1. Start
  2. Guides

Opdateret  

10 gode råd: Sådan arbejder du effektivt hjemmefra

Tobias Jacobsson

Flere virksomheder og myndigheder har bedt deres ansatte om at arbejde hjemmefra under coronaepidemien for at undgå smitte med coronavirus. Men hvordan arbejder man effektivt på hjemmekontoret? Her får du vores 10 tips!

10 gode råd: Sådan arbejder du effektivt hjemmefra

Selvom muligheden for at arbejde hjemmefra har eksisteret i lang tid for nogle brancher, kan det stadig være en ny situation for mange.

For det derhjemme er bare ikke noget, du forbinder med arbejde, og det kan i starten være vanskeligt at tilpasse sig de nye forhold. Men med den rette tilgang kan det sagtens lade sig gøre at skabe et godt arbejdsområde i hjemmet og arbejde effektivt hjemmefra.

Dine forberedelser

Som en start bør du naturligvis sørge for, at du har alt, du skal bruge, for at kunne arbejde hjemmefra.

Mange arbejder i dag ved en bærbar computer, så at tage den med sig hjem er selvfølgelig alfa og omega (alternativt kan du, afhængigt af dit arbejde, bruge din egen private computer). Hvis du tager din arbejdscomputer med hjem, minder vi lige om at huske opladeren – den kan man hurtigt glemme.

Sørg også for at holde kommunikationen kørende i dit team og med dine kollegaer. Måske bruger du allerede et kommunikationsværktøj på arbejdet som eksempelvis Skype, Slack eller noget helt tredje. Har I ikke sådan et, bør I blive enige om de kommunikationsværktøjer, der skal bruges i perioden.

I nogle tilfælde skal du også have adgang til virksomhedens interne systemer og platforme via VPN (”Virtual Private Network”). Tjek op på, hvad der gælder for dig, og hvad du bør gøre.

10 tips til at arbejde hjemmefra - effektivt

1. Noter de opgaver der skal klares

Lav en liste i slutningen af hver arbejdsdag med de opgaver, du skal klare næste dag. Det kan være et par kortere punkter på 1-3 ting.

Sørg for, at du straks går i gang med disse opgaver om morgenen for både at komme i gang med arbejdet og for at have en plan for dagen.

2. Gør dig klar til arbejdet

Prøv at hold dig til dine sædvanlige rutiner, selvom du ikke skal ud ad døren og af sted på job. Spis morgenmad, klæd dig på og gør det, du normalt gør om morgenen.

Afslappende outfit som joggingbukser og badekåbe er en af de største trusler mod produktivitet og kreativitet derhjemme.

3. Udpeg distraktioner og eliminer dem

Distraktioner og overspringshandlinger er altid kun et klik væk på computeren eller telefonen.

Når du arbejder derhjemme, er det lettere at ryge i fælden end på arbejdet. Få et overblik over dine distraktioner, såsom YouTube, Facebook, nyhedssites og lignende, og accepter så, at du enten skal blokere dem eller helt fjerne disse apps i det tidsrum, du skal arbejde.

4. Skab din egen hjemmearbejdsplads

Du har brug for en dedikeret hjemmearbejdsplads. Det er nødvendigt.

Soveværelset eller stuen er ofte dårlige valg, da din hjerne forbinder de steder med alt andet end arbejde. Hvis du ikke har mulighed for et dedikeret område, kan spisebordet eller bordpladen i køkkenet være et alternativ til at få sig en midlertidig plads derhjemme.

Hvis andre familiemedlemmer er hjemme, bør du gøre det klart, at du har brug for ro til at arbejde.

5. Undgå besøg fra venner og familie

I løbet af en hjemmearbejdsdag bør hjemmet i videst muligt omfang være en no-go-zone for familie og venner. Indimellem kan det være nødvendigt at være meget tydelig for at sikre sig den vigtige arbejdsro.

6. Vær online og tilgængelig

Tjek din e-mail, vær online på virksomhedens chatværktøj og slå lyden til på din telefon (men sluk for de unødvendige notifikationslyde). Med andre ord: Sørg for, at du er tilgængelig, selv når du er derhjemme.

7. Gå en tur

Det er let at sidde fast i nogle arbejdsopgaver, særligt når man arbejder hjemmefra. Sørg derfor for, at du kommer ud og går en tur i en lille halvtimes tid hver dag for at holde dig i bevægelse.

8. Planlæg frokosten på forhånd

Det er overraskende let at glemme, at man skal huske at spise frokost, når man arbejder derhjemme. Men sørg for, at du allerede ved, hvad du skal have til frokost, eller måske har du nogle rester fra dagen før, som du kan varme.

9. Udskyd de huslige opgaver

Tøjvask, opvask, støvsugning og lignende er ikke noget, du skal bruge tid på i løbet af arbejdstiden derhjemme – punktum. Selvom du er derhjemme, bør det være tydeligt for både dig som din partner.

10. Fejr fredag eftermiddag

Fredag eftermiddag må gerne være lidt mere afslappet derhjemme end de andre dage. Spil noget høj musik, lav popcorn, spis en kage eller drik en cola.

Tips og råd til at forebygge smitte

For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet, har vi samlet alt relevant indhold ét sted. Siden opdateres løbende med guides, tips og inspiration, som vi håber, du oplever som en hjælp i de her særlige tider.

Læs flere guides og tips

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os