Opdateret 30. juni 2022

Plæneklipper: 21 modeller i testet

Leder du efter en effektiv plæneklipper, der er bedst til prisen? Uanset om du har en lille eller stor græsplæne, så har vi testet et bredt udvalg fra blandt andet Bosch, Stihl og AL-KO, og fundet vinderne. Hvis en plæneklipper skal være bedst i test, så skal den være velbygget, robust og god til prisen.

Stortest af 21 plæneklippere: Find en favorit til haven

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi har langtidstestet alle modeller gennem mindst en sæson. Vi har både bedømt klipperesultatet umiddelbart efter klipning og efter en periode med regelmæssig græsslåning.

Alle græsslåmaskinerne er testet på forskellige græsplæner med forskellige græstyper og -længder. Vi slog også græsset ved forskellige fugtighedsgrader.

 • Ydeevne: Vi beregner klippehastighed, kræfter og klippekapacitet ved at klippe en række store, opmålte og flade græsplæner - græshøjden har vi naturligvis også målt.

 • Brugeroplevelse: Vi måler også støjniveau samt kigger på, hvor let plæneklipperen er at bruge. Hvordan trækker den? Kan den køres uden træk - eller bliver den for tung? Kan man klappe plæneklipperen sammen, når sæsonen er slut? Hvilke muligheder for indstilling er der? Er det let at indstille klippehøjden?

 • Konstruktion Hvilke materialer er plæneklipperen sat sammen af? Hvor stabil opleves konstruktionen? Kan vi se rust efter 1-2 sæsoners brug? Hvordan holder den på længere sigt?

Billede: Vi tester græsklippere gennem flere måneder

Under testresultaterne har vi lavet en komplet sammenfatning af alle de egenskaber, som vi bedømte i vores test af plæneklipperne. Hver egenskab forklares i detaljer, og sammenfatningen fungerer derfor som en praktisk vejledning, som du kan læse forud for køb af en plæneklipper – uanset om du søger en benzin- eller batteridreven maskine.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære plæneklippere. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede plæneklippere på PriceRunner.

1. Stihl RMA 443 PV - BEDSTE PLÆNEKLIPPER

Et fænomenalt muskelbundt af en batteriplæneklipper til den mellemstore plæne

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 2,1 Ah/36 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 420 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 41 cm Vægt: 21 kg Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja (vario 6) Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Stihl RMA 443 PV Batteri

Stihl RMA 443 PV bliver med sin kombination af god klippekapacitet og et gennemtænkt design til en god pris testens bedste akku plæneklipper.

Den kan let stilles væk efter brug, da modellen kan klappes sammen, så den kun er omkring 40-50 centimeter høj. Klippehøjden justeres også let som en leg ved at trykke et håndtag ind med én hånd og trække plæneklipperens chassis op eller ned.

RMA 443 PV passer til både høje og lave personer, fordi du også kan justere højden på håndtaget. Selve håndtaget er af hård plast, og sikkerhedsspærren er indbygget i plasticen, så du får et behageligt greb, når du er ude at slå græsset. Den er let at styre, især på grund af dens lave vægt.

RMA 443 PV har også svage styrvibrationer og håndterer kuperet terræn udmærket. Kappen af hård højkvalitetsplast klarer både krat og almindeligt græs uden at blive mærkbart påvirket.

Effektiv model med god driftstid

Klippebredden må anses som mellemstor. Dette er dog stadigvæk en akku plæneklipper, og med til den type plæneklippere hører en lidt mindre klippebredde. Den store fordel ved batteridrevne modeller er deres effektivitet på mindre og mere uregelmæssige arealer. Benzinplæneklippere passer i kraft af deres større klippebredde bedre til store, åbne arealer.

Stihl RMA 443 PV skiller sig ud ved, at den mangler den vandrette stang forneden, der findes på de fleste plæneklippere.

Det er dog noget, vi sætter pris på, da det giver bedre udsyn helt tæt på plæneklipperen. Skal du for eksempel rundt om en busk, kan du med det samme se, om du nærmer dig en sten eller en anden forhindring. Du får også bedre overblik over selve plæneklipperen.

Den kan klippe de angivne 500 kvadratmeter – også selvom græsset er ret højt og kraftigt. Den kan også klare meget kraftigt græs, selvom det selvfølgelig påvirker batteritiden en del, dog mindre end gennemsnittet. Driftstiden er således stadig god med hård modstand. Desuden er den udstyret med dobbelt batterirum, så når det ene batteri er fladt, er det bare at bytte rundt på dem, så kan du klippe 500 kvadratmeter mere.

Et meget godt køb

Overordnet er det et rigtigt muskelbundt, som Stihl har sendt i handlen, og så byder den samtidig på god driftstid og smarte, brugervenlige løsninger. Det er et meget godt køb, hvis man har en mellemstor, vanskelig græsplæne med eksempelvis kuperet terræn og mange forhindringer.

Den giver alle batteriplæneklipperens fordele uden at gå på kompromis med ydeevne eller fremkommelighed.

Brugervenligt designenkel indstilling af klippehøjdehøj ydeevnelang driftstidletkørendeeffektiv slåning
Ret højt lydniveau

Prissammenligning

Sammenlign priser
Aagaard Maskiner & Udlejning Logo

STIHL RMA 443 PV Batteri plæneklipper Ekskl. Batteri og lader

5.049 kr.
MKnorth.dk Logo

Stihl RMA 443 PV Batteriplæneklippere Uden batteri & lader

5.189 kr.
Hylte Hunting & Outdoor Logo

Stihl RMA 443 PV Batteriplæneklippere Uden batteri & lader

5.189 kr.

2. Klippo Excellent - BEDSTE PREMIUMVALG

En seriøs og optimeret arbejdshest - som selv de professionelle sværger til

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2,8 kW (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 1 L Klippehøjde: 30-60 mm (6 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: Briggs & Stratton 650EXI Vægt: 29 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 66,1 dB Styrvibrationer: Lave Elstart: Nej Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej

Klippo Excellent Benzindrevet plæneklipper

Klippo Excellent er en virkelig god plæneklipper. Den giver, på papiret, ikke større væsen af sig. Den ser faktisk lidt umoderne og kedelig ud. For eksempel er den uden træk på hjulene, hvilket umiddelbart rejser et spørgsmål i denne prisklasse.

Når du først kommer i gang, indser du hurtigt, hvor gennemtænkt og velfungerende plæneklipperen er. Den ruller ekstremt let hen over græsset og er næsten lige så let at køre som en selvkørende græsslåmaskine.

Har du en grund med hældning, er det selvfølgelig noget andet. Men på relativt flade til lethældende græsplæner, mærker man slet ingen forskel.

Kraftfuld og god til at findele græsset

Samtidig er ydeevnen vild. Højt vådt græs, ukrudt og lignende er ikke noget problem. Dette kan de fleste benzinplæneklippere ganske vist klare i dag. Den store forskel ses, når man øger tempoet.

Mange modeller efterlader ofte totter på græsplænen ved et højere tempo, fordi de ikke kan følge med. Det problem har Klippo Excellent ikke. Vi prøvede endda at løbe med plæneklipperen, og den kunne alligevel nå at findele det afklippede græs.

Håndtag kan let vinkles

Klippo Excellent har også en smart funktion, så du kan vinkle håndtaget sidelæns. På den måde kan du nemt klippe tæt på hække og buske, uden selv at skulle gå ind i dem. Du har stadig god kontrol over plæneklipperen.

Byggekvaliteten er gedigen og stabil. Den har for eksempel en svejset krog til træksnoren. Hjulene er ikke af hård plast, men hårdere gummi. På gummibelagte hjul kan der af og til samles en del græs, men disse hjul har en konstruktion, der hjælper med at holde dem rene.

Lidt tung, men ellers gennemtænkt

Excellent har ikke mange svagheder, men det skal nævnes, at højdeindstillingen er lidt træg. Du justerer den med en stang, hvilket er praktisk nok, men fordi maskinen er ret tung, skal du lægge mange kræfter i.

Du er næsten nødt til at løfte plæneklipperen lidt med den anden hånd imens. Vægten gør den også lidt besværlig at løfte ind i skuret. Derimod er den nem at klappe sammen og opbevare.

Excellent er uden opsamler og sideudkast, men det er næsten ikke nødvendigt, fordi den er så effektiv til at findele græsset.

Konklusion på test af plæneklipper Klippo Excellent

Klippo Excellent er velegnet, hvis du vil have en gennemtænkt og driftssikker græsslåmaskine på benzin til store arealer, hvor en batteriplæneklipper i situationen ikke er nok.

Den er effektiv og efterlader et udmærket klipperesultat, uanset hvor hurtigt du kører med den. Har du en grund med meget stejle hældninger, bør du vælge en anden model, men bortset fra det er den et virkelig godt køb.

Meget høj ydeevne og byggekvalitetgennemtænkt konstruktionmeget let at kørehåndtag kan vinkles
Tung højdeindstillingintet drev

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

3. AL-KO EnergyFlex 3.85 Li - BEDSTE LAVPRISVALG PLÆNEKLIPPER

Brugervenlig og ergonomisk plæneklipper til mindre arealer

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 4 Ah/40 V Opladningstid: ca. 90 minutter Målt batterilevetid: 8,75 min/Ah Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 300 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 37 cm Vægt: 17 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi: 59,6 dB Styrvibrationer: Lave Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (45 L) Brugermanual: PDF

AL-KO 3.85 Li Batteri

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li er en meget let og relativt kraftfuld plæneklipper på batteri. Håndtagene er belagt med skumgummi for at give det bedst mulige greb under græsslåning, og så har plæneklipperen med sit plastskjold en lav vægt.

Den har også et justerbart håndtag med to forskellige indstillinger, så den passer til både høje som lave brugere. Kombineret med den lave vægt gør det EnergyFlex 3.85 Li til en brugervenlig og ergonomisk plæneklipper til en bred målgruppe.

Høj ydeevne til lavpris

Samtidig er ydeevnen høj for en så billig græsslåmaskine. Klipper du en gang om ugen i højsæsonen, har EnergyFlex 3.85 Li ingen problemer med at følge med. Men hvis du sjusker lidt og lader græsset vokse op til 10 centimeter, kan den efterlade små øer, som du bliver nødt til at køre over en ekstra gang.

Da plæneklipperen er uden klippemetoden multiklip til at findele og sprede det afklippede græs på jorden, går græsopsamlingsboksen hen og bliver ekstra vigtig. Græsopsamleren er af plast i top og bund med stof imellem, så den er let at opbevare, men samtidig også lidt svær at få helt ren.

En anden ulempe er, at der sætter sig en del græs fast i hjulene – på trods af et meget begrænset mønster. Det bliver nødvendigt at rengøre hjulene med jævne mellemrum. Der bliver med andre ord en del vedligeholdelse.

Egnet til den lille have og mindre arealer

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li har en konstruktion af relativt tynd plast, der ikke virker eksklusiv. Batteriholderen virker også lidt skrøbelig. Batteriet er med ladeindikator, men du skal bøje dig ned og kigge gennem en åbning for at se indikatoren.

Justering af klippehøjden foregår problemfrit. Du regulerer den med et enkelt greb, som nemt flyttes mellem de forskellige valgmuligheder. Desværre er skalaen lidt utydelig. Du kan se tallene, men det er svært at se, hvilket klippetrin grebet står på. Du kan se top- og bundindstilling, men derimellem er det lidt gnidret.

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li er en fleksibel batteriplæneklipper, der klarer sig bedst på mindre arealer. Det gør ikke noget, hvis græsplænen er snoet og har mange forhindringer, fordi den er så nem at styre. Desuden er den meget let at justere og behagelig at holde i takket være skumgummigrebet.

Lækre håndtagpraktisk indstilling af klippehøjdejustering af styrhøjde meget let at styre
Meget græs sætter sig fastlidt svag konstruktionutydelig indstilling af klippehøjden

4. Stiga Combi 48 SQ

En stærk og benzindrevet plæneklipper til plæner på 800 - 1000 m²

Type: Benzindrevet plæneklipper (ST 140 OHV Autochoke, 2,2 kW ved 2.900 omdrejninger) Vægt: 30 kilo Klippemål: Højde 22-80 millimeter, bredde 46 centimeter Decibelniveau: 83,6 dB Fremdrift: 3,7 km/h Andet: Opsamler 60 l

Stiga Combi 48 SQ Benzindrevet plæneklipper

Stiga Combi 48 SQ er en stærk og stabil maskine, der kører jævnt og godt. Vi oplever, at den er benzinbesparende. Den klipper meget tidseffektivt takket være den høje hastighed og den store klippebredde.

Vi savner en del, når det gælder komfort og funktioner. Stiga Combi 48 SQ har f.eks. fremdrift, men kun én hastighedsindstilling. Den bevæger sig samtidig ret hurtig fremad, så det ville have været godt med en lavere hastighedsmulighed som alternativ for at passe til en bredere målgruppe.

Håndtagene er ikke særlig bekvemme, det er en almindelig bøjleløsning, men prisen taget i betragtning er det forventeligt.

God ydelse

Stiga Combi 48 SQ har udkast på siden, og der medfølger både findelingsprop og opsamler. Opsamleren kræver flere trin for at blive taget af, hvilket kan føles lidt besværligt. Derimod er det godt, at alle disse valgmuligheder findes, da du så kan tilpasse græsslåningen over sæsonen.

Klipperen har central klippehøjdejustering og er ganske nem at klappe sammen via foldehåndtagene og deres skrueløsning. Størrelsesmæssigt bliver den dog ikke særlig kompakt i sammenfoldet tilstand, her er der forbedringsmuligheder.

Plæneklipperen er nem at starte, den leveres med normal trækstart.

Ydelsen er rigtig god. Det er slet ikke noget problem at slå græs i normal højde, og den kan også nå at klippe højt græs og diverse smågrene trods hurtig fremdrift. Den efterlader desuden et rigtig fint klipperesultat.

Stiga Combi 48 SQ er velegnet til dig, der ønsker en effektiv og benzindrevet plæneklipper til en plæne på omkring 800-1.000 kvadratmeter.

Utrolig god ydeevnebenzinbesparendenem højdejustering
Lav komfortfå funktioner

5. Stiga Combi 748 SQ AE

Stærk batteridrevet plæneklipper med opsamler - passer til plæner op til 600 m²

Kraftkilde: Batteri Klippehøjde: 22-80 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 29 kg Styrevibrationer: Lave 2,5 m/s2) Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ja (6 trin) Opsamler: 60 l

Stiga Combi 748 SQ AE Batteri

Stiga Combi 748 SQ AE er en relativt stærk plæneklipper, som klarer både findeling og klipning af højt græs ved højeste hastighed. Den driver sig fremad i et tilpas gangtempo. Hvis du kører den i alt for højt græs, vil batteritiden dog blive reduceret drastisk.

Combi er, som navnet antyder, en kombinationsplæneklipper. Den har sideudkast, opsamling og findelingsprop. Det betyder, at du kan bruge den på forskellige måder, afhængigt af græsvæksten. Hvis du eksempelvis har været bortrejst i to uger, og græsset er vokset højt, kan du bruge græsopsamleren til hurtigt at komme af med det lange græs. Når du klipper mere regelmæssigt, kan du sætte findelingsproppen i og lade græsafklippet blive til næring.

Enkel, men brugervenlig konstruktion

Plæneklipperen har seks forskellige positioner til klippehøjden – som desuden kan justeres mellem et udmærket spænd. Det er nemt at skifte mellem de forskellige indstillinger for klippehøjde, da der kun kræves et enkelt kontaktpunkt.

Denne plæneklipper er også meget nem at starte, da den har elektronisk start via en tydelig knap. På samme side justerer du hastigheden. Det, vi bemærker som dårligere, er især, at den har ubekvemme bøjlehåndtag, og at batterierne er svære at få ud.

Godkendt batteritid

Batterierne er også ret store og tunge, uden at det for den sags skyld tilfører særligt meget ekstra til batteritiden, som ellers er at betragte som godkendt. Du får cirka 5 minutter pr. amperetime på batteriet i græs i normal højde. Tidligere havde batterierne et praktisk håndtag, som man kunne løfte dem i, men det er desværre fjernet.

Klippebredden er stor nok til, at du kan nå at klippe en normal størrelse græsplæne i byområder på et 4,5 Ah-batteri. Vi sætter pris på, at den så passer til en have på omkring 500-600 kvadratmeter.

Prisen taget i betragtning havde vi forventet lidt mere komfort og mere innovative løsninger i konstruktionen. Men det er alligevel en meget kompetent plæneklipper med mange valgmuligheder, som gør det nemmere for husejeren.

God ydeevnemange valgmulighedernem justering af klippehøjden
Ikke rigtig god komforttræge batterier

6. Honda HRX 476 C1 VYEH

Kraftfuld, innovativ og brugervenlig benzinplæneklipper

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 0,93 L Klippehøjde: 25-76 mm (7 trin) Klippebredde: 47 cm Motor: GCV160 Vægt: 42 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 63,9 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (69 L) Brugermanual: PDF

Honda HRX 476 HY Benzindrevet plæneklipper

Honda HRX 476 C1 VYEH er en ret kompakt premium-plæneklipper med masser af kræfter under motorhjelmen og et brugervenligt, funktionsrigt design.

Benzinplæneklipperen er med variabel hastighed, som du indstiller ved hjælp af betjeningsgreb, der er nemme at nå med både venstre og højre hånd. Derudover kan du justere placeringen af dem. Du kan også hæve og sænke hele håndtaget i tre forskellige trin ved hjælp af en vingemøtrik. Det er i høj grad brugervenligt.

Slå knivene fra

En anden interessant funktion er, at du kan have Honda-motoren kørende, uden at klippeaggregatet roterer. Det gør det lettere at flytte plæneklipperen fra et sted til et andet og uden risiko for, at knivene bliver beskadigede - eller at modellen for den sags skyld beskadiger andet.

Uden træk så er HRX 476 meget tung, selvom den har et plastchassis. Det gør også, at det er hårdt arbejde at indstille klippehøjden. Men selve løsningen til indstilling af klippehøjden er nu praktisk. Du trykker en knap ind og trækker derefter op eller ned, afhængigt af den ønskede højde. Klippetrinnene er tydeligt markerede.

Kraft og innovation

Honda plæneklipperen her er en meget kraftfuld plæneklipper. Den kan klare almindelige forhold, og med klippesystemet multiklip (også kaldet bioklip) sørger den desuden for at findele det afklippede græs og sprede det på plænen som naturlig plænegødning. Det formår den også ved høj hastighed på langt græs uden at efterlade græsafklippet i bunker.

Under modellen finder vi en dobbeltkniv, som sikkert er årsagen til, at maskinen arbejder så effektivt. Knivene sidder dog ikke i en typisk korsform, men en lille smule forskudt. Det er uklart, hvorfor producenten har valgt dette design, men klipperesultatet bliver unægtelig fint.

Du skifter mellem bioklip og græsopsamleren ved hjælp af en indbygget drejeknap. Det er en betydelig bedre løsning end de propper, som mange producenter inkluderer, da de nemt bliver væk. Opsamleren består af delvist stofmateriale og delvist hård plast. Det gør den desværre lidt vanskelig at rengøre.

Nem at styre og et godt køb

Den benzindrevne HRX 476 C1 VYEH fra Honda er baghjulstrukket. Med tanke på vægten er det en god idé, fordi den alligevel er nem at styre rundt om forhindringer og lignende. De fire dæk har et godt mønster og opnår et godt greb uden at beskadige plænen.

Overordnet er plæneklipperen en praktisk, brugervenlig og kraftfuld model i premiumklassen. Har du råd, er den altså et godt køb – særligt hvis du har en stor have og gerne vil slippe for at slå græsplænen alt for tit.

Trinløs hastighedsindstillingpraktisk højdeindstillingmeget kraftfuldlet at kørestøjsvag
Tungstofopsamler lidt svær at få helt ren

7. Bosch Rotak 43 Li

Storsælgende batteri-plæneklipper med imponerende ydeevne og klippebredde

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 2,6 Ah/36 V Opladningstid: ca. 60 min (80 % opladet efter ca. 30 min) Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 600 m² Klippehøjde: 20-70 mm (6 trin) Klippebredde: 43 cm Vægt: 14 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 86 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (50 L) Brugermanual: PDF

Bosch Rotak 43 Li Batteri

Batteridrevne plæneklippere er mere populære end nogensinde før, og Bosch Rotak 43 Li er den model, der bidrager mest til succesen.

Klippebredden er meget stor for en græsslåmaskine, der kører på batteri. Men det er den kraftfulde motor, der imponerer os mest. Rotak 43 Li hæver nemlig overliggeren for, hvad man kan forvente af en batteridrevet model.

Masser af kræfter

Den tygger sig helt enkelt igennem alt det, man kan forlange, og mere til. Den kan klare både fugtigt, kraftigt og langt græs, og endda større ukrudtsplanter som skvalderkål og vild kørvel.

Samtidig er støjniveauet og maskinvægten i den lave ende, og plæneklipperen kan nemt bæres af alle voksne i familien. Det betyder, at Rotak 43 Li er rigtig praktisk ved kanter og under buske, ligesom det overflødiggør træk på hjulene.

Derudover kan styrrammen foldes sammen, så den kræver mindre opbevaringsplads om vinteren.

Et rigtig kraftfuldt energibundt

Bosch inkluderer to batterier og en lynoplader ved levering, hvilket i praksis næsten tredobler driftstiden sammenlignet med ét batteri. Dette gør Rotak 43 Li til en udmærket plæneklipper til små og middelstore haver.

Hvis man derimod har en større græsplæne med store, åbne områder, så passer en plæneklipper med større klippebredde og kraftigere batteri formentlig bedre. Alternativt en benzindrevet græsslåmaskine. Hvis du desuden har en grund med hældning, så bør du vælge en model med træk på hjulene, hvilket Rotak 43 Li savner.

Forudsat at du har en passende have til Rotak, så giver den et meget fint klipperesultat – et af de bedste vi har set. Den samler også græsset på en god måde, har behagelige og lidt frække rallyhåndtag, tydelig højdeindstilling og en praktisk størrelse.

Rotak 43 Li er et rigtigt energibundt og er en af de bedste batteri-plæneklippere på markedet til mindre græsplæner.

Relativt stor klippebreddekraftfuldlet og fleksibel ekstra batteri medfølger
Smal klippebredde til store græsplæner

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

8. Stiga Multiclip 747 S AE

Plæneklipper med lang driftstid og fokus på findeling

Kraftkilde: Batteri Klippehøjde: 31-80 mm Klippebredde: 45 cm Motor: 1.500 W Vægt: 25 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ja (6 trin) Opsamler: Nej

Stiga Multiclip 747 S AE Batteri

Stiga Multiclip 747 S AE er en plæneklipper med smidig klippehøjdejustering og plads til to batterier. Batterirummene er serieforbundne, så du kan bruge begge batterier uden at skifte manuelt mellem dem.

Driftstiden ved normalt højt græs måler vi til godt 48 minutter, hvilket er et godt stykke over de lovede 40. Det er tilstrækkeligt til at slå en græsplæne på omkring 800-1.000 kvadratmeter, afhængigt af græssets højde.

Findeler selv ret højt græs

Komforten er godkendt, men heller ikke mere. Metalbøjlerne, der lægger sig mod det ellers ret fine håndtag, er ikke så gode at holde på i længere tid, og hvis du skal justere styret op eller ned, skal du først løsne en plastbøjle, skrue en skrue ud og flytte den til næste hul. Det forekommer lidt usmidigt og giver desuden kun en forskel på 2,5 cm. Her findes der bedre løsninger på markedet.

Plæneklipperen har derimod en fordel i sin variable hastighed. Du kan vælge mellem seks forskellige hastighedsindstillinger – heraf et øko-trin – ved hjælp af en lille knap på håndtaget. Det er en nem løsning.

Multiclip 747 S AE klipper udmærket ved både høj og lav hastighed. Den når at findele med højeste hastighed, så længe græsset ikke er højere end 15 centimeter. Motoren er stærk, og driften er ret lydsvag.

Desværre skrider plæneklipperen meget let ud i terrænet og risikerer at beskadige græsarealet. Vi tror, det skyldes, at plæneklipperen er meget let foran – måske også fordi den har et begrænset hjulmønster.

Når du skal opbevare Multiclip 747 S AE , har den et håndtag foran, så du nemt kan løfte den ind i rummet.

Stiga Multiclip 747 S AE er til dig, der vil have en batteridrevet multiplæneklipper med mange indstillingsmuligheder og god batteritid. Hvis du har andre havemaskiner fra samme producent, kan du dele batteriet med dem – forudsat at de har samme spænding.

God klippetidfint klipperesultathøj ydelsesmidig højdejustering
Skrider nemt på græsarealetdårlige indstillingsmuligheder for håndtag

9. Bosch AdvancedRotak 36-750

Meget brugervenlig plæneklipper, som klipper stille uden at gå på kompromis med ydelsen

Driftskilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion-kapacitet: 4 Ah/36 V Målt batteritid: 8,25 min/Ah Opladningstid: ca. 2 t Ladeindikator: Ja (på batteriet) Klippekapacitet: 750 m² Klippehøjde: 25-80 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 17,5 kg Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: 50 l (sammenfoldelig kurv)

Bosch AdvancedRotak 36-750 Batteri

Bosch AdvancedRotak 36-750 er en rigtig smidig batteriplæneklipper med god klippebredde. Hele plæneklipperen føles meget gennemtænkt og finurlig. F.eks. er den meget nem at klappe sammen til vinteropbevaring og optager ekstremt lidt plads i sammenklappet tilstand.

AdvancedRotak 36-750 har også en meget smidig justering af klippehøjden. Med et enhåndsgreb kan du trække maskinen op eller ned i højden ved samtidig at holde et håndtag på oversiden af maskinkorpusset inde.

Denne plæneklipper har både mulching og opsamler. Opsamleren er normal størrelse, men har også en rigtig god opbevaringsløsning, hvor du kan gøre den helt flad, når den ikke er i brug. Den består af en hård plastside med en stofpose nedenunder, og på plastsiden sidder der et håndtag. Det betyder, at du hurtigt og nemt kan tømme den.

Interessant alternativ for dig med flere Bosch- maskiner

Selve plæneklipperen er støjsvag og har en rigtig god ydeevne. Den spiser sig igennem højt græs, som har fået lov til at vokse i en uges tid uden at rumle. Den har derimod kort batteritid, især når vi presser den. Så den store klippebredde, som kunne have gjort den velegnet til store græsplæner, bliver i stedet en fordel på den måde, at den bliver tidseffektiv på mindre græsplæner. Men desværre står den ikke distancen længe nok til at passe til større arealer.

Opladningstiden er desuden uventet lang, hele to timer. Den har en hurtigopladningsfunktion, som giver 80 procent fuldt batteri, men det tager stadig 1,5 time at nå dertil. Det er dog en fordel, at du kan bruge de samme 36 V-batterier, som du har til dine andre grønne Bosch-produkter. Hvis du har flere maskiner, kan du således altid have et batteri til opladning.

Fint klipperesultat

Hvis du har en grund, der passer til AdvancedRotak, efterlader den et meget fint klipperesultat. Desuden mulcher og opsamler den godt, afhængigt af hvilken funktion du kører. Den har også nogle flotte og lidt frække rallyhåndtag.

Den mangler trækkraft, men fordi den er så let, spiller det en mindre rolle. Så længe du ikke har en grund med stejle skråninger, er det udmærket at klippe med denne uden fremdrift.

Bosch AdvancedRotak 36-750 er til dig, der har en lille eller mellemstor grund, og som klipper græsset nogenlunde regelmæssigt. Hvis du vil have en let anvendelig plæneklipper, som er nem at stuve væk om vinteren.

God ydeevnemeget smidig justering af klippehøjdekompakt og let at opbevarenem at tage med sigstøjsvag
Kort batteritidlang opladningstid

10. AL-KO Comfort 51.0 SP-A

Let at justere og kraftfuld til større haver

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2100 W (ved 2850 rpm) Klippekapacitet: 1800 m² Klippehøjde: 30-80 mm (7 trin) Klippebredde: 51 cm Motor: AL-KO Pro Motor Vægt: 35 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 69,9 dB Styrvibrationer: Kraftige Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (70 L) Brugermanual: PDF

AL-KO Comfort 51.0 SP-A Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Comfort 51.0 SP-A er en brugervenlig og ret effektiv benzinplæneklipper. Højdeindstillingen foregår blandt andet problemfrit.

Du har hele syv forskellige klippetrin at vælge mellem, og de er nemme at justere med et enkelt greb. Desværre er du nødt til at bøje dig ned for at se den valgte højdeindstilling, da tallene er placeret lidt besværligt.

En anden praktisk funktion er krogen til startsnoren, som du kan fastgøre et stykke oppe, så du slipper for at bøje dig ned, når du skal starte græsslåmaskinen.

Meget kraftfuld i sin prisklasse

Comfort 51.0 SP-A har et 3-i-1 klippesystem, så det er en plæneklipper med både sideudkast, multiklip og græsopsamler – det giver dig mulighed for at vælge den løsning, der passer bedst til din græsplæne. Opsamleren er produceret i hård plast, så den er nem at rengøre med en højtryksrenser.

Plæneklipperen med sin klippebredde på 51 cm er meget kraftfuld i forhold til prisklassen og kan klare både højt og vådt græs. I rigtig højt græs kan vi høre på AL-KO motoren, at den må arbejde hårdere, men den klarer det stadig uden problemer.

Den har imidlertid ret kraftige vibrationer og et lidt langsomt træk. Vi havde gerne set, at modellen bød på variabel hastighed, så hastigheden kunne indstilles i flere trin – gerne med muligheden for en hurtigere hastighed.

Lidt haltende byggekvalitet, men nem at køre

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har som nævnt en delvis ret gennemtænkt konstruktion, men byggekvaliteten halter lidt. Allerede efter et par ugers brug hænger nålen, så benzinen løber direkte ud efter tankning.

Derudover betyder de ret kraftige vibrationer, at vingemøtrikkerne og krogen til startsnoren går løs og falder af efter et stykke tid. Du er nødt til at gå og stramme dem af og til.

At trækremmen desuden er placeret synligt ved siden af kniven virker dumt, fordi den med tiden får en hel del tæsk. Derimod har vi ikke oplevet rust eller nogen andre svigtende funktioner efter en sæson.

Baghjulsdriften gør plæneklipperen nem at køre, også i haver med mange forhindringer. Og så får du desuden et godt greb med hjulene.

Selvom modellen fra AL-KO er ret tung, så er den nem at vende på små arealer. Vi synes dog, at græsslåmaskinen er unødvendigt lang - hjulene lægger en del til. Dette er selvfølgelig upraktisk ved vinteropbevaring. På den anden side er den nem at klappe sammen og løfte væk.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A er velegnet, hvis du har en have på omkring 2.000 kvadratmeter og vil slå græsplænen i et mageligt tempo, men samtidig med en stor klippebredde.

Praktisk højdeindstillinglet at styremange funktionerhøj ydeevne
Haltende byggekvalitetbelastende vibrationer

11. Stiga Multiclip 50 SX DAE

En kraftkarl af en plæneklipper på batteri - klipper cirka 45 minutter pr. batteri

Kraftkilde: Batteri Klippehøjde: 31-75 mm (5 trin, centraliseret) Klippebredde: 48 cm Anbefalet areal: 850 m2 Målt lydniveau: 74,5 dB Vægt: 33 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: 2,5-5 km/h Andet: OLED-display, mulching, dobbelt 4 Ah-batteri

Stiga Multiclip 50 SX DAE Batteri

Stiga Multiclip 50 SX DAE er en kraftfuld og ret brugervenlig plæneklipper med masser af elektronik indbygget. Den startes nemt med et tryk på en gummieret knap, hvorefter displayet lyser op og viser, hvor du skal placere hænderne for at starte og stoppe. Når du placerer hænderne, kan du se, hvor meget batteri, der er tilbage.

Der sidder en rulleknap, som du ruller for at justere hastigheden, og dette vises også på displayet.

To 48 volt batterier

Multiclip 50 SX DAE kommer med to batterier på 48-volt. De er udstyret med håndtag, så de er nemme at tage ud og bære væk. En enkel men brugervenlig detalje. Batterierne passer også til andre 48-voltsmaskiner fra Stiga.

Klippebredden på 48 centimeter er helt i orden. Det, der imponerer, er klippebredden sammen med det faktum, at den er batteridrevet og samtidig er fantastisk stærk. Selvom vi lader græsset gro i 2-3 uger, og det er lige over 20 centimeter, kan man næsten ikke høre, at motoren arbejder. Plæneklipperen tygger videre som normalt. Klipperesultatet er også kanongodt.

Med tiden opstår der dog problemer med drevet. Vi får en erstatningsmaskine, men det samme problem opstår på den. Klipningen bliver sløvere, motorbremsen reagerer ikke med det samme, og hele klipperen er lidt træg at få i gang. Det virker som en fejl i elektronikken. At to testeksemplarer får problemer allerede efter nogle måneders brug, stiller visse spørgsmålstegn ved byggekvaliteten.

Godt drev fremad

Batteritiden er rigtig god på Multiclip 50 SX DAE. Klipper du græsset en gang om ugen, kan du klippe cirka 45 minutter på et batteri. Vi prøver også at køre den med to batterier i 15 centimeter højt græs – altså ret hårde forhold – og der får vi en klippetid på 60 minutter. Det er rigtig godt.

Batterierne lades helt op igen på cirka 80 minutter, hvilket også er et plus.

Så længe drevet fungerer på vores testeksemplar, er fremdriften rigtig god. Den klarede endda en grøft med 50 centimeter højt græs uden at brokke sig. En fordel er, at du kan køre den med drevet uden klippemotoren tændt, eksempelvis når den skal køres ind til vinteropbevaring eller transporteres til et sideareal.

Uden drev er 50 SX DAE ret tung at skubbe. Den er også tung at bakke.

Klippehøjdejusteringen har fem trin og er ret let at indstille. Et andet plus er, at plæneklipperen har et bærehåndtag, så du nemt kan løfte den ind til opbevaring. Endvidere har den også både øko-tilstand og en løsning, som holder baghjulene fri fra afklippet græs.

Konklusion på test af batteriplæneklipper Stiga Multiclip 50 SX DAE

Stiga Multiclip 50 SX DAE er overordnet en meget kompetent plæneklipper, især på plane, åbne arealer, hvor du ikke hele tiden skal bakke den ud af blindgyder og lignende.

Problemet er primært, at vi har haft to testeksemplarer, og på dem begge er dele gået i stykker allerede efter nogle måneder. Derfor stiller vi spørgsmål ved byggekvaliteten. Havde det ikke været for dette og det tunge drev, havde denne model været helt oppe at snuse til testvinderen.

Vildt ydeevnegode terrænegenskaberstærkt drevholder hjulene fri for græsmodernebrugervenligt design
Meget tung uden drevbyggekvaliteten lader en del tilbage at ønske

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

12. Stiga Multiclip 50 S AE

Meget udholdende og stærk

Energikilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: 5 Ah/80 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 700 m² Klippehøjde: 31-75 mm (5 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: El Vægt: 30 kg Støjniveau: Meget lavt (ca. 55,8 dB) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Nej

Stiga Multiclip 50 S AE Batteri

Stiga Multiclip 50 S AE er en meget udholdende batteriplæneklipper, der kan håndtere store græsplæner. Den klipper uden problemer et betydeligt større areal end de 700 lovede kvadratmeter. Vores testgræsplæne på 2.000 kvadratmeter klarer den uden problemer på en enkelt opladning, og det er i middelsvært terræn uden drev.

Har du derimod drev slået til og klipper på en lettere hældning i omtrent lige så vanskeligt terræn, kan den i stedet klare cirka 1.500 kvadratmeter. Det er dog stadig et anseligt areal for en batteriplæneklipper.

Hvad angår styrken, holder den et meget højt niveau. Højt, fugtigt græs er slet ikke noget problem. Det er en multiclipmaskine, så der medfølger ingen opsamler. I stedet findeler den græsset, og det klarer den fremragende.

Desværre er 50 S AE lidt hårdt at bakke af at være en batterimodel – det skyldes vægten kombineret med modstanden. Men mønsteret på hjulene er godt og giver et godt greb uden at skade græsplænen.

Konstruktionen har både fordele og ulemper

Stiga Multiclip 50 S AE har en ret enkel, men tung konstruktion. Desværre skal klippehøjden justeres to forskellige steder, hvilket er lidt dårligt med tanke på at det er en premiummaskine. Men når du først har fundet en passende indstilling af klippehøjden, går den som et klokkeværk.

Lydniveauet er meget lavt, og det er en af de mest stille plæneklippere, vi har testet.

50 S AE holder desværre ikke farven særlig godt over flere sæsoner. Både de røde håndtag og det gule plasticchassis er lysnet. Plæneklipperen har derimod ingen tegn på rust.

Konklusion

Overordnet kan man godt mærke, at dette er en premiummaskine – selvom der visse steder er mulighed for forbedringer. Dens styrke er kombinationen af høj ydeevne og lang udholdenhed.

Stiga Multiclip 50 S AE er velegnet, hvis du har en stor have og ikke vil klippe den mere end højst en gang om ugen i højsæsonen. Den kan klare hårdt terræn, selvom den er batteridrevet og har en stor klippebredde, og har du et meget stort, plant areal, kan du slå drevet fra for at forlænge batteritiden.

Meget udholdendehøj ydeevnestøjsvageffektiv mulching
Besværlig indstilling af klippehøjdemister farve, tung

13. Stihl RMA 235

Superkompakt og gennemtænkt til mindre arealer op til 250 m² pr. opladning

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion COMPACT Kapacitet: 4 Ah/36 V Målt batterilevetid: 58 min. Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 250 m² Klippehøjde: 25-65 mm (5 trin) Klippebredde: 33 cm Vægt: 14 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 56,8 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (30 L) Brugermanual: PDF

Stihl RMA 235 Batteri

Stihl RMA 235 er en meget lille og kompakt batteriplæneklipper til mindre arealer og den lille have. Den er superlet, meget stille og kan komme til overalt - også under lave buske.

På trods af dens lave vægt virker den ikke vakkelvorn eller som om, at byggekvaliteten er mangelfuld. Plastchassiset er af relativt kraftig plast med nem adgang til batteriet og en tydelig batteriindikator. Når plæneklipperen skal opbevares for vinteren, kan den hurtigt foldes sammen ved at dreje på en knap og folde håndtaget sammen. Konstruktionen er overordnet gennemtænkt og stabil.

Let at skubbe

Plæneklipperen er desværre ikke selvkørende og er derfor ikke velegnet, hvis du har en kraftig hældning på grunden. Men på den anden side, så gør dens lave vægt, at den er nem at skubbe foran sig, både på flade arealer og ved moderate hældninger.

Indstillingen af klippehøjden sker centralt og klares nemt med én knap til alle fire hjul.

Kan dele batteri med andre

Stihl RMA 235 er interessant i den forstand, at dens batteri kan bruges til en lang række andre Stihl-produkter, såsom motorsave eller kraftigere græstrimmere.

Mange batteriplæneklippere har batterier med højere spænding, hvilket begrænser udvalget af maskiner, de passer til. Men i 36-voltsklassen er der mange Stihl-maskiner, og det gør udvalget af kompatible redskaber større.

Der er godt gang i RMA 235. Men den kan dog ikke nå at klippe højt græs helt jævnt ned, hvis du går i for højt tempo. Men fordi den ikke har noget træk på hjulene, er det nemt at tilpasse tempoet, afhængigt af hvor flittigt du har passet græsplænen.

Ved græs i en normal højde kan modellen klare et areal på cirka 250 kvadratmeter, inden det er tid til at oplade batteriet.

Græsset opsamles i den medfølgende opsamler, der er udstyret med en indikator, som viser, når det er tid til at tømme den.

Intet multiklip, men superkompakt til den lille have

Desværre har RMA 235 ikke multiklip, der også kaldes bioklip. Det er en af dens største mangler, fordi græsslåmaskiner med bioklip ellers findeler græsset for at give næring til græsplænen uden at efterlade små græsbunker på jorden, som risikerer at kvæle græsset nedenunder. I stedet er du nødt til at køre med opsamler eller at køre hen over det afklippede græs flere gange.

Konklusion på test af batteriplæneklipper Stihl RMA 235

Vi synes, at RMA 235 i forhold til prisen burde have lidt flere smarte funktioner og et gummibelagt håndtag. Men ud over få funktioner og lidt kedelige materialevalg på betjeningsgrebene så er det en meget god plæneklipper.

Stihl RMA 235 er velegnet, hvis du vil have en let, stille og superkompakt plæneklipper til et lille og relativt fladt areal.

Lav vægtlet at styrebatteriet passer til mange redskabergod indstilling af klippehøjdenstøjsvag
Ingen multiklip-funktionikke selvkørende

14. Ryobi RLM36X46H5P

Funktionsrig og let til en rimelig pris. God på skrånende plæner op til 800 m²

Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 5 Ah/36 V Målt batteritid: 12 min/Ah Opladningstid: ca. 65 min. Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 800 m² Klippehøjde: 20-70 mm (5 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 19,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 59 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Ryobi RLM36X46H5P Batteri

Ryobi RLM36X46H5P er en batteridrevet græsslåmaskine med et chassis i plast, og så er den trods sin lave maskinvægt udstyret med træk på hjulene. Trækket er desuden separat, så du ikke behøver at have klippeaggregatet tændt samtidigt. På den måde kan du lettere flytte den ind i skuret og lignende uden besvær.

Let at opbevare

Derudover gøres opbevaringen af Ryobi-klipperen lettere, ved at den er nem at klappe sammen og ikke bliver så høj. Der sidder et stort håndtag på chassiset, så du nemt kan løfte RLM36X46H5P op på en hylde.

Det er meget praktisk, at plæneklipperen er selvkørende, så motoren også drejer hjulene. Det gør det nemlig nemmere at håndtere modellen – særligt hvis du har en grund med hældning.

På flade arealer er plæneklipperen så let, at du kunne have klaret dig uden dens selvkørende træk, men det skader selvfølgelig ikke, at det er der. Vi har oplevet lidt problemer med, at græsslåmaskinen af og til springer ud af trækket. Desuden trækker den kun på ét hjul, hvilket ikke virker helt driftssikkert.

Den har lidt for travlt

Præstationsmæssigt kan modellen fra Ryobi slå hele græsplænen under normale forhold. Men hvis græsset er blevet langt, kører den lidt for hurtigt for at følge med, især hvis du har aktiveret maskinens multiklip klippesystem.

Af at være en maskine med blot 36 volt har RLM36X46H5P god kraft fra motoren og kan derfor håndtere vådt og lidt højere græs med bravur. Batteriet kan deles med andre 36-voltsmaskiner fra Ryobi og giver dig i så fald en stor besparelse. Vi kan også godt lide, at der medfølger både opsamler og multiklip-enhed.

Lidt middelmådig byggekvalitet

Byggekvaliteten halter dog lidt på Ryobi RLM36X46H5P, og ud over problemerne med trækket, der af og til slår fra, så er maskinens opsamler lidt besværlig at sætte på.

Hjulene har en mere gummiagtig overflade end mange af konkurrenternes hjul, hvilket muligvis er årsagen til, at der sidder en del græs fast på hjulene. Dog fungerer alting, som det skal, og det gennemsigtige plastchassis giver et godt overblik over batteriet.

Har en stor brugervenlighed

Plæneklipperen har et justerbart håndtag, hvilket er positivt, fordi det gør det muligt at tilpasse den til personer i forskellig højde.

Det er også nemt at sænke eller hæve klippehøjden. Justeringsanordningen til dette er meget tydelig med hak, så du ikke kan tage fejl af det aktuelle klippetrin, og den styres praktisk med en arm.

Konklusion på test af batteriplæneklipper Ryobi RLM36X46H5P

RLM36X46H5P passer til dig, der har en mellemstor have, helst med en vis hældning på grunden, så græsslåmaskinen rigtig kommer til sin ret.

Den er også let at opbevare mellem klipningerne. Dels fordi du kan køre den uden træk, dels fordi den bliver så lille - i forhold til sin størrelse - og praktisk, når den er klappet sammen.

Både multiklip og opsamlergod klippekapacitetseparat træklet at opbevareenkel justering af klippehøjde
Hjulene samler græslidt haltende byggekvalitet

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

15. Klippo Champion

Driftssikker og tro tjener, som slår græsset år efter år - med minimal vedligeholdelse

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2900 rpm) Brændstoftank: 0,9 L Klippekapacitet: ca. 700 m² Klippehøjde: 30-60 mm (6 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: Briggs & Stratton 625e Vægt: 29 kg Støjniveau: Meget højt | Målt middelværdi: ca. 77 dB Styrvibrationer: Betydelige (5,1 m/s²) Elstart: Nej Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej

Klippo Champion Benzindrevet plæneklipper

Klippos plæneklippere er kendte for deres holdbarhed, og vores Klippo Champion har nu klaret hele syv sæsoner uden behov for reparation! Champion har Klippos genkendelige røde farve og den giver et robust indtryk.

Bedst i lavt og tørt græs

Benzinmotoren er stabil og har en god ydeevne under normale klippeforhold. Er græsset derimod vådt eller op mod 10 cm højt, kæmper plæneklipperen hårdt, og der opstår hurtigt motorstop, hvis man ikke går meget forsigtigt hen over græsplænen.

Så længe græsset ikke er for langt, gør den gode klippebredde på 48 cm imidlertid, at græsslåningen går ret hurtigt.

Den langtidsholdbare tro tjener

Klippehøjden er glimrende og byder på flere mulige højdeindstillinger, der er lette at skifte imellem.

Styrvibrationerne er ret kraftige, og støjniveauet ligger over gennemsnittet
- selv for en benzinplæneklipper.
Men i praksis har det dog mindre betydning for dig som skubber bagpå. For du bør jo altid bruge høreværn, når du slår græs med en benzinplæneklipper.

Konklusion på test af plæneklipper Klippo Champion

Hvis man først og fremmest er ude efter en langtidsholdbar tro tjener, der kan anvendes år efter år, så er Klippo Champion et interessant alternativ.

Meget god holdbarhedgod klippebredde
Højt støjniveaurelativt kraftige styrvibrationer

16. Stihl RM 248 T

Smart, effektiv, let og brugervenlig benzinplæneklipper op til 1.000 kvadratmeter

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2100 W (ved 2900 rpm) Brændstoftank: 0,8 L Klippekapacitet: 1200 m² Klippehøjde: 25-75 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Briggs & Stratton 550EX OHVRS Vægt: 27 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 68,4 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Stihl RM 248 T Benzindrevet plæneklipper

Stihl RM 248 T er en brugervenlig og robust selvkørende plæneklipper på benzin. Den er - på trods af sit metalchassis - meget let, samtidig med at den med sit træk på hjulene ruller derudaf i højt tempo.
Det giver en effektiv klipning, men du skal selv kunne følge med, for hastigheden på trækker kan ikke tilpasses - det kan kun slås helt fra.

Den lave vægt giver en fordel, fordi du kan slå trækket fra og alligevel have kræfter til at slå græsset, så længe du ikke har en stejl hældning på grunden.

Fordele og ulemper ved vægten

Vægten giver også nogle fordele, når du skal trække, vende eller løfte plæneklipperen ind til opbevaring. Det kan omvendt også være en ulempe, hvis du ikke er opmærksom under brug - chassiset har nemlig tendens til at blive bagtungt og stejle, når græsopsamleren er ved at være fyldt. Derfor er det vigtigt at holde godt fast i håndtaget under græsslåningen.

Opsamleren har ikke vildt meget plads, men er smart i sin konstruktion, for du kan se direkte på indikatoren, når den skal tømmes.

Fint klipperesultat og kraftfuld motor

Stihl RM 248 T har en meget høj ydeevne og efterlader et rigtig flot klipperesultat. Det spiller ingen rolle, om græsset har vokset sig langt - den kan nå at klippe det trods det høje tempo. I forhold til prisen er denne plæneklipper et rigtigt muskelbundt. Desuden er den let at starte, også efter at have stået stille i længere tid.

Byggekvaliteten er okay, selvom vi savner gummibelagte detaljer på blandt andet håndtag. Højdejusteringen er meget praktisk og klares med et enkelt betjeningsgreb.

Konklusion på test af plæneklipper Stihl RM 248 T

RM 248 T er velegnet, hvis du har en have i normal størrelse på omkring 1.000 kvadratmeter og ønsker en benzinplæneklipper, der er let at håndtere og som giver et pænt klipperesultat på kort tid.

Effektiv græsslåningkraftfuld motorflot klipperesultatlet at styrelav vægt
Stejler letstyrebøjlen har ikke gummihåndtag

17. Stihl RMA 2 RPV

Kraftig plæneklipper på batteri med lang klippetid - 1 time pr. batteri

Kraftkilde: Batteri Klippehøjde: 25-85 mm (elektronisk) Klippebredde: 46 cm Vægt: 23 kg Justerbart håndtag: Nej Multiclip: Ja Fremdrift: Ja(2 – 4,5 km/t) Opsamler: Nej

Stihl RMA 2 RPV Batteri

Stihl RMA 2 RPV er en ganske kraftig batteriplæneklipper med god driftstid. Den kan findele græs med normal højde. Grænsen går et sted ved 12 centimeter i højden, men så skal du justere hastigheden og regne med, at batteritiden bruges hurtigere. Hvis du forsøger at holde græsplænen klippet en gang om ugen, er denne plæneklipper godkendt.

Den føles meget let, når man går med den, trods metalchassiset. Det er desuden praktisk med mulighed for at justere hastigheden og det faktum, at der er fremdrift, selv om det er en batteriklipper. Det gør, at du nemt kan klippe f.eks. skråninger.

Støjsvag og let at opbevare

RMA 2 RPV er relativt støjsvag, især hvis du slukker for fremdriften. Håndtaget har godkendt komfort, og maskinen er nem at folde sammen til vinteropbevaring.

Klippehøjdeindstillingen er meget kedelig at håndtere. Den kræver flere justeringspunkter for både forhjulene og baghjulene. Du trykker på akslen, så hjulene placeres korrekt. Det er en utidssvarende løsning, som vi håber, at vi slipper for at se på næste version af denne plæneklipper.

En anden ulempe er, at du ikke kan tilpasse længden på håndtaget individuelt.

Et batteri (plads til to) rækker til 1.500 m²

En klar fordel er derimod, at der er dobbelt batterirum. Plæneklipperen har allerede et batteri med rigtig god driftstid. Vi får en times forbrug med AP 300-batteriet, og det rækker fint til en græsplæne på godt 1.500 kvadratmeter.

Hvis du har to batterier, skifter den automatisk mellem dem, og plæneklipperen klarer så et endnu større areal. Desuden kan batterierne anvendes med andre 36 V-maskiner fra Stihl.

Konklusion på test af plæneklipper på batteri Stihl RMA 2 RPV

Stihl RMA 2 RPV udfører et godkendt klippejob og er ret standard på mange måder. Men prisen sladrer om, at den burde have haft endnu højere ydelse og smartere løsninger.

Det, vi virkelig godt kan lide ved den, er batteritiden og de dobbelte batterirum.

God ydeevnelang driftstidrelativt lydsvag
Meget frustrerende klippehøjdejusteringlidt for standard til prisen

18. AL-KO Silver 468 SP-A Bio

Findeler græsset godt under normale forhold

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2400 W (ved 2850 rpm) Klippekapacitet: 1400 m² Klippehøjde: 30-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Pro Vægt: 26,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 64,8 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej Brugermanual: PDF

AL-KO Silver 468 SP-A Bio Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Silver 468 SP-A Bio er en benzinplæneklipper, der giver et fint klipperesultat – også med klippemetoden bioklip, medmindre græsset er vokset alt for højt.

Hvis du har ladet græsset vokse sig 10-15 centimeter højt, hvilket går hurtigt i højsæsonen, får den svært ved at følge med, og der vil blive efterladt græsbunker rundt på jorden trods bioklip-funktionen. Men under normale forhold kan den uden problemer følge med, og så er den også ret kraftfuld.

Indstilling af klippehøjden er lidt besværlig. Grebet foran er lidt stramt, og bagpå skal du justere ved at trykke med hele hånden. Der findes mere praktiske løsninger, hvor du kun behøver at justere ét sted, og dét synes vi, at plæneklipperen fra AL-KO burde have haft prisen taget i betragtning.

Træk på forhjulene

Silver 468 SP-A Bio er en selvkørende plæneklipper med træk på forhjulene. Det skal blandt andet give en større energibesparelse ved bioklip.

Det fungerer fint, så længe du ikke har en have med mange forhindringer. Ellers bliver forhjulsdrift en ulempe, fordi den trækker dårligere, når du lægger vægt på håndtaget, og fordi du mister træk, når du skal dreje. Desværre er der dårligt mønster på hjulene, hvilket også bidrager til den ret negative oplevelse af fremdriften.

Bioklipper med sideudkast

AL-KO Silver 468 SP-A Bio er som nævnt god til at findele græs – medmindre du sjusker med klipningen i højsæsonen – men du kan også tilslutte et sideudkast. Har du ladet græsset blive højt, kan det være godt at koble det til som en mellemtrin og derefter gå det over igen med bioklip-funktionen. Plæneklipperen er desværre uden opsamler.

Silver 468 SP-A Bio triller let hen over græsplænen i et passende tempo. Den er ikke særlig tung, og så er den nem at bruge og enkel at skille ad til opbevaring for vinteren.

Godkendt ydeevne under normale forhold

Byggekvaliteten er ikke dårlig, men kunne dog godt have været bedre. Plæneklipperen har ganske vist holdt godt, men allerede efter en sæson er den solbleget og har lidt rust på vingemøtrikker og håndtag.

Desuden sidder trækremmen synligt forneden ved klippeaggregatet, så der let kan opstå skader på det, hvis du kører over sten, tykke grene og lignende i haven.

Konklusion på test af plæneklipper AL-KO Silver 468 SP-A Bio

Silver 468 SP-A Bio er velegnet, hvis du har en græsplæne på omkring 1000 til 1500 kvadratmeter uden alt for mange forhindringer. Den triller ret let hen over plænen og har en godkendt ydeevne under normale forhold.

Ret god multiklip-funktionenkel at gå tillet at køre
Besværlig højdeindstillingslingrerdelvis haltende byggekvalitet

19. Honda HRG 466 SKEP

Kraftfuld og let at navigere med, men ikke så innovativ

Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 0,91 L Klippehøjde: 20-74 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: GCV160 Vægt: 32 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 68,2 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L)

Honda HRG 466 SKEP Benzindrevet plæneklipper

Honda HRG 466 SKEP er en kraftfuld benzinplæneklipper med dobbeltklinge, som efterlader et fint klipperesultat, også i vanskeligt terræn.

Multiklip-funktionen betjener du med en drejeknap i stedet for den sædvanlige prop, der er på mange modeller, og det er praktisk både i forhold til betjeningen, og fordi der så ikke er en prop, der risikerer at blive væk.

Plæneklipperen er selvkørende og har træk på baghjulene, så den er nem at styre på kurvede græsplæner og rundt om forhindringer. Har du ikke aktiveret den selvkørende funktion, så er den ret tung at skubbe.

HRG 466 SKEP har en god indstilling af klippehøjden, selvom den også rummer en del svagheder. Dels er det svært at aflæse det valgte klippetrin, fordi der ikke er nogen tal, dels er den forreste arm lidt sløv.

Med tanke på prisen havde vi ellers gerne set en central justering af klippehøjden, der kunne betjenes via et punkt. Men løsningen med to justeringspunkter fungerer alligevel acceptabelt.

Meget kraft, mindre innovation

Honda HRG 466 SKEP har en høj byggekvalitet. Den døjer ikke med generende vibrationer, og trods metalchassiset er den ikke vildt tung - men heller ikke en letvægtsmodel. Vi havde gerne set gummibelagte greb på håndtaget, men selve trækket giver en tilpas modstand, når den trykkes ind.

Græsopsamleren er en stofkurv, hvilket er praktisk til vinteropbevaring, men mindre praktisk at vedligeholde, fordi det er svært at få den ren.

HRG 466 SKEP er let at starte, også når den har stået stille et stykke tid, men startsnoren er lidt hård sammenlignet med en del andre modeller.

Overordnet havde vi forventet mere innovation og gennemtænkte løsninger på en model som denne i premiumklassen. Det er dog en kompetent plæneklipper, der virkelig kan tage fat, men brugervenligheden er ikke helt på niveau i alle aspekter.

HRG 466 SKEP passer derfor bedst til dig, hvis du vil have meget kraft og godt træk.

Let at køre med trækpraktisk multiklip-knapkraftfuld
Trist materialevalg på håndtagetutydelig og lidt træg højdeindstillingstofopsamler svær at rengøre

20. Stihl RMA 2 RT

Batteridrevet plæneklipper med økotilstand og dobbelt batterirum

**Energikilde:**Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: X Ah/36 V Målt batteritid: 10 min/Ah (normaltilstand), 13 min/Ah (økotilstand) Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 500 m² Klippehøjde: 28-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: El Vægt: 23 kg Støjniveau: Lavt (ca. 59,7 dB) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Nej

Stihl RM 2 RT Benzindrevet plæneklipper

Stihl RMA 2 RT er en bioplæneklipper med økotilstand, der gør at den kan holde længere på en velklippet græsplæne. Eller også kan den køre med større styrke, hvis du har sjusket med klipningen og ladet græsset vokse sig langt.

Dobbelt batterirum

Bliver batteriet fladt, kan du hurtigt skifte til et nyt – hvis du altså har købt et ekstra batteri ... og sørget for at lade det op. Da den bruger et 36-voltsbatteri, kan du dele batteri med en række andre produkter fra samme producent.

Forhjulstrækket kombineret med en ret lav vægt gør, at du nemt kan komme til at forskyde balancen med din kropsvægt, så plæneklipperen stejler og glider på græsplænen i stedet for at blive trukket fremad. Det bliver også vanskeligere at dreje, fordi mister drevet eller bliver nødt til at løfte den i bagenden.

Drevet er ellers rigtig godt for en forhjulsdrevet plæneklipper. Den får godt greb på græsplænen uden at beskadige den, så længe du ikke lægger for meget vægt mod håndtaget. Der er heller ikke meget græs, der sætter sig fast i hjulene.

Ydeevnen er god

Plæneklipperen kan klare de specificerede 500 kvadratmeter på én opladning ved græs i normal højde og med trækket slået til. I højt græs får bio klippet svært ved at følge med, og det kan være nødvendigt at klippe to gange. På den anden side har den en god klippebredde.

Mangler central justering af klippehøjden

Stihl RMA 2 RT er som nævnt en ret let plæneklipper. Designet er gennemtænkt og byggekvaliteten høj. Metalchassiset udviser ingen tegn på rust efter sæsonen. Det er meget nemt at klappe plæneklipperen sammen til vinteropbevaring, da håndtaget kan foldes sammen uden brug af værktøj.

Justering af klippehøjden er derimod under al kritik i forhold til prisklassen. Foran kan du justere med et enkelt greb, men bagpå skal du trykke hele hjulakslen ned for at kunne justere niveauet, og derefter skal den ind i en af fire forskellige placeringer.
Det besværlige er, at du skal trykke hjulakslen op eller ned på hver side et klik ad gangen. Det er unødvendigt omstændeligt, især i forhold til hvor enkel justering af klippehøjden plejer at være på Stihls plæneklippere.

Vi mangler også en opsamler og synes, at der burde følge en med til prisen. Græshåndteringen bliver mere alsidig og passer til en større målgruppe, hvis du selv kan vælge mellem bioklip eller opsamler.

Konklusion på test af batteriplæneklipper Stihl RMA 2 RT

Stihl RMA 2 RT er innovativ med det dobbelte batterirum, økotilstanden og den praktiske løsning til vinteropbevaring. Men samtidigt er justeringen af klippehøjde forældet, og græshåndteringen er begrænset.

Den virker overordnet som en ret standard plæneklipper og ikke så premium, som prisen antyder. Dog kan den klippe et næsten dobbelt så stort areal som angivet - hvis du altså slår drevet fra, hvilket afgjort er et stort plus.

Så har du en stor, plan plæne og er på udkig efter en plæneklipper med økotilstand, så er den et rimeligt køb.

Stort klippeareal med drevet slået fradobbelt batterirumrelativt god ydeevne
Besværlig indstilling af klippehøjdeingen opsamler

21. Ryobi RY18LMX40

Kraftig men kort batteritid

Kraftkilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion-kapacitet: 4 Ah 2x18V Målt batteritid: 17,5 min. (1 batteri), 23 min. (dobbelte batterier) Klippehøjde: 25-75 mm (7 trin) Klippebredde: 40 cm Motor: El Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Ja (50 l)

Ryobi RY18LMX40A-0 Batteri

Ryobi RY18LMX40 er en batteridrevet plæneklipper med findeling via en standard stikløsning. Den gør et godt stykke arbejde med hensyn til klippehøjdejusteringen, som kan udføres ved hjælp af et tohåndsgreb – en betydelig bedre løsning end de modeller, der skal justeres flere steder.

Plæneklipperen har ingen fremdrift, men er så tilpas let, at du alligevel kan bevæge dig rundt selv i kuperet terræn, uden at det bliver en tung køreoplevelse.

Derimod er den ikke så ergonomisk. Håndtaget er kun justerbart i to højder, så du skal enten være ret lav eller tilhøre den høje del af befolkningen for at det skal passe.

Desværre meget kort batteritid

Denne plæneklipper ligner ret meget Ryobis OLM-model. Den har gummibelagt håndtag, er nem at klappe sammen og fylder ikke ret meget i sammenklappet tilstand. Der er et håndtag, der gør det nemmere at bære maskinen ind til vinteropbevaring, og da den ikke vejer så meget, bliver det i det hele taget en fleksibel proces.

Plæneklipperens ydeevne er i orden. Men i forhold til hvor kort batteritid den har, burde ydelsen have været højere. Man skal klippe hver uge, for at den kan klare det. Hvis det bliver for højt, arbejder den sig fremad, men så løber batteriet meget hurtigt ud. Vi sætter pris på, at den klarer en græsplæne på maks. 400 kvadratmeter, hvis du klipper regelmæssigt. Det er meget lidt i forhold til prisen på denne batteriplæneklipper.

Der er kun adgang til batteridækslet forfra. Du kan kun åbne det ca. 45 grader, så du skal ligge på knæ foran plæneklipperen for at få batterierne ud. Det er ikke en brugervenlig løsning.

Plæneklipperen leveres også med opsamler. Opsamleren er en kombination af plast og stof, hvor den nederste del er af hård plast, så den kan slæbe på jorden, og den øverste del er af stof, så den fyldes op. Når den er fuld, er der et plastlåg, der glider ned – en slags indikator med advarsel om, at det er tid til at tømme.

Det er nemt at tømme opsamleren, men det er lidt kompliceret at få den på plads igen.

Fornemmelsen af konstruktionen, svarer ikke til prisen. Der er lidt slør i håndtaget, og delene skal tvinges sammen.

Ryobis plæneklipper RY18LMX40 passer til en mindre rækkehus- eller lille villagrund – maks. 400 kvadratmeter, ikke mere. Og du skal klippe regelmæssigt.

Stærk i højt græs (men resulterer i kort klippetid)praktisk vinteropbevaring
Kort batteritidsvingende byggekvalitetikke ergonomisk

Alt om plæneklippere

Plæneklipperen eller græsslåmaskinen, som den jo også kaldes, er et af de vigtigste arbejdsredskaber i haven. Den anvendes til at holde græsset i skak, hvilket den har gjort siden opfindelsen tilbage i 1830'erne.

Der er sket meget siden dengang, og nye varianter som robotplæneklipperen og havetraktoren er siden blevet introduceret. Derfor kaldes de traditionelle plæneklippere også indimellem for "skubbe-plæneklippere" for at skelne mellem de forskellige modeller.

Skubbe-plæneklipperne har enten en rotor eller cylinder til græsslåning. Nogle plæneklippere har faste knive, mens andre har bevægelige knive monteret på en midterdel. Tidligere var det almindeligt med totaktsmotorer, men siden 1960'erne har firetaktsmotoren domineret, og i dag er en firetaktsbenzinmotor fra Briggs & Stratton nok det mest almindelige.

Nu er der imidlertid et nyt, historisk skift undervejs.

Batteriplæneklipperne stiger i antal i takt med, at batterierne bliver bedre, og motorerne dermed kan gøres mere kraftfulde. I dag finder du batteriplæneklippere, der rigeligt kan klare at slå en mellemstor græsplæne et par gange på en enkelt opladning – dog til en højere pris end en tilsvarende benzinmodel.

Der er naturligvis flere grunde til, at batteriplæneklipperen er ved at tage over. Dels slipper du for udstødningsgasser, og det er godt for både miljøet, dig og din have. Dels er den mere støjsvag, og du slipper for at skulle ud og købe benzin og plæneklipperolie.

Derimod skal du selvfølgelig huske at lade batterierne op med jævne mellemrum. Det er også vigtigt, at Lithium-ion-batterier ikke bliver fuldt afladet eller står koldt om vinteren, da de kan tage skade af det.

Forskelle mellem forskellige typer af plæneklippere

Forskellene mellem de forskellige plæneklippere afspejles hovedsageligt i, hvor gode de er til at klippe højt, kraftigt og vådt græs.

Der er betydelige forskelle på, hvor lang tid det tager at klippe et givent areal, hvor meget det koster pr. klipning (udgifter til benzin og olie eller pris pr. opladning i forhold til driftstiden), hvor godt klipperesultatet bliver og ikke mindst hvor brugervenlig plæneklipperen er. Nogle modeller kan for eksempel nemt komme til omkring rabatter, stakitter og træer, mens andre græsslåmaskiner ikke er så gode til det.

Indstilling af klippehøjden og modellens manøvredygtighed, og hvor gode de er til at håndtere ujævnt underlag og hældninger, varierer også fra model til model.

Det er normalt, at græsplænen når at vokse til og blive rigtig høj, mens man er på ferie. Er græsset blevet langt, så kan det afhængigt af græsslåmaskinen være nødvendigt at slå plænen flere gange eller meget langsomt for ikke at blive overbelastet. Man bør ikke klippe græsset med mere end 2-3 cm om dagen, men i praksis er det ikke mange, der har overskud til græsslåning så tit.

Der er også store forskelle i udvalget af funktioner. Nogle plæneklippere findeler græsset, såkaldt multiklip. Andre græsslåmaskiner mangler denne funktion og sender i stedet græsset ud i større stykker på jorden. Dem kan du så vælge at samle i en opsamler, hvis sådan en medfølger, eller sende det ud på græsset igen via sideudkast.

Hvis de afklippede græsstumper er af en større størrelse, kan det være nødvendigt at slå græsset igen for at få reduceret størrelsen af hensyn til naturlig nedbrydning og havens udseende.

Andre funktioner, der kan variere, er, om plæneklipperen er selvkørende, om den har træk på forhjul eller baghjul samt om modellen er fremstillet med variabel hastighed og altså har flere hastigheder, du kan vælge mellem.

Forskellige forbrugere har også forskellig købekraft. For at kunne give købsråd til så mange som muligt, har vi inddelt de testede plæneklippere i tre forskellige prisklasser og udpeget en vinder i hver af følgende prisklasser:

Lavpris: op til 3.000 kr. Mellem: ca. 3.000-4.500 kr. Premium: over 4.500 kr.

Tag udgangspunkt i dine behov og din tegnebog, så finder du en egnet og relevant plæneklipper fra udvalget nedenfor.

Værd at vide om plæneklippere

Forskellige plæneklippertyper

Elektriske plæneklippere med ledning

Fordele:

 • Meget lave energiomkostninger
 • Sparsom og billig vedligeholdelse takket være elmotoren
 • Relativt lavt støjniveau
 • Ingen udstødningsgasser
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

Ulemper:

 • Som regel en mindre kraftfuld motor end benzindrevne plæneklippere
 • Ledningen kan virke besværlig og "i vejen" under græsslåning
 • Ledningen begrænser, hvor langt man kan bevæge sig væk fra et strømudtag
 • Elektriske plæneklippere har ofte en smallere klippebredde end benzindrevne

Batteridrevne elektriske plæneklippere (uden ledning)

Fordele:

 • Relativt lavt støjniveau
 • Ofte let at navigere med
 • Ingen udstødningsgasser
 • Ofte relativt lave energiomkostninger
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

Ulemper:

 • Mindre kraftfuld motor end på benzindrevne plæneklippere
 • Driftstiden er ofte begrænset
 • Opladningstiden kan være lang
 • Har ofte en smallere klippebredde end en benzindrevet plæneklipper
 • Batteriet kan være dyrt at skifte ud, når det er udtjent

Robotplæneklippere

Fordele:

 • Man behøver ikke selv at klippe græsset
 • Meget lave energiomkostninger
 • Oplader som regel sig selv i ladestationen, når batteriet er ved at være fladt
 • Græsplænen bliver normalt meget velplejet og fin, da den klippes lidt, men ofte
 • Kan som regel programmeres til selvstart
 • Kan ofte programmeres til at holde sig under tag i regnvejr
 • Lavt støjniveau

Ulemper:

 • Relativt høj indkøbspris
 • Kan ikke klare alt for højt græs
 • Græsplænen skal være temmelig jævn og må ikke hælde for meget
 • En enkelt klipning tager normalt længere tid end med en traditionel plæneklipper
 • Langvarige og hyppige klipninger kan irritere lydfølsomme naboer, som forstyrres af den lave, men langvarige støj

Læs desuden vores store test af robotplæneklippere for at finde en model, der kan klare din have, så du får en flot grøn og veltrimmet plæne.

Benzinplæneklippere

Benzinplæneklipperen er den traditionelle plæneklipper og er stadigvæk den mest almindelige type af plæneklipper. Selvom de benzindrevne modeller grundlæggende ikke har ændret sig så meget siden 60'erne, er det stadig den bedste type i mange situationer.

Er græsplænen eksempelvis stor med højt græs, kuperet terræn, og er der mange rødder og sten, så er benzinplæneklipperen som regel at foretrække. Det skyldes, at de benzindrevne græsslåmaskiner med deres kraftfulde forbrændingsmotorer stadigvæk er de elektriske plæneklippere overlegne, når det gælder styrke, fart og udholdenhed.

Prisen, man betaler for sådanne kraftfulde maskiner, er dog udstødningsgasser, vibrationer og støj. Benzinplæneklippere er nemlig den plæneklippertype, der larmer mest. Desuden kræver en forbrændingsmotor generelt mere vedligeholdelse end en elektrisk motor på grund af forbrændingsmotorens mange bevægelige dele.

Fordele:

 • Har de kraftigste motorer, der kan klare den hårdeste modstand
 • Kan slå græs længe på en tank

Ulemper:

 • Højt støjniveau
 • Relativt meget vedligeholdelse
 • Relativt dyrt brændstof
 • Usunde og ildelugtende udstødningsgasser
 • Kraftigere styrvibrationer
 • Høj maskinvægt
 • Kan virke kluntede på små arealer og med mange forhindringer

Batteri til plæneklipperen

De fleste plæneklippere, der kører på batteri, bruger i dag såkaldte litiumbatterier (ofte kaldet Li-ion eller litiumionbatterier), som er den samme type batterier, der anvendes i for eksempel bærbare computere og mobiltelefoner.

Litiumbatterier kan lagre rigtig meget energi sammenlignet med traditionelle batterier, og det er derfor, at man i dag kan bruge så energikrævende maskiner som græsslåmaskiner med batteri.

Desværre er litiumbatterier dyre og holder kun til et begrænset antal afladninger. Derefter dør batteriets celler en efter en, og batterikapaciteten forringes gradvist. En batteridrevet plæneklippers litiumbatteri skal derfor udskiftes efter nogle år, hvilket ikke er helt gratis. For at have den bedst mulige driftssikkerhed bør man sørge for at have et ekstrabatteri.

Byggekvalitet

Hvis man betaler flere tusinde kroner for en plæneklipper, bør den også holde længe og kunne anvendes i flere år. En plæneklipper bliver udsat for betydelige kraftpåvirkninger under græsslåningen, hvilket medfører store belastninger. Det er derfor vigtigt, at modellen er konstrueret til at tåle langvarig og omfattende slitage, hvis den skal kunne holde tilstrækkelig længe.

Afhængigt af hvilken type plæneklipper man vælger, så varierer behovet for vedligeholdelse markant. Benzindrevne plæneklippere kræver som regel mest vedligeholdelse. Det skyldes dels, at en forbrændingsmotor i kraft af sine mange bevægelige dele lettere kan gå i stykker end en elmotor, dels da forbrændingsmotoren kan generere mere kraft, og med en større kraft udsættes udstyret også for større belastninger.

Hjul

Plæneklipperen skal have stabile og holdbare hjul, der er nemme at afmontere. Derudover må baghjulene gerne være store, da det gør plæneklipperen lettere at navigere rundt med. Forhjulsdrift er at foretrække frem for baghjulsdrift, da forhjulstrukne plæneklippere er lettere at manøvrere med.

Klippebredde

Klippebredden varierer betydeligt mellem forskellige plæneklippere og ligger som regel mellem 30-55 cm afhængigt af model. Billigere plæneklippere har generelt en mindre klippebredde, mens dyrere plæneklipperes er større.

Jo større klippebredde, desto hurtigere klipper plæneklipperen, da knivenes rækkevidde er længere og dermed dækker et større areal. Jo større klippebredde, desto kraftigere skal plæneklippermotoren være. For jo mere græs der skal slås, desto større bliver modstanden.

Klippehøjde

Plæneklipperes klippehøjde varierer, men ligger ofte over en minimumshøjde på 20 mm og under en maksimumshøjde på 80 mm.

Det er egentlig nok til de flestes behov med en minimumshøjde på 40 mm, da en græsplæne ikke skal være kortere. Det skyldes, at en så kortklippet græsplæne er mere følsom over for både slitage og udtørring og derfor er uegnet for de fleste haveejere. Begrænsninger i klippehøjden er derfor som regel ikke noget problem på en plæneklipper.

De eneste græsplæner, der skal klippes kortere end 40 mm, er såkaldte pynteplæner, der ikke skal betrædes, men bare skal se flotte ud. Disse græsplæner skal – til forskel fra almindelige plæner (som i fagjargon kaldes brugsplæner) – plejes meget varsomt og vandes regelmæssigt og rigeligt.

En meget lav klippehøjde slider desuden mere på klippeaggregatet og øger risikoen for, at klingerne bliver beskadigede af sten, rødder og tilsvarende, især hvis græsplænen ikke er tilstrækkelig jævn.

Støjniveau

En græsslåmaskines støjniveau opleves ofte som mere eller mindre generende af såvel den der slår græs, som af omgivelserne. Foruden ubehag kan støjen fra plæneklipperen være direkte skadelig.

Risikoen for høreskader afhænger dels af, hvor højt lydniveauet er, dels af hvor længe man udsættes for støjen. Arbejdstilsynet anvender enheden "Vedvarende støjbelastning" for deres vejledende værdier.

Generelt kan man sige, at der for de fleste personers vedkommende opstår risiko for høreskader ved ca. 85 dB(A) (decibel, A-vægtet). Følsomheden varierer dog fra person til person, og hvis man er uheldig, kan man få høreskader allerede ved 75-80 dB(A). Det betyder, at man bør bære høreværn under græsslåning. Den eneste undtagelse er ved brug af robotplæneklippere, da deres støj ligger langt under Arbejdstilsynets grænseværdier.

Lydniveauet varierer markant mellem de forskellige typer plæneklippere på markedet. Det er næppe nogen overraskelse, at benzindrevne plæneklippere med forbrændingsmotorer er de mest højlydte med lydniveauer på op mod 100 dB(A). Elektriske plæneklippere medfører med deres elmotorer normalt betydelig mindre støj i nærheden af 90 dB(A).

Mindst larmer robotplæneklipperne med støjniveauer på omkring 60 dB(A), ikke mindst fordi de klipper så ofte, at græsset ikke når at blive langt. Det er vigtigt at bemærke, at decibel-skalaen er logaritmisk, således at støj på 100 dB(A) er 10 gange så kraftigt som støj på 90 dB(A).

Manøvredygtighed

Plæneklipperens manøvredygtighed afgør, hvor let den er at styre. De forskellige plæneklippertyper har temmelig store forskelle, når det gælder deres manøvredygtighed. De mindste og letteste modeller har en tendens til at være mest manøvredygtige, og det er næsten altid de elektriske plæneklippere.

Samtidig er elektriske plæneklippere med ledning koblet direkte til et strømudtag, nøjagtig som en støvsuger. Det medfører uundgåeligt en del besvær, at ledningen hele tiden skal flyttes, så den ikke kommer i vejen. Noget som naturligvis påvirker manøvredygtigheden negativt.

Benzinplæneklippere er derimod relativt tunge og klodsede, hvilket forringer manøvredygtigheden. Netop af den grund er benzindrevne modeller bedre egnede til større græsarealer, da manøvredygtighed er mindre vigtig ved denne form for klipning.

Multiklip

Multiklip betyder, at plæneklipperens knive snitter græsstrået flere gange i forskellige niveauer, så det bliver meget kort og dermed lettere formulder. Denne teknik omtales også som bioklip, multiclip eller mulching og gør det ofte overflødigt at samle græsset op efter slåning af græsset.

Desuden tilbagefører den indbyggede multiklip-funktion både vand og næringsstoffer fra det klippede græs til græsplænen.

Husk, at når man anvender multiklipning, skal man ikke klippe mere end ca. 30 % af græsstråets længde. Desuden bør græsset ikke være for langt, da plæneklipperen i så fald kan få svært ved at findele alt græsset.

Sideudkast

Sideudkast betyder, at plæneklipperen har udblæsning på siden, hvor det afklippede græs kan blæses ud. Sideudkast er primært anvendeligt, når græsset er meget højt, og maskinen ikke kan nå at findele det afklippede græs og sprede det fint rundt på plænen.

Driftssikkerhed

Ligesom med andre maskiner vil man naturligvis gerne have en driftssikker plæneklipper, der altid præsterer og aldrig driller. Samtidig udsættes en plæneklipper for meget store kræfter og presses ofte til grænsen for sin ydeevne.

Det er derfor ikke så mærkeligt, at motorstop under græsslåning er ret almindeligt. Overliggeren skal dog ligge højt for en god plæneklipper, og hvis man følger anvisningerne for brugen, bør den også være driftssikker.

Plæneklipperen skal også være let at starte, og hvis man selv har oplevet en traditionel benzinplæneklipper, der ikke vil starte, ved man, hvor irriterende det kan være. For at mindske risikoen for sådanne situationer, er mange benzindrevne modeller i dag udstyret med elstart – så skal du blot trykke på en knap i stedet for at trække i en snor for at starte motoren.

Opsamler

En opsamler er en boks, der monteres bagpå plæneklipperen for at opsamle det afklippede græs. Opsamleren afmonteres derefter og kan med forhold tømmes i en kompostbeholder, da det giver udmærket muld.

En rummelig græsopsamler har naturligvis den fordel, at man ikke behøver at tømme den så tit. Det kan være praktisk med et vindue i toppen af opsamleren eller en lysindikator, så man ved, hvornår det er tid til at tømme den.

Vibrationer i styret

Vibrerende redskaber som plæneklippere kan forårsage skader i hænder og arme, hvilket skyldes, at nerverne i hænder og arme bliver beskadiget af vibrationerne. Risikoen for skader afhænger af, hvor kraftige vibrationerne er, og hvor længe man bliver udsat for dem.

Der er mange symptomer, men det er almindeligt med snurren, prikken og nedsat eller manglende følelse i fingre, hænder og/eller arme. Skaderne er oftest forbigående, hvis man kun bliver udsat for vibrationer sporadisk, for eksempel i forbindelse med græsslåning en times tid om ugen.

Visse personer er dog mere modtagelige end andre, og hvis man er uheldig, kan selv moderate vibrationer i forholdsvis kort tid give permanente skader. Derfor stræber man naturligvis efter, at plæneklipperens vibrationer skal være så svage som muligt.

Vibrationerne fra en plæneklipper måles som regel ved styret og angives i m/s². For at kunne vurdere, hvornår der kan opstå skader, har Arbejdstilsynet angivet grænseværdier baseret på, hvor længe man bør være udsat for vibrationer, afhængigt af hvor kraftige vibrationerne er. For den laveste risikoklasse er det 8 timer ved vibrationer på 2,5 m/s², 4 timer ved 3,5 m/s² og 2 timer ved 5,0 m/s².

Generelt vibrerer benzinplæneklippere med kraftige forbrændingsmotorer mest, mens eldrevne plæneklippere vibrerer mindre. Hvis man vil undgå vibrationer, er en robotplæneklipper naturligvis det bedste.

Sikkerhed

En plæneklipper ville med sine skarpe knive og kraftige motor være fuldstændig livsfarlig, hvis den ikke var konstrueret sikkert. Heldigvis er moderne græsslåmaskiner sikre, af og til endda så sikre, at overdrevent aktive sikkerhedsfunktioner kan være irriterende. Alle plæneklipperne i vores test lever op til den europæiske standard for maskinsikkerhed.

Den måske vigtigste sikkerhedsfunktion er det såkaldte dødmandsgreb, som indebærer, at man under klipning hele tiden holder et greb på håndtaget inde. Når man slipper håndtaget, slipper man også grebet, og plæneklipperen stopper automatisk.

Robotplæneklippere har en tilsvarende sikkerhedsfunktion, som automatisk slukker for robotplæneklipperen, hvis nogen løfter den op.