Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere i vores cookiepolitik.

Opvaskemaskine: Købsguide

Af PriceRunner Opdateret 30.11.2016

Bosch

Den største producent i Europa giver bred distribution og stort servicenetværk

Bosch er en del af den tyske koncern BSH Home Appliances, der også fremstiller opvaskemaskiner fra Siemens, Gaggenau og Neff. Tilsammen er de Europas største producent af hvidevarer. Opvaskemaskinerne fremstilles på de samme fabrikker, og produkterne minder derfor meget om hinanden i form og funktion. Gaggenau og Neff henvender sig til premiumsegmentet, hvor du betaler meget for design og optimerede specifikationer. Bosch henvender sig til et større marked med prisgunstige, smarte opvaskemaskiner af generelt høj kvalitet.

Eksempler på funktioner, som vi godt kan lide, er Zeolith-tørringen, der absorberer fugt og omdanner den til varme. Bosch er også kendt for at arbejde støjsvagt, og modellerne med SuperSilence Plus-funktionen har et støjniveau på blot 38 dB(A). Opvaskemaskinerne justerer automatisk vandforbrug, vandtemperatur og opvasketid afhængigt af, hvor snavset opvasken er. 10 års rustgaranti er blandt markedets bedste. Bosch plejer at klare sig godt i test af opvaskemaskiner.

Electrolux

Bredt sortiment af opvaskemaskiner fra lavpris til premium i alle størrelser

Electrolux fra Sverige er en af markedets større aktører og ejer varemærker som Husqvarna, AEG og Elektro Helios. Opvaskemaskinerne fra Husqvarna og AEG er i princippet de samme produkter, men profileret under forskellige varemærker i premiumsegmentet. Elektro Helios har hovedsærligt modeller i lavprisklassen med lavere ydeevne og specifikationer. Electrolux' egne modeller fås på alle platformene, fra lavpris til premium.

Electrolux fremstiller også opvaskemaskiner til IKEA. For det utrænede øje kan det være svært at se forskel, da det grundlæggende er de samme produkter, men med forskellige æstetiske elementer. De store mængder gør, at IKEA kan presse priserne, så man får meget opvaskemaskine for pengene. Electrolux fremstiller mange af opvaskemaskinerne i Rumænien og Italien, men design og produktudvikling foregår hovedsageligt i Sverige.

Miele

Innovative og funktionelle opvaskemaskiner af høj kvalitet med gode garantier

Den tyske hvidevareproducent, Miele, opfandt den moderne, elektriske opvaskemaskine allerede i 1929. Siden da er Miele blevet kendte for deres høje kvalitet og har stået for mange nyskabelser, som nu anvendes af stort set alle andre producenter. Eksempelvis havde de indtil for nylig patent på bestikskuffen øverst i opvaskemaskine, hvor alle slags bestik ligger separat. Miele har udviklet bestikskuffen løbende, og den kan nu justeres i både bredden og højden. Det giver plads til høje vinglas og stort bestik, såsom suppeøser eller ballonpiskeris.

Andre smarte funktioner er, at lågen til opvaskemaskinen åbnes automatisk, når programmet er færdigt, og at saltbeholderen på nogle modeller er placeret i lågen. Alle andre producenter skæver misundeligt til Mieles historisk set høje benchmarkresultater i test. Miele er så sikre på deres kvalitet, at de ud over den almindelige branchegaranti giver et 10 års kvalitetsbevis, der gælder ved eventuel reparation.

Whirlpool

Smart indretning og hurtig tørring fra en af verdens største producenter

Det amerikanske mærke, Whirlpool, er en af verdens største producenter af hvidevarer og ejer flere andre varemærker, herunder KitchenAid og Bauknecht. De har relativt små markedsandele for opvaskemaskiner i Norden, men er større i resten af Europa, hvor de har flere fabrikker. For en dansker kan designet på frontpanelerne virke lidt forvirrende, men hver funktion har sin plads.

Indersiden er rigtig smart, især modellerne med PowerClean-systemet med justerbar topkurv for at få plads til høje vinglas under bestikket. En anden innovation er de foldbare arme i den nederste kurv, som gør det muligt at stille op til tre gryder lodret. Det fleksible kurvesystem giver plads til op til 15 kuverter, og det er nemt at sætte i og tage ud. Topmodellerne med PowerDry-funktionen muliggør opvask og tørring på en time – rigtig godt.

Smeg

Funktionelle, flotte opvaskemaskiner, der giver køkkenet personlighed

Italienske Smeg er måske bedst kendt for deres hvidevarer i klassisk 50-tals retrodesign, men har også mange produkter med stilrent og elegant design. De har fremstillet opvaskemaskiner siden 60'erne, men det er først i de senere år, at de er blevet populære blandt designbevidste forbrugere i Danmark. Smeg samarbejder med flere kendte industridesignere og arkitekter, blandt andet Renzo Piano, der har tegnet skyskraberen The Shard i London.

Opvaskemaskinerne fra Smeg er dog ikke kun ydre og design, de har flere modeller, hvor såvel funktioner, energieffektivitet, lydniveau som ydeevne er blandt de allerbedste på markedet. Særlig interessant er deres brede sortiment af fritstående opvaskemaskiner til køkkener, hvor der ikke er plads en almindelig, indbygget opvaskemaskine, eller den ikke passer ind. Smeg har en voksende, loyal fangruppe, og hvis man i forvejen har deres køleskab, komfur og brødrister, bør en opvaskemaskine også være et indlysende valg.

Beko

Prisbillige opvaskemaskiner fra producenten, der er lille i Norden men stor på Jorden

Selvom Beko er stort set ukendte på det nordiske marked, er det den næststørste producent af hvidevarer i Vesteuropa. De er særligt stærke i Storbritannien og Irland. Opmærksomme fodboldfans genkender måske varemærket fra FC Barcelonas trøjer, nærmere bestemt på venstre arm. Under Beko hører også andre varemærker med marginale markedsandele i Norden, eksempelvis Grundig og Blomberg.

Nu er visse af Bekos produkter begyndt at finde til Danmark, heriblandt opvaskemaskinerne, og de giver relativt meget for pengene med gode garantier. Såvel vandforbrug som energiklasse hører ofte til de bedre på markedet. Designet er på ingen måde opsigtsvækkende, men er funktionelt. Beko ejes af den tyrkiske virksomhed, Arçelik, der igen ejes af Koç Holding. Det er Tyrkiets største industrivirksomhed og en af verdens 500 største virksomheder.

Alt om opvaskemaskine

Udbuddet af opvaskemaskiner har aldrig været større, og dermed bliver det også en endnu større udfordring for forbrugeren at vælge rigtigt. Nutildags vasker selv lavprismodeller godt op, men de kan have problemer med meget snavset opvask, fyldte maskiner og at tørre madkasser eller bøtter af plastic. De har generelt også et relativt højt lydniveau, vandforbrug og energiforbrug.

På opvaskemaskiner i de højere prissegmenter finder man særlige skyllemundstykker til gryder og bestik samt innovative kurvekonstruktioner, der giver plads til flere kuverter. Desuden har mange modeller i de højere prisklasser avancerede sensorsystemer til at forhindre utætheder. Det kan derfor godt betale sig at købe en noget dyrere maskine, og med moderne vand- og energisparefunktioner sparer man mange penge i det lange løb.

Når det gælder spørgsmålet om opvaskemaskine kontra at manuel opvask set fra et miljøperspektiv, så kan en moderne opvaskemaskine med lavt energiforbrug faktisk være mere miljøvenligt end at vaske op i hånden. I vores test af opvaskemaskiner giver vi derfor råd til, hvordan man gennemskuer energimærkningen. For at en opvaskemaskine kan blive bedst i test, kræver det selvfølgelig en høj karakter i den kategori.

Forskellige typer og størrelser af opvaskemaskiner

Der findes flere forskellige typer af opvaskemaskiner, men de almindeligste er indbyggede modeller med formonteret front, der placeres under køkkenbordet. De seneste år er det blevet stadig mere almindeligt med halv- eller helintegrerede opvaskemaskiner. De førstnævnte har frontpaneler, der passer til lågerne på køkkenskabene med knapper eller display på forsiden. De helintegrerede modeller har helt skjulte knapper, og kan kan ikke se, at det er en opvaskemaskine, før man åbner lågen. I små lejligheder eller lejeboliger kan en bordopvaskemaskine, der stilles på køkkenbordet være et smart valg.

Standardbredden på en opvaskemaskine er 60 cm, men der fås også smallere varianter med en bredde på 45 cm eller endnu smallere. Opvaskemaskinens udvendige mål er særlig relevante, hvis installationen skal foretages i et eksisterende køkken, hvor der fjernes et skab i en bestemt størrelse, eller hvis det er et lille køkken. Nogle gange skal man tage højde for, om maskinen skal stå tæt på komfuret.

I visse situationer kan man have brug for at justere højden på opvaskemaskinen, nogle gange skal den være hævet for at komme op i det rette niveau. Højden på selve opvaskemaskinen er også interessant. I et ældre køkken kan det være nødvendigt, at opvaskemaskinen er lavere end 80 cm. Nogle gange kan det også være nødvendigt at tage hensyn til opvaskemaskinens dybde. Hvis køkkenbordet er 50 cm dybt, er det vigtigt, at maskinen ikke rager udenfor.

Installation

Om det er muligt at installere en opvaskemaskine på egen hånd, afhænger i høj grad af, hvilken type maskine det dreje sig om. En opvaskemaskine, der står oppe på køkkenbordet, kræver en anden fremgangsmåde end en integreret opvaskemaskine. Der er risiko for, at der opstår problemer som følge af forkert installation, og det er derfor altid godt at alliere sig med en VVS-kyndig, der måske også kan yde service, hvis der skulle opstå fejl efterfølgende. Så kan man også få svar på, om det er muligt at have opvaskemaskine og køleskab på samme sikring, samt spørgsmål om vandlås, afløbsslange, jordfejlsrelæ og tilslutning. Ved installation er det vigtigt at sørge for at lægge et underlag til opvaskemaskine, der fungerer som lækagebeskyttelse, så vand løber ud foran, i stedet for at ende stillestående under maskinen og skabe vandskader på gulv og væg. For at undgå vandskader er det vigtigt, at afløbsslange, eventuel adapter til afløb, pumpe samt tilslutning til vandhane til varmt/koldt vand er korrekt. Nogle gange medfølger levering og installation ved køb af opvaskemaskinen, men man må ofte betale for denne service.

Opvaskemaskiners udseende

Hvordan en opvaskemaskine ser ud i ens køkken, afhænger ikke kun af maskinens design, men også af hvordan den skal monteres. En helintegreret opvaskemaskine, der købes uden front, kan installeres med en specialtilpasset front, der ser ud som de andre skabslåger. Skal opvaskemaskinen have medfølgende front, kan denne også fås med flere forskellige udseender. Det almindeligste er dog, at man vælge mellem et rustfrit look eller en hvid opvaskemaskine. Maskiner i aluminium er populært, men er resten af køkkenet hvidt, vælger mange at matche opvaskemaskinen med dette. Ulempen ved rustfrit kan være, at fedtmærker ofte ses meget tydeligt. Er opvaskemaskinen stor, bliver dens udseende mere dominerende. De mest moderne opvaskemaskiner kan fjernstyres ved at slutte dem til hjemmets wi-fi. I fremtiden får opvaskemaskinen måske også et display og kommer til at minde mere om en computer.

Indretning

Indersiden af en opvaskemaskine kan variere i konstruktion og udseende. De fleste består af to niveauer, et til glas og et til tallerkner. Nederst plejer bestikkurven at være placeret. En del opvaskemaskiner har i stedet et tredje niveau øverst, en bestikbakke eller skuffe, hvor bestikket placeres liggende i stedet for stående. Det er vigtigt, at opvaskemaskinen har plads til det nødvendige. Hvis det er vigtigt at kunne maksimere pakningen og kunne vaske mange kuverter op ad gangen, er en stor maskine naturligvis at foretrække. Har man store tallerkner, porcelæn med usædvanlig form eller meget høje vinglas eller andre glas, kan det være smart at tage det med og prøve dem i den opvaskemaskine, man er interesseret i. For at få plads til mange sutteflasker er det godt, hvis den øverste kurv har mange pinde at balancere dem på. Vil man have plads til store gryder, er det godt, hvis kurvens hjul er placeret, så den kan trækkes helt ud, og man bedre kan komme til. Vil man kunne pakke i mørke, anbefales en opvaskemaskine med indvendig belysning.

Tilbehør

Der fås en del tilbehør, der kan være nødvendigt, for at opvaskemaskinen får en lang levetid og opvasken bliver ordentligt ren. Opvaskemiddel fås i flere forskellige varianter og mærker. Det er ikke muligt at benytte flydende opvaskemiddel til manuel opvask i en opvaskemaskine, hvis man ikke vil lave sit køkken om til et skumbad. Man skal bruge opvaskemiddel, der er beregnet til en opvaskemaskine. Køberman det i form af tabs, fås de i separat indpakning, der skal åbnes inden brug. Der fås også andre selvopløsende tabs, der lægges direkte i opvaskemiddelrummet. Disse tabs kan være bløde eller hårde med et tyndt lag film omkring, der opløses i vandet. Afhængigt af vandets hårdhed, hvor man bor – altså hvor meget kalk der er i vandet, skal der anvendes forskellige mængder opvaskesalt. Maskinen indikerer selv, når det er tid til at fylde mere salt på. Hvor ofte dette sker, afhænger af hvor meget salt maskinen er indstillet til at bruge, og dette bestemmes af vandets hårdhedsgrad. For at få en ekstra flot finish på glas kan det være en god idé at fylde afspændingsmiddel på opvaskemaskinen. Afspændingsmiddel kan også hjælpe på glas, der har fået kalkbelægninger eller er blevet matte, såkaldt glaspest, efter maskinopvask. Hvis maskinen har været brugt et stykke tid og begynder at virke snavset, findes der særlige rensemidler. Der findes også forskellige husråd, hvor forskellige kombinationer af eddikesprit, eddike og citronsyre anvendes til rensning af maskine og filter.

Almindelige problemer med opvaskemaskiner

Der findes flere kendte problemer, som en opvaskemaskine uanset producent kan blive ramt af. En del fejl kræver en certificeret reparation, men andre kan løses ved selv at tage et kig i instruktionsbogen og følge anvisningerne. Hvis der er opstået en alvorlig fejl, kan det af og til være nødvendigt at bestille nye reservedele, hvis garantien ikke dækker den defekte opvaskemaskine selvfølgelig.

 • Opvaskemaskinen bliver ikke tømt for vand
  Hvis opvaskemaskinen ikke bliver tømt, men forbliver fyldt med vand, kan det skyldes, at rensefilteret er tilstoppet og skal rengøres. Der kan også være en blokering i afløbsslangen, som forhindrer vandet i at løbe ud. En gennemgang af filter og slanger kan også være en god ide, hvis opvaskemaskinen lugter dårligt.

 • Opvaskemaskinen tager ikke vand ind
  Hvis opvaskemaskinen ikke fylder vand på, kan det skyldes, at der er slukket for vandet, enten til opvaskemaskinen eller til hele huset. Hvis vandet fungerer, som det skal, men opvaskemaskinen alligevel ikke bliver fyldt, kan der være en blokering i indløbsslangen.

