Opdateret 30. juni 2022

Selvbruner: 14 produkter i test

Er du på jagt efter en lækker sommerbrun glød? Med en god selvbruner kan du nemt opnå den flotte sommerkulør uden at ligge og svede i solen. En god selvbruner giver blandt andet din hud en naturlig kulør, absorbere nemt i huden og har en god duft, Vi har testet selvbrunere fra blandt andet St. Tropez, James Read og Tan-Luxe. Læs med og se, hvilken vi mener er bedst i test.

Selvbruner test: Få en flot kulør med disse 14 cremer

Bedste lavprisvalg bliver Ida Warg Self-Tanning Spray. Denne selvbruner tørrer hurtigt og giver et naturligt solbrændt look.

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. I testen af selvbruner er produkterne vurderet dels efter første påføring og dels efter gentagen brug for at kunne afgøre produktets ydeevne, og om det er muligt at opbygge en mere mørk nuance.

I testen har vi gået ud fra følgende parametre for at kunne lave en bedømmelse:

  • Farve: Hvordan bliver produktets farve? Er den brun, og ser den naturlig ud? Hvor intens bliver farven, og kan man opbygge en mørkere nuance over tid? Er produktet glansgivende?

  • Påføring: Er produktet enkelt at påføre? Er det nemt at undgå rande og hvide pletter?

  • Konsistens: Klatter produktet ved påføring? Hvor hurtigt absorberes det af huden? Efterlader den pletter på tøj og sengetøj?

  • Duft: Hvordan dufter produktet? Trænger den karakteristiske duft af selvbruner igennem? Hvor længe dufter produktet?

Bedømmelsen af produktet er baseret på helhedsindtrykket, hvor forpakningen også er med. Karakteren er derefter givet ud fra bedømmelsen i forhold til produktets pris for at kunne bestemme prisgunstigheden.

Vi har testet et udpluk af markedets populære selvbrunere. Sammenlign priser og find tilbud på de testede selvbrunere på PriceRunner.

1. St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist - BEDST I TEST SELVBRUNER CREME

En selvbruner, der er let at påføre, hvis man synes at selvbruner er besværligt

Formel: Spray Forpakning: Plastflaske Farveniveau: Middel Applikationshandske nødvendig: Ja

St. Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist 200ml

St Tropez har stor erfaring inden for selvbrunere, men det betyder ikke, at du altid opnår en perfekt farve med deres produkter. Med St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist er det imidlertid let som en leg at få en smukt solbrun hud.

St Tropez' spray-produkt er helt gennemsigtigt - hvilket medfører både fordele og ulemper.

  • Ulempen er, at det ikke er så tydeligt, hvor vi har påført produktet.
  • Fordelene er, at det ikke bliver fedtet, og du undgår grimme pletter på både dit tøj og andre ting i nærheden.

I sidste ende viser det sig at være lettere end forventet at få en jævn farve
- selvom sprayen er farveløs.

Enkel påføring ved hjælp af handske

Som med langt de fleste selvbrunere bør du bruge en applikatorhandske. Derefter sprayer du simpelthen kroppen, hvorefter du smører produktet ind ved hjælp af handsken. På den måde fordeler du sprayen mere jævnt.

Men husk at tage en kropsdel ad gangen – ellers risikerer sprayen at tørre, før du når at fordele den med handsken.

Farven kommer gradvist i løbet af nogle timer, og farven bliver rigtig pæn. Det ligner virkelig, at man har været meget udenfor i solen.

Det er naturligvis vigtigt at have styr på grundarbejdet – hvis dine albuer eksempelvis er tørre, så bliver resultatet plettet.
Men hvis du husker at eksfoliere og genfugte, så bliver farven jævn og fin.

Skøn tropisk duft

Det er ikke muligt at skjule lugten af selvbruner helt. Men mens du sprayer, så dufter St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist dejlig tropisk. I timerne derefter lugter den derimod tydeligt at selvbruner.

For en flot og jævn farve kombineret med en virkelig enkel påføring er St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist et naturligt valg.

Nem at påføregiver en jævn og naturlig farvefungerer fint også til meget lys hud
Den farveløse spray kan være svær at se ved påføringlige lovlig dyr

Prissammenligning

Sammenlign priser
Bangerhead DK Logo

St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist (200ml)

204 kr.
Parfumdreams.dk - DK Logo

St.Tropez Self-tanners Self Tan Bronzing Body Mist 200 ml

266 kr.
Pure Beauty Logo

St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Body Mist (200ml)

268 kr.

2. Tanrevel Pro – BEDSTE PREMIUMVALG

Omtalt selvbruner til dem, der ønsker et perfekt resultat

Tanrevel Pro 150ml

Tanrevel har utvivlsomt taget Europa med storm og med rette. Det er nemlig en selvbruner, der giver dig salonresultater derhjemme – og det er slet ikke svært.

Selvbruner, der giver et smukt resultat

En af de største bekymringer, når man skal lokke et sikkert solkysset look frem ved hjælp af en selvbruner, er, at resultatet skal gå hen at blive plettet eller orange, eller begge dele. Tanrevel er en selvbruner til ansigtet, og det betyder, at du bare skal holde vejret og klø på. Internettet og de sociale medier vidner om fantastiske og naturlige resultater, men i disse dage er det svært at vide, hvilke anmeldelser der er ægte, og hvilke der er ikke-annonceret, betalt samarbejde. Ved første påføring bliver vores testperson lidt forskrækket. Væsken, man sprayer på, er nemlig ret mørk. Efter nogle timer får hun kolde fødder og tørrer lidt af det væk, men det udvikler alligevel en fin omend noget diskret farve.

Ved næste test er testpersonen lidt mere modig. Dels sprayer hun lidt mere på, og dels lader hun det blive siddende. Resultatet er fantastisk. Tanrevel Pro leverer virkelig en naturlig farve, som hverken bliver orange eller plettet.

Forbered huden til det bedste resultat

Naturligvis skal man også med Tanrevel sørge for at forberede huden. Tanrevel anbefaler, at man eksfolierer et døgn før brug. Man skal også undlade at bruge fugtighedscreme før eller lige efter behandlingen. For en person, der er vant til at genfugte hver morgen, føles huden lidt stram. Men det er trods alt kun en dag, det drejer sig om, så det er til at holde ud.

Det er også en god idé at beskytte øjenbryn og hårgrænse med en fed creme (tænk vaseline). Ellers har farven tendens til at samle sig omkring hårgrænsen. Dette er et tip, der gælder, uanset hvilken selvbrunerspray du har tænkt dig at bruge. Sørg også for at rengøre ørerne umiddelbart efter påføring, da der gerne samles lidt ekstra produkt der, hvilket kan give et dårligt indtryk.

Dyr maskine giver jævn og naturlig brun uden sol-farve

Farven holder fint, men man kan med fordel toppe op efter tre til fire dage. Det afhænger lidt af, hvilken styrke man er ude efter.

Tanrevel er helt klart dyrere end andre produkter. Det skyldes, at du ikke kun køber den væske, der sprayes i ansigtet, men også en maskine, som du sprayer med. Maskinen fordeler sprayen utroligt fint og jævnt. Og når det er tid til at købe mere væske, er det naturligvis nok at købe en refill, og så er prislejet ret normalt sammenlignet med andre selvbrunere.

Dette er et produkt til dig, der tidligere har fejlet med alle selvbrunere. Resultatet bliver smukt, jævnt og bemærkelsesværdigt naturligt. Som en rejse til solen uden køerne i lufthavnen.

Ensartet resultaten smuk og naturlig farvenem at bruge
Dyrt første indkøb

3. Ida Warg Self-Tanning Spray - BEDSTE LAVPRISVALG SELVBRUNER CREME

Praktisk og stort set lugtfrit produkt der også passer til blegfise

Formel: Flydende Forpakning: Sprayflaske Farveniveau: Middel Applikationshandske nødvendig: Ja

Ida Warg Self Tanning Spray 150ml

Selvbrunerprodukterne fra den svenske influencer Ida Warg blev hurtigt populære. Folk fortæller om jævne, gradvise resultater, og vi kan kun istemme i rosen. Selv den blegeste hud får et naturligt solbrændt look, som er let at bygge videre på med flere påføringer.

Selvbruner, der tørrer hurtigt og er nem at påføre

Ida Wargs Self-Tanning spray påføres ifølge anvisningerne ved at spraye den i en handske, der købes separat, for derefter at smøres ind i huden. Man kan selvfølgelig også spraye direkte på kroppen og derefter bruge handsken til at fordele produktet jævnt. Den modige kan gøre det uden handske, men så risikerer man også, at hånden bliver misfarvet.

Sprayen er helt farveløs, så man skal koncentrere sig under påføringen for ikke at overse nogle steder. Men da farven opbygges gradvist, er det ikke en katastrofe, hvis man kommer til at glemme en lille plet.

Uparfumeret selvbruner

Ifølge forpakningen er det et helt lugtfrit produkt, og det er delvis rigtigt. Under brugen lægger man ikke mærke til nogen duft, men efter nogle timer, kan man alligevel fornemme duften af selvbruner. Produktet tørrer hurtigt, og der har ikke været synlige rester på sengetøjet, hvis man har lavet behandlingen et par timer inden sengetid.

Prisen er god, påføringen enkel, og resultatet er pænt – en klar lavprisfavorit!

Jævn dosering af spraygod prispæn og naturlig farve
Ret svær at påføreda den er helt gennemsigtig. Farven er et stykke tid om at modne.

4. Sunkissed Gradual Tan Light/medium

En brun uden sol, der giver en naturlig farve til dem, der ikke vil betale store summer

Sunkissed 95 Percent Natural Gradual Tan Light Medium 200ml

Sunkissed Gradual Tan (light/medium) er en utroligt prisbillig selvbruner helt uden dikkedarer. Emballagen, siger en af testdeltagerne, ser ud som noget, der kan købes i supermarkedet. Og det er faktisk rigtigt – Sunkissed er et mærke, der er nemt at finde også andre steder end på nettet.

Flasken er måske ikke den flotteste, men der er rigelig mængde i. Cremen er lidt svær at dosere. Man kommer nemt til at klemme for meget ud. Til gengæld er produktet nemt at påføre og føles desuden ganske genfugtende. Selvom man ikke havde nyeeksfolierede ben, blev farven jævn og fin. Farven gik slet ikke over i orange, heller ikke med meget lys hud som udgangspunkt. I stedet blev huden perfekt solkysset på en meget naturlig måde.

Brun uden sol til kanonpris

Sunkissed Gradual Tan dufter godt og frisk med en lidt sødlig duft. Duften opleves hverken tung eller vammel, men skiller sig snarere ud, fordi den dufter overraskende godt. Det er klart, at den specielle BUS-duft lurer nedenunder, hvis man snuser helt tæt på, men ikke så stærkt, at det forstyrrer.

Cremen absorberes hurtigt og efterlader intet griseri. Den er god at påføre uden handske, men sørg for at vaske hænderne umiddelbart efter, så du slipper for farvede hænder. Det er en meget billig selvbruner, som trods den lave pris ikke går på kompromis med hverken resultat eller duft, hvilket der blev sat stor pris på i testen.

Dufter godtnaturligt resultatvirkelig god pris
Lidt svær at dosere

5. Tan-Luxe The Gradual

Hurtigvirkende med naturligt og godt resultat

Formel: Creme Forpakning: Plasticflaske Farveniveau: Stærk Applikationshandske nødvendig: Nej

Tan-Luxe The Gradual Illuminating Tanning Lotion 250ml

Det første man bemærker, når man åbner Tan-Luxe The Gradual, er den friske duft – ikke en overvældende styrke af den klassiske selvbrunerduft, men i stedet en frisk duft af sommer.

Selvbruner med forbløffende formel - pas dog på med doseringen!

Formlen er forbløffende tynd, og man skal derfor være forsigtig ved dosering. Det er ikke nødvendigt med en applikationshadske til The Gradual, men hvis man alligevel har en liggende derhjemme, er det smart at bruge den, fordi det giver et endnu jævnere slutresultat.

The Gradual giver et hurtigt og godt resultat. Lad jer ikke narre af navnet, farven kommer ikke gradvis – den kommer med det samme. Dejlig hurtigt og i løbet af et par timer kan man fremvise en kraftig farve. Da den giver så meget farve på en gang, skal man sørge for ikke at overdosere produktet ved påføring. Man kommer langt med et tyndt lag, hvilket også gør The Gradual drøj, og den holder længere, end man regner med, når man ser flasken.

Absorberes hurtigt

Produktet absorberes hurtigt og føles let og fugtgivende på huden, og hvis man arbejder den ordentligt ind (nøjagtig som med enhver anden body lotion) giver Tan-Luxe The Gradual et frisk og naturligt resultat, som er svært at overgå.

The Gradual fra Tan-Luxe er effektiv, drøj og velduftende – en storfavorit på badeværelseshylden.

Pæn og naturlig farve.Dufter godt.
Lidt tynd at arbejde medså doser sparsomt

6. Cocoa Brown One Hour Tan

Klatter ikke og nem at påføre med naturligt resultat

Formel: Formel Forpakning: Forpakning Farveniveau: Farveniveau Applikationshandske påkrævet: Ja

Cocoa Brown Tan Love Mousse Medium 150ml

Cocoa Brown One Hour Tan får en sød duft til at sprede sig, når den faste mousse sprayes ud, og den dufter som en klat sommer. Den lysebrune farve gør det nemt at smøre et jævnt lag ud. Moussen er også en smule gylden, hvilket giver en flot glans, så man straks føler sig friskere.

En klatfri selvbruner, der hurtigt trænger ind

En af de bedste egenskaber ved Cocoa Brown, og et aspekt der får den til at skille sig ud fra resten af udvalget, er at den generelt slet ikke klatter.

Den trænger hurtigt ind i huden, uden at den af den grund er svært at få fordel moussen jævn på huden.

Skal skylles af

Cocoa Brown kan skylles af efter en, to eller tre timer, afhængigt af hvor mørk farve man ønsker. Derfor kan man ikke tage den på om aftenen, inden man går i seng. Dette giver helt klart problemer, hvis man har en aktiv livsstil. På den anden side er den en praktisk måde at kontrollere resultatet.

Vi kunne godt have tænkt os et resultat med mere farve, da det bliver meget forsigtigt. Farven bliver dog meget naturlig og flot. Duften af selvbruger trænger ret kraftigt igennem, men da produktet alligevel bruses af, gør det ikke så meget. Cocoa Brown er ikke blevet en stor ting uden grund. Med et flot resultat og en rimelig pris fortjener dette produkt en topplacering.

Hurtig tørretidgod konsistenslet at få jævntnaturligt resultat
Skal skylles afsvag farve

7. St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

Nem at påføre og giver et virkelighedstro resultat med meget farve

Formel: Mousse Forpakning: Pumpeflaske Farveniveau: Meget farve Applikationshandske påkrævet: Ja

St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse 50ml

Denne selvbruner giver en dejlig gylden og virkelighedstro nuance. St. Tropez er hurtigt blevet en af de mest populære producenter på området, og det er ikke uden grund. Resultatet er ganske enkelt rigtig godt.

Relativt duftfri selvbruner med stor effekt

Til påføring anvendes en applikatorhandske, som gør det nemt at fordele moussen på huden. Væsken har en brunlig tone, som gør det lettere at få et ensartet resultat, da man kan se, hvor man allerede har smurt.

Denne Bronzing Mousse giver stor effekt allerede efter en gangs brug, så man skal være ekstra omhyggelig med at få dækket al huden. Overser man noget, kan det garanteret ses dagen efter. Det er lykkedes for St. Tropez at skjule den typiske duft af selvbruner relativt godt i deres produkt.

Lang tørretid

Når moussen påføres, tager det lidt tid for den at tørre, så det er bedst at gøre om aftenen.

Den brunlige farve gør dog, at hvidt sengetøj risikerer at blive lidt misfarvet, men farven går af i vask. Produktet kan ved første øjekast virke dyrt, men takket være dets drøjhed holder det længe. Dette kombineret med den enkle påføring og det fantastiske slutresultat gør, at St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse får en topplacering.

Virkelighedstro gyldent resultatenkel at påføremeget farve
Klatter en delKlatter en del

8. Tan Luxe Super Glow Hyaluronic Self Tan Serum

Brun uden sol-serum til ansigtet, hvis du vil give huden et fugtboost

Tan-Luxe Super Glow Hyaluronic Self-Tan Serum 30ml

Med Super Glow Hyaluronic Self Tan Serum flirter Tan Luxe vildt med hudpleje, både når det gælder ingredienser og emballagens udseende. Denne BUS-serum (BUS er den almindelige forkortelse, så du slipper for at vride tungen ad led ved at sige brun uden sol) kommer i en flot frostet glasflaske udstyret med en pipette, der unægteligt fører tankerne hen på hudpleje. Med blandt andet hyaluronsyre, kokosolie og hindbærfrøolie på ingredienslisten er det også tydeligt, at man med dette serum ønsker at gøre lidt mere end bare at give farve til ansigtet. Her bydes også på fugt samt en let opstrammende effekt.

Tan Luxe Super Glow Hyaluronic Self Tan Serum har en lidt mærkelig duft, der faktisk stikker lidt i næsen, når man lugter til flasken. Det viser sig dog, at ved påføring er lugten ikke noget, man bliver generet af eller i det hele taget tænker på. Heller ikke testpersonens samlever, som normalt reagerer på den klassiske lugt af selvbruner, lagde mærke til noget.

Giver både ensartet farve og fugt til ansigtet

Produktet, der påføres som et almindeligt serum, absorberes hurtigt, og vi oplever, at det fungerer godt at kombinere det med den almindelige hudplejerutine. Resultatet, selv på meget lys hud, er mildt og ser naturligt ud. Hvis du påfører det om aftenen og synes, at resultatet er lidt for lyst om morgenen, så vent et døgn, inden du påfører igen, for farven fortsætter nemlig med at blive dybere i løbet af dagen efter påføringen.

Resultatet bliver ensartet, også på mere tørre områder af huden. Serummet er transparent, så det gælder om at holde styr på, hvor man har påført det, så man ikke overser nogen del af ansigtet. Huden føltes også meget fugtmættet efter påføring, hvilket vi satte pris på. Flot farve og fugt samtidig viser sig at være en rigtig god kombination.

Hudplejendefin og jævn farvelugter meget lidt
Svært med et transparent produktdyrtlidt lang udviklingstid

9. Maria Åkerberg Tan in a bottle

En økologisk selvbruner, der er let at påføre og giver et naturligt resultat

Formel: Creme Forpakning: Plastictube Farveniveau: Let Applikationshandske nødvendig: Nej

Maria Åkerberg Tan in A Bottle 100ml

Maria Åkerberg Tan in a bottle er en økologisk selvbruner, der kommer i en stilren, hvid tube. Her er der virkelig ikke noget, der sladrer om, at det er solbrændthed på tube, vi har med at gøre, bortset fra navnet selvfølgelig.

Krydret selvbruner

Selvom man ikke helt kan skjule den klassiske duft af selvbruner, lugter den alligevel lidt mere krydret end mange andre produkter, vi har testet. Ved påføring bliver man på ingen måde slået ud af lugten af dihydroxiacetone (som er den ingrediens der gør en brug og også lugter ret specielt), den rammer først efter et stykke tid på huden. Men selv da lugter Tan in a bottle krydret og generelt ret så behageligt.

Når man smører sig med denne selvbruner, har man med et rigtig cremet og hvidt produkt at gøre. Faktisk er den så cremet, at man tydeligt kan se, hvor man har smurt sig ind. Det er en rigtig stor hjælp, da man slipper for at gætte. Det tager et stykke tid, inden cremen er absorberet helt, så undgå at smøre, hvis du skal have tøj på kort tid efter.

Mild farve og hurtigt resultat

Farven man får, er ret mild. Der står i beskrivelsen, at man ikke bliver brun med det samme, men at maksimal farve kommer efter 3-4 dages brug. For vores testperson der har et lyst udgangspunkt, var der dog tydelig forskel allerede efter første gang. Det er en behagelig farve, der ser meget naturlig ud – der er således ingen risiko for at blive forvekslet med et par gulerødder, når man bruger Tan in a Tube. Efter en uges tid er det meste af farven forsvundet. Den forsvinder jævnt og pænt, hvilket også er vigtigt, så man slipper for det plettede look.

Enkel at påførefin og naturlig farvekrydret duft
Er et stykke tid om at blive absorberet

10. Ida Warg Tanning Drops

Brun uden sol-dråber til ansigtet, passer til de fleste tegnebøger

Ida Warg Tanning Drops 45ml

Ida Warg er kendt for sine effektive og budgetvenlige brun uden sol-produkter. Ida Warg Tanning Drops er ingen undtagelse.

Tanning Drops kommer i en flot emballage af gennemsigtig plast, og man kan tydeligt se, hvor meget der er tilbage. Emballagen har relevant information om, at produktet er vegansk og duftfrit, men instruktionsteksten og indholdsfortegnelsen på bagsiden af flasken er lidt for lille til at være letlæselig. Instruktionerne er i dette tilfælde også vigtige, da dråberne skal blandes med ens almindelige ansigtscreme – det ville være synd at gå glip af den vigtige detalje.

Produktet er duftfrit, men det betyder naturligvis ikke, at lugten af selvbruner ikke er der. Årsagen til, at selvbruneren lugter, er DHA, som er det stof, der udvikler farven og reagerer på huden. Så længe produktet indeholder DHA, vil produktet lugte mere eller mindre. Det gælder også Ida Warg Tanning Drops.

Dosér forsigtigt for et jævnt og solkysset resultat

For at få en jævn og tilpas farve må man være omhyggelig med ikke at overdosere disse dråber i sin ansigtscreme. Begynd hellere i underkanten med et par dråber. Hvis man kommer for meget i, sker det nemt, at huden bliver lidt til den orange side. Så begynd forsigtigt! Påføringen er i øvrigt nem, og eftersom man blander dråberne med sin hudlotion, er det også nemt at påføre dem jævnt på huden. Resultatet bliver uden pletter. Et plus ved at blande disse dråber med sin favoritcreme er, at produktet er nemt at kombinere med sin almindelige hudplejerutine.

Prisen er meget overkommelig, og man bliver faktisk lidt overrasket over, at et så brugervenligt og effektivt produkt har et så budgetvenligt prisskilt.

Lækker konsistensnemt at påføretilpas stor mængde i pakken
Doser forsigtigtellers bliver man orangesvært at læse instruktionernestærk lugt

11. Marc Inbane Natural Tanning Spray 200ml

Omgående, fint resultat giver en god farve i sidste øjeblik

Formel: Spray Forpakning: Sprayflaske Farveniveau: Meget farve Applikationshandske påkrævet: Ja

Marc Inbane Natural Tanning Spray 200ml

Marc Inbane Natural Tanning Spray giver med det samme et solbrunt og smukt resultat. Produktet kombinerer effekterne af en farvet spray og almindelig virkning. Ud over den umiddelbare, brune effekt fortsætter produktet med at virke, nøjagtig som en almindelig selvbruner. På den måde sidder der en smuk farve tilbage, selv når det øverste lag er skyllet væk. Duften skjuler selvbrugeren godt, så dette er virkelig et produkt der kan anvendes i sidste øjeblik.

Hurtig og nem at påføre - selv når det skal gå hurtigt

Kommer du i tanke om, at du er nødt til at have mere farve til netop den kjole du har valgt, en time inden festen, så er Marc Inbane Natural Tanning Spray en ven i nøden. Produktet sprayes på kroppen, og det er ikke meningen, at en applikationshandske skal være nødvendig. Men den er alligevel et must for at få et jævnt resultat. Produktet er også trods sprayformatet lidt besværlig at få rigtigt på. Det er helt klart nemmest at få hjælp til at spraye ryggen og andre svært tilgængelige steder.

Vær forsigtig, når du sprayer

Desværre spreder sprayen sig, og der lægger sig et brunt lag over hele badeværelset. Selv på steder men ikke har været i nærheden af. Hvis man vil slippe for en grundig rengøring, er den eneste mulighed faktisk at tage den på i bruseren eller et lignende aflukket sted. Synd, for ellers er produktet godt. Foruden den flygtige formel er tørretiden fantastisk. Dette sammen med duft og resultat gør Marc Inbane Natural Tanning Spray perfekt til at få farve i sidste øjeblik.

Fin farveresultat med det sammemeget kort tørretidgod duft
Svær påføringsprayen ender overalt

12. Clarins Liquid Bronze Self Tanning 125ml

Selvbruner, der kræver flere påføringer, men giver en blød, flot solbrændthed

Clarins Liquid Bronze Self Tanning 125ml

Clarins Liquid Bronze Self Tanning er et produkt med mange loyale fans, men det er ikke et helt uproblematisk produkt at arbejde med.

Let at tilpasse hudtonen

Samtidig med, at den her selvbruner er både let at dosere og tilpasse til sin egen hudtone, findes der andre områder, hvor den halter lidt bagefter.

Der går blandt andet lang tid før effekten træde i kraft og det kræver flere lag at opnå det ønskede resultat . Dette kan dog være en fordel, hvis du har en bleg hudtone og ikke ønsker et produkt, der giver alt for meget farve.

Men har du en hudtone med lidt kulør allerede, vil du finde den her selvbruner frustrerende at arbejde med. Ønsker du derimod, som sagt, at gå langsomt frem med farven, så er det er godt produkt at starte med.

Nem at tilpasse hudtonen
Kræver flere lag

13. Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster

Drøjt koncentrat, der giver en fin nuance

Formel: Koncentrat Forpakning: Plasticflaske Farveniveau: Svag Applikationshandske påkrævet: Nej

Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster 15ml

Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster er en selvbruner, der skiller sig ud fra de fleste andre. Produktet består af en olie, der blandes med almindelig bodylotion. Fire til seks dråber, afhængigt af det ønskede resultat, er nok til en klat bodylotion. Til sammenligning er dette næsten nok til et helt ben. Den lille flaske med koncentrat er nem at have med at gøre, og det er nemt kun at klemme en dråbe ud ad gangen.

Upraktisk selvbruner med stærk lugt

Det er lidt tvivlsomt, hvor praktisk det er at skulle blande. Har man en rigtig god creme, kan der selvfølgelig være en pointe, men ellers er det mest omstændeligt. Koncentratet spæder også cremen lidt ud, så den bliver tyndere end tidligere. Den karakteristiske duft af selvbruner trænger desværre igennem, når man tager koncentratet på. Hvor meget man bemærker det, afhænger selvfølgelig af den lotion man blander den med.

Farven fra produktet bliver meget fin, ret varm i tonen, og den giver et solkysset look. Den er dog ret svag, og det er nødvendigt med flere påføringer for at få et godt resultat.

Nem at påføre og let at få jævn

Produktet er nemt at påføre og få jævnt, da det er som en almindelig hudcreme. Når man blander den op, bliver den også meget drøj og holder længe. Desværre er det ikke nok sammenlignet med konkurrenterne. Vi havde foretrukket, at Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster var et produkt, der kunne stå på egne ben.

Fin nuancedrøjpraktisk forpakning
Omstændeligt at blandesvag farvemeget selvbrunderlugt

14. James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body

Pænt resultat, men forfærdelig lugt

Formel: Flydende Forpakning: Sprayflaske Farveniveau: Svag Applikationshandske nødvendig: Nej

James Read Gradual Tan H2O Illuminating Tan Mist 200ml

Indimellem har det ikke noget at sige, hvor flot et resultat et produkt giver, hvis det lugter så slemt, at man skal holde sig for næsten og derefter tage et brusebad for at holde hovedpinen i skak – så er den ikke værd at kæmpe videre med. James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body er sådan et produkt.

Pæn og naturlig farve

Hvis vi skal kigge på de positive sider, så giver denne selvbruner en pæn og naturlig farve. Væsken har desuden fået tilsat lidt skimmer, som giver kroppen en flot glød, allerede inden farven er begynd at træde frem. Men, og dette er et stort men:

Tung og stærk lugt

James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body lugter forfærdeligt. Det er en tung lugt med noter af urin, der simpelthen ikke kan bortforklares. Godt nok kan selvbrungere ofte lugte specielt, men det er sjældent, de lugter så ulækkert. Duften er så intens og påtrængende, at hovedpinen snart dukkede op, og det er svært ikke at stille sig ind under bruseren med det samme.

Spraydysen fordeler ikke produktet jævnt, og selvom det ikke skulle være nødvendigt med en applikationshandske, anbefaler vi at bruge en for at slippe for et ujævnt resultat. Men applikationshandske eller ej, man slipper ikke for lugten.

Giver en pæn farve
Lugten er uudholdelig

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Mere om selvbrunere

Om sommeren vil mange gerne have en solbrun farve på huden. Stadig flere vælger dog andre alternativer end at være ude i solen, så det nu er muligt at have en frisk brun hudfarve året rundt. Tidligere har man ofte kunnet se, om farven kom fra selvbruner eller var naturlig, da den kunstige nuance havde et orange skær, og resultatet ofte var plettet.

I dag findes der mange gode alternativer, der giver en flot, solbrun farve, hvor det er umuligt at se, om solbrændtheden er naturlig eller ej. En stor, medvirkende faktor til dette er, at forskere har fundet ud af, at det aktive stof DHA (dihydraoxiacetone) får en orange tone i basiske opløsninger, mens det får en brun tone i sure opløsninger.

Selvbruner fås i flere forskellige varianter såsom gel, spraytan, creme og mousse. Hvad der giver det bedste resultat afhænger af, hvad man er vant til at bruge. Generelt tørrer mousse og spray hurtigere, mens creme ofte er federe og tager længere tid for huden at absorbere. Mousse og spray kan også være noget lettere at fordele jævnt på huden.

Hvordan fungerer det?

DHA reagerer med aminosyrerne i hudens proteiner, hvilket skaber den mørkere nuance. Fra begyndelsen kan man ikke se, hvordan nuancen bliver. Det kan tage op til 6 timer, inden reaktionen er færdig, og den mørkere nuance er trådt frem. Så det er bare at vente mindst 6 timer inden man går i bad, for ikke at risikere, at den brune farve bliver skyllet af. Da det tager så lang tid for produktet at blive absorberet af huden, er der risiko for at få pletter på lyst tøj og sengetøj.

Disse pletter går dog oftest af ved almindelig vask. Selvbruner sætter sig kun i det alleryderste hudlag og forsvinder derfor naturligt, når huden falder af i løbet af en uges tid. Hvis man vil have farven væk hurtigere, findes der særlige removere, men det kan alligevel være svært at genskabe den naturlige hudfarve.

Mange oplever, at selvbruner har en ret speciel duft. Denne duft dannes ved den reaktion, der sker på huden, og det er således ikke muligt at fremstille et lugtfrit produkt. Det som flere producenter i stedet har gjort er, at forsøge at skjule duften med forskellige sammensætninger af dufte, hvor vores lugtesans har sværere ved at skille den ud. Dette er blevet udviklet mere i løbet af de senere år, og i dag findes der mange gode alternativer, som dufter rigtig lækkert.

Eftersom produktet kun sætter sig i det yderste hudlag, kan man sagtens opholde sig i solen med selvbruner på. Naturlig solbrændthed påvirker dybere hudlag og bliver derfor også siddende i længere tid. Det kan dog være en god ide at vente mindst otte timer inden solbadning, da reaktionen på huden gør den ret sårbar. Det er heller ikke godt at svede direkte efter påføring af selvbruner, da det kan gøre resultatet plettet.

Vejledning: Påføring af selvbruner

En af udfordringerne ved brug af selvbruner er at få et ensartet resultat, der ser naturligt ud. For at lykkes med det er det vigtigt at anvende en peeling først for at fjerne døde hudceller. Det mindsker risikoen for mørke pletter. Et andet tip er at fugte tørre partier som neglebånd, albuer, knæ, hænder og fødder. inden man påfører selvbruner. Disse parter risikerer ellers at opsuge meget af cremen og blive mørkere end den omkringliggende hud. Tag en federe bodylotion på, og vent til den er trængt godt ind i huden.

Når cremen derefter skal påføres, hjælper det meget at bruge en påføringshandske. Den gør det lettere at sprede cremen ud på huden og dermed få en større chance for et resultat uden pletter og rande. Brug lidt mindre af produktet de steder, der naturligt bliver mindre solbrændte, såsom armhuler og indersiden af armene. Ryggen er altid vanskelig at få jævn. Det er afgjort lettest at bede nogen om hjælp. Har man ikke mulighed for dette, kan en påføringshandske i det mindste hjælpe med at glatte kanterne ud.

For at få et godt resultat i ansigtet er det vigtigt at man ud over peeling og fugtighed også anvender et produkt, der er beregnet til ansigtet eller kan anvendes på både krop og ansigt. Produkter der er beregnet til kroppen, er nemlig ofte lidt federe og kan medføre urenheder i ansigtet.