Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Stortest: 29 robotplæneklippere til havesæsonen

Profilbillede
Opdateret 11. marts 2020

Er du træt af at slå græsset hver uge og planlægger at lade en robot klare arbejdet? Vi har testet robotplæneklippere en hel sæson og udpeger Husqvarna Automower 310 til bedst i test. Det er en driftssikker robot med en fremragende problemløsningsevne og gode terrænegenskaber.

Bedste premiumvalg bliver Husqvarna Automower 430X - en smart og driftssikker premiumklipper til store, vanskelige græsplæner.

Den relativt billige robotplæneklipper McCulloch Rob R600 bliver testens bedste lavprisvalg. Det er en brugervenlig model, der er let at installere, og trods sin lave pris klipper den græsset med bravur.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. For at få et så pålideligt testresultat som muligt har vi testet robotplæneklipperne i flere måneder, på flere forskellige typer af græsplæner og i forskelligt vejr.

På den måde er det muligt at bedømme langtidseffekter og årstidernes påvirkning. Eksempelvis er det ofte vådt om efteråret, men tørt i højsommeren. Græsset vokser mest i begyndelsen af sommeren, og græsplænen er mest sart under højsommertørke og i efterårsregn.

Når robotplæneklipperen testes under alle disse forhold, får vi således et bedre helhedsbillede end ved blot at teste den et par uger i forsommeren. Noget som er en almindelig fremgangsmåde i andre test af robotplæneklippere.

I andre test er det også meget almindeligt kun at anvende et græsareal pr. model, hvor man på kunstig vis forsøger at få alle former for vanskeligheder med. Det er imidlertid vores erfaring, at det er svært at udføre dette på en vellykket måde. For det første er det svært at forudse alle de vanskeligheder, som forskellige græsplæner kan byde på. Derfor mener vi, at jo flere plæner i forskellige typer en robotplæneklipper testes på, jo bedre.

I vores test af robotplæneklippere har vi fokuseret på følgende egenskaber:

 • Ydeevne: Hvor stort et areal kan robotplæneklipperen håndtere? Hvor godt bliver klipperesultatet på kort og langt sigt? Hvor godt klipper den langt, kraftigt og vådt græs?

 • Effektivitet: Hvor effektivt arbejder den med hensyn til tid og klipperesultat? Hvor lang tid skal den bruge på græsplænen? Hvor ofte skal den køre ud og klippe? Stemmer det anbefalede klippeareal overens med hvad den kan klare?

 • Driftssikkerhed: Hvor smart er den? Hvor ofte holder den stille med en fejlmeddelelse, og i hvilke situationer sker dette? Hvor gode terrænegenskaber har robotplæneklipperen? Hvordan klarer den alt fra ujævne plæner, skråninger og forhindringer til smalle passager, spidse hjørner og mindre arealer? Hvor fleksibel kabelføring kan robotplæneklipperen klare? Hvordan undgår robotplæneklipperen hjulspor langs med afgrænsningskablet?

 • Brugervenlighed: Er installationen hurtig og enkel eller langsom og omstændelig? Er der tydelige instruktioner? Hvor let er robotplæneklipperen at programmere? Er menuen let at bruge? Hvordan kommunikerer robotplæneklipperen med sin ejer? Hvilken type information giver den? Kan den arbejde om natten uden at genere naboerne?

 • Design & byggekvalitet: Hvor godt er robotplæneklipperen konstrueret? Giver hjulene et godt greb og er de samtidig skånsomme mod græsplænen? Hvor stor belastning og slitage kan konstruktionen holde til? Hvor robuste er knivene? Giver knivene et fint snit eller ødelægger de plænen? Hvilke garantier er der? Fås der reservedele?

 • Funktionalitet: Hvilke indstillingsmuligheder er der? Hvor stor kontrol har man som bruger over klippeskemaet? Kan modellen betjenes med en app?

 • Sikkerhed: Bruger robotplæneklipperen pivotknive eller faste knive? Forstyrrer signalet i afgrænsningskablet andre robotplæneklippere? Kan børn eller husdyr komme til knivene? Hvor stor skade kan knivene forårsage, eksempelvis på glemt legetøj? Hvor effektiv er tyverisikringen? Hvad sker der, hvis man glemmer PIN-koden eller nogen indtaster forkert PIN-kode?

Vi har presset hver eneste robotplæneklipper til grænsen af dens formåen for at se, hvilke slags situationer og omgivelser den kan håndtere. Hver robotplæneklipper har fået en karakter baseret på, hvor god modellen er i forhold til sin pris. Der er således højere forventninger til en dyr model end en billigere og vice versa.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære modeller, så du kan finde den bedste. Sammenlign priser og find tilbud på samtlige testede robotplæneklippere på PriceRunner.

1. Husqvarna Automower 310 - BEDST I TEST ROBOTPLÆNEKLIPPER

Meget pålidelig, letprogrammeret og gennemtænkt

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Mellem Anbefalet maks. areal: 1.000 m2 Batteri: Type: Litium-ion Driftstid: ca. 70 min/opladning Maks. hældning: ca. 22° (40 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (manuelt) Klippebredde: 22 cm Vægt: 9,2 kg Støjniveau: 60 | Målt middelværdi: ca. 59 dB Længde: 63 mm Bredde: 51 mm Højde: 25 mm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Appunderstøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: 9 stk. knive Andet: Understøttelse til 1 stk. styrekabel Brugsanvisning: PDF

Husqvarna Automower 310 2020

Husqvarna Automower 310 bliver bedst i test i kraft af en vinderkombination af pålidelighed, funktionalitet og brugervenlighed til en rimelig pris.

Automower 310 er god til at holde både både hældninger og lange, smalle passager velklippede. Derudover er den meget hurtig at installere, også for en nybegynder. Du behøver ikke at lægge kablet i særlige mønster eller tilpasse arealet på andre måder.

Indgangen på bagsiden af ladestationen er tydeligt afmærkede. Når du har tilsluttet styrekabel og grænsekabel, er det bare at stille robotten i ladestationen, så er den klar til at starte. I princippet behøver du ikke en gang at klippe græsset inden installationen – medmindre det er usædvanligt højt.

Programmer din robotplæneklipper

Robotplæneklipperen er også meget nem at programmere. Enten via displayet med det tydelige og overskuelige menusystem, eller via mobiltelefonen.

Desværre har 310 "kun" bluetoothforbindelse. Vi havde gerne set, at den havde eksempelvis wi-fi-understøttelse i ladestationen eller GSM-forbindelse. Du kan købe det sidstnævnte (Husqvarna Automower Connect), og det anbefaler vi, fordi det udvider funktionaliteten kraftigt. Så kan du se på et kort, hvor den har klippet, og få beskeder fra den, selvom du ikke er hjemme. Desuden får du nu også understøttelse af ændring af klippeskema på afstand, stemmestyring via Alexa og Google Assistent samt opkobling til Apple Watch.

Passer sig selv uden indgriben

Med robotplæneklipperen på plads er det nemt at justere klippehøjden uden brug af værktøj. Dens bevægelsesmønster på græsplænen gør, at den ikke efterlader spor og lignende. Dog kan den slingre lidt, når den kører på fugtige skråninger, og der er ophobet græsrester på hjulene.

I meget højt græs spiralklipper 310 for at sikre, at området behandles på så kort tid som muligt, den kan dog være lidt næring med spiralklipningen. Klipperesultatet er udmærket. Desuden er den så støjsvag, at naboerne ikke lægger mærke til den.

Når Automower 310 skal køre tilbage for at lade op, kører den via et styrekabel – en slags genvej, så robotplæneklipperen kan komme hurtigere hjem. På den måde undgår du forhindringer langs ruten, som det ellers ofte er tilfældet, hvis den skal køre via begrænsningskablet. For eksempel hvis du har tætte og lavthængende buske eller meget ujævnt underlag langs med kanten af græsplænen.

Husqvarna Automower 310 kan uden problemer nå at vedligeholde det angivne areal på 1.000 kvadratmeter. Vi anbefaler som nævnt, at du køber Automower Connect-kittet, så du kan styre robotplæneklipperen på afstand, da det giver en helt anden fleksibilitet. Selv uden kittet er dette dog et meget godt køb, fordi 310 er enkel at installere, og dens gode terrænhåndtering gør, at den næsten aldrig kører fast, ikke engang på ujævne græsplæner med kogler, nedfaldsfrugt og lignende.

Meget god terrænhåndteringmeget let at programmeresmartmeget støjsvag
"Kun" bluetoothtilslutning
4,5

Se pris hos:

Roboexpert

2. Husqvarna Automower 430X – BEDSTE ROBOTPLÆNEKLIPPER PREMIUM

Stadig kongen af de mere veludstyrede modeller

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-Ion | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 135 min/opladning Anb. maks. areal: 3.200 m² Maks. hældning: ca. 24° (45%) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,2 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 57 dB Længde: 72,1 cm Bredde: 55,8 cm Højde: 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 430X 2020

Husqvarna Automower 430X er en brugervenlig og ekstremt kompetent robotplæneklipper med et stort udvalg af funktioner, som gør det den klarer sig meget godt på egen hånd i langt de fleste situationer. Den er ganske enkelt en af de mest driftssikre, letanvendte og prisbillige premiumklippere på markedet.

Der er dog nogle småting vi vil anmærke, nu det er år 2020. Vi synes for eksempel, at Husqvarna burde indføre fjernopdatering af softwaren på alle deres premiummodeller – ikke kun på den firehjulstrukne 435X. Der er lavprismærker som har denne funktionalitet i dag, så vi synes at den så vild robot også burde have det.

Vi opdagede også noget, der tilsyneladende er en fejl i vejrfunktionen, som fik robotten til at klippe midt om natten, selvom vi ikke havde skemalagt det. Sådan en fejl havde man kunnet løse ved fjernopdatering af softwaren – nu er det ikke muligt.

Det er nemt at programmere din 430X via appen, som er en af de letteste at anvende og mest brugervenlige på markedet. Kortet hvor du kan se, hvor plæneklipperen har været – og hvor den befinder sig i realtid – er helt kanon. Og så det faktum at du får beskeder, hvis den kører fast eller bliver flyttet ulovligt.

Driftssikkerheden er slående

Automower 430X ligger langt foran de fleste konkurrenter, når det gælder driftssikkerhed. Det er i princippet kun Honda og Husqvarnas andre mærker og modeller, der overhovedet kommer tæt på.

Vi har kørt Automower 430X på vores absolut vanskeligste græsplæner med et hav af udfordringer som komplekse arealer og ujævnt og løst underlag.

Selvom 430X må kæmpe en del, klarer den dem bedre end nogen anden model. Det eneste den har lidt svært ved, er for store æbler, som den bliver stående på en håndfuld gange i løbet af efteråret. 430X kan desuden klippe et areal, der er cirka dobbelt så stort som specifikationen. Da 430X også er ekstremt støjsvag, kan den klippe om natten uden at forstyrre naboerne. Desuden med understøttelse af IFFT, så du kan slutte den til dit smarte hjem, og understøttelse af Gardenas Smart Garden-system.

I det store hele er driftssikkerheden og kapaciteten således imponerende. Husqvarna 430X er også en letprogrammeret, brugervenlig robotplæneklipper med mange smarte funktioner som for eksempel styrekablet som den kan bruge til at skyde genvej.

Automower 430X egner sig bedst, hvis du har en udfordrende have, men alligevel vil have en veltrimmet græsplæne uden at skulle anstrenge dig.

Ekstremt driftssikkermeget smartnem at installere og programmeremange funktioner
Ingen fjernopdateret softwarelidt problemer med store æbler
4,5

Se pris hos:

Roboexpert

3. McCulloch Rob R600 - BEDSTE LAVPRISVALG ROBOTPLÆNEKLIPPER

Driftssikker og smart lavprisplæneklipper med ret få funktioner, men et godt klipperesultat

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Litium-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Maks. hældning: ca. 14° (25 %) Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 17 cm Vægt: 7 kg Støjniveau: 57 | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 59 mm Bredde: 44 mm Højde: 26 mm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 3 knive

McCulloch ROB R600

McCulloch Rob R600 udnævnes til bedre lavprisvalg takket være sin kombination af gode terrænegenskaber, høj driftssikkerhed og letprogrammerede brugerflade. De to første af disse egenskaber er de suverænt vigtigste for en robotplæneklipper og halter desværre på de fleste andre lavprismodeller, hvilket får R600 til at skille sig ud.

Den har helt enkelt en uovertruffen problemløsningsevne for lavprisklassen, samtidig med at den har en gennemtænkt konstruktion og gode materialevalg.

R600 er trehjulet nøjagtig som mange andre små robotplæneklippere, men den har to hjul foran i stedet for et enkelt som andre trehjulere. Dette giver den god stabilitet også på mere ujævnt terræn. Den håndterer også fliser langs med begrænsningskablet fejlfrit.

Klippebredden er smal, så den arbejder langsomt, men klipperesultatet bliver derimod godt. Batteritiden er god for lavprisklassen, og i gennemsnit er den ude at klippe i 60 minutter hver anden time i den indstillede arbejdstid. Den kører også ret stille i haven, så den ikke forstyrrer naboerne.

Obligatorisk styrekabel begrænser

R600 er muligvis enkel, men den er pålidelig og finder ud af vanskelige situationer, som andre lavprismodeller ikke kan klare. Den har ingen problemer med forhindringer under hjemkørslen, at finde ud fra små, aflukkede områder eller at håndtere forhindringer på græsplænen under klipningen.

Ved hjemkørsel kan den kun komme hjem via styrekablet, ikke via begrænsningskablet. På modeller til store haver er styrekabel som supplement et gdot system, hvor det er vigtigt at kunne skyde genvej. Men på en lille, ukompliceret grund ville man for det meste klare sig fint uden styrekablet. Så øger den nærmere risikoen for kabelbrud, samtidig med at installationen bliver lidt mere tidskrævende.

Overordnet set er det godt, at der er mulighed for styrekabel, men vi havde foretrukket, at det ikke var obligatorisk.

Let at komme i gang

Rob R600 er meget let at komme i gang med og at programmere. Displayet er stort og tydeligt. Der sidder en drejeknap på oversiden til at indstille klippehøjden. Drejeknappen sidder beskyttet under en klap, og der er også et smalt display nedenunder, som viser den valgte indstilling. Ellers er funktionaliteten begrænset, som det ofte er tilfældet i lavprisklassen.

McCulloch inkluderer masser af installationsmateriale til haven.

Robotten registrerer ikke sin ladestation på samme måde som mange dyrere modeller. Det betyder i praksis, at den har tendens til at støde ind i stationen, når den er ude at klippe. Sørg derfor for at forankre ladestationen godt i jorden, og skjul kablerne omhyggeligt. R600 er bedst på små til mellemstore græsplæner – også de mere indviklede – men uden kraftig hældning og med relativt pænt underlag.

Brugervenliglet at installeregode terrænegenskaberdriftssikkergennemtænkt design
Få funktionerstyrekabel ikke valgfrit
4,5

Se pris hos:

føtex

4. Husqvarna Automower 450X - Bedst til meget store arealer

Robotplæneklippernes herre på grønsværen med uovertruffen funktionalitet og ydeevne

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 260 min/opladning Anb. maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 72,1 cm Bredde: 55,8 cm Højde: 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Automower Connect, ultralydssensor, projektør, afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugermanual: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 450X 2019

Husqvarna Automower 450X er en støjsvag, kraftfuld og driftssikker premiumklipper med en usædvanligt høj klippekapacitet. Den kan klippe flere timer i streg uden at skulle tilbage til ladestationen og oplade batteriet.

Når den først kører hjem eller ud igen, kan den benytte afgrænsnings- eller styrekablet. Styrekablet er en slags genvej, som du lægger hen over din grund, så plæneklipperen hurtigt kan finde ud til bestemte steder og hjem igen. Der er i alt plads til hele tre styrekabler, hvilket giver betydelige tidsbesparelser på store, komplicerede arealer.

Robotplæneklipperen kan også registrere ladestationen, når den nærmer sig, takket være en indbygget antenne. Disse forskellige alternativer muliggør en hurtig og sikker tilbagekørsel.

Kører ikke fast

En af de primære styrker ved 450X er dog terrænegenskaberne. Den kan klare alt fra enkle, store og flade græsplæner med træer og buske til mindre, opdelte græsarealer med gange imellem. Huller i græsplænen, krat her og der, og masser af nedfaldsfrugt er ikke noget problem.

Når den nærmer sig større forhindringer, aflæser den dem med en ultralydssensor og sætter farten ned, så der ikke sker et pludseligt sammenstød. Dette mindsker risikoen for ridser på det ellers ret sarte karosseri. Det gør også, at den kan holde en højere hastighed på åbne arealer, end der ellers havde været muligt.

450X kan også klare kraftige hældninger på op til 45%. Den har lidt vanskeligt ved at bakke på skråninger, der er mere end den oplyste specifikation, men 450X holder, hvad den lover og er meget kraftfuld. Det er først, når det er så stejlt, at undersiden af karosseriet støder imod, at den ikke kan køre videre, fordi det bliver fysisk umuligt.

Holder dig opdateret

Automower 450X arbejder meget stille og kan med fordel trimme græsplænen om natten. Så kan dens indbyggede projektører bruges, så man ikke snubler over robotplæneklipperen i mørket. Disse kan også slås fra.

Den medfølgende app er meget brugervenlig og giver dig næsten fuld kontrol over robotplæneklipperen, uanset hvor du er, så længe du har mobildækning. Du kan gøre alt lige fra at se, hvor robotplæneklipperen befinder sig på plænen i realtid til at justere klippehøjde og arbejdstid på afstand. Desuden giver appen dig besked, hvis robotplæneklipperen skulle blive stjålet eller køre fast.

Robotplæneklipperen er ret stor, men kan komme igennem smalle gange i forhold til sin størrelse. 60 centimeter er for eksempel ikke noget problem.

Samlet set er dette en driftssikker, kraftfuld og funktionel robotplæneklipper, der er nem at programmere både direkte og med fjernbetjening. Den efterlader desuden et meget pænt klipperesultat. Men det er en luksusmaskine beregnet til kommercielt brug og koster også derefter. Ser vi bort fra prisen, er dette helt klart den bedste robotplæneklipper på markedet.

Uovertruffen tidseffektivitetdriftssikkerklippekapacitetstøjsvaglet at programmerevild app
Karosseriet bliver let ridset
4,5

Se pris hos:

GPL Shop DK

5. Husqvarna Automower 315

Fantastisk til prisen med fremragende problemløsningsevne

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.500 m² Maks. hældning: ca. 22° (40%) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (manuelt) Klippebredde: 21 cm Vægt: 9,2 kg Støjniveau: 60 dB | Målt middelværdi: ca. 52 dB Længde: 63 cm Bredde: 51 cm Højde: 21 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Nej Brugermanual: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 315 2019

Husqvarna Automower 315 er en meget god robotplæneklipper, der kombinerer vilde terrænegenskaber og høj driftssikkerhed med en letprogrammeret grænseflade og smarte løsninger til navigationen.

Ladestationen udsender eksempelvis et signal, så robotplæneklipperen inden for 6 meters radius kan finde stationen og navigere ind med en forskellig vinkel hver gang. Det gør, at du undgår spordannelse ved indkørslen.

Styrekablet er også et rigtig godt supplement. Har du en grund med en kompliceret form eller mange arbejdsområder, kan robotplæneklipperen ved hjælp af styrekablet nemt finde ud og hjem igen. I stedet for at køre langs med kablet kan den beregne korteste rute. Vi oplever dog en vis spordannelse langs med styrekablet, som derimod ikke opstår ved brug af afgrænsningskablet.

Forbilledlig driftssikkerhed

Terrænegenskaberne er forbilledlige, og Automower 315 kører stort set aldrig fast. Den håndterer desuden stejle skråninger, forhindringer og fliseområder på eller omkring græsplænen fortræffeligt.

I denne prisklasse er det med tanke på driftssikkerheden en af de allerbedste robotplæneklippere på markedet. Endvidere er den meget støjsvag og meget kraftfuld. Den kan også være ud at klippe ret længe. Den eneste ulempe i hårdt terræn er, at karosseriet nemt bliver ridset.

Husqvarna Automower 315

Udmærket app med begrænset rækkevidde

Automower 315 leveres med app-understøttelse, og appen er meget brugervenlig. Takket være den kan du bekvemt foretage indstillinger som eksempelvis starttidspunkter, manuel justering af klippehøjde og ændringer i arbejdsplanen

Du kobler telefonen til robotplæneklipperen via Bluetooth. Havde du haft premium-udgaven af plæneklipperen, Automower 315X, havde du også haft GPS og opkobling via mobilnettet. Så kan du se, hvor robotplæneklipperen befinder sig i realtid på et kort og foretage indstillinger, uanset hvor du befinder dig, så længe du har mobildækning.

Med Automower 315 må du nøjes med indstillingsmuligheder, når du befinder dig tæt på robotten. Med tanke på prisen og appens generelle egenskaber er dette stadig rigtig godt, men måske havde wi-fi været at foretrække i stedet?

Robotplæneklipperen er meget let at programmere, også når du laver indstillingerne direkte via displayet på selve maskinen. Displayet er stort og let at læse, og hele brugerfladen er tydeligt opdelt, så selv nybegynderen, der skal bruge en ny robotplæneklipper for første gang, kan forstå den.

Passer til de fleste græsplæner

Husqvarna Automower 315 er samlet set et virkelig godt køb, hvis man ønsker en driftssikker og brugervenlig robotplæneklipper. Den passer til alt fra den enkle, anlagte græsplæne til den ujævne, komplicerede variant med flere klippeområder.

Man får dog mest for pengene med Automower 315 på vanskeligere plæner, hvor den virkelig får mulighed for at folde sig ud.

Smarteffektivdriftssikkerudmærkede terrænegenskaberstøjsvag let at programmereudmærket app
Karosseriet bliver let ridset
4,5

Se pris hos:

GPL Shop DK

6. Husqvarna Automower 435X AWD

Firehjulstrukket luksusklipper

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Premium Anbefalet maks. areal: 3.500 m2 Batteri: Type: Litium-ion Driftstid: ca. 100 min/opladning Maks. hældning: ca. X° (70 %) Klippehøjde: 30-70 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 22 cm Lydniveau: 62 | Målt middelværdi: ca. 63 dB Længde: 63 mm Bredde: 55 mm Højde: 29 mm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja

Husqvarna Automower 435X AWD 2019

Husqvarna Automower 435X AWD er den første, firehjulstrukne robotplæneklipper. Den er bygget til at kunne klare ekstrem hældning og skal således have ekstra høj fremkommelighed. Og vi kan med det samme afsløre, at den ikke har problemer med hældninger. Heller ikke hullede og ujævne græsplæner. Det spiller ingen rolle, hvad vi udsætter den for. Fordi den altid kan køre frem eller tilbage og desuden rotere kroppen om midtpunktet (pivotchassis), kører den i princippet aldrig fast.

435X AWD er stor, og dens høje vægt gør den besværlig at bære. Ligesom andre Automower-modeller bliver chassiset desværre også let ridset. Plæneklipperen har masser af kraft, men er lidt følsom på fronten for tykt ukrudt, som den bakker væk fra, men efterhånden bliver det klippet ned alligevel.

Ved hjælp af ultralyd identificerer 435X forhindringer og sætter farten ned inden sammenstød. På den måde kan den holde en højere hastighed på åbne arealer.

En moderne atlet

Installationen er superenkel ligesom på andre robotplæneklippere fra Husqvarna. Det er bare at slutte kablerne til de afmærkede indgange og starte robotten. Programmeringen klarer du enten via den store, letanvendte skærm eller via appen på telefonen. Uanset hvad du vælger, er der en letoverskuelig brugergrænseflade, der er nem at gennemskue og forstå.

435X AWD understøtter smart-ur, og du kan bruge stemmestyring via Alexa eller Google Assistent, som du finder på telefonen eller din smarte højttaler. Robotten får desuden løbende fjernopdateringer, så du slipper for at skulle indlevere den på et værksted.

Klipperesultatet er godkendt, men af og til har den tendens til at lægge en del af græsset ned og køre hen over det i stedet for at klippe det. På den anden side er batteritiden lang og opladningstiden kort. Det gør denne robotplæneklipper meget tidseffektiv på både store, åbne arealer og på mere komplicerede af slagsen.

En del børnesygdomme

435X AWD er innovativ på flere måder, men lider desværre også af en række børnesygdomme. Da den blev lanceret, var der mange fejl i softwaren. Selvom størstedelen af dem nu er rettet, kan det stadig ske, at den får problemer med for eksempel opkoblingen mellem robot og app, eller at indstillinger ikke bliver gemt. Et hjul til at indtaste PIN-koden er godt nok lidt sejt, men desværre ret upraktisk, da man nemt trykker forkert og så ikke kan gå tilbage.

Det overordnede indtryk er, at 435X ville have haft godt af lidt mere findpudsning inden lanceringen. Især med tanke på dens prisklasse.

435X AWD egner sig bedst, hvis du har en græsplæne med kraftig hældning, hvor 450X har svært ved at komme frem. Den er også lidt af et blærerøvsprodukt, som sandsynligvis vil gøre naboerne grønne af misundelse.

Tidseffektiv på komplicerede arealervild på hældningerløbende opdateringerlet at installere
Visse børnesygdommelidt lav modstand i hjulet
4,0

Se pris hos:

GPL Shop DK

7. Husqvarna Automower 550

Driftssikker og ideel til offentlige områder

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 260 min/opladning Anb. maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 59 dB Længde: 72 cm Bredde: 56 cm Højde: 31 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: App-understøttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Automower Connect, 9 stk. ekstra knive Brugermanual: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 550 2018

Husqvarna Automower 550 udmærker sig i den forstand, at den ikke har noget display. Hensigten med det er, at uvedkommende ikke skal kunne ændre dens indstillinger. I stedet kontrolleres den udelukkende med en app på en tablet eller smartphone.

Har du en hel flåde af 550-plæneklippere, kan du holde styr på dem via Husqvarna Fleet Service, der fås til både computer og mobiltelefon.

Derudover minder robotplæneklipperen meget om søskendemodellen Automower 450X. Stort set alt det, vi synes om ved den luksusmodel, finder vi også her: Ultralydssensoren der gør det muligt for den at køre hurtigt på åbne arealer og sænker farten, når den nærmer sig en forhindring, GPS-navigationen som gør, at den klipper ensartet på store arealer og ikke glemmer områder samt tre styrekabler, så den hurtigt kan finde hjem.

Installationen er enkel, hvis du har arbejdet med robotplæneklippere før. Men som nybegynder er det ikke nemt at gennemskue, hvordan du skal komme i gang, da robotten ikke har noget display. Det bliver sværere end på eksempelvis søskendemodellen 450X. På den anden side er privatpersoner ikke målgruppen for Automower 550.

Husqvarna Automower 550

Minimal vedligeholdelse

Terrænhåndteringen er i særklasse. Den kan klare stejle skråninger, fugtigt græs og ujævnheder i græsplænen.

Hvis du har en parklignende græsplæne, skal den selvfølgelig også kunne klare kogler, nedfaldsfrugt og lignende – hvilket den gør med bravur. Driftssikkerheden er så høj, at den kun stod stille én eneste gang under vores testperiode, der varede flere måneder. Og så var det ovenikøbet noget så ekstremt som et væltet træ, den satte sig fast under.

Automower 550 er desuden meget støjsvag. Hjulene holdes effektivt rene for græsrester og snavs, så det er nok at børste den af omtrent en gang om måneden.

Takket være den meget lange batteritid har Automower 550 en enorm klippekapacitet. Selvom Husqvarna ikke selv påstår det, anslår vi den faktiske maksimumskapacitet til op mod en hel hektar. Trods den imponerende klippekapacitet har Automower 550 en ret moderat vægt.

Den er dog alligevel ret tung at bære. For at minimere risikoen for tyveri kan du via Fleet Service se, nøjagtig hvor din robotplæneklipper befinder sig, og du får meddelelser i appen, hvis den forlader sit angivne område.

Dette er en fantastisk kompetent robotplæneklipper, men den koster også derefter. Men så er Automower 550 også beregnet til offentlige områder som parker og lignende. For den gennemsnitlige villaejer med en meget stor græsplæne (omkring 5.000 m2) er søskendemodellen Automower 450X et noget billigere alternativ. Først og fremmest har 450X et display, så den er lidt nemmere at gennemskue for privatpersoner.

Fantastisk eksemplarisk robotplæneklipper

Dette er en fantastisk kompetent robotplæneklipper, men den koster også derefter. Men Automower 550 er også beregnet til offentlige områder som parker og lignende.

For den gennemsnitlige villaejer med en meget stor græsplæne (omkring 5.000 m2) er søskendemodellen Automower 450X et noget billigere alternativ.

Først og fremmest har 450X et display, så den er lidt nemmere at gå til for privatpersoner. Til pasning af parker er denne model fra Husqvarna dog eksemplarisk. Der findes, så vidt vi ved, ikke andre professionelle modeller i øjeblikket med en tilsvarende ydeevne. Desuden har den en godkendt, kommerciel grænseflade.

Meget gode terrænegenskaberEkstremt høj driftssikkerhed og klippekapacitetGod hastighedsregulering
Ret tungIkke lige så let at installere som andre Husqvarna-modeller
4,0

Se pris hos:

Savdoktoren

8. Gardena Smart Sileno Life (750m²)

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 3 Ah/26 V Driftstid: ca. 60-70 min/opladning Anb. maks. areal: 800 m² Maks. hældning: ca. 17° (30 %) Klippehøjde: 20-50 mm (manuelt) Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,4 kg Støjniveau: 64 | Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 63 cm Bredde: 46 cm Højde: 21 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Appunderstøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker

Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Smart Sileno Life (750m²) kvalificerer sig til en interessant prisklasse, hvor du finder både ensidige robotplæneklippere, der er rigtig gode til én ting, og altmuligmaskiner, der er ret gode til flere ting. Her hører Gardenas robot til sidstnævnte kategori.

Smart Sileno Life er let at programmere, men den tilhørende app har ikke særlig mange funktioner. Robotten er driftssikker, men ikke særlig stærk, så den får problemer, hvis græsplænen vokser sig lang mellem runderne. Vedligeholdelsen er nemt klaret, for robotten kan skylles med haveslangen, men det er nødvendigt med en ekstra gateway i hjemmet for at give den wi-fi-understøttelse, så du får endnu en dims i hjemmet at holde styr på. En stor fordel ved at kunne skylle den, er at den er nem at gøre ren, hvis den kommer til at køre over en hundelort.

Klippebredden er helt okay, så robotten arbejder ret tidseffektivt, men samtidig har den af og til problemer med at den slingrer på græsplæner med hældning eller lægger græsset ned i stedet for at klippe det, så den er nødt til at køre hen over samme areal flere gange, inden klipperesultatet bliver godt.

God, så længe græsset ikke vokser sig højt

Smart Sileno Life kan køres om aftenen, da den klipper støjsvagt. Det gør heller ikke noget, hvis den kører når det regner, for hjulene er også skånsomme mod græsplænen, når den er våd.

Har du derimod en ujævn græsplæne, eller den generelt er tæt, er det vigtigt at du lader robotten klippe regelmæssigt, for den har ikke kræfter til at klippe for højt eller tykt græs. Derudover kan lidt højere græs eller ukrudt hist og her gøre, at den ikke kan finde hjem til ladestationen. Den bakker af og til væk fra den slags situationer, som om den var kørt ind i et havemøbel. Det gør, at Smart Sileno Life får sværere ved at finde styrekablet (det kabel der leder robotten hjem).

Kogler, bar jord og nedfaldsfrugt er ikke noget problem. Selvom pivotknivene ikke er stærke nok til at knuse nedfaldsfrugten, er det yderst sjældent robotten sidder fast i frugten.

En anden fordel ved Smart Sileno Life er, at den er så let at installere og programmere. Displayet er tydeligt, brugergrænsefladen nem at finde rundt i og gennemskue, og udvalget af funktioner er helt fint i forhold til prisklassen.

Gardena Smart Sileno Life 750 er en driftssikker, pålidelig og brugervenlig robotplæneklipper, som klarer sig godt i forhold til konkurrenterne. Den har ulemper i form af en app med relativt få funktioner og sin noget svagere ydeevne sammenlignet med topmodellerne i mellemklassen. Men den er bestemt et godt køb, fordi den er meget driftssikker og let at bruge. Den er velegnet, hvis du har andre Gardenaprodukte, som du vil kombinere i det samme smartsystem.

Driftssikkerbrugervenlig grænsefladevild problemløsningsevneenkel vedligeholdelse
App med få funktionerwi-fi kræver elstra gatewayret svag ydeevne
4,0

Se pris hos:

Alternate

9. McCulloch Rob S600

Stærk lavprismodel med tendens til at grave sig ned

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Lavpris Anbefalet maks. areal: 600 m2 Batteri: Type: Litium-ion | Kapacitet 2 Ah Driftstid: ca. 65 min/opladning Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 16 cm Vægt: 7,8 kg Støjniveau: 57 | Målt middelværdi: ca. 55 dB Længde: 55 mm Bredde: 38 mm Højde: 23 mm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 3 knive

McCulloch ROB S600

McCulloch Rob S600 er en enkel, men velfungerende robotplæneklipper med fordele inden for især driftssikkerhed og intelligens. Den er en kompetent robotplæneklipper, men er knap så god, når det gælder kommunikation og funktioner.

I bund og grund er det en opdateret R600, og den skal være bedre til hældninger. Samtidig er den slanket på klippebredde og batteri. Generelt er det en god robotplæneklipper i lavprissegmentet, men uventet nok er den dårligere i hældninger end søskendemodellen. Selvom den til dels virker stærkere end R600, har den i stedet problemer med, at den af og til kører hen over begrænsningskablet, bliver stående halvt udenfor og graver sig ned med hjulene.

Vi har testet den på flere forskellige græsplæner fra middel til kraftig hældning, og på dem alle udviser den samme tendens til at køre fast og grave sig ned, med det resultat at græsplænen og tilstødende bede bliver beskadigede. Det sker ikke hver dag – måske 1-2 gange om måneden – men søskendemodellen R600 havde ingen problemer med dette.

På almindelige, relativt flade græsplæner kører den derimod sjældent fast. Det gør R600 på den anden side heller ikke. Derfor kan vi ikke rigtig se fordelen ved S600 frem for R600, selvom den ser bedre ud på papiret.

Hurtigt at komme i gang

Klippetiden er god, men klippebredden er til den lille side, så den klipper langsomt. Takket være den for prisklassen ret generøse klippetid bliver slutresultatet alligevel godkendt på dette punkt.

Desværre kan den ikke registrere sin ladestation og kører derfor ind i den med ret stor kraft, så det er vigtigt, at du forankrer stationen godt og holder styr på kablet.

Når det gælder installation og programmering, er det meget nemt at komme i gang. Robotten er ikke særlig følsom angående placering af ladestationen. Det er også nemt at se, hvor de forskellige ender af begrænsningskablet og styrekablet skal tilsluttes. Der medfølger begrænsningskabel og pløkker i pakken.

Desværre skal du bruge styrekabel til S600, den kan ikke finde hjem kun med begrænsningskabel. Styrekablet er selvfølgelig en fordel, fordi du kan lave en genvej hjem for robotten og ikke behøver at bekymre dig om vanskelige forhold i kanten. Men vi havde gerne set, at den kunne vælge kantkablet i stedet for styrekablet som alternativ.

Programmeringen via displayet er som nævnt meget enkel. S600 har få funktioner og en tydelig brugergrænseflade, så du kommer hurtigt i gang. Rob S600 har også appunderstøttelse. Desværre kun via Bluetooth, så du skal befinde dig inden for cirka ti meters rækkevidde, men det er trods alt et plus, at det findes, fordi du så kan stå oprejst, mens du programmerer robotten.

Der findes konkurrerende modeller i samme prisklasse med wi-fi-understøttelse, der sender beskeder til mobiltelefonen, hvis robotten kører fast, men de lider i skrivende stund i stedet under haltende intelligens. Hvis vi skal vælge mellem pålidelig og velprogrammmeret software eller brugervenlige funktioner, så vælger vi det første. Derfor synes vi alligevel, at S600 er et godt køb i lavprisklassen, men vi synes bedre om søskendemodellen R600.

Pålidelig under enklere forholdlet at programmerekabel medfølgerunderstøtter styrekabel
Kan grave sig nedfå funktionerstyrekabel obligatorisk
4,0

Se pris hos:

Homeshop.dk

10. Honda Miimo 310

Driftssikker og stærk robotplæneklipper i mellemklassen

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Driftstid: ca. 40 min/opladning Anb. maks. areal: 1500 m² Maks. hældning: 20° (37 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,6 kg Støjniveau: Middel Længde: 64,5 cm Bredde: 55 cm Højde: 28,7 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker, 9 stk. ekstra knive App-understøttelse: Nej Brugsanvisning: Lynvejledninger

Honda Miimo 310

Honda Miimo 310 er en letanvendt og pålidelig robotplæneklipper i mellemklassen, med meget gode terrænegenskaber og godkendt klippetid. Netop terrænegenskaberne er et sted, hvor Miimo 310 virkelig udmærker sig. Den klarer med bravur forskellige typer af underlag, navigerer uhindret på komplicerede arealer og kommer let over fordybninger og op ad relativt stejle hældninger.

Når det gælder højt græs er Miimo 310 for alvor i sit es. Jo højere græs, des langsommere bevæger den sig fremad. Den kan i princippet stå helt stille og klippe, indtil græsset er neden i den ønskede længde, noget de færreste andre robotplæneklippere kan. Det er kun under ekstreme forhold, den giver op og bakker ud.

I de få situationer hvor den er kørt fast, oplever vi, at den nemt graver sig ned i forsøget på at komme fri, hvilket kan beskadige græsplænen. Dette er et almindeligt problem hos meget stærke robotplæneklippere og kan være godt at være klar over.

Honda Miimo 310

Tydelig brugergrænseflade gør den let at programmere

Klippetiden har vi målt til cirka 40 minutter, derefter skal den lade op omtrent lige så længe, inden den klipper igen. Vi havde gerne set, at den kunne klippe i omegnen af 60 minutter med tanke på prisen, men på den anden side har den ingen problemer med at holde det angivne, anbefalede areal pænt klippet uden at skulle køre mere end et par timer på hverdage.

Lydniveauet er okay, men hvis vi skal være pedantiske er lydprofilen ret støjende. Især når den kører over kogler, nedfaldsfrugt og lignende.

Menusystemet er meget tydeligt og nemt at lave indstillinger i. Derimod kunne installationen have været enklere. Kabelsko gør det nemt at tilkoble afgrænsningen, men der er meget begrænset plads bagpå, og tilslutningerne sidder ikke brugervenligt. Det er ikke indlysende, hvilken ende af begrænsningskablet der skal tilsluttes hvor, og man kan ikke rigtig se, hvad man laver, på grund af den begrænsede plads.

På trods af denne lille svaghed er installationen stadig til at klare for en nybegynder. Hvis du finder den rigtige tilslutning til kablerne og får dem sat på plads, er programmeringen nemt klaret bagefter.

Desværre har Miimo 310 ingen app-understøttelse, den har ikke engang bluetoothforbindelse. Med tanke på prisen og at mange konkurrenter nu har indført dette som standard, synes vi at tiden er ved at løbe fra 310 på dette punkt.

Hjemkørsel og bevægelsesmønster

Miimo 310 är – for det meste – smart. Den kan redde sig ud af alle de vanskelige situationer, vi udsætter den for, såsom små, lukkede arealer og forhindringer langs med returkørslen. I slutningen af returkørslen udfører den dog slavisk et bevægelsesmønster hver gang. Og det er nok her den har lidt af en akilleshæl i intelligensen. Forår, efterår og regnfulde somre opstår der let spordannelse i græsplænen lige ved indgangen. Plæneklipperen har derimod ingen problemer med spordannelse langs med begrænsningskablet.

Ladestationen kan kun placeres på linje med begrænsningskablet, hvilken gør den ufleksibel. Desuden er den følsom over for hvordan den placeres. Hvis vinklen er blot nogle få grader skæv, kan robotten få problemer med sammenkoblingen. Det er nødvendigt at prøve dig frem, indtil du finder en position, der fungerer 100 procent.

Når ladestationen først står rigtigt, er der aldrig problemer med at finde på plads, uanset om den kører direkte mod åbningen eller ad bagvejen og først skal bevæge sig rundt om stationen.

Når alt er installeret korrekt og testkørt, er driftssikkerheden ekstremt høj. Miimo 310 kører næsten aldrig fast, det er nemt at indstille klippehøjden, og den finder altid hjem. Da den desuden kan klare meget højt græs med bravur, kan vi absolut anbefale denne robotplæneklipper til både enkle, middelsvære og vanskelige græsplæner i gennemsnitsstørrelse.

Meget stærkudmærkede terrænegenskabermeget høj driftssikkerhedtydelig brugerflade
Lidt besværlig tilkoblingingen app-understøttelseslavisk bevægelsesmønster ved ladestationen
4,0

11. McCulloch ROB R1000

Driftssikker, let at programmere og ret smart

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: 14° (25 %) Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 17 cm Vægt: 7 kg Støjniveau: 57 dB | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 59 cm Bredde: 44 cm Højde: 26 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Nej Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker, 3 stk. knive Video: Installationsvejledning

McCulloch ROB R1000

McCulloch ROB R1000 er en driftssikker robot i lavprisklassen, der egner sig til mellemstore og relativt enkle græsplæner. I lighed med mange lavprismodeller har den få indstillingsmuligheder og ingen app-understøttelse. Desto vigtigere er den smart og kan klare udfordringer, som mange andre lavprismodeller giver fortabt overfor.

R1000 har eksempelvis ingen problemer med at komme rundt om forhindringer langs hjemturen til ladestationen eller at undgå at ødelægge legetøj, der er efterladt på græsplænen. En hullet græsplæne er heller ikke noget problem.

Skal være ude at klippe tit

Derimod får McCulloch-modellen ofte problemer med hældninger i fugtigt græs, hvor den ofte har svært ved at få greb og derfor slingrer. I værste fald beskadiger den græsplænen. Dog vejer den ikke særlig meget, så det er sjældent, at dens slingren forårsager synlige skader. Desværre har den ingen regnsensor, som ellers havde kunnet hjælpe på problemet, så den automatisk kører tilbage i tørvejr i tilfælde af regnvejr.

Klippebredden på 17 cm er lige det mindste i forhold til det angivne anbefalede klippeareal. Det gør, at R1000 skal være ude at klippe tit, hvis den skal kunne nå de angivne 1.000 kvadratmeter.

Styrekablet reducerer for det meste den tid, det tager for robotplæneklipperen at finde hjem. Det er dog ærgerligt, at den ikke også kan finde hjem via afgrænsningskablet, da den hurtigste rute ikke altid er via styrekablet.

Meget let at installere for menigmand

Rob R1000 er støjsvag og god til at håndtere græs i normal længde. I højt græs protesterer den og prøver at klippe et andet sted. Den kan altså ikke forstå, at den skal liste frem for at kunne nå at klippe græsset ned, inden det vokser sig endnu højere.

En fordel ved McCulloch Rob R1000 er, at der medfølger installationsmateriale i pakken, så du ikke behøver at købe yderligere produkter for at starte robotplæneklipperen ved ny installation.

Installationen er stort set den samme som for alle andre robotplæneklippere, med den forskel, at du også skal tilslutte styrekablet. Det er meget enkelt, og tilslutningerne er tydeligt markerede på ladestationen. Programmeringen er meget hurtigt klaret. Grænsefladen er tydelig, og det er nemt at gennemskue robotplæneklipperens funktioner. Funktionsudvalget er imidlertid skrabet.

Lige lovlig sparsom model

Lillesøsteren Rob R600 har fået lidt højere karakterer i vores test. I den størrelsesklasse er klippebredde og driftstid tilstrækkeligt til, at den kan nå at holde græsplænen trimmet, uden at skulle være ude at klippe hele dagen.

Rob R1000 kunne derimod godt tåle at blive piftet lidt op for at kunne blive rigtig god på det angivne, anbefalede klippeareal. Dermed ikke sagt, at det er en dårlig robotplæneklipper. Den giver et godt klipperesultat, er enkel at installere og lige så enkel at programmere. Der er bare det, at den og funktionerne er lige lovligt sparsomt i forhold til konkurrenterne i denne prisklasse.

Meget let at bruge og installereRelativt smartDriftssikkerFint klipperesultatStøjsvag
Smal klippebreddeFå funktionerSvært ved hældninger i fugtigt græs
4,0

Se pris hos:

Homeshop.dk

12. Gardena R100Li Sileno

Smidig og støjsvag til middelstor have

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: 35 % Klippehøjde: 20-60 mm (manuelt) Klippebredde: 22 cm Vægt: 8,5 kg Støjniveau: 56 dB | Målt middelværdi: ca. 54 dB Længde: 63 cm Bredde: 51 cm Højde: 25 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Nej Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel og 400 pløkker, 9 knive Video: Installationsvejledning

Gardena Sileno R100Li

Gardena R100Li Sileno er en brugervenlig robotplæneklipper, der er nem at installere. Der medfølger rigeligt med installationsmateriale. Den er også støjsvag, hvilket er en fordel i tætbebyggede områder.

Af en eller anden grund kan den dog kun finde hjem med styrekablet, ikke via afgrænsningskablet. Det gør ingen forskel i praksis, så længe du har installeret styrekablet, så det strækker sig over hele klippearealet. Men har du ikke det, risikerer du dog, at den ikke finder styrekablet i tide og bliver holdende på græsplænen. At den ikke kan følge kanttråden virker også unødvendigt fordummende for en i øvrigt ret smart robot.

Derudover har den ingen regnsensor, så den automatisk søger i tørvejr, hvis det begynder at regne. Den klipper cirka 40 minutter ad gangen, hvilket er mindre end angivet i specifikationerne. Det kan dog ses som standard i denne prisklasse.

Let at programmere

R100Li Sileno er let at programmere takket være et tydeligt display med overskuelige menuvalg. Desuden håndterer den hældninger og ujævnt terræn godt. Du bør være opmærksom på hængende grene og andre forhindringer for karosseriet bliver nemt ridset.

R100Li kan klassificeres som normalt kraftfuld - der findes både mere kraftfulde og svagere robotplæneklippere i omtrent samme prisklasse.

Hvis du har en græsplæne med tykt græs, der har fået lov at vokse sig langt, bliver du indimellem nødt til at klippe det ned med en almindelige plæneklipper. Ellers strejker R100Li.

Meget der gør den god, men ikke unik

Der er meget, som denne robotplæneklipper er god til, men ikke noget, der gør den unik i forhold til konkurrenterne. Derfor virker den som den bløde mellemvare, selvom den egentlig er et godt køb.

Robotten er for eksempel bedre end en gennemsnitlig robotplæneklipper i denne prisklasse. Men samtidig findes der andre modeller til omtrent samme pris, som har flere funktioner, er mere eksklusive og kan klare vanskeligere terræn.

Her og nu er R100Li Sileno et god køb, hvis man har en normalstor græsplæne i let til middelsvært terræn og vil have en robotplæneklipper i en praktisk størrelse.

Driftssikkerstøjsvaglet at programmere
Karosseriet bliver let ridsetreturkørsel kun efter styrekabelingen regnsensor
4,0

13. Honda Miimo HRM 3000

Et driftssikkert muskelbundt der klarer vanskelige forhold

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Driftstid: 90 min/opladning Anb. maks. areal: 4.000 m² Maks. hældning: 25° (47 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 13,8 kg Støjniveau: 59 dB | Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 71 cm Bredde: 55 cm Højde: 30,1 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: 9 stk. ekstra knive Brugermanual: PDF Video: Installationsvejledning

Honda Miimo 3000

Honda Miimo HRM 3000 er en meget kompetent og kraftfuld robotplæneklipper. Den kommer problemfrit op ad stejle stigninger, navigerer over store arealer og håndterer kuperet terræn glimrende.

En af dens mest positive egenskaber er, hvor godt den håndterer højt græs. Den arbejder sig langsomt, men sikkert frem over de mest tætbevoksede områder, hvor mange andre robotplæneklippere ellers ville have givet fortabt. Den kan i princippet stå helt stille og klippe, hvis det er nødvendigt, når græsset er højt. Slutresultatet bliver jævnt og pænt.

Miimo 3000 er også en meget driftssikker model. Kuperet terræn er som sagt ikke noget problem. Når den først er kørt ind på et område – hvor du har taget dig af eventuelle forhindringer – kan den køre fejlfrit i månedsvis.

Hvis Miimo 3000 derimod skulle køre fast, har den en tendens til at grave sig ned i græsplænen. Her kunne vi have ønsket os, at den hurtigere opdager situationen og slukker for at spare på batteriet og skåne græsplænen. Men det er måske også til dels denne funktion, som medvirker til, at den så sjældent kører fast.

Savner GSM-opkobling

Miimo 3000 har app-understøttelse med opkobling via Bluetooth. Det betyder i praksis, at du inden for en radius på 10 meter fra robotplæneklipperen eksempelvis kan justere arbejdsplanen. Dette ser man nu også i lavere prisklasser, og vi anser det derfor som en selvfølge. Brugerfladen er let at navigere i, og udvalget af funktioner er absolut godkendt.

Vi ville dog have sat pris på GSM-opkobling til fjernkontrol som supplement på en robotplæneklipper i denne prisklasse. Så havde man også kunnet få kontakt med den på afstand, for eksempel for at få information, hvis den er kørt fast. Med tanke på prisen virker det ret nærigt, at det mangler.

Derudover kunne vi støjmæssigt have ønsket os en mere stille klipning. Lydniveauet er ikke højt, men lydprofilen er gennemtrængende under klipning.

Havde Miimo 3000 været nogle tusinde kroner billigere, havde vi været mere overbærende, men til en model i premiumklassen stiller vi meget høje krav.

Enkel at programmere

Hvad angår robottens intelligens, holder den derimod et meget højt niveau. Den navigerer nemt på både små arealer med forhindringer og åbne arealer. En have er i konstant forandring med buske der vokser, grene der falder ned, nedfaldsfrugt med mere. Miimo 3000 har ingen problemer med nogen af delene.

Den er også meget nem at programmere. Brugerfladen har mange funktioner, men er samtidig smart sat op, så du nemt kan finde det, du søger. Tekst og knapper er store og tydelige. Du kan desuden indstille klippehøjden elektronisk.

Sammenlignet med lillesøsteren, Miimo 310, kan du placere ladestationen ret frit. Den er imidlertid stadig følsom i begyndelsen, hvor du skal sørge for at finde den rigtige position, så der ikke opstår problemer. Når du først har klaret det, forløber sammenkoblingen problemfrit.

Miimo 3000 er en typisk premiumklipper, der kommer til sin ret på store, vanskelige og komplicerede græsplæner. Der klarer den arbejdet imponerende godt.

Meget kraftfuld og driftssikkerbrugervenlig brugerfladeintelligent
Ret støjendegraver sig let nedhvis den sidder fastmangler GSM-understøttelse
4,0

14. Honda Miimo 520

Driftssikker japansk præcisionsrobot til større græsplæner

Anmeldelsesår: 2016 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Maks. hældning: 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,9 kg Støjniveau: Meget lavt Længde: 64,5 cm Bredde: 55 cm Højde: 27,5 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Nej Medfølgende tilbehør: 300 m afgrænsningskabel, 300 stk. pløkker og 9 ekstra knive Brugermanual: PDF Video: Installationsvejledning

Honda Miimo 520

Honda Miimo 520 føles på mange måder meget japansk, og det mest iøjnefaldende er det velafbalancerede design. Konstruktionskvaliteten er i top, og støddæmpningen gør Miimo meget støjsvag og får den til at virke som om, at den svæver diskret hen over græsset.

Japanske Honda var ellers ret længe om at gå ind i robotplæneklipper-branchen på trods af deres velkendte forkærlighed for robotter.

Deres premium-robotplæneklipper Miimo er derimod på blot få år udviklet til en af de bedste på markedet. Den fås i to versioner – nummeret 310 og 520 – der er identiske på nær batterikapaciteten, hvor sidstnævnte har større batterikapacitet.

Højt sikkerhedsfokus

Programmeringen går nemt, da menusystemet er relativt let at navigere i, samtidig med at det har mange indstillingsmuligheder. Displayet er belyst, men knapperne er desværre ikke.

Sikkerheden er udmærket med godt beskyttede pivot-knive og en let tilgængelig stop-knap.

Miimo er blandt de mere driftssikre robotplæneklippere på markedet og holder sjældent stille – selv på vanskeligere grunde. Det er kun de mest udfordrende græsplæner, der kan overvinde den.

Skånsom og god præcision

Klipperesultatet er meget jævnt og fint, ikke mindst fordi Miimo effektivt tilpasser hastigheden efter modstanden og derfor sætter farten ned i f.eks. højere græs.

Installationen af selve ladestationen er blevet forenklet sammenlignet med tidligere, men er stadigvæk unødigt kompliceret. Samtidig håndteres al installation og montering som regel af Hondas autoriserede forhandlere, så installationen behøver ikke være en ulempe.

Alt i alt en god og driftssikker præcisionsrobotplæneklipper, der særligt er velegnet til de større græsplæner.

Høj byggekvalitethøj sikkerhedstille og diskretdriftssikker
Noget besværlig installation af ladestationen
4,0

15. Wolf Garten Loopo M1000

En tilpas god robotplæneklipper

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Mellem Anbefalet maks. areal: 500 m2 Batteri: Type: Litium-ion Driftstid: ca. 50 min/opladning Maks. hældning: ca. 20° (36 %) Klippehøjde: 15-60 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 28 cm Vægt: 11,1 kg Målt middelværdi: ca. 62 dB Længde: 63 mm Bredde: 46 mm Højde: 21 mm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Installationsmateriale

Wolf-Garten Loopo M1000

Wolf Garten Loopo M1000 er en ret aflang og tung robotplæneklipper, der klipper enkle græsplæner problemfrit og er helt okay til de middelsvære. Den klarer sig godt prismæssigt i forhold til konkurrenterne, for den er egentlig tilpas god til det meste, uden at være rigtig dårlig til noget.

Der er selvfølgelig konkurrenter, der også hører til i den nedre del af mellemprisklassen, som har højere driftssikkerhed eller bedre tilslutningsmuligheder og større udvalg af funktioner, men ingen der er bedre til begge dele på en gang. Loopo M1000 har således en tilpas kombination af begge dele.

Unødvendigt besværlig installation

Den største ulempe ved Loopo M1000 er den tidskrævende installation. Men den behøver du forhåbentlig kun at lave én gang.

Den besværlige installation skyldes dels ladestationen, dels robottens display. Hvis vi lægger ud med ladestationen, kan vi konstatere, at du ikke kan tilslutte begrænsningskablet direkte, men i stedet skal bruge en ekstra adapter. Den kræver så at du skal bruge en skruetrækker, og adapteren har ingen mærkning af, hvilken ende af kablet der passer hvor. Det giver 50 procent chance for at du vælger forkert.

Derudover har du problemet med, at robottens display og grænseflade er besværlige. Hvis man køber en Loopo M1000, bør man undgå at foretage nogen form for programmering via det indbyggede display og i stedet klare arbejdet via appen.

Det er mildest tal omstændeligt at komme i gang med denne robotplæneklipper via displayet på grund af fejlkoder, der kun udlæses som talkombinationer, og en besværlig grænseflade. Hvis du så oven i købet har sluttet den forkerte ende af kablet til adapteren, er det ikke nemt at gennemskue, fordi du ikke får tydelig besked af robotten om fejlen, før du er kommet i gang med appen.

Når du først er kommet så langt, at robotplæneklipperen er forbundet med appen, bliver det betydeligt nemmere. Appen kunne godt have haft en lidt mere finpoleret brugerflade, men den er i hvert fald let at anvende og har et rimeligt antal funktioner. Desværre fungerer den kun via Bluetooth, og du kan derfor højst stå cirka ti meter fra robotten for at kunne kommunikere med den.

Kører derudaf hele sæsonen

Når du først har overstået installationen, passer robotplæneklipperen for det meste sig selv. Den har som nævnt ingen problemer med enkle, flade græsplæner. Den er heller ikke overdrevet sart over for fordybninger og ujævnheder, som det er tilfældet med visse konkurrenter. Det sker at den sidder fast, men det er sjældent. Hældninger klarer den også fint.

Bar jord er den derimod ikke så god til, for eksempel under nåletræer med mere sporadisk græsbevoksning. Der har den tendens til at køre fast og grave sig ned. Men overordnet gør den et godt stykke arbejde med at holde grænset velplejet i forhold til sin prisklasse.

Den klipper græsset relativt tidseffektivt takket være sin store klippebredde. Desværre kan du ikke indstille klippehøjden uden brug af værktøj.

Loopo M1000 er desværre ikke fleksibel, når det gælder placering af ladestationen, den skal placeres langs med kablet. En anden ulempe er, at den ikke registrerer stationen og derfor af og til kører ind i den, så du er nødt til at forankre den godt og skjule kablerne omhyggeligt.

Vores bedømmelse bliver, at Wolf Garten Loopo M1000 er en tilpas robotplæneklipper i mellemklassen, som er bedst til relativt åbne græsplæner med tætvoksende græs.

Tidseffektiv på åbne arealerdriftssikker på enkel/middelsvær græsplæneret god app
Besværlig installationdårligt displaysvært ved tyndtvoksende græskræver værktøj til indstilling af klippehøjde
3,5

Se pris hos:

Homeshop.dk

16. Gardena Sileno City 250

Fleksibel gartner med fremtiden for sig

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Litium-ion Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 250 m² Maks. hældning: 25 % Klippehøjde: 20-50 mm (manuelt) Klippebredde: 16 cm Vægt: 7,3 kg Støjniveau: 59 dB | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 55 cm Bredde: 38 cm Højde: 23 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (wi-fi) Medfølgende tilbehør: Gateway, 150 m afgrænsningskabel, 200 pløkker, 9 stk. knive Brugermanual: PDF Video: Installationsvejledning

Gardena Sileno City 250

Gardena Sileno City 250 er en robotplæneklipper med høj driftssikkerhed og letprogrammeret display, som er meget let at installere.

Så længe græsset bliver klippet jævnligt, kører den stort set aldrig fast. Har græsset derimod vokset sig langt, har den svært ved at navigere hjem. Dens karosseri er så følsomt over for sammenstød under hjemkørslen, at den kan vige for en mælkebøtte. Hvis græsset så er vokset til ved styrekablet (patenteret genvejskabel så den kan finde hjem), får den svært ved at finde frem, inden batteriet bliver fladt.

Har du derimod slået græsset ordentligt ved installationen – og lader den køre så ofte, at græsplænen holdes velklippet – er der ingen problemer med driftssikkerheden. Den er eksempelvis god til at håndtere både fordybninger, fugtigt græs og hældninger på græsplænen. Den har desuden en helt fin styrke, når lidt højere græs skal klippes.

Desværre har den ingen spiralklippefunktion i højt græs, så det går ikke nær så hurtigt med at trimme langhårede områder, som vi ser hos en del andre robotplæneklippere.

Gardena Sileno City

Gardena og den smarte have

Gardena Sileno City er med wifi og har app-understøttelse i form af opkobling til en tilhørende router, som igen understøtter andet smart haveudstyr, for eksempel sensorer der registrerer, hvis der er behov for vanding. Det er en god idé på papiret, men udviklingen er desværre endnu ikke kommet så langt.

Udvalget af funktioner til robotplæneklipperen er meget begrænset - i princippet kan du kun starte robotten og indstille arbejdsområder. Men i fremtiden kan det tænkes at give fordele i form af, at alt dit smarte haveudstyr kan samarbejde og kommunikere, uden at du behøver at blande dig – det vil vise sig.

At programmere robotplæneklipperen via LCD-displayet er derimod meget enkelt. Menusystemet er gennemtænkt og tydeligt, displayet har en god kontrast og kan også bruges i sollys.

Sileno City 250, der kan klippe plæner på op til 250 kvadratmeter, er velegnet, hvis du har en lille til mellemstor have og er ude efter en robotplæneklipper til en lav pris med høj driftssikkerhed og app-understøttelse – særligt hvis du har planer om en smart have i fremtiden.

Høj driftssikkerhedEnkel installationMeget let at programmere via display
Mindre god i højt græsApp-understøttelsen kræver separat router
3,5

Se pris hos:

Byghjemme

17. Cub Cadet XR2 1000

God ydeevne, men besværlig vedligeholdelse

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-Ion (LiFePO4) | Kapacitet X Ah/26 V Driftstid: ca. 45 min/opladning Anb. maks. areal: 500 m² Maks. hældning: ca. 20° (36%) Klippehøjde: 15-60 mm (manuelt, ikke værktøjsfri) Klippebredde: 28 cm Vægt: 11,4 kg Længde: 63 cm Bredde: 46 cm Højde: 21 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Appunderstøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker

Cub Cadet XR2 1000

Cub Cadet XR2 1000 er en tung, men samtidig smal og kompakt robotplæneklipper, der er rigtig god til ujævnt terræn. Fordybninger, hældninger og forskellige underlag er ikke noget problem. Derimod har den svært ved tyndt bevoksede plæner, hvor den har tendens til at grave sig ned. Dette er ofte tilfældet, hvis man har nåletræer på grunden, så under disse omstændigheder præsterer XR2 mindre godt.

XR2 1000 har en høj ydeevne. Den er stærk både til at komme omkring i haven og til at klippe højt græs. Desværre larmer knivene ret meget, som det ofte er tilfældet med faste knive.

Ikke så brugervenlig, men derudover en god plæneklipper

Desværre skal du bruge værktøj til at indstille klippehøjden. Det virker lidt umoderne i forhold til konkurrenternes løsninger.

XR2 1000 har generelt sin akilleshæl i brugervenligheden. Installationsprocessen er unødvendigt besværlig hele vejen, indtil det lykkes dig at forbinde robotten med mobiltelefonen. Desuden er det ikke helt tydeligt, hvordan man tilslutter ladestationen. Det fremgår ikke, hvilken ende der skal sættes ind hvor, og hvis du gør det forkert, er det ikke sikkert, at du opdager det med det samme, fordi du måske ikke har adgang til appen endnu.

Appen er relativt let at bruge og har et godkendt udvalg af funktioner i forhold til prisklassen. Desværre kan den kun bruge Bluetooth, så du skal stå ved siden af robotten for at kunne bruge den.

XR2 1000 klipper effektivt takket være en stor klippebredde og relativt høj hastighed. Desværre kører den ind i ting uden at bremse, og den kører også ind i sin egen ladestation. To andre ulemper er at ladestationen kun kan placeres i kablets retning og at robotplæneklipperen af og til mislykkes med dockingen.

Men derudover har Cub Cadet XR2 1000 en god problemløsningsevne og efterlader et pænt klipperesultat. Først og fremmest er den tidseffektiv. Når du først har installeret og programmeret den og indstillet klippehøjden, kan den passe enkle til middelsvære græsplæner hurtigt og med et godt slutresultat.

Letanvendt appgod driftssikkerhedtidseffektiv klipning
Besværlig installationindstilling af klippehøjde kræver værktøjret højlydt
3,5

Se pris hos:

Jensen Company

18. Robomow RS 635 PRO

Mastodont med stor klippebredde til åbne arealer

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 6 Ah/26 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.600 m² Maks. hældning: ca. 20° (36 %) Klippehøjde: 20-80 mm Klippebredde: 56 cm Vægt: 20,2 kg Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: ca. 65 dB Længde: 73,5 mm Bredde: 66 mm Højde: 31 mm Knivtype: 2 stk. faste knive PIN-kodebeskyttelse: Ja Brugsanvisning: PDF

Robomow RS635 Pro S

Robomow RS 635 PRO er en tidseffektiv robotplæneklipper på store arealer. Den ser måske lidt umoderne ud, men har du et åbent areal som skal klippes hurtigt, klarer den opgaven med godt resultat. Arealet bør dog have få eller ingen smalle passager.

RS635 Pro er udstyret med to faste knive forneden og har en meget stor klippebredde. Det er det kombineret med dens hastighed, som gør den tidseffektiv. Selv på vores store græsplæner på omkring 3.500 kvadratmeter kan den nå at holde græsset velklippet uden at skulle være ude dagen lang.

Med tanke på vægt og prisklasse havde vi gerne set en længere klippetid pr. session. Men den den kan som nævnt godt nå det anbefalede areal, så til syvende og sidst spiller det en mindre rolle.

Solidt design uden finesse

Robomow 635 Pro har en solid byggekvalitet. Dens faste knive og kraftige plasticdele tåler både slag og uforsigtig håndtering – selvom du selvfølgelig altid bør behandle din robotplæneklipper varsomt.

Designet minder langt hen ad vejen om en kampvogn. De hårde linjer kombineret med den gammeldags, tynde brugerflade på det gullige display virker umoderne. Displayet er heller ikke særlig brugervenligt. Det er svært at se, hvad der står på det, og besværligt at bruge det til at programmere robotten.

På den anden side kan du i stedet passe 635 Pro via en app, der er nem at bruge.

Resten af installationsprocessen her heller ikke helt tydelig. Du må gætte på, hvilken ende af begrænsningskablet der skal ind i hvilken tilslutning, og det tager et stykke tid, inden ladestationen reagerer og gør opmærksom på, om du har gjort det rigtigt. Har du gjort det forkert, skal du bruge en skruetrækker til at løsne kablet igen og skifte rundt. Her kunne man have tænkt anderledes og skelet til konkurrenternes mere praktiske løsninger.

Stikker nogle gange af fra arbejdsområdet

Terrænegenskaberne er godkendte, og vi har ingen problemer med, at den kører fast under normale forhold. RS 635 PRO egner sig dog ikke til komplicerede arealer med smalle passager og stejle hældninger. Det har den svært ved at håndtere og bliver let stående. Derimod gør det ikke noget, hvis græsplænen er lidt hullet, eller om det har regnet, når den skal klippe – den kører fint alligevel.

RS 635 PRO's måske største svaghed er, at den af og til kører uden for arbejdsområdet og bliver stående. Vi har tidligere set samme problem hos andre robotter fra samme producent, og det lader ikke til at have noget med terrænet at gøre.

Heldigvis slukker den selv ret hurtigt, hvis den kører udenfor, hvilket sparer på batteriet. Du behøver således ikke at bære giganten hele vejen tilbage til ladestationen, det er nok at løfte den inden for arbejdsområdet og tænde den igen.

Klipperesultatet er godt, og knivene holder hele sæsonen på trods af en del kogler og rødder på visse af testgræsplænerne.

Hvis Robomow får løst problemet med, at robotten stikker af, er det en tidseffektiv og ret hurtig robotplæneklipper til åbne arealer. Dens intelligens kan fint klare diverse udfordringer i hverdagen. Den har tendens til at støde ret hårdt ind i ting, men følsomheden er der ikke noget i vejen med. At den er lidt ufleksibel og mangler finesse, gør ikke noget, hvis du har et stort, åbent areal.

 • Mere en tidseffektiv damptromle end en slebet diamant
 • Klipper hurtigt store, åbne arealer, men er ikke så fleksibel og stikker nogle gange af
 • Egner sig, hvis du har en stor, åben græsplæne uden sarte bede ved siden af.
Meget stor klippebreddetidseffektiv klipningrobuste knivegode terrænegenskaber
Stikker af og til afumoderne teknikbesværlig installationsproces
3,5

Se pris hos:

Hvidevareland

19. Husqvarna Automower 105

Lille, støjsvag og driftssikker lavprismodel

Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Litium-ion | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Driftstid: ca. 70 min/opladning Anb. maks. areal: 600 m² Maks. hældning: 14° (25 %) Klippehøjde: 20-50 mm (trinløs drejeknap) Klippebredde: 17 cm Vægt: 6,8 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi: 55 dB Længde: 55 cm Bredde: 39 cm Højde: 25 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Nej Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker og 9 stk. ekstra knive Video: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 105 2019

Automower 105 er en af Husqvarnas billigste robotplæneklippere til en pris i toppen af lavprisklassen. Den minder på mange måder om Gardena R50Li, der også produceres af Husqvarna.

Robotplæneklipperen er rigtig smart takket være Husqvarnas kunstige intelligens. Den løser vanskelige situationer godt, hvilket gør den til en driftssikker model i lavprisklassen.

Den maksimale hældning, som den kan håndtere, er større end angivet i specifikationerne, men alligevel moderat.

Støjsvag, men langsom klipning

Den ringe størrelse og lave maskinvægt gør robotplæneklipperen nem at flytte, men indebærer samtidig klart begrænsede terrænegenskaberne og en lille klippebredde. Klipningen går derfor langsomt, og hvis græsplænen har et besværligt underlag, f.eks. store rødder i overfladen, får robotplæneklipperen nemt problemer og kan sidde fast.

Automower 105 er støjsvag og kan derfor med fordel klippe i de sene aftentimer uden at forstyrre naboerne. Det har den fordel, at du får græsplænen for dig selv om dagen.

Sikkerheden er udmærket. Det er næsten umuligt at komme til pivotknivene, uden at løftesensoren standser dem, men hvis det alligevel skulle lykkes for nogen at gøre det, så er knivenes kraft så lille, at skaden bliver begrænset. Efterladt legetøj bliver ikke revet i stykker, men får i stedet et hak og slynges væk.

Let at installere

Det er relativt problemfrit at installere Automower 105 med ladestation og afgrænsningskabel. Husqvarnas patenterede styrekabel er en rigtig smart innovation, der kan spare meget tid på mere komplicerede græsarealer. På de mest enkle græsplæner er funktionen overflødig, men man er alligevel tvunget til at installere styrekablet, hvilket virker unødvendigt.

Programmeringen er enkel med et brugervenligt menusystem og en tydelig brugsanvisning.

Automower 105 har en rimelig pris i forhold til ydeevnen og er en driftssikker investering til mindre og mellemstore græsplæner uden kraftige hældninger og med jævnt underlag.

*Vi har testet Husqvarna Automower 105's forgænger, 308. Modellerne er dog identiske bortset fra, at 308 har et anbefalet klippeareal på 800 m2 sammenlignet med de 600 m2 for model 105.

Smartdriftssikkerstøjsvag høj sikkerhedlet at programmere tydelig brugsanvisning
Begrænset maks. hældningstyrekabel ikke frivilligtkræver jævnt underlag
3,5

20. Robomow RC 308 PRO

Bevæger sig godt i ujævnt terræn

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 3 Ah/26 V Driftstid: ca. 60-70 min/opladning Anb. maks. areal: 800 m² Maks. hældning: ca. 20° (36%) Klippehøjde: 15-60 mm (manuelt) Klippebredde: 28 cm Vægt: 11,4 kg Støjniveau: 64 | Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 63 cm Bredde: 46 cm Højde: 21 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker Brugermanual: PDF Video: Installationsvejledning

Robomow RC308 Pro

Robomow RC 308 PRO er en kompakt robotplæneklipper, der både har nemt ved at finde hjem og ud at klippe. Den er ikke særlig følsom i forhold til ladestationens placering. Derudover er strømkablet usædvanlig langt, så du har gode muligheder for at finde en god placering til den.

Robotplæneklipperen er tung, hvilket nok er en af grundene til, at plæneklipperen nemt graver sig ned, hvis den kører fast. Men den kører på den anden side sjældent fast. Den kan passere alt fra rødder, kogler, hældninger og andre vanskelige forhindringer. Den kan endda komme op over mindre afsatser.

Et minus ved driftssikkerheden er dog, at 308 PRO af og til kører hen over kanttråden, når den bakker. Det skete et par gange i løbet af sæsonen, og så bliver den holdende.

Det sker ikke efter stejle skråninger, men på fladt underlag og flere forskellige steder på flere forskellige græsplæner. Altid baglæns. Den ene gang kørte den så langt udenfor, at den klippede strømkablet over til sin egen ladestation.

Robomow RC308 Pro

Indviklet installation

Installationen er desværre meget indviklet – i hvert fald hvis du foretager den via robotplæneklipperens indbyggede display. Til at begynde med er det ikke helt nemt at gennemskue, hvilken ende af kablet der skal ind i hvilket hul på bagsiden af ladestationen. Det gør, at der er 50 procent chance for, at du får en fejlmeddelelse.

Hvis du så får en fejlmeddelelse, er det ikke sådan umiddelbart til at forstå, hvad den betyder. Blandt andet fordi skærmen er meget lille, men primært fordi man kun får vist kryptiske talkoder. Hvis du er heldig, kan du slå fejlkoden op i manualen, men desværre findes en del fejlkoder ikke på listen, og så er du nødt til at kontakte support.

Grænsefladen og ladestationen kunne altså godt være tydeligere, ikke mindst når det gælder programmering og fejlsøgning.

Der er imidlertid en app, du kan betjene via Bluetooth, og med den bliver den løbende programmering betydeligt enklere. Både vi og manualen anbefaler, at du klarer installationen fra den.

Klipper færdigt mens du er på arbejde

Når du først har fået RC308 PRO i gang, er den relativt driftssikker og har som nævnt meget gode terrænegenskaber. Den løser problemer på en god og fleksibel måde, ud over snævre områder, hvor den af og til kan have svært ved at finde ud.

RC 308 PRO kan være ude at klippe ret længe ad gangen. Kombineret med den meget store klippebredde kan den klippe meget store arealer på relativt kort tid. Den har ingen problemer med at klippe den angivne anbefalede maksimumsstørrelse på græsplænen. Det gør, at der er god tid til at bruge græsplænen, når du kommer hjem fra arbejde.

Robotplæneklipperen er ikke den mest kraftfulde, vi har testet, og den undgår gerne højt græs. Men hvis du lader den holde græsplænen velfriseret, er det ikke noget problem. Den har en godkendt styrke i forhold til sin prisklasse.

Robomow RC 308 PRO er en af markedets mere kompetente robotplæneklippere.

Den er dog kompliceret at installere for en lægmand sammenlignet med flere konkurrerende produkter. Men når den først er installeret, er den derimod relativt driftssikker og har masser af funktioner og en lang klippetid. I forhold til prisen er den derfor pengene værd.

God til at håndtere komplekse områderGod appStor klippebreddeLang driftstid
Utydelig grænsefladeIndviklet installationStikker af i et par tilfælde
3,5

Se pris hos:

Homeshop.dk

21. Stihl iMow MI 422

Lille og kompakt robot med faste knive og let at programmere

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 4.000 m² Maks. hældning: ca. 25° (47 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 13,8 kg Støjniveau: 59 dB | Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 71 cm Bredde: 55 cm Højde: 30,1 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: 9 stk. ekstra knive

Stihl iMow MI 422 er en lille og kompakt robotplæneklipper, der efterlader et fint klipperesultat. Tilslutningen er enkel, men desværre er udformningen af ladestationen ugennemtænkt, så der bliver et dødt areal omkring den, som du må klippe manuelt med en trimmer.

Første gang du starter MI 422, kører den selv rundt om grunden for at regne ud, hvor stor græsplænen er. Det er en god funktion, hvis man ikke har så god fornemmelse af størrelsen på sin have. Det giver samtidig et godt overblik over, om afgrænsningskablet er fint placeret med hensyn til returkørslen - du opdager med det samme, hvis det er nødvendigt at justere noget.

Ud fra resultatet af denne rundtur foreslår den så et klippeskema, som du naturligvis kan tilpasse efter dine egne præferencer.

Meget styrke i knivmotoren

Den faste kniv er rigtig god, og den kan klippe i ret tungt terræn. Når den ikke har kræfter nok, slår den kniven fra og prøver igen lidt længere fremme. Det gør, at den har tendens til at køre højt græs ned i stedet for at klippe det. På den anden side er det sjældent, at dette sker.

Klipperesultatet er derimod meget jævnt og fint. Kniven holder sig også skarp meget længe.

Dårlig driftssikkerhed

MI 422 kører imidlertid meget nemt fast – ikke mindst fordi den kræver en meget jævn plæne. En let fordybning i græsplænen er nok til, at robotplæneklipperen sætter sig fast. Nogle gange kan man ikke en gang se, hvorfor den ikke kan komme videre.

Modellen har det også svært i fugtigt vejr, da den nemt slingrer og graver sig ned i græsplænen. Heldigvis opdager den det og slukker i stedet for at stå og spilde batteriet til det er fladt.

Derudover har denne robotplæneklipper problemer med mere stejle hældninger, hvor der opstår ubalance, og den stopper, fordi den tror, at den er blevet løftet op.

MI 422 har derimod et brugervenligt og overskueligt menusystem, hvor man nemt kan indstille arbejdsskemaet. Den har også en "klip nu"-lynkommando, som især er praktisk, når den ikke har været i gang et stykke tid og så skal indhente det forsømte.

Normalt er klippetiden for denne Stihl robotplæneklipper på 40 minutter, som vi betragter som godkendt – det er desuden lidt mere end lovet af producenten. Har MI 422 derimod stået stillet i nogen tid, så græsplænen har vokset sig høj, falder klippetiden til de lovede 30 minutter. Det, synes vi, er lige i underkanten.

Noget følsom til forskelligt underlag

Dækkene er meget glatte og hårde, så robotplæneklipperen har svært ved at håndtere andre overflader end rent græs. Har du eksempelvis flisepartier, bør du sørge for, at den ikke kører op på dem med det ene side, mens den klipper, for så graver den sig nemt ned i græsplænen.

En anden ulempe er, at den er meget følsom over for placeringen af ladestationen og ikke altid kan finde hjem, hvis den ikke står perfekt. Vi kunne også have ønsket os, at den larmede mindre under klipningen.

Den er imidlertid kraftfuld som en okse i forhold til prisklassen. Har du en anlagt og relativt plan græsplæne, kan Stihl iMow MI 422 godt klare den, og vil du have app-understøttelse, skal du vælge søstermodelmodellen ved navn Stihl iMow 422PC.

Stihl iMow MI 422 klarer sig bedst på mindre, anlagte og meget jævne græsplæner.

Meget kraftfuld og driftsikkerbrugervenlig programmering
Noget følsomgraver sig let nedhvis den sidder fast
3,5

22. Worx Landroid S500i

Enkel model med løbende opdateringer

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2 Ah/20 V Driftstid: ca. 35 min/opladning Anb. maks. areal: 500 m² Maks. hældning: 35 % Klippehøjde: 2-6 cm (manuelt) Klippebredde: 18 cm Vægt: 7,4 kg Støjniveau: Målt middelværdi: ca. 47,5 dB Længde: 54 cm Bredde: 40 cm Højde: 23 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Nej (intet display) Medfølgende tilbehør: Installationsmateriale App-understøttelse: Ja (WiFi) Brugsanvisning: PDF Videoklip: Landroid S

Worx Landroid WR105SI

Worx Landroid S500i (WR105SI) er en lille, letprogrammeret robotplæneklipper – når du først har oprettet forbindelse mellem robotplæneklipperen og appen. Appen er en af dens største styrker. Du kan eksempelvis måle størrelsen på din græsplæne, se vejret, kontrollere om der er ny software m.m.

Mange andre producenter opdaterer ikke softwaren på robotplæneklippere, der allerede er solgt. Opdateringer kommer oftest først på næste års modeller. Men Worx opdaterer derimod løbende for alle deres kunder. Det tildeler vi en stor guldstjerne for.

Desværre har de – på trods heraf – stadigvæk ikke opdateret en række begrænsninger i robottens problemløsningsevne, svagheder der nu har eksisteret i mange år. For eksempel det faktum at robotten ikke kan køre rundt om forhindringer på vej hjem. De er en af få producenter, der mangler en løsning på dette. I stedet kører robotten ind i forhindringen gentagne gange, indtil den går i stå. Det er yderligere en ulempe ved problemløsningsevnen, at S500i ikke slukker af sig selv i den slags situationer. Den kører fast, men fortsætter med at køre til batteriet er fladt, så du bliver nødt til at bære den tilbage til ladestationen, når du finder den.

Worx Landroid S500i

Svært ved højt græs og blødt underlag

Desuden mangler der bevægelsesmønstre til at håndtere pletvis højt græs, og den smalle klippebredde gør at den arbejder langsomt. Robotten vejer desuden ret meget af at være så lille og kompakt.

Wi-fi-opkoblingen er en rigtig god tilføjelse. Ved at placere ladestationen inden for rækkevidde af dit trådløse netværk, kan du holde øje med, hvordan det går med klipningen. Til forskel fra Bluetooth slipper du således for at skulle befinde dig i umiddelbar nærhed af robotplæneklipperen, hvis du vil ændre indstillinger eller tage imod fejlmeddelelser.

Svært ved højt græs og blødt underlag

Hvis robotplæneklipperen kører fast, får du besked med det samme. Det er heldigt, at den har denne funktion, fordi Landroid S har tendens til at køre fast ret ofte, især i mere vildtvokset græs. Dens klippemotor er nemlig ikke særlig stærk. Samtidig har Worx placeret en kam langs med underkantens langside, som samler skidt og græs op. Efterhånden ophobes der en hel del, hvis du ikke fjerner det regelmæssigt. Ellers bremser græsset klippemotoren gradvis mere for til sidst at standse den helt.

Derudover samles der mudder og snavs i hjulenes ret dybe mønster, og jo mere mudder der sidder fast, desto oftere kører den fast – også på relativt fladt underlag. Derfor bør du ikke bruge Landroid S, når det har regnet eller duggen er faldet.

Enkel konstruktion fungerer under enkle forhold

Worx Landroid S har intet display. Det gør, at du – hvis du ikke bruger appen – er tvunget til at bruge lydsignaler og en lysdiode til fejlsøgning. Har du problemer under installationen, kan det være enerverende og kompliceret. Men så snart appen er konfigureret, får du tekstinformationer i den, med alt du kan tænkes at have behov for at vide.

Den medfølgende station er enkelt konstrueret, men fungerer fejlfrit på plan overflade. Placeres ladestationen i en lille fordybning, kan det dog ske, at robotplæneklipperen ender lidt for højt i forhold til pladen, så den ikke lader.

Kombinationen af haltende problemløsningsevne og tvivlsom terrænhåndtering betyder, at det ofte kræver en betydelig arbejdsindsats at tilpasse og justere både have og arbejdstider, så den kan fungere uden konstante driftsstop. Robotten har heller ingen pinkodebeskyttelse, så hvem som helst kan starte den manuelt ude på græsplænen.

Disse mangler opvejes til dels af den lave pris, telefonbeskederne og den nye, seje app. Så længe Landroid S skal køre på et noget mindre areal end 500 kvadratmeter, så den kan nå at holde det velklippet, er den et okay køb.

Rigtig god apppraktiske beskederløbende softwareopdateringer
Kræver regelmæssig rengøringsmal klippebreddefølsom over for højt græsdårlig problemløsningsevne
2,5

Se pris hos:

10-4

23. Worx Landroid M WG791E.1

Robust robotplæneklipper uden finesse

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2 Ah/28 V Driftstid: ca. 60 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: ca. 20° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 18 cm Vægt: 10,5 kg Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: ca. 60 dB Længde: 55 cm Bredde: 38,5 cm Højde: 26 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja (Wi-Fi) Medfølgende tilbehør: 180 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 12 knive Video: Installationsvejledning

Worx Landroid M WG791E.1

Worx Landroid M WG791E.1 er en robotplæneklipper i lavprisklassen, som virker både stabil og robust ved håndtering. Dens kompakte form gør den til et flot element i haven.

Også ladestationen er kompakt og gedigen. Takket være udformningen af denne har robotplæneklipperen aldrig problemer med at docke korrekt – den leder den direkte ind til den rette position i stedet for at lade den søge sig frem som vi ser hos mange konkurrenter. Det er dog nødvendigt, for at denne robot kan fungere.

Meget begrænset intelligens

Hvad angår intelligens lader Landroid M nemlig en del tilbage at ønske.

Den kan for eksempel ikke klare forhindringer langs med tilbagekørslen eller kantklipning. Har dine rosenbuske vokset sig for store, eller hvis der er andre forhindringer i nærheden af afgrænsningskablet, ender den med at støde imod dem, indtil batteriet dør.

Dette er også tilfældet, når den kører fast – den prøver at fortsætte, indtil batteriet bliver kørt helt fladt. Det betyder dels, at du er nødt til at lade den op et stykke tid, når du finder den ude på plænen, dels problemer med nulstillinger i softwaren. Den ene gang mistede den eksempelvis sprogindstillingen.

Landroid M følger kablet slavisk, så der opstår spordannelse i græsplænen. Den minder faktisk lidt om en damptromle i mentalitet, når den triller derudaf uden større finesse.

Klipper i lang tid

Landroid M er enkel at installere. Alt du behøver, følger med i pakken, og alle tilslutninger er tydeligt markeret. Dette sammen med en god manual og en helt okay brugerflade gør, at du kommer hurtigt i gang.

Robotplæneklipperen gør ovenikøbet et godt stykke klippearbejde, så længe græsplænen er af den mere enkle slags. Den må ikke indeholde for meget ukrudt, da robotklipperen har svært ved at skære det af – det har tendens til at bøje sig til siden i stedet.

Klippebredden er lille, så den arbejder langsomt. Især fordi den er nødt til at passere visse områder flere gange for at opnå et perfekt resultat. På den anden side kan den være ude og klippe i lang tid.

Worx-model til den jævne og lille plæne

Landroid M kan også håndtere let kuperet terræn i det omfang, man kan forlange af en lavprismodel. Fugtigt græs lader derimod til at være dens akilleshæl. Worx Landroid M begynder let at slingre og har tendens til at køre fast. Desuden kører den over kanttråden, når det er dårligt vejr, hvilket får den til at stoppe.

Et andet problem i fugtigt vejr er, at der opstår en form af spændingsdyk, som får den til at tro, at den skal lade op, og når den så kommer til ladestationen, kører den afsted igen med det samme.

Det kræver altså godt vejr og en ret flad og jævn lille græsplæne uden buske og andre forhindringer, hvis denne robotplæneklipper skal løse sin opgave. Men har du en enkel plæne, der har områder med en ret kraftig hældning, er dette en lavprismodel, som terrænmæssigt kan håndtere opgaven.

Let at installeregod dockingstationkompakt designkomplet kit ved køb
Usmartineffektiv klipningdårlig i fugtigt vejrbatteriet bruges op ved stopfejl i softwaren
3,0

24. AL-KO Robolinho 100

Lille, let og støjsvag robotplæneklipper med meget stor klippebredde

Anmeldelsesår: 2015 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Litium-ion | Kapacitet: 1,5 Ah/18 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 700 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 30-60 mm, 5 trin Klippebredde: 28 cm Vægt: 8 kg Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: ca. 60 dB Længde: 60 cm Bredde: 49 cm Højde: 24,5 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Nej Medfølgende tilbehør: 100 m afgrænsningskabel, 100 stk. pløkker

AL-KO Robolinho 100

Robolinho 100 er AL-KO's første robotplæneklipper i lavprisklassen, og dét kan mærkes på Robolinhos kunstige intelligens, at producenten er ret nye på markedet.

Denne model er endnu ikke så sofistikeret som de mere erfarne konkurrenters og medfører derfor en mere begrænset problemløsningsevne. Af den grund får den lettere problemer med vanskeligt terræn som rødder i overfladen og løst underlag, f.eks. dybe ophobninger af nåle fra omkringstående træer.

Ikke skånsom mod græsplænen

Af og til lægger Robolinho ikke mærke til, at den er kørt fast, og hjulene fortsætter med at rotere, hvilket kan beskadige græsplænen.

På trods af vægten på kun 8 kg er AL-KO’s robotplæneklipper i sin prisklasse relativ kraftfuld og håndterer skråninger godt. Desuden er klippebredden meget stor, faktisk blandt de bredeste i testen. I kombination med Robolinhos lille størrelse efterlader det derimod en mindre sikkerhedsbuffer mellem knivblad og omgivelser.

Et potentielt irritationsmoment er, at man er nødt til at skrue et dæksel på ladestationen af for at se, om afgrænsningskablet virker.

Det anbefalede maksimumareal på 700 m² er desuden svært at opnå, da ladestationen ikke kan håndtere et særlig langt afgrænsningskabel. Hvis græsplænen derimod er tilstrækkelig let at håndtere, kan Robolinho være rigtig driftssikker og et godt køb.

Lille letstøjsvagmeget stor klippebredde
Svag problemløsningsevnebegrænset pålidelighedkort maks. kabellængde
3,0

Se pris hos:

wupti.com

25. Viking iMow MI 632

Brugervenlig robotplæneklipper til jævne arealer

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 15 trin (manuelt) Klippebredde: 28 cm Vægt: 13 kg Støjniveau: 63 dB Længde: 73 cm Bredde: 54 cm Højde: 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Nej Medfølgende tilbehør: Nej

Viking iMow MI 632

Viking iMow MI 632 er en stor og brugervenlig robotplæneklipper til jævne græsplæner. Den har faste knive og en kraftfuld motor, som gør, at den kan klippe selv højt og kraftigt græs uden problemer.

Havde denne robotplæneklipper haft bedre terrænegenskaber, ville den have imponeret os. Men desværre er moderate ujævnheder i græsplænen nok til, at MI 632 kører fast og bliver holdende.

Den har også svært ved at håndtere andet underlag end græs - sandsynligvis på grund af de glatte hjul. Har du for eksempel flisepartier i haven, kan der opstå problemer, hvis robotplæneklipperen delvist skal op på det for at klippe kanter.

Har du omvendt en enkel, helt flad og jævn græsplæne, har MI 632 ingen problemer med at komme frem. Og skulle den stoppe, og græsplænen når at vokse sig høj, har robotten ingen problemer med at indhente det forsømte.

Let at komme i gang

iMow MI 632 er meget nem at installere. Den har et program, som får den til selv at køre en gang rundt langs kanttråden for at regne ud, hvor stor din have er. Derefter foreslår den et klippeprogram, som du kan tilpasse efter dine egne behov.

Programmeringen foretages via et stort display med læsevenlig tekst og gennemtænkte menuer. Og med store, tydelige knapper. Den har mange funktioner, men vi savner app-understøttelse. En app burde være en selvfølge i denne prisklasse.

Den har ingen vanskeligheder ved at navigere i haven eller at finde ud til forskellige arbejdsområder. Desuden kan den nemt komme ud ad smalle passager eller situationer, hvor der for eksempel kan være faldet en gren ned langs returruten.

Kræver en jævn græsplæne

MI 632 virker overordnet set godt programmeret. Med tanke på den høje pris havde vi dog forventet os en endnu skarpere plæneklipper.

Viking iMow MI 632 passer bedst til lidt større, men enkle græsplæner uden hældninger eller fordybninger. Er græsplænen anlagt og jævn, gør den et glimrende klippearbejde, samtidig med at den er både smart og let at programmere.

 • Viking iMow 632's søstermodel, Viking iMow 632PC, har app-understøttelse.
Let at programmerefint klipperesultatklarer højt græs
Begrænsede terrænegenskaberingen app-understøttelse
3,0

26. Wolf Garten Loopo S300

Enkel model med app til den lille have

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 7 Ah/12 V Driftstid: ca. 90-120 min/opladning Anb. maks. areal: 200 m² Maks. hældning: ca. 8,5° (15%) Klippehøjde: 15-45 mm (manuelt) Klippebredde: 18 cm Vægt: 11,5 kg Støjniveau: 64 dB | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 53 cm Bredde: 42 cm Højde: 26 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Nej (intet display, kun knap som børnesikring) App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Medfølgende tilbehør: Installationsmateriale Video: Installationsvejledning

Wolf-Garten Loopo S300

Wolf Garten Loopo S300 er en lille, handy robotplæneklipper, der er nem at installere – især når du får startet appen på telefonen. I princippet er det bare at slutte afgrænsningskablet til og så trykke på ’Go’ på robottens skjold.

Hvis du får en fejlkode, blinker stationen. Så er det vigtigt, at du har installeret appen, for der kan du hurtigt se, hvad der er galt. Fordi den opretter forbindelse via Bluetooth, er det en relativt hurtig og enkel proces at parre din mobil og plæneklipperen.

Selvom Loopo S300 ikke har noget display, er den stadig meget nem at komme i gang med. Det er dog en stor ulempe, at du kun kan vælge imellem at lade den klippe døgnet rundt eller at have ét starttidspunkt om dagen, hvor den klipper i enten 30, 60 eller 90 minutter. Der er ingen mellemting, hvor du kan indstille både start- og sluttid, hvilket er meget begrænsende.

Derimod er appen let at bruge, omend udvalget af funktioner er meget sparsomt.

Ikke så smart, men nem at bruge

Loopo S300 er ikke specielt kraftfuld. Det mærker man allerede, når græsset er omkring 10 centimeter højt, at den må kæmpe – trods sin smalle klippebredde.

Bliver det for krævende, slukker Loopo-robotten for knivene og kører et stykke fremad, inden den fortsætter med at klippe. Endvidere er der ingen spiralklipning eller lignende, som gør, at den med det samme kan tage fat på steder, hvor græsset har vokset sig lidt højere.

Wolf Garten Loopo S300's konstruktion er brugervenlig. Den har store knapper med tydelige symboler. Men med tanke på klipningen lader den en del tilbage at ønske. Robotten har en plastickant i den ene ende, som er både dyb og lav, så den lægger græsset ned. Det går nogle gange ud over klipperesultatet, især hvis du har lidt ukrudt i græsplænen, som viger til siden.

Dette design gør også, at robotklipperen ofte sidder fast i ujævnt terræn. At den kører fast, er dog også et problem i fladt terræn. I begyndelsen er det kun omkring hver tredje gang, det sker, men i takt med at der ophobes jord og græs mellem dupperne, dannes en negativ spiral.

Den kører fast stadig oftere, så den graver sig ned, og der kommer endnu mere skidt. I fugtigt græs eskalerer problemet yderligere og bliver virkelig generende. Det er derfor nødvendigt at vedligeholde Loopo S300 relativt ofte.

I fugtigt terræn mister den også i nogen grad sin evne til at forcere skråninger. Så slingrer den selv ved meget svage hældninger. Ned ad bakke har den i stedet problemer med at bremse. Den relativt høje fart sidst ved hældningen kan blive et problem i tilfælde af en forhindring, som den kører ind i med ret høj kraft, eller et afgrænsningskabel, som den risikerer at køre hen over og så blive holdende.

God håndtering af driftsstop

Når den endelig kører fast, slukker den af sig selv, inden batteriet er helt fladt. Det gør, at du kan starte plæneklipperen op igen og justere positionen lidt – du slipper således for at bære den tilbage til stationen og vente på, at den bliver ladet op.

Kører den ikke fast, kan den klippe ret længe ad gangen. Der er med andre ord en hel del, der taler for Loopo S300 – især app-understøttelsen – med tanke på den lave pris. Men også en hel del, der taler imod den. Hvis producenten får styr på driftsstoppene og udvikler bedre løsninger til terrænhåndtering og højt græs, kunne den blive et interessant lavpriskøb.

I øjeblikket passer den bedst til haveejere med en jævn og meget lille have, som også er klar til at gå på kompromis med driftssikkerhed for at komme ned i pris.

Let at installerelet at programmerebrugervenligt designapp-understøttelselang klippetid
Svag klippemotorkører ofte fastfå indstillingsmulighederlægger af og til græsset ned
2,5

Se pris hos:

ComputerSalg A/S

27. Bosch Indego 400 Connect

Lille model til den lille have

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,5 Ah/18 V Driftstid: ca. 30 min/opladning Anb. maks. areal: 400 m² Maks. hældning: 27 % Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 19 cm Vægt: 7,5 kg Støjniveau: Ikke oplyst Længde: 44,5 cm Bredde: 36,4 cm Højde: 20,2 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja App-understøttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 125 m afgrænsningskabel, 180 stk. pløkker Brugermanual: PDF Video: Installationsvejledning

Bosch Indego 400 Connect

Bosch Indego 400 Connect er en lille og praktisk robotplæneklipper med en kompakt ladestation, som gør den let at placere - selv på vanskelige steder.

Installationen er dog ret besværlig, fordi manualen lader en del tilbage at ønske. Den er dårligt oversat, og installationsvejledningen er uklar, selv for en erfaren installatør.

Desuden er selve robotplæneklipperen meget følsom. Alt skal reelt placeres perfekt, for at der ikke skal opstå fejl i forbindelse med docking eller klipning. Det kan dreje sig om så små variationer, der ikke kan ses med det blotte øje, for at robotplæneklipperen strejker. Derfor tager det lang tid, inden Indego 400 Connect kommer i gang med at klippe.

Også softwaren i robotplæneklipperen er dårligt oversat og fyldt med fejl. Det lille display gør også, at menuvalgene mange gange må forkortes, og det er ikke indlysende for brugeren, hvad den er i gang med. Det mærkes ekstra tydeligt, når vi lader almindelige husejere prøve at foretage ændringer under opsyn af os.

Den kører fast og slingrer

Indego 400 Connects klippebredde er sparsom, men da den kun er beregnet til små græsplæner og den lille have, bliver klippetiden alligevel normal. Klipperesultatet bliver godt med en jævn og fin græsplæne, så længe din grund ikke har nogen hældninger.

Ved hældninger har robotten en tendens til bare at stå og slingre, især i fugtigt græs. Ofte misser den også områder på bakkerne, så græsplænen pletvis bliver langhåret. I de tilfælde hvor klippearealet grænser op til en skråning, bør du lægge kanttråden et godt stykke væk fra denne, da robotklipperen ellers kommer til at glide udenfor det afgrænsede område og går i stå.

Derudover virker softwaren underligt organiseret. Robotplæneklipperen stopper ofte op under klipningen for at "opdatere kortet". Dette opleves som små, irriterende afbrydelser i løbet af den alligevel ret korte tid, som den er ude at klippe.

Derimod er den god til at finde hjem og oplade, når du har fundet den perfekte placering til ladestationen. Bosch’s Indego 400 Connects passer sig selv ret godt, så længe du ikke skal foretage ændringer i softwaren.

Praktisk størrelse
Svært ved at klare hældningerfølsom installationsprocesfejl i softwaren
2,0

Se pris hos:

Frishop.dk

28. Stiga Autoclip 225 S

Kompakt og tung med udmærket batteritid, men umoderne teknik

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Litium-ion | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Driftstid: ca. 150 min/opladning Anb. maks. areal: ca. 1100 m² Maks. hældning: ca. 11-24° (20-45 %) Klippehøjde: 25-60 mm Klippebredde: 25 cm Vægt: 9,8 kg Støjniveau: Lavt Bredde: 43 mm Højøde: 25 mm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej Brugsanvisning: PDF

Stiga Autoclip 225 S

Stiga Autoclip 225 S er en meget tung robotplæneklipper med en praktisk størrelse, der kan klippe meget længe på en opladning. Dette er også dens største styrke. Have den haft godkendte terrænegenskaber og bedre driftssikkerhed, havde den fænomenale klippetid været et rigtig godt salgsargument. Men desværre køre denne robot fast stort set dagligt. I hvert fald så længe du kører med standardversionen.

Den kan i princippet kun klare helt flade og jævne (dvs. fint anlagte og velplejede) græsplæner. Der er den stærk og har ingen problemer med højt græs. Den kan dog af og til stikke af ned ad bakke i stedet for at bremse, og så får den nogle gange svært ved at nå at klippe ordentligt. Men bortset fra det får du et fint klipperesultat på den type arealer.

Men terrænegenskaberne er akilleshælen på 225 S. Den kører fast stort set dagligt på alle andre slags arealer. Hvis den for eksempel kører med næsen først ned i en mindre fordybning i græsplænen, så kan den for det meste ikke komme op igen. De færreste græsplæner har en perfekt overflade, så denne robotplæneklipper har svært ved at komme til sin ret.

Man kan dog købe et par pighjul, der fastgøres ved siden af hjulene, og de forbedrer terrænegenskaberne markant! Forskellen er så stor, at 225 S med pighjul fremstår som en helt anden plæneklipper. Vi kunne derfor godt have ønsket os, at de indgik i standardpakken.

Ligger langt efter konkurrenterne

Til trods for pighjulene har 225 S svært ved at hævde sig i forhold til konkurrenterne, fordi meget af teknikken er forældet. Tilslutningen af ladestationen er håbløst primitiv og kunne afgjort have været mere brugervenlig. Det samme gælder udlægningen af begrænsningskablet, som er mere besværlig end gennemsnittet.

Ladestationen skal placeres langs med kablet og kræver nogle meter åben plads. Det gør placeringen af ladestationen ufleksibel. Hvis man får løst dette, har 225 S derimod ikke problemer med at finde hjem og docke.

Justering af klippehøjden er ligeledes primitiv og kræver, at man slukker for klipperen, vender den på hovedet og bruger værktøj.

225 S har derudover en umoderne og besværlig brugergrænseflade. Det lille display med to linjer har kun plads til nogle ord, og dertil har du nogle få knapper at bruge. Knapperne har desuden forskellige funktioner afhængigt af hvad du vil gøre. Det er derfor nødvendigt at finde manualen frem, hver gang du vil ændre indstillingerne. Programmeringen bliver tidskrævende og kompleks.

Desuden er valgmulighederne yderst begrænsede. Du kan for eksempel ikke indstille en – eller flere – arbejdstider pr. ugedag, men må nøjes med maksimalt to arbejdsskemaer med ét tidsinterval i hver.

Den tilhørende app gør det muligt at fjernstyre robotplæneklipperen, som om den var en fjernstyret bil. Det er sejt, men den praktiske anvendelse er minimal. Man kan eksempelvis ikke justere klippetider eller bede den om at begynde at klippe.

Stiga 225 S er bedst på mellemstore græsplæner, der er flade og har en enkel udformning. når du først har programmeret den og sat pighjul på, går den som et klokkeværk. Men du bør undgå at foretage ændringer i programmeringen, klippehøjden eller på anden vis ændre din installation – det er simpelthen for tidskrævende. Med tanke på prisen på denne robotplæneklipper er der alt for meget, som Stiga er nødt til at modernisere, for at vi skal kunne anbefale Autoclip 225 S.

Lang klippetidpraktisk størrelsekraftfuld klippemotor
Dårlige terrænegenskaberbesværlig installation og indstilling af klippehøjde
1,5

Se pris hos:

Jensen Company

29. Lyfco E1800

stedvis okay præstation, men mange spørgsmålstegn

Anmeldelsesår: 2020 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion, 4,4 Ah, 29 V Driftstid: ca. 150 min/opladning Anbefalet klippeareal: 1.500 kvm Maks. hældning: ca. 30° Klippehøjde: 25-65 mm (elektronisk) Klippebredde: 21 cm Lydniveau: 60 | Målt middelværdi: ca. 59 dB Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Appunderstøttelse: Ja (Wi-Fi) Medfølgende tilbehør: 9 stk. knive Andet: Børsteløs motor, regnsensor

Lyfco E1800 WiFi

Lyfco E1800 er lidt af en velbevaret hemmelighed på markedet for robotplæneklippere. Prismæssigt ligger den i lavprisklassen, men den har alligevel flere luksusegenskaber såsom appunderstøttelse, elektronisk indstilling af klippehøjde og børsteløs motor.

Installationen kan drille. Du tilslutter kablet på bagsiden af ladestationen, hvorefter en diode oven på stationen indikerer, om den har signal eller ej. Kablet afisoleres og tilsluttes på terminalerne, der sidder ubeskyttet på bagsiden. Men stationen viser ikke, om du har sat den rigtige ende i det rigtige stik, og hvis du gør det forkert, kan den stille af eller spinne ukontrolleret. Så er der stor risiko for at den skader personer, dyr eller genstande i haven.

Topudrustet, men på den anden side ikke

Korrekt tilsluttet holder Lyfco E1800 sig derimod for det meste, hvor den skal, og den har flere egenskaber der normalt kun findes på premiumrobotter, såsom regnsensor, spiralklipning og mulighed for at indstille hele seks forskellige arbejdsområder.

E1800 holder et ret højt tempo på græsplænen, både når den kører mellen forskellige steder, og når den skifter vinkel. Dette kombineret med lang driftstid giver et plus på listen. Samtidig både drejer og kører den ind i ting med fuld fart, hvilket risikerer at beskadige sarte møbler og glemte ting på græsplænen.

Det er desværre sjældent, at den klipper særlig længe. E1800 kører trods de kraftige knopper på hjulene fast relativt ofte. Selv på fladt græs bliver den af og til stående. Den forstår ikke, at den er kørt fast, men hjulene fortsætter med at rotere, så græsplænen bliver slidt i stykker. Hvis den bliver stående alt for længe – så at den går i stå – mister du nogle gange alle de indstillinger du har foretaget.

Problemer ved hjemkørsel

Det største problem ved Lyfco E1800 er imidlertid, at den ofte bliver stående ved hjemkørslen. Det er uklart hvad det skyldes, men det er nok at du giver den et lille skub bagpå, så går den i gang igen. At du er nødt til at overvåge hjemkørslen er det stort minus i driftssikkerheden.

Ved hjemkørsel kan den også have svært ved at finde ind i stationen, hvis den ikke står på et helt fladt underlag. Har robotten først docket, kan du heller ikke foretage indstillinger via displayet, hvilket er frustrerende.

Via appen kan du derimod kommunikere med robotplæneklipperen. Du får ingen instruktioner i, hvordan du forbinder appen og robotten, men når du først har klaret det, fungerer appen fint. Du kan for eksempel styre E1800 manuelt, sende den ud at klippe eller indstille regnsensoren.

Man kan nemt tro, at "opdateringer" i menuen henviser til selve robotplæneklipperen, men det er ikke tilfældet, det er i stedet mobilappens version der håndteres herigennem. Skal du opdatere robotplæneklipperen, skal du downloade ny firmware til computeren fra en hjemmeside og derefter gennemføre en række trin, inden robotten er opdateret. Desværre får du hverken besked i appen eller på robottens display, når der er udgivet ny firmware.

Lyfco E1800 skiller sig således ud både positivt og negativt. I øjeblikket har den en række fejl og spørgsmålstegn i installationsprocessen, der giver en lav driftssikkerhed, og vi kan derfor ikke anbefale den.

Lang klippetidappunderstøttelseelektronisk indstilling af klippehøjde
Lav driftssikkerheddelvis besværlig installationklipper ujævntutydelige brugerflader
1,5

Alt om robotplæneklippere

En robotplæneklipper er som en intelligent selvkørende plæneklipper. Ud fra et dynamisk klippeskema, som du selv indstiller og kan tilpasse, sørger den for at klippe din græsplæne uden at du skal løfte en finger - hovedsalgsargumentet ved en robotplæneklipper!

Den holder sig inden for et angivet område. Arealet afgrænses ved hjælp af et afgrænsningskabel (også kaldet grænsekabel eller kanttråd), som du lægger på jorden i haven og fastgør det med pløkker. Du kan enten selv lægge det eller betale for, at en installatør klarer installationen hjemme hos dig.

Det er enkelt at udføre arbejdet selv, men det kan være anstrengende, eksempelvis for personer, der har problemer med ryggen, fordi man skal bøje sig ned, når man skal slå monteringspløkkerne i jorden for at holde kablet på plads. Professionelle installatører gør ofte brug af en maskine til at lægge kablerne. Sådan en kan du godt leje, men det bør ikke være nødvendigt, hvis du er i nogenlunde god fysisk form.

Med tiden gror græsset over kablet, og så kan man ikke længere se afgrænsningskablet. Hvis der opstår brud på kablet, kan du benytte en kabelsøger for at finde bruddet.

Robotplæneklippere er konstrueret med en klippemotor, der roterer en klippeskive med knive på. Enten en fast kniv eller såkaldte pivotknive, der er ligesom barberblade. Uanset typen så sørger robotklipperen for at slå græsset på en skånsom måde.

Hvordan modellen klipper og navigerer på grunden afhænger af den indbyggede software. Den opdateres løbende af producenterne, men det er kun nogle af dem, som giver dig gratis adgang til opdateret software. Det mest almindelige er, at du skal forbi et autoriseret værksted og opdatere robotplæneklipperen, hvilket kan koste penge. Alternativt kan du udskifte den ældre model med årets robotplæneklipper, der har den nye software. Worx bør dog få ros for at give dig mulighed for, at du selv kan downloade deres software og opdatere maskinen.

En robotplæneklipper er desuden batteridrevet. Det betyder, at den efter en periode, typisk omkring 40 minutter eller mere, kører hjem til sin ladestation, hvor den oplader og bliver holdende til batteriet er opladt igen. Når batteriet er ladt op, så kører haverobotten ud og klipper igen, hvis den tidsmæssigt fortsat kan nå det i forhold til tidsskemaet og den tilpassede arbejdstid. Ellers bliver den holdende i ladestationen og venter til næste fastsatte tidspunkt.

Købsguide: Gode råd til dig der skal købe robotplæneklipper

Robotplæneklipperen er haveejerens bedste ven – i hvert fald hos dem, der har valgt en model, som rent faktisk også kan håndtere græsplænen, den placeres på. Haver og græsplæner er nemlig ikke ens og kan tage sig forskelligt ud.

Havearealer kan enten være anlagt med en perfekt jævn plæne eller omvendt være hullede og ujævne. Desuden kan grunde have forskellige hældninger, græsarten kan være mere eller mindre følsom mod skader, der kan være træer eller lignende i midten af plænen med rødder, som stikker op. Udfordringerne, som en robotplæneklipper skal passere, er med andre ord forskellige fra have til have.

Med den helt rette robotplæneklipper til netop din græsplæne og en velplanlagt installation, vil intet af ovenstående dog komme til at udgøre et problem. Men det er et spørgsmål om at vælge den rette model; nogle robotplæneklippere kan håndtere smalle græspassager med hældning, mens andre modeller måske ikke kan, men i stedet er meget effektive på større, åbne jævne områder.

Tænk over dit behov og dit udgangspunkt

kig på din græsplæne og ser på, hvilke behov du har. Indledningsvist giver vi dig nogle tips, men for at få helt tjek på køb af ny robotplæneklipper, anbefaler vi, at du læser hele guiden.

Anbefalet maks. havestørrelse

Mange producenter angiver en anbefalet maksimal havestørrelse for deres plæneklippere. Her skal du være opmærksom på, at mange producenter – men ikke alle – kan have beregnet lidt for meget, når de vurderer denne værdi. Du vil jo nok ikke have, at robotplæneklipperen skal være ude og klippe døgnet rundt for at holde plænen veltrimmet.

Derfor skal du som udgangspunkt antage, at den værdi, som producenten angiver, mange gange er beregnet under de bedst mulige forhold. Hvis din have er inddelt i flere arbejdsområder eller byder på mange forhindringer, som du vil afgrænse med afgrænsningskablet ved at skabe såkaldte øer, er det blandt andet nødvendigt, at robotplæneklipperen understøtter et længere kabel. Du kan se i brugermanualen, hvor langt et kabel din robotklipper kan håndtere.

Hvis du er usikker på, hvor stor din græsplæne er, er der nogle producenter, der i deres app til robotplæneklipperen har indbygget opmåling af plænen – det er tilfældet i Worx’ app. Tænd blot for maskinen, og så kører den ellers hele vejen rundt om græsplænen for at give dig en beregning i kvadratmeter.

Hvor udfordrende er græsplænen?

Udover størrelsen på græsplænen kan der også være udfordrende faktorer, som betyder, at robotplæneklipperen må arbejde længere for at få klippet samme størrelse areal som på en mere enkel og jævn græsplæne. Det kan for eksempel være et spørgsmål om, at haven er inddelt i flere arbejdsområder.

Ved at købe en robotplæneklipper, der understøtter flere arbejdsområder, kan du indstille modellen til at følge kablet ud til eksempelvis arbejdsområde nr. to 50 procent af gangene, inden den begynder sin græsslåning. Så sørger du for, at den finder ud til området tilstrækkeligt tit, så den kan holde området veltrimmet.

En anden udfordrende faktor i haven kan være skråninger – særligt skråninger i nærheden af begrænsningskablet. Nogle robotter er ikke i stand til at tage farten tilstrækkeligt af, når de klipper på en hældning og kan derfor på grund af farten risikere at køre uden for området og blive holdende.

Ujævne græsplæner er noget, som mange robotplæneklippere har problemer med, ligesom med fordybninger i haven. Modellerne kan let køre fast i det, der umiddelbart kan opleves som næsten usynlige fordybninger i græsplænen. I de første uger efter opsætning og installation kan det derfor være, at du bør gå en runde i haven og fylde eventuelle huller for at give robotten en mere jævn plæne at arbejde på. Du vil kunne se, hvor de største udfordringer gemmer sig.

Men har du købt en robotplæneklipper med dårlige terrænegenskaber, kan det ske, at dette går hen og bliver en årlig proces, du må gentage sæson efter sæson i takt med at græsplænens område ændres i løbet af året og over tid. Af den grund er det vigtigt, at du vælger en robot, der ikke er så følsom over for ujævnheder.

Læs videre for at blive tilfreds med dit køb

Når du skal købe robotplæneklipper og sidder med det store spørgsmål: ”Hvilken robotplæneklipper skal man vælge?”, er det altid anbefalelsesværdigt, at du læser test og anmeldelser.

Vores store robotplæneklippertest her på PriceRunner er unik på den måde, at robotplæneklipperne testes i et naturligt miljø. Vi placerer dem altså ikke blot på små arealer på den samme græsplæne. Testen inkluderer derimod en bred vifte af græsplæner, der alle har forskellige udfordringer og forskellig kompleksitet.

Robotplæneklipperne testes over flere måneder og flyttes flere gange i løbet af sæsonen til nye græsplæner. Resultatet overvåges af en uddannet testleder, men også af forbrugere og de privatpersoner, som ejer græsplænerne, hvor testen udføres. Senere indsamles data og observationer fra haveejerne og sammenlignes. Testlederen tager disse forhold med i vurderingen af de respektive robotplæneklippere.

Hvilken robotplæneklipper der så er bedst i test, er et spørgsmål om, hvordan modellen håndterer de udfordringer, som græsplænen stiller, i forhold til prisen for robotten. En billig robotplæneklipper forventes eksempelvis ikke at kunne klare ligeså stejle skråninger og hældninger som en dyr robotplæneklipper.

Udover at vi på PriceRunner tester og robotplæneklippere, så er der selvfølgelig også andre på markedet, som gør det samme. Blandt andre danske Forbrugerrådet TÆNK og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön tester robotplæneklippere, ligesom forskellige tech-sites gør det.

De forskellige test kan have forskellige udfald, men det afhænger af, hvordan man tester. Forbrugerorganisationer har eksempelvis et mere kontrolleret testmiljø, hvor de forsøger af afspejle, hvordan en gennemsnitlig græsplæne ser ud. Vi har i stedet valgt at teste robotplæneklipperne på flere plæner og i det miljø, de er beregnet til at skulle arbejde.

Prisklasser i testen

Lavpris: op til 9.000 kroner | Robotplæneklippere i denne prisklasse bør kunne klare mindre, ukomplicerede græsplæner med jævnt underlag. Både problemløsningsevne og terrænegenskaber er normalt ret begrænsede.

Mellem: ca. 9.000-14.000 kroner | I denne prisklasse bør man kunne forvente, at robotplæneklipperen kan klare middelsvære græsplæner på ca. 1000 m2. Såvel problemløsningsevne som terrænegenskaber bør være tilstrækkelig gode til at klare de fleste græsplæner. Desværre er der mange modeller i mellemklassen, som ikke kan klare dette.

Premium: over 14.000 kroner | Modeller i denne prisklasse bør kunne klare store, udfordrende græsplæner med mange forhindringer, smalle passager og kompleks kabelføring. De skal også helst kunne klare stejle skråninger og besværligt underlag. Desværre svigter en stor del af premium-modellerne på flere af disse punkter.

Godt at vide om robotplæneklippere

I købsguiden ovenfor gennemgår vi de grundlæggende forhold, der er vigtige at overveje og have in mente, når man skal købe en robotplæneklipper. Men for dem, der virkelig ønsker at sætte sig godt ind i emnet, samler vi herunder lidt mere vigtig og detaljeret information om, hvordan en robotplæneklipper fungerer, hvordan den bruges, hvad der er af tilbehør og andre interessante aspekter.

AI – Så smart er din robotplæneklipper

AI står for Artificial Intelligence (kunstig intelligens) og er den intelligens, man har skabt og givet robotplæneklipperen, så den har en problemløsningsevne og dermed kan gøre græsslåningen nem for dig.

Nøjagtig som hos os mennesker, så anses robotplæneklippere som intelligente og smarte, jo bedre de er til at løse forskellige problemer. Men at lære hvordan man gør en robot intelligent er en meget dyr proces, der involverer meget ”trial and error”. Derfor har robotplæneklippere fra virksomheder, der har produceret modellerne i lang tid, en tendens til at have en højere AI end robotplæneklippere fra nyere aktører, hvis modeller ofte udviser ”børnesygdomme” i sin problemløsningsevne.

I praksis skyldes det, at nogle producenter har formået at skabe smartere algoritmer end andre. En algoritme kan siges at være et sæt instruktioner, der fortæller robotten, hvad den skal gøre i en række situationer.

Et eksempel på udvikling af AI er RoboVision fra Robomow. Deres robotplæneklippere er udstyret med denne nye teknologi, som involverer kameraer og AI-software i forening, og på den måde kan registrere personer og dyr på græsplænen og undgå at kollidere med dem. Den skifter simpelthen kørselsretning i situationen.

Det dominerende setup for robotplæneklippere er ellers i skrivende stund, at plæneklipperen kører ind i ting og slukker så sin klippemotor for at gøre så lidt skade på objektet som muligt, bakker væk og begynder så at klikke igen. Hvis maskinen derudover mener, at den er blevet løftet op, skal du selv gå hen til maskinen, kontrollere hvad der er sket og starte robotplæneklipperen manuelt.

Hvorvidt RoboVision løser problemet med eksempelvis pindsvin, der desværre er eksempler på bliver påkørt af robotplæneklippere om natten, står tilbage at se, men det er et godt eksempel på, hvordan producenterne hele tiden forsøger at forbedre sine systemer ved at kombinere hardware og software i smarte løsninger. Alle virksomheder vil jo naturligvis producere de bedste robotplæneklippere på markedet.

Bliver en del af det smarte hjem

Udover den grundlæggende AI handler robotplæneklipperens intelligens også om, hvor brugervenlig maskinen er ud fra et ’Smart Home’-perspektiv. I takt med at flere produktkategorier er forbundet via nettet og kan betjenes på afstand, er det kun forventeligt, at det samme er tilfældet for robotplæneklippere.

Mange robotplæneklippere har i dag app-understøttelse, så du kan betjene robotten via Bluetooth eller wi-fi, men flere fås også med understøttelse af stemmestyring. Så kan du give dem stemmekommandoer. Ofte indbygger producenten understøttelse af både Amazons stemmeassistent Alexa og Googles Google Assistent, der er de to største digitale assistenter på markedet, når det kommer til stemmestyring i hjemmet. Apples Siri er dog ikke så udbredt, når det kommer til robotplæneklippere.

Hvad betyder det så for dig? Jo, det betyder, at du kan bruge den tilhørende app for at give robotten ude i haven en stemmekommando, ligesom det vil være muligt via din stemmeassistent indenfor. Har du eksempelvis en smart Google Home-højttaler kan du sige: ”Hej Google, sig til min robotplæneklipper, at den skal køre ud og slå græsset”.

Et andet tegn på det smarte internetforbundne hjem og teknologier, der nu også har indflydelse på vores robotplæneklippere, er, at mange robotproducenter indbygger understøttelse af smartwatches, eksempelvis Apple Watch. Kast et blik på uret, så ser du, hvad din haverobot er i gang med lige nu.

Brugervenlighed

Den vigtigste årsag til at anskaffe sig en robotplæneklipper i stedet for en traditionel plæneklipper eller havetraktor er jo formentlig for at spare tid og kræfter. Derfor er det indlysende, at man også gerne vil have et brugervenligt produkt.

I første omgang er brugervenlighed et spørgsmål om, at selve installationen og opsætning skal være så overskuelig og så enkel, så man nemt kan komme i gang med produktet. Nogle modeller er lettere at installere end andre, og denne forskel kan være ekstra tydelig, hvis man som novice på området selv står med installationen.

Når installationen er overstået, er det hovedsageligt robotplæneklipperens computer og kontrolpanel, som dikterer brugervenligheden. Interfacet og menusystemet skal være så intuitivt, så det er let at finde blandt de forskellige funktioner.

Hvis kontrolpanelet har for få knapper, går programmeringen hen og bliver tidskrævende, men for mange knapper kan omvendt også være forvirrende, hvis layoutet ikke er tilstrækkelig klart.

Byggekvalitet og holdbarhed

Robotplæneklippere er både dyre og komplicerede produkter, og derfor er det vigtigt, at de ikke nemt kan gå i stykker. Fabriksgarantien dækker den første tid, du har produktet, men derefter skal man selv betale for reparationer og løbende vedligeholdelse.

En høj byggekvalitet giver som regel et holdbart produkt. For at kunne holde og bruges længe skal robotplæneklipperen imidlertid kunne modstå ydre påvirkninger. Derfor bør den være fugtafvisende og i et regnfuldt og vådt klima forhindre, at indtrængende fugt kan forårsage en kortslutning i et af kredsløbene, der er inde i robotplæneklipperen.

Den bør selvfølgelig også være konstrueret i et varmebestandigt materiale, så maskinen ikke risikerer at overophede på de dage, hvor den kan stå i direkte og bagende sol. Knivbladene bør desuden være hårdføre, så de ikke blive bøjet eller knust i kontakt med hårde objekter såsom sten, rødder eller glemt legetøj i haven.

Husk at de fleste producenter ikke tillader, at du rengør robotplæneklipperen ved at skylle den med haveslangen. Den bør i stedet børstes ren med en børste eller blæses ren med trykluft. Hvis du skal rengøre plæneklipperen med vand, så er det en let fugtig klud, der skal bruges.

For den bedst mulige produktlevetid, bør du følge producentens anbefalinger.

Vinteropbevaring påvirker den forventede levetid

Levetiden for produktet kommer også an af, hvor godt du sørger for den løbende vedligeholdelse af robotplæneklipperen. Ud over at skifte knive ved behov (du kan se på kniven, om den er sløv, eller på græsset ved at der er flossede toppe) og holde maskinen ren, bør du også opbevare den korrekt om vinteren.

Vinteropbevaringen indebærer, at du rengør robotplæneklipperen, udskifter knivene, ved behov sender den til service og opdaterer dens software for så at opbevare maskinen et sted uden fare for frost. Batterier er nemlig følsomme over for kulde.

Før du pakker robotplæneklipperen væk for sæsonen, skal den først lades helt op, og så kan du ellers slukke for maskinen og opbevare den i et opvarmet rum, mens der er minusgrader udenfor – hvilket i princippet er dele af efteråret, hele vinteren og også foråret, indtil det er sæson for græsslåning og havearbejde igen.

Design

Selve designet af robotplæneklipperen afgør ikke kun, hvor flot modellen er, men også hvor driftssikker og holdbar den er samt hvor godt den håndterer forskelligt terræn. De, der designer robotplæneklippere, skal hele tiden håndtere balancen mellem æstetik, ydeevne, funktionalitet, produktionsomkostninger og sikkerhed.

For eksempel er en større klippebredde næsten altid at foretrække ud fra et rent teknisk perspektiv, da det gør robotplæneklipperen mere stabil og hurtigere til at slå græsset. På samme tid indebærer det også en større udgift at producere en sådan plæneklipper.

En mindre sikkerhedsbuffer omkring indersiden af skjoldet giver mulighed for en større klippebredde, men øger samtidig risikoen for ulykker. På samme måde er en stor rød ”STOP”-knap vigtig ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, mens den set fra et æstetisk synspunkt er mere fordelagtig at placere mindre synlig.

En veldesignet robotplæneklipper udmærker sig derfor ved, at producenten har taget alle sådanne faktorer i betragtning ved produktionen.

Driftssikkerhed

Driftssikkerheden er nok den klart vigtigste egenskab ved en robotplæneklipper. Selve ideen med en robotplæneklipper er jo – ligesom ved alle andre typer af robotter og automatiserede processer – at den selv klarer arbejdet og kræver mindst mulig involvering for et menneske som muligt.

Med andre ord: Når robotplæneklipperen er installeret og programmeret, skal den jo helst kræve så lidt hjælp som muligt fra sin ejer. En fuldstændig driftssikker robotplæneklipper kommer ikke nødvendigvis til at klippe overalt, men kommer heller aldrig til at holde stille. Samtidig vil man jo gerne have, at robotten også slår græsset de mere vanskelige steder i haven.

I praksis er ingen robotplæneklipper dog fuldstændig driftssikker, for der vil være tilfælde, hvor den før eller siden ses holdende stille et sted. For de mest driftssikre robotplæneklippere sker sådan noget imidlertid meget sjældent, mens de mindre driftssikre modeller ofte holder stille. Funktionerne, der bidrager mest til driftssikkerheden, er robotplæneklipperens terrænegenskaber og dens kunstige intelligens.

Robotplæneklippere og dyr

Når du investerer i en robotplæneklipper, bør du blandt andet være opmærksom på, at maskinen også kan påvirke dyrelivet i haven. De seneste år har der eksempelvis været meldinger om pindsvin, som kommer til skade i mødet med en aktiv robotplæneklipper om natten, hvor pindsvinene er aktive og bevæger sig rundt i deres søgen efter føde.

Derfor lyder opfordringen fra Miljøstyrelsen og Foreningen Pindsvinevennerne, at man som ejer af en robotplæneklipper indstiller klippeskemaet med tanke på nattens dyr. Simpelthen ved at slukke for robotten om natten, så den kun slår græsset i dagtimerne.

Men der er også andre dyr, som påvirkes af haverobotterne. Mange melder eksempelvis om, at de har færre dræbersnegle i haven efter installation af en robotplæneklipper. Teorien er, at dræbersneglene ikke kan lide signalet fra afgrænsningskablet.

Når det kommer til kæledyr som hunde og katte burde de, efter en kort tilvænningsperiode, ignorere robotplæneklipperen og holde sig på afstand. Men det bedste er naturligvis ikke at lade robotplæneklipperen arbejde, mens der er risiko for, at dyr ligger og hviler ude på græsplænen.

Installation og montering af robotplæneklipper

Hvor enkelt det er at installere og komme i gang med sin robotplæneklipper afhænger af, hvilken model du har købt. Installationen består af to hovedtrin; det første trin er at indhegne græsplænen og tilslutte ladestationen. Det andet trin er at starte robotplæneklipperen og programmere klippeskemaet, arbejdsområdet og andet.

Nogle producenter inkluderer installation i forbindelse med købet. Hos andre er det Do It Yourself-metoden, der gælder. Du har også mulighed for at tilkøbe installation af robotplæneklippere hos nogle forhandlere. Prisen for installation af en robotplæneklipper vurderes til at ligge på mellem 2.500 og 4.000 kroner – det kommer meget an på størrelsen af din have.

Indimellem er installationsmaterialet inkluderet sammen med produktet, andre gange må man selv tilkøbe det. På PriceRunner kan du finde en lang række tilbehør, der er velegnet, når du skal bruge installationsdele som kabler, pløkker og samlemuffer og eventuelt en garage til plæneklipperen efterfølgende.

Installationen (med kabel etc.) sker normalt, inden græsset begynder at vokse. Hvis du skal så ny græsplæne, er det derfor en god idé at lægge kablet først og lade robotplæneklipperen holde pause, indtil græsplænen er vokset op. Du bør nemlig ikke lade en robotplæneklipper køre rundt på en nysået græsplænen, da jorden er alt for løs, og den kommer til at beskadige overfladen.

Man kan selvfølgelig også klare installationen, selv når græsset er begyndt at gro. Fordelen ved at gøre det tidligt i havesæsonen er, at du har haft mulighed for at gøre noget ved eventuelle forhindringer, huller og andet i haven, der kan forstyrre robotplæneklipperen i sit arbejde.

Som med mange nye produkter, man erhverver sig, vil der naturligvis være en indkøringsperiode, hvor du kan opdage problemer og andre ting, der skal løses. Hvis du foretager installationen tidligt, inden græsset er groet op, er det lettere at fjerne afgrænsningskablet igen og lignende ved behov, da det stadig er synligt.

Kom i gang med disse trin

Installationsproceduren er generelt den samme for alle robotplæneklippere. Dog kan nogle modeller kræve, at du monterer afgrænsningskablet med en bestemt afstand i nogle områder eller på en bestemt måde ved hjørner, passager og ladestationen. De fleste robotter kan godt bruges alligevel trods en anden placering, men for at din robotplæneklipper skal fungere så optimalt som muligt, bør du følge producentens instruktioner og anbefalinger.

Installationen af en robotplæneklipper involverer følgende trin:

 • Beslut dig for, hvor du vil placere ladestationen. Tjek manualen, så din robotplæneklipper kan stå med den retning, du ønsker. Nogle modeller tillader eksempelvis ikke placering i kroge eller at ladestationen står vinkelret mod afgrænsningskablet. Andre modeller understøtter en mere fri placering.
 • Læg afgrænsningskablet rundt om græsplænen samt omkring de områder på plænen, du ikke vil have robotplæneklipperen til at komme ind på. Du kan betragte afgrænsningskablet som et hegn. Det har dog den fordel, at de steder, hvor kablet lægges dobbelt (to kabler parallelt med hinanden), der bliver det usynligt for robotplæneklipperen, så den kan køre over det. Det betyder, at du kan danne øer omkring forhindringer. Du monterer kablet med nogle monteringspløkker i plast, så kablet holdes på plads.
 • Forbind grænsekablet til ladestationen. Nogle ladestationer kræver et skrællet kabel, mens andre skal bruge kabelsko og tilslutning til en metalplade på stationen. Sidstnævnte løsning føles mere af ’premium’ og giver en mere enkel proces, men begge metoder er til at overskue selv for en lægmand.
 • Tilslut strømkablet til ladestationen og strømudtaget. Sørg for, at stationen placeres et sted, så man ikke kommer til at beskadige den. Tjek lysdioden, som indikerer, at ladestationen får signaler fra kablet. I brugermanualen kan du se, hvilken farve den skal have for at indikere, at alt er korrekt tilsluttet. Hvis den blinker og melder om fejl, må du lave en fejlsøgning på kablet. Er der brud på kablet? Har du fået byttet rundt på enderne, der skulle tilsluttes ladestationen?
 • Download eventuelt den app, der hører til robotplæneklipperen. Ofte er installationsprocessen lettere, hvis du udfører den via applikationen.
 • Start robotplæneklipperen og forbind den eventuelt til app’en eller følg installationsinstruktionerne på displayet på plæneklipperens skjold.

Har du købt en robotplæneklipper fra Husqvarna, Gardena eller McCulloch, der alle er en del af Husqvarna Group, skal du – udover at lægge afgrænsningskablet rundt om plænen og forhindringer – også lægge et eller flere guidekabler for at færdiggøre installationen. Disse guidekabler er af samme type som afgrænsningskablet, men de har blot et andet navn, fordi det er en patenteret løsning, som Husqvarna har udviklet, så robotplæneklipperen hurtigere kan komme ud og hjem.

Guidekablet fungerer som en genvej i haven og betyder også, at robotplæneklipperen bliver mindre følsom for, hvordan plænen tager sig ud i forskellige områder. Du er altså mere fri i din placering af robotten. Hvis du for eksempel har områder med stejle skråninger i haven, gør det ikke noget, for du kan fortælle robotplæneklipperen, at den senere skal køre hjem via guidekablet.

Guidekablet fra Husqvarna placerer du fra ladestationen og lige over området, som robotplæneklipperen skal klippe. Den anden ende af guidekabler forbinder du så til afgrænsningskablet.

Robotplæneklippere uden afgrænsningskabel

Mange robotplæneklippere fås i dag med indbygget GPS. Den bruges blandt andet i robottens navigation, så robotplæneklipperen kan få en bedre kørsel rundt i hele haven, så dens ellers tilfældige navigering ikke står alene. Den skal kunne finde ud til flere områder og klippe græsset jævnt.

På nuværende tidspunkt er det dog ikke aktuelt at lade robotplæneklippere slå græsplænen alene via GPS. Kanttråden langs græsplænen har en vigtig funktion, fordi du med millimeterpræcision kan styre, hvor tæt på et objekt eller område robotten skal klippe. Du kan altså nemt finjustere klippearealet ved at flytte kablet nogle millimeter tættere på eller væk fra et objekt.

I praksis burde det også med dagens teknik kunne lade sig gøre for robotplæneklipperen at optegne havens areal via en skærm, men resultatet er ikke så præcist og sikkert. Derfor kører dagens robotplæneklippere ikke uden kabel.

Find bedste pris på robotplæneklipperen

Nogle robotplæneklippere kan kun købes hos autoriserede forhandlere – det gælder blandt andet for Husqvarna Automower, Robomows Pro-sortiment og Stihls iMow. Andre robotplæneklippere kan du købe direkte i et byggemarked, elektronikforretninger eller hos forhandlere på nettet. Eksempelvis sælger XL-Byg McCullochs robotplæneklippere og Bauhaus forhandler flere brands, heriblandt Gardena og Worx.

Fordelen ved at købe hos en autoriseret forhandler er, at du ofte får installation og programmering med i købet – dog ikke altid. Det er egentlig ikke så besværligt at installere robotplæneklipperen selv, men det kan selvfølgelig være skønt at slippe for at bruge sin tid på den del. Du får desuden et kontaktpunkt, hvor du kan henvende dig og hurtigt få hjælp fra produkteksperter, og hvis noget ikke fungerer, kan de fikse det, fordi de ofte har reservedelene til det.

Hvis du køber robotplæneklipperen i en almindelig fysisk butik, er det en sælger, du først vil møde. De har ofte et godt kendskab inden for det sortiment, de forhandler. Du skal dog forvente at klare installationen selv eller tilkøbe det hos en separat virksomhed, der beskæftiger sig med installation og opsætning af robotplæneklippere. Hvis du skal have produktet repareret, skal de sende varen af sted til et værksted, da de ikke kan ordne det i butikken, og det kan tage nogen tid – nogle gange flere uger – før du får produktet tilbage.

En god måde at finde tilbud på robotplæneklippere er at købe robotten i løbet af sensommeren eller efteråret. Dog er det sjældent særligt attraktive rabatter, du vil kunne finde på netop robotplæneklippere – de er sjældent på udsalg i samme omfang, som vi kender det ved mange andre produkter.

Det er altid værd at prissammenligne modeller, du er interesseret i for at finde den bedste pris og det bedste produkt, der matcher dine behov.

Overvejer du at købe en brugt robotplæneklipper? Så husk at være grundig med at sammenligne prisen på den model, du ser, med den aktuelle pris på samme produkt i den rigtige modelårgang. Robotproducenterne lancerer nye opdaterede modeller hvert år. Det kan være få ting, der adskiller de nye modeller fra de foregående års modeller, men køber du brugt, er det vigtigt, at du sammenligner prisen med det rigtige produkt.

Hvis den brugte robotplæneklipper har et autoriseret værksted i Danmark, eller hvis det er en model fra Worx, kan du opgradere softwaren til dette års version. Nyhederne i den nye version er normalt ikke så omfattende, men det kan eksempelvis dreje sig om fejl og eventuelle sikkerhedshuller, der lukkes, og nye algoritmer som gør, at robotplæneklipperen navigerer bedre og mere smart i haven.

Vi håber, at du både med denne test og købsguide bliver en tilfreds kommende ejer af en robotplæneklipper, som kan give dig en flot og veltrimmet græsplæne!

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.