget, så høreværn er en nødvendighed under brug.

Dens største ulempe er dog vægten på mere end 5 kg. Modellen er meget tung og derfor anstrengende at anvende i længere perioder.

En kraftkarl til større hække

Hvis ikke det var fordi, at modellen er så velbalanceret, som den er, så havde den høje vægt trukket karakteren længere ned, men da ydeevnen er så høj, sværdet langt og hækkeklipperen har en så god vibrationsdæmpning, er den alligevel rigtig let at bruge.

Det går først og fremmest hurtigt at klippe hækken, også hvis den er stor og kraftig. Solo 163-70 passer derfor til forbrugere, der har en ret kraftig og bred hæk - her kommer den bedst til sin ret.

Kraftfuldergonomiskvelbalanceret trods langt sværd meget god vibrationsdæmpning
Tungrelativt højlydt

4. Stihl HSA 86

Meget kraftfuld og effektiv hækkeklipning til dig, der vil klippe som en professionel

Type: Batteri Effekt: 36V Batteri: 6 Ah Li-Ion PRO Batteritid: 3 t 51 min (målt) Min/Ah: 38 Vægt: 5.174 g (målt, inklusiv batteri), 3.444 g (målt, eksklusiv batteri) Sværdlængde: 68 cm (målt) Støjniveau: 72,4 dB (målt) Roterende håndtag: Nej

Stihl HSA 86

Stihl HSA 86 er en meget kraftfuld batteridrevet hækkeklipper med et stort medfølgende batteri, så den kan bruges til længerevarende klippearbejde.

Den føles som en professionel maskine og vejer også derefter. Alene batteriet vejer næsten to kg. Hvis du ikke har brug for så lang batteritid og ønsker en lettere hækkeklipper, kan du tilkøbe et batteri med en lavere kapacitet for at nedbringe vægten.

Selve akku-hækkeklipperen er i øvrigt ergonomisk udformet med et godt greb og meget lidt skærebeskyttelse foran, så du får meget godt overblik over sværdet. Det beskytter dog ikke så godt mod grene på grund af sin størrelse. Med et par arbejdshandsker er det dog ikke noget problem.

Hækkeklipperen har en del vibrationer, men ikke noget der genererer nævneværdigt.

Forbedret skærebeskyttelse og ophængsøje

Stihl HSA 86 har et rigtig langt sværd, så kombineret med den kraftfulde motor, får du en akku-hækkeklipper, der klipper hækken ekstremt effektivt.

Den kan klare alle de grene, der kommer i vejen. Selv grene der er så tykke som 1,5 centimeter i diameter – hvilket er ret kraftigt for en hæk, selvom du ikke beskærer den regelmæssigt – klarer HSA 86 fra Stihl uden problemer. Større grene end det tærer dog lige lovligt meget på kræfterne.

Trods det tunge batteri er modellen godt afbalanceret. Akku-hækkeklipperen har desuden en tydelig batteriindikator og skærebeskyttelse af hård plast. Skærebeskyttelsen er forbedret, så du kan skære et hul ud på bagsiden og bruge det til ophæng, hvis du foretrækker det.

Professionel klipning med Stihl

Batteriet til HSA 86 er kompatibelt med flere af Stihls øvrige haveprodukter, eksempelvis plæneklippere, og kan derfor bruges til andre projekter. Hurtigopladeren oplader desuden batteriet meget hurtigt.

Sthil HSA 86 er velegnet til haveejere, der har meget brede og kraftige hække og derfor skal bruge en stærk ydeevne og effektiv maskine. Prisen er selvfølgelig derefter, men har du brug for en professionel maskine, så er dette et meget godt køb.

Meget kraftfuld hurtig opladninggiver godt overbliklangt sværd
Høj maskinvægt

5. AL-KO HT 2050

Meget god til formklipning og vedligeholdelse af mindre buske

Type: Batteri Effekt: 18V Batteri: 2,5 Ah Li-ion Batteritid: 1 t 10 min (målt) Min/Ah: 28 Vægt: 2.453 g (målt, inklusiv batteri), 2.080 g (målt, eksklusiv batteri) Sværdlængde: 58 cm (målt) Støjniveau: 65,6 dB (målt) Roterende håndtag: Nej Brugermanual: PDF

AL-KO HT 2050 EasyFlex

AL-KO HT 2050 er en let og fiks hækkeklipper, der egner sig glimrende til formklipning og lignende detaljearbejde.

Af en 18-voltsmaskine at være er den desuden ret kraftfuld. Sværdet klipper godt derudaf, og du sidder ikke fast i områder med mange grene i forskellig størrelse. Den har dog ikke kræfter til tykke grene - her står den bare og gnaver i dem.

Det er nærmere en ren vedligeholdelsesmaskine, du kan bruge, hvis du klipper hækken så tit, at grenene ikke når at blive tykke, eller hvis du har buske med tynde grene.

På oversiden af hækkeklipperen sidder der et vaterpas. I teorien er det en smart tilføjelse, især med tanke på, hvor god HT 2050 er til formklipning og detaljearbejde. Men i praksis fungerer det ikke så godt. Det er stort set umuligt at holde styr på, at vaterpasset er i lod, samtidig med at du holder øje med klippearbejdet.

Hækkeklipperen er imidlertid meget let at få overblik over, så du behøver ikke vaterpasset. I langt de fleste tilfælde kan du bare se igennem eller over bøjlen.

En mester til formklipning og enkel klipning

AL-KO HT 2050 har en rigtig god sværdbeskyttelse. Den er af hård plast og nem at tage af og på. Desuden er den udstyret med vinger, så du kan sætte skruer i og hænge den op. Endvidere er hækkeklipperen godt afbalanceret, og ergonomien er god i forhold til prisen - du har eksempelvis et solidt greb om maskinen med en tilpas fast sikkerhedsbøjle.

Batteritiden er på et godkendt niveau og rigeligt til en hæk i normal størrelse. Desværre har hækkeklipperen ingen batteriindikator.

HT 2050 er perfekt til forbrugere, der hurtigt vil kunne vedligeholde buske med tyndere grene eller som kan lide at formklippe buske, eksempelvis almindelig buksbom.

Kompakt letvægterfleksibel formklippergennemtænkte funktionervelbalanceret
Ingen batteriindikatorunødvendigt vaterpas

6. Stiga SHT 48 AE

Forener styrke og ergonomi i en vinderkombination

Type: Batteri Effekt: 48V Batteri: 2,5 Ah Lithium-ion Batteritid: 59 min og 50 s (målt) Vægt: 3.793 g Sværdlængde: 65 cm Roterende håndtag: Ja Brugermanual: PDF

Stiga SHT 48 AE

Stiga SHT 48 AE udmærker sig ved at kombinere masser af kraft, god ergonomi og høj byggekvalitet i en prisvenlig enhed. Denne hækkeklipper på batteri kan klare såvel små som store arbejdsopgaver. Uanset om det drejer sig om ældre hække med tykke grene eller vanskeligere sorter som hvidtjørn, så har den nok kraft til at lave rene og pæne snit.

SHT 48 AE har, ud over sin styrke i ydeevnen, en stor fordel i sit justerbare håndtag, der kan roteres i tre forskellige positioner. Under hækkeklipning vil du i størstedelen af tiden beskære hækken lodret, så håndtaget gør, at du får en god ergonomisk arbejdsstilling – selv ved vinklede snit.

Hurtig model som gør arbejdet let

Det lange sværd bidrager desuden til, at klipningen går hurtigt. Selvom hækkeklipperen vejer en del, føles arbejdet aldrig tungt eller smertefuldt for kroppen.

En ulempe ved SHT 48 AE er imidlertid sikringsknappen, som du skal trykke ind ved start. Den er lidt svær at komme til, men når du først har fået hækkeklipperen i gang, arbejder den sig gennem grene og hæk uden problemer.

Batteritiden er godkendt. Stiga-modellen klipper i næsten en hel time udstyret med et 2,5 Ah-batteri, og det kan være nok til en villahæk i normal størrelse, hvis du er dygtig til at klippe. Men hvis du på forhånd ved, at din hæk ikke er nogen "lille model", kan det være en fordel med et ekstra batteri, så du altid har et batteri at supplere med.

Håndtaget kan vinkleskraftfuldpæne snitlangt sværd
Sikringsknappens placeringret tung

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

7. Bosch Easy HedgeCut 18-45

Velegnet til enkle hække

Type: Batteri Effekt: 18 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid ubelastet: 2 h 10 min (målt) Min/Ah: 41 Vægt: 2.184 g (målt, inklusive batteri), 1.821 g (målt, eksklusive batteri) Sværdlængde: 47 cm (målt) Lydniveau: 80,8 dB (målt)

Bosch EasyHedgeCut 18-45 Hækkeklipper

Bosch Easy HedgeCut 18-45 er en ret let og kompakt hækkeklipper til små hække med relativt tynde grene.

Batteri-hækkeklipperen klipper uden problemer grene op til omkring en halv centimeter, men tykkere end det giver en ret høj belastning og et lidt dårligere flow i dit arbejde.

En af de store fordele ved Easy HedgeCut 18-45 er dog dens batteritid. Den kan klippe i lige over en time, inden den begynder at blive træt. Det er rigtig godt i forhold til prisen. Men de sidste fem minutter kan man godt mærke, at den er kørt træt.

Da det er en 18-voltsmaskine, kan batteriet bruges sammen med andet 18-voltsværktøj fra samme producent.

En enkel hækkeklipper

Generelt er det en virkelig enkel hækkeklipper. Den har ingen særlige finesser og har ikke engang batteriindikator.

Håndtagene er af tynd plastic, men selvom de ikke er gummierede, ligger maskinen godt i hånden – dels fordi den er så let, dels fordi den er godt balanceret.

En ulempe ved Bosch Easy HedgeCut 18-45 er, at dødmandsgrebet er meget følsomt over for håndens placering. Det er ikke en bue, men ligner næsten et anker, og når man drejer hækkeklipperen, mister den kontakten. Du skal næsten holde midt på, for at det skal fungere 100 %.

Det gode ved Bosch Easy HedgeCut 18-45 er, at den er let, har en god batteritid og er godt udformet til tynde hække. Og så fungerer vibrationsdæmpningen okay.

I den forstand er det en god hækkeklipper til prisen. Men den er ikke noget for dig, hvis du har en hæk med tykke grene - til de enkle hække er den derimod ganske oplagt at vælge.

Letkompaktkan dele batteri med andet Bosch-værktøjgod batteritid
Følsomt dødmandsgrebikke så kraftfuldtræt hen mod slutningen

8. MTD GHT 45/28

Justerbare gummibelagte håndtag og god ydeevne

Type: Benzindrevet Cylindervolumen: 22 cm³ Vægt: 4.732 g Tankvolumen: 0,2 L Sværdlængde: 48 cm Støjniveau: 82,4 dB (målt) Roterende håndtag: Ja

MTD GHT 45/28

MTD GHT 45/28 er en handy benzinhækkeklipper, der er let at starte. Den er relativt højlydt, men samtidig har den en ret høj ydeevne. Den kan blandt andet håndtere grene op til omkring 2,5 centimeter i diameter uden problemer.

En stor fordel er modellens roterende håndtag, der har to indstillinger; enten 45 eller 90 grader. Sammen med det praktiske gummibelagte håndtag gør det, at du får en relativt behagelig arbejdsgang.

Desværre trækker hækkeklipperens lidt dårlige vibrationsdæmpende egenskaber den ellers gode fornemmelse lidt ned. Efter et stykke tid bliver modellen anstrengende at holde. Det er dog en marginal forringelse af ergonomien, der er tale om, da ergonomien overordnet kan karakteriseres som god.

Venstrehåndede skal se sig for

Håndtaget og samlingen af det justerbare håndtag sidder lidt løst, hvilket trækker indtrykket af byggekvaliteten ned. Derudover er knapperne på hækkeklipperen placeret, så MTD GHR 48/25 kun passer til højrehåndede. Er du højrehåndet, så sidder brændstofpumpen godt placeret. Det samme gælder for chokeren, selvom personer med store fingre kan have vanskeligt ved at komme til den.

