Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Bæredygtig hverdag: 5 trin mod bæredygtig hudpleje

Opdateret 25. oktober 2019

Nyder du tiden foran badeværelsesspejlet, men kan ikke undgå at spekulere på, hvordan du kan gøre din hudplejerutine mere bæredygtig? Her får du 5 tips til en herlig og mere bæredygtig hudplejerutine.

Dagcreme, natcreme, serum og masker – hudplejetrenden er fuldstændigt eksploderet de senere år. Med indflydelse fra blandt andre koreanske K-Beauty er den daglige hudplejerutine gået fra kun at tælle produkter til rengøring og genfugtning til at inkludere op til ti forskellige trin og produkter.

Men hvordan hænger det sammen med ønsket om at skabe en mere bæredygtig hverdag?

Der findes mange måder til at gøre sin hudplejerutine mere bæredygtig. Ved at overveje hvilke slags produkter man bruger, hvor man køber dem og hvordan man efterfølgende skal håndtere emballagen, kommer man langt. Ingen kan ordne det hele, men alle kan gøre noget – og hvor er bedre at starte end på badeværelset?

5 trin mod en mere bæredygtig hudplejerutine

1. Hvor meget har jeg egentlig brug for?

Jo mere vi forbruger, jo større bliver vores miljømæssige fodaftryk. Består din hudplejerutine af mange forskellige trin og produkter, kan du starte med at se på, om der er nogle produkter, du godt kan undvære. Har du virkelig brug for ti forskellige trin i din daglige rutine foran spejlet eller kan det måske reduceres til færre produkter?

Se efter produkter, der har flere egenskaber; en dagcreme, der fungerer ligeså godt om natten, et renseprodukt der også får bugt med makeuppen og ansigtsmasker, der ikke gør affaldsbunken større (ja, sheet-masker vi tænker på jer).

Overvej også, hvor meget af produktet du bruger. En ansigtscreme er let at overdosere for så bare at blive tørret af igen - brug en tilpas mængde, så rækker produktet længere. På den måde vil det også mindske dine indkøb.

2. Hvad indeholder de produkter, jeg bruger?

Når du leder efter tandpleje eller kosmetik i supermarkedet, er det ofte pakket ind i plastik. Men også indeni produktet kan der gemme sig små plaststykker, såkaldt mikroplast. I kosmetik bruges det blandt andet for at give en skrubbende og slibende effekt.

I EU-sammenhæng arbejdes der på et forbud af netop mikroplast i forskellige produkter, og selvom kosmetikbranchen de senere år har udfaset mikroplast i skrubbeprodukter, så er der stadig produkter med plastic, der kan købes på nettet og som tages med hjem fra eksempelvis ferier.

Selvom mikroplast er så småt, at det næsten ikke kan ses, så skaber de bittesmå stykker plast problemer i havet. Hvis du er i tvivl om produktet, så kast et blik på etiketten eller google produktet. Du kan også gå efter produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten, som er fri for blandt andet mikroplast.

3. Hvad er emballagen lavet af?

Det bliver mere og mere almindeligt for virksomheder at fokusere på bæredygtig emballage eller endda fremstille emballagefri produkter såsom shampoobarer. Nogle producenter vælger at gøre brug af indsamlet og genanvendt havplast, mens andre satser på brug af flasker og glas.

Selv om glasemballage naturligvis er mere skrøbeligt end plast, så er det en god investering for miljøet – og så ser det jo samtidig godt ud på badeværelseshylden.

4. Hvad gør jeg med produktet, når jeg løber tør?

Affaldssortér. Simpelthen. Det gælder også på badeværelset. Tomme og rene glas sorteres som glas og plastemballagen skal sammen med plastaffaldet. I de tilfælde hvor emballagen består af både glas og plast, er det ofte muligt at fjerne plastdele og sortere dem separat.

Glem ikke, at produkter som neglelak og andet kosmetik, sprayflasker med faresymbol på og emballage, der indeholder brandfarlige væsker (som neglelakfjerner, parfume og hårfarve) skal afleveres på nærmeste genbrugsstation. Hvis du er i tvivl, kan du altid tjekke med personalet på genbrugspladsen.

Husk også, at intet andet end toiletpapir skal skylles ud i toilettet. Vatrondeller, ansigtsmasker, vådservietter, vatpinde samt bind og tamponer hører ikke hjemme i toilettet. Det skal bortskaffes sammen med husholdningsaffaldet.

5. Bæredygtige redskaber

Det er ikke kun i forhold til cremer og emballage, du kan tænke mere bæredygtigt. Tænk også over det, når det igen er tid til at købe nye hygiejneartikler som bomuldsrondeller, rengøringsservietter og makeup-børster.

Erstat dine engangsvatrondeller med nogle genanvendelige af slagsen, der kan gå i vaskemaskinen i en tilhørende vasketøjspose. På den måde behøver du ikke kaste mere affald i skraldespanden. Også rengøringsservietter kan let erstattes med vaskbare alternativer.

Hvis det er ved at være tid til at købe nye makeup-børster, kan du her se efter produkter, der er fremstillet af bæredygtige, genanvendte og genanvendelige materialer.

Husk: Ingen ændringer er for små. Det kan føles som en lille handling at erstatte vatrondellerne eller at slanke sine hudplejerutine med et eller to produkter. Men mange bække små, gør som bekendt en stor å.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!