Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Hækkeklipper: 11 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 18.03.2019

Vi har testet hækkeklippere og udpeger Ryobi RHT36C60R15 til bedst i test. Det er en gennemtænkt batteridrevet hækkeklipper med god ergonomi og smarte funktioner, hvilket er en rigtig vinderkombination.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle test selv og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Hækkeklipperne er testet udendørs i rigtige villahaver på forskellige hæktyper. De er både anvendt separat over lange perioder og sammenlignet side om side.

De typer hæk der har været almindeligst forekommende, har været thuja, hvidtjørn og liguster. Hækkeklipperne er testet på en række punkter, hvoraf nogle af de vigtigste er:

 • Ydeevne
  Hvor tykke grene kan hækkeklipperen klippe? Hvor lang er klippetiden i forhold til batteriets størrelse? Hvor meget af hækken kan den klippe i et strøg?

 • Konstruktion
  Hvilke materialer har producenten benyttet? Hvor langt er sværdet? Hvor sidder knapper og bøjler?

 • Ergonomi
  Hvor tung føles hækkeklipperen? Hvor velbalanceret ligger den i hånden? Kan håndtaget drejes, så det er nemt at klippe lodret? Hvordan er lydniveauet?

 • Brugervenlighed
  Er det nemt at komme i gang med at klippe? Hvor lettilgængelige og forståelige er knapper og bøjler?

Der er også taget højde for sikkerhedsfunktioner, opladningstider og selvfølgelig prisen - især den samlede pris, hvor både hækkeklipper, batteri og oplader er inkluderet. Alle ovennævnte punkter er blevet vægtet, og karakteren afspejler vores opfattelse af, hvor god hækkeklipperens ydeevne er i forhold til prisen.

Bedst i test

Ryobi RHT36C60R15

Gennemtænkt med smarte funktioner til en bred målgruppe

Type: Batteridrevet Batteri: 1,5 Ah Effekt: 36 V Batteritid: 30 min (målt) Min/Ah: 20 Vægt: 4.266 g (målt, inklusive batteri), 3.344 g (målt, eksklusive batteri) Lydniveau: 75,3 dB (målt) Sværdlængde: 70 cm (målt)

Ryobi RHT36C60R15 er en hækkeklipper med rigtig stor sværdlængde og flere smarte funktioner. En af de ekstra gode funktioner er hedge swipe. I princippet er det som en lille hajfinne på sværdet, der hjælper med at lede grene fra hækken til side, når du klipper den. Det fungerer over forventning. Funktionen kommer rigtig til sin ret, når du klipper oversiden af hækken, fordi det ellers kan være svært at komme til at rydde deroppe. En anden styrke ved RHT36C60R15 er, at du kan vinkle håndtaget både 45 og 90 grader. Funktionen til at reducere omdrejningstallet, er derimod smartest i teorien. I praksis gør denne finklipningsfunktion næsten ingen forskel, når man klipper. Ergonomien er derimod god. Hækkeklipperen er velbalanceret og har et lækkert, gummieret håndtag, som giver et godt greb.

Ryobi RHT36C60R15 har en høj ydeevne. Den klarer uden problemer grene op til cirka 1,5 centimeter i diameter, hvilket omfatter de fleste hække. Tykkere grene har den af og til tendens til at rive af og andre gange ikke at kunne overkomme. Batteritiden er desværre ret kort. Vi anbefaler, at du køber et ekstra batteri på mindst 2 Ah, så du kan skifte mellem dem ved behov. Dette gør dog, at prisen stikker lidt af. Det er imidlertid en fordel, at modellen er en del af Ryobis One Plus-systemet, så du kan dele batteri med alle andre 36-voltsmaskiner i sortimentet. Vi giver thumbs up for, at batteriindikatoren er synlig for brugeren. Der er også thumbs up for håndbeskyttelsen, der er af gennemsigtigt plastic, så du har godt udsyn over sværdet. Den medfølgende sværdbeskyttelse er af hård plast og løser sin opgave. Vi savner dog en børnesikring på hækkeklipperen. Den er meget nem at starte, og du bør derfor tage batteriet af efter brug, hvis du har børn i hjemmet. RHT36C60R15 er på mange måder en rigtigt god hækkeklipper. Det lange sværd gør, at du nemt kan klippe lidt bredere hække, og de smarte funktioner gør den brugervenlig. Køber du et ekstra batteri, får du en rigtigt god brugeroplevelse, hvis du har en hæk i normal størrelse.

God ergonomivelbalanceret god til blandede hække smart finne på sværdet
Kort batteritidingen børnesikring
Bedste benzinhækkeklipper

AL-KO Solo 163-70

Stærk, ergonomisk og næsten igen vibrationer

Type: Benzin Vægt: 5.300 g (målt) Effekt: 48 V Lydniveau: 78,2 dB (målt) Sværdlængde: 70 cm

AL-KO Solo 163-70 er en prisbillig benzinhækkeklipper med langt sværd, god balance og meget god vibrationsdæmpning. Trods maskinens høje vægt bliver den ikke tung at arbejde med i længere perioder. Vibrationsdæmpningen er nok en stor bidragende årsag til dette, hækkeklipperen har oven i købet fjedre under chassiset. Desuden er den ergonomisk på den måde, at du kan stille den i både 45 og 90 graders vinkel, og den har gummieret håndtag, så du får et solidt greb om den. Også et ekstra plus fordi alle funktioner er placeret, så du kan nå dem, uanset om du er højre- eller venstrehåndet. Ydeevnen er høj. Vi har ingen problemer hverken med at klippe tynd løvhæk eller tyk granhæk. Grene på 2 centimeter er ikke noget problem - selvom de selvfølgelig tager lidt længere tid end de tyndere. Dette kombineret med det rigtig lange sværd gør, at Solo 163-70 passer til en lang række hække.

AL-KO Solo 163-70 har både choker og primer godt placeret, du kan nemt komme til dem, og de er tilpas hårde. Luftfilteret er sat fast med en skrue, og vedligeholdelse kræver derfor værktøj. Det havde været mere praktisk med et klikfilter. På den anden side er der kun én skrue. Solo 163-70 reagerer hurtigt på gassen og er nem at få i gang, også hvis den har stået stille i nogen tid. Desværre larmer den ret meget, så høreværn er en nødvendighed når du klipper. Dens største ulempe er dog vægten. Den er meget tung og derfor anstrengende at arbejde med i længere perioder. Havde den ikke været så velbalanceret, havde det trukket karakteren længere ned, men da ydeevnen er så høj, sværdet langt og hækkeklipperen har så god vibrationsdæmpning, er den alligevel rigtig let at bruge. Det går først og fremmest hurtigt at klippe hækken, selvom den er stor og kraftig. Solo 163-70 passer derfor til forbrugere, der har en ret kraftig og bred hæk - så kommer den bedst til sin ret.

Stærkergonomiskvelbalanceret trods langt sværdmeget god vibrationsdæmpning
Tungrelativt højlydt

Husqvarna 115iHD45

Brugervenlig, stærk og velbalanceret til en bred målgruppe

Type: Batteridrevet Effekt: 36 V Batteri: 2 Ah Batteritid: Standard: 1 h 26 min (målt). Øko-tilstand: 2 h 5 min (målt) Min/Ah: 41 Vægt: 3.985 g (målt, inklusive batteri), 3.185 g (målt, eksklusive batteri) Sværdlængde: 50 cm (målt) Lydniveau:67,4 dB (målt)

Husqvarna 115iHD45 er en hækkeklipper med høj byggekvalitet og lækker fornemmelse, mens du klipper. Følelsen er lidt som at klippe i bomuld, når du fører den over hækken. Dette skyldes formentlig kombinationen af en let og støjsvag, men samtidig kraftfuld maskine. Resultatet er desuden rigtig godt. Du får pæne snitflader, og den knækker ikke grene af, når den ikke kan mere, men slukker helt enkelt. Ved grene tykkere end 1,5 centimeter i diameter begynder den at brokke sig lidt, så grænsen for denne hækkeklippers ydeevne ligger deromkring. Desværre er sværdet ret kort, så har man en lidt bredere hæk, bør man overveje en opgradering. Hækkesaksen har en øko-tilstand, der er velegnet, hvis du har vedligeholdt hækken godt tidligere år og derfor kun har tynde grene, der skal studses af. Du kan tydeligt mærke forskel på øko og fuld kraft, både i batteritid og styrke.

Husqvarna 115iHD45 har en gennemtænkt konstruktion. Det halvmåneformede håndtag gør, at det er nemt at flytte hånden, og få et greb, der passer i forskellige vinkler. Sikkerhedsmæssigt kan vi godt lide, at du skal aktivere en startknap, før du kan aktivere hækkeklipperen. Vi savner imidlertid en sikkerhedsbøjle foran, så det kræver et tohåndsgreb og styrke at få den i gang. 115iHD45 har rigtig god vibrationsdæmpning, som gør den behagelig at arbejde med, også i længere perioder. Batteritiden er også meget god, og opladningen går hurtigt. Opladeren er imidlertid ikke en almindelig station, som du klikker batteriet fast i, men en mere omstændelig udgave, som fylder mere. Overordnet er det dog en rigtigt god hækkeklipper, der passer til de fleste villaejere. Du kan klippe lange, ret kraftige hække med en hækkeklipper med god ergonomi og byggekvalitet.

Let og velbalanceret lavt lydniveau relativt kraftfuldlækker klippefornemmelsegodt halvmånehåndtagsvage vibrationer
Kort sværdomstændeligt design på opladeren

MTD GHT 45/28

Drejelige, gummierede håndtag og god ydeevne

MTD GHT 45/28 er en letstartet og handy hækkeklipper. Den er relativt højlydt, men samtidig har den også en ret høj ydeevne. Den kan klare grene op til omkring 2,5 centimeter uden problemer. En stor fordel er det vinklede håndtag, som desuden har to indstillinger, enten 45 eller 90 grader. Dette sammen med de velgummierede greb gør, at du får en relativt bekvem arbejdsgang. Desværre bliver den gode fornemmelse trukket en del ned af, at hækkeklipperen har dårlig vibrationsdæmpning. Efter et stykke tid bliver den anstrengende at holde, trods alle fordelene. Det er dog en marginal forringelse af ergonomien, da den alligevel overordet kan klassificeres som god.

Håndtaget og sammensætning af det justerbare håndtag er lidt løst, hvilket trækker ned på indtrykket af byggekvaliteten. Derudover er knapperne placeret, så MTD GHT 45/28 kun passer til højrehåndede. Er du højrehåndet, så er primeren godt placeret. Det samme gælder chokeren, selvom personer med store fingre kan have svært ved at komme til den. Sværdbeskyttelsen er lavet af ret tynd plastic og dækker desværre ikke helt. Kliklåsen til luftfilteret sidder godt og er samtidig nem at fjerne, hvilket gør det nemt at vedligeholde. GHT 45/28 har er ret kort sværd. Det er lidt synd med tanke på ydeevnen og det vinklede håndtag. Dette taget i betragtning, passer den bedst til mindre hække, men der klarer den arbejdet tidseffektivt.

Drejeligt håndtaggod ydeevnegummieret greb
En del vibrationerpasser kun til højrehåndedehøjlydtutilstrækkelig sværdbeskyttelse

Stihl HSA86

Meget kraftfuld og tidseffektiv afvirkning, når du vil klippe som en professionel

Type: Batteridrevet Effekt: 36 V Batteri: 6 Ah Batteritid: 3 h 51 min (målt) Min/Ah: 38 Vægt: 5.174 g (målt, inklusive batteri), 3.444 g (målt, eksklusive batteri) Sværdlængde: 68 cm (målt) Lydniveau: 72,4 dB (målt)

Stihl HSA86 er en meget kraftfuld hækkeklipper med stort, medfølgende batteri, så den kan holde til at klippe rigtig længe. Den føles som en professionel maskine, men den vejer også derefter. Alene batteriet vejer næsten to kilo. Hvis du ikke har behov for så lang batteritid og vil have en lettere hækkeklipper, kan du tilkøbe et batteri med lavere kapacitet for at reducere vægten. Selve hækkeklipperen er i øvrigt ergonomisk udformet med godt greb og meget lidt beskyttelse foran, så du får meget godt overblik over sværdet. Det beskytter dog ikke så godt mod grene, netop på grund af størrelsen. Med et par arbejdshandsker er det dog ikke noget problem. Hækkeklipperen har en del vibrationer, men ikke så det forstyrrer nævneværdigt.

Stihl HSA86 har et rigtig langt sværd. Sammen med den kraftfulde motor afvirker hækkeklipperen hækken ekstremt tidseffektivt. Den kan klare alle de grene, der kommer i dens vej. Selv dem der er så tykke som 1,5 centimeter - hvilket er ret kraftigt for en hæk, selvom du ikke beskærer den regelmæssigt - klarer HSA86 problemfrit. Tykkere end det tærer derimod lige lovlig meget på kræfterne. På trods af det tunge batteri er balancen godkendt. Endvidere har den en tydelig batteriindikator og sværdbeskyttelse af hård plast. Sværdbeskyttelsen er forberedt til at kunne skære et hul ud på bagsiden og anvende det til ophængning, hvis du ønsker det. Hurtigopladeren oplader batteriet meget hurtigt. Batteriet er kompatibelt med flere af Stihls øvrige haveprodukter, eksempelvis plæneklippere, og kan derfor benyttes til andre formål. Stihl HSA86 passer til brugere, der har en meget bred og kraftig hæk og derfor skal bruge kraften og tiden. Prisen er selvfølgelig derefter, men hvis du har behov for en professionel maskine, er dette et meget godt køb.

Meget kraftfuld hurtig opladninggiver godt overbliklangt sværd
Høj maskinvægt

AL-KO HT 2050

Meget god til formklipning og vedligeholdelse af tynde buske

Type: Batteridrevet Effekt: 18 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid: 1 h 10 min (målt) Min/Ah: 28 Vægt: 2.453 g (målt, inklusive batteri), 2.080 g (målt, eksklusive batteri) Sværdlængde: 58 cm (målt) Lydniveau: 65,6 dB (målt)

AL-KO HT 2050 er en let og fiks hækkeklipper, der egner sig glimrende til formklipning og lignende detaljearbejde. Af at være en 18-voltsmaskine er den desuden ret kraftfuld. Sværdet klipper godt derudaf, og du sidder ikke fast i filtrede områder med mange grene i forskellig størrelse. Den har dog ikke kræfter til tykke grene, der bliver den bare stående og gnaver. Dette er nærmere en ren vedligeholdelsesmaskine, hvis du klipper hækken så tit, at genene ikke når at blive tykke, eller hvis du har buske med tynde grene. På oversiden af hækkesaksen sidder der et vaterpas. I teorien er det en smart tilføjelse, især med tanke på, hvor god HT 2050 er til formklipning og detaljearbejde. Men i praksis fungerer det ikke så godt. Det er stort set umuligt at holde styr på, at vaterpasset er i lod, samtidig med at du holder øje med hækkeklipningen. Hækkeklipperen er imidlertid meget let at få overblik over, så du behøver ikke vaterpasset. I langt de fleste tilfælde kan du bare se igennem eller over bøjlen.

AL-KO HT 2050 har en rigtig god sværdbeskyttelse. Det er af hård plast og nemt at tage af og på. Desuden er det udstyret med vinger, så du kan sætte skruer i og hænge den op. Endvidere er hækkeklipperen vedbalanceret, og ergonomien er god i forhold til prisen - du har eksempelvis et solidt greb om maskinen med en tilpas fast sikkerhedsbøjle. Batteritiden er godkendt og rigelig til en hæk i normal størrelse. Desværre har hækkeklipperen ingen batteriindikator. HT 2050 er perfekt til forbrugere, der hurtigt vil kunne vedligeholde buske med tyndere grene eller som kan lide at formklippe buske, eksempelvis buksbom.

Kompakt letvægterfleksibel formklippergennemtænkte funktionervelbalanceret
Ingen batteriindikatorunødvendigt vaterpas

Stiga SHT 48 AE

Forener kraft og ergonomi i en vinderkombination

Type: Batteridrevet Målt vægt: 3.793 g Batteri: 2,5 Ah Effekt: 48 V Målt batterilevetid: 59 min og 50 s Sværdlængde: 65 cm

Stiga SHT 48 AE udmærker sig ved at kombinere masser af kraft, god ergonomi og høj byggekvalitet i et prisgunstig enhed. Denne batteridrevne hækkeklipper kan klare såvel små som store arbejdsopgaver. Uanset om det drejer sig om ældre hække med tykke grene eller vanskeligere sorter som hvidtjørn, så har den nok kraft til at lave rene og pæne snit.

SHT 48 AE har, ud over kraften, en stor fordel i sit justerbare håndtag. Fordi du størstedelen af tiden kommer til at beskære hækken lodret, giver håndtaget dig en god ergonomi, selv ved vinklede snit. Det lange sværd bidrager samtidig til, at klipningen går hurtigt. Selvom hækkeklipperen vejer en del, bliver arbejdet aldrig tungt eller smertefuldt for kroppen.

En ulempe ved SHT 48 AE er imidlertid sikringsknappen, som du skal tykke ind ved start. Den er lidt svær at komme til, men når du først har fået hækkeklipperen i gang, klipper den uden problemer.

Batteritiden er godkendt. Stiga-modellen klipper i næsten præcis en time udstyret med et 2,5 Ah-batteri, og det kan være nok til en villahæk i normal størrelse, hvis du er dygtig til at klippe. Men hvis du på forhånd ve,d at din hæk ikke er nogen "lille model", kan det være en god idé at købe et ekstra batteri.

Håndtaget kan vinkeskraftfuldpæne snitlangt sværd
Sikringsknappens placeringret tung

Stihl HS45

Stærk og let at opbevare

Type: Benzin Vægt: 5.150 g Effekt: 0,75 kW Cylindervolumen: 27,2 cm³ Omdrejningstal: X rpm Lydniveau: 81,2 dB (målt) Benzintank: 0,22 l Sværdlængde: 62 cm

Stihl HS45 er en stærk hækkeklipper, der henvender sig til den gennemsnitlige villaejer. Den har en veltilpasset modstand i gassen, så det ikke bliver anstrengende at holde den inde i længere perioder. Desuden har den fartpilot, så du kan låse gassen i en bestemt stilling og dermed undgå trætte hænder. Du holder bare fast i håndtaget og lader hækkeklipperen klare arbejdet. HS45 kunne dog godt have været væsentlig mere ergonomisk. Vi forventede en bedre vibrationsdæmpning og lidt blødere håndtag end bare hård plast med tanke på prisen. Desværre er den også ret tung. Disse egenskaber gør, at den samlet set bliver ret anstrengende at arbejde med efter et stykke tid. Du kan heller ikke vinkle den i forskellige stillinger.

Stihl HS45 klipper godt og har en høj ydeevne. Grene op til næsten tre centimeter er ikke noget problem. Først og fremmest har den en fordel i det lange sværd, som gør, at den passer til de fleste hække. På trods af længden mister den ikke styrke i dybe og lidt kraftigere hække. I den forstand er det en imponerende hækkeklipper. Endvidere er den let at starte, også efter at have stået stille i et stykke tid. Desværre er den dog ret højlydt. Alle knapper undtagen fartpiloten er godt placeret og kan nås af både højre- og venstrehåndede. Sværdbeskyttelsen er af hård plast og nem at tage af og på. Der er et ophængningsøje i håndtaget, så den er nem at opbevare. Overordnet er dette en ret enkel, men stærk hækkeklipper, der passer til mellemstore hække. Ergonomien kunne have været bedre, men fartpiloten gør den alligevel ret tidseffektiv.

Høj ydeevneret langt sværd
Dårlig vibrationsdæmpningtungikke drejeligt håndtag

Husqvarna 122HD45

God vibrationsdæmpning og velegnet til mindre hække

Type: Benzin Cylindervolumen: 21,7 cm³ Omdrejningstal: 7.800 rpm Vægt: 4.915 g Lydniveau: 75,9 dB (målt) Benzintank: 0,3 l Sværdlængde: 45 cm

Husqvarna 122HD45 er en gedigen hækkeklipper, hvis du har en mindre hæk. Maskinen er effektivt vibrationsdæmpet, så den er bekvem at arbejde med, også i længere perioder. Desværre har hækkeklipperen ikke gummierede greb, men takket være den gode dæmpning, mærker du det næsten ikke. Derimod kan du mærke, at sværdet er meget kort, og det begrænser anvendelsesområderne. Desuden kan du ikke indstille vinklen på sværdet, hvilket gør den mindre ergonomisk at arbejde med. Derimod sidder alle knapper godt placeret for både højre- og venstrehåndede, hvilket er et plus. Sværdbeskyttelsen har udstansede huller, så du kan hænge hækkeklipperen op på væggen.

Husqvarna 122HD45 har en god ydeevne. Den kan både klare lidt tykkere grene af gran, omkring 1,5-2 centimeter - og mere vildtvoksede hække, der skal friseres. Sværdlængden gør imidlertid, at den ikke egner sig til andet end relativt tynde hække - ikke dybde. Du har hele tiden godt overblik over hækken, da Husqvarna har placeret greb og andre ting, så de ikke er i vejen for udsynet. Chokeren er desværre lidt hård og skarp at holde i. Vi synes også, at primeren er svær at få øje på, da den er gemt bag ved luftfilterkappen. Luftfilterskruen er derimod let at komme til. Det er en stor fordel, at du kan se hele benzintanken og derfor har fuldt styr på, hvor meget saft du har tilbage. Overordnet er 122HD45 en stærk og god hækkeklipper til lidt tyndere hække.

God ydeevne effektiv vibrationsdæmpninggod sværdbeskyttelse
Kort sværdintet drejeligt håndtag hård choker

Black & Decker GTC36552PC

Enkel hækkeklipper med lang batteritid

Type: Batteridrevet Målt vægt: 3.340 g Batteri: 2 Ah Effekt: 36 V Batteritid: 1 h 25 min (målt) Min/Ah: 42 Vægt: 3.414 g (målt, inklusive batteri), 2.792 g (målt, eksklusive batteri Lydniveau: 74,2 dB (målt) Sværdlængde: 63 cm (målt)

Black & Decker GTC36552PC er en ret stærk hækkeklipper, der passer til de fleste hæktyper, som man finder i den normale villahave. Grene op til 1,5 centimeters tykkelse er slet ikke noget problem. Er de større, risikerer den dog at måtte give op, hvis du ikke går forsigtigt frem.

Desværre er GTC36552PC ret bagtung, selvom det medfølgende batteri er relativt let. Det kan blive lidt anstrengende, når du skal topklippe en hæk. På den anden side er hækkeklipperen samlet set ret let, så det er ikke noget uoverskueligt problem for brugeren. Køber du også et større batteri, kan dette selvfølgelig ændre sig.

Sikkerhedshåndtaget er et stort plus. Dels øger det sikkerheden på den måde, at børn har sværere ved at starte den. Dels er det smart udformet, for du kan komme til det, uanset om du er højre- eller venstrehåndet. Buen til den forreste håndbeskyttelse er ret stor sammenlignet med andre modeller. Det er af sort, hård plast og skygger desværre en del for udsynet til sværdet.

En anden ulempe er den medfølgende sværdbeskyttelse. Det er af blød plast og begynder at tage skade allerede efter en uges brug. Fordi det er blødt, er det også lidt besværligt at få på.

B&D GTC36552PC har en meget god batteritid. Sværdlængden passer ikke til de allerbredeste hække, men er stadig lige over middel. Vi havde gerne set, at enden på sværdet havde en anden form, da hækkesaksen har tendens til af og til at sidde fast og kaste. Trods det ret kraftige sværd og modstanden, når du klipper, er batteritiden på linje med flere professionelle maskiner på markedet. Med tanke på prisen er dette et stort plus.

Mange hækkeklippere i denne klassen er også udstyret med en flinklipningsfunktion, så du ikke sløser med batteriet, når du klipper en hæk med tyndere grene. Den mindsker helt enkelt maskinens omdrejningstal. GTC36552PC har i stedet en impulsfunktion. Tanken er, at den skal give ekstra kraft, hvis du sidder fast. I praksis synes vi dog ikke, at det er særlig brugbart.

Derudover har hækkeklipperen ikke så mange finesser. Den gør sit arbejde, og den gør det med et klart bestået resultat. GTC36552PC er velegnet, hvis du er ude efter en hækkeklipper i lavprisklassen med rigtig lang batteritid - for eksempel fordi du har en lang hæk. Men ikke lægger så meget vægt på ergonomi og finesse.

Meget lang batteritidhøj sikkerhed
Bagtungdårlig sværdbeskyttelse

Stihl HSA 56

Skarp klinge og stærke klip

Type: Batteridrevet Målt vægt: 3.660 g Batteri: 1,6 Ah Effekt: 36 V Målt batterilevetid: 40 min og 55 s Sværdlængde: 54 cm

Stihl HSA 56 er en lidt mindre, men stadigvæk ret tung batteridrevet hækkeklipper, der giver fine snit med tilpas kraft bag. Det medfølgende batteri i vores sæt er det mindste, AK 10, og det svarer til 1,6 Ah.

Vi får en batteritid på cirka 40 minutter. Hvis du har en villahave i normal størrelse, kan det være smart at gå en batteristørrelse op, eller alternativt købe to batterier, som du kan skifte imellem, hvis du skal kunne nå at klippe hele hækken. Batteritiden er dog godkendt for et batteri i denne størrelsesklasse.

For at kunne give en bedre karakter mangler vi et drejeligt håndtag, hvilket i første række er et ergonomisk problem. Så længe du holder hækkeklipperen til vandret klipning, er det nemt at trykke den forreste bøjle ind, så den klipper. Men når du skal klippe lodret, bliver bevægelsen i bøjlen så kort, at det bliver ubehageligt efter et stykke tid. Det kræver lidt for mange kræfter. Kombineret med at sværdet er ret kort, gør dette, at 80 procent af klippetiden virker uergonomisk.

Der er imidlertid en fordel ved HSA 56, at den også kan klare ældre hækken med tykke grene. Klingen på sværdet er af meget høj kvalitet. Den klipper fine, rene snit - vi er virkelig imponerede over klipperesultatet. Kvaliteten på sværdet sammen med kraften gør, at den på dette punkt virker som en professionel maskine.

Du behøver heller ikke at være bange for at beskadige klingen, når du går ned mod jorden, på grund af en smart konstruktion, som beskytter sværdet. Samlet set gør HSA 56 et kanongodt stykke arbejde med klipningen, men den ville have godt af forbedret ergonomi.

Fin klingekraftfuld gedigen byggekvalitet
Ikke ergonomiskikke drejeligt håndtagkort sværd

Alt om hækkeklipper

Med en hækkeklipper derhjemme får du hurtigt styr på selv den mest balstyrige hæk. Det er bedst at klippe hæk i perioden efter Sankt Hans (juli, august, september), men man kan også gøre det i perioden mellem vinter og forår, inden hækken har sat knopper.

Hækkeklipperen består af en motor, et sværd med klinge og bøjler, som du holder den i. For at undgå skader har de også flere sikkerhedsfunktioner. Det er for eksempel almindeligt, at du skal holde i den bagerste bøjle, samtidig med at du trykker den forreste bøjle fremad, for at starte hækkeklipperen. En anden sikkerhedsfunktion plejer at være en knap, der skal trykkes ind ved start, samtidig med at du holder i bøjlerne.

Vælg den rette model

Når du køber hækkeklipper, er det vigtigt at vælge en model, der passer til din type hæk. Thuja, liguster og fjeldribs er eksempler på typer, der ikke kræver en specielt kraftfuld hækkeklipper. Det skyldes, at de er relativt bløde, og fordi deres grene sjældent bliver særlig tykke - så længe du holder dem nede.

Har du derimod en ældre hæk med tykke grene, skal du bruge mere kraft. Hvidtjørn er et eksempel på en hæktype, der kræver lidt mere af maskinen. Det er et fysisk krævende arbejde at klippe hæk. Jo bedre din hækkeklipper er, desto lettere går klipningen.

Forskellige typer:

Benzindrevet hækkeklipper

Batteridrevet hækkeklipper

Kabeldrevet hækkeklipper

Hvilken type hækkeklipper du skal vælge, afhænger af dine behov. De batteridrevne har udviklet sig meget og har i dag en god batterikapacitet og masser af kraft. Har du en normal villahave med hæk omkring, kommer du meget langt med en batteridrevet hækkeklipper. Den professionelle vælger derimod ofte en benzindrevet model, for at slippe for at skulle spekulere på opladning af batterier. Men selv på det felt går udviklingen mod batteridrevet.

De kabeldrevne hækkeklippere passer bedst, hvis du har en meget lille hæk med små afstande i haven. Når du klipper hæk, skal du tage højde for både lange vandrette afstande og de lodrette, så ledningen kan være en stor begrænsning. Dels fordi du skal have de nødvendige forlængerledninger, men også fordi ledningen nemt kommer i vejen, og du kan komme til at klippe den over. Vælger du en kabeldrevet model, er det ofte, fordi du har en lille, lav og enkel hæk at holde. Ellers er en kabelfri model at foretrække.

5 tip, når du klipper hæk

1. Klip hækken i A-form. Den skal være lidt smallere foroven end forneden, for så kommer solstrålerne ind til alle blade, og hækken bliver tæt og fin hele vejen ned.

2. Når hækken er vokset til den ønskede højde, så klip den altid i samme højde. Så tager du kun den nye tilvækst, og det bliver nemmere at holde den pæn.

3. Er det en nyplantet hæk (ikke af en "fuldvoksen" sort), bør du klippe den et godt stykke ned med det samme. Hækken forgrener sig, hvor du klipper den, og hvis den skal være tæt forneden, skal du klippe den lavt første gang. Derefter klipper du den cirka 10-15 centimeter ned hvert år. På den måde får du en pæn, tæt hæk hele vejen fra bund ti top.

4. Brug altid beskyttelsesudstyr, når du klipper hæk. Handsker, beskyttelsesbriller og beskyttelsesjakke anbefales.

5. Glem ikke at drikke vand indimellem. Det er en fysisk aktivitet at klippe hæk, og arbejdet løber bedre, hvis du holder hjernen og kroppen klar imens.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem