Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Vaffeljern: 10 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 12.03.2018

Vi har testet vaffeljern og udpeger Wilfa WAS-623 til bedste enkeltjern. Dette vaffeljern har gode funktioner og giver store, sprøde vafler med helt perfekt tyggemodstand. Jernet har en tydelig lydindikator, når vaflen er færdigbagt, hvilket gør tilberedningen lettere.

Bedste dobbeltjern bliver Åviken Elegance 910, et elegant vaffeljern der bager sprøde, gyldne vafler og er nemt at rengøre bagefter. Åviken beviser med Elegance 910 igen, at de hører hjemme blandt de allerbedste producenter af vaffeljern.

Sådan udførte vi testen

Vi har testet alle jernene med en færdig vaffelblanding fra samme producent for på den måde at udelukke, at sammensætningen af vaffeldejen kan påvirke kvaliteten af de færdigbagte vafler. Alle vaffeljernene er testet mindst tre gange af fem forskellige testpersoner og med forskellige varmeindstillinger.

I bedømmelsen har vi fokuseret på følgende aspekter:

 • Vaflen
  Vi bedømmer farve – som bør være gyldenbrun, hverken brændt eller bleg – om vaflerne er luftige og ikke bliver for tørre samt vaflens form.

 • Tid
  Både opvarmningstid samt bagetiden fra dejen hældes i vaffeljernet til vaflen er færdigbagt.

 • Funktioner
  Vi har blandt andet undersøgt, om varmen kan reguleres, og hvordan vaffeljernet indikerer, at vaflen er færdig.

 • Varme
  Vi har set på, at håndtaget ikke bliver for varmt at røre ved og at man kan regulere varmen på jernet uden at brænde sig.

 • Rengøring
  Det går ikke at rengøre vaffeljern under rindende vand, så vi har set på, hvor rent du kan få vaffeljernet ved at tørre det af, og om vaffeljernets design forhindrer dejen i at løbe over.

De fleste vaffeljern i vores test fremstiller en klart godkendt vaffel, men nogle af jernene skiller sig ud fra mængden og giver lidt ekstra sprødhed.

Bedste Enkeltjern

Wilfa - WAS-623

Vaffeljern med gode funktioner, som giver store, sprøde vafler med perfekt tyggemodstand

Model: Enkeltjern Watt: 1400 Vægt: 3,1 kg Bredde (Størrelse): 32 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 11 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 21,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Hvis man tager vaffelbagning seriøst, så er Wilfas enkeltjern WAS-623 uden tvivl det bedste valg. Vaflerne bliver store og dejligt sprøde, og jernet er både smart konstrueret og nemt at bruge. De valgte materialer er af høj kvalitet i alle detaljer, og det er vores opfattelse, at vaffeljernet ser dyrere ud, end det egentlig er.

Jernet har små gummierede fødder, så det ikke glider. Lysindikatorerne har tydeligt grønt og rødt lys, og som det eneste jern har det desuden en lydindikator – når vaflen er færdig, bipper WAS-623 højt og tydeligt. Ingen fare for at vaflen brænder på. Nøjagtig som dobbeltjernet fra samme mærke så er Wilfas WAS-623 konstrueret til at kunne opbevares på højkant og føles også meget stabil i den stilling.

Varmen kan nemt justeres i seks forskellige styrker, og desuden kan Wilfa WAS-623 som det eneste enkeltjern lukkes helt uden at trække ledningen ud af stikkontakten. Håndtaget er let at få fat i og bliver ikke varmt, og vaffeljernet forbliver stabilt med låget klappet op.

Wilfa WAS-623 har testens største vaffel, og ifølge vores testere også den smukkeste. Vaflen kan deles i seks store hjerter, og jernets form er smart konstrueret med en svag hældning indad, som minimerer risikoen for, at dejen løber ud over kanterne.

Både bagetid og opvarmningstid er normale. For at få en perfekt sprød vaffel anbefaler vi dog at lade jernet varme op lidt længere, og at man har varmen indstillet på højeste trin. Under de forudsætninger får man en gylden vaffel, der er jævnt bagt, men med ekstra sprøde kanter. Bedst i test ifølge en enig testgruppe.

Store vaflerder bliver både smukke og sprødegode funktionertydelig lydindikation når vaflen er bagt færdig
Kræver lidt længere opvarmningstidinden vaflerne bliver perfekte
Bedste Dobbeltjern

Åviken 910 Elegance

Model: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 3,4 kg Bredde (Størrelse): 34 cm Højde (Størrelse): 27 cm Dybde (Størrelse): 8 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffeldiameter: Cirka 17 cm Rengøring: Gør vaffeljernet rent med en let fugtig klud og

Åviken er kendt for at bage sprøde vafler, men vaffeljernenes design har ofte virket lidt forældede. Med modellen Elegance 910 tier Åviken effektivt al kritik ihjel, da jernet er netop så stilrent elegant, som navnet antyder, med en matsort overflade og lige linjer. Håndtaget i plastic er udformet, så det forbliver køligt og samtidig er gribevenligt. Det fungerer godt, håndtaget bliver varmt, men på intet tidspunkt så varmt, at man risikerer at brænde fingrene.

Elegance 910 har normal størrelse for at være et dobbeltjern, og selv vaflernes diameter på cirka 17 cm virker helt rimelig. Jernet er ret lavt, hvilket gør det lettere at opbevare, og det giver et ekstra plus, at det kan opbevares på højkant. Vi er dog forbløffede over kvaliteten af oversætningerne i brugsanvisningen. Det eneste man får ud af den, er et godt grin, hvis man vælger at se den tilfældige ordstilling som humor.

Selve bagefladen i Åviken Elegance 910 er dyb, og risikoen for at dejen løber over bliver således mindre. Allerede ved den anden bagning ved vi, at knap en deciliter vaffeldej pr. vaffel fylder formen perfekt ud. Der er kun nogle få sprækker, hvor snavs kan sætte sig fast, og sammen med materialevalget gør det vaffeljernet nemt at rengøre, selvom det kun må tørres af med en blød børste, fugtig klud eller køkkenrulle.

Elegance 910 har en indikator for, hvornår jernet er opvarmet, og varmen kan reguleres i flere forskellige trin. Man finder hurtigt frem til det, der passer ens egen smag. Vaflerne bliver bagt jævnt og lige så gyldne og sprøde, som man vil have dem. Dette er et rigtig godt – og flot – vaffeljern. Åviken beviser med Elegance 910 igen, at de hører hjemme blandt de allerbedste producenter af vaffeljern.

Bager sprødegyldne vaflernemt at rengøreflot design
Nærmest ulæselig brugsanvisning på dansk

Åviken 906

Dobbelt vaffeljern, der på kort tid giver velbagte, gyldne vafler

Model: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 2,6 kg Bredde (Størrelse): 32 cm Højde (Størrelse): 26 cm Dybde (Størrelse): 10 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Åvikens dobbelte vaffeljern, model 906, er et typisk eksempel på, at man ikke skal skue hunden på hårene. Designet har et markant 90'er-look, men alle de ønskede funktioner er der, og vaflen bliver rigtig lækker og sprød. Jernet har en letbetjent drejeknap til at justere varmen i seks trin og slukke helt.

Det er en grøn og en rød lysindikator, der kan vise både hvornår jernet er varmt nok til at tage i brug, og om vaflen er færdig. Opvarmningstiden er af normal længde, og bagetiden er hurtig. Vaffeljernet er stabilt med låget klappet op og kan praktisk opbevares på højkant.

Åviken 906 har et håndtag, der er let at få fat i. Efter jernet har været i brug et stykke tid, kan håndtaget blive lidt glat på grund af al dampen, der strømmer ud. Det gør også, at håndtaget kan blive varmt. Jernet har dybe vaffelformer med lav risiko for, at dejen løber over. Designet er dog gennemtænkt med få kroge, som dejen kan sidde fast i.

Som det eneste dobbeltjern har Åviken vafler, der sidder sammen, når de er bagt. De er ganske vist lette at skille ad, men det er ekstra arbejde. Vaflerne bliver bagt meget jævnt, og ved de højere varmegrader bliver vaflen sprød og få en fin, gyldenbrun farve. Det dybe mønster gør, at vaflerne bliver gennembagte. De flotte vafler sammen med den fordelagtige pris gør, at Åviken 906 bliver bedst i test for dobbeltjern.

Velbagte flotte vaflerhurtig bagning let at bruge
Ikke noget for den modebevidsterisiko for varmt håndtag efter lang tids brug

Cloer 1329

Nem at bruge med justerbar varme og tilbereder perfekt sprøde vafler

Model: Dobbeltjern Watt: 1200 Vægt: 2,5 kg Bredde: 34 cm Højde: 8 cm Dybde: 25 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og en fugtig klud

Cloer 1329 er et rigtig gedigent, dobbelt vaffeljern med al den stabilitet og kvalitet, som man forventer af en tysk vaffeljernsproducent. Jernet er lavt og vejer heller ikke så meget. Det er nemt at opbevare, da det kan stilles på højkant, og man kan vikle ledningen omkring vaffeljernets fod. Cloer 1329 er også enkel at blive fortrolig med. Inden første bagning bør det varmes op og tørres af, men til forskel fra en del andre jern lugter det hverken af plastic eller ser snavset ud. Når elledningen er tilsluttet, tændes en lampe, og når den slukker, er jernet varmt nok til at dejen kan hældes i. Samme lampe tænder igen og slukker derefter, når vaflen er bagt færdig.

Varmen kan indstilles på en skala med fem trin. Vi har bagt på trin 4 og synes, at resultatet når lampen slukker, er lige som ønsket. Begge vafler bliver jævnt bagt, smukt gyldenbrune, og kanterne er tilpas sprøde uden at blive tørre. Opvarmningstid såvel som bagetid virker helt normale. Jernet bliver varmt, men håndtagene holder en rimelig temperatur, og låget kan åbnes uden grydelap. Vaflerne har fem hjerter og er pyntet med et dekorativt vaffelmønster. Rengøringen sker som normalt med køkkenrulle og en fugtig klud, men det går hurtigt at friske jernet op efter brug. Enkelt, stabilt og et rigtig godt vaffelresultat - Cloer 1329 ved lige, hvordan en vaffel ska bages.

Nem at brugegiver rigtig dejlige sprøde vaflergod lydindikator for færdig vaffel
Bliver varm på ydersiden

Wilfa - WAD-619

Eksklusivt og funktionelt gennemtænkt dobbeltjern, der bager gode vafler

Model: Dobbeltjern Watt: 1700 Vægt: 3,6 kg Bredde (Størrelse): 38 cm Højde (Størrelse): 24 cm Dybde (Størrelse): 9 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Som testens mest gennemtænkte dobbeltjern, med høj effekt, men også en høj pris, så skiller Wilfas model WAD-619 sig ud som det naturlige valg, hvis budgettet ikke er nogen begrænsning. Wilfa fremstiller hurtigt både velsmagende og smukke vafler med netop de sprøde kanter, som en god vaffel skal have. Jernet er udformet til opbevaring på højkant og har den bedst konstruerede ophængning til ledningen.

Indikatorerne er en grøn og en rød lampe, der viser om jernet er varmt nok, og om vaflen er færdig. Varmen kan reguleres i seks trin, og jernet kan skrues ned til slukket tilstand. Selve drejeknappen er lidt svær at få fat i med glatte fingre, mens håndtaget er kraftigt og også holder sig køligt efter længere tids brug. Wilfa WAD-619 er det mest stabile i testen med låget klappet op.

Vaffelformene i Wilfas dobbeltjern er dybe, og der følger en særlig øseske med jernet, der afmåler den perfekte mængde dej – et meget smart tilbehør, der yderligere mindsker risikoen for unødigt spild. Vaflerne er store og består af seks hjerter. Bagetiden er af normal længde, og hvis man bruger vaffeljernet på en af de højeste indstillinger, får man en vaffel, der er lidt blødere i midten, men som er helt gennembagt og med sprøde, gyldne kanter.

Wilfa WAD-619 giver en følelse af god kvalitet med gedigen konstruktion. Designet er stilrent og industrielt i ordets positive forstand. Vi opfatter Wilfas dobbelte vaffeljern som et jern, der kommer til at holde og forblive pænt under mange års vaffelbagning.

Gennemtænkt designnemt at opbevareflotte og sprøde vafler
Drejeknappen til varmeindstilling svær at få fat om lidt dyrt
Bedste belgiske vaffel

Steba WE 20 Belgisk vaffel

Innovativt vaffeljern med indbygget tragt, laver meget gode belgiske vafler

Model: Enkeltjern Watt: 700 Vægt: 1,9 kg Bredde (Størrelse): 21 cm Højde (Størrelse): 12 cm Dybde (Størrelse): 27 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og fugtig klud

Ved første øjekast virker designet på Steba WE 20 måske ikke bemærkelsesværdigt, men her har nogen faktisk tænkt sig om. På oversiden af dette jern til belgiske vafler er der en åbning, hvor en medfølgende tragt drejes på plads. Tragten opbevares på jernes underside, når den ikke er i brug. Der medfølger også en doseringsske til at hælde dejen ned i tragten.

Doseringsangivelserne virker dog lidt nærige, og der skulle bruges en smile ekstra for at lave en hel vaffel. Og på trods af dette tilsyneladende meget smarte doseringssystem, bliver der alligevel en del spild. Indersiden af Steba WE 20 er konveks - lidt anderledes, men tilberedningen er effektiv. Eftersom håndtaget har en pal, der skal løsnes, inden vaffeljernet kan åbnes, er der ingen fare for, at man kommer til at åbne, inden vaflerne er bagt færdig.

Opbevaringen er enkel. Jernet kan stilles på højkant, og man kan vinde ledningen op på undersiden. Farveindikationerne for at jernet er varmet op og for færdig vaffel fungerer fint. Under bagningen er jernet varmt, men håndtaget er køligt nok, til at man kan åbne og lukke Steba WE 20 uden at brænde fingrene. Man kan ikke regulere varmen på vaffeljernet, men det er heller ikke noget man savner at kunne.

Steba WE 20 er perfekt indstillet til at gøre sit arbejde. Vaflerne bliver rigtig gode, høje og perfekt gyldenbrune. Overfladen er sprød, og indersiden lidt blød. Undersiden bliver meget flot, mens oversiden rent æstetisk ikke er nær så tilfredsstillende. Men vender man vaflen inden servering, er der ingen tvivl om, at man får næsten perfekt sprøde belgiske vafler med Steba WE 20.

Meget veltilberedte vafler, let at anvende, smarte løsningerMeget veltilberedte vaflerlet at anvendesmarte løsninger
Det tager tid at finde ud af den helt rigtige mængde dejhøj pris

Cloer 1445 Belgisk vaffel

Letanvendt vaffeljern, der laver store, jævnt tilberedte og sprøde belgiske vafler

Model: Enkeltjern, belgisk vaffel Watt: 930 Vægt: 2,3 kg Bredde (Størrelse): 23 cm Højde (Størrelse): 10 cm Dybde (Størrelse): 23,5 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og fugtig klud

Cloer 1445 er et vaffeljern til belgiske vafler. To vafler bages samtidig ved siden af hinanden, hver cirka 9 x 15 cm store. Allerede ved første bagning kan man konstatere, at den tyske producent, Cloer, har forstået betydningen af god varmefordeling. Vaflerne bliver helt jævnt gyldenbrune over hele overfladen, både op over- og undersiden. En bedrift som ikke engang alle almindelige vaffeljern kan prale af, og så skal dette jern endda håndtere en endnu større mængde dej.

Jernet har en trinvis varmeindstilling med en skala fra 1 (lav varme) til 5 (høj varme). Låget er nemt at åbne, og vaffeljernet føles også stabilt med låget åbent. Der er ingen tænd/sluk-knap og heller ingen mulighed for at rulle ledningen op. Jernet kan stå stabilt på højkant, så det er lettere at opbevare, når det ikke er i brug.

Når Cloer 1445 leveres, giver den straks et godt indtryk. Det er ingen tilbageværende lugt fra fremstilling, og jernet virker rent. Vaffeljernet føles solidt ved håndtering. Knappen til varmen er stor, og håndtaget nemt at holde fast i. Dog kommer der meget damp ud netop der, så under bagning anbefaler vi at bruge grillhandsker. Lysindikatoren for at jernet er varmt og vaflen færdig fungerer pålideligt.

Bagefladen er dyb, og dejen bliver, hvor den skal. Der skal dog bruges ret meget dej, for vaflerne er godt en cm høje, når de er færdige, og virkelig luftige. Smagen afhænger selvfølgelig meget af opskriften på vaffeldejen, men med færdig vaffelblanding får man med Cloer 1445 fint sprøde og gyldengule belgiske vafler - lige det man ønskede.

Meget god varmefordelingfint bagte vaflernemt at bruge
Både tænd/sluk-knap og ledningstromle manglerhåndtaget bliver varmt af damp under bagning

Cloer 1629

Ukompliceret vaffeljern, der ikke fylder så meget og laver gode, gyldne hjertevafler

Model: Enkeltjern Watt: 930 Vægt: 1,3 kg Bredde (Størrelse): 19 cm Højde (Størrelse): 10 cm Dybde (Størrelse): 23 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Cloer 1629 er et vaffeljern i rustfrit stål, der laver klassiske vafler. En færdigbagt vaffel består af fem tilpas store hjerter. Selve jernet er en enkel model, men konstruktionen føles solid, og instruktionsbogen er let at forstå. Vaffeljernet står også stabilt på højkant. Det er ret lille og nemt at finde plads til i køkkenskabet. Ledningen kan vikles omkring jernet, når det skal opbevares.

Varmen i Cloer 1629 kan justeres på en skala med seks trin. Knappen sidder oppe på låget og er nem at justere, også med fedtede fingre. Den røde lampe foran på vaffeljernet begynder at lyse, når ledningen sættes i, og slukker når jernet er tilstrækkelig varmt til at begynde at bage. Når dejen er hældt i, tændes lampen igen og slukkes dernæst, når vaflen er bagt færdig. Det tager en eller to vafler, inden det sidder, men derefter får man fint gyldenbrune og jævnt tilberedte vafler.

Håndtaget til at åbne jernet rager langt nok ud fra vaffeljernet, til at Cloer 1629 kan håndteres, uden at det bliver for varmt for fingrene. Der er ingen fare for, at det vælter med låget oppe, Cloer 1629 virker meget velbalanceret. Jernet må ikke vaskes op under rindende vand, men skal tørres rent med køkkenrulle. Ydersiden og kanterne kan man tørre af med en fugtig klud.

Der er ingen funktioner, som skiller sig ud, og designet er heller ikke noget særligt. Men vaffeljernet gør sit arbejde uden brok, og vaflerne bliver gode. Cloer 1629 opleves derfor som et letanvendt og prisgunstigt vaffeljern.

Letanvendtprisgunstigtlille størrelse
Mangler tænd/sluk-knap

OBH Nordica Elite Single 6953

Moderne og trendy udformet enkeltjern, der bager vaflerne effektivt

Model: Enkeltjern Watt: 1000 Vægt: 2,3 kg Bredde (Størrelse): 25 cm Højde (Størrelse): 19,5 cm Dybde (Størrelse): 10 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

OBH Nordica Elite Single er jernet, hvor form er lidt vigtigere end funktion, hvilket man tydeligst mærker på den lille lampe, der viser om jernet er varmt, og om vaflen er færdig, og at det som det eneste enkeltjern ikke kan opbevares på højkant. Håndtaget er let at få fat i, og låget kan løftes med en finger. Varmen kan reguleres i fem trin, men jernet kan kun slukkes ved at trække ledningen ud.

Nøjagtig som OBH Nordicas dobbeltjern så har Elite Single lidt lave kanter, hvilket medfører, at dejen lettere løber ud, og så er det nødvendigt med ekstra rengøring efter brug. Elite Single holder sig også køligere oven på låget end de øvrige vaffeljern. Jernet er stabilt, når man klapper låget op, og lysindikatorerne viser grønt, når vaflen rent faktisk er færdigbagt.

Vaflerne er omtrent lige så store i OBH Nordicas Elite Single, som de er i Elite Double. De kan deles i fire mindre hjerter. Både opvarmningstiden og bagetiden er normale. Vaflerne bliver jævnt bagt med en god balance mellem sprøde kanter og en blødere, men alligevel gennembagt midte.

Hvis man vælger mellem OBH Nordicas enkelt- og dobbeltjern, så laver enkeltjernet bedre vafler. De holder sig sprøde i lang tid uden at føles tørre. At Elite Single har lidt dårligere opbevaringsmuligheder bliver sekundært, når de serverede vafler bliver rigtig lækre.

Lækresprøde vaflerjævn bagningflot formgivning
Kræver mere rengøringda dejen let løber over

OBH Nordica Elite Double 6955

Dobbeltjern udformet til det moderne køkken, bager jævne og mættende vafler

Model: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 3,9 kg Bredde (Størrelse): 34 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 9 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Den stilbevidste kan med stolthed have en OBH Nordica Elite Double stående fremme i køkkenet, uanset om det er den røde Chilli eller den rustfri Stainless Steel. Men det minimalistiske design er ikke bare flot. Som det eneste dobbeltjern i testen kan man lægge hånden oven på Elite Double uden at brænde sig.

OBH Nordicas vaffeljern ar en lille lysindikator, der skifter mellem grønt og rødt lys. Den løser sin opgave, men den er måske lige det mindste. Jernet kan opbevares på højkant, men er ikke særlig stabilt. Varmereguleringen sidder under håndtaget og kan indstilles på 5 forskellige niveauer. Håndtaget på Elite Double er virkelig godt og holder sig køligt. Der er ingen risiko for at vippe, når låget klappes op.

Indvendigt er OBH Nordica Elite Double ret flad i selve vaffelformene, og dejen løber let ud over kanterne, hvis man kommer til at hælde for meget i. Dette gør jernet til et af de mere tidskrævende at rengøre. Vaflerne er af normal størrelse og kan deles i fire mindre hjerter. Jernet har normal bagetid og opvarmningstid.

Det damper meget fra OBH Nordica, og vi synes, at vi kan mærke det på vaflerne. Ved de høje varmegrader er de til den tørre side, selvom de bliver taget ud, når jernet selv indikerer, at de er færdige. Vaflerne føles mere mættende og lidt mere kompakte.

Hvis man skruer ned for varmen, får man delvis bugt med dette. Det er en fordel, at disse vafler holder formen længe, inden de bliver bløde og svampede, så det er ikke nær så vigtigt at servere dem straks efter de er bagt. Vaflerne bliver bagt meget jævnt og får en god sprødhed og farve.

Jævn bagningvaflen holder formen længeflot design med køligt låg
Lidt tørre vaflerrisiko for at dejen løber udhvilket kræver ekstra rengøring

Tefal WM311D11

Dobbeltjern med tydelige lysindikatorer, god pris og gribevenlige drejeknapper

Model: Dobbeltjern Watt: 1200 Vægt: 2,8 kg Bredde (Størrelse): 35 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 10 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Tefal Ultra Compact Waffle Maker Double er testens billigste dobbelte vaffeljern, med lav vægt, men også med den laveste effekt. Jernet har et både smart og flot design, men desværre et noget ujævnt resultat, når det kommer til vaflerne.

Tefals vaffeljern er udstyret med to tydelige lysindikatorer, der lyser grønt og rødt for at signalere, om jernet er varmet op, og om vaflen er færdig. Der er ingen tænd/sluk-knap, men jernet slukkes ved at man trækker ledningen ud. Varmen kan nemt justeres i 5 niveauer. Håndtaget forbliver køligt, selv ved længere tids brug, og hele vaffeljernet har et praktisk, men samtidig stabilt design, og det kan også opbevares på højkant.

Indvendigt har Tefal Compact Waffle Maker Double en lidt flad form, men der er en god kant, som forhindrer dejen i at løbe ud. Vaflerne er af normal størrelse, tydeligt afgrænsede fra hinanden og lette at få ud af formen. Tefals vafler kan deles i fem mindre hjerter og har en flot form. Jernets opvarmningstid er normal, mens bagetiden er i den lange ende. Når lampen lyser grønt, indikerer jernet, at varmeelementerne er tændt, men man skal selv holde øje med, hvornår vaflen er færdig.

På dette punkt adskiller jernet sig fra andre producenter. Bagningen er lidt ujævn med en fin farve ved kanterne, men ubagt i midten. Der er risiko for, at kanterne bliver brændt, hvis man venter på at vaflen får farve på midten. Vi mener, at varmeelementerne burde kunne spredes bedre ud, da det er svært at få en vaffel, der er sprød og gyldenbrun over det hele.

God pristydelige lysindikatorer og gode knapper
Ujævn bagninglang bagetid

Alt om vaffeljern

Vi har testet et udvalg af markedets populæreste vaffeljern. Nogle er dobbeltjern, hvor man kan bage to vafler ad gangen, og de resterende er enkeltjern. Vi har set på flere forskellige aspekter ved hvert vaffeljern. Da det er et produkt, der de fleste steder er stillet væk størstedelen af året, er det vigtigt med praktisk opbevaring, og vi synes også, at et vaffeljern skal stå stabilt og ikke have tendens til at vælte, når låget åbnes.

Vaffeljernet bør have brugervenlige funktioner og knapper, tydelige lysindikatorer og være let at rengøre. De fleste vaffeljern bliver meget varme efter længere tids brug, og en del damper meget, derfor er vigtigt, at jernet er placeret utilgængeligt for børn. Det er også derfor, vaffeljernene har en relativt kort ledning. Med tanke på varmedannelsen har vi set ekstra meget på, hvordan jernet håndteres. At håndtaget ikke bliver for varmt at røre ved, og at man kan justere varmen uden at brænde sig.

