1. Bedst i test

Stortest af 27 plæneklippere: Find en favorit til haven

Elina Blom

Opdateret 21. april 2021

Leder du efter en effektiv plæneklipper, der er bedst til prisen? Uanset om du har en lille eller stor græsplæne, så har vi testet et bredt udvalg og fundet vinderne. Hvis en plæneklipper skal være bedst i test, så skal den være velbygget, robust og god til prisen.

Stortest af 27 plæneklippere: Find en favorit til haven

Sådan udførte vi testen

Vi har langtidstestet alle modeller gennem mindst en sæson. Vi har både bedømt klipperesultatet umiddelbart efter klipning og efter en periode med regelmæssig græsslåning.

Alle græsslåmaskinerne er testet på forskellige græsplæner med forskellige græstyper og -længder. Vi slog også græsset ved forskellige fugtighedsgrader.

 • Ydeevne: Vi beregner klippehastighed, kræfter og klippekapacitet ved at klippe en række store, opmålte og flade græsplæner - græshøjden har vi naturligvis også målt.

 • Brugeroplevelse: Vi måler også støjniveau samt kigger på, hvor let plæneklipperen er at bruge. Hvordan trækker den? Kan den køres uden træk - eller bliver den for tung? Kan man klappe plæneklipperen sammen, når sæsonen er slut? Hvilke muligheder for indstilling er der? Er det let at indstille klippehøjden?

 • Konstruktion

Hvilke materialer er plæneklipperen sat sammen af? Hvor stabil opleves konstruktionen? Kan vi se rust efter 1-2 sæsoners brug? Hvordan holder den på længere sigt?

Billede: Vi tester græsklippere gennem flere måneder

Under testresultaterne har vi lavet en komplet sammenfatning af alle de egenskaber, som vi bedømte i vores test af plæneklipperne. Hver egenskab forklares i detaljer, og sammenfatningen fungerer derfor som en praktisk vejledning, som du kan læse forud for køb af en plæneklipper – uanset om du søger en benzin- eller batteridreven maskine.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære plæneklippere. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede plæneklippere på PriceRunner.

1. Stihl RMA 443 PV - BEDSTE PLÆNEKLIPPER

Fænomenal batteriplæneklipper med brugervenlige funktioner

Prisklasse: Mellem Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 2,1 Ah/36 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 420 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 41 cm Vægt: 21 kg Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja (vario 6) Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Stihl RMA 443 PV Batteridrevet plæneklipper

Stihl RMA 443 PV bliver med sin kombination af god klippekapacitet og et gennemtænkt design til en god pris testens bedste akku plæneklipper.

Den kan let stilles væk efter brug, da modellen kan klappes sammen, så den kun er omkring 40-50 centimeter høj. Klippehøjden justeres også let som en leg ved at trykke et håndtag ind med én hånd og trække plæneklipperens chassis op eller ned.

RMA 443 PV passer til både høje og lave personer, fordi du også kan justere højden på håndtaget. Selve håndtaget er af hård plast, og sikkerhedsspærren er indbygget i plasticen, så du får et behageligt greb, når du er ude at slå græsset. Den er let at styre, især på grund af dens lave vægt.

RMA 443 PV har også svage styrvibrationer og håndterer kuperet terræn udmærket. Kappen af hård højkvalitetsplast klarer både krat og almindeligt græs uden at blive mærkbart påvirket.

Effektiv model med god driftstid

Klippebredden må anses som mellemstor. Dette er dog stadigvæk en akku plæneklipper, og med til den type plæneklippere hører en lidt mindre klippebredde. Den store fordel ved batteridrevne modeller er deres effektivitet på mindre og mere uregelmæssige arealer. Benzinplæneklippere passer i kraft af deres større klippebredde bedre til store, åbne arealer.

Stihl RMA 443 PV skiller sig ud ved, at den mangler den vandrette stang forneden, der findes på de fleste plæneklippere.

Det er dog noget, vi sætter pris på, da det giver bedre udsyn helt tæt på plæneklipperen. Skal du for eksempel rundt om en busk, kan du med det samme se, om du nærmer dig en sten eller en anden forhindring. Du får også bedre overblik over selve plæneklipperen.

Den kan klippe de angivne 500 kvadratmeter – også selvom græsset er ret højt og kraftigt. Den kan også klare meget kraftigt græs, selvom det selvfølgelig påvirker batteritiden en del, dog mindre end gennemsnittet. Driftstiden er således stadig god med hård modstand. Desuden er den udstyret med dobbelt batterirum, så når det ene batteri er fladt, er det bare at bytte rundt på dem, så kan du klippe 500 kvadratmeter mere.

Et meget godt køb

Overordnet er det et rigtigt muskelbundt, som Stihl har sendt i handlen, og så byder den samtidig på god driftstid og smarte, brugervenlige løsninger. Det er et meget godt køb, hvis man har en mellemstor, vanskelig græsplæne med f.eks. kuperet terræn og mange forhindringer.

Den giver alle batteriplæneklipperens fordele uden at gå på kompromis med ydeevne eller fremkommelighed.

Brugervenligt designenkel indstilling af klippehøjdehøj ydeevnelang driftstidletkørendeeffektiv slåning
Ret højt lydniveau

Prissammenligning

Sammenlign priser
Savdoktoren Logo

STIHL RMA 443 PV

4.795 kr.
Aagaard maskiner & udlejning Logo

STIHL RMA 443 PV Batteri plæneklipper Ekskl. Batteri og lader

4.799 kr.
Skovhavehuset Logo

Stihl RMA 443 PV Lithium-Ion Pro Serien Plæneklipper - Uden batteri og lader

5.595 kr.

2. Klippo Excellent - BEDSTE PREMIUMVALG

Lige så fremragende som navnet antyder

Prisklasse: Premium Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2,8 kW (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 1 L Klippehøjde: 30-60 mm (6 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: Briggs & Stratton 650EXI Vægt: 29 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 66,1 dB Styrvibrationer: Lave Elstart: Nej Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej

Klippo Excellent Benzindrevet plæneklipper

Klippo Excellent er en virkelig god plæneklipper. Den giver, på papiret, ikke større væsen af sig. Den ser faktisk lidt umoderne og kedelig ud. For eksempel er den uden træk på hjulene, hvilket umiddelbart rejser et spørgsmål i denne prisklasse.

Når du først kommer i gang, indser du hurtigt, hvor gennemtænkt og velfungerende plæneklipperen er. Den ruller ekstremt let hen over græsset og er næsten lige så let at køre som en selvkørende græsslåmaskine.

Har du en grund med hældning, er det selvfølgelig noget andet. Men på relativt flade til lethældende græsplæner, mærker man slet ingen forskel.

Kraftfuld og god til at findele græsset

Samtidig er ydeevnen vild. Højt vådt græs, ukrudt og lignende er ikke noget problem. Dette kan de fleste benzinplæneklippere ganske vist klare i dag. Den store forskel ses, når man øger tempoet.

Mange modeller efterlader ofte totter på græsplænen ved et højere tempo, fordi de ikke kan følge med. Det problem har Klippo Excellent ikke. Vi prøvede endda at løbe med plæneklipperen, og den kunne alligevel nå at findele det afklippede græs.

Klippo Excellent har også en smart funktion, så du kan vinkle håndtaget sidelæns. På den måde kan du nemt klippe tæt på hække og buske, uden selv at skulle gå ind i dem. Du får god kontrol over plæneklipperen.

Byggekvaliteten er gedigen og stabil. Den har for eksempel en svejset krog til træksnoren. Hjulene er ikke af hård plast, men hårdere gummi. På gummibelagte hjul kan der af og til samles en del græs, men disse hjul har en konstruktion, der hjælper med at holde dem rene.

Lidt tung, men ellers gennemtænkt

Excellent har ikke mange svagheder, men det skal nævnes, at højdeindstillingen er lidt træg. Du justerer den med en stang, hvilket er praktisk nok, men fordi maskinen er ret tung, skal du lægge mange kræfter i.

Du er næsten nødt til at løfte plæneklipperen lidt med den anden hånd imens. Vægten gør den også lidt besværlig at løfte ind i skuret. Derimod er den nem at klappe sammen og opbevare.

Excellent er uden opsamler og sideudkast, men det er næsten ikke nødvendigt, fordi den er så effektiv til at findele græsset. Klippo Excellent er velegnet, hvis du vil have en gennemtænkt og driftssikker græsslåmaskine på benzin til store arealer, hvor en batteriplæneklipper i situationen ikke er nok.

Den er effektiv og efterlader et udmærket klipperesultat, uanset hvor hurtigt du kører med den. Har du en grund med meget stejle hældninger, bør du vælge en anden model, men bortset fra det er den et virkelig godt køb.

Meget høj ydeevne og byggekvalitetgennemtænkt konstruktionmeget let at kørehåndtag kan vinkles
Tung højdeindstillingintet drev

3. AL-KO EnergyFlex 3.85 Li - BEDSTE LAVPRISVALG PLÆNEKLIPPER

Brugervenlig og ergonomisk på mindre arealer

Prisklasse: Lavpris Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 4 Ah/40 V Opladningstid: ca. 90 minutter Målt batterilevetid: 8,75 min/Ah Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 300 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 37 cm Vægt: 17 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi: 59,6 dB Styrvibrationer: Lave Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (45 L) Brugermanual: PDF

AL-KO 3.85 Li Batteridrevet plæneklipper

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li er en meget let og relativt kraftfuld plæneklipper på batteri. Håndtagene er belagt med skumgummi for at give det bedst mulige greb under græsslåning, og så har plæneklipperen med sit plastskjold en lav vægt.

Den har også et justerbart håndtag med to forskellige indstillinger, så den passer til både høje som lave brugere. Kombineret med den lave vægt gør det EnergyFlex 3.85 Li til en brugervenlig og ergonomisk plæneklipper til en bred målgruppe.

Høj ydeevne til lavpris

Samtidig er ydeevnen høj for en så billig græsslåmaskine. Klipper du en gang om ugen i højsæsonen, har EnergyFlex 3.85 Li ingen problemer med at følge med. Men hvis du sjusker lidt og lader græsset vokse op til 10 centimeter, kan den efterlade små øer, som du bliver nødt til at køre over en ekstra gang.

Da plæneklipperen er uden klippemetoden multiklip til at findele og sprede det afklippede græs på jorden, går græsopsamlingsboksen hen og bliver ekstra vigtig. Græsopsamleren er af plast i top og bund med stof imellem, så den er let at opbevare, men samtidig også lidt svær at få helt ren.

En anden ulempe er, at der sætter sig en del græs fast i hjulene – på trods af et meget begrænset mønster. Det bliver nødvendigt at rengøre hjulene med jævne mellemrum. Der bliver med andre ord en del vedligeholdelse.

Egnet til den lille have og mindre arealer

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li har en konstruktion af relativt tynd plast, der ikke virker eksklusiv. Batteriholderen virker også lidt skrøbelig. Batteriet er med ladeindikator, men du skal bøje dig ned og kigge gennem en åbning for at se indikatoren.

Justering af klippehøjden foregår problemfrit. Du regulerer den med et enkelt greb, som nemt flyttes mellem de forskellige valgmuligheder. Desværre er skalaen lidt utydelig. Du kan se tallene, men det er svært at se, hvilket klippetrin grebet står på. Du kan se top- og bundindstilling, men derimellem er det lidt gnidret.

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li er en fleksibel batteriplæneklipper, der klarer sig bedst på mindre arealer. Det gør ikke noget, hvis græsplænen er snoet og har mange forhindringer, fordi den er så nem at styre. Desuden er den meget let at justere og behagelig at holde i takket være skumgummigrebet.

Lækre håndtagpraktisk indstilling af klippehøjdejustering af styrhøjde meget let at styre
Meget græs sætter sig fastlidt svag konstruktionutydelig indstilling af klippehøjden

4. AL-KO Comfort 51.0 SP-A - BEDSTE MELLEMVALG PLÆNEKLIPPER

Let at justere og kraftfuld til større haver

Prisklasse: Mellem Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2100 W (ved 2850 rpm) Klippekapacitet: 1800 m² Klippehøjde: 30-80 mm (7 trin) Klippebredde: 51 cm Motor: AL-KO Pro Motor Vægt: 35 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 69,9 dB Styrvibrationer: Kraftige Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (70 L) Brugermanual: PDF

AL-KO Comfort 51.0 SP-A Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Comfort 51.0 SP-A er en brugervenlig og ret effektiv benzinplæneklipper. Højdeindstillingen foregår blandt andet problemfrit.

Du har hele syv forskellige klippetrin at vælge mellem, og de er nemme at justere med et enkelt greb. Desværre er du nødt til at bøje dig ned for at se den valgte højdeindstilling, da tallene er placeret lidt besværligt.

En anden praktisk funktion er krogen til startsnoren, som du kan fastgøre et stykke oppe, så du slipper for at bøje dig ned, når du skal starte græsslåmaskinen.

Meget kraftfuld i sin prisklasse

Comfort 51.0 SP-A har et 3-i-1 klippesystem, så det er en plæneklipper med både sideudkast, multiklip og græsopsamler – det giver dig mulighed for at vælge den løsning, der passer bedst til din græsplæne. Opsamleren er produceret i hård plast, så den er nem at rengøre med en højtryksrenser.

Plæneklipperen med sin klippebredde på 51 cm er meget kraftfuld i forhold til prisklassen og kan klare både højt og vådt græs. I rigtig højt græs kan vi høre på AL-KO motoren, at den må arbejde hårdere, men den klarer det stadig uden problemer.

Den har imidlertid ret kraftige vibrationer og et lidt langsomt træk. Vi havde gerne set, at modellen bød på variabel hastighed, så hastigheden kunne indstilles i flere trin – gerne med muligheden for en hurtigere hastighed.

Lidt haltende byggekvalitet, men nem at køre

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har som nævnt en delvis ret gennemtænkt konstruktion, men byggekvaliteten halter lidt. Allerede efter et par ugers brug hænger nålen, så benzinen løber direkte ud efter tankning.

Derudover betyder de ret kraftige vibrationer, at vingemøtrikkerne og krogen til startsnoren går løs og falder af efter et stykke tid. Du er nødt til at gå og stramme dem af og til.

At trækremmen desuden er placeret synligt ved siden af kniven virker dumt, fordi den med tiden får en hel del tæsk. Derimod har vi ikke oplevet rust eller nogen andre svigtende funktioner efter en sæson.

Baghjulsdriften gør plæneklipperen nem at køre, også i haver med mange forhindringer. Og så får du desuden et godt greb med hjulene.

Selvom modellen fra AL-KO er ret tung, så er den nem at vende på små arealer. Vi synes dog, at græsslåmaskinen er unødvendigt lang - hjulene lægger en del til. Dette er selvfølgelig upraktisk ved vinteropbevaring. På den anden side er den nem at klappe sammen og løfte væk.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A er velegnet, hvis du har en have på omkring 2.000 kvadratmeter og vil slå græsplænen i et mageligt tempo, men samtidig med en stor klippebredde.

Praktisk højdeindstillinglet at styremange funktionerhøj ydeevne
Haltende byggekvalitetbelastende vibrationer

5. Greenworks G40LM41

Vild plæneklipper til mindre haver

Prisklasse: Mellem (inkl. batteri og oplader, ekskl.: Lavpris) Energikilde: Batteri Klippehøjde: 25-80 mm (5 trin) Klippebredde: 41 cm Motor: Briggs & Stratton Vægt: 18 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ikke selvkørende Opsamler: 50 L

Greenworks G40LM41 Batteridrevet plæneklipper

Greenworks G40LM41 er en kompakt og praktisk plæneklipper. Den er ikke udstyret med drev, men det behøver du på den anden side ikke, da den alligevel er så let at manøvrere og skubbe fremad i haven. Det gælder også på lettere hældninger og lignende takket være en vægt på kun 18 kilo.

Den børsteløse motor er stærk i forhold til prisen. 20 centimeter højt, tætvoksende græs er eksempelvis ikke noget problem. Er græsset højere end det, kan man høre, at motoren knokler, men den tygger sig alligevel igennem det.

Klipperesultatet er meget godt. Så længe du går i normalt tempo, kan den nå at mulche/bioklippe eller opsamle det afklippede græns i opsamleren.

Kan klippe ret længe

Trods den relativt lave pris og den høje ydeevne leverer G40LM41 en god driftstid. Vi kan klippe græs i normal højde i cirka 46 minutter med et batteri på 4 amperetimer. Har du andre redskaber fra samme producent med samme spænding, så kan de også dele batteri.

Byggekvaliteten føles god. Plæneklipperen har plasticchassis, men tykkelsen er kraftig, og der er skumgummi på grebet, hvilket gør det komfortabelt at holde om.

Vi hælder til at synes, at bøjleløsningen er lige billig nok. Hos konkurrenterne er bøjlen ofte gemt i håndtaget, så man slipper for, at den er trykket mod fingrene. Men det er en petitesse i det overordnede billede, fordi prisen på denne batteriplæneklipper alligevel er ret lav.

God højdejustering

Du kan højdejustere plæneklipperen til forskellige familiemedlemmer, og der er flere indstillinger. Det er også nemt at indstille klippehøjden. Du trykker på en knap og trækker chassiset op eller ned.

Greenworks G40LM41 er velegnet, hvis du er ude efter en billig batteriplæneklipper med lang driftstid og god ydeevne. Den er ikke noget kraftmonster, og klippebredden er ret smal, men den gør et rigtig godt stykke arbejde med tanke på, hvad den koster. Hvis du køber denne maskine, har du formentlig en lille eller mellemstor græsplæne og eventuelt andet værktøj og maskiner fra samme producent, så du kan dele batteriet.

Ret stærk motorgod driftstidpraktiskklippehøjden let at justere
Ubekvem bøjle i håndtaget

6. Ryobi OLM1841H

Let at justere med interessant batteriløsning, der passer til mange mindre haver

Prisklasse: Mellem Energikilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Målt batteritid: 10 min/Ah (dog med dobbelt 18 V-batteri) Klippehøjde: 20-70 mm (5 trin) Klippebredde: 40 cm Motor: El Vægt: 22 kg Støjniveau: Lavt (ca. 62,2 dB) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja **Opsamler:**Ja (50 l)

Ryobi OLM1841H Batteridrevet plæneklipper

Ryobi OLM1841H er en interessant plæneklipper på den måde, at den har to 18-voltsbatterier. Batterierne er serieforbundet og giver dermed en spænding på 36 volt. Fordelen ved denne konstruktion er, at du, hvis du har 18 volts Ryobimaskiner derhjemme, også kan bruge batterierne til plæneklipperen. Det er rigtig praktisk, fordi der er så stort udvalg af værktøj i 18-voltsklassen. Eftersom batterier er dyre, er der mange penge at spare her, hvis du holder dig til Ryobi.

En ulempe ved løsningen er, at den kræver en vis forudseenhed, hvis begge batterier skal i samme oplader. Plæneklipperen virker nemlig ikke, hvis ikke der er kraft på begge batterier.

Desværre har OLM1841H ikke noget drev og egner sig derfor ikke til grunde med kraftige hældninger. Men da plæneklipperen er ret let er det ikke noget problem at bruge den på en plan grund eller ved lette hældninger.

Mange funktioner

Ryobi OLM1841H virker lidt skrøbelig i konstruktionen på den måde, at den føles tyndere og mindre stabil end mange andre batteriplæneklippere med plasticchassis. Men i sæsonen oplever vi ingen problemer med skader eller lignende. Da den ikke har noget drev, er der også færre ting, som kan gå i stykker. Plæneklipperen har et behageligt greb på håndtaget og er let at justere. Du vinteropbevarer den nemt ved at klappe håndtaget sammen.

Justering af klippehøjden foregår problemfrit. Den er godt placeret, og det er nok at justere den et enkelt sted med et strot greb. Du har fem stillinger at vælge imellem.

Der medfølger opsamler, og desuden har plæneklipperen mulching. Det giver dig stor variation i anvendelsesområder, fordi du kan samle det afklippede græs op, når græsset har vokset sig højere, end mulchingen kan klare. OLM1841H's ydeevne er standard til prisen. Så længe du sørger for at klippe græsset en gang om ugen i højsæsonen, kan den mulche i passende tempo. Men lader du græsset gro, efterlader plæneklipperen græsbunker i mulchingtilstand, og så er opsamleren et bedre valg.

Ryobi OLM1841H passer bedst, hvis du har en lille til mellemstor – og relativt plan – græsplæne og allerede har flere 18-volts Ryobiprodukter derhjemme. Hvis du har det, er den et rigtig godt køb, især fordi prisen bliver lav, hvis du har batterier og oplader i forvejen.

Funktionsrigkompatibel med 18-voltsbatterierstøjsvag god klippebredde
Potentielt tidskrævende opladningintet drev

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

7. Honda HRX 476 C1 VYEH

Kraftfuld, innovativ og brugervenlig

Prisklasse: Premium Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 0,93 L Klippehøjde: 25-76 mm (7 trin) Klippebredde: 47 cm Motor: GCV160 Vægt: 42 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 63,9 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (69 L) Brugermanual: PDF

Honda HRX 476 HY Benzindrevet plæneklipper

Honda HRX 476 C1 VYEH er en ret kompakt premium-plæneklipper med masser af kræfter under motorhjelmen og et brugervenligt, funktionsrigt design.

Benzinplæneklipperen er med variabel hastighed, som du indstiller ved hjælp af betjeningsgreb, der er nemme at nå med både venstre og højre hånd. Derudover kan du justere placeringen af dem. Du kan også hæve og sænke hele håndtaget i tre forskellige trin ved hjælp af en vingemøtrik. Det er i høj grad brugervenligt.

En anden interessant funktion er, at du kan have Honda-motoren kørende, uden at klippeaggregatet roterer. Det gør det lettere at flytte plæneklipperen fra et sted til et andet og uden risiko for, at knivene bliver beskadigede - eller at modellen for den sags skyld beskadiger andet.

Uden træk så er HRX 476 meget tung, selvom den har et plastchassis. Det gør også, at det er hårdt arbejde at indstille klippehøjden. Men selve løsningen til indstilling af klippehøjden er nu praktisk. Du trykker en knap ind og trækker derefter op eller ned, afhængigt af den ønskede højde. Klippetrinnene er tydeligt markerede.

Kraft og innovation

Honda plæneklipperen her er en meget kraftfuld plæneklipper. Den kan klare almindelige forhold, og med klippesystemet multiklip (også kaldet bioklip) sørger den desuden for at findele det afklippede græs og sprede det på plænen som naturlig plænegødning. Det formår den også ved høj hastighed på langt græs uden at efterlade græsafklippet i bunker.

Under modellen finder vi en dobbeltkniv, som sikkert er årsagen til, at maskinen arbejder så effektivt. Knivene sidder dog ikke i en typisk korsform, men en lille smule forskudt. Det er uklart, hvorfor producenten har valgt dette design, men klipperesultatet bliver unægtelig fint.

Du skifter mellem bioklip og græsopsamleren ved hjælp af en indbygget drejeknap. Det er en betydelig bedre løsning end de propper, som mange producenter inkluderer, da de nemt bliver væk. Opsamleren består af delvist stofmateriale og delvist hård plast. Det gør den desværre lidt vanskelig at rengøre.

Nem at styre og et godt køb

Den benzindrevne HRX 476 C1 VYEH fra Honda er baghjulstrukket. Med tanke på vægten er det en god idé, fordi den alligevel er nem at styre rundt om forhindringer og lignende. De fire dæk har et godt mønster og opnår et godt greb uden at beskadige plænen.

Overordnet er plæneklipperen en praktisk, brugervenlig og kraftfuld model i premiumklassen. Har du råd, er den altså et godt køb – særligt hvis du har en stor have og gerne vil slippe for at slå græsplænen alt for tit.

Trinløs hastighedsindstillingpraktisk højdeindstillingmeget kraftfuldlet at kørestøjsvag
Tungstofopsamler lidt svær at få helt ren

8. Bosch Rotak 43 Li

Storsælgende batteri-plæneklipper med imponerende ydeevne

Prisklasse: Mellem Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 2,6 Ah/36 V Opladningstid: ca. 60 min (80 % opladet efter ca. 30 min) Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 600 m² Klippehøjde: 20-70 mm (6 trin) Klippebredde: 43 cm Vægt: 14 kg Støjniveau: Meget højt | Målt middelværdi: ca. 86 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (50 L) Brugermanual: PDF

Bosch Rotak 43 Li Batteridrevet plæneklipper

Batteridrevne plæneklippere er mere populære end nogensinde før, og Bosch Rotak 43 Li er den model, der bidrager mest til succesen.

Klippebredden er meget stor for en græsslåmaskine, der kører på batteri, men det er den kraftfulde motor, der imponerer os mest. Rotak 43 Li hæver nemlig overliggeren for, hvad man kan forvente af en batteridrevet model.

Den tygger sig helt enkelt igennem alt det, man kan forlange, og mere til. Den kan klare både fugtigt, kraftigt og langt græs, og endda større ukrudtsplanter som skvalderkål og vild kørvel.

Samtidig er støjniveauet og maskinvægten i den lave ende, og plæneklipperen kan nemt bæres af alle voksne i familien. Det betyder, at Rotak 43 Li er rigtig praktisk ved kanter og under buske, ligesom det overflødiggør træk på hjulene.

Derudover kan styrrammen foldes sammen, så den kræver mindre opbevaringsplads om vinteren.

Et rigtig kraftfuldt energibundt

Bosch inkluderer to batterier og en lynoplader ved levering, hvilket i praksis næsten tredobler driftstiden sammenlignet med ét batteri. Dette gør Rotak 43 Li til en udmærket plæneklipper til små og middelstore haver.

Hvis man derimod har en større græsplæne med store, åbne områder, så passer en plæneklipper med større klippebredde og kraftigere batteri formentlig bedre. Alternativt en benzindrevet græsslåmaskine. Hvis du desuden har en grund med hældning, så bør du vælge en model med træk på hjulene, hvilket Rotak 43 Li savner.

Forudsat at du har en passende have til Rotak, så giver den et meget fint klipperesultat – et af de bedste vi har set. Den samler også græsset på en god måde, har behagelige og lidt frække rallyhåndtag, tydelig højdeindstilling og en praktisk størrelse.

Rotak 43 Li er et rigtigt energibundt og er en af de bedste batteri-plæneklippere på markedet til mindre græsplæner.

Relativt stor klippebreddekraftfuldlet og fleksibelingen udstødning ekstra batteri medfølger
Smal klippebredde til store græsplæner

9. Greenworks GD40LM46SP

Stærk plæneklipper med god klippetid

Prisklasse: Premium (inkl. batteri og oplader, ekskl.: Mellem) Energikilde: Batteri Klippehøjde: 25-80 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Briggs & Stratton Vægt: 29 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: Ja Opsamler: 55 L

Greenworks GD40LM46SP Batteridrevet plæneklipper

Greenworks GD40LM46SP er en batteridrevet plæneklipper med dobbelt batterirum. Du kan dog kun bruge et batteri ad gangen, rum nummer to er kun til opbevaring, og du må selv skifte dem ud.

Det er en kraftfuld plæneklipper, men ikke for kraftfuld: Et batteri på 2 amperetimer holder i cirka 17 minutter under normale forhold, og med et på 4 amperetimer kan du nemt fordoble det tal – det burde være tilstrækkeligt til både små og mellemstore græsplæner.

Under vanskelige forhold kommer du selvfølgelig til at trække lidt fra tiden. Vi klipper for eksempel enggræs på 30 centimeter, hvilket den klarer uden at brokke sig, men det forkorter driftstiden med et par minutter. Klipper du regelmæssigt, er driftstiden dog helt i orden til prisen.

Flere valgmuligheder

GD40LM46SP har flere smarte fordele. Den er eksempelvis selvkørende, hvilket ikke er en selvfølge i batterisegmentet. Du justerer hastigheden nemt og hurtigt med en stang. Derudover har plæneklipperen både mulching, sideudkast og opsamler.

Uanset tilstanden giver den et fint klipperesultat, bare du tilpasser hastigheden efter græsplænens stand. Har du meget højt græs, må du sætte hastigheden ned, hvis den skal nå at samle op eller mulche ordentligt.

Du justerer klippehøjden med en stang, derefter løfter du chassiset for at hæve niveauet eller trykker det ned for at sænke – en praktisk løsning som dog er lidt tung, når det går opad, fordi plæneklipperens chassis er af metal. Metalchassiset gør også, at plæneklipperen ikke ligefrem er en letvægter og er lidt tung at køre uden drevet aktiveret.

Gode indstillingsmuligheder

Hvis du vil kunne indstille plæneklipperen til forskellige brugere, er der en værktøjsløs løsning, hvor du kan indstille længden på håndtaget i tre trin. Det er godt.

Selve håndtaget er en klassisk variant med stålbøjle, hvor man desværre ikke gemmer bøjlen væk under drift. Den hviler i hånden imens. Med tanke på prisen kunne løsningen godt have været mere raffineret. Men bortset fra det, så er det en velbygget og gennemtænkt konstruktion i høj kvalitet.

Greenworks GD40LM46SP er velegnet, hvis du har en græsplæne på omkring 600 kvadratmeter og vil have en selvkørende plæneklipper med god ydeevne. Det er en fordel, hvis du i forvejen har andet værktøj og maskiner fra samme producent eller har planer om at satse på mærket, så du kan dele batteri mellem enhederne.

God ydeevneret lang klippetidpraktisk højdejustering
Kan ikke selv skifte mellem batterirummeneret tung

10. Stiga Multiclip 50 SX DAE

En kraftkarl med imponerende drev

Prisklasse: Premium (inkl. batteri og oplader) Kraftkilde: Batteri Klippehøjde: 31-75 mm (5 trin, centraliseret) Klippebredde: 48 cm Anbefalet areal: 850 m2 Målt lydniveau: 74,5 dB Vægt: 33 kg Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Fremdrift: 2,5-5 km/h Andet: OLED-display, mulching, dobbelt 4 Ah-batteri

Stiga Multiclip 50 SX DAE Batteridrevet plæneklipper

Stiga Multiclip 50 SX DAE er en kraftfuld og ret brugervenlig plæneklipper med masser af elektronik indbygget. Den startes nemt med et tryk på en gummieret knap, hvorefter displayet lyser op og viser, hvor du skal placere hænderne for at starte og stoppe. Når du placerer hænderne, kan du se, hvor meget batteri, der er tilbage.

Der sidder en rulleknap, som du ruller for at justere hastigheden, og dette vises også på displayet.

Multiclip 50 SX DAE kommer med to 48-voltsbatterier. De er udstyret med håndtag, så de er nemme at tage ud og bære væk. En enkel men brugervenlig detalje. Batterierne passar også til andre 48-voltsmaskiner fra Stiga.

Klippebredden på 48 centimeter er helt i orden. Det, der imponerer, er klippebredden sammen med det faktum, at den er batteridrevet og samtidig er fantastisk stærk. Selvom vi lader græsset gro i 2-3 uger, og det er lige over 20 centimeter, kan man næsten ikke høre, at motoren arbejder. Plæneklipperen tygger videre som normalt. Klipperesultatet er også kanongodt.

Med tiden opstår der dog problemer med drevet. Vi får en erstatningsmaskine, men det samme problem opstår på den. Klipningen bliver sløvere, motorbremsen reagerer ikke med det samme, og hele klipperen er lidt træg at få i gang. Det virker som en fejl i elektronikken. At to testeksemplarer får problemer allerede efter nogle måneders brug, stiller visse spørgsmålstegn ved byggekvaliteten.

Godt drev fremad

Batteritiden er rigtig god på Multiclip 50 SX DAE. Klipper du græsset en gang om ugen, kan du klippe cirka 45 minutter på et batteri. Vi prøver også at køre den med to batterier i 15 centimeter højt græs – altså ret hårde forhold – og der får vi en klippetid på 60 minutter. Det er rigtig godt.

Batterierne lades helt op igen på cirka 80 minutter, hvilket også er et plus.

Så længe drevet fungerer på vores testeksemplar, er fremdriften rigtig god. Den klarede endda en grøft med 50 centimeter højt græs uden at brokke sig. En fordel er, at du kan køre den med drevet uden klippemotoren tændt, eksempelvis når den skal køres ind til vinteropbevaring eller transporteres til et sideareal.

Uden drev er 50 SX DAE ret tung at skubbe. Den er også tung at bakke.

Klippehøjdejusteringen har fem trin og er ret let at indstille. Et andet plus er, at plæneklipperen har et bærehåndtag, så du nemt kan løfte den ind til opbevaring. Endvidere har den også både øko-tilstand og en løsning, som holder baghjulene fri fra afklippet græs.

Stiga Multiclip 50 SX DAE er overordnet en meget kompetent plæneklipper, især på plane, åbne arealer, hvor du ikke hele tiden skal bakke den ud af blindgyder og lignende. Problemet er primært, at vi har haft to testeksemplarer, og på dem begge er dele gået i stykker allerede efter nogle måneder. Derfor stiller vi spørgsmål ved byggekvaliteten. Havde det ikke været for dette og det tunge drev, havde denne model været helt oppe at snuse til testvinderen.

Vildt ydeevnegode terrænegenskaberstærkt drevholder hjulene fri for græsmodernebrugervenligt design
Meget tung uden drevbyggekvaliteten lader en del tilbage at ønske

11. AL-KO Silver 460 BR-A Bio

Selvkørende plæneklipper til konkurrencedygtig pris og med store hjul til terræn

Prisklasse: Lavpris Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2100 W Brændstoftank: 1 L Klippekapacitet: 1400 m² Klippehøjde: 30-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: AL-KO Pro 140 Quick Start Vægt: 31 kg Elstart: Nej Selvkørende: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej Brugermanual: PDF

AL-KO Silver 460 BR-A Bio Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Silver 460 BR-A Bio er en benzinplæneklipper, der leverer masser af kraft og høj byggekvalitet til en lav pris.

Plæneklipperen er selvkørende med træk på forhjulene, hvilket gør græsslåningen hurtigere og knap så anstrengende.

Karakteristisk for prisklassen har den kun én hastighed. Denne er dog ret velafbalanceret med tanke på, at motoren også skal kunne klippe højere græs uden at blive overbelastet og risikere et motorstop.

Plæneklipperen er uden opsamler, men har både bioklip og sideudkast, som du nemt kan omstille græsslåmaskinen til for at gøre det lettere at klippe højt græs.

Gode terrænegenskaber i lavprisklassen

Fremdriften regulerer du nemt via en styrebøjle, som dog ikke er gummibelagt. Noget som desværre stadig er standarden i denne prisklasse. Gummihåndtag havde ellers været ønskværdigt for at mindske risikoen for at få fingrene i klemme.

En moderat maskinvægt kombineret med forhjulstræk og store hjul giver dog Silver 460 BR-A gode terrænegenskaber. Klippehøjden indstilles problemfrit med et greb, hvilket både sparer tid og skåner ryggen.

Konkurrencedygtig priskraftfuld motorselvkørende
Styrebøjlen mangler gummihåndtag

12. Stiga Multiclip 50 S AE

Meget udholdende og stærk

Prisklasse: Premium Energikilde: Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: 5 Ah/80 V Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 700 m² Klippehøjde: 31-75 mm (5 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: El Vægt: 30 kg Støjniveau: Meget lavt (ca. 55,8 dB) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Nej

Stiga Multiclip 50 S AE Batteridrevet plæneklipper

Stiga Multiclip 50 S AE er en meget udholdende batteriplæneklipper, der kan håndtere store græsplæner. Den klipper uden problemer et betydeligt større areal end de 700 lovede kvadratmeter. Vores testgræsplæne på 2.000 kvadratmeter klarer den uden problemer på en enkelt opladning, og det er i middelsvært terræn uden drev.

Har du derimod drev slået til og klipper på en lettere hældning i omtrent lige så vanskeligt terræn, kan den i stedet klare cirka 1.500 kvadratmeter. Det er dog stadig et anseligt areal for en batteriplæneklipper.

Hvad angår styrken, holder den et meget højt niveau. Højt, fugtigt græs er slet ikke noget problem. Det er en multiclipmaskine, så der medfølger ingen opsamler. I stedet findeler den græsset, og det klarer den fremragende.

Desværre er 50 S AE lidt hårdt at bakke af at være en batterimodel – det skyldes vægten kombineret med modstanden. Men mønsteret på hjulene er godt og giver et godt greb uden at skade græsplænen.

Konstruktionen har både fordele og ulemper Stiga Multiclip 50 S AE har en ret enkel, men tung konstruktion. Desværre skal klippehøjden justeres to forskellige steder, hvilket er lidt dårligt med tanke på at det er en premiummaskine. Men når du først har fundet en passende indstilling af klippehøjden, går den som et klokkeværk.

Lydniveauet er meget lavt, og det er en af de mest stille plæneklippere, vi har testet.

50 S AE holder desværre ikke farven særlig godt over flere sæsoner. Både de røde håndtag og det gule plasticchassis er lysnet. Plæneklipperen har derimod ingen tegn på rust.

Overordnet kan man godt mærke, at dette er en premiummaskine – selvom der visse steder er mulighed for forbedringer. Dens styrke er kombinationen af høj ydeevne og lang udholdenhed.

Stiga Multiclip 50 S AE er velegnet, hvis du har en stor have og ikke vil klippe den mere end højst en gang om ugen i højsæsonen. Den kan klare hårdt terræn, selvom den er batteridrevet og har en stor klippebredde, og har du et meget stort, plant areal, kan du slå drevet fra for at forlænge batteritiden.

Meget udholdendehøj ydeevnestøjsvageffektiv mulching
Besværlig indstilling af klippehøjdemister farve, tung

13. AL-KO Solo 5278 VS

Meget høj ydeevne og fin byggekvalitet

Prisklasse: Premium Energikilde: Benzin Motoreffekt: 3200 W (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 1 L Klippehøjde: 30-85 mm (7 trin) Klippebredde: 51 cm Motor: Briggs & Stratton 875 EXi Vægt: 42,6 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 69,7 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (70 L) Brugermanual: PDF

AL-KO 5278 VS Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Solo 5278 VS er en ret brugervenlig benzinplæneklipper med en meget høj ydeevne.

Selv ved den højeste hastighed under vanskelige forhold, hvor vi har ladet græsset gro 1-2 uger i højsæsonen, kan plæneklipperen med sin klippebredde på 51 cm nå at klippe og findele det afklippede græs. Trækket på baghjulene gør den desuden let at styre på trods af sin høje vægt.

Den er udstyret med trinløs variabel hastighed, så ved hjælp af en indstillingsarm kan du indstille, hvor hurtigt plæneklipperen skal køre. Armen kan dog være lidt svært at flytte, men det er en god funktion, fordi du kan tilpasse den til dit gå-tempo.

Højdeindstillingen er også godkendt. Den styres med en enkelt stang, der foldes ud, men låsestiften, som derefter skal ind i de forskellige huller, er lidt besværlig at få på plads. Desuden er tallene, der viser det valgte klippetrin, sorte på en sort baggrund, så de er vanskelige at se. Det virker ugennemtænkt, med tanke på at dette er en plæneklipper i premiumklassen.

Den får derimod et stort plus, fordi der er en "snor" på tankdækslet, som holder dækslet på plads, mens du tanker. Det er en simpel detalje, der gør en stor forskel i praksis.

Praktisk indikator ved fyldt græsopsamler

AL-KO Solo 5278 VS har en høj byggekvalitet. Håndtagene er stabile og tykke, og alle funktioner du kan betjene, er gummibelagte for at give dig det bedst mulige greb – selv håndtaget til startsnoren og trækket er gummibelagt.

Desværre sidder trækremmen synligt ved siden af klingen, så der er risiko for skader på remmen, hvis du har mange grene og lignende rundt på plænen. Her havde vi gerne set en bedre løsning med tanke på plæneklipperens pris.

Græsopsamleren er af hård plast, men kombineret med tekstil på siderne mellem over- og underdel. Det gør, at den fylder mindre, samtidig med at den alligevel kan rumme meget græs og er nem at tømme.

Der er også en indikator, der fortæller dig, når opsamlingsboksen er fuld. Plæneklipperen har desuden bioklip, ligesom den er med sideudkast. Desværre sætter der sig af en eller anden grund en del græs fast i sideudkastet.

Støjsvag og meget effektiv

Maskinen er meget tung. Håndtaget på chassiset gør den dog lettere at løfte ind til opbevaring om vinteren, men man bør alligevel være to til det. Den er let at klappe sammen og relativt støjsvag under brug i forhold til hvor kraftfuld den er.

AL-KO Solo 5278 VS er velegnet, hvis du gerne vil kunne variere klippehastigheden uden at det påvirker ydeevnen nævneværdigt, og hvis du har en ret stor græsplæne, som du vil kunne klippe effektivt.

Praktisk hastighedsreguleringmeget høj ydeevneergonomiske håndtag
Malplaceret trækremsideudkastet bliver tilstoppetmeget tungsvært at se højdeindstillingen

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

14. AL-KO Solo 4757 Li SP

Et muskelbundt i batteriklassen

Prisklasse: Premium Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 7,5 Ah/42 V Målt batterilevetid: 6 min/Ah Opladningstid: ca. 150 min. Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 700 m² Klippehøjde: 30-80 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 34,3 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi: ca. 58,4 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (70 L) Brugermanual: PDF

AL-KO Solo 4757 Li SP Batteridrevet plæneklipper

AL-KO Solo 4757 Li SP er en rigtig kraftfuld batteriplæneklipper til de mellemstore græsplæner. Den kan klare det meste, som vi udfordrer den med - lige fra højt fugtigt græs til nedfaldsfrugt og bunker af visne blade.

Desværre er batteritiden relativt kort, især med tanke på prisklassen. Vi kunne godt have tænkt os en større batterikapacitet, som matcher maskinens høje effekt, eller i det mindste en eco-tilstand, der kunne give forbedret batteritid via en lavere effekt. Det havde gjort målgruppen bredere og karakteren højere.

4757 Li har mange funktioner

Den har både opsamler, sideudkast og multiklip, men det forventer vi på den anden side også med tanke på græsslåmaskinens pris. Det er en stor og god græsopsamler, der passer til maskinens størrelse.

AL-KO Solo 4757 Li SP har desuden en tydelig ladeindikator, der kan ses fra din klippeposition. Selve modellens konstruktion er overordnet gennemtænkt. Den har blandt andet et godt gummibelagt håndtag for at sikre et godt greb under græsslåningen.

Klipperen har en sjov funktion, så den lyser op ved berøring - en slags kvittering for, at den stadig har strøm på batteriet og er klar til at klippe. Mønsteret på hjulene er tilpas dybt, og det giver et godt greb på græsset uden at beskadige det trods plæneklipperens vægt.

Ydeevne på linje med benzinplæneklippere

Konstruktionen minder en hel del om AL-KO's benzinmodeller. Opsamleren er for eksempel magen til, og chassiset ligner også en hel del. En forskel er naturligvis batteriet. Det sidder let tilgængeligt foran – men er ikke særlig beskyttet.

Klippehøjden justeres med et enkelt greb, hvilket er praktisk. Skalaen er dog lidt utydelig. Den er gemt bag ved grebet og fremstår meget mørk, så det er svært at se den valgte indstilling.

Plæneklipperen er som nævnt meget tung. Så længe du ikke skal løfte den ind til opbevaring for vinteren, er det ikke noget problem – den er nemlig selvkørende og trækker på baghjulene, så den er let at styre. Men ved vinteropbevaring er det en god idé at være to til at hjælpes ad.

En ulempe ved modellens størrelse er også, at den fylder meget i skuret, også selvom du klapper håndtaget ned. Det er selvfølgelig en fordel, at du får en ret stor klippebredde. AL-KO Solo 4757 Li SP er rigtig god til store, åbne og lige flader. På mindre arealer eller områder med mange buske og andre forhindringer bliver den klodset på grund af sin størrelse.

Har du en mellemstor, forholdsvis åben græsplæne, som du ikke vil slå så tit i højsæsonen, er Solo 4757 Li SP et godt valg, især hvis du allerede har et kompatibelt AL-KO batteri, så du kan reducere prisen på plæneklipperen.

Meget høj ydeevnetydelig batteriindikatormeget støjsvag
Ret kort batteritidutydelig indstilling af klippehøjde

15. Stihl RMA 235

Superkompakt og gennemtænkt til mindre arealer

Prisklasse: Mellem Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion COMPACT Kapacitet: 4 Ah/36 V Målt batterilevetid: 58 min. Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 250 m² Klippehøjde: 25-65 mm (5 trin) Klippebredde: 33 cm Vægt: 14 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 56,8 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (30 L) Brugermanual: PDF

Stihl RMA 235 Batteridrevet plæneklipper

Stihl RMA 235 er en meget lille og kompakt batteriplæneklipper til mindre arealer og den lille have. Den er superlet, meget stille og kan komme til overalt - også under lave buske.

På trods af dens lave vægt virker den ikke vakkelvorn eller som om, at byggekvaliteten er mangelfuld. Plastchassiset er af relativt kraftig plast med nem adgang til batteriet og en tydelig batteriindikator. Når plæneklipperen skal opbevares for vinteren, kan den hurtigt foldes sammen ved at dreje på en knap og folde håndtaget sammen. Konstruktionen er overordnet gennemtænkt og stabil.

Plæneklipperen er desværre ikke selvkørende og er derfor ikke velegnet, hvis du har en kraftig hældning på grunden, men på den anden side gør dens lave vægt, at den er nem at skubbe foran sig, både på flade arealer og ved moderate hældninger.

Indstillingen af klippehøjden sker centralt og klares nemt med én knap til alle fire hjul.

Kan dele batteri med andre

Stihl RMA 235 er interessant i den forstand, at dens batteri kan bruges til en lang række andre Stihl-produkter, såsom motorsave eller kraftigere græstrimmere.

Mange batteriplæneklippere har batterier med højere spænding, hvilket begrænser udvalget af maskiner, de passer til, men i 36-voltsklassen er der mange Stihl-maskiner, og det gør udvalget af kompatible redskaber større.

Der er godt gang i RMA 235. Men den kan dog ikke nå at klippe højt græs helt jævnt ned, hvis du går i for højt tempo. Men fordi den ikke har noget træk på hjulene, er det nemt at tilpasse tempoet, afhængigt af hvor flittigt du har passet græsplænen.

Ved græs i en normal højde kan modellen klare et areal på cirka 250 kvadratmeter, inden det er tid til at oplade batteriet.

Græsset opsamles i den medfølgende opsamler, der er udstyret med en indikator, som viser, når det er tid til at tømme den.

Intet multiklip, men superkompakt til den lille have

Desværre har RMA 235 ikke multiklip, der også kaldes bioklip. Det er en af dens største mangler, fordi græsslåmaskiner med bioklip ellers findeler græsset for at give næring til græsplænen uden at efterlade små græsbunker på jorden, som risikerer at kvæle græsset nedenunder. I stedet er du nødt til at køre med opsamler eller at køre hen over det afklippede græs flere gange.

Vi synes, at RMA 235 i forhold til prisen burde have lidt flere smarte funktioner og et gummibelagt håndtag. Men ud over få funktioner og lidt kedelige materialevalg på betjeningsgrebene så er det en meget god plæneklipper.

Stihl RMA 235 er velegnet, hvis du vil have en let, stille og superkompakt plæneklipper til et lille og relativt fladt areal.

Lav vægtlet at styrebatteriet passer til mange redskabergod indstilling af klippehøjdenstøjsvag
Ingen multiklip-funktionikke selvkørende

16. AL-KO Classic 5.16 VS-B Plus 625 Series E

Mange funktioner i kraftfuld plæneklipper

Prisklasse: Mellem Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2300 W Klippekapacitet: 1800 m² Klippehøjde: 30-80 mm (central, 7 trin) Klippebredde: 51 cm Motor: B&S Series 625 E Vægt: 33,4 kg Støjniveau: Meget højt | Målt middelværdi: ca. 87,2 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (65 L) Brugermanual: PDF

AL-KO Classic 5.16 VS-B Plus Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Classic 5.16 VS-B Plus 625 Series E er overordnet en meget kompetent batteri-plæneklipper, som føles gennemtænkt og brugervenlig.

Justering af klippehøjden foregår blandt andet problemfrit. Du justerer hele maskinkroppen med et håndtag i stedet for at skulle justere hvert hjul enkeltvis.

En anden praktisk funktion er den trinløse hastighedsindstilling. Ved hjælp af det, der ligner et lille gashåndtag, kan du nemt indstille hastigheden. Du kan på den måde for eksempel sænke hastigheden, når du skal rundt om besværlige hjørner, og øge den igen, når det går ligeud.

Selve håndtaget på plæneklipperen kunne dog have haft en bedre ergonomi. Sikkerhedsarmen er ikke integreret, så grebet bliver ikke så behageligt, som det ellers kunne have været.

En anden ergonomisk anmærkning er højdeindstilling af håndtaget, hvor modellens to indstillinger er for høje til lave personer. Vi havde også gerne set, at man slap for at skrue hele skruen ud for at indstille højden.

En ganske brugervenlig plæneklipper

Classic 625 Series E giver et meget godt stykke klippearbejde. Den efterlader et fint klipperesultat og klarer også græsslåningen fint, hvis der ligger lidt kviste, nedfaldsfrugt og andre småting på græsplænen.

Plæneklipperen har en såkaldt 4-i-1-funktion, hvilket betyder, at du kan klippe traditionelt med græsopsamler og med sideudkast, men også findele græsset med multiklip-funktionen.

Hvis du ikke sætter multiklip-enheden i, bliver der et ret stort mellemrum bagtil. Derfor vil der blive kastet en del græsrester og grene ud på fødderne under græsslåning. Vi anbefaler derfor, at du altid har den sat i.

Når vi bruger opsamleren, bemærker vi, at den er meget nem at holde ren mellem brug takket være dens udformning og materialevalg.

Vi giver også plus for, at det er så nemt at bakke med plæneklipperen. Havde det ikke været for den haltende ergonomi, især for lave personer, var karakteren blevet højere. Samlet set er det dog en rigtigt god plæneklipper.

Enkel justering af klippehøjdepraktisk hastighedsindstillingmange funktioner
Ikke tilpasset lave personerlidt ubekvem håndtagsløsning

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

17. Ryobi RLM36X46H5P

Funktionsrig og let til en rimelig pris

Prisklasse: Premium Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 5 Ah/36 V Målt batteritid: 12 min/Ah Opladningstid: ca. 65 min. Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 800 m² Klippehøjde: 20-70 mm (5 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 19,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 59 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Ryobi RLM36X46H5P Batteridrevet plæneklipper

Ryobi RLM36X46H5P er en batteridrevet græsslåmaskine med et chassis i plast, og så er den trods sin lave maskinvægt udstyret med træk på hjulene. Trækket er desuden separat, så du ikke behøver at have klippeaggregatet tændt samtidigt. På den måde kan du lettere flytte den ind i skuret og lignende uden besvær.

Derudover gøres opbevaringen af Ryobi-klipperen lettere, ved at den er nem at klappe sammen og ikke bliver så høj. Der sidder et stort håndtag på chassiset, så du nemt kan løfte RLM36X46H5P op på en hylde.

Det er meget praktisk, at plæneklipperen er selvkørende, så motoren også drejer hjulene. Det gør det nemlig nemmere at håndtere modellen – særligt hvis du har en grund med hældning.

På flade arealer er plæneklipperen så let, at du kunne have klaret dig uden dens selvkørende træk, men det skader selvfølgelig ikke, at det er der. Vi har oplevet lidt problemer med, at græsslåmaskinen af og til springer ud af trækket. Desuden trækker den kun på ét hjul, hvilket ikke virker helt driftssikkert.

Lidt middelmådig byggekvalitet

Præstationsmæssigt kan modellen fra Ryobi slå hele græsplænen under normale forhold. Men hvis græsset er blevet langt, kører den lidt for hurtigt for at følge med, især hvis du har aktiveret maskinens multiklip klippesystem.

Af at være en maskine med blot 36 volt har RLM36X46H5P god kraft fra motoren og kan derfor håndtere vådt og lidt højere græs med bravur. Batteriet kan deles med andre 36-voltsmaskiner fra Ryobi og giver dig i så fald en stor besparelse. Vi kan også godt lide, at der medfølger både opsamler og multiklip-enhed.

Byggekvaliteten halter dog lidt på Ryobi RLM36X46H5P, og ud over problemerne med trækket, der af og til slår fra, så er maskinens opsamler lidt besværlig at sætte på.

Desuden sætter der sig meget græs fast på hjulene. De har en mere gummiagtig overflade end mange af konkurrenternes hjul, hvilket muligvis er skyld i dette. Dog fungerer alting, som det skal, og det gennemsigtige plastchassis giver et godt overblik over batteriet.

Har en stor brugervenlighed

Plæneklipperen har et justerbart håndtag, hvilket er positivt, fordi det gør det muligt at tilpasse den til personer i forskellig højde.

Det er også nemt at sænke eller hæve klippehøjden. Justeringsanordningen til dette er meget tydelig med hak, så du ikke kan tage fejl af det aktuelle klippetrin, og den styres praktisk med en arm.

RLM36X46H5P passer til forbrugere med en mellemstor have, helst med en vis hældning på grunden, så græsslåmaskinen rigtig kommer til sin ret.

Den er også let at opbevare mellem klipningerne. Dels fordi du kan køre den uden træk, dels fordi den bliver så lille - i forhold til sin størrelse - og praktisk, når den er klappet sammen.

Både multiklip og opsamlergod klippekapacitetseparat træklet at opbevareenkel justering af klippehøjde
Hjulene samler græslidt haltende byggekvalitet

18. Klippo Champion

Driftssikker tro tjener som slår græsset år efter år - med minimal vedligeholdelse

Prisklasse: Mellem Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2900 rpm) Brændstoftank: 0,9 L Klippekapacitet: ca. 700 m² Klippehøjde: 30-60 mm (6 trin) Klippebredde: 48 cm Motor: Briggs & Stratton 625e Vægt: 29 kg Støjniveau: Meget højt | Målt middelværdi: ca. 77 dB Styrvibrationer: Betydelige (5,1 m/s²) Elstart: Nej Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej

Klippo Champion Benzindrevet plæneklipper

Klippos plæneklippere er kendte for deres holdbarhed, og vores Klippo Champion har nu klaret hele syv sæsoner uden behov for reparation. Champion har Klippos særprægede røde farve og giver et robust indtryk.

Benzinmotoren er stabil og har en god ydeevne under normale klippeforhold. Er græsset derimod vådt eller op mod 10 cm højt, kæmper plæneklipperen hårdt, og der opstår hurtigt motorstop, hvis man ikke går meget forsigtigt hen over græsplænen.

Så længe græsset ikke er for langt, gør den gode klippebredde på 48 cm imidlertid, at græsslåningen går ret hurtigt.

Den langtidsholdbare tro tjener

Klippehøjden er glimrende og byder på flere mulige højdeindstillinger, der er lette at skifte imellem.

Styrvibrationerne er ret kraftige, og støjniveauet ligger over gennemsnittet - selv for en benzinplæneklipper. Dette har dog mindre betydning, da man altid bør bære høreværn, når man slår græs med en benzinplæneklipper.

Hvis man først og fremmest er ude efter en langtidsholdbar tro tjener, der kan anvendes år efter år, så er Klippo Champion et interessant alternativ.

Meget god holdbarhedgod klippebredde
Højt støjniveaurelativt kraftige styrvibrationer

19. Stihl RM 248 T

Smart, effektiv og brugervenlig

Prisklasse: Mellem Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2100 W (ved 2900 rpm) Brændstoftank: 0,8 L Klippekapacitet: 1200 m² Klippehøjde: 25-75 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Briggs & Stratton 550EX OHVRS Vægt: 27 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 68,4 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Ja (55 L) Brugermanual: PDF

Stihl RM 248 T Benzindrevet plæneklipper

Stihl RM 248 T er en brugervenlig og robust selvkørende plæneklipper på benzin. Den er - på trods af sit metalchassis - meget let, samtidig med at den med sit træk på hjulene ruller derudaf i højt tempo. Det giver en effektiv klipning, men fordi hastigheden ikke kan tilpasses, bliver målgruppen ret begrænset, fordi ikke alle kan holde tempoet i længden.

Den lave vægt giver en fordel, fordi du kan slå trækket fra og alligevel have kræfter til at slå græsset, så længe du ikke har en stejl hældning på grunden.

Vægten giver også nogle fordele, når du skal trække, vende eller løfte plæneklipperen ind til opbevaring. Det kan omvendt også være en ulempe, hvis du ikke er opmærksom under brug - chassiset har nemlig tendens til at blive bagtungt og stejle, når græsopsamleren er ved at være fyldt. Derfor er det vigtigt at holde godt fast i håndtaget under græsslåningen.

Opsamleren har ikke vildt meget plads, men er smart i sin konstruktion, for du kan se direkte på indikatoren, når den skal tømmes.

Fint klipperesultat og kraftfuld motor

Stihl RM 248 T har en meget høj ydeevne og efterlader et rigtig flot klipperesultat. Det spiller ingen rolle, om græsset har vokset sig langt - den kan nå at klippe det trods det høje tempo. I forhold til prisen er denne plæneklipper et rigtigt muskelbundt. Desuden er den let at starte, også efter at have stået stille i længere tid.

Byggekvaliteten er okay, selvom vi savner gummibelagte detaljer på blandt andet håndtag. Højdejusteringen er meget praktisk og klares med et enkelt betjeningsgreb.

RM 248 T er velegnet, hvis du har en have i normal størrelse på omkring 1.000 kvadratmeter og ønsker en benzinplæneklipper, der er let at håndtere og som giver et pænt klipperesultat på kort tid.

Effektiv græsslåningkraftfuld motorflot klipperesultatlet at styrelav vægt
Stejler letstyrebøjlen har ikke gummihåndtag

20. AL-KO Silver 468 SP-A Bio

Findeler græsset godt under normale forhold

Prisklasse: Mellem Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2400 W (ved 2850 rpm) Klippekapacitet: 1400 m² Klippehøjde: 30-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Pro Vægt: 26,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 64,8 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej Brugermanual: PDF

AL-KO Silver 468 SP-A Bio Benzindrevet plæneklipper

AL-KO Silver 468 SP-A Bio er en benzinplæneklipper, der giver et fint klipperesultat – også med klippemetoden bioklip, medmindre græsset er vokset alt for højt.

Hvis du har ladet græsset vokse sig 10-15 centimeter højt, hvilket går hurtigt i højsæsonen, får den svært ved at følge med, og der vil blive efterladt græsbunker rundt på jorden trods bioklip-funktionen. Men under normale forhold kan den uden problemer følge med, og så er den også ret kraftfuld.

Indstilling af klippehøjden er lidt besværlig. Grebet foran er lidt stramt, og bagpå skal du justere ved at trykke med hele hånden. Der findes mere praktiske løsninger, hvor du kun behøver at justere ét sted, og dét synes vi, at plæneklipperen fra AL-KO burde have haft prisen taget i betragtning.

Bioklipper med sideudkast

Silver 468 SP-A Bio er en selvkørende plæneklipper med træk på forhjulene. Det skal blandt andet give en større energibesparelse ved bioklip.

Det fungerer fint, så længe du ikke har en have med mange forhindringer. Ellers bliver forhjulsdrift en ulempe, fordi den trækker dårligere, når du lægger vægt på håndtaget, og fordi du mister træk, når du skal dreje. Desværre er der dårligt mønster på hjulene, hvilket også bidrager til den ret negative oplevelse af fremdriften.

AL-KO Silver 468 SP-A Bio er som nævnt god til at findele græs – medmindre du sjusker med klipningen i højsæsonen – men du kan også tilslutte et sideudkast. Har du ladet græsset blive højt, kan det være godt at koble det til som en mellemtrin og derefter gå det over igen med bioklip-funktionen. Plæneklipperen er desværre uden opsamler.

Silver 468 SP-A Bio triller let hen over græsplænen i et passende tempo. Den er ikke særlig tung, og så er den nem at bruge og enkel at skille ad til opbevaring for vinteren.

Godkendt ydeevne under normale forhold

Byggekvaliteten er ikke dårlig, men kunne dog godt have været bedre. Plæneklipperen har ganske vist holdt godt, men allerede efter en sæson er den solbleget og har lidt rust på vingemøtrikker og håndtag.

Desuden sidder trækremmen synligt forneden ved klippeaggregatet, så der let kan opstå skader på det, hvis du kører over sten, tykke grene og lignende i haven.

Silver 468 SP-A Bio er velegnet, hvis du har en græsplæne på omkring 1000 til 1500 kvadratmeter uden alt for mange forhindringer. Den triller ret let hen over plænen og har en godkendt ydeevne under normale forhold.

Ret god multiklip-funktionenkel at gå tillet at køre
Besværlig højdeindstillingslingrerdelvis haltende byggekvalitet

21. MTD OPTIMA 46 SPB HW

Let og kraftfuld plæneklipper med en del maskinvibrationer

Prisklasse: Mellem Energikilde: Benzin Motoreffekt: 1900 W (ved 2800 rpm) Klippekapacitet: 1000 m² Klippehøjde: 28-92 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: Briggs & Stratton Vægt: 33 kg Støjniveau: Højt | Målt middelværdi: ca. 78 dB Styrvibrationer: Kraftige Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (60 L)

MTD Optima 46 SPB HW Benzindrevet plæneklipper

MTD Optima 46 SPB HW er en smart, selvkørende benzinplæneklipper med store baghjul og baghjulstræk - en kombination som gør, at den let bevæger sig hen over selv en kuperet grund. Den har også nemt ved at navigere rundt om forhindringer.

Selvom der er godt mønster på hjulene, har den tendens til at slingre lidt på middelhøjt tykt græs. Vi oplever desuden, at den har problemer med at slå græsplænen perfekt på lige strækninger, hvor den har tendens til at overse en del græsstrå, der lægger sig ned, når plæneklipperen kører hen over. Ellers holder plæneklipperen dog en tilpas hastighed.

I det store hele er klipperesultatet bestået, især i forhold til hvor godt den findeler nedblæste kviste og grene, der kommer i vejen for den.

Har flere praktiske funktioner

Optima 46 SPB HW har 3-i-1-funktion, hvilket går ud på, at den kommer med både opsamler, multiklip-funktion og sideudkast. Du kan således vælge at samle det afklippede græs op, sende det ud på jorden eller findele det ud over græsplænen.

Når det gælder ergonomi og byggekvalitet, har fremdriften et lidt dårligt greb. Derimod synes vi godt om mundstykket på chassiset, der kan sluttes til haveslangen, da det forenkler rengøringen af aggregatet.

Vibrerer desværre en del

Plæneklipperen har desværre ret kraftige maskinvibrationer, og vi kan mærke det i håndleddene allerede efter vi har klippet cirka 500 kvadratmeter. En gang vibrerede tankdækslet sig endda løs.

På plussiden bemærker vi dog, at plæneklipperen er let og manøvredygtig, i hvert fald for en benzinplæneklipper. Vi er imponerede over dens styrke i forhold til dens ringe størrelse. Optima 46 SPB HW er også virkelig nem at justere klippehøjden på takket være den centrale højdeindstilling.

Samlet set er denne plæneklipper et godt og prisgunstigt køb til en gennemsnitlig villagrund med en del forhindringer. Det virker som om, at MTD har lavet smarte besparelser for at holde prisen nede. Du få meget kraft og en manøvredygtig plæneklipper, dog med en noget forringet ergonomi.

Lillelet at manøvrereenkel rengøring
Slingrer i højt græsmange vibrationer

22. Flymo Turbo 400

Smart el-plæneklipper som imponerer på græsplæner med forhindringer

Prisklasse: Lavpris Energikilde: Elnet Motoreffekt: 1500 W Klippekapacitet: 600 m² Kabellængde: 12 m Klippehøjde: 15-41 mm (5 trin) Klippebredde: 40 cm Vægt: 7,8 kg Støjniveau: Meget højt | Målt middelværdi: 83 dB Styrvibrationer: Moderate (2,72 m/s²) Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Nej

Flymo Turbo 400 Plæneklipper med ledning

Den klassiske elektriske luftpudeklipper Flymo blev opfundet allerede i 60’erne af svenskeren Karl Dahlman og var inspireret af datidens smarte luftpudefartøjer.

Teknikken bag er baseret på, at roterende klinger danner en luftstrøm, der skaber en luftpude under plæneklipperen og får denne til at svæve stabilt hen over jorden. Det giver luftpudeklipperen Flymo en række unikke fordele, der sandsynligvis er årsagen til, at denne anderledes græsslåmaskine har eksisteret stort set uforandret i mere end 50 år.

Passer godt til bakket terræn

Flymo er glimrende til kuperede græsarealer, hvor almindelige plæneklippere let får slået græsplænen i stykker. Da Flymo ikke har nogen hjul, kan den let bevæges i alle retninger, hvilket er fantastisk og meget praktisk i haver med mange forhindringer som f.eks. planter, stolper eller krinkelkroge.

Den lave maskinvægt og det, at den kan foldes sammen, gør modellen pladsbesparende og nem at hænge op på væggen.

Sørg for at slå græsset i tide

Flymo præsterer bedst, når græsset klippes regelmæssigt, og den har en tendens til ligesom en helikopter at bøje græsstråene nedad, når de har vokset sig lange. Samtidig får den ikke motorstop, men klipper langsomt, men sikkert også højt græs ned.

I takt med introduktionen og populariteten af de batteridrevne plæneklippere har Flymo imidlertid fået sig formidabel konkurrence. En plæneklipper med batteri er mere kraftfuld og tygger sig gennem længere græs betydeligt hurtigt. Derudover har batteridrevne græsslåmaskiner ingen ledning, der løbende skal flyttes.

Flymo virker bedst på en mindre græsplæne, som ofte slås og som har ujævne eller skrånende overflader.

Lav pris og vægtbillig i driftgod på græsplænerder er ujævne eller har mange forhindringerfylder kun lidt
Ledninglangsom til højt græs

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

23. AL-KO Gudenaa L45-7

Unik selvkørende cylinderplæneklipper der klarer højt og kraftigt græs

Prisklasse: Mellem Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2300 W Klippekapacitet: 1400 m² Klippehøjde: 15-40 mm (6 trin) Klippebredde: 45 cm Motor: Briggs & Stratton Series 550 Vægt: 34 kg Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Nej Opsamler: Nej

AL-KO Gudenaa L45-7 Benzindrevet plæneklipper

Gudenaa L45-7 fra tysk-østrigske AL-KO er noget så usædvanligt som en motordrevet cylinderklipper, og hensigten er at forene det bedste fra to verdener. En plæneklipper håndskubber er nemlig af cylindertypen, og cylinderknivene giver et skarpere snit, hvilket er mere skånsomt for græsset.

Der er imidlertid en ulempe ved denne kombination, og det er vægtfordelingen.

Selvom maskinvægten i sig selv er normal for en motordrevet plæneklipper, så fremstår Gudenaa tung i mange situationer, da hele vægten er fordelt på blot to hjul og en kort maskinkrop. Det gør, at plæneklipperen risikerer at køre fast i ujævnheder eller flå græsset i stykker i blød jord.

Gør det godt på en jævn overflade

Forudsat at underlaget er tilstrækkeligt jævnt og fast, så præsterer AL-KO Gudenaa imidlertid godt, og følelsen af at feje hen over græsset med en selvkørende cylinderklipper er virkelig skøn.

Vi havde derimod gerne set flere gear, især til lavere hastigheder. Regn derfor med, at det tager nogle gange at lære at håndtere plæneklipperen på den bedste måde.

Gudenaa har ingen multiklip-funktion, hvilket gør, at den lettere kan tygge sig igennem højt og tykt græs. Hvis man ikke vil have græs liggende på plænen efter klipning, bør man dog købe en opsamler som tilbehør.

Selvkørende cylinderklipningkan klare højt og tykt græs
Kræver jævnt og fast underlagden kan af og til føles lige lovlig hurtig

24. Honda HRG 466 SKEP

Kraftfuld og let at navigere med, men ikke så innovativ

Prisklasse: Premium Energikilde: Benzin Motoreffekt: 2700 W (ved 2800 rpm) Brændstoftank: 0,91 L Klippehøjde: 20-74 mm (6 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: GCV160 Vægt: 32 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: 68,2 dB Styrvibrationer: Moderate Elstart: Nej Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (55 L)

Honda HRG 466 SKEP Benzindrevet plæneklipper

Honda HRG 466 SKEP er en kraftfuld benzinplæneklipper med dobbeltklinge, som efterlader et fint klipperesultat, også i vanskeligt terræn.

Multiklip-funktionen betjener du med en drejeknap i stedet for den sædvanlige prop, der er på mange modeller, og det er praktisk både i forhold til betjeningen, og fordi der så ikke er en prop, der risikerer at blive væk.

Plæneklipperen er selvkørende og har træk på baghjulene, så den er nem at styre på kurvede græsplæner og rundt om forhindringer. Har du ikke aktiveret den selvkørende funktion, så er den ret tung at skubbe.

HRG 466 SKEP har en god indstilling af klippehøjden, selvom den også rummer en del svagheder. Dels er det svært at aflæse det valgte klippetrin, fordi der ikke er nogen tal, dels er den forreste arm lidt sløv.

Med tanke på prisen havde vi ellers gerne set en central justering af klippehøjden, der kunne betjenes via et punkt. Men løsningen med to justeringspunkter fungerer alligevel acceptabelt.

Meget kraft, mindre innovation

Honda HRG 466 SKEP har en høj byggekvalitet. Den døjer ikke med generende vibrationer, og trods metalchassiset er den ikke vildt tung - men heller ikke en letvægtsmodel. Vi havde gerne set gummibelagte greb på håndtaget, men selve trækket giver en tilpas modstand, når den trykkes ind.

Græsopsamleren er en stofkurv, hvilket er praktisk til vinteropbevaring, men mindre praktisk at vedligeholde, fordi det er svært at få den ren.

HRG 466 SKEP er let at starte, også når den har stået stille et stykke tid, men startsnoren er lidt hård sammenlignet med en del andre modeller.

Overordnet havde vi forventet mere innovation og gennemtænkte løsninger på en model som denne i premiumklassen. Det er dog en kompetent plæneklipper, der virkelig kan tage fat, men brugervenligheden er ikke helt på niveau i alle aspekter.

HRG 466 SKEP passer derfor bedst til dig, hvis du vil have meget kraft og godt træk.

Let at køre med trækpraktisk multiklip-knapkraftfuld
Trist materialevalg på håndtagetutydelig og lidt træg højdeindstillingstofopsamler svær at rengøre

25. Stiga Combi 40 AE

Kraftfuld og let batteri-plæneklipper der er nem at navigere med

Prisklasse: Mellem Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 2,6 Ah/36 V Opladningstid: ca. 120 min. Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 900 m² Klippehøjde: 25-75 mm (6 trin) Klippebredde: 36 cm Vægt: 16 kg Støjniveau: Under middel | Målt middelværdi: ca. 66 dB Styrvibrationer: 3,31 m/s² Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Ja Multiklip: Ja Opsamler: Ja (40 L)

Stiga Combi 40 AE Batteridrevet plæneklipper

Stiga Combi 40 AE er en kraftfuld batteridrevet plæneklipper, som kan klare både højt græs og ukrudt. Dens lave vægt gør den let at styre og manøvrere med, og du kan nemt komme til, hvor det er nødvendigt, så det gør ikke spor, at den ikke er selvkørende. Den lave vægt betyder også, at du formentlig vil kunne løfte plæneklipperen et stykke.

Med sin elmotor larmer Stiga Combi 40 AE ikke alt for meget. Selve klippebredden er knap så god. Den holder dog standarden for en batteriplæneklipper, men den klipper ikke lige så bredt som en benzindrevet græsslåmaskine ville gøre det.

Driftstid til 300 kvadratmeter græsplæne

Hvis du har en stor græsplæne, får du desuden brug for at oplade batteriet, inden du er helt færdig med græsslåningen. Vi anslår, at du kan slå græs svarende til mellem 200 og 300 kvadratmeter, inden batteriet skal genoplades. Der medfølger kun et batteri ved købet.

Batteriindikatoren viser batteriets status, og når det er tid til opladning, kan du nemt tage batteriet med ind og lade det op.

Prisen er samlet set lidt høj med tanke på ydeevnen. Combi 40 AE passer således bedst til mindre kuperede arealer, hvor den lydløst og problemfrit kan hjælpe dig med græsslåningen, også selv hvis du har ladet ukrudtet gro vildt et stykke tid.

Kraftfuldlav maskinvægtlet at manøvrerebatteriniveauindikator
Lidt høj prisbegrænset klippebredde

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

26. AL-KO Moweo 46,5 Li

Til at holde de enkle arealer trimmede

Prisklasse: Mellem Energikilde: Batteri Batteritype: Lithium-ion Kapacitet: 4 Ah/36 V Opladningstid: ca. 90 min Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 500 m² Klippehøjde: 25-75 mm (7 trin) Klippebredde: 46 cm Vægt: 30 kg Støjniveau: 82,7 dB Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Nej Justerbart håndtag: Nej Multiklip: Ja Opsamler: Ja (70 L)

AL-KO Moweo 46.5 Li Batteridrevet plæneklipper

AL-KO Moweo 46,5 Li er en lidt anderledes batteriplæneklipper. Oftest har batteridrevne plæneklippere på grund af deres relativt svage motoreffekt en begrænset klippebredde og et plastchassis for at mindske belastningen på maskinens motor.

Moweo 46,5 Li har derimod en helt normal klippebredde og metalchassis. Kombineret med de store baghjul gør dette, at plæneklipperen føles robust, men også klodset, især af en batteriplæneklipper at være.

Klodsetheden mærkes især, når du skal lave skarpe sving, for eksempel omkring højbede, træer og lignende. Det er synd, da batteriplæneklippere ellers ofte er ekstra gode på små, snævre arealer sammenlignet med store åbne plæner, hvor benzinplæneklipperne ofte har deres fordele.

Det er derimod relativt enkelt at klippe lige baner, og de store bagdæk gør, at den ruller nemt.

Ikke så kraftfuld en model

Så længe græsset ikke er særlig højt, gør Moweo 46,5 Li et rigtig godt stykke arbejde. Den findeler græsset og klipper uden problemer et areal på 500 kvadratmeter.

Hvis græsset derimod får lov til at vokse sig op mod 10 centimeter, får græsslåmaskinen sværere ved at følge med. Så løber batteriet ret hurtigt tør. Batteriets status kan du løbende se på den tydelige batteriindikator.

Græsopsamleren er godkendt. Tørre blade og lignende samles fint op, men hvis det er tungere arbejde såsom fugtige blade, er du nødt til at sætte farten ned og gå langsommere for at få det hele med.

Et stort plus, når det gælder græsopsamlingsboksen, er, at boksen er af hård plast. Det gør formen stabil, og materialet er glat, så den er nem at skylle ren med en højtryksrenser. Den har også rigeligt med huller og bliver derfor ikke tilstoppet. Det er dog en ulempe, at man skal bruge begge hænder til at tage den af plæneklipperen.

Ergonomiske og brugervenlige elementer

Ud fra en ergonomisk og praktisk synsvinkel er Moweo 46,5 Li lige netop ikke bestået. Dels skal du justere klippehøjden tre forskellige steder, og det kræver desuden en del kræfter, fordi armen binder. Dels er det ikke muligt at justere håndtagets højde.

Enten har plæneklipperen den rigtige højde for dig, eller også er du nødt til at bruge et andet greb og sætte hænderne på siden, når du kører den. Vi vurderer højden som tilpasset personer af en gennemsnitlig højde.

Moweo 46,5 Li har kun svage styrvibrationer, og det får den plus for. En fordel ved batteriplæneklippere er netop, at du slipper for udstødningsgasser, og at styrvibrationerne bliver svagere. Det, der trækker mest ned på vores vurdering af modellen her, er, at den er svær at styre, når det ikke går ligeud.

AL-KO Moweo 46,5 Li passer derfor bedst, hvis du har en mellemstor, ukompliceret græsplæne og sjældent ændrer klippehøjden under græsslåning.

Enkel rengøring af opsamlerruller let på lige strækningeringen udstødning
Tung i svingmindre god i hårdt terræntræg justering af klippehøjde

27. Stihl RMA 2 RT

Økotilstand og dobbelt batterirum

Prisklasse: Premium **Energikilde:**Batteri Batteri: Type: Lithium-ion Kapacitet: X Ah/36 V Målt batteritid: 10 min/Ah (normaltilstand), 13 min/Ah (økotilstand) Ladeindikator: Ja Klippekapacitet: 500 m² Klippehøjde: 28-85 mm (4 trin) Klippebredde: 46 cm Motor: El Vægt: 23 kg Støjniveau: Lavt (ca. 59,7 dB) Styrvibrationer: Lave Selvkørende: Ja Justerbart håndtag: Ja Multiclip: Ja Opsamler: Nej

Stihl RM 2 RT Benzindrevet plæneklipper

Stihl RMA 2 RT er en bioplæneklipper med økotilstand, der gør at den kan holde længere på en velklippet græsplæne, samtidig med at den kan køre med større styrke, hvis du har sjusket med klipningen og ladet græsset vokse sig langt. Desuden har denne plæneklipper dobbelt batterirum. Bliver batteriet fladt, kan du hurtigt skifte til et nyt – hvis du altså har købt et ekstra batteri og ladet det op. Da den bruger et 36-voltsbatteri, kan du dele batteri med en række andre produkter fra samme producent.

Forhjulsdrevet kombineret med en ret lav vægt gør, at du nemt kan komme til at forskyde balancen med din kropsvægt, så plæneklipperen stejler og glider på græsplænen i stedet for at blive trukket fremad. Det bliver også vanskeligere at dreje, fordi mister drevet eller bliver nødt til at løfte den i bagenden.

Drevet er ellers rigtig godt for en forhjulsdrevet plæneklipper. Den får godt greb på græsplænen uden at beskadige den, så længe du ikke lægger for meget vægt mod håndtaget. Der er heller ikke meget græs, der sætter sig fast i hjulene.

Ydeevnen er god. Den kan klare de specificerede 500 kvadratmeter på en opladning ved græs i normal højde og drevet slået til, trods en ret stor klippebredde. I højt græs får mulchingen svært ved at følge med, og det kan være nødvendigt at klippe to gange. På den anden side har den en god klippebredde.

Mangler central justering af klippehøjden

Stihl RMA 2 RT er som nævnt en ret let plæneklipper. Designet er gennemtænkt og byggekvaliteten høj. Metalchassiset udviser ingen tegn på rust efter sæsonen. Det er meget nemt at klappe plæneklipperen sammen til vinteropbevaring, da håndtaget kan foldes sammen uden brug af værktøj.

Justering af klippehøjden er derimod under al kritik i forhold til prisklassen. Foran kan du justere med et enkelt greb, men bagpå skal du trykke hele hjulakslen ned for at kunne justere niveauet, og derefter skal den ind i en af fire forskellige placeringer. Det besværlige er, at du skal trykke hjulakslen op eller ned på hver side et klik ad gangen. Det er unødvendigt omstændeligt, især i forhold til hvor enkel justering af klippehøjden plejer at være på Stihls plæneklippere.

Vi mangler også en opsamler og synes, at der burde følge en med til prisen. Græshåndteringen bliver mere alsidig og passer til en større målgruppe, hvis du selv kan vælge mellem mulching eller opsamler.

Stihl RMA 2 RT er innovativ med det dobbelte batterirum, økotilstanden og den praktiske løsning til vinteropbevaring. Men samtidigt er justeringen af klippehøjde forældet, og græshåndteringen er begrænset. Den virker overordnet som en ret standard plæneklipper og ikke så premium, som prisen antyder. Dog kan den klippe et næsten dobbelt så stort areal som angivet, hvis du slår drevet fra, hvilket afgjort er et stort plus. Så har du en stor, plan plæne og er på udkig efter en plæneklipper med økotilstand, så er den et rimeligt køb.

Stort klippeareal med drevet slået fradobbelt batterirumrelativt god ydeevne
Besværlig indstilling af klippehøjdeingen opsamler

Alt om plæneklippere

Plæneklipperen eller græsslåmaskinen, som den jo også kaldes, er et af de vigtigste arbejdsredskaber i haven. Den anvendes til at holde græsset i skak, hvilket den har gjort siden opfindelsen tilbage i 1830'erne.

Der er sket meget siden dengang, og nye varianter som robotplæneklipperen og havetraktoren er siden blevet introduceret. Derfor kaldes de traditionelle plæneklippere også indimellem for "skubbe-plæneklippere" for at skelne mellem de forskellige modeller.

Skubbe-plæneklipperne har enten en rotor eller cylinder til græsslåning. Nogle plæneklippere har faste knive, mens andre har bevægelige knive monteret på en midterdel. Tidligere var det almindeligt med totaktsmotorer, men siden 1960'erne har firetaktsmotoren domineret, og i dag er en firetaktsbenzinmotor fra Briggs & Stratton nok det mest almindelige.

Nu er der imidlertid et nyt, historisk skift undervejs.

Batteriplæneklipperne stiger i antal i takt med, at batterierne bliver bedre, og motorerne dermed kan gøres mere kraftfulde. I dag finder du batteriplæneklippere, der rigeligt kan klare at slå en mellemstor græsplæne et par gange på en enkelt opladning – dog til en højere pris end en tilsvarende benzinmodel.

Der er naturligvis flere grunde til, at batteriplæneklipperen er ved at tage over. Dels slipper du for udstødningsgasser, og det er godt for både miljøet, dig og din have. Dels er den mere støjsvag, og du slipper for at skulle ud og købe benzin og plæneklipperolie.

Derimod skal du selvfølgelig huske at lade batterierne op med jævne mellemrum. Det er også vigtigt, at Lithium-ion-batterier ikke bliver fuldt afladet eller står koldt om vinteren, da de kan tage skade af det.

Forskelle mellem forskellige typer af plæneklippere

Forskellene mellem de forskellige plæneklippere afspejles hovedsageligt i, hvor gode de er til at klippe højt, kraftigt og vådt græs.

Der er betydelige forskelle på, hvor lang tid det tager at klippe et givent areal, hvor meget det koster pr. klipning (udgifter til benzin og olie eller pris pr. opladning i forhold til driftstiden), hvor godt klipperesultatet bliver og ikke mindst hvor brugervenlig plæneklipperen er. Nogle modeller kan for eksempel nemt komme til omkring rabatter, stakitter og træer, mens andre græsslåmaskiner ikke er så gode til det.

Indstilling af klippehøjden og modellens manøvredygtighed, og hvor gode de er til at håndtere ujævnt underlag og hældninger, varierer også fra model til model.

Det er normalt, at græsplænen når at vokse til og blive rigtig høj, mens man er på ferie. Er græsset blevet langt, så kan det afhængigt af græsslåmaskinen være nødvendigt at slå plænen flere gange eller meget langsomt for ikke at blive overbelastet. Man bør ikke klippe græsset med mere end 2-3 cm om dagen, men i praksis er det ikke mange, der har overskud til græsslåning så tit.

Der er også store forskelle i udvalget af funktioner. Nogle plæneklippere findeler græsset, såkaldt multiklip. Andre græsslåmaskiner mangler denne funktion og sender i stedet græsset ud i større stykker på jorden. Dem kan du så vælge at samle i en opsamler, hvis sådan en medfølger, eller sende det ud på græsset igen via sideudkast.

Hvis de afklippede græsstumper er af en større størrelse, kan det være nødvendigt at slå græsset igen for at få reduceret størrelsen af hensyn til naturlig nedbrydning og havens udseende.

Andre funktioner, der kan variere, er, om plæneklipperen er selvkørende, om den har træk på forhjul eller baghjul samt om modellen er fremstillet med variabel hastighed og altså har flere hastigheder, du kan vælge mellem.

Forskellige forbrugere har også forskellig købekraft. For at kunne give købsråd til så mange som muligt, har vi inddelt de testede plæneklippere i tre forskellige prisklasser og udpeget en vinder i hver af følgende prisklasser:

Lavpris: op til 3.000 kr. Mellem: ca. 3.000-4.500 kr. Premium: over 4.500 kr.

Tag udgangspunkt i dine behov og din tegnebog, så finder du en egnet og relevant plæneklipper fra udvalget nedenfor.

Værd at vide om plæneklippere

Forskellige plæneklippertyper

Elektriske plæneklippere med ledning

Fordele:

 • Meget lave energiomkostninger
 • Sparsom og billig vedligeholdelse takket være elmotoren
 • Relativt lavt støjniveau
 • Ingen udstødningsgasser
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

Ulemper:

 • Som regel en mindre kraftfuld motor end benzindrevne plæneklippere
 • Ledningen kan virke besværlig og "i vejen" under græsslåning
 • Ledningen begrænser, hvor langt man kan bevæge sig væk fra et strømudtag
 • Elektriske plæneklippere har ofte en smallere klippebredde end benzindrevne

Batteridrevne elektriske plæneklippere (uden ledning)

Fordele:

 • Relativt lavt støjniveau
 • Ofte let at navigere med
 • Ingen udstødningsgasser
 • Ofte relativt lave energiomkostninger
 • Godt for miljøet og helbredet
 • Ofte lav vægt

Ulemper:

 • Mindre kraftfuld motor end på benzindrevne plæneklippere
 • Driftstiden er ofte begrænset
 • Opladningstiden kan være lang
 • Har ofte en smallere klippebredde end en benzindrevet plæneklipper
 • Batteriet kan være dyrt at skifte ud, når det er udtjent

Robotplæneklippere

Fordele:

 • Man behøver ikke selv at klippe græsset
 • Meget lave energiomkostninger
 • Oplader som regel sig selv i ladestationen, når batteriet er ved at være fladt
 • Græsplænen bliver normalt meget velplejet og fin, da den klippes lidt, men ofte
 • Kan som regel programmeres til selvstart
 • Kan ofte programmeres til at holde sig under tag i regnvejr
 • Lavt støjniveau

Ulemper:

 • Relativt høj indkøbspris
 • Kan ikke klare alt for højt græs
 • Græsplænen skal være temmelig jævn og må ikke hælde for meget
 • En enkelt klipning tager normalt længere tid end med en traditionel plæneklipper
 • Langvarige og hyppige klipninger kan irritere lydfølsomme naboer, som forstyrres af den lave, men langvarige støj

Læs desuden vores store test af robotplæneklippere for at finde en model, der kan klare din have, så du får en flot grøn og veltrimmet plæne.

Benzinplæneklippere

Benzinplæneklipperen er den traditionelle plæneklipper og er stadigvæk den mest almindelige type af plæneklipper. Selvom de benzindrevne modeller grundlæggende ikke har ændret sig så meget siden 60'erne, er det stadig den bedste type i mange situationer.

Er græsplænen eksempelvis stor med højt græs, kuperet terræn, og er der mange rødder og sten, så er benzinplæneklipperen som regel at foretrække. Det skyldes, at de benzindrevne græsslåmaskiner med deres kraftfulde forbrændingsmotorer stadigvæk er de elektriske plæneklippere overlegne, når det gælder styrke, fart og udholdenhed.

Prisen, man betaler for sådanne kraftfulde maskiner, er dog udstødningsgasser, vibrationer og støj. Benzinplæneklippere er nemlig den plæneklippertype, der larmer mest. Desuden kræver en forbrændingsmotor generelt mere vedligeholdelse end en elektrisk motor på grund af forbrændingsmotorens mange bevægelige dele.

Fordele:

 • Har de kraftigste motorer, der kan klare den hårdeste modstand
 • Kan slå græs længe på en tank

Ulemper:

 • Højt støjniveau
 • Relativt meget vedligeholdelse
 • Relativt dyrt brændstof
 • Usunde og ildelugtende udstødningsgasser
 • Kraftigere styrvibrationer
 • Høj maskinvægt
 • Kan virke kluntede på små arealer og med mange forhindringer

Batteri til plæneklipperen

De fleste plæneklippere, der kører på batteri, bruger i dag såkaldte litiumbatterier (ofte kaldet Li-ion eller litiumionbatterier), som er den samme type batterier, der anvendes i for eksempel bærbare computere og mobiltelefoner.

Litiumbatterier kan lagre rigtig meget energi sammenlignet med traditionelle batterier, og det er derfor, at man i dag kan bruge så energikrævende maskiner som græsslåmaskiner med batteri.

Desværre er litiumbatterier dyre og holder kun til et begrænset antal afladninger. Derefter dør batteriets celler en efter en, og batterikapaciteten forringes gradvist. En batteridrevet plæneklippers litiumbatteri skal derfor udskiftes efter nogle år, hvilket ikke er helt gratis. For at have den bedst mulige driftssikkerhed bør man sørge for at have et ekstrabatteri.

Byggekvalitet

Hvis man betaler flere tusinde kroner for en plæneklipper, bør den også holde længe og kunne anvendes i flere år. En plæneklipper bliver udsat for betydelige kraftpåvirkninger under græsslåningen, hvilket medfører store belastninger. Det er derfor vigtigt, at modellen er konstrueret til at tåle langvarig og omfattende slitage, hvis den skal kunne holde tilstrækkelig længe.

Afhængigt af hvilken type plæneklipper man vælger, så varierer behovet for vedligeholdelse markant. Benzindrevne plæneklippere kræver som regel mest vedligeholdelse. Det skyldes dels, at en forbrændingsmotor i kraft af sine mange bevægelige dele lettere kan gå i stykker end en elmotor, dels da forbrændingsmotoren kan generere mere kraft, og med en større kraft udsættes udstyret også for større belastninger.

Hjul

Plæneklipperen skal have stabile og holdbare hjul, der er nemme at afmontere. Derudover må baghjulene gerne være store, da det gør plæneklipperen lettere at navigere rundt med. Forhjulsdrift er at foretrække frem for baghjulsdrift, da forhjulstrukne plæneklippere er lettere at manøvrere med.

Klippebredde

Klippebredden varierer betydeligt mellem forskellige plæneklippere og ligger som regel mellem 30-55 cm afhængigt af model. Billigere plæneklippere har generelt en mindre klippebredde, mens dyrere plæneklipperes er større.

Jo større klippebredde, desto hurtigere klipper plæneklipperen, da knivenes rækkevidde er længere og dermed dækker et større areal. Jo større klippebredde, desto kraftigere skal plæneklippermotoren være. For jo mere græs der skal slås, desto større bliver modstanden.

Klippehøjde

Plæneklipperes klippehøjde varierer, men ligger ofte over en minimumshøjde på 20 mm og under en maksimumshøjde på 80 mm.

Det er egentlig nok til de flestes behov med en minimumshøjde på 40 mm, da en græsplæne ikke skal være kortere. Det skyldes, at en så kortklippet græsplæne er mere følsom over for både slitage og udtørring og derfor er uegnet for de fleste haveejere. Begrænsninger i klippehøjden er derfor som regel ikke noget problem på en plæneklipper.

De eneste græsplæner, der skal klippes kortere end 40 mm, er såkaldte pynteplæner, der ikke skal betrædes, men bare skal se flotte ud. Disse græsplæner skal – til forskel fra almindelige plæner (som i fagjargon kaldes brugsplæner) – plejes meget varsomt og vandes regelmæssigt og rigeligt.

En meget lav klippehøjde slider desuden mere på klippeaggregatet og øger risikoen for, at klingerne bliver beskadigede af sten, rødder og tilsvarende, især hvis græsplænen ikke er tilstrækkelig jævn.

Støjniveau

En græsslåmaskines støjniveau opleves ofte som mere eller mindre generende af såvel den der slår græs, som af omgivelserne. Foruden ubehag kan støjen fra plæneklipperen være direkte skadelig.

Risikoen for høreskader afhænger dels af, hvor højt lydniveauet er, dels af hvor længe man udsættes for støjen. Arbejdstilsynet anvender enheden "Vedvarende støjbelastning" for deres vejledende værdier.

Generelt kan man sige, at der for de fleste personers vedkommende opstår risiko for høreskader ved ca. 85 dB(A) (decibel, A-vægtet). Følsomheden varierer dog fra person til person, og hvis man er uheldig, kan man få høreskader allerede ved 75-80 dB(A). Det betyder, at man bør bære høreværn under græsslåning. Den eneste undtagelse er ved brug af robotplæneklippere, da deres støj ligger langt under Arbejdstilsynets grænseværdier.

Lydniveauet varierer markant mellem de forskellige typer plæneklippere på markedet. Det er næppe nogen overraskelse, at benzindrevne plæneklippere med forbrændingsmotorer er de mest højlydte med lydniveauer på op mod 100 dB(A). Elektriske plæneklippere medfører med deres elmotorer normalt betydelig mindre støj i nærheden af 90 dB(A).

Mindst larmer robotplæneklipperne med støjniveauer på omkring 60 dB(A), ikke mindst fordi de klipper så ofte, at græsset ikke når at blive langt. Det er vigtigt at bemærke, at decibel-skalaen er logaritmisk, således at støj på 100 dB(A) er 10 gange så kraftigt som støj på 90 dB(A).

Manøvredygtighed

Plæneklipperens manøvredygtighed afgør, hvor let den er at styre. De forskellige plæneklippertyper har temmelig store forskelle, når det gælder deres manøvredygtighed. De mindste og letteste modeller har en tendens til at være mest manøvredygtige, og det er næsten altid de elektriske plæneklippere.

Samtidig er elektriske plæneklippere med ledning koblet direkte til et strømudtag, nøjagtig som en støvsuger. Det medfører uundgåeligt en del besvær, at ledningen hele tiden skal flyttes, så den ikke kommer i vejen. Noget som naturligvis påvirker manøvredygtigheden negativt.

Benzinplæneklippere er derimod relativt tunge og klodsede, hvilket forringer manøvredygtigheden. Netop af den grund er benzindrevne modeller bedre egnede til større græsarealer, da manøvredygtighed er mindre vigtig ved denne form for klipning.

Multiklip

Multiklip betyder, at plæneklipperens knive snitter græsstrået flere gange i forskellige niveauer, så det bliver meget kort og dermed lettere formulder. Denne teknik omtales også som bioklip, multiclip eller mulching og gør det ofte overflødigt at samle græsset op efter slåning af græsset.

Desuden tilbagefører den indbyggede multiklip-funktion både vand og næringsstoffer fra det klippede græs til græsplænen.

Husk, at når man anvender multiklipning, skal man ikke klippe mere end ca. 30 % af græsstråets længde. Desuden bør græsset ikke være for langt, da plæneklipperen i så fald kan få svært ved at findele alt græsset.

Sideudkast

Sideudkast betyder, at plæneklipperen har udblæsning på siden, hvor det afklippede græs kan blæses ud. Sideudkast er primært anvendeligt, når græsset er meget højt, og maskinen ikke kan nå at findele det afklippede græs og sprede det fint rundt på plænen.

Driftssikkerhed

Ligesom med andre maskiner vil man naturligvis gerne have en driftssikker plæneklipper, der altid præsterer og aldrig driller. Samtidig udsættes en plæneklipper for meget store kræfter og presses ofte til grænsen for sin ydeevne.

Det er derfor ikke så mærkeligt, at motorstop under græsslåning er ret almindeligt. Overliggeren skal dog ligge højt for en god plæneklipper, og hvis man følger anvisningerne for brugen, bør den også være driftssikker.

Plæneklipperen skal også være let at starte, og hvis man selv har oplevet en traditionel benzinplæneklipper, der ikke vil starte, ved man, hvor irriterende det kan være. For at mindske risikoen for sådanne situationer, er mange benzindrevne modeller i dag udstyret med elstart – så skal du blot trykke på en knap i stedet for at trække i en snor for at starte motoren.

Opsamler

En opsamler er en boks, der monteres bagpå plæneklipperen for at opsamle det afklippede græs. Opsamleren afmonteres derefter og kan med forhold tømmes i en kompostbeholder, da det giver udmærket muld.

En rummelig græsopsamler har naturligvis den fordel, at man ikke behøver at tømme den så tit. Det kan være praktisk med et vindue i toppen af opsamleren eller en lysindikator, så man ved, hvornår det er tid til at tømme den.

Vibrationer i styret

Vibrerende redskaber som plæneklippere kan forårsage skader i hænder og arme, hvilket skyldes, at nerverne i hænder og arme bliver beskadiget af vibrationerne. Risikoen for skader afhænger af, hvor kraftige vibrationerne er, og hvor længe man bliver udsat for dem.

Der er mange symptomer, men det er almindeligt med snurren, prikken og nedsat eller manglende følelse i fingre, hænder og/eller arme. Skaderne er oftest forbigående, hvis man kun bliver udsat for vibrationer sporadisk, for eksempel i forbindelse med græsslåning en times tid om ugen.

Visse personer er dog mere modtagelige end andre, og hvis man er uheldig, kan selv moderate vibrationer i forholdsvis kort tid give permanente skader. Derfor stræber man naturligvis efter, at plæneklipperens vibrationer skal være så svage som muligt.

Vibrationerne fra en plæneklipper måles som regel ved styret og angives i m/s². For at kunne vurdere, hvornår der kan opstå skader, har Arbejdstilsynet angivet grænseværdier baseret på, hvor længe man bør være udsat for vibrationer, afhængigt af hvor kraftige vibrationerne er. For den laveste risikoklasse er det 8 timer ved vibrationer på 2,5 m/s², 4 timer ved 3,5 m/s² og 2 timer ved 5,0 m/s².

Generelt vibrerer benzinplæneklippere med kraftige forbrændingsmotorer mest, mens eldrevne plæneklippere vibrerer mindre. Hvis man vil undgå vibrationer, er en robotplæneklipper naturligvis det bedste.

Sikkerhed

En plæneklipper ville med sine skarpe knive og kraftige motor være fuldstændig livsfarlig, hvis den ikke var konstrueret sikkert. Heldigvis er moderne græsslåmaskiner sikre, af og til endda så sikre, at overdrevent aktive sikkerhedsfunktioner kan være irriterende. Alle plæneklipperne i vores test lever op til den europæiske standard for maskinsikkerhed.

Den måske vigtigste sikkerhedsfunktion er det såkaldte dødmandsgreb, som indebærer, at man under klipning hele tiden holder et greb på håndtaget inde. Når man slipper håndtaget, slipper man også grebet, og plæneklipperen stopper automatisk.

Robotplæneklippere har en tilsvarende sikkerhedsfunktion, som automatisk slukker for robotplæneklipperen, hvis nogen løfter den op.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.