Opdateret 21. november 2022

Elcykel Test: Guide til valg af den bedste cykel

Er du på udkig efter et miljøvenligt alternativ til bilen? Eller vil du bare slippe for anstrengelsen ved at cykle? Så skal du læse vores test og guide til elcykler. Et godt bud på en elcykel er Specialized Vado - det er en rigtig skøn og alsidig cykel, der er ideel til alle situationer.

Elcykel Test: Guide til valg af den bedste cykel

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi tester alle vores produkter selv, på den måde de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Det indebærer, at vi anvender elcyklerne i hverdagssituationer, eksempelvis til og fra arbejde, ud at handle, cykelture i det fri og lignende. På den måde testes de i alt fra bymiljø til terrænkørsel.

Vi tester i øjeblikket flere produkter - så tjek endelig den her side igen om et par måneder! 🚲

Nogle af de parametre, vi har vurderet i vores test, er følgende:

 • Byggekvalitet: Hvilke materialer har producenten valgt, og hvor godt passer de i forhold til cyklens anvendelsesområde?

 • Ydeevne: Hvilken motor og batterikapacitet har elcyklen? Hvor længe holder batteriet? Hvilken aktionsradius har elcyklen under forskellige omstændigheder?

 • Sikkerhed: Hvor god effekt har bremserne, og hvilke bremsemuligheder er der? Hvordan er elcyklens balance?

 • Funktioner: Hvilke funktioner har cykelcomputeren? Har elcyklen andre funktioner?

 • Ergonomi: Hvor behagelig er den at sidde på? Hvordan er polstringen i sadlen? Hvilke materialer er håndtagene lavet af? Hvilke indstillingsmuligheder er der?

Alle parametre vægtes i forhold til elcyklens pris. Det resulterer i en prisværdi, der afspejles i karakteren. Husk i øvrigt at du kan sammenligne priser på populære elcykler på PriceRunner.

1. Evobike Sport 8 - BEDST I TEST

Med cykelfornemmelsen i fokus

Type: hybrid/commuter Motor: bagmotor Effekt: 250W Batteri: 36V 12 eller 15Ah Rækkevidde: 50 km (opmålt), 55–90 km (angivet værdi) El-assistance: momentstyret i fem niveauer Opladningstid: 5,5 h Gearsystem: Shimano Atlus Bremser: hydrauliske skivebremser Stel: aluminium Dækstørrelse: 51/55/59 cm Vægt: 22 kg Støddæmper: for: nej, bag: nej Garanti: 10 års stelgaranti, 5 års motorgaranti, 2 års anden garanti

Evobike Sport 8 2021 Women's Bike

Evobike Sport 8 er en rigtig nydelig elcykel med noget så usædvanligt som valgmuligheder, med hensyn til batteriet. Du kan nemlig vælge mellem 12 eller 15 amperetimer ved bestilling for en ekstra pris naturligvis. Det er underligt nok sjældent, vi ser den "funktion” til elcykler.

Behagelig cykling

Selvom producenten beskriver cyklen i meget sporty vendinger, mangler vi i det mindste støddæmpere på cyklen. Ved at indstille højden på styret kan du justere siddestillingen til en, ifølge producenten, mere sporty stilling. Vi vil snarere påstå, at mulighederne for højdejustering er lidt til den lave side. Vi oplever også sadlen som ret hård – noget et overtræk råder bod på for os.

Derudover har vi faktisk kun ganske få bemærkninger til cyklen. Med motoren monteret på bagnavet forventer vi en rigtig god cykelfornemmelse fra starten. Men når vi først er i gang, bliver vi glædeligt overraskede over, hvordan "rigtig" cykling føles, samtidig med at meget af den der påståede sportslighed faktisk træder frem. Et par kraftige dæk bidrager til cykelfornemmelsen og gør cyklingen behagelig trods manglen på støddæmpning.

Bagagebærer taber lakken

Med hensyn til teknik, har den egentlig alt, hvad vi kan ønske os. De medfølgende for- og baglygter er fuldautomatiske og tænder selv, når det begynder at blive mørkt. Alle indstillinger vedrørende eldriften styres via et enkelt display på styret, som også har USB-udtag til opladning af telefon.

Selve batteriet på cyklen kan oplades på stedet eller et andet sted, alt efter hvad du selv ønsker. Naturligvis kan det låses fast, men vi oplever en vis modstand, når vi tager batteriet ud af cyklen. Bagagebæreren har plads til i alt 15 kg last, og der er samtidig god plads på styret til en cykelkurv. Netop bagagebæreren viste sig derimod at miste farven meget let – noget der får os til at tænke over, hvordan farven på resten af cyklen er over tid.

I det store hele er Evobike Sport 8 alligevel en meget nydelig elcykel, som vinder meget på en rigtig god cykelfornemmelse. Ganske enkelt en perfekt transportcykel.

Gode finessergode dæk
Lidt problemer med afskallet laklidt hård sadellille justeringsområde for højden på styret

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

2. Lifebike C-Mute Uni G8

Komfortabel, brugervenlig og letkørende elcykel til alle

Lifebike C-Mute Uni G8 er en stabil elcykel, som er let at træde op til maksimal hastighed, og som holder sig velafbalanceret på vejen takket være en affjedring i styret. Styret har lidt modstand, så når du slipper det, kører det tilbage i central position. Det gør, at elcyklen bliver lidt ekstra behagelig at køre på på lange lige strækninger, samtidig med at vi ikke synes, det påvirker oplevelsen negativt i sving, eftersom modstanden er så tilpas lav. Desuden er det godt ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Vi er generelt imponerede over C-Mute Uni G8. Det er en af de bedste elcykler, vi hidtil har testet. Hjælpemotoren er blød og giver en jævn start, ikke så meget i ryk, som den kan være hos nogle andre modeller. Du har en behagelig sadel at glæde dig til, og hele ni gear med fem forskellige hastigheder til hjælpemotoren.

Sadlens højde er nem at justere, da det gøres uden værktøj. Hvis man er to hjemme, der deler en cykel, gør det livet nemmere.

Integreret batteri

Cyklen er rigtig flot. Lifebike har integreret batteriet på en stilren måde. På mange andre elcykler sidder det kun som en klump på stellet, men her er det indbygget. Du skal bruge en nøgle for at få det fri.

Det er nemt at komme op på 25 km/t uden at træde sig svedig. Hvis du vil cykle hurtigere, får du en let modstand i pedalerne, da opladningen kobles til. Så kan cyklen opleves lidt træg, hvilket er irriterende, hvis man vil cykle hurtigt. Det ville have været godt, hvis man selv kunne ændre dette.

Vi har i skrivende stund kørt 944 km på vores testeksemplar. Ud over at den er brugervenlig og behagellig at sidde på, har den også dejlige håndtag med flot imiteret læder. Det eneste negative, ud over at vi ikke kan indstille, om den skal oplade eller ej, når du træder hurtigt, er, at lyset foran er dumt placeret. Det lyser kraftigt, men sidder sådan, at kun den ene side af vejen oplyses, da gaflen delvist blokerer det– så du ser kun til højre for cyklen. Der er også begyndt at komme lidt rust på skruerne foroven, selvom den har stået beskyttet.

C-Mute har cykelkurv foran og bagagebærer bagpå. I cykelkurven sidder der en pose af plastikvæv fastgjort med velcrobånd. Den bliver til en praktisk taske, som man kan tage med ind, når man fx handler. Bagagebæreren bagpå er af standardtypen og klarer en vægt på 15 kg.

Lifebike C-Mute Uni G8 er en udmærket elcykel til dem, der søger en brugervenlig model, der er let at få op i fart, bekvem og flot.

Meget komfortabelnem at justeregodt med affjedring i styretlet at træde op til maks. hastighed
Fejlplaceret lyspedalmodstanden kan ikke deaktiveres ved høj hastighed

3. Specialized Vado 4.0 Nb

Høj komfort og eksklusive komponenter i veldesignet konstruktion

Type: Hybrid/commuter Motor: Centermotor Brose, Effekt: 250 W Batteri: 504 Wh 48 V, Kapacitet: 12 Ah Rækkevidde: Op til 75 km Elektrisk assistance: Momentstyret Opladningstid: 3-5 h Gearsystem: Shimano XT/SLX 11 gear Stel: Aluminium Bremser: Hydraulisk skivebremse Shimano BR-MT500 160 mm bag og 180 mm for Dækstørrelse: 28 tommer Vægt: 21 kg Støddæmper: For: SR Suntour NCX E25, Bag: Nej Garanti: 2 år

Specialized Turbo Vado 4.0 2018

Specialized Vado 4.0 Nb er en god model og et monster af en elcykel med sin gennemtænkte og velbyggede konstruktion. Den består udelukkende af mærkekomponenter af høj kvalitet, der er flot integreret i cyklens design og præsterer fejlfrit. Motoren og batteriet er eksempelvis helt integreret i stellet, hvilket giver cyklen et stilrent og harmonisk udseende.

Motoren er kraftfuld, støjsvag og responsiv, delvis takket være det interne remdrev. Gearsystemet med 11 gear er fuldt ud tilstrækkelig til at du hurtigt kan tilpasse dig de forskellige udfordringer i bymiljøet. Opladningen er hurtig, så hvis du holder dig i byen, hvor du nemt kan finde opladningsmuligheder mellem cykelturene, så er det ikke noget større problem.

Centermotoren og batteriets integration i det nederste rør på stellet giver et lavt tyngdepunkt og gør cyklen stabil. Denne type motor er mere kraftfuld end for- og baghjulsmotorer, og den leverer et højt vridningsmoment. En momentsensor registrerer, hvor hårdt du træder, og justerer motorens effekt efter det, så du får et naturligt tråd.

Stabil elcykel, der kræver noget vedligeholdelse

Vado 4.0 Nb har et brugervenligt display med de funktioner, du kan ønske, du kan for eksempel styre belysningen fra det. Den udvendige bagskifter er en af de bedre fra Shimano. Bemærk dog, at kombinationen af en kraftfuld motor og udvendige gear giver øget slitage på kæden. Udvendige gear kræver også lidt mere vedligeholdelse end andre geartyper. Fordelene omfatter blandt andet hurtig acceleration og lav vægt.

Vado 4.0 Nb har kraftige, hydrauliske skivebremser, der giver høj bremseeffekt og begrænset vedligeholdelse uanset vejr og belastning. Sadlen er også god, men lidt hård, hvis du skal cykle længe. Siddestillingen er let fremadlænet, nøjagtig som på almindelige hybridcykler. Forgaflen med affjedring er stabil - i lighed med resten af cyklen - og din giver høj komfort selv på kuperet underlag.

Uden elektrisk assistance føles cyklen tung at træde ved lav hastighed. Det kan skyldes, at de brede dæk giver højere rullemodstand. Cykler du derimod hurtigt for egen kraft, føles cyklen ikke tung.

Specialized Vado 4.0 Nb har kun få mangler, men prisen er også derefter. Den passer derfor bedst til cyklister, der ikke vil gå det mindste på kompromis med komfort eller æstetik og er klar til at betale prisen for det. Er du på jagt efter en kraftfuld hybrid i premiumklassen til daglig pendling, der skal fungere lige så godt på alle underlag, så får du her en elcykel, som du får det sjovt med i en årrække.

Støjsvagstabilresponsivkomponenter i høj kvalitethurtig opladningattraktivt designgod affjedringdisplay med mange funktioner
En del vedligeholdelseret hård sadel

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

4. Lifebike C-Go

Fortrinlig ladcykel, eller til transport af to børn samtidig

Lifebike C-Go er en utroligt praktisk elcykel til dig, der kan lide at køre rundt med meget udstyr. Hvis du f.eks. vil kunne køre pakker hjem fra posthuset eller flytte ting mellem forskellige steder, har den god plads og en høj lastvægt at gøre godt med.

Mens vi har prøvekørt denne elcykel, har vi fragtet alt fra benzindunke og højtryksrensere til hunde og børn på den. Der er plads til to barnestole bagpå, og så er der endda bagageplads foran.

Bagagebæreren foran er robust og stor. Kurven ovenpå har et indvendigt mål på 33 x 33 centimeter, men der er ret store mellemrum, så hvis du skal opbevare småting i den, skal de være i en pose. Målene på den bagerste kurv er 42 x 54 centimeter.

Bedst i bymiljø

C-Go har en behagelig saddel, der er nem at justere. Den er også udstyret med to batteriholdere, så du kan have to batterier på én gang.

Ulempen ved denne elcykel er, at den er så tilpasset til bykørsel. For dig, der bor centralt, gør det måske ikke noget, men for dig, der bor ude på landet, bliver det en svaghed. Den har syv gear, men da dækkene er så små, skal du træde ganske godt til, hvis du skal nå op på 25 km/t. Hvis du træder i pedalerne med normal hastighed, ligger du ca. 20 km/t. Vi kører 12 km på godt 40 minutter. Vores ene testperson er vant til at køre i et højere gear og træde langsomt, så hun synes, at denne model er dårligere ud fra det synspunkt. Vores anden testperson kan derimod godt lide den, netop fordi den kan lastes så tungt.

Man kan også vinkle styret på den, så man kan placere den på mere begrænset plads. Hvis man kun har kurven på den, er den 90 centimeter høj.

Der er dobbelt støtte på stellet, så den står stabilt, selv med last – omtrent som på postcykler. Der er ingen pinde i vejen, så den er nem at stige på.

Foran finder du lås, et tydeligt display, bekvemme gummibelagte håndtag og lys. Lyset foran lyser vejen godt op. Det er både velplaceret og stærkt nok til at give godt udsyn, når det begynder at blive mørkt.

Lifebike C-Go passer til dig, der søger en elcykel, som du kan fragte mange ting på. Og så helst i byområder.

Velegnet til transport af ting i byområderdobbeltstøtte for stabil opbevaringplads til to barnestolekomfortabel sadel
Skal træde hårdt til for at komme op i hastighed

5. Evobike Sport 9 Suv

Evobike Sport-9 SUV 432Wh Damecykel

Evobike Sport 9 Suv minder på mange måder om tidligere års cykel. Men vi er glade for, at de i år virkelig har forbedret lakken, da forgængeren nemt blev ridset af cykelkurven. Generelt er følelsen af at suse afsted på en Evobike rigtig skøn. Med store, brede dæk er det endda nemt at cykle på grus.

Bekvemmeligheden halter

Derimod gør du bedst i at cykle i dagslys, især hvis det er på grusbelagte landeveje. Lyset sidder nemlig i venstre side og gør, at det ikke bare er svært, men en ren sikkerhedsrisiko at cykle efter solnedgang. Du kan nemlig ikke se, hvor der er vej, og hvor der er grøfter. Derfor skal lyset mere betragtes som et positionslys, der viser andre, hvor du befinder dig. Lyset er dog godt nok – det sidder bare lidt forkert.

Desværre halter bekvemmeligheden lidt. Sadlen er så tilpas hård og smal, at det nærmest er som at sidde på en stang. Testpanelet kunne ikke vænne sig til det, men skiftede til sidst sadel for at kunne cykle bekvemt. Styret kan vinkles, så du selv kan vælge, om du vil sidde mere opret og "hyggecykle", eller om du vil have en mere sporty siddestilling. Du skal bruge værktøj til at justere sadlen.

Batteri efter dine behov

Ifølge Evobike selv kan du køre 45-75 eller 55-85 kilometer på en opladning afhængigt af batteriet. Du kan nemlig vælge en opgradering af batteriet, hvis du har brug for flere amperetimer. Rigtig smart! Vi sætter pris på, at det er integreret i rammen og løsnes med brug af begge hænder. Placeringen giver desuden et lavt tyngdepunkt. Når det er tid til at lade op, sker det enten direkte på cyklen eller ved at batteriet tages af.

Vi bemærker desværre, at cyklens computer ikke er så hurtig, som vi kunne ønske. Når vi cykler i terræn, hvor op- og nedkørsel afløser hinanden, opfatter den ikke, at vi er på vej op, før vi er nået halvt op ad bakken. Måske signalerer "sport" i navnet, at du faktisk må arbejde en hel del selv? For her bliver det let lidt trægt, og i stedet for problemfri fremdrift taber vi let fart.

Solidt design med plads til en barnestol

I øvrigt er Evobike Sport 9 Suv godt designet. Ligesom andre elcykler vejer den lidt mere end en almindelig cykel, men den er hverken tungere eller lettere end andre modeller.

Håndtagene er bekvemme, og grebet med Shimano-gear er let at komme til med tommelfingeren, hvilket også giver pluspoint. Cyklen har bagagebærer både for og bag, hvilket er værdsat af dem, der gerne henter pakker eller handler på vejen hjem. Hvis du vil kunne cykle med de mindste, kan du desuden montere en barnestol. Det baggrundsbelyste LCD-display bruges til at indstille, hvor meget motoren skal bruges på cykelturen, og du kan også justere belysningen der.

Evobike Sport 9 Suv er et godt valg til dig, der vil have en elcykel til pendling til og fra arbejde, og som ikke har noget imod at hjælpe lidt til selv op ad bakke.

Prisbillig pendlercykelkraftige dækbatteri efter behov
Dårligt placeret lysubekvem saddeltræg op ad bakke

6. EcoRide Ambassador 28 8-gear

Kraftfuld og funktionsrig elcykel i bekvem konstruktion

Type: Standardcykel med lav indstigning Motor: Forhjulsmotor SpinTech F1 Effekt: 250 W Batteri: B1 PowerPack 520 Wh 36 V, Kapacitet: 14,5 Ah Rækkevidde: Op til 75 km Elektrisk assistance: Konstant (bevægelsessensor med 4 indstillinger) Opladningstid: 5-7 h Gearsystem: Shimano Nexus 8 gear Stel: Aluminium (forgaffel: stål) Bremser: Fælgbremse Tektro samt navbremse Dækstørrelse: 28 tommer Vægt: 22 kg Støddæmper: For: Nej, Bag: Nej Garanti: 2 år

Ecoride Ambassador 8-Speed 2018 Damecykel

EcoRide Ambassador 28 8-gear er en brugervenlig elcykel i standardmodel med stabilt stel, der tåler belastning. Du kan eksempelvis både transporterer varer og køre med børn på cyklen, uden at den føles ustabil, selvom den har lav indstigning.

Forhjulsmotoren er kraftfuld og giver hurtig acceleration. Den eneste anmærkning er den sekundlange forsinkelse på pedalassistenten ved start og stop, som kan føles unaturlig. Pedalassistenten er af en type, der giver konstant, elektrisk assistance ud fra fire faste indstillinger. Du kan således træde let på pedalen, men alligevel få god elektrisk assistance fra den kraftfulde motor.

Elcykel med højkvalitetsbatteri

Samlet set, så er Ambassador 28 8-gear meget let at cykle, så længe du kører med elektrisk assistance slået til. Slår du derimod assistancen fra og bruger cyklen på klassisk vis, er den i stedet tung og træg at cykle på. Du bør derfor altid sørge for, at du har tilstrækkelig rækkevidde tilbage på batteriet til at komme fra a til b.

Vi kunne også have ønsket os en lidt hurtigt opladningstid. Batteriet er en kraftfuld variant af højkvalitetsceller, der skal kunne klare op til 1.000 opladninger. Det betyder i praksis to gange rundt om jorden, så det tager et stykke tid, inden du behøver at skifte det ud.

Både sadel og siddestilling er bekvemme, og du sidder oprejst. Samtidig muliggør den justerbare styrstamme, at du kan tilpasse siddestillingen efter din højde. En anden fordel ved denne elcykel er kontrolenheden. Displayet indeholder i princippet alle de grundlæggende funktioner, som du kan få brug for, og er samtidig nemt at forstå. Den eneste information vi mangler, er et ur.

Gearene fra Shimano fungerer godt og kræver minimal vedligeholdelse, hvilket er positivt. I løbet af testperioden leverede fælgbremsen god bremseeffekt, men vi ved af erfaring, at effekten hos denne type fælgbremse kan blive forringet af fugt og snavs. Sørg derfor for at holde fælgbremsen ren, test den regelmæssigt, og husk at cyklen også er udstyret med fodbremse.

Med tanke på prisen synes vi, at den også burde have været udstyret med skivebremse. Ambassador 28 8-gears komfort, stabilitet og oprejste siddestilling gør den velegnet til pendlere. At den desuden kan læsses med både børn og indkøb, gør den til et godt supplement til bilen.

Stabil konstruktionvelbalanceretkraftig motormasser af medfølgende tilbehørlet at indstille
Lidt forsinket pedalassistance, meget tung uden elektrisk assistance, lang opladningstid, lav sikkerhed

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Mere om elcykler

Overvejer du at købe en elcykel? Der er flere fordele ved at vælge en elcykel, dels er den god for helbredet i forhold til at tage bilen ud at handle, og du bidrager til et bedre miljø.

I Danmark bruger mange i forvejen cyklen som transportmiddel. Danskere cykler meget sammenlignet med personer i mange andre lande, både over korte og længere afstande. En undersøgelse gennemført i 2014 viser, at den dansker i gennemsnit cykler 0,46 tur om dagen på gennemsnitligt 3,4 kilometer. En fordel ved at skifte cyklen ud med en elcykel er, at du slipper for at komme til at svede på vej til arbejde. Hvis du så vil cykle hjem på den gammeldags måde, kan du bare slå elmotoren fra.

Elcyklen fungerer ved at give dig et ekstra skub op til 25 km/h, højere hastigheder må du selv træde dig til. Du kan altså træde igennem og opnå meget høje hastigheder. Eller du kan i princippet vælge bare at træde forsigtigt i pedalerne og køre op til 25 km/h uden synderlig anstrengelse. Du kan som sagt også slå elmotoren fra og bruge elcyklen som en helt almindelig cykel.

Valg af elcykel

Elcykler koster normalt 6.000-30.000 kroner. Forskellen mellem modellerne er hovedsageligt designet og motoren, hvor sidstnævntes spænding og effekt varierer med prisen. Men også batterikapacitet, strømforbrug ved opladning, opladningstid, vedligeholdelsesbehov, antal gear og andre funktioner varierer.

En god tommelfingerregel er at tænke på samme måde, som hvis du skulle købe en almindelig cykel. Plejer du at bruge en cykel med mange gear og er vant til det, bør din elcykel også have det. Du kommer jo trods alt til at træde en del, selvom den har elmotor. Tjek også cyklens rækkevidde. Hvis du har 3o km på arbejde og ikke vil træde alt for meget, bør du ikke vælge en elcykel med en rækkevidde på 40 kilometer, medmindre det er muligt at lade den op på arbejdspladsen. Der findes modeller med en rækkevidde på hele 145 kilometer på en opladning.

Der er desværre også modeller, der kategoriseres som elcykler i butikken, men reelt er knallerter og dermed er omfattet af helt andre regler. Sørg for, at den "elcykel" du ser på, ikke i virkeligheden er en knallert. De elcykler der kategoriseres som netop cykler, har en motor på maksimalt 250 watt – dette angives normalt tydeligt i elcyklens specifikationer.

Hjelm er ikke påkrævet, men anbefales.

Vigtige egenskaber hos en elcykel

Herunder anfører vi alle de egenskaber og faktorer der påvirker, hvordan en elcykel klarer sig på vejene, både når det gælder ydeevne, ergonomi og funktioner. Når du skal købe en elcykel, uanset om du køber den hos en forhandler på nettet eller en fysisk cykelforretning, er det godt at være på det rene med, hvordan dine krav ser ud. Gå ud fra, hvor ofte og hvor langt du plejer at cykle, og i hvilken slags terræn. Ved hjælp af guiden nedenfor kan du derefter se, hvilken slags elcykel der passer bedst til dig.

Kontrolenheden

Kontrolenheden er elcyklens computer, dens hjerne, og er altså den del, som holder styr på det hele. Det omfatter for eksempel hastighed, batteristatus, effekt og andre vigtige værdier. Cykelcomputeren er ofte udstyret med en skærm, så du også selv kan se disse værdier – eksempelvis i form af hvor langt du har cyklet, og hvor meget længere du kan cykle med eldrift, inden batteriet skal lades op. Du kan også foretage indstillinger, for eksempel hvor meget hjælp du vil have af motoren, når du cykler.

Motor

Motoren er selvfølgelig en grundlæggende del af elcyklen. Maksimumseffekten, hvis cyklen skal klassificeres som en elcykel i henhold til EU-direktivet, er 250 watt. Yder elcyklen flere watt, kan den stadigvæk klassificeres som en elcykel, men hører i så fald under EU-reglerne for knallerter. I så fald er der andre love og krav at forholde sig til, for at den må benyttes i trafikken.

Der findes flere forskellige slags motorsystemer, nogle forskellige producenter er Shimano, Bosch og Bafang. De er dygtige til forskellige ting, og cykelproducenten vælger normalt den slags motor, der passer til elcyklens målgruppe. Bosch laver eksempelvis centralt placerede motorer, der er kraftige og passer til hårdt terræn, mens E-motion laver forhjulsplacerede motorer, der egner sig bedre til bymiljø.

Motorens placering

Motorens placering på elcyklen er afgørende for, hvordan du har tænkt dig at bruge den. Forhjulsdrevne elcykler er gode i let terræn, for eksempel i byer. Fordelene er, at denne placering fungerer til alle geartyper, der er mulighed for forbremse, det bliver relativt billigt, og det er et enkelt system. Ulemperne er, at det kræver kraftigere bremser, fordi du får mere bevægelsesenergi i hjulene, at kablerne skal tages af, hvis du skal lappe en punktering, og at du får et dårligere vejgreb.

Cykler du meget i bakker og vil have mere kraft, er en bag- eller centrummonteret motor bedre. Den centrummonterede har de fordele, at du får en meget god vægtfordeling, godt greb både for og bag, og at du slipper for ekstra bevægelsesenergi i hjulene. Du behøver heller ikke at løsne nogen kabler, hvis du skal skifte dæk. Ulemperne er, at det kræver et specialtilpasset stel, og at fodbremse ikke er muligt sammen med visse gearsystemer.

Endelig har vi den bagmonterede motor, som også er god til bakker og vanskeligere terræn. Fordelene er, at du får et godt greb, at det er en relativt billig løsning, fordi det er et enkelt system, og at det er let at montere på en eksisterende cykel. Ulemperne er, at det kræver kraftigere bremser, fordi du får ekstra bevægelsesenergi i hjulene, og at det ikke er muligt at kombinere denne løsning med fodbremse. En anden ulempe er, at hvis elcyklen samtidig har batteriet monteret på bagagebæreren, kommer der let ubalance i elcyklen, fordi al vægten ligger langt bagude.

Batteriet

Det første du bør overveje angående batterier, er om batteriet i det hele taget medfølger til den elcykel, du kigger på. De sælges nemlig af og til uden batteri, som du da skal købe separat. For at kunne foretage en fair prissammenligning mellem de forskellige modeller, skal du sørge for, at prisen er inklusive et batteri.

Batterierne er normalt af litium-ion-typen. Denne type anvendes i de fleste maskiner og redskaber i dag, og fordelen ved dem er, at de holder godt imellem opladningerne. De er også nemme at anvende og oplade. Husk dog på, at denne type batterier aldrig bør blive helt flade, da de så kan stoppe med at fungere. Desuden tåler de ikke kulde særlig godt og får da en ringere effekt. Derfor bør du tage dem med ind, når der er minusgrader udenfor.

Når du køber elcykel, er det vigtigt, at du vælger en med et batteri med tilstrækkelig kapacitet. Batterierne fås med forskellig kapacitet. Kapaciteten er dog ikke så let at sammenligne, da den af og til angives i Ah, af og til Wh og andre gange med rækkevidde. Ah står for amperetimer og angiver batteriets kapacitet til at levere strøm over tid, Wh står for watt-timer og angiver kapaciteten til at lagre energi. Rækkevidden er simpelthen, hvor langt du kan cykle med elcyklen, inden den trænger til at blive ladet op. Normalt er det dog rækkevidden der angives, eksempelvis 120 kilometer. Men andre gange står der måske kun amperetimerne, og så må du spørge om rækkevidden sammen med den valgte cykel.

Ud over batteriets kapacitet er placeringen også vigtig. Denne hænger hovedsageligt sammen med motorens placering. Er motoren placeret foran, og batteriet sidder i bagagebæreren, får du ofte en god balance i elcyklen. Ulempen ved et batteri i bagagebæreren er, at det kan blive sværere at få plads til et barnesæde. Nogle har batteriet i stellet for at opnå et lavere tyngdepunkt, og det kan også have sine fordele afhængigt af, hvordan konstruktionen i øvrigt ser ud.

Opladningstid

Opladningstiden er vigtig, da du normalt vil have batteriet ladet op igen så hurtigt som muligt, så du slipper for at sidde og vente på det. Mange producenter har i dag systemer, hvor de hurtigt lader op til for eksempel 80 % kapacitet, og derefter går de sidste procenter lidt langsommere. Det gør, at du kan lynoplade, hvis du skulle gå i stå et sted, så du kan komme hjem.

Pedalassistancen

Mange elcykler er udstyret med rotationssensor. Det indebærer, at det krafttilskud du får fra elcyklen, bestemmes af hvor hurtigt du træder i pedalerne. Rotationssensoren er således den sensor, der sørger for, at du får et ekstra skub af motoren. Den aktiveres, når du begynder at træde, og giver derefter en jævn hastighed, så længe du fortsætter.

Derimod kan den ikke mærke, hvor meget du må anstrenge dig. Den giver altså ikke mere kraft, hvis du skal træde hårdere op ad bakke, og du må i stedet geare ned, så elcyklen ikke mindsker assistancen. Hvis du ikke vil være nødt til det, kræver det i stedet, at elcyklen også er udstyret med en kraftsensor. Hvis der så er behov for mere kraft, når du træder, aktiverer den mere assistance. Bor du i et område med mange bakker, kan det være en ide at overveje, om det er en funktion, du vil have på din elcykel. Ulempen er, at denne funktion kan påvirke rækkevidden negativt.

Gear

Antallet af gear er, nøjagtig som på en almindelig cykel, en vigtig faktor for at du skal kunne komme frem i alle slags terræn, lige fra en snoet skovsti til op ad en hård bakke. Selvom du får ekstra kraft fra motoren, er det dejligt at kunne geare ned, når du skal op ad bakken og geare op, når du vil køre hurtigt, når det går ligeud. Skal du cykle dagligt, anbefales mindst 7 gear. En god tommelfingerregel er at prøve at holde sig til et, du ved fra tidligere, at du kan lide. Har du 10 gear på din normale cykel i dag og er tilfreds med det, kan du prøve at stræbe efter, at din elcykel også har det.

Gearsystemet kan enten være udvendigt eller indvendigt. Førstnævnte er mest almindeligt på sportscykler, da det giver lav rullemodstand og mindre spring mellem gearene. Derfor er de velegnede, når man cykler i terræn. Sidstnævnte er mere almindeligt på elektriske citybikes, da de er stort set vedligeholdelsesfri, og du slipper for raslende kæder. Der er dog større spring mellem gearene, større rullemodstand og højere vægt. Der er selvfølgelig også ulemper ved de udvendige, primært at det kræver mere vedligeholdelse og regelmæssigt skal justeres, men også at du kun kan skifte i bevægelse.

Bremsesystem

Der findes flere forskellige slags bremsesystemer, der anvendes på elcykler. Man skelner normalt mellem fodbremse og håndbremse. Det er langt fra alle elcykler, der er udstyret med netop fodbremse, da det kommer an på konstruktionen – fodbremse fungerer kun som navbremse.

Fordelen ved at have en fodbremse er, at den kræver meget lidt service. Ulempen i forhold til håndbremsen er, at der er visse pedalstillinger, hvor det er sværere at bremse, og desuden vejer fodbremsen en del. Det er normalt sådan, at hvis elcyklen har fodbremse, har den også en håndbremse, men derimod er det ikke sikkert, at der er fodbremse, hvis der er en håndbremse.

Håndbremsen fås i flere varianter. Du har v-bremsen, der er mest almindelig. I praksis er det to belægninger, der trykkes ind mod fælge og dermed bremser dækket. Systemet kræver en del vedligeholdelse og justering, men det er på den anden side billigt, vejer kun lidt og er let at justere. Bremseeffekten kan dog påvirkes en del i vådt vejr.

En anden type håndbremse er den hydrauliske skivebremse. Den giver en meget effektiv nedbremsning, der ikke slider på fælgen og ikke påvirkes af vejret. Systemet er dog noget dyrere end de andre og skal desuden udluftes et par gange om året. Blandt de hydrauliske systemer finder man også hydraulisk fælgbremse, som på trods af navnet minder mere om en v-bremse end en skivebremse. Fordelen i forhold til v-bremsen er, at den er mere effektiv takket være hydraulikvæsken, men den har dog stadig problemer med forringet bremseeffekt i vådt vejr. Den er også dyrere end v-bremsen.

Endelig har du rullebremsen, der er et system, hvor en bremsebelægning presses mod indersiden af hjulnavet. Det giver fordele i form af lave vedligeholdelsesomkostninger, og at de ikke påvirkes af dårligt vejr. Ulemperne er primært den lave bremsekraft. Det egner sig ikke så godt, hvis du skal cykle på stejle nedkørsler.

Udseende og komfort

Der er et par punkter, der kan være gode at bruge som tjekliste, når du tænker på komfort og elcykler

 • Størrelsen – elcyklen skal passe til din højde.
 • Du ska sidde behageligt, også i længere tid. Hvordan er polstringen i sadlen?
 • Hvordan føles balancen, når du cykler? Denne faktor påvirkes af motorens og batteriets placering, sidder de i samme ende af cyklen, opstår der let ubalance.
 • Disse fakta kan du normalt læse dig til hos forhandleren, men du kan også læse test af elcykler, hvor balancen er kommenteret.
 • Hvor meget vejer elcyklen? Hvis det er nødvendigt at løfte cyklen ind imellem, er dette ekstra vigtigt.
 • Bor du lidt trangt og vil kunne klappe elcyklen sammen? Det findes folde-elcykler fra flere producenter

Certificeringer

Til elcykler anvendes hovedsageligt to certificeringer. Det er dels Europastandarden (EN15194:2011) og (BATSO 01). Hvis elcyklen er mærket med dem, betyder det, at den holder den rigtige hastighed og opfylder de gældende sikkerhedsbestemmelser, blandt andet vedrørende brandfare og eksplosionsfare i batterierne.

Forsikringer og garantier

Elcykler er i kraft af deres værdi attraktive tyveriobjekter og bør derfor beskyttes så godt som muligt. Køber du en dyr elcykel, kan det være en god idé at forsikre den, og det sker med en almindelig indboforsikring – den dækker normalt også cyklen. Sørg også for at få en god garanti i forbindelse med købet.

Tilbehør

Tilbehør der kan være værd at overveje ved køb af en elcykel, er en godkendt hjelm, en solid lås (undgå helst tynde wirelåse) og en cykelpumpe.

Andet tilbehør kunne være: cykeltaske, ringklokke, barnesæde, cykelkurv, lygter og ekstra slange eller lappegrej til slangen.

Crescent

Cykelproducenten Crescent har lang erfaring med cykelfremstilling og har også et stort udvalg af elcykler. Crescents elcykler fås med alle motorplaceringer og både med affjedret og stiv forgaffel.

Batavus

Cykelproducenten Batavus har eksisteret i over 100 år og fremstiller både almindelige cykler og elcykler. Priserne på elcyklerne er primært i lavpris- og mellemklassen

Ecoride

Ecoride er en relativt ung spiller på cykelmarkedet og beskæftiger sig udelukkende med elcykler. Målsætningen er, som navnet antyder, et bedre miljø ved at flere vælger en elcykel i stedet for bilen. De har flere elcykelmodeller i forskellige serier, afhængigt af dine behov og ønsker. Alt fra terrænmodeller til cityvarianter.

Scott

Scotts elcykler fås hos mange forhandlere. Virksomheden er en Schweizisk producent af sportsudstyr, der for eksempel også sælger ski. De har et stort udvalg af elcykler, der henvender sig til en bred målgruppe lige fra MTB-modeller til skovturen til elcykler tilpasset bymiljø. Prismæssigt spænder de fra mellemklassen op til det øvre premiumsortiment.

Nishiki

Nishiki stammer fra Japan men er nu i dag en svenskejet virksomhed, som fremstiller håndlavede cykler i Göteborg. De lægger stor vægt på geometri og balance. Ud over almindelige cykler sælger de også elcykler. I skrivende stund har de to modeller, hvoraf den ene er unisex.