Opdateret  

Hvordan virker selvbruner?

Lea Sefeld

Er du på jagt efter en lækker solbrun glød? Med en god selvbruner kan du nemt opnå den flotte sommerkulør uden at ligge og svede i solen.

Bliv brun uden sol med selvbruner

Vi bliver mere og mere oplyste om faren ved for meget solbadning, og derfor er mange begyndt at bruge selvbruner som alternativ. En fordel ved selvbruner er også, at du kan være solbrun året rundt.

I dag findes der mange gode alternativer, der giver en flot, solbrun farve, hvor det er umuligt at se, om solbrændtheden er naturlig eller ej.

Det skyldes, at forskere har fundet ud af, at det aktive stof DHA (dihydraoxiacetone) får en orange tone i basiske opløsninger, mens det får en brun tone i sure opløsninger. Og dermed fandt de ud af, hvordan man undgår den kunstige orange farve, når man bruger selvbruner.

Sådan virker selvbruner

  • Det er stoffet DHA, der reagerer med aminosyrerne i hudens proteiner, og dermed skaber den mørkere nuance.

  • Når du smører dig ind i selvbruner, kan du ikke med det samme se resultatet. Det kan tage helt op til 6 timer, før reaktionen er færdig, og den mørkere kulør viser sig.

  • Selvbruneren forsvinder efter en uges tid, da den sætter sig i det yderste hudlag, som falder af af sig selv.

  • Nogle selvbrunere har en ret speciel duft. Duften opstår ved den reaktion, der sker på huden, og det er derfor ikke muligt at fremstille et lugtfrit produkt. I stedet for har flere producenter forsøgt at skjule duften med andre dufte, så vores lugtesans har sværere ved at skille den ud. Så i dag findes der mange gode alternativer, som dufter rigtig lækkert.

Kan du tage sol med selvbruner?

Eftersom produktet kun sætter sig i det yderste hudlag, kan du sagtens opholde sig i solen med selvbruner på.

Det kan dog være en god ide at vente mindst otte timer inden solbadning, da reaktionen på selvbruneren gør huden ret sårbar. Det er heller ikke godt at svede lige efter påføring af selvbruner, da det kan give et plettet resultat.

Hvilken selvbruner er bedst?

Selvbruner fås i flere forskellige varianter for eksempel gel, spray tan, creme og mousse. Hvad der giver det bedste resultat for dig afhænger af, hvad du er vant til at bruge.

Generelt kan man sige, at mousse og spray tørrer hurtigere, mens creme ofte er federe og tager længere tid for huden at absorbere. Mousse og spray kan også være lettere at fordele jævnt på huden.

Det kan også være en god idé at bruge en særlig selvbruner til ansigtet, især hvis du har problemer med fedtet hud eller acne, da selvbrunere til kroppen generelt er lidt federe end dem til ansigtet.

En god selvbruner giver din hud en naturlig kulør, absorberes nemt i huden og har en god duft. Så du må prøve dig frem, og eventuelt læse om andres erfaringer med forskellige selvbrunere.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os