Opdateret  

Alt om Fjällräven Kånken – og 7 tips til hvordan du bedst vedligeholder din Fjällräven rygsæk

Oliver Jensen

Da den første Kånken-rygsæk blev lanceret i 1978 for at redde børns rygge, havde Fjällräven ikke i deres vildeste fantasi kunnet forestille sig den succes, som rygsækken ville få. Over 40 år senere er Kånken tæt på ikonisk og ses hos alt fra børn på ekskursion til hipsters i Tribeca!

Alt om Fjällräven Kånken – og 7 tips til hvordan du bedst vedligeholder din rygsæk

Fjällräven rygsæk - historien bag Fjällräven Kånken

Året var 1978, og rygproblemer hos børn var blevet stadig mere almindeligt. Der blev skrevet meget i medierne om rygproblematikken hos unge, samtidig med, at man konstaterede, at mange brugte tasker med skulderrem som skoletaske.

Folk konkluderede hurtigt, at det kunne være skuldertaskerne, der var skurken. Med al vægt på den ene skulder blev ryggen simpelthen belastet skævt, hvilket var en sandsynlig forklaring på, at rygproblemerne opstod i en stadig tidligere alder.

Åke Nordin fra den svenske virksomhed Fjällräven bestemte sig derfor for at udvikle en let, slidstærk og enkel rygsæk i en størrelse, der skulle have plads til alt det nødvendige til en skoledag. Den skulle også aflaste ryggen på en jævn måde og dermed tilbyde et alternativ til alle de tasker, som gav børn og unge ondt i ryggen.

Kånken-rygsækken blev født! Med både siddeunderlag, plads til termokande og to A4-mapper blev Kånken hurtigt en stor salgssucces. Allerede i 1979 blev der solgt 30.000 Kånken-rygsække, og i dag går modellen stadig som varmt brød. Nu er det ikke kun svenske skolebørn, som tager denne taske på ryggen.

Kånken har erobret hele verden.

Fjällräven Kånken ude i naturen

Verdens mest solgte rygsæk

Fjällräven og dermed også Kånken-rygsækken har stammer fra Örnsköldsvik i Sverige. Selvom Kånken til at begynde med hånligt blev kaldt for "kommunistpukkel" og blev associeret med 70'ernes stærke venstrefløj, er rygsækken i dag elsket vidt og bredt.

Kånken har fået sit navn efter det svenske ord "kånka": at bære.

Med sit klassiske design, som har været uændret gennem mere end 40 år, findes der ikke andre rygsække, som man kan genkende så hurtigt, som det er tilfældet med Fjällräven Kånken. Uanset om det er den klassiske originalmodel eller en af de andre varianter (der findes for eksempel mindre modeller til børn og større modeller til computere), er genkendelsen umiddelbar.

Kånken er hovedsagelig fremstillet af et syntetisk materiale ved navn Vinylon F. Det er et meget slidstærkt og robust materiale, som er årsagen til, at Kånken kan holde til at blive brugt i både naturen og storbyen. Når Vinylon-fibre bliver fugtige, svulmer de op og gør vævet tættere. Det indebærer, at materialet kan modstå regnbyger og dermed er ideel at tage med ud i naturen - uden brug af hverken imprægnering eller voks til tasken.

Fjällräven Kånken på en børneryg i det fri

Forskellige modeller til dit behov

I takt med at Kånken-tasken er vokset i popularitet, er udvalget af modeller naturligt blevet udvidet. Afhængigt af om du skal bruge rygsækken som skoletaske, computertaske eller have den med på skovtur, kan du vælge en model, der passer til dine krav.

Uanset hvilken model, du bestemmer dig for til sidst, er det altid med et klassisk Kånken-design:

 • Kånken – Originalmodellen (eller classic som den ofte kaldes) kan rumme 16 liter og har tynde skulderremme, der kan justeres. Med næsten 40 forskellige farver at vælge imellem er der en farve til enhver smag.
Fjällräven Kånken - Black

Fjällräven Kånken Original

En ikonisk klassiker der fungerer lige godt i skoven som i byen.

Billigst hos

Logo
679 kr.
Sammenlign priser
 • Kånken Mini – Den klassiske Kånken i mindre format og perfekt til småbørn.
Fjällräven Kånken Mini

Kånken Mini - en Kånken til de små

Fjällrävens klassiker til de små.

Billigst hos

Sammenlign priser
 • Kånken Laptop på 13, 15 og 17 tommer – Computertasker med polstret lomme, der beskytter din laptop mod stød og slag, og polstrede skulderremme, som aflaster skuldrene lidt ekstra.
Fjällräven Kånken Laptop 17"

Fjällräven Kånken 17"

Fjällrävens klassiske model, men lidt større og med plads til en bærbar computer.

Billigst hos

Sammenlign priser
 • Re-Kånken– Specialversion af Kånken fremstillet af genanvendte plasticflasker i stedet for det klassiske materiale Vinylon F.

 • Kånken No.2 – Den klassiske taske fremstillet i det robuste materiale G-1000 HeavyDuty med håndtag og detaljer i læder.

 • Kånken No.2 Laptop – Samme materiale som No.2, men med en polstret lomme til computeren og polstrede skulderremme for ekstra komfort.

 • Kånken Tarpaulin A/F – Denne model er udviklet i samarbejde med det svenske tøjfirma Acne Studios. Den har samme slidstærke materiale som Kånken No.2 og et bundpanel af tyk presenning. Tarpaulin er beregnet til også at kunne bruges som computerrygsæk med polstret computerlomme og brede, polstrede skulderremme.

 • Kånken Messenger A/F – Kånken i et ekstra lille format. Med kun en enkelt skulderrem er Messenger beregnet til at blive båret over den ene skulder som en håndtaske.

Fjällräven har også produceret andre rygsækmodeller af samme materiale som Kånken. Et eksempel på det er den populære vandrerygsæk Fjällräven Kajka.

kanken4

7 tips: Pas på din Kånken

Selvom de forskellige Kånken-rygsække er slidstærke og robuste på grund af produktionen og Fjällrävens materialevalg, holder taskerne selvfølgelig endnu længere, hvis man plejer dem rigtigt.

 1. Hold Kånken væk fra din vaskemaskine. Den går godt nok ikke i stykker, hvis du smider den en tur i maskinen, men den mister sin form. Kånken skal vaskes i hånden. Læs vores guide til hvordan man bedst rengør sin Fjällräven Kånken.

 2. Hvis din rygsæk er blevet våd, skal du hænge den til tørre et sted, der er beskyttet mod direkte sollys.

 3. Fyld ikke Kånken for hårdt, da den så kan miste sin form. Skal du pakke mere end et par kilo, så køb en af de større modeller.

 4. Kånken fås i alle regnbuens farver, men der er en risiko for, at de smitter af på dit tøj. Fjällräven anbefaler derfor, at man skyller sin rygsæk i lunkent vand og lader den tørre, inden man bruger den første gang.

 5. Hvis du har tænkt dig at bruge Kånken-rygsækken som computerrygsæk, så køb en af laptop-modellerne, der er designet til formålet. At bære rundt på en laptop i en almindelig Kånken Original vil indebære for høj belastning på både skulderstropper og lynlås.

 6. Hold din Kånken væk fra direkte sollys. Solen kan blege den flotte farve, du har valgt til din taske.

 7. Hvis lynlåsen sidder fast, så prøv at bruge lidt farveløs læbepomade til at smøre den. Hvis du trækker hårdt i en lynlås, der sidder fast, er der risiko for, at den går i stykker, så vær forsigtig.

Udstyr din Kånken med tilbehør

"Kånken Essentials" er navnet på Fjällrävens kollektion med accessories, der er udviklet til at gøre din rygsæk endnu mere brugbar.

Måske har du allerede en klassisk Kånken, som du gerne vil bruge til din laptop? I så fald er Essentials lige noget for dig. Blandt tilbehøret finder du blandt andet:

 • Kånken Laptop Case – sleeve til din bærbare computer.
Fjällräven Kånken Laptop Case 15"

Fjällräven Kånken computersleeve

Beskyt din laptop med et Kånken-sleeve.

Billigst hos

Sammenlign priser
 • Kånken Photo Insert – en skumpolstret indsats som laver rygsækken om til en stabil kamerataske.
Fjällräven Kånken Photo Insert

Fjällräven Kånken Photo Insert

Forvandl din Kånken-rygsæk til en kamerataske.

Billigst hos

Sammenlign priser
Fjällräven Kånken Hip Pack

Fjällräven bæltetaske

Suppler din Kånken med en praktisk bæltetaske.

Billigst hos

Sammenlign priser
 • Kånken Mini Cooler – en lille køletaske der passer til Kånken Mini eller på siden i en almindelig Kånken.

 • Kånken Shoulder Pads – hvis man ikke synes de smalle skulderremme er komfortable nok, er disse shoulder pads løsningen. Det giver dig nemt og hurtigt nogle bredere og polstrerede skulderremme ved hjælp af velcrobånd og trykknapper.

 • Kånken Chest Strap – så rygsækken sidder bedre på små børn, uden at skulderremmene kan glide ned.

Pas på piratkopier

Kånken er ikke den billigste rygsæk at købe. Prisen ligger ret stabilt året rundt, selvom man af og til kan være heldig på udsalg og spare nogle hundrede kroner. Hvis man finder en Kånken på nettet eller i en butik, der er meget billigere end normalt, bør man være ekstra opmærksom.

Netop fordi Kånken er en populær taske, er det desværre blevet almindeligt med piratkopier. Det kan være svært at vide, hvad der er den ægte vare, men en god tommelfingerregel er, at hvis prisen virker for god til at være sand, så er det formentlig også tilfældet.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal købe en Kånken for at være sikker på, at du ikke kommer hjem med en uægte model, så kan du på Fjällrävens hjemmeside finde en liste over autoriserede forhandlere.

Friluftsbutikker på nettet som eksempelvis Outnorth forhandler også Kånken. Vil du hellere mærke på taskerne og sammenligne farverne bag skærmen, inden du køber, kan du kigge ind hos blandt andre Neye, Eventyrsport og Spejder Sport.

Hvis du vælger at købe en Kånken-rygsæk, kan du stole på, at du får en holdbar taske, der er ligeså pæn om tyve år, som den er i dag. Passer du på din nye rygsæk, vil du altså kunne bære rundt på dine ting i mange år fremover.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os