Opdateret 30. august 2022

Opvaskemaskine: 8 modeller i test

Er du træt af at vaske op i hånden? Eller kalder den eksisterende maskine på at blive udskiftet? Vi har testet opvaskemaskiner fra flere mærker, herunder Bosch, Electrolux og Gram. Læs med og se, hvem der bliver bedst i test.

Opvaskemaskine test: Modellerne som vasker skinnende rent

Vi beklager, hvis nogle af de testede produkter ikke er tilgængelige. Lige nu lider produktionen af opvaskemaskiner alvorligt under forsyningskrisen af de elektroniske chips. Uden dem fungerer maskinerne slet ikke.

Det betyder, at flere af de modeller vi har testet ganske enkelt står og venter på at bliver produceret færdig - og derfor kommer de heller ikke frem til forhandlerne. Det skal de nok komme, og når de gør, så vil de igen blive tilgængelige.

I mellemtiden kan du bruge testen som en retningslinje i forhold til, hvad du egentlig vil lede efter blandt de opvaskemaskiner, som rent faktisk er på lager - se dem her

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. Opvaskemaskinerne er testet som en udskiftningsinstallation. Det betyder, at vi har bestilt dem over nettet, pakket dem ud og derefter installeret dem i stedet for den maskine, der stod på stedet tidligere. Vi har således anvendt eksisterende rør og ledninger.

Testresultatet er baseret på flere parametre, hvoraf opvaskeresultatet vejer tungest. Vi har ladet forskellige typer af madrester tørre ind i 24 timer: grød, spinat, chilisauce, kakaodrik og rødvin. Valget af madrester er nøje overvejet - eksempelvis er indtørret spinat berygtet for at være svært at vaske op, selv for de bedste opvaskemaskiner i de højere prisklasser.

Vi har anvendt samme antal tallerkener, dybe tallerkener, kagetallerkener, bestik og glas med indtørret snavs, derefter har vi fyldt maskinens resterende plads med anden opvask.

Vi har testet det forvalgte program, som altid er økoprogrammet. Derefter har vi kontrolleret resultatet visuelt og på den måde sammenlignet opvaskemaskinernes evne til at vaske rent.

Vi har vægtet følgende parametre:

 • Installation: Hvor nem er opvaskemaskinen at installere?

 • Opvaskeresultat: Hvor ren bliver opvasken? Hvor meget snavs bliver spredt af maskinens skylning? Sætter snavs sig for eksempel fast på indersiden af lågen eller på kurvene?

 • Brugervenlighed: Er det nemt at gennemskue opvaskemaskinens funktioner? Hvor nemt er det at pakke maskinen og tage opvasken ud?

 • Miljø: Hvilken energiklasse har opvaskemaskinen? Hvor meget affald smider vi ud efter installationen?

 • Byggekvalitet: Hvilke materialer har producenterne valg, og hvilken kvalitetsfølelse giver de? Hvor stabil er opvaskemaskinen? Er der mislyde?

 • Innovation Har den innovative ekstrafunktioner, som gør den ekstra god fra brugerens synspunkt?

På baggrund af resultatet har vi lavet en samlet vurdering. Endelig har vi taget højde for den enkelte opvaskemaskines pris, og slutkarakteren svarer således til opvaskemaskinens prisværdi.

Vi har testet et udpluk af markedets populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på de testede opvaskemaskiner på PriceRunner.

1. Bosch SMU46CW00S - BEDST I TEST OPVASKEMASKINE

Enkel opvaskemaskine, som klarer arbejdet med bravur

Garanti (år): 1 Produktgruppe: Opvaskemaskiner 60 cm Til indbygning (ja/nej): Nej Antal programmer (stk.): 6 Længde tilførselsslange (cm): 140 Indvendig belysning (ja/nej): Nej Længde afløbsslange (cm): 190 Længde strømkabel (cm): 175 Antal kuverter (stk.): 13 Topkurv (ja/nej): Nej Passer til den nye IKEA Metod (ja/nej): Ja Energiklasse: A+++ Opvaskeeffekt: A Tørreeffekt: A Beregnet årligt energiforbrug (kWh/år): 234 Beregnet årligt vandforbrug (l): 2660 Referenceprogram: Eco Lydniveau (dBA): 44 Vægt (kg): 46 Min. højde (cm): 81,5 Maks. højde (cm): 86,6 Bredde (cm): 59,8 Dybde (cm): 57,3

Bosch SMU46CW00S Hvid

Bosch SMU46CW00S er en opvaskemaskine, der giver et stabilt og godt indtryk på stort set alle punkter.

Først og fremmest vasker den rent

Eksempelvis kan den klare indtørrede grød- og spinatrester på tallerkener og bestik. Glas med indtørret kakaodrik og rødvin er heller ikke noget problem. SMU46CW00S er faktisk den eneste maskine i testen, som får gryden med indtørret grød helt ren. Der sidder ganske vist lidt spinat og opvaskerester på en del ting, en ikke i større omfang.

Desuden håndterer SMU46CW00S skylningen forbilledligt. Nogle opvaskemaskiner kan have problemer med at sprede snavs i maskinen, opvaskerester til glas. Men denne spredning i Bosch SMU46CW00S er særdeles begrænset.

Endvidere er den nem at installere. Opvaskemaskinen er smart pakket ind, så det er nemt at pakke den ud – selvom opvaskemaskiner generelt er ret klodsede produkter at have med at gøre. Alle slanger er fastgjort samme sted, og det er derfor let at tage den ud. Brugsanvisningen er tydelig, hvilket forbedrer indtrykket af installationen yderligere. Derimod er det ærgerligt, at højdejusteringen er så træg. Her ser vi gerne en forbedring.

Enkelt og ukompliceret konstrueret

Selve konstruktionen er enkel, uden at vi på nogen måde mener det negativt. Her er der ingen specialfunktioner eller tekniske innovationer, men i al sin enkelhed præsterer den rigtig godt. Lågen er nem at lukke, og du får tydelig feedback på, at den er lukket helt til. Den kan dog være lidt hård at åbne. Opvaskemaskinen har god plads til store genstande.

Brugervenligheden er OK, men der er en del plads til forbedring. Knappernes layout er rodet, og displayet lidt utydeligt. Det er for eksempel svært at gennemskue de sekundære funktioner. Men opvaskemaskinen er nem at fylde og tage ud af. Der er god plads til glas, og desuden kan hylderne både klappes op og tages ud. Den eneste ulempe ved håndtering af pladsen er, at der ikke er nogen dedikeret plads til dybe tallerkener. De er svære at placere, når pindene sidder så tæt som i det nuværende design.

Ikke helt så stille som Bosch giver udtryk for

Bosch påstår, at SMU46CW00S er "super silent". Her er vi simpelthen ikke enige. Opvaskemaskinen er hverken mere stille eller mere støjende end de andre opvaskemaskiner i testen. Vi vil i stedet kalde lydniveauet for normalt.

Samlet set er Bosch SMU46CW00S dog en meget velfungerende opvaskemaskine med nogle få ulemper af mindre betydning. På de vigtigste parametre får den topkarakter. Eksempelvis er opvaske- og skylleresultatet forbilledligt, samtidig med at installationen går nemt. Disse testresultater kombineret med den udmærkede energiklasse gør, at opvaskemaskinen er et meget godt køb. Derfor udpeger vi Bosch SMU46CW00S til bedst i test.

Meget godt opvaskeresultatret enkel konstruktiongod pladsudnyttelse
Træg højdejustering og åbning af lågelidt utydeligt display

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

2. LG SDU527HS

Opvaskemaskine, der kan rumme en masse og har flere smarte funktioner

Produkttype: Opvaskemaskine 60 centimeter (ikke til integration) Vaskekraft: A Tørreeffekt: A Tallerkner: 13 Topkurv: Nej Antal programmer: 8 Energiklasse: A++ IKEA-metode-kompatibel: Ja Lydniveau: 43 dBA Dimensioner: 430 (min. højde) x 820 (maks. højde) x 596 (bredde) x 570 (dybde) millimeter Anslået energiforbrug: 2.620 kWh om året Anslået vandforbrug: 2.940 liter om året

LG SDU527HSS Rustfrit stål

LG SDU527HS giver et meget flot resultat, selvom programmerne tager temmelig lang tid (lidt over tre timer, nogle gange op mod fire). Der er også et hurtigprogram, men det fungerer bedst, når du har opvask, der er meget let at rengøre.

Når det kommer til normalt, snavset opvask, har den ikke noget problem med at få det hele rent på standardprogrammet. Både glas og tallerkener ser meget rene ud, når vi tager dem ud. Det kan ske, at der nogle gange kan være en plet tilbage på en tallerken, men så drejer det sig ofte om vanskeligt snavs. Denne maskine kan håndtere alt med det normale program – fra beskidt bestik med hakkekød og sauce til osteskærere og smørknive med fedtpletter på. Med andre ord opretholder den et højt niveau.

En standardprogram, der ikke imponerer

Noget, vi dog bemærker, er, at standardprogrammet har nogle problemer med at få meget snavset bestik helt rent. Bestikket placeres på sin egen hylde øverst, og hvis det er meget snavset, skal du muligvis sprede det lidt ud. Hvis vi så kører på det intensive program, formår den at få selv bestik med indtørret peanutbutter helt rent – hvilket er utroligt godt. Det bruger damp, og det lader til at være en god metode.

En funktion, vi sætter stor pris på med LG SDU527HS, er, at du kan downloade cyklusser i den medfølgende app – jep, denne opvaskemaskine kan forbindes til dine devices. Derefter kan du køre et særligt natprogram, som dels er ekstrastille og dels ekstralangt. Også dette program giver meget flotte resultater.

Vi ville ønske, at man kunne se, hvor meget tid der er tilbage på det aktuelle program i appen, men det er i skrivende stund ikke muligt.

LG-SDU527HS

Rummer en masse opvask

LG SDU527HS er ikke billig, men til gengæld får du også høj kvalitet på flere vitale områder. For eksempel er den lavet af rustfrit stål. Displayet består af en metaloverflade med huller til LED'er. Der er ingen knapper, der stikker ud, men i stedet har den perforeringer med lysdioder, der viser, hvad du har trykket på.

Det valgte program – og den tilsvarende information – fremgår meget tydeligt. Det hele står dog på engelsk. Det eneste, vi har oplevet problemer med, er, at displayet er skjult, når du lukker opvaskemaskinen, og hvis du har opvaskemaskinen tæt på køkkenbordet, kan du ikke se den resterende tid på programmet. Det kan heller ikke ses i appen.

På indersiden kan du hæve og sænke både bestik- og glashylden. Desværre satte bestikhylden sig fast i den sænkede position i løbet af vores prøveperiode, som var på flere måneder. Glashylden kunne stadig hæves og sænkes. Den kan indstilles i tre forskellige trin.

God plads

Samlet set rummer denne opvaskemaskine en masse opvask, og det er nemt at fylde den helt op og justere pladsen alt efter, hvad der skal i.

LG-SDU527HS

En anden funktion, vi sætter stor pris på, er, at maskinen åbner sig selv, når den er færdig. Der er nemlig en funktion, der skubber lågen op og frigiver dampen, så opvasken er tør, når du kommer for at tage den ud.

Denne opvaskemaskine er velegnet til dem, der kan lide køkkenapparater, der kan forbindes til deres devices, og køkkenmaskiner, der gør deres arbejde. Den er til dem, som ikke er bange for en lidt højere pris. Den er både rummelig, let at bruge, moderne og gennemtænkt.

Rummer en masse opvaskmeget flot resultatbrugervenlig skærmdampfunktionen fungerer overraskende godtappfunktionalitet tilføjer flere programmer
Svært at se, hvor meget tid der er tilbagelidt dårlig kvalitet af hæve/sænkefunktionen på bestikhylden

3. Miele G 5222 SCU Selection

Opvaskemaskine med smarte funktioner, der kan åbne lågen selv efter vask

Produkttype: Underbygget 60 centimeter (ikke til integrering) Kuverter: 14 Topkurv: Ja Antal programmer: 5 Energiklasse: C Mål: 805 (min. højde) x 870 (maks. højde) x 598 (bredde) x 570 (dybde) millimeter Indvendig belysning: Nej Længde afløbsslange: 1,5 m Længde vandslange: 1,5 m Længde strømkabel: 1,7 m

Miele G5222SCUbWH Hvid

Miele G 5222 SCU Selection er en meget støjsvag opvaskemaskine med flere smarte funktioner. Den åbner eksempelvis lågen når opvasken er klaret, så dampen forsvinder, og opvasken kan tørre. Det gør, at du får et rigtigt godt tørreresultat.

Effektivt lynprogram

G 5222 SCU giver også et særdeles fint opvaskeresultat – uanset program. Selv lynprogrammet, som tager under en time, vasker rent ved normalt snavset opvask. Den klarer selv genstridig snavs, så længe du holder sien ren og kører på et af de mere krævende programmer.

Opvaskemaskinen er dog lidt begrænset indvendig. Det er lidt af en udfordring at få den til at rumme så mange kuverter, som den er beregnet til. Især, fordi den ikke er særlig godt indrettet.

Du får for eksempel en masse overfladeplads på glashylden, og det er svært at placere tallerkener sammen med gryder, uden at der opstår en hel del ubrugt plads. Dette problem har vi ikke set så tydeligt hos andre opvaskemaskiner, vi har testet.

Brugervenlig og god byggekvalitet

Derimod er den brugervenlig. Du har både mulighed for bestikkurv og bestikhylde, så du kan tage kurven ud og få mere plads til tallerkener. Betjeningselementerne til hævning og sænkning af glashylden er tydeligt farvemarkerede og nemme at betjene. Den føles heller ikke så tynd i plasten som mange andre opvaskemaskiner. Byggekvaliteten er generelt god.

Nem at håndtere

Displayet og knapperne på forsiden er nemme at forstå og betjene. Du ser både programmets tid, temperatur og andre nødvendige informationer.

Vedligeholdelsen er problemfri. Sien i bunden er nem at skrue ud og rengøres hurtigt under vandhanen.

Desværre er energiklassen uventet lav i forhold til prisen på denne opvaskemaskine.

Miele G 5222 SCU Selection passer til dig, der vil have en premiummaskine, der er nem at anvende, og som vasker helt rent.

Mange valgmulighedermeget fint opvaske- og tørreresultatbrugervenlig programmering
Dårligt indrettetlidt lav energiklassificering

4. Gram OM 60-37 T RF

Let at justere med godt opvaskeresultat

Garanti (år): 1 Produktgruppe: Opvaskemaskiner 60 cm Til indbygning (ja/nej): Nej Antal programmer (stk.): 8 Længde strømkabel (cm): 180 Antal kuverter (stk.): 14 Topkurv (ja/nej): Nej Passer til den nye IKEA Metod (ja/nej): Ja Energiklasse: A++ Opvaskeeffekt: A Tørreeffekt: A Beregnet årligt energiforbrug (kWh/år): 266 **Beregnet årligt vandforbrug (l):**3640 Referenceprogram: Nr. 4 Lydniveau (dBA): 44 Vægt (kg): 45 Min. højde (cm): 82 Maks. højde (cm): 92 Bredde (cm): 59,8 Dybde (cm): 54,8

Gram OM 60-37 T RF Rustfrit stål

Gram OM 60-37 T RF er en opvaskemaskine, der vasker rent, selv under ret vanskelige forhold.

Den klarer for eksempel indtørret grød godt på flere forskellige slags opvask. Den havde dog lidt svært ved at få gryden helt ren. En stor fordel ved OM 60-37 T RF er, at den kun meget begrænset spreder opvaskerester i maskinen. Gamle madrester og andet skidt ender ikke på en masse opvask, der ellers ville være blevet rent, fordi den skyller godt.

Installationen er en af ulemperne ved denne opvaskemaskinen. Gram sender en isolering med, der skal fastgøres med tape, men tapen har svært ved at sidde fast på opvaskemaskinen. Det gør, at isoleringen bare falder af. Også monteringen af de to dækplader lader en del tilbage at ønske. Højdejusteringen er derimod rigtig god.

Gennemtænkt udformning der gør fyldning lettere

Gram har virkelig tænkt sig om med pladsudnyttelsen i OM 60-37 T RF. Der er meget få uudnyttede steder. Der hvor de kunne have opstået, har producenten placeret kurve og andet til småopbevaring, uden at det går ud over pladsen til store genstande.

Det er imidlertid svært at finde et godt sted til dybe tallerkener, fordi alle holdernes pinde sidder tæt og med en hældning, som passer bedre til flade tallerkener. Man kan heller ikke lægge alle holderne ned, da den ene række sidder meget hårdt fast.

Derimod er det nemt at få plads til dessert- og middagstallerkener. Der er også god plads til glas. Den lille hylde over glassene er nem at justere i højden, hvis du skal have plads til høje glas. Du kan også med lethed løfte og sænke hele den øverste trådkurv.

Lågen har både gode og dårlige egenskaber

Bestikkurven er lige det mindste og har ikke plads til så meget som ønsket. Den suppleres med en flad hylde, der kan trækkes ud, under den øverste kurv, men vi synes alligevel, at der mangler plads til bestik.

Fra et ergonomisk synspunkt er der både gode og dårlige egenskaber. Det er eksempelvis nemt at skifte filter. Derimod er håndtaget på den store låge lidt for smalt og har et unødvendigt dæksel, som gør det lidt svært at få et godt greb i det, når du skal åbne.
På den anden side gør lågen, at opvaskemaskinen giver et ensartet, samlet indtryk.

Displayet er smart placeret på forsiden. Desværre er det ret utydeligt. Kontrasten er dårlig, og der opstår spejleffekter, som gør det svært at aflæse. På oversiden finder du programmerne, som er tydeligt afmærkede.

Overordnet er dette et godt køb. Først og fremmest på grund af det fine opvaskeresultat og den fortræffelige pladsudnyttelse.

Enkel filterrengøringgodt opvaskeresultat og udnyttelse af pladsenlet at justere
Besværlig installationdårlig plads til bestikingen dedikeret plads til dybe tallerkner

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

5. Electrolux EEC87315L

Ergonomisk og let at tømme takket være comfortlift

Garanti (år): 1 Produktgruppe: Opvaskemaskiner 60 cm Til integrering (ja/nej): Ja Antal programmer (stk.): 8 Længde tilløbsslange (cm): 180 Indvendig belysning (ja/nej): Nej Længde afløbsslange: 180 Længde strømkabel (cm): 160 Antal kuverter (stk.): 14 Topkurv: Ja Passer til den nye IKEA-metode (ja/nej): Ja Energiklasse: D Anslået vandforbrug pr. cyklus (l): 11 Referenceprogram: Eco Lydniveau (dBA): 42 Vægt (kg): 48 Min. højde (cm): 67 Maks. højde (cm): 82,5 cm Bredde (cm): 59,8 Dybde (cm): 57,3

Electrolux EEC87315L Integreret

Electrolux EEC87315L er en integreret opvaskemaskine, som passer til en familie, der ofte vasker store mængder op. Den rummer hele 14 kuverter og er godt indrettet indvendigt. Trods den ret høje pris får vi ikke en bestikkurv med. Den har derimod bestikhylde i toppen. Bortset fra det er den brugervenlig og med mange funktioner. Den har for eksempel noget, der kaldes Comfortlift, hvilket betyder, at du kan løfte den nederste kurv op til taljehøjde for at kunne tømme den i en mere ergonomisk rigtig kropsstilling.

Detaljer, som kan forbedres

Electrolux EEC87315L er i energiklasse D i henhold til de nye retningslinjer. Der er noget lavt, når vi tager prisen i betragtning. Desuden bemærker vi, at lågen er lidt træg at åbne. Den er derimod meget lydsvag, når den arbejder. Det er også let at fylde den i bredden, da den er godt indrettet indeni. En brugervenlig detalje er, at du nemt kan justere højden op eller ned på den øverste kurv, også selv om du allerede har fyldt den. Den kører smidigt alligevel.

Denne opvaskemaskine er rigtig god til at vaske rent. Den klarer også meget snavset service, som har stået og tørret ind. Den skyller også opvasken med et udmærket resultat. Tørring af opvask er også godt. Det, vi måske savner i denne prisklasse, er endnu flere smarte funktioner, f.eks. automatisk åbning af lågen.

Hvis du er klar til at åbne tegnebogen for en brugervenlig, integreret opvaskemaskine, er Electrolux EEC87315L absolut god. Men den er samtidig ret dyr i forhold til dens kapacitet og energieffektivitet.

Praktisk at kunne løfte den nederste kurv op til taljenrummelig og velplanlagt
Kunne godt have været mere energieffektivmangler bestikkurvnoget træg låge

6. Electrolux ESF5545LOW

Praktiske funktioner, men også plads til forbedring. Udnytter pladsen godt.

Garanti (år): 1 Produktgruppe: Opvaskemaskiner 60 cm Til indbygning (ja/nej): Nej Antal programmer (stk.): 6 Længde tilførselsslange (cm): 150 Indvendig belysning (ja/nej): Nej Længde afløbsslange (cm): 150 Længde strømkabel (cm): 150 Antal kuverter (stk.): 13 Topkurv (ja/nej): Nej Passer til den nye IKEA Metod (ja/nej): Ja Energiklasse: A+++ Opvaskeeffekt: A Tørreeffekt: A Beregnet årligt energiforbrug (kWh/år): 234 Beregnet årligt vandforbrug (l): 2775 Referenceprogram: Eco 50 Lydniveau (dBA): 44 Vægt (kg): 40,5 Min. højde (cm): 81,8 Maks. højde (cm): 87,8 Bredde (cm): 59,6 Dybde (cm): 59

Electrolux ESF5545LOW Grøn, Hvid

Electrolux ESF5545LOW er på mange måder en gennemtænkt opvaskemaskine. Den har for eksempel automatisk åbning efter afsluttet program, så du slipper for at gå hen og slukke den manuelt. Efterhånden bliver det en funktion, der er svær at leve uden. Desuden har ESF5545LOW gummimåtte til glassene, hvilket giver en skånsom håndtering af sarte glas.

Grøden driller

Desværre er opvaskeresultatet ikke lige så godt som udvalget af funktioner. Resultatet er ikke decideret dårligt, men et af de mindst gode vi har oplevet. ESF5545LOW har for eksempel svært ved at håndtere indtørret grød, og flere af glassene er stadigvæk snavsede, når programmet er slut. Endvidere har resterne spredt sig og sat sig fast forskellige steder. Lågens inderside er også snavset. Derimod er den god til at få bestikket rent.

Installationen efterlader også et lidt negativt indtryk. Beskyttelsesfilmen på forsiden er af en type, der er meget svær at få helt af. Højdejusteringen er træg, og tilførselsslangen er usædvanligt kort. Det er den eneste maskine i testen, hvor vi var nødt til at forlænge slangen.

Let at fylde og har plads til stor opvask

Pladsudnyttelsen i opvaskemaskinen gør, at du både kan få plads til større opvask og en stor mængde glas. Desuden er der gode løsninger til placering af dybe tallerkener – hvilket er ret usædvanligt.

Den lille hylde i opvaskemaskinen er nem at indstille. Og det er også nemt at hæve eller sænke den øverste trådkurv. Muligvis kunne dækslet til opvasketabletten have været nemmere at lukke, men der er god plads i den.

Konstruktion og byggekvalitet er godkendt

Det gode ved konstruktionen er eksempelvis, at det er nemt at rengøre filteret, og at displayet viser, hvor lang tid der er tilbage af programmet. Vi kunne godt have tænkt os, at informationen placeres bedre i forhold til displayet. Som det er nu, skal du åbne lågen for at få et godt overblik, fordi informationen vises i overkanten.

Lågen giver ikke et godt indtryk

Lågens kvalitet opleves som lidt vakkelvorn. Hvis du trykker på siderne af den, kan den ikke lukkes – i stedet bøjer den. At den ikke kan lukkes på denne måde har med funktionen til automatisk åbning at gøre – du skal trykke midtpå. Men at den bøjer sig, giver et tvivlsomt indtryk.
Hvis du så tager fat i overkanten for at lukke, kommer du på den anden side nemt til at trykke på knapperne ved en fejl. Med tanke på ergonomien havde vi også gerne set mindre skarpe kanter på håndtaget. Håndtaget er desuden ikke særlig dybt.

Trådkurve giver et godt indtryk

De ruller fint og føles stabile. Spalter og frirum omkring kurvene er også gode. Det er også nemt at klappe holderne i trådkurvene ned. Det gør det nemt at sætte ind og tage ud.

Samlet set er Electrolux ESF5545LOW en opvaskemaskine, der er ret nem at håndtere og udnytter pladsen godt. Den har også flere gode funktioner. Med et bedre opvaskeresultat og et par mindre justeringer var karakteren blevet højere.

Brugervenlig håndteringgodt udvalg af funktionergodt planlagt indretning
Dårligere opvaskeresultatkort tilførselsslangetræg højdejusteringdisplay svært at aflæse (placering)

7. AEG FFB63606PM

Innovative løsninger men dårligere opvaskeresultat

Garanti (år): 1 Produktgruppe: Opvaskemaskiner 60cm Information om opvaskemaskiner Til indbygning (ja/nej): Nej Antal programmer (stk.): 8 Indvendig belysning (ja/nej): Nej Antal kuverter (stk.): 13 Topkurv (ja/nej): Nej Passer til den nye IKEA Metod (ja/nej): Ja Energiklasse: A++ Opvaskeeffekt: A Tørreeffekt: A Beregnet årligt energiforbrug (kWh/år): 262 Beregnet årligt vandforbrug (l): 2940 Referenceprogram: Eco 50 Lydniveau (dBA): 43 Min. højde (cm): 82 Maks. højde (cm): 88 Bredde (cm): 59,6 Dybde (cm): 57

AEG FFB63606PM Rustfrit stål

AEG FFB63606PM er en opvaskemaskine, der får os til at tænke på innovationslyst. De røde holdere til vingals er både tydeligt afmærkede og rigtig praktiske – i hvert fald dem i den nederste del af opvaskemaskinen. Ved at hænge vinglassene op, bliver de skyllet godt, samtidig med at pladsen udnyttes effektivt. Desværre er vinglasholderne ikke af særlig god kvalitet og går nemt i stykker. Skrøbelige, underdimensionerede plasticdetaljer imponerer ikke.

Derudover er opvaskemaskinen udstyret med en funktion til automatisk lukning og åbning af lågen. Det er en funktion, der virkelig sættes pris på. Det er meget praktisk og dejligt at slippe for at holde øje med, hvornår opvaskemaskinen er færdig, for at skulle hen og åbne den manuelt.

Besværlig at installere, men derefter let at bruge

Installationen af FFB63606PM er desværre ret besværlig. Fødderne til højdejusteringen er meget træge, så det tager tid at få den indstillet godt. Det er også utydeligt og kompliceret at få skruerne på plads ved montering i køkkenskab. Det skyldes især, at skruehullerne er dækket med et tykt materiale. Det er svært at se dem, men også besværligt for skruerne at få fat.

Når opvaskemaskinen først er installeret, er den derimod nem at bruge. Holderne til porcelæn er lette at klappe ned, og trådkurvene har praktiske håndtag. Der er dog lidt skarpe kanter på håndtagene til bestikkurven. Endnu en anmærkning er, at hele den øverste trådkurv sænkes, hvis du skal justere kurvens lille hylde i højden. Derimod fungerer løft og sænkning af den øverste trådkurv intuitivt. Filteret er også nemt at skifte, og der er tydelige symboler.

Pladsudnyttelsen er ret god. Vi kunne dog godt have tænkt os et sted, hvor der var lidt længere afstand mellem pindene, så vi bedre kunne få plads til dybe tallerkener. Der er også lidt trangt under den lille hylde – der er kun lige plads til vores referenceglas.

Opvaskeresultatet lader en del tilbage at ønske

Opvaskeresultatet lader en del tilbage at ønske. Først og fremmest har FFB63606PM svært ved at få glas rene, de er stadig meget snavsede, efter programmet er kørt. Derimod håndterer den indtørret grød fint og spinat rimelig godt – vi kan se små spor af spinat på tallerkenerne. Bestikket er derimod ikke så godt vasket op. Opvaskemaskinen tørrer desuden ret dårligt – der drypper vand ned, når vi trækker trådkurvene ud.´

FFB63606PM leveres med en praktisk gummimåtte på glashylden. Den beskytter ømtålelige glas og giver en skånsom håndtering. Desværre leveres den fejlmonteret.

Overordnet virker det som om, at AEG har tænkt sig frem til nogle smarte funktioner, men ikke altid tænkt dem helt igennem. Dette er bestemt ikke en dårlig opvaskemaskine. Men med tanke på prisen havde vi forventet en højere byggekvalitet i detaljerne og et bedre opvaskeresultat.

Nytænkningen er der derimod ikke noget i vejen med. Den resulterer i flere praktiske løsninger, og det er egentlig også det bedste ved AEG FFB63606PM. Desværre holder det ikke helt til en topkarakter.

Praktiske vinglasholdereautomatisk lukning og åbning af lågeret brugervenlig
Delvis dårlig byggekvalitetret dårligt opvaskeresultatsvært at få plads til dybe tallerkenertrang glashylde

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

8. Cylinda DM 3138 RF

En opvaskemaskine med flere gode funktioner

Produkttype: Opvaskemaskine 60 centimeter (ikke til integration) Tørreeffekt: A Tallerkner: 14 Øverste kurv: Nej Antal programmer: 8 Energiklasse: D IKEA-metode-kompatibel: Ja Lydniveau: 44 dBA Dimensioner: 820 (min. højde) x 920 (maksimal højde) x 597 (bredde) x 570 (dybde) Anslået energiforbrug: 85 kWh pr. 100 Anslået vandforbrug: 9,5 l

Cylinda DM3138RF Rustfrit stål

Cylinda DM 3138 RF er en forholdsvis billig, underkonstrueret opvaskemaskine, der har flere smarte løsninger i sit design. For eksempel sætter vi pris på, at du har mulighed for at skubbe bestikboksen sidelæns langs pladestativet, så den kan placeres, hvor du ønsker det, langs denne side.

Desuden leveres den med et stativ, som du kan bruge, hvis du skal vaske en flaske. Også det er en virkelig god tilføjelse.

Opvaskemaskinen kan rumme en hel masse. Store tallerkner er ikke noget problem. Hvis de fylder meget i højden, kan du løfte den øverste hylde med et tohåndsgreb. Holderne, du skubber ind, føles meget plastikagtige og tynde, så de lader til at være af ret dårlig kvalitet. På den anden side er det nok ikke særlig sandsynligt, at du kommer til at bruge denne funktion ret ofte.

Lidt sjov opsætning

Maskinen kan rumme dybe tallerkner, men de får en lidt sjov vinkel, hvilket betyder, at du er nødt til at sætte dem lidt fra hinanden for at få dem rene.

Desværre er energiklassen lav, så den er ikke særlig omkostningseffektiv for dem, der kører opvaskemaskinen tit.

Cylinda-DM-3138-RF

Resultatet efter en opvask er ikke tilstrækkeligt

Desværre fungerer skyllefunktionen dårligt, så snart der er den mindste smule snavs i maskinen. Du skal rengøre filteret mellem stort set hver opvask, ellers er skylningen ikke effektiv. Sætter man for eksempel en tallerken med lidt kaffegrums i maskinen lige før, den sættes i gang, ender man med kaffegrums i næsten alle glas. Dette problem er ikke så udpræget i andre maskiner.

Hvis du renser filteret ordentligt og undgår snavs, der ikke helt kan omdannes til flydende form, bliver servicen ren. Især hvis du ikke fylder maskinen helt. Hvis du kun fyldes lidt mere end 80 procent, gør den et meget bedre stykke arbejde. Når man så får et helt rent resultat, bliver det utroligt blankt og pænt.

Fire programmer

Cylinda DM 3138 RF har fire forskellige programmer at vælge imellem. På displayet kaldes de P1, P2 osv. Samt den tid, programmet tager. Du må dog kigge øverst på lågen (eller i manualen) for at finde ud af, hvad formålet med hvert program er.

Denne opvaskemaskine har ingen ekstrafunktioner som f.eks. automatisk åbning eller belysning på indersiden. På den anden side er opvasken tør, når vi åbner og kigger ind. Der er ingen vand, der flyder, og tallerknerne er klar til at blive sat på plads i skabene allerede efter et par minutter.

Installationen er rimelig nem, selvom nogle trin ikke fremgår af manualen. For eksempel er det ikke tydeligt, hvor og hvordan man fastgør gummilisten nedenunder. Den sætter sig heller ikke ordentlig fast og løsner sig let. Men alt i alt er den ret simpel.

God højdejusteringflere smarte funktioner til forskellige typer opvaskeffektiv tørring
Dårlig skylningikke så energieffektivskærmen er svær at se

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Alt om opvaskemaskiner

Udbuddet af opvaskemaskiner har aldrig været større, og dermed bliver det også en endnu større udfordring for forbrugeren at vælge rigtigt. Nutildags vasker selv lavprismodeller godt op, men de kan have problemer med meget snavset opvask, fyldte maskiner og at tørre madkasser eller bøtter af plastic. De har generelt også et relativt højt lydniveau, vandforbrug og energiforbrug.

På opvaskemaskiner i de højere prissegmenter finder man særlige skyllemundstykker til gryder og bestik samt innovative kurvekonstruktioner, der giver plads til flere kuverter. Desuden har mange modeller i de højere prisklasser avancerede sensorsystemer til at forhindre utætheder. Det kan derfor godt betale sig at købe en noget dyrere maskine, og med moderne vand- og energisparefunktioner sparer man mange penge i det lange løb.

Når det gælder spørgsmålet om en opvaskemaskine kontra at manuel opvask set fra et miljøperspektiv, så kan en moderne opvaskemaskine med lavt energiforbrug faktisk være mere miljøvenligt end at vaske op i hånden. I vores test af opvaskemaskiner giver vi derfor råd til, hvordan man gennemskuer energimærkningen. For at en opvaskemaskine kan blive bedst i test, kræver det selvfølgelig en høj karakter i den kategori.

Forskellige typer og størrelser af opvaskemaskiner

Der findes flere forskellige typer af opvaskemaskiner, men de almindeligste er indbyggede modeller med formonteret front, der placeres under køkkenbordet. De seneste år er det blevet stadig mere almindeligt med halv- eller helintegrerede opvaskemaskiner. De førstnævnte har frontpaneler, der passer til lågerne på køkkenskabene med knapper eller display på forsiden. De helintegrerede modeller har helt skjulte knapper, og kan kan ikke se, at det er en opvaskemaskine, før man åbner lågen. I små lejligheder eller lejeboliger kan en bordopvaskemaskine, der stilles på køkkenbordet være et smart valg.

Standardbredden på en opvaskemaskine er 60 cm, men der fås også smallere varianter med en bredde på 45 cm eller endnu smallere. Opvaskemaskinens udvendige mål er særlig relevante, hvis installationen skal foretages i et eksisterende køkken, hvor der fjernes et skab i en bestemt størrelse, eller hvis det er et lille køkken. Nogle gange skal man tage højde for, om maskinen skal stå tæt på komfuret.

I visse situationer kan man have brug for at justere højden på opvaskemaskinen, nogle gange skal den være hævet for at komme op i det rette niveau. Højden på selve opvaskemaskinen er også interessant. I et ældre køkken kan det være nødvendigt, at opvaskemaskinen er lavere end 80 cm. Nogle gange kan det også være nødvendigt at tage hensyn til opvaskemaskinens dybde. Hvis køkkenbordet er 50 cm dybt, er det vigtigt, at maskinen ikke rager udenfor.

Installation

Om det er muligt at installere en opvaskemaskine på egen hånd, afhænger i høj grad af, hvilken type maskine det dreje sig om. En opvaskemaskine, der står oppe på køkkenbordet, kræver en anden fremgangsmåde end en integreret opvaskemaskine. Der er risiko for, at der opstår problemer som følge af forkert installation, og det er derfor altid godt at alliere sig med en VVS-kyndig, der måske også kan yde service, hvis der skulle opstå fejl efterfølgende. Så kan man også få svar på, om det er muligt at have opvaskemaskine og køleskab på samme sikring, samt spørgsmål om vandlås, afløbsslange, jordfejlsrelæ og tilslutning. Ved installation er det vigtigt at sørge for at lægge et underlag til opvaskemaskine, der fungerer som lækagebeskyttelse, så vand løber ud foran, i stedet for at ende stillestående under maskinen og skabe vandskader på gulv og væg. For at undgå vandskader er det vigtigt, at afløbsslange, eventuel adapter til afløb, pumpe samt tilslutning til vandhane til varmt/koldt vand er korrekt. Nogle gange medfølger levering og installation ved køb af opvaskemaskinen, men man må ofte betale for denne service.

Opvaskemaskiners udseende

Hvordan en opvaskemaskine ser ud i ens køkken, afhænger ikke kun af maskinens design, men også af hvordan den skal monteres. En helintegreret opvaskemaskine, der købes uden front, kan installeres med en specialtilpasset front, der ser ud som de andre skabslåger. Skal opvaskemaskinen have medfølgende front, kan denne også fås med flere forskellige udseender. Det almindeligste er dog, at man vælge mellem et rustfrit look eller en hvid opvaskemaskine. Maskiner i aluminium er populært, men er resten af køkkenet hvidt, vælger mange at matche opvaskemaskinen med dette. Ulempen ved rustfrit kan være, at fedtmærker ofte ses meget tydeligt. Er opvaskemaskinen stor, bliver dens udseende mere dominerende. De mest moderne opvaskemaskiner kan fjernstyres ved at slutte dem til hjemmets wi-fi. I fremtiden får opvaskemaskinen måske også et display og kommer til at minde mere om en computer.

Indretning

Indersiden af en opvaskemaskine kan variere i konstruktion og udseende. De fleste består af to niveauer, et til glas og et til tallerkner. Nederst plejer bestikkurven at være placeret. En del opvaskemaskiner har i stedet et tredje niveau øverst, en bestikbakke eller skuffe, hvor bestikket placeres liggende i stedet for stående. Det er vigtigt, at opvaskemaskinen har plads til det nødvendige. Hvis det er vigtigt at kunne maksimere pakningen og kunne vaske mange kuverter op ad gangen, er en stor maskine naturligvis at foretrække. Har man store tallerkner, porcelæn med usædvanlig form eller meget høje vinglas eller andre glas, kan det være smart at tage det med og prøve dem i den opvaskemaskine, man er interesseret i. For at få plads til mange sutteflasker er det godt, hvis den øverste kurv har mange pinde at balancere dem på. Vil man have plads til store gryder, er det godt, hvis kurvens hjul er placeret, så den kan trækkes helt ud, og man bedre kan komme til. Vil man kunne pakke i mørke, anbefales en opvaskemaskine med indvendig belysning.

Tilbehør

Der fås en del tilbehør, der kan være nødvendigt, for at opvaskemaskinen får en lang levetid og opvasken bliver ordentligt ren. Opvaskemiddel fås i flere forskellige varianter og mærker. Det er ikke muligt at benytte flydende opvaskemiddel til manuel opvask i en opvaskemaskine, hvis man ikke vil lave sit køkken om til et skumbad. Man skal bruge opvaskemiddel, der er beregnet til en opvaskemaskine. Køberman det i form af tabs, fås de i separat indpakning, der skal åbnes inden brug. Der fås også andre selvopløsende tabs, der lægges direkte i opvaskemiddelrummet. Disse tabs kan være bløde eller hårde med et tyndt lag film omkring, der opløses i vandet. Afhængigt af vandets hårdhed, hvor man bor – altså hvor meget kalk der er i vandet, skal der anvendes forskellige mængder opvaskesalt. Maskinen indikerer selv, når det er tid til at fylde mere salt på. Hvor ofte dette sker, afhænger af hvor meget salt maskinen er indstillet til at bruge, og dette bestemmes af vandets hårdhedsgrad. For at få en ekstra flot finish på glas kan det være en god idé at fylde afspændingsmiddel på opvaskemaskinen. Afspændingsmiddel kan også hjælpe på glas, der har fået kalkbelægninger eller er blevet matte, såkaldt glaspest, efter maskinopvask. Hvis maskinen har været brugt et stykke tid og begynder at virke snavset, findes der særlige rensemidler. Der findes også forskellige husråd, hvor forskellige kombinationer af eddikesprit, eddike og citronsyre anvendes til rensning af maskine og filter.

Almindelige problemer med opvaskemaskiner

Der findes flere kendte problemer, som en opvaskemaskine uanset producent kan blive ramt af. En del fejl kræver en certificeret reparation, men andre kan løses ved selv at tage et kig i instruktionsbogen og følge anvisningerne. Hvis der er opstået en alvorlig fejl, kan det af og til være nødvendigt at bestille nye reservedele, hvis garantien ikke dækker den defekte opvaskemaskine selvfølgelig.

 • Opvaskemaskinen bliver ikke tømt for vand

Hvis opvaskemaskinen ikke bliver tømt, men forbliver fyldt med vand, kan det skyldes, at rensefilteret er tilstoppet og skal rengøres. Der kan også være en blokering i afløbsslangen, som forhindrer vandet i at løbe ud. En gennemgang af filter og slanger kan også være en god ide, hvis opvaskemaskinen lugter dårligt.

 • Opvaskemaskinen tager ikke vand ind

Hvis opvaskemaskinen ikke fylder vand på, kan det skyldes, at der er slukket for vandet, enten til opvaskemaskinen eller til hele huset. Hvis vandet fungerer, som det skal, men opvaskemaskinen alligevel ikke bliver fyldt, kan der være en blokering i indløbsslangen.

 • Opvaskemaskinen larmer eller brummer

Hvis opvaskemaskinen larmer højt eller generende, kan det skyldes, at maskinen står skævt. Kontroller, at opvaskemaskinen er i vater. Mislyde kan også skyldes, at service eller bestik ikke står stabilt i maskinen og afgiver lyde, når de bliver flyttet rundt af vandstrålerne.

 • Opvaskemaskinen vasker dårligt

Hvis bestik eller glas er plettede, tallerknerne snavsede og opvasken helt enkelt ikke er vasket ordentligt op, selvom programmet er kørt igennem, kan det være tid til at rengøre maskinens filter. Det kan også været spørgsmål om, at opvaskemaskinen er pakket, så skyllearmene ikke har kunnet rotere, som de skal, eller at hullerne i skyllearmene er blevet tilstoppet af madrester. I så fald skal skyllearmene rengøres. Hvis skyllearmene ikke roterer, kan du prøve at pakke maskinen om og køre programmet igen for at se, om fejlen er afhjulpet. Det kan også hjælpe at pakke maskinen om, hvis det ikke er muligt at lukke lågen på maskinen. Noget kan være faldet ud af en af kurvene og ligge og blokere i bunden af maskinen.

 • Opvaskemaskinen lækker vand eller damp

Hvis opvaskemaskinen lækker vand ved fronten, kan det skyldes, at pakningen rundt om opvaskemaskinens låge er beskadiget. Kontroller, at den er hel. Lækage kan også skyldes, at noget sidder fast i pakningen, så der kan løbe vand ud. Tør pakningen af med en varm, fugtig klud, og se om problemet er afhjulpet. Hvis der lækker vand fra maskinens underside kan det skyldes en utæthed i en indvendig luftkanal. Hvis opvaskemaskinen lækker damp, kan det også skyldes pakningen, men også at opvaskemaskinen ikke er installeret helt lige. Hvis maskinen står lidt skævt i forhold til lågen, kan det også medføre en lækage.

 • Opvaskemaskinen hyler, eller en rød lampe lyser

Hvis opvaskemaskinen hyler, er det et tegn på, at der er opstået en fejl, eller der er sket en ulykke i forbindelse med opvasken. Husk at gemme maskinens instruktionsbog, og kontroller hvad maskinens fejlkode betyder. Et eksempel på en fejlkode kan være, at opvaskemaskinens overfyldningsbeskyttelse er udløst. Dette kan afhjælpes ved at tage nogle stykker service ud af maskinen.

 • Opvaskemaskinen opløser ikke tab'en

Hvis opvaskemaskinen efter afsluttet opvaskeprogram viser sig ikke at have opløst tab'en med opvaskemiddel, kan det skyldes, at maskinen er pakket, så noget har hvilet mod låget til sæberummet. Pak opvaskemaskinen om, og kør programmet igen.

 • Opvaskemaskinen varmer ikke

Hvis opvaskemaskinen ikke varmer og tørrer opvasken, kan det enten skyldes, at det sidste skyllevand ikke er varmet tilstrækkeligt op, eller at tørreblæseren er gået i stykker. Det kan da være nødvendigt at udskifte drivremmen.

 • Opvaskemaskinen er helt død

Hvis din opvaskemaskine ikke fungerer, kan det skyldes flere forskellige ting. Kontroller først, at sikringen ikke er sprunget. Hvis strømmen fungerer, som den skal, sørg da for, at opvaskemaskinen er lukket helt, at programmet er sat rigtigt i gang, og at strømmen er sluttet til. Hvis opvaskemaskinen alligevel ikke vil starte, kan det være på sin plads at kontakte en fagmand, der kan foretage en fejlsøgning.