 • Opvaskemaskinen larmer eller brummer
  Hvis opvaskemaskinen larmer højt eller generende, kan det skyldes, at maskinen står skævt. Kontroller, at opvaskemaskinen er i vater. Mislyde kan også skyldes, at service eller bestik ikke står stabilt i maskinen og afgiver lyde, når de bliver flyttet rundt af vandstrålerne.

 • Opvaskemaskinen vasker dårligt
  Hvis bestik eller glas er plettede, tallerknerne snavsede og opvasken helt enkelt ikke er vasket ordentligt op, selvom programmet er kørt igennem, kan det være tid til at rengøre maskinens filter. Det kan også været spørgsmål om, at opvaskemaskinen er pakket, så skyllearmene ikke har kunnet rotere, som de skal, eller at hullerne i skyllearmene er blevet tilstoppet af madrester. I så fald skal skyllearmene rengøres. Hvis skyllearmene ikke roterer, kan du prøve at pakke maskinen om og køre programmet igen for at se, om fejlen er afhjulpet. Det kan også hjælpe at pakke maskinen om, hvis det ikke er muligt at lukke lågen på maskinen. Noget kan være faldet ud af en af kurvene og ligge og blokere i bunden af maskinen.

 • Opvaskemaskinen lækker vand eller damp
  Hvis opvaskemaskinen lækker vand ved fronten, kan det skyldes, at pakningen rundt om opvaskemaskinens låge er beskadiget. Kontroller, at den er hel. Lækage kan også skyldes, at noget sidder fast i pakningen, så der kan løbe vand ud. Tør pakningen af med en varm, fugtig klud, og se om problemet er afhjulpet. Hvis der lækker vand fra maskinens underside kan det skyldes en utæthed i en indvendig luftkanal. Hvis opvaskemaskinen lækker damp, kan det også skyldes pakningen, men også at opvaskemaskinen ikke er installeret helt lige. Hvis maskinen står lidt skævt i forhold til lågen, kan det også medføre en lækage.

 • Opvaskemaskinen hyler, eller en rød lampe lyser
  Hvis opvaskemaskinen hyler, er det et tegn på, at der er opstået en fejl, eller der er sket en ulykke i forbindelse med opvasken. Husk at gemme maskinens instruktionsbog, og kontroller hvad maskinens fejlkode betyder. Et eksempel på en fejlkode kan være, at opvaskemaskinens overfyldningsbeskyttelse er udløst. Dette kan afhjælpes ved at tage nogle stykker service ud af maskinen.

 • Opvaskemaskinen opløser ikke tab'en
  Hvis opvaskemaskinen efter afsluttet opvaskeprogram viser sig ikke at have opløst tab'en med opvaskemiddel, kan det skyldes, at maskinen er pakket, så noget har hvilet mod låget til sæberummet. Pak opvaskemaskinen om, og kør programmet igen.

 • Opvaskemaskinen varmer ikke
  Hvis opvaskemaskinen ikke varmer og tørrer opvasken, kan det enten skyldes, at det sidste skyllevand ikke er varmet tilstrækkeligt op, eller at tørreblæseren er gået i stykker. Det kan da være nødvendigt at udskifte drivremmen.

 • Opvaskemaskinen er helt død
  Hvis din opvaskemaskine ikke fungerer, kan det skyldes flere forskellige ting. Kontroller først, at sikringen ikke er sprunget. Hvis strømmen fungerer, som den skal, sørg da for, at opvaskemaskinen er lukket helt, at programmet er sat rigtigt i gang, og at strømmen er sluttet til. Hvis opvaskemaskinen alligevel ikke vil starte, kan det være på sin plads at kontakte en fagmand, der kan foretage en fejlsøgning.

Ikke medlem? Start her