Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Elektrisk værktøj til gør det selv manden

Opdateret 14. juni 2019

Gør det selv arbejdet bliver meget nemmere med det rigtige værktøj. Især er det elektriske værktøj et must for at kunne løse de fleste Gør Det Selv opgaver i hjemmet. Vi gennemgår her alt det du skal bruge.

Elektrisk værktøj er delt op i to hovedgrupper: Batteridrevet og med kabel

Batterimaskinerne vinder mere og mere frem, og selv for professionelle er de ofte rigeligt stærke til langt de fleste opgaver, men skal der rigtig tages fat eller skæres mange emner i træk, er det nødvendigt med de ekstra kræfter, som kommer direkte fra dit elselskab.

Vælger du at gå med batterimaskinerne, er det en god ide at vælge maskiner fra samme serie. Her vil batterierne passe sammen, og grundet batteriafgifter er der mange penge at spare på ikke at være tvunget til at have to batterier til hver eneste maskine. De fleste Gør Det Selv-folk vil nemt kunne klare sig med tre batterier til samtlige batteridrevne maskiner.

Bore-skruemaskinen: Gør Det Selv-arbejdshesten

Alle har brug for en bore- og skruemaskine. Dit ambitionsniveau bestemmer, hvilken der er den rette for dig. Det er let at blive lokket til at købe de nye mindre og lettere skruemaskiner, og de er også rigtig gode til mange opgaver, men de mangler den power, som de voksne maskiner har. Jeg har selv et større udvalg af små og store maskiner, men den, jeg bruger til langt de fleste opgaver, er en 18 volts 4.0 amperes boreskruemaskine fra Boschs blå serie. Den er stor tung og stærk! Der er mange penge at spare ved at gå et skridt ned ad stigen og tage en af de mindre maskiner. Husk dog altid, at volt og ampere gerne må være så høje som muligt, da det afgør, hvor stærk maskinen kan være, og hvor længe den kan være det.

Sammenlign priser på skruemaskiner

Mikro-maskinerne

Mikro-maskinerne kendes blandt andet som Bosch IXO. De har indbygget batteri, og hele maskinen skal dermed sidde i lader, når den er løbet tør for strøm. Mikro-maskiner er – som navnet angiver – meget små og har derfor heller ikke enorme kræfter. Mange producenter har lavet værktøj, som kan klikkes på til forskellige formål, eksempelvis proptrækker til vin. De kan erstatte lette skrueopgaver, du ellers ville udføre med en skruetrækker, men de har ikke kræfter til ret meget andet.

10.8 volt-maskinerne

Maskiner med 10.8 volt er også små, men her er batteriet udskifteligt. Det åbner mulighed for at arbejde videre, mens der lades, hvis man har to eller flere batterier. De findes både med mulighed for at sætte bits direkte i maskinen og med det velkendte hoved, hvor også bor kan spændes i maskinen. 10.8 volt-maskiner har en del flere kræfter end de aller mindste maskiner, og de egner sig rigtig godt til de fleste almindelige Gør Det Selv-opgaver i hjemmet. Dog mangler de batterikapacitet, når de rigtige Gør Det Selv-opgaver skal løses.

12 og 14.4 volt-maskinerne

Når bore- og skruemaskinen har 12 eller 14.4 volt, begynder de at få rigtige kræfter til Gør Det Selv-opgaverne både ude og inde. De er igen større end de to øvrige, og det begynder også at være muligt at vælge, hvor mange ampere batteriets kapacitet skal være på. Batteriets ampere afgør, hvor længe du kan blive ved, før maskinen igen skal lades op. Jeg anbefaler altid at vælge højest mulig ampere, og ikke under 2.0 ampere.

Sammenlign priser på 12-14,4 maskiner

18 volt-maskinerne

Her er vi oppe i de helt store maskiner, når vi taler 18 volt, og valgmuligheder som slagfunktion er mulig. Slagfunktionen i batterimaskiner er udmærket til de mindre opgaver, men det dræner hurtigt batteriet og er ikke så effektivt som slagfunktionen i dedikerede slagboremaskiner. 18 volt-maskiner kan være lidt tunge. og det er derfor kun. hvis dit behov er stort nok, at jeg vil anbefale disse. De er i øvrigt velegnede til de større ombygninger og opførelse af skure og terrasser i haven. Der findes også en kombination, hvor 18 volt-maskinen er krydset med de mindre modeller, hvilket giver en mindre og lettere maskine med rigelig batterikapacitet. Du mister dog lidt af de store 18 volt-maskiners styrke. Slagboremaskinen – den dedikerede boremaskine