Der er ingen jern, der må rengøres under rindende vand, hvilket vanskeliggør rengøringen, og det er principielt umuligt at få et godt brugt jern helt rent. Hvis man kan tørre det meste af med køkkenrulle, anser vi det som godkendt, da lidt smårester af bagt dej må anses for at være uskadeligt, da et vaffeljern kun anvendes til ét formål.

Vigtigst af alt er naturligvis slutproduktet – selve vaflen. En god vaffel skal være jævnt bagt, have en sprød konsistens og se appetitlig ud. Både opvarmningstid og bagetid skal være af rimelig varighed, og i vores test er der ingen jern, der skiller sig ud til hverken den hurtige eller langsomme side. Kvaliteten på vaflerne varierer dog en del.

Varmeelementernes placering påvirker, hvor jævnt vaflen bliver bagt, og her synes vi, at det er ønskeligt, at midten af vaflen er gennembagt, når kanterne bliver sprøde. Hvis varmen kan reguleres, kan man selv påvirke, hvor hårdt bagt vaflen skal være, om man kan også se bort fra jernets indikation af, at vaflen er færdig, hvis man gerne vil have den bagt hårdere.

Så hvilket vaffeljern er bedst? Er et dyrt bedre end et billigt? For at afgøre det, har vi sammenlignet flere forskellige aspekter ved hvert vaffeljern og afvejet deres fordele og ulemper for at nå frem til en endelig karakter. De fleste vaffeljern i vores test fremstiller en klart godkendt vaffel, men nogle af jernene skiller sig ud fra mængden og giver lidt ekstra sprødhed.

Forskellige typer af vaffeljern

Der findes flere forskellige slags vaffeljern. Dem af støbejern, som man kan grille vafler i over åben ild eller i et brændekomfur, skiller sig naturligvis mest ud. Men de fleste vaffeljern er elektriske. Nogle er med og andre uden nonstick og teflon. Der findes vendbare vaffeljern, vaffeljern med aftagelige plader, keramiske jern og andre af aluminium

Forskellige typer af vafler

Der findes også vaffeljern til forskellige typer af vafler. Der findes den klassiske, gammeldags vaffel, der bages i et mønster af hjerter, den amerikanske vaffel og den belgiske vaffel – som er den firkantede, lidt tykkere type af vaffel. Med et godt vaffeljern skal man på egen hånd kunne lave en vaffel, der ser ud til at være bagt af en professionel – den slags vaffel man kan få til morgenmad på et hotel eller restaurant.

Et vaffeljerns funktioner

Det varierer, hvilke funktioner et vaffeljern har. Det drejer sig både om antal watt, og om der er en sluk-knap. Nogle vaffeljern kan vendes, og andre har løse plader, der kan skiftes ud. Vi synes også, at et vaffeljern skal stå stabilt og ikke have tendens til at vælte, når man åbner låget, samt være nemt at opbevares.

Vaffeljernet skal have brugervenlige knapper med justerbar temperatur og tydelige lys- og/eller lydindikatorer. Et vaffeljerns primære funktioner er jo netop at bage vafler, men vi ved, at det også sker, at de er på dobbeltarbejde med at varme sandwiches.

Vaffeldagen 2017

Hvert år den 25. marts er det vaffeldag, og i år 2017 faldt den på en lørdag. Vaffeldagen har sin oprindelse i Mariæ bebudelsesdag, dagen hvor jomfru Maria ifølge kristendommen fik besked om, at hun ventede sig. I dag er baggrundshistorien gået i glemmebogen for de fleste, og tilbage står hovedsagelig traditionen med at bage vafler og spise dem med forskelligt tilbehør – ofte syltetøj og flødeskum.

En opadgående trend er interessen for belgiske vafler, der adskiller sig fra de nordiske ved at være både tykkere og mere firkantede i formen. Men vafler behøver ikke kun at være en sød dessert. Madvaflers popularitet er også på vej op, og der findes utallige serveringsforslag, man kan lade sig inspirere af. Mange synes godt om at servere madvafler med forskellige kombinationer af skaldyr, rogn, creme fraiche, rødløg og avocado.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem