Opdateret  

Vaffeljern: 19 modeller i test

Hanna Rönnqvist

Hvordan foretrækker du dine vafler? Det kan variere meget, og vafler kan gå an som både dessert og et lidt mere mættende måltid. Vi har testet en række forskellige vaffeljern fra forskellige mærker, herunder Wilfa, Tefal og OBH Nordica. Hvilket vaffeljern er bedst i test? Læs med i testen.

Vaffeljern Test: Vi har testet 21 modeller til velsmagende vafler

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi har testet alle vaffeljernene med en færdigblanding fra samme producent for på den måde at udelukke, at sammensætningen af vaffeldejen skal kunne påvirke kvaliteten af de færdigbagte vafler.

Alle vaffeljernene er testet mindst tre gange af fem forskellige testpersoner og med forskellige varmeindstillinger.

I vores anmeldelse af elektriske enkeltjern og dobbeltjern har vi fokuseret på følgende aspekter:

  • Vaflen: Hvordan er farven på vaflen? De bør være gyldenbrune – hverken brændte eller blege. Er vaflerne luftige og ikke for tørre? Hvordan er vaflens form?

  • Tid: Hvordan er opvarmningstiden og bagetiden fra dejen hældes i vaffeljernet til vaflen er færdigbagt?

  • Funktioner: Kan varmen reguleres? Hvordan indikerer vaffeljernet, at vaflen er færdig? Det er nogle af de funktioner, vi har undersøgt.

  • Varme: Bliver håndtaget for varmt at røre ved under brug? Og kan man nemt regulere varmen på vaffeljernet uden at brænde sig?

  • Rengøring: Hvor rent kan man få vaffeljernet ved at tørre det af? Forhindrer vaffeljernets design dejen i at løbe over? Da det ikke går an at rengøre et vaffeljern under rindende vand, er det de elementer her, vi har set nærmere på.

De fleste vaffeljern i vores test bager en klart godkendt vaffel, men nogle af modellerne skiller sig ud fra mængden og giver lidt ekstra sprødhed og mere velsmagende vafler.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på de testede vaffeljern på PriceRunner.

1. Wilfa WAS-623 Bell - BEDSTE ENKELTJERN VAFFELJERN

Vaffeljern med gode funktioner for store, sprøde vafler med perfekt tyggemodstand

Type: Enkeltjern Watt: 1400 Vægt: 3,1 kg Bredde: 32 cm Højde: 25 cm Dybde: 11 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 21,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Wilfa WAS-623

Wilfa WAS-623 er uden tvivl det bedste enkeljern at tage i brug, hvis man tager vaffelbagning seriøst. Vaflerne bliver store og dejligt sprøde, og jernet er både smart konstrueret og nemt at bruge.

Vaffeljern af høj kvalitet

De valgte materialer er af høj kvalitet i alle detaljer, og det er vores opfattelse, at vaffeljernet ser dyrere ud, end det egentlig er.

Lysindikatorerne har tydeligt grønt og rødt lys, og som det eneste jern har det desuden en lydindikator – når vaflen er færdig, bipper WAS-623 højt og tydeligt. Ingen fare for at vaflen brænder på. Vaffeljernet har små gummibelagte fødder, så det ikke glider nogen vegne.

Nøjagtig som dobbeltjernet WAD-619 fra samme producent er Wilfas WAS-623 konstrueret til at kunne opbevares på højkant og føles også meget stabil i den stilling.

Nem varmeindstilling og store, sprøde vafler

Varmen kan nemt indstilles i seks forskellige styrker, og desuden kan Wilfa WAS-623 som det eneste enkeltjern lukkes helt uden at trække ledningen ud af stikkontakten. Håndtaget er let at få fat i og bliver ikke varmt, og vaffeljernet forbliver stabilt med låget klappet op.

Wilfa WAS-623 har testens største vaffel og, ifølge vores testere, også den smukkeste af slagsen. Vaflen kan deles i seks store hjerter, og jernets form er smart konstrueret med en svag hældning indad, som minimerer risikoen for, at dejen løber ud over kanterne.

Både bagetid og opvarmningstid er standard. For at få en perfekt sprød vaffel, anbefaler vi dog at lade jernet varme op i lidt længere tid og, at man har varmen indstillet på højeste trin.

Under de forudsætninger, får man en gylden vaffel, der er jævnt bagt, men med ekstra sprøde kanter. Et vaffeljern, der er bedst i test ifølge en enig testgruppe.

Store vaflerder bliver både smukke og sprødegode funktionertydelig lydindikation når vaflen er bagt færdig
Kræver lidt længere opvarmningstidinden vaflerne bliver perfekte

Prissammenligning

Sammenlign priser
Nullermand Logo

VAFFELJERN WILFA BELL WM-623

599 kr.

2. Åviken 910 Elegance - BEDSTE DOBBELTJERN VAFFELJERN

Elegant vaffeljern, som bager sprøde gyldne vafler

Type: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 3,4 kg Bredde: 34 cm Højde: 27 cm Dybde: 8 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffeldiameter: Cirka 17 cm Rengøring: Gør vaffeljernet rent med en let fugtig klud og køkkenrulle

Åviken 910 Elegance

Åviken Elegance 910 er så stilren og elegant, som navnet antyder, med sin matsorte overflade og lige linjer.

Den svenske producent Åviken er kendt for at fremstille vaffeljern, der bager sprøde vafler, men designet har ofte virket forældet. Med sin Elegance 910 model, får producenten dog al kritik af designet til at forstumme.

Praktisk dyb bageflade og let at opbevare

Elegance 910 har en normal størrelse af et dobbeltjern at være, og selv vaflernes diameter på cirka 17 cm virker helt rimeligt. Vaffeljernet er ret lavt, hvilket gør det lettere at opbevare, og det er et ekstra plus, at det kan opbevares på højkant.

Selve bagefladen i Åviken Elegance 910 er dyb, og risikoen for, at dejen løber over, bliver således mindre.

Allerede ved den anden bagning ved vi, at knap en deciliter vaffeldej pr. vaffel fylder formen perfekt ud. Der er kun nogle få sprækker, hvor snavs kan sætte sig fast, og sammen med materialevalget, gør det vaffeljernet nemt at rengøre, selvom det kun må tørres af med en blød børste, fugtig klud eller køkkenrulle.

Håndtaget i plastik er udformet, så det forbliver køligt og på samme tid er grebsvenligt. Det fungerer godt - håndtaget bliver varmt, men på intet tidspunkt så varmt, at man risikerer at brænde fingrene.

Blandt de allerbedste producenter af vaffeljern

Vi er dog overrasket over kvaliteten af oversættelserne i brugsanvisningen. Det eneste, man får ud af den, er et godt grin, hvis man vælger at se den tilfældige ordstilling som god humor.

