Opdateret  

Plæneklipper: 20 modeller i testet

Elina Blom

Leder du efter en effektiv plæneklipper, der er bedst til prisen? Uanset om du har en lille eller stor græsplæne, så har vi testet et bredt udvalg fra blandt andet Bosch, Stihl og AL-KO, og fundet vinderne. Hvis en plæneklipper skal være bedst i test, så skal den være velbygget, robust og god til prisen.

Stortest af 23 plæneklippere: Find en favorit til haven

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi har langtidstestet alle modeller gennem mindst en sæson. Vi har både bedømt klipperesultatet umiddelbart efter klipning og efter en periode med regelmæssig græsslåning.

Alle græsslåmaskinerne er testet på forskellige græsplæner med forskellige græstyper og -længder. Vi slog også græsset ved forskellige fugtighedsgrader.

 • Ydeevne: Vi beregner klippehastighed, kræfter og klippekapacitet ved at klippe en række store, opmålte og flade græsplæner - græshøjden har vi naturligvis også målt.

 • Brugeroplevelse: Vi måler også støjniveau samt kigger på, hvor let plæneklipperen er at bruge. Hvordan trækker den? Kan den køres uden træk - eller bliver den for tung? Kan man klappe plæneklipperen sammen, når sæsonen er slut? Hvilke muligheder for indstilling er der? Er det let at indstille klippehøjden?

 • Konstruktion Hvilke materialer er plæneklipperen sat sammen af? Hvor stabil opleves konstruktionen? Kan vi se rust efter 1-2 sæsoners brug? Hvordan holder den på længere sigt?

Billede: Vi tester græsklippere gennem flere måneder

Under testresultaterne har vi lavet en komplet sammenfatning af alle de egenskaber, som vi bedømte i vores test af plæneklipperne. Hver egenskab forklares i detaljer, og sammenfatningen fungerer derfor som en praktisk vejledning, som du kan læse forud for køb af en plæneklipper – uanset om du søger en benzin- eller batteridreven maskine.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære plæneklippere. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede plæneklippere på PriceRunner.

1. Stihl RMA 443 PV - BEDSTE PLÆNEKLIPPER

Et fænomenalt muskelbundt af en batteriplæneklipper til den mellemstore plæne

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 2,1 Ah/36 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 420 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 41 cm Vægt: 21 kg Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja (vario 6) Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Stihl RMA 443 PV Batteridrevet plæneklipper

Stihl RMA 443 PV bliver med sin kombination af god klippekapacitet og et gennemtænkt design til en god pris testens bedste akku plæneklipper.

Den kan let stilles væk efter brug, da modellen kan klappes sammen, så den kun er omkring 40-50 centimeter høj. Klippehøjden justeres også let som en leg ved at trykke et håndtag ind med én hånd og trække plæneklipperens chassis op eller ned.

RMA 443 PV passer til både høje og lave personer, fordi du også kan justere højden på håndtaget. Selve håndtaget er af hård plast, og sikkerhedsspærren er indbygget i plasticen, så du får et behageligt greb, når du er ude at slå græsset. Den er let at styre, især på grund af dens lave vægt.

RMA 443 PV har også svage styrvibrationer og håndterer kuperet terræn udmærket. Kappen af hård højkvalitetsplast klarer både krat og almindeligt græs uden at blive mærkbart påvirket.

Effektiv model med god driftstid

Klippebredden må anses som mellemstor. Dette er dog stadigvæk en akku plæneklipper, og med til den type plæneklippere hører en lidt mindre klippebredde. Den store fordel ved batteridrevne modeller er deres effektivitet på mindre og mere uregelmæssige arealer. Benzinplæneklippere passer i kraft af deres større klippebredde bedre til store, åbne arealer.

Stihl RMA 443 PV skiller sig ud ved, at den mangler den vandrette stang forneden, der findes på de fleste plæneklippere.

Det er dog noget, vi sætter pris på, da det giver bedre udsyn helt tæt på plæneklipperen. Skal du for eksempel rundt om en busk, kan du med det samme se, om du nærmer dig en sten eller en anden forhindring. Du får også bedre overblik over selve plæneklipperen.

Den kan klippe de angivne 500 kvadratmeter – også selvom græsset er ret højt og kraftigt. Den kan også klare meget kraftigt græs, selvom det selvfølgelig påvirker batteritiden en del, dog mindre end gennemsnittet. Driftstiden er således stadig god med hård modstand. Desuden er den udstyret med dobbelt batterirum, så når det ene batteri er fladt, er det bare at bytte rundt på dem, så kan du klippe 500 kvadratmeter mere.

Et meget godt køb

Overordnet er det et rigtigt muskelbundt, som Stihl har sendt i handlen, og så byder den samtidig på god driftstid og smarte, brugervenlige løsninger. Det er et meget godt køb, hvis man har en mellemstor, vanskelig græsplæne med eksempelvis kuperet terræn og mange forhindringer.

Den giver alle batteriplæneklipperens fordele uden at gå på kompromis med ydeevne eller fremkommelighed.

Brugervenligt designenkel indstilling af klippehøjdehøj ydeevnelang driftstidletkørendeeffektiv slåning
Ret højt lydniveau

Prissammenligning

Sammenlign priser
Hylte Hunting & Outdoor Logo

Stihl RMA 443 PV Batteriplæneklippere Uden batteri & lader

4.049 kr.
Aagaard Maskiner & Udlejning Logo

STIHL RMA 443.2 PV Batteri plæneklipper Ekskl. Batteri og lader

4.749 kr.
Savdoktoren Logo

STIHL RMA 443 PV - Batteridrevne - Savdoktoren.dk

4.849 kr.

2. Klippo Excellent - BEDSTE PREMIUMVALG

En seriøs og optimeret arbejdshest - som selv de professionelle sværger til

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2,8 kW (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 1 L Klippehøjde: 30-60 mm (6 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: Briggs & Stratton 650EXI Vægt: 29 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 66,1 dB Styrvibrationer: Lave Elstart: Nej Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej

Klippo Excellent Benzindrevet plæneklipper

Klippo Excellent er en virkelig god plæneklipper. Den giver, på papiret, ikke større væsen af sig. Den ser faktisk lidt umoderne og kedelig ud. For eksempel er den uden træk på hjulene, hvilket umiddelbart rejser et spørgsmål i denne prisklasse.

Når du først kommer i gang, indser du hurtigt, hvor gennemtænkt og velfungerende plæneklipperen er. Den ruller ekstremt let hen over græsset og er næsten lige så let at køre som en selvkørende græsslåmaskine.

Har du en grund med hældning, er det selvfølgelig noget andet. Men på relativt flade til lethældende græsplæner, mærker man slet ingen forskel.

Kraftfuld og god til at findele græsset

Samtidig er ydeevnen vild. Højt vådt græs, ukrudt og lignende er ikke noget problem. Dette kan de fleste benzinplæneklippere ganske vist klare i dag. Den store forskel ses, når man øger tempoet.

Mange modeller efterlader ofte totter på græsplænen ved et højere tempo, fordi de ikke kan følge med. Det problem har Klippo Excellent ikke. Vi prøvede endda at løbe med plæneklipperen, og den kunne alligevel nå at findele det afklippede græs.

Håndtag kan let vinkles

Klippo Excellent har også en smart funktion, så du kan vinkle håndtaget sidelæns. På den måde kan du nemt klippe tæt på hække og buske, uden selv at skulle gå ind i dem. Du har stadig god kontrol over plæneklipperen.

Byggekvaliteten er gedigen og stabil. Den har for eksempel en svejset krog til træksnoren. Hjulene er ikke af hård plast, men hårdere gummi. På gummibelagte hjul kan der af og til samles en del græs, men disse hjul har en konstruktion, der hjælper med at holde dem rene.

Lidt tung, men ellers gennemtænkt

Excellent har ikke mange svagheder, men det skal nævnes, at højdeindstillingen er lidt træg. Du justerer den med en stang, hvilket er praktisk nok, men fordi maskinen er ret tung, skal du lægge mange kræfter i.

Du er næsten nødt til at løfte plæneklipperen lidt med den anden hånd imens. Vægten gør den også lidt besværlig at løfte ind i skuret. Derimod er den nem at klappe sammen og opbevare.

Excellent er uden opsamler og sideudkast, men det er næsten ikke nødvendigt, fordi den er så effektiv til at findele græsset.

Konklusion på test af plæneklipper Klippo Excellent

Klippo Excellent er velegnet, hvis du vil have en gennemtænkt og driftssikker græsslåmaskine på benzin til store arealer, hvor en batteriplæneklipper i situationen ikke er nok.

Den er effektiv og efterlader et udmærket klipperesultat, uanset hvor hurtigt du kører med den. Har du en grund med meget stejle hældninger, bør du vælge en anden model, men bortset fra det er den et virkelig godt køb.

Meget høj ydeevne og byggekvalitetgennemtænkt konstruktionmeget let at kørehåndtag kan vinkles
Tung højdeindstillingintet drev

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

3. AL-KO EnergyFlex 3.85 Li - BEDSTE LAVPRISVALG PLÆNEKLIPPER

Brugervenlig og ergonomisk plæneklipper til mindre arealer

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 4 Ah/40 V Opladningstid: ca. 90 minutter Målt batterilevetid: 8,75 min/Ah Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 300 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 37 cm Vægt: 17 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi: 59,6 dB Styrvibrationer: Lave Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (45 L) Brugermanual: PDF

AL-KO 3.85 Li Batteridrevet plæneklipper

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li er en meget let og relativt kraftfuld plæneklipper på batteri. Håndtagene er belagt med skumgummi for at give det bedst mulige greb under græsslåning, og så har plæneklipperen med sit plastskjold en lav vægt.

Den har også et justerbart håndtag med to forskellige indstillinger, så den passer til både høje som lave brugere. Kombineret med den lave vægt gør det EnergyFlex 3.85 Li til en brugervenlig og ergonomisk plæneklipper til en bred målgruppe.

Høj ydeevne til lavpris

Samtidig er ydeevnen høj for en så billig græsslåmaskine. Klipper du en gang om ugen i højsæsonen, har EnergyFlex 3.85 Li ingen problemer med at følge med. Men hvis du sjusker lidt og lader græsset vokse op til 10 centimeter, kan den efterlade små øer, som du bliver nødt til at køre over en ekstra gang.

Da plæneklipperen er uden klippemetoden multiklip til at findele og sprede det afklippede græs på jorden, går græsopsamlingsboksen hen og bliver ekstra vigtig. Græsopsamleren er af plast i top og bund med stof imellem, så den er let at opbevare, men samtidig også lidt svær at få helt ren.

En anden ulempe er, at der sætter sig en del græs fast i hjulene – på trods af et meget begrænset mønster. Det bliver nødvendigt at rengøre hjulene med jævne mellemrum. Der bliver med andre ord en del vedligeholdelse.

Egnet til den lille have og mindre arealer

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li har en konstruktion af relativt tynd plast, der ikke virker eksklusiv. Batteriholderen virker også lidt skrøbelig. Batteriet er med ladeindikator, men du skal bøje dig ned og kigge gennem en åbning for at se indikatoren.

Justering af klippehøjden foregår problemfrit. Du regulerer den med et enkelt greb, som nemt flyttes mellem de forskellige valgmuligheder. Desværre er skalaen lidt utydelig. Du kan se tallene, men det er svært at se, hvilket klippetrin grebet står på. Du kan se top- og bundindstilling, men derimellem er det lidt gnidret.

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li er en fleksibel batteriplæneklipper, der klarer sig bedst på mindre arealer. Det gør ikke noget, hvis græsplænen er snoet og har mange forhindringer, fordi den er så nem at styre. Desuden er den meget let at justere og behagelig at holde i takket være skumgummigrebet.

Lækre håndtagpraktisk indstilling af klippehøjdejustering af styrhøjde meget let at styre
Meget græs sætter sig fastlidt svag konstruktionutydelig indstilling af klippehøjden

4. Stiga Combi 748 SQ AE

Stærk batteridrevet plæneklipper med opsamler – passer til plæner op til 600 m²

Kraftkilde: Batteri Klippehøjde: 22-80 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 29 kg Styrevibrationer: Lave 2,5 m/s2) Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ja (6 trin) Opsamler: 60 l

Stiga Combi 748 SQ AE Batteridrevet plæneklipper

Stiga Combi 748 SQ AE er en relativt stærk plæneklipper, som klarer både findeling og klipning af højt græs ved højeste hastighed. Den driver sig fremad i et tilpas gå-tempo. Hvis du kører den i alt for højt græs, vil batteritiden dog blive reduceret drastisk.

Combi er, som navnet antyder, en kombinationsplæneklipper. Den har sideudkast, opsamling og findelingsprop. Det betyder, at du kan bruge den på forskellige måder, afhængigt af græsvæksten.
Hvis du eksempelvis har været bortrejst i to uger, og græsset er vokset højt, kan du bruge græsopsamleren til hurtigt at komme af med det lange græs. Når du igen klipper mere regelmæssigt, kan du sætte findelingsproppen i og lade græsafklippet blive til næring.

Enkel, men brugervenlig konstruktion

Plæneklipperen har seks forskellige positioner til klippehøjden – som desuden kan justeres mellem et udmærket spænd. Det er nemt at skifte mellem de forskellige klippehøjder, da der kun kræves et enkelt kontaktpunkt.

Denne plæneklipper er også meget nem at starte, da den har elektronisk start via en tydelig knap. På samme side justerer du hastigheden. Desværre har maskinen ubekvemme bøjlehåndtag, og så er batterierne svære at få ud.

Godkendt batteritid

Batterierne er også ret store og tunge – uden at det for den sags skyld tilfører særligt meget ekstra til batteritiden, som ellers er at betragte som godkendt. Du får cirka 5 minutter pr. amperetime på batteriet i græs i normal højde. Tidligere havde batterierne et praktisk håndtag, som vi kunne løfte dem i, men her er håndtaget desværre fjernet.

Klippebredden er stor nok til, at du kan nå at klippe en normal størrelse græsplæne i byområder på et 4,5 Ah-batteri. Vi sætter pris på, at den så passer til en have på omkring 500-600 kvadratmeter.

Konklusion på test af plæneklipper Stiga Combi 748 SQ AE

Prisen taget i betragtning havde vi forventet lidt mere komfort og mere innovative løsninger i konstruktionen. Men det er alligevel en meget kompetent plæneklipper med mange valgmuligheder, som gør det nemmere for husejeren.

God ydeevnemange valgmulighedernem justering af klippehøjden
Ikke rigtig god komforttræge batterier

5. Bosch AdvancedRotak 36-750

Meget brugervenlig plæneklipper, som klipper stille uden at gå på kompromis med ydelsen

Driftskilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion-kapacitet: 4 Ah/36 V Målt batteritid: 8,25 min/Ah Opladningstid: ca. 2 t Ladeindikator: Ja (på batteriet) Klippekapacitet: 750 m² Klippehøjde: 25-80 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 17,5 kg Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: 50 l (sammenfoldelig kurv)

Bosch AdvancedRotak 36-750 Solo Batteridrevet plæneklipper

Bosch AdvancedRotak 36-750 er en rigtig smidig batteriplæneklipper med god klippebredde. Hele plæneklipperen føles meget gennemtænkt og finurlig. F.eks. er den meget nem at klappe sammen til vinteropbevaring og optager ekstremt lidt plads i sammenklappet tilstand.

AdvancedRotak 36-750 har også en meget smidig justering af klippehøjden. Med et enhåndsgreb kan du trække maskinen op eller ned i højden ved samtidig at holde et håndtag på oversiden af maskinkorpusset inde.

Denne plæneklipper har både mulching og opsamler. Opsamleren er normal størrelse, men har også en rigtig god opbevaringsløsning, hvor du kan gøre den helt flad, når den ikke er i brug. Den består af en hård plastside med en stofpose nedenunder, og på plastsiden sidder der et håndtag. Det betyder, at du hurtigt og nemt kan tømme den.

Interessant alternativ for dig med flere Bosch- maskiner

Selve plæneklipperen er støjsvag og har en rigtig god ydeevne. Den spiser sig igennem højt græs, som har fået lov til at vokse i en uges tid uden at rumle. Den har derimod kort batteritid, især når vi presser den. Så den store klippebredde, som kunne have gjort den velegnet til store græsplæner, bliver i stedet en fordel på den måde, at den bliver tidseffektiv på mindre græsplæner. Men desværre står den ikke distancen længe nok til at passe til større arealer.

Opladningstiden er desuden uventet lang, hele to timer. Den har en hurtigopladningsfunktion, som giver 80 procent fuldt batteri, men det tager stadig 1,5 time at nå dertil. Det er dog en fordel, at du kan bruge de samme 36 V-batterier, som du har til dine andre grønne Bosch-produkter. Hvis du har flere maskiner, kan du således altid have et batteri til opladning.

Fint klipperesultat

Hvis du har en grund, der passer til AdvancedRotak, efterlader den et meget fint klipperesultat. Desuden mulcher og opsamler den godt, afhængigt af hvilken funktion du kører. Den har også nogle flotte og lidt frække rallyhåndtag.

Den mangler trækkraft, men fordi den er så let, spiller det en mindre rolle. Så længe du ikke har en grund med stejle skråninger, er det udmærket at klippe med denne uden fremdrift.

Bosch AdvancedRotak 36-750 er til dig, der har en lille eller mellemstor grund, og som klipper græsset nogenlunde regelmæssigt. Hvis du vil have en let anvendelig plæneklipper, som er nem at stuve væk om vinteren.

God ydeevnemeget smidig justering af klippehøjdekompakt og let at opbevarenem at tage med sigstøjsvag
Kort batteritidlang opladningstid

6. AL-KO Comfort 51.0 SP-A

Let at justere og kraftfuld til større haver

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2100 W (ved 2850 rpm) Klippekapacitet: 1800 m² Klippehøjde: 30-80 mm (7 trin) Klippebredde: 51 cm Motor: AL-KO Pro Motor Vægt: 35 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 69,9 dB Styrvibrationer: Kraftige Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (70 L) Brugermanual: PDF

AL-KO Comfort 51.0 SP-A Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Comfort 51.0 SP-A er en brugervenlig og ret effektiv benzinplæneklipper. Højdeindstillingen foregår blandt andet problemfrit.

Du har hele syv forskellige klippetrin at vælge mellem, og de er nemme at justere med et enkelt greb. Desværre er du nødt til at bøje dig ned for at se den valgte højdeindstilling, da tallene er placeret lidt besværligt.

En anden praktisk funktion er krogen til startsnoren, som du kan fastgøre et stykke oppe, så du slipper for at bøje dig ned, når du skal starte græsslåmaskinen.

Meget kraftfuld i sin prisklasse

Comfort 51.0 SP-A har et 3-i-1 klippesystem, så det er en plæneklipper med både sideudkast, multiklip og græsopsamler – det giver dig mulighed for at vælge den løsning, der passer bedst til din græsplæne. Opsamleren er produceret i hård plast, så den er nem at rengøre med en højtryksrenser.

Plæneklipperen med sin klippebredde på 51 cm er meget kraftfuld i forhold til prisklassen og kan klare både højt og vådt græs. I rigtig højt græs kan vi høre på AL-KO motoren, at den må arbejde hårdere, men den klarer det stadig uden problemer.

Den har imidlertid ret kraftige vibrationer og et lidt langsomt træk. Vi havde gerne set, at modellen bød på variabel hastighed, så hastigheden kunne indstilles i flere trin – gerne med muligheden for en hurtigere hastighed.

Lidt haltende byggekvalitet, men nem at køre

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har som nævnt en delvis ret gennemtænkt konstruktion, men byggekvaliteten halter lidt. Allerede efter et par ugers brug hænger nålen, så benzinen løber direkte ud efter tankning.

Derudover betyder de ret kraftige vibrationer, at vingemøtrikkerne og krogen til startsnoren går løs og falder af efter et stykke tid. Du er nødt til at gå og stramme dem af og til.

At trækremmen desuden er placeret synligt ved siden af kniven virker dumt, fordi den med tiden får en hel del tæsk. Derimod har vi ikke oplevet rust eller nogen andre svigtende funktioner efter en sæson.

Baghjulsdriften gør plæneklipperen nem at køre, også i haver med mange forhindringer. Og så får du desuden et godt greb med hjulene.

Selvom modellen fra AL-KO er ret tung, så er den nem at vende på små arealer. Vi synes dog, at græsslåmaskinen er unødvendigt lang - hjulene lægger en del til. Dette er selvfølgelig upraktisk ved vinteropbevaring. På den anden side er den nem at klappe sammen og løfte væk.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A er velegnet, hvis du har en have på omkring 2.000 kvadratmeter og vil slå græsplænen i et mageligt tempo, men samtidig med en stor klippebredde.

Praktisk højdeindstillinglet at styremange funktionerhøj ydeevne
Haltende byggekvalitetbelastende vibrationer

7. Stiga Multiclip 50 S AE

Meget udholdende og stærk

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: 5 Ah/80 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 700 m² Klippehøjde: 31-75 mm (5 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: El Vægt: 30 kg Støjniveau: Meget lavt (ca. 55,8 dB) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Nej

Stiga Multiclip 50 S AE Batteridrevet plæneklipper

Stiga Multiclip 50 S AE er en meget udholdende batteriplæneklipper, der kan håndtere store græsplæner. Den klipper uden problemer et betydeligt større areal end de 700 lovede kvadratmeter. Vores testgræsplæne på 2.000 kvadratmeter klarer den uden problemer på en enkelt opladning, og det er i middelsvært terræn uden drev.

Har du derimod drev slået til og klipper på en lettere hældning i omtrent lige så vanskeligt terræn, kan den i stedet klare cirka 1.500 kvadratmeter. Det er dog stadig et anseligt areal for en batteriplæneklipper.

Hvad angår styrken, holder den et meget højt niveau. Højt, fugtigt græs er slet ikke noget problem. Det er en multiclipmaskine, så der medfølger ingen opsamler. I stedet findeler den græsset, og det klarer den fremragende.

Desværre er 50 S AE lidt hårdt at bakke af at være en batterimodel – det skyldes vægten kombineret med modstanden. Men mønsteret på hjulene er godt og giver et godt greb uden at skade græsplænen.

Konstruktionen har både fordele og ulemper

Stiga Multiclip 50 S AE har en ret enkel, men tung konstruktion. Desværre skal klippehøjden justeres to forskellige steder, hvilket er lidt dårligt med tanke på at det er en premiummaskine. Men når du først har fundet en passende indstilling af klippehøjden, går den som et klokkeværk.

Lydniveauet er meget lavt, og det er en af de mest stille plæneklippere, vi har testet.

50 S AE holder desværre ikke farven særlig godt over flere sæsoner. Både de røde håndtag og det gule plasticchassis er lysnet. Plæneklipperen har derimod ingen tegn på rust.

Konklusion

Overordnet kan man godt mærke, at dette er en premiummaskine – selvom der visse steder er mulighed for forbedringer. Dens styrke er kombinationen af høj ydeevne og lang udholdenhed.

Stiga Multiclip 50 S AE er velegnet, hvis du har en stor have og ikke vil klippe den mere end højst en gang om ugen i højsæsonen. Den kan klare hårdt terræn, selvom den er batteridrevet og har en stor klippebredde, og har du et meget stort, plant areal, kan du slå drevet fra for at forlænge batteritiden.

Meget udholdendehøj ydeevnestøjsvageffektiv mulching
Besværlig indstilling af klippehøjdemister farve, tung

8. Stihl RMA 235

Superkompakt og gennemtænkt til mindre arealer op til 250 m² pr. opladning

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion COMPACT Kapacitet: 4 Ah/36 V Målt batterilevetid: 58 min. Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 250 m² Klippehøjde: 25-65 mm (5 trin) Klippebredde: 33 cm Vægt: 14 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 56,8 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (30 L) Brugermanual: PDF

Stihl RMA 235 Solo Batteridrevet plæneklipper

Stihl RMA 235 er en meget lille og kompakt batteriplæneklipper til mindre arealer og den lille have. Den er superlet, meget stille og kan komme til overalt - også under lave buske.

På trods af dens lave vægt virker den ikke vakkelvorn eller som om, at byggekvaliteten er mangelfuld. Plastchassiset er af relativt kraftig plast med nem adgang til batteriet og en tydelig batteriindikator. Når plæneklipperen skal opbevares for vinteren, kan den hurtigt foldes sammen ved at dreje på en knap og folde håndtaget sammen. Konstruktionen er overordnet gennemtænkt og stabil.

Let at skubbe

Plæneklipperen er desværre ikke selvkørende og er derfor ikke velegnet, hvis du har en kraftig hældning på grunden. Men på den anden side, så gør dens lave vægt, at den er nem at skubbe foran sig, både på flade arealer og ved moderate hældninger.

Indstillingen af klippehøjden sker centralt og klares nemt med én knap til alle fire hjul.

Kan dele batteri med andre

Stihl RMA 235 er interessant i den forstand, at dens batteri kan bruges til en lang række andre Stihl-produkter, såsom motorsave eller kraftigere græstrimmere.

Mange batteriplæneklippere har batterier med højere spænding, hvilket begrænser udvalget af maskiner, de passer til. Men i 36-voltsklassen er der mange Stihl-maskiner, og det gør udvalget af kompatible redskaber større.

Der er godt gang i RMA 235. Men den kan dog ikke nå at klippe højt græs helt jævnt ned, hvis du går i for højt tempo. Men fordi den ikke har noget træk på hjulene, er det nemt at tilpasse tempoet, afhængigt af hvor flittigt du har passet græsplænen.

Ved græs i en normal højde kan modellen klare et areal på cirka 250 kvadratmeter, inden det er tid til at oplade batteriet.

Græsset opsamles i den medfølgende opsamler, der er udstyret med en indikator, som viser, når det er tid til at tømme den.

Intet multiklip, men superkompakt til den lille have

Desværre har RMA 235 ikke multiklip, der også kaldes bioklip. Det er en af dens største mangler, fordi græsslåmaskiner med bioklip ellers findeler græsset for at give næring til græsplænen uden at efterlade små græsbunker på jorden, som risikerer at kvæle græsset nedenunder. I stedet er du nødt til at køre med opsamler eller at køre hen over det afklippede græs flere gange.

Konklusion på test af batteriplæneklipper Stihl RMA 235

Vi synes, at RMA 235 i forhold til prisen burde have lidt flere smarte funktioner og et gummibelagt håndtag. Men ud over få funktioner og lidt kedelige materialevalg på betjeningsgrebene så er det en meget god plæneklipper.

Stihl RMA 235 er velegnet, hvis du vil have en let, stille og superkompakt plæneklipper til et lille og relativt fladt areal.

Lav vægtlet at styrebatteriet passer til mange redskabergod indstilling af klippehøjdenstøjsvag
Ingen multiklip-funktionikke selvkørende

9. Klippo Champion

Driftssikker og tro tjener, som slår græsset år efter år - med minimal vedligeholdelse

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2900 rpm) Brændstoftank: 0,9 L Klippekapacitet: ca. 700 m² Klippehøjde: 30-60 mm (6 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: Briggs & Stratton 625e Vægt: 29 kg Støjniveau: Meget højt | Målt middelværdi: ca. 77 dB Styrvibrationer: Betydelige (5,1 m/s²) Elstart: Nej Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej

Klippo Champion Benzindrevet plæneklipper

Klippos plæneklippere er kendte for deres holdbarhed, og vores Klippo Champion har nu klaret hele syv sæsoner uden behov for reparation! Champion har Klippos genkendelige røde farve og den giver et robust indtryk.

Bedst i lavt og tørt græs

Benzinmotoren er stabil og har en god ydeevne under normale klippeforhold. Er græsset derimod vådt eller op mod 10 cm højt, kæmper plæneklipperen hårdt, og der opstår hurtigt motorstop, hvis man ikke går meget forsigtigt hen over græsplænen.

Så længe græsset ikke er for langt, gør den gode klippebredde på 48 cm imidlertid, at græsslåningen går ret hurtigt.

Den langtidsholdbare tro tjener

Klippehøjden er glimrende og byder på flere mulige højdeindstillinger, der er lette at skifte imellem.

Styrvibrationerne er ret kraftige, og støjniveauet ligger over gennemsnittet
- selv for en benzinplæneklipper.
Men i praksis har det dog mindre betydning for dig som skubber bagpå. For du bør jo altid bruge høreværn, når du slår græs med en benzinplæneklipper.

Konklusion på test af plæneklipper Klippo Champion

Hvis man først og fremmest er ude efter en langtidsholdbar tro tjener, der kan anvendes år efter år, så er Klippo Champion et interessant alternativ.

Meget god holdbarhedgod klippebredde
Højt støjniveaurelativt kraftige styrvibrationer

10. Stihl RM 248 T

Smart, effektiv, let og brugervenlig benzinplæneklipper op til 1.000 kvadratmeter

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2100 W (ved 2900 rpm) Brændstoftank: 0,8 L Klippekapacitet: 1200 m² Klippehøjde: 25-75 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Briggs & Stratton 550EX OHVRS Vægt: 27 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 68,4 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Stihl RM 248 T Benzindrevet plæneklipper

Stihl RM 248 T er en brugervenlig og robust selvkørende plæneklipper på benzin. Den er - på trods af sit metalchassis - meget let, samtidig med at den med sit træk på hjulene ruller derudaf i højt tempo.
Det giver en effektiv klipning, men du skal selv kunne følge med, for hastigheden på trækker kan ikke tilpasses - det kan kun slås helt fra.

Den lave vægt giver en fordel, fordi du kan slå trækket fra og alligevel have kræfter til at slå græsset, så længe du ikke har en stejl hældning på grunden.

Fordele og ulemper ved vægten

Vægten giver også nogle fordele, når du skal trække, vende eller løfte plæneklipperen ind til opbevaring. Det kan omvendt også være en ulempe, hvis du ikke er opmærksom under brug - chassiset har nemlig tendens til at blive bagtungt og stejle, når græsopsamleren er ved at være fyldt. Derfor er det vigtigt at holde godt fast i håndtaget under græsslåningen.

Opsamleren har ikke vildt meget plads, men er smart i sin konstruktion, for du kan se direkte på indikatoren, når den skal tømmes.

Fint klipperesultat og kraftfuld motor

Stihl RM 248 T har en meget høj ydeevne og efterlader et rigtig flot klipperesultat. Det spiller ingen rolle, om græsset har vokset sig langt - den kan nå at klippe det trods det høje tempo. I forhold til prisen er denne plæneklipper et rigtigt muskelbundt. Desuden er den let at starte, også efter at have stået stille i længere tid.

Byggekvaliteten er okay, selvom vi savner gummibelagte detaljer på blandt andet håndtag. Højdejusteringen er meget praktisk og klares med et enkelt betjeningsgreb.

Konklusion på test af plæneklipper Stihl RM 248 T

RM 248 T er velegnet, hvis du har en have i normal størrelse på omkring 1.000 kvadratmeter og ønsker en benzinplæneklipper, der er let at håndtere og som giver et pænt klipperesultat på kort tid.

Effektiv græsslåningkraftfuld motorflot klipperesultatlet at styrelav vægt
Stejler letstyrebøjlen har ikke gummihåndtag

11. Stihl RMA 2 RPV

Kraftig plæneklipper på batteri med lang klippetid – 1 time pr. batteri

Kraftkilde: Batteri Klippehøjde: 25-85 mm (elektronisk) Klippebredde: 46 cm Vægt: 23 kg Justerbart håndtag: Nej Multiclip: Ja Fremdrift: Ja(2 – 4,5 km/t) Opsamler: Nej

Stihl RMA 2 RPV Batteridrevet plæneklipper

Stihl RMA 2 RPV er en ganske kraftig batteriplæneklipper med god driftstid. Den kan findele græs med normal højde. Grænsen går et sted ved 12 centimeter i højden, men så skal du justere hastigheden og regne med, at batteritiden bruges hurtigere. Hvis du forsøger at holde græsplænen klippet en gang om ugen, er denne plæneklipper godkendt.

Den føles meget let, når man går med den, trods metalchassiset. Det er desuden praktisk med mulighed for at justere hastigheden for trækket, og hvor er det i øvrigt herligt med træk – også på en batteriklipper. Det gør, at du lettere kan klippe eksempelvis skråninger.

Støjsvag og let at opbevare

RMA 2 RPV er relativt støjsvag, især hvis du slukker for trækket. Håndtaget har godkendt komfort, og maskinen er nem at folde sammen til vinteropbevaring.

Klippehøjdeindstillingen er noget bøvlet at håndtere. Den kræver flere justeringspunkter for både forhjulene og baghjulene, hvor du trykker på akslen, så hjulene placeres korrekt. Det er en utidssvarende løsning, som vi håber, at vi slipper for at se på næste version af denne plæneklipper.

En anden ulempe er, at du ikke kan tilpasse længden på håndtaget individuelt.

Et batteri (plads til to) rækker til 1.500 m²

En klar fordel er derimod, at der er dobbelt batterirum. Plæneklipperen har allerede et batteri med rigtig god driftstid. Vi får én times forbrug med AP 300-batteriet, og det rækker fint til en græsplæne på godt 1.500 kvadratmeter.

Med to batterier i maskinen, så skifter den automatisk mellem batterierne, og plæneklipperen klarer så et endnu større areal. Desuden kan batterierne anvendes med andre 36 V-maskiner fra Stihl.

Konklusion på test af plæneklipper på batteri Stihl RMA 2 RPV

Stihl RMA 2 RPV udfører et godkendt klippejob og er ret standard på mange måder. Men prisen sladrer om, at den burde have haft endnu højere ydelse og smartere løsninger.

Det, vi virkelig godt kan lide ved den, er batteritiden og de dobbelte batterirum.

God ydeevnelang driftstidrelativt lydsvag
Meget frustrerende klippehøjdejusteringlidt for standard til prisen

12. AL-KO Silver 468 SP-A Bio

Findeler græsset godt under normale forhold

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2400 W (ved 2850 rpm) Klippekapacitet: 1400 m² Klippehøjde: 30-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Pro Vægt: 26,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 64,8 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej Brugermanual: PDF

AL-KO Silver 468 SP-A Bio Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Silver 468 SP-A Bio er en benzinplæneklipper, der giver et fint klipperesultat – også med klippemetoden bioklip, medmindre græsset er vokset alt for højt.

Hvis du har ladet græsset vokse sig 10-15 centimeter højt, hvilket går hurtigt i højsæsonen, får den svært ved at følge med, og der vil blive efterladt græsbunker rundt på jorden trods bioklip-funktionen. Men under normale forhold kan den uden problemer følge med, og så er den også ret kraftfuld.

Indstilling af klippehøjden er lidt besværlig. Grebet foran er lidt stramt, og bagpå skal du justere ved at trykke med hele hånden. Der findes mere praktiske løsninger, hvor du kun behøver at justere ét sted, og dét synes vi, at plæneklipperen fra AL-KO burde have haft prisen taget i betragtning.

Træk på forhjulene

Silver 468 SP-A Bio er en selvkørende plæneklipper med træk på forhjulene. Det skal blandt andet give en større energibesparelse ved bioklip.

Det fungerer fint, så længe du ikke har en have med mange forhindringer. Ellers bliver forhjulsdrift en ulempe, fordi den trækker dårligere, når du lægger vægt på håndtaget, og fordi du mister træk, når du skal dreje. Desværre er der dårligt mønster på hjulene, hvilket også bidrager til den ret negative oplevelse af fremdriften.

Bioklipper med sideudkast

AL-KO Silver 468 SP-A Bio er som nævnt god til at findele græs – medmindre du sjusker med klipningen i højsæsonen – men du kan også tilslutte et sideudkast. Har du ladet græsset blive højt, kan det være godt at koble det til som en mellemtrin og derefter gå det over igen med bioklip-funktionen. Plæneklipperen er desværre uden opsamler.

Silver 468 SP-A Bio triller let hen over græsplænen i et passende tempo. Den er ikke særlig tung, og så er den nem at bruge og enkel at skille ad til opbevaring for vinteren.

Godkendt ydeevne under normale forhold

Byggekvaliteten er ikke dårlig, men kunne dog godt have været bedre. Plæneklipperen har ganske vist holdt godt, men allerede efter en sæson er den solbleget og har lidt rust på vingemøtrikker og håndtag.

Desuden sidder trækremmen synligt forneden ved klippeaggregatet, så der let kan opstå skader på det, hvis du kører over sten, tykke grene og lignende i haven.

Konklusion på test af plæneklipper AL-KO Silver 468 SP-A Bio

Silver 468 SP-A Bio er velegnet, hvis du har en græsplæne på omkring 1000 til 1500 kvadratmeter uden alt for mange forhindringer. Den triller ret let hen over plænen og har en godkendt ydeevne under normale forhold.

Ret god multiklip-funktionenkel at gå tillet at køre
Besværlig højdeindstillingslingrerdelvis haltende byggekvalitet

13. Honda HRG 466 SKEP

Kraftfuld og let at navigere med, men ikke så innovativ

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 0,91 L Klippehøjde: 20-74 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: GCV160 Vægt: 32 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 68,2 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L)

Honda Izy HRG 466 SK EP Benzindrevet plæneklipper

Honda HRG 466 SKEP er en kraftfuld benzinplæneklipper med dobbeltklinge, som efterlader et fint klipperesultat, også i vanskeligt terræn.

Multiklip-funktionen betjener du med en drejeknap i stedet for den sædvanlige prop, der er på mange modeller, og det er praktisk både i forhold til betjeningen, og fordi der så ikke er en prop, der risikerer at blive væk.

Plæneklipperen er selvkørende og har træk på baghjulene, så den er nem at styre på kurvede græsplæner og rundt om forhindringer. Har du ikke aktiveret den selvkørende funktion, så er den ret tung at skubbe.

HRG 466 SKEP har en god indstilling af klippehøjden, selvom den også rummer en del svagheder. Dels er det svært at aflæse det valgte klippetrin, fordi der ikke er nogen tal, dels er den forreste arm lidt sløv.

Med tanke på prisen havde vi ellers gerne set en central justering af klippehøjden, der kunne betjenes via et punkt. Men løsningen med to justeringspunkter fungerer alligevel acceptabelt.

Meget kraft, mindre innovation

Honda HRG 466 SKEP har en høj byggekvalitet. Den døjer ikke med generende vibrationer, og trods metalchassiset er den ikke vildt tung - men heller ikke en letvægtsmodel. Vi havde gerne set gummibelagte greb på håndtaget, men selve trækket giver en tilpas modstand, når den trykkes ind.

Græsopsamleren er en stofkurv, hvilket er praktisk til vinteropbevaring, men mindre praktisk at vedligeholde, fordi det er svært at få den ren.

HRG 466 SKEP er let at starte, også når den har stået stille et stykke tid, men startsnoren er lidt hård sammenlignet med en del andre modeller.

Overordnet havde vi forventet mere innovation og gennemtænkte løsninger på en model som denne i premiumklassen. Det er dog en kompetent plæneklipper, der virkelig kan tage fat, men brugervenligheden er ikke helt på niveau i alle aspekter.

HRG 466 SKEP passer derfor bedst til dig, hvis du vil have meget kraft og godt træk.

Let at køre med trækpraktisk multiklip-knapkraftfuld
Trist materialevalg på håndtagetutydelig og lidt træg højdeindstillingstofopsamler svær at rengøre

14. Greenworks G24X2LM46S

Robust plæneklipper med findelingsfunktion

Greenworks GD24X2LM46SP4 Batteridrevet plæneklipper

Greenworks' modeller, herunder G24X2LM46, har nu et nyt batterisystem. Nu deler alle Greenworks maskiner i samme serie batteri i modsætning til tidligere, hvor hver model havde et specifikt batteri. Driftstiden er ikke den allerbedste (ca. 11 minutter), men generelt får vi en økonomisk overkommelig plæneklipper, som klarer både vådt og højt græs med bravour.

Godt materialevalg

Plæneklipperen føles generelt som en solid konstruktion. Chassiset er lavet af metal, hvilket gør det lidt tungere end mange andre modeller. At plæneklipperen ikke har et håndtag at løfte i, gør den lidt besværlig at flytte, selvom det opvejes af, at du kan rulle den, uden at den er i gang. Under en låge sidder batterierne og en sikkerhedsnøgle, hvilket er et stort plus for dig, som vil sikre dig, at børnene ikke ved et uheld kommer til at starte plæneklipperen. S Med hensyn til udseendet ser den virkelig professionel ud, og designet gør, at vi gerne lader den stå fremme på græsplænen. Håndtagets udformning føles velgennemtænkt. Det er fremstillet af metal med en slags skumgummiovertræk, der gør det blødt og behageligt at holde på. Det er vinklet, så du holder det i et ti-i-tre-greb i stedet for det klassiske barnevognshåndtag. Du kan desuden indstille, hvor højt håndtaget skal sidde – plæneklipperen har en regulering med tre forskellige niveauer. Med andre ord, pluspoint for ergonomien!

Kurven, der opsamler græsset, er af god kvalitet. Det er en stofvariant med underside af plast, hvilket gør den ekstra hårdfør, hvis du skulle komme til at køre på en gren eller lignende. Vi bemærker dog, at kurven skal rengøres med jævne mellemrum for ikke at blive tilstoppet. Når sæsonen er ovre, folder du den nemt sammen, og det, sammen med at håndtaget kan skrues af, gør, at plæneklipperen nemt kan gemmes væk, indtil foråret vender tilbage.

Klarer også højt græs

Vi prøver at lade den klippe både tørt og vådt græs, hvilket den kan klare uden besvær. Den kommer også til at klippe ca. 40 centimeter højt, tæt græs, og selv om vi kan høre, at den må hænge i, bliver vi imponerede af, hvor let det trods alt går. Vi lægger derimod mærke til, at det ikke er helt nemt at standse plæneklipperen. Du skal slippe fremdriften ca. en halv meter, før du vil stoppe, ellers låser hjulene. Det betyder, at det nemt bliver lidt hakkende, hvis du klipper frem og tilbage over et lille område.

Du kan blandt andet indstille, hvor højt græsset skal slås, og her kan du vælge mellem syv niveauer. De forskellige niveauer er indfældet i pladen ved regulatoren, hvilket er en lille detalje, der øger fornemmelsen af kvalitet sammenlignet med mange andre modeller, der har en mærket påklistret, der viser, hvilket niveau du har indstillet på. Plæneklipperen har også findelingsfunktion, som findeler græs og løv, så næringen derfra kan gå tilbage i jorden.

Greenworks G24X2LM46S er en gedigen plæneklipper, som leveres stort set færdigmonteret. Med gode materialevalg og gode justeringsmuligheder er den både flot, holdbar og behagelig at bruge på forskellige typer græs. Den er velegnet til dig, der har en større græsplæne og måske også ønsker, at flere i familien skal kunne bruge plæneklipperen.

15. Stihl RMA 2 RT

Batteridrevet plæneklipper med økotilstand og dobbelt batterirum

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: X Ah/36 V Målt batteritid: 10 min/Ah (normaltilstand), 13 min/Ah (økotilstand) Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 500 m² Klippehøjde: 28-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: El Vægt: 23 kg Støjniveau: Lavt (ca. 59,7 dB) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Nej

Stihl RM 2 RT Benzindrevet plæneklipper

Stihl RMA 2 RT er en bioplæneklipper med økotilstand, der gør at den kan holde længere på en velklippet græsplæne. Eller også kan den køre med større styrke, hvis du har sjusket med klipningen og ladet græsset vokse sig langt.

Dobbelt batterirum

Bliver batteriet fladt, kan du hurtigt skifte til et nyt – hvis du altså har købt et ekstra batteri ... og sørget for at lade det op. Da den bruger et 36-voltsbatteri, kan du dele batteri med en række andre produkter fra samme producent.

Forhjulstrækket kombineret med en ret lav vægt gør, at du nemt kan komme til at forskyde balancen med din kropsvægt, så plæneklipperen stejler og glider på græsplænen i stedet for at blive trukket fremad. Det bliver også vanskeligere at dreje, fordi mister drevet eller bliver nødt til at løfte den i bagenden.

Drevet er ellers rigtig godt for en forhjulsdrevet plæneklipper. Den får godt greb på græsplænen uden at beskadige den, så længe du ikke lægger for meget vægt mod håndtaget. Der er heller ikke meget græs, der sætter sig fast i hjulene.

Ydeevnen er god

Plæneklipperen kan klare de specificerede 500 kvadratmeter på én opladning ved græs i normal højde og med trækket slået til. I højt græs får bio klippet svært ved at følge med, og det kan være nødvendigt at klippe to gange. På den anden side har den en god klippebredde.

Mangler central justering af klippehøjden

Stihl RMA 2 RT er som nævnt en ret let plæneklipper. Designet er gennemtænkt og byggekvaliteten høj. Metalchassiset udviser ingen tegn på rust efter sæsonen. Det er meget nemt at klappe plæneklipperen sammen til vinteropbevaring, da håndtaget kan foldes sammen uden brug af værktøj.

Justering af klippehøjden er derimod under al kritik i forhold til prisklassen. Foran kan du justere med et enkelt greb, men bagpå skal du trykke hele hjulakslen ned for at kunne justere niveauet, og derefter skal den ind i en af fire forskellige placeringer.
Det besværlige er, at du skal trykke hjulakslen op eller ned på hver side et klik ad gangen. Det er unødvendigt omstændeligt, især i forhold til hvor enkel justering af klippehøjden plejer at være på Stihls plæneklippere.

Vi mangler også en opsamler og synes, at der burde følge en med til prisen. Græshåndteringen bliver mere alsidig og passer til en større målgruppe, hvis du selv kan vælge mellem bioklip eller opsamler.

Konklusion på test af batteriplæneklipper Stihl RMA 2 RT

Stihl RMA 2 RT er innovativ med det dobbelte batterirum, økotilstanden og den praktiske løsning til vinteropbevaring. Men samtidigt er justeringen af klippehøjde forældet, og græshåndteringen er begrænset.

Den virker overordnet som en ret standard plæneklipper og ikke så premium, som prisen antyder. Dog kan den klippe et næsten dobbelt så stort areal som angivet - hvis du altså slår drevet fra, hvilket afgjort er et stort plus.

Så har du en stor, plan plæne og er på udkig efter en plæneklipper med økotilstand, så er den et rimeligt køb.

Stort klippeareal med drevet slået fradobbelt batterirumrelativt god ydeevne
Besværlig indstilling af klippehøjdeingen opsamler

16. Honda HRG466 XB

Plæneklipper, der passer til små arealer

Prisklasse: Premium Kraftkilde: Batteri, 36 V (testet med 6 Ah) Klippehøjde: 20-74 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Honda Vægt: 27,5 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ja (1 trin, 0,9 m/s) Opsamler: 50 L

Honda IZY HRG 466 XB Solo Batteridrevet plæneklipper

Honda HRG466 XB er en stærk batteriklipper med elektronisk løsning til omstilling mellem mulching og sideudkast. Du slipper derfor for at holde styr på en prop, og det ekstra moment, som det indebærer at montere den.

Løsningen fungerer generelt godt, men det sker, at lugen tilstoppes med græs, så du bør holde ekstra øje med det og sørge for, at den ikke er tilstoppet. Men funktionen er en klar fordel for dig, som hurtigt vil kunne skifte mellem forskellige klippeindstillinger.

Mulching-indstillingen giver et rigtig fint klipperesultat. Bag på maskinkorpusset sidder der en gummiflap, som skraber mod græsset, når du kører plæneklipperen fremad. Den har som funktion, at den presser det mulchede græs ned i græsplænen.

Der medfølger også en opsamler. Den er af tekstil og dermed nem at opbevare, når den ikke er i brug. En fordel ved den er, at den kan løftes direkte op fra den monterede position. Du behøver altså ikke at trække den tilbage først som på mange andre klippere, og der spildes dermed ikke lige så meget, hvis den er fyldt.

Bunden af opsamleren er af hård plast, og der er et indfældet håndtag på undersiden, som gør det nemt at tømme og ryste beholderen.

Ydelse og klippetid

Ydelsen på HRG466 XB er god. Det gør ikke noget, hvis du ikke har klippet græsset i en uge, den kan klare at klippe det alligevel. Dog bliver batteriet ret varmt, hvis du presser plæneklipperen.

Desværre har HRG 466 XB en batteritid, der ligger i den ende i forhold til prisen. Vi får en klippetid på 12-15 minutter afhængigt af græssets længde og overfladens kompleksitet. Klippebredden på 46 centimeter er derimod generøs. Eftersom den har fremdrift, kører den i et praktisk gangtempo hen over græsplænen. Hvis du slukker for fremdriften, lyder den lidt underligt, men kører alligevel ganske smidigt fremad, den er dog ret tung at bakke i den stilling.

Producenten anbefaler denne plæneklipper til græsplæner på op til 450 kvadratmeter, og det stemmer ganske godt overens med det, vi kan nå at klippe på en opladning.

Du kan tydeligt se, hvor meget batteritid du har tilbage i form af tre velplacerede LED-dioder. Batteriet er let at tage ud og sætte i.

Prisen er det, der trækker karakteren på denne ellers stærke og relativt gennemtænkte plæneklipper ned. Den har alt for kort batteritid og anbefalet klippeareal til den pris.

Ret stærksmart løsning til skift mellem forskellige klippeindstillingergummiliste finfordeler græsafklippet ned i plænen
Justering af klippehøjde kræver flere trinkort batteritid

17. Greenworks G40LM41

Vild plæneklipper til mindre haver

Energikilde: Batteri Klippehøjde: 25-80 mm (5 trin) Klippebredde: 41 cm Motor: Briggs & Stratton Vægt: 18 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ikke selvkørende Opsamler: 50 L

Greenworks G40LM41 (1x4.0Ah) Batteridrevet plæneklipper

Greenworks G40LM41 er en kompakt og praktisk plæneklipper. Den er ikke udstyret med drev, men det behøver du på den anden side ikke, da den alligevel er så let at manøvrere og skubbe fremad i haven. Det gælder også på lettere hældninger og lignende takket være en vægt på kun 18 kilo.

Den børsteløse motor er stærk i forhold til prisen. 20 centimeter højt, tætvoksende græs er eksempelvis ikke noget problem. Er græsset højere end det, kan man høre, at motoren knokler, men den tygger sig alligevel igennem det.

Klipperesultatet er meget godt. Så længe du går i normalt tempo, kan den nå at mulche/bioklippe eller opsamle det afklippede græns i opsamleren.

Kan klippe ret længe

Trods den relativt lave pris og den høje ydeevne leverer G40LM41 en god driftstid. Vi kan klippe græs i normal højde i cirka 46 minutter med et batteri på 4 amperetimer. Har du andre redskaber fra samme producent med samme spænding, så kan de også dele batteri.

Byggekvaliteten føles god. Plæneklipperen har plasticchassis, men tykkelsen er kraftig, og der er skumgummi på grebet, hvilket gør det komfortabelt at holde om.

Vi hælder til at synes, at bøjleløsningen er lige billig nok. Hos konkurrenterne er bøjlen ofte gemt i håndtaget, så man slipper for, at den er trykket mod fingrene. Men det er en petitesse i det overordnede billede, fordi prisen på denne batteriplæneklipper alligevel er ret lav.

God højdejustering

Du kan højdejustere plæneklipperen til forskellige familiemedlemmer, og der er flere indstillinger. Det er også nemt at indstille klippehøjden. Du trykker på en knap og trækker chassiset op eller ned.

Greenworks G40LM41 er velegnet, hvis du er ude efter en billig batteriplæneklipper med lang driftstid og god ydeevne. Den er ikke noget kraftmonster, og klippebredden er ret smal, men den gør et rigtig godt stykke arbejde med tanke på, hvad den koster. Hvis du køber denne maskine, har du formentlig en lille eller mellemstor græsplæne og eventuelt andet værktøj og maskiner fra samme producent, så du kan dele batteriet.

Ret stærk motorgod driftstidpraktiskklippehøjden let at justere
Ubekvem bøjle i håndtaget

18. Greenworks GD40LM46SP

Stærk plæneklipper med god klippetid

Energikilde: Batteri Klippehøjde: 25-80 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Briggs & Stratton Vægt: 29 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ja Opsamler: 55 L

Greenworks GD40LM46SP Batteridrevet plæneklipper

Greenworks GD40LM46SP er en batteridrevet plæneklipper med dobbelt batterirum. Du kan dog kun bruge et batteri ad gangen, rum nummer to er kun til opbevaring, og du må selv skifte dem ud.

Det er en kraftfuld plæneklipper, men ikke for kraftfuld: Et batteri på 2 amperetimer holder i cirka 17 minutter under normale forhold, og med et på 4 amperetimer kan du nemt fordoble det tal – det burde være tilstrækkeligt til både små og mellemstore græsplæner.

Under vanskelige forhold kommer du selvfølgelig til at trække lidt fra tiden. Vi klipper for eksempel enggræs på 30 centimeter, hvilket den klarer uden at brokke sig, men det forkorter driftstiden med et par minutter. Klipper du regelmæssigt, er driftstiden dog helt i orden til prisen.

Flere valgmuligheder

GD40LM46SP har flere smarte fordele. Den er eksempelvis selvkørende, hvilket ikke er en selvfølge i batterisegmentet. Du justerer hastigheden nemt og hurtigt med en stang. Derudover har plæneklipperen både mulching, sideudkast og opsamler.

Uanset tilstanden giver den et fint klipperesultat, bare du tilpasser hastigheden efter græsplænens stand. Har du meget højt græs, må du sætte hastigheden ned, hvis den skal nå at samle op eller mulche ordentligt.

Du justerer klippehøjden med en stang, derefter løfter du chassiset for at hæve niveauet eller trykker det ned for at sænke – en praktisk løsning som dog er lidt tung, når det går opad, fordi plæneklipperens chassis er af metal. Metalchassiset gør også, at plæneklipperen ikke ligefrem er en letvægter og er lidt tung at køre uden drevet aktiveret.

Gode indstillingsmuligheder

Hvis du vil kunne indstille plæneklipperen til forskellige brugere, er der en værktøjsløs løsning, hvor du kan indstille længden på håndtaget i tre trin. Det er godt.

Selve håndtaget er en klassisk variant med stålbøjle, hvor man desværre ikke gemmer bøjlen væk under drift. Den hviler i hånden imens. Med tanke på prisen kunne løsningen godt have været mere raffineret. Men bortset fra det, så er det en velbygget og gennemtænkt konstruktion i høj kvalitet.

Greenworks GD40LM46SP er velegnet, hvis du har en græsplæne på omkring 600 kvadratmeter og vil have en selvkørende plæneklipper med god ydeevne. Det er en fordel, hvis du i forvejen har andet værktøj og maskiner fra samme producent eller har planer om at satse på mærket, så du kan dele batteri mellem enhederne.

God ydeevneret lang klippetidpraktisk højdejustering
Kan ikke selv skifte mellem batterirummeneret tung

19. AL-KO 382 Li Premium

Manuel plæneklipper med lav vægt og batterier, der kan bruges med andre producenter

Type: Batteriplæneklipper Klippebredde: 38 cm Klippehøjde: Indstillelig (20-75 mm) Vibrationer: Moderat Fremdrift: Nej Andet: Serieforbundet batterirum, batterierne fungerer med Bosch Green 18 V, multiclip, bagudkast og opsamler

AL-KO Compatible 382 Li Premium Battery Powered Mower

AL-KO 382 Li Premium er en maksimeret model i 18 volt-klassen, som har flere fordele. Dels er den meget let, så selv om den mangler drift, er det ikke noget problem at klippe skråninger eller at komme frem og klippe i lidt højere græs. Dels kan batterierne også bruges sammen med Bosch'' grønne modeller. Sidstnævnte skyldes, at Bosch og AL-KO har indgået et samarbejde, hvor man kan dele deres nye batterimodel mellem producenternes forskellige maskiner og værktøj i 18 volt-klassen.

Vi kører plæneklipperen med dobbelte batterier på 2,5 Ah. Den klipper så – i normalt højt græs – 15 minutter og 23 sekunder, så du får godt 3,2 minutter pr. amperetime. Batterierne er serieforbundne, og den resterende batteritid vises på displayet.

Det er en meget støjsvag batteriplæneklipper, som både den, der bruger den, og naboerne sætter pris på.

Slår fra og slukker

Designet er ret flot. Den har f.eks. et smart sporty håndtag. Men byggekvaliteten føles lidt vaklende. Når vi klipper højt græs, slår den fra og slukker af sig selv. Derefter er det svært at få den op at køre igen med det samme. Man trykker og holder en knap inde, men der skal nogle gange et par forsøg til, før den reagerer. Nogle gange har den også slået fra uden nogen åbenlys grund.

AL-KO’s 18-volts plæneklipper leveres med en praktisk klippehøjdeindstilling. Du griber fat i et håndtag oppefra, og trykker derefter en knap ind og løfter eller sænker maskinkroppen. Skalaen er dog ret intetsigende, da højdemarkeringerne består af seks hvide streger, som egentlig ikke siger noget om, hvor mange centimeter det drejer sig om.

Batterierne er nemme at tage ud takket være den indbyggede affjedring. Opsamleren består af en plastkurv med stof på siderne, og den opsamler græsafklippet effektivt.

Ud over at plæneklipperen slukker i græs, der er omkring 15 centimeter højt, gør den det samme, når der er for meget græsafklip i opsamleren. Der er en plastikflap, der angiver, når kurven er fuld, men systemet fungerer ikke 100 %.

Generelt er AL-KO 382 Li Premium en fin 18-volts plæneklipper med mange strenge at spille på. Men den koster lidt for meget til at trækkes med de svagheder, den trods alt har.

Batterierne kan bruges med Bosch' grønne seriemeget nem at fremføre
Slukker i højt græsslukker, når opsamleren er ved at være fuldelektronikken driller nogle gange

20. Ryobi RY18LMX40

Kraftig men kort batteritid

Kraftkilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion-kapacitet: 4 Ah 2x18V Målt batteritid: 17,5 min. (1 batteri), 23 min. (dobbelte batterier) Klippehøjde: 25-75 mm (7 trin) Klippebredde: 40 cm Motor: El Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Ja (50 l)

Ryobi RY18LMX40A-0 (2x4.0Ah) Batteridrevet plæneklipper

Ryobi RY18LMX40 er en batteridrevet plæneklipper med findeling via en standard stikløsning. Den gør et godt stykke arbejde med hensyn til klippehøjdejusteringen, som kan udføres ved hjælp af et tohåndsgreb – en betydelig bedre løsning end de modeller, der skal justeres flere steder.

Plæneklipperen har ingen fremdrift, men er så tilpas let, at du alligevel kan bevæge dig rundt selv i kuperet terræn, uden at det bliver en tung køreoplevelse.

Derimod er den ikke så ergonomisk. Håndtaget er kun justerbart i to højder, så du skal enten være ret lav eller tilhøre den høje del af befolkningen for at det skal passe.

Desværre meget kort batteritid

Denne plæneklipper ligner ret meget Ryobis OLM-model. Den har gummibelagt håndtag, er nem at klappe sammen og fylder ikke ret meget i sammenklappet tilstand. Der er et håndtag, der gør det nemmere at bære maskinen ind til vinteropbevaring, og da den ikke vejer så meget, bliver det i det hele taget en fleksibel proces.

Plæneklipperens ydeevne er i orden. Men i forhold til hvor kort batteritid den har, burde ydelsen have været højere. Man skal klippe hver uge, for at den kan klare det. Hvis det bliver for højt, arbejder den sig fremad, men så løber batteriet meget hurtigt ud. Vi sætter pris på, at den klarer en græsplæne på maks. 400 kvadratmeter, hvis du klipper regelmæssigt. Det er meget lidt i forhold til prisen på denne batteriplæneklipper.

Der er kun adgang til batteridækslet forfra. Du kan kun åbne det ca. 45 grader, så du skal ligge på knæ foran plæneklipperen for at få batterierne ud. Det er ikke en brugervenlig løsning.

Plæneklipperen leveres også med opsamler. Opsamleren er en kombination af plast og stof, hvor den nederste del er af hård plast, så den kan slæbe på jorden, og den øverste del er af stof, så den fyldes op. Når den er fuld, er der et plastlåg, der glider ned – en slags indikator med advarsel om, at det er tid til at tømme.

Det er nemt at tømme opsamleren, men det er lidt kompliceret at få den på plads igen.

Fornemmelsen af konstruktionen, svarer ikke til prisen. Der er lidt slør i håndtaget, og delene skal tvinges sammen.

Ryobis plæneklipper RY18LMX40 passer til en mindre rækkehus- eller lille villagrund – maks. 400 kvadratmeter, ikke mere. Og du skal klippe regelmæssigt.

Stærk i højt græs (men resulterer i kort klippetid)praktisk vinteropbevaring
Kort batteritidsvingende byggekvalitetikke ergonomisk

Alt om plæneklippere

Plæneklipperen eller græsslåmaskinen, som den jo også kaldes, er et af de vigtigste arbejdsredskaber i haven. Den anvendes til at holde græsset i skak, hvilket den har gjort siden opfindelsen tilbage i 1830'erne.

Der er sket meget siden dengang, og nye varianter som robotplæneklipperen og havetraktoren er siden blevet introduceret. Derfor kaldes de traditionelle plæneklippere også indimellem for "skubbe-plæneklippere" for at skelne mellem de forskellige modeller.

Skubbe-plæneklipperne har enten en rotor eller cylinder til græsslåning. Nogle plæneklippere har faste knive, mens andre har bevægelige knive monteret på en midterdel. Tidligere var det almindeligt med totaktsmotorer, men siden 1960'erne har firetaktsmotoren domineret, og i dag er en firetaktsbenzinmotor fra Briggs & Stratton nok det mest almindelige.

Nu er der imidlertid et nyt, historisk skift undervejs.

Batteriplæneklipperne stiger i antal i takt med, at batterierne bliver bedre, og motorerne dermed kan gøres mere kraftfulde. I dag finder du batteriplæneklippere, der rigeligt kan klare at slå en mellemstor græsplæne et par gange på en enkelt opladning – dog til en højere pris end en tilsvarende benzinmodel.

Der er naturligvis flere grunde til, at batteriplæneklipperen er ved at tage over. Dels slipper du for udstødningsgasser, og det er godt for både miljøet, dig og din have. Dels er den mere støjsvag, og du slipper for at skulle ud og købe benzin og plæneklipperolie.

Derimod skal du selvfølgelig huske at lade batterierne op med jævne mellemrum. Det er også vigtigt, at Lithium-ion-batterier ikke bliver fuldt afladet eller står koldt om vinteren, da de kan tage skade af det.

Forskelle mellem forskellige typer af plæneklippere

Forskellene mellem de forskellige plæneklippere afspejles hovedsageligt i, hvor gode de er til at klippe højt, kraftigt og vådt græs.

Der er betydelige forskelle på, hvor lang tid det tager at klippe et givent areal, hvor meget det koster pr. klipning (udgifter til benzin og olie eller pris pr. opladning i forhold til driftstiden), hvor godt klipperesultatet bliver og ikke mindst hvor brugervenlig plæneklipperen er. Nogle modeller kan for eksempel nemt komme til omkring rabatter, stakitter og træer, mens andre græsslåmaskiner ikke er så gode til det.

Indstilling af klippehøjden og modellens manøvredygtighed, og hvor gode de er til at håndtere ujævnt underlag og hældninger, varierer også fra model til model.

Det er normalt, at græsplænen når at vokse til og blive rigtig høj, mens man er på ferie. Er græsset blevet langt, så kan det afhængigt af græsslåmaskinen være nødvendigt at slå plænen flere gange eller meget langsomt for ikke at blive overbelastet. Man bør ikke klippe græsset med mere end 2-3 cm om dagen, men i praksis er det ikke mange, der har overskud til græsslåning så tit.

Der er også store forskelle i udvalget af funktioner. Nogle plæneklippere findeler græsset, såkaldt multiklip. Andre græsslåmaskiner mangler denne funktion og sender i stedet græsset ud i større stykker på jorden. Dem kan du så vælge at samle i en opsamler, hvis sådan en medfølger, eller sende det ud på græsset igen via sideudkast.

Hvis de afklippede græsstumper er af en større størrelse, kan det være nødvendigt at slå græsset igen for at få reduceret størrelsen af hensyn til naturlig nedbrydning og havens udseende.

Andre funktioner, der kan variere, er, om plæneklipperen er selvkørende, om den har træk på forhjul eller baghjul samt om modellen er fremstillet med variabel hastighed og altså har flere hastigheder, du kan vælge mellem.

Forskellige forbrugere har også forskellig købekraft. For at kunne give købsråd til så mange som muligt, har vi inddelt de testede plæneklippere i tre forskellige prisklasser og udpeget en vinder i hver af følgende prisklasser:

Lavpris: op til 3.000 kr. Mellem: ca. 3.000-4.500 kr. Premium: over 4.500 kr.

Tag udgangspunkt i dine behov og din tegnebog, så finder du en egnet og relevant plæneklipper fra udvalget nedenfor.

Værd at vide om plæneklippere

Forskellige plæneklippertyper

Elektriske plæneklippere med ledning

Fordele:

 • Meget lave energiomkostninger
 • Sparsom og billig vedligeholdelse takket være elmotoren
 • Relativt lavt støjniveau
 • Ingen udstødningsgasser
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

Ulemper:

 • Som regel en mindre kraftfuld motor end benzindrevne plæneklippere
 • Ledningen kan virke besværlig og "i vejen" under græsslåning
 • Ledningen begrænser, hvor langt man kan bevæge sig væk fra et strømudtag
 • Elektriske plæneklippere har ofte en smallere klippebredde end benzindrevne

Batteridrevne elektriske plæneklippere (uden ledning)

Fordele:

 • Relativt lavt støjniveau
 • Ofte let at navigere med
 • Ingen udstødningsgasser
 • Ofte relativt lave energiomkostninger
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

Ulemper:

 • Mindre kraftfuld motor end på benzindrevne plæneklippere
 • Driftstiden er ofte begrænset
 • Opladningstiden kan være lang
 • Har ofte en smallere klippebredde end en benzindrevet plæneklipper
 • Batteriet kan være dyrt at skifte ud, når det er udtjent

Robotplæneklippere

Fordele:

 • Man behøver ikke selv at klippe græsset
 • Meget lave energiomkostninger
 • Oplader som regel sig selv i ladestationen, når batteriet er ved at være fladt
 • Græsplænen bliver normalt meget velplejet og fin, da den klippes lidt, men ofte
 • Kan som regel programmeres til selvstart
 • Kan ofte programmeres til at holde sig under tag i regnvejr
 • Lavt støjniveau

Ulemper:

 • Relativt høj indkøbspris
 • Kan ikke klare alt for højt græs
 • Græsplænen skal være temmelig jævn og må ikke hælde for meget
 • En enkelt klipning tager normalt længere tid end med en traditionel plæneklipper
 • Langvarige og hyppige klipninger kan irritere lydfølsomme naboer, som forstyrres af den lave, men langvarige støj

Læs desuden vores store test af robotplæneklippere for at finde en model, der kan klare din have, så du får en flot grøn og veltrimmet plæne.

Benzinplæneklippere

Benzinplæneklipperen er den traditionelle plæneklipper og er stadigvæk den mest almindelige type af plæneklipper. Selvom de benzindrevne modeller grundlæggende ikke har ændret sig så meget siden 60'erne, er det stadig den bedste type i mange situationer.

Er græsplænen eksempelvis stor med højt græs, kuperet terræn, og er der mange rødder og sten, så er benzinplæneklipperen som regel at foretrække. Det skyldes, at de benzindrevne græsslåmaskiner med deres kraftfulde forbrændingsmotorer stadigvæk er de elektriske plæneklippere overlegne, når det gælder styrke, fart og udholdenhed.

Prisen, man betaler for sådanne kraftfulde maskiner, er dog udstødningsgasser, vibrationer og støj. Benzinplæneklippere er nemlig den plæneklippertype, der larmer mest. Desuden kræver en forbrændingsmotor generelt mere vedligeholdelse end en elektrisk motor på grund af forbrændingsmotorens mange bevægelige dele.

Fordele:

 • Har de kraftigste motorer, der kan klare den hårdeste modstand
 • Kan slå græs længe på en tank

Ulemper:

 • Højt støjniveau
 • Relativt meget vedligeholdelse
 • Relativt dyrt brændstof
 • Usunde og ildelugtende udstødningsgasser
 • Kraftigere styrvibrationer
 • Høj maskinvægt
 • Kan virke kluntede på små arealer og med mange forhindringer

Batteri til plæneklipperen

De fleste plæneklippere, der kører på batteri, bruger i dag såkaldte litiumbatterier (ofte kaldet Li-ion eller litiumionbatterier), som er den samme type batterier, der anvendes i for eksempel bærbare computere og mobiltelefoner.

Litiumbatterier kan lagre rigtig meget energi sammenlignet med traditionelle batterier, og det er derfor, at man i dag kan bruge så energikrævende maskiner som græsslåmaskiner med batteri.

Desværre er litiumbatterier dyre og holder kun til et begrænset antal afladninger. Derefter dør batteriets celler en efter en, og batterikapaciteten forringes gradvist. En batteridrevet plæneklippers litiumbatteri skal derfor udskiftes efter nogle år, hvilket ikke er helt gratis. For at have den bedst mulige driftssikkerhed bør man sørge for at have et ekstrabatteri.

Byggekvalitet

Hvis man betaler flere tusinde kroner for en plæneklipper, bør den også holde længe og kunne anvendes i flere år. En plæneklipper bliver udsat for betydelige kraftpåvirkninger under græsslåningen, hvilket medfører store belastninger. Det er derfor vigtigt, at modellen er konstrueret til at tåle langvarig og omfattende slitage, hvis den skal kunne holde tilstrækkelig længe.

Afhængigt af hvilken type plæneklipper man vælger, så varierer behovet for vedligeholdelse markant. Benzindrevne plæneklippere kræver som regel mest vedligeholdelse. Det skyldes dels, at en forbrændingsmotor i kraft af sine mange bevægelige dele lettere kan gå i stykker end en elmotor, dels da forbrændingsmotoren kan generere mere kraft, og med en større kraft udsættes udstyret også for større belastninger.

Hjul

Plæneklipperen skal have stabile og holdbare hjul, der er nemme at afmontere. Derudover må baghjulene gerne være store, da det gør plæneklipperen lettere at navigere rundt med. Forhjulsdrift er at foretrække frem for baghjulsdrift, da forhjulstrukne plæneklippere er lettere at manøvrere med.

Klippebredde

Klippebredden varierer betydeligt mellem forskellige plæneklippere og ligger som regel mellem 30-55 cm afhængigt af model. Billigere plæneklippere har generelt en mindre klippebredde, mens dyrere plæneklipperes er større.

Jo større klippebredde, desto hurtigere klipper plæneklipperen, da knivenes rækkevidde er længere og dermed dækker et større areal. Jo større klippebredde, desto kraftigere skal plæneklippermotoren være. For jo mere græs der skal slås, desto større bliver modstanden.

Klippehøjde

Plæneklipperes klippehøjde varierer, men ligger ofte over en minimumshøjde på 20 mm og under en maksimumshøjde på 80 mm.

Det er egentlig nok til de flestes behov med en minimumshøjde på 40 mm, da en græsplæne ikke skal være kortere. Det skyldes, at en så kortklippet græsplæne er mere følsom over for både slitage og udtørring og derfor er uegnet for de fleste haveejere. Begrænsninger i klippehøjden er derfor som regel ikke noget problem på en plæneklipper.

De eneste græsplæner, der skal klippes kortere end 40 mm, er såkaldte pynteplæner, der ikke skal betrædes, men bare skal se flotte ud. Disse græsplæner skal – til forskel fra almindelige plæner (som i fagjargon kaldes brugsplæner) – plejes meget varsomt og vandes regelmæssigt og rigeligt.

En meget lav klippehøjde slider desuden mere på klippeaggregatet og øger risikoen for, at klingerne bliver beskadigede af sten, rødder og tilsvarende, især hvis græsplænen ikke er tilstrækkelig jævn.

Støjniveau

En græsslåmaskines støjniveau opleves ofte som mere eller mindre generende af såvel den der slår græs, som af omgivelserne. Foruden ubehag kan støjen fra plæneklipperen være direkte skadelig.

Risikoen for høreskader afhænger dels af, hvor højt lydniveauet er, dels af hvor længe man udsættes for støjen. Arbejdstilsynet anvender enheden "Vedvarende støjbelastning" for deres vejledende værdier.

Generelt kan man sige, at der for de fleste personers vedkommende opstår risiko for høreskader ved ca. 85 dB(A) (decibel, A-vægtet). Følsomheden varierer dog fra person til person, og hvis man er uheldig, kan man få høreskader allerede ved 75-80 dB(A). Det betyder, at man bør bære høreværn under græsslåning. Den eneste undtagelse er ved brug af robotplæneklippere, da deres støj ligger langt under Arbejdstilsynets grænseværdier.

Lydniveauet varierer markant mellem de forskellige typer plæneklippere på markedet. Det er næppe nogen overraskelse, at benzindrevne plæneklippere med forbrændingsmotorer er de mest højlydte med lydniveauer på op mod 100 dB(A). Elektriske plæneklippere medfører med deres elmotorer normalt betydelig mindre støj i nærheden af 90 dB(A).

Mindst larmer robotplæneklipperne med støjniveauer på omkring 60 dB(A), ikke mindst fordi de klipper så ofte, at græsset ikke når at blive langt. Det er vigtigt at bemærke, at decibel-skalaen er logaritmisk, således at støj på 100 dB(A) er 10 gange så kraftigt som støj på 90 dB(A).

Manøvredygtighed

Plæneklipperens manøvredygtighed afgør, hvor let den er at styre. De forskellige plæneklippertyper har temmelig store forskelle, når det gælder deres manøvredygtighed. De mindste og letteste modeller har en tendens til at være mest manøvredygtige, og det er næsten altid de elektriske plæneklippere.

Samtidig er elektriske plæneklippere med ledning koblet direkte til et strømudtag, nøjagtig som en støvsuger. Det medfører uundgåeligt en del besvær, at ledningen hele tiden skal flyttes, så den ikke kommer i vejen. Noget som naturligvis påvirker manøvredygtigheden negativt.

Benzinplæneklippere er derimod relativt tunge og klodsede, hvilket forringer manøvredygtigheden. Netop af den grund er benzindrevne modeller bedre egnede til større græsarealer, da manøvredygtighed er mindre vigtig ved denne form for klipning.

Multiklip

Multiklip betyder, at plæneklipperens knive snitter græsstrået flere gange i forskellige niveauer, så det bliver meget kort og dermed lettere formulder. Denne teknik omtales også som bioklip, multiclip eller mulching og gør det ofte overflødigt at samle græsset op efter slåning af græsset.

Desuden tilbagefører den indbyggede multiklip-funktion både vand og næringsstoffer fra det klippede græs til græsplænen.

Husk, at når man anvender multiklipning, skal man ikke klippe mere end ca. 30 % af græsstråets længde. Desuden bør græsset ikke være for langt, da plæneklipperen i så fald kan få svært ved at findele alt græsset.

Sideudkast

Sideudkast betyder, at plæneklipperen har udblæsning på siden, hvor det afklippede græs kan blæses ud. Sideudkast er primært anvendeligt, når græsset er meget højt, og maskinen ikke kan nå at findele det afklippede græs og sprede det fint rundt på plænen.

Driftssikkerhed

Ligesom med andre maskiner vil man naturligvis gerne have en driftssikker plæneklipper, der altid præsterer og aldrig driller. Samtidig udsættes en plæneklipper for meget store kræfter og presses ofte til grænsen for sin ydeevne.

Det er derfor ikke så mærkeligt, at motorstop under græsslåning er ret almindeligt. Overliggeren skal dog ligge højt for en god plæneklipper, og hvis man følger anvisningerne for brugen, bør den også være driftssikker.

Plæneklipperen skal også være let at starte, og hvis man selv har oplevet en traditionel benzinplæneklipper, der ikke vil starte, ved man, hvor irriterende det kan være. For at mindske risikoen for sådanne situationer, er mange benzindrevne modeller i dag udstyret med elstart – så skal du blot trykke på en knap i stedet for at trække i en snor for at starte motoren.

Opsamler

En opsamler er en boks, der monteres bagpå plæneklipperen for at opsamle det afklippede græs. Opsamleren afmonteres derefter og kan med forhold tømmes i en kompostbeholder, da det giver udmærket muld.

En rummelig græsopsamler har naturligvis den fordel, at man ikke behøver at tømme den så tit. Det kan være praktisk med et vindue i toppen af opsamleren eller en lysindikator, så man ved, hvornår det er tid til at tømme den.

Vibrationer i styret

Vibrerende redskaber som plæneklippere kan forårsage skader i hænder og arme, hvilket skyldes, at nerverne i hænder og arme bliver beskadiget af vibrationerne. Risikoen for skader afhænger af, hvor kraftige vibrationerne er, og hvor længe man bliver udsat for dem.

Der er mange symptomer, men det er almindeligt med snurren, prikken og nedsat eller manglende følelse i fingre, hænder og/eller arme. Skaderne er oftest forbigående, hvis man kun bliver udsat for vibrationer sporadisk, for eksempel i forbindelse med græsslåning en times tid om ugen.

Visse personer er dog mere modtagelige end andre, og hvis man er uheldig, kan selv moderate vibrationer i forholdsvis kort tid give permanente skader. Derfor stræber man naturligvis efter, at plæneklipperens vibrationer skal være så svage som muligt.

Vibrationerne fra en plæneklipper måles som regel ved styret og angives i m/s². For at kunne vurdere, hvornår der kan opstå skader, har Arbejdstilsynet angivet grænseværdier baseret på, hvor længe man bør være udsat for vibrationer, afhængigt af hvor kraftige vibrationerne er. For den laveste risikoklasse er det 8 timer ved vibrationer på 2,5 m/s², 4 timer ved 3,5 m/s² og 2 timer ved 5,0 m/s².

Generelt vibrerer benzinplæneklippere med kraftige forbrændingsmotorer mest, mens eldrevne plæneklippere vibrerer mindre. Hvis man vil undgå vibrationer, er en robotplæneklipper naturligvis det bedste.

Sikkerhed

En plæneklipper ville med sine skarpe knive og kraftige motor være fuldstændig livsfarlig, hvis den ikke var konstrueret sikkert. Heldigvis er moderne græsslåmaskiner sikre, af og til endda så sikre, at overdrevent aktive sikkerhedsfunktioner kan være irriterende. Alle plæneklipperne i vores test lever op til den europæiske standard for maskinsikkerhed.

Den måske vigtigste sikkerhedsfunktion er det såkaldte dødmandsgreb, som indebærer, at man under klipning hele tiden holder et greb på håndtaget inde. Når man slipper håndtaget, slipper man også grebet, og plæneklipperen stopper automatisk.

Robotplæneklippere har en tilsvarende sikkerhedsfunktion, som automatisk slukker for robotplæneklipperen, hvis nogen løfter den op.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os