Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Robotplæneklippere: 17 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 03.04.2018

Vi har testet robotplæneklippere og udpeger Husqvarna Automower 315 til bedst i test. Den har en meget høj driftssikkerhed, lang klippetid, enkel programmering og en meget god problemløsningsevne. Bedste lavprisvalg bliver McCulloch R600, som har flere af fordelene hos 315, men med et betydeligt mindre udvalg af funktioner og til mindre græsplæner.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

Robotplæneklipperen er en såkaldt "autonom robot", hvilket betyder, at den arbejder selvstændigt. Den skal derfor kunne håndtere en række forskellige situationer og omgivelser. Det kræver stor produktkompetence og er tidskrævende at vurdere, hvordan den rent faktisk klarer dette i praksis.

For at få et så pålideligt testresultat som muligt har vi testet robotplæneklipperne i flere måneder, på flere forskellige typer af græsplæner og i forskelligt vejr. På den måde er det muligt at bedømme langtidseffekter og årstidernes påvirkning.

Eksempelvis er det ofte vådt om efteråret, men tørt i højsommeren. Græsset vokser mest i begyndelsen af sommeren, og græsplænen er sartest under højsommertørke og i efterårsregn. Når robotplæneklipperen testes under alle disse forhold, får vi således et bedre helhedsbillede end ved blot at teste den et par uger i forsommeren. En almindelig fremgangsmåde i andre test af robotplæneklippere.

I andre test er det også meget almindeligt kun at anvende et græsareal pr. model, hvor man på kunstig vis forsøger at få alle former for vanskeligheder med. Det er imidlertid vores erfaring, at det er svært at udføre dette på en vellykket måde. For det første er det svært at forudse alle de vanskeligheder, som forskellige græsplæner kan byde på. Derfor mener vi, at jo flere typer af græsplæner en robotplæneklipper testes på, desto bedre.

I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende egenskaber:

 • Ydeevne
  Hvor stort et areal kan robotplæneklipperen håndtere? Hvor godt bliver klipperesultatet på kort og langt sigt? Hvor skånsom er den mod sarte græsplæner? Hvordan undgår robotplæneklipperen hjulspor langs med afgrænsningskablet? Hvor fleksibel kabelføring kan robotplæneklipperen klare?

 • Effektivitet Hvor smart er den? Hvor effektivt arbejder den med hensyn til tid og klipperesultat? Hvor lang tid skal den bruge på græsplænen? Hvor godt klipper den langt, groft og vådt græs? Har den en funktion til kantklipning?

 • Pålidelighed Hvor ofte bliver den stående med en fejlmeddelelse, og i hvilke situationer sker dette? Hvor gode terrænegenskaber har robotplæneklipperen? Hvor klarer den ujævnheder, rødder, gange, hældninger og løst underlag? Hvordan håndterer den forhindringer såsom træer, buske, rabatter, højbede, sandkasser, gynger og trampoliner? Hvordan håndterer den smalle passager, spidse hjørner, hjørner med mange forhindringer, sekundære arealer og biarealer?

 • Brugervenlighed
  Er installationen hurtig og enkel eller langsom og omstændig? Er der tydelige instruktioner, såsom detaljerede illustrationer eller Youtube-klip? Hvor let er robotplæneklipperen at programmere? Hvordan kommunikerer robotplæneklipperen med sin ejer? Hvilken type information giver den? Kan den betjenes med en app? Hvor godt er appen designet, og hvilken funktionalitet har den? Kan den arbejde om natten uden at genere naboerne?

 • Design og byggekvalitet
  Hvor godt er robotplæneklipperen konstrueret? Hvor pæn er den? Giver hjulene et godt greb og er samtidig skånsomme mod græsplænen? Hvor store belastninger og slitage kan konstruktionen holde til? Hvor støjsvage er knivene, og hvor stor kraft kræver det at drive dem? Giver knivene et fint snit? Bliver robotplæneklipperen let ridset eller snavset? Hvilke garantier er der? Fås der reservedele?

 • Funktionalitet/sikkerhed
  Hvilke indstillingsmuligheder er der? Hvor stor kontrol har man som bruger over klippeskemaet? Bruger robotplæneklipperen pivotknive eller faste knive? Forstyrrer signalet i afgrænsningskablet andre robotplæneklippere? Kan børn eller husdyr komme til knivene? Hvor effektiv er tyverisikringen? Hvad sker der, hvis man glemmer PIN-koden, eller nogen indtaster forkert PIN-kode?

Vi har presset hver eneste robotplæneklipper til grænsen for dens formåen for at se, hvilke slags situationer og omgivelser den kan håndtere. Hver robotplæneklipper har fået karakter efter dens prisværdi, dvs. hvor god den er inden for området i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til en dyr model end en billigere og vice versa.

Bedst i test

Husqvarna Automower 315

Smart, brugervenlig robotplæneklipper, der kan klare hårdt terræn

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.500 m² Maks. hældning: ca. 22° (40 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (manuelt) Klippebredde: 21 cm Vægt: 9.2 Støjniveau: 60 dB | Målt middelværdi: ca. 52 dB Længde: 63 cm Bredde (mål): 51 cm Højde (mål): 21 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Ingen App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Brugsanvisning: PDF

Husqvarna Automower 315 bliver bedst i test, fordi den kombinerer meget gode terrænegenskaber og høj driftssikkerhed med en letprogrammeret brugerflade og smarte navigationsløsninger.

Ladestationen udsender eksempelvis et signal, så robotplæneklipperen inden for 6 meters radius kan finde stationen og navigerer ind med en forskellig vinkel hver gang. Det gør, at du undgår spordannelse ved indkørslen. Styrekablet er også et rigtig godt supplement. Har du en grund med kompliceret form eller mange arbejdsområder, kan robotplæneklipperen ved hjælp af styrekablet nemt finde ud og hjem igen. I stedet for at køre langs med kablet kan den beregne korteste rute.

Vi oplever dog en vis spordannelse langs med styrekablet, som derimod ikke opstår ved brug af begrænsningskablet.

Terrænegenskaberne er forbilledlige, og Automower 315 kører stort set aldrig fast. Den håndterer desuden kraftige skråninger, forhindringer og fliseområder på eller omkring græsplænen fortræffeligt. I denne prisklasse er det med tanke på driftssikkerheden en af de allerbedste robotplæneklippere på markedet.

Endvidere er den meget støjsvag og meget stærk. Den kan også være ud at klippe ret længe. Den eneste ulempe i hårdt terræn er, at karosseriet nemt bliver ridset.

Automower 315 leveres med app-understøttelse, og appen er meget brugervenlig. Takket være den kan du bekvemt foretage indstillinger såsom startpunkter, manuel justering af klippehøjde og ændringer i arbejdsplanen.

Du kobler telefonen til robotplæneklipperen via Bluetooth. Havde du haft premiumversionen af plæneklipperen, Automower 315X, havde du også haft GPS og opkobling via mobilnettet. Så kan du se, hvor robotplæneklipperen befinder sig i realtid på et kort og foretage indstillinger, uanset hvor du befinder dig, så længe du har mobildækning. Med Automower 315 må du nøjes med indstillingsmuligheder, når du befinder dig tæt på robotten. Med tanke på prisen og appens generelle egenskaber er dette stadig rigtig godt.

Robotplæneklipperen er meget let at programmere, også når du laver indstillingerne direkte via displayet på selve maskinen. Displayet er stort og let at læse, og hele brugerfladen er tydeligt opdelt, så selv nybegynderen kan forstå den.

Husqvarna Automower 315 er samlet set et virkelig godt køb, hvis man ønsker en driftssikker og lethåndteret robotplæneklipper. Den passer til alt fra den enkle, anlagte græsplæne til den ujævne, komplicerede variant med flere klippeområder. Man får dog mest for pengene med Automower 315 på vanskeligere plæner, hvor den virkelig får mulighed for at folde sig ud.

Smarttidseffektivpålideligudmærkede terrænegenskaberstillelet at programmereudmærket app
Karosseriet bliver let ridset
Bedste Premiumvalg

Husqvarna Automower 430X

Smart og driftssikker premiumklipper til store, vanskelige græsplæner

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5,2 Ah/18 V Driftstid: ca. 135 min/opladning Anb. maks. areal: 3.200 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 Vægt: 13,2 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 57 dB Længde: 72,1 cm Bredde (mål): 55,8 cm Højde (mål): 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 430X bliver bedste premiumvalg takket være flere styrker, herunder udmærkede terrænegenskaber, fænomenal problemløsningsevne og mange smarte funktioner.

Den er meget enkel at installere takket være tydelig mærkning og en god tilslutningsmetode. Displayet er tilpas stort, og brugerfladen er overskuelig og let at navigere i.

430X har ingen problemer med at klippe det angivne maksimumsareal. Den behøver ikke engang at køre ud særlig tit for at give et udmærket klipperesultat. Desuden finder den altid hjem, takket være at den har både styrekabel og begrænsningskabel som valgmuligheder.

Den har også en indbygget antenne, så den kan finde hen til stationen, når den er inden for et par meters rækkevidde.

Selvom vi kører 430X i flere måneder - på masser af udfordrende græsplæner - kører den ikke fast. Det skyldes dens brancheførende terrænegenskaber. Den klarer vanskeligheder som kraftige hældninger, fordybninger, rødder, løst underlag, højt græs, uregelmæssig kabelføring og områder med forhindringer. Det eneste tilfælde hvor 430X kan komme i problemer er ved bakning på kraftige hældninger, især hvis underlaget er dårligt.

Klipperen er desuden så støjsvag, at den med fordel kan klippe om natten.

Som prikken over i'et medfølger Husqvarnas udmærkede app, AMC, også til 430X. Til forskel fra konkurrenternes apper giver AMC fuldstændig kontrol over klipperen, uanset hvor du befinder dig, da den er opkoblet via mobilnettet. Det muliggør eksempelvis, at du kan overvåge klippestatus og ændre klippeplan eller klippehøjde, hvis du er bortrejst.

Automower 430X er ret stor, men kan alligevel komme igennem smalle passager og har ingen problemer med at finde ud fra mere lukkede arealer. Karosseriet er desværre ret sart og får ridser efter blot nogle få sammenstød med havemøbler og udhængende grene. Dette er imidlertid den eneste rigtige ulempe ved denne klipper.

Har du en enkel, åben og perfekt anlagt græsplæne, findes der billigere alternativer end 430X. Har du derimod en stor, besværlig græsplæne, så tilbyder Husqvarna Automower 430X en uovertruffen kombination af pålidelighed, terrænhåndtering, tidseffektivitet og brugervenlighed.

Fantastiske terrænegenskaberstillehurtighøj driftssikkerhedsmartlet at programmere
Karosseriet bliver let ridset
Bedste Lavprisvalg

McCulloch Rob R600

Enkel lavprisklipper, som klarer sit arbejde med bravur

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 600 m² Maks. hældning: ca. 14° (25 %) Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 17 cm Vægt: 7 kg Støjniveau: 57 dB | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 59 cm Bredde (mål): 44 cm Højde (mål): 26 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 3 knive

McCulloch Rob R600 er en vinderkombination med sine gode terrænegenskaber og letprogrammerede brugerflade og bliver derfor bedste lavprisvalg.

Det er en relativt smart robotplæneklipper med meget god driftssikkerhed takket være en for prisklassen uovertruffen problemløsningsevne, gennemtænkt konstruktion og gode materialevalg.

R600 er, nøjagtig som mange andre små robotplæneklippere, trehjulet, men har to hjul placeret foran. Det giver den god stabilitet, selv i mere ujævnt terræn. Den håndterer også fliser langs begrænsningskablet fejlfrit.

Klipperesultatet bliver godt. Den er ret smal, så det tager lang tid for den at klippe hele området, men på den anden side kører den længe på en opladning. I gennemsnit er den ude at klippe i 60 minutter hver anden time i den indstillede arbejdstid. Den arbejder også ret stille i haven.

Ved tilbagekørsel kan den kun finde hjem med styrekablet, ikke via begrænsningskablet. På modeller beregnet til store haver er styrekabel som supplement et godt system, der er det vigtigt at kunne skyde genvej. Men på en lille, enkel grund skulle man egentlig kunne klare sig fint uden styrekablet. I stedet øger det nærmere risikoen for kabelbrud, samtidig med at installationen bliver en smule mere tidskrævende.

På den anden side er det godt, at muligheden for styrekabel findes. Vi havde dog gerne set, at man ikke var begrænset til dette alternativ alene.

Rob R600 er meget nem at komme i gang med at programmere. Displayet er stort og tydeligt. Der sidder en drejeknap på oversiden til at indstille klippehøjden. Drejeknappen er beskyttet under en klap, og der er også et lille display, som viser, hvilken indstilling du har valgt. Der medfølger også masser af installationsmateriale til haven.

Robotten kan ikke registrere ladestationen på samme måde som mange dyrere modeller. Det betyder i praksis, at den har tendens til at støde sammen med stationen, når den er ude at klippe. Sæt den godt fast i jorden, og vær omhyggelig med, hvordan du skjuler kablerne.

En anden ulempe, når man søger i denne prisklasse, er, at de ikke har så mange funktioner. Du får principielt, hvad du skal bruge, for at den selv kan klare at klippe og navigere på græsplænen, men ingen avancerede indstillingsmuligheder.

R600 er muligvis enkel, men den har store fordele, ved at den ikke sætter sig fast, og at den kan komme ud af vanskelige situationer. Den har ingen problemer med forhindringer langs med tilbagekørslen, at finde ud fra små, lukkede områder, eller at håndtere forhindringer på græsplænen under klipning.

R600 er bedst på små til middelstore græsplæner - også de komplicerede af slagsen- uden kraftige hældninger og med relativt pænt underlag.

Brugervenliglet at installeregode terrænegenskaberdriftssikkergennemtænkt design
Få funktionerbegrænset maks. hældningstyrekabel ikke frivilligt

Honda Miimo 310

Driftssikker og stærk robotplæneklipper i mellemklassen

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Driftstid: ca. 40 min/opladning Anb. maks. areal: 1.500 m² Maks. hældning: 20° (37 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,6 kg Støjniveau: Middel Længde:64,5 cm Bredde (mål): 55 cm Højde (mål): 28,7 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker, 9 stk. ekstra knive App-understøttelse:Nej Brugsanvisning: Lynvejledninger

Honda Miimo 310 er en brugervenlig robotplæneklipper i mellemklassen, med meget gode terrænegenskaber og godkendt klippetid.

Netop terrænegenskaberne er en af dens største fordele. Den klarer nemt forskellige underlag, forcerer forhindringer på en smart måde, og håndterer fordybninger og hældninger med udmærket resultat.

At den også kan klippe højt græs på en forbilledlig måde forstærker kun dette indtryk. Jo højere græs, des langsommere bevæger den sig fremad. Den kan i princippet stå helt stille og klippe, indtil græsset er neden i den ønskede længde, noget de færreste andre robotplæneklippere kan.

I de få situationer i den flere måneder lange testperiode, hvor den alligevel er kørt fast, oplever vi, at den nemt graver sig ned i forsøget på at komme fri, hvilket kan beskadige græsplænen. Klippetiden har vi målt til cirka 40 minutter, derefter skal den lade op omtrent lige så længe, inden den klipper igen. Det er godkendt, men så heller ikke mere.

Når den først klipper, er lydniveauet også i orden, men hvis vi skal være kritiske, er lyden ret gennemtrængende.

Menusystemet er tydeligt og nemt at lave indstillinger i. Installationen kunne dog have været enklere. Kabelsko gør det nemt at tilkoble afgrænsningen, men der er begrænset plads bagpå, og tilslutningerne sidder ikke brugervenligt. Det er ikke indlysende, hvilken ende af begrænsningskablet der skal tilsluttes hvor, og man kan ikke rigtig se, hvad man laver, på grund af den begrænsede plads.

På trods af denne lille svaghed er installationen stadig til at klare for en nybegynder. Når det hele først er på plads, er selve programmeringen enkel.

Miimo 310 er for det meste meget smart. Den kan redde sig ud af alle de vanskelige situationer, vi udsætter den for, såsom små, lukkede arealer og forhindringer langs med returkørslen.

I slutningen af returkørslen udfører den dog slavisk et bevægelsesmønster hver gang. Forår, efterår og regnfulde somre opstår der derfor nogen spordannelse i græsplænen lige ved indgangen. Den har derimod ingen problemer med spordannelse langs med begrænsningskablet.

Ladestationen installeres langs med begrænsningskablet og kan være følsom over for placeringen. Hvis vinklen er blot nogle få grader skæv, kan den få problemer med sammenkoblingen. Når ladestationen først står rigtigt, er der aldrig problemer med at finde på plads, uanset om den kører direkte mod åbningen eller ad bagvejen og først skal bevæge sig rundt om stationen.

Når alt er installeret korrekt og testkørt, er driftssikkerheden ekstremt høj. Den kører næsten aldrig fast, det er nemt at indstille klippehøjden, og den finder altid hjem. Da den desuden kan klare meget højt græs med bravur, kan vi absolut anbefale denne robotplæneklipper til både enkle, middelsvære og vanskelige græsplæner i gennemsnitsstørrelse.

Meget stærkudmærkede terrænegenskaberhøj driftssikkerhedtydelig brugerflade
Ret støjendegraver sig nedhvis den kører fastslavisk bevægelsesmønster foran ladestationen

Husqvarna Automower 450X

Robotplæneklippernes herre på grønsværen med uovertruffen funktionalitet og ydeevne

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 260 min/opladning Anb. maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13.9 kg Støjniveau: Lav | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 72,1 cm Bredde (mål): 55,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Automower Connect, ultralydssensor, projektør, afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 450X er en støjsvag, stærk og driftssikker premiumklipper med usædvanligt høj klippekapacitet. Den kan klippe flere timer i træk uden at skulle tilbage i opladeren.

Når den først kører hjem, eller ud igen, kan den benytte begrænsnings- eller styrekabel. Styrekablet er en slags genvej, som du lægger hen over grunden, så robotplæneklipperen hurtigt kan finde ud til bestemte steder og hjem igen. Der er i alt plads til hele tre styrekabler, hvilket giver betydelige tidsbesparelser på store, komplicerede arealer.

Den kan også registrere ladestationen, når den nærmer sig, takket være en indbygget antenne. Disse forskellige alternativer muliggør en hurtig og sikker tilbagekørsel.

En af 450X primære styrker er dog terrænegenskaberne. Den kan klare alt fra enkle, store og flade græsplæner med træer og buske til mindre, opdelte græsarealer med gange imellem. Huller i græsplænen, krat her og der, og masser af nedfaldsfrugt er ikke noget problem.

Når den nærmer sig større forhindringer, aflæser den dem med en ultralydssensor og sætter farten ned, så der ikke sker et pludseligt sammenstød. Dette mindsker risikoen for ridser på det ellers ret sarte karosseri. Det gør også, at den kan holde en højere hastighed på åbne arealer, end der ellers havde været muligt.

450X kan også klare kraftige hældninger. Den er lidt svag til at pakke på skråninger på hældninger over specifikationen, men ellers er 450X virkelig stærk. Det er først, når det er så stejlt, at undersiden af karosseriet støder imod, at den ikke kan køre videre, fordi det bliver fysisk umuligt.

Automower 450X arbejder meget stille og kan med fordel klippe om natten. Så kan de indbyggede projektører bruges, så man ikke snubler over robotplæneklipperen i mørket. Disse kan også slås fra.

Den medfølgende app er meget brugervenlig og giver dig næsten fuld kontrol over din 450X, uanset hvor du er, så længe du har mobildækning. Du kan gøre alt fra at se, hvor robotplæneklipperen befinder sig på plænen i realtid, til at justere klippehøjde og arbejdstid på afstand. Desuden giver appen dig besked, hvis robotplæneklipperen skulle blive stjålet eller køre fast.

Robotplæneklipperen er ret stor, men kan komme i gennem smalle gange i forhold til størrelsen. 60 centimeter er for eksempel ikke noget problem.

Samlet set er dette en driftssikker, stærk og funktionel robotplæneklipper, der er nem at programmere både direkte og med fjernbetjening. Den efterlader desuden et meget pænt klipperesultat. Men det er en luksusmaskine beregnet til kommerciel brug og koster derefter. Ser vi bort fra prisen, er dette helt klart den bedste robotplæneklipper på markedet.

Uovertruffen tidseffektivitetpålidelighed klippekapacitetstillelet at programmerevild app
Karosseriet bliver let ridset

Gardena R100Li Sileno

Smidig og støjsvag til middelstor have

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: 35 % Klippehøjde: 20-60 mm, (manuel) Klippebredde: 22 cm Vægt: 8,5 kg Støjniveau: 56 dB | Målt middelværdi: ca. 54 dB Længde: 63 cm Bredde (mål): 51 cm Højde (mål): 25 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel og 400 pløkker, 9 knive App-understøttelse: Nej Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Gardena R100Li Sileno er en brugervenlig robotplæneklipper, der er nem at installere. Der medfølger rigeligt med installationsmaterialer. Den er også støjsvag, hvilket er en fordel i tætbebyggede områder.

Af en eller anden grund kan den kun finde hjem med styrekablet, ikke via begrænsningskablet. Det gør ingen forskel i praksis, så længe du har installeret styrekablet, så det når hen over hele klippearealet. Har du ikke det, risikerer du dog, at den ikke finder styrekablet i tide og bliver stående på græsplænen. At den ikke kan følge begrænsningskablet virker også udnødvendigt fordummende for en i øvrigt ret smart robot.

Endvidere har den ingen regnsensor. Den klipper cirka 40 minutter ad gangen, hvilket er mindre end angivet i specifikationerne. Det kan dog ses som standard i denne prisklasse.

R100Li Sileno er let at programmere takket være et tydeligt display med gennemskuelige menuvalg. Desuden håndterer den hældninger og ujævnt terræn godt. Du bør være opmærksom på hængende grene og andre forhindringer, for karosseriet bliver nemt ridset.

R100Li kan klassificeres som normalt stærk - der findes både stærkere og svagere robotplæneklippere i omtrent samme prisklasse. Hvis du har en græsplæne med tykt græs, der har fået lov at vokse sig langt, bliver du nødt til at klippe det ned med en almindelige plæneklipper ind imellem. Ellers strejker R100Li.

Det er meget, som denne robotplæneklipper er god til, men ikke noget der gør den unik i forhold til konkurrenterne. Derfor virker den som den bløde mellemvare, selvom den egentlig er et godt køb. Den er for eksempel bedre end en gennemsnitlig robotplæneklipper i denne prisklasse. Men samtidig findes der andre modeller til omtrent samme pris, som har flere funktioner, er mere eksklusive og kan klare vanskeligere terræn.

