Opdateret  

Sodavandsmaskine: 9 modeller i test

Drikker du store mængder danskvand derhjemme? Så kan det være en god idé at begynde at lave dit eget boblevand i stedet for at slæbe tunge flasker med hjem fra butikken. Vi har testet sodavandsmaskiner fra blandt andet SodaStream, Aga og Aarke og kåret én model til testvinderen.

Test af sodavandsmaskiner - et glas med danskvand foran flasker med danskvand og en sodavandsmaskine

Sådan udførte vi testen

De tests, vi udfører, er uafhængige og består udelukkende af vores egne ærlige meninger om produkterne. Producenter, forhandlere og andre eksterne parter har ingen indflydelse på de produkter, vi vælger at anvende, eller de anmeldelser, de modtager. I testperioden er produkterne blevet brugt, som de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden, og i vores test af sodavandsmaskiner er maskinerne blevet brugt i almindelige husholdninger. Derefter er modellerne blevet evalueret af testfamilierne.

Vi har lagt vægt på følgende kriterier som grundlag for vores vurdering:

  • Funktion: Hvor nemt sættes flasken ind i sodavandsmaskinen? Hvordan foregår kulsyreprocessen?
  • Design: Er designet attraktivt nok til, at man har lyst til at have sodavandsmaskinen stående fremme? Er der plads til den på køkkenbordet under et køkkenskab?
  • Brugervenlighed: Er det let at forstå, hvordan maskinen fungerer? Hvor tydelige er knapperne? Hvor nemt er det at rengøre flaskerne?

Efter at være blevet vurderet i forhold til maskinens samlede pris fik resultaterne af de ovennævnte kriterier en samlet karakter. Derefter blev modellerne rangeret, og vi udpegede en vinder.

1. SodaStream Spirit – BEDST I TEST

God sodavandsmaskine til prisen, kan betjenes med én hånd og ser godt ud på køkkenbordet

Type: Manuel Medfølger kulsyrepatron: Ja

SodaStream Spirit

SodaStreams Spirit-model har et flot og kompakt design og fylder ikke ret meget. Den fås i flere forskellige farver, så det er nemt at finde en maskine, der passer til lige præcis dit køkken, uanset hvilken indretningsstil du har. Da den betjenes manuelt, er den meget nem at placere. Spirit-flaskens design føles lidt mere luksuriøst end mange af de andre SodaStream-modeller, og det er også muligt at tilkøbe flasker, der kan tåle at komme i opvaskemaskinen.

Automatisk fastgørelse af flasken

SodaStream Spirit er meget nem at samle. Dette gøres ved at åbne lugen bagpå og skrue kulsyrepatronen på plads. Herefter klikker du lugen på igen, og så er du klar til at lave bobler. Den medfølgende flaske er nem at sætte ind i maskinen med én hånd, da den automatisk sætter sig fast. Der er ingen indikator for mængden af kulsyre, og kulsyretilsætningen styres manuelt med forskellige antal tryk på en knap. Det anbefales at trykke tre gange i to sekunder for at opnå en normal mængde bobler og fem gange i to sekunder for at få danskvand med kraftigere brus.

Vand med små, fine bobler

I begyndelsen kan det være lidt besværligt at stå og tælle tryk og sekunder, men efterhånden finder du ud af, hvor mange tryk der skal til for at matche din egen smag. Vandet får mange, små bobler og er behageligt at drikke. Vi sætter pris på, at SodaStream Spirit er letanvendelig med sit enhåndsgreb, er nem at placere i køkkenet og har et flot design til en god pris. De fine bobleresultater gør, at vi udpeger Spirit som testvindende sodavandsmaskine.

God til prisenpænt designkompakt formatenkel at betjene med én hånd
Ingen bobleindikator

Prissammenligning

Sammenlign priser
Skiftselv.dk Logo

SodaStream Kolsyremaskin Spirit White

799 kr.

Ilskøb Hvidevarer

SodaStream Sodavandsmaskine Spirit

799 kr.

2. SodaStream Spirit One Touch

Eksklusiv elektrisk sodavandsmaskine, som forlænger patronens levetid og kan betjenes med én hånd

Type: Elektrisk Medfølger kulsyrepatron: Ja

SodaStream Spirit One Touch

Det virker måske ikke optimalt at anskaffe sig endnu en køkkenmaskine, som kræver en ledning og derfor er lidt sværere at placere. Spirit One Touch giver dog et så godt resultat, at man efter at have testet den ikke har lyst til at bytte den ud.

God størrelse og flot design

SodaStream Spirit One Touch har en praktisk størrelse og passer nemt under et køkkenskab, hvilket gør den nem at placere i køkkenet. Installationen er hurtig, designet er attraktivt, og samlet set giver modellen et kompakt indtryk. Den medfølgende flaske på en liter kan nemt klikkes ind i maskinen med én hånd, hvorefter den ønskede mængde kulsyre vælges via tre knapper, som sidder oven på maskinen. Modellen har også flasker, der er egnet til maskinopvask. Disse kan tilkøbes, hvilket er en fordel for dem, der laver meget danskvand.

Kulsyrepatronen holder længe

Fordi kulsyretilsætning sker automatisk, bruges den helt rigtige mængde kulsyre til hvert brug, hvilket gør, at patronen holder længere. At man ikke trykker en eller to gange ekstra på knappen og dermed unødigt spilder bobler, viser sig at være et godt koncept, og resultatet bliver perfekt danskvand med fine bobler. Selvom prisen ligger i den øvre prisklasse, mere end hvad tilfældet er for andre lignende modeller, vil det helt sikkert betale sig i længden, fordi man ikke skal købe og udskifte kulsyrepatronen lige så ofte. SodaStream Spirit One Touch er derfor et rigtig godt køb til storforbrugeren af danskvand.

Let og hurtigt at lave bobler med én håndgod dosering af kulsyrepatronen holder længe
Høj priskræver stikkontakt

3. AGA Aqvia Exclusive

Enkel manuel sodavandsmaskine i flot design

Prisklasse: Premium Type: Manuel Kulsyrepatron: Indgår

Aga Aqvia Exclusive

AGA Aqvia Exclusive er en stilren sodavandsmaskine i rustfrit stål. Det er let at justere mængden af kulsyre, og flasken er nem at sætte i. Det kræver dog to hænder. Den manuelle kulsyretilsætning gør, at du slipper for ledninger i køkkenet, så maskinen kan placeres, lige hvor du vil have den.

Billede fra test af sodavandsmaskine Aga-aqvia

Nem fastgørelse af flasken, men kræver to hænder

Det er nemt at placere flasken i maskinen ved at skubbe den opad og dreje den en halv omgang mod uret. Det er ikke svært at få den til at hænge fast, og flasken kan heller ikke skrues skævt i. Ifølge beskrivelsen skulle dette være muligt med én hånd, men vores testpanel oplever, at maskinen bevæger sig let. For at holde maskinen fast kræves det derfor, at den anden hånd holder ved maskinen.

Ved at holde kontrolknappen på maskinens forside nede tilføres vandet kulsyre. Det er en stor knap, som er nem at trykke på og holde nede i de 3-4 sekunder, der kræves. Derefter lyder en hvæsende lyd, når sikkerhedsventilen åbnes. Hvis du vil have mere kulsyre, skal du trykke på knappen en ekstra gang eller to.

En stilfuld maskine, som holder godt år efter år

Aqvia Exclusive er beregnet til at stå fremme. Det kan virke indlysende, men når vores testpanel midlertidigt ønsker at gemme den væk på nederste hylde i et skab, bliver det tydeligt, at det ikke helt fungerer. Spildkoppen falder af, og man risikerer at knække bundpladen, når man tager den ud og stiller den væk. Selve maskinen er heldigvis ikke særlig stor. Den passer nemt under et overskab og fremstår smal i bredden. Den rustfri ståloverflade er blevet ved med at være flot i alle de år, som testfamilien har haft den.

Hvis man skal klage over én ting, skulle det være, at det er lidt besværligt at skifte patronen. Bagcoveret skal fjernes ved at skubbe en hård metalstift ind, hvilket ærligt talt gør lidt ondt i fingeren og kræver styrke at fjerne. Patronen indsættes og fjernes i bunden gennem et hul, hvilket betyder, at maskinen skal lægges ned. Ideelt set ville vi gerne have haft en lidt mere praktisk løsning.

Pænt design (som holder)nemt at tilpasse mængden af bobler efter personlig smagledningsfri
I den dyrere prisklasseikke muligt at aflæse mængden af tilsat kulsyre

4. Aarke Carbonator PRO

Sodavandsmaskinen til dig, der elsker design og vil have glasflasker

Type: Manuel Flaske: Glasflaske (0,7 l) Kulsyrepatron medfølger: Ja

Aarke Carbonator Pro

Premiumdesign med tilsvarende prismærke

Med Carbonator PRO har Aarke satset på flotte glasflasker, som virkelig føles fine at sætte på middagsbordet.
Glasflasker indebærer, at tilsætningen af kulsyren skal ske indesluttet i noget. Men det har Aarke klaret flot med deres trendy, industrielle stil med maskiner i stål, hvor en kuppel sænkes ned over flasken.

Maskinen passer måske bedst på flotte designkøkkenborde frem for en billig bordplade med laminat. Men den er alligevel en af de få maskiner, man virkelig gerne vil have stående fremme.

Aarke Carbonator PRO er 51 cm høj. Det er lige akkurat for højt til at stå under de fleste overskabe, fordi standardhøjden mellem et køkkenbord og overskabet er 50 cm.

Fordi den er manuelt betjent, så behøver du heller ikke at tænke på stikkontakt. Den kan dog opleves lidt stor i det, for især bundpladen kræver sin plads.

Vi siger det lige ud: Aarke Carbonator PRO er virkelig dyr. Men det er der gode grunde til.
Aarke benytter bæredygtige kvalitetsmaterialer, men det bliver også en stor udgift (hvis ikke umulig) for mange forbrugere. Det koster også en del at tilkøbe flasker, især i forhold til plastikflasker.

Gribevenlig glasflaske og enhåndsbetjening

På grund af den nødvendige tykkelse kan glasflaskerne nemt blive tunge og vanskelige at håndtere – denne her vejer 0,65 kg tom og 1,35 kg med vand.

Men her er der tænkt over designet: Flasken er facetteret hele vejen rundt med tydelige aflange partier, der gør den meget gribevenlig og samtidig giver et flot retrodesign. Og som prikken over i'et er hætten af blankpoleret stål.
Det er dygtigt gjort, og mange middagsgæster kommenterer den flotte flaske.

Flasken indeholder dog kun 0,7 liter – og det rækker ikke ret langt. Så du må forvente hyppige opfyldninger, når du har gæster om bordet.

Også kulsyretilsætningen er gennemtænkt, og det er muligt at betjene maskinen med én hånd:

  1. Stil flasken i den lille skål (der også opsamler spildt vand uden at beskadige køkkenbordet)
  2. Skub kuplen ned med den ene hånd, til den klikker fast
  3. Tryk på knappen på oversiden et par gange
  4. For at få kuplen til at køre op igen, skal du bruge den lille stang på siden af maskinen – nemt og problemfrit.

Nogle gange kan der samle sig lidt vand i drypbakken, som nemt tørres af med den medfølgende klud.

Det eneste egentlige problem med Carbonator PRO er prisen. Der findes mange manuelle maskiner, som giver lige så fine bobler til nogle hundrede kroner i stedet for tusindkronesedler.
Men hvis du vil have en designmaskine, der kan klare glasflasker, så kan Aarke Carbonator Pro være værd at spare sammen til.

Flotgribevenlig glasflaskegode bobler
Meget dyrkan opleves som ret stor

5. MySoda Woody

En enkel, prisbillig sodavandsmaskine i trækomposit til dig, der vil undgå plast

Energikilde: Manuel Kulsyrepatron medfølger: Ja

MySoda Woody

MySoda Woody er en kulsyremaskine i biokomposit, som gør præcis det, den skal: Giver bobler i vand på en smidig måde. Den vinklede isætning af flasken gør det muligt at håndtere den med én hånd.

Hvis MySoda Woody havde været fremstillet af plast, ville den sandsynligvis være beskrevet som "plastikagtig" i ordets negative betydning. Men komposittens let melerede overflade blødgør indtrykket – på billederne ser den næsten ud til at være 3D-animeret. Der findes egentlig intet ud over materialet, som får maskinen til at skille sig ud på en positiv måde. Designet er enkelt, den testede model er i en let grønlig "duegrå" farvetone, men den fås også i yderligere fire farver – blandt andet rosa, hvis man vil have et bolsje i køkkenet.

###Nem håndtering til en god pris Håndteringen er også enkel, og med lidt øvelse er det muligt at betjene maskinen med én hånd. Da flasken indsættes skråt udad, kan den skrues i uden at man holder fast i maskinen med den anden. Flasken trykkes derefter indad i lodret position og kulsyren tilsættes ved hjælp af den store knap på oversiden, hvorefter flasken vinkles ud igen for at blive taget af. Det går rigtig smidigt, når man har gjort det et par gange.

Ud over et miljøbevidst produktionsmateriale, hvor kun flasken er af konventionel plast, er Woody også rigtig godt prissat i forhold til konkurrenterne. Der findes naturligvis mere luksuriøse modeller, som slår Woody designmæssigt, og modeller med flere funktioner eller eldrevne, men hvis man vil have en enkel og nem maskine til en god pris, er Woody et rigtig godt valg.

Ingen dråbeopsamler og lidt sjusket flaske

Woody mangler dråbeopsamler i bunden, så hvis man fylder for meget vand i, kan det godt løbe over og sprøjte. Den bør derfor ikke stå på noget følsomt underlag som f.eks. træ. Flasken har en god størrelse i en bred cylinderformet variant. Det eneste negative, vi har at sige om den, er, at den aftagelige bund på flasken løsner sig alt for let. Den flyver af en gang imellem, når flasken tages ud af køleskabet, sendes over bordet eller skrues af maskinen.

Installation af den medfølgende kulsyrepatron går nemt ved at skrue den i toppen af maskinen og derefter føre den ned i "kroppen". Helt enkelt! Alt i alt er Woody altså et godt og prisbilligt valg, hvis man vil have en velfungerende og enkel sodavandsmaskine.

Billigmiljøvenlignem betjening
Manglende dråbeopsamlerunødvendige løse dele på flasken

6. Aarke Carbonator 3

Manuel og letbetjent sodavandsmaskine for designentusiasten

Type: Manuel Kulsyrepatron: Medfølger ikke

Aarke Carbonator III

Aarke er et oplagt valg for dig, som går op i pænt design og har råd til at bruge en ekstra skilling på en rigtig flot maskine. Du kan vælge mellem flere forskellige farver og finish, hvilket gør, at maskinen kommer til at passe ind i og pryde de fleste køkkener. Da den er ledningsfri, er den også nem at placere.

Billede fra test af sodavandsmaskine Aarke Carbonator III

Nem at betjene, men lidt upraktisk fastgørelse af flasken

Tilsætningen af kulsyre foregår ved at trække i et håndtag og holde det nede, indtil en ventil åbnes, og der høres en hvæsende lyd. Hvis du vil have mere kulsyre, kan du trække et par gange ekstra.

Der er ingen indikator for, hvor meget kulsyre du har tilsat, men du lærer hurtigt, hvor langt du skal trække for at få den rigtige mængde. Det føles faktisk ret luksuriøst at trække i håndtaget, og det giver lidt følelsen af at have en ølhane stående derhjemme – blot til mineralvand.

Man fastgør flasken ved at skrue den fast i toppen af maskinen. Det kræver en del omdrejninger, og du skal bruge to hænder, hvilket kan føles lidt besværligt, når mange andre maskiner er hurtigere på det punkt.

Desværre er det også nemt at komme til at skrue flasken skævt i ved et uheld, hvilket man først opdager, når man er kommet halvvejs og skal til at skrue flasken af for at starte forfra. Det er ikke et stort problem, men det kan blive irriterende i længden. Det er meget nemt at udskifte patronen, hvilket foregår fra undersiden ved at lægge maskinen ned, uden at man behøver fjerne dele på maskinen.

Passer fint til designkøkkenet og pryder køkkenbordet

Mens mange sodavandsmaskiner kan føles lidt plastikagtige, er dette en robust maskine, som du ønsker og bør have stående fremme. Den er slank og synes ikke at fylde meget på køkkenbordet. Den passer nemt ind under et overskab, hvis du ønsker at placere den der, og den optager ikke nogen stikkontakter.

Aarke er et smukt køkkenapparat med et luksuriøst udtryk. Selvom maskinen er luksuriøs, føles flasken dog overraskende enkel og kan ikke skelnes fra andre producenters PET-flasker. Det er ikke et stort problem, men det er alligevel en kommentar fra en af testfamilierne. Andre mærker har eksempelvis glasflasker, hvilket måske ville have passet lidt bedre til Aarkes potentielle målgruppe af designentusiaster.

Når flasken er fyldt op til det anbefalede niveau, rummer den 800 ml. Vi ville have foretrukket mindst en liter vand pr. kulsyretilsætning for at undgå at løbe mellem bordet og køkkenet.

Hvis dette blot havde været en skønhedskonkurrence, ville Aarke have været den ukronede regent, men til den høje pris forventer vi også alle funktioner. Ser man bort fra måden, hvorpå flasken placeres, er dette en rigtig god manuel kulsyremaskine, hvor du betaler ekstra for et stilfuldt design og følelsen af at have en rigtig luksusmaskine stående på køkkenbordet.

Stilrent design og godt farveudvalglet at betjeneledningsfri
Dyrflasken kan ende med at sidde lidt skævten ret lille flaske

7. Bubliq sodavandsmaskine

Stilren og festlig kulsyremaskine til dig, der vil kunne tilsætte kulsyre til alt

Kraftkilde: Manuel Kulsyrecylinder: Medfølger ikke Tilbehør: Ekstra pakninger

bubliq Matsort Drink Carbonator

Danske Bubliq er en flot og unikt designet sodavandsmaskine, der kun optager lidt plads på køkkenbordet.

Bubliqs styrke ligger i, at du kan tilsætte kulsyre til mange slags drikkevarer. De skal bare være omtrent lige så tyndtflydende som vand (altså drikkevarer, som ikke har en høj viskositet).
Du kan for eksempel tilsætte brus til en kold hvidvin, men det går ikke med en smoothie – hvis du skulle få lyst til det.

Billede fra test af sodavandsmaskine bubliq - færdig danskvand med citron og mynte

Bubliq er en markant let og pæn maskine

Kulsyrepatronen (som ikke medfølger) monteres nemt på den øverste, aftagelige del af maskinen og føres derefter ned i "kroppen". Du behøver slet ikke at lægge den ned eller skrue et bagstykke af.

Flasken skiller sig ud fra mængden.

Flasken er smal og cylinderformet fra top til bund. Afhængig af skruelåget (der er to stk) er flasken 37 til 38 cm høj.

  • Det ene skruelåg er 4,5 cm højt og indeholder ventilen, der kobles til sodavandsmaskinen, når du skal tilsætte kulsyre.
  • Det andet skruelåg er 3,5 cm højt og bruges til opbevaring af flasken – med eller uden indhold.

Tilsætning af kulsyre sker meget nemt. Du har jo allerede skruet låget med ventilen på, så nu stiller du bare flasken på maskinens bund, trykker håndtaget ned og pssscht – færdig.

GIF fra test af sodavandsmaskine bubliq - tilsætning af kulsyre

Det er vores oplevelse, at den doserer kulsyren ret effektivt. Og du lærer hurtigt, hvor mange korte tryk der skal til, for at vandet bliver tilpas boblende for din smag. Flaskens indhold på 800 ml. er tilpas til 2-4 personer, og det er så let som ingenting at boble lidt mere i en fart.

Som nævnt tidligere er det rigtig praktisk, at ventilen sidder i det ene skruelåg, så du hurtigt og let kan fylde brus på flasken. Omvendt betyder det også, at det andet skruelåg skal have en plads i køkkenskabet.
Men du kan bare lægge låget på bunden af maskinen, så er risikoen for at miste det ikke så stor.

Flot, men også lidt upraktisk flaske

Flasken har et virkelig flot og enket design, som giver helt nye muligheder for at lave danskvand med smag.
Den store åbning gør det nemlig muligt at lægge et par citronbåde, frugtstykker, isterninger eller sågar en helt stilk friskplukket mynte i flasken, før du tilsætter kulsyren.

Billede fra test af sodavandsmaskine bubliq - 3 trin til færdig danskvand

Men flasken opleves også lidt klodset. Højden gør den lidt vanskelig at fylde under vandhanen, især hvis armaturet ikke har et højt udløb.
Flasken kan heller ikke ligge med enden udad i testpanelets køleskab
- vi kan slet ikke lukke døren.

Vi må i stedet lægge flasken på tværs med risiko for, at den ruller ud, når døren åbnes.
find lige målebåndet frem, hvis du gerne vil have lidt danskvand klar i køleskabet.

Den store åbning og flaskens højde betyder også, at du skal hælde lidt mere forsigtigt.

I det store hele er det en rigtig god kulsyremaskine, som måske kræver lidt tilvænning. Den passer måske mindre godt til dig, der gerne vil have et par ekstra flasker klar i køleskabet.

Bubliq's helt store plus er, at det er rigtig sjovt at kunne tilsætte kulsyre til alt muligt: vin, saft og færdigblandede drinks...

Flotfestligkan tilsætte kulsyre til alt
Dyrder medfølger ingen patronlang flaske (svær at placere i køleskabet)

8. SodaStream Crystal

Eksklusiv sodavandsmaskine i rustfrit stål med medfølgende flotte glasflasker

Type: Manuel Medfølger kulsyrepatron: Ja

SodaStream Crystal

Bare ved at læse modelnavnet på emballagen er det tydeligt, at SodaStream Crystal-modellen er en af de mere eksklusive varianter blandt SodaStreams sortiment. Crystal er en overdådig model i rustfrit stål, der leveres med stilfulde designflasker i glas.

Luksuriøse, stilfulde flasker

Til Crystal medfølger en glasflaske med en kapacitet på godt og vel 60 centiliter vand. Den er stilfuld og meget fin at have stående på middagsbordet, når der skal serveres direkte fra flasken. Det er nemt at rengøre flasken, og da glas bevarer sit udseende, bliver flasken ikke ridset eller misfarvet med tiden, som det kan være tilfældet med nogle plastflasker.

Ulempen ved glasflaskerne er omvendt, at de ikke er særligt holdbare, da de er lidt tungere end plastikudgaverne og naturligvis kan gå i stykker, hvis man skulle komme til at tabe dem. De kan heller ikke rumme så meget vand som SodaStreams standardflasker. Crystal er også kun kompatibel med sine egne flasker, så andre SodaStream-flasker kan ikke bruges med denne model.

Perfekte bobler, men maskinen fylder for meget

SodaStream Crystals mineralvand er virkelig perfekt med masser af små, fine bobler. Betjeningen er enkel, og maskinen kan nemt anvendes med én hånd, idet flasken placeres i en beholder, som derefter lukkes med en drejemekanisme.

Ulempen er, at hele toppen af beholderen skal løftes op for at placere flasken, hvilket betyder, at man også har brug for 12 cm ekstra fri plads oven over maskinen, når den er i brug. Det gør, at den ikke kan placeres under alle køkkenskabe og derfor også er vanskeligere at placere i køkkenet generelt. Selvom vandet er perfekt, kan denne model ikke opveje den høje pris, hvilket trækker den samlede karakter ned.

Vandet bliver perfektmeget flotte glasflaskereksklusivt design
Fylder for meget i højdenhøj priskan ikke bruges med andre SodaStream-flasker

9. SodaStream Jet

Prisbillig sodavandsmaskine, der er nem at bruge, og som laver store bobler

Type: Manuel Medfølger kulsyrepatron: Ja

SodaStream Jet (Exkl. Patron)

SodaStream Jet har et klassisk 80'er-plastdesign, og hvis du tænker tilbage på den tidligere generation af sodavandsmaskine, så er denne maskine ikke langt fra dem. På trods af sin lidt klodsede størrelse passer den nemt på køkkenbordet under et skab.

Ukompliceret maskine, men lidt besværlig montering af kulsyrepatron

Monteringen af SodaStream Jet består ikke af andet end at sætte kulsyrepatronen ind i bagdækslet. Har man store hænder, kan det være lidt besværligt at få sat patronen ordentligt på plads. Selvom selve proceduren er ukompliceret, føles det, som om der mangler plads, når kulsyrepatronen skal sættes i. Patronen er inkluderet i købet sammen med en standard, klassisk plastflaske.

Hvis man gerne vil have flere flasker eller flasker, der kan komme i opvaskemaskinen, er det muligt at tilkøbe disse.

Kræver to hænder og den rette vinkel

Hvis man køber en af de nyere SodaStream-modeller, vil man opdage, at de fleste giver mulighed for at betjene maskinen og de fleste funktioner med én hånd. Dette er næsten blevet standarden. Her adskiller SodaStream Jet sig, eftersom det kræver to hænder og en smule pillearbejde for at sætte flasken i holderen, før man kan trykke på knappen til kulsyretilsætning. Når det er gjort, bruges knappen oven på maskinen til at tilføre den ønskede mængde kulsyre. Vandet bliver godt og får ret store bobler.

Med tanke på den lave pris og de gode resultater er SodaStream Jet stadig en overkommelig maskine til danskvand til dem, der ikke har brug for smarte funktioner.

God prisenkel at anvendelaver store bobler
Flasken skal skrues fast i den rette vinkelkræver to hænder

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Hvordan fungerer sodavandsmaskine?

En sodavandsmaskine giver dig mulighed for at tilsætte kulsyre til almindeligt postevand ved at presse kulsyregas ned i flasken. I stedet for at købe danskvand i en butik kan du få lækkert boblende vand i dit eget køkken på ingen tid. Hvis du vil lave danskvand derhjemme, skal du bruge en sodavandsmaskine med en tilhørende flaske og en kulsyrepatron/-cylinder. Disse sælges næsten altid sammen som et sæt.

Hvordan anvender man en sodavandsmaskine?

De fleste sodavandsmaskine har samme grundprincip. Maskinen fyldes med en kulsyrecylinder, som i de fleste tilfælde placeres i en luge bagpå ved blot at skrue den ind i en dyse. En vandflaske sættes på forsiden, og derefter vælges den ønskede mængde kulsyre ved at trykke på en knap – enten en forudindstillet mængde eller et bestemt antal sekunder.

Hvor mange tryk skal der til?

Jo flere tryk, desto flere bobler. Det nøjagtige antal tryk er oftest angivet på maskinen, hvilket gør det lettere for dig at finde dit foretrukne niveau. Mange sodavandsmaskiner er automatiske og klarer doseringen selv.

Hvornår skal man udskifte kulsyrepatronen?

Det mærkes, når kulsyrebeholderen er ved at løbe tør. Dels skal der mange flere tryk til at få lavet bobler i vandet, og dels vil maskinen heller ikke lyde på samme måde som før. Du kan tage patronen med i de fleste supermarkeder eller på tankstationer og udskifte den med en ny for et mindre beløb i stedet for at købe en helt ny patron.

Kan man tilsætte danskvandet smag?

Alle, der i forbindelse med sodavandsmaskiner har barndomsminder om sukkersøde varianter, der skulle forestille at være sodavand, kan være helt rolige. I dag findes der flere lækre smagsvarianter, som man kan blande i sit danskvand, og med de rigtige mængder smager det faktisk som rigtig sodavand. Der er samarbejder mellem kendte sodavandsmærker, og så kan man også få kulsyreproducenternes egne smagsvarianter.

Hvordan laver man danskvand med smag?

Først tilsætter man vandet bobler som normalt. Derefter tilfører man den mængde smagstilsætning, der er angivet på flasken. Skru så proppen på, og vend forsigtigt flasken på hovedet et par gange, så det hele blandes grundigt. Hvis man ønsker en stærkere eller svagere smag, skal man prøve sig frem for at finde den rigtige styrke.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Vild med vores nye look?

Læs alle nyhederne og giv din feedback

her.