Opdateret 19. maj 2022

Solcreme til børn: 9 produkter i test

Synes du, at det er nemt at påføre solcreme på små børn? Det synes vi heller ikke. Heldigvis kan processen blive lettere, hvis du vælger en creme med en god konsistens og formel, som hurtigt absorberes af huden. Vi har testet en række produkter fra flere mærker, herunder La Roche-Posay, Vichy og Nivea.

Solcreme til børn: Børnefamiliernes favoritter finder du her

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle test selv og tester alle produkter i virkeligheden på den måde, de er beregnet til at blive anvendt af forbrugeren. I vores test af solcreme til børn har vi ladet almindelige børnefamilier bruge forskellige solcremer og sammenligne cremernes egenskaber.

De testede solcremer er anvendt i hverdagen ved normal leg udendørs i haven, i børnehaven eller i parken. Solcremerne er også blevet brugt midt om sommeren, ved bad i havet og i svømmebassin samt ved forskellige svedige aktiviteter.

Vi har derefter ladet familier bedømme solcremerne til børn ud fra følgende kriterier:

  • Brug: Hvordan er solcremen at påføre, trænger den nemt ind i huden, og er forpakningen god til dosering af solbeskyttelsen?

  • Konsistens: I hvilken grad opleves solcremen som klistret, og hvor hurtigt trænger cremen ind i huden? Efterlader solcremen let pletter på tøj og andre genstande?

  • Holdbarhed: Hvor længe bevares solbeskyttelsen, og hvordan påvirkes laget af solcreme af badning, leg og anden slitage?

Vi har valgt solcremer til børn med høj SPF og derefter testet, hvordan børnene oplever at bruge og være smurt ind i dem. Vi har altså ikke testet solcremernes faktiske solbeskyttelsesfaktor, da dette ikke er en klinisk test, men i stedet fokuserer på brug.

Vi redegør for solcremeproducenternes beskrivelse af beskyttelsens opbygning, om det er et fysisk eller kemisk filter. Endelig er solcremens oplevede funktioner og egenskaber holdt op mod produktets pris.

Sammenlign priser og find tilbud på solcremer på PriceRunner.

1. Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30 - BEDST I TEST SOLCREME TIL BØRN

Super let at bruge og trænger lynhurtigt ind i huden

Solfaktor: SPF30 Størrelse: 150 ml Holdbarhed: Ikke angivet

EVY Sunscreen Mousse SPF30 150ml

Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30 fås i en praktisk sprayflaske, som er smart konstrueret, så der ikke luft ind. Det betyder, at cremen ikke går hen og bliver harsk, men holder sig frisk til den er brugt op.

En solcreme, der er virkelig let at påføre

Sprayen er lidt vild og ukontrolleret, men moussen, der kommer ud, er fantastik let at arbejde med, trænger direkte ind i huden og klistrer faktisk slet ikke. Det er nemt at få et jævnt lag over hele barnets krop og at dosere den lidt ad gangen.

Solcremen bliver derefter liggende som et beskyttende lag på trods af slitage og badning, men uden at danne en hvid hinde.

test-solskydd-barn-evy

Ifølge producenten kan solsprayen holde i 6 timer, og det kan godt passe. Evy Sunscreen Mousse Kids er en solcreme af rigtig høj kvalitet til børn, og den fås også med solfaktor SPF50. Det er et produkt, der er en soleklar favorit - år efter år.

Meget let at arbejde meddrøjgod til prisen og klatter ikke
Noget ukontrolleret spray

Prissammenligning

Sammenlign priser
jollyroom.dk Logo

Product

137 kr.
Shopping4net DK Logo

EVY Sunscreen Mousse SPF 30 kids 150 ml

139 kr.
Bangerhead DK Logo

EVY Sunscreen Mousse Kids SPF 30 (150ml)

150 kr.

2. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray - BEDSTE LAVPRISVALG

Solcreme i smart designet sprayflaske som også fungerer godt til sart hud

Solfaktor: SPF50+ Størrelse: 200 ml Holdbarhed: 12 måneder

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray SPF50+ 200ml

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun fås i to forskellige varianter – som lotion og som spray. Vi har testet sprayflasken, som har et smart design med grove riller på siden.

Det er en smart detalje, for når man har smurt et barn ind, står man tilbage med seriøst glatte hænder. Og her gør rillerne på flasken, at man stadig kan holde fat om flasken med en enkelt hånd og altså stadig spraye solcreme på huden.

God spray, der havner, hvor man sigter

Selve sprayen har en god koncentration – solcremen havner der, hvor man sigter. Det er nemt at smøre barnet ind, men det bør gøres et stykke tid inden, man sætter barnet i en bil eller klapvogn, for det tager lidt tid, inden cremen trænger ind og ikke længere giver pletter.

Men derefter sidder cremen også godt fast under eksempelvis badning, men der skal naturligvis smøres et nyt lag på, når barnet kommer op efter at have været i vandet.

God til sart hud

Nivea oplyser, at netop fordi cremen er fri for parfume, farvestoffer og konserveringsmidler, så er den velegnet til sart hud. I testperioden har vi haft smurt et barn med middelsvær eksem ind, og her har vi ikke oplevet nogen reaktioner hos barnet.

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray er en god solcreme til prisen og takket være sit smarte design også let at bruge.

Høj solbeskyttelsesfaktorveldesignet sprayflaskekan også bruges til sart hud
Ret fedtet

3. Avène Sunspray SPF 50+ til børn

Solbeskyttelse i sprayform, hvis du ønsker en let, absorberbar beskyttelse

Solbeskyttelse: SPF50 Størrelse: 200 ml

Avène Sunscreen Spray for Children SPF50+ 200ml

Avène Sunspray SPF 50+ For Children er, som navnet antyder, en solbeskyttelse i sprayform til børn. Avène er et stærkt og pålidelig mærke, når det gælder både solbeskyttelse og hudpleje. Denne solspray er ingen undtagelse.

Smart (manuel) solspray

Denne spray er uden aerosol. Det betyder, at det er en pumpe, du trykker på for hver spray – en manuel spraypumpe, kan man vel sige.

Mundstykkerne på denne type spray plejer ofte at dosere ujævnt og gerne sprede sprayen lidt for meget – noget der fører til, at man griser unødigt på omkringliggende ting. Det er dog ikke tilfældet med Avène Sunspray, hvis dyse i stedet fordeler sprayen jævnt og fint uden unødvendigt griseri.

Hvis man vil kontrollere sprayen yderligere, kan man naturligvis også spraye i hånden først for derefter at gnide barnet (eller sig selv) ind. Husk at bruge den rigtige mængde solbeskyttelse. Netop med spray kommer man nemt til at bruge for lidt, så vær gavmild for at opnå fuld beskyttelse.

En rigtig smart funktion er, at mundstykket kan skrues op og ned. Skru det op, når det er i brug, og skru det derefter ned for at få en pletfri transport til og fra stranden.

Virkelig god solcreme til børn

Solsprayen fra Avène er ikke bare nem at dosere, den er også nem at arbejde ind i huden. Når det gælder solbeskyttelse til børn, er det vigtigt, at det går hurtigt, da det ikke er ret mange børn, der elsker at blive smurt ind. Her absorberes cremen hurtigt og efterlader en blød hud, der føles fugtet.

Dette er virkelig en fantastisk solbeskyttelse til børn – nem at spraye på, nem at smøre ind og smart emballage.

Let sprayabsorberes hurtigtsmart emballage
Ret dyr

4. La Roche-Posay Anthelios Wet Skin

Førsteklasses solcreme, som er let at smøre ind og god til sart hud

Solfaktor: SPF50+ Størrelse: 250 ml Holdbarhed: 12 måneder

La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin Gel Lotion SPF50+ 250ml

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin føles lidt som solcremernes Rolls-Royce. Den er uparfumeret, velegnet til sart hud, har en høj solbeskyttelsesfaktor og er ekstra resistent over for vand og sand.

Kan fint bruges på tør hud

Den kan smøres ind på både tør og våd hud, hvilket gør den nem at bruge regelmæssigt i løbet af en lang dag på stranden.

Konsistensen er super - lige tilpas tyk til at blive hvor den bliver trykket ud, men også tilpas tynd til nemt at kunne masseres ind i huden. Når først cremen er smurt på, sidder den godt. Den får ekstra ros af testfamilierne, for at farvetonen har et svagt strejf af perlemor, så den ikke danner en hvid hinde på huden.

En solcreme som sidder rigtig godt

Efter man har smurt sine børn (eller sig selv) ind, bør man skynde sig at vaske hænderne, så man kan få al cremen af håndfladerne - men at den sætter sig så godt fast, viser jo egentlig bare, nøjagtig hvor god La Roche-Posay Anthelios Wet Skin er.

Trods en lidt høj pris er den hver eneste øre værd.

Let at smøre ind stor tubedanner ikke en hvid hinde på huden god til sart hud
Sætter sig i håndfladernehvis man ikke vasker dem hurtigt

5. Rudolph Care Kids Sun Lotion SPF50

Dansk økologisk solbeskyttelse, der føles plejende for børnenes hud

Solbeskyttelse: SPF50 Størrelse: 200 ml

Rudolph Børne Solcreme SPF50 200ml

Rudolph Care er et dansk økologisk hudplejemærke med produktion lokalt i Danmark. Rudolph Care Kids Sun Lotion er både Svanemærket og certificeret til allergikere. Som sig hør og bør, når det gælder hudpleje til de små, er solcremen fra Rudolph Care parfumefri og har bredspektret beskyttelse og SPF50.

Absorberer godt og nemt at følge med i indsmøringen

Denne vandresistente solcreme er dejlig cremet, men alligevel let at påføre. Lige inden den absorberes af huden, ser den hvid ud på kroppen, hvilket letter påføringen, da det er nemt at se, hvor man har smurt, og hvor man ikke har.

Dette er unægtelig en fordel, når genstanden for solbeskyttelsen er et barn, der ikke vil sidde stille i mere end et par sekunder. Men det er ganske let at se, hvilke områder man måske har overset, hvis man holder lidt øje, mens man arbejder cremen ind.

Den efterlader ingen hvid hinde på huden, når cremen først er smurt på, hvilket en del andre solcremer har en tendens til at gøre.

Solbeskyttelse til børn, der efterlader huden blød

Efter påføring føles huden blød og fugtet, men ikke klæbrig. Det er skønt, for netop klæbrige arme og ben kan virkelig irritere de børn, der har et lavt toleranceniveau for den type griseri.

Emballagen er en smidig tubeflaske med kliklåg, som ikke kun er nem at bruge, men også ser flot ud på badeværelseshylden eller i strandtasken. Egentlig spiller udseendet ikke nogen stor rolle, men testpanelet synes, at det skiller sig lidt ud fra udvalget i øvrigt.

Eneste minus er prisen

Den eneste indvending er prisen. På den ene side er det et økologisk solcreme, der er produceret i Danmark. På den anden side bruger man meget solcreme i sommermånederne, og prisen pr. indsmøring bliver ret høj. Men ud over prismærket er det også en dejlig tilføjelse til SPF-samlingen.

Skøn at påføreabsorberes hurtigtvandresistent
Dyr

6. Eco Cosmetics Baby & Kids Solcreme SPF50+

Klatter meget, men meget effektiv solcreme til børn

Solfaktor: SPF50+ Størrelse: 50 ml Holdbarhed: 6 måneder fra åbning

Eco Cosmetics Baby & Kids Sun Cream SPF50+ 50ml

Eco Cosmetics Baby & Kids er et rigtig godt produkt. Solfaktoren er høj, og solcremen sidder godt på børnene og lader til at danne en godt beskyttende hinde på huden.

Økologisk indhold og fysiske filtre

Indholdet i solcremen er økologicertificeret, og solcremen består udelukkende af fysiske filtre, der lægger sig oven på huden og reflekterer solen væk.

Klatter meget, men tåler vand

Solcremen fungerer godt på stranden, da den tåler vand og ikke med det samme bliver vasket væk efter en dukkert. Ulempen er, at den også klatter rigtig meget, og man må regne med, at solcremen også ender på tøjet, telefonen, dit ur, briller og alt andet, du rører ved i en halv times tid efter at have smurt børnene ind.

Hvis ikke solcremen havde virket så effektiv, så havde konsistensen været et stort minus, men som det er nu, er nogle hvide pletter på sommertøjet det værd.

Meget god solbeskyttelsefysiske filtreøkologi-certificeret
Klatter helt vildt

7. Vichy Idéal Soleil Kids Sollotion SPF50

Meget god, let at opføre og klatter stort set ikke

Solfaktor: SPF50 Størrelse: 300 ml Holdbarhed: 12 måneder

Vichy Ideal Soleil Milk for Children SPF50 300ml

Vichy Idéal Soleil Kids Sollotion SPF50 fås i en stor flaske, hvilket er et godt match i forhold til producentens opfordring om at smøre børnene ind i rigeligt solcreme. Som udgangspunkt bør der bruges 20 ml til et barn for at være godt beskyttet mod solen.

Let at arbejde ind i huden

Solcremen har en skøn konsistens, og den er let at arbejde ind i huden uden at føles for tynd og vandig. Når den er gnedet ind i huden og får lov til at tørre, så går der under et minut, og så sidder den ellers som en stabil, beskyttende hinde på huden og klatter stort set ikke.

Husk at vaske hænder

Solcremen har dog den lille ulempe, at du skal være hurtig til at vaske dine hænder bagefter, hvis du ikke vil risikere at smøre din telefon og andet, du straks tager fat i, ind i solcreme bagefter.

Vichy Idéal Soleil Kids Sollotion SPF50 er uden parfume og indeholder ikke parabener. Og så føles det som en rigtig god solcreme til prisen.

Stor tube meget let at påføreklatter ikkehøj solfaktor
Sætter sig godt fast i håndfladerne så som forælder bør man vaske hænderne hurtigt

8. Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF 50

Solspray med låsbart mundstykke

Solfaktor: SPF50 Størrelse: 200 ml Holdbarhed: 12 måneder

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF50+ 200ml

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced kommer i en stor sprayflaske og har et mundstykke, som minder om en blomsterforstøver. Det er dog på ingen måde et præcisionsredskab, så det er bedst at beskytte gulv og møbler, hvor solcremen skal bruges - eller simpelthen gøre det udenfor, hvis vejret tillader det. Mundstykket fordeler sprayen i over halvdelen af rummet, men lykkes samtidig (og heldigvis) også med at ramme kroppen.

Velfungerende solspray

For at være sikker på, at man bruger den rette mængde, anbefales det generelt, at man smører sig ind to gange med tørretid indlagt. På den måde ender en solspray som den her, der i første omgang virker som en tidsbesparende måde at tage solcreme på, med at tage længere tid end man formentlig lige havde regnet med. Når sprayen er smurt ind, absorberes den dog hurtigt. Den efterlader imidlertid en del hvide rester på mørkt tøj, og lidt gullige pletter på hvidt tøj.

Vi savner en mere praktisk flaske

Det er et plus, at håndtaget på sprayen har en låsemekanisme. Hvis man vipper den lille, sorte del ud, slipper man for at få strandtasken fyldt med solspray, hvis håndtaget skulle blive trykket ind på turen. Det er smart. Det her er en velfungerende solspray, men den savner en mere præcis sprayfunktion. Solcremen løser dog sin opgave fint, når man først har fået den på huden.

Stor mængde indholdlåsbart mundstykke
Unøjagtig doseringkræver to påføringer for optimal beskyttelse

9. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion

Solcreme der let kommer ud af flasken og som tåler vand

Solfaktor: SPF50+ Størrelse: 200 ml Holdbarhed: 12 måneder

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Lotion SPF50+ 200ml

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion har et effektivt UV-solfilter og er ifølge Niveau dermatologisk testet til at blive brugt på selv sart hud. I testperioden har vi blandt andet anvendt solcremen på et barn med hudproblemer, og her har vi ikke oplevet nogen negative reaktioner på cremen.

Fri fra parfume og farvestoffer

Den indeholder hverken parfume, konserveringsmidler eller farvestoffer. Sun Lotion-cremen beskrives af producentens som ekstra vandafvisende, og vores oplevelse er også, at den faktisk kan holde til en del badning. Men det er stadig vigtigt at få smurt børnene ind flere gange i løbet af dagen for at sikre, at solcremens beskyttende lag er intakt.

Lang tørretid på huden

Det går dog hurtigt hen og bliver ret klistret med den her solcreme. For indtil cremen er trukket ind i huden, kan den efterlade hvide, fedtede pletter på alt, som barnet rører ved.

Selvom tørretiden er et lille minus, så føles Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion effektiv og godt tilpasset til børns leg og badning.

Høj solfaktorgod til prisentåler vand
Klatterkan efterlade hvide pletter

Mere om solcreme til børn

Børn har sart hud og har brug for ekstra beskyttelse mod solens stråler. Solen er i sig selv ikke skadelig, og børn behøver en vis mængde solskin på huden for at kroppen kan danne det vigtige D-vitamin. Men for meget sol kan medføre forbrændinger, og forbrændinger som barn øger risikoen for at udvikle hudkræft som voksen.

Derfor er det vigtigt som forælder at huske effektiv solbeskyttelse. Det bedste for børn er solbeskyttende tøj, der dækker så meget af kroppen som muligt, og der må man ikke glemme en solhat eller anden beskyttelse til hovedet.

Børns hud er så tynd, at små børn på under et år slet ikke bør opholde sig i direkte sollys, og frem for alt skal timerne midt på dagen, hvor solen er kraftigst, tilbringes i skygge eller indendørs. For de dele af kroppen, der ikke kan beklædes, er solcremen et nødvendigt supplement.

For børn over et år anbefales en solcreme med en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på mindst 30. Mange solcremer har en solbeskyttelsesfaktor på 50 eller 50+. SPF står for Sun Protection Factor og er en indikation af, hvor meget længere man kan opholde sig i solen med solcremen på, end man havde kunnet uden.

Solcremer inddeles i fire kategorier ud fra deres solbeskyttelsesfaktor, hvor 6-10 er lav, 15-25 er medium, 30-50 er høj, og solbeskyttelsesfaktor 50+ er meget høj beskyttelse.

En almindelig fejl, som mange begår, er at anvende alt for lidt solcreme. En flaske i normal størrelse skal ikke holde en hel sommer. Hver gang et barn i indskolingsalderen smøres ind, skal der bruges cirka 20 ml til et tilstrækkeligt dækkende lag solcreme over hele kroppen. En teenager skal have lidt mere creme, et børnehavebarn lidt mindre.

Efter bad eller efter nogle timers leg i solen, skal der påføres mere creme. Det er vigtigt at smøre ind overalt og ikke glemme for eksempel nakke, ører, læber, hænder og fødder.