Sværdbeskyttelsen er produceret i ret tynd plast og dækker ikke hele sværdet. Kliklåsen til luftfilteret sidder dog godt og er nem at fjerne, så det er let at vedligeholde produktet.

GHT 45/28 har et ret kort sværd på 48 centimeter. Det er lidt ærgerligt med tanke på hækkeklipperens ellers høje ydeevne og gode justerbare håndtag. Med tanke på det passer hækkeklipperen bedst til mindre hække, men her er den også effektiv.

Drejeligt håndtaggod ydeevnegummibelagte håndtag
En del vibrationerpasser kun til højrehåndedehøjlydtutilstrækkelig sværdbeskyttelse

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

9. Stihl HS 45

Kraftfuld maskine der er let at opbevare

Type: Benzindrevet Cylindervolumen: 27,2 cm³ Vægt: 5.150 g Tankvolumen: 0,22 L Sværdlængde: 62 cm Støjniveau: 81,2 dB (målt) Roterende håndtag: Nej

Stihl HS 45 60cm

Stihl HS 45 er en kraftfuld benzin-hækkeklipper, der henvender sig til den gennemsnitlige villaejer. Modellen har en velafbalanceret modstand i gassen, så det ikke bliver anstrengende at holde den inde i længere perioder.

Desuden har den fartpilot, så du kan låse gassen i en bestemt stilling og dermed undgå trætte hænder. Du holder bare fast i håndtaget og lader hækkeklipperen klare arbejdet.

HS 45 kunne dog godt have været væsentlig mere ergonomisk. Vi forventede en bedre vibrationsdæmpning og lidt blødere håndtag end bare hård plast med tanke på prisen. Desværre er den også ret tung.

Disse egenskaber gør, at den samlet set bliver ret anstrengende at arbejde med efter et stykke tid. Du kan heller ikke justere håndtaget i forskellige vinkler, hvilket ellers ville give en bedre arbejdsstilling i forskellige positioner.

Kraftfuld hækkeklipper som gør sit arbejde

Stihl HS 45 klipper godt og har en høj ydeevne. Grene op til næsten tre centimeter i diameter er ikke noget problem. Først og fremmest har den en fordel i sit lange sværd, som gør, at benzinhækkeklipperen kan bruges til de fleste hække.

På trods af sværdlængden på godt 60 centimeter mister den ikke styrke i dybe og lidt kraftigere hække. I den forstand er det en imponerende hækkeklipper. Den er desuden let at starte, også hvis den ikke har været i brug i et stykke tid. Desværre er den ret støjende.

Alle knapper – med undtagelse af fartpiloten – er godt placeret og kan nås af både højre- og venstrehåndede. Sværdbeskyttelsen er af hård plast og er nem at tage af og på. Der er desuden et ophængsøje i håndtaget, så maskinen er nem at opbevare.

Overordnet er det en ret enkel, men kraftfuld hækkeklipper, der egner sig til mellemstore hække. Ergonomien kunne have været bedre, men fartpiloten gør den alligevel ret effektiv.

Høj ydeevneret langt sværd
Dårlig vibrationsdæmpningtungikke roterende håndtag

10. Husqvarna 122HD45

God vibrationsdæmpning og velegnet til mindre hække

Type: Benzindrevet Cylindervolumen: 21,7 cm³ Vægt: 4.915 g Tankvolumen: 0,3 L Sværdlængde: 45 cm Støjniveau: 75,9 dB (målt) Roterende håndtag: Nej Brugermanual: PDF

Husqvarna 122HD45

Husqvarna 122HD45 er en gedigen benzindrevet hækkeklipper til dig, der har en mindre hæk. Maskinen er effektivt vibrationsdæmpet, så den er bekvem at arbejde med, også i længere perioder.

Desværre har hækkeklipperen ikke gummihåndtag, men på grund af den gode vibrationsdæmpning, mærker du det næsten ikke. Derimod kan du mærke, at sværdet er meget kort, og det begrænser anvendelsesområderne.

Desuden kan du ikke indstille vinklen på sværdet, hvilket gør den mindre ergonomisk at arbejde med. Dog sidder alle knapper godt placeret for både højre- og venstrehåndede, hvilket er et plus.