Sammenlign priser på 18 volt maskiner

Gør Det Selv-arbejdet kan også kræve en slagboremaskine

En slagboremaskine er ikke et strengt nødvendigt stykke værktøj, men har du valgt en bore-skruemaskine uden slagfunktion, kan du hurtigt stå i en Gør Det Selv-situation, hvor du ikke kan hænge et billede op på en betonvæg eller lignende. Gå efter en forholdsvis billig og ikke alt for klodset slagboremaskine, da den kan løse langt de flestes behov.

Der findes slagsboremaskiner på batteri, men med mindre du har et stort behov for at komme hurtigt omkring og bore mange huller, vil det for en Gør Det Selv-entusiast være spild af penge. Vælg i stedet en slagboremaskine med SDS-kobling. Det er nemlig en speciel type bor, som kan klikkes fast i borehovedet modsat de traditionelle bor, som skal spændes fast med den medfølgende nøgle.

Sammenlign priser på slagboremaskiner

Stiksaven – den alsidige skæremaskine

En stiksav skal der til dit Gør Det Selv-projekt. Om du skal skære korte snit eller lange buer, så vil en stiksav altid være velegnet til opgaven, og med batteriet fra din skruemaskine slipper du for at bøvle med forlængerledninger, som bare bliver kappet over, når du er uopmærksom et kort øjeblik. Stiksaven har udskiftelige klinger, og du vil løbende få brug for nye klinger, da de er udsat for slid og til tider kan knække, hvis du stiller store krav til din stiksav. Der findes et vælg af klinger til stiksave, som kan skære i næsten alt, og vælger du et sæt med et udvalg af forskellige klinger og en håndfuld ekstra træklinger, som du vil bruge mest, er du godt klædt på.

Sammenlign priser på stiksave

Til de store snit: Rundsaven

Rundsav og Gør Det Selv hænger også sammen. Selvom stiksaven er meget alsidig, mangler den retningsstabilitet og styrke, når de lidt større emner skal skæres over og flækkes på langs. Her kommer rundsaven ind i din værktøjskasse.

Selvom der findes rigtig gode batterirundsave på markedet, er det her, hvor du virkelig skal overveje dit behov. Hvis der skal skæres mange brædder og stolper, kan det være en god ide at droppe batteriet og vælge en rundsav med kabel, og selvom det er let at skære kabler over, så er det muligt at undgå, hvis man planlægger sine snit.

Sammenlign priser på rundsave

Klinger til rundsave

Klingerne på rundsave er ganske holdbare, og du vil typisk kunne klare dig længe med en første klinge. Er din klinge blevet slidt, kan du se det, hvis træet flosser ekstra langs snittet, ligesom du vil opleve brændemærker langs snittet, hvis klingen er helt slidt ned. Kommer der røg op af rillen, hvor du skærer, har du ventet alt for længe med at skifte. Skal du ud og skifte klinge på din rundsav, er der en lang række tal på siden af klingen. Disse tal indikerer tykkelse, diameter og størrelsen på hullet i midten, og tallene skal gerne stemme overens, ellers passer klingen ikke til din rundsav. Hvis tallene nu er slidt væk, eller hvis du lidt i tvivl, kan du via din maskines identifikation slå klingestørrelsen op på nettet.

[Se video med tømrer og Gør Det Selv eksperten Anders Stryger Larsen om at vælge mellem batteri eller netstrøm[(https://www.youtube.com/watch?v=enAyIaTVH-Q)

Gør Det Selv skal være sjovt

Rundsavens smarte bror er i øvrigt en dyksav med føringsskinne, som sikrer fuldstændig rette snit. Den starter med klingen skjult i maskinen og begynder først at skære, når maskinen presses ned mod emnet, hvilket gør muligt – meget præcist – at justere dybde, og det er let at starte dit snit midt i en plade. Dyksaven er typisk ganske dyr, og er du ikke meget dedikeret til Gør Det Selv-opgaverne, vil det være spild af penge. Der er et hav af andre spændende elektriske værktøjer, men med disse tre-fire typer er du allerede godt på vej, og klar til at gå i gang også med de lidt større opgaver.

Og husk: Gør Det Selv skal være sjovt – go’ fornøjelse!

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!