Her og nu er R100Li Sileno et god køb, hvis man har en normalstor græsplæne i let til middelsvært terræn og vil have en robotplæneklipper i en praktisk størrelse.

Driftssikkerstøjsvaglet at programmeremasser af installationsmaterialer
Karosseriet bliver let ridsetreturkørsel kun efter styrekabelingen regnsensor

Honda Miimo HRM 3000

Et driftssikkert muskelbundt, der kan klare vanskelige forhold

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Driftstid: 90 min/opladning Anb. maks. areal: 4.000 m² Maks. hældning: 25° (47 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 13,8 kg Støjniveau: 59 dB | Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 71 cm Bredde (mål): 55 cm Højde (mål): 30,1 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 9 stk. ekstra knive App-understøttelse:Ja (Bluetooth) Brugsanvisning: PDF

Honda Miimo HRM 3000 er en meget kompetent og kraftfuld robotplæneklipper. Den kommer problemfrit op ad stejle stigninger, navigerer over store arealer og håndterer kuperet terræn glimrende.

En af dens mest positive egenskaber er, hvor godt den håndterer højt græs. Den arbejder sig langsomt, men sikkert frem iver de mest tætbevoksede partier, hvor mange andre robotplæneklippere ville have givet fortabt. Den kan i princippet stå helt stille og klippe, hvis det er nødvendigt, når græsset er højt. Slutresultatet bliver jævnt og pænt.

Miimo 3000 er også meget driftssikker. Kuperet terræn er som sagt ikke noget problem. Når den først er kørt til på et område - hvor du har taget dig af eventuelle forhindringer - kan den køre fejlfrit i månedsvis.

Hvis Miimo 3000 derimod skulle køre fast, har den en tendens til at grave sig ned i græsplænen. Her kunne vi have ønsket os, at den hurtigere opdager situationen og slukker for at spare på batteriet og skåne græsplænen. Men det er måske også til dels denne funktionen, som medvirker til, at den så sjældent kører fast.

Miimo 3000 app-understøttelse med opkobling via Bluetooth. Det betyder i praksis, at du inden for en radius på 10 meter fra robotplæneklipperen eksempelvis kan justere arbejdsplanen. Brugerfladen er let at navigere i, og udvalget af funktioner er absolut godkendt.

Vi ville dog have sat pris på GSM-opkobling som supplement på en robotplæneklipper i denne prisklasse. Så havde man også kunnet få kontakt med den på afstand, for eksempel for at få information, hvis den er kørt fast. Derudover kunne vi støjmæssigt have ønsket os en mere stille klipning. Lydniveauet er ikke højt, men lydprofilen er gennemtrængende under klipning.

Havde Miimo 3000 været nogle tusind kroner billigere, havde vi været mere overbærende, men til en model i premiumklassen stiller vi meget høje krav.

Hvad angår intelligensen, holder den derimod et meget højt niveau. Den navigerer nemt på både små arealer med forhindringer og åbne arealer. En have er i konstant forandring med buske der vokser, grene der falder ned, nedfaldsfrugt osv. Miimo 3000 har ingen problemer med nogen af delene.

Den er også meget nem at programmere. Brugerfladen har mange funktioner, men er samtidig smart indrettet, så du nemt kan finde det, du søger. Tekst og knapper er store og tydelige. Du kan desuden indstille klippehøjden elektronisk.

Sammenlignet med lillesøsteren, 310, kan du placere ladestationen ret frit. Den er imidlertid stadig følsom i begyndelsen, hvor du skal sørge for at finde den rigtige position, så der ikke opstår problemer. Når du først har klaret det, forløber sammenkoblingen problemfrit.

Miimo 3000 er en typisk premiumklipper, der kommer til sin ret på på store, vanskelige og komplicerede græsplæner. Der klarer den arbejdet imponerende godt.

Meget stærk og driftssikkerbrugervenlig brugerfladesmart
Ret støjendegraver sig let nedhvis den sidder fast

Honda Miimo 520

Anmeldelsesår: 2016 Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Klippekapacitet: m²/opladning Maks. hældning: 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 12 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Middel Bredde (mål): 59 cm Højde (mål): 43 cm Dybde (Mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel | 300 stk. pløkker

Japanske Honda var ret længe om at gå ind i robotplæneklipper-branchen på trods af deres velkendte forkærlighed for robotter. Deres premium-robotplæneklipper, Miimo, er derimod på blot få år udviklet til en af de bedste på markedet. Den fås i to versioner – nummer 310 og 520 – der er identiske på nær batterikapaciteten, hvor sidstnævnte har større batterikapacitet.

Miimo føles på mange måder meget japansk, og det mest åbenlyse – ud over navnet – er det velafbalancerede design. Konstruktionskvaliteten er i top, og støddæmpningen gør Miimo meget støjsvag og får den til at virke som om, at den svæver diskret hen over græsset.

Programmeringen går nemt, da menusystemet er relativt let at navigere i, samtidig med at det har mange indstillingsmuligheder. Displayet er belyst, men knapperne desværre ikke. Sikkerheden er udmærket med godt beskyttede pivot-knive og en let tilgængelig STOP-knap.

Miimo er nu blandt de mere driftssikre robotplæneklippere på markedet og bliver sjældent stående, selv på vanskeligere grunde. Det er kun de mest udfordrende græsplæner, der stadig kan overvinde den. Klipperesultatet er meget jævnt og fint, ikke mindst fordi Miimo effektivt tilpasser hastigheden efter modstanden og derfor sætter farten ned i f.eks. højere græs.

Installationen er ladestationen er blevet forenklet sammenlignet med tidligere, men er stadigvæk unødigt kompliceret. Samtidig håndteres al installation som regel af Hondas autoriserede forhandlere.

Høj byggekvalitethøj sikkerhedstille og diskretdriftssikker
Noget besværlig installation af ladestationen

Husqvarna Automower 105

Lille, støjsvag og pålidelig lavprismodel

Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Mellem Driftstid: ca. 70 min/opladning Anb. maks. areal: 600 m² Maks. hældning: 14° (25 %) Klippehøjde: 20-50 mm, trinløs drejeknap Klippebredde: 17 cm Vægt: 6,8 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi: 55 dB Bredde (mål): 55 cm Højde (mål): 39 cm Dybde (Mål): 25 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel | 200 stk. pløkker | 9 stk. ekstra knive

Automower 105 er en af Husqvarnas billigste robotplæneklippere til en pris i toppen af lavprisklassen. Den ligner på mange måder Gardena R50Li, der også fremstilles af Husqvarna.

Automower 105 er rigtig smart takket være Husqvarnas kunstige intelligens. Den løser vanskelige situationer godt, hvilket gør den pålidelig af en model i lavprisklassen. Den maksimale hældning er større end angivet i specifikationerne, men alligevel moderat.

Den ringe størrelse og lave maskinvægt gør robotplæneklipperen nem at flytte, men medfører samtidig klart begrænsede terrænegenskaberne og en lille klippebredde. Klipningen går derfor langsomt, og hvis klippearealet har et besværligt underlag, f.eks. store rødder i overfladen, får robotplæneklipperen nemt problemer og kan sidde fast.

Derimod er den støjsvag og kan derfor med fordel klippe om natten uden at forstyrre naboerne. Natklipning har den fordel, at du får græsplænen for dig selv om dagen.

Sikkerheden er udmærket. Det er næsten umuligt at komme til pivotknivene, uden at løftesensoren standser dem, men hvis det alligevel skulle lykkes for nogen at gøre det, så er knivenes kraft så lille, at skaden bliver begrænset. Efterladt legetøj bliver ikke revet i stykker, men får i stedet et hak og slynges væk.

Det er relativt problemfrit at installere Automower 105 med ladestation og afgrænsningskabel. Husqvarnas patenterede styrekabel er en rigtig smart innovation, der kan spare meget tid på mere komplicerede græsarealer. På de enkleste græsplæner er funktionen overflødig, men man er alligevel tvunget til at installere styrekablet, hvilket virker unødvendigt.

Programmeringen er enkel med et brugervenligt menusystem og en tydelig brugsanvisning. Automower 105 har en rimelig pris i forhold til ydeevnen og er en pålidelig investering til mindre og mellemstore græsplæner uden kraftige hældninger og med jævnt underlag.

*Vi har testet Husqvarna Automower 105's forgænger, 308. Modellerne er identiske bortset fra, at 308 har et anbefalet klippeareal 800 m2, sammenlignet med 600 m2 for model 105.

Smartpålideligstillehøj sikkerhedlet at programmeretydelig brugsanvisning
Begrænset maks. hældningstyrekabel ikke frivilligtkræver jævnt underlag

Viking iMow MI 422

Lille og kompakt robot med faste knive og let at programmere

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,25 Ah/18 V Driftstid: ca. 30 min/opladning Anb. maks. areal: 500 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 15 trin Klippebredde: 20 cm Vægt: 9 kg Lydniveau: 60 Længde: 60 cm Bredde (mål): 43 cm Højde (mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej App-understøttelse: Nej Videoklip: Installationsvejledning

Viking iMow MI 422 er en lille og net robotplæneklipper, der efterlader et fint klipperesultat. Tilslutningen er enkel, men desværre er udformningen af ladestationen ugennemtænkt, så der bliver et dødt areal omkring den, som skal klippes med trimmer.

Første gang du starter MI 422, kører den selv rundt om grunden for at regne ud, hvor stor den er. Det er en god funktion, hvis man ikke har stå godt styr på sin have. Det giver samtidig et godt overblik over, om begrænsningskablet er godt placeret med hensyn til returkørslen - du opdager med det samme, om du er nødt til at justere noget. Ud fra resultatet af denne rundtur foreslår den et klippeskema, som du naturligvis kan tilpasse efter dine egne præferencer.

Den faste kniv er rigtig god, og den kan klippe i ret tungt terræn. Når den ikke har kræfter nok, slår den kniven fra og prøver igen lidt længere fremme. Det gør, at den har tendens til at køre højt græs ned i stedet for at klippe det. Klipperesultatet er derimod meget jævnt og fint.

MI 422 kører imidlertid meget nemt fast, ikke mindst fordi den kræver et meget jævnt klippeareal. Det er nok med en let fordybning i græsplænen, for at den sætter sig fast. Nogle gange kan man ikke en gang se, hvorfor den ikke kan komme videre.

MI 422 har det også svært i fugtigt vejr, da den nemt slinger og graver sig ned i græsplænen. Heldigvis opdager den det og slukker, i stedet for at stå og spilde batteriet, til det er fladt.

MI 422 har et brugervenligt og overskueligt menusystem, hvor man nemt kan indstille arbejdsskemaet. Den har også en "klip nu"-lynkommando, som især er praktisk, når den ikke har klippet et stykke tid og skal indhente det forsømte.

Normalt har MI 422 en godkendt klippetid på 40 minutter, hvilket desuden er lidt mere end lovet af Viking. Har den derimod stået stillet i nogen tid, så græsplænen har vokset sig lang, falder klippetiden til de lovede 30 minutter. Det synes vi, er lige i underkanten.

Dækkene er meget glatte og hårde, så robotplæneklipperen har svært ved at håndtere andre overflader end rent græs. Har du eksempelvis flisepartier, bør du sørge for, at den ikke kører op på dem med den ene side, mens den klipper, for så graver den sig nemt ned i græsplænen.

En anden ulempe er, at den er meget følsom over for placeringen af ladestationen og ikke altid kan finde hjem, hvis den ikke står perfekt. Vi kunne også have ønsket os, at den larmede mindre under klipningen. Den er dog stærk som en okse i forhold til prisklassen.

Viking iMow MI 422 klarer sig bedst på mindre, anlagte og meget jævne græsplæner.

 • Viking iMow 422's søstermodel, Viking iMow 422C, har app-understøttelse.
Klarer højt græsbrugervenlig programmeringret smart
Dårlige terrænegenskaberfølsom over for dockingstationens placering

Viking iMow MI 632

Brugervenlig robotplæneklipper til flade arealer

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Klippehøjde: 20-60 mm, 15 trin (manuelt) Klippebredde: 28 cm Vægt: 13 kg Længde: 73 cm Bredde (mål): 54 cm Højde (mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej Brugsanvisning: Nej

Viking iMow MI 632 er en stor og brugervenlig robotplæneklipper til flade græsplæner. Den har faste knive og en stærk motor, som gør, at den kan klippe selv højt og kraftigt græs uden problemer.

Havde denne robotplæneklipper haft bedre terrænegenskaber, ville den have imponeret os. Men desværre er det nok med moderate ujævnheder i græsplænen, for at MI 632 kører fast og bliver stående. Den har også svært ved at håndtere andre underlag end græs - sandsynligvis på grund af de glatte hjul. Har du for eksempel flisepartier i haven, kan der opstå problemer, hvis robotplæneklipperen delvis skal op på det for at klippe kanter.

Men har du en enkel, helt flad og jævn græsplæne, har MI 632 ingen problemer med at komme frem. Og skulle den stoppe, og græsplænen når at vokse sig lang, har den ingen problemer med at indhente det forsømte.

Garden iMow MI 632 er meget nem at installere. Den har et program som får den til selv at køre en gang rundt langs begrænsningskablet og regne ud, hvor stor din have er. Derefter foreslår den et klippeprogram, som du kan tilpasse efter dine egne behov.

Programmeringen foretages via et stort display med læsevenlig tekst og gennemtænkte menuer. Og med store, tydelige knapper. Den har mange funktioner, men vi mangler app-understøttelse. En app burde være en selvfølgelighed i denne prisklasse.

Den har ingen vanskeligheder med at navigere i haven eller at finde ud til forskellige arbejdsområder. Desuden kan den nemt komme ud af smalle passager eller situationer, hvor der for eksempel er faldet en gren ned langs med returruten.

MI 632 virker overordnet set godt programmeret. Med tanke på den høje pris havde vi dog forventet os en endnu skarpere plæneklipper. Viking iMow MI 632 passer bedst til lidt større, men enkle græsplæner uden hældninger eller fordybninger. Er græsplænen anlagt og jævn, gør den et glimrende klippearbejde, samtidig med at den er både smart og let at programmere.

Let at programmerefint klipperesultatklarer højt græs
Begrænsede terrænegenskaberingen app-understøttelse

Worx Landroid M WG791E.1

Robust robotplæneklipper uden finesse

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2 Ah/28 V Driftstid: ca. 60 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: ca. 20° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 18 cm Vægt: 10,5 kg Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: ca. 60 dB Længde: 55 cm Bredde (mål): 38,5 cm Højde (mål): 26 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 180 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 12 knive App-understøttelse: Ja (Wi-Fi) Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Worx Landroid M WG791E.1 er en robotplæneklipper i lavprisklassen, som virker både stabil og robust ved håndtering.

Dens kompakte form gør den til et flot element i haven. Også dockingstationen er kompakt og gedigen. Takket være udformningen af denne har robotplæneklipperen aldrig problemer med at docke korrekt – den leder robotplæneklipperen direkte ind til den rette position, i stedet for at lade den søge sig frem som hos mange konkurrenter. Det er dog nødvendigt, for at denne robot kan fungere.

Hvad angår intelligens lader Landroid M nemlig en del tilbage at ønske. Den kan for eksempel ikke klare forhindringer langs med tilbagekørslen eller kantklipning. Har dine rosenbuske vokset sig for store, eller hvis der er andre forhindringer i nærheden af begrænsningskablet, ender den med at støde imod dem, indtil batteriet dør.

Dette er også tilfældet, når den kører fast – den prøver at fortsætte, indtil den dør helt. Det betyder dels, at du er nødt til at lade den op et stykke tid, når du finder den, dels problemer med nulstillinger i softwaren. Den ene gang mistede den eksempelvis sprogindstillingen.

Landroid M følger kablet slavisk, så der opstår spordannelse i græsplænen. Den minder faktisk lidt om en damptromle i mentalitet, når den damper derudaf uden større finesse.

Landroid M er enkel at installere. Alt du behøver, følger med i pakken, og alle tilslutninger er tydeligt markeret. Dette sammen med en god manual og en helt okay brugerflade gør, at du kommer i gang hurtigt.

Robotplæneklipperen gør oven i købet et godt stykke klippearbejde, så længe græsplænen er af den enklere slags. Den må ikke inte indeholde for meget ukrudt, da den har svært ved at skære det af – det har tendens til at bøje sig til siden i stedet.

Klippebredden er desuden lille, så den arbejder langsomt. Især fordi den er nødt til at passere visse passager flere gange for at opnå et perfekt resultat. På den anden side kan den være ude at klikke i lang tid.

Landroid M kan også håndtere let kuperet terræn i det omfang, man kan forlange af en lavprismodel. Fugtigt græns lader derimod til at være en akilleshæl. Den begynder let at slingre og har tendens til at køre fast. Desuden kører Landroid M af og til over begrænsningskablet, når det er dårligt vejr, hvilket får den til at stoppe. Yderligere et problem i fugtigt vejr er, at der opstår en form af spændingsdyk, som får den til at tro, at den skal lade op, og når den så kommer til stationen, kører den afsted igen med det samme.

Det kræver altså godt vejr og en ret flad og jævn lille græsplæne uden buske og andre forhindringer, hvis denne robotplæneklipper skal løse sin opgave. Men har du en enkel plæne, der har partier med ret kraftig hældning, er dette en lavprismodel, som terrænmæssigt kan håndtere den.

Let at installeregod dockingstationkompakt designkomplet kit ved køb
Usmartineffektiv klipningdårlig i fugtigt vejrbatteriet bruges op ved stopfejl i softwaren

AL-KO Robolinho 100

Lille, let og støjsvag robotplæneklipper med meget stor klippebredde

Anmeldelsesår: 2015 Prisklasse: Lavpris Driftstid: ca. ? h/opladning Anb. maks. areal: 700 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 30-60, 7 trin mm Klippebredde: 28 cm Vægt: 8 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Middel (ca. 60 dB) Bredde (mål): 60 cm Højde (mål): 49 cm Dybde (Mål): 24,5 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 100 m begrænsningskabel, 100 stk. pløkker

AL-KO fra Tyskland er et mindre kendt varemærke i Danmark, men så meget desto mere på kontinentet, hvor firmaets røde farve forbindes med tysk kvalitet til rimelige priser.

Robolinho 100 er AL-KO's første robotplæneklipper i lavprisklassen, og det kan mærkes på Robolinhos AI, at man er ret nye på markedet. Den er endnu ikke så sofistikeret som de mere erfarne konkurrenters og medfører en mere begrænset problemløsningsevne. Derfor får den lettere problemer med vanskeligt terræn – f.eks. rødder i overfladen – og løst underlag – f.eks. dybe ophobninger af nåle.

Af og til lægger Robolinho ikke mærke til, at den er kørt fast, og hjulene fortsætter med at rotere, hvilket kan beskadige græsplænen.

På trods af vægten på kun 8 kg er Robolinho relativt stærk og håndterer hældninger godt for sin prisklasse. Desuden er klippebredden meget stor, faktisk blandt de bredeste i testen. I kombination med Robolinhos ringe størrelse efterlader det derimod en mindre sikkerhedsbuffer mellem knivblad og omgivelser.

Et potentielt irritationsmoment er, at man er nødt til at skrue et dæksel på ladestationen af for at se, om afgrænsningskablet virker. Det anbefalede maksimumsareal på 700 m² er desuden svært at opnå, da ladestationen ikke kan håndtere et særlig langt afgrænsningskabel. Hvis græsplænen derimod er tilstrækkelig let at håndtere, kan Robolinho være rigtig pålidelig.

Lille letstøjsvagmeget stor klippebredde
Svag problemløsningsevnebegrænset pålidelighedkort maks. kabellængde

Worx Landroid S500i

Enkel model med løbende opdateringer

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2 Ah/20 V Driftstid: ca. 35 min/opladning Anb. maks. areal: 500 m² Maks. hældning: 35 % Klippehøjde: 2-6 cm (manuelt) Klippebredde: 18 cm Vægt: 7,4 kg Støjniveau: Ikke oplyst | Målt middelværdi: ca. 47,5 dB Længde: 54 cm Bredde: 40 cm Højde: 23 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Nej (intet display) Medfølgende tilbehør: Installationsmateriale App-understøttelse: Ja (WiFi) Brugsanvisning: PDF Videoklip: Landroid S

Worx Landroid S500i (WR105SI) er en lille, letprogrammeret robotplæneklipper – når du først har oprettet forbindelse mellem robotplæneklipperen og appen. Appen er en af dens største styrker. Du kan eksempelvis måle størrelsen på din græsplæne, se vejret, og der er ny software m.m. Sidstnævnte er et stort plus.

Andre producenter opdaterer generelt ikke softwaren på robotplæneklippere, der allerede er solgt. Opdateringer kommer oftest først på næste års modeller. Men Worx opdaterer derimod – lidt i stil med Tesla – løbende for alle deres kunder. Det tildeler vi en stor guldstjerne for.

Det er også et rigtig stort plus, at robotklipperen har WiFi-tilslutning. Ved at placere ladestationen inden for rækkevidde af dit trådløse netværk, kan du holde øje med, hvordan det går med klipningen. Til forskel fra Bluetooth slipper du altså for at befinde dig i umiddelbar nærhed af robotplæneklipperen.

Svært ved højt græs og blødt underlag

Hvis robotplæneklipperen kører fast, får du besked med det samme. Det er heldigt, at den har denne funktion, fordi Landroid S har tendens til at køre fast ret ofte, især i mere vildtvokset græs. Dens klippemotor er nemlig ikke særlig stærk. Samtidig har Worx placeret en kam langs med underkantens langside, som samler skidt og græs op. Efter nogen tid ophobes der en hel del, som bremser klippemotoren, og så standser robotplæneklipperen og slukker af sig selv.

Derudover samles der en hel del mudder og snavs i hjulenes ret dybe mønster, og jo mere mudder der sidder fast, desto oftere kører den fast – også på relativt fladt underlag. Derfor bør du ikke bruge Landroid S, når det har regnet eller duggen er faldet.

Enkel konstruktion fungerer under enkle forhold

Worx Landroid S har intet display. Det gør, at du – hvis du ikke bruger appen – er tvunget til at bruge lydsignaler og en lysdiode til fejlsøgning. Har du problemer under installationen, kan det være enerverende og kompliceret. Men så snart appen er konfigureret, får du tekstinformationer i den, med alt du kan tænkes at have behov for at vide.

Den medfølgende station er enkelt konstrueret, men fungerer fejlfrit på plan overflade. Placeres den i en lille fordybning, kan det ske, at robotplæneklipperen ender lidt for højt i forhold til pladen.

Landroid S har en meget smal klippebredde, og problemløsningsevnen halter ofte. For eksempel mangler der bevægelsesmønstre til at håndtere stedvis højere græs eller forhindringer langs returruten. Kombineret med dens tvivlsomme terrænhåndtering kræver det derfor ofte en betydelig arbejdsindsats at tilpasse og justere både have og arbejdstider, så den kan fungere uden konstante driftsstop. Endvidere har den ingen pinkodebeskyttelse. Hvem som helst kan starte den manuelt ude på græsplænen.

Disse mangler opvejes til dels af den lave pris, telefonbeskederne og den nye, seje app. Så længe Landroid S skal køre på et mindre areal end den angivne, anbefalede størrelse, så den kan nå at holde det velklippet, er den et godt køb.

Rigtig god apppraktisk med beskederløbende softwareopdateringer
Kræver regelmæssig rengøringfølsom over for højt græsintelligensen halter

Stiga Autoclip 225 S

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Driftstid: ca. 150 min/opladning Anb. maks. areal: 1.100 m² Maks. hældning: ca. 11-24° (20-45 %) Klippehøjde: 25-60 mm Klippebredde: 25 cm Vægt: 9.8 kg Støjniveau: Lavt Bredde (mål): 43 cm Højde (mål): 25 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej Brugsanvisning: PDF

Stiga Autoclip 225 S er en lille og praktisk - men relativt tung - robotplæneklipper, der kan klippe meget længe på en opladning. Dette er også dens største styrke.

Den kommer til sin ret på flade, helt jævne græsarealer. Der er den stærk og har ingen problemer med højt græs. Den kan dog stikke af ned ad bakke i stedet for at bremse, og så får den af og til svært ved at nå at klippe ordentligt.

Ladestationen skal dog placeres langs med kablet og kræver nogle meter åben plads til højre og foran. Dette gør placeringen af ladestationen mindre fleksibel. Hvis dette kan ordnes, har 225 S ingen problemer med at finde hjem og docke.

Tilkoblingen af ladestationen er forbløffende primitiv og kunne bestemt have været mere brugervenlig. Det samme gælder udlægning af begrænsningskablet, som er mere besværlig end gennemsnittet. Klippehøjdejusteringen er også primitiv og kræver, at man slukker for klipperen, vender den på hovedet og bruger værktøj.

225 S har desværre en ret umoderne og bøvlet brugergrænseflade. Det lille tolinjers display har kun plads til enkelte ord og nogle få knapper. Det gør programmeringen tidskrævende. Desuden er valgmulighederne ret begrænsede. Eksempelvis kan du ikke indstille en - eller flere - arbejdstider pr. ugedag, men må nøjes med maks. to arbejdsplaner med samme tidsinterval i begge.

Den tilhørende app muliggør fjernstyring af robotplæneklipperen på samme måde som en fjernstyret bil. Det er ret sejt, men den praktiske brugbarhed er minimal. Man kan for eksempel ikke justere klippetider eller bede den om at begynde at klippe.

Robotplæneklipperens konstruktion består af et hjul foran og to bag. Terrænegenskaberne er den største svaghed ved 225 S, og den kører fast stort set dagligt. Kommer den for eksempel til at køre ned i en fordybning i græsplænen med næsen først, kommer den for det meste ikke op igen. Man kan dog købe et par pighjul, der fastgøres på siden af hjulene, som forbedrer terrænhåndteringen drastisk. Forskellen er så stor, at 225 S med pighjulene fremstår som en helt anden plæneklipper.

Vi kunne have ønsket os, at de medfulgte som standard. Stiga 225 S er bedst til mellemstore græsplæner, der er flade og enkelt udformede.

Lang klippetidpraktisk størrelsestærk klippemotor
Dårlige terrænegenskaberbesværlig installation og indstilling af klippehøjde

Wolf Garten Loopo S300

Enkel med app til den lille have

Anmeldelsesår: 2019 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 7 Ah/12 V Driftstid: ca. 90-120 min/opladning Anb. maks. areal: 200 m² Maks. hældning: ca. 8,5° (15%) Klippehøjde: 15-45 mm (manuelt) Klippebredde: 18 cm Vægt: 11,5 kg Støjniveau: 64 dB | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 53 cm Bredde: 42 cm Højde: 26 cm Knivtype: Fast kniv PIN-kodebeskyttelse: Nej (intet display, kun knap som børnesikring) Medfølgende tilbehør: Installationsmateriale App-understøttelse: Ja (Bluetooth)

Wolf Garten Loopo S300 er en lille, handy robotplæneklipper, der er nem at installere – især når du får startet appen på telefonen. I princippet er det bare at slutte begrænsningskablet til og trykke på Go på robotten. Hvis du får en fejlkode, blinker stationen. Så er det vigtigt, at du har installeret appen, for der kan du hurtigt aflæse, hvad der er galt.

Fordi den opretter forbindelse via Bluetooth, er det en relativt hurtig og enkel proces at parre mobilen plæneklipperen. Selvom Loopo S300 ikke har noget display, er den stadig meget nem at komme i gang med. Det er dog en stor ulempe, at du kun kan vælge imellem at lade den klippe døgnet rundt, eller at have ét starttidspunkt om dagen, hvor den klipper i enten 30, 60 eller 90 minutter. Der er ingen mellemting, hvor du kan indstille både start- og sluttid, hvilket er meget begrænsende.

Derimod er appen let at bruge, omend udvalget af funktioner er meget sparsomt.

Ikke så smart, men nem at bruge

Loopo S300 er ikke specielt stærk. Man mærker allerede, når græsset er omkring 10 centimeter, at den må kæmpe – trods sin smalle klippebredde. Bliver det for tungt, slukker den for knivene og kører et stykke fremad, inden den fortsætter med at klippe. Endvidere er der ingen spiralklipning eller lignende, som gør at den med det samme kan tage fat på steder, hvor græsset har vokset sig lidt højere.

Wolf Garten Loopo S300's konstruktion er brugervenlig. Den har store knapper med tydelige symboler. Men med tanke på klipningen lader den en del tilbage at ønske. Robotten har en plastickant i den ene ende, som er både dyb og lav, så den lægger græsset ned. Det går nogle gange ud over klipperesultatet, især hvis du har lidt ukrudt i græsplænen, som viger til siden. Dette design gør også, at robotklipperen ofte sidder fast i ujævnt terræn.

At den kører fast, er dog også et problem i fladt terræn. I begyndelsen er det kun omkring hver tredje gang, det sker, men i takt med at der ophobes jord og græs mellem dupperne, dannes en negativ spiral. Den kører fast stadig oftere, så den graver sig ned, og der kommer endnu mere skidt. I fugtigt græs eskalerer problemet yderligere og bliver virkelig generende. Det er derfor nødvendigt at vedligeholde Loopo S300 relativt ofte.

I fugtigt terræn mister den også i nogen grad sin evne til at forcere hældninger. Så slingrer den selv ved meget svage hældninger. Ned ad bakke har den i stedet problemer med at bremse. Den relativt høje fast sidst i en hældning kan blive et problem, hvis der er en forhindring sidst på hældningen, som den så kører ind i med ret høj kraft, eller et begrænsningskabel, som den risikerer at køre hen over og blive stående.

God håndtering af driftsstop

Når den endelig kører fast, slukker den af sig selv, inden batteriet er helt fladt. Det gør, at du kan starte den op igen og justere positionen lidt – du slipper således for at bære den tilbage til stationen og vente på, at den bliver ladet op.

Kører den ikke fast, kan den klippe ret længe ad gangen. Der er med andre ord en hel del, der taler for Loopo S300 – især app-understøttelsen – med tanke på den lave pris. Men også en hel del, der taler imod den. Hvis producenten får styr på driftsstoppene og udvikler bedre løsninger til terrænhåndtering og højt græs, kunne den blive et interessant lavpriskøb. I øjeblikket passer den bedst til grundejere med en flad, meget lille have, der er klar til at gå på kompromis med driftssikkerheden for at komme ned i pris.

Let at installerelet at programmerebrugervenligt designapp-understøttelselang klippetid
Svag klippemotorkører ofte fastfå indstillingsmulighederlægger af og til græsset ned

Bosch Indego 400 Connect

Lille model til små arealer

Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion Driftstid: ca. 30 min/opladning Maks. hældning: 27 % Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 19 cm Vægt: 7,5 kg Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 125 m afgrænsningskabel og 180 pløkker App-understøttelse: Nej

Bosch Indego 400 Connect er en lille og praktisk robotplæneklipper med en kompakt docking-station, som gør den let at placere, også på vanskelige steder.

Installationen er dog ret besværlig, fordi manualen lader en del tilbage at ønske. Den er dårligt oversat, og installationsvejledningen er uklar, selv for en erfaren installatør. Desuden er selve robotplæneklipperen meget følsom. Alt skal reelt placeres perfekt, for at der ikke skal opstå fejl i forbindelse med docking eller klipning. Det kan dreje sig om så små variationer, at de ikke kan ses med det blotte øje, for at robotplæneklipperen strejker. Derfor tager det lang tid, inden Indego 400 Connect kommer i gang med at klippe.

Også softwaren i robotplæneklipperen er dårligt oversat og fyldt med fejl. Det lille display gør også, at menuvalgene mange gange må forkortes, og det er ikke indlysende for brugeren, hvad den er i gang med. Det mærkes ekstra tydeligt, når vi lader almindelige husejere prøve at foretage ændringer under opsyn af os.

Indego 400 Connects klippebredde er sparsom, men da den kun er beregnet til små græsplæner, bliver klippetiden alligevel normal. Klipperesultatet bliver godt med en jævn og fin græsplæne, så længe din grund ikke har nogen hældninger.

På hældninger har den tendens til bare at stå og slingre, især i fugtigt græs. Ofte misser den også områder på bakkerne, så græsplænen pletvis bliver langhåret. I de tilfælde hvor klippearealet grænser op til en skråning, bør du placere kablet et godt stykke væk fra denne, fordi robotplæneklipperen ellers kommer til at glide udenfor og gå i stå.

Derudover virker softwaren underligt organiseret. Robotplæneklipperen stopper ofte op under klipningen for at "opdatere kortet". Dette opleves som små, irriterende afbrydelser i løbet af den alligevel ret korte tid, som den er ude at klippe. Derimod er den god til at finde hjem og docke, når du har fundet den perfekte placering til ladestationen. Den passer sig selv ret godt, så længe du ikke er nødt til at foretage ændringer i softwaren.

Praktisk størrelse
Svært ved at klare hældningerfølsom installationsprocesfejl i softwaren

Alt om robotplæneklippere

Robotplæneklippere har eksisteret i over 20 år, men først i de senere år har deres popularitet udviklet sig eksplosivt. Dette skyldes nok til dels, at prisen er faldet, men også at udvalget af modeller på markedet er vokset, og at robotplæneklipperne generelt er blevet betydeligt bedre. En anden vigtig faktor er sandsynligvis, at mange først tør købe deres egen robotplæneklipper, når de har konstateret, at naboens model faktisk løser sin opgave og giver et tilfredsstillende resultat.

Derfor sker spredningen af robotplæneklippere i klynger, hvor den en forstad kan have en betydeligt større koncentration end den næste. Tendensen er dog tydelig. Robotiseringen af plæneklipning kan ikke stoppes. Den traditionelle håndskubber er langt fra udrydningstruet, men robotplæneklipperen udgør en stadigt voksende andel af nysalget.

Store forskelle mellem forskellige modeller

Det er ingen overraskelse, at ikke alle robotplæneklippere er lige gode, og faktorer som ydeevne, effektivitet, pålidelighed, funktionalitet og sikkerhed varierer mere mellem de forskellige modeller, end man skulle tro. Med en korrekt udført installation kan de bedste robotklippere passe sig selv i ugevis uden driftsstop, mens de dårligste kan have svært ved bare at finde vej tilbage til opladeren.

De bedste klippere kræver lidt tilpasning af kabelføring og underlag for at opnå en pålidelig klipning, mens de ringere stiller strenge krav til underlag, hældning og klippearealets udformning. De sikreste robotplæneklippere er så godt designet, at det er stort set umuligt at komme til skade på de, mens modellerne med dårligst sikkerhed kan være til fare for f.eks. fødder eller barnefingre. Visse modeller kan endda stikke af fra indhegningen og gøre kål på naboens blomsterbede.

Vore test viser, at dyrere robotplæneklippere generelt præsterer bedre end en billigere, men langt fra altid. Det er heller ikke sikkert, at en robotplæneklipper med en høj teoretisk ydeevne for kapacitet og hældning lever op til dette i praksis. Man bør altså ikke stirre sig blind på specifikationer, som hvor mange kvadratmeter en robotplæneklipper i teorien kan klippe.

Robotplæneklipperens pålidelighed, og hvor langt afgrænsningskabel ladestationen understøtter, er meget vigtigere, da disse faktorer er afgørende for det maksimale klippeareal. Yderligere en faktor at tage hensyn til er, hvilken signaltype robotplæneklipperens afgrænsningskredsløb benytter sig af. Visse modeller forstyrrer nemlig andre robotplæneklippere, hvilket næppe er godt for freden i nabolaget.

Hvor dyr en robotplæneklipper behøver jeg at købe?

I vores test af robotplæneklippere har vi testet markedets bedste modeller for at finde ud af, hvor gode de er. De bedste robotplæneklippere har en rigtig god ydeevne, men smager det, så koster det, og en model, der kan klare en middelsvær til svær græsplæne ca. 15.000 kr. Dette skal dog sættes i forhold til de vildeste modeller, der koster op mod 50.000 kr. Hvis man derimod har en jævn, ukompliceret græsplæne, der ikke er alt for stor, kan man klare sig med betydeligt enklere modeller til omkring 10.000 kr. Der er imidlertid stor forskel på en budget- og en premium-robotplæneklipper, og i mange danske haver er det desværre ikke nok med en lavprismodel for at få arbejdet gjort.

Da både pris og ydeevne varierer så kraftigt mellem de forskellige modeller, har vi inddelt testkandidaterne i tre forskellige prisklasser og udpeget en vinder i hver af følgende prisklasser:

Lavpris:op til 9.000 kr. Robotplæneklippere i denne prisklasse bør kunne klare mindre, ukomplicerede græsplæner med jævnt underlag. Både problemløsningsevne og terrænegenskaber er normalt ret begrænsede.

Mellem: ca. 9.000-14.000 kr. I denne prisklasse bør man kunne forvente, at robotplæneklipperen kan klare middelsvære græsplæner på ca. 1000 m2. Såvel problemløsningsevne som terrænegenskaber bør være tilstrækkelig gode til at klare de fleste græsplæner. Desværre er der mange modeller i mellemklassen, som ikke kan klare dette.

Premium: over 14.000 kr. Modeller i denne prisklasse bør kunne klare store, komplicerede græsplæner med mange forhindringer, smalle passager og kompleks kabelføring. De skal også helst kunne klare kraftige stigninger og besværligt underlag. Desværre svigter en stor del af premium-modellerne på flere af disse punkter.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem