Opdateret
Er du træt af at slå græsset hver uge? Hvorfor ikke lade en robot gøre det hårde arbejde? Vi har testet robotplæneklippere fra Husqvarna, Stihl, GreenWorks, Gardena, Worx og mange flere. En testvindende robotplæneklipper er effektiv, let at bruge, driftsikker og godt bygget. Se hvilken robotplæneklipper, som bliver Bedst i TEST.
Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.
Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. For at få et så pålideligt testresultat som muligt har vi testet robotplæneklipperne i flere måneder, på flere forskellige typer af græsplæner og i forskelligt vejr.
På den måde er det muligt at bedømme langtidseffekter og årstidernes påvirkning. Eksempelvis er det ofte vådt om efteråret, men tørt i højsommeren. Græsset vokser mest i begyndelsen af sommeren, og græsplænen er mest sart under højsommertørke og i efterårsregn.
Når robotplæneklipperen testes under alle disse forhold, får vi således et bedre helhedsbillede end ved blot at teste den et par uger i forsommeren. Noget som er en almindelig fremgangsmåde i andre test af robotplæneklippere.
I andre test er det også meget almindeligt kun at anvende et græsareal pr. model, hvor man på kunstig vis forsøger at få alle former for vanskeligheder med. Det er imidlertid vores erfaring, at det er svært at udføre dette på en vellykket måde. Det er svært at forudse alle de vanskeligheder, som forskellige græsplæner kan byde på. Derfor mener vi, at jo flere plæner i forskellige typer en robotplæneklipper testes på, jo bedre.
I vores test af robotplæneklippere har vi fokuseret på følgende egenskaber:
Ydeevne: Hvor stort et areal kan robotplæneklipperen håndtere? Hvor godt bliver klipperesultatet på kort og langt sigt? Hvor godt klipper den langt, kraftigt og vådt græs?
Effektivitet: Hvor effektivt arbejder den med hensyn til tid og klipperesultat? Hvor lang tid skal den bruge på græsplænen? Hvor ofte skal den køre ud og klippe? Stemmer det anbefalede klippeareal overens med hvad den kan klare?
Driftssikkerhed: Hvor smart er den? Hvor ofte holder den stille med en fejlmeddelelse, og i hvilke situationer sker dette? Hvor gode terrænegenskaber har robotplæneklipperen? Hvordan klarer den alt fra ujævne plæner, skråninger og forhindringer til smalle passager, spidse hjørner og mindre arealer? Hvor fleksibel kabelføring kan robotplæneklipperen klare? Hvordan undgår robotplæneklipperen hjulspor langs med afgrænsningskablet?
Brugervenlighed: Er installationen hurtig og enkel eller langsom og omstændelig? Er der tydelige instruktioner? Hvor let er robotplæneklipperen at programmere? Er menuen let at bruge? Hvordan kommunikerer robotplæneklipperen med sin ejer? Hvilken type information giver den? Kan den arbejde om natten uden at genere naboerne?
Design & byggekvalitet: Hvor godt er robotplæneklipperen konstrueret? Giver hjulene et godt greb og er de samtidig skånsomme mod græsplænen? Hvor stor belastning og slitage kan konstruktionen holde til? Hvor robuste er knivene? Giver knivene et fint snit eller ødelægger de plænen? Hvilke garantier er der? Fås der reservedele?
Funktionalitet: Hvilke indstillingsmuligheder er der? Hvor stor kontrol har man som bruger over klippeskemaet? Kan modellen betjenes med en app?
Sikkerhed: Bruger robotplæneklipperen pivotknive eller faste knive? Forstyrrer signalet i afgrænsningskablet andre robotplæneklippere? Kan børn eller husdyr komme til knivene? Hvor stor skade kan knivene forårsage, eksempelvis på glemt legetøj? Hvor effektiv er tyverisikringen? Hvad sker der, hvis man glemmer PIN-koden eller nogen indtaster forkert PIN-kode?
Vi har presset hver eneste robotplæneklipper til grænsen af dens formåen for at se, hvilke slags situationer og omgivelser den kan håndtere. Hver robotplæneklipper har fået en karakter baseret på, hvor god modellen er i forhold til sin pris. Der er således højere forventninger til en dyr model end en billigere og vice versa.
Vi har testet et udvalg af markedets mest populære modeller, så du kan finde den bedste. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede robotplæneklippere på PriceRunner.
Intelligent, let programmerbar og driftssikker robotplæneklipper til normale plæner
Anbefalet maks. flade: 1.000 kvm Batteri: Type: Lithium-ion Maks. hældning: ca. 20° (35 %) Klippebredde: 46 cm PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth)
Husqvarna Automower 310 Mark II er en opgraderet version af sidste års 310. Det nye er, at den nu indgår på samme platform som eksempelvis Automower 305, og en klar fordel ved dette er, at den nu er spulesikker. Du kan med andre ord tage vandslangen frem og spule græsrester og andet væk fra robotplæneklipperen.
Vi oplever, at den nye platform er marginalt dårligere med hensyn til terrænegenskaber. Vi bemærkede det allerede med 305, og det indtryk er det samme, når vi tester 310 Mark II. Der er stadig tale om en imponerende driftssikker robotplæneklipper, men den kører eksempelvis noget oftere fast i en blød eller fugtig græsplæne på skråninger. Sammenlignet med et klart flertal af konkurrenterne er driftssikkerheden dog stadig enormt god.
Husqvarna Automower 310 Mark II har en velprogrammeret software med brugervenlige funktioner, som optimerer klipningen. Et eksempel er spiralklipning. Hvis det tilfældige bevægelsesmønster har gjort, at græsset har nået at vokse lidt, f.eks. fordi du presser den så langt ned som muligt i klippetid, så mærker den det og klipper overfladen i et voksende spiralmønster.
Denne robotplæneklipper er også enormt god til at løse komplekse situationer, f.eks. hvis den kører fast, havner i et trangt område, skal finde vej gennem en korridor eller får forhindringer ved hjemkørsel. Det er først og fremmest her, man mærker, hvad man betaler for.
Guidekablet er også et plus, da du via det kan føre robotplæneklipperen lige ud til en fjerntliggende flade. Desuden gør den det muligt, at du kan trække afgrænsningskablet i mere vanskelige områder, da du ikke behøver at bekymre dig om, at robotplæneklipperen skal have en perfekt kantgrænse ved hjemkørsel.
En anden fordel ved Automower 310 er nem installation. Du behøver ikke at kalibrere eller foretage andre besværlige justeringer. I princippet er det bare at tilslutte ladestationen og starte robotten. Du bør selvfølgelig også planlægge ruten og foretage små justeringer efterfølgende, men du slipper for en masse momenter, som andre producenter har.
Noget, vi mangler, er GSM-opkobling eller wifi. Prisklassen bliver hårdere ud fra et konkurrencesynspunkt, og i dag findes der et hav af budget- og mellemklassemodeller med mulighed for fjernprogrammering. Du kan tilkøbe et kit til 310, men det er ved at være tid til, at Husqvarna overvejer Bluetooth som standardvalg, hvis man skal klare sig prismæssigt, i takt med at andre robotter bliver mere og mere driftsikre.
App'en er meget nem at bruge, og flere familiemedlemmer kan have deres egne konti til samme robot – I behøver ikke at dele.
Programmeringen via displayet er også meget brugervenlig og smidig.
Husqvarna Automower 310 Mark II er til dig, der har en normal græsplæne, og som ønsker en robotplæneklipper, der passer sig selv. Den løser de problemer, der opstår, klarer de fleste typer overflader og er meget nem at håndtere.
Stadig kongen af de veludstyrede modeller. Perfekt på store og udfordrende græsplæner
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Li-Ion | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 135 min/opladning Anbef. maks. areal: 3.200 m² Maks. hældning: ca. 24° (45%) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,2 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 57 dB Længde: 72,1 cm Bredde: 55,8 cm Højde: 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugsanvisning: Husqvarna Automover 430X manual Videoklip: Installationsvejledning
Husqvarna Automower 430X er en brugervenlig og ekstremt kompetent robotplæneklipper med et stort udvalg af funktioner, som gør, at den klarer sig meget godt på egen hånd i langt de fleste situationer. Den er ganske enkelt en af de mest driftssikre, letanvendte og prisbillige premiumklippere på markedet.
Det er nemt at programmere din 430X via appen, som er en af de letteste at anvende og mest brugervenlige på markedet. På kortet kan du se, hvor plæneklipperen har været – og hvor den befinder sig i realtid. Det er virkelig fedt - og lidt sjovt at holde øje med. Og så et plus for det faktum, at du får beskeder, hvis den kører fast eller bliver flyttet ulovligt.
Automower 430X ligger et stykke foran de fleste konkurrenter, når det gælder driftssikkerhed og intelligens. På intelligensen er de stadig ret alene om at kunne håndtere komplicerede haver på en tidseffektiv måde og uden at glemme separate sidearealer.
Vi har kørt Automower 430X på vores absolut vanskeligste græsplæner med et hav af udfordringer som komplekse arealer samt ujævnt og løst underlag.
Selvom 430X må kæmpe en del, klarer den testplænen bedre end nogen anden model. Det eneste den har lidt svært ved, er for store æbler, som den bliver stående på en håndfuld gange i løbet af efteråret. 430X kan desuden klippe et areal, der er cirka dobbelt så stort som specifikationen.
Da 430X også er ekstremt støjsvag, kan den klippe om natten uden at forstyrre naboerne – det bør man dog undgå af hensyn til dyrene. Desuden med understøttelse af IFTTT, så du kan slutte den til dit smarte hjem, og understøttelse af Gardenas Smart Garden-system.
Der er dog nogle småting vi vil anmærke for en 2022 model. Husqvarna burde indføre fjernopdatering af softwaren på alle deres premiummodeller. Flere lavprismærker har denne funktionalitet i dag, så det burde en så vild robotplæneklipper også have - den er i hvert fald ikke blevet billigere.
Heldigvis for Husqvarna er der stadig ingen konkurrent, der kan måle sig med dem på de resterende testområder - men der er et par stykker, som nærmer sig.
Vi opdagede også noget, der tilsyneladende er en fejl i vejrfunktionen. Pludselig gik robotten i gang med at klippe midt om natten, selvom vi ikke havde skemalagt det. Sådan en fejl havde man kunnet løse ved fjernopdatering af softwaren – nu er det ikke muligt.
I det store hele er driftssikkerheden og kapaciteten således imponerende. Husqvarna 430X er også en letprogrammeret, brugervenlig robotplæneklipper med mange smarte funktioner som for eksempel styrekablet, som den kan bruge til at skyde genvej.
Husqvarna Automower 430X egner sig bedst, hvis du har en udfordrende have, men alligevel vil have en veltrimmet græsplæne uden at skulle anstrenge dig.
Denne robotplæneklipper kunne have haft en bedre byggekvalitet prisen taget i betragtning. Den er f.eks. ikke spulesikker, og der sætter sig en hel del græs fast i hjulene, så Husqvarna burde overveje et tættere chassis.
Husqvarna Automower 430X passer bedst til dig, der har en udfordrende have, og som vil have en veltrimmet græsplænen, uden at det er nødvendigt at anstrenge sig. En, der ønsker, at robotplæneklipperen bare fungerer uden de store problemer.
Rigtig meget robotplæneklipper for pengene - hurtig, stærk og funktionsrig
Anmeldelsesår: 2022 Anbefalet maks. areal: 1.000 m2 Batteri: Type: Litium-ion 24 V Driftstid: ca. 70 min/opladning Maks. hældning: ca. 20° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 5 trin (manuelt) Klippebredde: 22 cm Vægt: 11 kg Støjniveau: 60 dB Længde: 62 cm Bredde: 50 cm Højde: 26 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Nej (intet display, tyverisikring via GPS) App-understøttelse: Ja (GSM+GPS) Medfølgende tilbehør: 100 meter kabel, 9 stk. klinger, 3 stk. ekstra samlemuffer, brugsanvisning Andet: SIM-kort 2 år forudbetalt, styrekabel (1 stk., valgfrit), automatiske opdateringer, IPX5 Brugsanvisning: I app samt trykt eksemplar i kassen
GreenWorks Optimow 10 overtager i år tronen som bedste lavprisvalg. Sejren er hårfin, for konkurrencen i lavprisklassen er benhård. Men robotten er hurtigere, stærkere og har flere funktioner end sidste års vinder, så det er værd at betale den ekstra tusindkroneseddel, som denne model koster.
I lavprisklassen er det ofte sådan, at man enten får en opkoblet robotplæneklipper, der kører fast, eller en driftssikker model med få funktioner og dårlig (eller ingen) opkoblingsmulighed. Så den største fordel ved Optimow 10 er, at den ikke er bedst til noget, men i stedet rigtig god til det hele.
Den har for eksempel alt det, du får fra mellemklassen i dag. Du får beskeder, hvis den kører fast, mulighed for programmering på afstand samt GSM-modul, så du kan se på et kort, hvor robotten befinder sig. Derudover automatisk opdatering af softwaren uden indgriben. Derimod understøtter den i skrivende stund ikke stemmeassistenter.
Appen er særdeles nødvendig, fordi selve robotten ikke har noget display. Der er bare en startknap og en indikator for, om robotten har det godt eller er stødt på problemer – hvis du vil vide, hvad der er sket, må du tjekke appen. Det fungerer imidlertid godt, når installationen først er overstået, og du har fået startet appen. Kører du fast inden da, bliver det meget vanskeligere.
Det er generelt lidt frustrerende – men alligevel ret enkelt – at installere Optimow 10. Ladestationen giver et godt overblik over, hvordan det hele skal sættes sammen, og den del kræver egentlig ingen manual. Når det hele er tilsluttet, stiller du bare robotten i stationen.
Nu tror du måske, at du kan opkoble den med det samme, men nej. Den skal i stedet stå og lade op i et par timer, samtidig med, at den installerer software. Du behøver ikke at gøre noget selv ud over at vente i 2-4 timer, men det er lidt enerverende, når man bare gerne vil have installationen overstået.
Det er først, når softwaren i robotten er færdigindlæst, du kan koble robotten til appen, og først her kan du programmere klippeskema, startpunkter med videre. Vi havde selvfølgelig foretrukket, hvis man kunne have koblet den til appen fra begyndelsen og derefter kunne færdiggøre programmeringen på afstand, efter softwaren var blevet opdateret.
Appen har en okay opbygning, selvom den er lidt rodet. Mange funktioner er placeret mellem store tekstblokke med information, og vi har bestemt set pænere og mere overskuelige grænseflader. Du har ingen opdeling i et overskueligt menusystem, og det meste ligger under Settings, hvis du scroller nedad. Appen har også en lige lovlig lang indlæsningstid mellem de forskellige menufaner, så det er måske derfor man har lagt det meste på én af dem.
Men den har nogle godbidder, som mange lavprismodeller savner. Du kan for eksempel programmere op til 5 startpunkter, så hvis du har områder, der ligger langt væk eller med kompliceret beliggenhed, kan du trække et styrekabel derhen og derefter sige til robotten, at den eksempelvis skal køre X meter for at nå området og klippe det 33 procent af gangene.
Selvfølgelig kan du også definere klippeskema, indstille regnsensor og angive indstillinger for hjemkørsel. Men mere avancerede funktioner, som hvor langt den skal køre forbi kablet, kantklippning m.m. mangler desværre.
En anden god ting ved denne robotplæneklipper er, at du kan spule den med haveslangen, hvis græsafklip og andet sætter sig fast under den. Det er ret usædvanligt.
GreenWorks Optimow 10 kan klare enkle græsplæner problemfrit og har også en god fremkommelighed under middelsvære forhold. Den klarer for eksempel en stejl hældning helt okay, sparsom bevoksning med løst underlag, flisebelægning, uregelmæssig og ujævn undergrund osv. Det går ikke helt så godt som for de allerbedste modeller, men tilstrækkelig godt til at vi alligevel kategoriserer den som en robot med høj fremkommelighed.
Robotten klipper græs i lige over en time i hårdt terræn, hvilket er godkendt - men ikke mere end det. Derefter smutter den hjem og lader op i cirka en times tid.
Klippebredden er meget god med tanke på prisklassen, da de fleste modeller i denne prisklasse har et par centimeter mindre. Alligevel kan den også klare højt græs. Vi kan dog godt fornemme på motorlyden, at den kommer på hårdt arbejde i græs, der er op mod 10 centimeter højt. Her sætter den farten ned og kører langsommere hen over det. Hvis græsset er højere, så bakker den ofte væk i stedet for. Men med tiden får den klippet det hele ned. For sin prisklasse og klippebredde er ydeevnen og resultatet rigtig godt.
Softwaren kan være lidt ustabil. Det sker eksempelvis to gange i løbet af sæsonen, at klippeskemaet bliver slettet af sig selv, og vi bliver en enkelt gang nødt til at genstarte den.
Men bortset fra det og en sløv app får du meget robot for pengene.
Desuden er det en robot med styrekabel. Det medfører muligheden for at kunne etablere genveje til svært tilgængelige arealer, genveje hjem, mulighed for at trække begrænsningskablet op på steder, hvor robotten ellers ikke kunne have haft kablet, fordi den så ikke kunne køre hjem - og mere til.
Styrekablet er i øvrigt en nødvendighed, hvis du har svært tilgængelige arealer eller smalle passager, hvor Optimows intelligens stadig har et stykke vejs til mål.
Men generelt er det en fætter med fremtiden foran sig - og til en god pris..
Meget pålidelig, letprogrammeret og gennemtænkt robotplæneklipper
Anmeldelsesår: 2021 Anbef. maks. areal: 1.000 m2 Batteri: Type: Litium-ion Driftstid: ca. 70 min/opladning Maks. hældning: ca. 22° (40 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (manuelt) Klippebredde: 22 cm Vægt: 9,2 kg Støjniveau: 60 dB Målt middelværdi: ca. 59 dB Længde: 63 mm Bredde: 51 mm Højde: 25 mm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Appunderstøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: 9 stk. knive Andet: Understøttelse til 1 stk. styrekabel Brugsanvisning: Husqvarna Automover 310 manual dansk
Husqvarna Automower 310 bliver bedst i test i kraft af en vinderkombination af pålidelighed, funktionalitet og brugervenlighed til en rimelig pris.
Automower 310 er god til at holde både hældninger og lange, smalle passager velklippede. Derudover er den meget hurtig at installere, også for en nybegynder. Du behøver ikke at lægge kablet i særlige mønster eller tilpasse arealet på andre måder. Stationen kan du i princippet bare stille på jorden og lægge styrekablet under. Du behøver ikke at vende stationen i en bestemt retning eller lignende. Det giver dig stor fleksibilitet i placeringen.
Indgangene på bagsiden af ladestationen er tydeligt afmærkede. Når du har tilsluttet styrekabel og grænsekabel, er det bare at stille robotten i ladestationen, så er den klar til at starte. I princippet behøver du ikke en gang at klippe græsset inden installationen – medmindre det er usædvanligt højt.
Robotplæneklipperen er også meget nem at programmere. Enten via displayet med det tydelige og overskuelige menusystem, eller via mobiltelefonen.
Desværre har 310 kun Bluetoothforbindelse. Vi havde gerne set, at den havde eksempelvis wi-fi-understøttelse i ladestationen eller GSM-forbindelse. Du kan købe det sidstnævnte (Husqvarna Automower Connect), og det anbefaler vi, fordi det udvider funktionaliteten kraftigt. Så kan du se på et kort, hvor den har klippet, og få beskeder fra den, selvom du ikke er hjemme.
Desuden får du nu også understøttelse af ændring af klippeskema på afstand, stemmestyring via Alexa og Google Assistent samt opkobling til Apple Watch. Det er i denne kombination, den for alvor bliver en testvinder.
Med robotplæneklipperen på plads er det nemt at justere klippehøjden uden brug af værktøj. Dens bevægelsesmønster på græsplænen gør, at den ikke efterlader spor og lignende. Dog kan den slingre lidt, når den kører på fugtige skråninger, og der er ophobet græsrester på hjulene.
I meget højt græs spiralklipper 310 for at sikre, at området behandles på så kort tid som muligt. Den kan dog være lidt næring med spiralklipningen. Klipperesultatet er generelt udmærket, og desuden er robotten så støjsvag, at naboerne næppe vil lægge mærke til den.
Når Automower 310 skal køre tilbage for at lade op, kører den via et styrekabel. Kablet er en slags genvej, så robotplæneklipperen kan komme hurtigere hjem. På den måde undgår du forhindringer langs ruten, som det ellers ofte er tilfældet, hvis den skal køre via begrænsningskablet. For eksempel hvis du har tætte og lavthængende buske eller meget ujævnt underlag langs med kanten af græsplænen.
Husqvarna Automower 310 kan uden problemer nå at vedligeholde det angivne areal på 1.000 kvadratmeter.
Vi anbefaler som nævnt, at du køber Automower Connect-kittet, så du kan styre robotplæneklipperen på afstand, da det giver en helt anden fleksibilitet.
Men selv uden kittet er dette dog et meget godt køb, fordi 310 er enkel at installere, og dens gode terrænhåndtering og problemløsningsevne gør, at den næsten aldrig kører fast - ikke engang på ujævne græsplæner med kogler, nedfaldsfrugt og lignende.
Fantastisk robotplæneklipper til prisen - fremragende problemløsningsevne
Anmeldelsesår: 2019 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anbefalet maks. areal: 1.500 m² Maks. hældning: ca. 22° (40%) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (manuelt) Klippebredde: 21 cm Vægt: 9,2 kg Støjniveau: 60 dB | Målt middelværdi: ca. 52 dB Længde: 63 cm Bredde: 51 cm Højde: 21 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Nej Brugermanual: PDF Videoklip: Installationsvejledning
Husqvarna Automower 315 er en meget god robotplæneklipper, der kombinerer vilde terrænegenskaber og høj driftssikkerhed med en letprogrammeret grænseflade og smarte løsninger til navigationen.
Ladestationen udsender eksempelvis et signal, så robotplæneklipperen inden for 6 meters radius kan finde stationen og navigere ind - med en forskellig vinkel hver gang. Det betyder blandt andet, at du undgår spordannelse ved indkørslen.
Styrekablet er også et rigtig godt supplement. Kablet er ekstra godt, hvis du en grund med en kompliceret form eller mange arbejdsområder. Her får robotplæneklipperen nemlig hjælp fra styrekablet til at finde ud og hjem igen. I stedet for at køre langs med kablet kan den beregne korteste rute. Vi oplever dog en vis spordannelse langs med styrekablet, som derimod ikke opstår ved brug af afgrænsningskablet.
Terrænegenskaberne er forbilledlige, og Automower 315 kører stort set aldrig fast. Robotten håndterer desuden stejle skråninger, forhindringer og fliseområder på eller omkring græsplænen fortræffeligt.
I denne prisklasse er det en af de allerbedste robotplæneklippere på markedet - især med tanke på driftssikkerheden. Endvidere er den meget støjsvag og samtidig meget kraftfuld. Den kan også være ude at klippe ret længe. Den eneste ulempe i hårdt terræn er, at karosseriet nemt bliver ridset.
Automower 315 leveres med app-understøttelse, og appen er meget brugervenlig. Takket være appen kan du bekvemt foretage indstillinger som eksempelvis starttidspunkter, manuel justering af klippehøjde og ændringer i arbejdsplanen.
Du kobler telefonen til robotplæneklipperen via Bluetooth.
Havde du haft premium-udgaven af plæneklipperen (Automower 315X), så havde du også haft GPS og opkobling via mobilnettet. Så ville du også kunne se, hvor robotplæneklipperen befinder sig i realtid på et kort og foretage indstillinger fra telefonen - uanset hvor du befinder dig, og så længe du har mobildækning.
For at indstille Automower 315 fra appen, så skal du være inden for robottens Bluetooth rækkevidde. Med tanke på prisen og appens generelle egenskaber er dette stadig rigtig godt, men måske havde wi-fi været at foretrække i stedet?
Robotplæneklipperen er meget let at programmere, også når du laver indstillingerne direkte via displayet på selve maskinen. Displayet er stort samt let at læse, og hele brugerfladen er tydeligt opdelt. Selv om du er en helt nybegynder udi robotplæneklippere, så er det let at forstå indstillingerne.
Husqvarna Automower 315 er samlet set et virkelig godt køb, hvis du ønsker en driftssikker og brugervenlig robotplæneklipper. Robotten passer til alt fra den enkle, anlagte græsplæne til den ujævne, komplicerede plæne med flere områder, der skal klippes.
Du får dog mest for pengene med Automower 315 på lidt vanskeligere plæner, hvor den virkelig får mulighed for at folde sig ud.
Ret tidseffekt iv robot med moderne funktioner
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Lithium-ion | 2,8 Ah 18 V Driftstid: ca. 60 min./opladning Maks. hældning: ca. 22° (45 %) Klippehøjde: 20-100 mm (elektronisk) Klippebredde: 21 cm Længde: 82,5 cm Bredde: 54 cm Højde: 33,3 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Inkluderet tilbehør: Knive
Cub Cadet XR5 1000 er en velbygget robotplæneklipper, som overrasker på flere måder.
Du behøver ikke at have robotten på græsset mere end 4-5 timer 3-4 dage om ugen, for at den kan nå at klippe de oplyste 1000 kvadratmeter. Samtidig har den også gode terrænegenskaber. Den klarer derfor både græsplænen og ret stejle skråninger uden problemer – så længe vejret er godt. Hvis græsset er fugtigt, kan en stejl skråning dog være et problem, men den kører fejlfrit på mindre skråninger.
Præcis som med mange andre robotter så kan den høres under kørslen – men lidt mere end de skarpeste konkurrenter i samme prisklasse.
Men der er ikke tale om decideret støj. Lydprofilen vil ikke genere dine naboer, det er i hvert fald vores vurdering.
Hjulene har en grov profil, som giver godt greb i mange situationer. Det sker, at robotten glider lidt og graver sig ned på mere sparsomt bevoksede arealer – især hvis den kører fast.
Men overordnet set klarer den terrænet rigtig godt i forhold til for prisklassen.
Her er XR5 ret standard – hverken imponerende eller skuffende. Almindelige men komplicerede opgaver, såsom forhindringer ved hjemkørsel og at nå frem til afsides småarealer, dem har den gode løsninger til.
Ved hjemkørsel varierer den afstanden til kablet for at undgå spordannelse. Når den når frem til ladestationen, så roterer den 180 grader og bakker ind.
Derimod kan den ikke køre hjem til stationen fra begge sider for at få køretiden ned, den kan kun køre hjem mod uret.
Kablet trækkes gennem spor på stationens overside og tilsluttes på bagsiden. Stikkene er markeret med A- og B-mærkater. En mere brugervenlig løsning havde været at placere dem ved siden af hinanden i forhold til, hvordan kablet løber uden for stationen. Men ladestationen er IPX3-klassificeret – og det er et plus.
Du kan desværre ikke vælge mellem med uret, mod uret og retvinklet placering af ladestationen.
Du programmerer robotten via et farvedisplay med adgang til både fysiske knapper og touch på selve displayet. Grænsefladen på displayet er præcis lige så moderne som selve hardwaren og dermed let at navigere i.
Ved siden af sidder der en drejeknap, som justerer klippehøjden.
Der er masser af funktioner samt tilhørende hjælpetekster, når navnet på funktionen ikke umiddelbart indikerer, hvad den præcist gør. XR5 understøtter eksempelvis flere zoner samt kantklipning.
På displayets startside er der ikoner til at sende robotplæneklipperen ud til klipning uden for skemalagt tid både med og uden kantklipning.
Den kantklipper også uden for hjulbredden. Du behøver ikke at trimme kanterne igen – hvis du har placeret kablet smart.
Vi oplever en brugervenlig robotplæneklipper med alle de basisfunktioner, du kan ønske dig ... plus nogle flere. Programmeringen er ret moderne, og så har den en god klippeprocedure.
Det er ikke den smarteste robotplæneklipper på markedet, men den **klarer normale haver **og de mest almindelige problemer, der kan opstå.
En udmærket robotplæneklipper til mellemstore græsplæner.
Premiumrobot til komplekse og ret store græsplæner
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Lithium-ion | 2 Ah 18 V Driftstid: ca. 50 min./opladning Maks. hældning: ca. X° (40 %) Klippehøjde: 20-50 mm (elektronisk) Klippebredde: 22 cm Vægt: 9,7 kg Længde: 61 cm Bredde: 45 cm Højde: 24 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Inkluderet tilbehør: Knive, kontakter
Husqvarna Automower 415X er en variant af producentens tidligere så populære robotplæneklipper Automower 315 – bare i en ny og lidt mere luksuriøs udgave. 415X låner meget fra storesøsteren 430X, men er beregnet til en lidt mindre græsplæne.
Den skal – med en rimelig klippeplan – kunne klippe 1.500 komplekse kvadratmeter græsplæne. Og det kan vi slå fast, at den kan, men det er lige til øllet, når plænen bliver mere kompleks. Vi ville gerne have set en lidt længere klippetid i betragtning af prisen.
En sjov fordel ved 415X i forhold til storesøsteren 430X er, at 415X er spulesikker. Og det er godt, at den kan tåle en tur med haveslangen under skjoldet – for robotten opsamler en hel del græs, når den klipper en fugtig græsplæne.
Vi stiller dog et lille spørgsmålstegn ved kvaliteten på 415X, da vi har haft den inde til reparation to gange i løbet af sæsonen. Dels var der problemer med et printkort. Dels havde en gummiprop løsnet sig under klipningen, hvilket gjorde, at den var blevet fugtskadet.
Efter de to ture til service kørte den fejlfrit i tre måneder. Det ser også ud til, at problemet med printkortene var en fabriksfejl, som blev fundet hos en række plæneklippere, da de blev lanceret.
Men lad os lige slå det helt fast, 415X leverer et rigtig godt klipperesultat. Selv på ujævne flader og i trange områder med mange forhindringer får den klippet alt med et udmærket resultat. For eksempel klipper den smalle passager og større områder med højt græs ved hjælp af et effektivt klippemønster – til sidstnævnte bruger den eksempelvis en funktion, som kaldes spiralklipning.
415X har ingen problemer med selv at fordele sin tid jævnt over hele klippearealet. Det gælder også, når der er områder, som er svære at finde frem til på egen hånd.
Selvom vi har lagt guidekablet ud til et af områderne, så behøver vi slet ikke at anvende det – robotten finder derhen alligevel. Derimod er guidekablet fremragende til, at robotplæneklipperen hurtigt kan finde hjem igen til opladning.
Når græsplænen er fugtig, og du har ledningen tæt på bunden af skråningen, så kan de stejle skråninger nogle gange være et problem. Det er sket to gange, at den er kørt udenom og har sat sig fast.
Dens terrænegenskaber ligger lige under storesøsteren 430X – som i princippet aldrig kører fast – men stadig udmærket i forhold til pris og konkurrence.
I og med at det er 400-serien, får du både LED-belysning foran og en GSM-opkoblet robot med app-styring. Du kan se på et kort i appen, hvor robotplæneklipperen har klippet, og hvor den befinder sig lige nu. En anden stor fordel ved 415X i forhold til forgængeren er, at softwaren kan fjernopdateres, og robotplæneklipperen får så betydeligt længere holdbarhed og brugervenlighed.
AIM giver dig mulighed for at oprette virtuelle zoner med dine egne klippehøjdeindstillinger og tidsplaner. Du kan også oprette zoner, hvor robotten slet ikke skal klippe.
Opdateringen fungerer fint, men det er meget svært via kortet at se, præcis hvor zoneafgrænsningen går. Du skal næsten stå udenfor med robotplæneklipperen og se den køre mod zonen og så vende om for derefter at finjustere i appen.
Det ville have været godt, hvis der havde været en testtilstand.
Robotplæneklipperen kører desværre ikke direkte til zonen ved hjælp af GPS eller lignende. Den bruger guidekablet (hvis det er i den zone, den er på vej til) eller afgrænsningskablet. Når det er sagt, er det alligevel en superspændende ny funktion, som vi ser på med tillid til fremtiden.
Programmeringen er let både via app og display, også for en nybegynder. Desuden klipper denne robotplæneklipper meget stille, så den ikke forstyrrer naboerne.
415X passer til dig, der har en ret avanceret græsplæne med flere svært tilgængelige områder og udfordringer, hvor andre robotplæneklippere har svært ved at komme frem.
Robotplæneklippernes herre på grønsværen med uovertruffen funktionalitet og ydeevne
Anmeldelsesår: 2018 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 260 min/opladning Anbefalet maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 72,1 cm Bredde: 55,8 cm Højde: 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Automower Connect, ultralydssensor, projektør, afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugermanual: Husqvarna Automover 450X manual dansk Videoklip: Installationsvejledning
Husqvarna Automower 450X er en støjsvag, kraftfuld og driftssikker premiumrobot med en usædvanlig høj klippekapacitet. Den kan nemlig klippe flere timer i streg uden at skulle besøge ladestationen for at oplade batteriet.
Når robotten kører hjem eller ud igen, kan den benytte afgrænsnings- eller styrekablet. Styrekablet er en slags genvej, som du lægger hen over din grund, og kablet hjælper plæneklipperen til hurtigt at finde ud til bestemte steder og hjem igen. Der er i alt plads til hele tre styrekabler, hvilket giver betydelige tidsbesparelser på store, komplicerede arealer.
Robotplæneklipperen har også en indbygget antenne, som kan også registrere ladestationen, når robotten nærmer sig, takket være en indbygget antenne. Disse forskellige alternativer muliggør en hurtig og sikker tilbagekørsel.
En af de primære styrker ved 450X er terrænegenskaberne. Robotten kan klare alt fra enkle, store og flade græsplæner med træer og buske til mindre, opdelte græsarealer med gange imellem. Huller i græsplænen, krat her og der, og masser af nedfaldsfrugt er heller ikke noget problem.
Når robotten nærmer sig større forhindringer, så aflæser den dem med en ultralydssensor og sætter farten ned, så der ikke sker et pludseligt sammenstød. Dette mindsker risikoen for ridser på det ellers ret sarte karosseri. Det gør også, at den kan holde en højere hastighed på åbne arealer, end hvad der ellers havde været muligt.
450X kan også klare kraftige hældninger på op til 45%. Den har lidt vanskeligt ved at bakke på skråninger, der er mere end den oplyste specifikation, men 450X holder, hvad den lover og er meget kraftfuld. Det er først, når det er så stejlt, at undersiden af karosseriet støder imod, at den ikke kan køre videre, fordi det bliver fysisk umuligt.
Automower 450X arbejder meget stille og kan med fordel trimme græsplænen om natten. Her kan dens indbyggede projektører bruges, så du ikke snubler over robotplæneklipperen i mørket. Lyset kan også slås fra.
Den medfølgende app er meget brugervenlig og giver dig næsten fuld kontrol over robotplæneklipperen, uanset hvor du er, så længe du har mobildækning. Du kan gøre alt lige fra at se, hvor robotplæneklipperen befinder sig på plænen i realtid til at justere klippehøjde og arbejdstid på afstand. Desuden giver appen dig besked, hvis robotplæneklipperen skulle blive stjålet eller køre fast.
Robotplæneklipperen er ret stor, men kan komme igennem smalle gange i forhold til sin størrelse. 60 centimeter er for eksempel ikke noget problem.
Samlet set er dette en driftssikker, kraftfuld og funktionel robotplæneklipper, der er nem at programmere både direkte og med fjernbetjening. Den efterlader desuden et meget pænt klipperesultat.
Her er talen om en luksusmaskine beregnet til kommercielt brug - og det kan ses på prisen.
Men når vi ser bort fra prisen, så er dette helt klart den bedste robotplæneklipper på markedet.
Letanvendt og stærk robotplæneklipper i mellemklassen
Anmeldelsesår: 2021 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 41,25 kWh Driftstid: 40 min/opladning Anbefalet maks. areal: 1700 m² Maks. hældning: 21,8° (40 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 20 cm Vægt: 10 kg Knivtype: Fast kniv PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Intet App-understøttelse: Ja Brugsanvisning: Stihl RMI 422 PC manual dansk
Stihl iMow RMI 422 PC er en stærk robotplæneklipper med fast kniv. Den støjer en del sammenlignet med andre robotter i samme prisklasse, men ikke i en grad så det generer dig ude på terrassen. Klippemotoren er meget stærk, og 422 giver ikke op lige med det samme, når den kører fast.
Da vi testede den forrige version af 422 PC var vi utilfredse med, hvor følsom den var over for ujævnheder i græsplænen, fordi den ofte kørte fast og blev stående.
Men med den nye version mærker vi en stor forskel. Robotplæneklipperen håndterer nu ujævnheder i græsplænen med glans, og den kan også klippe på hældninger - uden at køre fast på vanskelige partier.
Nu bliver 422 PC nemlig ikke stående mere end maksimalt én gang om måneden.
Den ene gang vi oplevede det var på grund af en gren, der var kommet i klemme i klippeskiven - så det var ikke robottens fejl.
Men to andre gange påstod den at være uden for temperaturområdet. Det var ikke overdrevet varmt udenfor, så vi ved ikke helt præcist, hvad det kan skyldtes.
Vi har kun haft problemer med, at den har kørt fast på grund af dårlig problemløsningsevne eller vanskeligheder med underlaget 2-3 gange - og det er faktisk positivt.
Hjulene er dog meget glatte og hårde, så robotplæneklipperen har svært ved at håndtere andre overflader end rent græs.
Hvis den eksempelvis skal have det ene hjul på fliserne og det andet på græsset, så får den nemt hjulspin eller graver sig ned i græsplænen med hjulene - det sker eksempelvis når der klippes græs tæt på fliserne.
422 PC har også knap så god stabilitet i konstruktionen, den trækker af og til skævt på hældninger. Det kan give problemer ved hjemkørsel på fugtig græsplæne kombineret med hældninger, fordi den af og til kommer ud af kurs og må starte forfra. Så er det ofte bedre at lade den stå, til det er blevet tørt.
Det angivne maksimale klippeareal på 1.700 kvadratmeter er måske lige i overkanten. Men har du en græsplæne på omkring 1.000 kvadratmeter, kan den holde den velklippet inden for en rimelig tid.
Stihls robotter køber du hos certificerede forhandlere, og normalt kan du også købe dig til hjælp med installationen. Men det er faktisk nemt at gøre det selv.
Ladestationen tilkobles med et afisoleret kabel i kabelmuffer på oversiden. Det er nemt at se, hvilken ende der skal ind hvor. Konstruktionen virker ikke særlig moderne sammenlignet med de lukkede varianter med terminaler, som mange andre producenter har taget til sig. Kablerne sidder dog beskyttet, så når det hele er tilsluttet, er det ikke noget problem.
Stationen kan kun placeres i én retning. Konstruktionen og opsætningen betyder, at du får et uklippet areal omkring stationen. Her er der plads til forbedring for Stihl.
Robotten har et menusystem, der er nemt at navigere rundt i, og PC-varianten som vi har testet, har desuden en app. På den måde kan du ændre skema, få beskeder med mere, selvom du ikke er i nærheden af din iMow. Dette føles meget generøst i forhold til prisen.
Appen er af og til lidt sjovt oversat. Her kan Stihl forbedre brugervenligheden, så du ikke er nødt til at kigge i en manual for at forstå, hvad der menes med visse begreber. Men appen er generelt let at anvende i form af en tydelig grænseflade opdelt i flere faner, ingen ventetider og mange funktioner. Appen giver også information om, når det er tid til at skifte knive, eller hvis robotten kører fast.
Stihl iMow RMI 422 PC virker lidt plastikagtig i byggekvaliteten. Chassiset virker sart, når du trækker i det, og den tynde, gennemsigtige kappe, der beskytter displayet, går nemt i stykker. Hvis det sker i beslaget, så vil robotten tro, at stopknappen er trykket ind - og så vil den ikke kunne klippe dit græs.
Men bortset fra, at byggekvaliteten på station og robot ikke matcher prisen, så er både programmering, brugervenlighed, indbygget teknik og driftssikkerhed på et meget højt niveau.
Stihl har prioriteret, hvor de har lagt ressourcerne og skabt en robot med høj pålidelighed - og til en god pris.
Driftssikker og ideel robotplæneklipper til brug på offentlige områder
Anmeldelsesår: 2019 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 260 min/opladning Anbefalet maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 59 dB Længde: 72 cm Bredde: 56 cm Højde: 31 cm Knivtype: Pivot App-understøttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Automower Connect, 9 stk. ekstra knive Brugermanual: Husqvarna Automover 550 manual dansk Videoklip: Installationsvejledning
Husqvarna Automower 550 udmærker sig i den forstand, at den ikke har noget display. Hensigten med det er, at uvedkommende ikke skal kunne ændre dens indstillinger. I stedet kontrolleres den udelukkende med en app på en tablet eller smartphone.
Har du, din virksomhed eller institution en hel flåde af 550-plæneklippere på dine plæner, så kan du holde styr på dem via Husqvarna Fleet Service, der fås til både computer og mobiltelefon.
Robotplæneklipperen Automover 500 minder meget om søskendemodellen Automower 450X. Stort set alt det, vi synes om ved den luksusmodel (450X), finder vi også her:
Hvis du har arbejdet med robotplæneklippere før, så er det let nok at installere robotten.
Men som nybegynder er det ikke nemt at gennemskue, hvordan du skal komme i gang, mest fordi robotten ikke har noget display. Det bliver derfor en del sværere end på eksempelvis søskendemodellen 450X.
Men på den anden side så er privatpersoner ikke målgruppen for Automower 550.
Terrænhåndteringen er i særklasse. Den kan klare stejle skråninger, fugtigt græs og ujævnheder i græsplænen. Hvis du har en parklignende græsplæne, så skal den selvfølgelig også kunne klare kogler, nedfaldsfrugt og lignende - hvilket den gør med bravur.
Driftssikkerheden er enormt høj. Robotten stod kun stille én eneste gang under vores testperiode, der varede flere måneder. Men OK, det var til gengæld et væltet træ, som den satte sig fast under - så det må vel betegnes som en ekstrem situation.
Automower 550 er desuden meget støjsvag og hjulene holdes effektivt rene for græsrester og snavs. Det er nok at børste den af omtrent en gang om måneden.
Takket være den meget lange batteritid har Automower 550 en enorm klippekapacitet. Selvom Husqvarna ikke selv påstår det, så anslår vi den faktiske maksimumskapacitet til op mod en hel hektar.
Trods den imponerende klippekapacitet har robotten en ret moderat vægt. Men den er dog alligevel ret tung at bære.
For at minimere risikoen for tyveri kan du via Fleet Service se, nøjagtig hvor din robotplæneklipper befinder sig, og du får meddelelser i appen, hvis den forlader sit angivne område.
Dette er en fantastisk kompetent robotplæneklipper, men den koster også derefter. Men Automower 550 er altså også beregnet til offentlige områder som parker og lignende. Der findes, så vidt vi ved, ikke andre professionelle modeller i øjeblikket med en tilsvarende ydeevne. Desuden har den en godkendt, kommerciel grænseflade.
For den gennemsnitlige villaejer med en meget stor græsplæne (omkring 5.000 m2) er søskendemodellen Automower 450X et noget billigere og mere letanvendt alternativ.
Prispresset model til ret store og middelsvære haver
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Litium-ion | 24 V litium Driftstid: 70 min/opladning Anbefalet maks. areal: 2000 m² Maks. hældning: 20° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11 kg Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Nej (intet display, tyverisikring via GPS) Længde: 62 cm Bredde: 50 cm Højde: 26 cm Medfølgende tilbehør: 300 meter kabel, 9 stk. knive, 4 ekstra samlemuffer, brugsanvisning App-understøttelse: Ja (GSM+GPS) Andet: IPX5-klassificeret, FOTA (automatisk softwareopdatering), GSM-abonnement til 5 år inkluderet Brugsanvisning: Trykt version samt i app
Cramer RM2000 er lidt af en velbevaret hemmelighed på markedet. Den er stort set identisk med GreenWorks' lavprismodel i årets test. Men fordi den har en mere kraftfuld lader, så kan lade hurtigere og derfor også klippe et større areal på kortere tid. Der medfølger også endnu mere kabel - og så løber abonnementet på GSM-opkoblingen over længere tid.
RM2000 har høj driftssikkerhed. Den er god på ujævne overflader, og den kører sjældent fast, når græsset er højt og fugtigt, eller hvis underlaget er sparsomt bevokset. Vores hårdeste skråning til mellemklassemodeller klarer den dog ikke, men den klarer alle skråningerne med en mere normal hældning.
Den har navkapsler på sine hjul, som let falder af.
Klippemotorens styrke er godkendt i forhold til prisen, men den er ikke noget muskelbundt som topmodellerne i prisklassen. For eksempel bakker den ret hurtigt væk fra situationer, hvor græsset er mere end cirka 10 centimeter højt og normalt tæt.
Efterhånden bliver det hele klippet ned alligevel, men du gør bedst i at slå græsset selv, før du sætter RM2000 på plænen først på sæsonen.
Robotten er udstyret med udmærkede opkoblingsmuligheder. Du har både GSM (forudbetalt i 5 år, derefter 200 kr./år) samt indbygget GPS. Helt gratis og meget brugervenligt.
GSM og GPS betyder, at du for eksempel kan se, hvor robotten befinder sig lige nu. Du kan også foretage indstillinger og få beskeder, selvom du ikke er hjemme.
Desuden giver det gratis og helt automatiske opdateringer af softwaren.
Appen er okay, men desværre blander producenten funktioner med store mængder information. Så funktionerne ligger spredt ud, og du er nødt til at scrolle. Informationerne er naturligvis gode at have, men der findes enklere måder at indsætte dem, uden at gøre appen så rodet.
Endvidere er indlæsningstiden lige lovlig lang ved opstart, og når du navigerer mellem de forskellige faner.
Du kan indstille op til fem startpunkter, og der er en form for regnvagt, som har styr på vejrudsigten i dit område. Det fungerer faktisk helt okay, men en regnsensor direkte på robotten havde naturligvis været mere pålidelig. Appen har også en frostvagt samt mulighed for at indstille et nyt kredsløbssignal.
I forhold til robottens pris er det gode funktioner, men desværre er der få af dem. Du har for eksempel ikke mulighed for at indstille, hvor langt robotten må bevæge sig ud over begrænsningskablet, når den vender. Du kan heller ikke indstille kantklippning - heller ikke spiralklipning.
Cramer RM2000 har et medfølgende styrekabel. Styrekablet er en fordel, fordi den ellers har svært ved at finde ud til sidearealer, der eksempelvis er afgrænsede med en smal korridor. Med styrekablet og muligheden for at indstille startpunkter kommer du ud over det problem.
Styrekablet giver også en hurtig hjemkørsel, fordi robotten slipper for omvejen rundt om hele haven.
Udover nogle vanskeligheder med at finde sidearealer tilstrækkeligt ofte på egen hånd (trods indbygget GPS), så gør robotten et rigtig godt stykke arbejde med at holde græsplænen stangen.
Omvendt kan denne robotplæneklipper klippe et rigtig stort areal i forhold til prisen – der er ikke mange, som kan slå den på det punkt. Men det er altså især den kraftige (hurtige) oplader og ikke et stort batteri, der øger klippetiden.
Prisen for Cramer RM2000 betyder, at robotten får en ret lav placering i testen.
For med tanke på, at du ikke får vildt mange funktioner, og at appen er lidt sløv, så virker prisen ikke helt motiverende. Der er rigtig hård konkurrence her i mellemklassen, og der findes modeller med bedre selvstændig problemløsning og en lavere pris.
Når det er sagt, er det bestemt ikke en dårlig robotplæneklipper. Den har en god klippetid, bevæger sig smidigt hen over græsplænen og kan klare både en hullet græsplæne samt ret stejle hældninger.
At robotten har 5 års forudbetalt GPS og GSM-opkobling samt desuden god fremkommelighed i selv middelsvære haver (delvis takket være styrekablet), det er det, som alligevel gør Cramer RM2000 til et godt køb.
Driftssikker japansk robotplæneklipper. Præcision til større græsplæner
Anmeldelsesår: 2016 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anbefalet maks. areal: 3.000 m² Maks. hældning: 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,9 kg Støjniveau: Meget lavt Længde: 64,5 cm Bredde: 55 cm Højde: 27,5 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Nej Medfølgende tilbehør: 300 m afgrænsningskabel, 300 stk. pløkker og 9 ekstra knive Brugermanual: PDF Video: Installationsvejledning
Honda Miimo 520 føles på mange måder meget japansk, og det mest iøjnefaldende er det velafbalancerede design. Konstruktionskvaliteten er i top, og støddæmpningen gør Miimo meget støjsvag - det virker nærmest lidt som om, at robotten svæver diskret hen over græsset.
Japanske Honda var ellers ret længe om at gå ind i robotplæneklipper-branchen på trods af deres velkendte forkærlighed for robotter. Men når man netop er glad for robotter, så slipper man jo heller ikke hvad som helst på markedet, før man er helt klar.
Deres robotplæneklipper, som klart er i premium segmentet, hedder Miimo. Og på blot få år er den udviklet til en af de bedste på markedet. Miimo fås i to versioner – med modelnumrene 310 og 520. De to modeller er identiske på nær batterikapaciteten, hvor sidstnævnte har større batterikapacitet.
Klipperesultatet er meget jævnt og fint, ikke mindst fordi Miimo effektivt tilpasser hastigheden efter modstanden. Robotten sætter eksempelvis farten ned, når den kører i højere græs.
Miimo er blandt de mere driftssikre robotplæneklippere på markedet og holder sjældent stille – selv på vanskeligere arealer. Det er kun de mest udfordrende græsplæner, der kan overvinde den.
Sikkerheden er udmærket med godt beskyttede pivot-knive og en let tilgængelig stop-knap.
Installationen af selve ladestationen er blevet forenklet sammenlignet med tidligere, men den er stadigvæk unødigt kompliceret, hvis du vil gøre det selv.
På den anden side set så håndteres al installation og montering som regel af Hondas autoriserede forhandlere, så bøvlet med installationen behøver ikke være en ulempe (for dig).
Programmeringen går nemt, da menusystemet er relativt let at navigere i, samtidig med at det har mange indstillingsmuligheder.
Displayet er belyst, men det er knapperne desværre ikke. Så du skal have pandelygten med, hvis du vil ændre indstillingerne sent om aftenen.
Alt i alt oplever vi en god og særdeles driftssikker robotplæneklipper med høj præcision. Robotten er særligt er velegnet til de større græsplæner.
Driftssikker og stærk robotplæneklipper i mellemklassen
Anmeldelsesår: 2020 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Driftstid: ca. 40 min/opladning Anbefalet maks. areal: 1500 m² Maks. hældning: 20° (37 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,6 kg Støjniveau: Middel Længde: 64,5 cm Bredde: 55 cm Højde: 28,7 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker, 9 stk. ekstra knive App-understøttelse: Nej Brugsanvisning: Honda Miimo 310 manual dansk
Honda Miimo 310 er en letanvendt og pålidelig robotplæneklipper i mellemklassen, med meget gode terrænegenskaber og godkendt klippetid.
Netop terrænegenskaberne er et sted, hvor Miimo 310 virkelig udmærker sig. Den klarer med bravur forskellige typer af underlag, navigerer uhindret på komplicerede arealer og kommer let over fordybninger samt op ad relativt stejle hældninger.
Når det gælder højt græs er Miimo 310 for alvor i sit es. Jo højere græs, des langsommere bevæger den sig fremad. Den kan i princippet stå helt stille og klippe, indtil den har "græsset" græsset er ned i den ønskede længde - det er noget de færreste andre robotplæneklippere kan. Det er kun under ret ekstreme forhold, at den giver op og bakker væk.
I de få situationer hvor den er kørt fast, der oplever vi til gengæld, at den nemt graver sig ned i forsøget på at komme fri, hvilket kan beskadige græsplænen. Dette er et almindeligt problem hos meget stærke robotplæneklippere, så det er godt at have i baghovedet, når du vælger en robotplæneklipper.
Klippetiden har vi målt til cirka 40 minutter, derefter skal den lade op omtrent lige så længe, inden den klipper igen. Vi havde gerne set, at den kunne klippe i omegnen af 60 minutter med tanke på prisen, men på den anden side har den ingen problemer med at holde det angivne, anbefalede areal pænt klippet uden at skulle køre mere end et par timer på hverdage.
Lydniveauet er okay, men hvis vi skal være helt kritiske, så opleves lydprofilen som ret støjende. Især når den kører over kogler, nedfaldsfrugt og lignende.
Menusystemet er meget tydeligt og nemt at lave indstillinger i. Derimod kunne installationen have været enklere. Kabelsko gør det nemt at tilkoble afgrænsningen, men der er meget begrænset plads bagpå ladestationen, og tilslutningerne sidder ikke brugervenligt. Det er ikke indlysende, hvilken ende af begrænsningskablet der skal tilsluttes hvor. Det hjælper heller ikke på udfordringen, når vi ikke rigtig kan se, hvad vi laver på grund af den begrænsede plads.
På trods af denne lille svaghed er installationen stadig til at klare for en nybegynder. Hvis du finder den rigtige tilslutning til kablerne og får dem sat på plads, så er programmeringen nemt klaret bagefter.
Desværre har Miimo 310 ingen app-understøttelse, den har ikke engang Bluetooth-forbindelse. Med tanke på prisen og at mange konkurrenter nu har indført Bluetooth som standard, så synes vi, at tiden er ved at løbe fra 310 på dette punkt.
Miimo 310 er – for det meste – smart. Den kan redde sig ud af alle de vanskelige situationer, vi udsætter den for. Det gælder både små, lukkede arealer og forhindringer langs med returkørslen.
I slutningen af returkørslen udfører den dog slavisk det samme bevægelsesmønster hver gang. Og det er nok her robotten har lidt af en akilleshæl i intelligensen. Især når plænen er fugtig (forår, efterår og regnfulde somre) opstår der let spordannelse i græsplænen lige ved indgangen til ladestationen.
Robotplæneklipperen har derimod ingen problemer med spordannelse langs med begrænsningskablet.
Ladestationen kan kun placeres på linje med begrænsningskablet, hvilken gør den ufleksibel. Desuden er ladestationen ret følsom over for, hvordan den vil placeres. Hvis vinklen er blot nogle få grader skæv, så kan robotten få problemer med sammenkoblingen. Du må altså prøve dig frem, indtil du finder en position, der fungerer 100 procent.
Men når ladestationen først står rigtigt, så har robotten aldrig problemer med at finde ind på plads. Og det gælder uanset om robotten kører direkte mod åbningen, eller om den kommer bagfra og først skal bevæge sig rundt om stationen.
Når alt er installeret korrekt og testkørt, er driftssikkerheden ekstremt høj. Miimo 310 kører næsten aldrig fast, det er nemt at indstille klippehøjden, og den finder altid hjem. Da den desuden kan klare meget højt græs med bravur, kan vi absolut anbefale denne robotplæneklipper til både enkle, middelsvære og vanskelige græsplæner i gennemsnitsstørrelse.
HONDA ROBOTKLIPPER MIIMO 310 - 1500 KVM
Driftsikker, pålidelig og brugervenlig robotplæneklipper til en fair pris
Anmeldelsesår: 2020 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 3 Ah/26 V Driftstid: ca. 60-70 min/opladning Anbefalet maks. areal: 800 m² Maks. hældning: ca. 17° (30 %) Klippehøjde: 20-50 mm (manuelt) Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,4 kg Støjniveau: 64 dB| Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 63 cm Bredde: 46 cm Højde: 21 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Appunderstøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker
Gardena Smart Sileno Life (750m²) kvalificerer sig til en interessant prisklasse, hvor du finder både ensidige robotplæneklippere (gode til én ting) og altmuligmaskiner (gode til flere ting). Her hører Gardenas robot til sidstnævnte kategori.
En fordel ved Smart Sileno Life er, at den er så let at installere og programmere. Displayet er tydeligt, brugergrænsefladen er nem at finde rundt i og så er udvalget af funktioner helt fint i forhold til prisklassen. Den tilhørende app har dog ikke særlig mange funktioner - men der er nok til at fungere på de fleste plæner.
Det er desværre nødvendigt med en ekstra gateway i hjemmet for at give robotten wi-fi-understøttelse, så du må leve med endnu en dims, der skal kobles i routeren.
Robotten er ikke særlig stærk, og det giver den lidt udfordringer, hvis græsset når at vokse sig langt mellem overkørslerne. Til gengæld er Smarte Sileno Life temmelig driftssikker.
Klippebredden er helt okay, så robotten arbejder ret tidseffektivt, men samtidig har den af og til problemer med at slingre på græsplæner med lidt hældning. Den kan også finde på at lægge græsset ned i stedet for at klippe det. Det betyder med andre ord, at den er nødt til at køre hen over det samme areal flere gange, inden klipperesultatet bliver godt.
Smart Sileno Life er støjsvag nok til at klippe dit græs om aftenen
- men det frarådes af hensyn til havens nataktive dyr.
Det gør heller ikke noget, hvis robotten kører når det regner. Hjulene er nemlig skånsomme mod græsplænen, også når plænen er våd.
Har du derimod en ujævn og/eller tæt græsplæne så er det vigtigt, at du lader robotten klippe regelmæssigt, for den har ikke kræfter til at klippe for højt eller tykt græs.
Derudover kan lidt højere græs eller ukrudt hist og her gøre, at den ikke kan finde hjem til ladestationen. I stedet bakker den af og til væk fra den slags situationer, som om den var kørt ind i et havemøbel.
Alt det betyder også, at Smart Sileno Life får sværere ved at finde styrekablet (det kabel, der leder robotten hjem).
Kogler, bar jord og nedfaldsfrugt er ikke noget problem. Pivotknivene er ikke stærke nok til at knuse nedfaldsfrugten, men alligevel sker det kun yderst sjældent, at robotten sidder fast i frugten.
Vedligeholdelsen er nemt klaret, for robotten kan skylles med haveslangen. En stor fordel ved at kunne skylle din robotplæneklipper er naturligvis, at den er nem at gøre ren
- og det vil du virkelig sætte pris på, hvis robotten i værste fald kører over ... tja, en hundelort.
Gardena Smart Sileno Life 750 er en driftssikker, pålidelig og brugervenlig robotplæneklipper, som klarer sig godt i forhold til konkurrenterne.
Robotten har ulemper i form af en app med relativt få funktioner og sin noget svagere ydeevne sammenlignet med topmodellerne i mellemklassen. Men robotten er bestemt et godt køb, fordi den er meget driftssikker og let at bruge.
Den er især velegnet, hvis du har andre smarte produkter fra Gardene, som du vil kombinere i det samme system.
Firehjulstrukket robotplæneklipper - en decideret luksusklipper til store arealer
Anmeldelsesår: 2021 Anbefalet maks. areal: 3.500 m2 Batteri: Type: Litium-ion Driftstid: ca. 100 min/opladning Maks. hældning: ca. 35° (70 %) Klippehøjde: 30-70 mm, 3 trin (elektronisk) Klippebredde: 22 cm Lydniveau: 62 dB Længde: 93 mm Bredde: 55 mm Højde: 29 mm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App: Ja (GSM+GPS) Medfølgende tilbehør: 6 stk. knive Andet: Ultralydssensor Brugervejledning: Husqvarna Automower 435X AWD manual dansk - 2021
Husqvarna Automower 435X AWD er den eneste, firehjulstrukne robotplæneklipper. Robotten er bygget til at kunne klare ekstreme hældninger og have ekstra høj fremkommelighed.
Vi kan med det samme afsløre, at robotten ikke har problemer med hældninger. Heller ikke med hullede og ujævne græsplæner.
Det spiller faktisk ingen rolle, hvad vi udsætter robotplæneklipperen for. Den kører i princippet aldrig fast, fordi den altid kan køre frem alle hjul tilbage, og fordi den er knækstyret på bagakslen via et pivotchassis.
435X AWD er stor, og dens høje vægt gør den besværlig at bære. Ligesom andre Automower-modeller bliver chassiset desværre også let ridset. Plæneklipperen har masser af kraft, men er lidt følsom på fronten for tykt ukrudt, som den bakker væk fra, men efterhånden bliver det dog klippet ned alligevel.
Ved hjælp af ultralyd identificerer 435X forhindringer og sætter farten ned inden sammenstød. På den måde kan den holde en højere hastighed på åbne arealer.
Installationen er superenkel ligesom på andre robotplæneklippere fra Husqvarna. Det er bare at slutte kablerne til de afmærkede indgange og starte robotten. Programmeringen klarer du enten via den store skærm eller via appen på telefonen.
Uanset hvad du vælger, er der en letoverskuelig brugergrænseflade, der er nem at gennemskue og forstå. Der er dog plads til forbedringer. Et hjul til at indtaste PIN-koden er godt nok lidt sejt, men desværre også ret upraktisk, da man let trykker forkert - og så kan du ikke lige gå tilbage og rette indtastningen. Derudover er der meget få menuvalg på selve robotplæneklipperen, du skal sørge for.alltid ha med dig telefonen.
435X AWD understøtter smart-watch, og du kan bruge stemmestyring via Alexa eller Google Assistent, som du finder på telefonen eller din smarte højttaler. Robotten får desuden løbende fjernopdateringer, så du slipper for at skulle indlevere den på et værksted.
Af og til har den tendens til at lægge en del af græsset ned og køre hen over det i stedet for at klippe det, men i det store hele er resultatet godkendt.
Heldigvis er batteritiden lang og opladningstiden kort, så den er hurtigt klar til kamp mod græsset igen. Det gør denne robotplæneklipper meget tidseffektiv på både store, åbne arealer også selv om de er komplicerede med flere sidearealer.
435X AWD er innovativ på flere måder, men med tanke på prisen havde vi kunnet tænke os en stærkere klippemotor, et større maksimalt klippeareal og flere funktioner. Ultralydssensoren og flere af de andre luksusdetaljer finder du også på den betydeligt billigere 430X.
Køber du denne model, er det primært fordi du har en meget ujævn og skrånende have, som almindelige modeller ikke har kræfter til - eller bare fordi du har penge som tja ... græs. Og der skal temmelig meget til, for 430X klarer en lang række udfordringer.
435X AWD egner sig således bedst, hvis du har en græsplæne med kraftig hældning, hvor 450X og 430X har svært ved at komme frem.
Men helt ærligt...
Robotten er altså mega sej og lidt af en blærerøvsrobot. Den vil nærmest med garanti gøre dine naboer grønne af misundelse.
Vi har langtidstestet denne robotplæneklipper på flere forskellige græsplæner fra maj til oktober i 2021 for at få et realistisk testresultat. Årets opdatering af softwaren indeholder dog en helt ny funktion, som kaldes Intelligent Mapping. Den har vi ikke haft mulighed for at teste endnu. Funktionen indebærer, at du kan programmere virtuelle no go-zoner, se, hvor afgrænsningskablet ligger i din have, samt indstille forskellige parametre for forskellige virtuelle zoner (f.eks. forskellige klippehøjder). Vores anmeldelse vil blive opdateret med testresultatet for denne funktion sidst på foråret.
Imponerende ultrabudgetklipper til små arealer
Anbefalet maks. flade: 800 kvm Batteri: Type: Lithium-ion Maks. hældning: ca. 20° (35 %) Klippebredde: 46 cm PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth)
Grouw M800 er en billig robotplæneklipper specielt taget i betragtning, hvor stor en plæne den siges at kunne klippe (800 m2). Den bevæger sig dog ret langsomt, så hvis du vil ned på en rimelig klippetid, så er 600 kvadratmeter nok en mere passende plænestørrelse.
Robotten har ingen problemer med en blød græsplæne, ujævnheder i overfladen, overflader med sparsom græsvækst eller lettere hældninger. Grouw klarer endda en sparsomt bevokset skråning på godt 20 graders hældning – og den har flere andre billige modeller det svært med. Så terrænegenskaberne er usædvanligt gode for prisklassen.
Du skal selv sørge for, at den har let adgang til alle flader, og at der er frit langs med kablet. Den klarer for eksempel ikke forhindringer under hjemkørsel, i stedet kører den ind i forhindringen flere gange.
Efter nogle forsøg bakker den, stopper og advarer om, at den er kørt fast. Efter et stykke tid slukker den for at spare på batteriet – og det er faktisk en god egenskab.
Afgrænsningskablet tilsluttes med et afisoleret kabel i bagenden af stationen. Du skal trykke et plastlåg på stationen til sidst. Låget fungerer som vejrbeskyttelse, hvilket er standard på budgetplæneklippere.
Grouws ladestation kan kun placeres i én retning med åbningen til højre og mindst to meters friplads foran åbningen. Men det er ikke noget, der trækker karakteren ned i denne prisklasse.
Det trækker derimod karakteren ned, at robotten ind imellem mislykkes med at dokke og bliver stående – på trods af et helt lige kabel og en jævn overflade foran ladestationen. Robotplæneklipperen har i flere tilfælde også påbegyndt sin hjemkørsel for sent til, at den kan nå frem til dockingstationen og lade.
Grouw M800 har et stort, tydeligt display med et godt tastatur til programmering. Det kunne være en hjælp, hvis pinkoden i var lidt lettere at finde i manualen, men det er nemt at skifte koden, når du er kommet ind i robottens grænseflade.
Grouw M800 har app-understøttelse og opkobling via Bluetooth. App-opkoblingen går så let som ingenting. Vi starter appen og vælger Bluetooth-symbolet, og den finder robotten med det samme.
Appen indeholder de samme indstillingsmuligheder som robotten:
Men det er så også det. Du kan eksempelvis ikke indstille, at den kun skal kantklippe på visse dage, eller hvor langt den må køre over afgrænsningskablet.
Den ser heller ikke ud til at variere afstanden til kablet under hjemkørsel for at undgå spordannelser.
Grouw M800 er ekstremt støjsvag, når den klipper. Den har ikke den karakteristiske summende lyd, som mange andre robotter har. Derimod opstår der en lav brummende lyd, når robotten svinger – og den lyd er faktisk ret charmerende for os robotnørder.
Når det er sagt, er dette en meget budgetvenlig robotplæneklipper. Og på trods af det, så har den alle de basale funktioner, som du kan ønske dig – og endda helt godkendte terrænegenskaber.
Din have må bare ikke have alt for mange afstikkere, for den kan ikke tænke særlig meget på egen hånd og knuse de propblemer den møder. Men generelt er det en af de bedre ultrabudgetklippere, vi har testet.
Robotplæneklipper til 900 M2 APP CONTROL
Opkoblet robotplæneklipper velegnet til middelstore åbne arealer
Anmeldelsesår: 2021 Anbefalet maks. areal: 5.000 m2 Batteri: Type: Li-ion Batterienergi: 251 Wh Driftstid: ca. 150 min/opladning Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 28 cm Vægt: 15 kg Støjniveau: 59 dB Længde: 72 cm Bredde: 56 cm Højde: 31 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (GSM+GPS) Medfølgende tilbehør: - Andet: alarm, geofence, klippekappe omkring kniven, bevægelig topkappe Brugsanvisning: RMI 632 PC
Stihl iMow RMI 632 PC er en opkoblet premiummodel med et ret kompakt design og brugervenlig programmering.
Robotten programmeres via et display eller via en app på telefonen. Uanset hvad du vælger, er begge alternativer lette at anvende. Displayet har en række genvejskommandoer til rådighed, for eksempel en genvej til at sende robotten ud på en klipperunde uden for skemaet.
iMow RMI 632 PC har indbygget GPS, så du kan følge robotplæneklipperens position på et kort. Appen er som nævnt let at anvende, og du får beskeder, hvis din robot kører fast.
I appen kan du også give din robot et navn (måske "Svigermor") og tilføje et billede - hvilket dybest set er fuldstændig unødvendigt, men med lidt kreativitet kan det pifte notifikationerne lidt op.
Når vi kommer til installationen, så virker RMI 632 PC lidt gammeldags sammenlignet med andre robotter i samme prisklasse. For du skal stadigvæk afisolere kablet og trække det til stationen - som kun kan stå på en bestemt måde.
Til mange andre robotplæneklippere kan du placere ladestationen i forskellige vinkler, og på den måde tvinges du ikke til at benytte en bestemt placering.
Derudover bliver alt græsset omkring ladestationen ikke klippet på grund af dens konstruktion. I stedet må du give det en tur med en trimmer en gang i mellem.
Stihl 632 PC er størrelses- og ydelsesmæssigt en slags mellemting mellem en premiummodel og en mellemklasserobot. Den er lidt for begrænset, hvis du har store arealer, men samtidig er den lidt for klodset på mindre græsplæner.
Men på relativt åbne græsplæner omkring 1.500-2.500 kvadratmeter, der fungerer robotten glimrende.
Er græsplænen større end 2 500 kvadratmeter (eller indeholder flere og mere komplicerede arealer), så skal den ud at klippe ofte og længe for at kunne nå at holde græsplænen i skak.
På vore relativt åbne testplæne på 3.000 kvadratmeter var den eksempelvis tvunget til at køre flere timer hver dag, for at der ikke skulle opstå langhårede områder. Det er ikke noget vi har haft problemer med på den samme testplæne med andre modeller i samme prisklasse.
Med tanke på prisen og at Stihl oplyser et maksimalt klippeareal på 5.000 kvadratmeter ud, så virker et areal på 2.500 kvadratmeter faktisk mere realistisk.
Bedre software kunne måske have løst noget af problematikken med det begrænsede areal. Med lidt forbedret intelligens og flere løsninger til at holde styr på separate områder samt områder, hvor den ikke har været længe, så kunne den nå meget mere.
Her og nu klarer den sig rimeligt på dette punkt, men langt fra godt nok til at kunne nå det angivne maksimale klippeareal på godkendt tid.
I nogle få tilfælde i løbet af den flere måneder lange testperiode kommer vi ud for fejlkoder, som får robotten til at blive stående. For eksempel at den er uden for sit temperaturområde. Den aflader imidlertid ikke hele batteriet, men slukker af sig selv, og når vi finder den, kan vi genstarte den og bede den om at køre tilbage og lade op.
Men bortset fra det er det en kompetent robotplæneklipper. Denne robotplæneklipper havde for bare et års tid siden en ret dårlig fremkommelighed, men her er der sket en markant udvikling. 632 PC kan nu problemfrit komme frem på ujævne overflader.
Derudover er den – ligesom tidligere – stærk. Robotten kan klare op til 20 centimeter højt græs uden at brokke sig nævneværdigt. Er græsset højere end det, så kan vi let høre, at motoren arbejder - men pointen med en robotplæneklipper er jo holde græsset kort og velklippet hele tiden, så i praksis er næppe et problem.
Robotten har også en fordel i, at den er ret lav. Derfor kan den også komme til at klippe under trailere, lavthængende grene og buske lignende velkendte forhindringer.
Sammenlignet med andre modeller i samme prisklasse så støjer 632 PC ret meget, mens den klipper. Men robotten er til gengæld ret stærk - den har for eksempel ingen problemer med kogler, nedfaldsfrugt og lignende.
RMI 632 er en god robotplæneklipper til plæner på 1.500-2.500 kvadratmeter med et relativt åbent areal. Havde prisen været nogle tusind kroner lavere, så havde den stået bedre konkurrencemæssigt, men dem den slås med lige nu, er stadig en for stor udfordring.
Dermed ikke sagt, at det er en dårlig robot. Det gør nemlig ikke noget for RMI632 PC, om der er lidt hældninger eller fordybninger i græsplænen, for den er betydelig bedre til at håndtere dem. Desuden er den let at anvende, også hvis du ikke er så god til alt det tekniske.
Uovertruffen robotplæneklipper til mindre og komplicerede arealer
Anmeldelsesår: 2022 Driftstid: 60 min/opladning Anbefalet maks. areal: 600 m² Maks. hældning: 22° (40%) Klippehøjde: 20-50 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 9,4 kg Længde: 57 cm Bredde: 45 cm Højde: 23 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Intet, men sælges også som pluskit med kabel og pløkker App-understøttelse: Ja (Bluetooth)
Husqvarna Automower 305 er Husqvarnas allermindste robotplæneklipper. Men lad ikke størrelsen narre dig, robotten har alligevel en meget høj problemløsningsevne. Det gør 305' eren, når du har en mindre men alligevel kompleks have.
Det er få robotplæneklippere på denne størrelse, som kan klare alle vores udfordringer i testen i så fin stil. Robotten tygger sig vej gennem testhavens mange sidearealer, forskellige slags underlag og stejle skråninger.
Hvis der skulle være et område, som robotten har svært ved at finde hen til på en tidseffektiv måde, kan du altid lægge et styrekabel (købes som tilbehør) ud, som viser den direkte vej derhen.
Ladestationen kan groft sagt placeres hvor som helst, og det uden at Automower 305 får svært ved at docke. Du skal bare sørge for at styrekablet ligger nogenlunde lige under ladestationen.
Alle tilslutninger er tydeligt afmærkede, og tilslutningen sker med praktiske kabelsko, så du slipper for at afisolere kabler. Tilslutningerne sidder tilmed godt beskyttet.
Når du har tilkoblet det hele, er det egentlig bare at trykke på start. Du behøver ikke engang at konfigurere robotten, for at den skal fungere. Men du får naturligvis brug for at indstille et klippeskema, så den kun kører i de tidsrum, som du selv ønsker.
Displayet er tydeligt, grænsefladen er brugervenlig og det går nemt at klare de nødvendige indstillinger.
Automower 305 understøtter Bluetooth, så du kan styre det hele fra Husqvarnas brugervenlige app. Med tanke på at mange konkurrenter nu tilbyder wi-fi-understøttelse (i visse tilfælde endda GSM-opkobling og GPS), så virker Bluetooth faktisk lidt nærigt i dag. Derimod har appen klart flere funktioner end mange af konkurrenterne i samme prisklasse,
Husqvarna Automower 305 har en høj driftssikkerhed. Den klarer for eksempel ujævnheder i græsplænen på en galant måde. Det samme gælder for højt græs, fugtigt græs, på fliser og lignende.
Derimod går det mindre godt på grusstier eller lignende underlag, som adskiller forskellige sidearealer fra hinanden. Her kommer den nemt til at grave sig ned.
Klippebredden på 22 centimeter er godkendt, og robotten klipper græsset i cirka 60 minutter ad gangen. Robotplæneklipperen har ingen problemer med at nå at klippe det angivne areal (600 m²), hvis du giver den et par timers klippetid cirka tre dage om ugen.
Vi synes dog, at prisen for 305'eren gør den mindre attraktiv til prisen end et par af de andre robotter i den lave del af mellemklassen. Det begrunder vi med, at den kun er beregnet til 600 kvadratmeter og tilmed kun har bluetooth-opkobling – og det trækker karakteren lidt ned.
Omvendt er dens driftssikkerhed meget høj, softwaren og problemløsningsevnen er rigtig god, og byggekvaliteten er også god. Du kan spule den ren med haveslangen – hvilket stadig er ret usædvanligt. Klipperesultatet er desuden rigtig flot.
Hvis du har en kompliceret have, der ikke er særlig stor, så er den et selvfølgeligt valg. Langt de fleste kan dog klare sig med en lidt enklere model, fordi græsplæner på denne størrelse normalt ikke er så komplicerede og består af et samlet areal.
Opkoblet, billig robotplæneklipper til lille areal
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Lithium-ion | 2,5 Ah 25,2 V Driftstid: ca. 50 min/opladning Klippehøjde: 25-55 mm (manuel) Klippebredde: 20 cm Vægt: 7,5 kg Længde: 60 cm Bredde: 40 cm Højde: 29 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Inkluderet tilbehør: Knive
Solo by AL-KO Robolinho 450 W er en ret stor, men meget let robotplæneklipper til plæner på op til ca. 450 kvadratmeter. Den har et lidt kantet design, men med tydelige knapper og regulering.
Byggekvaliteten er ikke overdrevent tillidsvækkende. Plasten er tynd og buler, når vi trækker i den. Den har ikke bærehåndtag bagpå, og man løfter ikke så gerne i plasten. Robotten giver indtryk af at koste et par tusinde kroner mindre, end den rent faktisk gør. Dog kvalificerer den sig stadig til budgetklassen, hvor den absolut udfordrer konkurrenterne med sin app-understøttelse og WiFi-tilslutning.
Vi foretrækker helt klart Wi-Fi som tilslutningsmulighed i stedet for Bluetooth, fordi du så kan nå robotplæneklipperen, selvom du ikke står ved siden af den. Rækkevidden kunne dog i dette tilfælde have været noget bedre.
Desuden kunne installationen have haft en procedure med færre momenter, og ladestationen kunne godt have haft en mere gennemtænkt konstruktion, som gjorde den mere ufølsom over for robottens positionering.
Du skal kalibrere Robolinho inden den første opstart, hvilket er et skridt, de kunne have fjernet. Desuden dokker robotplæneklipperen i ladestationen parallelt med pladen på stationen, hvilket betyder, at den risikerer at fortsætte fremad, hvis den ikke får god kontakt, når den passerer.
Brugervenligt display og menusystem og nem programmering.
Den store ulempe ved denne robotplæneklipper er, at den nemt kører fast, samt at den nogle gange har svært ved at regne ud, hvornår den burde begynde at køre hjem, hvis forholdene er vanskelige.
Desuden samler den en hel del græsafklip i hjulene, når det er fugtigt, og skal rengøres inden næste start, da græsafklippet forringer dens terrænegenskaber yderligere. Den kan heller ikke klippe i fugtigt græs, da den skrider en hel del og ødelægger græsset. Men giv den en hård og tør græsplæne med en jævn overflade, så klarer den sig uden problemer.
AL-KO Robolinho 450 W har brug for en græsplæne med en jævn overflade og som oftest kun en lettere skråning. Den bør ikke være ude at klippe, når græsset er fugtigt. Hvis du har disse forudsætninger, udfører den et godkendt klippejob.
En enkel robotplæneklipper med god dækning
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Lithium-ion | 2,6 Ah 22,2 V Driftstid: ca. 60 min/opladning Klippehøjde: 25-55 mm (manuel) Klippebredde: 46 cm Vægt: 18 kg Længde: 50 cm Bredde: 35,5 cm Højde: 24 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Inkluderet tilbehør: Knive
Sømløs G1 er en robotplæneklipper udviklet i Norge. Den har gode terrænegenskaber og klarer f.eks. skråninger inden for det spænd, den angiver. Hjulene har en godkendt profil og giver et godt greb også på et mere varieret underlag. Hvis det er fugtigt udenfor, samles meget græs i hjulmønstret, og hvis du ikke holder øje med det, får den problemer med fremkommeligheden.
Denne robotplæneklipper skal kunne klippe 800 kvadratmeter med en rimelig klippeplan, og det oplever vi også, at den gør.
Knivene sidder ikke under en disk, som hos de fleste andre producenter, der har valgt barberblade. Måske er det derfor, at græsset vikler sig ind der og låser kniven, så robotten bliver mindre bevægelig. Det forringer til en vis grad klipperesultatet, men gør også, at kniven risikerer at blive beskadiget ved kollision.
Installationsprocessen er lidt omstændelig. Dels kommer G1 uden knive formonteret, og for den uindviede er det ikke helt indlysende, hvordan de skal monteres. Dels er manualen utilstrækkelig.
Selve tilkoblingen af robotplæneklipperen og dens positionering (mod uret er eneste mulige valg) er derimod smidig.
Den pinkode, du indstiller, er en kombination af bogstaverne A-D, som er fuldt ud tilstrækkelig til at opnå en acceptabel børnesikkerhed.
SØMLØS G1 er generelt helt okay på en lang række punkter, den hverken imponerer eller skuffer. Der er ikke noget, der skiller sig ud. Design og materialevalg er enkle. Byggekvaliteten er godkendt, men dele og materialevalg synes lidt billige. Lugerne på toppen samt knapperne er træge, og grænsefladen er dårligt oversat, uanset hvilket sprog du vælger – også engelsk. Det gælder både appen og robottens interne grænseflade.
Her findes ellers de mest grundlæggende indstillingsmuligheder, du kunne ønske dig, f.eks. at kunne indstille flere startpunkter for hurtigt at nå svært tilgængelige steder, adgang til forskellige klippeplaner for forskellige dage samt aktivering af regnsensor. Sidstnævnte er vigtigt for denne robotplæneklipper, som let kører fast på en fugtig græsplæne og skader overfladen.
Appen er unødvendigt rodet, men da G1 har ganske få funktioner, går det alligevel. Desværre mangler der avancerede indstillingsmuligheder som f.eks. indstillelig afstand til kablet ved hjemkørsel, hvor langt den skal køre over kablet under klipning mm.
Det samme gælder intelligensen hos G1. Den klarer det, du forventer dig af en standardrobot, og fungerer dermed på de fleste af landets græsplæner. Men den har ingen mere avancerede løsninger som f.eks. at kunne skyde genvej ved hjemkørsel eller på egen hånd klippe de områder, den har overset – men du kan bære den ud til et sådant sted og vælge punktklipning i menuen.
Sømløs G1 er en robotplæneklipper, der præsterer godt i al sin enkelhed. Der er frem for alt meget potentiale og gode udviklingsmuligheder for producenten. I dag opleves robotten dog lidt ufærdig og skrabet i forhold til prisen. Når det er sagt, så skiller den sig egentlig ikke ud hverken negativt eller positivt i konkurrencen med de lidt nyere varemærker, men leverer cirka det, som den gennemsnitlige haveejer har brug for.
Klipper plænen i parallelle linjer
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Lithium-ion | 18 V Driftstid: ca. 75 min./opladning Maks. hældning: ca. 15° (27 %) Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 19 cm Vægt: 7 kg Længde: 44,5 mm Bredde: 36,4 mm Højde: 20,2 mm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Inkluderet tilbehør: 175 m kantledning, 240 kramper, knive Manual: PDF
Bosch Indego M+ 700 er en lille og smidig robotplæneklipper med et lidt usædvanligt klippemønster.
Robotplæneklipperen kører nemlig i parallelle linjer, og klipper dermed plænen opdelt i rektangulære områder – næsten som en robotstøvsuger.
I første omgang ser klippemetoden ikke ud til at fungere. Robotten stopper pludselig og vender om, før græsplænen slutter. Den springer også hjørner og andre fremspring over. Men efter nogle uger er de "oversete" områder også blevet klippet – så det virker altså.
Der opstår dog synlige striber på græsplænen, næsten som når du klipper den med en almindelig plæneklipper. Det er på ingen måde grimt, men nok mere en smagssag – men klipperesultatet er dog godt.
Bosch Indego M+ 700 anbefales til plænearealer på op til 700 kvadratmeter. Det når den også inden for en rimelig klippeplan – så længe den ikke kører fast. Men det gørd den desværre alt for ofte fast, eller også kommer robotten på afveje og stopper.
Den har eksempelvis en tendens til at køre ud i jordbærbedet ved siden af en af vores testgræsplæner. Det kunne nok gå an, hvis den slukkede knivene i en fart, men det gør den ikke. Selvom den befinder sig uden for afgrænsningskablet, så slukker knivene ifor sent. Og det reducerer desværre årets høst af jordbær.
Der lader til at være lidt forskellige årsager til, at den havner udenfor. Det er ikke, fordi kablet ligger for tæt på kantgrænsen. På et tidspunkt begyndte robotten at køre i små cirkler, som langsomt rakte ud over afgrænsningskablet. Til sidst kom den helt udenfor og sad fast.
Det sker, at robotten bliver stående på uventede steder og lukker ned, men den finder for det meste hjem igen uden problemer.
Da den har en ret lav frihøjde og meget tyngde for sin kompakte form, har den også svært ved at klippe hullede græsplæner. Bløde græsplæner med mos er også et problem. For at denne robotplæneklipper skal fungere kræves en sandblandet jord med god græsvækst og en jævn overflade.
Klippehøjden kan indstilles i tre trin ved at trykke på en knap oven på robotplæneklipperen. Det fungerer godt, men den sædvanlige drejeknapløsning, som mange andre har, er mere nemmere.
Vi bemærker også, at den stopper meget ofte for at kalibrere sit kort. Hvis Bosch havde løst dette, var klippetiden faldet yderligere, hvilket havde været en bonus.
Installationen er ganske enkel, men det gælder om at have en perfekt afgrænsning af grunden. Den mindste lille ujævnhed gør, at robotten tror, at den er kommet frem til sin ladestation. Du skal så indtaste, at den ikke har gjort det, så den kan genoptage kalibreringen af græsplænen.
Robotten er til dig med en græsplæne af høj kvalitet, og dig som kan lide tanken om et synligt klippemønster. Den er ret tidseffektiv, så længe plænen ikke er for ujævn.
Lille robotplæneklipper til små og flade græsplæner
Anmeldelsesår: 2022 Batteri: Type: Lithium-ion | 4,3 Ah 12 V Driftstid: ca. 60 min./opladning Maks. hældning: ca. 17° (30 %) Klippehøjde: 15-60 mm (manuel) Klippebredde: 18 cm Vægt: 7,5 kg Knivtype: Fast kniv PIN-kodebeskyttelse: Ja/Nej
Black+Decker BCRMW121 er en meget kompakt robotplæneklipper med et ret genkendeligt design – fra andre producenter. (Hvis du er robotnørd som os, så genkender du det i hvert fald med garanti).
Sammenlignet med de andre producenter, så har B&D ikke lige så store problemer med at trykke græsset ned. Det har vi ellers kritiseret lignende robotplæneklippere for tidligere. Den forreste klods er nemlig erstattet af et hjul.
Hjulets brede design og knivens klippebredde medfører dog stadig en lidt uens klipning ved første overkørsel. Men det er i hvert fald blevet betydeligt bedre.
Robotten er også ret stædig i sin fremfærd. Støder den på forhindringer, så giver den ikke op lige med det samme. Dog har BCRMW121 en konstruktion, som gør, at den sætter sig ret let fast og ødelægger græsoverfladen. Det oplever vi især på en lidt hullet græsplæne – eller hvor græsset vokser kraftigt.
Black+Decker BCRMW121 klarer hældningerne fint, men den har tendens til at blive bagtung. På den ene testgræsplæne løftede fronten sig, når robotten arbejdede sig opad. Skråningen var ellers inden for det spænd, som robotplæneklipperen angives at kunne klare.
Noget andet, vi finder negativt, er, at robotplæneklipperen nogle gange kører uden for afgrænsningskablet.
Når det sker, så kan den ikke løse problemet og finde tilbage af sig selv. Der skal ikke andet til, end at det hælder lidt ved kantgrænsen.
Ladestationen kan kun placeres mod uret og langs afgrænsningskablet. Robotplæneklipperen kan heller ikke køre med uret og lave en U-vending rundt om stationen for at spare tid på vej hjem. Derimod fikser den forhindringer på vejen hjem.
En form for opkobling er 100 procent nødvendig, da denne robotplæneklipper helt mangler et display. Der er kun to knapper øverst på chassiset til start og stop. Derudover er der en drejeknap på siden til indstilling af klippehøjden.
Desværre har B+D valgt Bluetooth som eneste tilslutningsalternativ. Vi havde hellere set wifi, da du så slipper for at stå ved siden af robotplæneklipperen for at komme i kontakt med den.
BCRMW121 har selvfølgelig app-understøttelse. Du kan indstille klippeplan, startpunkter og give robotten et navn. Men ellers er der ikke ret mange funktioner, som man kan fare vild i. Under opladning ville det dog være rart at kunne se status og resterende tid.
Hvis du lader robotten arbejde et arbejdspas hver dag, så har den ingen problemer med at nå den angivne flade. Den nederste kniv er fast og opleves ret tynd.
På relativt plane overflader klarer den sig helt okay, så længe du er omhyggelig med at justere afgrænsningskablet lidt mere, end manualen angiver. Det kræver dog en hel del justering af installationen, hvis robotten skal klare sig på egen hånd hele sommeren.
BCRMW121 er en godkendt robotplæneklipper. Problemet ligger egentlig i den prisklasse, som den befinder sig i. Robotten er et par tusinde kroner for dyr i forhold til, hvordan den præsterer, dens funktioner, og hvor stort et areal den dækker.
Budgetklassen er rigtig hård i dag, så selvom BCRMW121 præsterer helt okay, så findes der konkurrenter, som tilbyder mere for pengene.
Stærk robotplæneklipper i lavprissegmentet - med en tendens til at grave sig ned
Anmeldelsesår: 2021 Anbefalet maks. areal: 600 m2 Batteri: Type: Litium-ion | Kapacitet 2 Ah Driftstid: ca. 65 min/opladning Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 16 cm Vægt: 7,8 kg Støjniveau: 57 dB Målt middelværdi: ca. 55 dB Længde: 55 mm Bredde: 38 mm Højde: 23 mm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 3 knive
McCulloch Rob S600 er en enkel, men velfungerende robotplæneklipper med fordele inden for især driftssikkerhed og intelligens. Den er en kompetent robotplæneklipper, men den er knap så god, når det gælder kommunikation og funktioner.
I bund og grund er det en opdateret R600, og den skal være bedre til hældninger. Samtidig er den slanket på klippebredde og batteri.
Generelt er det en god robotplæneklipper i lavprissegmentet, men uventet nok er den dårligere på hældninger end søskendemodellen. Selvom den til dels virker stærkere end R600, så har den i stedet problemer med, at den af og stikker af.
Vi har testet robotplæneklipperen på flere forskellige græsplæner fra middel til kraftig hældning. På alle plæner udviser robotten den samme tendens til at køre fast og grave sig ned, med det resultat at græsplænen og tilstødende bede bliver beskadigede.
Robotten kører ganske enkelt for langt ind over begrænsningskablet, hvor den så bliver stående halvt udenfor og graver sig ned med hjulene. Det sker ikke hver dag (måske 1-2 gange om måneden), men søskendemodellen R600 havde ingen problemer med dette.
På almindelige, relativt flade græsplæner kører den derimod sjældent fast. Det gør R600 på den anden side heller ikke. Derfor kan vi ikke rigtig se fordelen ved S600 frem for R600, selvom den ser bedre ud på papiret.
Klippetiden er god, men fordi klippebredden er til den lille side, så den klipper langsomt. Takket være den for prisklassen ret generøse klippetid bliver slutresultatet alligevel godkendt på dette punkt, men der findes konkurrenter i samme prisklasse, der kan klippe større arealer.
Desværre kan den ikke registrere sin ladestation ret godt. Derfor braser den ind i laderen med ret stor kraft, så det er vigtigt, at du forankrer stationen godt - og holder styr på kablet.
Når det gælder installation og programmering, er det meget nemt at komme i gang. Robotten er ikke særlig følsom angående placering af ladestationen. Det er også nemt at se, hvor de forskellige ender af begrænsningskablet og styrekablet skal tilsluttes. Der medfølger begrænsningskabel og pløkker i pakken.
Desværre skal du bruge styrekabel til S600, den kan ikke finde hjem kun med begrænsningskabel. Styrekablet er selvfølgelig en fordel, fordi du kan lave en genvej hjem for robotten og ikke behøver at bekymre dig om vanskelige forhold i kanten. Men vi havde gerne set, at den kunne vælge kantkablet i stedet for styrekablet - som alternativ.
Programmeringen via displayet er som nævnt meget enkel. S600 har få funktioner og en tydelig brugergrænseflade, så du kommer hurtigt i gang. Rob S600 har også appunderstøttelse, men desværre kun via Bluetooth. Så du skal altså være inden for cirka 10 meters rækkevidde.
Der findes konkurrerende modeller i samme prisklasse med wi-fi-understøttelse. De sender derfor beskeder til din mobiltelefon, hvis robotten kører fast. Der findes også enkelte med GSM (selvom de er få). Flere af disse lider i skrivende stund i stedet af mangelfuld intelligens, men ikke dem alle.
Hvis vi skal vælge mellem pålidelig samt velprogrammeret software og brugervenlige funktioner, så vælger vi det første. Af den grund synes vi alligevel, at S600 er et godt køb i lavprisklassen.
McCulloch Rob S600 Robotgräsklippare
Driftssikker og stærk robotplæneklipper - men med forældet teknik
Anmeldelsesår: 2021 Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Driftstid: 90 min/opladning Anbefalet maks. areal: 4000 m² Maks. hældning: 25° (47 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 13,8 kg Støjniveau: 59 dB | Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 55 cm Bredde: 30,1 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 9 stk. ekstra knive App-understøttelse: Ja (Bluetooth)
Honda Miimo HRM 3000 er ikke blevet opdateret i et par år nu, men den er stadigvæk en pålidelig og intelligent robotplæneklipper. Robotten klarer både højt græs og komplekse græsplæner med fordybninger samt stejle hældninger. Den har udmærkede terrænegenskaber samtidig med, at den er meget stærk.
I sin primære funktion som rendyrket plæneklipper klarer den alt, hvad vi udsætter den for – lige fra højt græs til nedfaldsfrugt. Den glider smukt frem over plænen, også når modstanden vokser på grund af højt og tykt græs.
Den giver ganske enkelt op og bakker væk, som mange andre robotplæneklippere ellers ville have gjort.
Ujævn græsplæne, skråninger og fugtigt græs er heller ikke noget problem. Den eneste ulempe vi oplever er, at hvis den mod forventning kører fast, så graver den sig ned i jorden i stedet for at opdage problemet og slukke.
Det uheldige resultat ved det er, at det giver skader på græsplænen, der hvor hjulene har roteret sig ned i plænen.
Miimo 3000 er blandt de mest støjsvage robotplæneklippere på markedet. Den eneste gang hvor lyden irriterer os er, når robotten pludselig "skramler" – hvilket sker af og til for alle Hondas robotplæneklippermodeller. Det er dog ikke en høj lyd.
Byggekvaliteten er ekstremt god. Vi er slet ikke i tvivl om, at denne robotplæneklipper holder mange år ud i fremtiden, vores testeksemplar har nu kørt problemfrit i fire sæsoner.
Desværre har Honda stedvis svært ved at følge med i den hurtige tekniske udvikling. Ganske vist kan HRM 3000 styres via en brugervenlig app, men på en robotplæneklipper i denne prisklasse forventer vi i dag mere end blot Bluetooth-opkobling.
Man bør kunne betjene robotten på afstand, der skal være flere sikkerhedsfunktioner, beskeder når den kører fast eller forlader grunden med mere.
Den har heller ingen indbygget GPS, som havde kunne anvendes til at sikre, at robotten finder hen til svært tilgængelige områder, eller for at du skal kunne se, hvor den befinder sig.
Her har vi altså i bund og grund at gøre med en rigtig vild robotplæneklipper, der beklageligvis mangler en del af det, vi forventer af modeller i topsegmentet. Der er konkurrenter, som giver betydeligt mere for pengene.
Men får du fat på HRM 3000 til en rigtig god pris og ikke har brug for at holde styr på den via mobilen, er den stadigvæk et rigtig godt køb. Du behøver ikke at være urolig for at skulle løbe rundt og passe den, for det klarer den fint selv – også i komplekse miljøer.
Fleksibel robotplæneklipper, som har fremtiden for sig
Anmeldelsesår: 2019 Batteri: Type: Litium-ion Driftstid: ca. 65 min/opladning Anbefalet maks. areal: 250 m² Maks. hældning: 25 % Klippehøjde: 20-50 mm (manuelt) Klippebredde: 16 cm Vægt: 7,3 kg Støjniveau: 59 dB | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 55 cm Bredde: 38 cm Højde: 23 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (wi-fi) Medfølgende tilbehør: Gateway, 150 m afgrænsningskabel, 200 pløkker, 9 stk. knive Brugermanual: PDF Video: Installationsvejledning
Gardena Sileno City 250 er en robotplæneklipper, som med høj driftsikkerhed klipper græsset på arealer op til 250 m². Samtidig er den let at programmere via displayet.
Så længe græsset bliver klippet jævnligt, så kører den stort set aldrig fast. Men hvis græsset derimod har vokset sig langt, så har den svært ved at navigere hjem. Dens karosseri er nemlig så følsomt over for sammenstød under hjemkørslen, at den kan vige for selv en mælkebøtte.
Hvis græsset så er vokset til ved styrekablet (genvejskabel så den kan finde hjem), så får den svært ved at finde frem, før batteriet bliver fladt.
Har du derimod slået græsset ordentligt forud for installationen – og lader den køre så ofte, at græsplænen holdes velklippet – er der ingen problemer med driftssikkerheden. Den er eksempelvis god til at håndtere både fordybninger, fugtigt græs og hældninger på græsplænen. Den har desuden en helt fin styrke, når lidt højere græs skal klippes.
Desværre har robotten ingen spiralklippefunktion til højt græs, så det går ikke nær så hurtigt med at trimme langhårede områder, som vi ser hos en del andre robotplæneklippere.
Gardena Sileno City er udstyret med wi-fi og app-understøttelse i form af opkobling til en tilhørende router, som igen understøtter andet smart haveudstyr fra Gardena. Det kunne for eksempel være sensorer, der registrerer, hvis der er behov for vanding.
Det er en god idé på papiret, men udviklingen er desværre endnu ikke kommet så langt.
Udvalget af funktioner til robotplæneklipperen er meget begrænset - i princippet kan du kun starte robotten og indstille arbejdsområder. Men i fremtiden kan det tænkes at give fordele i form af, at alt dit smarte haveudstyr kan samarbejde og kommunikere, uden at du behøver at blande dig – det vil vise sig.
At programmere robotplæneklipperen via LCD-displayet er derimod meget enkelt. Menusystemet er gennemtænkt og tydeligt, displayet har en god kontrast og kan også bruges i sollys.
Sileno City 250 er velegnet, hvis du har en lille til mellemstor have og er ude efter en robotplæneklipper til en lav pris men med høj driftssikkerhed og app-understøttelse
- særligt hvis du har planer om en have med andre smarte produkter fra Gardena.
Gardena Sileno City 250 Robotgräsklippare
Billig robotplæneklipper til gør-det-selv folket
Anmeldelsesår: 2021 Anbefalet areal: 500 m2 (10 t/dag, 5 dage/uge) Anbefalet maks. areal: 900 m2 (24 t/dag, 7 dage/uge) Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2 Ah Driftstid: ca. 60 min/opladning Maks. Hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 30-60 mm, 4 trin (manuelt) Klippebredde: 18 cm Vægt: 9,1 kg Støjniveau: 67 dB Længde: 56 cm Bredde: 40 cm Højde: 21 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 100 m afgrænsningskabel, 130 pløkker, 9 knive Andet: Mange tilvalg
Worx Landroid M500 er en ret kompakt, tung og billig robotplæneklipper, og den imponerer faktisk på flere punkter.
Vi kan virkelig mærke, at denne maskine er udviklet af entusiaster, og noget af det vi er glade for ved denne robotplæneklipper, er:
Et praktisk tilvalg vi har testet til midlertidig afskærmning, er Off Limit kittet. Off Limit er et kit med et modul til robotten og nogle lange magnetbånd, som du lægger ud på græsplænen.
Magnetbåndet er meget robust og det ses tydeligt, når det ligger på græsplænen.
Tanken er, at det skal anvendes, når du midlertidigt har brug for at at afgrænse områder, hvor du ikke vil have robotten til at køre hen.
Det kunne eksempelvis være, at du lige var i gang med at grave et hul, som robotten ikke skal kaste sig selv ned i.
Når robotten rammer magnetbåndene med forenden, så bakker den væk i stedet for at køre ind i området. På den måde slipper du for afbryde klippeskemaet i en periode eller at klippe afgrænsningskablet over og lave "døre" med det.
Kittet fungerer udmærket og er et godt eksempel på, hvordan Worx tænker ud ... over afgrænsningskablet.
Modulerne kan nemt tilsluttes ved at skrue et dæksel af og sætte et kabel i.
Endnu en vild ting ved robotplæneklipperen fra Worx er, at du få gratis opdateringer til den. Den er opkoblet via wi-fi, så du får besked om hændelser og kan indstille klippeskemaet, selvom du ikke er hjemme.
Den har ingen problemer med at klippe det angivne areal, og den understøtter kantklipning og kan oven i købet opmåle din græsplæne, så du kan få et tilpasset klippeskema.
Men græsset vokser desværre ikke helt ind i himlen.
På trods af alle disse fordele så bliver karakteren lav, og det skyldes næsten udelukkende robottens terrænegenskaber. Driftssikkerheden er nemlig ikke god nok.
Worx M500 har kørt på fire forskellige græsplæner fra vores "enklere græsplæner til lavprisklippere-udvalg". Her opdagede vi, at det kræver meget bestemte forudsætninger, for at robotten skal kunne klare sig på egen hånd i længere tid.
Den kan for eksempel ikke klare:
Eksempelvis sætter fugtigt græs sætter sig fast under bunden, hvorefter klipperen mister kraft.
I højt græs kører robotten simpelthen fast.
Groft sagt skal din græsplæne være tør, velklippet og have fast underlag uden mos, for at den skal kunne køre problemfrit. Sammenlignet med konkurrenterne i samme prisklasse er det lang vej i mål for Worx' M-model.
På den anden side er den stærk på hældninger, og det giver vi plus for.
Det er desværre på grund af den dårlige driftssikkerhed, at karakteren ikke bliver højere. For denne robotplæneklipper har utrolig mange positive sider. Den er funktionsrig, let at udvide og dermed sjov for DIY-entusiaster, men også for tegnebogen. Og så har den en god app samt et helt okay display.
Men så længe den kræver så specifikke forhold for at fungere, så er det også svært at anbefale den. Det er trods alt sjældent (måske aldrig), at man får lov at prøvekøre en robotplæneklipper, før man køber den.
Opkoblet Wi-Fi robotplæneklipper med rimelig fremkommelighed
Anmeldelsesår: 2021 Anbefalet maks. areal: 700 m2 Batteri: Type: Li-ion, 2,5 Ah, 20 V Driftstid: 60 min/opladning Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 25-55 mm, 5 trin (manuelt) Klippebredde: 22 cm Vægt: 9,1 kg Støjniveau: 60 dB Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Wi-Fi) Andet: Understøtter to 2 basisstationer Brugsanvisning: Manual
Solo by AL-KO Robolinho 700 W er en middelstor robotplæneklipper i mellemklassen, som har okay terrænegenskaber og er relativt enkel at passe.
Robotten understøtter Wi-Fi, hvilket er rigtig godt, da det gør det muligt ikke at skulle stå ved siden af robotten for at kunne foretage ændringer eller modtage beskeder. Via appen kan du også nemt passe skemalægningen.
Robolinho 700 W har en godkendt klippebredde og en helt okay hastighed, når den bevæger sig hen over græsplænen. Derimod har den hverken GPS eller en softwareløsning, som hjælper den med at tilpasse klipningen på egen hånd. Det er ellers praktisk for at undgå områder, som den har været meget i, eller omvendt søge hen til områder, hvor den ikke har klippet.
Vi savner også spiralklipning på robotten. Det er lidt synd, hvis man har flere små arealer, for så kan man let opleve, at robotplæneklipperen overser områder.
Du kan dog indstille op til tre startpunkter for at sikre, at den rent faktisk besøger svært tilgængelige områder. Du kan også installere en ekstra ladestation. Så hvis du opdager, at den ikke klipper nær så meget i et bestemt område som i et andet, så kan du let justere programmeringen efterfølgende.
700 W er ret dygtig til at finde hjem selv i lidt højere græs eller ukrudt, og den giver ikke op lige med det samme. Den er ret stædig, hvad det angår, og det giver vi plus for.
Selvom Robolinho 700 W har flere ting, der taler for den, så har den også ting, der taler imod. En af de største ulemper er dens terrænegenskaber – selvom den langt fra er dårligst i feltet på dette punkt. Vi oplever samlet set, at fremkommeligheden er rimelig - kombineret med en okay software.
At det kun er rimeligt skyldes, at fremkommeligheden varierer utrolig meget, alt efter hvilken udfordring den stilles overfor. For eksempel klarer den højt, tykt græs ret godt. Her sætter den farten ned og giver ikke op i første omgang, som andre modeller ville have gjort. Men når græsset er fugtigt, så får den nemt hjulspin og kører fast. Ujævne arealer er også problematiske, fordi det ret lave chassis rammer græsset, og så bliver den ofte stående som et grundstødt skib midt i haven.
Når robotten kører fast, så slukker den ikke af sig selv og sparer på batteriet. I stedet bruger den bare løs til den løber tør. Endnu værre er, at den så ikke begynder at lade igen af sig selv ... altså når du flytter den grundstødte robot hjem til ladestationen.
For at få strøm på robotten, så skal du tænde for den og indtaste pinkoden. Problemet er bare, at hvis du bare er ude for at hente den ind om aftenen, så glemmer man det let, og så står den med fladt batteri i stationen næste morgen.
Robolinho 700W har også visse problemer med hældninger. For det første er robotten svag, når den skal bakke på en hældning. For det andet mangler hjulene greb og konstruktionen stabilitet. Roboten bliver let stående midt på hældningen og kommer ingen vegne, eller også glider den ud af kurs og roterer, mens den klipper, fordi den ikke kan stoppe.
Den kan heller ikke komme op ad lidt stejlere hældninger, fordi den tror, den kolliderer – selvom vi øger værdien i servicemenuen.
Den dårlige stabilitet gør også, at den har svært ved at docke ordentligt, hvis ladestationen ikke står helt plant. Den trækker nemt skråt på pladen og misser terminalerne.
Her er den betydeligt mere følsom en mange af konkurrenterne, og ladestationens konstruktion åbner op for yderligere problemer, fordi robotten kan røre ved terminalerne på siden. Konstruktionen medfører en række begrænsninger, som andre typer af ladestationer ikke trækkes med.
Batteritiden er ellers god. Batteriet bliver brugt op på cirka 40 minutter, derefter skal den lade i cirka 50 minutter, inden den kører ud igen. Ret standard i denne prisklasse, selvom der findes modeller, som sikker sig ud.
Installationen af Robolinho 700 W er under gode forudsætninger enkel – men kan blive rigtig omstændelig, hvis du er uheldig. Robotten skal placeres et stykke fra ladestationen og derefter selv docke i den, inden den kan tages i brug. Andre robotplæneklippere kan man bare stille i stationen og starte, men denne har altså brug for manuel hjælp.
Under forudsætning af, at robotten opdager, at den har fundet ladestationen (og bliver i ladestationen), så er installationen enkel. Men vi ender med at løfte den tilbage til udgangspunktet næsten 20 gange, inden det sker. Ind til da kørte robotten bare ud af ladestationen og fortsætter rundt på græsplænen.
Problemet med at den ikke vil registrere ladestationen gentager sig dog ikke efterfølgende under driften, så det var måske noget midlertidigt.
Overordnet er Solo by AL-KO Robolinho 700 W et ganske behageligt bekendtskab på den rette plæne. Den løser lettere problemsituationer, den er nem at programmere både via appen og displayet, og den giver dig besked, hvis den får problemer.
Havde den kostet et par tusind kroner mindre, var karakteren blevet højere. Men prisklassen den hører til i nu, er hård, og der er konkurrenter med højere driftssikkerhed, bedre dockingmuligheder og lidt mere sofistikeret software. Dermed ikke sagt, at den er et dårligt køb, den er en helt okay robotplæneklipper – under de rette omstændigheder.
Kompakt og tung robot med udmærket batteritid, men umoderne teknik
Anmeldelsesår: 2020 Batteri: Type: Litium-ion | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Driftstid: ca. 150 min/opladning Anbefalet maks. areal: ca. 1100 m² Maks. hældning: ca. 11-24° (20-45 %) Klippehøjde: 25-60 mm Klippebredde: 25 cm Vægt: 9,8 kg Støjniveau: Lavt Bredde: 43 mm Højde: 25 mm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej Brugsanvisning: PDF
Stiga Autoclip 225 S er på trods af sin praktiske størrelse en meget tung robotplæneklipper, der kan klippe meget længe på en opladning. Men overvej lige et sæt pighjul med det samme.
Netop klippetiden er helt klart robottens største styrke. Den fænomenale klippetid havde været et rigtig godt salgsargument - hvis den kunne bruge mere af sin tid på at klippe græsset.
Men desværre kører robotten fast stort set dagligt - i hvert fald så længe du kører med standardversionen.
Robotten kan i princippet kun klare helt flade og jævne (altså fint anlagte og velplejede) græsplæner. Der er den stærk, og den har ingen problemer med højt græs.
Men hvis din plæne er kuperet og robotten skal køre ned ad bakke, så kan den stikke lidt af i stedet for at bremse. Og med den ekstra fart så får robotten nogle gange svært ved at nå at klippe græsset ordentligt. Men bortset fra det får du et fint klipperesultat.
Terrænegenskaberne er og bliver akilleshælen på 225 S, for robotten kører stort set dagligt fast. Det ser vi når den for eksempel kører med næsen først ned i en mindre fordybning i græsplænen, her kan robotten for det meste ikke komme op igen.
De færreste ældre græsplæner har en perfekt overflade, så denne robotplæneklipper har svært ved at komme til sin ret i mange haver - altså med mindre du har fået anlagt og vedligeholdt en toptrimmet græsplæne
Man kan dog købe et par pighjul til robotplæneklipperen. Pighjulene fastgøres ved siden af de almindelige hjul, og den ændring forbedrer terrænegenskaberne markant!
Forskellen er så stor, at 225 S med pighjul fremstår som en helt anden plæneklipper. Vi kunne derfor godt have ønsket os, at de indgik i standardpakken.
Selv med pighjulene monteret så har 225 S svært ved at hævde sig i forhold til konkurrenterne, fordi meget af teknikken er forældet. Tilslutningen af ladestationen er håbløst primitiv og den kunne afgjort have været mere brugervenlig.
Det samme gælder udlægningen af begrænsningskablet, som er mere besværlig end gennemsnittet.
Ladestationen skal placeres langs med kablet og den kræver nogle meter åben plads. Det gør naturligvis placeringen af ladestationen ret ufleksibel. Hvis Stiga får løst dette, så har 225 S derimod ikke problemer med at finde hjem og docke.
Justering af klippehøjden er ligeledes primitiv. Hvis du ønsker at justere højden, så skal du slukke for klipperen først. Og det giver sådan set god mening, for du skal vende robotten på hovedet og bruge værktøj til justeringen.
225 S har derudover en umoderne og besværlig brugergrænseflade. Det lille display med to linjer har kun plads til nogle ord, og dertil har du nogle få knapper at bruge. Knapperne har desuden forskellige funktioner afhængigt af hvad du vil gøre. Det er derfor nødvendigt at finde manualen frem, hver gang du vil ændre indstillingerne. Programmeringen bliver derfor både tidskrævende og kompleks.
Desuden er valgmulighederne yderst begrænsede. Du kan for eksempel ikke indstille en – eller flere – arbejdstider pr. ugedag, men må nøjes med maksimalt to arbejdsskemaer med ét tidsinterval i hver.
Den tilhørende app gør det muligt at fjernstyre robotplæneklipperen, som om den var en fjernstyret bil. Det er sejt, men den praktiske anvendelse er minimal. Man kan eksempelvis ikke justere klippetider eller bede den om at begynde at klippe, når du har kørt den et sted hen.
Stiga 225 S er bedst på mellemstore, flade og enkle græsplæner. Og når du først har programmeret den og sat pighjul på, så kører den så præcist som et urværk. Men du bør undgå at foretage ændringer i programmeringen, klippehøjden eller på anden vis ændre din installation – det er simpelthen for tidskrævende.
Med tanke på prisen på denne robotplæneklipper er der alt for meget, som Stiga er nødt til at modernisere, for at vi skal kunne anbefale Autoclip 225 S.
KN-teknik
Autoclip 225 S
En robotplæneklipper er som en intelligent selvkørende plæneklipper. Ud fra et dynamisk klippeskema, som du selv indstiller og kan tilpasse, sørger den for at klippe din græsplæne uden at du skal løfte en finger - hovedsalgsargumentet ved en robotplæneklipper!
Den holder sig inden for et angivet område. Arealet afgrænses ved hjælp af et afgrænsningskabel (også kaldet grænsekabel eller kanttråd), som du lægger på jorden i haven og fastgør det med pløkker. Du kan enten selv lægge det eller betale for, at en installatør klarer installationen hjemme hos dig.
Det er enkelt at udføre arbejdet selv, men det kan være anstrengende, eksempelvis for personer, der har problemer med ryggen, fordi man skal bøje sig ned, når man skal slå monteringspløkkerne i jorden for at holde kablet på plads. Professionelle installatører gør ofte brug af en maskine til at lægge kablerne. Sådan en kan du godt leje, men det bør ikke være nødvendigt, hvis du er i nogenlunde god fysisk form.
Med tiden gror græsset over kablet, og så kan man ikke længere se afgrænsningskablet. Hvis der opstår brud på kablet, kan du benytte en kabelsøger for at finde bruddet.
Robotplæneklippere er konstrueret med en klippemotor, der roterer en klippeskive med knive på. Enten en fast kniv eller såkaldte pivotknive, der er ligesom barberblade. Uanset typen så sørger robotklipperen for at slå græsset på en skånsom måde.
Hvordan modellen klipper og navigerer på grunden afhænger af den indbyggede software. Den opdateres løbende af producenterne, men det er kun nogle af dem, som giver dig gratis adgang til opdateret software. Det mest almindelige er, at du skal forbi et autoriseret værksted og opdatere robotplæneklipperen, hvilket kan koste penge. Alternativt kan du udskifte den ældre model med årets robotplæneklipper, der har den nye software. Worx bør dog få ros for at give dig mulighed for, at du selv kan downloade deres software og opdatere maskinen.
En robotplæneklipper er desuden batteridrevet. Det betyder, at den efter en periode, typisk omkring 40 minutter eller mere, kører hjem til sin ladestation, hvor den oplader og bliver holdende til batteriet er opladt igen. Når batteriet er ladt op, så kører haverobotten ud og klipper igen, hvis den tidsmæssigt fortsat kan nå det i forhold til tidsskemaet og den tilpassede arbejdstid. Ellers bliver den holdende i ladestationen og venter til næste fastsatte tidspunkt.
Robotplæneklipperen er haveejerens bedste ven – i hvert fald hos dem, der har valgt en model, som rent faktisk også kan håndtere græsplænen, den placeres på. Haver og græsplæner er nemlig ikke ens og kan tage sig forskelligt ud.
Havearealer kan enten være anlagt med en perfekt jævn plæne eller omvendt være hullede og ujævne. Desuden kan grunde have forskellige hældninger, græsarten kan være mere eller mindre følsom mod skader, der kan være træer eller lignende i midten af plænen med rødder, som stikker op. Udfordringerne, som en robotplæneklipper skal passere, er med andre ord forskellige fra have til have.
Med den helt rette robotplæneklipper til netop din græsplæne og en velplanlagt installation, vil intet af ovenstående dog komme til at udgøre et problem. Men det er et spørgsmål om at vælge den rette model; nogle robotplæneklippere kan håndtere smalle græspassager med hældning, mens andre modeller måske ikke kan, men i stedet er meget effektive på større, åbne jævne områder.
kig på din græsplæne og ser på, hvilke behov du har. Indledningsvist giver vi dig nogle tips, men for at få helt tjek på køb af ny robotplæneklipper, anbefaler vi, at du læser hele guiden.
Anbefalet maks. havestørrelse
Mange producenter angiver en anbefalet maksimal havestørrelse for deres plæneklippere. Her skal du være opmærksom på, at mange producenter – men ikke alle – kan have beregnet lidt for meget, når de vurderer denne værdi. Du vil jo nok ikke have, at robotplæneklipperen skal være ude og klippe døgnet rundt for at holde plænen veltrimmet.
Derfor skal du som udgangspunkt antage, at den værdi, som producenten angiver, mange gange er beregnet under de bedst mulige forhold. Hvis din have er inddelt i flere arbejdsområder eller byder på mange forhindringer, som du vil afgrænse med afgrænsningskablet ved at skabe såkaldte øer, er det blandt andet nødvendigt, at robotplæneklipperen understøtter et længere kabel. Du kan se i brugermanualen, hvor langt et kabel din robotklipper kan håndtere.
Hvis du er usikker på, hvor stor din græsplæne er, er der nogle producenter, der i deres app til robotplæneklipperen har indbygget opmåling af plænen – det er tilfældet i Worx’ app. Tænd blot for maskinen, og så kører den ellers hele vejen rundt om græsplænen for at give dig en beregning i kvadratmeter.
Hvor udfordrende er græsplænen?
Udover størrelsen på græsplænen kan der også være udfordrende faktorer, som betyder, at robotplæneklipperen må arbejde længere for at få klippet samme størrelse areal som på en mere enkel og jævn græsplæne. Det kan for eksempel være et spørgsmål om, at haven er inddelt i flere arbejdsområder.
Ved at købe en robotplæneklipper, der understøtter flere arbejdsområder, kan du indstille modellen til at følge kablet ud til eksempelvis arbejdsområde nr. to 50 procent af gangene, inden den begynder sin græsslåning. Så sørger du for, at den finder ud til området tilstrækkeligt tit, så den kan holde området veltrimmet.
En anden udfordrende faktor i haven kan være skråninger – særligt skråninger i nærheden af begrænsningskablet. Nogle robotter er ikke i stand til at tage farten tilstrækkeligt af, når de klipper på en hældning og kan derfor på grund af farten risikere at køre uden for området og blive holdende.
Ujævne græsplæner er noget, som mange robotplæneklippere har problemer med, ligesom med fordybninger i haven. Modellerne kan let køre fast i det, der umiddelbart kan opleves som næsten usynlige fordybninger i græsplænen. I de første uger efter opsætning og installation kan det derfor være, at du bør gå en runde i haven og fylde eventuelle huller for at give robotten en mere jævn plæne at arbejde på. Du vil kunne se, hvor de største udfordringer gemmer sig.
Men har du købt en robotplæneklipper med dårlige terrænegenskaber, kan det ske, at dette går hen og bliver en årlig proces, du må gentage sæson efter sæson i takt med at græsplænens område ændres i løbet af året og over tid. Af den grund er det vigtigt, at du vælger en robot, der ikke er så følsom over for ujævnheder.
Når du skal købe robotplæneklipper og sidder med det store spørgsmål: ”Hvilken robotplæneklipper skal man vælge?”, er det altid anbefalelsesværdigt, at du læser test og anmeldelser.
Vores store robotplæneklippertest her på PriceRunner er unik på den måde, at robotplæneklipperne testes i et naturligt miljø. Vi placerer dem altså ikke blot på små arealer på den samme græsplæne. Testen inkluderer derimod en bred vifte af græsplæner, der alle har forskellige udfordringer og forskellig kompleksitet.
Robotplæneklipperne testes over flere måneder og flyttes flere gange i løbet af sæsonen til nye græsplæner. Resultatet overvåges af en uddannet testleder, men også af forbrugere og de privatpersoner, som ejer græsplænerne, hvor testen udføres. Senere indsamles data og observationer fra haveejerne og sammenlignes. Testlederen tager disse forhold med i vurderingen af de respektive robotplæneklippere.
Hvilken robotplæneklipper der så er bedst i test, er et spørgsmål om, hvordan modellen håndterer de udfordringer, som græsplænen stiller, i forhold til prisen for robotten. En billig robotplæneklipper forventes eksempelvis ikke at kunne klare ligeså stejle skråninger og hældninger som en dyr robotplæneklipper.
Udover at vi på PriceRunner tester og robotplæneklippere, så er der selvfølgelig også andre på markedet, som gør det samme. Blandt andre danske Forbrugerrådet TÆNK og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön tester robotplæneklippere, ligesom forskellige tech-sites gør det.
De forskellige test kan have forskellige udfald, men det afhænger af, hvordan man tester. Forbrugerorganisationer har eksempelvis et mere kontrolleret testmiljø, hvor de forsøger af afspejle, hvordan en gennemsnitlig græsplæne ser ud. Vi har i stedet valgt at teste robotplæneklipperne på flere plæner og i det miljø, de er beregnet til at skulle arbejde.
Lavpris: op til 9.000 kroner | Robotplæneklippere i denne prisklasse bør kunne klare mindre, ukomplicerede græsplæner med jævnt underlag. Både problemløsningsevne og terrænegenskaber er normalt ret begrænsede.
Mellem: ca. 9.000-14.000 kroner | I denne prisklasse bør man kunne forvente, at robotplæneklipperen kan klare middelsvære græsplæner på ca. 1000 m2. Såvel problemløsningsevne som terrænegenskaber bør være tilstrækkelig gode til at klare de fleste græsplæner. Desværre er der mange modeller i mellemklassen, som ikke kan klare dette.
Premium: over 14.000 kroner | Modeller i denne prisklasse bør kunne klare store, udfordrende græsplæner med mange forhindringer, smalle passager og kompleks kabelføring. De skal også helst kunne klare stejle skråninger og besværligt underlag. Desværre svigter en stor del af premium-modellerne på flere af disse punkter.
I købsguiden ovenfor gennemgår vi de grundlæggende forhold, der er vigtige at overveje og have in mente, når man skal købe en robotplæneklipper (eller måske bare nøjes med en helt almindelig håndskubbet plæneklipper). Men for dem, der virkelig ønsker at sætte sig godt ind i emnet, samler vi herunder lidt mere vigtig og detaljeret information om, hvordan en robotplæneklipper fungerer, hvordan den bruges, hvad der er af tilbehør og andre interessante aspekter.
AI står for Artificial Intelligence (kunstig intelligens) og er den intelligens, man har skabt og givet robotplæneklipperen, så den har en problemløsningsevne og dermed kan gøre græsslåningen nem for dig.
Nøjagtig som hos os mennesker, så anses robotplæneklippere som intelligente og smarte, jo bedre de er til at løse forskellige problemer. Men at lære hvordan man gør en robot intelligent er en meget dyr proces, der involverer meget ”trial and error”. Derfor har robotplæneklippere fra virksomheder, der har produceret modellerne i lang tid, en tendens til at have en højere AI end robotplæneklippere fra nyere aktører, hvis modeller ofte udviser ”børnesygdomme” i sin problemløsningsevne.
I praksis skyldes det, at nogle producenter har formået at skabe smartere algoritmer end andre. En algoritme kan siges at være et sæt instruktioner, der fortæller robotten, hvad den skal gøre i en række situationer.
Et eksempel på udvikling af AI er RoboVision fra Robomow. Deres robotplæneklippere er udstyret med denne nye teknologi, som involverer kameraer og AI-software i forening, og på den måde kan registrere personer og dyr på græsplænen og undgå at kollidere med dem. Den skifter simpelthen kørselsretning i situationen.
Det dominerende setup for robotplæneklippere er ellers i skrivende stund, at plæneklipperen kører ind i ting og slukker så sin klippemotor for at gøre så lidt skade på objektet som muligt, bakker væk og begynder så at klikke igen. Hvis maskinen derudover mener, at den er blevet løftet op, skal du selv gå hen til maskinen, kontrollere hvad der er sket og starte robotplæneklipperen manuelt.
Hvorvidt RoboVision løser problemet med eksempelvis pindsvin, der desværre er eksempler på bliver påkørt af robotplæneklippere om natten, står tilbage at se, men det er et godt eksempel på, hvordan producenterne hele tiden forsøger at forbedre sine systemer ved at kombinere hardware og software i smarte løsninger. Alle virksomheder vil jo naturligvis producere de bedste robotplæneklippere på markedet.
Udover den grundlæggende AI handler robotplæneklipperens intelligens også om, hvor brugervenlig maskinen er ud fra et ’Smart Home’-perspektiv. I takt med at flere produktkategorier er forbundet via nettet og kan betjenes på afstand, er det kun forventeligt, at det samme er tilfældet for robotplæneklippere.
Mange robotplæneklippere har i dag app-understøttelse, så du kan betjene robotten via Bluetooth eller wi-fi, men flere fås også med understøttelse af stemmestyring. Så kan du give dem stemmekommandoer. Ofte indbygger producenten understøttelse af både Amazons stemmeassistent Alexa og Googles Google Assistent, der er de to største digitale assistenter på markedet, når det kommer til stemmestyring i hjemmet. Apples Siri er dog ikke så udbredt, når det kommer til robotplæneklippere.
Hvad betyder det så for dig? Jo, det betyder, at du kan bruge den tilhørende app for at give robotten ude i haven en stemmekommando, ligesom det vil være muligt via din stemmeassistent indenfor. Har du eksempelvis en smart Google Home-højttaler kan du sige: ”Hej Google, sig til min robotplæneklipper, at den skal køre ud og slå græsset”.
Et andet tegn på det smarte internetforbundne hjem og teknologier, der nu også har indflydelse på vores robotplæneklippere, er, at mange robotproducenter indbygger understøttelse af smartwatches, eksempelvis Apple Watch. Kast et blik på uret, så ser du, hvad din haverobot er i gang med lige nu.
Den vigtigste årsag til at anskaffe sig en robotplæneklipper i stedet for en traditionel plæneklipper eller havetraktor er jo formentlig for at spare tid og kræfter. Derfor er det indlysende, at man også gerne vil have et brugervenligt produkt.
I første omgang er brugervenlighed et spørgsmål om, at selve installationen og opsætning skal være så overskuelig og så enkel, så man nemt kan komme i gang med produktet. Nogle modeller er lettere at installere end andre, og denne forskel kan være ekstra tydelig, hvis man som novice på området selv står med installationen.
Når installationen er overstået, er det hovedsageligt robotplæneklipperens computer og kontrolpanel, som dikterer brugervenligheden. Interfacet og menusystemet skal være så intuitivt, så det er let at finde blandt de forskellige funktioner.
Hvis kontrolpanelet har for få knapper, går programmeringen hen og bliver tidskrævende, men for mange knapper kan omvendt også være forvirrende, hvis layoutet ikke er tilstrækkelig klart.
Robotplæneklippere er både dyre og komplicerede produkter, og derfor er det vigtigt, at de ikke nemt kan gå i stykker. Fabriksgarantien dækker den første tid, du har produktet, men derefter skal man selv betale for reparationer og løbende vedligeholdelse.
En høj byggekvalitet giver som regel et holdbart produkt. For at kunne holde og bruges længe skal robotplæneklipperen imidlertid kunne modstå ydre påvirkninger. Derfor bør den være fugtafvisende og i et regnfuldt og vådt klima forhindre, at indtrængende fugt kan forårsage en kortslutning i et af kredsløbene, der er inde i robotplæneklipperen.
Den bør selvfølgelig også være konstrueret i et varmebestandigt materiale, så maskinen ikke risikerer at overophede på de dage, hvor den kan stå i direkte og bagende sol. Knivbladene bør desuden være hårdføre, så de ikke blive bøjet eller knust i kontakt med hårde objekter såsom sten, rødder eller glemt legetøj i haven.
Husk at de fleste producenter ikke tillader, at du rengør robotplæneklipperen ved at skylle den med haveslangen. Den bør i stedet børstes ren med en børste eller blæses ren med trykluft. Hvis du skal rengøre plæneklipperen med vand, så er det en let fugtig klud, der skal bruges.
For den bedst mulige produktlevetid, bør du følge producentens anbefalinger.
Levetiden for produktet kommer også an af, hvor godt du sørger for den løbende vedligeholdelse af robotplæneklipperen. Ud over at skifte knive ved behov (du kan se på kniven, om den er sløv, eller på græsset ved at der er flossede toppe) og holde maskinen ren, bør du også opbevare den korrekt om vinteren.
Vinteropbevaringen indebærer, at du rengør robotplæneklipperen, udskifter knivene, ved behov sender den til service og opdaterer dens software for så at opbevare maskinen et sted uden fare for frost. Batterier er nemlig følsomme over for kulde.
Før du pakker robotplæneklipperen væk for sæsonen, skal den først lades helt op, og så kan du ellers slukke for maskinen og opbevare den i et opvarmet rum, mens der er minusgrader udenfor – hvilket i princippet er dele af efteråret, hele vinteren og også foråret, indtil det er sæson for græsslåning og havearbejde igen.
Selve designet af robotplæneklipperen afgør ikke kun, hvor flot modellen er, men også hvor driftssikker og holdbar den er samt hvor godt den håndterer forskelligt terræn. De, der designer robotplæneklippere, skal hele tiden håndtere balancen mellem æstetik, ydeevne, funktionalitet, produktionsomkostninger og sikkerhed.
For eksempel er en større klippebredde næsten altid at foretrække ud fra et rent teknisk perspektiv, da det gør robotplæneklipperen mere stabil og hurtigere til at slå græsset. På samme tid indebærer det også en større udgift at producere en sådan plæneklipper.
En mindre sikkerhedsbuffer omkring indersiden af skjoldet giver mulighed for en større klippebredde, men øger samtidig risikoen for ulykker. På samme måde er en stor rød ”STOP”-knap vigtig ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, mens den set fra et æstetisk synspunkt er mere fordelagtig at placere mindre synlig.
En veldesignet robotplæneklipper udmærker sig derfor ved, at producenten har taget alle sådanne faktorer i betragtning ved produktionen.
Driftssikkerheden er nok den klart vigtigste egenskab ved en robotplæneklipper. Selve ideen med en robotplæneklipper er jo – ligesom ved alle andre typer af robotter og automatiserede processer – at den selv klarer arbejdet og kræver mindst mulig involvering for et menneske som muligt.
Med andre ord: Når robotplæneklipperen er installeret og programmeret, skal den jo helst kræve så lidt hjælp som muligt fra sin ejer. En fuldstændig driftssikker robotplæneklipper kommer ikke nødvendigvis til at klippe overalt, men kommer heller aldrig til at holde stille. Samtidig vil man jo gerne have, at robotten også slår græsset de mere vanskelige steder i haven.
I praksis er ingen robotplæneklipper dog fuldstændig driftssikker, for der vil være tilfælde, hvor den før eller siden ses holdende stille et sted. For de mest driftssikre robotplæneklippere sker sådan noget imidlertid meget sjældent, mens de mindre driftssikre modeller ofte holder stille. Funktionerne, der bidrager mest til driftssikkerheden, er robotplæneklipperens terrænegenskaber og dens kunstige intelligens.
Når du investerer i en robotplæneklipper, bør du blandt andet være opmærksom på, at maskinen også kan påvirke dyrelivet i haven. De seneste år har der eksempelvis været meldinger om pindsvin, som kommer til skade i mødet med en aktiv robotplæneklipper om natten, hvor pindsvinene er aktive og bevæger sig rundt i deres søgen efter føde.
Derfor lyder opfordringen fra Miljøstyrelsen og Foreningen Pindsvinevennerne, at man som ejer af en robotplæneklipper indstiller klippeskemaet med tanke på nattens dyr. Simpelthen ved at slukke for robotten om natten, så den kun slår græsset i dagtimerne.
Men der er også andre dyr, som påvirkes af haverobotterne. Mange melder eksempelvis om, at de har færre dræbersnegle i haven efter installation af en robotplæneklipper. Teorien er, at dræbersneglene ikke kan lide signalet fra afgrænsningskablet.
Når det kommer til kæledyr som hunde og katte burde de, efter en kort tilvænningsperiode, ignorere robotplæneklipperen og holde sig på afstand. Men det bedste er naturligvis ikke at lade robotplæneklipperen arbejde, mens der er risiko for, at dyr ligger og hviler ude på græsplænen.
Hvor enkelt det er at installere og komme i gang med sin robotplæneklipper afhænger af, hvilken model du har købt. Installationen består af to hovedtrin; det første trin er at indhegne græsplænen og tilslutte ladestationen. Det andet trin er at starte robotplæneklipperen og programmere klippeskemaet, arbejdsområdet og andet.
Nogle producenter inkluderer installation i forbindelse med købet. Hos andre er det Do It Yourself-metoden, der gælder. Du har også mulighed for at tilkøbe installation af robotplæneklippere hos nogle forhandlere. Prisen for installation af en robotplæneklipper vurderes til at ligge på mellem 2.500 og 4.000 kroner – det kommer meget an på størrelsen af din have.
Indimellem er installationsmaterialet inkluderet sammen med produktet, andre gange må man selv tilkøbe det. På PriceRunner kan du finde en lang række tilbehør, der er velegnet, når du skal bruge installationsdele som kabler, pløkker og samlemuffer og eventuelt en garage til plæneklipperen efterfølgende.
Installationen (med kabel etc.) sker normalt, inden græsset begynder at vokse. Hvis du skal så ny græsplæne, er det derfor en god idé at lægge kablet først og lade robotplæneklipperen holde pause, indtil græsplænen er vokset op. Du bør nemlig ikke lade en robotplæneklipper køre rundt på en nysået græsplænen, da jorden er alt for løs, og den kommer til at beskadige overfladen.
Man kan selvfølgelig også klare installationen, selv når græsset er begyndt at gro. Fordelen ved at gøre det tidligt i havesæsonen er, at du har haft mulighed for at gøre noget ved eventuelle forhindringer, huller og andet i haven, der kan forstyrre robotplæneklipperen i sit arbejde.
Som med mange nye produkter, man erhverver sig, vil der naturligvis være en indkøringsperiode, hvor du kan opdage problemer og andre ting, der skal løses. Hvis du foretager installationen tidligt, inden græsset er groet op, er det lettere at fjerne afgrænsningskablet igen og lignende ved behov, da det stadig er synligt.
Installationsproceduren er generelt den samme for alle robotplæneklippere. Dog kan nogle modeller kræve, at du monterer afgrænsningskablet med en bestemt afstand i nogle områder eller på en bestemt måde ved hjørner, passager og ladestationen. De fleste robotter kan godt bruges alligevel trods en anden placering, men for at din robotplæneklipper skal fungere så optimalt som muligt, bør du følge producentens instruktioner og anbefalinger.
Installationen af en robotplæneklipper involverer følgende trin:
Har du købt en robotplæneklipper fra Husqvarna, Gardena eller McCulloch, der alle er en del af Husqvarna Group, skal du – udover at lægge afgrænsningskablet rundt om plænen og forhindringer – også lægge et eller flere guidekabler for at færdiggøre installationen. Disse guidekabler er af samme type som afgrænsningskablet, men de har blot et andet navn, fordi det er en patenteret løsning, som Husqvarna har udviklet, så robotplæneklipperen hurtigere kan komme ud og hjem.
Guidekablet fungerer som en genvej i haven og betyder også, at robotplæneklipperen bliver mindre følsom for, hvordan plænen tager sig ud i forskellige områder. Du er altså mere fri i din placering af robotten. Hvis du for eksempel har områder med stejle skråninger i haven, gør det ikke noget, for du kan fortælle robotplæneklipperen, at den senere skal køre hjem via guidekablet.
Guidekablet fra Husqvarna placerer du fra ladestationen og lige over området, som robotplæneklipperen skal klippe. Den anden ende af guidekabler forbinder du så til afgrænsningskablet.
Mange robotplæneklippere fås i dag med indbygget GPS. Den bruges blandt andet i robottens navigation, så robotplæneklipperen kan få en bedre kørsel rundt i hele haven, så dens ellers tilfældige navigering ikke står alene. Den skal kunne finde ud til flere områder og klippe græsset jævnt.
På nuværende tidspunkt er det dog ikke aktuelt at lade robotplæneklippere slå græsplænen alene via GPS. Kanttråden langs græsplænen har en vigtig funktion, fordi du med millimeterpræcision kan styre, hvor tæt på et objekt eller område robotten skal klippe. Du kan altså nemt finjustere klippearealet ved at flytte kablet nogle millimeter tættere på eller væk fra et objekt.
I praksis burde det også med dagens teknik kunne lade sig gøre for robotplæneklipperen at optegne havens areal via en skærm, men resultatet er ikke så præcist og sikkert. Derfor kører dagens robotplæneklippere ikke uden kabel.
Nogle robotplæneklippere kan kun købes hos autoriserede forhandlere – det gælder blandt andet for Husqvarna Automower, Robomows Pro-sortiment og Stihls iMow. Andre robotplæneklippere kan du købe direkte i et byggemarked, elektronikforretninger eller hos forhandlere på nettet. Eksempelvis sælger XL-Byg McCullochs robotplæneklippere og Bauhaus forhandler flere brands, heriblandt Gardena og Worx.
Fordelen ved at købe hos en autoriseret forhandler er, at du ofte får installation og programmering med i købet – dog ikke altid. Det er egentlig ikke så besværligt at installere robotplæneklipperen selv, men det kan selvfølgelig være skønt at slippe for at bruge sin tid på den del. Du får desuden et kontaktpunkt, hvor du kan henvende dig og hurtigt få hjælp fra produkteksperter, og hvis noget ikke fungerer, kan de fikse det, fordi de ofte har reservedelene til det.
Hvis du køber robotplæneklipperen i en almindelig fysisk butik, er det en sælger, du først vil møde. De har ofte et godt kendskab inden for det sortiment, de forhandler. Du skal dog forvente at klare installationen selv eller tilkøbe det hos en separat virksomhed, der beskæftiger sig med installation og opsætning af robotplæneklippere. Hvis du skal have produktet repareret, skal de sende varen af sted til et værksted, da de ikke kan ordne det i butikken, og det kan tage nogen tid – nogle gange flere uger – før du får produktet tilbage.
En god måde at finde tilbud på robotplæneklippere er at købe robotten i løbet af sensommeren eller efteråret. Dog er det sjældent særligt attraktive rabatter, du vil kunne finde på netop robotplæneklippere – de er sjældent på udsalg i samme omfang, som vi kender det ved mange andre produkter.
Det er altid værd at prissammenligne modeller, du er interesseret i for at finde den bedste pris og det bedste produkt, der matcher dine behov.
Overvejer du at købe en brugt robotplæneklipper? Så husk at være grundig med at sammenligne prisen på den model, du ser, med den aktuelle pris på samme produkt i den rigtige modelårgang. Robotproducenterne lancerer nye opdaterede modeller hvert år. Det kan være få ting, der adskiller de nye modeller fra de foregående års modeller, men køber du brugt, er det vigtigt, at du sammenligner prisen med det rigtige produkt.
Hvis den brugte robotplæneklipper har et autoriseret værksted i Danmark, eller hvis det er en model fra Worx, kan du opgradere softwaren til dette års version. Nyhederne i den nye version er normalt ikke så omfattende, men det kan eksempelvis dreje sig om fejl og eventuelle sikkerhedshuller, der lukkes, og nye algoritmer som gør, at robotplæneklipperen navigerer bedre og mere smart i haven.
Vi håber, at du både med denne test og købsguide bliver en tilfreds kommende ejer af en robotplæneklipper, som kan give dig en flot og veltrimmet græsplæne!
Vild med vores nye look?
Læs alle nyhederne og giv din feedback
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.