Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere i vores cookiepolitik.

Plæneklipper: 10 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 20.02.2018

Vi har testet plæneklippere og udpeger AL-KO Silver 524 SP-A Premium til bedst i test. Det er en højtydende allroundklipper til en god pris.

Bedste batteridrevne klipper er Viking MA 443 C, der har flere smarte funktioner, som gør den meget brugervenlig, samtidig med at den også kan klippe højt græs på større arealer.

Sådan udførte vi testen

Vores testteam bestod af parkforvaltere, gartnere og ingeniører. De bedømte klipperesultatet såvel umiddelbart efter klipning som efter en periode med regelmæssig klipning.

Alle plæneklippere blev testet på flere forskellige græsplæner med flere forskellige græstyper og -længder. Vi klippede også græsset ved forskellige fugtighedsgrader. Vi beregnede klippehastighed, brændstofforbrug, klippeomkostning og klippekapacitet ved at klippe en række store, flade græsplæner, hvor vi havde opmålt areal og græslængde. Billede af klippe græs.

Støjniveauer og styrvibrationer blev også målt. Desuden noterede vi forekomst og intensitet af eventuelle brændstofdampe.

Under testresultaterne har vi lavet en komplet sammenfatning af alle de egenskaber, som vi bedømte i vores test af plæneklippere. Der forklares hver egenskab i detaljer, og sammenfatningen udgør således en praktisk vejledning, man kan læse forud for køb af plæneklipper, uanset type og model.

Bedste Batteriklipper

Stihl MA 443 C

Fænomenal batteriplæneklipper med brugervenlige funktioner
Brugervenligt designenkelt indstilling af klippehøjdehøj ydeevne lang driftstidletkørende effektiv slåning

Stihl MA 443 C bliver med sin kombination af god klippekapacitet og gennemtænkt design til en god pris, bedste batteriklipper. Den er let at pakke væk, da den kan klappes sammen, så den kun er omkring 40-50 centimeter høj. Klippehøjden justeres også let som en leg ved at trykke et håndtag ind med én hånd og trække plæneklipperens krop op eller ned. MA 443 C passer til både høje og lave personer, fordi du også kan justere højden på håndtaget. Selve håndtaget er af hård plads, og sikkerhedsspærren er indbygget i plasticen, så du får et behageligt greb, når du er ude at klippe. Den er let at styre, især på grund af dens ringe vægt. MA 443 C har også svage styrvibrationer og håndterer kuperet terræn udmærket. Kappen af hård højkvalitetsplast klarer både krat og almindeligt græs uden at blive mærkbart påvirket. Klippebredden må anses som mellemstor. Dette er dog stadigvæk en batteriplæneklipper, og med til dem hører en lidt mindre klippebredde. Den store fordel ved batteriplæneklippere er deres effektivitet på mindre og mere uregelmæssige arealer. Benzinplæneklippere passer i kraft af deres større klippebredde bedre til store, åbne arealer.

Stihl MA 443 C skiller sig ud ved, at den mangler den vandrette stang forneden, der findes på de fleste plæneklippere. Vi sætter pris på det, da det giver bedre udsyn helt tæt på plæneklipperen. Skal du for eksempel rundt om en busk, kan du med det samme se, om du nærmer dig en sten eller en anden forhindring. Du får også bedre overblik over selve plæneklipperen. Den kan klippe de angivne 1.000 kvadratmeter – også selvom græsset er ret højt og kraftigt. Den kan også klare meget kraftigt græs, selvom det selvfølgelig påvirker batteritiden en del, dog mindre end gennemsnittet. Driftstiden er således stadig god med hård modstand. Desuden er den udstyret med dobbelt batterirum, så når det ene batteri er fladt, er det bare at bytte rundt på dem, så kan du klippe 1.000 kvadratmeter mere. Overordnet er dette et rigtigt muskelbundt, der samtidig har god driftstid og smarte, brugervenlige løsninger. Det er et meget godt køb, hvis man har en mellemstor, vanskelig græsplæne med f.eks. kuperet terræn og mange forhindringer. Den giver alle batteriplæneklipperens fordele uden at gå på kompromis med ydeevne eller fremkommelighed.

Prisklasse: Mellem Motor: Elektrisk Kraftkilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: 2,1 Ah/36 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 1000 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 41 cm Vægt: 20 kg Lydniveau: Meget højt (ca. 84,4 dB*1) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: 55 l

Bedste lavprisvalg

AL-KO Silver 460 BR-A Bio

Selvkørende plæneklipper til konkurrencedygtig pris og med store hjul til terræn
Konkurrencedygtig pris, kraftfuld motor, selvkørende, gode terrænegenskaberKonkurrencedygtig priskraftfuld motorselvkørende
Styrebøjlen mangler gummihåndtag

AL-KO Silver 460 BR-A Bio er en benzinplæneklipper, der leverer masser af kraft og høj byggekvalitet til en lav pris, og den udpeges derfor til bedste lavprisvalg. Tysk-østrigske AL-KO er en mindre kendt producent i Danmark, men store syd for grænsen, hvor de rødfarvede maskiner er forbundet med høj kvalitet.

Plæneklipperen er selvkørende, hvilket gør klipningen hurtigere og mindre anstrengende. Karakteristisk for prisklassen har fremdriften dog kun én hastighed. Denne er på den anden side velafbalanceret med tanke på, at motoren også skal kunne klippe højere græs uden at blive overanstrengt og få motorstop.

Plæneklipperen har også et sideudkast, der er nemt at åbne, for at gør det lettere at klippe højt græs. Fremdriften reguleres via en styrebøjle, som desværre mangler gummihåndtag for at mindske risikoen for at komme i klemme. Noget som desværre stadigvæk er standard i denne prisklasse.

En moderat maskinvægt kombineret med forhjulsdrift og store hjul giver Silver 460 BR-A gode terrænegenskaber. Klippehøjden indstilles problemfrit med et greb, hvilket både sparer tid og skåner ryggen.

Motor: AL-KO Pro 140 Quick Start Kraftkilde: Benzin Motoreffek (kontinuerlig): 2100 W Tankvolumen: 1 l Klippehøjde: 30-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 31 kg Selvkørende: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Nej

AL-KO Classic 5.16 VS-B Plus 625 Series E

Mange funktioner i stærk plæneklipper
Enkel justering af klippehøjdepraktisk hastighedsindstillingmange funktioner
Ikke tilpasset lave personerlidt ubekvem håndtagsløsning

AL-KO Classic 5.16 VS-B Plus 625 Series E er overordnet en meget kompetent plæneklipper, som føles gennemtænkt og brugervenlig. Justering af klippehøjden foregår eksempelvis problemfrit. Du justerer hele maskinkroppen med et håndtag i stedet for at skulle justere hvert hjul enkeltvis.

En anden praktisk funktion er den trinløse hastighedsindstilling. Ved hjælp af det, der ligner et lille gashåndtag, kan du nemt indstille hastigheden. Du kan på den måde for eksempel sænke hastigheden, når du skal rundt om besværlige hjørner, og øge den igen, når det går ligeud.

Selve håndtaget på plæneklipperen kunne dig have haft en bedre ergonomi. Sikkerhedsarmen er ikke integreret, så grebet bliver ikke så behageligt, som det kunne have været. En anden ergonomisk anmærkning er højdeindstilling af håndtaget, hvor begge de to indstillinger er for høje til lave personer. Vi havde også kunnet tænke os, at man slap for at skrue hele skruen ud for at indstille højden.

Classic 625 Series E gør et meget godt stykke klippearbejde. Den efterlader et fint klipperesultat og klarer også arbejdet fint, hvis der ligger lidt kviste, nedfaldsfrugt og andre småting på græsplænen.

Plæneklipperen har en såkaldt 4-i-1-funktion, hvilket indebærer at du kan klippe traditionelt med opsamler, men også findele græsset med mulching-funktionen. Hvis du ikke sætter mulchingenheden i, bliver der et ret stort mellemrum bagtil. Derfor bliver der kastet en del græsrester og grene ud på fødderne, når du klipper. Vi anbefaler derfor, at du altid har den sat i.

Når vi bruger opsamleren, bemærker vi at den er meget nem at holde ren mellem brug takket være dens udformning og materialevalg. Vi giver også plus for, at det er så nem at at bakke med plæneklipperen. Havde det ikke været for den haltende ergonomi, især for lave personer, var karakteren blevet højere. Samlet set er det dog en rigtigt god plæneklipper.

Prisklasse: Mellem Motor: B&S Series 625 E Kraftkilde: Benzin Motoreffekt: 2300 W Klippehøjde: 30-80 mm (central, 6 trin) Klippebredde: 51 cm Vægt: 33,4 kg Lydniveau: Meget højt (ca. 87,2 dB*1) Styrvibrationer: Moderate Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: 65 l

Ryobi RLM36X46H5P

Funktionsrig og let til en rimelig pris
Både mulching og opsamlergod klippekapacitet separat drevlet at opbevareenkel justering af klippehøjde
Hjulene samler græslidt haltende byggekvalitet

Ryobi RLM36X46H5P er en batteridrevet plæneklipper med plasticchassis, der trods sin lave maskinvægt er udstyret med drev. Drevet er desuden separat, således at du ikke behøver at have klippeaggregatet tændt samtidigt. På den måde kan du lettere flytte klipperen ind i skuret og lignende uden besvær. Derudover gøres opbevaringen af klipperen lettere, ved at den er nem at klappe sammen og bliver meget flad. Der sidder et stort håndtag på chassiset, så du nemt kan løfte RLM36X46H5P op på en hylde. Drevet er virkelig praktisk, hvis du har en grund med hældning. På flade arealer er plæneklipperen så let, at du kunne have klaret dig uden, men det skader selvfølgelig ikke, at drevet er der. Vi har lidt problemer med, at den af og til springer ud af drevet. Desuden driver den kun på ét hjul, hvilket ikke virker helt driftsikkert. Præstationsmæssigt kan klipperen klippe hele græsplænen under normale forhold. Men hvis græsset er blevet langt, kører den lidt for hurtigt for at følge med, især ved mulching. Af at være en maskine med blot 36 volt har RLM36X46H5P god kraft fra motoren, og kan derfor håndtere vådt og lidt højere græs med bravur. Batteriet kan delas med andre 36-voltsmaskiner fra Ryobi og giver dig i så fald en stor besparelse. Vi kan også godt lide, at der medfølger både opsamler og mulchingenhed.

Byggekvaliteten halter lidt på Ryobi RLM36X46H5P, og ud over problemerne med drevet, der af og til springer af, så er maskinens opsamler lidt besværlig at sætte på. Desuden sætter der sig meget græs fast på hjulene. De har en mere gummiagtig overflade end mange af konkurrenternes hjul, hvilket muligvis bidrager til dette. Derudover fungerer alting, som det skal, og det gennemsigtige plasticchassis giver et godt overblik over batteriet. Plæneklipperen har et justerbart håndtag, hvilket er positivt, fordi det gør det muligt at tilpasse den til personer i forskellig højde. Det er også nemt at sænke eller løfte klippehøjden. Justeringsanordningen til dette er meget tydelig med hak, så du ikke kan tage fejl af den aktuelle indstilling, og den styres praktisk med en arm. RLM36X46H5P passer til forbrugere med en mellemstor have, helst med en vis hældning, så den rigtig kommer til sin ret. Den er også let at opbevare mellem klipningerne. Dels fordi du kan køre den uden drev, men også fordi den bliver så lille - i forhold til sin størrelse - og praktisk, når den er klappet sammen.

Prisklasse: Premium Energikilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: 5 Ah/36 V Batteritid: 12 min/Ah (målt) Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 800 m² Klippehøjde: 20-70 mm (5 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 19,9 kg Lydniveau: Lavt | Målt middelværdi: 59 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Ja (55 l)

Bosch Rotak 43 Li

Storsælgende batteri-plæneklipper med imponerende ydeevne
Relativt stor klippebreddekraftfuldlet og fleksibelingen udstødning ekstra batteri medfølger
Smal klippebredde til store græsplæner

Batteridrevne plæneklippere er mere populære end nogensinde før, og Bosch Rotak 43 Li er den model, der bidrager mest til succesen. Klippebredden er meget stor for en elplæneklipper, men det er den kraftfulde motor, der imponerer os mest. Rotak 43 Li hæver nemlig overliggeren for, hvad man kan forvente af en batteriplæneklipper. Den tygger sig helt enkelt igennem alt det, man kan forlange, og mere til.

Den kan klare både fugtigt, kraftigt og langt græs, selv større ukrudtsplanter som skvalderkål og vild kørvel. Samtidig er maskinvægten lav, og plæneklipperen kan nemt bæres af en middelstærk kvinde. Det bidrager til, at Rotak 43 Li er rigtig praktisk ved kanter og under buske, men overflødiggør også en selvkørende klipper.

Derudover kan styrrammen foldes sammen, så den kræver mindre opbevaringsplads om vinteren. Bosch inkluderer to batterier og en lynoplader ved levering, hvilket i praksis næsten tredobler driftstiden sammenlignet med ét batteri. Dette gør Rotak 43 Li til en udmærket plæneklipper til små og middelstore græsplæner.

Hvis man derimod har en stor græsplæne med store, åbne områder, så passer en benzindrevet plæneklipper formentlig stadigvæk bedre i kraft af sin større klippebredde og ubegrænsede driftstid. Samlet set er Rotak 43 Li et både prisgunstigt og formidabelt energibundt.

Motor: Elektrisk Kraftkilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: 2,6 Ah/36 V Opladningstid: ca. 60 min (80 % opladet efter ca. 30 min) Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 600 m² Klippehøjde: 20-70 mm (10 trin) Klippebredde: 43 cm Vægt: 14 kg Lydniveau: Meget højt | Målt middelværdi ca. 86 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag:Ja Multiclip: Ja Opsamler: Ja

Klippo Champion

Pålidelig og holdbar plæneklipper med god klippebredde, en tro tjener
Meget god holdbarhedgod klippebredde
Højt støjniveaurelativt kraftige styrvibrationer

Klippos plæneklippere er kendte for deres holdbarhed, og vores Klippo Champion har nu klaret hele fem sæsoner uden behov for reparation. Champion har Klippos særprægede røde farve og giver et robust indtryk.

Motoren er stabil og har en god ydeevne under normale klippeforhold. Er græsset derimod vådt eller op mod 10 cm højt, kæmper plæneklipperen hårdt, og der opstår hurtigt motorstop, hvis man ikke går meget forsigtigt hen over græsplænen. Så længe græsset ikke er for langt, gør den gode klippebredde imidlertid, at plæneklipningen går ret hurtigt.

Fleksibiliteten for klippehøjden er glimrende med flere mulige højdeindstillinger, der er lette at skifte imellem. Styrvibrationerne er ret kraftige, og støjniveauet ligger over gennemsnittet, selv for en benzinplæneklipper. Dette har dog mindre betydning, da man altid skal bære høreværn, når man klipper med en benzinplæneklipper.

Hvis man først og fremmest er ude efter en langtidsholdbar tro tjener, der kan anvendes år efter år, er Klippo Champion et interessant alternativ.

Motor: Briggs & Stratton 625e Klippekapacitet: ca. 700 m²/tank Motoreffek (kontinuerlig): 2700 W (ved 2900 rpm) Klippehøjde: 30-60 mm Klippebredde: 48 cm Vægt: 29 kg Lydniveau: Meget højt (ca. 77 dB(A)) Styrvibrationer: Betydelige (5,1 m/s²) Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Ja Energikilde: Benzin

MTD OPTIMA 46 SPB HW

Letjusteret og stærk plæneklipper med en del vibrationer
Lillelet at manøvrereenkel rengøring
Slingrer i højt græsmange vibrationer

MTD Optima 46 SPB HW er en kvik, selvkørende benzinplæneklipper med store baghjul og baghjulsdrev, en kombination som gør, at den let bevæger sig hen over selv en kuperet grund. Den er også nem at manøvrere rundt om forhindringer. Selvom der er godt mønster på hjulene, har den dog tendens til at slingre lidt på middelhøjt, tykt græs.

Den har også problemer med at klippe græsplænen perfekt på lige strækninger, hvor den har tendens til at overse en del græsstrå, der lægger sig ned, når den kører hen over. Ellers holde plæneklipperen dog en tilpas hastighed. I det store hele er klipperesultatet bestået, især i forhold til hvor godt den findeler nedblæst kviste og grene, der kommer i vejen for den.

Optima 46 SPB HW har 3-i-1-funktion, hvilket går ud på, at den kommer med både opsamler, mulchingfunktion og sideudkast. Du kan således vælge at samle det afklippede græs op, sende det ud på græsplænen, eller findele det ud over græsplænen.

Når det gælder ergonomi og byggekvalitet, har fremdriften et lidt dårligt greb. Derimod synes vi godt om mundstykket på chassiset, der kan sluttes til haveslangen, da det forenkler rengøringen af aggregatet. Plæneklipperen har desværre ret kraftige maskinvibrationer, og vi kan mærke det i håndleddene allerede efter vi har klippet cirka 500 kvadratmeter. En gang vibrerede tankdækslet sig endda løs.

På plussiden bemærker vi dog, at plæneklipperen er let og manøvredygtig, i hvert fald for en benzinplæneklipper. Vi er imponerede over dens styrke i forhold til dens ringe størrelse. Optima 46 SPB HW er også virkelig nem at justere klippehøjden på takket være den centrale højdeindstilling.

Samlet set er denne plæneklipper et godt og prisgunstigt køb til en gennemsnitlig villagrund med en del forhindringer. Det virker som om, at MTD har lavet smarte besparelser for at holde prisen nede. Du få meget kraft og en manøvredygtig plæneklipper, dog med noget forringet ergonomi.

Prisklasse: Mellem Motor: Briggs & Stratton Motoreffekt: 1900 W (ved 2800 rpm) Klippehøjde: 28-92 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 33 kg Støjniveau: Højt (ca. 78 dB*1) Styrvibrationer: Kraftige Hastighed: 0-3,6 km/h Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: 60 l Energikilde: Benzin Brugsanvisning: PDF Videoklip: Demo

Electrolux Flymo Turbo 400

Electrolux Flymo Turbo 400. Den klassiske luftpudeklipper Flymo blev opfundet allerede i 60'erne af svenskeren Karl Dahlman og var inspireret af datidens nymodens luftpudebåde. Teknikken er baseret på, at rotorblade danner en luftstrøm, der skaber en luftpude under plæneklipperen og får den til at svæve stabilt hen over jorden. Dette giver Flymo en række unikke fordele, der sandsynligvis er årsagen til, at denne anderledes plæneklipper har overlevet stort set uforandret i næsten 50 år. Flymo er glimrende til kuperede græsarealer, hvor almindelige plæneklippere let skærer græsplænen i stykker. Da Flymo ikke har nogen hjul, kan den let bevæges i alle retninger, hvilket er fantastisk i haver med mange forhindringer som f.eks. planter, stolper eller krinkelkroge. Den lave maskinvægt og det, at den kan foldes sammen, gør den pladsbesparende og nem at hænge op på væggen. Flymo præsterer bedst, når græsset klippes regelmæssigt, og har en tendens til ligesom en helikopter at bøje græsstråene nedad, når de har vokset sig lange. Samtidig får den ikke motorstop, men klipper langsomt men sikkert også højt græs ned. Ledningen giver den naturligvis en begrænset rækkevidde, men for lidt mindre haver er Flymo virkelig god til prisen.
Lav pris og vægtbillig i driftgod på græsplænerder er ujævne eller har mange forhindringerfylder kun lidt
Ledninglangsom til højt græs

AL-KO Gudenaa L45-7

Unik, selvkørende cylinderplæneklipper, der klarer højt og kraftigt græs
Selvkørende cylinderklipningkan klare højt og tykt græs
Kræver jævnt og fast underlagden kan af og til føles lige lovlig hurtig

Gudenaa L45-7 fra tyske AL-KO er noget så usædvanligt som en motordrevet cylinderklipper, og hensigten er at forene det bedste fra to verdener. Hånddrevne plæneklippere er af cylindertypen, og cylinderknivene giver et skarpere snit, hvilket er mere skånsomt for græsset. Der er imidlertid en ulempe ved denne kombination, og det er vægtfordelingen.

Selvom maskinvægten i sig selv er normal for en motordrevet plæneklipper, så fremstår Gudenaa tung i mange situationer, da hele vægten er fordelt på blot to hjul og en kort maskinkrop. Det gør, at plæneklipperen risikerer at køre fast i ujævnheder eller flå græsset i stykker i blød jord. Forudsat at underlaget er tilstrækkeligt jævnt og fast, så præsterer Gudenaa imidlertid godt, og følelsen af at feje hen over græsset med en selvkørende cylinderklipper er virkelig skøn.

Vi havde derimod gerne set flere gear, især til lavere hastigheder. Gå derfor ud fra, at det tager nogle klipninger at lære at håndtere plæneklipperen optimalt. Gudenaa har ingen multiclip-funktion, hvilket gør, at den lettere kan tygge sig igennem højt og tykt græs. Hvis man ikke vil have græs liggende på plænen efter klipning, bør man dog købe en opsamler som tilbehør.

Motor: Briggs & Stratton Series 550 Kraftkilde: Benzin Motoreffek (kontinuerlig): 2300 W Klippehøjde: 15-40 mm (7 trin) Klippebredde: 45 cm Vægt: 34 kg Styrvibrationer: Moderate Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Nej Opsamler: Tilvalg

Stiga Combi 40 AE

Kraftfuld og letmanøvreret batteridrevet plæneklipper med lav egenvægt
Kraftfuld, lav maskinvægt, let at manøvrere, batteriniveauindikatorKraftfuld
Lidt høj pris, begrænset klippebreddelav maskinvægt let at manøvrere

Den batteridrevne plæneklipper Stiga Combi 40 AE kan med sin kraftfulde motor klare både højt græs og ukrudt på afveje. Den lave vægt gør det nemt at styre og manøvrere, og du kan nemt komme til, hvor det er nødvendigt, så det er overflødigt, at den er selvkørende. Den lave vægt gør også, at du sikkert har kræfter til at bære plæneklipperen et stykke.

Takket være elmotoren larmer Stiga Combi 40 AE ikke alt for meget. Batteriindikatoren viser batteriets status, og når det er tid til opladning, er det nemt at tage batteriet med ind og lade det op. Klippebredden er knapt så god. Den holder dog standarden for en batteriplæneklipper, men den klipper ikke lige så bredt som en benzindrevet maskine. Hvis du har en stor græsplæne, får du desuden brug for at oplade batteriet, inden du er færdig med at klippe. Vi anslår, at du kan klippe 200-300 m2, inden batteriet skal genoplades. Der medfølger kun et batteri ved købet.

Prisen er lidt høj med tanke på ydeevnen. Combi 40 AE passer således bedst til mindre mindre kuperede arealer, hvor den lydløst og problemfrit kan hjælpe dig med sommerens græsklipning, uanset om du har ladet ukrudtet gro vildt et stykke tid.

Motor: Elektrisk Kraftkilde: Batteri Kapacitet: 2,6 Ah/36 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 2,6 Ah/36 V | Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 36 cm Vægt: 16 kg Lydniveau: Under middel (ca. 66 dB(A)*3) Styrvibrationer: 1,5 Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: 40 l

AL-KO Moweo 46,5 Li

Til at holde enkle arealer trimmede
Enkel rengøring af opsamlerruller let på lige strækningeringen udstødning
Tung i svingmindre god i hårdt terræntræg justering af klippehøjde

AL-KO Moweo 46,5 Li er en lidt anderledes batteriplæneklipper. På grund af batteridrevne plæneklipperes relativt svage motoreffekt har disse normalt en begrænset klippebredde og plasticchassis for at mindske belastningen på motoren.

Moweo 46,5 Li har derimod en helt normal klippebredde og metalchassis. Kombineret med de store baghjul gør dette, at plæneklipperen føles robust, men også klodset, især af at være en batteriplæneklipper. Klodsetheden mærkes især, når du skal lave skarpe sving, for eksempel omkring højbede, træer og lignende. Det er synd, da batteriplæneklippere ellers ofte er ekstra gode på små, snævre arealer sammenlignet med store åbne plæner, hvor benzinplæneklipperne ofte har en fordel.

Det er derimod relativt enkelt at klippe lige baner, og de store bagdæk gør, at den ruller nemt. Så længe græsset ikke er særlig højt, gør den et rigtig godt stykke arbejde. Den findeler græsset, og klipper uden problemer et areal på 500 kvadratmeter. Hvis græsset derimod får lov til at vokse sig op mod 10 centimeter, får Moweo 46,5 Li sværere ved at følge med. Så løber batteriet ret hurtigt tør. Batteriets status kan du se på den tydelige batteriindikator.

Opsamlingen er godkendt. Tørre blade og lignende samles fint op, men hvis det er tungere arbejde såsom fugtige blade, er du nødt til at sætte farten ned og gå langsommere for at få det hele med. Et stort plus når det gælder opsamlingen er, at beholderen er at hård plast. Det gør formen stabil, og materialet er glat, så den er nem at skylle ren med højtryksrenseren.

Den har også rigeligt med huller og bliver derfor ikke tilstoppet. Det er dog en ulempe, at man skal bruge begge hænder til at tage den af. Ud fra en ergonomisk og praktisk synsvinkel er Moweo 46,5 Li lige netop ikke bestået. Dels skal du justere klippehøjden tre forskellige steder, og det kræver desuden en del kræfter, fordi armen binder. Dels er det ikke muligt at justere håndtagets højde.

Enten har plæneklipperen den rigtige højde for dig, eller også er du nødt til at bruge et andet greb og sætte hænderne på siden, når du kører den. Vi vurderer højden som tilpasset personer af gennemsnitlig højde.

Moweo 46,5 Li har kun svage styrvibrationer, og det får den plus for. En fordel ved batteriplæneklippere er netop, at du slipper for udstødningsgasser, og at styrvibrationerne bliver svagere. Det der trækker mest ned på karakteren er, at den er svær at styre, når det ikke går ligeud.

Moweo 46,5 Li passer bedst, hvis du har en mellemstor, ukompliceret græsplæne og sjældent ændrer klippehøjde.

Prisklasse: Premium Motor: Elektrisk Kraftkilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: 4 Ah/36 V Opladningstid: 90 min Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 500 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 30 kg Lydniveau: 82,7 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Nej Multiclip: Ja Opsamler: 70 l

Alt om plæneklipper

Plæneklipperen er et af de vigtigste arbejdsredskaber i haven. Den anvendes til at holde græslængden i skak, hvilket den har gjort siden opfindelsen tilbage i 1830'erne. Der er sket meget siden dengang, og nye varianter som robotplæneklipperen og rideren er blevet introduceret. Derfor kaldes traditionelle plæneklippere nu ofte "skubbe-plæneklippere" for at kunne kende forskel.

Skubbe-plæneklipperne har ud over en enten en rotor eller cylinder. Nogle plæneklippere har faste knive, andre har bevægelige knive monteret på en midterskive. Tidligere var det almindeligt med totaktsmotorer, men siden 1960'erne har firetaktsmotoren domineret, og i dag er en firetakts benzinmotor fra Briggs & Stratton nok det almindeligste.

Nu er der imidlertid et nyt, historisk skift undervejs. Batteriplæneklipperne stiger i antal i tant med, at batterierne bliver bedre, og motorerne dermed kan gøres mere kraftfulde. I dag finder du batteriplæneklippere, der rigeligt kan klare at klippe en mellemstor have et par gange på en enkelt opladning – dog til en højere pris en en tilsvarende benzinmodel.

Der er naturligvis flere grunde til, at batteriplæneklipperen er ved at tage over. Dels slipper du for udstødningsgasser, og det er godt for både miljøet, dig og din have. Dels er den mere støjsvag, og du slipper for at skulle købe benzin og olie.

Derimod skal du selvfølgelig huske at lade batterierne op med jævne mellemrum. Det er også vigtigt, at lithium-ion-batterier ikke bliver fuldt afladet eller står koldt om vinteren, da de kan tage skade af det.

Forskelle mellem forskellige typer af plæneklippere

Forskellene mellem forskelle plæneklippere afspejles hovedsageligt i, hvor gode de er til at klippe højt, kraftigt og vådt græs. Der er betydelige forskelle på, hvor lang tid det tager at klippe et givet areal, hvor meget det koster pr. klipning (udgifter til benzin og olie eller pris pr. opladning i forhold til driftstiden), hvor godt klipperesultatet bliver, og ikke mindst hvor brugervenlig plæneklipperen er. Nogle modeller kan for eksempel nemt komme til omkring rabatter, stakitter og træer, mens andre ikke er så gode til det.

Indstilling af klippehøjde og manøvredygtighed, og hvor gode de er til at klare ujævnt underlag og hældninger, varierer også fra model til model. Der er normalt, at græsplænen når at vokse til og blive rigtig høj, mens man er på ferie. I langt græs skal nogle modeller klipper græsset flere gange eller meget langsomt for ikke at blive overbelastede. Man bør ganske vist ikke klippe græsset med mere end 2-3 cm om dagen, men reelt er det ikke mange, der har overskud til at klippe det så tit.

Der er også store forskelle i udvalget af funktioner. Nogle plæneklippere findeler græsset, såkaldt mulching. Andre mangler denne funktion og sender i stedet græsset ud i større stykker. Dem kan du så vælge at samle i en opsamler, hvis det medfølger, eller sende det ud på græsset igen via sideudkastet.

Hvis stykkerne er større, kan det være nødvendigt at klippe græsset igen for at få reduceret størrelsen af hensyn til nedbrydning og udseende. Andre funktioner der kan variere, er om plæneklipperen er udstyret med drev, om drevet sidder for eller bag, og om plæneklipperen har flere hastigheder.

Forskellige forbrugere har også forskellig købekraft. For at kunne give købsråd til så mange som muligt har vi inddelt testkandidaterne i tre forskellige prisklasser og udpeget en vinder i hver af følgende prisklasser:

Lavpris: op til 3.000 kr. Mellem: ca. 3.000-4.500 kr. Premium: over 4.500 kr.

Tag udgangspunkt i dine behov og din tegnebog, så finder du en egnet, aktuel plæneklipper fra udvalget nedenfor.

Værd at vide om plæneklippere

Forskellige plæneklippertyper: Elektriske plæneklippere med ledning

Fordele og ulemper:

 • Meget lave energiomkostninger
 • Sparsom og billig vedligeholdelse takket være elmotoren
 • Relativt lavt støjniveau
 • Ingen udstødningsgasser
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

– Som regel en mindre kraftfuld motor end benzindrevne plæneklippere – Ledningen kan virke besværlig og "i vejen" under klipning – Ledningen begrænser, hvor langt man kan bevæge sig væk fra stikkontakten – Elektriske plæneklippere har ofte en smallere klippebredde end benzindrevne

Batteridrevne elektriske plæneklippere (uden ledning)

Fordele og ulemper:

 • Relativt lavt støjniveau
 • Ofte let at manøvrere
 • Ingen udstødningsgasser
 • Ofte relativt lave energiomkostninger
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

– Mindre kraftfuld motor end på benzindrevne plæneklippere – Driftstiden er ofte begrænset – Opladningstiden kan være lang – Har ofte en smallere klippebredde end en benzindrevet plæneklipper – Batteriet kan være dyrt at skifte ud, når det er udtjent

Robotplæneklipper

Fordele og ulemper:

 • Man behøver ikke at klippe græsset selv
 • Meget lave energiomkostninger Robotplæneklipper

 • Oplader som regel sig selv i ladestationen, når batteriet er ved at være fladt
 • Græsplænen bliver normalt meget velplejet og fin, da den klippes lidt, men ofte
 • Kan som regel programmeres til selvstart
 • Kan ofte programmeres til at holde sig under tag i regnvejr
 • Lavt støjniveau

– Relativt høj indkøbspris – Kan ikke klare alt for højt græs – Græsplænen skal være temmelig jævn og må ikke hælde for meget – En enkelt klipning tager normalt længere tid end med en traditionel plæneklipper – Langvarige og hyppige klipninger kan irritere lydfølsomme naboer, som forstyrres af den lave, men langvarige støj

Benzinplæneklipper

Benzinplæneklipperen er den traditionelle plæneklipper og er stadigvæk den almindeligste type af plæneklipper. Selvom benzinplæneklipperen grundlæggende ikke har ændret sig så meget siden 1960'erne, er den stadig det bedste valg i mange situationer. Er græsplænen eksempelvis stor med høj græs, kuperet terræn, og der er mange rødder og sten, er benzinplæneklipperen som regel at foretrække.

Det skyldes, at benzinplæneklippere med deres kraftfulde forbrændingsmotorer stadigvæk er elektriske plæneklippere overlegne i styrke, fart og udholdenhed. Man betaler dog en pris for denne styrke i form af udstødningsgasser, vibrationer og støj. Benzinplæneklippere er nemlig den den plæneklippertype, der larmer mest. Desuden kræver en forbrændingsmotor generelt mere vedligeholdelse end en elmotor på grund af forbrændingsmotorens mange bevægelige dele.

Fordele og ulemper:

 • Har de kraftigste motorer, der kan klare den hårdeste modstand
 • Kan klippe længe på en tankning

– Højt støjniveau – Relativt meget vedligeholdelse – Relativt dyrt brændstof – Usunde og ildelugtende udstødningsgasser – Kraftigere styrvibrationer – Høj maskinvægt – Kan virke kluntede på små arealer og med mange forhindringer

Batteri

De fleste batteridrevne plæneklippere bruger i dag såkaldte litiumbatterier (ofte kaldet Li-Ion eller litiumionbatterier), som er den samme type batterier, der anvendes i for eksempel bærbare computere og mobiltelefoner. Litiumbatterier kan oplade rigtig meget energi sammenlignet med traditionelle batterier, og det er derfor man i dag kan drive så energikrævende maskiner som plæneklippere med batterier.

Desværre er litiumbatterier dyre og holder kun til et begrænset antal afladninger. Derefter dør batteriets celler en efter en, og batterikapaciteten forringes gradvist. En batteridrevet plæneklippers litiumbatteri skal derfor udskiftes efter nogle år, hvilket ikke er helt gratis. For at have den bedst mulige driftssikkerhed bør man også have et ekstrabatteri.

Byggekvalitet

Hvis man betaler flere tusind for en plæneklipper, skal den også holde længe og kunne anvendes i flere år. En plæneklipper bliver udsat for betydelige kraftpåvirkninger under klipningen, hvilket medfører store belastninger. Det er derfor vigtigt, at den er konstrueret til at tåle langvarig og omfattende slitage, hvis den skal kunne holde tilstrækkelig længe.

Afhængigt af, hvilken type plæneklipper man har, varierer behovet for vedligeholdelse markant. Benzindrevne plæneklippere kræver som regel mest vedligeholdelse. Det skyldes dels, at en forbrændingsmotor i kraft af sine mange bevægelige dele lettere går i stykker end en elmotor, dels da forbrændingsmotoren kan udvikle mere kraft, og med en større kraftudvikling udsættes udstyret også for større belastninger.

Hjul

Plæneklipperen skal have stabile og holdbare hjul, der er nemme at afmontere. Derudover må baghjulene gerne være store, da det gør plæneklipperen lettere at manøvrere. Forhjulsdrift er at foretrække frem for baghjulsdrift, da forhjulstrukne plæneklippere er letteret at manøvrere.

Klippebredde

Klippebredden varierer betydeligt mellem forskellige plæneklippere og ligger som regel mellem 30-55 cm afhængigt af model. Billigere plæneklippere har generelt en mindre klippebredde, mens dyrere plæneklipperes er større.

Jo større klippebredde, desto hurtigere klipper plæneklipperen, da knivenes rækkevidde er længere og dermed dækker et større areal. Jo større klippebredde, desto kraftigere skal plæneklippermotoren være. For jo mere græs den skal klippe, desto større bliver modstanden.

Klippehøjde

Plæneklipperes klippehøjde varierer, men ligger ofte over en minimumshøjde på 20 mm og under en maksimumshøjde på 80 mm. Det er egentlig nok til de flestes behov med en minimumshøjde på 40 mm, da en græsplæne ikke skal klippes kortere. Dette skyldes, at en så kortklippet græsplæne er mere følsom over for både slitage og udtørring og derfor er uegnet for de fleste haveejere.

Begrænsninger i klippehøjden er derfor som regel ikke noget problem på en plæneklipper. De eneste græsplæner, der skal klippes kortere end 40 mm, er såkaldte pynteplæner, der ikke skal betrædes, men bare skal se flotte ud. Disse græsplæner skal til forskel fra almindelige plæner (som i fagjargon kaldes brugsplæner) plejes meget varsomt og vandes regelmæssigt og rigeligt.

En meget lav klippehøjde slider desuden mere på klippeaggregatet og øger risikoen for, at klingerne bliver beskadigede af sten, rødder osv., især hvis græsplænen ikke er tilstrækkelig jævn

Lydniveau

En plæneklippers støjniveau opleves ofte som mere eller mindre generende af såvel den der klipper, som af omgivelserne. Foruden ubehag kan støjen fra plæneklipperen være direkte skadelig. Risikoen for høreskader skyldes dels, hvor højt lydniveauet er, dels hvor længe man udsættes for støjen.

Arbejdstilsynet anvender enheden "Vedvarende støjbelastning" for deres vejledende værdier. Generelt kan man sige, at der for de fleste opstår risiko for høreskader ved ca. 85 dB(A) (decibel, A-vægtet). Følsomheden varierer dog fra person til person, og hvis man er uheldig, kan man få høreskader allerede ved 75-80 dB(A). Dette indebærer, at man bør bære høreværn, når man klipper græsset. Den eneste undtagelse er ved brug af robotplæneklippere, da deres støj ligger langt under Arbejdstilsynets grænseværdier.

Lydniveauet varierer markant mellem de forskellige typer af plæneklippere. Det er næppe nogen overraskelse, at benzindrevne plæneklippere med forbrændingsmotorer er de mest højlydte med lydniveauer på op mod 100 dB(A). Elektriske plæneklippere medfører med deres elmotorer normalt betydelig mindre støj i nærheden af 90 dB(A).

Mindst larmer robotplæneklipperne med støjniveauer på omkring 60 dB(A), ikke mindst fordi de klipper så ofte, at græsset ikke når at blive langt. Det er vigtigt at bemærke, at decibel-skalaen er logaritmisk, således at støj på 100 dB(A) er 10 gange så kraftigt som støj på 90 dB(A).

Manøvredygtighed

Plæneklipperens manøvredygtighed afgør, hvor let den er at styre. De forskellige plæneklippertyper har temmelig store forskelle, når det gælder manøvredygtigheden. De mindste og letteste plæneklippere har en tendens til at være mest manøvredygtige, og det er næsten altid elektriske plæneklippere.

Samtidig er elektriske plæneklippere med ledning koblet direkte til en stikkontakt, nøjagtig som en støvsuger. Dette medfører uundgåeligt en del besvær, at ledningen hele tiden skal flyttes, så den ikke komme i vejen. Noget som naturligvis påvirker manøvredygtigheden negativt. Benzinplæneklippere er derimod relativt tunge og klodsede, hvilket forringer manøvredygtigheden.

Benzinplæneklippere er således generelt bedre egnede til større græsarealer, da manøvredygtigheden er mindre vigtig til denne form for klipning.

Multiclip

Multiclip betyder, at plæneklipperens knive klipper græsstrået flere gange i forskellige niveauer, så det bliver meget kort og dermed lettere formulder. Denne teknik kaldes ud over multiclip også mulching, BioClip eller multiklip og gør det ofte overflødigt at samle græsset op efter klipningen.

Derudover tilbagefører den vand og næringsstoffer fra det klippede græs til græsplænen. Husk, at når man anvender multiklipning, skal man ikke klippere mere end ca. 30 % af græsstråets længde. Desuden bør græsset ikke være for langt, da plæneklipperen i så fald kan få svært ved at findele alt græsset.

Sideudkast

Sideudkast (eller sideudblæsning som det også kaldes) indebærer, at plæneklipperen har en udblæsning på siden, hvor det afklippede græs blæses ud. Sideudkast er primært anvendeligt, når græsset er meget højt, og plæneklipperen ikke kan nå at findele græsset, såkaldt multiclip.

Pålidelighed

Som for andre maskiner vil man naturligvis have en pålidelig plæneklipper, der altid præsterer og aldrig driller. Samtidig udsættes en plæneklipper for meget store kræfter og presses ofte til grænsen for sin ydeevne. Det er derfor ikke så underligt, at motorstop under plæneklipning er ret almindeligt. Overliggeren skal dog ligge højt for en god plæneklipper, og hvis man følger anvisningerne for brugen, bør den også være pålidelig. Plæneklipperen skal også være let at starte, og hvis man selv har oplevet en traditionel benzinplæneklipper, der ikke vil starte, ved man, hvor irriterende det kan være. For at mindske risikoen for dette, er mange benzinplæneklippere i dag udstyrede med elstarter.

Opsamler

En opsamler er en beoholder, der monteres på plæneklipperen for t samle det afklippede græs op. Opsamleren afmonteres derefter og kan med forhold tømmes i en kompostbeholder, da det giver udmærket muld.

En rummelig opsamler medfører naturligvis den fordel, at man ikke behøver at tømme den nær så tit. Det er også praktisk med et vindue i toppen af opsamleren eller en lysindikator, så man ved, hvornår det er tid til at tømme den.

Vibrationer i styret

Vibrerende redskaber som plæneklippere kan forårsage skader i hænder og arme, som skyldes at nerverne i hænder og arme bliver beskadiget af vibrationerne. Risikoen for skader afhænger af hvor kraftige vibrationerne er, og hvor længe man bliver udsat for dem. Der er mange symptomer, men det er almindeligt med snurren, prikken og nedsat eller manglende følelse i fingre, hænder og/eller arme.

Skaderne er oftest forbigående, hvis man kun bliver udsat for vibrationer sporadisk, for eksempel i forbindelse med plæneklipning en times tid om ugen. Visse personer er dog mere modtagelige end andre, og hvis man er uheldig, kan selv moderate vibrationer i forholdsvis kort tid give permanente skader. Derfor stræber man naturligvis efter, at plæneklipperens vibrationer skal være så svage som muligt.

Vibrationerne fra en plæneklipper måles som regel ved styret og angives i m/s². For at kunne vurdere, hvornår der kan opstå skader, har

Arbejdstilsynet angivet grænseværdier baseret på, hvor længe man bør være udsat for vibrationer, afhængigt af hvor kraftige vibrationerne er. For den laveste risikoklasse er det 8 timer ved vibrationer på 2,5 m/s², 4 timer ved 3,5 m/s² og 2 timer ved 5,0 m/s². Generelt vibrerer benzinplæneklippere med kraftige forbrændingsmotorer mest, mens eldrevne plæneklippere vibrerer mindre. Hvis man vil undgå vibrationer, er en robotplæneklipper naturligvis det bedste.

Sikkerhed

En plæneklipper ville med sine skarpe knive og kraftige motor være fuldstændig livsfarlig, hvis den ikke var konstrueret sikkert. Heldigvis er moderne plæneklippere sikre, at og til endda så sikre, at hyperaktive sikkerhedsfunktioner kan være irriterende. Alle plæneklipperne i vores test lever op til den europæiske standard for maskinsikkerhed.

Den måske vigtigste sikkerhedsfunktion er det såkaldte dødmandsgreb, som indebærer at man under klipning hele tiden holder et greb på håndtaget inde. Når man slipper håndtaget, slipper man også grebet, og plæneklipperen stopper automatisk. Robotplæneklippere har en tilsvarende sikkerhedsfunktion, der slukker robotplæneklipperen automatisk, hvis nogen løfter den op.