Opdateret
Kaffetørstig? Kogekaffe (cowboykaffe) er en særlig bryggemetode, som er både enkel, velsmagende og hyggelig – især over bålet. Læs med og få styr på kunsten at koge kaffe uden filter. Du får også tips til dosering til 1 person og til 10+ personer.
Der er forskellige måder at lave kaffe på:
Uanset hvad så siges det, at kaffen bevarer flere aromaer, når den koges sammen med vandet.
Eksperterne siger, at den ideelle temperatur for kaffe er 92-96 grader, hvor der frigøres flest aromaer.
Så selvom det hedder "kogekaffe", så vil du ikke have kaffen til at koge i kedlen eller i gryden. Den skal kun simre, så det bobler svagt ved lav varme.
Kaffe laves på malede kaffebønner. Den primære forskel er malingsgraden.
Helt friskkværnede bønner smager bedst – basta!
Men når du skal på tur, så kan det være lidt sværere at få helt frisk kværnede bønner.
Når bønnerne er kværmet, så skal du hælde frisk vand på en kaffekedel eller i en gryde.
Dosering: cirka én stor teske pr. 1,5 liter vand
En kaffekedel til kogekaffe over bål bør have et isoleret håndtag, så du ikke brænder dig.
Kedlen må ikke have plastdele, som ikke kan tåle kraftig varme
Tænk også over, at bålet uundgåeligt vil sode kedlen udvendigt.
Kedlen bør også have en relativt stor åbning, for det skal være let at se, om kaffen er ved at simre. Hvis du kan få hånden og børsten ned i åbningen, så er kedlen meget nemmere at få ren igen.
Her får du nogle bud på gode produkter:
Du kan også brygge kaffe helt uden varmt vand. Måske er cold brew noget for dig?