1. Start
 2. Guides

Opdateret  

Sådan gør du din Fjällräven-rygsæk ren igen - trin for trin

Oliver Jensen

Har du en Kånken-rygsæk, der trænger til at blive rengjort? Du er ikke den eneste. Kånken er nok verdens mest populære rygsæk. Den er lavet til at komme med på tur i skoven og naturen. Den er robust, vandtæt og slidstærk. Men selv en robust rygsæk bliver før eller siden snavset.

Sådan gør du din Fjällräven-rygsæk ren igen - trin for trin

Fjällräven rygsæk - Guide til din Kånken-rygsæk

Kånken er en populær, lille rygsæk, der findes i mange hjem og som kommer med på mange eventyr. Så den bliver af gode grunde snavset undervejs.

Det er let at lade sig friste af lige at smide sin Fjällräven Kånken i vaskemaskinen, men stop lige en halv. Din Kånken-rygsæk går godt nok ikke i stykker af en omgang i maskinen, men den mister den stivhed og sin form.

Så tænk dig om en ekstra gang, inden du giver rygsækken en tur i maskinen. Lad i stedet tålmodighed være en dyd og følg denne vaskeanvisning, og vask din Kånken i hånden i stedet for:

Hvornår er det tid til at vaske min Kånken?

Du bestemmer selvfølgelig selv, hvornår det er tid til at give din Kånken en tur med køkkensvampen. En god tommelfingerregel for alt friluftsudstyr (og tøj generelt) er at undlade at vaske det for ofte. Holdbarheden på tekstiler er længere, hvis de ikke bliver vasket for meget.

Når din Kånken er ny, anbefaler Fjällräven, at rygsækken bliver skyllet i lunkent vand inden brug. Det skyldes den indfarvningsteknik, der bruges til at skabe de kraftige farver, der i dag er kendetegnende for Kånken. Der er nemlig en vis risiko for, at Kånken kan smitte af på tøjet.

Når du har skyllet tasken i lunkent vand, skal den lufttørre på et godt ventileret sted beskyttet mod direkte sollys.

Billede af en beskidt Fjällräven Kånken

Det skal du bruge:

 • En beskidt Kånken-taske

 • Lunkent vand

 • Mildt vaskemiddel

 • En blød børste eller en svamp

Fjällräven Kånken - Frost Green

Fjällräven Kånken

Den klassiske Fjällräven-rygsæk med et rumfang på 16 liter.

Sammenlign priser
Maistic Bio Kitchen Scrubber

Skuresvamp

Gør rygsækken ren med en skuresvamp, der ikke frigiver nogen former for mikroplast.

Vaskeanvisning til Fjällräven Kånken – 5 enkle trin til en ren rygsæk

1. Hæld lunkent vand op i en balje

Vandet skal ikke være for varmt – husk, at du skal kunne dyppe dine hænder i det, og ingen bliver glade for at brænde fingrene.

Lunkent vand i balje til rengøring af Fjällräven Kånken

2. Hæld lidt mildt vaskemiddel i

Flydende eller i pulverform gør ingen forskel. Doser forsigtigt, og husk, at der næsten altid skal bruges mindre vaskemiddel, end man tror.

Brug mildt vaskemiddel til Fjällräven Kånken

3. Brug en blød børste eller svamp

Ved hjælp af svampen kan du klare de snavsede steder på din Kånken. Dyp den i vandet, som du har hældt vaskemiddel i, og gnub løs. Vær forberedt på, at du skal gnubbe ekstra til nogle steder – ihærdighed vinder!

Til rengøring af Fjällräven Kånken anbefales en blød børste eller svamp

4. Kontroller dit arbejde

Er du kommet af med alle pletterne eller er der nogle stædige af slagsen tilbage? Gnub lidt mere. Med en portion tålmodighed vil langt de fleste pletter overgive sig.

Gnub til når du skal fjerne pletter fra din Fjällräven Kånken

5. Hæng din Kånken til tørre

Rygsækken skal ikke smides i tørretumbleren, når du har gnubbet alle pletter væk.

Hæng tasken et sted, hvor der er god ventilation indendørs eller på et lidt blæsende sted, hvis du hænger den udendørs. Hvis du hænger den udendørs, skal du huske at hænge den et sted beskyttet mod direkte sollys. På den måde slipper du for solblegede pletter på tasken.

Hvis du alligevel vælger at smide din Kånken i vaskemaskinen (hvilket ikke anbefales), så vælg et mildt program, og brug aldrig skyllemiddel. Men du skal stadig holde dig fra at tørre den i en tørretumbler.

Men tro ikke, at pletterne forsvinder mirakuløst, bare fordi du vasker Kånken i din vaskemaskine. Der er nemlig større risiko for, at pletterne bliver vasket fast og endnu sværere at få af. Så den nemmeste måde at komme af med pletter på din Kånken er faktisk ved at vaske den i hånden.

Giv din Kånken ekstra kærlighed

Hæng din Kånken til tørre udendørs

Nu hvor din Kånken forhåbentlig ser friskere ud, end den gjorde inden vask, hvorfor så ikke give den lidt ekstra pleje?

 • Er lynlåsen blevet sløv i årenes løb? Brug lidt olie eller farveløs læbepomade til at smøre den.

 • Gennemgå din rygsæk for revner. Hvis du finder en revne, så reparer den med det samme. Ellers vil hullet hurtigt vokse sig større og blive meget sværere at lave.

 • Fyld ikke din Kånken for tungt, da den så med tiden mister sin form.

 • Det kan ikke siges for tit: Hold Kånken væk fra kraftigt sollys. Farverne bliver bleget, hvis du ikke er forsigtig. Er du ikke ude efter et patineret look til din Kånken, så vær forsigtig med den i solen.

Nu er din Kånken-rygsæk klar til mange nye eventyr! Er du i tvivl om, hvilken Kånken-model der er den rette for dig, så kan du læse vores guide til Fjällräven Kånken.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os