Elegance 910 har en indikator for, hvornår vaffeljernet er opvarmet, og varmen kan reguleres i flere forskellige trin. Man finder hurtigt frem til det, der passer til ens egen smag. Vaflerne bliver bagt jævnt og lige så gyldne og sprøde, som man vil have dem.

Dette er et rigtig godt – og flot – vaffeljern. Åviken beviser med Elegance 910 igen, at de hører hjemme blandt de allerbedste producenter af vaffeljern.

Bager sprøde gyldne vaflernem at rengøreflot design
Nærmest ulæselig brugsanvisning på dansk

3. Steba WE 20 - BEDSTE BELGISKE VAFFEL

Innovativt vaffeljern med smart indbygget tragt - laver meget gode belgiske vafler

Type: Enkeltjern Watt: 700 Vægt: 1,9 kg Bredde: 21 cm Højde: 12 cm Dybde: 27 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og fugtig klud

Steba WE 20 Volcano

Steba WE 20s design virker ved første øjekast måske ikke så bemærkelsesværdigt, men kig en ekstra gang; for her har nogen tænkt sig godt om.

På oversiden af dette vaffeljern til belgiske vafler, er der en tragtfyldningsåbning, hvor den medfølgende tragt drejes på plads. Tragten opbevares på jernets underside, når den ikke bruges. Der medfølger også en doseringsske til at hælde dejen ned i tragten.

Den tyske producent synes dog at være lidt fedtede med doseringsangivelserne, for der skulle bruges lidt mere end angivet for at lave en hel belgisk vaffel.

Effektiv vaffelbagning og nem opbevaring

Indersiden af Steba WE 20 er konveks, hvilket er lidt anderledes, men tilberedningen er effektiv. Der er en lille lås på håndtaget, så der er ingen fare for, at man kommer til at åbne maskinen, inden de belgiske vafler er færdigbagte.

Opbevaringen er desuden enkel. Jernet kan opbevares opretstående i skabet, og man kan vikle ledningen sammen på undersiden.

Indikatorlyset, som viser, hvornår vaffeljernet er klar til brug og vaflerne er færdige, fungerer fint.

Under bagningen er jernet varmt, men håndtaget er køligt nok til, at man kan åbne og lukke Steba WE 20 uden at brænde fingrene. Man kan ikke regulere varmen på vaffeljernet, men det er heller ikke en funktion, man savner her.

Lækre og sprøde belgiske vafler

Steba WE 20 er perfekt designet til at gøre sit arbejde. Vaflerne bliver rigtig gode, høje og perfekt gyldenbrune.

Overfladen er sprød, og indersiden lidt blød. Undersiden af vaflen bliver meget flot, mens oversiden rent æstetisk ikke er nær så tilfredsstillende.

Vender man vaflen inden servering, er der ingen tvivl om, at man får næsten perfekt sprøde belgiske vafler med Steba WE 20.

Meget veltilberedte vaflerlet at anvendesmarte løsninger
Det tager tid at finde ud af den helt rigtige mængde dejhøj pris

4. Sage No Mess Waffle maker

Et gennemtænkt premiumjern til dem, der vil lave belgiske vafler uden at spilde

Model: Belgisk Watt: 900 Vægt: 3,7 kg Bredde: 24,1 cm Højde: 14,6 cm Dybde: 29.2 cm Tænd-/slukknap: Ja Justerbar varme: Ja, 7 trin Indikator for opvarmet jern: Ja Indikator for, hvornår vaffel er klar: Ja Diameter på vaffel: Ca. 17 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og fugtig klud Garanti: 2 år

Sage The No-mess Waffle

Det spildfri vaffeljern lever op til sit navn. Dette er et rundt belgisk jern, hvor en dyb rende opfanger overflødig dej. Med indstillelig temperatur og lydsignal, som fortæller, når jernet er varmt, og hvornår vaflen er færdig, bliver vaffelbagningen nemmere end nogensinde.

Gennemtænkt design og nem at rengøre

No mess er velafbalanceret og står stabilt, også når låget er åbent. Regulatoren på forsiden bruges både til at tænde for jernet og indstille temperaturen. Testpanelet prøver både lidt mere letbagte og rigtig mørkbagte vafler, og vaflen bliver aldrig brændt selv på den varmeste indstilling. Designet er gennemtænkt: Overfladen oven på jernet bliver rigtig varm, men det bliver ingen af de dele, du kommer til at røre ved, f.eks. håndtaget eller siderne. En lille krog kan låse håndtaget fast for at mindske risikoen for, at nysgerrige fingre kommer ind til selve panden. Under jernet er der en kraftig ledningsoprulning, som du kan vikle ledningen om ved opbevaring.

Det er næsten for meget at sige, at jernet er nemt at rengøre. Det bliver næsten ikke snavset. Det sker selvfølgelig, at man skal tørre lidt overflødigt fedt af eller vifte nogle krummer væk, men det er alt. Takket være renden løber overflødig dej aldrig over selve jernet, og det er noget, der ellers kan være rigtig kedeligt at rengøre

Lys- og lydindikatorer gør vaffelbagningen nem

Ellers er lydsignalet det, der redder panelet. Det tager ganske vist et stykke tid at varme op, næsten 7 minutter. Men fra man tænder for jernet, kan man ignorere det, til et bip fortæller, at det er klar til brug. Når du har hældt dejen på, kan du gøre det samme: Du kan f.eks. pusle med tilbehør, snyde næse på børn eller læse avisen – et højlydt bip fortæller dig, når vaflen er færdig i henhold til den bruningsgrad, du har indstillet det til.

Testpanelet bruger oftest den varmeste indstilling til sprøde brunbagte vafler, som er helt gennembagte, men bløde og saftige i midten. Jernet bliver straks en favorit, når der laves madvafler derhjemme. Det er især praktisk, når man vil have en mindre vaffel, som alligevel er stabil nok til at holde i hånden, f.eks. som minglemad med lidt salt pålæg.

Det eneste negative, vi kan sige om Sage No Mess, er faktisk prisen, som er i overkanten, men formentlig med god grund. Man er ikke gået på kompromis nogen steder, og det føles som et stabilt jern i høj byggekvalitet og med forhåbentlig lang levetid.

Lydindikatorhelt uden spildperfekte belgiske vafler
Prisen

5. Åviken 906

Dobbelt vaffeljern, der på kort tid giver velbagte, gyldne vafler

Type: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 2,6 kg Bredde: 32 cm Højde: 28 cm Dybde: 10 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Åviken 906 Nobless

Åviken 906 er et dobbelt vaffeljern og et typisk eksempel på, at man ikke skal skue hunden på hårene.

Let betjening og 90'er-design

Designet har et markant 90'er-look, men alle de ønskede funktioner er der, og vaflen bliver rigtig lækker og sprød.

Vaffeljernet har en drejeknap, der er let at betjene, når man vil justere varmen i op til seks trin eller slukke helt. Der er en grøn og en rød lysindikator, der kan vise både hvornår jernet er varmt nok til at tage i brug, og om vaflen er færdig.

Opvarmningstiden har en normal længde, og bagetiden er hurtig. Vaffeljernet står desuden stabilt med låget klappet op og kan meget praktisk opbevares på højkant.

Gennemtænkt design og velbagte vafler

Åviken 906 har et håndtag, der er let at få fat i. Efter nogen tid kan håndtaget dog blive lidt glat på grund af al dampen, der strømmer ud. Det gør også, at håndtaget kan blive varmt.

Jernet har dybe vaffelforme med lav risiko for, at dejen løber over. Designet er dog gennemtænkt med få kroge, som dejen kan sidde fast i. Med dobbeltjernet fra Åviken får du vafler, der sidder sammen, når de er bagt. De er ganske vist lette at skille ad, men det giver ekstra arbejde.

Vaflerne bliver bagt meget jævnt, og ved de højere varmegrader bliver vaflen sprød og får en fin, gyldenbrun farve. Det dybe mønster gør, at vaflerne bliver gennembagte.

De flotte vafler sammen med den fordelagtige pris gør Åviken 906 til et anbefalesværdigt dobbeltjern.

Velbagte flotte vaflerhurtig bagninglet at bruge
Ikke noget for den modebevidsterisiko for varmt håndtag efter lang tids brug

6. Wilfa WAD-619

Eksklusivt og funktionelt gennemtænkt dobbeltjern, der bager gode vafler

Type: Dobbeltjern Watt: 1700 Vægt: 3,6 kg Bredde: 38 cm Højde: 24 cm Dybde: 9 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Wilfa WAD-619

Wilfa WAD-619 skiller sig ud som det naturlige valg, hvis dit budget ikke er nogen begrænsning. Det er et gennemtænkt dobbeltjern med høj effekt, men også en høj pris.

Vaffeljernet kan hurtigt give dig velsmagende og smukke vafler med netop de sprøde kanter, som en god vaffel bør have. Jernet er udformet til opbevaring i en stående position og har et godt ophæng til ledningen.

Dybe vaffelforme og smart tilbehør

Det har en grøn og en rød lysindikator, der viser, om vaffeljernet er varmt nok, og om vaflen er færdig. Varmen kan reguleres i seks trin, og jernet kan skrues ned til slukket tilstand.

Selve drejeknappen er lidt svær at få fat i med glatte fingre, mens håndtaget er kraftigt og også holder sig køligt efter længere tids brug. Wilfa WAD-619 er det mest stabile i testen med låget klappet op.

Vaffelformene i Wilfas dobbeltjern er dybe, og der følger en særlig øseske med, der afmåler den perfekte mængde dej – et meget smart tilbehør, der yderligere mindsker risikoen for unødigt spild.

Gedigen konstruktion og stilrent design

Vaflerne er store og består af seks hjerter. Bagetiden har en normal længde, og hvis man bruger vaffeljernet på en af de højeste indstillinger, får man en vaffel, der er lidt blødere i midten, men som er helt gennembagt og med sprøde, gyldne kanter.

Wilfa WAD-619 giver en følelse af god kvalitet og gedigen konstruktion. Designet er stilrent og industrielt i ordets positive forstand.

Vi opfatter Wilfas dobbelte vaffeljern som et produkt, der kommer til at holde og forblive pænt under mange års vaffelbagning.

Gennemtænkt designnemt at opbevareflotte og sprøde vafler
Drejeknappen til varmeindstilling svær at få fat om lidt dyrt

7. Cloer 1329

Nemt at bruge med justerbar varme for perfekt sprøde vafler

Type: Dobbeltjern Watt: 1200 Vægt: 2,5 kg Bredde: 34 cm Højde: 8 cm Dybde: 25 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og en fugtig klud

Cloer 1329

Cloer 1329 er et rigtig gedigent dobbeltvaffeljern med al den stabilitet og kvalitet, som man forventer af en tysk vaffeljernsproducent.

Nemt at opbevare

Modellen er ikke så høj og vejer heller ikke så meget. Jernet er nemt at opbevare, da det kan stilles på højkant, og man kan vikle ledningen omkring vaffeljernets fod. Cloer 1329 er også nem at blive fortrolig med.

Inden første bagning bør det varmes op og tørres af, men til forskel fra en del andre jern lugter det hverken af plastic eller ser snavset ud.

Når du slutter vaffeljernet til en stikkontakt, lyser en lysindikator og når den slukker, er jernet varmt nok til at dejen kan hældes i. Samme lysindikator lyser igen og slukker derefter, når vaflen er bagt færdig.

Valgfri bruningsgrad for sprøde vafler

Varmen og bruningsgraden kan indstilles på en skala med fem trin. Vi har bagt på trin 4 og synes, at resultatet, når lyset slår fra, er lige som ønsket.

Begge vafler bliver jævnt bagt, smukt gyldenbrune, og kanterne er tilpas sprøde uden at blive tørre. Vaflerne kan deles i fem hjerter efter bagning og er pyntet med et dekorativt vaffelmønster.

Opvarmningstid såvel som bagetid virker er på et passende niveau. Jernet bliver varmt, men håndtagene holder en rimelig temperatur, og låget kan åbnes uden grydelap.

Enkelt, stabilt og et rigtig godt vaffelresultat. Cloer 1329 ved lige, hvordan en vaffel skal bages.

Nem at brugegiver rigtig dejlige sprøde vaflergod lydindikator for færdig vaffel
Bliver varm på ydersiden

8. Skeppshults vaffeljern 21 cm

Klassisk vaffeljern i støbejern til dig, der vil kunne lave vafler overalt

Model: Enkeltjern Vægt: 3,15 kg Bredde: 21 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Opvarmningsindikator for jern: Nej Indikator for, hvornår vaffel er klar: Nej Diameter på vaffel: 19 cm Rengøring: Vask i hånden med varmt vand uden opvaskemiddel anbefales

Skeppshult Original

Skeppshults vaffeljern i støbejern er en klassiker, og mange er nok stødt på sådan et jern hjemme hos deres mormor eller farfar. Så der er en grund til, at de leveres med 25 års garanti – de holder sandsynligvis i generationer.

Perfekte klassiske vafler – men kræver lidt anstrengelse

Det skal indrømmes allerede nu, at det kan opleves lidt beværligt med en støbejernspande, hvis man har vænnet sig til en elektrisk og teflonbeklædt plade – men med lidt øvelse bliver resultatet anstrengelsen værd.

Skibshults vaffeljern er en tung sag på over tre kilo, og det er lidt svært at få fat i det smalle håndtag med en løkke, når du skal vende panden. Nogle gange føles det, som om induktionskomfuret bliver ridset, når man vender panden for at få vaflen bagt på den anden side (det gør det ikke).

Jernet åbnes i en 90 graders vinkel og holder sig åbent på egen hånd, mens du hælder dejen i. Den nemmeste måde at smøre jernet på er derfor at åbne, hælde fedtstof i og ganske enkelt vende jernet for også at smøre låget.