Sværdbeskyttelsen har et udstanset hul, så du kan hænge hækkeklipperen op på væggen efter brug.

Ideel til dig der klipper hækken regelmæssigt

Husqvarna 122HD45 har en god ydeevne. Den kan både klare lidt tykkere grene af gran på omkring 1,5 til 2 centimeter diameter samt mere vildtvoksende hække, der skal trimmes. Sværdlængden på 45 centimeter gør imidlertid, at maskinen ikke egner sig til andet end relativt tynde hække - ikke de større og mere dybe af slagsen.

Du har hele tiden godt overblik over hækken, da Husqvarna har placeret greb og andre elementer, så de ikke er i vejen for udsynet.

Chokeren er desværre lidt hård og skarp at holde i. Vi synes også, at primeren til benzintilførslen er svær at få øje på, da den er gemt bag luftfiltersystemet. Skruen til luftfilteret er derimod let at komme til.

Det er en stor fordel, at du kan se hele brændstoftanken, der er gennemsigtig, og derfor kan have fuldt styr på, hvor meget du har tilbage at køre på.

Overordnet er 122HD45 en kraftfuld og god hækkeklipper til de lidt tyndere hække.

God ydeevne effektiv vibrationsdæmpninggod sværdbeskyttelse
Kort sværdintet drejeligt håndtag hård choker

11. Black & Decker GTC36552PC

Enkel akku-hækkeklipper med lang batteritid

Type: Batteri Effekt: 36V Batteri: 2 Ah Lithium-ion Batteritid: 1 t 25 min (målt) Min/Ah: 42 Vægt: 3.414 g (målt, inklusiv batteri), 2.792 g (målt, eksklusiv batteri Sværdlængde: 63 cm (målt) Støjniveau: 74,2 dB (målt) Roterende håndtag: Nej

Black & Decker GTC36552PC

Black & Decker GTC36552PC er en ret kraftfuld batteridrevet hækkeklipper, der passer til de fleste hæktyper, som man finder i den normale villahave. Grene op til 1,5 centimeters tykkelse er slet ikke noget problem. Er de større, risikerer hækkeklipperen dog at måtte give op, hvis du ikke går forsigtigt frem.

Desværre er GTC36552PC ret bagtung, selvom det medfølgende batteri er relativt let. Det kan blive lidt anstrengende, når du skal klippe en hæk i toppen.

På den anden side er hækkeklipperen samlet set ret let, så det er ikke noget uoverskueligt problem for brugeren. Køber du et større batteri, kan dette selvfølgelig ændre sig.

Godt fokus på sikkerhed og batteritid

Et stort plus er sikkerhedshåndtaget og 2-håndsafbryderen. Dels øger det sikkerheden på den måde, at børn har sværere ved at starte den. Dels er det smart udformet, så du nemt kan komme til det, uanset om du er højre- eller venstrehåndet.

Buen til den forreste håndbeskyttelse er ret stor sammenlignet med andre modeller på markedet. Det er af sort, hård plast og skygger desværre en del for udsynet til sværdet.

En anden ulempe er den medfølgende sværdbeskyttelse. Det er af blød plast og begynder at tage skade allerede efter en uges brug. Fordi det er blødt, er det også lidt besværligt at montere.

B&D GTC36552PC har en meget god batteritid. Dens sværdlængde på 63 centimeter er ikke velegnet til de allerbredeste hække, men er stadig lige over middel.

Vi havde i øvrigt gerne set, at sværdets ende havde en anden form, da hækkeklipperen af og til har tendens til at sidde fast og rive i grenene.

På trods af det ret kraftige sværd og modstanden det giver, når du klipper, så er batteritiden alligevel på linje med flere professionelle maskiner på markedet. Med tanke på prisen er dette et stort plus.

Kraftfuld men uden så mange finesser

Mange hækkeklippere i denne klasse er udstyret med en finklipningsfunktion, så du ikke sløser med batteriet, når du klipper hække med tyndere grene. Finklipningsfunktionen reducerer helt enkelt maskinens omdrejningstal.

Hos Black and Decker har man med sin hækkeklipper GTC36552PC på 36V valgt en impulsfunktion. Tanken er, at den skal give ekstra kraft, hvis du sidder fast. I praksis synes vi dog ikke, at det er særlig brugbart.

Derudover har hækkeklipperen ikke så mange finesser. Den gør sit arbejde, og den gør det med et klart bestået resultat.

GTC36552PC er velegnet, hvis du er ude efter en hækkeklipper i lavprisklassen med en rigtig lang batteritid – eksempelvis hvis du har en stor og lang hæk – men ikke har så meget fokus på ergonomi og finesse.

Meget lang batteritidhøj sikkerhed
Bagtungdårlig sværdbeskyttelse

12. Stihl HSA 56

Skarp klinge og kraftfulde snit

Type: Batteri Effekt: 36V Batteri: 1,6 Ah Lithium-Ion COMPACT Batteritid: 40 min og 55 sek (målt) Vægt: 3.660 g (målt) Sværdlængde: 54 cm Roterende håndtag: Nej

Stihl HSA 56

Stihl HSA 56 er en lidt mindre, men stadigvæk ret tung batteridrevet hækkeklipper, der giver fine snit med tilpas styrke i.

Det medfølgende batteri i vores sæt er det mindste, AK 10, og det svarer til 1,6 Ah. Vi får en batteritid på cirka 40 minutter.

Hvis du har en villahave i normal størrelse, kan det være smart at gå en batteristørrelse op eller alternativt købe to batterier, som du kan skifte mellem, hvis du skal kunne nå at klippe hele hækken. Batteritiden er på et godkendt niveau for et batteri i denne størrelsesklasse.

Det, vi savner for at kunne give en bedre karakter, er et roterende håndtag, der i første omgang er et ergonomisk spørgsmål. Så længe du bruger hækkeklipperen til vandret klipning, er det nemt at trykke den forreste bøjle ind, så den klipper. Men når du skal klippe lodret, bliver bevægelsen i bøjlen så kort, at det bliver ubehageligt efter et stykke tid. Det kræver lidt for mange kræfter.

Kombineret med at sværdet er ret kort, gør dette, at 80 procent af klippetiden virker knap så ergonomisk.

Godt resultat men ikke så behagelig at bruge

En fordel ved HSA 56 er, at den også kan håndtere ældre hække med tykke grene. Kniven er således af meget høj kvalitet. Den klipper fine, rene snit, og vi er virkelig imponerede over klipperesultatet. Kvaliteten på sværdet sammen med den stærke ydeevne gør, at hækkeklipperen på dette punkt virker som en professionel maskine.

Du behøver i øvrigt ikke at bekymre dig om at beskadige sværdet, når du bevæger dig langs jorden, da den har en smart konstruktion, som beskytter sværdet.

Samlet set gør HSA 56 et kanongodt stykke arbejde med hækkeklipningen, men det ville være godt med en forbedret ergonomi.

Fin klingekraftfuld gedigen byggekvalitet
Ikke ergonomiskikke drejeligt håndtagkort sværd

Godt at vide om hækkeklippere

Med en effektiv hækkeklipper derhjemme kan du hurtigt få styr på selv den mest genstridige hæk, så du kan opnå et fint resultat.

Men hvilken model skal man købe? I vores test ovenfor gennemgår vi flere populære modeller på markedet, så du kan se, hvilken hækkeklipper der er bedst – både den bedste batteri-hækkeklipper og hækkeklipper med benzin kårer vi.

Et andet ofte stillet spørgsmål er derudover: Hvornår er det så tid til at tage sin hækkeklipper i brug?

Nogle siger før Sankt Hans, mens andre fluks siger i løbet af juli, da der her er mindre sandsynlighed for at finde fuglereder med unger inde i hækken. Hækkeklipningen skal dog ikke være senere end august af hensyn til hækkens nye skud, så de kan nå at modne, inden det bliver frostvejr.

Tidspunktet for hækkeklipning er dog også et spørgsmål om hæktypen. En bøgehæk kan eksempelvis klippes en gang om året omkring juli, mens ligusterhækken bør trimmes to gange i henholdsvis juni og august, lyder anbefalingen.

Købsguide til hækkeklipper: Vælg den rette model

Når du køber hækkeklipper, er det vigtigt at vælge en model, der passer til din hæktype.

Liguster, thuja og fjeldribs er eksempler på typer af hække, der ikke kræver en specielt kraftfuld hækkeklipper. Det skyldes, at disse hække er relativt bløde, og fordi deres grene sjældent bliver særlig tykke - så længe du holder dem nede.

Har du derimod en ældre hæk med tykke grene, skal du bruge mere kraft. Hvidtjørn er et eksempel på en hæktype, der kræver lidt mere af maskinen.

En hækkeklipper består overordnet af en motor, et sværd med kniv og bøjler, som du holder hækkeklipperen i.

For at undgå eventuelle skader er de også udstyret med flere sikkerhedsfunktioner. Det er for eksempel normalt, at du skal holde i den bagerste bøjle samtidig med at du trykker den forreste bøjle fremad for at starte hækkeklipperen. En anden sikkerhedsfunktion plejer at være en knap, der skal trykkes ind ved start samtidig med at du holder i bøjlerne.

Det er et fysisk krævende arbejde at klippe hæk. Jo bedre din hækkeklipper er, desto lettere går klipningen.

Forskellige typer af hækkeklippere

  • Benzindrevet hækkeklipper

  • Batteridrevet hækkeklipper

  • Elektrisk hækkeklipper med ledning

Hvilken type hækkeklipper du skal vælge, afhænger af dine behov.

Batteridrevet hækkeklipper

De batteridrevne modeller, der også omtales som akku-hækkeklippere, har ændret sig meget de seneste år og kommer i dag med en god batterikapacitet og masser af styrke. Har du en normal villahave med hæk omkring, kommer du meget langt med en batteridrevet hækkeklipper.

Overvejer du en hækkeklipper med batteri, skal du være opmærksom på, at butikker kan forhandle hækkeklippere med og uden batteri – har modellen ikke et medfølgende batteri, så omtales hækkeklipperen oftest som ”solo”.

Det kan i øvrigt være en god idé at tilkøbe et ekstra batteri til hækkeklipperen, så du altid har et opladet batteri at kunne skifte til.

Benzindrevet hækkeklipper

Den professionelle vælger derimod ofte en benzindrevet model for at slippe for at skulle spekulere på opladning af batterier. Men selv på det felt går udviklingen mod hækkeklippere på batteri.

Elektrisk hækkeklipper med ledning

Hækkeklippere med ledning er mest velegnet for dig, der har en meget lille hæk med små afstande i haven. Eftersom du under hækkeklipning skal tage højde for både lodret og vandret klipning, kan ledningen være en stor begrænsning i arbejdet. Dels fordi du skal have forlængerledninger, dels fordi ledningen nemt kommer i vejen med risiko for at blive klippet over.

Vælger du en el-hækkeklipper, er det ofte, fordi du har en lille, lav og enkel hæk at holde. Ellers er en kabelfri model at foretrække.

5 tips når du klipper hæk

1. Klip hækken i A-form. Den skal være lidt smallere foroven end forneden, for så kommer solstrålerne ind til alle blade, og hækken bliver tæt og fin hele vejen ned.

2. Når hækken er vokset til den ønskede højde, så klip den altid i samme højde. Så tager du kun den nye tilvækst, og det bliver nemmere at holde hækken pæn.

3. Er det en nyplantet hæk (ikke af en "færdigvokset" sort), bør du klippe den et godt stykke ned med det samme. Hækken forgrener sig, hvor du klipper den, og hvis den skal være tæt forneden, skal du klippe den lavt første gang. Derefter klipper du den cirka 10-15 centimeter ned hvert år. På den måde får du en pæn, tæt hæk hele vejen fra bund til top.

4. Brug altid beskyttelsesudstyr, når du klipper hæk. Handsker, beskyttelsesbriller og beskyttelsesjakke anbefales.

5. Glem ikke at drikke vand undervejs. Det er en fysisk aktivitet at klippe hæk, og hækkeklipningen går bedre, hvis du holder hjernen og kroppen klar imens.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.