Husk blot at vende jernet igen, inden du skal hælde dejen i, da det er konstrueret, så der er en overside og en underside, hvor pandens "dybde" er med plads til dejen.

For en sikkerheds skyld kan man faktisk ikke åbne jernet med låget nedad, uden at hængslet rører underlaget.

Kan anvendes på alle komfurer og over åben ild

Der er to store fordele ved Skeppshults vaffeljern. Den første er, at vaflerne med fem smukke hjerter bliver fantastiske. Det kan, ligesom med pandekager, kræve, at man mislykkes med et eller to, inden man får træningen, men når varmen er rigtig, og man har lært både den rigtige mængde fedtstof og dej at kende, bliver vaflerne helt perfekte.

Gyldne, sprøde og så gode, som de kun bliver med rigtig fedtstof på panden – en overflade, som teflon ikke kan opnå.

Den anden fordel er, at jernet kan anvendes på alle varmekilder: kogeplade, induktionskogeplade, gas og over åben ild. Det egner sig lige så godt til hjemmekomfuret som til campingkøkkenet, og hyggefaktoren ved at spise friskbagte vafler omkring åben ild i naturen er svær at slå.

Det er selvfølgelig ikke lige så nemt som at bruge et moderne elektrisk jern, her skal vi være ærlige. Det er ret tungt at håndtere, nemt at brænde sig på, og der havner gerne både dej og fedtstof lidt over det hele i køkkenet.

På den anden side holder elektriske jern op med at fungere, når du ikke har en stikkontakt til rådighed, mens dette kan bruges på grillen, i stormkøkkenet eller i pejsen, hvis elektriciteten er gået, og trangen til vafler sætter ind.

Utrolige vaflerkan anvendes på alle varmekilder og over åben ild
Dyrttungtvafler sætter sig let fast uden store mængder fedtstof

9. Tefal Snack Collection

Smart multijern med udskiftelige plader til dig, der vil minimere antallet af jern i hjemmet

Model: Dobbelt belgisk (enkelt hjerteformet) Watt: 700 W Vægt: 4,3 kg Bredde: 23 cm Dybde: 29 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Nej Opvarmningsindikator for jern: Ja Indikator for, hvornår vaffel er klar: Ja Bredde på pande: 20 cm Rengøring: Plader, der tåler maskinopvask, ellers aftørring med køkkenrulle

Tefal Snack Collection SW852

Tefal Snack Collection er et "multijern", hvor du med udskiftelige plader kan bruge jernet til alle mulige formål: sandwichgrill, vaffeljern, klatkagepande, krumkagejern... Vi har testet det som belgisk vaffeljern (de medfølgende plader), men også som jern til almindelige hjerteformede vafler.

Tager lidt tid, men giver fine vafler

Som belgisk jern fungerer det rigtig godt og giver faktisk sprøde vafler med blød midte. Jernet bliver hurtigt varmt – det tager under 5 minutter, inden den grønne indikatorlampe tændes for at vise, at det er klar. Selve panden er dyb og har yderligere en høj kant, som effektivt forhindrer eventuel overskydende dej i at løbe ud over kanten. Det tager lidt over 6 minutter for de første vafler at blive godt bagt, kortere, hvis man følger indikatoren, men så syntes testpanelet, at de var lidt for blege og lod dem bage lidt endnu. Efterfølgende omgange bliver dog hurtigere færdige, lidt over 5 minutter, hvilket tyder på, at jernet så har fået temperaturen ordentligt op.

Jernet har desværre ikke indstillelig temperatur, hvilket måske havde været ønskværdigt med hensyn til, hvor mange funktioner det alligevel skal udfylde. Testpanelet føler sig usikker på, om alle pladevarianter fungerer lige godt med denne ene varmeindstilling – det er f.eks. tydeligt, at de belgiske vafler bliver betydeligt bedre end de tyndere, hjerteformede, der bliver godt bagt nedenunder, men lidt blege på oversiden, et problem, der slet ikke opstår med de belgiske.

Sjov og pladsbesparende idé – men kan være dyr

Det er en meget smart og sjov idé med udskiftelige jern. De klikkes ganske enkelt på og af ved at trykke på en lille låsemekanisme ved siden af pladen, så den løsnes (men vent, til den er kølet helt af). De udskiftelige plader har den fordel, at de nemt kan rengøres under vandhanen eller i opvaskemaskinen, hvis man ønsker det– ikke fordi de bliver særlig klæbrige. Aftørring med en klud er som regel nok.

Pladerne leveres i noget, der ligner etuierne til gamle VHS-kassetter, og der medfølger også en opskriftsbog. Etuierne er ret store i sig selv, men fylder alligevel betydeligt mindre end en separat toaster, endnu et vaffel- og et krumkagejern ville have optaget f.eks. De kan også opbevares på højkant, hvilket panelet sætter stor pris på. Tilbehøret koster en del, så man skal nok overveje, hvad man skal bruge regelmæssigt. Basispakken er ganske godt prissat til to funktioner i én, men køber man til mange jern, løber det hurtigt op. Når det så er sagt: Er du til belgiske vafler og vil spare pladsen, som en separat toaster optager, så er dette et udmærket valg med flere funktioner i én.

Gode belgiske vaflerkan suppleres og udfylde mange forskellige funktioner
Langsomtikke lige så godt resultat for hjerteformede vafler

10. Sage The Smart Waffle

Model: Dobbeltjern til belgiske vafler Watt: 1000 Vægt: ca. 5,2 kg Bredde: 30 cm Højde: 13,5 cm Dybde: 28 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffelstørrelse: 11,5x12 cm Rengøring: Gør vaffeljernet rent med en tør og blød klud eller køkkenrulle

Sage The Smart Waffle

Her har vi et belgisk vaffeljern, der udstråler både luksus og velbagte vafler. Sage har med The Smart Waffle virkelig gjort det nemt at gøre tingene rigtigt – og ikke en eneste gang under testperioden mislykkedes vaflerne med dette jern.

The Smart Waffle er et dobbeltjern, der bager perfekte belgiske vafler gang på gang. Jernet tænker på det hele for en, hvilket minimerer risikoen for griseri på køkkenbordet og ubagte (eller brændte) vafler.

Med et tydeligt display der bliver tændt for forsiden, når man tænder for jernet ved hjælp af en drejeknap, viser vaffeljernet med både farve, meddelelse og et tydeligt signal, når vaffeljernet er klar til brug.

Nem dosering

Doseringen sker enkelt med en medfølgende ske, og den anbefalede dosering viser sig hurtigt at passe perfekt til jernets størrelse. Hvis man kommer til at overdosere, samles den overskydende dej i en rende i stedet for at løbe langs med jernet. Renden er desuden opvarmet, så det er nem at samle den størknede dej op, når man er færdig. Det er dog en god idé at passe på fingrene i nærheden af rendende, da den bliver rigtig varm.

Det er let at vælge bagningsgrad, og ikke engang når vi skruer op på det varmeste trin bliver vaflerne brændte. Derimod tager det væsentlig længere tid for vaflerne at blive færdige. På standardtrinnet tager det cirka fem minutter at bage to vafler. Det kan virke som lang tid at vente, men det er værd at huske på, at disse vafler består af næsten dobbelt så meget dej som en almindelig vaffel og derfor mætter betydelig mere.

Et dyrt vaffeljern, der klarer det rigtig godt

Når vaflen er klar, lyder der et tydeligt signal, og det er let at få vaflen op af jernet med et køkkenredskab af plastik (brug ikke metal, da det kan skade belægningen). Bagetiden tæller desuden ned på displayet, hvilket er praktisk, da man nemt kan ordne andre ting i køkkenet, mens den bager. Resultatet er pæne, velbagte, lækre og flotte vafler

Den største ulempe ved Sage The Smart Waffle er helt afgjort prisen. Det er det dyreste vaffeljern i testen. Samtidig er det et utrolig godt og pænt vaffeljern med detaljer, der føles reelle og holdbare. Har man et højt vaffelbudget, spiser belgiske vafler ofte og vil have et professionelt resultat – så kan dette jern absolut være værd at se nærmere på.

Pæneffektiv og jævn bagningtydelige indstillingersignalerer når vaflen er færdig
Meget dyrt

11. Cloer 1445

Letanvendeligt vaffeljern til store og sprøde belgiske vafler

Model: Enkeltjern Watt: 930 Vægt: 2,3 kg Bredde: 23 cm Højde: 10 cm Dybde: 23,5 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og fugtig klud

Cloer 1445

Cloer 1445 er et enkelt vaffeljern til belgiske vafler, og allerede ved første bagning kan man konstatere, at tyske Cloer har forstået betydningen af en god varmefordeling.

Laver jævnt gyldne belgiske vafler

Vaflerne bliver helt jævnt gyldenbrune over hele overfladen – både på over- og undersiden. En bedrift som ikke alle almindelige vaffeljern kan prale af, og så skal dette jern tilmed kunne håndtere en større mængde dej, da det er beregnet til belgiske vafler.

Vaffeljernet fra Cloer har en trinvis varmeindstilling med fem trin. Der er ingen tænd/sluk-knap og heller ingen mulighed for ledningopbevaring. Jernet kan stå stabilt på højkant, så det er lettere at opbevare i skabet, når det ikke er i brug.

Låget er desuden nemt at åbne, og vaffeljernet føles også stabilt med låget åbent.

Sprøde belgiske vafler med Cloer

Vaffeljernet føles solidt ved håndtering. Knappen til varmen er stor, og håndtaget nemt at holde fast i. Dog kommer der meget damp ud netop der, så under bagning anbefaler vi at bruge grillhandsker.

Lysindikatoren for at jernet er varmt og den belgiske vaffel er færdig fungerer pålideligt.

Bagefladen er dyb, og dejen bliver, hvor den skal – ingen risiko for at dejen løber ud over siden. Der skal dog bruges ret meget dej, for vaflerne er godt 1 cm høje, når de er færdige, og bliver virkelig luftige.

Smagen er selvfølgelig meget afhængig af opskriften på din vaffeldej, men med en færdig vaffelblanding, som vi har brugt, får man med Cloer 1445 fint sprøde og gyldengule belgiske vafler - lige som man ønsker.

Meget god varmefordelingfint bagte vaflernemt at bruge
Både tænd/sluk-knap og ledningstromle manglerhåndtaget bliver varmt af damp under bagning

12. Cloer 1629

Ukompliceret vaffeljern, der ikke fylder så meget og laver gode, gyldne hjertevafler

Type: Enkeltjern Watt: 930 Vægt: 1,3 kg Bredde: 19 cm Højde: 10 cm Dybde: 23 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Cloer 1629

Cloer 1629 er et vaffeljern i rustfrit stål, der laver klassiske vafler. Selve jernet er en enkel model, men konstruktionen føles solid, og brugermanualen er let at forstå.

Nemt at justere - og med indikatorlampe

Varmen i Cloer 1629 kan justeres på en skala med seks trin. Knappen til betjening sidder oppe på låget og er nem at indstille, også hvis man har fedtede fingre.

Den røde lampe foran på vaffeljernet begynder at lyse, når jernet sluttes til en stikkontakt, og slukker når jernet er tilstrækkelig varmt til at begynde at bage vaflerne. Når dejen er hældt i, tænder lampen igen og slukker, når vaflen er bagt færdig.

Det tager en eller to vafler, inden det sidder, men derefter får man fint gyldenbrune og jævnt tilberedte vafler. En færdigbagt vaffel består af fem tilpas store hjerter.

Letanvendeligt og godt til prisen

Håndtaget til at åbne jernet rager langt nok ud fra vaffeljernet, til at Cloer 1629 kan håndteres, uden at det bliver for varmt for fingrene. Der er i øvrigt ingen fare for, at det vælter med låget oppe, da Cloer 1629 virker meget velbalanceret.

Det er desuden et ret lille vaffeljern, som man nemt kan finde plads til i køkkenskabet. Vaffeljernet står også stabilt på højkant. Ledningen kan vikles omkring jernet, når det skal opbevares.

Der er ingen funktioner, som skiller sig ud, og designet er heller ikke noget særligt. Men vaffeljernet gør sit arbejde uden brok, og vaflerne bliver gode.

Cloer 1629 opleves derfor som et brugervenligt vaffeljern, der er godt til prisen.

Letanvendtprisgunstigtlille størrelse
Mangler tænd/sluk-knap

13. OBH Nordica Elite Single 6953

Moderne og trendy udformet enkeltjern, der bager vaflerne effektivt

Type: Enkeltjern Watt: 1000 Vægt: 2,3 kg Bredde: 25 cm Højde: 19,5 cm Dybde: 10 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

OBH Nordica Elite Single 6953

OBH Nordica Elite Single 6953 er et vaffeljern, hvor form er lidt vigtigere end funktion. Det konstaterer man umiddelbart ud fra den lille lysindikator, der viser, om jernet er varmt, og om vaflen er færdig, og det faktum, at enkeltjernet ikke kan opbevares på højkant.

Dejen løber lidt ud over kanten

Håndtaget er let at få fat i, og låget kan løftes med en finger. Varmen kan reguleres i fem trin, men jernet kan kun slukkes ved at trække ledningen ud af stikkontakten.

Nøjagtig som ved OBH Nordicas dobbeltjern så har Elite Single lidt lave kanter, hvilket betyder, at dejen lettere løber ud over kanten, og så er det nødvendigt med ekstra rengøring efter brug.

Elite Single holder sig køligere oven på låget end mange af de øvrige vaffeljern, vi har testet. Vaffeljernet står stabilt, når man klapper låget op, og lysindikatoren lyser grønt, når vaflen rent faktisk er færdigbagt.

Rigtig lækre vafler med OBH Nordica

Vaflerne er omtrent lige så store i OBH Nordicas Elite Single, som de er i Elite Double. De kan deles i fire mindre hjerter. Både opvarmningstiden og bagetiden er på et rimeligt niveau.

Vaflerne bliver jævnt bagt med en god balance mellem sprøde kanter og en blødere, men alligevel gennembagt midte.

Hvis man står og skal vælge mellem OBH Nordicas enkelt- og dobbeltjern, så laver enkeltjernet bedre vafler.

Vaflerne holder sig sprøde i lang tid uden at føles tørre. At Elite Single så har lidt dårligere opbevaringsmuligheder bliver sekundært i kraft af at de serverede vafler bliver rigtig lækre.

Lækre sprøde vaflerjævn bagningflot formgivning
Kræver mere rengøringda dejen let løber over

14. OBH Nordica Elite Double 6955

Dobbeltjern udformet til det moderne køkken og bager jævne og mættende vafler

Type: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 3,9 kg Bredde: 34 cm Højde: 25 cm Dybde: 9 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

OBH Nordica 6955

OBH Nordica Elite Double 6955 er et dobbeltvaffeljern, som den stilbevidste forbruger med stolthed kan have stående fremme i køkkenet - uanset om det er den røde Chilli eller den rustfri Stainless Steel model.

Læg hånden på låget - uden at brænde dig!

Men det minimalistiske design er ikke bare flot. Som det eneste dobbeltjern i testen kan man lægge hånden oven på Elite Double uden at brænde sig. Varmetermostaten sidder under håndtaget og kan indstilles i fem forskellige niveauer. Håndtaget er desuden virkelig godt og holder sig køligt under brug. Der er ingen risiko for, at vaffeljernet vipper, når låget klappes op. Desuden kan modellen kan opbevares på højkant inde i skabet, men den står ikke særlig stabilt.

OBH Nordicas vaffeljern har en lille lysindikator, der skifter mellem grønt og rødt lys. Den løser sin opgave, men størrelsen af indikatoren er måske lige i underkanten.

Kompakte vafler – men det damper meget

Indvendigt er Elite Double 6955 ret flad i selve vaffelformene, og dejen løber derfor let ud over kanterne, hvis man kommer til at hælde for meget i. Det gør jernet til en af de mere tidskrævende modeller at rengøre.

Vaflerne har en normal størrelse og kan deles i fire mindre hjerter. Bagetiden og opvarmningstiden oplever vi som i orden og på niveau med mange andre modeller.

Det damper dog meget fra dobbeltjernet Elite Double under brug, og vi synes, at vi kan mærke det på vaflerne.

Ved de høje varmegrader er vaflerne til den tørre side, selvom de bliver taget ud, når jernet selv indikerer, at de er færdigbagte. Vaflerne føles mere mættende og lidt mere kompakte. Hvis man skruer ned for varmen, får man delvis bugt med det.

Det er en fordel, at disse vafler holder formen længe, inden de bliver bløde og svampede, så det er ikke nær så vigtigt at servere dem straks efter de er bagt.

Vaflerne bliver bagt meget jævnt i OBH Nordica Elite Double 6955 og får en god sprødhed og farve.

Jævn bagningvaflen holder formen længeflot design med køligt låg
Lidt tørre vaflerrisiko for at dejen løber udhvilket kræver ekstra rengøring

15. Åviken 904

Vaffeljern med meget hurtig tilberedningstid og enkelt at håndtere funktionerne

Type: Enkeltjern Watt: 1000 Vægt: 2,5 kg Bredde: 27 cm Højde: 21 cm Dybde: 8 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 21,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Åviken 904 Classic

Åviken 904 skiller sig ud fra mængden med sit helt hvide design á la 1993 – og det er der intet i vejen med. Vaffeljernet efterlader et solidt indtryk, føles holdbart og stabilt.

Aftagelig ledning - giver kompakt opbevaring

Det kan opbevares på højkant, så det ikke fylder så meget i skabet, men låget vil gabe en smule i den position. Det har desuden en aftagelig strømledning, hvilket er praktisk, så du har en så kompakt opbevaring som mulig.

Håndtaget på Åviken 904 er stort, grebsvenligt og holder sig køligt, selv når vaffeljernet har været tændt i en længere periode.

Selve bagefladen er stor og dyb, og der er ingen risiko for, at dejen løber ud over siderne, så rengøringen af vaffeljernet klares hurtigt.

Jævn bagning og hurtige vafler

I modsætning til Åvikens dobbeltjern har 904-modellen ingen justerbar termostat, der giver dig mulighed for at regulere varmen. Det er en funktion, vi savner. Lysindikatoren, der viser, at vaffeljernet er varmt og vaflen er færdig, er meget tydelig.

Samtlige testere er dog enige om, at vaflen ved det niveau bliver lidt overtilberedt – ikke brændt, men lidt for brun og knasende til vores smag. Vi havde foretrukket, at varmen var skruet en smule ned. Selve bagningen foregår dog meget jævnt.

Opvarmningstiden for vaffeljernet er på et normalt niveau, mens bagetiden er meget hurtig, hvilket yderligere bidrager til risikoen for, at vaflen bliver i jernet for længe.

Det er muligt at få meget gode vafler, men så bør du tage vaflen ud et stykke tid før, at lyset skifter til grønt.

Hurtig opvarmningstidjævn bagningenkel at bruge
Varmen kan ikke tilpassesvaflerne bliver til den tørre side

16. Emerio belgisk vaffeljern WM-115008

Model: Dobbeltjern til belgiske vafler Watt: 800 Vægt: ca. 1,4 kg Bredde: 13 cm Højde: ca. 9,5 cm Dybde: 30 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffelstørrelse: 9 x 10 cm Rengøring: Gør vaffeljernet rent med en tør og blød klud eller køkkenrulle

Emerio WM-115008

Belgiske vafler er en sjov variation af den klassiske vaffel og plejer at være populær hos både børn (gerne med lidt chokoladesauce hældt over) og voksne (eventuelt med et lidt mere mad-agtigt tilbehør).

Emerio WM-115008 er et slanket jern til belgiske vafler – det er svært at tro, at der er plads til at lave to vafler i det ved første øjekast. Det betyder naturligvis, at det heller ikke fylder så meget at opbevare – hvilket giver et ekstra plus.

Lidt blege vafler...

Vaflerne bliver okay med Emerio, men så heller ikke mere. Det er svært at give dem en ordentlig farve, og uanset hvor længe man bager dem, er de stadig ret blege og lidt bløde.

Sammenligner man med andre belgiske vaffeljern, er det tydeligt, at disse vafler vil komme til kort i en duel.

Samtidig får man imidlertid vafler, der er gode nok i forhold til prisen. Gode nok til at imponere ungerne, gode nok til at spise med god appetit, og gode nok til at byde gæster.

Høj bagetid - uden gyldent resultat

Bagetiden er lige i overkanten, især med tanke på at vaflerne ikke får den gyldne farve, men gerne vil opnå. De mangler også sprødheden, som giver en vaffel et ekstra løft i smagen, de bliver i stedet ret bløde.

I det store hele kan dette jern sagtens anvendes, og har man købt det, kan man spise vafler, som er helt okay. Men med dette jern som redskab kommer man ikke til at vinde nogen vaffelkonkurrencer.

Slanket designgod pris
Vaflerne bliver ikke sprødegiver ikke en flot farve

17. Emerio dobbelt vaffeljern WM-107165

Model: Dobbeltjern til klassiske vafler Watt: 1.300 Vægt: ca. 2,4 kg Bredde: ca. 35 cm Højde: ca. 8,5 cm Dybde: 23 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffelstørrelse: ca. 14.3 cm Rengøring: Gør vaffeljernet rent med en tør og blød klud eller køkkenrulle

Emerio WM-107165

Emerios dobbelte vaffeljern er sammenlignet med andre modeller et ret let jern med plads til to vafler.

Svært at få et velbagt resultat

På låget sidder der en knap, man kan bruge til at regulere temperaturen med og på den måde selv bestemme, hvor velbagt man vil have sin vaffel.

Men trods temperaturindstillingen er det rigtig svært at få en pænt, velbagt vaffel. Det lader ikke til at spille nogen rolle, om temperaturen skrues helt op og vi bager vaflen lidt længere, vi får alligevel halvblege vafler fra vaffeljernet.

Vaflerne bliver ikke bare blege, de bliver også bløde – faktisk lidt slatne. Når de har ligget et lille stykke tid på en rist, bliver de lidt fastere – men så er de jo samtidig nået at køle lidt af. Så hvad man vinder i sprødhed, mister man i varme.

Billigt vaffeljern med et resultat derefter

Der er ret stor risiko for spild med Emerios dobbelte vaffeljern – pladen er ikke særlig dyb, og der er ingen steder ekstra dej kan løbe hen, hvis man kommer til at overdosere. Det vil sige, at overskydende dej hurtigt løber ud over kanten og ned på bordet.

Non-stick-belægningen er let at gøre ren, man da vaflerne ikke rigtig bliver faste, er de alligevel svære at få op af jernet på en nem måde. Der går tit hul på dem, hvis man prøver med en gaffel, og så kommenterer kræsne børn selvfølgelig på, at maden er i stykker.

Dette er ganske vist et billigt vaffeljern, men kvaliteten og slutresultatet er også derefter. Disse bløde vafler får en til at drømme om deres sprøde fætre.

Ret let model
Blege vaflerbliver ret bløde

18. Tefal WM311D11

Dobbeltjern med tydelige lysindikatorer, god pris og grebsvenlige drejeknapper

Type: Dobbeltjern Watt: 1200 Vægt: 2,8 kg Bredde: 35 cm Højde: 25 cm Dybde: 10 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Tefal WM311D11

Tefal WM311D11 – eller Ultra Compact Waffle Maker Double som det også kaldes – har en lav vægt og også den laveste effekt blandt testens dobbeltjern.

Ser smart ud - men giver ujævnt resultat

Det har et både smart og flot design, men giver desværre et noget ujævnt resultat, når det kommer til vaflerne.

Tefals vaffeljern er udstyret med to tydelige lysindikatorer, der lyser rødt og grønt for at signalere, at jernet er varmet op og om vaflen er færdig. Der er ingen tænd/sluk-knap, men jernet slukkes ved, at man trækker ledningen ud af stikkontakten.

Varmen kan nemt justeres i fem niveauer. Håndtaget forbliver køligt, selv ved længere tids brug, og hele vaffeljernet har et praktisk, men samtidig stabilt design, og det kan også opbevares på højkant.

Svært at få en sprød og gyldenbrun vaffel

Indvendigt har Tefal Compact Waffle Maker Double en lidt flad form, men der er en god kant, som forhindrer dejen i at løbe ud over kanten.

Vaflerne har en typisk størrelse, tydeligt afgrænsede fra hinanden og er lette at få ud af formen. De kan deles i fem mindre hjerter og har en flot form. Vaffeljernets opvarmningstid er normal, mens bagetiden er i den lange ende.

Når lampen lyser grønt, indikerer jernet, at varmeelementerne er tændt, men man skal selv holde øje med, hvornår vaflen er færdig. På dette punkt adskiller jernet sig fra andre producenters modeller.

Bagningen er lidt ujævn og med en fin farve ved kanterne, men ubagt i midten. Der er risiko for, at kanterne bliver brændt, hvis man venter på, at vaflen får farve på midten.

Vi synes, at varmeelementerne burde kunne spredes bedre ud, da det med Tefal WM311D11 er svært at få en vaffel, der er sprød og gyldenbrun over det hele.

God pristydelige lysindikatorer og gode knapper
Ujævn bagninglang bagetid

19. Emerio Bubble

Et dejkrævende og langsomt vaffeljern til dig, der virkelig vil have bobler

Model: Enkeltjern Watt: 1.000 W Vægt: 2,8 kg Bredde: 19 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Indikator for opvarmet jern: Ja Indikator for, hvornår vaffel er klar: Ja Diameter på vaffel: 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle på indersiden Længde ledning: 65 cm

Emerio Bubble

Boblevafler er en tykkere type vaffel, men i modsætning til den belgiske variant formes dejen til bobler, som kan blive et sjovt indslag på kaffebordet.

Sjovt farvestrejf blandt andre jern

Emerios vaffeljern skiller sig ikke kun ud med sine små forhøjninger i stedet for hjerter og tern, men også med sin stærke lyserøde farve. Det føles, som om man har gjort sig umage for at appellere til en bestemt kundegruppe med farvevalget, da den sikkert kan afskrække mange, der vil have et mere stilrent køkken – heldigvis fås det også i sort.

Jernet er lille og bliver ikke overdrevent varmt, hverken på oversiden eller i håndtaget, og står stabilt, når man slår låget op for at hælde dejen på. Jernet bruger af naturlige årsager ret meget dej, da de mange bobler skal fyldes, og løber let over, da der ikke er nogen særlig høj kant omkring låget.

Der medfølger også en opskrift på specialdej i instruktionsbogen, men da vi udfører alle test med samme vaffelblanding, har vi ikke benyttet os af den – vaffelblandingen skal være lige god at bruge i henhold til samme manual.

Vafler bliver aldrig færdige – men stadig brændte

Det tager 11 minutter, inden den grønne lampe tændes for at vise, at jernet er klar – det langsomste i testen.

Trods mange forsøg i flere omgange lykkes det os aldrig at få en god vaffel med dette jern. For det første tager det uendelig lang tid, før den begynder at få farve, og da indikatoren siger til, er den bleg, blød og slasket.

Da farven kommer, er det mellem "boblerne", og denne del af vaflen begynder at blive overbagt og brændt, uden at boblerne overhovedet er færdige. Nu er det logisk at tro, at boblerne er finere fra den nederste side af jernet, som lettere fyldes helt ud med dejen.

Jo, der beholder de formen bedre og ser lidt fine ud, men desværre er resultatet næsten lige så blegt og smager dejagtigt.

Man får altså en vaffel, som tager lang tid, bruger meget af dejen, og resultatet bliver både dejagtigt og brændt. Selv børn, der ofte sluger selv de blegeste vafler, spiser dem ikke.

Hvordan man har fået den brune vaffel på kartonens billeder, ved vi ikke, men vi har en mistanke om, at en selvbruner kan være indblandet.

Sjov farvebilliganderledes vafler
Langsomthverken gode eller fine vafler

Mere om vaffeljern

Vi har testet et udvalg af markedets populære vaffeljern. Nogle er dobbeltjern, hvor man kan bage to vafler ad gangen, mens andre er enkeltjern.

Vi har bedømt en række aspekter ved hvert vaffeljern – de forskellige testparametre for produktanmeldelserne kan du se i toppen af denne side.

Justerbar termostat, praktisk opbevaring og varmen

Et vaffeljern bør blandt andet have brugervenlige funktioner og letanvendelige knapper, have tydelige lysindikatorer og være let at rengøre. Hvis varmen kan reguleres, kan man selv påvirke, hvor hårdt bagt vaflen skal være, om man kan også se bort fra vaffeljernets indikation af, at vaflen er færdig, hvis nu man vil have den bagt hårdere.

De fleste vaffeljern har det med at blive meget varme efter et stykke tid, og nogle damper desuden meget, og derfor er det vigtigt, at jernet er placeret utilgængeligt for børn. Det er også af den grund, at vaffeljernene har en relativt kort ledning.

I forhold til varmedannelsen har vi set ekstra på, hvordan modellen er under brug; at håndtaget eksempelvis ikke bliver for varmt at røre ved, og at man kan justere varmen uden at brænde sig.

Da et vaffeljern også ofte er et produkt, der i hovedparten af de danske hjem er gemt væk det meste af året, er det vigtigt med en praktisk opbevaring. Det er også vigtigt, at det står stabilt på bordet og ikke har tendens til at vælte, når du åbner låget for at øse dej op.

Vigtigst af alt er naturligvis slutproduktet – selve vaflen. En god vaffel skal være jævnt bagt, have en sprød konsistens og se appetitlig ud. Både opvarmningstid og bagetid skal derfor være af rimelig varighed.

Forskellige typer af vaffeljern

Der findes flere forskellige slags vaffeljern. Der er dem af støbejern, hvor man kan tilberede vafler over åben ild eller i et brændekomfur, som umiddelbart er den mest iøjnefaldende løsning. Men de fleste vaffeljern på markedet er nu elektriske.

De fleste modeller er med non-stick belægning, mens andre er uden. Nogle vaffeljern kan opbevares på højkant for en smartere og mere pladsbesparende opbevaring, mens enkelte modeller har aftagelige plader for en lettere rengøring.

Helt overordnet er der to typer af vaffeljern, du kan se efter, inden du kaster et nærmere blik på funktionerne. Der er enkeltjern og dobbeltjern.

For ønsker du at bage en vaffel eller to ad gangen? Skal den være hjerteformet eller firkantet? Du bør selvfølgelig også tage stilling til hvilken type af vafler, du vil lave.

Forskellige typer af vafler

Der findes vaffeljern til forskellige typer af vafler. Lige fra den klassiske gammeldags vaffel til amerikanske og belgiske vafler.

Men hvad er egentlig forskellen på de sprøde, gyldne og velsmagende vafler? Lad os lige komme kort omkring de forskellige typer vafler.

Der findes den klassiske, gammeldags vaffel, der bages i et mønster med hjerter. De kaldes også for norske vafler. Og så er der amerikanske og belgiske vafler, som er den firkantede, lidt tykkere og mere luftige slags vaffel.

Med et godt vaffeljern vil man på egen hånd kunne lave en vaffel, der ser ud til at være bagt af en professionel. Den slags vaffel man kan få til morgenmad på et hotel eller restaurant, og som man ser frem til at sætte tænderne i.

Opskrift på velsmagende vafler

Her i Skandinavien kan vi spise vafler året rundt; velsmagende vafler med vaniljeis på varme sommerdage og lune vafler med syltetøj omkring jul. Du kan hurtigt lave vafler med en færdigblanding fra supermarkedet – det kræver ofte kun vand og flydende eller smelte margarine.

Hvis du har mod på at samle flere af ingredienserne selv, så kan en hurtig Google-søgning lede dig i retning af gode opskrifter.

Blandt andre vinderen af Den Store Bagedyst i 2013, Annemette Voss, har lavet en step-by-step video til lækre vafler til morgenmad.

Rengøring af vaffeljern

Der er ingen modeller, der må rengøres under rindende vand, hvilket jo vanskeliggør rengøringen, og det er principielt umuligt at få et godt brugt vaffeljern helt rent.

Du kan finde nogle vaffeljern med aftagelige plader, hvor nogle kan tåle at gå i opvaskemaskinen, men det er langt fra de fleste produkter, det gælder for.

Hvis man kan tørre de fleste rester af med en fugtig køkkenrulle, anser vi det som acceptabelt. Lidt smårester af bagt dej må anses for at være uskadeligt, da et vaffeljern kun anvendes til ét formål; nemlig at bage vaffeldej.

Vaffeldagen – den årlige markering

Hvert år 25. marts er det den store vaffeldag. Vaffeldagen har sin oprindelse i Marias bebudelsesdag, dagen hvor jomfru Maria ifølge kristendommen fik besked om, at hun ventede sig.

I dag er baggrundshistorien gået i glemmebogen for de fleste, og tilbage står hovedsagelig traditionen med at bage vafler og spise dem med forskelligt tilbehør – ofte syltetøj og flødeskum – 25. marts.

En opadgående trend er interessen for belgiske vafler, der adskiller sig fra de nordiske ved at være både tykkere og mere firkantede i formen. Men vafler behøver ikke kun at være en sød dessert.

Madvaflers popularitet er også på vej op, og der findes utallige serveringsforslag, man kan lade sig inspirere af. Mange kan godt lide at servere madvafler med forskellige kombinationer af skaldyr, rogn, creme fraiche, rødløg og avocado.

… du behøver selvfølgelig ikke vente et helt år på at kunne spise vafler. Det er noget, du kan spise året rundt. Frister det med en vaffel? På PriceRunner kan du sammenligne priser og finde tilbud på populære vaffeljern.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os